PALUBA
June 25, 2019, 01:58:20 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na flushroyal75@gmail.com ili miodrag.radojkovic@paluba.info
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 [6] 7   Go Down
  Print  
Author Topic: Pukovnija Vojne policije OSRH  (Read 39661 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 111« Reply #75 on: December 20, 2016, 08:46:35 pm »

Broj 515 | 15.12.2016

Vježbovno uzbunjivanje i ocjenjivanje deklariranog voda VP-a za eNRF/VJTF

Pukovnija Vojne policije provela je 29. studenog vježbovno uzbunjivanje i ocjenjivanje borbene spremnosti deklariranog voda VP-a za eNRF/VJTF. Aktivnost je poslužila kao provjera spremnosti prije planiranog vježbovnog uzbunjivanja snaga eNRF/VJTF (L) 17 na razini NATO-a tijekom 2017. godine kroz vježbe Noble Jump 1 i Noble Jump 2


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Deklarirani vod VP-a za NATO-ove ojačane snage brzog odgovora u 2016. godini nalazi se u statusu borbene spremnosti "u pripremi" (stand up). Tijekom tekuće godine vod VP-a pripremao se za dostizanje deklariranih sposobnosti koje su potvrđene ocjenjivanjem borbene spremnosti na vježbi na zemljištu Spremnost 16. Interoperabilnost s ostalim eNRF/VJTF davateljicama snaga osigurana je sudjelovanjem na NATO-ovim vođenim vježbama Venerable Gauntlet i Noble Ledger koje su provedene u SR Njemačkoj.

Vježbovno uzbunjivanje i ocjenjivanje provedeno je u skladu s deklariranom kategorijom spremnosti voda VP-a. Deklarirana kategorija spremnosti podrazumijeva spremnost postrojbe za premještaj u područje operacije, sa svim snagama i sredstvima, od zaprimanja zadaće do pokretanja u roku pet dana (120 sati). Izdavanje zapovijedi provedeno je 24. studenog u 12:00 sati u vojarni 3. gardijske brigade Kune, Đakovo, u kojoj je smještena 3. satnija VP-a čiji je vod deklariran za eNRF/VJTF (L) 17. Ocjenjivanje voda VP-a započelo je primitkom zadaće od zapovjednika voda. Od zaprimanja zadaće do polaska provodi se procedura vođenja postrojbom. Izrađuje se plan provedbe te se poduzimaju mjere i radnje koje osiguravaju da svi pripadnici, sa svom opremom, naoružanjem i motornim vozilima budu spremni za provedbu zadaće.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
U ranim jutarnjim satima 29. studenog vod VP-a započeo je premještanje prema vojarni "Croatia", koja je bila polazišna točka za daljnje premještanje u područje operacije. Na putu su simulirani incidenti koji su otežavali premještanje postrojbe pa je provjerena reakcija deklariranih snaga prilikom izvanrednih događaja. Vod VP-a stigao je na odredište i prije zadanog roka te nakon ocjenjivanja potvrdio zadržavanje dostignute kategorije borbene spremnosti. Aktivnost je poslužila kao provjera spremnosti prije planiranog vježbovnog uzbunjivanja snaga eNRF/VJTF (L) 17 na razini NATO-a tijekom 2017. godine kroz vježbe Noble Jump 1 i Noble Jump 2. U 2017. godini deklarirani vod VP-a nalazi se u statusu spremnosti "na čekanju" (stand by) te se kao takav nalazi u sastavu snaga koje su prvi odgovor na krizne situacije NATO-a.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] OJI, Foto: Josip Kopi, Hrvatski vojnik


* 515-nrf-1.jpg (392.63 KB, 750x499 - viewed 136 times.)

* 515-nrf-2.jpg (804.83 KB, 750x1128 - viewed 181 times.)

* 515-nrf-3.jpg (391.17 KB, 750x498 - viewed 150 times.)
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 111« Reply #76 on: March 27, 2017, 11:23:52 am »

Broj 522 | 24.03.2017

Obuka motociklista

Pripadnici Pukovnije Vojne policije OSRH s kolegama iz MUP-a sredinom ožujka prošli su dva istodobna obučna procesa: Tečaj za vozača A kategorije i Tečaj sigurne vožnje za motocikliste


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Ako postrojbe OSRH koje vježbaju u vojarni "Josip Jović" u Udbini ne koriste streljivo, teško da postoji mirnija lokacija u Hrvatskoj. Riječ je o velikom području, okruženom nepreglednim Krbavskim poljem na jugu i planinskim vrhovima na sjeveru, koji su i u sredini ožujka prekriveni snijegom. Odjednom, tišinu prekida brujanje, isprva potmulo, a potom sve jače. Kad smo ugledali desetak snažnih motocikala, brujanje je već bilo vrlo intenzivno. Većina ih je u bijelo-zelenim prepoznatljivim bojama Vojne policije OSRH, preostala dvojica u plavoj civilne policije. Motociklisti se parkiraju u savršenom redu na malom košarkaškom igralištu, skidaju kacige i prilaze nam. To su pripadnici Pukovnije Vojne policije OSRH s kolegama iz MUP-a. Riječ je o kombinaciji instruktora i polaznika dvaju istodobnih obučnih procesa: Tečaja za vozača A kategorije i Tečaja sigurne vožnje za motocikliste. Prvi se tečaj odnosi na one koji tek trebaju preuzeti dužnost motociklista, a drugi na one iskusnije koji se dodatno uvježbavaju i usavršavaju. Glavno je poprište obuke vojarna "Sveti Nikola" u Splitu, a u Udbinu su došli kako bi vježbali prijelaz dulje relacije motociklima. Naravno, i nekadašnja prostrana zrakoplovna pista u vojarni "Josip Jović" pruža mnoštvo mogućnosti za uvježbavanje raznih individualnih vještina, ali i zajedničkih formacija.

Suradnja s kolegama iz MUP-a ušla je već u drugu godinu i nepotrebno je isticati koliko je zajednička obuka korisna i koliko štedi resurse. "Konačno, bavimo se istim poslom," kaže nam nadnarednik Ivica Plečić, dočasnik i iskusni motociklist Pukovnije koji koordinira sve aktivnosti s instruktorima iz MUP-a, Franom Čovićem, Josipom Šoštarićem, Mirkom Capanom i Alenom Burićem. Dio polaznika i instruktora ostao je u Splitu i tamo radio, no saznajemo da je ukupno bilo dvadesetak polaznika, a većinu čine vojni policajci. Dakle, uvođenje novih kadrova među motocikliste se intenzivira. Čini se da su Plečić i njegovi kolege vrlo ponosni na svoju specijalnost. Zapravo, nije tu bitna samo vještina vožnje motora. Tu su i zadaće koje moraju izvršavati i koje nikako nisu bezazlene. To su, među ostalim, nadzor i regulacija vojnog prometa, pratnja i osiguranja vojnih misija, izaslanstava, vojne opreme i naoružanja, prometno izviđanje i očevid prometnih nesreća, zadaće od posebnog interesa koje druge postrojbe Vojne policije nisu u mogućnosti izvršiti... Obuka u Splitu prilagođena je svim zahtjevima, a znamo da motocikli, posebno oni većih kubikaža, mogu biti veliki izazov i za najvještije vozače automobila, a o (ne)udobnosti i čestoj hladnoći da i ne govorimo. Dodatne vještine koje se traže od policajaca i vojnih policajaca sve skupa stavljaju na još veću razinu. Dio tih vještina vidjeli smo u Udbini, posebno u trenucima kad su po dugačkoj pisti vozili u formacijama. No, iako su ušli već u drugi i završni tjedan naporne obuke, svi su polaznici vrlo dobro raspoloženi, razmjenjuju se iskustava ... Sva ta atmosfera koju smo iskusili na Udbini nije nas začudila. Naime, znate li ijednog "bikera" koji iskreno ne uživa u vožnji svojeg motocikla i u društvu onih koji s njima dijele zajedničku ljubav prema snažnom vozilu na dva kotača? Mi ne znamo!

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Iz povijesti motociklista Vojne policije

U svibnju 1992. godine, prema zapovijedi načelnika Uprave Vojne policije, formiran je Vod motociklista VP-a u 66. bojni Vojne policije (bVP). Svoje djelovanje započeli su opremljeni motociklima koji su ostali od bivše vojske, Moto Guzzi, Falcone 500, Moto Guzzi V 35 II. Te motocikle obnavljala je tvrtka "Sever" koja je bila u vlasništvu Vilka Severa (1928. - 2003.), koji je poslije i donirao Vojnoj policiji motocikle Kawasaki KMX 125, Kawasaki KLR 250 i Yamaha XT 350. Tijekom 1993. godine počela je obuka motociklista u Vojnoj policiji. Provodila se u vojarni "Croatia" na tenkovskom poligonu, kao i na cross-stazi koja se nalazila na zagrebačkom jezeru Bundek, tada potpuno zapuštenom. Vod u 66. bVP-a bila je jedina motociklistička postrojba na toj razini, ostale postrojbe VP-a imale su motociklističke desetine. Vod je vršio ophodnje na području grada Zagreba i Zagrebačke županije, prometna osiguranja hodnji, osiguranja trasa štićenih osoba te tekličku službu za potrebe 66. bVP i Uprave VP-a. Djelatnici Voda bili su i aktivni sudionici oslobodilačkih akcija, a sudjelovali su i u velikim mimohodima OSRH. Na zadnjem 2015. godine motociklisti VP-a bili su u motoriziranom postroju Vojne policije. Danas motociklisti, raspoređeni po satnijama Pukovnije Vojne policije, koriste motore BMW K 75 RT i BMW K 1100 LT, a po potrebi su na raspolaganju i već spomenuti Kawasaki KLR 250 i Yamaha XT 350.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Program obuke – tečaj sigurne vožnje

Cilj programa obuke jest osposobiti policijske službenike za obavljanje policijskih poslova i zadaća primjenom znanja i vještina usvojenih na tečaju.

Osposobljavanje na poligonu:
- uvježbavanje pokretanja motocikla s mjesta
- zaustavljanje motocikla na određenom mjestu
- vožnja između čunjeva
- vožnja u "osmici"
- vožnja po gredi i klackalici
- upravljanje prometom u pokretu
- ubrzavanje i usporavanje prometa
- zaustavljanje i kontrola prometa
- ulazak u raskrižje pod svjetlosnim i zvučnim znakovima
- pratnja štićene kolone vozila
- upravljanje motociklom na posebno pripremljenom prometnom vježbalištu koje se koristi na državnom natjecanju prometnih policajaca vozača motocikala. Cilj je da se provjere sposobnosti motorista koji obavljaju poslove sigurnosti prometa na cestama za spretnu, sigurnu i pouzdanu vožnju službenih motocikala. Istodobno se provjerava pravilna uporaba motocikla i propisne zaštitne opreme. Tu do izražaja dolazi i dobra psihofizička pripremljenost policajca-motociklista.

Osposobljavanje u uvjetima javnog prometa:
- vožnja motociklom u gradskim uvjetima
- vožnja cestom izvan naseljenog mjesta
- vožnja u posebnim uvjetima (korištenje zvučnih i svjetlosnih znakova)
- vožnja prilikom obavljanja zadaća nadzora i upravljanja prometom
- vožnja prilikom pratnje štićenih osoba.

Domagoj VLAHOVIĆ, snimio: Tomislav BRANDT, Arhiva PVP-a, Hrvatski vojnik* 522-motori-1.jpg (1227.02 KB, 750x454 - viewed 101 times.)

* 522-motori-2.jpg (1243.18 KB, 750x563 - viewed 125 times.)

* 522-motori-3.jpg (1106.5 KB, 750x501 - viewed 127 times.)
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 111« Reply #77 on: April 08, 2017, 11:22:07 am »

Broj 523 | 07.04.2017

Uvježbavanje vojnopolicijskih zadaća

Obuka je obuhvatila uvježbavanja niza aktivnosti koje ulaze u svakodnevne vojnopolicijske zadaće, ali i one koje su se, prema dosad naučenim lekcijama iz međunarodnih misija, pokazale potrebnim jer su potencijalno moguće u područjima u kojima se misije provode…


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Pripadnici 2. satnije Vojne policije (sVP) iz Karlovca proveli su od 20. do 26. ožujka na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" još jedan u nizu obučnih ciklusa. Bilo je tu starijih, iskusnih pripadnika Vojne policije, ali i mnogo onih koji su tek odnedavno njezini pripadnici i za koje je to bila prilika da se prvi put iskušaju u nizu potrebnih vojnopolicijskih vještina i znanja.

Uz satnika Marija Majetića, zapovjednika 2. satnije Vojne policije Karlovac, jedan od onih najiskusnijih svakako je natporučnik Alenko Tonković, zamjenik zapovjednika 2. satnije Vojne policije Karlovac, koji je na slunjskom poligonu danonoćno bdio nad svim aktivnostima i pratio postignute rezultate kao obučavatelj i voditelj gađanja. "Ova je obuka obuhvatila uvježbavanja niza aktivnosti koje ulaze u svakodnevne vojnopolicijske zadaće, ali i one koje su se, prema dosad naučenim lekcijama iz međunarodnih misija, pokazale potrebnim jer su potencijalno moguće u područjima u kojima se misije provode. Tako smo uvježbavali gađanje granatama 40 x 46 mm, bacačima koji se nalaze na osobnom naoružanju, zatim gađanje meta iz vozila u pokretu pri čemu smo koristili PKT-ove M84 7,62 x 54R na vozilima Iveco LMV, radili smo na instinktivnom gađanju gdje se na udaljenosti do 15 metara odrađuju situacije pucanja u svim okolnostima do kojih na terenu i u zadaći može doći, aktivnosti konvoj operacija, uspostave kontrolno-nadzornih točaka (Check Point), nadzora prometa, rada noću s noćnim uređajima, kao i sve ostale standardne vojnopolicijske zadaće za koje moramo biti spremni i koje nas mogu očekivati," objašnjava natporučnik Tonković u kratkom predahu aktivnosti na vježbalištu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Kontinuirane vojnopolicijske aktivnosti na Slunju i na poligonu "Cerovac", kao i već uhodana bliska suradnja s Interventnom jedinicom PU karlovačke MUP-a razlog su za zadovoljstvo. "Pripadnici karlovačke Interventne policije pomažu nam i daju usluge instruktora za obuku iz područja suzbijanja nereda te uporabu intervencijske palice TONFE. Riječ je o novim oružjima i sredstvima koja su nedavno stigla u 2. satniju Pukovnije Vojne policije. To su stvari koje mi kao Vojna policija prije nismo koristili, dok Interventna policija ima iskustva s njima te nam je suradnja s njezinim pripadnicima i razmjena iskustava od velike pomoći. Istodobno, izlazimo im ususret tako što omogućujemo da nam dođu i pucaju kad imamo gađanja," govori natporučnik Tonković naglašavajući važnost suradnje s Interventnom policijom.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
natporučnik Alenko Tonković, zamjenik zapovjednika 2. satnije Vojne policije Karlovac, obučavatelj i voditelj gađanja
Sad imamo 70-80 % mladih pripadnika i posebno pažljivo oblikujemo obuke kako bi oni od početka i na najbolji mogući način naučili rukovati oružjem, naučili koristiti četiri zlatna pravila rukovanja naoružanjem i kako bi imali vremena priviknuti se na novu opremu koja je nedavno stigla u Pukovniju VP-a. Stariji i iskusniji pripadnici Vojne policije puno rade na poučavanju, obuci i razvoju sposobnosti mlađih kolega: prvo im teorijski objasnimo kako treba raditi, kako se treba odnositi i kako treba postupati s opremom i koristiti je, zatim im se na suho pokaže, a onda idemo na bojni metak i sve ostalo. Možda je malo stresno za neke, ali tako je prvi put, napredak se brzo pokazuje i u svakoj sljedećoj situaciji sve su bolji. Svaka tako koncipirana obuka pridonosi njihovu napretku i boljoj uvježbanosti te, konačno, dobroj ocjeni i spremnosti za odlazak u područje operacije. Iznimno sam zadovoljan zalaganjem i motiviranošću mladih ljudi koji su nam stigli.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
časnički namjesnik Ivica Britvec, prvi dočasnik 2. satnije Vojne policije Karlovac
Danas radimo obuku vojnika u gađanju s vozila u pokretu. Koristimo puškostrojnicu M84 kalibra 7,62 x 54 mm. Riječ je o uvježbavanju za Cilj sposobnosti L1501, odnosno uvježbavanju pripadnika kako bi bili osposobljeni za sve ciljeve u matrici sposobnosti u slučaju mogućeg upućivanja na bilo koju zadaću ili u NATO-ovu misiju. Današnji događaj dio je duljeg ciklusa naše obuke, a prošlog tjedna imali smo obuku iz suzbijanja nereda (Crowd and Riot Control – CRC), što je također jedna od sposobnosti koju moramo imati. Sve ono što smo teorijski odrađivali u vojarni, ovdje na terenu uvježbavamo i dovodimo na potrebnu razinu.

Među nama su danas i mladi vojni policajci koji su u našu Satniju došli prije tri mjeseca i za njih je ovo prvi susret s puškostrojnicom i prvo bojno gađanje. Moram reći da se ti mladi ljudi uklapaju jako dobro, a stariji pripadnici spremni su podijeliti s njima svoja iskustva i znanja tako da proces uvođenja mladih ide jako dobro. Svi mi znamo da su oni naša budućnost. Iznimno su motivirani i u zadnje vrijeme primjećujemo da su ljudi koji nam dolaze sve bolje pripremljeni i sve bolje motivirani za izvršavanje vojnopolicijskih zadaća. Mnogi od njih već godinama teže da dođu u postrojbu Vojne policije, za njih je postrojba Vojne policije jedna od posebnih postrojbi Oružanih snage RH, a biti član takve postrojbe, biti dio vojnopolicijskog kora, za mnoge je od njih ispunjenje snova i posebna čast.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
natporučnik Romano Horvat, zapovjednik 1. voda 2. satnije Vojne policije PVP-a
Ocjenjivanje 1. voda 2. satnije Vojne policije PVP-a po CREVAL standardu bit će provedeno u rujnu 2017. godine. Ovo je jedan od terena u nizu koji služe da se što bolje pripremimo za to. Satnija je ocijenjena 2014. i sad je, prema planu, vrijeme za sljedeće ocjenjivanje 1. voda. Za to je potrebno puno rada, puno zalaganja, različitih obuka i usavršavanja. Zbog toga ćemo imati još tri ovakva terena prije samog ocjenjivanja i vjerujem da ćemo dosegnuti traženu potpunu spremnost. Sredinom ožujka proveli smo obuku iz suzbijanja nereda s pripadnicima Interventne jedinice PU karlovačke MUP-a, gdje je uz nositelja obuke u ime 2. sVP-a bio zapovjednik 1. voda natporučnik Romano Horvat, a glavni obučavatelj bio je instruktor Interventne jedinice PU karlovačke MUP-a Dražen Milas. Na vojnom poligonu "Cerovac" u Karlovcu obučavali smo se za rad s novopristiglom intervencijskom opremom (oblačenje opreme, korištenje, policijski poredci – kordoni, spremanje i skladištenje opreme...). Nakon uvježbavanja na Cerovcu izmjestili smo se na vojni poligon "Eugen Kvaternik" gdje provodimo gađanje iz RBG-a 40 x 46 mm, puškostrojnicom M84 kalibra 7,62 x 54 mm iz pokreta s Iveco LMV-a, instinktivno gađanje iz automatske puške VHS-2 i samokresa HS 2000. Neki od pripadnika prvi put tako gađaju i to je prilika da pokažu što su sve naučili, ali i da usvoje nova znanja. Do ocjenjivanja želimo, uz temeljne vojne vještine, uvježbati i aktivnosti konvoj operacija, uspostave kontrolno-nadzornih točaka, nadzor prometa, rad noću s noćnim uređajima i ostale standardne vojnopolicijske zadaće za koje moramo biti spremni i koje nas mogu očekivati.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Lada Puljizević, snimio Tomislav Brandt, Hrvatski vojnik


* 523-vp-1.jpg (1298.71 KB, 750x526 - viewed 91 times.)

* 523-vp-2.jpg (1248.01 KB, 750x526 - viewed 97 times.)

* 523-vp-9.jpg (1382.69 KB, 750x1070 - viewed 107 times.)

* 523-vp-3.jpg (1191.05 KB, 750x526 - viewed 87 times.)

* 523-vp-4.jpg (1142.45 KB, 750x501 - viewed 135 times.)

* 523-vp-5.jpg (1202.95 KB, 750x501 - viewed 93 times.)

* 523-vp-6.jpg (1482.75 KB, 750x525 - viewed 119 times.)
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 111« Reply #78 on: October 21, 2017, 09:10:49 am »

Broj 537 | 20.10.2017

Zajedničko uvježbavanje hrvatskih i poljskih vojnih policajaca

Pripadnici Satnije specijalne Vojne policije proveli su s kolegama iz poljske Vojne žandarmerije dva tjedna na Udbini i Lošinju u intenzivnim vježbovnim aktivnostima iz raznih područja svojeg djelokruga rada…


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Tijekom dva tjedna krajem rujna i početkom listopada, Satnija specijalne Vojne policije (SSVP) Pukovnije Vojne policije (PVP) bila je domaćin pripadnicima specijalne postrojbe poljske Vojne žandarmerije (Oddział Specjalny Żandarmerii Wojskowej). Provedeni su odvojeni i zajednički ciklusi obuke i uvježbavanja. Prvi dio, proveden na poligonu vojarne "Josip Jović" na Udbini, bio je posvećen kopnenim aktivnostima kroz taktiku, tehnike i procedure VP-a, a u vojarni "Kovčanje" na Lošinju vojni policajci koncentrirali su se na amfibijski dio svojih specijalnosti. Takve različite lokacije omogućile su širok program aktivnosti za dvadesetak pripadnika SSVP-a i 15 poljskih kolega, među kojima su bili antiteroristi te pripadnici postrojbe za zaštitu VIP osoba i snajperisti. Pripadnici obiju strana uglavnom su bili iskusni vojnici koji već imaju međunarodno iskustvo. Pokazivale su se vojničke vještine, kao i vještine specijalaca, a razgovaralo se i o različitim aspektima profesionalne vojničke karijere i života. "Pokušali smo vidjeti kako oni rade u svojem sustavu, a oni su željeli vidjeti kako mi radimo. Razmatrali smo brojna pitanja, od standardnih operativnih postupaka pa do sustava naoružanja koje koristimo," rekao nam je nakon obuke narednik K. iz SSVP-a.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Što se tiče streljačkog naoružanja, poljski su pripadnici, među ostalim, na Udbini koristili njemačke jurišne puške H&K 416 u kalibru 5,56 te automate / kratke strojnice H&K MP5 9 mm, austrijske pištolje Glock 17 te finske snajperske puške Sako u kalibru .308. Vojnici obiju zemalja pokazali su brojne vještine, od naizgled sitnijih postupaka kao što je rukovanje osobnim naoružanjem i opremom, sve do brzog i preciznog pucanja, izmicanja i drugih postupanja pri instinktivnim gađanjima. Bili su tu i snajperisti, koji su iskoristili infrastrukturu poligona na Udbini za gađanje na velikim udaljenostima.

Najzanimljiviji dio u vojarni "Josip Jović" bila je zajednička vježba. S obzirom na to da je dio žandara bio sastavljen od pripadnika njihove specijalne postrojbe i postrojbe za zaštitu VIP osoba, scenarij je podrazumijevao štićenu osobu koja je na otvorenom trebala doći u kontakt s lokalnim stanovništvom. Uslijedio je napad koji su Poljaci uspješno odbili i VIP kolona se udaljila s kritičnog područja. No, kriza je eskalirala i Poljaci su, sukladno sinkroniziranim procedurama i zajedničkim standardima, uputili poziv pripadnicima SSVP-a, tj. taktičkom timu koji je osiguravao šire područje te osigurao izvlačenje štićene osobe. Hrvatski su se pripadnici uputili na točku kontakta i neutralizirali napadače kao opasne elemente. "Samim tim što smo za pola sata dogovorili kako ćemo zajednički provesti vježbu, bez dodatnih objašnjenja, i odradili je bez greške uz korištenje bojnog streljiva, pokazalo se koliko smo svi kompletni profesionalci. Bez obzira na to što smo iz različitih vojski, u svakom trenutku znalo se tko što radi. Mogu reći da smo dosta slični u reakcijama i procedurama," rekao nam je nadnarednik P., jedan od najiskusnijih dočasnika SSVP-a.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Na Lošinju su, u suradnji sa Središtem za obuku HRM-a, polaznici obuke i uvježbavanja bili podijeljeni u dvije različite skupine. Ronioci iz obiju zemalja bavili su se svojim područjem, s fokusom na identifikaciji pirotehničkih sredstava na dnu mora. Za ostale pripadnike poljskih snaga bio je organiziran tečaj za borbenog plivača, koji je podrazumijevao svladavanje vodene zapreke, australski splav, sijanje iz čamca i druge postupke.

Prema navodima iz SSVP-a, Poljaci su iskazali zadovoljstvo obučnim uvjetima koje pružaju Udbina i Lošinj. Udbina daje dovoljno prostora za vježbe na kojima može sudjelovati više vojnopolicijskih postrojbi i vozila, a i igrača uloga. Naravno, naglasak im je ipak bio na vodama oko sjevernojadranskog otoka, jer sigurno je da nemaju često priliku obučavati se u toplom moru, nego to uglavnom rade u mutnom i hladnom Baltiku i svojim jezerima. Vremenski su uvjeti i na jednom i na drugom području odlično poslužili vojne policajce, tako da su provedeni svi planirani segmenti obuke i uvježbavanja. "Većina naših gostiju ipak se bavi nešto drukčijim poslovima u odnosu na nas iz SSVP-a. Svidio im se naš način rada, posebno onaj dio koji je karakterističan baš za specijalne operacije," rekao nam je narednik K.

Suradnja bi se mogla intenzivirati, podignuti na višu razinu, zajednički je zaključak pripadnika obiju postrojbi. Zanimljivo je da je zajedničkim aktivnostima vojnih policajaca tekst posvetila i web-stranica poljske Vojne žandarmerije, uz zaključak da je zajedničko uvježbavanje "(…) bila izvanredna prilika za poboljšanje taktika i tehnika na polju specijalnih i zaštitnih operacija (…)," a "(…) zaključci će biti uzeti u obzir prilikom planiranja budućih zajedničkih vježbi."

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Suradnja sa Slovenijom

Satnija specijalne Vojne policije intenzivirala je međunarodnu suradnju, što je pokazala i krajem kolovoza. Naime, predstavnici Satnije nazočili su vježbi slovenske Vojne policije pod nazivom Tornado 17, provedenoj na vojnom poligonu "Poček" u Postojni. Fokus pozornosti SSVP-a bio je na srodnoj postrojbi SEVP (Specializirana enota vojaške policije). Sukladno bilateralnoj suradnji i odlukama nadređenih, suradnja sa SEVP-om trebala bi se nastaviti, pa i intenzivirati, tijekom 2018. godine.


Domagoj VLAHOVIĆ; Foto: SSVP PVP-a, Oddział Specjalny Żandarmerii Wojskowej, Hrvatski vojnik


* 537-vp-1.jpg (265.42 KB, 750x498 - viewed 104 times.)

* 537-vp-2.jpg (324.36 KB, 750x498 - viewed 116 times.)

* 537-vp-3.jpg (115.83 KB, 750x563 - viewed 82 times.)

* 537-vp-4.jpg (308.65 KB, 750x422 - viewed 107 times.)

* 537-vp-5.jpg (370.54 KB, 750x498 - viewed 108 times.)

* 537-vp-6.jpg (339.81 KB, 750x498 - viewed 110 times.)
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 111« Reply #79 on: November 10, 2017, 08:19:19 pm »

Broj 538 | 03.11.2017

Vojni policajci dokazali visoku razinu obučenosti i spremnosti

Vod Vojne policije iz sastava 3. satnije VP-a Đakovo na čelu sa zapovjednikom natporučnikom Tomislavom Lacom, koji čini hrvatsku sastavnicu NATO eNRF-a, na vojnom poligonu u Slunju proveo je tjedan dana kako bi još jednom potvrdio svoju izvrsnost i visoku razinu spremnosti...


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Vojni poligon ”Eugen Kvaternik“ idealno je mjesto za održavanje spremnosti i to ovaj put deklariranih snaga za pojačane NATO-ove Snage brzog odgovora (Enhanced NATO Response Force/Very High Readiness Joint Task Forces – eNRF/VJTF 2017). Vod Vojne policije iz sastava 3. satnije VP-a Đakovo na čelu sa zapovjednikom natporučnikom Tomislavom Lacom, koji čini hrvatsku sastavnicu NATO eNRF-a (pet članova CIMIC tima te 23 pripadnika Vojne policije), na vojnom poligonu u Slunju proveo je tjedan dana kako bi još jednom potvrdio svoju izvrsnost i zadržao visoku razinu spremnosti.

”Vod VP-a konstantno mora uvježbavati sposobnosti za provođenje vojnopolicijskih operacija (operacije potpore mobilnosti, sigurnosne operacije i vojnopolicijske operacije) u svrhu potpore nadređenog zapovjedništva. Prošle godine bili smo u stand-up fazi, ova je godina stand-by faza, a 2018. smo u stand down fazi. U stand-by fazi imamo sedam dana za raspoređivanje, a u prvoj i zadnjoj 30 dana,” kazao je zapovjednik Laco. U cilju priprema i sudjelovanja postrojbi OSRH u NATO-ovim privremenim namjenskim snagama vrlo visoke spremnosti (NATO VJTF), Središte za međunarodne vojne operacije u suradnji sa Zapovjedništvom za obuku i doktrinu, Gardijskom motoriziranom brigadom i Gardijskom oklopno-mehaniziranom brigadom, 2015. godine ustrojilo je i obučava te priprema tri CIMIC tima. Prvi tim bio je deklariran za potrebe sudjelovanja OSRH u NATO-ovim snagama vrlo visoke spremnosti tijekom 2015. godine i trenutačno je u fazi stand-down, dok je drugi CIMIC tim u statusu stand-by. Psihofizička sposobnost članova tima utvrđuje se zdravstvenim pregledom, provjerom motorike te po potrebi i posebnim psihološkim testiranjima. Obuka je bila podijeljena u tri faze. U prvoj su osvježavali znanje iz temeljnih vojničkih vještina i odrađena su pripremna gađanja iz VHS-D2 i HS2000. Druga je faza obuhvaćala CIMIC tečaj, dok je treći dio sadržavao opću obuku za OPM. Tim je ove godine prošao dvotjednu integracijsku obuku kao pripremu za nacionalno ocjenjivanje spremnosti u svibnju, kad je na Slunju uspješno ocijenjen na vježbi Spremnost, kao dio VJTF hrvatskih snaga uz Vod Vojne policije.

Naime, na vježbi Spremnost održanoj od 9. do 11. svibnja ove godine na vojnom poligonu u Slunju provedeno je ocjenjivanje deklariranih snaga za pojačane NATO-ove Snage brzog odgovora (Enhanced NATO Response Force/Very High Readiness Joint Task Forces – eNRF/VJTF 2017) u kojem je sudjelovao Vod Vojne policije iz Pukovnije Vojne policije, Special Operations Task Unit (SOTU) iz Zapovjedništva specijalnih snaga i Civil-Military Cooperation (CIMIC) tim iz Hrvatske kopnene vojske. Provedeno je također ocjenjivanje 2. mehanizirane satnije za Bojnu grupu mehaniziranog pješaštva (BGMP) II HKoV-a sukladno zahtjevima Ciljeva sposobnosti. Vježba na zemljištu temeljila se na realnim scenarijima mogućih situacija u provedbama operacija potpore miru (Peace Support Operations), kao i operacija odgovora na krize (Crisis Response Operations) prilikom eventualnog angažiranja snaga za eNRF u 2017., odnosno 2. mehanizirane satnije za BGMP II.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Jelena Jakšić; Foto: Tomislav Brandt, Hrvatski vojnik


* 538-vp-2.JPG (217.9 KB, 750x500 - viewed 103 times.)

* 538-vp-3.JPG (154.39 KB, 750x501 - viewed 135 times.)
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 111« Reply #80 on: May 03, 2018, 06:21:08 pm »

Broj 540

Nasilni ulazak u objekt i rješavanje visokorizične situacije

Pripadnici Satnije specijalne Vojne policije prošli su svojevrstan test koji potvrđuje ne samo razinu obučenosti, nego i kvalitetu nekih procedura, taktika, tehnika i načina uporabe sredstava unutar postrojbe. Vježba nasilnog ulaska u objekt i njegovo čišćenje u svrhu rješavanja visokorizične situacije sa što manje sredstava prisile spada u najteže zadaće...


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
S njima se jednostavno ne želite sukobljavati. Spadaju u najobučenije i najspremnije vojnike, specijalizirani su za djelovanje u urbanim područjima, među ulicama, dvorištima, kućama, zidovima, stubištima, pa i u najskučenijim prostorima. Baštine tradiciju elitnih antiterorističkih vojnopolicijskih postrojbi iz Domovinskog rata. Naoružani su primarno jurišnim puškama kojima itekako dobro gađaju, na Picatinny šine stavljaju optičke naprave i baterije, ispod cijevi bacače granata. U slučaju potrebe poslužit će se i pištoljem s prigušivačem, sačmaricom ili nožem. Ukoliko i ostanu bez oružja ili ga ne smiju uporabiti, pribjeći će omamljivačima ili šokerima, čak i raznim borilačkim vještinama. Svi ih vježbaju, neki su i pravi majstori te sudjeluju i na civilnim sportskim natjecanjima. Dobro su zaštićeni, kacigama s većim prorezom i zaštitnim prslucima manjih dimenzija, a oba su sredstva karakteristična za specijalce, kojima je potrebna povećana pokretljivost i rad osjetila. Tu su i plinske maske, štitnici za laktove i koljena, a i štitovi za anti-riot situacije. Za fingiranje nekih situacija u kojima bi bilo potrebno bojno streljivo služe se i airsoft opremom, što je već godinama uobičajena praksa u specijalnim postrojbama NATO-a.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Sva ta oprema i tehnologija, kao i individualne sposobnosti, za pripadnike Satnije specijalne Vojne policije Pukovnije VP-a ne bi značili ništa da ih ne koriste zajedno, kao tim. Da bi to mogli, potrebna su im stalna uvježbavanja, po mogućnosti u što realnijim i zahtjevnijim situacijama. Hrvatski vojnik nazočio je ovaj put dijelu postrojbene obuke na razini satnije. Gledali smo jedan od završnih scenarija višetjednog uvježbavanja, svojevrstan test koji potvrđuje ne samo razinu obučenosti, nego i kvalitetu nekih procedura, taktika, tehnika i načina uporabe sredstava unutar postrojbe. Ukratko, promatrali smo nasilni ulazak u objekt i njegovo čišćenje u svrhu rješavanja visokorizične situacije sa što manje sredstava prisile, što spada u najteže zadaće. Odabrani objekt velika je zgrada unutar jedne vojarne, koja čeka adaptaciju. "Uglavnom za vježbu koristimo objekte koji su više-manje tipski građeni, slični civilnim, i to nam pomaže za prilagodbu situacijama koje bi nas mogle čekati pri stvarnoj zadaći," kaže nam časnik koji nadgleda vježbu nešto prije upada vojnih policajaca u objekt. Naravno, scenarij je pažljivo pripremljen: obavještajni podaci govore da se unutar zgrade krije nedefiniran broj naoružanih ljudi, diverzantsko-teroristička grupa koja se sprema za veći teroristički napad na visokovrijedan cilj u obližnjem naselju. Primijećeno je da u zgradu unose sanduke s eksplozivom i pješačkim naoružanjem pa ih se mora neutralizirati prije nego bilo što pokušaju. Scenarij je podrazumijevao da se uoči akcije fiktivno formira širi, vanjski prsten osiguranja oko zgrade, kako teroristi ne bi imali mogućnost za bijeg ili da im stigne pojačanje.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Udarnu skupinu čine tri tima: napadački, potporni i pričuvni. "Držite se osnovnih pravila i, prije svega, brinite se jedni o drugima," poručuje im dočasnik zadužen za obuku na zadnjem brifingu. Nasilno otvaraju vrata i ulaze u zgradu preko jednog od prizemnih ulaza. Objekt će čistiti takozvanom poplavnom (flooding) metodom, što je slikovit izraz kad poput vode preplavljuju baš sve prostorije. Pažljivo ih slijedimo, nastojeći ne ometati. Na kraju smo golemog prizemnog hodnika, dugog barem šezdesetak metara. Na obama bočnim zidovima nalaze se brojna vrata, više od trideset. Iza svakih je prostorija, a u svakoj prostoriji potencijalna opasnost. Kreću se iznimno pažljivo, svaki je pokret, svako djelovanje, svaki uzvik ili trenutak šutnje na svojem mjestu. Naravno, uskoro se u nekim sobama nailazi i na skrivene protivnike. Srećom, riječ je samo o papirnatim metama u ljudskom obliku kombiniranim s balonima koji pokazuju pogotke. A i te mete imaju svoju priču, treba paziti da se ne pogodi metu taoca ili druge osobe koja se tamo slučajno našla. Mete koje pokazuju teroriste, međutim, nisu uvijek očite. Ponekad se ispod sakoa, koji na podlaktici nosi elegantno odjeven gospodin s kravatom, nalazi uperen pištolj. Vojni policajci točno moraju znati koga će pogoditi. Odjednom, netko baca dimnu bombu. Za nas novinare time je počeo kaos, ništa nismo vidjeli, a gusta zavjesa dobro nam je ištipala grla. Dim je bio znak za najosjetljiviji dio, uspon stubištem na gornju etažu. I ondje je sve jednako: dugi, dugi hodnik i bezbrojna vrata, kao u nekoj računalnoj igri.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Na kraju, poplava je tijekom pola sata ušla u svaki kut objekta i zahvatila trinaestoricu terorista. Naravno, uvijek ima sitnica koje se daju poboljšati, objašnjavaju nam zapovjednici, no ljudi su spremni i uspješno su odradili sve što im je u opisu dužnosti. Pokazali su učinkovitost, brzinu i, prije svega, sigurnost u vrlo složenoj situaciji. Takav učinak još više veseli jer je u postrojbu stiglo i dosta novih pripadnika, a uvijek se postavlja pitanje koliko ih je teško uklopiti u sredinu koja traži najbolje vojne policajce u najboljim timovima. "Novi se brzo uklapaju. To potvrđuje da smo napravili kvalitetnu selekciju te planskim procesima adekvatno odredili razinu, intenzitet i opseg obuke. No, najvažniji je ipak motiv, on obilježava ljude koji u malo vremena usvajaju puno sadržaja. Sve to potvrđuju upravo kroz ovakve vježbe," kaže nam časnik.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Domagoj VLAHOVIĆ, snimio Tomislav BRANDT, Hrvatski vojnik


* 540-vp-1.jpg (198.51 KB, 750x501 - viewed 71 times.)

* 540-vp-2.jpg (299.73 KB, 750x1124 - viewed 75 times.)

* 540-vp-3.jpg (98.47 KB, 750x501 - viewed 70 times.)

* 540-vp-4.jpg (190.23 KB, 750x1124 - viewed 65 times.)

* 540-vp-5.jpg (102.5 KB, 750x501 - viewed 76 times.)

* 540-vp-6.jpg (130.07 KB, 750x501 - viewed 58 times.)
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 111« Reply #81 on: May 03, 2018, 06:38:15 pm »

25.4.2018

Ministar Krstičević na zajedničkoj obuci MORH-a i MUP-a

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević posjetio je u srijedu, 25. travnja 2018., pripadnike Satnije za posebne oblike osiguranja Pukovnije Vojne policije i Uprave za posebne poslove sigurnosti MUP-a na zajedničkom uvježbavanju u vojarni "Josip Jović" u Udbini.

Riječ je o zajedničkoj vježbi MUP-a i MORH-a koja se provodi na poligonu vojarne "Josip Jović" u Udbini od 16. do 27. travnja 2018. i na kojoj sudjeluju pripadnici Satnije za posebne oblike osiguranja, Satnije specijalne Vojne policije, Uprave za poslove posebne sigurnosti i Antiterorističke jedinica Lučko. Sudionici su podijeljeni u dva tima, a svaki tim prolazi petodnevnu obuku. U sklopu dnevne i noćne obuke vježbaju gađanje te simuliraju situacija do kojih može doći tijekom osiguranja štićene osobe. Cilj je povezati procedura Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova u zadaćama osiguranja štićenih osoba.

Ministar Krstičević imao je priliku promatrati vozače, pratitelje i taktičke timove MUP-a i VP-a prilikom rada na standardizaciji i unifikaciji njihovih tehnika, taktika i procedura u osiguranju štićenih osoba. Sudionici su tom prilikom demonstrirali tri vježbe iz naprednog dijela obuke.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Na početku posjeta simulirana je situacija pritrčavanja potencijalnog napadača vozilu sa štićenom osobom u pokretu, pri čemu dva vozila u pratnji odgovaraju na prijetnju i vatrenim oružjem odbijaju napad. Prikazane su i vježbe gađanja među kojima su sudionici vježbe demonstrirali i gađanje u situacijama oslabljene motorike te osiguranja zaštićene osobe u punoj formaciji. Konačno, sudionici su simulirali situaciju u kojoj pri posjetu štićene osobe nepoznato vozila probija policijsku blokadu i otvara vatru. Prikazane su procedure odgovora u takvoj situaciji: pokrivanje štićene osobe, uzvraćanje paljbe, otklanjanje prijetnje i hitna evakuacija štićene osobe.

Nakon demonstrativnih vježbi, ministar Krstičević je pohvalio sve sudionike. "Sve što sam danas vidio čini me ponosnim. Čestitam vam na vrhunski odrađenoj vježbi te profesionalnom i odgovornom ponašanju", rekao je te ujedno naglasio važnost suradnje i zajedničkog rada pripadnike oba ministarstva na ujednačavanju tehnika i procedura u svrhu unapređenja sustava domovinske sigurnosti. "Vidjeti zajedničko uvježbavanje civilne i vojne policije u ovako složenim zadaćama primjer je onoga što stalno naglašavam - suradnje, sinergije, partnerstva za sigurnost!", istaknuo je.

Ministar je također istaknuo važnu ulogu koju će ovi elitni timovi imati 2020. godine, kada će Hrvatska predsjedati Europskom unijom i kad se očekuje da će Hrvatsku posjećivati velik broj visokih stranih delegacija. "Osiguravat ćete i štititi delegacije i posjete, a upravo ovakvim pristupom siguran sam da ćete nam i opet osvjetlati obraz i očuvati ugled koji uživate", poručio je te zaključio "Vjerujem da ćemo ovakvim uvježbavanjem dočekati tu zadaću spremni."

Zapovjednik vježbe natporučnik Tomislav Katalenić izrazio je zadovoljstvo provedbom vježbe te istaknuo: "Suradnja je vrlo dobra, a individualna obučenost svakog sudionika na visokoj je razini. Vjerujem da ćemo i ubuduće uspješno provoditi ovakve obuke."

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Foto: MORH / J. Kopi, morh.hr


* vjezba-policija1877.jpg (181.63 KB, 1200x799 - viewed 58 times.)

* vjezba-policija1938.jpg (130.25 KB, 1200x800 - viewed 64 times.)

* vjezba-policija1960.jpg (370.95 KB, 1200x799 - viewed 86 times.)

* vjezba-policija2000.jpg (121.74 KB, 1200x799 - viewed 73 times.)

* vjezba-policija2005.jpg (176.4 KB, 1200x800 - viewed 69 times.)

* vjezba-policija2006.jpg (183.67 KB, 1200x800 - viewed 57 times.)

* vjezba-policija2017.jpg (201.15 KB, 1200x800 - viewed 67 times.)

* vjezba-policija2033.jpg (151.61 KB, 1200x799 - viewed 65 times.)

* vjezba-policija2048.jpg (109.35 KB, 1200x799 - viewed 63 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 388


« Reply #82 on: May 06, 2018, 05:03:11 pm »

Гађања из возила у покрету нису нимало једноставна иако "на око" изгледају лака. Ни за организацију ни за реализацију. На видео се види јако добра увежбаност војних полицајаца и припадника МУП-а.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 111« Reply #83 on: June 06, 2018, 06:20:24 pm »

Broj 553 | 30.05.2018

Vojni i policijski specijalci uvježbavali svladavanje diverzantsko-terorističke grupe

Satnija specijalne Vojne policije Pukovnije Vojne policije GSOSRH bila je domaćin međunarodne i međuresorne, intergranske obuke koja se od 14. do 23. svibnja provodila u vojarni ”Admiral flote Sveto Letica-Barba“ u Splitu, a dio vježbe odvijao se i u vojarni ”Josip Jović“ u Udbini. Ovaj ključni obučni događaj sublimacija je tromjesečne postrojbene obuke te se praktičnim zadaćama na terenu uvježbavaju drilovi pripremani u matičnim vojarnama i sposobnost prilagodbe srodnim postrojbama iz drugog ministarstva - MUP-a, odnosno NATO-ovim partnerskim zemljama poput Republike Slovenije…

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Satnija specijalne Vojne policije bila je domaćin međunarodne i međuresorne intergranske obuke i uvježbavanja koja se od 14. do 23. svibnja provodila u splitskoj vojarni ”Admiral flote Sveto Letica – Barba“. Kulminacija je to ovogodišnjeg tromjesečnog obučnog ciklusa te ustrojstvene cjeline Pukovnije VP-a. Radi se o obuci u kojoj su, uz pripadnike SSVP-a, sudjelovali i pripadnici Specijalne policije MUP-a te gosti iz Slovenije, tim pripadnika iz voda PEST - Posebna enota za specialno taktiko, Specializirana enota vojaške policije - SEVP. Uz vježbe u splitskoj vojarni, dio obuke provodio se i u vojarni ”Josip Jović“ u Udbini.

”Tijekom deset dana obuke provodimo aktivnosti vezane za tematske cjeline koje obuhvaćaju urbane operacije, operacije u noćnim uvjetima ili uvjetima slabe vidljivosti, uporabu sredstava prisile ovlaštenih službenih osoba policije i Vojne policije. Dnevne i noćne vježbe provodimo u vojarni ”Admiral flote Sveto Letica – Barba“ u Splitu jer ima iznimno dobru infrastrukturu koja nam odgovara za naše obučne sadržaje te uvježbavanja taktike, tehnika i procedura u realnim terenskim uvjetima. Značajno je naglasiti potporu Hrvatske ratne mornarice, koja nam je ustupila jedan od brodova svoje flote, a imamo i potporu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, helikopter iz sastava 93. zrakoplovne baze iz Divulja, te potporu Javne vatrogasne postrojbe grada Splita. S obzirom na slijednost i složenost obučnih tema i sadržaja, vatrogasni toranj JVP-a grada Splita prva je postaja za pojedinačnu, timsku i postrojbenu pripremu iza koje slijedi primjena tehnika brze infiltracije s helikoptera na objekte, platforme, brodove ili neko drugo područje koje je nepristupačno,” objasnio je zapovjednik Satnije specijalne Vojne policije satnik Andrej Smolek dodajući kako je ovaj ključni obučni događaj sublimacija tromjesečne postrojbene obuke te se kroz praktične zadaće na terenu uvježbavaju drilovi pripremani u matičnim vojarnama, a u ovoj prilici i sposobnost prilagodbe srodnim postrojbama iz drugog ministarstva - MUP-a, odnosno NATO-ovim partnerskim zemljama poput Republike Slovenije.

Lociranje, identifikacija, pregovori…

Ekipa Hrvatskog vojnika bila je na dijelu vježbe koji se odvijao u vojarni ”Josip Jović“ u Udbini kad su pripadnici SSVP-a, SP MUP-a i PEST-a provodili obuku prema jednom od mogućih scenarija iz djelokruga rada Vojne policije, a to je lociranje, identifikacija i uspostava kontakta s diverzantsko-terorističkom grupom - DTG. Ta grupa, ističe satnik Smolek, radi probleme pripadnicima Vojne policije čija je zadaća locirati ih, identificirati, te ih pokušati pregovorima staviti pod kontrolu.

”Oni uzvraćaju vatrom, dolazi do napada na ovlaštenu službenu osobu gdje se stječu zakonski uvjeti za uporabu sredstava prisile, odnosno za primjenu vatrenog oružja. Uspostavljamo kontakt te se kreće u progon i u bliskoj borbi uporabom taktičkih timova uz vatru i manevar neutraliziramo kroz metnu situaciju koja simulira protivnika,” objašnjava zapovjednik SSVP-a. U vježbi su sudjelovala 32 pripadnika Vojne policije, dva tima specijalaca iz MUP-a te tim pripadnika slovenske Vojne policije. Sudionici u obuci, ovom prilikom primjenjuju i uvježbavaju temeljne vojničke vještine, specijalističke vojne vještine, policijska postupanja sukladno djelokrugu rada Vojne policije i SP-a MUP-a. Konkretno, kroz scenarij neutralizacije terorističke grupe pripadnici su ponajprije uvježbavali korištenje sredstava prisile - vatreno oružje kroz instinktivna i situacijska gađanja.

”Kao primarno oružje koristili smo automatsku pušku, hrvatski samokres HS 9 kao sekundarno oružje i borbenu sačmaricu koja je oružje, ali i alat za nasilno provaljivanje u utvrđene objekte kako bi taktički tim, koji mora postupati, prošao sve prepreke na koje nailazi bez zastoja i ograničenja pri čemu se koristi efekt brzine, inicijative i sigurnosti. Pripadnici su nosili standardnu balističku zaštitu za tijelo te zaštitnu kacigu, zaštitu za vid i sluh te svu ostalu standardnu opremu za postrojbe Vojne policije,” kaže satnik Smolek.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Uvježbavanje zadaća iz područja operacija u urbanom okruženju

Obuka je nastavljena u splitskoj vojarni gdje su se uvježbavale zadaće iz područja operacija u urbanom okruženju u dnevnim i noćnim uvjetima, odnosno u uvjetima slabe vidljivosti. Pripadnici su u noćnim uvjetima koristili optoelektroničku opremu za motrenje, sredstva za ciljanje, oznake i uređaje za borbenu identifikaciju, radijske uređaje te taktičko svjetlo kako bi bili spremni provoditi operacije u svim vremenskim i prostornim uvjetima i bez ograničenja.

Obuka je nastavljena provedbom operacije na moru, kad su pripadnici SSVP-a, SP-a i PEST-a uz potporu pilota i helikoptera HRZ-a i posade broda HRM-a izveli zajedničku vježbu u području združenih zračno-pomorskih operacija tzv. Maritime interdiction operation - MIO ili operacija presretanja na moru. Radi se o standardnoj proceduri NATO-ovih ratnih mornarica kad se provodi nasilan ukrcaj u slučajevima kad posada broda ili nekog drugog plovila ne surađuje pa je potrebno pregledati osobe na brodu, teret, dokumentaciju i dr. Kako bi se snage u najkraćem vremenu infiltrirale na plovilo, koristi se tehnika tzv. Fast-roping, odnosno fast rope insertion extraction system - FRIES, poznatije pod nazivom "brzo uže".

”Ova je vježba bila usmjerena na intergransku i međuresornu suradnju kako bi se učinkovito uvezale sposobnosti i učinkovitosti HRM-a, HRZ-a i VP-a kao pristožerne postrojbe te SP-a MUP-a u vrlo dinamičnom okruženju i vrlo složenim operativnim okolnostima uz što učinkovitiji sustav vođenja i zapovijedanja na svim razinama. Vježba je bila svojevrsna provjera sposobnosti svih sudionika te je planirana, koordinirana, nadzirana i provedena sukladno namjeri zapovjednika. Uvjerili smo se kako je sinergija ključ uspjeha u ovakvim složenim operacijama,” naglasio je satnik Smolek. Inače, ovaj je dio vježbe proveden u cilju postizanja što veće sigurnosti i stabilnosti na moru, a sve u skladu sa smjernicama iznesenim na 9. godišnjoj konferenciji pod nazivom "Poticanje projekcije stabilnosti kroz pomorsku sigurnost: Postizanje poboljšane sposobnosti i operativnu učinkovitost" održanoj početkom godine u NATO-ovu centru Maritime Interdiction Operational Training u Grčkoj.

”Republika Hrvatska i Oružane snage RH aktivan su sudionik razvoja sposobnosti i međunarodnog doprinosa u cilju potpore tog cilja,” dodaje satnik Smolek.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Suradnja sa srodnim postrojbama

Zapovjednik SSVP-a pojasnio nam je i kako je došlo do ove desetodnevne međunarodne i međuresorne suradnje i uvježbavanja, odnosno suradnje s pripadnicima SP MUP-a i gostiju iz Slovenije te pritom posebno ističe kako je suradnja međusobno srodnih postrojbi iznimno korisna za sve strane.

”Suradnja je započela na tragu smjernica potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića da se kroz sinergijski učinak u Oružanim snagama taj napor proširi i na MUP te da se srodne postrojbe povežu na svim razinama, kroz strateške ciljeve, operativne razine pa do taktičke razine kako bismo postigli efikasniji sustav domovinske sigurnosti. Specijalna policija MUP-a slična je našoj postrojbi, koristimo slične taktike, tehnike i procedure u našem radu tako da je ovo iznimno korisna i praktična suradnja. Izmjenjujemo iskustva, znanja, sposobnosti, taktike i tehnike i takvim načinom rada usavršavamo naše pripadnike da bi u budućnosti kroz čitav spektar zadaća i aktivnosti bili što uspješniji i ispunjavali svoje zadaće koje se stavljaju pred nas u ovo intenzivno, zahtjevno i dinamično vrijeme i prostor. Ovo je prva praktična obuka koju smo započeli u suradnji sa Zapovjedništvom Specijalne policije MUP-a. Prije mjesec dana, Satnija za posebne oblike osiguranja provela je vježbu na platformi osiguranja štićenih osoba u suradnji s Upravom za posebne poslove sigurnosti MUP-a. Priključili su se i taktički timovi SP-a MUP-a i SSVP-a gdje su kroz sinergiju pokazali sposobnost prilagodbe i suradnje te provedbe specijalističkih zadaća iz djelokruga rada osiguranja štićenih osoba u mjestu i pokretu. To je oplemenilo cijeli napor zajedničkog uvježbavanja, uštede resursa i fokusiranog rada u poboljšanju sustava sigurnosti Republike Hrvatske,” rekao je satnik Smolek te dodao kako je zadovoljan ozbiljnošću, profesionalnošću, zalaganjem i motivacijom koju su pokazali pripadnici na ovoj vježbi.

Što se gostovanja kolega iz Slovenije tiče, nastavlja satnik Smolek, radi se o bilateralnoj suradnji vojnih policija Oružanih snaga Republike Hrvatske i Slovenske vojske dogovorenoj na razini Službe VP GS OSRH, a danas Samostalnog sektora za VP poslove MORH-a. Usuglašen je program zajedničke vježbe i uvježbavanja iz djelokruga rada Vojne policije i ovo je drugi zajednički ciklus međusobnog posjeta i uvježbavanja. Prošle su godine naši pripadnici bili gosti u Sloveniji u njihovoj matičnoj postrojbi u Ljubljani, dok su obučne aktivnosti bile na vojnom poligonu blizu Postojne.

”Suradnja je počela prošle godine kad su pripadnici hrvatske Vojne policije došli na našu vježbu tjedan dana kao promatrači. Ove smo godine i mi trebali doći samo promatrati vježbe, no zapovjednik Andrej Smolek rekao je da možemo i sudjelovati. I mi provodimo slične vježbe, nema nekih velikih razlika u zadacima i tehnikama. Jako smo zadovoljni što smo mogli sudjelovati u vježbi, ” rekao je natporučnik Blaž Primc, zapovjednik posebne postrojbe za specijalne taktike Vojne policije.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Zajedničku vježbu pripadnika Satnije specijalne Vojne policije, SP MUP-a i njihovih gostiju iz Slovenije u vojarni ”Josip Jović“ u Udbini, u sklopu je predmeta Vojno-stručna praksa zajedno s predmetnim nastavnikom bojnikom Lukom Kovačem pratilo i petero kadeta 12. naraštaja kadeta vojno-studijskog programa Vojno vođenje i upravljanje Hrvatskog vojnog učilišta ”Dr. Franjo Tuđman“.

”Trenutačno sam na vojno-stručnoj praksi u Pukovniji Vojne policije. Ovo je prvi put da smo zajedno na terenu s pripadnicima Satnije specijalne Vojne policije što je zapravo kruna naše prakse gdje iz prve ruke, uživo, vidimo provedbu složenih vojnih zadaća koje su rezultat dugotrajne, detaljne i kompleksne organizacije za koju je odgovoran časnički lanac u kojem ćemo se i sami naći za nekoliko mjeseci. Biti jedan dan dio tima i biti s najboljima iznimno je motivirajuće i daje dodatni elan da jednog dana i mi budemo najbolji,” komentirao je kadet Mauricio Kučić.


Martina Butorac, Snimio Tomislav Brandt, Hrvatski vojnik


* 553-vpolicija-3.JPG (510.63 KB, 750x500 - viewed 78 times.)

* 553-vpolicija-2.jpg (892.38 KB, 750x1333 - viewed 64 times.)

* 553-vpolicija-4.JPG (675.92 KB, 750x525 - viewed 64 times.)

* 553-vpolicija-5.JPG (615.31 KB, 750x525 - viewed 65 times.)
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 111« Reply #84 on: June 14, 2018, 10:09:58 pm »

Iz malo drugačije perspektive, još da je i Iveco LMV bio naoružan...

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Foto: Matija Habjak/PIXSELL Dan OSRH na Jarunu, Večernji list


* Vecernjilist_jarun_2018_1.jpeg (151.83 KB, 1613x1080 - viewed 59 times.)

* Vecernjilist_jarun_2018_2.jpeg (141.15 KB, 1671x1080 - viewed 66 times.)
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 111« Reply #85 on: June 29, 2018, 05:22:07 pm »

29.6.2018.

Primopredaja vozila Pukovniji Vojne policije

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
U zagrebačkoj vojarni "1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia" je u petak, 29. lipnja 2018. godine održana primopredaja vozila Pukovniji vojne policije.

Primopredaji su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za središnju javnu nabavu Ivan Bubić, zapovjednik Pukovnije Vojne policije brigadir Mate Radoš te brojni drugi visoki vojni djelatnici, pripadnici Vojne policije, časnici, dočasnici i vojnici.

Tom prigodom ministar Krstičević je naglasio kako je današnja primopredaja vozila Pukovniji Vojne policije iznimno važna jer se radi o prvoj takvoj nabavi od 2007. godine.

Zahvalivši pripadnicima Vojne policije na kontinuiranom predanom, savjesnom i odgovornom radu, ministar Krstičević je rekao: "Zadaće koje u svakodnevnom radu obavljaju pripadnici Pukovnije vojne policije, poput prometnog osiguranja vojnih kolona i pojedinačnih vozila ili nadzora vojnih sudionika u prometu, zahtijevaju sigurna i ispravna motorna vozila čije tehničke specifikacije odgovaraju današnjim potrebama".

Također, ministar Krstičević podsjetio je na proces sustavnog ulaganja u opremu i modernizaciju Hrvatske vojske koji je u tijeku i koji će se narednih godina nastaviti te je još jednom naglasio važnost čovjeka kao najveće vrijednosti obrambenog sustava.

U svom obraćanju načelnik GS OS RH general Šundov je naglasio kako se Oružane snage RH, kroz obuku pripadnika i nabavu opreme stalno prilagođavaju novim sigurnosnim izazovima. "Pripadnici Vojne policije, roda borbene potpore, među svojim svakodnevnim zahtjevnim zadaćama paze na sigurnost štićenih osoba i objekata. Nabavom novih vozila podiže se razine sigurnosti prilikom izvršenja zadaća u potpori operacijama mobilnosti i provedbi vojno-policijskih zadaća", rekao je načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov, istakavši kako je ulaganje u opremu, u konačnici, uvijek ulaganje u ljude.

Zapovjednik Pukovnije Vojne policije, brigadir Mate Radoš je, pozdravljajući prisutne istaknuo kako se radi o važnom danu i velikom događaju za Vojnu policiju koja je u obavljanju svojih brojnih zadaća prisutna diljem Hrvatske, od Prevlake do Vukovara. "Motorna vozila su izuzetno važna za rad VP, i mi godišnje pređemo oko 1 500 000 km. Nova vozila će nam omogućiti da postanemo još operativniji, brži i sposobniji", rekao je brigadir Radoš.  

Vozila isporučena danas prvi su dio od ukupno 40 vozila (25 osobnih i 15 kombi/teretnih vozila) koja su predmet Okvirnog sporazuma o Operativnom leasingu za potrebe Pukovnije VP u 2018. godini, kojeg je potpisao Središnji državni ured za središnju javnu nabavu.

Navedena vozila namijenjena za prijevoz osoba, opreme i pasa, kao i obavljanje redovitih VP zadaća (osiguranje ljudi, objekata i prometa) te su dodatno opremljena traženom opremom (VP obilježjima, svjetlosnom i zvučnom signalizacijom, led displejima, radio antenama i instalacijama za komunikacijsku opremu).


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Foto: MORH / M. Čobanović, morh.hr


* primopredaja_vozila_pukovniji_vp_29062018_v.jpg (221.45 KB, 1200x800 - viewed 119 times.)

* primopredaja_vozila_pukovniji_vp_29062018_01.jpg (309.09 KB, 1200x801 - viewed 86 times.)

* primopredaja_vozila_pukovniji_vp_29062018_02.jpg (162.1 KB, 1200x801 - viewed 52 times.)

* primopredaja_vozila_pukovniji_vp_29062018_03.jpg (285.66 KB, 1200x801 - viewed 60 times.)

* primopredaja_vozila_pukovniji_vp_29062018_04.jpg (318.32 KB, 1200x801 - viewed 62 times.)

* primopredaja_vozila_pukovniji_vp_29062018_05.jpg (243.96 KB, 1200x801 - viewed 81 times.)

* primopredaja_vozila_pukovniji_vp_29062018_08.jpg (338.99 KB, 1200x801 - viewed 61 times.)

* primopredaja_vozila_pukovniji_vp_29062018_28.jpg (265.89 KB, 1200x801 - viewed 61 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 388


« Reply #86 on: June 30, 2018, 04:33:50 pm »

Возила су узета на "оперативни лизинг". Зна ли се од које фирме?
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 111« Reply #87 on: September 28, 2018, 07:52:37 pm »

24.9.2018.

Obuka Odjela kriminalističke VP i Službe kriminalističke tehnike PU zagrebačke

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Uz dugogodišnju kvalitetnu poslovnu suradnju tijekom kriminalističkih istraživanja, Odjel kriminalističke VP PVP i Služba kriminalističke tehnike PU zagrebačke provode i zajedničku obuku, pa su tako u vremenu od 3. do 7. rujna 2018. u vojarni „Josip Jović“ u Udbini provodili zajedničku obuku sa temom „Obavljanja očevida na mjestima eksplozije različitih eksplozivnih naprava“.

U sklopu obuke obavljen je očevid na mjestu eksplozije RB M75 postavljene ispod upravljača osobnog automobila, očevid na mjestu eksplozije trotilskog metka TM-200 postavljenog ispod stražnjeg sjedišta osobnog automobila te očevid na mjestu eksplozije 5,8 kg eksploziva postavljenog ispod stražnje osovine osobnog automobila.

Kako u sklopu postojećih edukacija za kriminalističke tehničare, navedene eksplozije zbog sigurnosnih i tehničkih razloga nije moguće realno prikazati, cilj obuke bio je stvaranje edukacijskih materijala koji će se koristiti pri budućim edukacijama kriminalističkih tehničara te postizanje jedinstvenih standarda postupanja prilikom provedbe očevida.

Na mjestu eksplozije 5,8 kg eksploziva postavljenog ispod vozila, djelatnici Službe kriminalističke tehnike PUZ-a izvršili su snimanje mjesta događaja sa 3D terestričkim laserskim skenerom Z+F IMAGER 5016, a nakon obrade prikupljenih 3D prostornih podataka moguće je izraditi digitalni 3D model mjesta događaja.

Sa zajedničkim obukama Odjel kriminalističke VP PVP i Služba kriminalističke tehnike PU zagrebačke započeli su u svibnju ove godine kada su također u vojarni „Josip Jović“ obavljali očevide na mjestima propucavanja osobnog automobila streljivom različitog kalibra.

Osim navedenih tematskih obučnih događaja, u sklopu obuka provedeno je i instinktivno gađanje iz JP VHS 2 i pištolja HS.

Tijekom provedenih obuka stvoreni su izrazito vrijedni edukacijski materijali a uz podizanje profesionalnih standarda u postupanju izuzetno je pozitivna i razmjena ranije stečenih iskustava između kriminalističke vojne policije i policijskih službenika MUP-a, slijedom čega se i u budućnosti planiraju zajedničke obuke.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[attachment=10]
[attachment=11]
Tekst: PVP / J. Beribak, Foto: PVP, osrh.hr


* DSC_0420.jpg (300.55 KB, 1196x800 - viewed 47 times.)

* DSC_0139.jpg (239.79 KB, 1196x800 - viewed 41 times.)

* DSC_0357.jpg (218.91 KB, 1196x800 - viewed 35 times.)

* DSC_0417.jpg (306.28 KB, 1196x800 - viewed 34 times.)

* DSC_0422.jpg (95.49 KB, 1196x800 - viewed 41 times.)

* DSC_0423.jpg (113.06 KB, 1196x800 - viewed 35 times.)

* DSC_0425.jpg (268.2 KB, 1196x800 - viewed 42 times.)

* DSC_0427.jpg (259.73 KB, 1196x800 - viewed 39 times.)

* Untitled.jpg (30.3 KB, 562x310 - viewed 35 times.)

* Untitled2.jpg (46.25 KB, 562x310 - viewed 38 times.)

* Untitled3.jpg (37.21 KB, 565x310 - viewed 47 times.)
« Last Edit: September 28, 2018, 10:38:31 pm by leut » Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 388


« Reply #88 on: September 29, 2018, 06:50:50 pm »

Јако интересантна обука...Браво за идеју и реализацију.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 111« Reply #89 on: November 25, 2018, 05:50:59 pm »

Terenska obuka osvježenja deklariranih snaga za CSp L 1501

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
U vremenu od 24. do 28. rujna 2018. godine, na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ Slunj, provedena je Terenska obuka osvježenja prema zahtijevanim sposobnostima CSp L 1501. Terenska obuka ujedno je bila i priprema za Združenu vojnu vježbu „VELEBIT 18 - Združena snaga“.

Obuka je sadržavala mnoštvo različitih situacija i izazova koje su pripadnici 2. satnije VP uspješno rješavali primjenjujući postojeća stečena znanja i vještine, te implementirajući i neka nova.

Scenariji obučnih aktivnosti su bili od jednostavnih temeljnih vojničkih vještina razine pojedinca do kompleksnih zadaća voda. Uzbunjivanje tijekom noći, kretanje vojnika na bojištu integrirano u topografsku hodnju, pružanje prve pomoći tijekom napada na štićeni konvoj, reakcije na vatru, CIED/UXO procedure, uspostava nadzorne točke na brzu ruku, kontrola i upravljanje prometom, te drugih aktivnosti usko vezanih za ciljeve sposobnosti Vojne policije.

Tijekom provedbe terenske obuke provedena su i instinktivna gađanja iz samokresa HS 9 i JP VHS K2 te gađanja podcijevnim bacačem granata 40x46 mm.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Foto i tekst: DLP PVP, osrh.hr


* IMG-01.jpg (184.67 KB, 1280x730 - viewed 32 times.)

* IMG-02.jpg (231.03 KB, 1280x874 - viewed 29 times.)

* IMG-03.jpg (174.85 KB, 1280x832 - viewed 25 times.)

* IMG-05.jpg (169.39 KB, 1280x848 - viewed 22 times.)

* IMG-07.jpg (213.05 KB, 1280x720 - viewed 35 times.)

* IMG-08.jpg (119.66 KB, 1280x724 - viewed 33 times.)

* IMG-09.jpg (167.93 KB, 1280x696 - viewed 19 times.)
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 [6] 7   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.046 seconds with 25 queries.