PALUBA
December 05, 2020, 12:06:06 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 105 106 107 108 109 [110] 111 112 113 114 115 ... 177   Go Down
  Print  
Author Topic: Sukobi u Nagorno-Karabahu  (Read 57911 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 581« Reply #1635 on: October 19, 2020, 03:47:47 pm »
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 581« Reply #1636 on: October 19, 2020, 05:56:54 pm »Quote
Destruction of enemy bases & columnLogged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 581« Reply #1637 on: October 19, 2020, 05:58:28 pm »Quote
Women from Nagorno-Karabakh protest in front of UN office in YerevanLogged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 973« Reply #1638 on: October 19, 2020, 07:31:02 pm »

Ovako bi trebalo da izgleda stanje na terenu zaključno sa 18/10/2020:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Pa lepo su napredovali na južnom frontu kroz doline i ravnicu, sada sledi malko zahebaniji deo...planine.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 973« Reply #1639 on: October 19, 2020, 07:45:03 pm »

Poginulo još 19 jermenskih vojnika, Baku tvrdi: spremni smo za pregovore
Tanjug 19.10.2020.

Ministarstvo odbrane regiona Nagorno-Karabah saopštilo je danas da je još 19 njenih vojnika poginulo u sukobima sa azerbejdžanskim snagama.

Ukupan broj poginulih vojnika regiona Nagorno-Karabah u sukobima sa azerbejdžanskim snagama, koji su počeli 27. septembra, porastao je na 729, preneo je Rojters. U međuvremenu je Azerbejdžan rekao da je spreman da u kratkom roku prekine sve vojne akcije ukoliko se Jermenija bude ponašala konstruktivno u pregovorima, izjavio je azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev. On je u intervjuu za TASS rekao da Azerbejdžan nije kriv što je situacija i dalje usijana.

- Govorio sam u više navrata da je Azerbejdžan posvećen principima pronalaženja rešenja koja su stvorena dugogodišnjim procesom pregovora. Spremni smo da obustavimo neprijateljske akcije već sutra, ukoliko Jermenija počne da se ponaša konstruktivno u pregovorima - istakao je Alijev. Alijev smatra da su izjave iz Jerevana potpuno suprotne osnovnim principima koje je postavila Minska grupa OEBS-a. Prema rečima Alijeva, ukoliko jermenska strana konačno shvati da vojne provokacije vode ka katastrofi, Baku je spreman da ponovo obustavi vojne akcije i pronađe rešenje za pregovaračkim stolom.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 973« Reply #1640 on: October 19, 2020, 07:46:28 pm »

Važan apel jermenskog predsednika za NATO i EU - Erdogan svuda oko sebe stvara nestabilnost!
Novosti onlajn 19. 10. 2020.

PREDSEDNIK Jermenije Armen Sarkisjan pozvao je Evropsku uniju i NATO da izvrše pritisak na Tursku koja, prema njegovim rečima, seje nestabilnost na Južnom Kavkazu.

- Pozivam sve u Briselu da izvrše pritisak na Tursku. Pre svega, moraju da odluče šta je prihvatljivo, jer će dejstva Turske naštetiti NATO-u, njegovoj reputaciji i osnovnoj ideji da je to savez koji postoji radi zaštite od neprijatelja- rekao je Sarkisjan. Jermenski predsednik smatra da će mešanje Turske u sukob u Karabahu na strani Bakua promeniti geopolitiku Južnog Kavkaza, pretvorivši Azerbejdžan u tursko uporište na putu ka širem regionu i uticaju Ankare na cevovodnu mrežu. On je upozorio da bi sirijski teroristi u Azerbejdžanu mogli postati faktor dugoročne regionalne nestabilnosti.

- Oni će tamo stvoriti još jednu zonu nestabilnosti koja će ugrožavati Azerbejdžan, Rusiju, Jermeniju i Iran -
istakao je Sarkisjan - Stiče se utisak da Erdogan svuda oko sebe stvara nestabilnost, uništavajući trenutni status kvo. U tom moru nestabilnosti Turska, čini se, plovi prilično mirno, jer joj omogućava da se igra sa svima - zaključio je jermenski lider.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 973« Reply #1641 on: October 19, 2020, 08:02:07 pm »

Nuklearna sila još uvek nije odabrala stranu, ali to je samo pitanje vremena!
Novosti online 19. 10. 2020.

JERMENIJA i Azerbejdžan se međusobno optužuju za kršenje prekida vatre, a posrednici predlažu dovođenje mirovnjaka u zonu sukoba.

U tom kontekstu, Teheran je zapretio da više neće tolerisati artiljerijsko granatiranje na svojoj teritoriji. Baku i Jerevan ne mogu da shvate kome je više naklonjena Islamska republika.

„Ova oružana konfrontacija nije u našim interesima: Jerevan je naš sused, a sa Bakuom smo povezani religijom, istorijom i kulturom. Zabrinuti smo za sudbinu Azerbejdžana i podržavamo njegov teritorijalni integritet. Okupirani regioni moraju biti oslobođeni“, izjavio je savetnik za međunarodne odnose duhovnog lidera Irana Akbar Velajati. Rat u Karabahu nije pogodio Iran samo na diplomatskom nivou, već i bukvalno. Granate preleću preo granice i izazivaju paniku među meštanima.

„Iran neće ostati ravnodušan, ako nam bude pretila oružana konfrontacija“, rekao je predstavnik Ministarstva spoljnih poslova te zemlje Said Hatibzade.

Od početka devedesetih, Islamska Republika Iran se zalaže za političko rešavanje sukoba u regionu. Teheran je protiv prekrajanja zvaničnih azerbejdžanskih granica, ali poziva da se uzmu u obzir interesi Jermena. Iranska diplomatija je tradicionalno imala interakciju i sa Bakuom i sa Jerevanom. Najnovije izjave zvaničnika po prvi put ukazuju na stav Teherana prema trenutnoj fazi sukoba. Azerbejdžan veruje da Iran deli stav Bakua. Međutim, Jermenija je takođe čula reči podrške u govoru savetnika ajatolaha Hamneja. Na severu Irana živi do 30 miliona etničkih Azerbejdžanaca koji nisu ravnodušni prema događajima u Nagorno-Karabahu. Dugo godina oni pozivaju vlast da ne pomaže Jermeniji, pa je fraza „osloboditi okupirane teritorije“ izazvala oduševljenje. Posle izbijanja borbenih akcija, iranski Azerbejdžanci su zahtevale da se zatvori iransko-jermenska granica. Ali nije bilo nikakve reakcije, iako je sam ajatolah Hamnej etnički Azerbejdžanac.

Jug i sever

Iran je jedina država na svetu koja se graniči i sa Azerbejdžanom, i sa Jermenijom i sa Nagorno-Karabahom. Do 19. veka ove zemlje su pripadale Persiji, a zatim su prešle pod rusku jurisdikciju. Preraspodela Kavkaza je podelila narode. Trećina teritorija na kojima su živeli Azerbejdžanci je završila u Ruskom carstvu, a zatim u SSSR-u. Regiju su počeli da zovu Severni Azerbejdžan. A oni koji su u Irani bili su južni Azerbejdžanci. Posle pada Ruskog carstva, kavkaski narodi su računali na formiranje sopstvenih država. Ali sovjetska vlas je preuzela kontrolu nad periferijom i stvorila nacionalsocijalističke republike.

Na početku Drugog svetskog rata sovjetske trupe su ušle u Iran. Razmatrana je opcija spajanja Južnog i Severnog Azerbejdžana, ali to nikada nije bilo sprovedeno u delo. Krajem osamdesetih ponovo su se čuli pozivi na ujedinjenje, ali Teheran ih je suzbio. Iranske vlasti reagovale su uzdržano na proglašenje nezavisnosti Azerbejdžana 1991. godine. Čestitali su „šiitskoj braći“ na suverenitetu, ali su povećali kontrolu nad severnim regionima. Iran je uznemirilo i američko-azerbejdžansko prijateljstvo: Islamska Republika je veze suseda sa glavnim neprijateljem smatrala potencijalnom pretnjom nacionalnoj bezbednosti. Međutim, Teheran ovo nije mogao sprečiti.

Da bi sprečile zbližavanje Azerbejdžanaca sa obe strane granica, iranske vlasti su dugo odbijale da otvore konzulat  Republike Azerbejdžan na severu zemlje. Baku i Vašington su zauzvrat aktivno razgovarali i razmeštanju vojnih baza na Kavkazu, zajedno su razvijali naftna i gasna nalazišta u Kaspijskom moru i izvodili vežbe. Još jedna stvar koja nervira Iran je azerbejdžansko-turski odnos. Ajatolasima se nije svidelo što Turci apeluju na panturkizan, ne uzimajući u obzir da su Azerbejdžanci šiiti. Pored toga, Ankara je članica NATO-a, što takođe ne odgovara Iranu.

Odnos snaga i interesa

Odnos snaga na Južnom Kavkazu nakon raspada SSSR-a nije baš odgovarao iranskim vlastima i one su predložile svoj dnevni red. Prvi korak bio je posredovanje u rešavanju situacije u Nagorno-Karabahu. Lideri Jermenije i Azerbejdžana su se sastali 1992. godine i potpisali primirje. Ali čim su se pregovori završili, jermenska vojska je jurišem zauzela Šuši. Nakon toga, Iran se malo udaljio od tog problema. Neki političari u Teheranu su se plašili da će, ukoliko Jermeni budu poraženi, iranski Azerbejdžanci takođe pokrenuti pitanje ujedinjenja. Da se ovo ne bi dogodilo, Iran je pružio humanitarnu i finansijsku pomoć Jermeniji. Posmatrači su čak govorili o prenošenju oružja preko iransko-jermenske granice, ali vlasti su to demantovale.

Teheran nije odustao od podrške Jermeniji ni nakon brojnih poseta Ilhama Alijeva i dogovora o saradnji. Na sve prigovore odgovarali su činjenicom da Azerbejdžan sarađuje u vojnoj sferi sa Izraelom, nepomirljivim iranskim neprijateljem. Sukobi na liniji kontakta svaki put izazivaju nestabilnost u Iranu. Septembarsko zaoštravanje sukoba u Nagorno-Karabahu je ponovo izazvalo talas ogorčenja. Azerbejdžanci iz Tabriza, Urmije, Hoja, Ardabila zapretili su masovnim akcijama ako vlasti otvoreno ne stanu na stranu Bakua.

Patriotska napetost

„Da bi obuzdali proteste iranskih Azerbejdžanaca, vlasti su prinuđene da reaguju. Potrebno je razumeti da je poziv Velajatija da se oslobode okupirane teritorije usmeren uglavnom na „domaću publiku“. Važno je smiriti narod“, rekao je ruski stručnjak za Kavkaz Nurlan Gasimov. Mada, ekspert sumnja da su ove izjave dovoljne.

„Mladi iranski Azerbejdžanci oštro reaguju na rat u Nagorno-Karabahu. Starija generacije je naučena da u ime Islamske revolucije etničke razlike treba povući u drugi plan, ali sada je situacija drugačija. Omladina u Tabrizi, Ardabilu, Hoju oseća da joj nije dozvoljena bliska interakcija sa Bakuom, a to pojačava želju za protestom“, objasnio je Gasimov. Od početka septembarskog sukoba u Nagorno-Karabahu, iranski Azerbejdžanci organizuju mitinge u znak podrške Bakuu. Gomila je više puta zaustavljala i palila vozila sa humanitarnom pomoći za Jermeniju. Ovo je uznemirilo Teheran.

„Ako vlasti ne formiraju jasan stav, pitanje jedinstva iranske nacije će postati ozbiljna glavobolja. Tako se Nagorno-Karabah može nazvati faktorom unutrašnje političke iranske stabilnosti“, zaključio je Gasimov.

Turci i Osmanlije

Ruski ekspert Vladimir Sažin, sa Instituta za Bliski istok Ruske akademije nauka, podseća da u Iranu postoji velika jermenska dijaspora.

„Otprilike dvesta hiljada Jermena je dobro integrisano u iransko društvo i zauzimaju istaknuta mesta u sistemu vlasti. S obzirom na uticaj dijaspore u svetu, Iranci često lobiraju preko nje da bi uspostavili kontakte sa Zapadom. Teheranu se ne isplati da se suprotstavlja Jermenima“, rekao je Sažin.  Politički komentator iz Jerevana, Ajk Halatjan deli isto mišljenje. „Da je Iran izabrao proazerbejdžansku liniju, prvo što bi uradio bilo bi zatvaranje jermensko-iranskih granica. Sada je, u ulovima sukoba u Arcahu i zabrane vojnog tranzita do Jermenije od strane Gruzije, posebno važna granica sa Iranom“, ističe ekspert. On smatra da Teheran ima manje uticaja na sukob oko Nagorno-Karabaha od Moskve ili Ankare. Istovremeno, Halatjan je siguran da će Iran i dalje uticati na situaciju na Kavkazu — „situacija na severnim granicama Irana direktno zavisi od ovoga“. Sažin dodaje da stati sada na stranu Bakua znači ojačati panturkistička osećanja. Ekspert sumnja da će Teheran pristati na to: čak i uz trenutnu napetost, vlasti u zemlji će balansirati i tražiti korist za sebe. Iran se prvenstveno bavi sopstvenim interesima.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 973« Reply #1642 on: October 19, 2020, 08:37:43 pm »

FH-98 se srušio kod Sabirabada u Azerbejdžanu:

https://twitter.com/301_AD/status/1317892459532324864
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 973« Reply #1643 on: October 19, 2020, 08:41:00 pm »

Zarobljen azerski T-72:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 001.jpg (162.79 KB, 720x900 - viewed 16 times.)
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 973« Reply #1644 on: October 19, 2020, 08:43:08 pm »

Oboren azerski FH-98 naoružan bombama od 250 kg:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 001.jpg (443.24 KB, 1280x960 - viewed 21 times.)

* 002.jpg (192.07 KB, 1280x720 - viewed 18 times.)
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 973« Reply #1645 on: October 20, 2020, 05:52:39 am »

Pašinjan: Ključno pitanje je priznavanja prava na samoopredeljenje
Srna 20.10.2020.

Pitanje priznavanja prava Nagorno-Karabaha na samoopredeljenje ključno je za proces pronalaska rešenja za sukobe u spornoj oblasti, izjavio je premijer Jermenije Nikol Pašinjan.

On je za TASS ponovio da je to stav Jermenije i da je ovo pitanje strateški važno za Jerevan. Pašinjan je odgovorio na pitanje novinara ruske agencije da li je Jerevan spreman da započne proces rešavanja sukoba postepenim prenosom nadležnosti sedam regija oko Nagorno-Karabaha Azerbejdžanu, a da Jermenija zadrži koridor Lačinsk dok se ne definiše konačni status oblasti.

- Pomenuli ste opciju i Jermenija je bila spremna da prihvati to ili nešto slično toj odluci pre nekoliko godina. Postoji samo jedna nijansa ovde, a to je šta će se dogoditi sa statusom Nagorno-Karabaha. Mislim konkretno i na kazanjsku inicijativu - rekao je Pašinjan. Premijer Jermenije naglasio je da ne smatra razumnim ili pragmatičnim donošenje odluke uz usredsređenosti na pojedina važna pitanja i zanemarivanje ostalih bitnih stavki.

Kazanjska formula sastavljena je ruskom inicijativom tokom deset godina u okviru Minske grupe OEBS-a. Ovom formulom je predviđeno da Jermenija preda pet od sedam "tampon zona" oko sporne teritorije, uz vođenje računa o bezbednosnim uslovima za Nagorno-Karabah, dok bi dve regije trebalo da ostanu kao veza između Jermenije i Nagorno-Karabaha dok ne bude rešen konačni status oblasti.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 973« Reply #1646 on: October 20, 2020, 06:00:16 am »

Uništenje jermenskog depoa za gorivo:Ipak nije bio depo nego bolnica:

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 973« Reply #1647 on: October 20, 2020, 06:01:48 am »

Izveštaj ANNA News:

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 973« Reply #1648 on: October 20, 2020, 06:03:38 am »

Zarobljeno jermensko NVO:

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 973« Reply #1649 on: October 20, 2020, 06:08:16 am »

Oboren azerski FH-98 naoružan bombama od 250 kg

Reportaža ANNA News:

Logged
Pages:  1 ... 105 106 107 108 109 [110] 111 112 113 114 115 ... 177   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.022 seconds with 22 queries.