PALUBA
February 20, 2020, 05:45:56 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na flushroyal75@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16   Go Down
  Print  
Author Topic: Promaknuća, imenovanja, razrješenja i umirovljenja u OS RH  (Read 134330 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 028« Reply #150 on: October 20, 2015, 03:50:34 pm »

Milan Slavica inženjer strojarstva po struci obnašao je odgovorne dužnosti u ZNG i HV. Izvanredno sposoban i odgovoran časnik. Karijera bez zamjerke. Odličan u nogometu, košarci i streljaštvu. Izvanredan kolega.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 333« Reply #151 on: October 20, 2015, 04:37:10 pm »

Mali off.

Sta znaci ovo zvanje ili sta li je vec vojni specijalist/ica?

Vojni specijalisti su nova kategorija djelatnog vojnog osoblja (DVO), uz vojnike/mornare, dočasnike i časnike. Nadam se da će iz ovog biti jasnije o čemu se radi:

13.8.2013.

Vojni specijalisti u Oružanim Snagama RH

Novim Zakonom o službi u Oružanim snagama RH (NN 73/13) uveden je pojam vojnih specijalista. Radi se o novoj kategoriji djelatnih vojnih osoba koja će u Oružane snage RH biti uvedena po donošenju potrebnih podzakonskih akata, koji će regulirati područje vojnih specijalista.

Vojni specijalist je djelatna vojna osoba koja posjeduje specijalizirana vojna znanja i vještine potrebne za obnašanje vojnih dužnosti u rodovima borbene potpore, službama i strukama.
Konkretno, vojni specijalist specijalizirani je stručnjak koji uz odgovarajuće civilno zvanje posjeduje posebna znanja, vještine i iskustvo na uskom području vojne službe koja su stečena i razvijana tijekom službe u Oružanim snagama.

Radi se o osoblju koje radi na tehničkim uređajima ili opslužuje specifično oružje, koje radi na održavanju specifičnih uređaja te na usko specijaliziranim područjima rada, kao što je primjerice tehničar za raketno naoružanje, geoinformatičar, zrakoplovni tehničar, tehnolog, meteorolog i sl.

Nakon što se, u skladu s potrebama Oružanih snaga, odrede ustrojbena mjesta vojnih specijalista, časnici i dočasnici, kao i službenici i namještenici iz sustava MORH-a i OS RH koji će se naći na navedenim ustrojbenim mjestima, prevest će se u kategoriju vojnih specijalista. Očekuje se da će u sustavu OS RH biti oko 1000 vojnih specijalista.

Kategorija vojnih specijalista uvodi se zbog potrebe Oružanih snaga RH za stručnjacima koji posjeduju posebna znanja, vještine i iskustvo od važnosti za održavanje sposobnosti i daljnji razvoj Oružanih snaga RH. Obzirom da vojni sustav ima niz specifičnih poslova na ustrojbenim mjestima časnika, dočasnika, službenika i namještenika za čije je kvalitetno obavljanje neophodna adekvatna civilna izobrazba, dugogodišnje iskustvo i cjeloživotno usavršavanje, nužno je na tim poslovima i zadaćama zadržati postojeće kvalitetno osoblje kako bi se osiguralo nesmetano funkcioniranje pojedinih usko specijaliziranih poslova ključnih za rad vojne organizacije.

Očekuje se da će osoblje koje će raditi na ustrojbenim mjestima vojnih specijalista raditi specijalizirani posao do kraja karijere, odnosno da će rijetko mijenjati ustrojbeno mjesto, a što je uobičajeno za djelatne vojne osobe.

Kategorija djelatnih vojnih osoba, vojnih specijalista uobičajena je u mnogim zemljama članicama NATO-a, kao i drugim zemljama.

morh.hr

Više u temi: Vojni specijalisti u Oružanim snagama Republike Hrvatske
« Last Edit: October 20, 2015, 05:04:13 pm by leut » Logged
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 826« Reply #152 on: October 20, 2015, 07:47:46 pm »

Hvala Leute.

A kako se onda zovu oni iz BSD - bojnici ili djelatnici posto su im ovi vojni specijalci ukrali to prefiks ``specijalno``?  Huh?
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 333« Reply #153 on: October 20, 2015, 08:12:28 pm »

Oni iz Zapovjedništva specijalnih snaga (ex Bojna za specijalna djelovanja) su specijalci, a ovi su specijalisti. Wink
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #154 on: December 09, 2015, 11:49:40 am »

Vir: Defender.hr

08.12.2015

Svečanost umirovljenja visokih časnika OS RH

U Uredu Predsjednice Republike Hrvatske 8. prosinca 2015. održana je svečanost umirovljenja visokih časnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Uz Predsjednicu Republike Hrvatske i Vrhovnu zapovjednicu OS RH Kolindu Grabar-Kitarović i načelnika Glavnog stožera OS RH generala zbora Dragu Lovrića, savjetnika Predsjednice za nacionalnu sigurnost i obranu Josipa Buljević, te pomoćnicu ministra obrane Sunčanu Vukelić svečanosti su nazočili generali i visokih časnici Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Tom prigodom Predsjednica Republike Hrvatske i Vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uručila je sljedećim umirovljenim časnicima pripadajuća odlikovanja i časničke bodeže:
1. brigadir Željko Idek, Red hrvatskog pletera i časnički bodež;
2. brigadir Marinko Žuža, Spomenica domovinske zahvalnosti i časnički bodež;
3. brigadirka Silvana Duvančić Ričko, časnički bodež;
4. brigadir Josip Mahović, časnički bodež.

Svi umirovljeni časnici dobili su i zahvalnicu načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske za uzornu i časnu službu u OS RH.

U ime umirovljenih časnika zahvalio se brigadir Josip Mahović.


* Foto_24.jpg (90.41 KB. 735x336 - viewed 201 times.)


« Last Edit: December 10, 2015, 08:50:59 pm by leut » Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 352


« Reply #155 on: December 11, 2015, 07:25:32 pm »

Морам речи да је то баш леп гест да председник(ца) државе прими и уручи признања највишим официрима (а не само генералима) који одлазе у пензију. Не знам да ли је та пракса и раније била, али свакако је треба подржати.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 333« Reply #156 on: January 18, 2016, 11:04:50 am »

18.01.2016.

Brigadir Paradžiković novi zapovjednik Pješačke pukovnije ZOD-a


* 01primpredaja_ppuk_zod.jpg (174.73 KB. 1024x768 - viewed 98 times.)

U zapovjedništvu Pješačke pukovnije Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ na vojnom poligonu „Gašinci“ 15. siječnja 2016. izvršena je svečana primopredaja zapovjednika pukovnije. Svečanom ceremonijom primopredaje, u nazočnosti zapovjednika ZOD-a, brigadnog generala Blaža Beretina, dosadašnji zapovjednik Pješačke pukovnije pukovnik Stjepan Krešić predao je zastavu postrojbe novom zapovjedniku brigadiru Stanku Paradžikoviću.

U ovoj se postrojbi provodi specijalistička obuka pješaštva i oklopništva i njezin je sastav specifičan zbog spoja iskustva i stručnosti njezinih pripadnika i obučavatelja s neiskustvom, mladošću i poletom mladih hrvatskih vojnika koji su se nakon dragovoljnog vojnog osposobljavanja odlučili za vojnu karijeru, istaknuo je među ostalim general Beretin, zahvalivši dosadašnjem zapovjedniku na uloženom trudu i zalaganju te poželjevši dobrodošlicu brigadiru Paradžikoviću.

Pukovnik Krešić, bio je pripadnik Pješačke pukovnije od 2007. godine, a njome je zapovijedao od 2011. Svoju karijeru nastavlja u Zapovjedništvu ZOD-a.

Brigadir Paradžiković na dužnost zapovjednika Pješačke pukovnije stupio je nakon uspješno okončane misije Resolute Support u Afganistanu, u kojoj je zapovijedao hrvatskim kontingentom. Zahvalivši svom prethodniku, brigadir Paradžiković u svom obraćanju rekao je da će nastojati dosadašnji rad i rezultate podići na još višu razinu, a isto očekuje od svojih suradnika i djelatnika.

Do danas je specijalističku vojnu obuku u Pješačkoj pukovniji uspješno završilo više od 2.000 vojnika.

Tekst: OS RH/M. Kiš, Foto: OS RH/S. Šarić, osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 333« Reply #157 on: January 21, 2016, 11:40:39 pm »

Nakon samo pola godine, nova promjena na mjestu zapovjednika SzOiDL-a.

20.01.2015.

Pukovnik Tomašević novi zapovjednik Središta za obuku i doktrinu logistike


* DSCF5028xx.jpg (394.77 KB. 768x1024 - viewed 80 times.)

U vojarni „123. brigade HV“ u Požegi, 20. siječnja 2016. održana je svečanost primopredaje dužnosti zapovjednika Središta za obuku i doktrinu logistike između pukovnika Miroslava Zelenike i pukovnika Mate Tomaševića.

Odlukom Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga od 15. prosinca 2015. godine na dužnost zapovjednika Središta za obuku i doktrinu logistike imenovan je pukovnik Mato Tomašević.

Na svečanosti nazočio je zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-bojnik Drago Matanović, župan požeško-slavonski Alojz Tomašević, zamjenik gradonačelnika Požege Darko Puljašić, saborski zastupnici Franjo Lucić i Zdravko Ronko, zamjenik načelnika PU požeško-slavonske Zoran Jušić, predstavnici braniteljskih udruga Požeštine, prvi dočasnik Zapovjedništva za potporu, zapovjednici postrojbi Zapovjedništva za potporu, vojni kapelan, načelnici odjela Stožera Zapovjedništva za potporu te pripadnici Središta za obuku i doktrinu logistike.

U prigodnom govoru zapovjednik Zapovjedništva za potporu istaknuo je ulogu i važnost Središta za obuku i doktrinu logistike. „Ovdje postoji dovoljno znanja i sposobnosti koji će uz dobar timski rad omogućiti besprijekorno izvršenje svih zadaća. Od vas, kao središnje postrojbe Oružanih snaga RH zadužene za obučavanje logističkog osoblja, tražim da posebnu brigu posvetite ljudima, njihovom obučavanju, jer su ljudi naš najvredniji resurs“, istaknuo je zapovjednik Zapovjedništva za potporu. Prigodni govor generala Matanovića završen je zahvalom pukovniku Miroslavu Zeleniki na dosadašnjem radu i osobnom doprinosu u razvoju Središta i Zapovjedništva za potporu, dok je novom zapovjedniku Središta za obuku i doktrinu logistike pukovniku Mati Tomaševiću zaželio puno uspjeha na novoj dužnosti.

Pukovnik Mato Tomašević istaknuo je da mu je današnji dan nabijen emocijama, a ponos i čast što je izabran na novu dužnost neopisiva. "Naravno da su veliki izazovi ispred Središta za obuku i doktrinu logistike. Vjerujem u sebe i svoje sposobnosti i znanje, ali prije svega u svoje ljude i prve suradnike da ćemo sve realizirati. U daljnjem radu zahtijevati ću nastavak jednakim smjerom naprijed, od svakog pojedinca odgovornost i profesionalnost, a rezultate uspjeha Središta nesebično ću podijeliti sa svim pripadnicima", poručio je novi zapovjednik.


* DSCF5063.jpg (193.77 KB. 1024x768 - viewed 82 times.)

Foto: Zdravko Mikić, Tekst: Antun Mandić, osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 333« Reply #158 on: January 23, 2016, 03:44:15 pm »

Nije OS RH, ali je MORH. Iako je dugo vremena kao najizgledniji kandidat figurirao umirovljeni general Damir Krstičević, novim ministrom obrane postao je "obavještajac" Josip Buljević.

23.1.2016.

Josip Buljević preuzeo dužnost ministra obrane


* primopredaja_23012016_v.jpg (137.03 KB. 1200x900 - viewed 55 times.)
Foto: MORH/ J. Kopi

Službena primopredaja dužnosti između dosadašnjeg ministra Ante Kotromanovića i novog ministra obrane Josipa Buljevića izvršena je u subotu, 23. siječnja 2015., u Ministarstvu obrane RH.

Dosadašnji ministar Kotromanović, zaželio je novoimenovanom ministru obrane Josipu Buljeviću nastavak uspješnog rada te ga ukratko upoznao sa stanjem u Ministarstvu obrane i najvažnijim projektima i aktivnostima.

"Osobno smatram da je Ministarstvo obrane bila "ljepotica", danas je isto i siguran sam da će to ostati i u budućnosti, te da će nastaviti s razvojem i mnogim važnim projektima. Novom timu želim sve najbolje i nastavak na unaprijeđivanju obrambenog sustava", istaknuo je Kotromanović.

Novoizabrani ministar obrane Josip Buljević zahvalio se svom prethodniku i njegovim suradnicima na svemu što su u svom mandatu napravili za Ministarstvo obrane. Istaknuo je da je s Ministarstvom obrane i u protekloj godini, dok je obnašao dužnost savjetnika Predsjednice Republike Hrvatske za obranu i nacionalnu sigurnost, imao dobru suradnju.

"Novu dužnost nastavit ću obavljati savjesno i odgovorno i zajedno sa svojim timom na dobrobit i ponos svih građana Republike Hrvatske", naglasio je Buljević.

Ministar obrane Josip Buljević završio je Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu 1995. godine i stekao zvanje diplomiranog novinara. Od 1995. do 2000. godine radio je u Službi za zaštitu ustavnog poretka na operativnim poslovima, kada je prešao u Protuobavještajnu agenciju. Godine 2004. imenovan je pomoćnikom ravnatelja za operacije Protuobavještajne agencije, te je od 2006. do 2008. godine obnašao dužnost pomoćnika ravnatelja za operacije Sigurnosno obavještajne agencije. Ravnateljem Sigurnosno obavještajne agencije imenovan je 2008. godine, a od 2012. do 2013. radio je u Uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Godine 2013. imenovan je generalnim konzulom RH u Los Angelesu. Na dužnost ministra obrane dolazi sa dužnosti savjetnika Predsjednice RH za obranu i nacionalnu sigurnost. Nositelj je medalja "Bljesak", "Oluja" i "Iznimni pothvat" (1995.).

morh.hr

« Last Edit: January 23, 2016, 04:23:03 pm by leut » Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 225


Bivši ali držim vas na oku


« Reply #159 on: January 24, 2016, 04:57:40 pm »

Krsticcevic nije htio ostati zapamcen po nekim stvarim koje ce se najvjerovatnije desiti pa je nekome prepustio tu "cast".

poz.
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #160 on: February 11, 2016, 08:10:12 pm »

Vir: Defender.hr

11.02.2016

Prijedlog za imenovanje novog načelnika Glavnog stožera generala-pukovnika dr.sc. Mirka Šundova

Na današnjoj sjednici Vlade utvrđen je Prijedlog za razrješenje dosadašnjeg načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske generala zbora dr.sc. Drage Lovrića, s danom 29. veljače 2016. godine, radi isteka mandata, te Prijedlog za imenovanje novog načelnika Glavnog stožera generala-pukovnika dr.sc. Mirka Šundova, s danom 1. ožujka 2016. godine, te je upućen u Odbor za obranu Hrvatskoga sabora radi pribavljanja mišljenja, na daljnji postupak.


* Mirko_Sundov.jpg (64.05 KB. 600x476 - viewed 64 times.)


« Last Edit: February 12, 2016, 09:02:30 am by leut » Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 352


« Reply #161 on: February 11, 2016, 11:44:00 pm »

На основу онога што пратим овде и у Хрватској штампи, мени Шуднов изгледа као добар избор.
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #162 on: February 18, 2016, 10:06:36 am »

Vir: MORH

17.02.2016.

Imenovani pomoćnici ministra obrane RH

Vlada Republike Hrvatske je danas 17. veljače 2016. na zatvorenom dijelu sjednice imenovala nove pomoćnike ministra obrane RH te ujedno razriješila dužnosti dosadašnje.

Tako je na dužnost  pomoćnika ministra obrane za obrambenu politiku imenovan Nikola Brzica, na dužnost pomoćnika ministra za ljudske resurse imenovan je Zoran Piličić te na dužnost pomoćnika ministra za materijalne resurse Zdravko Jakop.

Nikola Brzica rođen je 1976. godine u Kanadi. Završio je 2012. godine poslijediplomski studij na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i stekao zvanje magistra znanosti međunarodnih odnosa. Trenutno je na doktorskom studiju Međunarodni odnosi i nacionalna sigurnost. Američku vojnu akademiju "West Point" završio je 2002. godine. Bio je pripadnik Oružanih snaga RH od 2002. do 2010. godine. Dva puta je sudjelovao u NATO operaciji ISAF u Afganistanu. Član je Vijeća za domovinsku sigurnost Predsjednice Republike Hrvatske. Višestruko je odlikovan hrvatskim i međunarodnim odlikovanjima. Autor je niza stručnih i znanstvenih radova na temu međunarodnih odnosa i nacionalne sigurnosti.

Zoran Piličić rođen je 1962. u Banja Luci, BiH. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1989. i stekao akademski naziv profesora/magistra edukacije hrvatskog jezika i književnosti. Dragovoljac je i sudionik Domovinskog rata od 1991. do 1996. godine. Bio je pripadnik Oružanih snaga i djelatnik Ministarstva obrane do 2011. gdje je obnašao niz odgovornih dužnosti. Član je Vijeća za domovinsku sigurnost Predsjednice Republike Hrvatske. Višestruko je odlikovan i nagrađivan.

Zdravko Jakop rođen je 1967. u Donjoj Višnjici kod Ivanca. Srednju i Višu tehničku školu završio je u Mariboru, u Sloveniji, te stekao diplomu inženjera strojarstva. Studij je nastavio na Tehničkom fakultetu u Mariboru, a diplomirao na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu i stekao zvanje magistra prometa. Poslijediplomski studij Međunarodni odnosi završio je 2011. na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu te stekao zvanje magistra znanosti. Sudionik je Domovinskog rata i pripadnik Oružanih snaga RH od 1991. godine, gdje je obnašao niz odgovornih dužnosti. Završio je više vojnih škola i tečajeva u Hrvatskoj i inozemstvu. Od 2009. godine u činu je brigadnog generala. Višestruko je odlikovan nagrađivan i pohvaljivan.

« Last Edit: February 24, 2016, 06:05:06 pm by leut » Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #163 on: February 18, 2016, 08:54:17 pm »

Vir: "Slobodna Dalmacija" Split

18.02.2016.

Ponovo helikopteraš na čelu HRZ-a, a gdje su piloti borbenih zrakoplova?

Opet helikopteraš poslije helikopteraša-tako glasi recept za novo kadrovsko rješenje na čelu HRZ-a.

Brigadni-general Miroslav Kovač novi je zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji je danas tu dužnost preuzeo od generala-bojnika Dražena Šćurija (pilot helikoptera).

„Slobodna Dalmacija“ je prva, još u kolovozu 2014. godine donijela informaciju da će Kovač biti novi šef avijacije.

Današnjoj primopredaji dužnosti su uz ministra obrane Josipa Buljevića, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH generala zbora Dragu Lovrića i glavnog inspektora obrane general pukovnika Mirka Šundova, nazočili i zapovjednici grana te drugi pripadnici HRZ i PZO-a, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH).

Ministar obrane Buljević istaknuo je kako vjeruje da će general Kovač svojim iskustvom i stručnošću dati novi zamah u razvoju sposobnosti ove grane Oružanih snaga RH.

„U Ministarstvu obrane i u meni osobno imat ćete čvrstu potporu u ostvarivanju svih zadaća HRZ i PZO-a“, zaključio je ministar, te dodao kako je zajednička zadaća svih izgrađivati sustav koji će biti čvrst jamac stabilnosti i sigurnosti Republike Hrvatske.

Ministar Buljević zahvalio je u ime predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Kolinde Grabar Kitarović i u svoje osobno ime generalu Ščuriju na svemu što je učinio za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo te mu poželio uspjeh u budućem radu.

Kovač je iz Galovaca pokraj Zadra i na vrhu zrakoplovstva dolazi sa mjesta načelnika Stožera HRZ-a i PZO-a, a prije toga bio je zapovjednik zrakoplovne baze Zemunik. Sredinom 80-tih završio je Zrakoplovnu akademiju u Zadru-u. Do 1991. godine letio je na protupodmorničkim helikopterima (helikopterska eskadrila „Ajkule“) u Divuljama.

U Domovinskom ratu letio je kao pilot na transportnim helikopterima i dobio nekoliko vrijednih odličja.

Nepoznata je praksa u svijetu da na čelo avijacije koja ima borbenu zrakoplovnu komponentu zapovjednici dolaze iz kvote pilota helikoptera.

I to tako već gotovo 20 godina u hrvatskom primjeru.


* kovac.jpg (404.91 KB. 1085x840 - viewed 332 times.)


« Last Edit: February 24, 2016, 06:04:13 pm by leut » Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 352


« Reply #164 on: February 18, 2016, 09:02:46 pm »

Ови опет о томе који је генерал на којој летилици летео. Као да је то битно. Да неће можда "пилот борбених авиона" као командант ХРЗ да укине хеликоптере и сва средства пребаци на борбене авионе? Неће и не може, чак и да то жели.
Logged
Pages:  1 ... 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.024 seconds with 25 queries.