PALUBA
July 12, 2020, 02:52:17 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: If you are experiencing problems during registration process, please contact us on flushroyal75@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3   Go Down
  Print  
Author Topic: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti  (Read 11110 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 861« on: February 11, 2010, 05:03:19 pm »

Predsednik Tadić : Vojska garant stabilnosti


11.02.2010

Predsednik Republike Srbije Boris Tadić priredio je danas u zgradi Predsedništva prijem povodom 15. februara - Dana Vojske Srbije. Prijemu su prisustvovali: ministar odbrane Dragan Šutanovac sa članovima kolegijuma, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić, visoke starešine VS, kadeti Vojne i Vojnomedicinske akademije i vojnici.


Upućujući čestitku pripadnicima Vojske Srbije, predsednik Tadić rekao je da je srpska vojska neodvojivi deo društva i da će tako biti i u budućnosti. On je zahvalio čelnim ljudima sistema odbrane na naporu koji ulažu u njegovu reformu, naglasivši da Vojska Srbije predstavlja garant stabilnosti, ne samo naše zemlje, nego i čitavog regiona.


* 1.jpg (113.78 KB. 1024x681 - viewed 110 times.)


– Svaka vojska u svetu svoje zadatke može izvršavati samo ukoliko država brine o egzistencijalnim potrebama svojih vojnika. Mislim da možemo uputiti čestitku ministru odbrane zato što je mnogo učinjeno proteklih godina na podizanju standarda naših oružanih snaga. Postoji i jedan neispunjeni prostor o kome moramo voditi računa u budućnosti, a to je stambena politika – rekao je Tadić i dodao da se pri tome mora misliti i na obrazovanje kadra u sistemu odbrane koje u budućnosti ostavlja mogućnost učestvovanja u onim poslovima vezanim za državu koji nisu dominantno vojni.

- Nalazimo se u kompleksnim političkim zbivanjima i ne treba imati dileme da je jedan od izazova i ekonomska kriza koja kada se pojavi u globalnim okvirima izaziva i bezbednosne nestabilnosti. S druge strane, u ovakvim političkim zbivanjima, od izuzetne važnosti je da vojska i čitav sistem odbrane Srbije bude, kroz proces reformisanja ojačan, te da Vojska zauzme poziciju u društvu koja joj pripada i da taj proces bude nastavljen sa punom efikasnošću – rekao je predsednik dodavši da je važno da pripadnici naših oružanih snaga budu osposobljeni da kroz proces obuke odgovore svim izazovima sa kojima se naša zemlja suočava u domenu odbrane. On je rekao da je bitno da vojska neprekidno bude pod civilnom kontrolom, što ne podrazumeva samo nadležnost predsednika Republike, nego i ministra odbrane, Vlade,Skupštine i njenih odbora.

Tadić je rekao da vojska u budućnosti treba da bude jedan od najvažnijih faktora spoljne, a nikako unutrašnje politike.

– Vojska predstavlja i važan činilac tehnološkog razvoja društva jer ona jeste naslonjena na našu odbrambenu idustriju, ali istovremeno svi njeni pripadnici svojim aktivnostima u pojedinim sektorima, suštinski, strukturno doprinose tehnološkom razvoju našeg društva. Tako je bilo u prošlosti, tako će biti i u budućnosti – rekao je predsednik Srbije.

– Srpski vojnik, kao što tradicija govori jeste imao značajnu ulogu u našem druptvu i to je važna činjenica koje se uvek treba podsetiti. Srpski vojnik je na sebe preuzimao velike rizike i u ratovima koji su se desili devedesetih godina i u odbrani zemlje tokom Nato bombardovanja. Ali naš vojnik mora biti spreman da preduzima rizike i u budućnosti, što ne znači da se mi pripremamo za stanje rata, nego vodimo politiku koja je nezaobilazan faktor izgradnje mira na tlu jugoistočne Evrope i upravo u tom smislu, na početku 21. veka želimo da učinimo jedan kvalitativni i suštinski iskorak u odnosu na nepovoljnu tradiciju ratnih zbivanja na ovim prostorima – istakao je Tadić.

– Više puta sam rekao da mir nije dat sam po sebi, već se za njega moramo boriti – poručio je predsednik uz želju da svi pripadnici Vojske, od načelnika Generalštaba do najmlađeg oficira, vojnika i kadeta tu poruku prenesu jedan drugome.


* 2.jpg (158.74 KB. 1024x681 - viewed 123 times.)


Tadić je vojsku okarakterisao kao ključni činilac odvraćanja od rata i da je samim tim stub politike mira i temelj spoljne politike koja za cilj ima sprečavanje sukoba.

Predsednik je podsetio da je kao posledica ratova ugrožena i egzistencija pripadnika vojske. Ti su faktori učinili da Vojska određen broj godina posle ratova nije bila adekvatno opremljena te da je to iziskivalo veći lični napor pripadnika oružanh snaga.

– U mnogim zemljama pripadnici vojske, nakon svoje vojničke karijere, opredeljuju se za diplomatsku karijeru ili neke druge poslove u državi. Oni postaju izvor ljudskih resursa koji doprinosi tehnološkoj modernizaciji društva i ukupnoj stabilnosti i razvoju – naglasio je predsednik Tadić. On je rekao da se tako vidi čitav sistem reformi oružanih snaga koji podrazumeva i brigu o pripadnicima vojske i poštovanje ljudi koji su izabrali tu profesiju kao lično opredeljenje.

Reforma, prema Tadićevom mišljenju, predstavlja i jasno definisanje odnosa između civilnih i vojnih struktura. Predsednik smatra da je važno da vojska ima zasluženo mesto u društvu i da postane deo globalnog bezbednosnog okvira. Tadić smatra da Srbija mora da preuzme ulogu u očuvanju svetskog mira učešćem u mirovnim misijama, a to će, kako je rekao, podići međunarodni kredibilitet i dati novu formu legitimiteta zemlje. Samo takva Srbija, naglasio je predsednik, ima način i instrumente da brani sopstvene interese i nacionalna prava.

Tadić je podsetio da je tokom reformi sistema odbrane bilo dosta izazova, uspona i padova kao i pomanjkanja materijalnih resursa, ali da se bližimo postignuću profesionalizacije Vojske Srbije kojoj se malo ko nadao krajem 2010. i početkom 2011. godine. To neće značiti da građani, ukoliko to žele, neće moći da služe vojni rok, već da će na taj način širi društveni slojevi imati uvid u profesiju vojnika i uvid u sve poslove koje vojska obavlja.

– Vojska ne sme biti izolovana od srpskog društva pod bilo kojim okolnostima – podvukao je Tadić i rekao da je on, kao Ustavom definisan glavnokomandujući Vojske Srbije, na raspolaganju njenim pripadnicima.

 
Izvor: Sajt VS

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 861« Reply #1 on: February 14, 2010, 07:12:02 pm »

Tadić: Služenje vojnog roka dobrovoljno


14.02.2010.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da profesionalizacija vojske ne znači da će služenje vojnog roka biti ukinuto, već da će biti dobrovoljno.


Nakon vojne vežbe u sedištu specijalne brigade u Pančevu, Tadić je novinarima rekao da će model po kojem je izvršena profesionalizacija specijalne brigade biti primenjen i na ostale jedinice Vojske Srbije (VS), ali da će i dalje svi gradjani koji žele da služe vojsku i koji ispunjavaju uslove biti dobrodošli u oružane snage.

Predsednik je ocenio da će na taj način građani sačuvati vezu sa vojskom, a da će posebno biti omogućena i civilna kontrola. On je kazao da se danas uverio da je VS osposobljena i za odbranu zemlje i za učešće u mirovnim operacijama sa mandatom UN i za pomoć civilnom stanovništvu i da je kao takva VS i faktor spoljne politike.

Tadić je izrazio zadovoljstvo prikazanim nivoom obuke pripadnika specijalne brigade, ali i činjenicom da je u protekle dve godine nabavljana nova oprema za tu elitnu jedinicu. Prema njegovim rečima, modernizacija VS će se nastaviti uprkos finansijskim teškoćama i državni vrh će odlučiti da li će sredstva za to biti obezbeđena nakon ostvarivanja ekonomskog rasta u zemlji ili uzimanjem povoljnih dugoročnih kredita.

Predsednik je izrazio zadovoljstvo rezultatima domaće odbrambene industrije postignutim na izvoznom planu i naročito pohvalio Javno preduzeće "Jugoinport SDPR", koje organizuje te poslove.


Izvor: Beta
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 861« Reply #2 on: February 14, 2010, 07:28:08 pm »

Intervju predsednika Srbije Borisa Tadića magazinu „Odbrana“ povodom Dana Vojske Srbije


14.02.2010.

Partneri politike mira

Suštinske reforme započele su 2003. kada smo definisali generalne strateške pravce promena i mogu da kažem da se posle osam godina, dakle jednog srednjoročnog perioda, približavamo vrlo konkretnim dostignućima. Sve te velike promene zahtevaju reformisanje sistema reformi u hodu, neprestano preispitivanje šta je učinjeno i šta već mora da se popravi u jednom tako osetljivom sistemu kao što je odbrana, koja je najdirektnije vezana za ukupnu bezbednost društva i građana, izjavio je u intervjuu „Odbrani“ predsednik Tadić.

Osnovne poruke predsednika Srbije Borisa Tadića povodom Dana Vojske su da u reformi sistema odbrane ostvarujemo krupne rezultate, da učešćem vojske u mirovnim operacijama pod okriljem Ujedinnjenih nacija podižemo međunarodni kredibilitet države bez koga nema novih razvojnih mogućnosti, a miroljubivom i predvidljivom politikom koju vodimo Srbija postaje pouzdan i relevantan partner koga mnogi uvažavaju i sve više cene.

Iako istorija svedoči da u Srbiji i na Balkanu uopšte postoji dominantnost politike permanentnog konflikta, predsednik Tadić ističe da duboko veruje u pregovore i dijalog i drugačiju političku odgovornost, u nenasilne metode, miran i racionalan proces. To je i jedini put rešavanja kosovskog problema, gde u saradnji sa međunarodnom zajednicom, kompromisom i dogovorom, treba konačno rešiti etnički sukob Srba i Albanaca.

Evropske integracije su suštinska pretpostavka stalnog mira na Balkanu. Mi na ovim prostorima, bremenitim teškim istorijskim nasleđem, treba da „napadamo” konkretne probleme, a ne jedni druge, i to je suština moje poruke i politike, kaže predsednik Tadić.

Uz Dan Vojske Srbije – 15. februar, kako vidite prioritete u razvijanju sistema odbrane?

- Razmeđe 2010. i 2011. godine još ranije je viđeno kao vreme ostvarivanja ključnih ciljeva, a to je donošenje svih strategijskih dokumenata, profesionalizacija vojske i uspostavljanje višeg nivoa interoperabilnosti, koji može da obezbedi učešće vojske u međunarodnim mirovnim misijama. To je reformski proces koji traje od 2003. godine. Verujem da ćemo ostvarivanjem tih ciljeva imati značajan rezultat do kraja ove i početkom naredne godine.

Za našu javnost, koja se ne bavi strategijskim dokumentima i reformom sistema, važna je činjenica da li je naša vojska profesionalizovana ili nije, da li naši mladići idu na redovno služenje vojnog roka ili ne idu. Verujem da ćemo postići cilj i da ćemo u 2011. moći da kažemo da je Vojska Srbije potpuno profesionalizovana.

Bilo bi interesantno čuti i poređenja Vaših viđenja sistema i Vojske u periodu kada ste bili ministar odbrane i onoga što je u međuvremenu ostvareno na realizaciji zamisli i planova? Koji su najvažniji učinci i šta ostaje dugoročni zadatak?

- Urađeno je zaista mnogo. Ali se mnogo toga i promenilo od vremena kada sam bio ministar odbrane, 2003. godine. Vojska je tada bila potpuno drugačije koncipirana, oslonjena na vojnike na služenju vojnog roka, sa potpuno drugačijom pozicijom Generalštaba u odnosu na Ministarstvo i ministra. To je bio nasleđeni sistem iz devedesetih godina, svojevrstan anahronizam kakvog nije bilo na evropskom kontinentu. Vojska nije bila koncipirana na moderan način, i to je smanjivalo njenu interoperabilnost jer čitavi sektori koje danas imamo nisu ni postojali.

Bio je to jedan bezbednosni trenutak u kome je bilo teško napraviti jasnu razliku između državnih i paradržavnih struktura. Nakon ubistva premijera Zorana Đinđića postojale su sumnje na sve strane, a država je izgubila kredibilitet jer su njenog premijera ubili kriminalci ali i one strukture koje su bile deo države ali povezane sa kriminalnom.

Suštinske reforme započele su 2003. kada smo definisali generalne strateške pravce promena i mogu da kažem da se posle osam godina, dakle jednog srednjoročnog perioda, približavamo vrlo konkretnim dostignućima. Menjale su se i geopolitičke okolnosti jer 2003. svet nije izgledao kao danas. Izmenio se i tehnološki, a onda važeći standardi u organizovanju oružanih snaga danas se polako napuštaju i uspostavljaju novi, jer su bezbednosni izazovi mutirali. Tada ni Srbija nije bila nezavisna država, već je postojala državna zajednica sa Crnom Gorom, a vojska je imala mornaricu i drugačiju regionalnu odgovornost koja je uključivala kontrolu dela Jadrana. Ekonomski parametri bili su bitno drugačiji jer je proizvodnja beležila visok rast svake godine, svetska ekonomska kriza nije bila na vidiku.

Sve te velike promene zahtevaju reformisanje sistema reformi u hodu, neprestano preispitivanje šta je učinjeno i šta već mora da se popravi u jednom tako osetljivom sistemu kao što je odbrana, koja je najdirektnije vezana za ukupnu bezbednost društva i građana.

Naše učešće u mirovnim misijama značajno podiže međunarodni kredibilitet Srbije. Koje bezbednosne prednosti i političke koristi za Srbiju vidite kao rezultat učešća u zajedničkom očuvanju svetskog mira?

- Moja obaveza je da pojasnim građanima značaj mirovnih misija za svaku zemlju i svaki narod. U međunarodnoj politici samo one zemlje koje doprinose miru i stabilnosti imaju puni kredibilitet, a to podrazumeva i vojno prisustvo na onim žarištima gde je došlo do destabilizacije i ugrožavanja osnovnih principa na kojima savremeni svet počiva. Shodno tome, i one zemlje koje doprinose ekonomskom razvoju drugih zemalja imaju povišen međunarodni kredibilitet. Građani, na primer, Norveške, Japana, Švedske, Holandije izdvajaju znatna sredstva iz svog bruto nacionalnog dohotka, pomažu druge i to je za poštovanje. Voleo bih da i Srbija ima mogućnosti da na taj način doprinosi razvoju nerazvijenog sveta i želim da se što pre nađemo u grupi razvijenih zemalja.

Zemlje koje doprinose miru u svetu i učestvuju u mirovnim operacijama podižu svoj kredibilitet, kao što je to činila bivša SFRJ.

Pošto mi nemamo ekonomski razvoj na takvom nivou da pomažemo druge zemlje, nego smo konzument ekonomske pomoći, ne smemo biti tretirani i kao konzument međunarodne bezbednosti. Sadašnjim učešćem u mirovnim misijama menjamo sliku o sebi, a možemo i mnogo više.

Politička korist je više nego očigledna i mislim da tu pojedini politički akteri prave veliku grešku i lošu uslugu našim građanima kada Srbiju guraju u izolaciju i kada se protive učestvovanju naše vojske u mirovnim operacijama.

Ono što je nekada bilo više nego bolno jeste učešće naših vojnika na služenju vojnog roka u ondašnjim mirovnim misijama. Ali ovde se radi o aktivnosti profesionalnih vojnih lica, naglašavam na dobrovoljnoj osnovi, koji zbog profesionalnog izazova žele da idu u mirovne operacije. Govorim naravno isključivo o operacijama pod mandatom Ujedinjenih nacija i ne dolazi u obzir bilo kakvo učešće Srbije u operacijama koje nisu pod takvim mandatom.

Odbrambena industrija Srbije ostvaruje sve bolje rezultate. To je doprinos oporavku domaće privrede, ali i spoljnopolitički faktor na koji ste ukazali na nedavnoj ambasadorskoj konferenciji u Beogradu?

- Srbija je nakon 5. oktobra 2000. sticala mogućnost da obnavlja svoju namensku industriju. Preko Programa Partnerstvo za mir dobili smo posredno mogućnost da plasiramo proizvode namenske industrije u one zemlje koje su pod striktnom kontrolom NATO i mi danas postižemo objektivno velike uspehe u razvoju odbrambene industrije. Podsećam da je ona 2003. godine bila skoro na kolenima, a evo danas imamo situaciju o kojoj smo tada mogli samo da sanjamo. Sada već razmišljamo o novim investicijama i otvaranju novih tržišta, a vraćamo se i na stara. Pored Iraka i Alžira koja smo obnovili, vratićemo se na tržišta nekih afričkih zemalja, Bliskog istoka, Latinske Amerike, Azije, i to je važna činjenica. Odbrambena industrija ima i spoljnopolitički strategijski značaj.

Vizna liberalizacija, odmrzavanje prelaznog trgovinskog sporazuma i podnošenje kandidature za članstvo u Evropskoj uniji značajni su rezultati u prošloj godini. Tu je i pitanje odnosa sa NATO. Hoćemo li umeti da iskoristimo sve prednosti koje nam nudi Program Partnerstvo za mir?

- Kada je o NATO reč, u javnosti postoje opravdane nedoumice i one su posledica događaja iz devedesetih godina. Ali, ne može biti suštinskih primedbi našem strateškom opredeljenju da Srbija ide prema članstvu u Evropskoj uniji. Očekujemo da dobijemo status kandidata do kraja ove ili početkom sledeće godine i to neće biti lako. Svom snagom radimo na uspešnom okončanju saradnje sa Haškim tribunalom i na započetim reformama društva.

A kada govorimo o bezbednosnim orijentacijama, Srbija je u Programu Partnerstvo za mir i kada smo to postigli smatrao sam da smo postigli veliki međunarodni politički i odbrambeni uspeh.

Ali u 2009. godini imamo jedan izvanredan rezultat potvrđen na sastancima sa potpredsednikom Bajdenom, francuskim predsednikom Sarkozijem i drugima, a to je da Srbiju niko ne može uslovljavati prethodim učlanjenjem u NATO da bi postala član Evropske unije. Nije mnogo zemalja uspelo da uspostavi takav standard, ali Srbija jeste. Očigledno da nekim opozicionim strankama smeta takvo postignuće i oni bi vrlo rado da Srbiju ponovo vrate u konfliktan odnos sa NATO. I tu je ta razlika između dve politike, one konfliktne i politike izbegavanja konflikta.

U samom Programu Partnerstvo za mir ima još puno prostora koje Srbija može da ispuni ostvarujući konkretnu korist za sebe i za svoju vojsku.

Vaš odgovor na temu o referendumu za i protiv NATO?

- Skupština Srbije je donela deklaraciju o odbrambenoj neutralnosti i ova vlada takvu odluku neće menjati u svom mandatu. Ovo poručujem građanima koje pojedine stranke obmanjuju udarajući po tankoj žici negativnih emocija. Od istih smo slušali laži da smo potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU priznali nezavisnost Kosova. Isti oni su obmanjivali građane da je sama Evropska unija priznala nezavisnost Kosova iako ona nema načina da donese takvu odluku, pri tom su bezobzirno vređali dignitet Španije, Grčke, Rumunije, Slovačke i Kipra, zemalja članica EU koje su čak i u procesu pred Međunarodnim sudom pravde povodom Kosova stale na stranu Srbije.

Isti ti i danas pokušavaju da prevare građane tvrdeći da neko iza njihovih leđa hoće da donese odluku o ulasku u NATO, jer samo u takvoj atmosferi straha i opšteg nepoverenja njihova politika vidi šansu. Ovde se naime radi o njihovom nedostatku hrabrosti da kažu šta im je zaista na duši – a to je referendum protiv ulaska Srbije u EU, pa zato da se Vlasi ne dosete, idu izokola računajući na negativan emotivni naboj koji tema NATO ima kod nas. Pri tom jasno razlikujem legitimne negativne emocije građana, od političkih motiva antievropskih stranaka. Uostalom, upravo zbog te suštinske strateške razlike povodom evropskih integracija smo i imali pad prethodne vlade i izbore na kojima su građani jasno i nedvosmisleno potvrdili da su za evropsku budućnost Srbije.

Može li se, posle svih rezultata na spoljnopolitičkom planu, oceniti da je Srbija pouzdan partner u međunarodnim odnosima?

- Naša politika prema međunarodnoj zajednici je iskrena i fer. Svako želi predvidljivog partnera, a ne nekog za koga se ne zna šta će uraditi sutra. Pa i od ljudi koje srećete očekujete da budu predvidljivi. Da li ćete u restoranu sesti pored nekoga za koga ne znate da li će se potući sa nekim u sledećem trenutku. Naravno da nećete.

Mi želimo da vodimo politiku mira i saradnje, da povlačimo predvidljive poteze, da se u međunarodnim forumima zna šta ćemo učiniti. Svoje neslaganje, kada je ono tema, iznosimo javno i za svoje stavove borimo se mirnim, diplomatskim i pravnim sredstvima. Srbija, za razliku od prethodnih vremena, postaje pouzdan i relevantan partner koga mnogi uvažavaju i sve više cene.

I na kraju, Vaša poruka pripadnicima Vojske Srbije povodom praznika?

- Nastavićemo odbrambene reforme uprkos ekonomskoj krizi jer je to interes Srbije. Naši vojnici, podoficiri i oficiri zaslužuju iskreno priznanje za napore koje ulažu kako bi Vojska Srbije bila spremna da odgovori na sve izazove i pretnje sa kojima se suočavamo. Svim pripadnicima srpske vojske čestitam praznik u ime građana Srbije i kao glavnokomandujući naših oružanih snaga.


Mirovne operacije

Mirovne operacije su pravi i najveći profesionalni izazov za one koji su odabrali vojni poziv kao životni. Sposobnost da se učestvuje u mirovnim operacijama je parametar vrednosti i spremnosti vojske, jer doprinos u uspostavljanju i stabilizaciji mira u nekoj zemlji potvrđuje istu takvu spremnost da se štiti i vlastita bezbednost ako do njenog ugrožavanja dođe.


Međunarodni kredibilitet

Srbija mora da učestvuje u mirovnim operacijama ako hoće da ima međunarodni kredibilitet. Ukoliko ga nema, onda ona ne može ni da obezbedi investicije za razvoj, ni da otvara nova radna mesta, a smanjuje i kapacitete da brani svoj integritet. Samo Srbija koja je poštovana članica Ujedinjenih nacija, solidarna sa onima koji pate, spremna da preuzme rizike i pomogne drugima u njihovoj nevolji, samo takva Srbija može da računa na solidarnost drugih zemalja kada su njeni problemi u pitanju.


Pomoć Haitiju

Predstavnici naše policije su u mirovnoj misiji na Haitiju, bili su tamo u vreme razornog zemljotresa, pomogli unesrećenom narodu. I ne postoji međunarodni forum na kome ta činjenica nije istaknuta. Zahvalan sam tim ljudima i drugima u mirovnim misijama koji svojom hrabrošću i profesionalnim opredeljenjem podižu ugled Srbije u svetu.


Radenko Mutavdžić
Izvor: MORS
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 861« Reply #3 on: April 12, 2010, 06:26:49 pm »

Novi blindirani automobil za Tadića


12.04.2010.

Na osnovu propisanih procedura i bezbednosnih standarda, srpske bezbednosne službe odlučile da predsedniku Tadiću ustupe na korišćenje nov blindirani automobil.


* bmw.jpg (29.7 KB. 527x257 - viewed 168 times.)


Srpske bezbednosne službe odlučile su, na osnovu propisanih procedura i bezbednosnih standarda, da predsedniku Srbije ustupe na korišćenje nov blindirani automobil.

O nabavci novog automobila odlučeno je na jednoj od sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, posle procene da blindirani automobil - koji trenutno koristi predsednik Tadić - više ne zadovoljava propisane bezbednosne standarde, saopšteno je Tanjugu iz Kabineta predsednika Srbije.

Pitanje bezbednosti vozila i aviona koje šef države službeno koristi regulisano je zakonom propisanim procedurama, a u javnosti je dobilo na značaju posle udesa službenog aviona u kojem je, u subotu, život izgubio predsednik Poljske Leh Kačinjski.

Kad je o Srbiji reč, šefu države je na raspolaganju blindirani BMW star 11 godina, kupljen, kako je prenela štampa, još u vreme kada je predsednik Srbije bio Milan Milutinović.

Profesor Fakulteta za bezbednost Zoran Dragišić rekao je agenciji Tanjug da se o bezbednosti najviših državnih funkcionera u svakoj državi posebno vodi računa i da Srbija mora da nabavi najkvalitetnije, jer tu, kako je rekao nema štednje.

"Automobili kojima se voze najviši državni funkcioneri moraju biti novi, blindirani i moraju se menjati na određeno vreme", objasnio je Dragišić.


Šta se vozi u regionu

Kad je reč o bezbednosti i kvalitetu službenih automobila i aviona za potrebe najviših državnih funkcionera, Srbija, sudeći prema izveštajima iz regiona, pripada nemarnijim.

Premijeru Pepublike Srpske Miloradu Dodiku na raspolaganju je blindirana "lančia".

Državni vrh Hrvatske može da računa na luksuzni "čelindžer CL 612", čija je cena bila 18 miliona dolara. Kada je reč o vozilima, blindirana koriste i predsednik i premijer.

Nabavke vozila, bilo onih za zvaničnike, bilo za pojedina ministarstva, pre svega MUP, obavljaju se svakih nekoliko godina.

Predsednik na raspolaganju ima tri od ukupno sedam vozila, koja je za oko 900.000 evra kupilo hrvatsko Ministarstvo odbrane pre dve godine.

Jedan od automobila je blindirani "mercedes G 500 L", a preostala dva su mercedesi terenci.

Makedonija, koja je 26. februara 2004. godine izgubila predsednika Borisa Trajkovskog u avionskoj nesreći u BiH, nabavila je 2005. "lirdžet 60" iz SAD, za koji je platila 11 miliona dolara iz budžeta.

Kada je reč o Austriji, podaci o prevoznim sredstvima koje koriste kancelar Verner Fajman i predsednik Hajnc Fišer, i mere bezbednosti koje se preduzimaju tokom putovanja, uglavnom nisu poznati javnosti.

Izvor: RTS

Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 15 689


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #4 on: April 12, 2010, 06:38:48 pm »

Pa i treba da ima adekvatno vozilo, evo na TV-u gledam kako su neki kriminalci pretili srpskom predsedniku Saveta za nacionalnu bezbednost, tj. predesedniku Srbije Borisu Tadiću.
Logged
švercer011
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 737« Reply #5 on: September 01, 2010, 01:32:19 pm »

Tadić u LibijiNa poziv libijskog lidera Moamera el Gadafija, predsednik Boris Tadić boravi u Tripoliju, gde će prisustvovati obeležavanju 41. godišnjice libijske revolucije

* Tadic-Gadafi-527.jpg (43.6 KB. 527x329 - viewed 171 times.)

(Tadić i Gadafi (arhivska fotografija))


Predsednik Srbije Boris Tadić prisustvovaće danas u Tripoliju obeležavanju 41. godišnjice libijske revolucije. Tadić će boraviti u Tripoliju na poziv libijskog vođe Moamera el Gadafija, navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika Srbije.

U septembru prošle godine Gadafi je uručio orden Tadiću, koji je tada u Tripoliju prisustvovao proslavi 40. godišnjice libijske revolucije.

Na vojnoj paradi povodom te proslave, učestvovali su i pripadnici Vojske Srbije, a u delegaciji predsednika Srbije bili su i ministar odbrane Dragan Šutanovac i generalni direktor preduzeća "Jugoimport SDPR" Stevan Nikčević.


Izvor:RTS

Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 377« Reply #6 on: September 01, 2010, 03:24:06 pm »

 Normalno je da će Nikčević da ide sa Tadićem s obzirom koliko S DRP radi i tek treba da radi u Libiji.
Logged
SHOOTER
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 782


« Reply #7 on: September 01, 2010, 03:37:49 pm »

Dali neko zna sta tacno Libija kupuje od SDPR?
Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 377« Reply #8 on: September 01, 2010, 03:55:30 pm »

 U Libiji se radi remont Flote.Radi se u bazi u Tripoliju.Tamo su glavna dvojca bivših kolega ali zbog pravila nemogu da kažem imena.Trenutno se radi sa smanjenim brojem ljudi ali se pre dve godine broj kretao i do 150.
Logged
švercer011
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 737« Reply #9 on: September 01, 2010, 03:55:54 pm »

Dali neko zna sta tacno Libija kupuje od SDPR?
Pa verovatno samo municiju eventualno M-21,drugo neznam sta bi mi mogli da im ponudimo.
Logged
dexy
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 806« Reply #10 on: September 01, 2010, 05:26:56 pm »

Možda bi i njih mogli zainteresovati za Lastu, a mislim da im treba i remont za G-2 i J-21.
Logged
kopriva
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 285


« Reply #11 on: September 01, 2010, 09:21:14 pm »

Quote
U Libiji se radi remont Flote.Radi se u bazi u Tripoliju
A ko radi taj remont Flote?
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 418WWW
« Reply #12 on: September 01, 2010, 09:27:20 pm »

Kopriva već ti je odgovoreno...
Logged
švercer011
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 737« Reply #13 on: September 03, 2010, 10:05:34 am »

Boris Tadić pored Gadafija na proslavi revolucije Libije03. 09. 2010Libijski lider Moamer el Gadafi priredio je svečanu večeru povodom obeležavanja 41. godišnjice libijske revolucije, kojoj je uz više lidera drugih država prisustvovao i predsednik Srbije Boris Tadić
* 0301-epa.jpg (63.92 KB. 400x298 - viewed 126 times.)Predsednik je sedeo je odmah do libijskog lidera, a na večeri su bili i član Predsedništva BiH Haris Silajdžić, premijer Slovenije Borut Pahor i premijerka Hrvatske Jadranka Kosor, javlja Tanjug.

Među gostima bili su i italijanski šef diplomatije Franko Fratini i predsednici više afričkih država, Mauritanije, Čada, Nigerije, Gvineje i premijeri Alžira, Tunisa i Maroka. Posle večere, Gadafi i Tadić su, uz prisustvo ostalih lidera, bili na svečanoj proslavi sa kulturno-umetničkim programom koji je povodom godišnjice revolucije održan u centru Tripolija.Izvor:Press

Logged
MORNAR
vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 646


« Reply #14 on: September 03, 2010, 10:35:04 am »

Premier Borut Pahor sa libijskim predsednikom vlado juće podpisao ugovor za gradnju autoputa u vrednosti 500 miliuna EUR. Radove će izvodit firma SCT sa kooperantima. Javnost je razdvojena oko toga, da vlada pomaže samo nekim firmama itd. A što se tiće predsednika Tadića, danas dolazi u privatnu posjetu Pahoru baš u naše krajeve. Ako ga sretnem, pozdravit ću ga i u vaše ime    
Logged
Pages:  [1] 2 3   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.023 seconds with 25 queries.