PALUBA
August 22, 2019, 04:02:31 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 16   Go Down
  Print  
Author Topic: Promaknuća, imenovanja, razrješenja i umirovljenja u OS RH  (Read 125126 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 175« on: December 10, 2009, 03:23:39 pm »

Mali off.

Sta znaci ovo zvanje ili sta li je vec vojni specijalist/ica?

Vojni specijalisti su nova kategorija djelatnog vojnog osoblja (DVO), uz vojnike/mornare, dočasnike i časnike. Nadam se da će iz ovog biti jasnije o čemu se radi:


13.8.2013.

Vojni specijalisti u Oružanim Snagama RH

Novim Zakonom o službi u Oružanim snagama RH (NN 73/13) uveden je pojam vojnih specijalista. Radi se o novoj kategoriji djelatnih vojnih osoba koja će u Oružane snage RH biti uvedena po donošenju potrebnih podzakonskih akata, koji će regulirati područje vojnih specijalista.

Vojni specijalist je djelatna vojna osoba koja posjeduje specijalizirana vojna znanja i vještine potrebne za obnašanje vojnih dužnosti u rodovima borbene potpore, službama i strukama.
Konkretno, vojni specijalist specijalizirani je stručnjak koji uz odgovarajuće civilno zvanje posjeduje posebna znanja, vještine i iskustvo na uskom području vojne službe koja su stečena i razvijana tijekom službe u Oružanim snagama.

Radi se o osoblju koje radi na tehničkim uređajima ili opslužuje specifično oružje, koje radi na održavanju specifičnih uređaja te na usko specijaliziranim područjima rada, kao što je primjerice tehničar za raketno naoružanje, geoinformatičar, zrakoplovni tehničar, tehnolog, meteorolog i sl.

Nakon što se, u skladu s potrebama Oružanih snaga, odrede ustrojbena mjesta vojnih specijalista, časnici i dočasnici, kao i službenici i namještenici iz sustava MORH-a i OS RH koji će se naći na navedenim ustrojbenim mjestima, prevest će se u kategoriju vojnih specijalista. Očekuje se da će u sustavu OS RH biti oko 1000 vojnih specijalista.


« Last Edit: June 07, 2017, 02:13:33 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 175« Reply #1 on: February 01, 2011, 07:15:19 pm »

Zagreb, 01.02.2011.

Smijenjen načelnik Glavnog stožera general Josip Lucić

Predsjednik Republike Ivo Josipović i predsjednica Vlade Jadranka Kosor usuglasili su se da će general pukovnik Drago Lovrić na dužnosti načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH zamijeniti generala Josipa Lucića.
 
Zajedničkom odlukom predsjednika Ive Josipovića i premijerke Jadranke Kosor, smijenjen je Josip Lucić, a na njegovo će mjesto već u četvrtak Vlada i službeno predložiti generala Lovrića.

Predsjednik i premijerka o tome su izvijestili novinare nakon jednosatnog sastanka u Banskim dvorima, izrazivši zadovoljstvo što su brzo i bez ikakvih problema postigli dogovor.

'U okviru zakonskih i Ustavnih ovlasti Vlada je odlučila, a ja sam prihvatio, ističem da je to bio zajednički dogovor, da izvršimo određene kadrovske promjene u sustavu Oružanih snaga. Doći će do promjene na čelu Glavnog stožera. Umjesto sadašnjeg načelnika Glavnog stožera bit će predložen general Lovrić. On je jučer unaprijeđen u čin generala pukovnika', rekao je Josipović.

Josipović je tome dodao kako je prijedlog novog generala jedan od poteza koji je u okviru opće reforme Oružanih snaga te se zahvalio generalu Luciću na predanom radu i doprinosu.

'Mi smo trenutno u prilagodbi standardima NATO-a, u jednom pomlađivanju. General Lucić ide na jednu drugu dužnost o čemu će javnost biti naklnadno obaviještena', rekao je Josipović. 'Moram reći da sam iznimno zadovoljna što smo se bez ikakvih problema dogovorili, dakle ovo je naš zajednički prijedlog oko izmjena na čelu Glavnoga stožera', rekla je premijerka Kosor.
Kosor je rekla da ona i Josipović potiču apsolutnu transparentnost u istrazi o MiG-ovima kao i da ona završi što je moguće prije

Kosor: Radi se o časniku koji je školovan za taj poziv

'Iznimno sam zadovoljna što smo se iznimno brzo usuglasili. Radi se o časniku koji je prije svega školovan za taj poziv i hrvatskom branitelju i o osobi koja na kraju svih školovanja zaista jest osoba koja na pravi način može doći na čelo Glavnoga stožera u trenutku kad smo puno učinili u procesu koji je prethodio ulasku RH u NATO savez i u ovom trenutku kad moramo donijeti i puno novih i važnih odluka', dodala je Kosor.

'Mi ćemo na sjednici Vlade u četvrtak formalno predložiti da se general Lovrić imenuje na mjesto generala GS-a. Procedura je takva da taj prijedlog onda ide u saborski Ured za obranu i nakon toga očekujemo da bi cijeli proces mogao završiti u ponedjeljak, odnosno početkom sljedećeg tjedna', objasnila je Kosor.

Kosor i Josipović za transparentne rezultate istrage o MiG-ovima

Josipović i Kosor su razgovarali i o istrazi o palim MiG-ovima. 'Oboje očekujemo završetak istrage, na tome inzistiramo da što prije završi cijeli taj posao i da povjerenstvo koje je radilo na tome izađe pred javnost i da nas izvijesti što se dogodilo i o čemu se radilo. Predsjednik i ja potičemo apsolutnu transparentnost u tom procesu i da on završi što je moguće prije', zaključila je Kosor.

Predsjednik i premijerka su komentirali i situaciju hrvatskih vojnih snaga u Afganistanu. Kako je rečeno, iako naši vojnici u toj zemlji obavljaju dužnost instruktora, rizik je u Afganistanu svejedno nešto što se može očekivati.

Rezultati državne revizije u MORH-u

Osvrnuli su se i na rezultate državne revizije u Ministarstvu obrane. 'Vidjeli smo da je bilo slabosti u poslovanju i ja sam siguran da će se slabosti otkloniti i ako ima odgovornosti ona će se primijeniti kao i na svakog drugog', rekao je Josipović i dodao da je čuo kako je novi ministar već poduzeo prve korake da se posao racionalizira i otklone nepravilnosti.

Kosor je dodala da sve treba analizirati i izvući pouke. 'Najvažnije je da se nepravilnosti ne ponove, da se poduzimaju novi koraci o čemu razgovaram s novim ministrom, a kad se on vrati iz SAD-a imat ćemo potpunu sliku o tome što treba učiniti.', rekla je Kosor.

Izvor: Dnevnik.hr
Logged
Hrundi
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 736« Reply #2 on: February 01, 2011, 07:24:03 pm »

Konačno je i to obavljeno.

Lovrić ima bolju međunarodnu reputaciju od Lucića, u Briselu kažu da je čovjek od riječi. Valjda to znači da ga neće puno pitat za dnevnike.

Dakle, opet HV u ruke JNA  Roll Eyes
Logged
kontraAdmiral1
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 292« Reply #3 on: February 01, 2011, 07:30:10 pm »

Nisam siguran da je Lucić SMIJENJEN Cool. Taj je izraz vrijednosno zasićen. Zanimljivo je kako je Barić opet "izvisio"
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 714


« Reply #4 on: February 01, 2011, 07:56:11 pm »

Погледао сам биографију генерала Ловрића. Рекао бих да је прошао све нивое командовања и разне дужности тако да бих, бар по томе судио да је компетентан. Такође, магистар је наука што му такође даје неку додатну квалификацију. Видим да је био предстваник хрватске при НАТО. Да ли му је то можда најважнија препорука мени одавде је тешко рећи али...могуће је. Наравно врло је важно какав углед ужива међу колегама и посебно млађима.

Бићу пристрасан када је у питању каријера у ЈНА. Мислим да је добро што је завршио класично војно школовање, у то време солидној војнообразовној устнови, и да то сигурно не може штетити на дужности коју ће обављати.
Logged
kopriva
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 285


« Reply #5 on: February 01, 2011, 08:13:37 pm »

Kakv će biti vidjet čemo.
@kontraAdmiral1 Dobro si primjetio da je Barić opet izvisio.
Logged
Hrundi
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 736« Reply #6 on: February 01, 2011, 08:51:24 pm »

Kakv će biti vidjet čemo.
@kontraAdmiral1 Dobro si primjetio da je Barić opet izvisio.

Barić je izvisio jer se (previše puta) sam kandidirao. Ljudi takvima ne vjeruju.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 175« Reply #7 on: February 09, 2011, 02:04:18 am »

Utorak, 08. Veljača 2011.

Dodjela francuskog vojnog odličja pukovniku Ivi Martiniću

U Veleposlanstvu Republike Francuske u Republici Hrvatskoj, u utorak, 8. veljače 2011., stožernom časniku u Personalnoj upravi Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, pukovniku Ivi Martiniću, uručeno je francusko vojno odličje „Medalje Nationale – Armée de Terre“ srebrni red.

U nazočnosti načelnika Personalne Uprave GS OS RH brigadnog generala Tome Medveda, zamjenika načelnika SMOS-a brigadira Ivice Matešića, te ostalih uzvanika iz MORH-a, OS RH i osoblja Veleposlanstva RF u RH, pukovniku Ivi Martiniću odličje je uručio veleposlanik Republike Francuske u RH  Jérôme Pasquier.

Tom prigodom francuski veleposlanik istaknuo je važnost školovanja na Francuskoj ratnoj školi (College Interarmée de Défense) te važnost primjene stečenih znanja u svakodnevnom radu, te nacionalnom i međunarodnom okruženju. Pukovnik Martinić zahvalio je na dodijeljenom odličju istaknuvši kako će mu naučene lekcije iz operativnog planiranja osobito koristiti u budućoj misiji za koju se sprema.

Pukovnik Ivo Martinić je pripadnik OS RH od 1992. godine. U svojoj vojnoj karijeri obnašao je dužnost vojnog savjetnika u Misiji RH pri NATO-u (2000-2003) i dužnost vojnog izaslanika RH za zemlje Beneluxa (2003-2006). Francusku ratnu školu je pohađao od 2008. do 2009. godine.

Izvor: MORH web
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 175« Reply #8 on: February 09, 2011, 11:23:52 pm »

GENERAL PUKOVNIK DRAGO LOVRIĆ, NOVI NAČELNIK GLAVNOG STOŽERA ORUŽANIH SNAGA REPUBLIKE HRVATSKE

PRVI POTEZ Lovrić: Smanjit ću vojsku za 5000 djelatnika

Smanjit ću sva zapovjedništva od razine bojne do Glavnog stožera, istaknuo je general pukovnik Drago Lovrić koji je dobio pozitivno mišljenje saborskog Odbora za obranu za njegovo imenovanje načelnikom Glavnog stožera obrane RH.

Neki od članova Odbora nazvali su ga načelnikom reformatorom. Dodao je i kako treba smanjiti administrativnu strukturu u Oružanim snagama, jer je velika. Čitav sustav ne bi trebao imati više od 15.000 djelatnika, a sad ih ima 19.800 i treba racionalizirati zapovjedništva, poboljšati odnos vojnika i dočasnika u odnosu na časnike, smanjiti broj generala i admirala kao i napraviti nove obrazovne strukture.

Sve navedeno dio je Lovrićeve vizije koju preuzimanjem dužnosti načelnika GS OH on namjerava i provesti. Višak ljudi u vojci dobit će otpremnine i stanove, tako da neće biti prepušteni sami sebi, bez ičega.

General pukovnik Drago Lovrić na mjestu načelnika Glavnog stožera obrane RH nasljeđuje generala Josipa Lucića. Ministar obrane Davor Božinović nije precizirao kakva je Lucićeva sudbina, dodao je tek da je to vrhunac vojne karijere.

Izvor: Slobodna Dalmacija
Logged
švercer011
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 710« Reply #9 on: February 10, 2011, 12:02:23 am »

GENERAL PUKOVNIK DRAGO LOVRIĆ, NOVI NAČELNIK GLAVNOG STOŽERA ORUŽANIH SNAGA REPUBLIKE HRVATSKE

PRVI POTEZ Lovrić: Smanjit ću vojsku za 5000 djelatnika

Smanjit ću sva zapovjedništva od razine bojne do Glavnog stožera, istaknuo je general pukovnik Drago Lovrić koji je dobio pozitivno mišljenje saborskog Odbora za obranu za njegovo imenovanje načelnikom Glavnog stožera obrane RH.

Neki od članova Odbora nazvali su ga načelnikom reformatorom. Dodao je i kako treba smanjiti administrativnu strukturu u Oružanim snagama, jer je velika. Čitav sustav ne bi trebao imati više od 15.000 djelatnika, a sad ih ima 19.800 i treba racionalizirati zapovjedništva, poboljšati odnos vojnika i dočasnika u odnosu na časnike, smanjiti broj generala i admirala kao i napraviti nove obrazovne strukture.

Sve navedeno dio je Lovrićeve vizije koju preuzimanjem dužnosti načelnika GS OH on namjerava i provesti. Višak ljudi u vojci dobit će otpremnine i stanove, tako da neće biti prepušteni sami sebi, bez ičega.

General pukovnik Drago Lovrić na mjestu načelnika Glavnog stožera obrane RH nasljeđuje generala Josipa Lucića. Ministar obrane Davor Božinović nije precizirao kakva je Lucićeva sudbina, dodao je tek da je to vrhunac vojne karijere.

Izvor: Slobodna Dalmacija
Naravno stari provereni recept UDRI PO SIROTINJI !!!!
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 714


« Reply #10 on: February 10, 2011, 09:38:50 am »

Наравно да не познајем право стање ствари и ОС (Војсци) Хрватске да бих говорио о исправности или грешци у пристуку генерала Ловрића. Овде желим рећи да се у јавности скоро увек овакви потези персонифицираја у доводе у везу са "реформаторским" или "не рефораматорским" потезима људи коју су на челу система. Из искуства знам да су то најчешће већ раније утврђене анализе и опције деловања које су сачинила стручна и паметна лица (углавном официри) из система. Они који дођу на чело система обично саслушају опције па се определе за неку. Тако и преузимају одговорност за то. Готово сам сигуран да је тако и сада с тим да је Ловрић био део система и да га јако добро познаје.
« Last Edit: February 10, 2011, 04:24:34 pm by dzumba » Logged
kopriva
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 285


« Reply #11 on: February 10, 2011, 11:30:32 am »

Lovrić: Treba nam više mišića, a manje sala!

Na Odboru za obranu u Saboru svoju viziju Oružanih snaga iznio je Drago Lovrić, kojega su jednoglasno predložili za načelnika Glavnog stožera OS-a i potvrdili razrješenje Josipa Lucića. Lovrić je rekao da će smanjiti omjer časnika u odnosu na vojnike jer mu treba 'više mišića, a manje sala'
Ministar obrane Davor Božinović predložio je Odboru da podupre imenovanje generala Drage Lovrića na mjesto načelnika Glavnog stožera OS-a zbog njegovog vojnog, ali i znanstvenog iskustva.

'Odluka o smjeni generala Lucića donesena je jer Vlada smatra da je kraj jedne faze i početak nove u razvoju Oružanih snaga. Zahvaljujemo se Luciću, ali potrebno je prilagoditi se novim izazovima s obzirom na skori ulazak u EU', rekao je Božinović, dodajući da smatra da je Lovrić osoba koja može donijeti u OS nove poglede i ideje.

Božinović kaže da će ubuduće nastojati mijenjati načelnike Glavnog stožera prema standardima sjevernoameričkih zemalja, svake tri do četiri godine, 'da bi se spriječio konzervativizam te da bi se mlađe časnike motiviralo za napredovanje'.

Drago Lovrić, odgovarajući na pitanje predsjednika Odbora Borisa Šprema o tome hoće li nastojati raditi na preustroju, rekao je da je preustroj samo jedan dio transformiranja OS-a koji ima u svojoj viziji: 'Oružane snage trebaju se mijenjati pa tako treba promijeniti i dugoročni plan iz 2006. godine. Ja imam viziju, ali plan nije u mojoj nadležnosti, jer je na Vladi i Ministarstvu da ga prihvate.'

Ante Kotromanović iz SDP-a pitao ga je kakva je točno njegova vizija, na što je Lovrić rekao da se treba pozabaviti pitanjem ustroja OS-a, opremanja, obrazovanja, modernizacije i ljudskim potencijalima: 'Treba smanjiti veliku strukturu Oružanih snaga, pa i u Glavnom stožeru za najmanje 20 do 30 posto ljudi. U cijelom sustavu ne smije raditi više od 15 tisuća osoba, ali to se neće mijenjati preko noći.'

Rekao je da treba urediti strukturu osoblja i 'popraviti odnos vojnika i dočasnika u odnosu na časnike tako da on bude 5:1'. 'Treba nam više mišića, a manje sala!', rekao je Lovrić i dodao da je potrebno opremiti mornaricu novim brodovima, razvijati sposobnosti zrakoplovne flote, ali i promijeniti potpunu strukturu zapovjedništva te objediniti neke funkcije.

'Želim smanjiti apsolutno sva zapovjedništva i omogućiti brži proces donošenja odluka', ustvrdio je Lovrić.

Podsjetimo, njega su predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor predložili za novog načelnika Glavnog stožera OS-a, a Odbor za obranu danas je jednoglasno potvrdio njihovu odluku koju bi konačno trebao potvrditi Sabor.

http://www.tportal.hr/vijesti
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/gotovo-5-000-ljudi-u-vojsci-dobit-ce-otkaz.html
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 714


« Reply #12 on: February 10, 2011, 04:32:08 pm »

Генерално, овоме се нема шта замерити. Конкретно, то зависи од стварног стања ствари. Смањење броја људи који су "вишак" у командама не значи увек у бржи проток информација и ефикасност. Битно је и који ће људи отићи, тј. остати, односно ког нивоа и квалитета стручности и ефикасности су они који остају.

Иначе, увећање војних команде у време мира је давно уочена законитост. Проблем са вишковима по командама се јављао у свим војскама на простору Балкана (било га је и у време ЈНА), а јавља се и у командама земаља у саставу НАТО. Пример предимензиониране и гломазне команде је управо команда НАТО.
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 920« Reply #13 on: February 19, 2011, 03:53:57 pm »

Hrvatska ima dva načelnika vojske? Ne, nema nijednog


* lovric_373037S1.jpg (34.13 KB. 652x326 - viewed 125 times.)
Situacija bi trebala biti razriješena sljedeći tjedan na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost

ZAGREB - Sukob predsjednika Josipovića i premijerke Kosor oko imenovanja dvojice generala HV-a neočekivano se prebacio i na afganistansko ratište gdje se šef države nalazi u službenom posjetu. Josipović je na put poveo odabranog, ali još nepostavljenog načelnika Glavnog stožera HV-a Dragu Lovrića. S druge strane, premijerka se ukazala u tvornici Đuro Đaković u Slavonskom Brodu s Josipom Lucićem, bivšim načelnikom.

Zapravo, ‘starim načelnikom’ jer je još prije deset dana smijenjen, a Lovrića kao Lucićeva nasljednika predsjednik Josipović nije potvrdio jer je Jadranka Kosor nenadano odustala od produljenja mandata za generala Ognjena Preosta, inače predsjednikova kandidata, na mjestu zamjenika šefa Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA-e).

Tako neuništivi Lucić barem formalno još predstavlja prvog čovjeka Oružanih snaga. Da zbrka bude potpuna, Lucić se u Slavonskom Brodu pojavio nepozvan. Nije bio predviđen protokolom, ali je stigao i stao kraj premijerke. Kasnije je sjeo na mjesto predviđeno za njegova zamjenika generala Barića. Istodobno general Lovrić je u Afganistanu prema protokolu u svojstvu načelnika, iako službeno to nije. Ukratko, može se reći da Hrvatska u ovome trenutku ima dva generala na čelu vojske, a da zbrka bude potpuna, može se kazati i da nema nijednog.

Situacija oko Lovrića i Preosta trebala bi biti riješena sljedeći tjedan na sastanku Ive Josipovića i Jadranke Kosor. Tada će biti održana i sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj će se razgovarati o posljedicama slučaja Purda, ali i o kadrovskim rješenjima unutar vojske.

Kako doznajemo, odluku Vlade da ne obnovi mandat zamjeniku šefa VSOA-e inicirao je ministar obrane Davor Božinović koji pokušava kadrovirati i u sigurnosnom dijelu svog resora. Budući da šefu VSOA-e generalu Darku Grdiću  još nije istekao mandat, a Preostu jest 18. siječnja, HDZ je htio iskoristiti priliku i Grdiću dodijeliti zamjenika iz svoje kvote. Naime, Grdić i Preost osobno su bliski predsjedniku Josipoviću.  Vrh HDZ-a želi srušiti Preosta jer ga, kao i Grdića, smatraju bliskima Pantovčaku.

Obojica su im se i zamjerila zbog istraga u sedam predmeta koje je VSOA u proteklih godinu dana provela unutar vojnog sustava, a u koju su uključeni i viđeniji časnici. Cjelokupna dokumentacija nedavno je predana USKOK-u. Navodno je zbog rezultata tih istraga nedavno smijenjen i ministar obrane Branko Vukelić.

Moćni Stier

Sukob oko imenovanja Ognjena Preosta prvi je te vrste između nedavno imenovanog ministra obrane Božinovića i Pantovčaka. Iako se Božinović u toj priči postavlja neutralno, dobro obaviješteni izvori tvrde da je izravno utjecao na odluku premijerke u neimenovanju Preosta, i to preko svog vrlo utjecajnog prijatelja Davora Stiera.

Stier je trenutno najmoćniji savjetnik Jadranke Kosor, a mnogi mu osim iznimne operativnosti te dobrih veza u diplomaciji pripisuju i namjere upravljanja strankom iz drugog plana. Tijekom mandata u hrvatskoj Misiji pri NATO-u u Bruxellesu, Stier je bio savjetnik, a potom i zamjenik šefa misije Davora Božinovića. Njih dvojicu smatraju trenutno najmoćnijim lobijem u okruženju Jadranke Kosor.

Slavodobitnik Alke koji je stao uz Mesića

General bojnik Ognjen Preost gotovo je cjelokupnu dosadašnju vojnu karijeru proveo prvo u SIS-u, a sada u VSOA-i. Široj javnosti poznatija je njegova civilna karijera. Kao sinjski alkar pet puta je osvajao Alku.

Kad je u alkarskom društvu 2001. izveden desničarski puč protiv tadašnjeg predsjednika države i tradicionalnog pokrovitelja priredbe Stipe Mesića, Preost je, zajedno s još četiri alkara istupio iz društva. Mesić je znao cijeniti tu njegovu gestu. Početkom 2007. Preost je imenovan zamjenikom ravnatelja šefa VOSA-e sada pokojnog generala Gordana Čačića.

U isto vrijeme dobiva i generalski čin pa postaje najmlađi časnik HV-a s tako visokim činom. Promaknut je unatoč glasinama da tada još nije imao završenu Ratnu školu.

Bio je izravno angažiran u nedavnim istragama VSOA-e koje su uzdrmale vojni sustav te navodno dovele i do smjene ministra Branka Vukelića. Među upućenima te se istrage spominju kao galsvni razlog zbog kojeg vrh HDZ-a oteže s imenovanjem.

Izvor: http://www.jutarnji.hr/

« Last Edit: March 03, 2011, 02:58:47 pm by leut, Reason: slika ubačena u attachment » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 175« Reply #14 on: March 02, 2011, 02:14:45 am »

Utorak, 01. Ožujka 2011.

General pukovnik Drago Lovrić potvrđen načelnikom GS OS RH

Tijekom posjeta predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića i predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor Ministarstvu obrane RH danas, 1. ožujka 2011. potvrđeno je kako je general pukovnik Drago Lovrić i službeno imenovan načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga (GS OS) RH.

„Odluka o imenovanju generala pukovnika Drage Lovrića načelnikom GS OS RH je potpisana“, rekao je predsjednik RH Josipović.

Potvrdio je kako se na sastanku u MORH-u razgovaralo o obrambenim pitanjima, razvojnim planovima na području obrane, kao i o izmjenama niza Zakona koji se odnose na područje obrane. Također, predsjednik Josipović najavio je i novu sjednicu Vijeća za obranu.

Na sastanku se razgovaralo i o izvješću Povjerenstva za istraživanje nesreće dva vojna zrakoplova MIG-21.

U izjavi za medije predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor izrazila je zadovoljstvom današnjim sastankom naglasivši izvrsnu suradnju na svim područjima obrane. Također, naglasila je da će se uskoro donijeti izmjene Zakona koji se odnose na područje obrane. „Zadovoljni smo i s novom lokacijom MORH-a koju smo imali priliku prvi puta vidjeti“, zaključila je predsjednica Vlade RH Kosor.

Izvor: MORH web
Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 16   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.024 seconds with 25 queries.