Trgovačka mornarica

<< < (129/300) > >>

jadran2:
Dramatične poruke

Poslije gotovo 20 dana plovidbe »Dunav« je stigao otprilike do središta Tihog oceana i zapeo u strašnom nevremenu, izložen valovima većim od deset metara i orkanskom vjetru snage 12 bofora. Ta »oluja svih oluja« trajala je puna četiri dana nesmanjenom žestinom, te sve do 5. siječnja s tek neznatno manjom snagom vjetra. Prva naznaka da nešto nije u redu stigla je 27. prosinca kada je u Upravu »Jugolinije« kapetan Srećko Vukoša poslao poruku o »skretanju »Dunava« s kursa zbog manjih oštećenja nastalih u nevremenu«.
Nesretni kapetan pokušavao je pronaći spas u najbližoj luci, a ona je bila udaljena čak 700 nautičkih milja u japanskoj Yokohami. Promijenjen je kurs broda, obala Japana zakratko je postala novo odredište. Nešto kasnije »Dunav« je imao i vezu s brodom »Banija« dubrovačke Atlantske plovidbe, koji je nažalost bio predaleko da bi mogao priskočiti upomoć. Te su poruke bile još dramatičnije. Naslućivale su tragediju, jer je javljeno kako more prodire u pramčano skladište, kao i da su polomljene prednje brodske dizalice. Pokazalo se da će to biti posljednji glas sa »Dunava«.
Što se dalje dogodilo? Sve ostaje u sferi nagađanja. Je li razbješnjeli ocean raspolovio brod napola toliko brzo da nikome nije moglo biti spasa? Koliko je trajala agonija? Po prijeđenoj udaljenosti nakon promjene kursa dalo bi se procijeniti kako je havarirani brod plovio još pet-šest sati postupno gubeći stabilnost i naginjući se prema naprijed. Zar je nevrijeme bilo tako snažno da je svaki pokušaj spuštanja čamaca u more i evakuacije bio nemoguć? Upitno je jesu li u Upravi »Jugolinije« tada donesene najbolje odluke ili je bilo propusta. O stravi i užasu na brodu u posljednjim satima plovidbe »Dunava« strašno je i nagađati.

jadran2:
Nagađe se da su polomljene brodske dizalice oštetile pramac pa je u njega počelo prodirati more

Službeno proglašeni nestalima

Puno je stvari moglo krenuti po zlu. I teret je mogao utjecati, jer je zbog prevrtanja u oluji još više mogao biti poremećen stabilitet broda. »Dunav« nije bio star, ali je pitanje u kakvom je stanju bio u trenutku havarije. Rijedak je slučaj da nevrijeme probije oplatu tako velikog broda i potopi ga, iako gradnje u to vrijeme nisu bile ni izbliza tako kvalitetne kao danas. Vjerojatno su i polomljene brodske dizalice oštetile pramac, pa je počelo prodirati more.
»Dunav« je imao tri blizanca, brodove istih karakteristika, koji su izgrađeni u istom škveru otprilike u isto vrijeme. Niti jedan od njih nije doživio sličnu sudbinu, a brod »Drava« također je dugo bio u floti »Jugolinije«.
Cijeli misterij nepotrebno je povećan zbog šturih informacija iz tadašnje »Jugolinije«, gdje su nastojali odugovlačiti objavu šokantne vijesti. Tek 2. siječnja 1981. godine, na današnji dan prije ravno 30 godina, a punih pet dana poslije havarije »Jugolinija« je objavila kako više nemaju vezu s »Dunavom«. Ni tada se mogućnost tragedije nije spominjala, već su stizale informacije o intenzivnoj potrazi za brodom.
Tek 10. siječnja, poslije 13 dana, brod i posada službeno su proglašeni nestalima, iako je japanska Agencija za pomorsku sigurnost još 1. siječnja obustavila aktivnu potragu. U »Jugoliniji« ni poslije toga nisu željeli javno komentirati ovu pomorsku katastrofu ili odgovarati na mnoštvo pitanja o onome što se stvarno dogodilo. Tema je bila neugodna, rijetki su o njoj pisali ili istraživali pozadinu riskirajući pritom da budu pribijeni na stup srama od strane tadašnjih vlasti. Bilo je to teško i zbog trauma i boli kroz koju su prolazile obitelji i prijatelji nestalih pomoraca. Sve je ostalo obavijeno velom tajne.

Protiv vjetra i mora

»Dunav« je do danas ostao jedini veći brod u povijesti hrvatskog brodarstva, koji je nestao bez ikakvog traga. Službena verzija događaja jest da se zbog prodora mora u štivu br. 1 i balastne tankove brod u nevremenu prepolovio, čemu je pridonijelo i relativno nisko težište potpuno nakrcanog broda.
Kapetan Stanislav Tijan, ispričao je godinama kasnije neka zanimljiva opažanja, koja naslućuju dio drame kroz koju je prolazio »Dunav« na svom posljednjem putovanju.
– Kad je bila ta havarija dežurao sam u »Jugoliniji«, razgovarao sa zapovjednikom Vukošom, preko obalne straže Japana, rek'o mi je da mu pramac već ide malo niže... Čujte, što je bilo – bilo je, ali ja se u tom slučaju ne bih strogo držao pomorskih pravila, po kojima kad imaš oštećenje, havariju – tražiš najbližu luku spasa. Njemu je najbliža luka spasa bila Yokohama i on je plovio prema njoj, ali on je, po mojemu, trebao prekršiti to pravilo. Plovio je protiv vjetru i moru, to ga je zaustavljalo, digao se šezdeset, sedamdeset milja prema sjeveru, a da je okrenuo u krmu učinio bi tri puta toliko, doš'o u druge vremenske prilike... I što još? Tamo su i američke baze okolo, trebao se spojit s njima, jer Amerikanci će vam pomoć u svakoj situaciji. Zašto? Tako stječu praksu za sutra, ako se to dogodi njihovim brodovima. Ali, dogodilo se što se dogodilo, kazao je Tijan.

jadran2:
Opsežna potraga

Za »Dunavom« i pomorcima broda organizirala se velika potraga, u kojoj sudjeluju japanska Obalna straža sa svojim brodovima i zrakoplovima, zatim »Moša Pijade« brod splitske Jadranske slobodne plovidbe, te japanski tegljač »Sun Arrow«.
M/b »Moša Pijade« obavio je intenzivnu potragu cik-cak ophodnjom u području 200 milja istočno od zadnje pozicije »Dunava«, gdje se pretpostavljalo da je brod mogao otplutati, ali potraga je bila bezuspješna. Razlog uporne i dugotrajne potrage bio je u tome što je norveški brod »Binsnes« pod liberijskom zastavom koji se u istom području prestao javljati još 23. prosinca 1980., nakon punih 13 dana borbe s nevremenom 5. siječnja 1981. ipak uplovio u japansku luku Kagoshima.
Tog istog dana za »Dunavom« se tragalo već deseti dan. Nakon 14 dana bezuspješnog traganja Jugolinija je prihvatila stvarnost i obavijestila javnost da je brod »Dunav« skupa s 32 člana posade nestao zauvijek, ne ostavivši za sobom nikakvog traga, nikakvih ostataka broda ili neki drug znak da se upravo na tom mjestu dogodila havarija.
Tragedija »Dunava« najveće je stradanje hrvatskih pomoraca u godinama poslije Drugog svjetskog rata. Ujedno i najokrutnije upozorenje o težini i rizicima pomorskog života. More ljudima život znači, ali ga ponekad i uzme. I pritom ne pita.
Učini uzaludnom hrabrost i vještinu pomoraca, kao što je bilo na zadnjoj plovidbi »Dunava« prije trideset godina. Od broda i njegovih pomoraca ostale su samo uspomene. Počivaju u miru i utrobi Tihog oceana na dubini od 6.000 metara.

jadran2:

 MOSA PIJADE po Pacifiku 1981 01 003.jpg (90.03 KB. 1024x691 - viewed 79 times.)


 MOSA PIJADE po Pacifiku 1981 01 004.jpg (110.31 KB. 1024x693 - viewed 67 times.)


 MOSA PIJADE po Pacifiku 1981 01 011.jpg (101.92 KB. 1024x658 - viewed 75 times.)


 MOSA PIJADE po Pacifiku 1981 01 018.jpg (80.53 KB. 1024x668 - viewed 77 times.)


 MOSA PIJADE po Pacifiku 1981 01 026.jpg (104.07 KB. 1024x678 - viewed 72 times.)

jadran2:

 MOSA PIJADE vijenac za DUNAV 1981 01 006.jpg (73.3 KB. 1024x683 - viewed 97 times.)


 MOSA PIJADE vijenac za DUNAV 1981 01 008.jpg (119.27 KB. 1024x688 - viewed 79 times.)


 MOSA PIJADE vijenac za DUNAV 1981 01 009.jpg (39.18 KB. 515x768 - viewed 77 times.)


 MOSA PIJADE vijenac za DUNAV 1981 01 013.jpg (110.31 KB. 1024x683 - viewed 78 times.)


 MOSA PIJADE vijenac za DUNAV 1981 01 014.jpg (68.29 KB. 1024x685 - viewed 88 times.)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page