PALUBA
July 13, 2020, 08:13:20 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 16 17 18 19 20 [21] 22 23   Go Down
  Print  
Author Topic: Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH) - aktivnosti  (Read 104951 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 632


« Reply #300 on: May 28, 2018, 07:07:39 pm »

Заиста чудно име. Презиме и некако, али име...како су га уопште тако крстили ако је из Хрватске родом?
Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 116« Reply #301 on: May 28, 2018, 09:21:42 pm »

Заиста чудно име. Презиме и некако, али име...како су га уопште тако крстили ако је из Хрватске родом?
Biće Bosanac.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 428« Reply #302 on: June 13, 2018, 06:50:02 pm »

13.6.2018.

Ministar Krstičević s njemačkom ministricom obrane u Berlinu


* Krsticevic_Ursula_von_der_Leyen_13062018_v.jpg (129.36 KB. 1200x800 - viewed 86 times.)

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sastao se s njemačkom ministricom obrane Ursulom von der Leyen u srijedu, 13. lipnja 2018. godine u Ministarstvu obrane Savezne Republike Njemačke u Berlinu.

Ovo je prvi službeni posjet hrvatskog ministra obrane Njemačkoj nakon deset godina, a ujedno i drugi bilateralni susret dvoje ministara u manje od godine dana. Naime, riječ je o uzvratnom posjetu ministra Krstičevića Njemačkoj na poziv ministrice von der Leyen, nakon njezinog posjeta Hrvatskoj u listopadu 2017. godine.

Na sastanku u Berlinu ministri Krstičević i von der Leyen izrazili su zadovoljstvo suradnjom dviju zemalja istaknuvši kako su Hrvatska i Njemačka dvije prijateljske zemlje i strateški partneri u Europi. Također, na sastanku je potvrđena i odlična bilateralna obrambena suradnja od koje je posebno naglašena suradnja u području izobrazbe i obuke, zajedničko sudjelovanje u misijama i operacijama te vojno tehnička suradnja.Ministar Krstičević zahvalio je ministrici na pozivu i izrazio zadovoljstvo što je nakon deset godina ostvaren posjet hrvatske delegacije njemačkom Ministarstvu obrane.

"Njemačka je najvažniji strateški partner Hrvatske na području obrane i sigurnosti u Europi" rekao je ministar Krstičević te zaključio kako je ovaj posjet još jedna potvrda izvrsnih bilateralnih odnosa između Hrvatske i Njemačke. U tom kontekstu zaključio je kako je bilateralna obrambena suradnja intenzivna i sadržajna. "Izuzetno mi je drago što imamo odličnu vojno tehničku suradnju, osobito zbog Panzer haubica i ovim putem želim još jednom zahvaliti Njemačkoj na pomoći" istaknuo je ministar. U ovoj prigodi ministar Krstičević pozvao je njemačku ministricu i predstavnike njemačke obrambene industrije na petu po redu Jadransku vojnu i zrakoplovnu izložbu i konferenciju - ASDA 2019. godine u Hrvatskoj.

Njemačka ministrica von der Leyen istaknula je kako je Hrvatska iznimno važan partner za Njemačku te kako Hrvatsku smatraju prijateljskom zemljom. "Hrvatska je integrator u regiji i hrvatski primjer razvoja treba biti primjerom za druge države na tom prostoru. Cijenimo sve što je Hrvatska postigla i želimo s Hrvatskom surađivati na daljnjoj stabilizaciji jugoistoka Europe i euroatlantskim integracijama" rekla je njemačka ministrica obrane.

Na sastanku je bilo riječi i o zajedničkom sudjelovanju hrvatskih i njemačkih vojnika u misijama i operacijama NATO-a u Afganistanu, Litvi i na Kosovu te u sklopu Borbene grupe Europske unije, te je zajednički potvrđeno kako na taj način dvije zemlje pokazuju solidarnost unutar Saveza i EU preuzimaju odgovornost za kolektivnu sigurnost euroatlantskog prostora.

Osvrnuvši se na zajedničko sudjelovanje na prošlotjednom NATO ministarskom sastanku u Bruxellesu, ministar Krstičević rekao je: "Odluke koje smo donijeli u Bruxellesu omogućit će uspješan samit u srpnju, s kojega ćemo moći poslati snažnu poruku zajedništva, solidarnosti i snage Saveza".

Ministar je posebno je istaknuo kako Hrvatska podupire jačanje obrambenih sposobnosti Europske unije, industrije i suradnje te je naglasio važnost uključivosti i komplementarnosti s NATO-om.

Ministri su se složili i kako suradnja NATO-a i Europske unije te izgradnja obrambenih sposobnosti doprinose jačanju europske vanjske i sigurnosne politike i ujedno su korak ka pravednijoj raspodjeli tereta.

Razgovarali su i o Europskom obrambenom fondu te o mogućnostima unaprjeđenja suradnje na području PESCO projekata, koji su prilika za suradnju obrambenih industrija. "Koncept vodećih nacija i PESCO dobri su mehanizmi za koordinirani NATO-EU pristup razvoju sposobnosti" naglasio je ministar Krstičević spomenuvši kako je Hrvatska izabrala pet PESCO projekata i aktivno je uključena u ovu inicijativu. Njemačka ministrica zahvalila je Hrvatskoj na potpori u PESCO inicijativi.

Na sastanku su ministri Krstičević i von der Leyen razmijenili mišljenja i o aktualnoj sigurnosno-političkoj situaciji u Europi i svijetu, te su zaključili kako je nužna razmjena informacija i suradnja kako bi se mogli nositi s aktualnim sigurnosnim izazovima i rizicima.

Budući da RH i Njemačka 2020. predsjedaju Vijećem EU dogovorena je daljnja suradnja i koordinacija.

Ministar Krstičević u njemačkom Zapovjedništvu za vođenje operacija u Potsdamu

U sklopu službenog posjeta Njemačkoj, ministar Krstičević posjetio je njemačko Zapovjedništvo za vođenje operacija (ZzVO) u Potsdamu.


* krsticevic_ursula_von_der_leyen_13062018_07.jpg (260.42 KB. 1200x800 - viewed 95 times.)

Zapovjedništvo za vođenje operacija oružanih snaga Savezne Republike Njemačke ustrojstvena je jedinica Saveznog ministarstva obrane Savezne Republike Njemačke. Sve operacije njemačkih oružanih snaga - bilo na nacionalnoj ili multinacionalnoj razini  koordiniraju se iz tog Zapovjedništva u Potsdamu, gdje se  nalazi združeni stožer koji objedinjuje sve grane kopnene vojske, ratne mornarice i ratnog zrakoplovstva, kao i druge rodove, službe i struke oružanih snaga.
Sastavni dio Zapovjedništva čine akreditirani časnici za vezu iz oružanih snaga Austrije, Belgije, Hrvatske, Francuske, Mađarske Danske, Velike Britanije, Norveške, Švedske, SAD, Finske, Latvije, Litve, Španjolske i Nizozemske.

U Zapovjedništvu za operacije u Potsdamu ministar Krstičević s hrvatskim izaslanstvom uspostavio je satelitsku vezu sa zapovjednikom hrvatskog kontingenta u Litvi, bojnikom Markom Krpanom koji je izvijestio ministra o aktivnostima hrvatskih vojnika u Litvi. Ministar je pozdravio zapovjednika i sve hrvatske vojnike koji sudjeluju u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Litvi, u Borbenoj grupi pod vodstvom Njemačke.


Foto: Bundesministerium der Verteidigung / MORH, morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 428« Reply #303 on: July 14, 2018, 01:05:26 pm »

12.7.2018

Krstičević i Mattis s NATO-ova summita zajedno stigli u Zagreb


* krsticevic_mattis_zagreb_12072018_v.jpg (171.63 KB. 1200x800 - viewed 70 times.)

Nakon NATO-ova summita koji se održao 11. i 12. srpnja 2018. u Bruxellesu, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i američki ministar obrane James Mattis u četvrtak, 12. srpnja 2018. zajedno su američkim zrakoplovom stigli u Zagreb.

Mattis i Krstičević u Zagrebu su dočekani s najvišim počastima, uz izvođenje hrvatske i američke himne i uz počasni postroj pripadnika Hrvatske vojske.

Posjet američkog ministra Mattisa Hrvatskoj je potvrda odličnih i prijateljskih odnosa Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država s ciljem da ta suradnja bude još bolja.

Američki ministar Mattis prvog dana službenog posjeta, 12. srpnja 2018. susrest će se s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

U petak, 13. srpnja 2018. godine ministri Krstičević i Mattis u Zagrebu će sudjelovati na Posebnom sastanku ministara obrane Američko-jadranske povelje. Sastankom će predsjedati potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević i ministar obrane Crne Gore Predrag Bošković.

Tim povodom u Hrvatskoj će se okupiti ministri obrane i visoki predstavnici zemalja članica Američko-jadranske povelje.


* krsticevic_mattis_zagreb_12072018_02.jpg (492.82 KB. 1200x800 - viewed 78 times.)


* krsticevic_mattis_zagreb_12072018_15.jpg (774.52 KB. 1200x800 - viewed 75 times.)


* krsticevic_mattis_zagreb_12072018_30.jpg (773.47 KB. 1200x800 - viewed 78 times.)

Foto: MORH, morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 428« Reply #304 on: July 14, 2018, 01:09:00 pm »

13.7.2018.

Krstičević s američkim ministrom Mattisom uoči sastanka A5


* krsticevic_mattis_bilateralni_sastanak_13072018_t2.jpg (130.09 KB. 640x420 - viewed 71 times.)

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević i američki ministar obrane James Mattis uoči početka Posebnog sastanka ministara obrane Američko-jadranske povelje u petak, 13. srpnja 2018. u Zagrebu održali su bilateralni sastanak.

Tom prilikom, ministar Krstičević izrazio je zadovoljstvo posjetom ministra Mattisa istaknuvši: "Čast mi je što je američki ministar obrane posjetio Hrvatsku. To je  potvrda partnerstva i prijateljstva Sjedinjenih Američkih Država i Republike Hrvatske. SAD ostaje naš najvažniji strateški partner u području sigurnosti i obrane, a NATO temelj naše sigurnosti". Američkom ministru obrane Krstičević je zahvalio na donacijama koje su uvelike povećale hrvatske obrambene sposobnosti.

"Budite uvjereni da će u značajnoj mjeri biti upotrebljene za ostvarenje naših zajedničkih ciljeva", poručio je ministar Krstičević.

Ministar Mattis naglasio je dugu povijest stvaranja povjerenja između Republike Hrvatske i SAD-a: "Sjedinjene Američke Države svjesne su hrvatskog doprinosa NATO-u. Kao što sam prije godinu dana rekao u Pentagonu, ponovit ću i danas u Zagrebu, Hrvatska je mala zemlja koja se bori znatno iznad svoje kategorije". Pohvalio je Hrvatsku vojsku riječima: "Bolje mala vojska s borcima koji znaju za što se bore nego velika vojska s vojnicima bez cilja."

Američki ministar podržao je projekt nabave višenamjenskog borbenog aviona F16 od Države Izrael, istaknuvši: "Hrvatska je izabrala dobrog partnera, Državu Izrael."

Ministar Krstičević američkom ministru zahvalio je na potpori tom projektu, istaknuvši pritom kako je to izvrsna prigoda za stvaranje partnerskog odnosa između SAD-a, Izraela i Hrvatske.

"Nabavka borbenih aviona početak je projekta prelaska sa zrakoplova sovjetske proizvodnje na zrakoplove zapadnog podrijetla", rekao je Krstičević. Naglasio je i kako je Hrvatska prepoznaje važnost pravedne raspodjele tereta: "Hrvatska je stoga, na vaš zahtjev, donijela plan dostizanja 2 posto i 20 posto za opremanje i modernizaciju, što nije bilo lako. Isto tako, nije bilo lako ni podići obrambeni proračun, ali smo uz punu potporu premijera Andreja Plenkovića uspjeli."

Na bilateralnom sastanku ministar Krstičević podsjetio je i na mirovne misije i operacije u kojima sudjeluju pripadnici Hrvatske vojske, naglasivši kako se razmještaj naših snaga u određenom razdoblju povećao za tri puta, na gotovo 500 pripadnika.

"Mislim da slobodno možemo reći kako Hrvatska daje i više nego bi se to očekivalo, vrlo često se sjetim Vaših riječi: Croatia is punching above it's wight," rekao je ministar Krstičević.

Ministar Krstičević istaknuo je i kako Republika Hrvatska teži ka stabilnosti Jugoistoka Europe pri čemu su Sjedinjene Američke Države značajan faktor.

Uoči početka bilateralnog sastanka ministar Krstičević američkom je ministru obrane uručio dres hrvatske nogometne reprezentacije.


* krsticevic_mattis_bilateralni_sastanak_13072018_t1v.jpg (246.69 KB. 1200x800 - viewed 73 times.)

Foto: MORH / T. Brandt, morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 428« Reply #305 on: September 28, 2018, 05:58:23 pm »

18.9.2018.

Predsjednik Hrvatskog sabora u službenom posjetu MORH-u


* krsticevic_jandrokovic_morh_18092018_15.jpg (255.78 KB. 1200x801 - viewed 70 times.)

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković posjetio je u utorak, 18. rujna 2018. Ministarstvo obrane RH, gdje su ga primili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima.

Ministar Krstičević i general Šundov predsjedniku Hrvatskog sabora Jandrokoviću prezentirali su aktivnosti Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH te postignuća u 2017. i 2018. godini, kao i smjernice za rad u 2019. godini.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković istaknuo je da je Hrvatska vojska stvorena u Domovinskom ratu, kada je dokazala svoje herojstvo i ratno umijeće. Dodao je kako je puno toga napravljeno u transformaciji Oružanih snaga te istaknuo kako je Hrvatska vojska danas suvremena, profesionalna vojna organizacija, ustrojena i organizirana kako bi mogla ispuniti u svakom trenutku svoju ustavnu zadaću te biti pripravna odgovoriti novim sigurnosnim prijetnjama i izazovima. Podsjetio je da ćemo sljedeće godine obilježiti i desetu godišnjicu članstva u NATO-u te rekao kako se tijekom svih godina članstva Hrvatska potvrdila kao predan i pouzdani partner.

Na unutarnjem planu treba pohvaliti napore vodstva Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH u podizanju standarda života i rada pripadnika Oružanih snaga i poboljšanja materijalnih prava vojnika, dočasnika i časnika, rekao je te pohvalio i novi operativni raspored postrojbi Hrvatske vojske i njezin povratak u Sinj, Varaždin, Ploče, Pulu i Vukovar, kao i vraćanje Velike smjene straže na Trgu sv. Marka. Istaknuo je i odluku o nabavci aviona F-16, koja je na tragu savezničkog dogovora o osnaživanju obrane i vojnih kapaciteta, te ustvrdio kako se time dodatno osnažuju Oružane snage i njihovo zrakoplovstvo, a time i sigurnost hrvatskog zračnog prostora te u konačnici i savezničke snage u cjelini.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković također je naglasio kako je u Hrvatskoj postignuta visoka razina sigurnosti. „Međutim, vanjske i unutarnje prijetnje, rizici i izazovi mijenjaju se brzo, složeni su, povezani, često nepredvidivi – što znači da postoji potreba za stalnim razvojem nacionalne sigurnosti i sposobnosti odgovora na promjene. Donošenje Strategije nacionalne sigurnosti stoga je važno prije svega zbog postizanja sigurnosti kao preduvjeta za daljnji razvoj države i društva," zaključio je Jandroković.

U svom je obraćanju ministar Krstičević istaknuo zadovoljstvo što je Ministarstvo obrane danas prvi puta imalo čast ugostiti predsjednika Hrvatskoga sabora, Gordana Jandrokovića. Predstavljajući ključne projekte, ministar istaknuo je kako je ova Vlada u 2017. godini zaustavila dugogodišnji kontinuirani pad obrambenog proračuna i osigurala povećanje proračuna, koje je polazišna točka za realizaciju projekata. Osvrćući se na 2017., Godinu vojnika, dočasnika i časnika, istaknuo je poboljšanje standarda i uvjeta života i rada vojnicima, dočasnicima i časnicima: "Izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama vratili smo oduzeta materijalna prava, naknadu za stražarski dodatak te za terenski dodatak i naknadu za dežurstvo."

Ministar je predstavio i ključne strateške dokumente, istaknuvši kako je izradom strateških dokumenata i izgradnjom Partnerstva za sigurnost, postavljen zakonski okvir za stvaranje i uspostavu sustava domovinske sigurnosti. Zakonom o sustavu domovinske sigurnosti definirana je Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti koja za 2018. godinu ima godišnji plan rada s 9 specifičnih ciljeva i 28 zadaća i aktivnosti. Donesen je i Zakon kojim je osnovana Zaklada vojne solidarnosti, koji omogućava pružanje pomoći djelatnicima, vojnim osobama te službenicima i namještenicima u MORH-u.

Ministar Krstičević također je podsjetio kako se novim operativnim rasporedom postrojbe Hrvatske vojske vraćaju u gradove, Sinj, Vukovar, Ploče, Varaždin i Pulu. "U 2017. godini nastavili smo razvijati i održavati obrambene sposobnosti na odgovarajućem stupnju spremnosti radi pravodobnog reagiranja na promjenljive okolnosti i izazove iz međunarodnog okružja“, kazao je ministar, podsjetivši kako je nedavno prezentirana i nova sposobnost - mornaričko desantno pješaštvo, čija je satnija smještena u vojarni 116. brigade u Pločama i ima važnu ulogu za stabilnost juga Hrvatske.

"Ova Vlada donijela je povijesnu Odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona koji će kao moćno sredstvo odvraćanja biti jamac sigurnosti našeg neba", zaključio je ministar Krstičević. "Kontinuirana bilateralna obrambena suradnja težišno je bila usmjerena na strateški značajne partnere i države NATO-a i Europske unije te države od posebne važnosti s vanjskopolitičkog i sigurnosnog aspekta," naglasio je ministar, podsjetivši na posjet američkog ministra obrane Jamesa Mattisa Zagrebu i sudjelovanje na sastanku ministara obrane u okviru Američko-jadranske povelje te dodatno istaknuo suradnju sa strateškim partnerom, Državom Izrael.

Govoreći o smjernicama za rad u 2019. godini, ministar je istaknuo formiranje budućeg Središta za razvoj vođe, pripremu studija domovinske sigurnosti, pripremu za razmještaj inženjerijske bojne u Vukovar, dolazak mladih kadrova i privlačenje osoblja te transformaciju Hrvatskog vojnog učilišta u sveučilišnu zajednicu, kao i razvoj novih sposobnosti Hrvatske vojske.

Načelnik Glavnog stožera OSRH general Šundov predstavio je ključne aktivnosti i zadaće Oružanih snaga, istaknuvši angažman Hrvatske vojske u pomoći stanovništvu kod elementarnih nepogoda, požara, poplava i snježnog nevremena. Također, istaknuo je kako pripadnici Hrvatske vojske sudjeluju u brojnim misijama i operacijama potpore miru diljem svijeta i doprinose međunarodnom miru i stabilnosti. Osvrnuo se i na protupožarnu sezonu te pohvalio izvrsnu suradnju koju Hrvatska vojska ostvaruje s ostalim sastavnicama sustava Domovinske sigurnosti. Govoreći o programima školovanja, istaknuo je novi studij Vojnog pomorstva, a u 2019. godini general Šundov najavio je nastavak opremanja i modernizacije te preustroj Oružanih snaga. Kao imperative rada Hrvatske vojske istaknuo je razvoj stručnih i pouzdanih zapovjednika, doktrinu uporabe, združenost djelovanja, stalnu i realističnu obuku, opremanje i modernizaciju.

MORH / M. Čobanović, morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 428« Reply #306 on: October 29, 2018, 09:18:02 pm »

11.10.2018.

Ministar Krstičević s ministrom obrane Mađarske


* damir_krsticevic_tibor_benko_11102018_20.jpg (195.6 KB. 1200x849 - viewed 57 times.)

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević sastao se u četvrtak, 11. listopada 2018. godine s ministrom obrane Mađarske Tiborom Benkőm u sklopu dvodnevnog službenog posjeta mađarskog izaslanstva Hrvatskoj.

Na sastanku u Ministarstvu obrane ministri su razgovarali o bilateralnoj suradnji i mogućim pravcima njenog razvoja te izrazili zadovoljstvo suradnjom zrakoplovstava i vojno-tehničkom suradnjom Hrvatske vojske i Mađarskih obrambenih snaga.

„Hrvatsku i Mađarsku vežu prijateljski odnosi i čvrsta obrambena suradnja s mogućnostima za njezino unaprjeđenije i na bilateralnoj i na multilateralnoj razini. Zrakoplovstvo je područje od strateške važnosti za zajedničku suradnju, a jedno od područja suradnje je i područje specijalnih snaga te suradnja između obrambenih industrija“, poručio je ministar Krstičević.

Razgovarali su i o budućoj suradnji u razvoju i implementaciji NATO ciljeva sposobnosti, suradnji unutar Europske unije i Inicijativi o obrambenoj suradnji, a ministri su naglasili značaj PESCO projekata u sklopu inicijative Srednjoeuropske obrambene suradnje (CEDC).

Nakon bilateralnog sastanka ministri su s izaslanstvima razgledali izloženi taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme hrvatskih proizvođača u Ministarstvu obrane.


* damir_krsticevic_tibor_benko_11102018_06.jpg (307.63 KB. 1200x849 - viewed 64 times.)


* damir_krsticevic_tibor_benko_11102018_09.jpg (169.62 KB. 1200x849 - viewed 80 times.)


* damir_krsticevic_tibor_benko_11102018_16.jpg (178.55 KB. 1200x849 - viewed 59 times.)


* damir_krsticevic_tibor_benko_11102018_03.4.jpg (197.84 KB. 1200x849 - viewed 70 times.)

Nakon sastanka u MORH-u ministri obrane Hrvatske i Mađarske posjetili su vojarnu „Pukovnik Mirko Vukušić“ 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Zemuniku, gdje su se sastali sa zapovjednikom 93. zrakoplovne baze pukovnikom Krešimirom Ražovim i obišli izloženi taktičko-tehnički zbor HRZ-a te razgledali zrakoplove Canadair CL-415 i Airtractor AT 802 A/F Protupožarne eskadrile.

U 93. zrakoplovnoj bazi HRZ-a upravo je uspješno završena obuka pilota i instruktora Mađarskog ratnog zrakoplovstva na avionima Zlin-242L te su se ministri Krstičević i Benkő pritom susreli s mađarskim pilotima koji su završili školovanje: „Hrvatska ima vrhunske pilote i odličnu pilotsku školu i drago mi je što hrvatski piloti i instruktori mađarskim kolegama mogu prenijeti vrijedna iskustva i znanja koja će im uvelike koristiti u profesionalnom razvoju“, istaknuo je ministar Krističević, a ministar obrane Mađarske izrazio je zadovoljstvo posjetom Zemuniku: „Razgovor s pilotima uvjerio me u kvalitetu obuke mađarskih pilota u Hrvatskoj i da je sve što su naučili u 93. zrakoplovnoj bazi u Zemuniku dragocjeno i korisno“.

Mađarski piloti izrazili su zadovoljstvo provedenom obukom i zahvalnost za sve naučeno čime su unaprijedili svoja znanja i vještine.

Ministar Krstičević podsjetio je na potpisani Sporazum o razumijevanju o uspostavi Multinacionalnog središta za obuku helikopterskih posada za provedbu zadaća specijalnih zračnih snaga (Multinational Special Aviation Program - MSAP) koje će biti smješteno u Zemuniku. „Uspostava prvog NATO središta u Zemuniku od strateškog je značaja za Hrvatsku i drago mi je da će se ovdje zajedno obučavati i hrvatski i mađarski piloti, zajedno s pripadnicima vojski drugih članica NATO-a“, poručio je ministar Krstičević.


* damir_krsticevic_tibor_benko_11102018_44.jpg (381.51 KB. 1200x840 - viewed 53 times.)


* damir_krsticevic_tibor_benko_11102018_46.jpg (330.23 KB. 1200x840 - viewed 61 times.)


* damir_krsticevic_tibor_benko_11102018_57.jpg (403.6 KB. 1200x800 - viewed 52 times.)

Foto: HRZ / M. Karačić, morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 428« Reply #307 on: October 30, 2018, 02:01:22 pm »

15.10.2018.

Održane sigurnosno–obrambene konzultacije Hrvatske i Poljske


* sigurnosno_obrambene_konzultacije_cro_pol15102018_01.jpg (326.94 KB. 1200x800 - viewed 59 times.)

Pomoćnik ministra obrane za obrambenu politiku Petar Mihatov i državni podtajnik za obrambenu politiku Ministarstva nacionalne obrane Republike Poljske Tomasz Szatkowski održali su u ponedjeljak, 15. listopada 2018. u Ministarstvu obrane sigurnosno-obrambene konzultacije.

Sastanak je održan s ciljem razmjene mišljenja o aktualnoj sigurnosnoj situaciji u Europi i svijetu te dodatnog produbljivanja suradnje dviju zemalja u području obrane i sigurnosti.

Na sastanku su dogovoreni modaliteti buduće suradnje, posebno u području provođenja zajedničkih vježbi i obuke. Također je najavljeno skorašnje potpisivanje novog sporazuma o obrambenoj suradnji između dviju država. Hrvatske i poljske oružane snage već godinama ostvaruju visoku razinu međusobnog povjerenja i interoperabilnosti, od prijašnjeg zajedničkog sudjelovanja u operaciji ISAF u Afganistanu do trenutačnog sudjelovanja OSRH u Borbenoj skupini pod vodstvom SAD-a na teritoriju Poljske u sklopu ojačane Prednje prisutnosti NATO-a.

Bilateralna obrambena suradnja posebno je razvijena između vojnih policija i snaga za specijalno djelovanje. Na sastanku su raspravljene aktualne teme na dnevnom redu NATO-a i Europske unije, razmijenjeni su pogledi na sigurnosnu situaciju u jugoistočnoj i istočnoj Europi te su dogovoreni i daljnji koraci u području suradnje obrambenih industrija dviju zemalja.

Ove konzultacije ujedno su peti susret na visokoj razini između hrvatskih i poljskih predstavnika obrambenog sustava u posljednjih godinu dana, što je pokazatelj namjere i potrebe dviju država za kontinuiranim strateškim dijalogom.

Foto: MORH, morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 428« Reply #308 on: October 30, 2018, 02:06:45 pm »

30.10.2018.

Ministar Krstičević s austrijskim ministrom u Beču


* mo_austrija_30102018_v.jpg (367.96 KB. 1200x800 - viewed 57 times.)

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u utorak, 30. listopada 2018, sastao se u Beču s ministrom obrane Republike Austrije Mariom Kunasekom, prilikom službenog posjeta Republici Austriji.

Riječ je o uzvratnom posjetu ministra Krstičevića austrijskom ministru, nakon što je austrijski ministar Kunasek 14. svibnja 2018., boravio u službenom posjetu Hrvatskoj.

Na sastanku se razgovaralo o temama od zajedničkog interesa za Hrvatsku i Austriju u području obrane i sigurnosti, s naglaskom na produbljivanje bilateralne obrambene suradnje.

Obrambena suradnja Hrvatske i Austrije odvija se u okviru Zajedničke sigurnosne i obrambene politike Europske unije, razvijena je suradnja u području izobrazbe i obuke i suradnje vojno-obrazovnih institucija te u području obuke specijalnih postrojbi.

Ministar Krstičević izrazio je zadovoljstvo posjetom i trećim ovogodišnjim bilateralnim susretom s austrijskim kolegom, naglasivši kako je to iznimno bitno za sigurnost jugoistočne Europe. Također, uputio je čestitke povodom Nacionalnog dana Austrije, koji se obilježava 26. listopada.


* krsticevic_kunasek_austrija_bec_30102018_t1m.jpg (122.38 KB. 640x360 - viewed 60 times.)

"Dijelimo dugu zajedničku povijest, ali i sadašnjost i budućnost u Europskoj uniji i važni smo čimbenici sigurnosti na ovim prostorima. Suradnja, partnerstvo i prijateljstvo ključni su za Hrvatsku i Austriju", naglasio je ministar Krstičević.

Na sastanku se razgovaralo o predsjedanju Europskom unijom i ovom prilikom ministar Krstičević istaknuo je: "Želim vam čestitati na dosadašnjem radu tijekom predsjedanja Europskom unijom. Drago mi je što je hrvatski časnik dobio priliku biti ovdje u Ministarstvu obrane Austrije, kako bi prikupio vrijedna iskustva koja će nam pomoći u hrvatskom predsjedanju 2020. godine.

Predstavljajući aktivnosti tijekom predsjedanja Europske unije, austrijski ministar Kunasek istaknuo je kako je geslo austrijskog predsjedanja: „Europa koja štiti, s posvećenošću zaštite građana Europske unije“.

Ministar Krstičević je također naglasio kako je cilj Hrvatske i Austrije proširiti obrambenu suradnju: „Dogovoreno je daljnje proširenje suradnje u području obrane tijekom posjeta austrijskog ministra Hrvatskoj iduće godine kada će biti potpisan Sporazum o suradnji, a koji će uključivati suradnju vojno-obrazovnih institucija, suradnju u području specijalnih snaga i razmjeni iskustava u pomoći civilnim institucijama“.

Austrijski ministar Kunasek zahvalio je ministru Krstičeviću na dolasku istaknuvši kako je Hrvatska za Austriju vrlo važan i pouzdan partner koja ulaže velike napore na području obrambene suradnje. „Hrvatska i Austrija će iduće godine imati oko 40 zajedničkih aktivnosti koji će proširiti dosadašnji Sporazum o obrambenoj suradnji iz 1998. godine“, rekao je ministar Kunasek pohvalivši suradnju dviju zemalja: „U ime Republike Austrije zahvaljujem Hrvatskoj na velikom doprinosu te ujedno pozivam Hrvatsku na unaprjeđenje te suradnje“.

Tijekom sastanka, dogovoreno je i daljnje produbljivanje bilateralne suradnje u području PESCO projekata. Naime, Hrvatska i Austrija zajedno s Mađarskom i Slovenijom pokrenule su PESCO projekt, usmjeren na suočavanje protiv nuklearnih, bioloških i kemijskih prijetnji.

PESCO projekti predstavljaju velik potencijal za suradnju između naših ministarstava, istraživačkih institucija i obrambenih industrija, zaključak je ministara Krstičevića i Kunaseka.
Također, ministri su razgovarali o stabilnosti Jugoistočne Europe, kao jednom od zajedničkih prioriteta te regionalnim i globalnim izazovima, kao i o sigurnosti granica.


* mo_austrija_30102018_2.jpg (300.5 KB. 1200x800 - viewed 54 times.)

Foto: MORH; Ministarstvo obrane Republike Austrije, morh.hr

Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 437


# proće i ovo


« Reply #309 on: November 20, 2018, 06:18:42 pm »

20.11.2018, PRIOPĆENJE

Krstičević na sastanku Vijeća za vanjske poslove u Bruxellesu

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sudjelovao je 19. i 20. studenog 2018., u Bruxellesu na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU te na Upravljačkom odboru Europske obrambene agencije.

Na marginama Vijeća ministri obrane Hrvatske, Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke potpisali su Notu o pristupanju Ministarstva obrane Republike Hrvatske Borbenoj skupini EU, koja će pod vodstvom Republike Poljske biti u stanju pripravnosti u drugoj polovici 2019.
U tom kontekstu, ministar Krstičević zahvalio je na pozivu Republici Hrvatskoj o pristupanju Borbenoj skupini EU u kojoj će Hrvatska participirati s desetak stožernih časnika s ciljem jačanja znanja, interoperabilnosti i zajedničkog jačanja vojski istaknuvši: "Ovo je izvrsna prilika za Hrvatsku i Oružane snage. Uvjeren sam da će Hrvatska svojim resursima doprinijeti ostvarenju i ciljevima Grupe pogotovo na području srednje Europe".

Na zajedničkom sastanku, ministri vanjskih poslova i ministri obrane raspravljali su o napretku sigurnosno-obrambenih inicijativa u okviru provedbe Globalne strategije EU u području sigurnosti i obrane, s naglaskom na stalnu strukturiranu suradnju (PESCO), te su donijeli odluku o pokretanju novih 17 PESCO projekata.

Također, usvojili su Zaključke o sigurnosti i obrani sa smjernicama za daljnji rad po pitanju provedbe obrambenih inicijativa EU, posebno kad je riječ o stalnoj strukturiranoj suradnji (PESCO), Europskom fondu za obranu, sposobnostima za vojno planiranje i provođenje misija te vojnoj pokretljivosti.

Ministri obrane su tijekom sastanka razmijenili mišljenja o napretku provedbe aktivnosti usmjerenih na jačanje EU-NATO suradnje, s naglaskom na vojnu pokretljivost i suočavanje s hibridnim prijetnjama. Također, razmijenili su mišljenja o statusu operacija i misija EU naglasivši važnost daljnjeg rada na unaprjeđenju mehanizama u njihovoj potpori.

Govoreći o provedbi obrambenih inicijativa EU, ministar Krstičević je istaknuo kako je u protekle dvije godine ostvaren značajan napredak te kako je sada ključno fokusirati se na rezultate. "Najvažnija je vojna pokretljivost i Europski fond za obranu, a što se tiče Hrvatske, ona je aktivna u pet PESCO projekata", rekao je ministar Krstičević osvrnuvši se na pokretanje novih PESCO projekata, pri čemu je kao dobar primjer regionalne suradnje istaknuo projekt "CBRN Surveillance as a Service", koji su zajedno predložile Hrvatska, Austrija, Mađarska i Slovenija.

"Riječ je o projektu usmjerenom na suočavanje s nuklearnim, kemijskim i biološkim prijetnjama, s ciljem razvoja besposadne senzorske mreže koja se sastoji od besposadnih letjelica i besposadnih kopnenih vozila pomoću kojih će se prikupljati podaci i stvarati situacijska slika", poručio je ministar istaknuvši kako je ovaj projekt, osim za Europsku uniju, izvrsna prilika i za hrvatsku obrambenu suradnju.
Ministar Krstičević je naglasio važnost daljnjeg rada na jačanju partnerstva dviju organizacija EU i NATO-a, uključujući suradnju na području jugoistočne Europe, gdje EU i NATO imaju potrebne mehanizme za pružanje potpore partnerima na njihovom putu u euroatlantske integracije. Kad je riječ o operacijama i misijama EU-a, ministar je istaknuo njihovu važnost u osiguranju stabilnosti i mira u neposrednom okruženju Europe.

Ministar Krstičević je na marginama sastanka razgovarao s ministrom obrane Republike Poljske Mariuszom Błaszczakom tijekom kojega je dogovoren posjet poljskog ministra Hrvatskoj.

U izjavi za medije ministar Krstičević osvrnuo se na projekt nabave višenamjenskog borbenog aviona istaknuvši kako je Hrvatska nakon 15 godina donijela Odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona od Države Izrael uz potporu i razumijevanje Sjedinjenih Američkih Država. "Što se tiče Hrvatske, finalizirali smo ugovor, na tome smo radili preko pet-šest mjeseci, ono što se sada čeka je odobrenje Vlade SAD-a Vladi Države Izrael za isporuku aviona i to je isključivo obveza Države Izrael. Inzistiramo da sve bude transparentno i zakonito", naglasio je ministar.

https://www.morh.hr/
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 428« Reply #310 on: November 23, 2018, 02:37:56 pm »

22.11.2018.

Ministar Krstičević primio veleposlanika SR Njemačke


* krsticevic_klinke_zagreb_22112018_v.jpg (122.1 KB. 1200x800 - viewed 53 times.)

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević primio je u četvrtak, 22. studenog 2018., u Ministarstvu obrane RH u nastupni posjet veleposlanika Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj Roberta Klinkea.

Tijekom sastanka ministar Krstičević upoznao je veleposlanika Klinkea s aktualnim stanjem u MORH-u i OSRH, kao i planovima za budućnost te su potvrđeni tradicionalno dobri i partnerski bilateralni odnosi Hrvatske i Njemačke.

Ministar Krstičević istaknuo je kako je dosadašnja suradnja rezultat jasne hrvatske strategijske orijentiranosti prema Njemačkoj: „Savezna Republika Njemačka Hrvatskoj je najvažniji europski strateški partner u području obrane i  sigurnosti“, poručio je ministar, istaknuvši kako zajedničkom sigurnosnom i obrambenom politikom Europske unije Hrvatska i Njemačka u okviru PESCO inicijative i borbenim skupinama EU-a (European Union Battle Groups - EUBG) pridonose stabilizaciji Jugoistočne Europe.

Ovom je prigodom veleposlaniku Klinkeu prezentirano i sudjelovanje pripadnika OSRH u međunarodnim mirovnim operacijama, pri čemu Hrvatska i Njemačka zajednički tradicionalno sudjeluju u NATO misiji potpore miru Odlučna potpora (Resolute Support) u Afganistanu, gdje je Njemačka vodeća nacija, te operaciji potpore miru KFOR na Kosovu, kao i u operacijama EU NAVFOR ATALANTA u Somaliji i EUNAVFOR Med SOPHIA.

Partnerstvo dviju država potvrđuje se i u okviru NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (enhanced Forward Presence - eFP), u kojoj Hrvatska sudjeluje pod vodstvom SR Njemačke u Litvi, a 2019. će sudjelovati u strukturi NATO snaga brzog odgovora (Very High Readiness Joint Task Force - VJTF), gdje će vodeća nacija biti SR Njemačka.

Foto: MORH / J.Kopi, morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 428« Reply #311 on: November 23, 2018, 02:40:01 pm »

23.11.2018.

Pomoćnik ministra Mihatov u službenom posjetu Francuskoj

Pomoćnik ministra obrane za obrambenu politiku Petar Mihatov održao je u srijedu, 21. studenog 2018., u Parizu, sigurnosno-obrambene konzultacije s direktoricom za obrambenu politiku Ministarstva Oružanih snaga Francuske Republike Alice Guitton, u sklopu službenog posjeta Francuskoj.

Tijekom konzultacija, potvrđen je uzlazni trend bilateralnih odnosa, dodatno osnaženih nedavnim susretima na najvišoj političkoj razini. Također, dogovoreni su budući modaliteti obrambene suradnje na bilateralnoj razini, te u okviru EU i NATO-a.  Razmijenjeni su stavovi o predstojećem hrvatskom predsjedanju Vijećem EU 2020. godine, kao i o aktualnostima po pitanju daljnjeg razvoja obrambene dimenzije Europske unije i zajedničkim aktivnostima u okviru NATO-a.

Mihatov i Guitton razmijenili su mišljenja i o aktualnoj globalnoj sigurnosnoj situaciji s posebnim naglaskom na jugoistočnu Europu, pri čemu je obostrano izražena potreba održavanja vjerodostojne euroatlantske perspektive te pružanja poticaja daljnjem provođenju nužnih strukturnih reformi svakoj od zemalja regije.

U sklopu posjeta Francuskoj, pomoćnik ministra Mihatov održao je predavanje na Francuskom institutu za međunarodne odnose (IFRI) na temu "Jugoistočna Europa – pogled iz Hrvatske", kao i sastanke u Ministarstvu vanjskih poslova Francuske na temu Zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU, sigurnosne situacije u Africi, kibernetičke sigurnosti te jugoistočne Europe.

morh.hr
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 428« Reply #312 on: January 19, 2019, 05:24:20 pm »

14.1.2019.

Potpisan Sporazum o obrambenoj suradnji Hrvatske i Poljske


* krsticevic_baszczak_zagreb_14012019_140119_21.jpg (483.16 KB. 1200x849 - viewed 54 times.)

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević sa suradnicima primio je u ponedjeljak, 14. siječnja 2019. ministra nacionalne obrane Republike Poljske Mariusza Błaszczaka, koji je dan ranije s izaslanstvom stigao službeni posjet Republici Hrvatskoj.

Na sastanku u Ministarstvu obrane RH ministri Hrvatske i Poljske nakon 20 godina potpisali su Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Poljske o obostranoj obrambenoj suradnji, kojim će se ojačati postojeći pravni okvir suradnje između dviju država te zamijeniti postojeći Sporazum o suradnji na području obrane iz 1998. godine.

"Nastavljamo jačanje Hrvatske vojske, nema jake vojske bez prijatelja i saveznika, a Poljska je važan strateški partner i blizak saveznik Republici Hrvatskoj. Drago mi je što sam danas s poljskim ministrom potpisao Sporazum o obrambenoj suradnji između Hrvatske i Poljske, nakon dvadeset godina. Cilj sporazuma je unaprjeđenje vojno-vojne suradnje kako bismo se mogli zajedno nositi sa sigurnosnim izazovima na području cijele Europe,“ izjavio je nakon sastanka ministar Krstičević te dodao: „Ovo je važan dokaz intenziviranja bilateralne suradnje Hrvatske i Poljske, s kojom dijelimo slične interese i vanjskopolitičke ciljeve u raznim područjima, a naš zajednički cilj je jačanje NATO saveza i Europske unije."

Podsjetio je i kako pripadnici Hrvatske vojske zajedno s poljskim vojnicima sudjeluju u NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj, čime Hrvatska pokazuje solidarnost unutar NATO-a, kao i prijateljstvo s Poljskom, te je ujedno najavio da će poljski vojnici ove godine sudjelovati na vojnim vježbama u Hrvatskoj, što će biti još jedna potvrda suradnje dviju vojski. Također, izrazio je nadu da će se i Poljska pridružiti NATO-ovom obučnom središtu u Zemuniku za obuku helikopterskih posada za provedbu specijalnih zračnih snaga.

"Razgovarali smo o suradnji naših specijalnih snaga i vojne policije te o vojno-tehničkoj i suradnji na području izobrazbe odnosno o razmjeni kadeta i časnika, kao i o suradnji naših obrambenih industrija," rekao je ministar Krstičević, istaknuvši kako je hrvatska tvrtka dobila ugovor za isporuku dijelova za jurišnu pušku Grot u Poljskoj. "To je potvrda naše suradnje i potvrda da se hrvatska obrambena industrija razvija na pravi način, kao i da imamo vrhunske tvrtke s vrhunskim proizvodima koji su prepoznati i od strane poljskih kolega," zaključio je Krstičević, dodavši kako je u planu i poslovna konferencija između obrambenih industrija s ciljem jačanja suradnje i na tom području.

Ministar nacionalne obrane Republike Poljske Mariusz Błaszczak zahvalio je hrvatskom kolegi na iznimno plodonosnoj dosadašnjoj suradnji: "Naše dvije zemlje su vrlo slične i dijele slične vrijednosti, iskazujemo solidarnost jedni spram drugih, kao i spram drugih članica NATO-a i Europske unije. Zahvaljujući našoj bliskoj suradnji, Poljska i Hrvatska te cijela Europa je vrlo sigurna". Izrazio je također zahvalnost na sudjelovanju hrvatskih vojnika u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj te najavio širenje suradnje u skladu s potpisanim Okvirnim sporazumom, zaključivši kako će to dodatno osnažiti međusobnu obrambenu suradnju i bilateralne odnose Hrvatske i Poljske.

Prvog dana posjeta, u nedjelju, 13.  siječnja 2019. ministri obrane Hrvatske i Poljske položili su vijenac i zapalili svijeće kod spomenika "Glas hrvatske žrtve-zid boli" na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu.


* krsticevic_baszczak_zagreb_14012019_140119_27.jpg (345.53 KB. 1200x849 - viewed 38 times.)

Foto: MORH / J. Kopi, morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 428« Reply #313 on: February 14, 2019, 07:20:14 pm »

4.2.2019.

Mihatov sa zamjenicom pomoćnika ministra obrane SAD-a


* sastanak_rh_sad_14022018_2_v.jpg (147.18 KB. 1200x800 - viewed 41 times.)

Tijekom redovnog sastanaka ministara obrane NATO-a, koji se 13. i 14. veljače 2019. održava u Bruxellesu, pomoćnik ministra za obrambenu politiku Petar Mihatov sastao se sa zamjenicom pomoćnika ministra obrane SAD-a Laurom K. Cooper.

Tema bilateralnog sastanka bila je prioriteti u obrambenoj suradnji dviju država, pri čemu je poseban naglasak stavljen na zajedničke napore u okviru NATO-a, kako u području razvoja obrambenih sposobnosti, tako i u području suradnje u operacijama i misijama te ostalim aktivnostima Saveza.

Razmijenjena su mišljenja i nacionalne pozicije o postavu odvraćanja i obrane Saveza, NATO-ovoj inicijativi spremnosti, kao i raspodjeli tereta među saveznicama. Sugovornici su također razgovarali o aktivnostima vezanim uz obilježavanje desete godišnjice ulaska Republike Hrvatske u NATO.

Pomoćnik Mihatov zahvalio se na dosadašnjoj i postojećoj vrijednoj podršci SAD-a Republici Hrvatskoj u razvoju obrambenih sposobnosti.

Zamjenica pomoćnika ministra obrane SAD-a Cooper rekla je kako SAD, kao i uvijek, stoje na raspolaganju u pogledu daljnjih aktivnosti na jačanju obrambenih sposobnosti Oružanih snaga RH.

morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 428« Reply #314 on: April 08, 2019, 02:21:47 pm »

5.4.2019.

Ministar Krstičević s veleposlanikom SAD-a Kohorstom


* kohorst_morh_05042019_v.jpg (140.99 KB. 1200x849 - viewed 39 times.)

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sastao se u petak, 5. travnja 2019., u Ministarstvu obrane s veleposlanikom Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Robertom Kohorstom.

Na sastanku, koji je održan u svijetlu ovotjednog obilježavanja 70. obljetnice osnivanja NATO saveza i 10. obljetnice članstva Republike Hrvatske u NATO-u, potvrđeni su izvrsni bilateralni odnosi dviju zemalja.

Istaknuto je kako su Sjedinjene Američke Države ključan strateški saveznik i partner Republike Hrvatske u području obrane i sigurnosti, te je potvrđena zajednička opredijeljenost i savezništvo u doprinosu globalnoj sigurnosti.
U tom kontekstu, na sastanku se razgovaralo o zajedničkom sudjelovanju u NATO vođenim operacijama, misijama i aktivnostima te o obuci, izobrazbi i vojnim vježbama hrvatske i američke vojske.

Foto: MORH / J. Kopi, morh.hr

Logged
Pages:  1 ... 16 17 18 19 20 [21] 22 23   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.029 seconds with 26 queries.