PALUBA
September 25, 2021, 11:15:43 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
Glavni pokrovitelj foruma Paluba
kompanija
Protexi Group System
http://www.protexigroup.co.rs/
 
   Home   Help Login Register  
Za eventualne probleme prilikom registracije, obratite se na e-mail adresu broker824@gmail.com ili webmaster@paluba.info Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati najviše do 24 h.
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 3 4 5 6 7 [8]   Go Down
  Print  
Author Topic: Nabavke S-400 širom sveta  (Read 23528 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 096« Reply #105 on: July 29, 2021, 02:30:22 pm »

Uvek se iznova zacudim kolicini americkog bezobrazluka.

Kad oni prodaju sumljivim vladama (diktatorima) oruzje onda je ok ali kad rusija prodaje indiji PVO sistem onda je to razlog za zabrinutost.

Da razumem da su rusi prodali Siriji S400.

Nevidim zasto tu ko ima da se zabrine osim amerikanaca jer indici nisu kupili njihov sistem.

Toliku su prasinu digli kad su Turci kupili S-400 ali kao ok to je zato sto je turska clanica NATO-a.

Logged
Kubovac
Moderator
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 269« Reply #106 on: July 29, 2021, 03:54:06 pm »

A čudi me da im ne uvedu sankcije?  Wink Grin
Logged
Kubovac
Moderator
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 269« Reply #107 on: August 05, 2021, 02:16:20 pm »

Penzionisani indijski general: sistem PVO S-400 će nam pomoći da identifikujemo slabosti kineskog lovca J-20, Vašington nema razloga da nam se meša

Indijski mediji objavljuju materijale u kojima govore o planovima vojne komande zemlje za raspoređivanje protivvazduhoplovnih raketnih sistema S-400. Zabeleženo je da se prve isporuke očekuju početkom sledeće (2022.) godine, a Indija će odmah postaviti sistem PVO ruske proizvodnje u pogranično područje sa Kinom. Indijska štampa izražava uverenje da indijska vojna komanda preduzima takav korak kako bi "proverila parametre steltnosti kineskih lovaca J-20".

Nekoliko desetina ovih lovaca pete generacije već je u službi vazdušnih snaga PLA. Ranije su jedan ili dva (prema različitim izvorima) J-20 Kinezi prebacili na aerodrom Khotan, odakle je vreme leta do indijske granice samo nekoliko minuta.

To se dogodilo tokom pogoršanja situacije u spornom regionu Ladakh - gde su se vojnici dve nuklearne sile okupili u bitci „štapom i kamenom“. Nešto kasnije, nakon postizanja dogovora, kineska strana povukla je svoje lovce J-20 sa pomenutog aerodroma.

Indija veruje da kinesko vazduhoplovstvo u svakom trenutku može ponoviti takav prelet. A lokacija lovaca pete generacije na 250-300 km od indijskih granica u Nju Delhiju smatra se "otvorenom pretnjom". U tu svrhu se planira raspoređivanje sistema protivvazduhoplovne odbrane S-400 Triumf ruske proizvodnje na severoistoku, blizu granice sa NR Kinom. Takođe, kako su primetili indijski novinari, ovo može postati svojevrsno „ispitivanje tla“ za reakciju Sjedinjenih Država.

Indijske vlasti su više puta pokušavale da dobiju garancije od Amerikanaca da se paket sankcija CAATSA neće primenjivati u slučaju isporuke S-400 Triumf iz Rusije. Sjedinjene Države izbegavaju direktan odgovor na sankcije, napominjući da će se „o ovome moći govoriti ako Indija razmesti S-400 na svojoj teritoriji“.

Istovremeno, u samoj Indiji postavlja se pošteno pitanje:
"SAD su uvele sankcije Turskoj zbog kupovine S-400. Ankari je rečeno da se protivvazduhoplovni sistemi ruske proizvodnje "ne uklapaju u sistem PVO NATO-a". Recimo da se zaista ne uklapaju. Ali kako se ista teza može promovisati u odnosu na Indiju? Mi nismo deo NATO -a. Takođe smo suprotstavljeni Kini, poput samih Sjedinjenih Država."

Penzionisani indijski general, razgovarajući sa lokalnim novinarima, iznosi svoje gledište:
"S-400 će nam pomoći da identifikujemo slabosti kineskih lovaca pete generacije J-20. Vašington nema razloga da se meša u ovo. On nije na kineskoj strani ."

Izvor: topwar.ru
Preveo i prilagodio za forum Paluba: Kubovac


Izvor: https://topwar.ru/185646-otstavnoj-indijskij-general-zrk-s-400-pomogut-nam-vyjavit-slabye-storony-kitajskogo-istrebitelja-j-20-vashingtonu-net-rezona-nam-meshat.html?utm_source=website&utm_medium=social&utm_campaign=group
Logged
Kubovac
Moderator
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 269« Reply #108 on: August 17, 2021, 08:56:28 pm »

S-400 je ruski protivavionski švajcarski vojnički nož

S-400 je toliko kontroverzan raketni sistem PVO da su SAD uvele ekonomske sankcije zemljama samo zbog kupovine sistema

Evo šta treba da zapamtite: S-400 se oslanja na postojeću snagu sistema S-300 kako bi postao još smrtonosnija pretnja; održavanje naprednih funkcija kao što su zamenljive modularne rakete, presretanje balističkih projektila i višekanalno dejstvo

S-400 je trenutno jedan od najkontroverznijih sistema PVO na svetu. Sjedinjene Države su uvele ekonomske sankcije zemljama samo zbog kupovine sistema, ali su mnoge svetske sile zainteresovane za to, Indija je potpisala ugovore u septembru 2018., a Kina u aprilu 2018. Ali šta je ono što S-400 čini tako vrućom stavkom u svetu danas? Kako je evoluirao od ranijih sistema S-300?

S-300 je započeo razvoj 1960-ih kao nastavak mnoštva ranijih sistema raketa zemlja-vazduh (SAM). Primarni raketni sistem kojj je trebao da zameni je raketni sistem S-75 (SA-2), koji je slavno korišćen protiv špijunskih aviona U-2 i raspoređen na Kubi i u Vijetnamu. Raketa je prošla testiranje 1970 -ih, a u upotrebu je ušla 1978. (Pored toga i za zamenu sistema PVO S-25 Berkut raspoređenih u dva raketna pojasa oko Moskve, prim. Kubovac)
Primarno poboljšanje S-300 u poređenju sa ranijim sistemima bila bi sposobnost da bude višekanalni, da koristi više snopova za istovremeno navođenje raketa do različitih ciljeva. Raniji sistem S-25 takođe je bio višekanalni, ali je bio izuzetno težak i postavljen je samo na fiksnim položajima. Američki SAM-D (koji će postati MIM-104 Patriot) bio je prvi američki kopneni protivvazduhoplovni sistem sa višekanalnom tehnologijom; u službu je ušao tri godine kasnije, 1981.

Glavni kupac novog raketnog sistema bile su sovjetske snage teritorijalne PVO. Usvojili su prvu verziju S-300, S-300PT. Sve rakete tipa „P“ trebale su biti namenjene teritorijalnoj protivvazduhoplovnoj odbrani. S-300PT je uključivao vučni transportno-lansirni uređaj i vučni radar koji se oslanjao na teške kamione pri premeštanju. Kompleks je takođe uključivao sistem za upravljanje vatrom. To je bilo dovoljno dobro za relativno stacionarne dužnosti PVO -a, ali nije bilo idealno rešenje.
Sovjetska vojska je posmatrala upotrebu protivvazduhoplovnih sistema u Vijetnamu i na Bliskom istoku i utvrdila da je brže manevrisanje i premeštanje ključ za maksimiziranje efikasnosti sistema PVO. S-300PT je trebalo više od sat vremena da se postavi i postane operativan zbog vučene prirode lansera i radara. Ovo je viđeno kao oblast koju je potrebno poboljšati. Originalni S-300PT koristio je raketu 5V55 sa dometom od oko 75 kilometara.

Kao rezultat toga, S-300 je došao u oblik po kojem je sada poznat: montiran na teški kamion MAZ-7910 (mada su varijante montirane i na novije kamione na zglobnim platformama). Lansirni uređaji, radar i sistem za upravljanje vatre montirani su na ove kamione. Dodatna pomoćna oprema, poput one za ispravljanje razlika između radara i visine lansera, postavljena je na lakše kamione. Kompletan sistem, sada poznat kao S-300PS, stupio je u upotrebu 1982. Malo modifikovana verzija za izvoz poznata je kao S-300PMU. PS je koristio dužu raketu 5V55R sa dometom od oko 90 kilometara.

Dok su S-300P u oba oblika bili u razvoju, isto tako su i verzije S-300F za mornaricu i S-300V za trupu takođe bili u razvoju. S-300V je razvijen posebno za suzbijanje taktičkih balističkih projektila poput Lancea i Pershinga, pored vazdušnih pretnji.
Jedna od ključnih karakteristika sistema S-300V je to što ima dve varijante lansirnih uređaja (koji imaju i sopstvene radare za slanje komandi upravljanja i osvetljavanje cilja, prim. Kubovac) i to sa četiri rakete 9M83 kraćeg dometa (75 kilometara) i  sa dve rakete 9M82 većeg dometa (100 kilometara). Kompleti lansirnih uređaja sa radarima, radara za navođenje i komandnog mesta za S-300V montirani su na guseničnim šasijama (isto kao i artiljerijsko oruđe 2S7) radi bolje mobilnosti van puta, za razliku od S-300PS. S-300V je primljen u upotrebu 1985. godine.

Dalji razvoj dogodio se i sa V i P varijantama sistema S-300. Raketni sistemi serije S-300PM nastale su iz želje da se funkcionalnost sistema S-300V za presretanje balističkih projektila integriše u rakete serije P. Izvozne verzije S-300PM označene su kao S-300PMU-1 i S-300PMU-2 (prim. Kubovac) i tako se može pratiti novija evolucija S-300P u navedenim mogućnostima ovih raketa, što dovodi do razvoja S-400.
Zaista, prve verzije S-400 zvale su se S-300PMU-3, što ukazuje na treću modernizaciju mobilne verzije S-300P za protivvazduhoplovnu odbranu. Kada je sistem prvi put predstavljen na MAKS-u 2007, primećeno je da je većina vozila spolja slična sistemu S-300PMU-2.

Međutim, napredak u raketnoj i radarskoj tehnologiji je kod sistema S-400 gotovo 2x veći „u odnosu na prethodne raketne sisteme“. Novi radari koji se koriste u S-400 čine ga verovatno vrlo sposobnim u odnosu na gotovo sve vazdušne ciljeve.
Još jedan ključni aspekt sistema PVO S-400 je mogućnost upotrebe četiri različite vrste projektila različite težine i sposobnosti, omogućavajući sistemu da sam formira veliki deo slojevite protivvazduhoplovne odbrane. Ovo čini S-400 fleksibilnijim sistemom. Takođe može da koristi rakete korišćene u ranijim varijantama sistema S-300.

Nove rakete za S-400 predvidljivo su produžile domet, čak do 240 kilometara u odnosu na vazdušne ciljeve, postepenu nadogradnju sa S-300PMU-1 koji ima domet do 150 kilometara i S-300PMU-2 koji ima domet do 200 kilometara. Novije rakete poput 40N6 mogu čak povećati domet S-400 do 400 kilometara.
Šta to znači za S-400? U suštini, to je i dalje relativno drumsko-mobilni sistem dizajniran za snage teritorijalne PVO. Iako predstavlja značajan skok sposobnosti (posebno u poređenju sa uvedenim sistemima prve generacije S-300PT/PS) i znatno je fleksibilniji od ranijih varijanti S-300, evolucija S-300 u fleksibilniji, sposobniji sistem već je išao sa različitim podvarijantama S-300PMU.

Nasuprot tome, ruska vojska nastavila je sa razvojem S-300V u S-300V4 i S-300VM (Antej 2500 za izvoz), koji uključuje moderniju raketnu i radarsku tehnologiju kako bi mu povećao domet na nivo kasnijeg S-300PMU-2 (do 200 km). Takođe sistem ima i novi lansirni uređaj koji ima mali radar za navođenje projektila ugrađen u vozilo, što verovatno smanjuje broj vozila na terenu.

Iako se sposobnosti S-400 mogu činiti kao značajan skok, one su do toga došle sporom evolucijom ranijih raketa S-300. Mnoge napredne karakteristike, poput presretanja balističkih projektila, izmenljivih, modularnih projektila i višekanalnog angažovanja, prisutne su u sistemu već duže vreme, a S-400 samo nadograđuje postojeće snage S-300 kako bi napravio još smrtonosniju pretnju.


Preveo i prilagodio za forum Paluba: Kubovac

Izvor:
https://nationalinterest.org/blog/reboot/s-400-russias-anti-aircraft-swiss-army-knife-191885?fbclid=IwAR08lWjV3HDtYc5Jt6sBEZtjqq8vmkdNCQVNbLrfL1Wf4EVYw1BzGV2feJg
Logged
Kubovac
Moderator
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 269« Reply #109 on: August 25, 2021, 08:16:18 pm »

Indija će dobiti sistem protivvazduhoplovne odbrane S-400 testiran na poligonima u Astrahanu

Isporuka prvog pukovskog kompleta čuvenog protivvazduhoplovnog raketnog sistema S-400 Triumph Indiji zakazana je za kraj godine, prenosi Izvestija pozivajući se na Dmitrija Šugajeva, šefa Federalne službe za vojno-tehničku saradnju.

Odbor za nabavke odbrane Indije odobrio je 2015. potencijalni ugovor o nabavci S-400, a 2018. je potpisan.

Proizvodnja S-400 za Indiju u Rusiji počela je u februaru 2020. Ukupno je planirano da se ovim kompleksom opremi pet indijskih pukova protivvazduhoplovne odbrane, vrednost ugovora je 5,43 milijarde dolara, što je najveći posao za Rosoboronekport u istoriji svog postojanja.

Protivvazduhoplovni raketni sistem S-400 Triumph često je testiran na poligonima u regionu Astrahan. Tako je jedno od prvih testiranja obavljeno u julu 2007. godine na poligonu Kapustin Jar, gde su obe rakete mete Kaban uništene na planiranoj visini od 16 kilometara.

Izvor: https://astrakhan-24.ru/news/army/indija_poluchit_ispytannuju_na_astrakhanskikh_poligonakh_sistemu_pvo_s400_78351
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 096« Reply #110 on: August 26, 2021, 03:17:56 pm »

@kubovac

Kako izgleda sastav Puka S-400 ?
Logged
Kubovac
Moderator
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 269« Reply #111 on: August 26, 2021, 05:15:27 pm »

@kubovac

Kako izgleda sastav Puka S-400 ?


To je kod nekih sistema kao što je ovaj složeno, zavisi od naručenih komponenti i želja samog naručioca kako će to formacijski rešiti.

Ali Rusi pod sistemom: "Raketni sistem S-400" smatraju sistem obično sa 2 diviziona-kompleksa". Tako je u slučaju Turske, Kine i Indije (Ponuda).

"Raketni sistem PVO S-400" se sastoji od:

- 30K6E Komandno-radarski centar sa OAR 91N6 i Komandnom stanicom 55K6

- 98Zh6E Protivvazduhoplovni raketni kompleks - to je ovo što mi nazivamo "divizion".
Sastoji se iz (višenamenskog) radara za navođenje raketa 92N6, svevisinskog OAR-a 96L6, niskovisinskog radara 76N6, do 12 lansirnih oruđa sa raketama i pratećim sredstvima elektro-napajanja, logistike, održavanja, jarboli za podizanje antena, trenažeri, transportna i pretovarna vozila za rakete i slično.

Kakva je podela unutar samog "kompleksa" iliti "diviziona" nije jasno naznačeno, jer postoje opcije. Ne moraš da kupiš svevisinac 96L6 (mada je stvarno poželjno) i niskovisinac (on je stvarno opcioni element) ako nećeš. Možeš kupiti 6 lansera umesto 12 i slično i na osnovu toga kreiraš sam formaciju unutar "kompleksa" iliti "diviziona".


Kod S-300PMU-1 i 2 je jasnije podeljeno, a sasvim je moguće da formacija unutar diviziona (kompleksa) i kod S-400 izgleda otprilike ovako:

- Radio-tehnička baterija sa OAR-om, niskovisincem, radarom za navođenje raketa i pratećim sredstvima napajanja i veze i sl.
- Raketna baterija sa lanserima, raketama, transportnim i pretovarnim vozilima, elektronapajanje i sl.

* Komandno-radarski centar sa OAR i komandnom stanicom za 2 i više "kompleksa" odnosno "diviziona".

 
Logged
Kubovac
Moderator
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 269« Reply #112 on: September 07, 2021, 02:37:05 pm »

Мože li pojedinačni kompleks-divizion S-400 biti pobeđen?

Možda ako potroši sve rakete? Ili ako članovi posada nisu uvek dovoljno koncentrisani? Možda ako nekako prođe iznenadni napad? Ili ako se tokom napada dogodi kvar na krucijalnim komponentama sistema?
A šta ako ga napadačka avijacija jednostavno "zaobiđe"?
Naravno tu su i pitanja upotrebe protivradarskih raketa, radara sa sniženim radarskim odrazom (stelt), kao i ometanja.

Svakako zanimljiv video rad....

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 19 391


« Reply #113 on: September 07, 2021, 08:23:29 pm »

Quote
Sjedinjene Države su uvele ekonomske sankcije zemljama samo zbog kupovine sistema, ali su mnoge svetske sile zainteresovane za to, Indija je potpisala ugovore u septembru 2018., a Kina u aprilu 2018.

Ја ценим да САД нису уводиле економске санкције државама купцима С-400 првествено због његове оперативне вредности (уосталом она још није ни доказана у правим борбеним условима), већ због тога што се тако сужава простор за продају ПВО "Патриот" и слаби политичка, економска и војна моћ САД.
Logged
Pages:  1 ... 3 4 5 6 7 [8]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Oglasi za poslove na Jooble.org
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.024 seconds with 24 queries.