PALUBA
July 11, 2020, 05:57:29 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 87   Go Down
  Print  
Author Topic: Sećanje na agresiju NATO pakta 1999. godine  (Read 257193 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 688


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #30 on: March 27, 2008, 01:30:59 am »

Zoranov juriš na neprijatelja

Pre devet godina u noći izmeću 25/26.03.1999. Kapetan Prve Klase Zoran Radosavljević je položio svoj život na oltar otadžbine.


* Kapetan Prve Klase Zoran Radosavljević.jpg (11.62 KB. 200x432 - viewed 241 times.)


Te noći, na pisti Batajničkog aerodroma zagrmeli su moćni motori na njegovom MiGu-29ki, i za samo nekoliko trenutaka krenuo je da oslobodi Srpska nebesa od dušmana.

Iako je bio sam i u tehnički lošijem avionu, on je hrabro, bez ustupka, jurišao na zlikovačke horde koje su svoje bombe prosipale nad Srbijom. Bio je u svemu slabiji samo u jednom nije, bio je veći čovek i veći junak od svih koji su mu se suprostavili, on ih je naučio nečemu što se ne uči ni u jednoj školi-naučio ih je kako se gine za otadžbinu, naučio ih je šta je moral, čast, obraz i karakter.

Naučio ih je viteštvu i da nikad ne odstupa od borbe, i da će se radije mrtav na zemlju vratiti nego "podvijenog repa"

Tako je i bilo, satanski eskadroni su ga svojim raketama oborili.

Svojim gestom pokazao je nadljudsku hrabrost, na kojoj bi mu pozavidele i Japanske Kamikaze.

On je njima pokazao da je Srpski oficir i vojnik hrabar ma gde god se našao, i na zemlji i na nebu i na vodi, i pod vodom, pa čak i u svemiru. Svojom hrabrošću, postao je Obilić Srpskoga neba, i Vojvoda Srpskih nebesa.

Svojom borbom je jasno udario kamen temeljac za nove srpske pilote, ucrtao je granicu, kojom je jesno napravio razliku izmeću sebe i onih koji su ga kukavički oborili.

On je bio voljan i spreman da plati cenu za ulazak u Nebesku Srbiju, prvo se telom vazneo u Nebesa, a posle i duhom.

Dobar deo svog života je proveo na Srpskim nebesima, sada je u Nebesokj Srbiji i sedi rame uz rame sa ostalim srpskim herojima i vojvodama.

Njegov podvig ostaće vo vjeki vjekov' da sija Na Srpskom nebu poput najsjajnije zvezde, i da nadahnjuje buduća pokoljenja, da je ovozemaljski život samo tren u odnosu na Večnu Slavu u Carstvu Nebeskome.

Zoran Radosavljević je posthumno odlikovan i unaprećen u Majora. Glavna ulica u Batajnici danas ponosno nosi ime Majora Zorana Radosavljevića.

Majore, nek ti je Vječna Slava i od Srpskoga Roda Hvala!!!

Zauvek tvoja Batajnica!!!


Autor: Zvonimir Trajković

« Last Edit: July 27, 2010, 07:43:22 pm by dexy » Logged
machak
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 598« Reply #31 on: March 28, 2008, 05:18:30 pm »

Генерал Милош Ђошан је написао књигу "Од НАТО агресије до хашког трибунала"

На форуму 63. падбр сам видео у теми у којој се помиње књига, молбу генерала Ђошана за помоћ око штампања њеног другог издања:

Quote
Miloš Đošan
Repiška 51/9
11030 Beograd

Pomoć za štampanje knjige,
molba

Poštovani gospodine,

Povodom godišnjice NATO agresije na SRJ, planiram štampati drugo, prošireno i dopunjeno izdanje knjige "OD NATO AGRESIJE DO HAŠKOG TRIBUNALA".
Želim da od zaborava sačuvam sve žrtve šiptarskih terorista na Kosovu i Metohiji, i NATO alijanse na celokupnoj teritoriji naše zemlje.
Ukoliko skupim neophodna sredstva za štampanje knjige, planiram besplatno odeliti knjige porodicama mojih poginulih vojnika i invalidima. Na taj način, pomažući štampanje knjige, pomažete i njima. Sredstava možete uplatiti na žiro račun : 200-48583369-78 kod poštanske štedionice.
Ukoliko želite, Vaše ili ime Vaše firme, biće jasno naznačeno na stranici knjige, u znak zahvalnosti.

Hvala

Telefoni za kontakt:
063 334944
064 2175918
011 2391671
e-mail: mdjosan@ptt.yu
www.natoagresija.com

Srdačan pozdrav,

General

Miloš Đošan
« Last Edit: July 27, 2010, 07:44:35 pm by dexy » Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 688


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #32 on: March 28, 2008, 07:50:18 pm »

Napadi na aerodrome u Tuzli i Tirani

Kako je ratno vazduhoplovstvo Jugoslavije iznenadilo NATO snage na tuzlanskom i tiranskom aerodromu i nanelo im ozbiljne gubitke.
 
O napadima naše avijacije 1999 godine u vreme NATO agresije na aerodrome u Tuzli i Tirani NATO nije izustio ni jednu reč. Krije se to, jer kako bi takva sila priznala da su joj neki srpski piloti očitali lekciju iz taktike i veštine letenja nanevši joj pri tom i značajne gubitke.

Posebno poražavajuće po NATO zvuči činjenica da su srpski avioni izvodili takve borbene letove dok su im iznad glava bili silni Avaksi i jata tehnički znatno superiornijih NATO aviona.

Agresija na Jugoslaviju je počela 24. marta 1999 i planirano je da se za 7-10 dana Jugoslovenska Vojska uništi do te mere, da Jugoslavija bude prinuđena na potpisivanje bezuslovne kapitulacije, pa da se NATO snage trijumfalno ušetaju u Beograd. U sklopu tog plana predviđeno je da se Tuzlanski aerodrom uglavnom koristio za sletanja teže oštećenih avioni, koji ne mogu da se domognu svojih matičnih baza.

Na tom aerodromu su bili stacionirani i helikopteri spasilačkih ekipa koje bi uletale na našu teritoriju i spašavale pilote eventualno oborenih aviona. Pošto se planovi NATO stratega nikako nisu ostvarivali trebalo je povećati intenzitet bombardovanja.

Tada se menja strategija i na Tuzlanski aerodrom 08. aprila doleće 8 borbenih aviona koji su trebali da učestvuju u napadu na specijalne ciljeve u SRJ.


* napad na Tuzlu.jpg (60.65 KB. 640x424 - viewed 259 times.)

Naši obaveštajci su za to saznali i u komadi ratnog vazduhoplovstva je počelo planiranje napada na aerodrom u Tuzli jer se tamo skoncentrisao veliki broj letelica. Na aerodromu se nalazilo 12 borbenih aviona koje je naša PVO oštetila, 8 lovaca bombardera koji su doleteli pre nekoliko dana i 4 spasilačka helikoptera uz još nekoliko pomoćnih i letelica transportne avijacije.


* avioni.jpg (11.97 KB. 400x397 - viewed 232 times.)

Na aerodromu Ponikve okupljena je kombinovana eskadrila od 6 Orlova 2 MIG-a 21 i jednog Galeba G4. Zadatak je bio da se u niskom letu dođe do Tuzlanskog aerodroma i uništiti što više NATO aviona. U nedelju 18. aprila u 13:30 naši avioni su iznenada na stajanci napali NATO avione jer je u to vreme "zbog kvara" (sabotaža naših operativaca) bio isključen radar na aerodromu Tuzla.

Iznenađenje je bilo potpuno jer ih ni Avaksi nisu registrovali na vreme pa su naši avioni primećeni tek na 10 Km od Tuzlanskog aerodroma a tada je bilo kasno da NATO avioni uzlete. Četiri NATO aviona u parovima su bila spremna za uzletanje ali su naši pre njihovog poletanja već napali.

Bila je to izuzetno rizična akcija i iako je iz naše baze javljeno da su naši avioni primećeni niko od pilota nije želeo da akciju prekine. Po izjavi majora Gavrilovića koji je leteo na jednom od Orlova, on je ispustio bombe na grupu oštećenih NATO aviona koji su se nalazili na pisti skroz desno, i okrenuo letelicu da bi ponovo napao helikoptere. Za njim su krenula još 3 Orla i ispustila teret svako na već odabrane ciljeve, dok su 2 Orla ostala da preciznije gađaju avione koji su se spremali da polete i 8 lovaca koji su pre neki dan stigli u Tuzlu. Dva MIG-a i Galeb su raketama i mitraljezima dovršavali posao.

Cela akcija je zbog više naleta trajala oko 15 minuta i tada je u povratku ka Ponikvama raketom sa zemlje oboren jedan naš Orao u kome je poginuo potpukovnik Mihajlo V. iz Kragujevca. Ostalih osam aviona se vratilo do aerodroma Ponikve s tim što je Major Željko M. iz Novog Sada zbog oštećenja (ispaljenom raketom sa zemlje) uspeo da svoj MIG prizemlji na 10 km od piste aerodroma Ponikve.

Potvrđeni bilans našeg bombardovanja tuzlanskog aerodroma je 17 uništenih aviona, i 3 spasilačka helikoptera. Dok neki drugi nezvanični izvori koji su imali mogućnost da vide posledice ovog napada navode da je uništen 21 avion i 3 helikoptera, te da su u lančanim eksplozijama uništena i 2 transportna aviona, kao i značajan deo tehnike. Poseban bes NATO-a izazvala pogibija 11 oficira, pilota i poslužioca vazduhoplova. Ali ono što je još značajnije je, da sve do kraja NATO agresije aerodrom u Tuzli više nije korišćen za borbene letove na Jugoslaviju.

Osveta NATO-a

Već istog dana NATO je napravio neviđenu kampanju bombardovanja aerodroma Ponikve kada je u jednom danu na taj aerodrom sručeno preko 80 projektila. Ceo aerodrom se tresao od detonacija, ali "Top Gan momci" i pored tako masovnog bombardovanja nisu ozbiljnije oštetili vitalne instalacije aerodroma, pa je on bio u funkciji sve do kraja NATO agresije. Bombardovanje aerodroma Ponikve se periodično ponavljalo jer NATO nikako nije moga da locira gde mi to krijemo naše avione, koji malo malo pa uzlete i remete im planove….

Kao osvetu za Tuzlu tri dana uzastopno NATO avijacija je gađala Užice i njegova okolinu pa i sam centar Užica, kada je sa tri projektila pogođena glavna pošta u centru grada. Mnogima je bilo čudno tako žestoko bombardovanje Užica i njegove okoline a posebno je bilo čudno razaranje pošte jer je to jedina posta koja je pogođena, pored one u Prištini, od početka agresije. Bio je to bes i osveta "Milosrdnog Anđela" za teške gubitke na tuzlanskom aerodromu.


Napad na aerodrom kraj Tirane

Posebna "drskost" i hrabrost naših pilota je napad na Aerodrom u Tirani. Na tom aerodromu je bila stacionirana eskadrila od 12 Apača raketnih helikoptera koji su trebali da budu vazdušna podrška za "Atlantsku brigadu" koja se spremala da preko prevoja Košare i Gorožup zajedno uz sadejstvo sa NATO snagama izvrši proboj i vojnički zauzme Metohiju a kasnije i Kosovo.


* napad na Albaniju.jpg (85.04 KB. 600x588 - viewed 262 times.)

"Atlantsku brigadu" je sačinjavalo oko 6.000 Šiptara dobrovoljaca iz inostranstva sa Američkim instruktorima. Oni su sa ostalim terorističkim grupama OVK koje su se povukle u Albaniju trebali da izvrše taj kopneni napad, pošto vazdušna kampanja NATO -a nije dala željene rezultate. Tako su ukupne snage koje su napadale na granice Kosmeta činile oko 20.000 boraca zajedno sa stranim pretežno američkim instruktorima i specijalcima.

Da bi olakšali našim borcima odbranu na granicama Kosmeta naši piloti su u više navrat izvodili borbena dejstva na tom prostoru. Prvi od tih napada dogodio se 13 aprila kada je 4 naših aviona napalo pripremni kamp Atlantske brigade koji se nalazio blizu mesta Kamenica na severu Albanije. Tom prilikom je oboren jedan Apač a Atlantskoj brigadi su naneti ozbiljni gubici. Napad naše avijacije na snage koje su napadale granice Kosova i Metohije ponovljen je 05. maja kada su 3 Orla i 2 Galeba u kratkim vremenskim razmacima i više navrata napadali već pomenutu Atlantsku brigadu.

Svakako jedan od najspektakularnih napada naša avijacija izvela je 26 aprila kada je napadnuta NATO baza američkih "Apača" na aerodromu kraj Tirane. Ta operacija je bila posebno riskantna jer je od aerodroma Ponikve do Tirane trebalo leteti skoro sat vremena (54 minuta) a biti neotkriven od strane radara, NATO avijacije i avaksa.


* supergaleb.jpg (7.64 KB. 250x130 - viewed 733 times.)

Napad je planiran tako da po 2 Galeba G-4S sinhronizovano polete sa aerodroma Ponikve i Golubovci kod Podgorice i neopaženo se privuku NATO bazi duboko u teritoriju Albanije. Akcija je izvedena tako što su u niskom letu kroz planinske klance prvo doletela 2 G-4S sa aerodroma Golubovci a 20 minuta kasnije stigla su još 2 Galeba G-4S sa aerodroma Ponikve. Rezultati ovog napada su bili više nego impresivni jer je uništeno 5 Apača, a sva 4 Galeba su uspela da se neoštećana vrate u svoje baze (koje najčešće nisu bili aerodromi sa kojih su uzleteli). Puni efekat ovog napada se ogledao i u tome što NATO više do kraj agresije na Jugoslaviju nije koristio Apače.

Izvoditi letove i borbena dejstva u pograničnom pojasu sa Albanijom bilo je gotovo nezamislivo zbog toga što je NATO avijacija danonoćno bombardovala taj sektor i što je na nebu uvek bilo tehnički superiornijih NATO aviona uz obavezno navođenje od strane Avaksa. Ali i pored svega toga naši piloti su izuzetnom hrabrošću i letačkim umećem kao osice zadavali udarce i NATO-u i Atlantskoj brigadi koja je faktički predstavljala NATO kopnene snage. Ta kopnena ofanziva je uz ogromne gubitke pretrpela težak poraz i nikada nije uspela da se probije na KiM. Naši hrabri branioci granice na Košarama i celom pograničnom sektoru sa Albanijom imali su veliku pomoć naših pilota koji su se veoma hrabro suprotstavljali višestruko nadmoćnijem neprijatelju.

U poplavi svakojakog podaništva i udvoričkog ponašanja, kako od strane naših političara tako i od strane dirigovanih medija, ovaj tekst posvećujem našim hrabrim vazduhoplovcima koji su žrtvujući svoje živote (Zoranov juriš na neprijatelja) branili ovu zemlju i ovaj narod.

Da ove podaničke gnjide ne bi zatamnile i ovaj deo naše svetle bliske istorije, želim da podsetim na hrabrost i dostojanstvo koje ovaj narod ima.

Autor: Zvonimir Trajković

« Last Edit: July 27, 2010, 07:48:40 pm by dexy » Logged
Bane
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 919


« Reply #33 on: March 29, 2008, 01:38:26 am »

Broker, svaka čast na tekstu, moj je omiljeni! Grin

Offtopic
Quote
Pa pobogu, kakve priče da je bilo napada na Tuzlu i Rinas? Koji letovi sa Ponikva? Pa ljudi taj aerodrom ima jednu poletno-sletnu pistu, koja je onesposobljena u prvih nekoliko dana. Pogledajte na Google Earthu na šta ta pista liči (imate attachment), zakrpljena je kao Frankeštajn, i to tek čini mi se posle 2003. godine. Do tada je bila rupa na rupi, i to sve u jednoj velikoj rupi. Koliko se ja sećam, Ponikve imaju asfaltnu stazu, te nije baš laka za popravku kao Batajnica.

Sigurno ima ljudi koji možda drugačije znaju, ali koliko sam ja čitao, generalštab je još pre 23. marta 1999. godine doneo odluku da aparati MiG-21 ne uzleću.

Sa aerodroma Golubovci je Milo Đukanović zabranio poletanja posle nekoliko dana od početka bombardovanja (kako bi smanjio eventalnu štetu na CG teritoriji), a po nekim pričama je taj aerodrom čak bio pod opsadom Milove policije ili/i pararvojske. Mislim da bi SailorCG ovo mogao mnogo bolje da zna od mene.

Naš vazdušni prostor je konstantno kontrolisalo dva Avaksa, a samo u par navrata je ostajao jedan Avaks. Avaks može da detektuje poletanje aviona sa daljine od hiljadu kilometara. Za brzo dejstvovanje, u vazduhu u okolnim zemljama je uvek bio dežurni par NATO lovaca kojem je trebalo svega nekoliko minuta da pod forsažom dođe do naše teritorije.

Ovde ima nekoliko oficira koji možda nisu tad bili aktivni, ali sigurno znaju ovu materiju. Ja bih najviše voleo da su ove priče istinite i da su naši piloti mogli da urade ove akcije, ali je realnost sasvim drugačija. Naši aparati i piloti su daleko ispod nivoa jednog NATO-a, a jedino gde su naši piloti imali veliku prednost je njihova hrabrost koju im je dala činjenica da učestvuju u odbrani sopstvene zemlje od agresora.

p.s. NATO nikad, ali nikad nije planirao da pobednički uđe u Beograd. Već sam rekao da je njihova akcija bila zbrda-zdola planirana, na brzinu izvedena i bez prethodne temeljnije pripreme. Bespotrebno uništavanje naše civilne infrasturkture je klasičan pokazatelj bezidejnosti napadača koji više nije znao šta da uradi jer je u ceo projekat i onako ušao bez plana. Istina je da se NATO nadao da ćemo mi brzo pokleknuti (političko rukovodstvo, ne vojno), i to ih je kasnije skupo koštalo. Zašto je francuska vojna služba DRM preko našeg SID-a dostavljala podatke o NATO ciljevima? Zato što je i Francuzima bilo gadno da gledaju u šta se svo to pretvorilo. Bez obzira šta će neko reći, Širak je bio naš veliki prijatelj, što se za Sarkozija ne može reći.

* Uzice-Ponikve Airport.kmz (1.31 KB - downloaded 63 times.)
« Last Edit: March 29, 2008, 01:46:31 am by Bane » Logged
Boba-No1
razvodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 93« Reply #34 on: March 29, 2008, 06:09:50 pm »

O tome da se nije letelo.....ispričaću vam događaj kojem sam bio svedok.

U neposrednoj blizini aerodroma Batajnica-put za Solanu, stotinak metra od kaponira čiju sliku sam postavio, u više navrata je dežurao jedan MiG-29. Često sam u toku dana odlazio do njih, jer su udaljeni od mene nepunih 300m. Položaj je menjan svakodnevno po nekoliko puta, napred-nazad u dužini od nekih 500m, dejstava po njima nije bilo jer je NATO sigurno smatrao da je u pitanju maketa, a ne pravi avion tako blizu aerodroma. Noću nisam odlazio do njih, zbog drugih obaveza, ali sam ih posmatrao iz neposreden blizine.
Polovina Aprila, oko 2 noću, očekivanje još jednog napada, grupa aviona ulazi u vazdušni prostor SRJ iz pravca Hrvatske kod Bačke Palanke, dolazi do Novog Sada, jedan deo se odvaja i kreće prema Batajnici, dolaze i na naše iznenađenje ne dejstvuju, nego nas preleću i okreću prema Pančevu. Posle samo par sekundi Mig 29, koji je bio dežuran, pali svoje motore, rula do ulaska u aerodrom i do piste, poleće neverovatno brzo, imali smo osećaj da je poleteo posle 100m, i nestaje u noći.....Par minuta tišine, i čujemo da nema dejstava po Pančevu-rafineriji jer su se avioni NATO- okrenuli i u niskom letu iznad Dunava vraćaju se za Novi Sad. Naša 29-ka ubrzo sleće, ali bez 6 raketa koje je imala. Ništa nije oboreno, a šta se desilo to nisam do sada saznao.....Ne znam koji je pilot bio dežuran, iako sam pokušao par puta da saznam, i dobijao sam različite odgovore  Undecided . Ne zameram im, ko god da je, moje iskrene čestitke na hrabrosti!  Wink
Sutradan je NATO dejstvovao po tom položaju-naravno bezuspešno, jer je avion odmah posle dejstva izvučen na sigurniji položaj. Neko vreme se nisu tu vraćali, sve do pred kraj aprila, i zadnji put su bili tu, 4 maja kada je poleteo Milenko Pavlović. Sad
« Last Edit: March 29, 2008, 06:15:44 pm by Boba-No1 » Logged
Bane
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 919


« Reply #35 on: March 30, 2008, 01:47:36 am »

O tome da se nije letelo.....ispričaću vam događaj kojem sam bio svedok.

Ma naravno da se letelo, niko u to i ne sumnja, ali sa Ponikva... Kao što sam rekao, Ponikve nisu Batajnica.
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 418WWW
« Reply #36 on: March 30, 2008, 07:50:47 am »

Bane, koliko je potrebno pista da bi poletela dva Galeba? Uzevši u obzir da G4 može da poleće i sa travnatih i polupripremljenih pista.
Logged
Bane
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 919


« Reply #37 on: March 30, 2008, 06:58:43 pm »

Bane, koliko je potrebno pista da bi poletela dva Galeba? Uzevši u obzir da G4 može da poleće i sa travnatih i polupripremljenih pista.

Sa asfaltne piste oko 600 m, sa pripremljene zemljane se računa oko 50% više. Za sletanje je potrebno oko 500 m na asfaltnu, tj. ponovo 50% više za pripremljenu zemljanu. Mislim da je ludost sa ovim avionom poletati i sletati sa polupripremljenih pista. Težina ovog aviona je premala za tako nešto. MiG-21 treba oko 1000 m za poletanje sa asfaltne staze.

Pretpostavljam na šta ciljaš, ali ako pogledaš Ponikve i njegovu okolinu, nema toliko "čistog" prostora. Isto tako, našim pilotima je u većini slučajeva polazilo za rukom da podignu G-4 i da ne budu detektovani od strane NATO-a, ali je zato skoro svako uletanje MiG-21 pri preseljenju bilo detektovano (svedočili piloti kojima je radila signalizacija zahvata).

Koliko ja znam, Ponikve su bile aktivne samo nekoliko prvih dana rata, kad su se vršile rokade naših aviona po aerodromima (masovno iseljavanje Slatine), te su Ponikve primile nekoliko aviona (MiG-21 i Galeb ili Orla, slagaću). Posle nedelju dana od početka bombardovanja, pista je bila kompletno onesposobljena, a največi broj kaponira sa sve aviona je bio uništen. Čini mi se da je i dan-danas ostalo zatrpano nekoliko kaponira u kojima se nalaze (neki čak pretpostavljaju neoštećeni) avioni. Orginialni tekst: http://www.glas-javnosti.rs/clanak/glas-javnosti-05-02-2008/ponikve-leze-na-16-8-tona-bombi.

A u ovoj temi je izjava pilota J-22 koji je službovao '98. i '99. na Ponikvama: http://www.airserbia.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=1294.

O Ponikvama i ratnom dejstvu se može dosta pročitati na forumu AirSerbia, gde je naš kolega Mačak imao živu Grin diskusiju sa jednim od "krilatih".
« Last Edit: July 27, 2010, 07:49:50 pm by dexy » Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 688


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #38 on: April 03, 2008, 10:36:04 pm »

Špijunaža omogućila vojsci da se odupre NATO


BEOGRAD - Penzionisani general Vojske Jugoslavije (VJ)
Jovan Milanović rekao je da je, na osnovu obaveštajnih
podataka koje mu je u Briselu odao francuski major
Pjer Anri Binel, VJ izradila plan odbrane zemlje od
NATO napada, do kojeg je došlo u proleće
1999. godine.


NATO je nameravao da izvrši agresiju po modelu blickriga - da snažnim raketnim i avio-udarima po vojnim ciljevima i civilnoj infrastrukturi, za kratko vreme, u nekoliko etapa, porazi vojsku i stvori uslove za kapitulaciju, rekao je Milanović, koji je u to vreme radio u misiji SRJ pri EU u Briselu, za današnje "Večernje novosti".

Dostavljeni planovi sprečili su postizanje strategijskog iznenađenja, oktobra 1998. i marta 1999. godine, kazao je on.

"Na osnovu spoznaje planova NATO, generalštab je razradio strategiju permanentne disperzije jedinica, borbene tehnike i materijalnih sredstava. To je značilo danonoćne pokrete i promene borbenog položaja. U vojnoistorijskim istraživanjima NATO agresije na SRJ, model primenjene strategije NATO neće dobiti pozitivnu ocenu. U NATO analizama je, takođe, obaveštajna služba VJ ocenjena kao jedna od prvih deset u svetu", rekao je general.

Juna 1998. predao dokument o NATO agresiji na SRJ

Prema Milanovićevim rečima, u proleće 1998. godine OVK je bila već naoružana i organizovana na celokupnom prostoru Kosova i Metohije.

"Naoružanje je stizalo iz Albanije i sa Zapada, gde su postojali i centri za obuku. Na Zapadu su te činjenice ignorisane. U maju i junu 1998. godine se stvari komplikuju i u NATO počinju pripreme i planovi za intervenciju".

"Vojni komitet je dobio političku direktivu od saveta NATO da razradi vojni aspekt, a komanda u Monsu je radila operativni deo konkretnih planova za agresiju. Praktično, 23. juna 1998. sam prvi put dostavio informaciju sa naslovom: 'Priprema agresije NATO na SRJ'", naveo je Milanović.

Prema njegovim rečima, u NATO se predstavljao "s diplomatske pozicije ministra savetnika, bez skrivanja govorio da, s obzirom na to da SRJ nema vojnog atašea, ima zadatak da prati EU i vojno-političke organizacije i saveze".

"Na kraju krajeva, to su svi radili", rekao je Milanović i dodao da je i on bio "predmet istraživanja".

Državni vrh nije verovao u ozbiljnost NATO

"Brisel je, inače, najveća obaveštajna kuhinja u svetu. Kada je Binel uhapšen, štampa je objavila članak: 'Ko je Jovan Milanović?'. Nagađanja su bila različita, da bi francuski izvori pronašli da sam bio potpukovnik KOS VJ (što nisam nikada bio) koji je nekad radio u Alžiru na formiranju tamošnjih tajnih službi", kazao je penzionisani general VJ.

Prema njegovim rečima, tadašnji državni vrh nije verovao u mogućnost agresije na SRJ, nije imao poverenje u VJ, pa ni u njenu obaveštajnu službu.

"Verovalo se da će se diplomatskim putem naći rešenje, da će snage OVK biti poražene, da SAD neće posegnuti za silom i da je vojna pretnja sredstvo za ostvarivanje političkih ciljeva. Kulminacija nepoverenja bila je neverovatna u trenutku kada je napad na našu zemlju bio potpuno izvestan".

Prema njegovim rečima, kopnenoj agresiji najveća kočnica bila Nemačka.

Nemci nas spasili iz istorijskih razloga

"Ova zemlja je imala u julu zadatak da otpočne s planom kopnene operacije. Smatrali su da treba da uspostave mir. Prvim planom kopnene operacije, sa različitim pravcima ulaska, bilo je predviđeno oko 15.000 do 17.000 ljudi".

"Daljim analizama su usložnjavali situaciju, suočavajući se sa mogućnošću otpora, i povećali kontingent na 25.000, zatim 35.000-45.000, da bi se zaključio na 70.000. Pri tome je svakog puta nemački šef komiteta NATO Nauman podizao broj, i to iz dva razloga. Plašio je ostale članice NATO žrtvama i ukazivao da niko takve snage neće moći da pošalje".

„Time je hteo da spreči Nemačku da ne dođe u borbenu situaciju u Srbiji iz istorijskih razloga. Kad god je kontingent povećan, rekli su: 'Zamrzni operaciju!', naveo je penzionisani general VJ.

Prema njegovim rečima, konsenzus za napad obezbeđen je tako što je američki državni sekretar Madlen Olbrajt, ofanzivnom diplomatijom direktno "ubeđivala" zemlju po zemlju, njihova najviša rukovodstva.

"Tako su putem pritisaka i ucena sve članice NATO bile primorane da učestvuju", naveo je Milanović.

Prema njegovim rečima, kada je Binel otkriven, bio je u pravom zatvoru, a on u pritvoru, u stanu ili ambasadi, ukupno 59 dana.

"Binel je napisao u zatvoru knjigu 'Zločini u NATO', koja je prevedena na srpski jezik. U Francuskoj su mu zaplenili celokupno prvo izdanje. Na promociji u Beogradu je vladalo veliko zanimanje za dva čoveka koja su učestvovala u operaciji koju je 'Figaro' označio kao treću po značaju posle Drugog svetskog rata. Binel nikad nije rekao da se pokajao", podsetio je Milanović.

Izvor: http://www.rtv.rs
« Last Edit: July 27, 2010, 07:53:59 pm by dexy » Logged
Bane
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 919


« Reply #39 on: April 04, 2008, 01:15:43 am »

Svaki Ciga samog sebe hvali Grin

A onda pročitate intervju sa Pjer Anri Bunelom u Večernjim Novostima i shvatite da je većina ovoga što je rekao Jovan Milonović samo podizanje svog značaja. Njemu Bunel nije dao nikakve posebne nove podatke koje su naši pre toga dobili od Grka (ali ne i od Rusije!). Nigde Bunel ne pominje reči kao što su "poraz srpske vojske" i "kapitulacija", to je izmišljotina Milanovića.

Ko je bio na promociji knjige "Ratno zločini NATO-a" od Bunela mogao je da vidi kako se Milanović znojio kao prase dok su ga okupljeni pitali zašto je preuveličavao svoju ulogu u celom procesu. Njegov odgovor je bio: "Da zaštiti Bunela." Ma da, kako da ne... Bunel je Milanovića pronašao, a na obratno. Nije Milanović obrđivao Bunela, već mu je ovaj sam predavao papire, a po naređenju. Nije Bunel jedini Francuz koji je nama dostavljao podatke, ali je bio žrtvovan kako bi se zadovoljili Amerikanci koji su pizdeli na sve strane. Isečak sa http://intellit.muskingum.edu/milintel_folder/miops_folder/miops90s_folder/miopsspies00.html:

Quote
Norton-Taylor, Richard, Julian Borger, and Ian Black. "Spy Report Shakes NATO." The Guardian, 10 Mar. 2000. [http://www.newsunlimited.co.uk]

    "NATO last night [9 March 2000] was forced into an embarrassing climbdown when it admitted that, contrary to earlier denials, a secret US report exists suggesting it had a spy in its ranks in the early days of the Kosovo war.... A definitive 'lessons learned from Kosovo' study had been drawn up by James McCarthy, a now retired US air force general, for the deputy secretary of defence John Hamre and general Joe Ralston, vice-chairman of the US joint chiefs of staff.

    "The McCarthy report says that after NATO reduced the number of people with access to bombing raid orders from 600 to 100, the effect on what the Serbs appeared to know about NATO's plans was immediate."

Ovde možete pročitati kako je bilo na suđenju Bunelu: http://www.nin.co.rs/2001-12/13/21043.html.
« Last Edit: July 27, 2010, 07:52:39 pm by dexy » Logged
Sailor
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 755« Reply #40 on: April 04, 2008, 10:04:26 am »

Ова мистерија или легенда око напада на аеродроме у Тузли и Тирани није без основа, ма шта о томе данас говорили званичници.
            Навешћу мој примјер.За вријеме агресије док сам био оператер на Стрели 2М, у вријеме напада на Шипчаник (подземно склониште за авионе) и Црни рт који су нападнути у врло кратком размаку, дошао је до нас на положај тадашњи командант ПВО за приморски сектор и рекао да су наши одрадили гадан посао у Албанији и да можемо очекивати одмазду врло брзо.Рекао је да је група наших ловаца са Голубоваца изненадила амере у Албанији и да су им дали по носу.
                 Мислим да је исти дан по подне дошло до ракетирања Црног рта, и уништења због  несмотрености команданата свих авиона у Шипчанику.Дакле ово су информације које сам добио у вријеме док се све дешавало, много прије него су настале урбане легенде.Тада нико није спомињао Поникве.Код нас доље се буквално знају имена људи који су учествовали у акцији, бар се шпекулише са тим.Ја их нећу овдје износити јер сигурно то није ни у њиховом интересу.Мислим да је све то остало на неком прећутном договору између наше и њихове стране.
               Случај Тузла и експлозије на аеродрому иако их нијесу изазвали наши авиони, биле су у сваком случају погубне по НАТО.Био је то чисти аутого. Grin
               Приликом рушења два наша Mига-29 изнад РС, од стране amеричких F-15 Еagle, дошло је до неспоразума између француског Mirage 2000 и америчке ПВО на тузланском аеродрому.
                Пар F-15 Еagle је тражио потврду од Awaksa да су два обриса на њиховим екранима наше 29-ке, и док је та конверзација ишла у етер, пасивни слушачи су били пилот Mirage 2000 који се нашао у томе рејону док се враћао са својег задатка бомбардовања циљева у Србији, и посада ПВО на Патриотима задужена за одбрану помоћног НАТО аеродрома у Тузли.
               Фрнцуц кад је чуо да су два Мига -29 у његовој близини, спустио се ниско изнад земље и ухватио "црту" али на његову несрећу право према Тузли, гдје је спремна чекала америчка ПВО.Амери су мислили да је то једна од наших 29-ки у бомбардерској акцији и опичили по Французу који је умро а да није схватио шта му се десило.То је изазвало ону јаку експлозију која је била повод за стварање легедне о нападу на тузлански аеродром.
            Због чега би иначе Амери који су буквално имали тајни договор са ЦГ владом, уништили авионе на тлу ЦГ и усковитлали ионако турбулентну атмосферу доље која је била на граници грађанског рата.Вјерујте ми да дејства по циљевима у ЦГ су врло опрзно бирана и само у крајњем случају...а то је овај сигурно био.
« Last Edit: April 05, 2008, 01:37:09 am by SailorCG » Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 688


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #41 on: April 04, 2008, 07:57:25 pm »

Sailor ako nije tajna, jel si desjtvovao sa Strelom 2M, i jesi li imao bilo kakvog uspeha, možda neka bespilotna letelica...
Logged
Sailor
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 755« Reply #42 on: April 04, 2008, 08:16:46 pm »

Quote
Sailor ako nije tajna, jel si desjtvovao sa Strelom 2M, i jesi li imao bilo kakvog uspeha, možda neka bespilotna letelica...

        Јесам једном испуцао напајање, али ракету нијесам испалио јер је авион изашао из захвата.Било је то за вријеме пробијања звучног зида изнад Боке од стране француских Миража.Нијесмо имали никакву најаву, што је један од предуслова да би могао успјешно дејствовати.Док сам ја чекао авион послије пробијања звучног зида да се можда врати, напајање је исцурило, мотор ракете се зауставио  и то је било то...Нашем другом одјељењу амерички F-16 је одувао ракетом комплетно све Стреле када је гађао Црни рт за вријме ових горе описаних догађаја.Нико срећом није повријеђен јер су људи били на ручку а Стреле закључане у један мали објекат на улазу у касарну.
                 Једноставно није било прилике за дејства Стрелом, а неколико Томахвка и беспилотних летилица смо оборили са ЛПА.

         Морам напоменути и то да је приликом тражења оборене бесполитне летилице у рејону Аде Бојане, употријебљен мотрони змај којим је пилотоирао Албанац из Улциња иначе мој познаник.Причао ми је послије  да су на његов змај пуцали наши мислећи да се беспилотна вратила, па је морао одмах принудно слетити. Grin
                Иначе за ту потрагу ангажовала га је ВЈ, па се може рећи да је то био први ратни лет мотоног змајана на нашим попсторима за који ја барем знам. Smiley
           
« Last Edit: April 04, 2008, 08:55:05 pm by SailorCG » Logged
machak
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 598« Reply #43 on: April 04, 2008, 09:00:15 pm »

Quote
Причао ми је послије  да су на његов змај пуцали наши мислећи да се беспилотна вратила, па је морао домах принудно слетити. Grin
Још један пример лоше координације активности. Дешавало се, на пример, да ЛПА, или ЛРБ запуцају на ракету РС Нева мислећи да је крстарећа.  Smiley
Logged
Bane
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 919


« Reply #44 on: April 04, 2008, 10:30:26 pm »

Навешћу мој примјер.За вријеме агресије док сам био оператер на Стрели 2М, у вријеме напада на Шипчаник (подземно склониште за авионе) и Црни рт који су нападнути у врло кратком размаку, дошао је до нас на положај тадашњи командант ПВО за приморски сектор и рекао да су наши одрадили гадан посао у Албанији и да можемо очекивати одмазду врло брзо.Рекао је да је група наших ловаца са Голубоваца изненадила амере код Тиране и да су им дали по носу.

Oslanjati se na izjave visokih oficira Bez da uvredim neke naše članove, ali ako se oslonimo na te izjave onda smo oborili pola NATO eskadrile. Ja u stvari i ne znam sa čim oni lete u Iraku Grin Na nekoliko naših foruma koji se bave avijacijom je bilo dosta diskusije o ovome, i mnogi iskusniji, među njima i piloti su rekli da je šansa da je tako nešto urađeno ravna "nuli".

Napad na Golubovce i probijanje skloništa je bio čista sreća i ništa više. Jednostavno je konstrukcija popustila i bomba je prošla. Mi u principu imamo veoma mali broj podzemnih skloništa koja mogu da izdrže udare najnovije generacije bombi. Ovo je dokazano i u Iraku, gde je velika većina skloništa koje su gradile naše firme probijena.

и посада ПВО на Патриотима задужена за одбрану помоћног НАТО аеродрома у Тузли.

Ovo je proverena informacija - Patriot sistem nikad nije bio u Bosni! Opet se radi o urbanoj legendi. Negde u arhivi na NATO sajtu imaš i razlog zašto taj sistem nikad nije dopremljen. Ako se pogleda i američka doktrina upotrebe sistema Patriot, jasno je i zašto nije stavljen u Bosnu.
Logged
Pages:  1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 87   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.028 seconds with 25 queries.