PALUBA
August 23, 2019, 04:16:12 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije unesite ispravnu e-mail adresu jer na toj adresi dobijate mail za aktivaciju Vašeg naloga. Proverite obavezno i neželjenu poštu...
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 [7]   Go Down
  Print  
Author Topic: Pukovnija Vojne policije OSRH  (Read 40475 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 175« Reply #90 on: November 25, 2018, 05:56:00 pm »

Broj 565 | 16.11.2018

Obuka protuterorističkih timova specijalaca Vojne policije i MUP-a

Pripadnici Satnije specijalne Vojne policije Pukovnije Vojne policije i Specijalne policije Ministarstva unutarnjih poslova u vojarni “Josip Jović“ pet su dana provodili intenzivan i složen plan i program iz područja upotrebe sredstava prisile u kriznim situacijama. Intenzivna suradnja SSVP-a i SP-a MUP-a planira se i u 2019. kroz sve složenije oblike i scenarije obuke i uvježbavanja* 565-specijalci-4.jpg (380.08 KB. 750x525 - viewed 54 times.)

Uvježbavanjem taktika, tehnika i procedura u vojarni “Josip Jović“ u Udbini pripadnici Satnije specijalne Vojne policije Pukovnije Vojne policije i Specijalne policije Ministarstva unutarnjih poslova uspješno su od 5. do 9. studenog proveli još jednu zajedničku obuku te tako nastavili ovogodišnju vrlo uspješnu suradnju dviju srodnih postrojbi.

Terensku obuku prošla su ukupno 32 pripadnika, 24 iz SSVP-a te osam iz SP MUP-a, a tijekom pet dana provodili su intenzivan i složen plan i program iz područja upotrebe sredstava prisile u kriznim situacijama.

“Kroz posebna policijska postupanja u području taktike uporabe malih timova, cilj obuke i uvježbavanja bila je reakcija na prijetnje vatrenim oružjem na policijske službenike i vojne policajce. Metne situacije simulirale su osobe koje pružaju aktivni otpor uporabom oružja prema policijskom službeniku kao i prema vojnom policajcu pa su pripadnici policije i vojne policije kroz taktike, tehnike i procedure sukladno ovlastima primjenjivali sredstva prisile uključujući i osobno i skupno vatreno oružje,“ pojašnjava zapovjednik Satnije specijalne Vojne policije satnik Andrej Smolek te dodaje kako je obuka i uvježbavanje u realnim terenskim uvjetima provedena sukladno doktrini obuke Oružanih snaga RH.

Ovakvim povezivanjem specijalnih postrojbi i postrojbi MUP-a i OSRH omogućila se izmjena iskustva u području obuke, opremanja i modernizacije, rada i postupanja te primjene praktičnih i iskustvenih rješenja kroz zadaće policije i vojne policije, svatko u svojem djelokrugu rada.

Kako je to konkretno izgledalo na terenu, ekipi Hrvatskog vojnika pojasnio je i zapovjednik terenske obuke zajedničkog uvježbavanja pripadnika SP MUP-a i SSVP-a satnik Davor Perak, inače zamjenik zapovjednika SSVP-a.

“U ovih pet dana provodimo uvježbavanje taktičko-tehničke procedure unutar timova, provodimo situacijska i instiktivna gađanja koja su ukomponirana s provedbom tzv. kordon pretraga. Timovi su miješani, odnosno u svakom timu nalaze se po dva pripadnika SSVP-a i dva pripadnika SP MUP-a. Instruktori su također jednako zastupljeni, što znači da u jednom segmentu obuku vodi instruktor Specijalne policije MUP-a, a u drugom naš instruktor. Naglasak je suradnje na razmjeni iskustava i proceduri rada unutar timova i ovdje uvježbavamo realne situacije koje bi se mogle dogoditi, primjerice talačke situacije,“ kaže satnik Perak.

Ove su godine dvije postrojbe već provodile zajedničke obuke, kad su pripadnici uvježbavali prepad na brod u pokretu, odnosno talačku situaciju na brodu te postupanje timova unutar objekta, a u ovih pet dana naglasak je na uvježbavanju procedura timova kod ulaska u prostoriju, odnosno uporaba pištolja, puške, tehnike prilaska objektu i ulazak u sam objekt.


* 565-specijalci-3.jpg (478.06 KB. 750x500 - viewed 53 times.)

“Rade se i situacijska gađanja, dakle pucanje iz zaklona, pucanje u timu, pucanje u “V“ formaciji. Cilj nam je razmjenom iskustava postići višu razinu obuke i uvježbanosti za iduće suradnje, primjerice buduće moguće sudjelovanje u mirovnim operacijama. Naime, iako smo zajedničko uvježbavanje i obuku počeli ove godine, naša suradnja s MUP-om seže iz mirovnih misija u kojima su pripadnici MUP-a sudjelovali u zajedničkim misijama mentoriranja afganistanske policije nekoliko godina zaredom,“ rekao je satnik Perak.

Instruktor za naoružanje u ovoj obuci bio je narednik Josip Barišić iz SSVP-a koji je istaknuo kako je iznimno zadovoljan radom zajedničkih, miješanih timova.

“Mi jesmo različite postrojbe, ali imamo slične zadaće i taktike i procedure upotrebe naoružanja i prilikom upada su nam u gotovo 90 posto slučajeva iste tako da nema previše uvježbavanja. Pripadnici se spoje i glatko odrađuju svoje zadaće. Imamo najviše instiktivnih i situacijskih gađanja, a radili smo i segmente upada u objekte gdje smo improvizirali prostorije za upad te drilove ulaska u prostorije. Miješani timovi razvijaju taktike i procedure ulazaka,“ pojašnjava narednik Barišić. Podsjeća kako su u ovoj godini dvije postrojbe imale četiri zajednička uvježbavanja – dva je puta obuka provedena u splitskoj vojarni “Admiral flote Sveto Letica – Barba“, a nedavno su snajperisti SSVP-a bili na seminaru kojem su nositelji bili pripadnici Specijalne policije MUP-a.

Zadovoljstvo zajedničkom suradnjom dviju specijalnih postrojbi ističe i instruktor Specijalne policije MUP-a: “Nadamo se da će suradnja biti produbljena i da će se odvijati češće i u idućem razdoblju. Tijekom zajedničke provedbe terenske obuke naši protuteroristički timovi rade na zajedničkom djelovanju, razmjeni iskustava i usuglašavanju procedura, taktika i tehnika kretanja, korištenja oružja te uvježbavanju svih tih situacija kad se koristi vatreno oružje, odnosno kad se izvodi bojno gađanje. Zajedničke obuke provodimo radi razmjene iskustava i usuglašavanja procedura, ali i kako bismo što kvalitetnije prenijeli znanja jedni drugima te tako napredovali.“

Ovaj je obučni ciklus i svojevrsna kulminacija postrojbene obuke u pojedinačnim i skupnim zadaćama, a koristila su se i iskustva iz međunarodnih misija potpore miru u kojima sudjeluje RH u svijetu te posebna operativna postupanja specijalne policije iz svojeg djelokruga rada.

Intenzivna suradnja SP-a i VP-a, najavljuje zapovjednik SSVP-a satnik Smolek, planira se i u 2019. preko sve složenijih oblika i scenarija obuke i uvježbavanja dijeleći dostupne resurse u svrhu štednje i racionalizacije, kao i provedbom zadaća sukladno djelokrugu rada SP MUP-a i Vojne policije. Podupirući tradicionalne sigurnosne i obrambene sposobnosti, sinergija policije i vojske, naglašava satnik Smolek, direktno jača sposobnost zaštite nacionalne sigurnosti s obzirom na pojavu kriminaliteta i terorizma u svijetu.


* 565-specijalci-1.jpg (903.61 KB. 750x1071 - viewed 56 times.)

Martina Butorac, snimio Tomislav Brandt, Hrvatski vojnik

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 175« Reply #91 on: December 05, 2018, 01:33:13 pm »

S proslave obljetnice 70 bojne VP Karlovac. TT zbor naoružanja, opreme i vozila.


* PVP_Karlovac.jpg (126.67 KB. 960x637 - viewed 178 times.)

Foto: Kirin, osrh.hr


Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 175« Reply #92 on: December 07, 2018, 01:08:53 pm »

7.12.2018.

Pripadnici 3. satnije Vojne policije proveli pješačku hodnju u dužini od 155 km


* SLIKA_1.jpg (416.55 KB. 1387x1040 - viewed 57 times.)

Ministar obrane RH proglasio je 2018. godinu Godinom spremnosti i aktivnosti hrvatskog vojnika. Svaki pripadnik Pukovnije Vojne policije u izvršavanju svakodnevnih zadaća suočen je s izazovima na koja mora moći odgovoriti i u tom kontekstu vrhunska tjelesna spremnost pripadnika Pukovnije VP je vrlo važna. Kako bi se postigao što viši stupanj zajedništva unutar postrojbe, potrebno je poticati njene pripadnike i pripadnice na aktivnosti koje nisu svakodnevne, a time i na zajedništvo, suradnju timova i skupina, koje u konačnici daju pojedince i timove koji svojom vrhunskom spremnošću i formom mogu osigurati kvalitetnije izvršenje svakodnevnih zadaća kao i konkurirati na raznim aktivnostima.

U skladu s gore navedenim, 3. satnija VP Đakovo organizirala je i provela pješačku hodnju skupine 8 pripadnika 3. satnije VP u dužini 155 km na relaciji vojarna 3. gardijske brigade "Kune" u Đakovu - Selci Đakovački - Levanjska Varoš - Sovski Dol - Pleternica - vojarna "123. brigade HV" Požega - Jakšić - Bektež - vojarna "132. brigade HV" Našice - Podgorač - Ostrošinci - jezero Borovik (prelazak jezera u desantnom čamcu) - vojni poligon "Gašinci" (bojevo gađanje).

Hodnja je započela dana 3. prosinca 2018. u 08,00 sati, a dolazak na cilj i završetak aktivnosti je obilježen provedbom gađanja dana 5. prosinca 2018. oko 13,00 sati.

Hodnja je provedena u skupini, odnosno svi sudionici hodnje trasu su savladavali zajedno kao homogena skupina. Sudionici hodnje su bili opremljeni svom vojničkom i vojnopolicijskom opremom i naoružanjem koja se nosi prilikom uzbunjivanja i s kojom mogu 72 sata samostalno provoditi zadaće.

Svrha hodnje je bila pod visokim stupnjem tjelesnog opterećenja pokazati spremnost, znanje, vojničke vještine kao i stupanj tjelesne i psihološke pripremljenosti za provedbu postavljenih zadaća u otežanim uvjetima rada, te rukovanje naoružanjem i provedbu gađanja pod stresom nakon ovakvog tipa aktivnosti.

Hodnju je započelo 8 pripadnika postrojbe. Tijekom odvijanja aktivnosti, jedan pripadnik je poradi zdravstvenih razloga prekinuo hodnju, dok je na cilj došlo 7 pripadnika i uspješno završilo aktivnost.


* SLIKA_2.jpg (265.27 KB. 1193x895 - viewed 43 times.)


* SLIKA_3.jpg (246.11 KB. 1280x960 - viewed 42 times.)


* SLIKA_8.jpg (246.04 KB. 1280x960 - viewed 56 times.)


* SLIKA_12.jpg (248.79 KB. 1280x960 - viewed 56 times.)

Tekst: sžn M. Kajić, Foto: 3. sVP, osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 175« Reply #93 on: April 08, 2019, 12:47:07 pm »

13.3.2019.

Terenska obuka vodiča i službenih pasa Pukovnije Vojne policije


* Split_1.jpg (218.8 KB. 1600x1200 - viewed 20 times.)

U vremenu od 4. do 8. ožujka  2019. godine, u vojarni „Knez Trpimir“ u Divuljama i u vojarni „Admiral flote Sveto Letica – Barba“ u Splitu provedena je terenska obuka vodiča i službenih pasa za detekciju eksploziva kao i vodiča i službenih pasa za detekciju droga, oružja i duhana.

Osim vodiča Pukovnije vojne policije obuci su nazočili i pripadnici Ministarstva financija, Carinske uprave, koji se nalaze na Tečaju za stjecanje dodatne osposobljenosti vodiča i službenih pasa za detekciju droga i oružja te duhana u Satniji za obuku vodiča i službenih pasa „Satnik Krešimir Ivošević“, Pukovnija Vojne policije.

Obuka se provodila u vojarni „Knez Trpimir“ na helikopterima, a u vojarni „Admiral flote Sveto Letica – Barba“ na brodovima. Temeljni cilj obuke bio je provesti socijalizaciju službenih pasa na prijevoz prometnim sredstvima zračnog i vodenog prometa, a vodiče službenih pasa upoznati s metodama i postupcima prilikom pretrage navedenih sredstava sa službenim psima. Izvođači obuke bili su instruktori narednik Zdravko Biškup i narednik Zdenko Mirt.

Cilj provedbe ovakove terenske obuke je unaprjeđenje vještina i sposobnosti vodiča i službenih pasa za samostalnu provedbu poslova i zadaća kao i odgovore na sve izazove u izvršavanju zadaća kako u domaćem tako i u međunarodnom okruženju.


* Split_3.jpg (71.57 KB. 1280x720 - viewed 19 times.)

Tekst i foto: SOVSP/PVP, osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 175« Reply #94 on: April 08, 2019, 12:57:15 pm »

27.3.2019.

Zajednička obuka Postupanje s eksplozivnim napravama u Pukovniji vojne policije


* PDZ_VP_1.jpg (122.36 KB. 960x540 - viewed 22 times.)

U vojarni "Pukovnik Milivoj Halar", Dugo Selo, u periodu od 18. do 22. ožujka provedena je zajednička obuka i uvježbavanje Odsjeka za Protudiverzijsku zaštitu i RTG PVP sa pripadnicima Službe za osiguranje i zaštitu štićenih objekata i prostora (MUP-UPPS), Protueksplozijske službe PU Zagrebačke, Počasno zaštitne bojne i Inžinjerijske pukovnije.

Tema obuke bila je procjena zatečene situacije prilikom uočavanja sumnjivih predmeta, te metodologija i postupanje sa eksplozivnom napravom. Cilj, ali i prednost, ovakve obuke je učvršćivanje međuresorne suradnje i razmjena iskustava u radu između pripadnika Pukovnije vojne policije, MUP-a, Počasno zaštitne bojne i Inžinjerijske pukovnije. Tijek same obuke bio je vrlo dinamičan i zanimljiv svim sudionicima koji su bili vrlo motivirani za rad i usvajanje novih znanja i iskustava iz djelokruga rada protueksplozijske zaštite.

Slijedom navedenog izveden je zajednički zaključak da bi se obuku ovakvog tipa trebalo provoditi što češće i tijekom svake godine u narednom periodu.


* PDZ_VP_2.jpg (59.86 KB. 960x480 - viewed 14 times.)


* PDZ_VP_3.jpg (70.73 KB. 960x480 - viewed 18 times.)


* PDZ_VP_4.jpg (49.38 KB. 960x480 - viewed 18 times.)


* PDZ_VP_5.jpg (127.87 KB. 960x480 - viewed 18 times.)

Tekst i foto: PVP / Šušković, osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 175« Reply #95 on: June 19, 2019, 08:50:23 am »

Broj 577 | 03.05.2019

Obuka pasa za detekciju eksploziva

U vojarni “Pukovnik Milivoj Halar” od 15. do 19. travnja provodila se zajednička obuka službenih pasa Pukovnije Vojne policije i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, a glavna tema uvježbavanja bila je detekcija velikih količina eksploziva u trima situacijama – zatvorenom i otvorenom prostoru te motornom vozilu. Cilj uvježbavanje jest što spremnije dočekati nadolazeću 2020. kad će Republika Hrvatska predsjedavati Vijećem EU-a* 577-obukapasa-4.jpg (472.79 KB. 750x525 - viewed 5 times.)

Kad u neku sredinu ili objekt dolazi štićena osoba ili je pak potrebno osigurati i pregledati neki štićeni prostor, najvažniju ulogu u toj zadaći ima dobro uigrani tim – vojnik i njegov službeni pas. No, kako bi službeni pas dosegnuo potrebnu razinu obučenosti za izvršavanje svojih zadaća, potrebna je kvalitetna obuka i vrhunska dresura, ali i dobra suradnja vodiča i njegova četveronožnog kolege. Službeni psi mogu se osposobiti za detekciju eksploziva, droge ili oružja, a ekipa Hrvatskog vojnika bila je na zajedničkoj obuci i uvježbavanju službenih pasa Pukovnije Vojne policije i Ministarstva unutarnjih poslova koja se provodila od 15. do 19. travnja u vojarni “Pukovnik Milivoj Halar” u Dugom Selu. Naime, kako bi se što bolje pripremili i uvježbali, ali i prilagodili svoje djelovanje za sve složenije zadaće u uvjetima suvremenih ugroza, među kojima svakako prednjači terorizam, Odsjek za protudiverzijsku zaštitu i RTG Pukovnije Vojne policije organizirao je veliku i opsežnu zajedničku obuku vodiča i službenih pasa za detekciju eksploziva u kojoj su sudjelovale Uprava za poslove posebne sigurnosti MUP-a, Služba za protueksplozivnu zaštitu Policijske uprave zagrebačke, Počasno-zaštitna bojna, vodiči službenih pasa za detekciju eksploziva iz 1., 2. i 3. satnije Pukovnije Vojne policije, Odsjeka za protudiverzijsku zaštitu i RTG te iskusni instruktori iz Središta za obuku vodiča i službenih pasa “Satnik Krešimir Ivošević” koji su i ustupili svoje poligone za ovu obuku. Ono po čemu se ova obuka vodiča i njihovih službenih pasa razlikovala od onih prethodnih jest količina eksploziva koju su službeni psi morali detektirati.


* 577-obukapasa-3.jpg (487.23 KB. 750x525 - viewed 57 times.)

“Glavna tema zajedničke obuke i uvježbavanja bila je detektiranje velikih količina eksploziva u trima situacijama – zatvorenom prostoru, odnosno objektu, motornom vozilu i otvorenom prostoru, a to je ujedno bila i prilika da se službeni vojni i policijski psi testiraju kako će reagirati na velike količine eksploziva. Radi se o količinama do 20 kilograma, što je količinski najrealnije za situaciju u kojoj bi se mogli naći vodiči prilikom provedbe svojih svakodnevnih zadaća,” pojasnio je časnički namjesnik Zoran Šušković, voditelj Odsjeka za protudiverzijsku zaštitu i RTG u Pukovniji Vojne policije. Prema riječima iskusnih vodiča, ali i prema onome u što smo se i sami mogli uvjeriti tijekom zajedničkog uvježbavanja, službeni psi bez ikakvih su se problema snašli u novoj zadaći te su bez greške pronalazili mjesta na kojima je bila skrivena veća količina eksploziva, bilo da je riječ o automobilu, zatvorenom objektu ili eksplozivnoj napravi skrivenoj u sanduku na otvorenom prostoru. Baš svi su bili nepogrešiva njuha te su identificirali eksploziv tako što su legli ili sjeli pored sumnjivog predmeta.

“Uvježbavalo se s vrstama eksploziva koji su najzastupljeniji u ovom dijelu regije, kao i s eksplozivima na koje se može naići u zonama gdje naši vodiči sudjeluju u mirovnim misijama. Naši psi naučeni su reagirati na vrlo male, ali isto tako i na vrlo velike količine eksploziva bez obzira na razne “ometače” koji se mogu ukazati prilikom rada,” ističe jedan od najiskusnijih vodiča u Odsjeku za PDZ i RTG, nadnarednik Romano Grdić te dodaje kako se obuka za vodiče službenih pasa Hrvatske vojske provodi u Središtu za obuku “Satnik Krešimir Ivošević”, a obuka za detekciju eksploziva traje oko sedam mjeseci. Obučavaju se uglavnom pasmine njemačkog i belgijskog ovčara, a riječ je, napominje nadnarednik Grdić, o vrlo zahtjevnom i napornom procesu. Iako je nakon takve obuke svaki pas spreman za izvršavanje svojih zadaća, bilo da je o domaćem ili međunarodnom okružju riječ, nužna su ovakva uvježbavanja kako bi se psi što bolje pripremili za nove izazove. Budući da je riječ o vrlo sličnim zadaćama kakve provode pripadnici MUP-a te se u radu koriste iste taktike, tehnike i procedure, zajedničko uvježbavanje postrojbi Oružanih snaga RH i MUP-a pokazalo se kao vrlo važan čimbenik u jačanju sposobnosti zaštite nacionalne sigurnosti.


* 577-obukapasa-1.jpg (678.98 KB. 750x1071 - viewed 4 times.)

“Velika prednost ovakve vrste zajedničke obuke jest razmjena neprocjenjivog iskustva između pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a stečenog prilikom izvršavanja zadaća iz domene protueksplozijske zaštite. Isto tako, prilikom uvježbavanja nije zamijećena neka velika razlika u taktikama, tehnikama i procedurama između pripadnika HV-a i MUP-a, što je dobar putokaz za daljnju obuku i uvježbavanje u budućnosti. Istaknuo bih da je ovakva vrsta obuke prvi put provedena u ovako velikom broju i sastavu svih pripadnika Hrvatske vojske i drugih službi koji provode zadaće iz djelokruga rada protueksplozijske zaštite,” kaže časnički namjesnik Šušković. Ističe kako je tijek obuke bio vrlo dinamičan i zanimljiv svim sudionicima koji su bili vrlo motivirani za rad i za usvajanje novih znanja i iskustava. To je sve, zaključuje Šušković, dovelo do cilja ovog uvježbavanja, a to je što spremnije dočekati nadolazeću 2020. kad će Republika Hrvatska preuzeti predsjedavanje Vijećem Europe te će pred pripadnike Pukovnije Vojne policije i MUP-a biti postavljen još jedan veliki zajednički izazov u provođenju osiguranja štićenih osoba i objekata. Upravo tu činjenicu ističe i voditelj protudiverzijske zaštite MUP-a u Upravi za posebne poslove sigurnosti Miroslav Pejkić u čijoj su domeni rada vodiči službenih pasa za detekciju eksploziva kod svakodnevnih pregleda u cilju osiguranja zaštite štićenih osoba i prostora. Suradnja s Pukovnijom Vojne policije potpisana je na razini Glavnog stožera Oružanih snaga RH i Ravnateljstva policije i ona je iskorištena u cilju podizanja operativne učinkovitosti policijskih službenih pasa u pretrazi unutarnjih i vanjskih prostora i vozila.

“Suradnja je intenzivirana posebno u zadnje vrijeme s obzirom na predstojeće predsjedanje Hrvatske Vijećem Europe gdje će biti puno aktivnosti pa smo ovo razdoblje iskoristili za poboljšanje i održanja dostignute razine kvalitete rada vodiča službenih pasa za detekciju eksploziva. Ovo nije prvo ovakvo uvježbavanje pripadnika Pukovnije Vojne policije i MUP-a, sa suradnjom smo započeli prošle godine i fokusirali smo se na preglede gdje se postavljaju velike količine eksploziva jer vodiči inače u svakodnevnom radu rade s malim količinama. Stoga je bilo potrebno pse privikavati na velike količine s obzirom na intenzitet mirisa eksplozivnih tvari. Ako to ne bismo trenirali, u takvim situacijama mogle bi se dogoditi nepredvidive situacije, odnosno psima bi to mogao biti problem. Međutim, uočili smo da su službeni psi na vrlo visokoj razini operativne učinkovitosti u cilju detektiranja eksplozivnih tvari i u velikim količinama i s tim smo jako zadovoljni,” naglasio je Pejkić.


* 577-obukapasa-2.jpg (388.82 KB. 750x525 - viewed 4 times.)

Martina Butorac, snimio Tomislav Brandt, Hrvatski vojnik

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 175« Reply #96 on: June 19, 2019, 09:23:26 am »

Broj 579 | 30.05.2019

Vježba Sharp Lynx 19 provedena na Lošinju

“Zahvaljujući sudjelovanju u NATO MNMPBAT-u, hrvatska Vojna policija danas ima obrazovane i obučene časnike i dočasnike spremne za aktivno sudjelovanje u radu NATO-ovih multinacionalnih stožera i postrojbi,” rekao je zapovjednik Pukovnije VP-a brigadir Mate Radoš* 579-sharplynx-7.jpg (451.35 KB. 750x501 - viewed 5 times.)

Multinacionalna bojna vojne policije (NATO MNMPBAT) provela je od 11. do 17. svibnja u vojarni “Kovčanje” na Lošinju međunarodnu vojnu vježbu (MVV) Sharp Lynx 19. Budući da je, u skladu s redoslijedom rotacija, u ciklusu 2018./2019. Hrvatska preuzela ulogu vodeće nacije, sve organizacijske i pripremne zadaće primarno su vodili hrvatski dočasnici i časnici, u skladu s obvezama koje proizlaze iz prihvaćenih, ratificiranih i implementiranih NATO-ovih publikacija za rad u međunarodnom okruženju.

Vježba na kojoj su uz pripadnike hrvatske Vojne policije sudjelovali i pripadnici vodeće nacije NATO MNMPBAT-a, Poljske i njezine Vojne žandarmerije, kao i pripadnici vojnih policija Češke i Slovačke, provedena je kao podvježba također međunarodne vojne vježbe Immediate Response 19 i u potpunosti je ispunila sve postavljene ciljeve i očekivanja.

Bojnik Andrej Smolek bio je tijekom pripreme časnik zadužen za planiranje vježbe te čelnik EXCON-a. Naglasio je kako “Kovčanje” pruža izvrsnu infrastrukturu i priliku za stožerni rad koji je, u slučaju vježbe Sharp Lynx 19, bio potreban. “Uspostavili smo izdvojeno zapovjedno mjesto i sukladno scenariju ispunjavali cilj vježbe – uvježbavanje borbenog stožera NATO MNMPBAT-a. Na Lošinju su pripadnici četiriju nacija, koje su primarno unutar NATO MNMPBAT-a. Ove godine imamo i goste iz NATO-ova Centra izvrsnosti – tri časnika koji su po svojim funkcionalnim područjima pratili pripremni dio projekta i sad su direktno uključeni u samu vježbu; imamo promatrače iz gruzijskog VP-a, koji su naši budući partneri, a sad su u statusu PfP-a, te gosta iz Španjolske, koji je došao prikupiti iskustva kako bi ih mogao primijeniti u obučnim procesima u španjolskom VP-u,” objasnio je bojnik Smolek.

Pripreme za ovogodišnju vježbu Sharp Lynx, čiji je domaćin hrvatska Vojna policija, počele su 2018. na Završnoj konferenciji, održanoj na HVU-u “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu. O tome nam je više rekao bojnik Dejan Džidić, direktor vježbe Sharp Lynx 19 (EXDIR): “Planski tim sastavljen od pripadnika svih četiriju nacija koje sudjeluju u projektu, a pod vođenjem bojnika Andreja Smoleka, izradio je svu plansku i provedbenu dokumentaciju potrebnu za organizaciju i provedbu vježbe SHLX19. Glavni je cilj bio pripremiti scenarij koji će pratiti novu NATO-ovu vojnopolicijsku doktrinu (AJP 3.21), a koji će ujedno omogućiti obučavanje mladih stožernih časnika i dočasnika za provedbu zadaća na razini multinacionalne bojne. Naglasak je bio na zadaći potpore mobilnosti: kroz proces donošenja vojne odluke (PDVO) pripremiti NATO MNMPBAT za pružanje potpore prilikom izmještanja Multinacionalne bojne inicijative A-5 s vojnog poligona “Eugen Kvaternik” Slunj u Kaposvár, Mađarska. Svi su zahtijevani elementi kvalitetno provedeni te su postignuti glavni obučni ciljevi: uvježbavanje Stožera NATO MNMPBAT-a za sudjelovanje na sljedećoj međunarodnoj vježbi, Griffin Lightning II, te za sudjelovanje na MNMPBAT LIVEX vježbi koja će biti provedena iduće godine u Poljskoj,” istaknuo je bojnik Džidić.


* 579-sharplynx-2.jpg (360.79 KB. 750x501 - viewed 4 times.)

NATO MNMPBAT višenacionalna je bojna vojne policije u sklopu NATO-a, koja je stvorena na inicijativu Poljske te ustrojena u Varšavi 22. lipnja 2007. godine. Zapovjedništvo Bojne u NATO-ovoj je bazi u poljskom gradu Gliwicama, gdje je 2008. na zajedničkoj vježbi prvi put sudjelovala i hrvatska Vojna policija. Bojnik Josip Ivanić, viši stručni savjetnik Samostalnog sektora za vojnopolicijske poslove MORH-a, obnašao je tijekom vježbe Sharp Lynx 19 dužnost zamjenika zapovjednika Multinacionalne bojne vojne policije.

“Niz godina sam, od samih početaka, što neposredno, što posredno bio uključen u projekt. S obzirom na dužnosti u VP-u, bio sam uključen u sve što se tiče odabira, pripreme i upućivanja naših pripadnika u aktivnosti NATO MNMPBAT-a, a jednako tako i u praćenje rezultata rada i analitičku obradu svega što je dostavljeno, uključujući i završna izvješća. Kroz sve godine rada te oblike uvježbavanja koji su provedeni – od onih temeljnih stvari i poznavanja procedura pa do najsloženijeg oblika uvježbavanja – vježbe na zemljištu, tzv. NATO LIVEX – uočljiv je stalni napredak i evidentno je kako su pripadnici rotacija usvojili dobar dio tih procedura, pogotovo s razine interoperabilnosti koja je kao razina ambicije odavno definirana i dostignuta,” objasnio je bojnik Ivanić te rezimirao: “Cilj je i svrha postojanja NATO MNMPBAT-a obučiti i osposobiti pripadnike kroz obučnu platformu za što kvalitetnije obnašanje dužnosti u budućim operacijama, misijama ili aktivnostima u kojima bi mogli sudjelovati tijekom NATO-ovih operacija.”


* 579-sharplynx-6.jpg (373.77 KB. 750x501 - viewed 4 times.)
Brigadir Mate Radoš, zapovjednik Pukovnije VP-a, OSE / CHAIRMAN na vježbi Sharp Lynx 19

Prošlo je više od deset godina otkad je u procesu stvaranja NATO MNMPBAT-a na vježbi u Gliwicama prvi put sudjelovala Vojna policija OSRH. Kako se za to vrijeme projekt razvijao i gdje smo sad?

U proteklom je desetljeću NATO MNMPBAT kroz svakogodišnje uvježbavanje, provedbu vježbi i ocjenjivanja u skladu sa zahtjevima alata za ocjenjivanje borbene spremnosti NATO-ovih kopnenih snaga (Combat Readiness Evaluation of the Land Forces – CREVAL), dostigao visoku prepoznatljivost. On je jedina obučna platforma za stožerni rad multinacionalnih vojnopolicijskih snaga razine bojne u NATO-u. Treba naglasiti i proces afilijacije u NATO-ov Multinacionalni korpus Sjeveroistok (MNC-NE) kao stalnu ambiciju NATO MNMPBAT-a. U cilju ispunjenja tog cilja Command and Coordination Group (CCG) NATO MNMPBAT-a odredio je kao prioritet i ocjenjivanje Bojne u 2020. godini u strukturi MVV-a u organizaciji NATO-ova Multinacionalnog korpusa Sjeveroistok.

Što za hrvatsku Vojnu policiju znači iskustvo rada u takvom multinacionalnom okruženju?

Značaj za hrvatsku Vojnu policiju izniman je i vrlo vrijedan za cijelu generaciju vojnopolicijskih časnika i dočasnika. Oni su dobili priliku za rad, učenje i uvježbavanje u multinacionalnom okruženju i to od taktičke do operativne razine planiranja, provedbe i sudjelovanja na MVV-ima, planiranja vojnopolicijskih operacija, misija i aktivnosti te provedbe vojnopolicijskih taktičkih zadaća. Zahvaljujući tom projektu hrvatska Vojna policija danas ima obrazovane i obučene časnike i dočasnike spremne za aktivno sudjelovanje u radu NATO-ovih multinacionalnih stožera i postrojbi. Najveća je vrijednost dostignuta razina interoperabilnosti naših vojnopolicijskih snaga s partnerima u NATO MNMPBAT-u te NATO-u, i to po svim sastavnicama interoperabilnosti (kompatibilnost, zamjenjivost i sukladnost u procedurama). Razmjena tehnika, taktika i procedura u provedbi vojnopolicijskih zadaća u međunarodnom okruženju neizmjerno je vrijedna za hrvatsku Vojnu policiju. Dobili smo također priliku sigurno testirati našu opremu i tehniku prije upućivanja u područje operacija, misija i NATO-ovih aktivnosti.

Koliko je Hrvatska, primjerice iskustvima iz Domovinskog rata, kvalitativno pridonijela projektu NATO MNMPBAT-a?

Ta su se iskustva pokazala neprocjenjivim za časnike i dočasnike koji su činili okosnicu hrvatskog tima VP-a, od vremena sudjelovanja u stvaranju NATO MNMPBAT-a pa sve do danas. Ratno iskustvo, odnos prema službi, timski rad i domoljublje značajke su koje su i danas prepoznate i cijenjene od naših partnera, a to se može prepoznati u svakom našem susretu.

Koja je uloga NATO MNMPBAT-a tijekom vježbe Immediate Response 19?

Međunarodna vojna vježba Sharp Lynx 19 (SHLX19) sastavni je dio vježbe Immediate Response 19 (MVV IMRE19) i koristi njezin scenarij, a cilj je uvježbavanje Stožera Bojne u planiranju operacija potpore mobilnosti i procesa donošenja vojne odluke. Također, NATO MNMPBAT sudjeluje na vježbi IMRE19 u strukturi igrajućih snaga s hrvatskim vodom VP-a iz sastava Bojne. Uloga tih snaga je vojnopolicijska potpora operacijama mobilnosti snaga Multinacionalne bojne inicijative A-5 tijekom njihova izmještanja s vojnog poligona “Eugen Kvaternik” Slunj u Kaposvár, Mađarska.

Kakvi su daljnji planovi za NATO MNMPBAT? Očekuje li se proširenje i primitak novih članova?

NATO MNMPBAT kao primarni cilj ima afilijaciju u MNC-NE te ostaje platforma za uvježbavanje snaga u provedbi vojnopolicijskih operacija te testiranje NATO-ovih vojnopolicijskih doktrinarnih publikacija. Command and Coordination Group (CCG) NATO MNMPBAT-a prošle je godine primio zahtjev za afilijaciju snaga gruzijskog VP-a u projekt, a u travnju ove godine uputio je svoje ocjenjivače s ciljem ocjenjivanja tih snaga. Također, CCG NATO MNMPBAT proveo je multilateralni sastanak s gruzijskim civilno-vojnim izaslanstvom i drugim međunarodnim partnerima s ciljem određivanja koraka u procesu afilijacije. Važno je naglasiti da je to proširenje potaknuto u sklopu Substantional NATO Georgian Package Defence Capacity Building Programa, koji je sastavni dio zaključaka NATO-ova samita održanog 2014. u Walesu.


* 579-sharplynx-1.jpg (295.38 KB. 750x501 - viewed 4 times.)

Lada Puljizević, Foto: Mladen Čobanović, Hrvatski vojnik

Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 [7]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.022 seconds with 25 queries.