PALUBA
December 05, 2020, 01:12:24 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 106 107 108 109 110 [111] 112 113 114 115 116 ... 177   Go Down
  Print  
Author Topic: Sukobi u Nagorno-Karabahu  (Read 57941 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 39 584« Reply #1650 on: October 20, 2020, 07:30:18 am »Dokument o priznanju Nagorno-Karabaha stiže u francuski parlament


Francuska senatorka Valeri Buaje saopštila je da će gornjem domu parlamenta podneti dokument o priznanju Nagorno-Karabaha.

„Suprotstaviti se ofanzivi Azerbejdžana u Karabahu, znači suprotstaviti se širenju turskog islama u Evropi. Ove nedelje ću podneti Senetu tekst o priznanju Nagorno-Karabaha i osuditi akcije Turske i Azerbejdžana“, napisala je Buaje na tviteru.

Ranije je šef diplomatije Francuske Žan-Iv Le Drian izjavio da je mešanje spolja, između ostalog Turske, u konflikt u Karabahu nedopustivo i da to samo potpiruje eskalaciju. On je naglasio da će Francuska nastaviti da vodi bespristrasnu politiku po ovom pitanju.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 39 584« Reply #1651 on: October 20, 2020, 07:45:16 am »Napeta noć u Karabahu: Intenzivne borbe, veliki gubici u živoj sili i vojnoj tehnici


Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da su tokom noći vođene intenzivne borbe na liniji razdvajanja u Karabahu, istakavši da azerbejdžanska vojska kontroliše situaciju celom dužinom fronta.

„Tokom dana 19. oktobra i u noći 20. oktobra, nastavljene su borbene operacije sa različitim intenzitetom protiv neprijatelja, koji je pokušao da pruži otpor u Agdere-Agdamskom pravcu fronta, kao i Fizuli-Gadrut-Džebrailskom i Gubatli-Zangelanskom. Protivnik je pucao na odbrambene položaje azerbejdžanske vojske iz streljačkog oružja, minobacača i topova“, saopštila je pres-služba vojnog resora Azerbejdžana.

Ministarstvo je preciziralo su „usled akcija, koje je preduzela azerbejdžanska vojska na različitim pravcima fronta, uništeni i onesposobljeni žila sila, dva tenka T-72, četiri raketna lansera BM-21 'Grad', jedna D-30 haubica-top i pet jedinica neprijateljske tehnike vozila“.

„Trupe azerbejdžanske vojske kontrolišu operativnu situaciju celom dužinom fronta“, navedeno je u saopštenju.

Sa svoje strane, Vojska odbrane nepriznate republike Nagorno-Karabah saopštila je o intenzivnim borbama na južnom pravcu linije razdvajanja u Karabahu.

„Noću je situacija na karabaško-azerbejdžanskoj liniji razdvajanja bila relativno stabilno napeta. U nekim delovima prve linije fronta nastavljeni su artiljerijski dueli. Najintenzivnije borbe vođene su na južnom pravcu“, saopštila je pres-služba Vojske odbrane Karabaha.

U saopštenju se dodaje da „jedinice Vojske odbrane nastavljaju da kontrolišu operativnu situaciju i svojim akcijama nanose neprijateljskim snagama velike gubitke u živoj sili i vojnoj tehnici“.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 39 584« Reply #1652 on: October 20, 2020, 07:47:07 am »Ruski ambasador u UN: To je najhitnije pitanje


Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija raspravljao je u ponedeljak o potrebi da se obezbedi poštovanje prekida vatre u Nagorno-Karabahu.

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja je ocenio da je to najhitnije pitanje jer se primirje dogovoreno u subotu krši.

Nebenzja, koji predsedava Savatom bezbednosti u oktobru rekao je da su članice tog tela na sednici bile u velikoj meri usaglašene oko tog pitanja, prenosi Tass.

Objasnio je i da bi za slanje misije UN u taj region bio potreban poseban mandat Saveta bezbednosti. "To nije laka niti hitna stvar", rekao je Nebenzja.

On nije isključio mogućnost da proces potvrde primirja u oblasti Nagorno-Karabaha na sebe preuzme OEBS.

"Ko će biti tamo i u kom mandatu, ko će zapravno nadgledati primirje i dalje je pitanje o kojem ćemo diskutovati", rekao je ruski diplomata.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 39 584« Reply #1653 on: October 20, 2020, 08:10:01 am »Quote
Nagorno Karabakh army says it shot down 5 Azerbaijani dronesLogged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 39 584« Reply #1654 on: October 20, 2020, 08:22:35 am »South Front izveštaj ...Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 39 584« Reply #1655 on: October 20, 2020, 09:06:52 am »
Quote
The artillery units of the Azerbaijan Army are inflicting strikes at the firing points of the Armenian armed forces - 20.10.2020Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 39 584« Reply #1656 on: October 20, 2020, 11:50:23 am »Duran analiza ....Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 973« Reply #1657 on: October 20, 2020, 12:35:22 pm »

Izveštaj ANNA News:

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 973« Reply #1658 on: October 20, 2020, 12:38:08 pm »

Baku optužuje: Jermenija granatira dve oblasti uz Nagorno-Karabah
Tanjug 20.10.2020.

Azerbejdžansko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je Jermenija granatirala oblasti Tatar i Agdam uz Nagorno-Karabah.

Azerbejdžansko ministarstvo pretodno je saopštilo da su borbe oko Nagorno-Karabaha nastavljene prethodnog dana i tokom noći u tri pravca konfliktne zone. Jermenija i Azerbejdžan postigli su u subotu drugi po redu sporazum o humanitarnom prekidu vatre koji je stupio na snagu u ponoć po lokalnom vremenu, ali su dve zemlje odmah počele da optužuju jedna drugu za kršenje primirja. Obnovljeni sukobi oko Nagorno-Karabaha izbili su 27. septembra nakon što su su se tokom leta azerbejdžanske i jermenske snage sukobile na granici dve zemlje.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 973« Reply #1659 on: October 20, 2020, 12:44:30 pm »

Sa veb stranice MOd Azerbejdžana je uklonjena strana o načelniku ,što potvrđuje glasine da je pao u nemilost zbog ne baš sjajnih rezultata u sukobu kao i zbog sumnje da je bio previše blizak nekim ruskom službama:

https://mod.gov.az/en/first-deputy-minister-of-defence-chief-of-general-staff-of-the-armed-forces-005/
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 973« Reply #1660 on: October 20, 2020, 12:46:56 pm »

Kamera sa oborenog Bayraktara:

https://twitter.com/301_AD/status/1318508904595312640
Logged
pvanja
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 984« Reply #1661 on: October 20, 2020, 02:15:40 pm »

Izgleda da se rusi spremaju da udju u Karabah kao vojni posmatraci primirja.

https://nova.rs/region/reporteri-nova-rs-ruski-vojnici-stigli-u-nagorno-karabah/

Reporteri Nova.rs: Ruski vojnici stigli u Nagorno-Karabah
Autor:Ratko Femić20. Okt. 202013:38 > 14:082
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs


Ruski vojnici stigli su na granicu Nagorno Karabaha sinoć i postavili ruske zastave, javljuaju reporteri Nova.rs Ratko Femić i Filip Krainčanić koji se trenutno nalaze u Nagorno-Karabahu. Za sada su u ulozi posmatrača, ali Jermenima sa kojima smo razgovarali to daje Nadu da su molbe Vladimiru Putinu za pomoć u ratu s Azerbejdžanom konačno uslišene.


I sami reporteri Nova.rs uverili su se u rusko prisustvo. Iako se oni tehnički nalaze na teritoriji Jermenije, praktično su na samoj granici sa Nagorno-Karabahom, a lokalni Jermeni se nadaju da je to “Putinova prethodnica”, odnosno uvod u ozbiljniji ruski angažman u ovom sukobu. Tome u prilog ide i informacija koju smo dobili na terenu, da se Rusi razmeštaju duž cele južne granice, između Nagorno-Karabaha i Sunika, južnog jermenskog regiona.

Nekoliko velikih ruskih šatora se nalazi na brdu tik uz granicu, odakle Rusi posmatraju operacije specijalnim dvogledima.

Jermenska vojska na kontrolnom punktu je ohrabrena ruskim prisustvom, jer to vidi kao najavu aktivnijeg uključivanja Rusije u sukob i kao prvi korak u zaštiti koju su tražili.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs
“Verujte da smo sada mnogo opušteniji. Nadamo se da će prisustvo ruskih posmatrača odvratiti Azere od daljih napada”, kaže naš sagovornik i dodaje u šali: “Čekali smo da neko reaguje, Grčka ili Srbija i sinoć su konačno došli Rusi. Ako bi Azeri dišli iz pravca Iškanadzora (grad u južnom delu Nagorno-Karabaha), mogli bi da dođu sasvim do jermenske granice”.

Najbliže mesto ruskim posmatračima sa strane Nagorno Karbaha je upravo Iškanadzor.


Lavrov najavio vojne posmatrače

Inače, pre dva dana je Sergej Lavrov, ruski ministar spoljnih poslova rekao da bi ruski posmatrači trebalo da budu raspoređeni na kontrolnoj liniji Artsak da bi obezbedili prekid vatre između Jermenije i Azerbejdžana. Lavrov je podvukao da je to moguće samo uz dozvolu obe zmelje i dodao da se situacija ne može rešiti vojnim sredstvima.

“Ne mislim ni na mirotvorce, nego na vojne posmatrače koji bi bili potrebni. Verujemo da je sasvim ispravno da to budu ruski vojni posmatrači, ali poslednju reč o tome daće dve strane u konfliktu. Mi i sa Bakuom i sa Jerevanom održavamo prijateljske odnose i strateško partnerstvo”, rekao je Lavrov.

Ministarstvo odbrane Jermenije: Neprijatelj doživeo teške gubitke

Šušan Stepanjan, portparolka ministarstva odbrane Jermenije, saopštila je danas da je Azerbejdžan “pretrpeo velike gubitke”.

“Upozorili smo ih da ulaze u pakao”, napisala je ona na Tviteru.


Istorijat sukoba

Ušuškan među vrhovima i visoravnima Južnog Kavkaza, na raskrsnici carstava, Nagorno-Karabah se opet našao u centru nasilnih borbi. Azerbejdžan i Jermenija “ukrstili su koplja” i taj sukob je postao najveća eskalacija nasilja od prekida vatre 1994. godine kojim je okončan rat.

Borbe, u kojima je, od kada su izbile 27. septembra, poginulo najmanje 532 vojnika, svoje poreklo imaju u Sovjetskom Savezu, ako ne i ranije.

Tokom više od četvrt veka, dve strane suočavale su se na takozvanoj Kontaktnoj liniji, razmenjujući ljutitu retoriku, snajpersku pucnjavu, povremene minobacačke napade, nanoseći male žrtve.

Azerbejdžan je potrošio stotine miliona dolara, prihode od velikih rezervi nafte i plina, na modernizaciju svojih oružanih snaga, što je navelo posmatrače da neprestano upozoravaju na opasnost od novog rata.

Među najvećim preprekama sporazumu su sporovi oko budućeg statusa samog Nagorno-Karabaha i sudbine okolnih područja koja drže etničke jermenske snage i protežu se do armenske granice.

Do septembra ove godine, najgora eskalacija nasilja još od 1994. godine dogodila se u aprilu 2016. kada je ubijeno oko 200 vojnika i civila.

Faktori koji dodaju ulje na vatru borbama 2020. godine uključuju pojavu novog naoružanja, pre svega bespilotnih letelica. Nijedna zemlja nema mnogo vazdušnih snaga, pa se većina borbi odvija na terenu. Međutim, Azerbajdžan je poslednjih godina uložio velika sredstva u bespilotne letelice, kupujući i licencirajući izraelske bespilotne letelice, a u novije vreme i sofisticiranije turske dronove.

U međuvremenu, Turska, tradicionalni saveznik Azerbejdžana, poslednjih godina ima mnogo veći uticaj u regionu, te predstavlja izazov ruskom uticaju na Južnom Kavkazu.

Turska je igrala daleko aktivniju ulogu nego u ranijim borbama u Nagorno-Karabahu, navodno šaljući operatore da upravljaju nadzornim dronovima u znak podrške azerbajdžanskim snagama.
Logged
Kubovac
Urednik
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 223« Reply #1662 on: October 20, 2020, 02:47:06 pm »

Kakav naslov! Odmah kreneš da čitaš, da bi shvatio da su ruski vojni posmatrači ipak u Jermeniji, a ne Nagorno-Karabahu.
Ali naslov "prodaje" tekst. Kad ću više naučiti!  Wink
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 973« Reply #1663 on: October 20, 2020, 02:58:55 pm »

Izginuli azeri i zarobljeni BVP:

https://twitter.com/301_AD/status/1318526021591773184
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 973« Reply #1664 on: October 20, 2020, 03:00:35 pm »

U dosadašnjim borbama azeri izgubili šestoricu pukovnika:

https://twitter.com/301_AD/status/1317769735493341185
Logged
Pages:  1 ... 106 107 108 109 110 [111] 112 113 114 115 116 ... 177   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.031 seconds with 22 queries.