PALUBA
June 25, 2019, 12:50:54 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Muzej vazduhoplovstva Beograd više ne postoji
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 ... 22   Go Down
  Print  
Author Topic: Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH) - aktivnosti  (Read 85529 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 10 108« Reply #15 on: May 04, 2010, 11:16:11 am »

Ponedjeljak, 03. Svibanj 2010.

Potpisan protokol o donaciji s Kraljevinom Danskom

U Ministarstvu obrane, u ponedjeljak, 03. svibnja potpisan je Protokol o donaciji između Republike Hrvatske i Kraljevine Danske kojim se doniraju novčana sredstva za potrebe vojno-diplomatske izobrazbe.

Protokol su potpisali državni tajnik MORH-a Pjer Šimunović i vojni izaslanik Kraljevine Danske u RH pukovnik Soeren Knudsen, a vrijednost donacije je 30 tisuća eura. Državni tajnik Šimunović zahvalio se na donaciji istaknuvši kako je Kraljevina Danska jedan od najsnažnijih partnera RH, te da bilateralna suradnja dviju zemalja Hrvatskim ulaskom u NATO ulazi u novu fazu. Pukovnik Knudsen posebno je pohvalio doprinos RH u operaciji ISAF u Afganistanu kroz Operativno mentorske timove za vezu (OMLT) koji daju vidljivi doprinos u obuci afganistanskih snaga sigurnosti i čija je kvaliteta obuke prepoznata od svih saveznika.

Izvor: MORH web
Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 11 956« Reply #16 on: May 04, 2010, 02:01:39 pm »

Daju Danci likadinu.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 10 108« Reply #17 on: May 05, 2010, 01:30:20 am »

Utorak, 04. Svibanj 2010.

Hrvatsko-američke obrambene konzultacije

Uvodnim obraćanjem ministra obrane Branka Vukelića, u utorak 4. svibnja u Zagrebu započele su dvodnevne hrvatsko-američke bilateralne obrambene konzultacije.
Pozdravljajući američko izaslanstvo predvođeno Josephom McMillanom, glavnim zamjenikom pomoćnika ministra obrane SAD-a za međunarodna sigurnosna pitanja, a u kojem su među ostalim bili i veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj NJ.E. James B. Foley i zapovjednik Nacionalne garde Minesote brigadni general Lary Shellito te suradnici, a s hrvatske strane državni tajnik Pjer Šimunović, zamjenik načelnika GS OS RH general pukovnik Slavko Barić sa suradnicima, ministar Vukelić je istaknuo kako će i ove bilateralne obrambene konsultacije pridonijeti jačanju, širenju i produbljivanju suradnje dviju prijateljskih zemalja, na obostranu korist. Ministar Vukelić je podsjetio kako se bliska politička i obrambena suradnja počela izgrađivati još u združenim naporima izgradnje mira, sigurnosti i stabilnosti na jugoistoku Europe. «Ovom prigodom iskazujem zahvalnost Nacionalnoj gardi Minesote, jer je suradnja s njom i uz punu američku potporu, bila od velike važnosti osobito u provođenju obrambenih reformi», rekao je Vukelić. On je naglasio važnost sveobuhvatne američke pomoći, osobito one vezane za sudjelovanje u NATO-vođenim operacijama, kako kroz programe školovanja, strateškog transporta, opremanja, zajedničkih vježbi i združene obuke, pa do sudjelovanja u humanitarnim projektima i donacijama. Republika Hrvatska, naglasio je ministar Vukelić, iznimno cijeni američko ustupanje terenskih vozila s balističkom zaštitom i oklopnih vozila visoke prohodnosti, kao i ponudu za cijeli niz drugih vojnih sredstava za još uspješniju provedbu zadaća osobito u operaciji ISAF. Osobito je istaknuo zajednički hrvatsko-američki OMLT koji postiže značajne rezultate.
Republika Hrvatska, koja je navršila prvu godinu punopravnog članstva u NATO-u, zahvaljuje Sjedinjenim Američkim Državama na neprocjenjivoj političkoj potpori u ostvarivanju jednog od hrvatskih strateških ciljeva, rekao je Vukelić, istaknuvši kako i Hrvatska pruža punu potporu zemljama u susjedstvu na njihovom euroatlantskom putu.
Republika Hrvatska od 2003. godine sudjeluje u ISAF-u. Ove godine povećat ćemo naš kontingent za 7%, te ćemo u operaciju uputiti helikopterske, topničke i logističke instruktore i dva policijska OMLT-a. Time će, istaknuo je ministar obrane Vukelić ukupno četrdeset posto hrvatskog kontingenta  biti uključeno u obuku afganistanskih sigurnosnih snaga. Ove bilateralne obrambene konzultacije, slijedom dosadašnjih iskustava dovest će do daljnjeg proširenja suradnje, osobito u pitanjima sudjelovanja u operacijama.  
Obraćajući se nazočnima veleposlanik SAD-a u RH James B. Foley je istaknuo kako Sjedinjene Američke Države prepoznaju strateški značaj Republike Hrvatske, osobito za stabilnost u regiji, istaknuvši kako će i ove konzultacije dati novi kvalitetu našoj razvijenoj bilateralnoj suradnji.
Razvitak odnosa na obrambenom području utemeljen je na odličnim političkim odnosima, naglasio je Joseph McMillanom, glavni zamjenik pomoćnika ministra obrane SAD-a, istaknuvši značaj suradnje Republike Hrvatske s Nacionalnom gardom Minesote.  Veze s Republikom Hrvatskom su duboke, a od 2003. godine, od uključivanja hrvatskih vojnika u ISAF američki zapovjednici bili su impresionirani profesionalnošću hrvatskih vojnika. Hrvatska daje veliki doprinos miru i stabilnosti ne samo u jugoistočnoj Europi, već i šire.

U sklopu bilateralne suradnje, vojni izaslanik SAD-a u RH brigadir Brendon McAloon svečano je bivšem vojnom izaslaniku RH u SAD-u brigadiru Damiru Terziću uručio medalju «Legion of Merit» za osobite zasluge za razvoj američko-hrvatskih odnosa.

Izvor: MORH web
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 10 108« Reply #18 on: May 05, 2010, 02:54:44 pm »

Srijeda, 05. Svibanj 2010.

Posjet američkog izaslanstva BSD-u

U sklopu posjeta MORH-u i dvodnevnih hrvatsko-američkih obrambenih konzultacija, američko izaslanstvo, predvođenog Josephom McMillanom, glavnim zamjenikom pomoćnika ministra obrane SAD-a za međunarodna sigurnosna pitanja, u utorak 4. svibnja posjetilo je Bojnu za specijalna djelovanja u vojarni "Drgomalj" u Delnicama.

Američko izaslanstvo dočekao je zapovjednik Bojne, brigadir Nikola Županić, koji je  upoznao goste sa radom postrojbe i njenim ustrojem, te održao prezentaciju o dosadašnjoj suradnji Bojne za specijelana djelovanja i američkih snaga za specijalne operacije kao i nastavku zajedničkih aktivnosti. Nakon prezentacije prikazana je  kratka vježba osposobljenosti pripadnika postrojbe u rješavanju talačke situacije, a zatim su  obišli taktičko-tehnički zbor gdje im je prezentirana oprema i naoružanje s kojim se koriste pripadnici postrojbe.
Također, prezentirani su i sportski sadržaji, smještajni objekti i specijalizirana učionica za učenje engleskog jezika. Na kraju posjeta zapovjednik postrojbe brigadir Nikola Županić američkom zamjeniku pomoćnika ministra obrane, Josephu McMillanu, uručio je plaketu postrojbe.

Izvor: MORH web
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 10 108« Reply #19 on: May 11, 2010, 02:34:47 pm »

Ponedjeljak, 10. Svibanj 2010.

Predstavnici nacionalne Ratne škole u posjetu MORH-u

Državni tajnik Ministarstva obrane RH Pjer Šimunović sa suradnicima primio je u ponedjeljak, 10. svibnja u radni posjet predstavnike i polaznike američke nacionalne Ratne škole (National War College) na čelu s kapetanom bojnog broda Kennethom Klotheom.

Tijekom sastanka razgovaralo se o bilateralnoj obrambenoj suradnji između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, integraciji RH u NATO-u, te o sudjelovanju OS RH u međunarodnim mirovnim operacijama.
Također, raspravljalo se i o zajedničkim iskustvima, budućim izazovima i prioritetima u području obrazovanja Oružanih snaga dviju država.

Izvor: MORH web
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 10 108« Reply #20 on: June 07, 2010, 01:33:25 pm »

Ponedjeljak, 07. Lipanj 2010.

Potpisan Sporazum MORH-a i Saveza izviđača Hrvatske

Sporazum o suradnji između Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Saveza izviđača Hrvatske (SIH) potpisali su danas, u ponedjeljak 7. lipnja 2010. godine ministar obrane Branko Vukelić i dopredsjednik SIH-a Marijan Rešetić.

Tim Sporazumom omogućava se Savezu izviđača Hrvatske korištenje određenih vojnih objekata, potom dodjeljivanje na korištenje određene vojne opreme, te suradnju na području različitih vrsta obuka, a potporu Savezu izviđača Hrvatske pružat će Oružane snage temeljem izrađenih godišnjih planova suradnje. U svojim aktivnostima Savez izviđača Hrvatske pružat će vrijednosti, znanja i vještine korisne za poticanje interesa za vojnički poziv čime se ujedno omogućuje i neposredna promocija vojničkog poziva.

Ovaj Sporazum od interesa je za Oružane snage i za promidžbu vojnog poziva istaknuto je prilikom potpisivanja Sporazuma uz napomenu kako SIH kao organizacija civilnog društva već ima potpisane sporazume i sa drugim tijelima državne uprave.

Izvor: MORH web
Logged
Rocker
Prijatelj foruma
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 069


Palubin savetnik za hardver


« Reply #21 on: June 09, 2010, 10:06:27 am »

Lepo što se još uvek neko brine o mladim izviđačima. Kod nas su maltene potpuno nestali, možda još po koji odred funkcioniše, ali ni približno kao nekada.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 10 108« Reply #22 on: June 28, 2010, 10:31:39 pm »

Ponedjeljak, 28. Lipanj 2010.

Izaslanstvo Ministarstva obrane NR Kine u posjetu MORH-u

Državni tajnik MORH-a Pjer Šimunović i zamjenik načelnika GS OS RH kontraadmiral Zdenko Simičić primili su danas, 28. lipnja, u radni posjet izaslanstvo Ministarstva obrane NR Kine na čelu sa čelnikom Ureda za vanjske poslove general bojnikom Quianom Lihua.

Tijekom radnog sastanka hrvatski i kineski dužnosnici istaknuli su da je obrambena suradnja Hrvatske i Kine na visokoj razini, te da će posjet kineskog izaslanstva doprinijeti njenom daljnjem poboljšanju i proširenju.

Također, kineskom izaslanstvu prikazane su i prezentacije o hrvatskim obrambenim strateškim dokumentima, članstvu RH u NATO-u, sudjelovanju Republike Hrvatske u međunarodnim mirovnim misijama, te o aktualnom ustroju i zadaćama OS RH.

U sklopu posjeta predviđeni su i bilateralni razgovori o obrambenoj suradnji, obilazak Središta za sigurnosnu suradnju (RACVIAC-a), Središta za međunarodne mirovne operacije u Rakitju i ratne luke „Lora“ u Splitu.

Izvor: MORH web
Logged
Patriot
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 591


WWW
« Reply #23 on: July 01, 2010, 10:22:17 am »

Možda su nam prišapnuli kako su preko noći počeli graditi (i) ovakve brodove, kako obnavljaju flotu, kako ...* 1277964405_86965.jpg (181.78 KB, 1000x741 - viewed 170 times.)
Logged
trpe grozni
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 097« Reply #24 on: July 01, 2010, 11:47:21 am »

Ocigledno da su kinezi krenuli u neku balkansku turneju, prvo su posetili Makedoniju, onda Srbiju, a sada Hrvatsku (mozda su bili i u nekoj drugoj drzavi, na zalost nemam takvu informaciju).
Definitivno , kinezi rade na svojem promoviranju. Smiley
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 10 108« Reply #25 on: August 11, 2010, 02:40:19 pm »

Utorak, 10 Kolovoz 2010, Priopćenje

Demanti članaka objavljenih u Jutarnjem listu

U tekstu novinara Krešimira Žabeca "Piloti kanadera gasili požar kod farme i spasili krave, a ljuti šef ih ukorio", objavljenom u Jutarnjem listu, 06. kolovoza 2010. godine na stranici 3. kao i u tekstu istog autora pod naslovom «Da su piloti čekali zapovijed, stradalo bi svih 1300 krava» objavljenom dana 07.kolovoza na stranici 12. iznesen je niz netočnih informacija vezanih uz gašenje požara dana 15.lipnja 2010. godine u kojima autor piše: „posada kanadera – brigadir Ivan Selak i bojnik Marijan Batarilović, 15. lipnja nakon što su ugasili požar kod Zatona, primijetili su požar u blizini farme te su bazu u Zadru obavijestili da kreću u gašenje. Kada su se vratili na aerodrom dočekao ih je zapovjednik 855. protupožarne eskadrile bojnik Davor Turković koji ih je oštro ukorio što njega osobno nisu obavijestili o požaru i od njega tražili dopuštenje za gašenje. Potom je Turković protiv Selaka i Batarilovića podnio stegovnu prijavu Vojnostegovnom sudu zbog kršenja vojne stege i linije zapovijedanja...”

Napominjemo da je novinar prije objave teksta mogao dobiti i službeno očitovanje Ministarstva obrane oko tvrdnji koje navodi u tekstu, što nije učinio, već je pored iznošenja niza krivih podataka neargumentirano okarakterizirao brigadira Ivana Selaka i bojnika Davora Turkovića.

Protupožarni zrakoplov tipa Canadair CL 415, evidencijski broj 866, kojim je upravljao kapetan zrakoplova bojnik Marijan Batarilović s kopilotom brigadirom Ivanom Selakom nije sudjelovao ni u kakvom gašenju požara kod Zatona, već se nalazio u statusu probnog leta prije završnog certificiranja navedenog zrakoplova po obavljenom popravku istoga. Navedeni kapetan zrakoplova i kopilot bili su angažirani u procesu održavanja u Zrakoplovno tehničkom centru, te navedeni zrakoplov kao takav još nije bio službeno bio predan na korištenje Eskadrili protupožarnih zrakoplova OS RH.

Protupožarni zrakoplov CL-415, ev. br. 866 nalazio se je u Zrakoplovno tehničkom centru radi otklanjanja kvara na lijevom motoru u suradnji s predstavnicima tvrtke Bombardier. Kao takav avion nije bio tehnički certificiran za gašenje požara, nego mu je samo odobren probni let, koji je trebalo provesti zbog dobivanja tehničkih podataka o ispravnosti popravljenog motora. O navedenim podacima ovisila je odluka o davanju certifikata o ispravnosti navedenog zrakoplova.

Protupožarni zrakoplov CL-415, Ev. br. 866 na navedenom probnom letu nije koristio letača tehničara već se je u zrakoplovu nalazilo tehničko osoblje Zrakoplovno tehničkog centra koji su tijekom probnog leta mjerili potrebne tehničke parametre na motoru zrakoplova koji je bio popravljan. Slijedom navedenog, te obzirom da je kopilot ograničeno osposobljen za protupožarno djelovanje (brigadir Ivan Selak je probni pilot u ZTC-u za zrakoplove MIG-21, s kojim je provedena preobukla za kopilota na CL-415), a prvenstveno bez zapovjedi nadležne ustrojstvene cjeline OS RH za odobravanje uporabe PP-zrakoplova, kapetan navedenog zrakoplova, bojnik Marijan Batarilović, ipak je neovlašteno pristupio gašenju požara.

Prateći radiokomunikaciju i uočivši upozorbu AKL Zadar, Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama došlo je do spoznaja da se već pored dva zrakoplova CL-415, koje je u gašenje navedenog požara uputilo Zapovjedništva Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OS RH, u zoni požarišta nalazi i treći zrakoplov CL-415 Ev. br. 866. Obzirom da je navedeni zrakoplov bio u fazi dodatnih tehničkih provjera te nije imao potrebnu tehničku dokumentaciju, u potpunosti osposobljenu posadu niti zapovijed za izvršenje zadaća gašenja požara; kapetanu zrakoplova zapovjeđeno je da prekine započete aktivnosti i vrati se izvršenju zadaća koje mu je naložio Zrakoplovno tehnički centar.

Zbog evidentnog kršenja propisane crte zapovijedanja i vođenja, kao i službenih tehničkih procedura, zbog kršenja sigurnosti letenja te dovođenja u pitanje sigurnosti građana na tlu, vlastite sigurnost kao i sigurnost zrakoplova, što je navedeno u izvanrednom izvješću nadležne ustrojbene cjeline OS RH, načelnik Glavnog stožera OS RH zapovjedio je, u cilju detaljnog utvrđivanja činjeničnog stanja, provedbu službenih izvida. Dobivena stručna izvješća po obavljenim izvidima argumentirano su ukazala na ugrožavanje sigurnosti letenja i otklon od vojne stege kapetana protupožarnog zrakoplova CL-415 Ev. br. 866, bojnika Marijana Batarilovića, te je protiv istog pokrenut stegovni postupak.

Za kopilota navedenog zrakoplova, brigadira Ivana Selaka, u dobivenim izvješćima nije bilo elemenata za pokretanje stegovnog postupka stoga taj postupak nije niti pokrenut, tim više jer je za provedbu zadaća i donošenje zapovjednih odluka odgovoran kapetan zrakoplova.

Sijedom prethodno navedenog, stegovni postupak protiv bojnika Marijana Batarilovića nije pokrenuo bojnik Davor Turković, jer on za njega nije nadležan. Ističemo kako je bojnik Turković u navedenoj zadaći gašenja požara sudjelovao kao kapetan protupožarnog zrakoplova CL-415 Ev. br. 855 (ne kao zapovjednik nepostojeće 855. eskadrile) koji je svojim djelovanjem, u suradnji s još jednim zrakoplovom CL-415, spasio od požara ugrožena materijalna sredstva i imovinu građana.

Crta zapovijedanja, koordinacija i upućivanje zrakoplova na požarište strogo je određena i propisna kako zapovijedima načelnika Glavnog stožera OS RH tako i zapovijedima zapovjednika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga. Stoga, svi piloti protupožarnih zrakoplova i helikoptera kao i sve sastavnice navedenih snaga su upoznate s istima. Angažiranje navedenih snaga se provodi isključivo propisanom crtom zapovijedanja i vođenja, a što ovdje nije bio slučaj.

Izvor: MORH web

Evo i linkovi na dva sporna članka, klik na:

Piloti kanadera gasili požar kod farme i spasili krave, a ljuti šef ih ukorio

Da su piloti čekali zapovijed, stradalo bi svih 1300 krava
Logged
jadran2
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 092« Reply #26 on: August 11, 2010, 02:49:51 pm »

Baš šteta.
Logged
Patriot
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 591


WWW
« Reply #27 on: August 11, 2010, 03:37:09 pm »

Ako su već dotične dnevne novine - a posebice dotični novinar(čić) - redikuli, čemu se još i MORH uključuje? To je interna stvar HRZa, a ne tema za dizanje jadne tiraže još jadnijieg medija ...

Da bar poslije svega pijemo domaće mlikjeko i kusamo domaće meso, nego ni to ...
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 388


« Reply #28 on: August 11, 2010, 09:34:47 pm »

Прочитао сам пажљиво чланке, као и деманти МОРХ и нисам схватио шта МОРХ уствари демантује. Заправо, потврђује да је били баш тако уз неке финесе. Да ли је или не поменути авион требао гасити пожар или, то је заиста интерна ствар и сумњам да је нешто баш занимљива. Мени је занимљив "деманти" МОРХ-а. Власт је власт свугде, и увек управу.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 10 108« Reply #29 on: August 19, 2010, 02:22:53 pm »

Smotra Saveza izviđača Hrvatske

Ministar obrane Republike Hrvatske i izaslanik predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor, Branko Vukelić, otvorio je na Petrovoj gori u Vojniću , 9. smotru Saveza izviđača Hrvatske koja je ondje organizirana od 24. srpnja do 1. kolovoza.

Naime, poveznica između izviđača i Ministarstva obrane je i nedavno potpisan Sporazum koji Savezu omogućuje korištenje određenih vojnih objekata kao i suradnju na području različitih vrsta obuka. Tako će na godišnjoj razini Savez i MORH dogovarati na kojim će područjima surađivati te što Ministarstvo obrane može učiniti kako bi pomoglo što kvalitetnijem izvođenju programa i radu izviđača. Ministar Vukelić za izviđače je rekao kako je njihov rad temeljen upravo na volonterizmu i volji onih koji su spremni na rad sa mladima te je kao takav zaslužio potporu svih , a ne samo MORH-a. "Sigurno je da je i taj rad sa mladima pretpostavka da se neki od njih jednoga dana odluče i za zanimanje vojnika. Mi smo za to zainteresirani, no naša podrška nije samo zbog toga" kazao je na otvaranju Smotre ministar Vukelić.

Da obuka koju prolaze izviđači može biti dobra podloga za vojnički poziv potvrdilo je predsjednik Saveza izviđača Hrvatske Jasmin Ćelić. "Ima više poveznica između izviđača i vojničkog poziva jer već kroz naobrazbu za izviđača osoba može proći elemente koji su bliski vojnom sistemu", kazao je Ćelić

U doticaju s vojskom mladim izviđačima pomoći će i dio opreme koju će dobiti od MORH-a. Tako će im na raspolaganju biti vojni šatori koje vojska više ne koristi dok će im za lakše snalaženje u prirodi pomoći kompasi i karte.

Izvor: Hrvatski vojnik

Ka ditetu uvik mi je bila želja postat izviđač, nažalost nije se ostvarila. Al drago mi je da još uvik postoji interes za izviđače kod novih generacija i da sada imaju i podršku vojske, što će, vjerujem, biti od koristi i jednima (SIH) i drugima (OS RH).
Logged
Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 ... 22   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.026 seconds with 25 queries.