PALUBA
July 04, 2020, 01:46:29 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 4 5 6 7 8 [9] 10 11   Go Down
  Print  
Author Topic: Vojna akademija (Univerzitet odbrane) VS - aktivnosti  (Read 39003 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 449« Reply #120 on: November 08, 2018, 08:09:57 am »

Први летови кадета Војне академије на „ласти”
Аутор: М.Г.среда, 07.11.2018.

Основна летачка обука кадета Војне академије се по први пут изводи на авиону В-54 „ласта”, саопштила је Војска Србије. На аеродрому „Батајница” почела је основна летачка обука кадета 140. класе Војне академије на овом авиону.


* 12.jpg (53.59 KB. 672x378 - viewed 73 times.)


Своје прве летове обавило је пет. Наиме, до сада је обука кадета Војне академије на студијском програму Војно ваздухопловство извођена на авиону „утва 75”, који се готово четрдесет година користи за селекцију кандидата, почетну летачку обуку и тренаж пилота ратног ваздухопловства и ПВО наше војске.


* 13.jpg (44.19 KB. 672x378 - viewed 65 times.)


„Ласта” је једномоторни школски авион намењен за основну и део напредне обуке пилота који се школују на Војној академији. Својом савременом, дигиталном авиоником и летним карактеристикама омогућава обуку у основном, акробатском, навигацијском, групном, инструменталном и ноћном летењу.


* 14.jpg (40.21 KB. 672x378 - viewed 71 times.)* 15.jpg (26.91 KB. 672x393 - viewed 66 times.)


„Ласте” су, после вишегодишњег тестирања, у наоружање Војске Србије уведене почетком ове године и налазе се у саставу 252. школско-тренажне авијацијске ескадриле 204. ваздухопловне бригаде.

Izvor: www.politika.rs

Logged
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 909« Reply #121 on: March 05, 2019, 09:54:27 am »

Примопредаја дужности команданта Кадетске бригаде


У касарни "Генерал Јован Мишковић" у Београду, дана 01.03.2019. године, одржана је  војна свечаност поводом примопредаје дужности команданта Кадетске бригаде.

Војној свечаности присуствовали су ректор Универзитета одбране генерал-мајор доц. др Горан Радовановић са сарадницима, чланови Колегијума начелника Војне академије, као и запослени на Војној академији.

Наредбом министра одбране на дужност команданта Кадетске бригаде Војне академије Универзитета одбране постављен је пуковник Иван Орбовић, досадашњи командант 1. Центра за обуку Команде за обуку, док је досадашњи командант Кадетске бригаде пуковник Мићо Сувајац постављен на дужност начелника Школе националне одбране Универзитета одбране.

Ректор Универзитета одбране генерал-мајор доц. др Горан Радовановић у свом обраћању присутнима истакао је да је пуковик Мићо Сувајац, током скоро шест година обављања дужности команданта Кадетске бригаде, показао знање и умешност, као и да је успешно командовао Кадетском бригадом.

Ректор Универзитета одбране се захвалио досадашњем команданту Кадетске бригаде, а новом команданту Кадетске бригаде пуковику Ивану Орбовићу пожелео је пуно успеха у раду, са жељом да се настави са унапређењем стања у Универзитету одбране.

Присутнима су се обратили и досадашњи командант пуковник Мићо Сувајац и новопостављени командант Кадетске бригаде пуковник Иван Орбовић.

У оквиру војне свечаности поводом примопредаје дужности команданта Кадетске бригаде одржан је свечани дефиле припадника Кадетске бригаде.

http://www.va.mod.gov.rs/
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 449« Reply #122 on: March 13, 2019, 10:23:54 am »

Селективно летење – бити или не бити пилот
Аутор: Милан Галовић уторак, 12.03.2019.

Пред онима који желе да управљају авионима или хеликоптерима је месец дана боравка на аеродрому у Батајници и десет сати летења на авиону „утва 75”


* 01.jpg (118.54 KB. 672x448 - viewed 46 times.)


Кандидате за војне пилоте који прођу здравствене прегледе на Ваздухопловно-медицинском институту од уписивања Војне академије делиће још само један корак – такозвано селективно летење. Реч је о последњем кругу селекције, током кога ће наставници летења у кабини авиона, током лета, оцењивати младиће и девојке који желе да им постану колеге. Биће то ново велико животно искуство за ове младе људе – боравиће на војном аеродрому „Батајница” око месец дана, најчешће то буде током јула. И сви ће имати прилику да науче основе летења школским авионом.


* 02.jpg (51.5 KB. 672x413 - viewed 50 times.)


Стручно-специјалистичка провера, како се селективно летење званично зове, спроводи се у 252. школско-тренажној авијацијској ескадрили. Популарна „два-пет-друга”, чији су припадници познати и као „Курјаци са Ушћа”, заправо је ескадрила која у систему одбране има важну улогу и као борбена јединица наоружана авионима Г-4 „супергалеб”, али је јединствена и по томе што се у њој спроводе обуке пилота.

– Сваки пилот Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране је прошао кроз нашу јединицу – каже потпуковник Бошко Шербеџија, командант 252. школско-тренажне авијацијске ескадриле.


* 03.jpg (57.05 KB. 672x355 - viewed 50 times.)


И он сам је прошао кроз њу као млади пилот. Потпуковник Шербеџија жели да развеје фаму која се у јавности често прави од пилотског позива, што може бити контрапродуктивно. Извесно је да се неки млади које воле летење устручавају да покушају да остваре своје снове када чују заблуде попут оне да „пилот не сме да има покварен зуб”.

– Не тражимо супермена. Истина је да многи младићи и девојке, њих више него што се мисли, испуњавају здравствене критеријуме за пилоте. Такође, ни селективно летење за већину кандидата није проблем који ће их омести у жељи да упишу Војну академију – објашњава потпуковник Шербеџија.


* 04.jpg (59.76 KB. 672x456 - viewed 50 times.)


Селективно летење обавља се на домаћем клипном авиону „утва 75”, летелици добро познатој генерацијама пилота, али и онима који су се бавили спортским летењем у аеро-клубовима. Реч је о двоседу: ученик и наставник, у улози пилота и копилота, седе један поред другог, што је практично за посматрање реаговања кандидата за пилота. Наставници прате њихове покрете, понашање, реаговање, присебност... Процењују се, каже наш саговорник, и њихове радне и интелектуалне способности, као и визуелна оријентација и правилност у извођењу поступака...


* 05.jpg (78 KB. 672x378 - viewed 46 times.)


– Претходно наведено чини листу летачких особина кроз коју се долази до објективне процене кандидата, а заједно са листом оцена из управљања ваздухопловом чини основу за давање коначног суда о подобности кандидата за школовање, чиме се, у ствари, и врши одабир најуспешнијих кандидата и на тај начин заокружује процес селекције – каже потпуковник Шербеџија. Кандидати за пилоте у пратњи наставника обавиће десет сати летења, углавном на подручју између аеродрома у Батајници, Панчева, Зрењанина и Новог Сада, на висини до хиљаду метара. „Два-пет-друга” је једина ескадрила која је опремљена домаћим школским клипним авионима „ласта”. За сада се на њима обучавају студенти Војне академије, а неке наредне генерације пилота упознаће овај авион већ на селективном летењу.

Игрице да постану стварност

У РВ и ПВО, припремајући се за будуће генерације пилота, добро су анализирали младе генерације. Свесни су да млади немају илузије и идеале у вези са својим будућим радним местима, као што су старије генерације имале. Многи од њих проводе време за компјутерима, на игрицама, пилотирајући виртуелним авионима. Војска жели да их охрабри, односно да се опробају за командама правог авиона.

„Изуми и промене настављају се низати све брже и брже, што се наравно одражава и на ваздухопловство... Сви смо ми део исте заједнице, ваздухопловне, а процес глобализације додатно је повезао пилоте на нивоу целе планете. За што боље функционисање те заједнице врло је важно да се међусобно разумемо и да пронађемо заједнички језик како бисмо створили бољу будућност”, наводи се у анализи припремљеној уочи доласка нове генерације пилота.

Конструктивна агресивност

„За борбеног пилота није довољно да поседује добру технику пилотирања и солидно теоретско знање, већ и особине које ће му омогућити да своју стручност употреби за оно за шта је професионално оспособљен. Борбеном пилоту су потребни одговарајућа мотивација, борбеност, конструктивна агресивност и друге одређене карактерне особине да би могао да буде пилот борац”, каже потпуковник Бошко Шербеџија.

Izvor: www.politika.rs

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 449« Reply #123 on: March 26, 2019, 06:27:55 am »

На Војној академији није све баш као у серији
Аутор: Милан Галовић понедељак, 25.03.2019.

Желимо младе који воле војску, али мотивисане и тиме што ће добити одлично образовање које ће им омогућити даље академско и каријерно усавршавање, каже генерал-мајор Бојан Зрнић


* 010.jpg (93.04 KB. 672x448 - viewed 46 times.)


Тројица младића и једна девојка, кадети Војне академије, прилазе ватреној линији и узимају пиштоље „глок” у руке. Следећег тренутка, на платну испред њих одиграва се талачка ситуација. Кадети пуцају, онеспособљавају отмичаре, „отета” жена није повређена. Призор као у филму, али у стварности, дешава се на Војној академији у Београду. Модерно оружје и још савременија стрељана, заправо симулатор, јер се не испаљују меци, већ се погоци бележе ласером и савременим софтвером, део су новог имиџа ове образовне институције, која ће ускоро примити нову генерацију будућих официра.

При крају конкурсног рока за упис разговарамо са начелником Војне академије генерал-мајором Бојаном Зрнићем, доктором војнотехничких наука. Слике свих његових претходника још од 1850. године, на зиду испред канцеларије начелника, говоре о значају ове институције за Србију. Такође, грбови страних академија у сали за колегијум говоре о међународном угледу наше Војне академије.


* 011.jpg (57.33 KB. 672x454 - viewed 53 times.)


„Интересовање је веће него претходних година и то видимо кроз конкретне податке. Наиме, заинтересовани се пријављују регионалним центрима Министарства одбране, међу грађанима познатијим по популарнoм називу војни одсеци, тако да већ сада могу рећи да ћемо моћи да обавимо квалитетну селекцију кандидата. Наравно, на основу искуства, а и код нас је у друштву генерално правило да се све ради у последњи час, претпостављам да ће бити још доста кандидата”, каже генерал Зрнић.

Наглашава да није поборник мотивисања младих да се пријаве на војно школовање јер је бесплатно, што је одувек и било.

„Желимо младе који воле војску, али мотивисане и тиме што ће у Војној академији добити одлично образовање које ће им омогућити даље академско и каријерно усавршавање”, објашњава генерал Зрнић.

Конкурс је отворен до 31. марта, а већ средином априла обавиће се пријемни испити – тест из математике и физичке способности, као и здравствена и психолошка селекција. У Војној академији истичу да критеријуми нису превише строги, како се понекад прави погрешна слика о томе, и позивају младе који су заинтересовани да не одустају због таквих предрасуда.


* 012.jpg (90.35 KB. 672x448 - viewed 46 times.)


„Највећу важност при селекцији има резултат из математике, јер су анализе претходних генерација показале да постоји значајна корелација између успеха на пријемном тесту из математике и извесности завршетка школовања. Наравно, није баш у сто одсто случајева тако, али у високом проценту јесте”, објашњава генерал Зрнић.

По завршетку школовања, у њиховој дипломи ће писати да су постали дипломирани менаџери у одбрани или дипломирани инжењери, јер су ова звања препознатљива на тржишту рада. Официри постају тек указом председника Србије.

Ове године биће уписана 183 кадета, а овај назив је у употреби уместо некадашњих питомаца или студената, да би били препознатљиви међу академцима. Младићи и девојке су равноправни приликом конкурисања. Једина разлика је у тесту физичке спремности, на којем, између осталог, младићи морају да ураде минимално пет згибова на вратилу, а девојке бар осам склекова.

Поменути подаци о интересовању младих за официрски позив говоре да је међу њима све више девојака.


* 013.jpg (144.79 KB. 672x458 - viewed 54 times.)


„Услови студирања и боравка у Војној академији су знатно побољшани. На прве две године кадетима предавања држе многи професори са Београдског универзитета, између осталог и зато да би се наши кадети осећали равноправним делом шире академске заједнице, а касније је у наставном плану веће учешће стручних војних предмета које предају наши професори”, каже генерал Зрнић.

Живот и студирање на Војној академији нису „строги” као некад, али нису баш ни онакви каквим их приказује популарна серија „Војна академија”. Кадети који постижу одличан успех могу без ограничења да излазе из круга ове институције, наравно, након обавеза које имају. Осим тога ресторан је недавно реновиран, и исхрана је знатно побољшана. Постоји и нека врста „џепарца”, који се креће од 12.000 до 17.000 динара месечно, при чему се води рачуна да кадети са бољим резултатима добијају нешто већу суму.

Данас током студија на Војној академији постоји и интензивна међународна сарадња, па тако кадети управо учествују на редовним логистичким вежбама са колегама уз Мађарске, Аустрије и Чешке. Међу кадетима који већ похађају основне студије су и они из БиХ, не само из Републике Српске. На вишим студијским програмима су и полазници из Алжира и Нигерије.

Izvor: www.politika.rs

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 449« Reply #124 on: April 02, 2019, 06:00:11 pm »

Египатска делегација у посети Војној академији
Аутор: М.Г.уторак, 02.04.2019.

Начелник Војне академије генерал-мајор проф. др Бојан Зрнић састао се са бригадним генералом Хаземом Закарија Фахим Камелом који је предводио делегацију Војнотехничког колеџа Египта, саопштило је Министарство одбране.

Током сусрета у Војној академији египатској делегацији представљен је војнообразовни систем Србије. Такође, разговарало се и о могућностима за унапређење сарадње у области војног образовања. У саставу египатске делегације били су и кадети Војнотехничког колеџа оружаних снага Египта, наводи се у саопштењу.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 772« Reply #125 on: June 06, 2019, 03:45:29 pm »Poseta Kraljevskoj Vojnoj akademiji Velike Britanije Sandhurst


Delegacija Vojne akademije koju predvodi načelnik general-major prof. dr Bojan Zrnić, u pratnji izaslanika odbrane Republike Srbije u Velikoj Britaniji kapetana bojnog broda Slobodana Novakovića i izaslanika odbrane Velike Britanije u Republici Srbiji pukovnika Nika Ilića, posetila je Kraljevsku Vojnu akademiju Velike Britanije Sandhurst (RMAS) i Trening centar za buduće oficire u Oksfordu (UOTC).* poseta brit 1.jpg (215.84 KB. 1280x960 - viewed 40 times.)Tokom posete razmenjena su iskustva u školovanju oficira, a delegacija je mogla da sagleda kako se izvodi obuka kadeta koji će postati oficiri Kopnene Vojske Velike Britanije.

Pored ovog školovanja realizuju se brojni kursevi za potrebe stvaranja liderskih osobina oficirskog kadra.

U Oksfordu su sagledani kapaciteti Trening centra za buduće oficire obzirom da se kroz ovakav način pripreme obezbeđuje stabilan izvor popune kadeta na Kraljevskoj Vojnoj akademiji (RMAS).

Do kraja posete delegacija će obići Odbrambenu akademiju u Šrivenhemu (DA), Odbor za izbor oficira u Vestburiju (AOSB) i 4. puk (4 RIFLES) u Aldershotu.

izvor

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 772« Reply #126 on: June 07, 2019, 06:06:55 pm »Obučena, snažna i spremna vojska najbolji je garant i najbolja podrška mirovnoj politici


- Mirovna politika koju vodi predsednik Aleksandar Vučić mora biti podržana snažnom i moćnom vojskom.  Obučena, snažna, spremna vojska da uvek reaguje i da uvek zaštiti Srbe gde god oni žive, najbolji je garant i najbolja podrška mirovnoj politici – izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je obišao kadete i kadetkinje treće i četvrte godine Vojne akademije rodova pešadije, artiljerije i oklopnih jedinica i slušaoce za rezervne oficire roda pešadije generacija “Mart 2019”, koji u sklopu višednevnog logorovanja realizuju obuku u vojnom kompleksu „Pasuljanske livade“.
 
Ministar Vulin je naglasio da Vojska Srbije posebnu pažnju poklanja obuci svog starešinskog kadra.
 
- Naši budući oficiri za nekoliko meseci preuzeće u svoje ruke odgovornost za sudbinu, za živote vojnika koji će im biti povereni, ali i za slobodu i bezbednost čitave naše zemlje, izjavio je ministar odbrane.
 
Komandant kadetske brigade pukovnik Ivan Orbović objasnio je da obuka kadeta završnih godina Vojne akademije predstavlja poseban oblik nastave koja ima za cilj njihovo osposobljavanje za početne dužnosti komandira voda u jedinicama Vojske Srbije.
 
- Danas su na Pasuljanskim livadama izvedena odeljenska gađanja iz naoružanja roda oklopnih jedinica i pešadije. Ovom prilikom smo kadete osposobljavali za te početne dužnosti i za dužnosti za koje će oni sutra osposobljavati svoje potčinjene, u sastavu svojih jedinica. Da bi to uspešno radili, oni prvo moraju da prođu sve sadržaje, a zatim da uspešno izvode obuku. U ovom prvom delu borave na Pasuljanskim livadama već desetak dana, nakon čega sledi kratka pauza, a zatim će još dve sedmice provesti na ovom istom mestu gde će realizovati i taktičke vežbe sa bojnim gađanjima, rekao je pukovnik Orbović.
 
Kadet roda pešadije Marko Jovanović istakao je da je obuka zahtevna, ali ujedno i izazovna jer određena gađanja kadeti realizuju prvi put u toku školovanja.
 
Prema rečima kadetkinje roda pešadije Miljane Vukašinović, obuka je značajna zbog sticanja novih znanja i mogućnosti da se sve što je naučeno u teoriji i praktično proveri.
 
Današnju obuku kadeta 140. i 141. klase Vojne akademije i slušalaca za rezervne oficire obišli su i zamenik načelnika generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković, rektor Univerziteta odbrane general-potpukovik Goran Radovanović i načelnik Vojne akademije general-major Bojan Zrnić.

izvor

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 772« Reply #127 on: June 07, 2019, 06:15:24 pm »"Mart 2019."
* Mart 2019.jpg (270.24 KB. 1600x1066 - viewed 42 times.)
* Mart 2019_1.jpg (250.31 KB. 1600x1062 - viewed 44 times.)
* Mart 2019_2.jpg (164.36 KB. 1600x1064 - viewed 46 times.)Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 772« Reply #128 on: June 07, 2019, 06:17:14 pm »

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 772« Reply #129 on: June 11, 2019, 09:13:20 am »


Poseta delegacija Združenog štabnog kursa Oružanih snaga Kraljevine Španije


Delegacija Združenog štabnog kursa Oružanih snaga Kraljevine Španije, koju predvodi general-major Luis Melendez Paskin, danas je posetom Univerzitetu odbrane Ministarstva odbrane započela višednevnu posetu Republici Srbiji.* poseta španci (1).JPG (340.22 KB. 2500x1667 - viewed 31 times.)Dobrodošlicu delegaciji Združenog štabnog kursa poželeo je rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik docent dr. Goran Radovanović.

Tokom posete Univerzitetu odbrane, oficirima iz Španije predstavljene su vojnoobrazovne institucije koje funkcionišu unutar Univerziteta odbrane u Beogradu.* poseta španci (2).jpg (312.87 KB. 1599x1059 - viewed 38 times.)
* poseta španci (3).jpg (227.56 KB. 1600x1023 - viewed 41 times.)U nastavku posete, gostima je predstavljen rad Odseka za simulacije i učenje na daljinu Škole nacionalne odbrane Univerziteta odbrane, posle čega su obišli deo nastavnih kapaciteta Vojne akademije.

Narednog dana španski oficiri posetiće Generalštab Vojske Srbije.

izvor

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 449« Reply #130 on: January 22, 2020, 08:26:27 am »

Три рођена брата, три будућа официра
Аутор: М.Г.уторак, 21.01.2020.

Ђорђе Рацковић, који је са браћом Николом и Алексом кадет треће године Војне академије, први је допливао до богојављенског крста на Савском језеру


* Aleksa,-Djordje-i-Nikola-Rackovic-politika.rs.jpg (55.4 KB. 672x448 - viewed 15 times.)


Тешко је наћи већи комплимент једној војсци, једној држави него да се три рођена брата припремају да постану официри, да деле свој живот, љубав према домовини и све оно што живот чини великим и вредним, изјавио је министар одбране Александар Вулин који је разговарао са тројицом браће, кадетима Војне академије – Ђорђем, Николом и Алексом Рацковић, који су рођени 1998. године као тројке.

Повод пријема код министра одбране је успех кадета Ђорђа Рацковића, који је овогодишњи победник пливања за богојављенски крст на Савском језеру, саопштило је Министарство одбране. Други до Часног крста допливао је Никола, а обојицу браће из публике је бодрио Алекса.

Пресрећан што је до Часног крста на Савском језеру допливао први, кадет Никола Рацковић скромно истиче да су победници сви који су на Богојављење пливали за крст. Ово је први пут да плива за Часни крст, иако је годинама пратио манифестацију и слушао искуства брата Николе, коме је ово било друго богојављенско пливање.

И Ђорђе и Никола истичу да у конкуренцији од 57 пливача није било лако допливати први до Часног крста, али да им је значило то што су пливали раме уз раме, као и подршка трећег брата Алексе и родитеља, који су били у публици.

Тројица браће сада су на трећој години Војне академије, Ђорђе и Никола изабрали су смер артиљеријско-ракетне јединице за противваздухопловна дејства, док се Алекса определио за студије на смеру оклопних јединица.

Није било лако одвојити се од куће са 15 година и отиснути се у један озбиљан свет, присећају се браћа Рацковић, али наглашавају да им је то што су у Интернату Војне гимназије били заједно у соби помогло да се осећају као код куће. Кажу да и данас размењују искуства једни с другима, о настави на модулима које похађају, обуци, доживљајима.

На пријему код министра одбране, којем су присуствовали ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник доц. др Горан Радовановић и начелник Војне академије генерал-мајор др Бојан Зрнић, министар Вулин је кадете Ђорђа, Николу и Алексу Рацковић наградио седмодневним боравком са још једном особом у објектима Војне установе „Тара”.

Izvor: www.politika.rs

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 772« Reply #131 on: February 06, 2020, 06:17:12 pm »
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 572


« Reply #132 on: February 06, 2020, 06:33:59 pm »

Прочитах данас у уводнику часописа "Одбрана" да се у дипломе Војне академије поново враћа звање "официр". Наиме, Универзитет одбране је покренио иницијативу, која је на надлежној универзитетској конференцији и на Националном савету за високо образовање усвојена да се у систем наука у Србији уведу и "војне науке", што би био основ да се у садашњи програм Војне академије уведе као област изучавања војне науке,а самим тим да студенти добијају звање официр и стручност из војних наука. Иако сам термин "војне науке" није непознат ни непризнат он једноставно није био у систему наука које држава признаје. Чека са измена одговарајућег Правилника да би се ово спровело.

odbrana.mod.gov.rs/svi_clanci_broja.php?id_broja=715&id_casopisa=1
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 449« Reply #133 on: February 07, 2020, 08:30:16 am »

Pa koja su zvanja onda imali?
Logged
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 909« Reply #134 on: February 08, 2020, 10:32:59 am »

Koliko je meni poznato to se trenutno zove menadzer odbrane.
Logged
Pages:  1 ... 4 5 6 7 8 [9] 10 11   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.026 seconds with 25 queries.