PALUBA
August 22, 2019, 03:25:48 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: If you are experiencing problems during registration process, please contact us on flushroyal75@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 22   Go Down
  Print  
Author Topic: Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH) - aktivnosti  (Read 92047 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 175« on: December 14, 2009, 05:37:30 pm »

Ponedjeljak, 14. Prosinac 2009.

Posjet načelnika GS OS Luksemburga

Državni tajnik MORH-a Pjer Šimunović primo je u ponedjeljak, 14. prosinca, u posjet načelnika GS OS Velikog Vojvodstva Luksemburga, generala Gastona Reiniga. Tijekom susreta razgovoralo se o područjima suradnje dvaju ministarstva, a poseban naglasak je stavljen na razmjenu iskustava po pitanju sudjelovanja oružanih snaga dviju zemalja u međunarodnim mirovnim misijama.
Državni tajnik Šimunović prezentirao je generalu Reinigu proces reforme Oružanih snaga RH koje su tranformirane u potpuno profesionalnu vojsku, istaknuvši kako je RH prepoznata kao najbolje pripremljena zemlja prije ulaska u NATO savez. Šimunović je također naglasio kako se u narednom periodu po pitanju daljnjeg angažmana u misiji ISAF u Afganistanu očekuje rekonstrukcija snaga, odnosno drugačije unutrašnje strukturiranje snaga u misiji. Tako se planira formiranje novih obučnih OMLT timova sastavljenih od vojnih i policijskih snaga, a sve s ciljem mentoriranja afganistanskih sigurnosnih snaga  i samostalnog funkcioniranje vlasti u toj zemlji.  General Reinig čestitao je na svim procesima reforme OS RH istaknuvši kako luksemburške OS također sudjeluju u NATO misijama u Afganistanu i na Kosovu te da upravo na tom području vidi mogućnost daljnje suradnje dviju zemalja.
Tijekom posjeta general Reinig susreo se i sa načelnikom GS OS RH, generalom zbora Josipom Lucićem.

Izvor: MORH web http://www.morh.hr/
Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 11 968« Reply #1 on: December 14, 2009, 07:20:47 pm »

Hrvatska i Luxemburg imaju odličnu suradnju. Oni su našim poduzećima prodavali skoro 10 godina najskuplji otpad iz 3. ruke u svitu. Brodove tipa Liberty, Park i Fort. Pitanje je što će nam sad uvaliti? Svi ti naši razgovori s tim delegacijama urodili su plodonosno samo za drugu stranu. Ne očekujem ništa dobrog od ovih razgovora. Iza 2000. godine Hrvatska vojska je samo objekt tuđih iživljavanja.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 175« Reply #2 on: December 17, 2009, 02:06:33 pm »

Četvrtak, 17. Prosinac 2009.

Godišnji sastanak NG OS RH sa vojno diplomatskim zborom

U Ministarstvu obrane Republike Hrvatske u četvrtak, 18. prosinca, održan je godišnji sastanak načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH generala zbora Josipa Lucića sa vojnim izaslanicima akreditiranim u RH.
Sastanku su nazočili zamjenici NG OS RH general pukovnik Slavko Barić i kontraadmiral Zdenko Simičić, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Mladen Kruljac, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ante Urlić, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane general bojnik Vlado Bagarić, ravnatelj Hrvatskog vojnog učilišta „Petar Zrinski“ general bojnik Mirko Šundov, zapovjednik Zapovjedništva za potporu brigadni general Mate Ostović i vojni izaslanici akreditirani u RH.
Načelnik GS OS RH general zbora Lucić u svom je izlaganju podsjetio na zadaće i aktivnosti koje su Oružane snage RH postigle u 2009. godini, te na osnivanje i mirnodopski preustroj Oružanih snaga, kao i na koncept kolektivne obrane RH, istaknuvši kako je kroz strateške dokumente obrane, Hrvatska prešla s individualnog na sustav kolektivne obrane što je dovelo do brojčanog smanjenja OS RH, teritorijalne reorganizacije OS RH i kategorizacije vojne infrastrukture.
Zamjenik NG OS RH za planove i resurse general pukovnik Barić osvrnuo se na strateške projekte opremanja i modernizacije OS RH istaknuvši da se unatoč smanjenju državnog proračuna OS RH u 2009. godini nastavlja s ostvarivanjem planskih ciljeva na području navedenih projekata. Podsjetio je i na pripremu i reorganizaciju OS RH na putu prema punopravnom članstvu u NATO savez, te je naglasio kako Oružane snage moraju usmjeriti svoje napore na nastavak uključivanja u NATO-ov sustav obrambenog planiranja.
O predstojećim zadaćama i pripremama pripadnika OS RH za sudjelovanje u međunarodnim mirovnim misijama govorio je zamjenik NG OS RH za operacije kontraadmiral Simičić.
Također, na sastanku su se obratili i zapovjednici grana OS RH naglasivši kako vjeruju da će OS RH, nastave li ovim intenzitetom rada ostvariti sve planske ciljeve i zadaće koji su propisani NATO standardima.

Izvor: MORH web http://www.morh.hr/
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 175« Reply #3 on: January 14, 2010, 01:45:44 am »

Utorak, 12. Siječanj 2010.

Predstavljen Vodič kroz sigurnosnu i obrambenu politiku EU

U Ministarstvu obrane, u utorak 12. siječnja, održano je predstavljanje Vodiča kroz europsku sigurnosnu i obrambenu politiku (ESOP) čiju je hrvatsku verziju državnom tajniku MORH-a Pjeru Šimunoviću uručio veleposlanik Republike Francuske Jerome Pasquier.
Vodič je 2005. godine uredilo Francusko predstavništvo pri Političkom i sigurnosnom odboru EU, prvi puta je nadopunjen 2006. godine, a posljednju verziju Vodiča iz 2008. godine, na hrvatski je preveo Mario Jurić iz Ureda vojnog izaslanika pri Francuskom veleposlanstvu u Zagrebu.
Državni tajnik Šimunović i francuski veleposlanik Pasquier ovom prigodom potpisali su i zajedničko pismo kojim se nadležne institucije u RH obavještavaju o njegovoj primjeni i dostupnosti na internet stranicama Ministarstva obrane RH. Uz predstavnike MORH-a i francuskog veleposlanstva, predstavljanju Vodiča  nazočili i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH na čelu sa ravnateljem Uprave za Europu i Sjevernu Ameriku, Aleksandrom Heinom.
Vodič kroz europsku sigurnosnu i obrambenu politiku pruža uvid u Europsku sigurnosnu i obrambenu politiku kao dio Zajedničke vanjske i sigurnosne  politike EU te omogućuje adekvatno upoznavanje djelatnika MORH-a, OS RH-a i drugih institucija u RH s ovim segmentom zajedničkih politika EU.

Izvor: MORH web http://www.morh.hr/
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 175« Reply #4 on: February 05, 2010, 03:34:02 pm »

Petak, 05. Veljača 2010.

Demanti navoda ''o slanju kućama operativnih postrojbi OS RH''

Vezano uz tvrdnje iznesene u središnjoj informativnoj emisiji HTV-a "Dnevnik", u četvrtak, 4. veljače 2010. godine, "kako su zbog nedostatka novčanih sredstava, sve gardijske brigade i operativne postrojbe Oružanih snaga poslane kući", te da je zbog toga ugrožena obrambena sposobnost zemlje, Ministarstvo obrane oštro demantira takve navode, koji su proizvoljno protumačeni od strane autora priloga, i do kojih je očito došlo zbog neuvažavanja osnovnih činjenica vezanih za zakonitosti rada složenog sustava kakav su Oružane snage Republike Hrvatske.

Unatoč činjenici da je obrambeni proračun ove godine manji u odnosu na prošlu godinu, obrambena spremnost Oružanih snaga Republike Hrvatske ni na koji način nije niti u jednom trenutku dovedena u pitanje, niti je ugrožena borbena spremnost operativnih snaga OS RH.
Sve postrojbe oružanih snaga suvremenih država, pa tako i Oružane snage Republike Hrvatske prolaze godišnji planirani ciklus obuke, koji je podijeljen u tri dijela: obuku (trening), dostizanje traženih standarda (puna operativnost) i razdoblje odmora.
Konkretno to znači da se unutar jedne postrojbe veličine brigade upravo zbog planiranog procesa ne može dogoditi situacija da je ona u cijelosti «poslana kući», zato što i njezine podređene ustrojbene cjeline - bojne planiraju ciklus za pripadajuće satnije, a satnije za svoje vodove.

Uslijed velikih napora u vremenu pune aktivnosti, logično je da se u razdoblju kada su završene prve dvije faze ciklusa obuke, planiraju i godišnji odmori djelatnika i da se oni u fazi odmora «šalju kućama». Na takav, ponavljamo, planski način upravo se i doprinosi visokoj obrambenoj sposobnosti Oružanih snaga Republike Hrvatske, a tek posredno, doprinosi i uštedama u obrambenom proračunu.

Slijedom navedenog možemo zaključiti kako je tvrdnja o slanju svih gardijskih brigada i operativnog sastava kući do proljeća, kako zaključuje autor priloga, proizvoljna, zlonamjerna i ne odgovara istini. Naglašavamo kako je godišnji plan obuke, sa svim navedenim fazama, uobičajeni standardni postupak svih suvremenih oružanih snaga svijeta, pa tako i Oružanih snaga RH.

Izvor: MORH web http://www.morh.hr/
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 26 001« Reply #5 on: February 05, 2010, 04:49:26 pm »

Evo kako ovu vest prenosi RTS ...


Quote
Hrvatska vojska na raspustu


05.02.2010.

Kompletan operativni sastav Hrvatske vojske poslat kući. Ministarstvo odbrane Hrvatske, prinuđeno na drastične mere štednje, prepolovilo broj naručenih oklopnih vozila i odustalo od nabavke novog borbenog aviona.

Sve gardijske brigade, odnosno kompletan ljudstvo operativnog sastava Hrvatske vojske poslato je kućama, jer je hrvatsko ministarstvo odbrane prinuđeno na drastične mere štednje zbog nedostatka novca.
Iz priloga HRT-a

Kako izveštava Hrvatska radio-televizija, zbog prisilne štednje, u kasarnama se održava samo hladni pogon, a operativne jedinice HV će zbog nestašice sredstava do proleća biti po kućama.

Stanje u jedinicama u maju će pregledati inspektori NATO, a vojni stručnjaci očekuju njihovu ocenu. Loše stanje u ministarstvu pokazalo je i to da se odustalo od nekih projekata modernizacije i da su prepolovljena sredstva za projekte koji su već započeti.

Prema podacima objavljenim polovinom prošlog meseca, prva mera štednje u ministarstvu odbrane bila je odustajanje od kupovine oklopnih vozila, odnosno nabavka upola manjeg broja od predloženog.

Ministarstvo je predložilo finskoj kompaniji "Patrija" da Hrvatska umesto 126 kupi 64 borbena oklopna vozila AMV 8X8. Ugovori "teški" 180 miliona evra potpisani su 2007. i 2008. godine, a ministarstvo je zatražilo i da im se produži rok otplate i isporuke vozila do 2018. godine.


Izvor: RTS
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 175« Reply #6 on: February 25, 2010, 03:12:08 pm »

Srijeda, 24. Veljača 2010.

Ministar Vukelić posjetio Ličko-senjsku županiju


* gospic_24022010_18_c.jpg (55.53 KB. 330x220 - viewed 540 times.)

Ministar obrane Branko Vukelić posjetio je sa suradnicima u srijedu, 24. veljače sjedište Ličko-senjske županije u Gospiću, gdje se sastao sa županom Milanom Jurkovićem, te gradonačelnicima Otočca i Gospića Mariom Barkovićem i Milanom Kolićem.

Ministar Vukelić i župan Jurković izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom, kao i održanim sastankom. „Vojska će u okviru svojih mogućnosti i ubuduće pomagati lokalnoj zajednici u izvođenju inženjerijskih radova“, rekao je ministar Vukelić te je izrazio zadovoljstvo što su svi nekadašnji vojni objekti koji su predani lokalnim zajednicama Ličko-senjske županije stavljeni u funkciju. Ličko-senjski župan zahvalio je MORH-u i Vladi RH na objektima koje su predali gradovima i općinama te Županije, te je ujedno izrazio uvjerenje da će Županija i ubuduće uspješno surađivati s MORH-om. „Hrvatska vojska je u Ličko-senjskoj županiji gospodarski subjekt i dobrodošla je u svim našim gradovima i općinama u kojima trenutno ima određene postrojbe“, poručio je župan Jurković, dodavši da kroz Hrvatsku vojsku gledaju i ukupni razvoj Županije, a ministar Vukelić je zaključio da Oružane snage nisu teret, nego šansa za hrvatsko gospodarstvo, istaknuvši i ovom prilikom spremnost i stabilnost OS RH. Tom prigodom najavljeno je preseljenje dijela pripadnika OS RH u Otočac, te nastavak uređenja vojnih objekata u Udbini, kao i mogućnost predaje još nekih objekata neperspektivnih za Oružane snage.
Tijekom boravka u Gospiću ministar Vukelić u pratnji suradnika posjetio je i vojarnu „Eugen Kvaternik“, u kojoj je smještena 1. motorizirana bojna „Vukovi“ Gardijsko motorizirane brigade HKoV-a, a sa stanjem u toj postrojbi i vojarni upoznali su ga zapovjednik HKoV-a general pukovnik Mladen Kruljac i zapovjednik Gardijsko motorizirane brigade HKoV-a brigadni general Mladen Fuzul. Ministar je posjetio i bivšu vojarnu „Kaniška“, u kojoj se sada nalazi Županijski centra 112 i Javna ustanova „Park prirode Velebit“, ocijenivši to kao dobar primjer primjene nekadašnjih vojnih objekata u civilne svrhe. Boravak u Ličko-senjskoj županiji završio je posjetom Biskupskom ordinarijatu i susretom s biskupom monsinjorom Milom Bogovićem.

Izvor: MORH web http://www.morh.hr/

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 175« Reply #7 on: March 02, 2010, 02:55:56 pm »

Ponedjeljak, 01. Ožujka 2010.

Godišnja raščlamba rada vojno diplomatskih predstavnika

U Ministarstvu obrane Republike Hrvatske u ponedjeljak, 1. ožujka započela je godišnja raščlamba rada vojnih predstavnika, izaslanika i savjetnika RH u inozemstvu, kojoj su nazočili ministar obrane RH Branko Vukelić, državni tajnik MORH-a Pjer Šimunović i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Josip Lucić.

U svom obraćanju ministar obrane RH Branko Vukelić zahvalio se vojnim predstavnicima, izaslanicima i savjetnicima na njihovu doprinosu i jačanju suradnje RH sa zemljama u kojima se nalaze. Podsjetio je na članstvo u NATO-u i težišne aktivnosti u Savezu koje su usmjerene na dosezanje pune integracije, cjelokupne kompatibilnosti i interoperabilnosti."Članstvo u NATO-u, sustavu kolektivne obrane, izdiglo je našu nacionalnu sigurnost na jednu posve novu razinu u kojoj smo se potvrdili kao vjerodostojan saveznik", rekao je ministar Vukelić. Također, osvrnuo se i na sudjelovanje pripadnika OS RH u međunarodnim mirovnim operacijama i misijama, popunu pozicija u strukturama NATO saveza, sudjelovanju u mehanizmima obrambene suradnje, pripreme za punu integraciju RH u Europskoj uniji,  izradu niza novih strateških dokumenata,  te ostvarivanje strateških ciljeva.

U ime OS RH okupljene je pozdravio načelnik GS OS RH general zbora Josip Lucić koji je podsjetio na osnivanje i mirnodopski preustroj Oružanih snaga, te na prelazak s individualnog na sustav kolektivne obrane. Također, osvrnuo se na dosadašnje uspjehe vojnih predstavnika, izaslanika i savjetnika RH istaknuvši kako je njihov doprinos prepoznatljiv u stvaranju međunarodnih odnosa Republike Hrvatske u svijetu.

Izvor: MORH web http://www.morh.hr/
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 175« Reply #8 on: March 02, 2010, 03:09:07 pm »

Utorak, 02. Ožujka 2010.

Regionalna konferencija o nabavi


* nabava_02032010c1.jpg (37.53 KB. 330x220 - viewed 546 times.)

U organizaciji Ministarstva obrane RH i Savezničkog zapovjedništva za transformaciju NATO-a od 2. do 4. ožujka 2010. godine, na Hrvatskom vojnom učilištu „Petar Zrinski“ održava se Regionalna konferencije o nabavi (Regional Acquisition Conference).

Na Konferenciji, uz predstavnike Ministarstva obrane i Savezničkog zapovijedništva za transformaciju, sudjeluju i predstavnici ministarstava obrane i oružanih snaga država iz regija (NATO članice i partneri), te predstavnici NATO agencija i tijela koji su uključeni u proces nabave.
Preko stručnih prezentacija i radionica, te rasprava, sudionici konferencije će se fokusirati na pitanja nabave u sklopu širih područja, vezanih uz obrambena pitanja. Govorit će se o planiranju nacionalne obrane i dugoročnom planiranju, različitim aspektima nabave i provedbe novih obrambenih potencijala, suradnji na nacionalnim i međunarodnim razinama, te o interoperabilnosti kao preduvjetu za prihvatljive procese nabave za zemlje NATO-a i njihove partnere.
Na otvorenju Konferencije, u utorak, 2. ožujka, uvodnim govorima obratili su se državni tajnici MORH-a Mate Raboteg i Pjer Šimunović, predstavnik Zapovjedništva za transformaciju, norveški general bojnik Kjell-Ove Skareu, te Peter Floryju, pomoćnik glavnog tajnika NATO-a za područje investicija.

Izvor: MORH web http://www.morh.hr/

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 175« Reply #9 on: March 03, 2010, 06:13:45 pm »

Srijeda, 03. Ožujka 2010.

Ministar Vukelić razgovarao s pomoćnikom glavnog tajnika NATO-a za obrambene investicije Floryem

Ministar obrane Branko Vukelić susreo se danas, 3. ožujka 2010. godine, s Peterom Floryem, pomoćnikom glavnog tajnika NATO-a za obrambene investicije koji boravi u Hrvatskoj u sklopu Regionalne konferencije o nabavi koja se održava u Zagrebu u organizaciji Savezničkog zapovjedništva za transformaciju i Ministarstva obrane RH.

Vukelić i Flory razgovarali su o pitanjima vezanim uz proces integriranja hrvatskog obrambenog sustava u NATO pri čemu je pomoćnik Glavnog tajnika pohvalio aktivnu ulogu i doprinos Republike Hrvatske kao nove članice Saveza, te uravnoteženost obrambenih planova vezanih uz razvoj sposobnosti OS RH, posebice u uvjetima financijske krize. Razgovori su obuhvatili i pitanja sudjelovanja hrvatskih postrojbi u operacijama, upravljanja obrambenim resursima i razvoja obrambenih sposobnosti kroz multinacionalne inicijative, transformacije NATO-a i razvoja novog Strateškog koncepta, sudjelovanja u operacijama i pitanja transfera savezničke ekpertize i iskustava posebice sa područja opremanja i upravljanja resursima.
Uz ministra obrane Vukelića, na sastanku su sudjelovali i državni tajnik Mate Raboteg te načelnik Službe za NATO i PfP Zoran Drča.

Izvor: MORH web http://www.morh.hr/
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 175« Reply #10 on: March 06, 2010, 02:44:57 pm »

Petak, 05. Ožujka 2010.

Posjet ministra Vukelića Gradu Varaždinu

Ministar obrane Branko Vukelić sa suradnicima, posjetio je u petak, 5. ožujka, Grad Varaždin gdje se sastao s varaždinskim gradonačelnikom Ivanom Čehokom.

Tom su prigodom ministar Vukelić i gradonačelnik Čehok potpisali zapisnik o primopredaji bivše vojarne "Ivan V. Drašković", posljednje vojarne na području Grada Varaždina. Vojarna će se prema riječima gradonačelnika Čehoka prenamijeniti u prostor koji će imati gospodarsku, turističku i javnu namjenu. Svi vojni objekti koji su do sada predani Gradu postali su, istaknuo je Čehok, središta gospodarskog razvoja grada. Ministar Vukelić izjavio je kako je upravo primjer Varaždina pokazao kako se neperspektivni vojni objekti mogu kvalitetno i dobro prenamijeniti. "Ono što je do sada Varaždin napravio s bivšim vojnim objektima je primjer kako se ta prenamjena treba napraviti i kako te prostore što prije treba staviti u korist Grada, građana, gospodarstva, obrazovanja, svega onog što je jednom gradu potrebno", rekao je ministar. "Ovom primopredajom vojarne iz Varaždina odlazi zadnji vojnik, no, time suradnja Ministarstva obrane i grada Varaždina ne prestaje", istaknuo je ministar Vukelić.  Naglasak će nadalje  biti na gospodarskoj suradnji i to angažiranjem tvrtki s ovog područja u poslovima vezanim uz opskrbu i snabdijevanje Ministarstva obrane i OS RH. "Varaždinska županija i grad imaju dobre tvrtke, potencijale daleko veće nego što su oni možda danas iskorišteni", rekao je ministar Vukelić. Ministarstvo obrane je ove dvije godine, podsjetio je, pokrenulo niz projekata kojima je cilj maksimalno nasloniti hrvatsko gospodarstvo i tvrtke na Ministarstvo i OS RH kada je riječ o snabdijevanju svih roba i usluga.
Nakon radnog sastanka ministar Vukelić i gradonačelnik Čehok obišli su i prostor bivše vojarne u Jalkovečkoj ulici u Varaždinu gdje su izgrađeni stanovi POS-a, te vojarnu "Ivan V. Drašković".

Izvor: MORH web http://www.morh.hr/
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 175« Reply #11 on: March 06, 2010, 02:46:19 pm »

Petak, 05. Ožujka 2010.

Ministar Vukelić u Međimurskoj županiji

Ministar obrane Branko Vukelić, nakon posjeta gradu Varaždinu u petak, 5. ožujka posjetio je i Međimursku županiju gdje se sastao sa međimurskim županom Ivanom Perhočem.

Tijekom sastanka razgovaralo se o otvorenim pitanjima vezano uz predaju bivših vojnih objekata u Međimurskoj županiji, te mogućnostima daljnje gospodarske suradnje s tvrtkama iz ove Županije, a po pitanju opskrbljivanja MORH-a i OS RH.
U izjavi za medije ministar Vukelić rekao je kako je jedna od tema razgovora bila vezana uz ispunjavanje obveza iz ugovora kojim su 2007. godine predani bivši vojni objekti, a u smislu izgradnje objekata za potrebe OS RH. Istaknuo je kako će se obzirom na postojeću financijsku situaciju, produžiti rok za realizaciju neispunjenih obveza prema MORH-u u smislu izgradnje skladišta za potrebe OS RH, čija se vrijednost procjenjuje na 15 milijuna kuna. Naglasio je kako će se realizacija tih obveza ostvariti na najoptimalniji način i za Ministarstvo obrane RH i Međimursku županiju. Također, rekao je kako se na području Međimurske županije nalazi velik broj tvrtki s kojima Ministarstvo surađuje, a koje su u prošloj godine pružile usluge i proizvode MORH-u i OS RH u iznosu od 25 milijuna kuna, te da je u budućnosti cilj osnovati tzv. vojno-industrijski klaster, kako bi hrvatsko gospodarstvo bilo maksimalno usmjereno na potrebe MORH-a i OS RH.
Tijekom posjeta Međimurskoj županiji ministar Vukelić obišao je i tvornicu Šestan Busch u Prelogu, gdje se upoznao s proizvodnim procesom zaštitnih kaciga, a koje ova tvrtka proizvodi i za potrebe OS RH.
Tvrtka Šestan Busch gotovo 98 posto svojih proizvoda plasira na međunarodno tržište, u više od 40 zemalja, te je jedan od najboljih primjera uspješne tvrtke iz područja vojne industrije.

Izvor: MORH web http://www.morh.hr/
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 175« Reply #12 on: March 15, 2010, 02:38:40 pm »

Petak, 12. Ožujka 2010.

Potpisan Sporazum o suradnji MORH-a i MUP-a

Ministri obrane i unutarnjih poslova Republike Hrvatske Branko Vukelić i Tomislav Karamarko potpisali su u petak, 12. ožujka 2010., u MORH-u Sporazum o suradnji između dvaju ministarstava.
Potpisivanju Sporazuma nazočili su zamjenik načelnika GS OS RH za operacije kontraadmiral Zdenko Simičić, tajnik MORH-a Petar Barać i tajnica Kabineta ministra MORH-a Daliborka Jurković, te predstavnici MUP-a zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez i tajnik Kabineta ministra Dubravko Novak.

Potpisanim Sporazumom jačat će i širiti suradnja dvaju ministarstava u područjima poslova osiguranja i sigurnosti cestovnog prometa, protueksplozijske zaštite i kriminalističkih policija, specijalne policije, Vojne policije i BSD-a, te angažiranja pripadnika u mirovnim operacijama i misijama.
Također, Sporazum obuhvaća područje suradnje u korištenju vojnih poligona, informacijskog sustava i sustava veza, suradnju u području zadaća Obalne straže RH, stručnog usavršavanja i informiranja.
Provedba suradnje temeljit će se na odredbama važećih zakona, podzakonskih propisa, pravila struke, te međusobnih dogovora. Za svako područje suradnje odredit će se odgovorne osobe koje će izvješćivati ministarstva o provođenju iste.

Izvor: Hrvatski vojnik http://www.morh.hr/
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 175« Reply #13 on: March 16, 2010, 03:35:08 pm »

Utorak, 16. Ožujka 2010.

Državni tajnik Šimunović u posjetu ministarstvu obrane Kraljevine Španjolske

Državni tajnik MORH-a Pjer Šimunović boravi od 16. do 18. ožujka 2010. godine, u službenom posjetu Ministarstvu obrane Kraljevine Španjolske, gdje će se sastati s državnim tajnikom za obrambenu politiku španjolskog Ministarstva, Luisom Cuestom Civisom i načelnikom GS OS Kraljevine Španjolske, generalom Joseom Juliom Rodriguezom Fernandezom.

Tijekom susreta razgovarat će se o prioritetima španjolskog predsjedanja EU na planu obrane, o zajedničkoj europskoj sigurnosno-obrambenoj politici i doprinosu koji Hrvatska daje ESOP-u kroz sudjelovanje u međunarodnim operacijama (ATALANTA, EULEX Kosovo, ALTHEA u BIH). Također, tema razgovora bit će i NATO-u, transformacija OS RH, te bilateralna obrambena suradnja s Kraljevinom Španjolskom i mogućnosti njezinog intenziviranja.
Budući da Kraljevina Španjolska trenutno predsjeda Europskom Unijom ovaj susret je važan zbog jačanja obrambene suradnje i razmjene mišljenja po pitanju sigurnosno-obrambene politike i ostalih pitanja značajnih za obje zemlje (suradnja na prostoru Mediterana).
Tijekom posjeta državni tajnik Šimunović posjetit će i Operativno središte OS KŠ gdje će se upoznati s načinom zapovijedanja, nadzorom i upravljanjem španjolskim postrojbama koje sudjeluju u međunarodnim operacijama.

Izvor: MORH web http://www.morh.hr/
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 175« Reply #14 on: March 18, 2010, 02:22:12 pm »

Srijeda, 17. Ožujka 2010.

Državni tajnik Šimunović u posjetu Španjolskoj

Državni tajnik Ministarstva obrane RH Pjer Šimunović u utorak, 16. ožujka 2010. boravio je u Madridu u službenom posjetu španjolskom Glavnom tajniku za obrambenu politiku Luisu Cuestu Civisu. Tijekom radnog sastanka razgovaralo se o prioritetima španjolskog predsjedavanja EU, zajedničkoj europskoj sigurnosno-obrambenoj politici i doprinosu koji Hrvatska daje ESOP-u kroz sudjelovanje u međunarodnim operacijama (ATALANTA, EULEX Kosovo, ALTHEA u BIH). Također, razgovaralo se i o transformaciji kroz koju prolazi NATO, te reformama Oružanih snaga RH, kao i o bilateralnoj obrambenoj suradnji s Kraljevinom Španjolskom i mogućnostima njezina intenziviranja. Budući da Kraljevina Španjolska trenutno predsjedava Europskom Unijom, ovaj susret je u interesu Ministarstva obrane zbog jačanja obrambene suradnje, prijateljskih odnosa i razmjene mišljenja po pitanju sigurnosno-obrambene politike i ostalih pitanja značajnih za obje zemlje (suradnja na prostoru Mediterana).

Državni tajnik Šimunović sastao se i s načelnikom Glavnog stožera OS Kraljevine Španjolske generalom José Juliom Rodriguezom Fernandezom, s ravnateljicom za strategijska pitanja i terorizam u Ministarstvu vanjskih poslova KŠ Carmen Bujan Freire. Također, posjetio je i Operativno središte OS KŠ gdje se upoznao s načinom zapovijedanja, nadzorom i upravljanjem španjolskim postrojbama koje sudjeluju u međunarodnim operacijama.

Izvor: MORH web http://www.morh.hr/
Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 22   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.025 seconds with 25 queries.