PALUBA
May 31, 2020, 04:26:04 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 9 10 11 12 13 [14]   Go Down
  Print  
Author Topic: Pomorska policija MUP-a Republike Hrvatske - ustroj, oprema, aktivnosti  (Read 99754 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #195 on: March 24, 2017, 02:58:43 pm »

23.3.2017.

POMORSKA STRAŽA ZA 21. STOLJEĆE

'MI SMO OČI I UŠI JADRANA, VIŠE NITKO NE MOŽE UĆI U NAŠE VODE A DA MI TO NE VIDIMO'
Globus prvi u najmodernijem stožeru za nadzor morske granice u EU


AUTOR: Boris Orešić

Danas je naprosto nemoguće da neko plovilo uđe u hrvatske teritorijalne vode a da policija to ne primijeti. To ne podrazumijeva da policijski brodovi moraju neprestance patrolirati duž cijele granice na moru, što bi uostalom bilo i vrlo teško izvedivo s obzirom na to da je morska granična crta duga čak 948 kilometara. Zato policija odnedavno ima sofisticiranu opremu, radare i kamere postavljene mahom na pučinskim stranama otoka kojima snima doslovce cijelu plavu granicu i bilježi sve što plovi ili pluta morskom površinom, od najvećih teretnih prekooceanskih brodova i tankera do najmanjih čamčića.

Snimke s Palagruže

U Nacionalnom pomorskom centru za prikupljanje podataka (NPCPP), središnjem mjestu za nadzor morske granice, u Zadru, policijski službenici na ekranima svojih kompjutera gledaju snimke s Palagruže, najudaljenijeg hrvatskog otoka. Kamera smještena na brdu nasuprot poznatom palagruškom svjetioniku snima i to kameno zdanje izgrađeno još u doba Austro-Ugarske, predivnu šljunčanu plažu, ali i teretni brod koji plovi prema sjeveru. Dovoljan je jedan klik na kompjuterskom ekranu da se aktivira moderna tehnologija, odnosno tzv. AIS sustav koji policiji dojavljuje da je riječ o brodu “Mary Schulte” kojemu je odredište riječka luka.

Riječ je o sustavu kojim moraju biti opremljeni svi veliki brodovi i on automatski otkriva osnovne podatke o plovilu, naprimjer odakle dolazi, pod kojom zastavom plovi, je li prošlo graničnu kontrolu... Brodove koji nemaju taj sustav policajci prate preko radara koji dojavljuju smjer i brzinu kretanja, a ako su u dometu kamere, mogu vidjeti i kako izgledaju i, po potrebi, dalje djelovati. Zahvaljujući kameri na Palagruži za vedrih se dana mogu vidjeti i obale Italije, a one postavljene na Mljetu i Srđu snimaju na udaljenost od 18,5 kilometara. S Molunta, gdje se nalazi najjužnija kamera i radar, policija sada vidi cijelu južnu granicu sve do Prevlake.


* Nacionalni pomorski centar.jpg (51.33 KB. 780x520 - viewed 183 times.)
Nacionalni pomorski centar (Jure Mišković / Hanza Media)
 
Tako u Nacionalnom pomorskom centru, koji djeluje u sklopu Uprave za granicu Ravnateljstva policije, pričaju kako su radar i kamera s Palagruže nedavno u blizini tog otoka primijetili brod neke znanstvene ekspedicije koji je isplovio iz jedne hrvatske luke te napustio teritorijalne vode i ušao u međunarodne, a da svoj izlazak nije prijavio policiji što je po zakonu obvezan. Nakon povratka u luku policajci su to pitanje postavili šefu posade, uglednom znanstveniku, koji im je odgovorio da tako rade već nekoliko desetaka godina.

“Što se promijenilo?” pitao je policajce.

Neuspješan bijeg

“Sada vas vidimo”, glasio je njihov odgovor. A iste su palagruške kamere prošli tjedan u hrvatskim teritorijalnim vodama, oko 700 metara od granice, snimile i talijanski ribarski brod pa su iz Centra odmah obavijestili policijsku postaju u Visu, koja je na mjesto događaja poslala svoj brzi patrolni čamac. Čim je shvatio da mu se velikom brzinom netko približava, Talijan se dao u bijeg prema međunarodnim vodama i mreže bacio u more kako bi bio brži, no policija ga je sustigla i dopratila do Visa, gdje je već sutradan priveden sucu za prekršaje.

To su samo dva primjera koja su djelatnici Nacionalnog pomorskog centra prošle srijede ispričali ministru unutarnjih poslova Vlahi Orepiću koji im je došao u posjet. Iako Centar u sklopu Uprave za granicu djeluje od 2012. godine, kada je osnovan kako bi Hrvatska implementirala europske standarde čuvanja morske granice, s prvim danima ove godine aktivirali su novu opremu – radare, kamere i termovizijske kamere – kupljenu sredstvima Europske unije.

Sredstva iz EU

Naime, hrvatska je plava granica većim dijelom i vanjska granica EU. Za implementaciju Schengenskog graničnog režima Europska je komisija tijekom proteklih nekoliko godina Hrvatskoj osigurala 120 milijuna eura, od čega je 10 milijuna eura bez PDV-a utrošeno na opremanje policije za nadzor mora.

“Malo koja zemlja na Mediteranu, a i u cijeloj Europu, ima tako dobar nadzor granice na moru kao Hrvatska”, ustvrdila je Mirna Kovač Bašić, voditeljica Centra čiji su policijski službenici ekskluzivno Globusu prvi put javno pokazali kako uz pomoć novih tehnologija prate što se događa na jadranskim morskim prostranstvima.
 
Nacionalni pomorski centar, ističe Kovač Bašić, koordinira rad svih postaja pomorske policije, a na raznim slučajevima surađuje i s krim policijom. Svakodnevno komunicira i usklađuje aktivnosti s Obalnom stražom koja spada pod Ministarstvo obrane, Carinom i drugim državnim službama. Koristi se i radarima MORH-a i Ministarstva mora te bazom podataka o ribarima Ministarstva poljoprivrede. Policija se priključila na Hrvatski sustav za nadzor i upravljanje pomorskim prometom Ministarstva mora koji je nadogradila s 19 novih dnevno noćnih kamera velikog dometa njemačke marke Flir, 7 termovizijskih kamera koje snimaju noću i u uvjetima smanjene vidljivosti te 4 radara. Uz ta 4 nova svoja radara – postavljena na Palagruži, Pelješcu, Sušcu i Moluntu - policija koristi njih još 11 Ministarstva mora.

Izbor lokacije

“Posebno smo radarima i kamerama dobro pokrili područje južnog Jadrana gdje očekujemo najveću ugrozu poput mogućih ulazaka brodova s ilegalnom robom ili imigrantima. Čim se takav brod približi hrvatskoj granici, mi ga možemo identificirati i djelovati”, ističe Ive Mustać, jedan od dvojice analitičara Centra, diplomirani inženjer strojarstva s 24 godina iskustva u zadarskoj policiji, koji je sudjelovao i u izboru lokacija za nove radare i kamere. Neki su, kaže, postavljeni na svjetionike, primjerice na Velom Ratu na Dugom otoku, a za neke su poslužili i stupovi mobilnih operatera.

Otkriva kako se pretpostavlja da su paketi marihuane koji su početkom ovoga mjeseca doplutali do više mjesta na hrvatskoj obali i otocima stigli iz Albanije nošeni morskim strujama i jakim jugom. Odredište im je vjerojatno bila Italija, prema kojoj i vodi poznata krijumčarska prekojadranska ruta iz Albanije, no more ih je nosilo prema sjeveru te su završili u Hrvatskoj. Takvih je slučajeva, dodaje Mustać, bilo i ranije pa se u suradnji s kriminalističkom policijom trenutno izrađuje analiza rizika za šverc droge morem. Ovaj put je pakete s drogom prvi uočio ribar kod otočića Glavata, nedaleko od Lastova. Na njegovu dojavu policija je kamerom detaljno pregledala cijelo to područje i primijetila da u blizini još nešto pluta. Na mjesto otkrića poslan je policijski brod, koji je utvrdio da je riječ o ostacima glisera, a ne o drogi.

Talijani u hrvatskim vodama

Diplomirana pravnica Mirna Kovač Bašić u policiji radi 22 godine, a u Zadar je 2012. došla iz Zagreba s mjesta načelnice Pomorske i aerodromske policije. Kaže kako talijanski ribari već znaju da smo jako dobro opremljeni i sve rjeđe iz međunarodnih ulaze u hrvatske teritorijalne vode. Prošle su godine zabilježena 33 slučaja talijanskih ribara u hrvatskim vodama. Kada je riječ o ilegalnim migracijama, mediteranske su krijumčarske rute, dodaje Kovač Bašić, vrlo aktivne posebice one kojima se ilegalni migranti s obala Libije pokušavaju dočepati Malte ili talijanske Lampeduse. No dovoljno im je da uđu u međunarodne vode u kojima se primjenjuje međunarodna obveza spašavanja na moru po kojoj je svaki brod dužan pomoći drugome koji je u nevolji. Druga ruta, koja je u zadnjih godinu dana nešto manje prometna, vodi s turske obale do grčkih otoka, a treća, nama najzanimljivija, iz Grčke u Italiju.

“Nas bi mogli ugroziti brodovi s migrantima koji bi stizali iz Grčke i Albanije, a koje bismo zbog međunarodne regulative spašavanja na moru mi bili dužni dopratiti do naše obale”, ističe Kovač Bašić dodajući kako od početka velike izbjegličke krize nisu imali takvih slučajeva. Zadnji put je 2012. brod Obalne straže do Dubrovnika doteglio plovilo sa 67 ilegalaca.

Procedura na granici

Otkriva kako su Centar već posjetili i predstavnici policija drugih zemalja EU i nisu krili oduševljenje spoznajom kako se Hrvatska izvrsno uskladila sa svim EU standardima, bolje od nekih drugih zemalja članica. Slobodno se može reći da je hrvatski Nacionalni pomorski centar najmoderniji u Europi. Iako je smješten u Zadru u prostorijama tamošnje policijske uprave, njegovu kompjuterski serveri su u Rijeci. Zapošljava 18 službenika – voditeljicu, dva analitičara, 5 voditelja smjene i 10 operatera za praćenje pomorskog prometa. U svakom trenutku u Centru je najmanje troje ljudi.

Za nadzor morske granice policija ima na raspolaganju 23 plovila od čega 7 velikih patrolnih brodova, izgrađenih u zadnjih nekoliko godina u hrvatskim brodogradilištima što je također financirano EU sredstvima. Prije su, kaže voditeljica Centra, policijski brodovi više preventivno patrolirali uz granicu, a sada ih se više ciljano šalje do nekog sumnjivog broda. Policijskoj se floti za nadzor granice prije mjesec dana priključio brod “Željko Raguž” dugačak 25 metara i matična luka mu je Dubrovnik. Prvi moderni ophodni brod “Sveti Mihovil” koji je policija dobila 1999. godine te je tada bio čudo tehnike, još je u funkciji, a trenutno je na remontu. Ovih sedam novih su neusporedivo bolje opremljeni i svi imaju termovizijske kamere.


* Nacionalni pomorski centar (1).jpg (82.98 KB. 780x520 - viewed 182 times.)
Ive Mustać u Nacionalnom pomorskom centru (Jure Mišković / Hanza Media)
 
Službenici Nacionalnog centra kažu kako je plovilima koja ulaze u Hrvatsku tijekom ljetne turističke sezone na raspolaganju 25 graničnih prijelaza na moru. Brod koji doplovi na hrvatski morski teritorij ne smije se na njemu zaustavljati prije nego što se javi u najbližu postaju, no mnogi ne poštuju to pravilo pa tako primjerice iz Crne Gore doplove do Molunta i tamo se kupaju ili jedu u restoranu prije nego što u Cavtatu prođu graničnu kontrolu. Prošle je godine na cijelom hrvatskom Jadranu evidentirano 650 takvih slučajeva. Policija ih je i do sada kažnjavala kada bi ih zatekla u prekršaju, a sada će ih i mnogo lakše otkrivati. Tko poželi kršiti zakone na hrvatskom moru, neka zna da se krenuo s rogatim bosti.

Globus

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #196 on: March 24, 2017, 03:01:12 pm »

POMORSKA STRAŽA ZA 21. STOLJEĆE

'MI SMO OČI I UŠI JADRANA, VIŠE NITKO NE MOŽE UĆI U NAŠE VODE A DA MI TO NE VIDIMO'
Globus prvi u najmodernijem stožeru za nadzor morske granice u EU


Dvije slike sa mup.hr:


* P1130843-733749604b.JPG (180.06 KB. 1440x1080 - viewed 142 times.)


* P1130832-3d6446d7f8.JPG (158.65 KB. 1440x1080 - viewed 130 times.)Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #197 on: May 17, 2017, 11:59:11 am »

Jedna slika iz Slobodne, P-12 "Smjeli" i plovilo Specijalne policije MUP RH (?). Ne znam iz koje godine je slika, ali ako se ne varam, P-12 već par godina nije u sastavu MUP-a RH.


* sipan.jpg (131.89 KB. 1200x798 - viewed 397 times.)

O ovoj klasi maxo je napisao slijedeće:

P-11, P-12, P-13, P-14, P-15 Brzi, P-16

        Šest patrolnih drvenih brodova je građeno 1985.-86., u brodogradilištu „Punat“ na Krku. Težina im je oko 20 tona, dužina 13,50 m, sa dva Mercedesova motora od 550 konja, najveća brzina 21 nm. Ovo su jedini brodovi koji su bili naoružani sa DŠK 12,7 mm.
        To su među najčudnijim brodovima ikada građeni za Jadran, brodovi su projektirani da bi mogli izglisirati, čak imaju flapsove, ali niti jedan nikada nije izglisirao, jedva da su postigli 18. Stalni problemi sa motorima, nisu imali grijanje, a nisi smio zatvoriti vrata jer bi maglilo prozore, u kabini po lijeti i do 50 stupnjeva, a ima i dobre osobine - nije bilo bure ili juga koje nije mogao probiti, jednostavno je sve prorovao.
         P-16 je možda ostao u PP Senj i P-15 Brzi u Zadru, ali za njega nisam siguran.

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #198 on: June 29, 2017, 11:22:24 am »

Pomorska policija MUP RHPolicijski brod 14m

Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 402


# proće i ovo


« Reply #199 on: June 29, 2017, 05:40:45 pm »

Koja je šteta da ona četiri broda propadaju dolje u Grebenu.
Mogla ih je država uzeti na ime duga i završiti u Kraljevici.
Dobro, nisu morali završiti u policiji, mogli su poslužiti i u OS kao patrolci.

poz.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #200 on: February 27, 2018, 03:02:06 pm »

Vijest od prije par dana, prema pisanju domaćih medija riječ je o talijanskoj ribarici.

22.02.2018.

U teritorijalnom moru uzapćena strana ribarica


* 22-02-pu-st-b6e26294c3.jpg (93.24 KB. 1440x1080 - viewed 235 times.)

Danas oko 10 sati praćenjem podsustava za nadzor državne granice na moru unutar teritorijalnog mora Republike Hrvatske uočena je talijanska ribarica

Nakon uočavanja ulaska talijanske ribarice u teritorijalno more Republike Hrvatske od strane Nacionalnog pomorskog centra za prikupljanje podataka informacija je odmah proslijeđena najbližem policijskom plovilu Postaje pomorske policije Split koje je promptno reagiralo i bilo spremno za postupanje.

Prema prvim informacijama ribarica je obavljala ribolov u našim vodama očito krivo procijenivši kako zbog lošeg vremena na moru to može obavljati neometano u hrvatskim teritorijalnim vodama, međutim, hrvatska pomorska policija spriječila je to uzaptivši ribaricu.

Strana ribarica se u ovom trenutku uz pratnju službenog policijskog plovila sprovodi u luku Vis te će policijski službenici provesti kriminalističko istraživanje nad zapovjednikom plovila i članovima posade radi utvrđivanja svih činjenica i okolnosti događaja te podnošenja adekvatne prijave.

Ministarstvo unutarnjih poslova nadzire i štiti državnu granicu na moru uporabom policijskih plovila i tehničkih sustava koji nam omogućavaju kreiranje operativne slike stanja s podacima dobivenih s radara i kamera.

Radari i kamere su strateški postavljeni na mjestima s kojih možemo nadzirati čitavu državnu granicu na moru kao i ukupni morski prostor Republike Hrvatske.

Dovoljan broj policijskih plovila i tehnički sustavi kojima raspolažemo garancija su sigurnosti naše granice kao i cjelokupnog schengenskog prostora i pokazatelj spremnosti na sve izazove u svim vremenskim uvjetima.

mup.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #201 on: February 28, 2018, 11:39:12 pm »

Druga talijanska ribarica zatečena u hrvatskim vodama u zadnjih nekoliko dana.

28.02.2018.

Uzapćenje talijanske ribarice


* brod-P-318-730628fe54.jpg (124.95 KB. 1440x1080 - viewed 51 times.)

Nakon što je pomorska policija jučer oko 15,20 sati uzaptila talijansku ribaricu i sprovela je u luku Umag, utvrđeno je da se na njoj nalazi šest osoba, zapovjednik i pet članova posade koji su uhićeni zbog sumnje u počinjenje prekršaja iz Zakonika o schengenskim granicama.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je talijanska ribarica nezakonito prešla državnu granicu radi obavljanja gospodarskog ribolova s tri rampona. Na ribarici je pronađeno i oduzeto 17,2 kg ribe i rakova.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, u koje se uključila i Ribarska inspekcija, zapovjednik i članovi posade su uz optužni prijedlog danas, tijekom jutra dovedeni na Prekršajni sud u Umagu poradi sumnje u počinjenje prekršaja iz članka 5. Zakonika o schengenskim granicama dok je ribarska inspekcija protiv zapovjednika ribarice podnijela optužni prijedlog poradi prekršaja iz Zakona o morskom ribarstvu.

mup.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #202 on: February 28, 2018, 11:42:24 pm »

Prema pisanju portala Morski.hr riječ je o dvadeset metara dugoj ribarica “Vega”, registriranoj u talijanskoj Chioggiji. S istog portala prenosim i objašnjenje što je uzapćenje plovila.

Quote
Što je uzapćenje plovila?

Prema Pravilniku o primjeni mjera i sredstava prisile, zaustavljanju i pregledu sumnjivog plovila, uzapćenje plovila je mjera koja se poduzima kad postoji osnovana sumnja da je plovilo ili na njemu ukrcana osoba počinila kazneno djelo ili prekršaj. Odluku o uzapćenju zaustavljenog plovila donosi zapovjednik broda Obalne straže. Odluka o uzapćenju priopćava se zapovjedniku zaustavljenog plovila i o tome se sastavlja zapisnik. Plovilo zatečeno u vršenju protupravne radnje može se uzaptiti i prije pregleda isprava, odnosno plovila.

 Uzapćeno plovilo odvodi se u luku u kojoj se nalazi nadležno tijelo za provedbu postupka na jedan od sljedećih načina:

– izdavanjem zapovijedi zapovjedniku uzapćenog plovila da u određenu luku plovi pod pratnjom broda ili zrakoplova Obalne straže,

– prekrcajem tima za pregled na uzapćeno plovilo i odvođenjem u određenu luku.

Odluku o načinu odvođenja uzapćenog plovila donosi zapovjednik broda Obalne straže.

 U cilju zaštite života i zdravlja tima za pregled dok borave na zaustavljenom plovilu zapovjednik broda Obalne straže dužan je:

– neprekidno nadzirati rad tima za pregled na zaustavljenom plovilu,

– održavati stalnu vezu s timom za pregled za vrijeme pretrage ili odvođenja plovila u luku,

– poduzeti potrebne mjere za sprječavanje mogućnosti da prekrcano osoblje bude napadnuto, razoružano ili oteto.

D.G., Morski.hr
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #203 on: July 22, 2018, 03:04:42 pm »

20.07.2018.

Talijanska ribarica je bježala, uhvatio ju brod "Sveti Duje"

Akcija progona plovila trajala je dvadesetak minuta, pa su policijski službenici oko 2 sata sustigli talijansku ribaricu na kojoj se nalazilo pet članova posade. Uzapćena ribarica trenutno je u luci Vis


Talijanska ribarica s pet članova posade uzapćena je nakon progona policijskog broda Sveti Duje u prvim satima petka nedaleko od Palagruže, a u tijeku kriminalističko istraživanje, doznaje se u splitskoj policiji.

Tehnički sustav nadzora državne granice na moru u vodama sjeverozapadno od Palagruže uočio je plovilo unutar teritorijalnih voda Republike Hrvatske. U prvom satu petka na mjesto događaja upućeno je službeno policijsko plovilo Sveti Duje čiji su članovi posade na lokaciji zatekli talijansku ribaricu.

Posadi su izdali naređenje da se zaustave, no oni su se o to oglušili, povećali brzinu i krenuli u međunarodne vode.

Akcija progona plovila trajala je dvadesetak minuta, pa su policijski službenici oko 2 sata sustigli talijansku ribaricu na kojoj se nalazilo pet članova posade. Uzapćena ribarica trenutno je u luci Vis dok je nad talijanskim državljanima u tijeku kriminalističko istraživanje, potvrdili su u policiji.

Autor: HINA, 24sata.hr
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 402


# proće i ovo


« Reply #204 on: July 22, 2018, 03:27:35 pm »

Vecu kaznu bi dobi ja kad nalijen glavu nego sta ce platit ovi talijanci.
Treba nabit kvalitetne kazne pa neka dolaze koliko hoce.

poz.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 217« Reply #205 on: July 22, 2018, 07:31:14 pm »

PČ-177 je to, svojevremeno, rešio četvorocevcem. Wink
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #206 on: September 26, 2018, 07:12:59 pm »

Hrvatska policija otkrila radarom i dojavila, a talijanska presrela...

26.09.2018.

UHIĆENA DVOJICA

Policija kod Palagruže uočila sumnjivi crni gumenjak, hitno dojavili talijanskim kolegama, krijumčari 'pali' s 1,7 tona kokaina! Pogledajte 'filmsku' potjeru na moru


* bbimagehandler.jpg (35.5 KB. 780x462 - viewed 100 times.)
Foto Frontex facebook screenshot

Talijanska policija je u petak, zahvaljujući dojavi hrvatskih kolega, zaplijenila 1,7 tona marihuane nakon potjere i presretanja gumenog glisera s dvije osobe koji se kretao iz smjera Palagruže prema Pescari.

Hrvatska policija je u petak, 21. rujna u večernjim satima dojavila talijanskim vlastima da se prema talijanskoj obali, gradu Pescari kreće gumeni gliser, objavio je MUP u srijedu.

Talijani su na teren uputili helikopter i čamac Guardia di Finanza koji sudjeluju u operaciji Frontexa „Temida” kako bi presreli čamac u kojem su prema sumnjama bili krijumčari droge.

Nakon potjere čamac Guardia di Finanza presreo je gliser na kojem je pronađeno 1,7 tona droge omotane u prozirne plastične pakete.

Talijanske vlasti uhitile su dvije osobe za koje se sumnja da su krijumčarili droge.

Hrvatski policajci su uz pomoć radarskog nadzora mora uočili sumnjivi crni gumenjak ispod Palagruže te su tu informaciju odmah proslijedili talijanskim kolegama.Piše: H, Slobodna Dalmacija

Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 402


# proće i ovo


« Reply #207 on: February 01, 2020, 06:32:59 pm »

Rezervirano za strance?

MUP naručuje dva patrolna broda uz uvjete koje domaći škverovi ne mogu ispuniti
AUTOR :Jozo Vrdoljak/Privredni.hr

1.2.2020.

Ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je javni natječaj za gradnju dva ophodna broda namijenjena za nadzor granice vrijedan 39,5 milijuna kuna bez PDV-a, no uvjeti definirani u natječaju su takvi, tvrde naši sugovornici, da ih ne može ispuniti ni jedno hrvatsko brodogradilište.

Njihova analiza je, tvrde, pokazala da natječaj izgleda kao da je napravljen točno po kroju jednog talijanskog brodogradilišta.

- Kriteriji za ocjenjivanje ponuda namjerno su postavljeni kako bi se diskriminiralo bilo koje hrvatsko brodogradilište. Primjerice, rok isporuke od 15 mjeseci boduje se sa 0 bodova, dok se isporuka od osam mjeseci boduje sa 10 bodova. To govori da naručitelj ima saznanja koje brodogradilište već ima gotov projekt te je u prednosti pred drugim brodogradilištima koja to nemaju. Jer takav rok isporuke može ispoštovati samo ono brodogradilište koje ima spreman projekt - kaže Tomislav Smirčić, predsjednik Uprave Tehnomont brodogradilišta Pula.

Skoro gotovi brodovi
Diskriminirajuće je, nastavlja, i vrednovanje podatka koliko je sličnih brodova neko brodogradilište izgradilo u posljednjih pet godina: svima je poznato, tvrdi, da niti jedno hrvatsko brodogradilište nije u zadnjih pet godina sagradilo više od jednog sličnog broda jer nije bilo potražnje.

Iz Global grupe iz Dubrovnika, koja je preuzela brodogradilište Montmontaža Greben iz Vele Luke u stečaju, ističu da oni već imaju dva nedovršena ophodna broda koja su trebala biti isporučena za grčku obalnu stražu i koje bi mogli dovršiti u roku od dva mjeseca.

- Nažalost, niti jedno naše ministarstvo nije pokazalo interes da dovršimo ta dva broda unatoč tome što je velika potreba za tim brodovima. Radi se o najboljim brodovima te vrste na Mediteranu - tvrdi Milan Dragović, vlasnik Global grupe. Dodaje da bi ovakav posao za velolučko brodogradilište značio povratak na tržište.

Smirčić navodi da je i ograničeni postupak javne nabave u dva stupnja također izveden kako bi se pogodovalo samo nekim brodogradilištima.

- To je zbog toga što se u prvom krugu, koji je objavljen 27. prosinca 2019., taman u vrijeme godišnjih odmora, traži kompletno projektiranje broda i ispunjavanje kompletne tehničke specifikacije i prilaganje svih potrebnih nacrta i proračuna. Takav posao za brodogradilište koje nema spreman projekt iziskuje jako mnogo vremena. A mjesec dana, i to u periodu praznika, nedovoljno je za pripremu cjelokupne dokumentacije. Novi rok naručitelja do 14. veljače 2020. ništa ne mijenja jer je to i dalje nedovoljno vremena - pojašnjava.

Diskvalifikacija
Ni procijenjena vrijednost nabave nije realna, smatraju. Dragović je izračunao da je realna cijena gradnje svakog pojedinačnog broda u slučaju kada brodogradilište neće ništa zaraditi oko tri milijuna eura po brodu. Znači, oko šest milijuna eura bez PDV-a ili 7,5 milijuna eura s PDV-om bila bi realna vrijednost natječaja.

- Niti jedno hrvatsko brodogradilište nije u zadnjih pet godina isporučilo brodove u vrijednosti 39,5 milijuna kuna bez PDV-a, što se natječajem traži. Naime, u Hrvatskoj u toj vrijednosti nije ni bilo traženja niti ugovaranja sličnih plovila u zadnjih pet godina. Tehnomont brodogradilište je 2016. godine isporučilo slično plovilo. Isporučili smo ophodni brod dužine 25 metara, ali kako se radilo samo o jednom plovilu, njegova vrijednost nije u razini tražene.

Problematični kriterij
Logično je da se traži ukupan promet, odnosno ukupna vrijednost svih brodova tijekom nekog razdoblja koji pokazuju koliko je neka tvrtka “jaka”. Konkretno, mi smo imali promet oko 100 milijuna kuna, ali na različitim vrstama brodova. Usprkos tome, na ovakav natječaj se ne možemo javiti jer je kriterij neobjektivan - pojašnjava Tomislav Smirčić.

Dragović smatra kako je jedino rješenje da se raspiše novi i potpuno drugačiji natječaj.

- Brodogradilište treba zadovoljavati i financijske i tehničke kriterije, što za domaće brodograditelje nije niti najmanje sporno. Sporno je to što su ta dva kriterija povezana tako što se brodovi koji bi se gradili moraju naći unutar propisanog proračuna, a to nitko od nas u Hrvatskoj nema. U zadnjih pet godina u Hrvatskoj se nisu masovno gradili ophodni brodovi. Jedino su dva izgrađena kod nas u Veloj Luci za Grčku i jedan u Tehnomontu. Ophodni brodovi u našem brodogradilištu su zapadali 4,6 milijuna eura, dok je ophodni brod koji je izgradio Tehnomont zapadao 2,7 milijuna eura. A ovim natječajem se kao referenca traži vrijednost od 5,3 milijuna eura bez PDV-a - pojašnjava.

MUP: "Sve je po propisima"

Iz MUP-a tvrde da je navedeni uvjet tehničke i stručne sposobnosti definiran u skladu s člankom 268 Zakona o javnoj nabavi. Naglašavaju da je za ovaj postupak nabave još 19. studenoga 2019. provedeno i prethodno savjetovanje u kojemu ni jedan od potencijalnih ponuditelja nije postavio prigovor te da financijske okvire i osnovne uvjete koje plovilo mora zadovoljiti nisu samovoljno definirali.

- U okviru Fonda za unutarnju sigurnost (ISF), Europska komisija osigurala je 123,6 milijuna eura za nabavu opreme koja će biti stavljena na raspolaganje Europskoj agenciji za graničnu i obalnu stražu. Korištenjem navedenih sredstava MUP je nominirao projekt izgradnje dva plovila za nadzor državne granice. Financiranje se osigurava iz Fonda u iznosu od 90 posto, dok će preostalih 10 posto sufinanciranja snositi Hrvatska - pojašnjavaju.

U tu je svrhu, tvrde, Europska agencija za graničnu i obalnu stražu odredila potrebne minimalne maritimne zahtjeve navedenih brodova, kao i zahtjeve vezane uz opremu.

- Poštujući tehničke smjernice i zahtjeve vezane uz karakteristike plovila određene od strane Europske agencije nadležne službe, izrađene su tehničke specifikacije - pojašnjavaju iz Ministarstva unutarnjih poslova.


https://novac.jutarnji.hr/Logged
Pages:  1 ... 9 10 11 12 13 [14]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 5.031 seconds with 24 queries.