PALUBA
March 21, 2019, 02:29:41 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
Glavni pokrovitelj foruma Paluba
kompanija
Protexi Group System
http://www.protexigroup.co.rs/
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 [7]   Go Down
  Print  
Author Topic: Pukovnija Vojne policije OSRH  (Read 38003 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 934« Reply #90 on: November 25, 2018, 05:56:00 pm »

Broj 565 | 16.11.2018

Obuka protuterorističkih timova specijalaca Vojne policije i MUP-a

Pripadnici Satnije specijalne Vojne policije Pukovnije Vojne policije i Specijalne policije Ministarstva unutarnjih poslova u vojarni “Josip Jović“ pet su dana provodili intenzivan i složen plan i program iz područja upotrebe sredstava prisile u kriznim situacijama. Intenzivna suradnja SSVP-a i SP-a MUP-a planira se i u 2019. kroz sve složenije oblike i scenarije obuke i uvježbavanja* 565-specijalci-4.jpg (380.08 KB. 750x525 - viewed 40 times.)

Uvježbavanjem taktika, tehnika i procedura u vojarni “Josip Jović“ u Udbini pripadnici Satnije specijalne Vojne policije Pukovnije Vojne policije i Specijalne policije Ministarstva unutarnjih poslova uspješno su od 5. do 9. studenog proveli još jednu zajedničku obuku te tako nastavili ovogodišnju vrlo uspješnu suradnju dviju srodnih postrojbi.

Terensku obuku prošla su ukupno 32 pripadnika, 24 iz SSVP-a te osam iz SP MUP-a, a tijekom pet dana provodili su intenzivan i složen plan i program iz područja upotrebe sredstava prisile u kriznim situacijama.

“Kroz posebna policijska postupanja u području taktike uporabe malih timova, cilj obuke i uvježbavanja bila je reakcija na prijetnje vatrenim oružjem na policijske službenike i vojne policajce. Metne situacije simulirale su osobe koje pružaju aktivni otpor uporabom oružja prema policijskom službeniku kao i prema vojnom policajcu pa su pripadnici policije i vojne policije kroz taktike, tehnike i procedure sukladno ovlastima primjenjivali sredstva prisile uključujući i osobno i skupno vatreno oružje,“ pojašnjava zapovjednik Satnije specijalne Vojne policije satnik Andrej Smolek te dodaje kako je obuka i uvježbavanje u realnim terenskim uvjetima provedena sukladno doktrini obuke Oružanih snaga RH.

Ovakvim povezivanjem specijalnih postrojbi i postrojbi MUP-a i OSRH omogućila se izmjena iskustva u području obuke, opremanja i modernizacije, rada i postupanja te primjene praktičnih i iskustvenih rješenja kroz zadaće policije i vojne policije, svatko u svojem djelokrugu rada.

Kako je to konkretno izgledalo na terenu, ekipi Hrvatskog vojnika pojasnio je i zapovjednik terenske obuke zajedničkog uvježbavanja pripadnika SP MUP-a i SSVP-a satnik Davor Perak, inače zamjenik zapovjednika SSVP-a.

“U ovih pet dana provodimo uvježbavanje taktičko-tehničke procedure unutar timova, provodimo situacijska i instiktivna gađanja koja su ukomponirana s provedbom tzv. kordon pretraga. Timovi su miješani, odnosno u svakom timu nalaze se po dva pripadnika SSVP-a i dva pripadnika SP MUP-a. Instruktori su također jednako zastupljeni, što znači da u jednom segmentu obuku vodi instruktor Specijalne policije MUP-a, a u drugom naš instruktor. Naglasak je suradnje na razmjeni iskustava i proceduri rada unutar timova i ovdje uvježbavamo realne situacije koje bi se mogle dogoditi, primjerice talačke situacije,“ kaže satnik Perak.

Ove su godine dvije postrojbe već provodile zajedničke obuke, kad su pripadnici uvježbavali prepad na brod u pokretu, odnosno talačku situaciju na brodu te postupanje timova unutar objekta, a u ovih pet dana naglasak je na uvježbavanju procedura timova kod ulaska u prostoriju, odnosno uporaba pištolja, puške, tehnike prilaska objektu i ulazak u sam objekt.


* 565-specijalci-3.jpg (478.06 KB. 750x500 - viewed 36 times.)

“Rade se i situacijska gađanja, dakle pucanje iz zaklona, pucanje u timu, pucanje u “V“ formaciji. Cilj nam je razmjenom iskustava postići višu razinu obuke i uvježbanosti za iduće suradnje, primjerice buduće moguće sudjelovanje u mirovnim operacijama. Naime, iako smo zajedničko uvježbavanje i obuku počeli ove godine, naša suradnja s MUP-om seže iz mirovnih misija u kojima su pripadnici MUP-a sudjelovali u zajedničkim misijama mentoriranja afganistanske policije nekoliko godina zaredom,“ rekao je satnik Perak.

Instruktor za naoružanje u ovoj obuci bio je narednik Josip Barišić iz SSVP-a koji je istaknuo kako je iznimno zadovoljan radom zajedničkih, miješanih timova.

“Mi jesmo različite postrojbe, ali imamo slične zadaće i taktike i procedure upotrebe naoružanja i prilikom upada su nam u gotovo 90 posto slučajeva iste tako da nema previše uvježbavanja. Pripadnici se spoje i glatko odrađuju svoje zadaće. Imamo najviše instiktivnih i situacijskih gađanja, a radili smo i segmente upada u objekte gdje smo improvizirali prostorije za upad te drilove ulaska u prostorije. Miješani timovi razvijaju taktike i procedure ulazaka,“ pojašnjava narednik Barišić. Podsjeća kako su u ovoj godini dvije postrojbe imale četiri zajednička uvježbavanja – dva je puta obuka provedena u splitskoj vojarni “Admiral flote Sveto Letica – Barba“, a nedavno su snajperisti SSVP-a bili na seminaru kojem su nositelji bili pripadnici Specijalne policije MUP-a.

Zadovoljstvo zajedničkom suradnjom dviju specijalnih postrojbi ističe i instruktor Specijalne policije MUP-a: “Nadamo se da će suradnja biti produbljena i da će se odvijati češće i u idućem razdoblju. Tijekom zajedničke provedbe terenske obuke naši protuteroristički timovi rade na zajedničkom djelovanju, razmjeni iskustava i usuglašavanju procedura, taktika i tehnika kretanja, korištenja oružja te uvježbavanju svih tih situacija kad se koristi vatreno oružje, odnosno kad se izvodi bojno gađanje. Zajedničke obuke provodimo radi razmjene iskustava i usuglašavanja procedura, ali i kako bismo što kvalitetnije prenijeli znanja jedni drugima te tako napredovali.“

Ovaj je obučni ciklus i svojevrsna kulminacija postrojbene obuke u pojedinačnim i skupnim zadaćama, a koristila su se i iskustva iz međunarodnih misija potpore miru u kojima sudjeluje RH u svijetu te posebna operativna postupanja specijalne policije iz svojeg djelokruga rada.

Intenzivna suradnja SP-a i VP-a, najavljuje zapovjednik SSVP-a satnik Smolek, planira se i u 2019. preko sve složenijih oblika i scenarija obuke i uvježbavanja dijeleći dostupne resurse u svrhu štednje i racionalizacije, kao i provedbom zadaća sukladno djelokrugu rada SP MUP-a i Vojne policije. Podupirući tradicionalne sigurnosne i obrambene sposobnosti, sinergija policije i vojske, naglašava satnik Smolek, direktno jača sposobnost zaštite nacionalne sigurnosti s obzirom na pojavu kriminaliteta i terorizma u svijetu.


* 565-specijalci-1.jpg (903.61 KB. 750x1071 - viewed 39 times.)

Martina Butorac, snimio Tomislav Brandt, Hrvatski vojnik

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 934« Reply #91 on: December 05, 2018, 01:33:13 pm »

S proslave obljetnice 70 bojne VP Karlovac. TT zbor naoružanja, opreme i vozila.


* PVP_Karlovac.jpg (126.67 KB. 960x637 - viewed 109 times.)

Foto: Kirin, osrh.hr


Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 934« Reply #92 on: December 07, 2018, 01:08:53 pm »

7.12.2018.

Pripadnici 3. satnije Vojne policije proveli pješačku hodnju u dužini od 155 km


* SLIKA_1.jpg (416.55 KB. 1387x1040 - viewed 38 times.)

Ministar obrane RH proglasio je 2018. godinu Godinom spremnosti i aktivnosti hrvatskog vojnika. Svaki pripadnik Pukovnije Vojne policije u izvršavanju svakodnevnih zadaća suočen je s izazovima na koja mora moći odgovoriti i u tom kontekstu vrhunska tjelesna spremnost pripadnika Pukovnije VP je vrlo važna. Kako bi se postigao što viši stupanj zajedništva unutar postrojbe, potrebno je poticati njene pripadnike i pripadnice na aktivnosti koje nisu svakodnevne, a time i na zajedništvo, suradnju timova i skupina, koje u konačnici daju pojedince i timove koji svojom vrhunskom spremnošću i formom mogu osigurati kvalitetnije izvršenje svakodnevnih zadaća kao i konkurirati na raznim aktivnostima.

U skladu s gore navedenim, 3. satnija VP Đakovo organizirala je i provela pješačku hodnju skupine 8 pripadnika 3. satnije VP u dužini 155 km na relaciji vojarna 3. gardijske brigade "Kune" u Đakovu - Selci Đakovački - Levanjska Varoš - Sovski Dol - Pleternica - vojarna "123. brigade HV" Požega - Jakšić - Bektež - vojarna "132. brigade HV" Našice - Podgorač - Ostrošinci - jezero Borovik (prelazak jezera u desantnom čamcu) - vojni poligon "Gašinci" (bojevo gađanje).

Hodnja je započela dana 3. prosinca 2018. u 08,00 sati, a dolazak na cilj i završetak aktivnosti je obilježen provedbom gađanja dana 5. prosinca 2018. oko 13,00 sati.

Hodnja je provedena u skupini, odnosno svi sudionici hodnje trasu su savladavali zajedno kao homogena skupina. Sudionici hodnje su bili opremljeni svom vojničkom i vojnopolicijskom opremom i naoružanjem koja se nosi prilikom uzbunjivanja i s kojom mogu 72 sata samostalno provoditi zadaće.

Svrha hodnje je bila pod visokim stupnjem tjelesnog opterećenja pokazati spremnost, znanje, vojničke vještine kao i stupanj tjelesne i psihološke pripremljenosti za provedbu postavljenih zadaća u otežanim uvjetima rada, te rukovanje naoružanjem i provedbu gađanja pod stresom nakon ovakvog tipa aktivnosti.

Hodnju je započelo 8 pripadnika postrojbe. Tijekom odvijanja aktivnosti, jedan pripadnik je poradi zdravstvenih razloga prekinuo hodnju, dok je na cilj došlo 7 pripadnika i uspješno završilo aktivnost.


* SLIKA_2.jpg (265.27 KB. 1193x895 - viewed 29 times.)


* SLIKA_3.jpg (246.11 KB. 1280x960 - viewed 29 times.)


* SLIKA_8.jpg (246.04 KB. 1280x960 - viewed 36 times.)


* SLIKA_12.jpg (248.79 KB. 1280x960 - viewed 38 times.)

Tekst: sžn M. Kajić, Foto: 3. sVP, osrh.hr

Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 [7]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.015 seconds with 25 queries.