PALUBA
May 17, 2022, 06:24:40 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Pravilnik foruma PALUBAinfo
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3   Go Down
  Print  
Author Topic: Žrnov  (Read 19701 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 61 685« on: January 16, 2010, 06:26:21 pm »

Žrnov

Žrnov ili Žrnovan je bio srednjovekovna tvrđava smeštena na najvišem vrhu Avale (511m nmv.). Na vrhu su još Rimljani podigli utvrdu, a kasnije su Srbi tu sazidali tvrđavu, koju su potom Osmanlije proširile i ojačale za potrebe napada na Beograd. U gradu je prema legendi stolovao, u pesmama opevani, Porča od Avale. Ostaci utvrđenja su srušeni dinamitom 1934. godine da bi se na tom mestu sagradio mauzolej Spomenik Neznanom junaku, čiji je autor bio vajar Ivan Meštrović.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Prošlost Žrnova

Najstarije utvrđenje na vrhu Avale podigli su Rimljani da bi kontrolisali prilaz Singidunumu, ali i da bi zaštitili svoje rudnike koje su imali na obroncima Avale stotinak metara ispod samog vrha.

Na mestu nekadašnje rimske utvrde, podigli su Srbi u srednjem veku utvrđenje koje Osmanlije zauzimaju 1442. godine, ojačavši mu tada istočni i južni deo bedema. Međutim već 1444. godine bivaju primorani segedinskim primirijem na obnovu srpske despotovine i vraćanje utvrda Srbima. Među vraćenim gradovima pored Golupca, Kruševca i Novog Brda, našao se i Žrnov. Posle smrti Janoša Hunjadija i Đurđa Smederevca 1456. godine Osmanlije ponovo kreću na Srbiju i 1458. godine zauzimaju Žrnov u pokušaju da osvoje Beograd, što im ne polazi za rukom.

Žrnov iz XIX veka (crtež Feliksa Kanica)
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Posle toga Hodi paša proširuje tvrđavu dodatnim bedemom i suvim šancem stvorivši od Žrnova tvrđavu za uznemiravanje Beograda koji se nalazio u mađarskim rukama. Od ove uloge tvrđave odnosno imena Havala, što znači smetnja, koji su mu Osmanlije nadenule cela planina je dobila ime Avala. Mađari su 1515. godine pokušali da zauzmu Žrnov uz pomoć artiljerije, ali se taj njihov pokušaj okončao potpunim porazom i gubitkom teške artiljerije. Sa padom Beograda 1521. godine Žrnov počinje da gubi svoj strateški značaj.
 
Grupa izletnika na ulazu u grad početkom 20-tih godina XX veka
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Ne zna se do kada se tačno u Žrnovu nalazila vojna posada, ali se pretpostavlja da je utvrda napuštena u XVIII veku od kada je prepuštena zubu vremena. Dosta dobro očuvani ostaci grada su 1934. godine dignuti u vazduh da bi se na vrhu Avale podigao spomenik vojnicima poginulim u Prvom svetskom ratu. Kompleks spomenika Neznanom Junaku podignut je po nacrtima najvećeg vajara kraljevine Jugoslavije Ivana Meštrovića.

Grupa izletnika ispred Žrnova početkom 20-tih godina XX veka
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Zrnov1.jpg (77.42 KB, 667x552 - viewed 383 times.)

* Zrnov.png (99.86 KB, 450x282 - viewed 454 times.)

* zrnov-7.jpg (36.63 KB, 823x542 - viewed 548 times.)

* zrnov-6.jpg (48.54 KB, 773x480 - viewed 898 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 61 685« Reply #1 on: January 16, 2010, 06:32:39 pm »

Izgled Žrnova

Žrnov se sastoji od:

-Gornjeg grada, koji predstavlja srpsku tvrđavu sa malim osmanlijskim proširenjem (1442.)
-Donjeg grada, koji sačinjava bedem koji prati oblik padine i nadovezuje se na Mali grad oko koga se nalazi    suvi šanac (posle 1458.)

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Mali grad ima osnovu izduženog pravilnog petougla koji se prostire pravcem severozapad-jugoistok koji odgovara položaju današnjeg spomenika Neznanom Junaku. Ceo severozapadni bedem zapravo predstavlja jaka utvrđena kula, oblika nepravilnog polukruga, koja je zapravo glavni štit, pošto je okrenuta niz greben ka najlakšem prilazu utvrdi, koji odgovara današnjem stepeništu koje spaja stub sa barjakom sa samim spomenikom. Od te jake kule se bedemi polako šire ka vrhu na kome se nalaze dve polukružne kule jedna naspram druge. Odatle se bedemi polako sužavaju do ravnog jugoistočnog dela bedema, na čijoj se sredini nalazi polukružna kula, dok se u južnom temenu petougla nalazi četvrtasta kula-kapija.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Bedem koji opasuje i formira Donji grad počinje od jake kule na jugozapad i pravi polukrug ka jugu da bi se potom dodatno izdužio ka jugoistoku prateći padinu, posle čega se okreće i gotovo pravolinijski ide na severozapad dok se ne spoji sa bedemom Malog grada. Oko cele tvrđave se nalazi suvi šanac koji po obliku prati spoljnu liniju bedema. Ulazna kapija u tvrđavu smeštena je na najjugozapadnijoj tački bedema odnosno na sredini polukružnog dela.


Razvoj Žrnova

Najstariji deo Žrnova predstavlja Mali grad bez dve kule na jugoistočnom bedemu. Podignut je srednjevekovnoj Srbiji, ali se ne može bliže odrediti doba njegove gradnje.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Hodi paša 1442. godine ojačava istočni bedem od polukružne kule do jugoistočnog bedema, dodavši polukružnu kulu na sred jugoistočnog bedema i četvrtastu kula-kapiju na južnom kraju bedema.

Poslednju fazu izgradnje Žrnova predstavlja dodavanje bedema i kopanje suvog šanca oko celog grada koje se odigralo posle 1458. godine.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
 
Žrnov danas

Vidljivih ostataka Žrnova danas nema. Ceo prostor nekadašnje tvrđave je posle dizanja u vazduh zaravnjen i zabetoniran i na njemu se danas nalazi sam spomenik Neznanom Junaku. Podatke o izgledu tvrđave danas su dostupni u vidu zapisa starih hroničara (Đ. Bošković), radova Aleksandra Deroka i nekoliko fotografija koje se nalaze u Narodnom muzeju u Beogradu.Izvor: Aleksandar Deroko, „Srednjevekovni gradovi u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji“, Beograd 1950
         Aleksandar Deroko, „Medieval Castles on the Danube“, Beograd 1964 (en)
         Đ. Bošković, „Starinar“, 1914
         dr Mirjana Detelić, Balkanološki institut SANU, „Leksikon epskih gradova“


* zrnov-2.jpg (43.72 KB, 388x591 - viewed 420 times.)

* zrnov-4.jpg (46.56 KB, 891x591 - viewed 252 times.)

* zrnov-5.jpg (43.32 KB, 487x664 - viewed 497 times.)

* zrnov-8.jpg (28.49 KB, 904x446 - viewed 255 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 61 685« Reply #2 on: January 16, 2010, 07:25:11 pm »

Žrnovu presudio kralj

Zašto je Aleksandru Karađorđeviću zasmetala srednjevekovna tvrđava, prvo pravo utvrđenje podignuto u vreme despota Stefana Lazarevića, istoričari do danas nisu otkrili. Na mestu gde je stari grad srušen do temelja, podignut je Meštrovićev spomenik Neznanom junaku


Toranj na Avali niče i svi sa nestrpljenjem očekuju da vide da li će po završetku radova to biti opet ona stara planina ili, bez obzira na novi toranj, ništa neće biti kao pre. Novim tornjem Avala će, sva je prilika, dobiti novo lice, kao što ga je dobila podizanjem spomenika Neznanom junaku na mestu gde se nalazilo srednjovekovno utvrđenje. Ali, tu utvrdu nije uništio zub vremena, nije se "istopila" pod naletom vekova. Porušio ju je, ili možda odmah treba reći minama sravnio sa zemljom, kralj Aleksandar Karađorđević kako bi poravnao i pripremio teren za podizanje današnjeg mauzoleja.

Dva puta su u poslednjih sto godina detonacije potresale Avalu. Dva puta su meštani podavalskih sela mislili da se planina ruši na njih i oba puta je ovo "brdo kraj Beograda" ostajalo bez vrednih prepoznatljivih obeležja.

Prvi put kada je minama uništen srednjovekovni grad Žrnov, drugi kada je NATO alijansa bombardovala toranj.


Temelji iz antike

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Polemike oko toga zašto je kralj Aleksandar porušio jedno od najvrednijih srednjovekovnih utvrđenja u Srbiji povedu se među istoričarima tek povremeno, i to više interno, u kancelarijama. Javnih rasprava nikad nije bilo. Većina istoričara i sada se ponaša po onoj narodnoj "za prosutim mlekom džaba je žaliti".

Ima i onih koji gotovo da opravdavaju taj potez, obrazlažući da je besmisleno osuđivati kralja za tako nešto, jer je teško sa današnjeg stanovišta i današnjim kriterijumima meriti nešto što se zbilo pre nešto više od sedam decenija.

Grupa izletnika početkom 20-tih godina XX veka
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

- Takav stav nekih mojih kolega je nedopustiv - kaže istoričar Radovan Damjanović, koji već godinama pokušava da reši zagonetku zašto je srpski suveren srušio Žrnov. - Sravniti sa zemljom čitav grad, čiji temelji datiraju još iz antike, bedemi iz ranog srednjeg veka, utvrdu koja je u putopisima nabrojana kao jedna od šest najznačajnijih u Srbiji, skandal je svoje vrste. Tim je veći što je tako nešto uradio lično kralj, u tišini. O tome nije smelo da se priča, nije se pisalo, čak su i čaršijske priče na tu temu zaustavljane.

Nije Aleksandar smeo da sebi da tolika ovlašćenja da gde god prstom upre, tamo mora da se ruši. Ne kažem da sada treba oko toga da se vode polemike, ali bi bilo dobro, zarad javnosti i zarad pokolenja kojima ostavljamo kulturnu baštinu u nasleđe, da nadležne institucije zauzmu stav, da se taj nepostojeći grad na osnovu postojećeg materijala obradi, uvede u kataloge, jednostavno da mu se da mesto koje i zaslužuje. Ovako ispade kao da je potpuno u redu što je nestao tim vandalskim činom, kao da je sasvim normalno da minama uništavamo stare gradove i da to možda može i dalje da bude praksa.

Kralj Aleksandar u poseti Žrnovu
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Prisustvo Kelta na Avali je dokazano, pretpostavlja se da je na vrhu postojalo utvrđenje na čijim su osnovama kasnije Rimljani podigli osmatračnicu. Bio je to, zapravo, višenamenski punkt. Za kontrolu puta, kontrolu prilaza Singidunumu i zaštitu rudnika koji su se nalazili na obroncima planine.

Nema dokaza da li je grad živeo u doba Vizantije, ali je gotovo sigurno da je prvo pravo utvrđenje podignuto u vreme despota Stefana Lazarevića. Teško je u bilo čemu biti izričit, jer, nažalost, Avala nije dovoljno istražena.Čuveni putopisac Feliks Kanic zabeležio je da je na vrhu planine bila rimska osmatračnica na čijim su temeljima srpski carevi podigli Žrnov. Kad i koji vladari, nigde nije zapisano.

Najčešća verzija kako je grad dobio ime jeste po žrvnju, ali ne običnom, već za meljavu rude iz rudnika koji su postojali u podnožju. Avala je pre turskog imena nosila naziv Žrnov.


Mnogo pretpostavki

Najstariji deo Žrnova je bio mali grad, bez kula. Sredinom petnaestog veka Hodi paša ojačava istočni bedem, dodaje polukružnu kulu i četrvtastu kapiju. Posle samo dve godine Turci su primorani segedinskim primirjem da vrate utvrde Srbiji, pa se tako među vraćenim gradovima, kao što su Golubac, Novo Brdo i Kruševac, našao i Žrnov.

Desetak godina kasnije Osmanlije ponovo kreću na Srbiju i 1458. godine zauzaimaju Žrnov. Hodi paša dodatno obezbeđuje tvrđavu. Dve godine trajali su radovi tako da je sad grad imao dva bedema, jarak i pet kula visokih više od dvadeset metara. Bila je to sada moćna utvrda.

Ne zna se tačno kad su sve i po koliko vremena u tvrđavi boravile vojne posade, ali je izvesno da je napuštena u osamnaestom veku. Srpske vlasti su 1859. godine Avalu proglasile zaštićenim prostorom, a krajem devetnaestog veka je počelo njeno uređenje, pre svega pošumljavanje listopadnim drvećem. U Prvom svetskom ratu srpskoj vojsci grad je služio kao osmatračnica, a u njegovom podnožju kasnije je podignut spomenik dečaku, neznanom junaku.

Trenutak eksplozije
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

- Zašto je kralju Aleksandru zasmetala ta celina, pitanje je na koje, evo već godinama, pokušavam da nađem odgovor - nastavlja istoričar Radovan Damjanović. - Ima tu raznih pretpostavki, mnogo toga nije lako proveriti. Pominju se čak i masonske organizacije koje su u svemu imale udela. Pitanje je zašto je tek podignuti spomenik na Avali palim junacima odjednom postao nereprezentativan. Ima li ikakvog smisla ozbiljno razmišljati o nekakvim pričama da je to bio početak realizacij plana o uništenju glavnih istorijskih tačaka u Srbiji. Možda ima, a možda i ne. Ali, ako se uzme u obzir činjenica da je samo nekoliko meseci posle rušenja Žrnova kralj ubijen u Marseju i da je time njegova uloga kao vladara stavljena pod lupu, onda možda neke priče i imaju smisla.

Knežević pritisnuo dugme

Bilo kako bilo, tek vest koja je prostrujala beogradskom čaršijom da kralj planira da sruši jedno od najstarijih utvrđenja u Srbiji, shvaćena je kao nečija neozbiljna šala. Ali, kada je sve postalo izvesno, pojavilo se njih nekoliko da zaštiti vredno kulturno nasleđe. Uzalud. Kralj je ostao gluv na sve apele. Čak je i gušio takve priče. Doduše, sve je i rađeno prilično bledo, jer svako se bojao represija. Tome u prilog ide i podatak da je arhitekta Đurđe Bošković, koji je, kada je grad miniran, uradio plan i opisao sve, to objavio tek 1942. godine u “Starinaru”.

Uklanjanje ostataka
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

- Dva dana trajao je taj skandalozni čin - kaže Damjanović. - Prvo miniranje obavljeno je 18. aprila 1934. godine. Kako posao nije dobro urađen, sve je nastavljeno sutradan. Tri puta su mineri postavljali eksploziv, dok od grada nije ostao ni kamen na kamenu. Inače, interesantno je da je svemu prisustvovao lično kralj Aleksandar. Čak se i fotografisao. A koliko je to bilo osiono, govori i podatak da je jednom dugme za aktiviranje mina pritisnuo tada desetogodišnji Aleksandar, sin kneza Pavla.

Ostalo je zabeleženo da se neko usudio da kralju prigovori što je srušio utvrđenje koje su podigli srpski vladari. Suveren je na to odgovorio da je mislio da su grad podigli Turci, a ne srpski vladari i da je zato naredio
rušenje.

Stari spomenik neznanom junaku
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Grad je srušen, materijal prebačen u podavalsko selo Beli Potok, a na goloj steni podignut je današnji spomenik Neznanom junaku. Ali to nije bio kraj čišćenja terena. Kralju i njemu omiljenom vajaru zasmetao je stari spomenik Neznanom junaku podignut ranije nedalkeo od novog mauzoleja. Kvario im je ambijentalnu celinu, kako su rekli. I njega su srušili i tu izgradili rotondu gde se danas nalazi jarbol. Od starog spomenika ostao je samo krst koji leži u porti crkve u Belom Potoku. Od Žrnova ni kamen na kamenu. Ni trag. Kao da ga nikad i nije bilo.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Ognjan Radulović
Izvor: Ilustrovana Politika


* panorama.jpg (209.87 KB, 874x539 - viewed 245 times.)

* aleksandar.jpg (134.96 KB, 482x678 - viewed 255 times.)

* trenutak eksplozije.jpg (170.76 KB, 746x587 - viewed 258 times.)

* uklanjanje ostataka.jpg (145.62 KB, 876x446 - viewed 205 times.)

* stari-spomenik.jpg (82.38 KB, 872x550 - viewed 344 times.)

* stari-spomenik-1.jpg (61.74 KB, 876x575 - viewed 509 times.)

* zrnov-3.jpg (30.26 KB, 740x534 - viewed 294 times.)
« Last Edit: January 16, 2010, 07:45:07 pm by dreadnought » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 61 685« Reply #3 on: January 16, 2010, 07:37:00 pm »

Fotografija Žrnova snimljena 1929. godine iz aviona ŠRVO ...

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

I na njegovom mestu, izgradnja spomenika Neznanom junaku ...

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

* zrnov iz vazduha.jpg (64.53 KB, 814x589 - viewed 306 times.)

* novi spomenik.jpg (84.72 KB, 832x581 - viewed 294 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 61 685« Reply #4 on: May 01, 2010, 06:17:35 pm »

Još jedna retka fotografija ...

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* zrnov.jpg (69.34 KB, 875x565 - viewed 1062 times.)
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 16 777


WWW
« Reply #5 on: November 01, 2010, 09:35:49 pm »

Još malo Žrnova, ovog puta skice:
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 4742264487_d050b78f41_b.jpg (211.51 KB, 932x639 - viewed 254 times.)

* 4742900208_5d10be5e6c_b.jpg (135.48 KB, 980x657 - viewed 277 times.)
« Last Edit: December 05, 2010, 11:22:23 am by Rade » Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 081


« Reply #6 on: November 28, 2010, 03:11:31 pm »

Можда овим сликама није баш место овде јер се односе првенствено на споменик Незнаном јунаку изграђеном на месту старе тврђаве Жрнов.

Мој отац, као активни подофицир учествовао је у изградњи споменика у неколико "смена". Споменик је градила инжењерија Војске Краљевине Југославије, а међу њима и припадници 1. пионирског пука стационираног у Нишу, где је службовао мој отац. Ево неколико слика које имам:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Сатри споменик незнаном јунаку

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Каријатиде у фази постављања на споменик


* avala IMG_0003.jpg (230.09 KB, 668x996 - viewed 450 times.)

* avala IMG_0002.jpg (196.98 KB, 716x1032 - viewed 372 times.)

* avala IMG_0004.jpg (184.88 KB, 716x1040 - viewed 393 times.)

* avala IMG_0005.jpg (143.51 KB, 689x1013 - viewed 345 times.)

* avala IMG_0006.jpg (199.16 KB, 716x1036 - viewed 351 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 081


« Reply #7 on: November 28, 2010, 03:16:45 pm »

Још једна, која приказује клесарницу где је клесан гранит уграђиван у споменик. На полеђини слике пише да је сликано 1936/1937. године.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* avala IMG_0001.jpg (217.37 KB, 1020x684 - viewed 456 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 61 685« Reply #8 on: December 01, 2010, 07:50:48 pm »

Fantastične fotografije Džumba 
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 081


« Reply #9 on: December 01, 2010, 09:05:40 pm »

Заборавио сам рећи да је мој отац био шеф клесарнице када је боравио на изградњи споменика. Како ми је причао, међу војницима је било и грађевинских инжењера и архитеката који су уз официре радили стручне послове на градилишту.
Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 207« Reply #10 on: December 01, 2010, 09:22:13 pm »

Fotografije su vrhunski snimljene, razvijene i napravljene. Sve se tu poklopilo po zanatu. Ovakve fotografije se više ne rade. Rok im je 100 godina, a kvaliteta izrade garantira barem 200. Bravo Dzumba!
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 61 685« Reply #11 on: February 08, 2011, 06:49:31 pm »


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* žrnov.jpg (66.94 KB, 727x477 - viewed 503 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 61 685« Reply #12 on: February 25, 2011, 12:21:39 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* žrnov.jpg (168.19 KB, 695x927 - viewed 472 times.)

* žrnov 1.jpg (248.46 KB, 1171x859 - viewed 754 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 61 685« Reply #13 on: March 08, 2011, 05:36:58 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* zrnov1420x1267.jpg (345.75 KB, 1023x913 - viewed 285 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 61 685« Reply #14 on: September 13, 2013, 01:08:29 pm »

Još neki detalji i par fotografija vezanih za Žrnov iz teksta objavljenog u listu Telegraf...


...

“EIN UBERKANNTER SERBISCHER SOLDAT”

Prvi svetski rat je završen, a Evropa, osim što vida svoje rane, ima način da se zahvali svojim herojima izginulim u krvavim sukobima. Prvi spomenik Neznanom vojniku, soldat inconnu, podigla je Francuska pod Trijumfalnom kapijom u Parizu. Ubrzo zatim i Arlingtonsko nacionalno groblje u Sjedinjenim Američkim Državama dobija spomenik Neznanom junaku (unknown soldier). Grob Nepoznatog ratnika, unknown warrior, postoji i u Vestminsterskoj opatiji u Velikoj Britaniji, a ova “moda” ubrzo stiže i do Kanade, Belgije, Italije i Portugala.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Kako u ovom periodu Srbija “drži korak” sa Evropom, Neznanog junaka dobija i Beograd. Naime, tokom Prvog svetskog rata, 1915. godine, Nemci sahranjuju jednog ubijenog srpskog vojnika na Avali  i na grob postavljaju krst sa natpisom:

“Ein unbekannter serbischer Soldat” (Nepoznati srpski vojnik).

Nakon rata, grob vojnika nalaze meštani okolnih sela, sakupljaju novac i podižu spomenik nepoznatom vojniku.

Uskoro, godine 1934. kralj Aleksandar I Karađorđević inicira gradnju spomenika Neznanom junaku na planini Avala. Međutim, za potrebe spomenika ostaci napuštene tvrđave Žrnov moraju biti srušeni. Iste godine tvrđava se minama ruši do temelja, nakon čega počinje izgradnja.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Spomenik sa ovakvom namenom zaslužuje najboljeg arhitektu. Zbog toga kralj poziva “u pomoć” jednog od najboljih jugoslovenskih vajara i arhitekti Ivana Meštrovića. Njegova inspiracija za spomenik je grobnica Kira II u Persiji.

Četiri godine posle početka gradnje spomenik je gotov. Za izgradnju je potrošeno 8.000 m3 crnog jablaničkog mermera. Grob leži na pet uspravnih blokova granita i okružen je karijatidama, koje nose krov. Ovih osam skulptura simbolizuju majke vojnika, ali i  narode i regije Kraljevine Jugoslavije. To su: Šumadinka, Panonka-Vojvođanka, Crnogorka, Kosovka, Dalmatinka, Zagorka, Slovenka i Makedonka.


* Ostaci-tvrdjave-Zrnov.jpg (48.78 KB, 680x479 - viewed 254 times.)

* Kralj-Aleksandar-na-Avali-Gradjenje-spomenika.jpg (46.89 KB, 680x411 - viewed 230 times.)
Logged
Pages:  [1] 2 3   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.025 seconds with 23 queries.