PALUBA
September 22, 2019, 11:16:29 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: If you are experiencing problems during registration process, please contact us on flushroyal75@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Barometar ratova i sukoba  (Read 720 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 870


« on: December 20, 2009, 09:44:18 pm »


Барометар ратова и сукоба

Година на измаку остаће забележена због смањења броја – укупно 31 – озбиљних оружаних обрачуна на планети

У години на измаку знатно је смањен број ратова и озбиљних оружаних сукоба на планети. Током године забележен је 31 озбиљан оружани сукоб, што је, како каже светски „барометар ратова“, сасвим умерени број. Посебно уколико се пореди са 1992. годином када је на планети „избројан“ чак 51 рат или оружани сукоб.

Истраживачи Института за политичке науке Универзитета у Хајделбергу већ скоро две деценије праве годишњи барометар ратова и сукоба. Протекле године, кажу стручњаци, на планети је „тињало“ 356 криза од којих је 31 „планула“ у оружани сукоб, а седам у – рат. Лане је, поређења ради, забележен један сукоб више.

Гледајући по континентима и регионима, најопасније зоне за мир су Блиски исток, Азија и Африка (јужно од Сахаре). У сваком од ових подручја забележено је по девет „тешких“ криза. У Америци је, захваљујући наркорату, овај број повећан на три. У Европи је ситуација нешто мирнија, посебно после повлачења руске армије из Грузије. Истовремено је, међутим, погоршана ситуација у кавкаским републикама: Чеченији и Ингушетији.

Творци необичног барометра из Хајделберга су, на пример, као ратове проценили сукобе талибана с армијама Авганистана и Пакистана, израелски удар на појас Газе и обрачуне шиитских побуњеника и владиних трупа у Јемену. У исту, ратну категорију, сврстана је и офанзива армије Шри Ланке окончана поразом сепаратистичких тамилских тигрова као и обрачуне ривалских снага у Сомалији.

У методологији истраживача из Хајделберга конфликт је дефинисан као „интересни сукоб око националних вредности“ као што су: територија, сецесија, деколонизација, аутономија, међународна или регионална превласт, природна богатства... У овом сукоба учествују најмање две организоване стране као што су државе, групе држава, или организоване групе које су „одлучне да и силом остваре своје циљеве“.

Према спецификације из Хајделберга, кризе и сукоби сврстани су, по степену снаге, у пет категорија – од неспоразума ниског интензитета и конфликта (без насиља), до криза (3. степен), озбиљне кризе (4. степен) и рата (5. степен), у којима се обавезно потеже оружје.

До сличних закључака дошли су и истраживачи Универзитета у Хамбургу који сматрају да је лане на планети било нешто мање ратова и оружаних сукоба – укупно 34. Овај број, тврде истраживачи из Хамбурга, најмањи је од 1993. године.

Немачки истраживачи ратова и сукоба на планети упозоравају, међутим, да релативно мирнија 2009. година није сигуран путоказ у ком се правцу заиста креће човечанство. Исувише је још велики број криза да би планета могла мирније да спава.

Ж. Ракић

[објављено: 20/12/2009]

Izvor: "Politika" http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Barometar-ratova-i-sukoba.sr.html
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.019 seconds with 24 queries.