PALUBA
December 21, 2014, 05:42:42 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na broker824@gmail.com ili radesr@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
drugi svetski rat
Pages:  1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 14   Go Down
  Print  
Author Topic: Pripadnici vojske Kraljevine Jugoslavije u zarobljenistvu 1941.-45.godine  (Read 28698 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Zaslon
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 329« Reply #90 on: January 14, 2013, 11:11:35 pm »

Hvala na odgovoru, u svakom slučaju  intresentna priča.
Logged

"Tri stvari pametan čovek svima pokazuje a nikada nikome ne daje: ženu, PUŠKU i vlast" Knez Miloš Obrenović (1859)
wermez
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 094« Reply #91 on: January 14, 2013, 11:35:03 pm »

Navodno su Nemci poceli da se pridrzavaju Zenevske Konvencije, kada su njihova kola pocela da se kotrljaju nizbrdo...
Logged

Pogleda ga Miloš poprijeko, udari ga rukom uz obraze, koliko ga lako udario, tri mu zuba u grlo sasuo
oficir neaktivne rezerve
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 058


" Drino, j.....ti ! "


« Reply #92 on: January 15, 2013, 09:46:42 am »

U osnovnim načelima prema ratnim zarobljenicima pripadnicima zvaničnih OS neprijatelja sila osovine uglavnom su se pridržavali.

Minimum je bilo potrebno da zarobljeno lice poseduje matrikulu ili vojnu knjižicu kojom je moglo da dokaže status ratnog zarobljenika shodno konvenciji.

U slučaju pripadnika NOVJ-Partizana na našoj teritoriji se toga nisu nikako pridržavali jer ih nisu smatrali za legalne pripadnike OS Kraljevine Jugoslavije.Iako su pripadnici NOVJ otvoreno nosili ouržje i bar na kapama imali oznaku i činove na odeći koja je ličila na uniformu prema njima je konvencija kršena jer su ih Nemci sa svoje strane zvanično smatrali banditima,teroristima i špijunima, prema kojima je bez suda uglavnom na licu mesta izvršavana smrtna presuda.Neki koji su smatrani značajnijima su nakratko bili zarobljavani radi ispitivanja pa potom ubijani.Ovo je naručito sprovođeno tokom cele 5-te ofanzive-Operacija Švarc ili nama poznatija kao bitka na Sutjesci.Mali broj zarobljenih pripadnika NOVJ od strane Nemaca je doživelo sudbinu da budu zarobljeni do puštanja na slobodnu teritoriju radi razmene.

I nešto direktno o temi.

Pripadnici JKV koji su odlučili da se vrate u otadžbinu po oslobađanju su iz nekakvog ideološkog razloga bili stalno pod lupom novih Jugoslovenskih vlasti.Ne znam zašto, ali su poseban tretman imali Norveški internirci.Odnos novih vlasti prema njima je bio od krajnje ignorantskog pa sve do šikanirajućeg uz ukidanje građanskih prava na određeni period pa čak i višegodišnjih robija.A najčešće iz ideološkog opravdanja da se radi o pripadnicima kapitulantske-izdajničke vojske bivšeg monarhističkog ne narodnog režima, koji se nisu časno držali i sarađivali su sa okupatorom tokom zarobljeništva.

Vrlo je mali broj onih koji su po povratku u zemlju imali dostojanstven građanski status a još manji broj podoficira i oficira koji su nastavili vojnu karijeru u JA/JNA ili imali nameštenje u državnim civilnim ustanovama.
Uglavnom su se povukli iz javnog života i živeli od skromnih penzija ili pomoći rodbine i prijatelja.
Neki su doživeli i da ih se porodica javno odrekne pod raznim pritiscima novih vlasti (restrikcije u organizovanom snabdevanju putem tačkica ili pronalaženje zaposlenja,obezbeđenje redovnog školovanje, itd....).


I da ne dužim dalje o ovome da ne podpadne pod tačku 11. ali mislim da je prema zarobljenim pripadnicima JKV korektno da se i ovo zna.
Logged

"Tvrd je orah voćka čudnovata, ne slomi ga al zube polomi!"
vathra
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 020« Reply #93 on: January 15, 2013, 01:13:56 pm »

Официру,
кад већ пишеш нашироко не би било згорега да се прво мало информишеш о теми.

”Iako su pripadnici NOVJ otvoreno nosili ouržje i bar na kapama imali oznaku i činove na odeći koja je ličila na uniformu prema njima je konvencija kršena jer su ih Nemci sa svoje strane zvanično smatrali banditima,teroristima i špijunima, prema kojima je bez suda uglavnom na licu mesta izvršavana smrtna presuda.Neki koji su smatrani značajnijima su nakratko bili zarobljavani radi ispitivanja pa potom ubijani.”
Ово није комплетан услов Женевске конвенције. У Нирнбершком суђењу, том 11, случај са таоцима, имаш то детаљно објашњено. На ту пресуду додуше постоји и критика, али се свеједно треба упознати са овим.

”Vrlo je mali broj onih koji su po povratku u zemlju imali dostojanstven građanski status a još manji broj podoficira i oficira koji su nastavili vojnu karijeru u JA/JNA ili imali nameštenje u državnim civilnim ustanovama.”
Што се тиче кадрова из Бивше Југословенске Војске (БЈВ), неколико података из књиге Кадрови и кадровска политика:
- октобра 1944. у РМ је било 245 АВЛ из БЈВ, великим делом на значајним и командним дужностима.
- у две ваздухопловне дивизије крајем рата је било 220 официра и 460 подофицира, претежно из БЈВ.
Цитат: ”Ти професионални војни специјалисти имали су већином другачије идеолошке и животне назоре од партизанских официра”.
Крајем рата, официри БЈВ су чинили 1,5% старешинског кадра ЈА.
- По повратку из заробљеништва, уврштено је у ЈА 2.016 официра БЈВ - 1945. - 733, 1946. - 1.213, 1947. - 70. Значај који се придавао овом пријему илуструје чињеница да је једну такву групу која се вратила у земљу октобра 1945. сачекао и маршал Тито и одржао им познати говор. Од ових кадрова, највећи део је успешно интегрисан, а један број је морао да напусти њене редове.
- од генерала БЈВ, примљено их је у службу 11 (2 генерал-потпуковника, од 16 активних у ЈНА 1946, и 9 генерал-мајора, од 66 активних)
- осим тога, у резерву је преузето скоро 15.000 официра и војних чиновника БЈВ.

Осим идеолошких разлика, приметно је било да су се предратне старешине боље сналазиле у мирнодопским дужностима, што је представљало проблем за прилагођавање ратног официрског кадра за мирнодопске дужности, који се ту лошије сналазио - добрим делом и због недовољног образовања.

Пре прве демобилизације, јуна 1945. демобилисано је и преведено у резерву око 17.000 руководилаца углавном несигурних и неспособних нижих руководилаца, а накнадно још 1.500 ”непроверених” официра.

----

Негде на почетку теме је Која написао да је било око 6 хиљада официра у заробљеништву. Ако знамо да је део њих умро у заробљеништву, део остао у иностранству, а од остатка који се вратио у земљу део официра био престар за војну службу, видимо да је значајан део од њих (вероватно преко половине) примљен у војну службу.

Укратко, постојали су проблеми са пријемом кадра из БЈВ, али је то далеко од овога што ти наводиш.
Logged
oficir neaktivne rezerve
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 058


" Drino, j.....ti ! "


« Reply #94 on: January 15, 2013, 03:49:43 pm »

Poštovani Vathra,
Po podacima i brojkama kojima raspolažeš, stvarno je ispalo da preterujem.

Dobro je da je neko ko tačno zna postavio ove brojke.
Zato što sam bar ja do sad, o ovoj temi uglavnom čitao tekstove bez brojki, koji su najčešće govorili o pežorativnom statusu i odnosu novih vlasti prema pripadnicima BJKV iz zarobljeništva.I da me ostali ne bi pogrešno shvatili, u mojoj široj porodici bio je bar jedan oficir BJKV iz zarobljeništva koji je kasnije nastavio službu u JA/JNA.

Pa sam na osnovu toga stekao saznanja o kojima sam pisao.

Što se tiče odnosa Nemačke okupacione sile prema zarobljenim pripadnicima NOVJ a naručito tokom 1943-će godine i operacije Švarc i dalje sam ubeđen da je po konvenciji reč o ratnom zločinu parekselans, šta god u Nimberškom procesu pisalo o tome.Inače iz profesionalnih razloga sam i sam svojevremeno morao da naučim osnove Ženevskih i ostalih konvencija na kojima se zasniva međunarodno ratno pravo.

Na Beogradskom procesu generalu Leru i saborcima upravo je tema (likvidiranje ratnih zarobljenika pripadnika NOVJ bez priznavanja statusa pripadnika neprijateljske strane shodno odredbama konvencije) bila jedna od osnova za osuđujuću presudu.

I to je ono što znam iz domaće istorije.

Svakako da se i Nimberški proces kao i Beogradski, može sa ove distance kritikovati i posmatrati i sa tadašnjeg političkog aspekta, najavljujuće polarizacije sveta na dve buduće super sile, gde su ipak mnoga zlodela Nemačke tokom II svetskog rata (mislim na proces u Nimbergu), relativizovana i gurnuta pod tepih i uglavnom se sve završilo na velikoj temi holokausta.

U svakom slučaju pogledaću kad stignem dokumenta koja si naveo, kako bi se i sam bolje informisao.
Takođe mislim da je moj predhodni komentar koji je možda i netačan doprineo temi, jer si podstaknut mojim komentarom izašao sa odlično argumentovanim kontrargumentima.A to i jeste jedan od razloga zbog koga postoje i forum i teme, a to je iznošenje znanja i argumentovano zastupanje stavova na dobrobit članova foruma, kao i svih drugih koji forum prate.

Iskreno,
ONR
Logged

"Tvrd je orah voćka čudnovata, ne slomi ga al zube polomi!"
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 055


« Reply #95 on: January 15, 2013, 06:37:51 pm »

Активним официрима и подофицирима БЈВ који су се вратили из иностранства сигурно није било лако. Вероватно су и сами били свесни тога да већина неће бити примљена у ЈА. Та процена је многе "оставила" у емиграцији. Ипак, већина је нашла "ухлебљење", 40-50% у ЈА, остали у државним службама, углавном као намештеници јер се радило о писмених људима. Неки су касније завршили факултете и постали директори, управници и сл. Однос нових власти према њима углавном је зависио од њихове подршке напорима нових власти. Ко се уклопио или бар није саботирао нову власт наставио је да ради па је велика већина и дочекала пензују на новим дужностим (говорим о млађима). Сви активни генерали, па и пуковници који нису примљени у активну службу су пензионисани. Пензије су биле можда скромне, али не ниже од оних које су примали партизански официр који су недуго потом такође масовно пензионисани.

Свим активним официрима и подофицирима који су се у заробљеништву исказали (бежали из заробљеништва, активно учествовали у отпору логорским властима или су јавно подржавали НОБ) признат је статус борца НОР-а. Тако на пример, мој отац (о томе сам већ писао) је имао статус борца од 1941. године. Није био Првоборац, ни нослац "Споменице 1941", али му је признато активно учешће на страни НОП-а као што је то признавано тзв. илегалцима у окупираним градовима од заробљавања. То је повлачило и одређен привилегије: више "тачкица" - бонова за огрев, намештај, кућне апарате и сл. Са друге стране то је изазивало љубомору, завист, па и негодовање партизанских официра, посебно оних који су у НОБ ступили 1942. године или касније, да је и комесар дивизије морао да интервенише. Наравно био је и члан удружења бораца НОПР-а. Мој отац је тај статус добио јер је четири пута бежао из заробљеништва (три пута покушао, једном успео). Због бежања је суђен и осуђен од немачког војног суда. И она прича коју сам већ испричао му је призната као отпор. Свакако, то се није признавало на "мајке ми". Морало је бити више поузданих сведока. Мој отац је имао "срећу" да је са њим био колега који је био предратни сипматирзер комуниста, као и један официр који је већ пре другог светског рата постао члан КПЈ.Они су, по повртаку у земљу (а дошли су независно до њега) инсистирали да он буде примљен у ЈНА.  Није мој отац то чинио (бежао) под утицајем "комунистичке пропаганде" (практично није ни знао шта су комунисти, осим да су антидржавни елемнет) већ, како каже што је био "млад, луд и блесав". Често је говрио "да сам био зрео човек вероватно то никада не бих радио".

Тачно је да је да су до средине 60-тих година сви активни официри БЈВ пензионисани. И мој отаца је пензионисан 1957. године са 43 године живота. По његовим речима неке колеге, бивши официр БЈВ су то смтрала неком осветом. Међутим, он каже да то није истина. Једноствано, ЈНА се смањивала и реорганизовала. Из војних академија су почели да пристижу бројни млади школовани официри. По природи ствари одлазили су стари, краљевски официр, али у још већем броју и партизански официри који су сматрани неперспективним, недовољно школованим или људима који се нису снашли у мирнодопксим условима.

Највећи број наставника у војним училиштима и Војној академији, као и официра на штабним (оперативним) дужностима чинили су управо официр БЈВ. Они су устројили мирнодопску војску. Махом су они ти који су написали гро нових правила и упутстава по којима је почела да делује ЈНА, посебно након раскида са Русима 1948. године.

Можда су неки од млађих официра из БЈВ сматрали да више заслужју, али будимо објективни, били су део поражене војске, образовани и васпитавани у једном духу и свака власт желеи да на виђеним дужностима има "своје" официре. Тако је то и сада.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 640« Reply #96 on: January 16, 2013, 06:48:04 pm »

Fotografija iz jednog logora, na pozadini pečat sa Stalag 326 (VI-?)

Ne vidi se jasno šta iza VI piše?


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


stalag 326.jpg
Re: Pripadnici vojske Kraljevine Jugoslavije u zarobljenistvu 1941.-45.godine
* stalag 326.jpg (109.48 KB, 623x900 - viewed 140 times.)
stalag 326_VI.jpg
Re: Pripadnici vojske Kraljevine Jugoslavije u zarobljenistvu 1941.-45.godine
* stalag 326_VI.jpg (51.75 KB, 613x480 - viewed 141 times.)
Logged

Give me a fast ship for i intend to go in harm's way
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 640« Reply #97 on: January 16, 2013, 08:17:40 pm »

Za ovu nemam nikakav podatak, nema čak ni logorskog pečata.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Mix uniformi raznog tipa u kombinaciji sa civilnom odećom. Ima i obične vojske, oficira, avijatičara ...


logor.jpg
Re: Pripadnici vojske Kraljevine Jugoslavije u zarobljenistvu 1941.-45.godine
* logor.jpg (170.51 KB, 1199x821 - viewed 149 times.)
Logged

Give me a fast ship for i intend to go in harm's way
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 640« Reply #98 on: January 17, 2013, 05:20:13 pm »

Još jedna iz nepoznatog logora, opet nema logorskog pečata. Logoraš sa leve strane ima ispisano Kg na bluzi što je oznaka za izraz Kriegsgefangenen, što na nemačkom znači ratni zarobljenik.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

logor_1.jpg
Re: Pripadnici vojske Kraljevine Jugoslavije u zarobljenistvu 1941.-45.godine
* logor_1.jpg (145.3 KB, 751x1023 - viewed 132 times.)
Logged

Give me a fast ship for i intend to go in harm's way
wermez
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 094« Reply #99 on: January 17, 2013, 08:25:58 pm »

Džumba, da li su zarobljenici koji su pokušali bekstvo bili fizički kažnjavani?
Logged

Pogleda ga Miloš poprijeko, udari ga rukom uz obraze, koliko ga lako udario, tri mu zuba u grlo sasuo
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 055


« Reply #100 on: January 17, 2013, 08:46:16 pm »

Заробљеници су од својих породица добијали пакете, најчешће са храном и нешто одеће. Такође, заробљеници су добијали пакете и од разних добротворних удружења из Србије. Да би добијали те пакете било је потребно да их неко стави на списак: родобина, пријатељи и сл. Из писама мог оца видим да је он молио мајку да на списак ставе и неке од његових другова који нису добијали пакете од родбине (нису је имали, или нису успоставили контакт са њом или су били са територије НДХ). Пакете су добијали и од Црвеног крста и од разних добротоворних организација посебно из САД, Канаде и др.  Није то било нешто превише, али се ипак добијало. Посебно од 1944 године, што је много значило јер је стизање пакета од родбине једно време престало 1944. године (током операција ослобођења Србије).

Постојала је преписка и између самих заробљеника у разним логорима. На истим обрасцима као и када се пише кући.

Зраобљеници су добијали уредно пакете. Ретко када је нешто фалило. По причи мог оца Немци, посебно до 1944. године нису узимали (крали) ништа из пакета (осим онога што је забрањено,а и то су уништавали записнички). Чак ни када се код њих почела осећати несташица хране, од почетка 1944. године, а посебно крајем те године и током 1945, мада је тада већ било појединачних крађа хране из пакета заробљеника. У почетки нису примали поклоне, да би то већ 1943. године попуштало, па су примали поклоне у храни, најчешће за неке ситне услуге и повластице заробљеницима. Ово се однси на немачке војнике и подофицире који су најчешће комуницирали са заробљеницима. Тада је било могуће добити (трампити) и оно што је било забрањено.

Однос Немаца према ратним заробљеницима, посматрано уопштене је био надмен. Женекске конвенције о ратним заробљеницима су углавном поштоване, осим према заробљеним совјетским заробљеницима. Они су третирани као стока и са њима је тако поступано: немилосрдно, бездушно; били су ангажовани на најтежим пословима, најслабије храњени, убинани онако, за ситнуцу и др. Уопште заробљеници из англосаксонских земаља (САД, Велика Британија) су имали најбољи сатус. Потом остали, Французи, Белгијанци, Холанђани, Норвежани и др. Заробљеници из словенских земаља, посебно Југословени (углавном Срби и Словенци) и Пољаци су имали лошији статус, али ипак у границама Женевске конвенције.  
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 055


« Reply #101 on: January 17, 2013, 08:56:55 pm »

Када су бегства у питању најтежи период је онај када те ухвате. Тада је највећи број одбеглих заробљеника убијен. Нема ту никакве истраге и сл. "Ниси је предао" и квит. У једном од бежањ (треће по реду), мог оца је сигурне смрти од спроводника (немачки поднаредник, логорски чувар) коме је побегао, спасао мештанин који га је ухватио. Заправо спасила га је немачка педантност. Наиме, када је ухваћен у неком пољу, после потраге у којој је учествовало цело село (по речима мог оца, права хајка у којој су учествовали сви, од старих људи до жена и деце) до њега је дошао локлни шеф (нешто као председник месне заједнице или "цивилне одбране"). За њим је стигао и немачки подофицир, шеф обезбеђења, коме је утекао током траспорта. Овај немачки подофицир је био скинуо пушку и уперио у њега да га убије. Међутим, "шеф" села је рекао "не може, ја сам га ухвати и ја ћу га предати надлежним властима, мора да се направи записник, а ви после радите шта хоћете". Сровели су га до села, позвана је нека локална војна команда, направљен записник, дошао неки официр са патролом и онда се онај немачки подофицир није усудио да га убије.

У затвору (кажњенички логор, посебна део у логору) је већ нешто друго. Ту су притиворени-кажњени заробљеници и добијали батине. Такође били су изнуравани жеђу или половани хладном водом (из обести) и сл.

Сутра ћу описати како му је било пред војним судом.
Logged
jadran2
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 587« Reply #102 on: January 17, 2013, 09:11:47 pm »

Fotografija iz jednog logora, na pozadini pečat sa Stalag 326 (VI-?)

Ne vidi se jasno šta iza VI piše?


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]Stalag 326 (VI K)
Logged
LXV
mornar
*
Offline Offline

Posts: 14


« Reply #103 on: January 18, 2013, 08:25:10 am »

Poz iz Oz

Ja momentalno pisem i istrazujem ovaj dio istorije. Otkrio sam ovaj forum kada sam trazio informacije o oficirskom logoru Oflag Vi-C u Osnabriku.

Meto sam dve slike u topic "Stare vojničke fotografije", od dedinog albuma. To su pre-ratne slike.

Ovo je fotografija deda Milorada (opet na kraj desnoj strani, u drugi red) i nekoliko oficira od KJ u Oflag VI-C.
Prvi red su mornari, i ima bar jedan vazduhoplovni oficir, u drugom redu.

Ako članovi ovde znaju bilo koje druge slike iz Osnabrik Oflag VI-C, ja bih jako voleo da te fotke vidim.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

milorad jevtic vkj osnabrik barracke 30 oflag vi-c #1.jpg
Re: Pripadnici vojske Kraljevine Jugoslavije u zarobljenistvu 1941.-45.godine
* milorad jevtic vkj osnabrik barracke 30 oflag vi-c #1.jpg (274.98 KB, 648x420 - viewed 123 times.)
Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 492« Reply #104 on: January 18, 2013, 08:38:39 am »

Mornarica u prvom redu. Zrakoplovaca nema.
Logged

Ne dajem na PP bilo kakve podatke o brodovima ili pomorstvu. Sve što vas zanima čitajte na Palubi.
Pages:  1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 14   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.514 seconds with 40 queries.