Pomorska policija MUP-a Republike Hrvatske - ustroj, oprema, aktivnosti

<< < (26/29) > >>

dzumba:
Имају ли ови нови бродови неко бродско наоружање или то полицијски не могу да имају?

leut:
Quote from: dzumba on March 05, 2013, 08:55:52 pm

Имају ли ови нови бродови неко бродско наоружање или то полицијски не могу да имају?Kako kaže kolega maxo:

Svi brodovi klase A imaju 12,7mm Browing i 4 AP M-70AB. Klasa B ima M-84 7,62mm i 2 AP M-70AB. Oružje je smanjeno sa obzirom da su brodovi klase A prije imali 20mm, a klase B 12,7mm.
Svo oružje se nalazi na brodu te spada u opremu broda po zaduženju plovila. Gađanja su redovita jedan puta godišnje strojnicama sa broda, sa time da je novost četri dana u godini se provodi mala obuka sa oružjem i gađanje na kopnu.

Također je dodao i ovo:

Nove puške za brodove će biti VHS. Interventa policija je prvi korisnik VHS u MUP-u, a dogodine najvjerovatnije i granična policija.
M-84 ostaju na brodovima.

leut:
Quote from: maxo on March 19, 2012, 04:52:44 pm

P-1 Srđ
P-2 Marino

         Brodovi P-1 i P-2 građeni su u brodogradilištu „Punat“ na Krku. Ušli su u službu u kasnim osamdesetim godinama, P-1 u OSUP Dubrovnik, P-02 Žalac (od 1992. Marino) u OSUP Rijeka. Imali su oko 50 tona, motore 2xMTU 1000 ks, dužine 24,5 metara. Glavno naoružanje je bio top Oerlikon Mk.I  20 mm, a posada se sastojala od 5 ljudi.
Brodovi su bili previđeni za patrolnu službu unutarnjim morem, ali i za prijevoz raznih delegacija.
Od 1991. god brodovi vrše patrolnu službu, ponajviše granicom RH pošto su bili jedini brodovi klase A. Bili su dobrih maritimnih sposobnosti, a najveća slabost su bili motori - česti kvarovi, jako bučni, čulo ih se na deset milja, velika potrošnja.
P-2 je imao havariju 1993. kod M. Lošinja. Jedini su tada imali pomoćnu brodicu (gumenjak) koji je puštan u more deset do trideset milja prije mjesta kontrole, upravo radi buke motora. Oboje su prodani javnom licitacijom 2012. god.


P-2 Marino dok je još bio u službi.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

P-1 Srđ danas plovi pod imenom "Bura Pride" u floti "Bura Line & Off shore" kao pojačanje na sezonskoj liniji Split - Slatine (Čiovo) - Trogir.

leut:
21.05.2013.

NOVI PATROLAC

Sve o najnovijem brodu splitske Pomorske policije: "Ivan Kamber" po ure brži od "Sv. Mihovila"

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Patrolac ‘Ivan Kamber’

Dok su mornarima Obalne straže i Hrvatske ratne mornarice novi brodovi sanak pusti, u splitskoj Pomorskoj policiji nove brodove ne sanjaju. Oni, naime, njima plove po plavoj pučini Jadrana, i to neštedimice.

Prije nego što će se zaploviti prema Visu, na višednevnu ophodnju u nadzor modre hrvatske granice, posjetili smo novi brod iz flote splitske Pomorske policije. Riječ je o najsuvremenijem ophodnom brodu istočne strane Jadrana koji nosi ime “Ivan Kamber”. Plovilo vrijedno oko 3,5 milijuna eura izgrađeno je u dalekoj Estoniji, u malom specijaliziranom brodogradilištu “Baltic workboats”. Brod je većim dijelom financiran novcem EU-a.

Komfora ne fali

Na brodu dugom 28 metara dočekao nas je njegov zapovjednik Petar Jurko, inače sa svojih 39 godina najmlađi zapovjednik jednog policijskog broda.

− Brod je odličan. Kad je stanje mora 4, dakle valovi visine od 1,5 do 2,5 metara, bez problema plovimo brzinom od 27 čvorova. Do Visa nam treba sat i 15 minuta, a brodom “Sveti Mihovil” trebalo nam je sat i 45 minuta plovidbe. Od Visa do Palagruže doplovimo za samo sat vremena − kaže nam zapovjednik Jurko dok stojimo na prostranom zapovjednome mostu novog “patrolca”.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Zapovjednik novog policijskog ophodnog broda Petar Jurko

Iz prostranog zapovjednog mosta vidljivost je odlična. Dominiraju tri velika, udobna kožnata avionska sjedala. Ispred ergonomskih sjedala smješteni su elektronički uređaji, sklopovi, prekidači, ekrani navigacijskog i pretraživačkog radara, uz veliki ekran ECDIS-a, računalnog sustava koji integrira radarsku sliku i elektroničke navigacijske karte.

Sjedalo u sredini, za kormilom, naravno, rezervirano je za zapovjednika. U lijevom naslonu zapovjednikova sjedala nalazi se mali joystick za autopilota, a na desnom naslonu miš za upravljanje sustavom ECDIS.

− Brod je vrlo komforan. Imamo dva salona, pet kabina, kuhinju, urede, nekoliko sanitarnih čvorova, tuš-kabine, fly-bridge, krmenu dizalicu, brzi gumenjak... Brod pogone dva MTU-ova motora, svaki po 1220 kW-a ili svaki snage od 1600 konja. Ovaj brod pri brzini od 27 čvorova troši jednako goriva koliko, primjerice, naš drugi ophodni brod “Sveti Mihovil” pri brzini od 17 čvorova − nabraja nam zanimljive brodske detalje zapovjednik Jurko, koji je, valja navesti, magistrirao na splitskom Pomorskom fakultetu. Brod je u službu primljen prije dva mjeseca i tek čeka svoje vatreno krštenje.

Spremni za Schengen

− U završnim fazama opremanja broda naša je posada otputovala u Estoniju na sedmodnevnu obuku. I dok smo bili u Estoniji, u tom su brodogradilištu isporučili brodove koje je naručila švedska obalna straža. Dakle, jasno je o kakvom je jakom brodogradilištu riječ − kaže Jurko. Na prinovu u floti ponosan je i Žarko Smajić, načelnik Postaje pomorske policije Split.

− Uvjeren sam da bi i kolege iz Obalne straže rado poželjeli ovakav brod. Za dvije godine, kada, prema Vladinim planovima, stupi na snagu schengenski režim nadzora vanjske granice, bit ćemo spremni. Spremni smo već sada. Ovim smo brodom zaokružili naše potrebe za nadzorom dijela mora koje spada pod PU splitsko-dalmatinsku − kaže načelnik Smajić, otkrivši nam da nautičarima i ribarima dobro poznati ophodni brod splitske Pomorske policije “Sveti Mihovil” nakon remonta ide u PU dubrovačko-neretvansku, gdje će nadzirati južne morske granice.

Brojke

- 28 metara dužine
- 5,7 metara širine
- 800 nautičkih milja  radijus plovidbe pri brzini od 28 čvorova
- 2 motora snage 1220 kW, certificirani za minimalno 3000 radnih sati godišnje


Denis Krnić, Snimio JAKOV PRKIĆ / CROPIX, Slobodna Dalmacija

Jester:
Druga slika je u Lori s južne strane gdje inače i stoje brodovi Pomorske Policije, nekad su se i u Hrvatskoj gradili dobri brodovi šteta šta sad uvozimo ove "kašete za bakalar" iz Estonije ,no sve u svemu neka ljudi obavljaju svoju zadaću promatranja Talijanskih ribarica u Jabučkoj kotlini :)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page