PALUBA
June 25, 2019, 01:59:48 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7   Go Down
  Print  
Author Topic: Pukovnija Vojne policije OSRH  (Read 39662 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 388


« Reply #15 on: January 27, 2011, 09:33:32 pm »

Зна ли се шта је коришћено до неубојитог електроничког оружја?
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 111« Reply #16 on: January 28, 2011, 07:07:41 pm »

Nažalost ne znam odgovor na to pitanje, ali evo još jednog prikaza same obuke.

SATNIJA SPECIJALNE VOJNE POLICIJE
VOJARNA "SVETI NIKOLA" U SPLITU

Obuka vojnopolicijskih specijalaca

Novost u ovom ciklusu obuke vojnopolicijskih specijalaca jest uvođenje i primjena neubojitih sredstava nove generacije, odnosno uporaba elektroničkog oružja koje će osigurati veću operativnu sigurnost i prije svega očuvanje ljudskih života. Za rukovanje novom tehnikom za sada su obučeni instruktori satnije Specijalne vojne policije

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Vrhunska znanja, vještine i specijalnosti kojima mora vladati svaki vojnopolicijski specijalac stječu se i održavaju jedino redovitom obukom i vježbanjem. Upravo zato satnija Specijalne vojne policije Pukovnije vojne policije HKoV-a, čiji pripadnici u svakom trenutku trebaju biti u top formi, godišnje provodi niz obučnih aktivnosti.

Prvi u nizu ovogodišnjih redovitih obučnih ciklusa odrađivali su od 18. siječnja u vojarni "Sveti Nikola" u Splitu. Riječ je o specijalističkoj, intergranskoj obuci u kojoj su osim pripadnika satnije Specijalne vojne policije sudjelovali i Eskadrila transportnih helikoptera 93. zb i Hrvatska ratna mornarica. Prema programu uvježbavali su i usavršavali tehnike ulaska i izlaska u helikopter, rappeling, brzi konop, helikopterske desante na brod i zgrade, upade u objekte, postupanja u složenim situacijama, privođenje i sprovođenje osumnjičenih, rješavanje talačkih situacija i niz drugih aktivnosti iz djelokruga njihova posla.

Zajedničko uvježbavanje

"Ljudi su u dobroj kondiciji. Zadovoljan sam. Mlađi pripadnici satnije, rame uz rame sa starijim i iskusnijim kolegama odrađuju sve zadaće", kazao nam je voditelj obuke poručnik Alenko Tonković. Kad smo ih posjetili, radili su zajedno s pripadnicima Eskadrile transportnih helikoptera ulazak i izlazak iz helikoptera i brzo uže - rappel tehnika. Obje strane ovakav oblik suradnje i zajedničko uvježbavanje ocijenili su korisnim.

"Svi smo mi profesionalci i nema nikakvih problema. Volio bih kad bi ovakvih vježbi bilo više jer su korisne i nama i njima. Tijekom uvježbavanja svi dajemo najbolje od sebe, a stječe se i povjerenje u ljude", ocjena je suradnje sa satnijom Specijalne vojne policije koju je dao zapvjednik Eskadrile transportnih helikoptera bojnik Tomislav Pušnik. Zajedničkim radom se, napominje bojnik Pušnik, i jedni i drugi osposobljavamo da bismo u nekim kriznim situacijama u što kraćem vremenu što bolje i brže reagirali.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Suradnju je dobrom ocijenio i zamjenik zapovjednika satnije Specijalne vojne policije poručnik Andrej Smolek koji je sa svojim ljudima bio u Splitu. "Mi računamo s njihovom profesionalnošću, a oni imaju povjerenja u nas da smo osposobljeni za svoje zadaće. Problema nema."

Standarde, intenzitet i složenost ionako psihofizički teške i zahtjevne obuke svake godine podižu na višu razinu. "Obuka se stalno nadograđuje, a sposobnosti i obveze se stalno proširuju u skladu s Ciljevima snaga", napomenuo je poručnik Smolek.

To i ne čudi jer vojni policajac-specijalac je po složenosti i zahtjevnosti zadaća koje obavlja na vrhu piramide. Smolek je kazao da je novost u ovom ciklusu obuke vojno-policijskih specijalaca uvođenje i primjena neubojitih sredstava nove generacije odnosno uporaba elektroničkog oružja koje će osigurati veću operativnu sigurnost i prije svega očuvanje ljudskih života. Za rukovanje novom tehnikom za sada su obučeni instruktori satnije Specijalne vojne policije.

Uvježbavanja tijekom ovog kao i drugih redovitih obučnih događanja koja ih očekuju tijekom godine važna su ne samo za obavljanje redovitih zadaća vojnopolicijskih specijalaca nego i za uspješno sudjelovanje u međunarodnim aktivnostima. Jedna od najvažnijih jest ciklus obuke i vježbi NATO Multinacionalne bojne VP-a čija će se završna vježba Black Bear 11 u rujnu ove godine održati u Slovačkoj.

Autor: Leida Parlov
Snimio: Tomislav Brandt
Izvor: Hrvatski vojnik


* WIL_6359.jpg (54.99 KB, 600x399 - viewed 311 times.)

* WIL_5899.jpg (116.84 KB, 600x902 - viewed 198 times.)
« Last Edit: September 28, 2012, 07:53:17 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 111« Reply #17 on: February 04, 2011, 05:24:12 pm »

Зна ли се шта је коришћено до неубојитог електроничког оружја?

Korišten je električni paralizator Taser X26E. U nastavku članak iz novog broja HV.

PREDSTAVLJAMO

Obuka instruktora za električni paralizator

Angažman suvremenih vojski, posebice u mirovnim operacijama, nameće i vojnicima uvođenje novih sustava koji će im pružiti mogućnost djelovanja i nesmrtonosnom silom. Takvu opremu, u sklopu Ciljeva snaga nabavlja i OSRH te odnedavno ima i električne paralizatore, proizvod tvrtke Taser. Instruktorska obuka za električni paralizator provedena je u karlovačkoj vojarni "Domobranska"

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
U karlovačkoj vojarni "Domobranska" 20. i 21. siječnja održana je instruktorska obuka za električni paralizator. Riječ je o novom oružju koje pripada tzv. nesmrtonosnoj kategoriji i koje se dosad rabilo uglavnom u policiji i sličnim agencijama za održavanje javnog reda i mira. No, angažman suvremenih vojski, posebice u mirovnim operacijama, nameće i vojnicima uvođenje novih sustava koji će im pružiti mogućnost djelovanja i nesmrtonosnom silom. Takvu opremu, u sklopu Ciljeva snaga nabavlja i OSRH te odnedavno ima i električne paralizatore, proizvod tvrtke Taser, jedne od vodećih svjetskih tvrtki s područja električnih paralizatora.

Na obuci je sudjelovalo 28 polaznika iz raznih postrojbi. Bili su ondje pripadnici satnije Specijalne Vojne policije HKoV-a, Središta VP za obuku "Bojnik Alfred Hill", potom pripadnici Bojne za specijalna djelovanja, Vojnoobavještajne bojne te djelatnici Ministarstva pravosuđa - Uprave za zatvorski sustav.

Spomenimo da je ova izobrazba nastavak dobre suradnje MORH-a i Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa u pogledu uvježbavanja za uporabu nesmrtonosnih sustava.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Izobrazba instruktora sastoji se od dvije obučne cjeline. Prva je teoretsko upoznavanje s idejom, namjenom, mogućnostima i iskustvima uporabe električnih paralizatora, a druga je praktično uvježbavanje. U sklopu izobrazbe polaznici se upoznavaju s posebnom računalnom aplikacijom kojom se nadzire uporaba te se naknadno obavljaju analize i eventualne istražne radnje u slučaju potrebe.

Izobrazbu je vodio Zvonko Tubić, "Master Taser Instructor". Titula Master Taser Instructor znači da je riječ o osobi koja je prošla izobrazbu koju organizira američki proizvođač, da je prošla odgovarajuće testove te osposobljava instruktore.

Uime tvrtke Taser izobrazbi je nazočio direktor tvrtke ETIS Žarko Čulić, zastupnik Tasera za Hrvatsku. U ime tehničkog nositelja, Službe za razvoj, opremanje i modernizaciju MORH-a izobrazbu je pratio pukovnik Rudolf Klicper.

Kako je riječ o izobrazbi instruktora koji moraju steći dodatna znanja i osposobiti se za njegovo uspješno prenošenje budućim polaznicima, ona je bila koncipirana šire i intenzivnije. Na kraju izobrazbe pisao se test kojim se provjerilo usvojeno znanje, a to je ujedno bila i posljednja zapreka prije dobivanja međunarodnog instruktorskog certifikata.

A zapreka je tijekom izobrazbe bilo napretek. Uostalom, svaka izobrazba koja polaznika osposobljava za suočavanje s agresivnim i opasnim izgrednikom traži maksimalno angažiranje i instruktora i polaznika. Svi su polaznici disciplinirano i odgovorno sudjelovali u izobrazbi slijedeći instruktorove naputke. Uvježbavali su se temeljni postupci, od vađenja električnog paralizatora iz toka, zauzimanja odgovarajućeg stava, provjere oružja, ciljanja, zamjene istrošenog punjenja te spremanja u tok nakon obavljene zadaće.

Polaznici su prošli i taktičko kretanje osposobljavanja za uporabu u stvarnim situacijama koje odlikuje nejasnost i iznenadnost te traži oprez, pravilno i pravodobno reagiranje. Dio je obuke svakog budućeg instruktora i gađanje u metu, a dragovoljci su mogli i sami isprobati kako električni paralizator djeluje.

Električni paralizator Taser

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Taser X26E nalikuje pištolju, ima bateriju i punjenje na prednjem dijelu s dvije sonde. Sonde se istodobno ispucaju u izgrednika, a iza sebe vuku žice kojima su spojene na uređaj. Potom se pusti električni impuls, neopasan, ali neugodan, koji onesposobljava izgrednika blokiranjem bilo kakve agresivne aktivnosti.

Testiranja u brojnim studijama, poglavito u SAD-u, pokazala su da je riječ o uspješnu i neopasnu oružju jer se nijedan dobrovoljac koji se podvrgnuo djelovanju električnog paralizatora nije potužio na ozbiljnije zdravstvene tegobe nakon izlaganja. Provedena su i opsežna medicinska ispitivanja sigurnosti uređaja, a dostupni rezultati navode na zaključak da kod primjene na zdrave osobe ne izaziva negativne posljedice.

Rezultati nekih studija koje su analizirale iskustva iz stvarne praktične uporabe pokazuju da je riječ o tehnologiji koja od svih nesmrtonosnih tehnologija i postupaka ima najmanju stopu ozlijeđenih izgrednika i policajaca. Dosad je Taser uporabljen više od 100 000 puta u stvarnim situacijama. Nizak stupanj trajnih ozljeda upućuje da je to djelotvoran i siguran način svladavanja izgrednika.

Kako je riječ o, u osnovi, elektroničkoj napravi, moguće je povezivanje na PC računalo putem USB sučelja. Oružje zapisuje vrijeme i datum, trajanje djelovanja, stanje baterije. Ti podaci se prenose na računalo USB vezom i spremaju kao posebna kriptirana datoteka. Tako se maksimalno nadzire uporaba oružja i omogućava jednostavnija istraga u slučaju potrebe.

Napisao i snimio: Toma Vlašić
Izvor: Hrvatski vojnik


* TASER_1.jpg (61.12 KB, 600x450 - viewed 212 times.)

* TASER_4.jpg (49.47 KB, 600x450 - viewed 217 times.)

* taser_3_okvir.jpg (114.06 KB, 600x450 - viewed 212 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 388


« Reply #18 on: February 05, 2011, 02:09:45 pm »

Мислим да то средство у пуном смислу одговара имену "неубојно". Верујем да ће бити корисно, мада искрено не верујем да ће превише користити војсци у акцијама вани.
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 912« Reply #19 on: February 05, 2011, 03:49:21 pm »

Мислим да то средство у пуном смислу одговара имену "неубојно". Верујем да ће бити корисно, мада искрено не верујем да ће превише користити војсци у акцијама вани.

Potpuno se slažem sa dzumbom,ovo je policijsko sredstvo a ne vojno,
premda se i vojnici danas sve više sreću sa terorizmom.

Ako me sjećanje ne vara, sa ovime su pokušali onesposobit onog bombaša sa Solinske  pumpe.
Čini mi se da je tada ovo zakazalo pa je sve završilo tragično po njega.

poz.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 111« Reply #20 on: March 04, 2011, 03:42:06 pm »

04.03.2011.

SREDIŠTE VOJNE POLICIJE ZA OBUKU "BOJNIK ALFRED HILL"

Završen tečaj za ovlaštenu službenu osobu Vojne policije

U Središtu Pukovnije Vojne policije za obuku „Bojnik Alfred Hill“ u petak, 4. ožujka 2011. godine, završen je intergranski tečaj za ovlaštene službene osobe Vojne policije OS RH-a, koji je trajao od 10. siječnja 2011. godine. Tečaj je uspješno  završilo 9 polaznika, a najbolji polaznik tečaja, poručnik Mario Vukadin nagrađen je knjigom „Vojna policija u Domovinskom ratu“.
                                                                                                                              
Tečaj za ovlaštenu službenu osobu Vojne policije provodi se u cilju obuke pripadnika Pukovnije Vojne policije za provedbu vojno-policijskih poslova, kako u Hrvatskoj tako i u međunarodnim operacijama te razvijanja temeljnih vještina za uspješno nalaženje najboljih oblika uporabe ovlasti, samostalno i u sastavu skupine.
Tečaj se sastoji od nekoliko područja kao što su: ovlasti pripadnika Pukovnije VP, vojnopolicijski poslovi, vatrene zadaće, tjelesna sposobnost i borilačke vještine, psihologija, doktrina i postupci VP NATO-a te praktični dio obuke u kojoj je naglasak na naučenim lekcijama. Nakon uspješno položenog pismenog dijela, polaznici polažu usmeni ispit pred povjerenstvom kojeg čine pripadnici Odjela VP GS OS RH i zapovjedništva Pukovnije VP, te stječu zvanje ovlaštene službene osobe  VP OS RH.

Izvor: MORH web

« Last Edit: February 13, 2013, 08:55:12 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 111« Reply #21 on: August 25, 2011, 02:05:43 pm »

Srijeda, 24. Kolovoz 2011.

20. obljetnica Vojne policije OSRH

Na Hrvatskom vojnom učilištu "Petar Zrinski" u Zagrebu, danas, 24. kolovoza 2011. održana je središnja svečanost kojom je obilježeno 20 godina ustrojavanja i djelovanja Vojne policije.

Svečanosti je nazočio Predsjednik Republike i Vrhovni zapovjednik OS RH-a Ivo Josipović, izaslanik Predsjednice Vlade ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić, izaslanik ministra obrane načelnik GS OS RH general pukovnik Drago Lovrić, sadašnji i bivši pripadnici i zapovjednici vojne policije, kao i brojni drugi visoki vojni i civilni dužnosnici, predstavnici udruga proizašlih iz rata, vojni izaslanici akreditirani u Republici Hrvatskoj te drugi uzvanici.

Tom prigodom postrojilo se 11 sastavnica ratnog ustroja Vojne policije, koje je obišao Predsjednik Josipović u pratnji prvog zapovjednika Vojne policije, general pukovnika u mirovini Mate Laušića.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Predsjednik Josipović uputio je čestitke pripadnicima vojne policije na višegodišnjem uspješnom radu, profesionalnosti i predanosti u izvršenju zadaća: "Poštovanje i pijetet, ponos i dostojanstvo, te obveza i odgovornost, riječi su kojima je moguće sažeti sve ono što svi skupa osjećamo za vas, za sve branitelje, posebice one koji su žrtvovali svoje živote za dobrobit naše Domovine". Čestitao im je na svemu što rade danas u miru i doprinosu koji daju u razvoju OS-a, te u primjeni zakona i poštivanju pravne države. Iskazao je i uvjerenje kako je Vojna policija organizacija koja je svaki dan u stanju valorizirati svoj rad te ga svakim danom činiti boljim.
Predsjednik Josipović ovom je prigodom odlikovao Redom Nikole Šubića Zrinskog ratne postrojbe Vojne policije za izniman doprinos slobodi i demokraciji.

"Pripadnici Vojne policije u ratu pokazali čvrstinu, znanje, odvažnost i profesionalnost i jedan su od temelja na kojima je uspostavljena hrvatska sloboda i demokracija - istaknuo je izaslanik Predsjednice Vlade, ministar Ivić. Prisjetio se i hrvatskih branitelja koji su svoje živote dali za Domovinu, a čija žrtva ne smije biti zaboravljena. Zahvalio se vojnim policajcima na svemu što su učinili tijekom rata, ali i u mirnodopsko vrijeme.
U ime ministra obrane i svoje osobno čestitke za uspješan rad vojnim policajcima uputio je načelnik GS OS RH-a general pukovnik Drago Lovrić. Podsjetio je na početke ustrojavanja Vojne policije, njihov angažman u ratu i njihovu ulogu u obrambenom sustavu. "Vojna policija svoj je ustroj, zadaće, obuku i školovanje prilagodila potrebama obrambenog sustava. Pokazujući iznimnu sposobnost prilagođavanja, usvajanja novih znanja, vještina i zadaća pripadnici Vojne policije dokazali su se u RH, ali i u međunarodnim aktivnostima." - kazao je general Lovrić.

Također, nazočnima se obratio i načelnik Odjela Vojne policije GS OS RH-a, pukovnik Tihomir Zebec istaknuvši da je nastanak Vojne policije vezan uz same početke rata i stvaranje neovisne i samostalne Republike Hrvatske. Njezini su pripadnici sudjelovali u svim operacijama. Do danas je kroz djelatni, pričuvni i vojni sastav vojne policije prošlo 800 pripadnika - naglasio je pukovnik Zebec. Vojna policija prilagodila se i mirnodopskim uvjetima i danas je prepoznatljiva kao organizirana, opremljena i stručna sastavnica OS RH-a. Relevantan je partner pravosudnih tijela i MUP-a. Po svojoj profesionalnosti i stručnosti prepoznatljiva je i cijenjena i u međunarodnoj zajednici. Dovoljno je reći da su upravo vojni policajci prvi upućeni u misiju ISAF u Afganistanu. Pukovnik Zebec je istaknuo kako treba sačuvati povjerenje koje je stekla Vojna policija radeći i dalje profesionalno i u skladu sa svojim etičkim kodeksom te nastaviti dalje raditi na razvijanju svojih sposobnosti.
"Ponosan sam na vas, a vi budite ponosni na svoju prošlost i imajte vjere u svoju budućnost" kazao je Predsjednik Organizacijsko provedbenog odbora obilježavanja 20 obljetnice osnutka i djelovanja vojne policije i prvi zapovjednik Vojne policije general pukovnik u mirovini, Mate Laušić koji se zahvalio i na velikoj potpori za organiziranje ove svečanosti.

Tom prigodom, na Hrvatskom vojnom učilištu upriličen je i taktičko tehnički zbor na kojem je izložena oprema i oružje kojom se koristi Vojna policija OS RH, a svoju vrhunsku osposobljenost prezentirali su i kroz nekoliko situacijskih vježbi. Pokazali su ulogu vojnih pasa u provedbi vojno policijskih zadaća, osiguranje štićene osobe i postupanja u slučaju incidentne situacije, a specijalna vojna policija demonstrirala je neke od svojih operativnih poslova.

Također, u sklopu obilježavanja 20 obljetnice ustrojavanja i djelovanja Vojne policije održano je niz drugih aktivnosti. Počast poginulim, nestalim i umrlim pripadnicima VP-a odana je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Vukovaru, na Ovčari te u Zagrebu na središnjem groblju Mirogoj i Medvedgradu. U Crkvi Sveta Mati slobode održana je sveta misa koju je predvodio Vojni ordinarij Juraj Jezerinac.

Na sportskim terenima NK Kustošije u Zagrebu održan je i malonogometni turnir.

Izvori:
MORH web


* 20_godina_vp_orsh.jpg (375.62 KB, 2048x1489 - viewed 132 times.)
« Last Edit: August 03, 2014, 02:21:46 pm by Rade » Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 388


« Reply #22 on: August 25, 2011, 07:33:52 pm »

Колегама из Војне полиције ОСРХ честитам годишњицу оснивања!
Logged
kopriva
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 285


« Reply #23 on: February 22, 2012, 12:56:11 am »

MULTINACIONALNA BOJNA VOJNE POLICIJE

Hrvatska pridružena NATO-ovu Multinacionalnom korpusu Sjeveroistok

Potpisivanjem Note o pridruživanju u poljskom gradu Sczcecinu, 30. siječnja Republika Hrvatska se pridružila Multinacionalnom korpusu Sjeveroistok (MNC-NE). Multinacionalna bojna vojne policije je sada u postupku pripajanja i u rujnu ove godine u Poljskoj će biti provedeno završno ocjenjivanje i certificiranje postrojbe. MNMPBAT će, prema planu, nakon certificiranja postati operativna postrojba Multinacionalnog korpusa Sjeveroistok


Svečanim potpisivanjem Note o pridruživanju u poljskom gradu Sczcecinu, 30. siječnja Republika Hrvatska se pridružila Multinacionalnom korpusu Sjeveroistok (Multinational Corps North-East - MNC-NE).

Notu pridruživanja Republike Hrvatske potpisali su zapovjednik MNC-NE, njemački general-pukovnik Rainer Korff, zamjenik zapovjednika MNC-NE-a, poljski general-bojnik Ryszard Sorokosz te načelnik stožera MNC-NE, danski brigadni general Morten Danielsson, a uime Republike Hrvatske načelnik Odjela vojne policije GS OSRH-a pukovnik Tihomir Zebec.

Tek što se vratio iz Sczcecina, pukovnik Zebec spremao se na novo putovanje u Poljsku - ovaj put da bi primio Počasnu medalju za zasluge za Vojnu žandarmeriju koju mu je na prijedlog zapovjednika poljske Žandarmerije dodijelila Vlada Republike Poljske. U kratkom vremenu između ta dva važna događaja, pukovnik Zebec primio nas je u svom uredu.

Prije nekoliko dana ste u Sczcecinu potpisali Notu o pridruživanju Republike Hrvatske Multinacionalnom korpusu Sjeveroistok, a za koji dan ćete biti odlikovani poljskom Počasnom medaljom za zasluge za Vojnu žandarmeriju. Postoji li neka dublja veza između ova dva događaja?

Naravno da postoji, i zove se Multinacionalna bojna vojne policije. MNMPBAT je važan NATO-ov projekt u kojem je proteklih godina sudjelovala hrvatska vojna policija, zajedno s vojnim policijama Poljske, Slovačke i Češke. MNMPBAT je sada u postupku pripajanja i u rujnu ove godine u Poljskoj će biti provedeno završno ocjenjivanje i certificiranje postrojbe.

Što će se zatim događati s MNMPBAT-om?

MNMPBAT će, prema planu, nakon certificiranja postati operativna postrojba Multinacionalnog korpusa Sjeveroistok. No da bi se taj plan mogao ostvariti, potrebno je da zemlje čiji predstavnici sudjeluju u MNMPBAT-u budu pridružene Multinacionalnom korpusu Sjeveroistok. Poljska, Slovačka i Češka su prije ušle u sastav MNC NE-a, a hrvatska vojna policija trebala je odgovoriti izazovima i u vrlo kratkom vremenu ispuniti sve uvjete da bi mogla postati dijelom ovog NATO-ova korpusa. I, evo, uspjeli smo. Postupak pridruživanja RH MNC NE-u počeo je sredinom 2010., a završio potkraj 2011. Ulaskom RH u MNC NE dostignut je cilj vojne policije OSRH-a te ispunjen uvjet uspješne provedbe certifikacije MNMPBAT-a.

Bili ste 30. siječnja u Sczcecinu, na svečanosti pristupanja RH u MNC NE. Kakvi su dojmovi?

Bilo je prije svega svečano. MNC NE daje veliku važnost hrvatskom pristupanju, prati i cijeni napredak koji je Hrvatska ostvarila. A ja sam, jednostavno, bio ponosan promatrajući kako se pred postrojenim zapovjedništvom MNC NE-a i brojnim poljskim i njemačkim novinarima, uz zvuk hrvatske himne, na jarbolu podiže hrvatska zastava. Dan poslije, 31. siječnja, započela je konferencija MNC NE-a na kojoj je Republika Hrvatska prvi put sudjelovala kao ravnopravni član.

Već sutra ponovno putujete u Poljsku, ovaj put da biste primili medalju koju vam dodjeljuje Vlada Republike Poljske. Zbog čega su vas Poljaci odlučili odlikovati?

Medalju, na prijedlog zapovjednika poljske Žandarmerije, dodjeljuje Vlada Republike Poljske, a dobivam je zbog doprinosa razvoju i međunarodnoj suradnji žandarmerije. Konkretno, riječ je o dugogodišnjem i intenzivnom radu na multinacionalnom projektu NATO MNMPBAT u kojem sudjelujem od početka. Drago mi je da postignute rezultate naši poljski partneri vrednuju i zahvaljujem im na tome.

Načelniku Odjela vojne policije GS OSRH-a pukovniku Tihomiru Zebecu ovo je odlikovanje dodijeljeno 8. veljače 2012. u Poljskoj, kao priznanje za njegov dugogodišnji rad i važan doprinos multinacionalnom projektu NATO MNMPBAT.

MNMPBAT je jedina postrojba u NATO-u koja djeluje na multinacionalnom načelu reciprociteta i jednakosti, u kojoj su sve zemlje-sudionice potpuno ravnopravne a odluke se donose dogovorom. Tijekom posljednje četiri godine vježbovni ciklusi MNMPBAT-a obuhvaćali su i godišnje vježbe Black Bear u kojima su sudjelovali pripadnici vojne policije Poljske, Češke, Slovačke i Hrvatske.

Ove godine u rujnu će se vježba MNMPBAT-a, nazvana Sharp Linx 12, održati u Poljskoj, i bit će dio šire vježbe MNC NE-a, Cristal Eagle 12. To je glavna vježba MNC NE-a i priprema je za njegovo buduće sudjelovanje u misijama. Scenarij vježbe Sharp Linx 12 dio je scenarija Cristal Eagla 12, i na toj će vježbi biti certificiran MNMPBAT te, zatim, pridružen MNC NE-u.

Inicijalna Planska konferencija za međunarodnu vojnu vježbu Sharp Linx 12 koja se upravo održava u Poljskoj usmjerena je prema zajedničkim aktivnostima i suradnji MNMPBAT-a i MNC NE-a.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Multinacionalni korpus Sjeveroistok (Multinational Corps North-East - MNC-NE) jedan je od devet NATO-ovih brzorasporedivih korpusa (NATO Rapid Deployable Corps). Smješten je u poljskom Sczcecinu, a utemeljili su ga 1999. Danska, Njemačka i Poljska. Poslije su se korpusu priključile Estonija, Latvija, Litva, Češka, Slovačka, SAD, Rumunjska te, ove godine, Republika Hrvatska.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Počasna medalja za zasluge za Vojnu žandarmeriju je nagrada Vojne žandarmerije Republike Poljske koju, na prijedlog zapovjednika Žandarmerije, dodjeljuje poljska Vlada. Medalja se dodjeljuje posebno zaslužnim osobama, institucijama, vojnim postrojbama, vojnicima ili djelatnim osobama za postignuća u promoviranju aktivnosti te doprinos razvoju Vojne žandarmerije Oružanih snaga Republike Poljske, vojne službe te obučno-obrazovnih i društvenih aktivnosti.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Potpisivanje Note o pridruživanju

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Čestitke njemačkog general-pukovnika Rainera Korffa, zamjenika zapovjednika MNC-NE-a pukovniku Zebecu

Lada PULJIZEVIĆ, Foto: VOJNA POLICIJA, Davor KIRIN, Hrvatski vojnik* KIR_6469.jpg (168.97 KB, 600x903 - viewed 164 times.)

* DSC_4178.jpg (92.8 KB, 600x896 - viewed 152 times.)

* MNC_5630.jpg (87.69 KB, 600x400 - viewed 162 times.)

* MNC_5633.jpg (83.92 KB, 600x400 - viewed 157 times.)
« Last Edit: September 22, 2012, 05:13:00 pm by leut » Logged
maxo
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 753


« Reply #24 on: May 11, 2012, 05:39:10 pm »

11.05.2012.

OBUČNI CENTAR VODIČA I SLUŽBENIH PASA "SATNIK KREŠIMIR IVOŠEVIĆ"

Obilježena 20. obljetnica Obučnog centra vodiča i službenih pasa “Satnik Krešimir Ivošević“

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Obučni centar vodiča i službenih pasa "satnik Krešimir Ivošević" iz Dugog Sela, danas je, 11. svibnja, obilježio 20. obljetnicu ustrojstva i rada. Svečanom obilježavanju godišnjice Centra nazočio je ministar obrane RH Ante Kotromanović, zamjenik načelnika GS OSRH general pukovnik Slavko Barić, general pukovnik u mirovini Mate Laušić kao i umirovljeni zapovjednici i pripadnici Centra.

Službeni program započeo je multimedijalnom prezentacijom o radu Obučnog centra, a u sklopu programa uručene su plakete, zahvalnice i pohvale te je održan prikaz sposobnosti vodiča i službenih pasa.

Ministar Kotromanović čestitao je okupljenima na 20 godina rada tijekom kojih su pokazali ustrajnost i trud. Istaknuo je kako mu je kao bivšem zapovjedniku čast biti među ljudima koji su prošli rat 90-ih, a podsjetio je i kako nije vidio niti jedno ratište na kojemu nisu bili i pripadnici vojne policije. „Nakon rata bili ste prvi pripadnici oružanih snaga koji su sudjelovali u misiji ISAF i tamo ste pokazali snagu i odlučnost“, rekao je ministar Kotromanović.

Govoreći o budućnosti Centra ministar je istaknuo da bi se u izgradnji Centra u daljem radu trebali uključiti i Ministarstvo unutarnjih poslova te financija, a sve kako bi zajednički mogli doprinijeti tomu da Centar postane Centar izvrsnosti.

Govoreći o radu Centra zamjenik načelnika GS OSRH Slavko Barić, kazao je kako je prepoznata vrijednost Centra te da on vrlo brzo može postati jedan od NATO centara izvrsnosti.

Kako je na svečanom obilježavanju istaknuo general pukovnik u mirovini Mate Laušić, Centar je jedna od stvari na koje je iznimno ponosan. Napomenuo je kako je rad Centra započeo zahvaljujući satniku Krešimiru Ivoševiću i satniku Branku Gretiću koji su u vojnu policiju dragovoljno došli zajedno sa svoja dva privatna psa. „Uvjeren sam da će ovaj Centar, uz promjenu koju mora doživjeti u svom daljnjem razvoju, i to ne samo u uzgoju i obuci vodiča službenih pasa, već i razvoju doktrine uporabe službenih pasa u vojnoj policiji i oružanim snagama, prerasti u nacionalni, ali i regionalni centar“, kazao je general pukovnik u mirovini Mate Laušić.

Obučni centar ustrojen je 1992. godine kao dio voda vojne policije, a preustrojem 1993. godine oformljena je nastavna satnija koja je preteća današnjeg Centra. Obuku u Centru godišnje prođe između 50 i 60 pasa, koji se koriste za detekciju droga i eksploziva te za zaštitno tragačke svrhe.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
morh.hr


* phoca_thumb_l_d-selo_20-obljetnica_11052012_01.jpg (81.6 KB, 630x446 - viewed 144 times.)

* phoca_thumb_l_d-selo_20-obljetnica_11052012_09.jpg (96.14 KB, 630x418 - viewed 147 times.)

* phoca_thumb_l_d-selo_20-obljetnica_11052012_10.jpg (36.15 KB, 304x473 - viewed 137 times.)

* phoca_thumb_l_d-selo_20-obljetnica_11052012_11.jpg (42.19 KB, 323x473 - viewed 144 times.)

* phoca_thumb_l_d-selo_20-obljetnica_11052012_12.jpg (77.01 KB, 630x433 - viewed 151 times.)
« Last Edit: August 03, 2014, 03:06:04 pm by Rade » Logged
maxo
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 753


« Reply #25 on: May 11, 2012, 05:40:26 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* phoca_thumb_l_d-selo_20-obljetnica_11052012_13.jpg (76.08 KB, 630x418 - viewed 112 times.)

* phoca_thumb_l_d-selo_20-obljetnica_11052012_14.jpg (59.16 KB, 630x435 - viewed 136 times.)

* phoca_thumb_l_d-selo_20-obljetnica_11052012_15.jpg (66.82 KB, 630x427 - viewed 111 times.)

* phoca_thumb_l_d-selo_20-obljetnica_11052012_17.jpg (61.56 KB, 630x433 - viewed 193 times.)

* phoca_thumb_l_d-selo_20-obljetnica_11052012_18.jpg (68.97 KB, 630x418 - viewed 229 times.)
« Last Edit: May 11, 2012, 06:32:14 pm by leut » Logged
maxo
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 753


« Reply #26 on: May 11, 2012, 05:40:53 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* phoca_thumb_l_d-selo_20-obljetnica_11052012_19.jpg (44.58 KB, 314x473 - viewed 118 times.)

* 20120511-7-11.jpg (483.22 KB, 1364x975 - viewed 152 times.)

* 20120511-7-31.jpg (360.93 KB, 1364x975 - viewed 201 times.)

* 20120511-7-33.jpg (445.13 KB, 1364x975 - viewed 128 times.)
« Last Edit: May 11, 2012, 06:37:52 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 111« Reply #27 on: September 28, 2012, 08:05:03 pm »


Odjel kriminalističke Vojne policije

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Odjel kriminalističke Vojne policije PVP HKoV ima dva poligrafska laboratorija, opremljena s dva najsofisticiranija poligrafska aparata. Poligrafski ispitivači školuju se na Policijskoj akademiji MUP-a RH, a školovanje traje šest mjeseci.
Najčešći testovi koji se upotrebljavaju jesu: stimulativni test - uglavnom test s brojkama, CQT test direktne metode - kada su sve činjenice poznate ispitanicima, test kompleksa krivnje, test indirektne metode - kada činjenice iz djela nisu poznate ispitaniku, test po vrsti kaznenih djela, test imena te vizualni i drugi testovi koji se pokažu korisnima tijekom razgovora s ispitanikom.


Malo opreme Kriminalističke Vojne policije OS RH. Mislim da su slike s Otvorenog maketarskog foruma.
U okviru Vojne policije OSRH djeluju Odsjek za obradu kriminaliteta Odjela Vojne policije GS OSRH i Odjel Kriminalističke Vojne policije Pukovnije VP HKoV.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* vp6.jpg (70.95 KB, 800x534 - viewed 125 times.)

* vp7.jpg (72.25 KB, 800x534 - viewed 129 times.)

* vp8.jpg (79.62 KB, 800x534 - viewed 153 times.)
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 396WWW
« Reply #28 on: September 29, 2012, 02:17:15 pm »

Baš me zanima koja marka laptopa je u pitanju.
Ovako na prvu bih rekao da je Lenovo odnosno nekadašnji IBM, ali ne bih smeo da se kladim, mala je slika.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 388


« Reply #29 on: September 29, 2012, 03:07:56 pm »

Тај рачунар подржава "детектор лажи". Иза њега је више различити криминалистичких несесера  (опште намене , сасвим десно-, за фиксирање и узимање отисака - можда и за "замке" не видим добро, до њега, за обележавање, за крвне деликте ...)
« Last Edit: September 30, 2012, 04:02:39 pm by dzumba » Logged
Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.038 seconds with 25 queries.