PALUBA
May 29, 2017, 06:54:11 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Pages:  1 ... 17 18 [19]   Go Down
  Print  
Author Topic: Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH) - aktivnosti  (Read 46614 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 8 896« Reply #270 on: March 20, 2017, 11:27:07 pm »

17.03.2017.

MEMORAANDUM

Kanader diplomacija: Hrvatska i Izrael postaju vojni saveznici

Surađivat će se na dvadesetak područja, od vojno-tehničke suradnje, suradnje u prodaji, proizvodnji i nabavi oružja, treningu vojnih pilota itd.* 0f32233b2225f358ce06219d7242c26e.jpg (76.49 KB. 780x505 - viewed 13 times.)
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i pukovnik Davor Turković, zapovjednik protupožarne eskadrile: Put za ponovne razgovore Hrvatske i Izraela o vojnoj suradnji počeo je upućivanjem dva kanadera u pomoć Izraelu (Foto: Ministarstvo obrane)

Autor: Davor Ivanković

Hrvatska i Izrael produbit će svoje političke i vojne veze, postaju i vojne saveznice, jer će početkom idućeg tjedna u Tel Avivu potpisati Memorandum o razumijevanju, odnosno pravni okvir sporazuma o obrambenoj suradnji. Memorandum potpisuju dva ministra obrana, hrvatski Damir Krstičević i izraelski Avigdor Lieberman, a tekst sporazuma prethodno je i brzo dogovoren između dviju strana, nakon što su stručnjaci definirali područja suradnje koje su od obostranog interesa.

Saznaje se da je u memorandumu navedeno dvadesetak područja, od vojno-tehničke suradnje, suradnje u prodaji, proizvodnji i nabavi oružja, definira se međusobna mogućnost treninga vojnih pilota i drugog osoblja, sigurnosna suradnja, doktrinarna pitanja, obuka i trening i sl. Za Krstičevića se i inače zna da voli brzinu i efikasnost, no to kako su Hrvatska i Izrael u samo nekoliko mjeseci odradile posao oko vojne suradnje u vezi s kojom dvije države neuspješno “koketiraju” već petnaestak godina, uistinu jest iznenađenje.

Izazvali poštovanje

Sve se počelo razvijati brzo nakon uspješne hrvatske “kanader diplomacije”, kada je krajem studenog prošle godine Hrvatska u Izrael poslala svoja dva kanadera CL-415 s ukupno 14 članova posade i tehničkog osoblja dok su Izraelom plamtjeli šumski požari biblijskih razmjera.

Od zamolbe izraelske vlade Hrvatskoj da pomogne svojim protupožarnim zrakoplovima do slijetanja naše interventne ekipe u vojnu bazu izraelske vojske Hatzor u središnjem dijelu Izraela prošlo je manje od 24 sata, što je već s poštovanjem doživljeno u Izraelu. No, prava priča počinje kada su Izraelci (koji nemaju kanadere) shvatili da je zapovjednik naše protupožarne eskadrile, pukovnik Davor Turković jedan od najvećih svjetskih autoriteta u strategiji gašenje ovakvih požara. “Povukli” su ga u svoj intervencijski Stožer, gdje im je on sugerirao “pravce” napada i načine gašenja. Nakon toga, izraelski premijer Benjamin (Bibi) Netanyahu obišao je hrvatsku ekipu, što su prenosili svi svjetski mediji, kao i razgovor između njega i Turkovića koji se odvijao u kabini kanadera.

Krstičević je vojnik, te je skakao od sreće što su se Hrvati tako dokazali u Izraelu i bili tako brzi i uspješni, no on je, zahvaljujući svojoj drugoj karijeri, i menadžer. Pa je brzo shvatio da se na tom novonastalom valu velikog prijateljstva s ovom važnom državom može konačno dogovoriti i vojna suradnja. Premijera Andreja Plenkovića nije trebalo uvjeravati, jer je i sam požurio sa službenim putem u Izrael krajem siječnja ove godine. Susret s Netanyahuom bio je toliko srdačan da je već na spomen hrvatske zainteresiranosti za vojnu suradnju, u sklopu koje se, naravno, govorilo i o potrebama HRZ-a, dakle nabavi nove eskadrile borbenih zrakoplova,

Netanyahu trenutačno reagirao i Krstičević se sa svojim dijelom delegacije dignuo sa sastanka premijera i našao u koloni vozila koja je brzala iz Jeruzalema, gdje je sjedište izraelske vlade, k Tel Avivu, gdje je smješteno izraelsko Ministarstvo obrane. Tada je Krstičević s kolegom Liebermanom dogovorio razmjenu stručnih prijedloga kako bi se utabale pripreme za potpisivanje vojnog sporazuma.

A posjet u ožujku idućeg tjedna trebao bi dodatno definirati hrvatske i izraelske interese i potrebe u obrambenoj suradnji. Kako je HRZ gorući problem, zbog nepopravljivo neizvjesnog stanja eskadrile starih MiG-ova 21, s Krstičevićem je u delegaciji i vrh HRZ-a. Izrael je već i prije bio u našoj “optici” kao mogući isporučitelj borbenih aviona koji Hrvatskoj trebaju, kao i Švedska, Francuska, Južna Koreja, SAD. Izraelci su počeli zamjenjivati svoje F-16 supermodernim F-35 te je pretpostavka da će imati viška zrakoplova koji bi Hrvatskoj bili tako dobrodošli. No, to hrvatsko zanimanje za borbenu eskadrilu tek je jedan od naših interesa i u MORH-u nikako ne žele da se put naše delegacije medijski pretvara tek u potragu za borbenim zrakoplovima.

Gripeni nisu isključeni

Krstičević naglašeno pazi da nikome od eventualnih ponuditelja, dođe li napokon vrijeme kada će ministar obrane od Vlade dobiti zeleno svjetlo da krene u odabir, ne ostavi prostora za sumnju u bilo kakvo pogodovanje te će delegacije i stručnjaci HRZ-a i MORH-a biti jednako otvoreni za sve ponuditelje, od kojih neki, poput švedskog SAAB-a već deset godina pregovaraju s RH oko nabave Gripena i koji i dalje u svim svojim medijskim nastupima Hrvatsku stavljaju kao zemlju potencijalnu naručiteljicu njihovih aviona.

Nakon dramatičnih izvješća koje je načelnik Glavnog stožera OS RH general Mirko Šundov predao predsjednici RH Kolindi Grabar-Kitarović i ministru Krstičeviću o stanju eskadrile, jasno je kako će državni vrh morati ubrzati donošenje odluke oko budućnosti borbenog dijela HRZ-a.

    Memorandum o razumijevanju pravni je okvir sporazuma o obrambenoj suradnji
    Memorandum sadrži 20-tak područja suradnje od obostranog interesa
    Definira se mogućnost treninga vojnih pilota, suradnja u prozvodnji oružja...

Što nakon političke odluke o nabavi aviona?

Pred Vladom RH u 2017. nekoliko je koraka u donošenju odluke o novoj borbenoj eskadrili. Prvi podrazumijeva donošenje političke odluke o tome da RH treba sposobnost vlastitog air-policinga. Za to je potrebna eskadrila od 10 jednosjeda i dva do četiri školska dvosjeda. Nakon te odluke MORH formira projektni tim koji će kreirati model za upravljanje procesom odabira. Krstičević planira osnovati i 4 podtima, tehnički, financijski, offset i personalni tim (potrebe za pilotima, tehničkim osobljem). Slijedi upućivanje pisama u kojima se pozivaju države ponuditelji da pošalju svoje ponude, i to po dvije, koje uključuju nabavu na kredit te na leasing. Potom timovi računaju analitiku priuštljivosti. Slijedi preporuka o najboljoj ponudi, a konačna je odluka na Vladi.

Večernji.hr

« Last Edit: March 20, 2017, 11:28:16 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 8 896« Reply #271 on: March 25, 2017, 04:34:46 pm »

25.03.2017.

PARTNERI I SAVEZNICI

'Ovo su povijesni dani, vjerujte!': Damir Krstičević o suradnji s Izraelom zbog koje je Hrvatska vojska na velikoj prekretnici


* 8558457.jpg (86.21 KB. 1200x800 - viewed 9 times.)

Ovo su povijesni dani, vjerujte! Tim nam je riječima hrvatski ministar obrane Damir Krstičević, odmah nakon slijetanja iz Tel Aviva u Zagreb u srijedu poslijepodne, sažeo dojmove svoga dvodnevnog posjeta Izraelu.

– Iz ovoga posjeta, nakon ovakvog sporazuma koji smo s Izraelcima potpisali i nakon svih naših postignutih dogovora, rodit će se iznimno bitne stvari za hrvatsku državu. Vjerujte, ovakav važan događaj znači povijesnu prekretnicu ne samo u odnosima dviju država nego i za sigurnosno-obrambenu poziciju Hrvatske na budućoj globalnoj karti – tvrdi ministar.

A što konkretno znači potpisivanje sporazuma o obrambenoj suradnji dogovorenog između potpredsjednika Vlade Krstičevića i izraelskog ministra obrane Avigdora Liebermana? Podrazumijeva li to nabavu borbenih zrakoplova F-16, za čiju prodaju su nam Izraelci navodno dali sasvim konkretnu ponudu, a o čemu se najviše govorilo? Uz to, hrvatska Vlada je intenzivirala pripreme za definitivnu odluku o nabavi jurišnih zrakoplova.

Obrambena sposobnost

– Razumjet ćete da u ovom trenutku ne mogu govoriti o detaljima. Ali, da bi se shvatio kontekst, naglasio bih ponovno kako je naša odluka o zadržavanju hrvatskog borbenog zrakoplovstva jasna i konačna. Hrvatska mora imati jako borbeno zrakoplovstvo – izričit je ministar.

– Dakle, to nama treba, takva obrambena sposobnost. E sad, trebamo naći ravnotežu između želja i mogućnosti. U igri su sve opcije, istražujemo sve mogućnosti, pa smo i s našim domaćinima razgovarali o svemu, pa i o pitanju rješenja za naše borbeno zrakoplovstvo. Sve je otvoreno, sustavno ispitujemo svaki segment i na koncu ćemo izabrati ono najbolje za Hrvatsku – kaže Krstičević.

A da se o nabavi izraelskih borbenih zrakoplova ozbiljno razmišlja, potvrđuje i činjenica da su s ministrom obrane putovali i zapovjednik hrvatske borbene eskadrile, kao i kompletan ekspertni tim iz Zagreba. Svi skupa su u Izraelu bili na važnoj misiji s očitim ciljem da se što bolje upoznaju s njihovim borbenim zrakoplovstvom, koje je jedno od najboljih na svijetu, i da detaljno utvrde sve što ono nudi. Uostalom, nisu zaludu tijekom ta dva dana posjeta obišli čak dvije izraelske zrakoplovne baze.

Kako bi što detaljnije ispitali sve opcije, zapovjednik eskadrile i hrvatski ekspertni tim nisu se vratili s ministrom u Zagreb. Ostali su u Izraelu gdje će idućih dana obavljati dodatne uvide kako bi dobili kompletnu sliku za konačnu odluku o obnovi hrvatskog borbenog zrakoplovstva.

Hoće li hrvatski piloti letjeti na izraelskim F-16, tek će se vidjeti. No takva odluka, ako se bude prihvatila izraelska ponuda, znači dramatične promjene ne samo u Hrvatskoj vojsci i zrakoplovstvu nego i u tehnološkom, industrijskom, pa i u civilizacijskom smislu. Taj iskorak značio bi i simboličan i stvaran konačan izlazak iz ruskih sfera, koje simboliziraju MiG-ovi, i prelazak na zapadni sustav, u kojem je Hrvatskoj i mjesto.

U tom smislu jasnija je i poruka potpredsjednika Vlade Krstičevića kako su ovo za Hrvatsku povijesni dani. Uistinu i jesu povijesni, ako sagledamo stvari na takav način da se ovim usmjerava država i odabire njezin smjer razvoja za predstojeća desetljeća.

Poticaj gospodarstvu

A što se tiče tehnološke komponente i rezultata što ih je u tom smislu potaknuo Krstičevićev posjet Izraelu, jasno je kako će ukupna suradnja koja će se tek ostvariti značiti i razvoj industrijskih kapaciteta, prije svega u obrambenoj industriji. To će značiti i poticaj ukupnom gospodarstvu koje će osloniti na tu industriju. Sektor sigurnosti bio bi tako u funkciji gospodarskog rasta.

Ministar Krstičević oduševljen je načinom na koji su Izraelci primili hrvatsko izaslanstvo. Svakom gestom, svakim potezom i svakom riječju pokazivali su da su se jako pripremili, shvaćajući suradnju s Hrvatskom vrlo ozbiljno i ocijenivši je iznimno važnim događajem. Zato je i prijem, navodi Krstičević, bio vrhunski i – što je posebice bitno – maksimalno otvoren: od počasne straže, preko pripremljenog bogatog programa obilazaka i kontakata, do pažnje na svakom koraku. To je nešto dosad nedoživljeno, zadovoljan je ministar.

Potpisani hrvatsko-izraelski sporazum o obrambenoj suradnji je okvir za sustavnu izgradnju odnosa i cijeli paket mjera o opremanju i moderniziranju vojnih komponenti dviju država.
Ta ukupna obrambena suradnja, prema Krstičeviću, velika je stvar za Hrvatsku vojsku, koju čeka razvoj novih dostignuća. A ona su potrebna da bi se Hrvatska mogla nositi s izazovima, opasnostima i prijetnjama ovog doba.

Naime, potpisani je sporazum podloga za ukupnu suradnju u čak 20 područja. Podrazumijeva se vojno-tehnička suradnja, zatim razmjena iskustava, opremanje, modernizacija borbenog sektora, suradnja u polju kibernetičke sigurnosti i protupožarna zaštita, odakle je, zapravo, sve ovo i poteklo.

Naime, sudjelovanje hrvatskih kanadera u gašenju požara u Izraelu prije četiri mjeseca izazvalo je toliku pozornost da je bilo jasno kako se još nešto iza brda valja...

Posjet izaslanika

Od spomenute suradnje u 20 područja najzanimljivija je, ipak, suradnja u sasvim konkretnim programima. Primjerice, već je dogovorena razmjena časnika pa bi se hrvatski časnici obrazovali na izraelskim vojnim školama, a izraelski na hrvatskima.

Nadalje, organizirat će se i borbeni tečajevi za obuku mladih časnika, ali i zajedničke vježbe hrvatskih i izraelskih postrojbi koje bi uvježbavale ulične borbe, odnosno sraz u uvjetima urbane gerile. A da je riječ o sasvim ozbiljno shvaćenom odnosu i posve konkretnoj suradnji, potvrđuje i podatak kako će prvi izraelski vojni izaslanik u Krstičevićev ured u Zagrebu stići već idućeg ponedjeljka. Dogovorit će se odmah idući koraci i precizni termini.

I kad se sve ovako postavi i spozna, jasnije su i Krstičevićeve riječi koje je ponovio na kraju: "Ovim su države Izrael i Hrvatska postale partneri i saveznici."

PROGRAM SURADNJE

- vojno-tehnička suradnja
- razmjena iskustava
- opremanje
- modernizacija borbenog sektora
- suradnja u polju kibernetičke sigurnosti
- protupožarna zaštita
- razmjena časnika
- borbeni tečajevi za obuku
- zajedničke vježbe hrvatskih i izraelskih postrojbi
- uvježbavanje uličnih borbi

Zanimaju ih iskustva Hrvatske vojske

Nama godi da smo partneri s najboljima u obrambenim sposobnostima, a Izrael to sigurno jest! Međutim, ne zaboravite i drugo lice medalje. Naime, jasno je kako su i oni to prepoznali u Hrvatskoj.

Prepoznali su Hrvatsku vojsku kao profesionalnu, pouzdanu, otvorenu za suradnju, kao i činjenicu da i oni mogu iskoristiti naša iskustva. Jasno, mi imamo svoj cilj snaženja Hrvatske vojske i razvoja njezinih sposobnosti i to nam je motiv – kazuje nam Krstičević.

Piše Damir Dukić, Slobodna Dalmacija

Logged
Рашо
Moderator
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 941« Reply #272 on: March 25, 2017, 06:12:44 pm »

A što konkretno znači potpisivanje sporazuma o obrambenoj suradnji dogovorenog između potpredsjednika Vlade Krstičevića i izraelskog ministra obrane Avigdora Liebermana? Podrazumijeva li to nabavu borbenih zrakoplova F-16, za čiju prodaju su nam Izraelci navodno dali sasvim konkretnu ponudu, a o čemu se najviše govorilo

Баш недавно су из службе повучени сви апарати верзија А и Б који су набављени 1979.-1981. године по програму Peace Marble I, локално названих "Netz". Очекују да ће апарате (барем највећи дио) продати на јужноамеричком, афричком и азијском тржишту.
Logged
proxy1969
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 790


« Reply #273 on: March 25, 2017, 06:22:05 pm »

Баш недавно су из службе повучени сви апарати верзија А и Б који су набављени 1979.-1981. године по програму Peace Marble I, локално названих "Netz". Очекују да ће апарате (барем највећи дио) продати на јужноамеричком, афричком и азијском тржишту.

Naša priča se vrti oko F-16C Barak/D Brakeet Block 30, podignut na razinu Barak 2020.......
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 009« Reply #274 on: March 25, 2017, 06:27:56 pm »

Quote
Ovo su povijesni dani, vjerujte!
Quote
Razumjet ćete da u ovom trenutku ne mogu govoriti o detaljima.

Pričekajmo da prođu izbori. Mislim da će se tada sve iskristalizirati.  Cool

poz.
Logged
Рашо
Moderator
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 941« Reply #275 on: March 25, 2017, 06:41:02 pm »

Баш недавно су из службе повучени сви апарати верзија А и Б који су набављени 1979.-1981. године по програму Peace Marble I, локално названих "Netz". Очекују да ће апарате (барем највећи дио) продати на јужноамеричком, афричком и азијском тржишту.

Naša priča se vrti oko F-16C Barak/D Brakeet Block 30, podignut na razinu Barak 2020.......

Зар су "Бараци" на продају? Дај неки линк, не налазим ништа у вези њих, само за "Нец"...
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 14 905


« Reply #276 on: March 25, 2017, 09:43:17 pm »

Израелци су познати трговци: купиш јефтино-продаш скупље. Код њих нема ништа џабе и "повољно".  Да не испадне да сам нешто злурад, али ту треба бити врло опрезан и пажљив и избору. Код њих такође важи правило: "такнуто - макнуто" - нема после предомишљања, враћања и сличних ствари.
Logged
Рашо
Moderator
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 941« Reply #277 on: March 26, 2017, 11:01:16 am »

Баш недавно су из службе повучени сви апарати верзија А и Б који су набављени 1979.-1981. године по програму Peace Marble I, локално названих "Netz". Очекују да ће апарате (барем највећи дио) продати на јужноамеричком, афричком и азијском тржишту.

Naša priča se vrti oko F-16C Barak/D Brakeet Block 30, podignut na razinu Barak 2020.......

Мислим да су ипак у питању тек повучени апарати А и Б који би били модернизовани.

Колико је то заиста исплативо, одлучиће они који су плаћени за то.

Ево и линка: https://www.flightglobal.com/news/articles/israel-details-f-16-ace-bid-for-croatia-413918/
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 009« Reply #278 on: April 29, 2017, 09:00:57 am »

Ako nekoga zanima moze se ukljuciti u diskusiju.

Javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga strategije nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske

https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=5238

poz.
Logged
Pages:  1 ... 17 18 [19]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.051 seconds with 37 queries.