PALUBA
May 27, 2020, 05:39:08 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2]   Go Down
  Print  
Author Topic: Operativni proračuni za vreme SFRJ...  (Read 12740 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
aerokravetina
mornar
*
Offline Offline

Posts: 4


« Reply #15 on: October 18, 2009, 08:48:33 pm »

Sirus je u pravu..

U vreme SFRJ postojale su dve vrste planiranja koje su bile svrstane u takozvane planove odbrane i planove za "krizne situacije" (od 1981

planove za vanredne prilike).
Pravila i uputstva koja su uređivala postupak izrade istih su bila ograničena kaskadom nivoa planiranja koju većina nosioca izrade planova nije razumela.
Obzirom na svojstva oficijelne ideologije i političkog uređenja SFRJ, osnovna dokumenta tih planova su bila nerealna i megalomanska.

Dokumenti tipa procena i analize mogučnosti ugroženosti SFRJ od strane nekog agresora su predviđale mogućnosti sukoba svim tada potencijalnim protivnicima ali ne sa istim verovatnoćama nastajanja istih.

Koncepcija opštenarodne odbrane je bila usvojena a da se retko ko usuđivao da postavi pitanje narodu šta misli o tome. U to vreme je sremski front tretiran kao podvig a ne kao klanica u režiji suludih likova.

Takvu koncepciju je podržavala "doktrina o naoružanom narodu". Ta doktrina je pretpostavljala da je svaki stanovnik SFRJ sposoban za neku borbenu i/ili neborbenu ratnu funkciju kao i da je svaki stanovnik SFRJraspoložen da istu izvrši.

Na primer planovi proizašli na osnovi takve doktrine su predviđali početkom osamdesetih da će se u slučaju rata sa zemljama VU samo na Novom Beogradu skupiti 50000 mladih sposobnih za borbu sa na primer 35 motostreljačkom divizijom, iako su ispitivanja na terenu ukazivala da je najveći mogući broj neobuhvaćenih rezervom u toj sredini oko 1000 ljudi problematične obučenosti i sposobnosti za dejstvo u takvom sukobu. 

Iz predhodih nivoa planiranja proizilazile su strategije, kao na primer ona koja je za slučaj sukoba zemljama VU, predviđala evakuaciju dela stanovništva i celokupne privrede iz
Beograda na jug. Svaki pokušaj da se proveri ostvarljivost takve strategije je dovodila do nastanka cirkusa i posledičnog nameštanja rezultata utakmice, taman posla da planovi ne valjaju. Tako su likovi iz fabrike traktora IMT na novom beogradu, kao i likovi iz Poljoprivrednog kombinata Beograg (PKB) "planirali" da za tri dana dislociraju i stave u funkciju svoje kapacitete, ništa manje, nego na Pešter.

Na pitanje, čime i kako misle da prebace svoje kapacitete na Pešter, sve i da ih tamo čeka ikakva infrastruktura, pokazivali su liste kamiona i vozača, železničkih kompozicija i ko zna čega još. Da li je potrebno da kažem kakav je bio rezultat provere tih transportnih kapaciteta (39% realne tehnike u postojanju i 41% realnog ljudstva u

postojanju). Sad zamislite kolonu na niškom putu, borbena tehnika, stanovništvo, krave iz PKB-a, neke mašine...

Naravno za takvu priliku bi beogradske mostove branila PVO čija se realna snaga u tom trenutku (D+15) svodila na do tada preživele trocevce iz obrenovca u rukama TO. 
Sad, kakve su operativni proračuni pravljeni na osnovu takvih strategija, samo Smiljanić može da zna. Nije postojao ikakav scenario u kome su mogle biti sačuvane poletno-sletne staze duže od dva dana. Čemu onda služe podzemne instalacije, osim ako se migovi i orlovi preko noči ne pretvore u VTOL. (Sve i da je to moguće, voleo bih da vidim planove logistike i KIS-ova tog vremena.)

Operativni proračuni su bili komedija za sebe. Naime u to vreme je važila još jedna bitna doktrina, a koje je usvajala da je svako borbeno sredstvo efikasno, pa bio to i neki krš iz drugog svteskog rata, ili neka neefikasna i nerentabilna, time i po život opasna budževina. Ko zna kako su radili VTI i ostali, zna kakve su se tamo bajke pričale.

Svaki pokušaj da se operativni planovi svedu na realne parametre ostvarljivosti su starešine dovodile do ludila. Taman posla da tada neko postavi pitanje efikasnosti upravljanja vatrom artiljerije, ili ne daj bože da ubedi starešine da postoje kompjuteri i slično. Tek završnu reč su imali oni čije je znanje iz domena tehnologija bilo na nivou poznavanja pegle. Što je onda čudno da bivči komandant RV i PVO ne zna šta kaponir može a šta ne može.

Ne verujem i da je sada išta bolje.
Logged
SIRIUS
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 62


« Reply #16 on: December 18, 2009, 08:46:54 pm »

Sada je gore. Gore je stoga što niko važan i odgovoran nije izvukao pouku. Na vojnim školama predaju se i uče isti predmeti, a komandanti se hvale time da umeju da uključe kompjuter. Naša država (šta god se time podrazumevalo) hvali se pred svetom da je ovladala civilnom kontrolom vojske. Na tome se zastavljaju njene ambicije. Naravno, i na tome da rasproda nekretnine zlata vredne, koju je JNA kućila decenijama.
« Last Edit: December 18, 2009, 09:20:13 pm by dexy, Reason: Ružna reč zamenjena adekvatnim izrazom. » Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 526


« Reply #17 on: December 18, 2009, 09:47:44 pm »

Не бих рекао да се у војном школама уче исти предмети. А и да је тако, зашто би било чудно да се учи "тактика" или "стратегија" и онда и сада. Учили си их вековима пре и вероватно након овог времена. Проблем може бити у садржајима предмета, а још више у предвачима. Ако говоримо о "чисто" војним предметима где се учи војна вештина, онда се све мање-више ради на моделима. Колико је модел реалан зависи од наставника или групе наставника који их осмишљавају. Колико ми је познато, ипак се у војним школама, бар када су у питању војни предмети доста напредовало. Заправо и раније је било изванредних модела, добрих процена и оцена. Нешто од тога што је у школама проигравано је примењено и стварности - одбрани од агресије НАТО пакта, колико знам врло успешно. Памети увек има. На жалост и глупости.

Узгред, процена "ђака" у највишој војној школи пред рат, када је у питању ПВО је био да ми са расположивом средствима, уз услов да противник примену све што зна и уме, не можемо оборити ни један авион. Оборили смо бар три, а погодили на дестине. Душманин није знао ни умео да искористи све своје предности. Пилоти и њхови планери су ипак живи људи. Ослонили су се на масовност и неселктивност удара (по цивилним циљевима) и политички притисак. И успели.На жалост.

 Наравно да не ваља да се они који  праве "оперативне прорачуне" повинују пред ауторитетима. Лако је нама сад причати да је требало ово или оно. Него, као то треба  у условима који постоје, са људима које имаш, са политичарима које имаш, са проблемима које имаш или онима које "видиш" да ће бити?  Лако је рећи треба нам једно две бригаде С-300 и две-три ескадриле МИГ-35, једно 1000 комада тенкова, не мора баш "Абрамса" могу и они руски. А како их набавити а да сви буду задовољни. Где наћи и како оспособити људе који ће тиме да рукују? Ко ће то да одржава и како? Кад почне рат, ко ти је савезник а ко непријатељ, а коће ти забости нож у леђа? А шта ако не буде рата, бар не онаквог за какав се спремаш и тд. Сијасет питања и проблема за решавање.

Нека је овако: школе имају све што им треба, болнице такође, привреда ради не може бити боље, плате боље него у ЕУ. И шта? Имамо за војску што нам треба? Да је тако и Немачка војска би имала све што јој треба (а нема). Увек има нешто прече. А шта је прече  не зависи ни од војника, ни од добре воље било ког појединца, макар и добронамерног, већ од колективне свести оличене у изабраним политичарима, народном посланицима, партијама, удружењима који подржавају те политичаре и најпосле у грађанима који изађу и подрже те политичаре. Они су углавном необразовани ("стручњаци опште праксе"), они не знају да руковде (не само војскоми одбраном) , односно да аналитички приступају проблемима и предвиђају будуће догађаје и вежбају одговоре на моделима. Њих треба послати у ове, ипак добре војне школе, да нешто науче. Па и како се праве добри "оперативни прорачуни.
Logged
Boro Prodanic
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 364


« Reply #18 on: December 19, 2009, 08:11:22 pm »

Svaka čast Džumba na kratkoj ali briljantnoj analizi! 
Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 093« Reply #19 on: December 19, 2009, 09:55:50 pm »

Hm, imao sam iskustva s tim planiranjem. Doduše na nižoj razini . Ne ide sve glatko. Tu je planiran novac koji operativa u naravi ne vidi,a njime barata. Svi bi modernu tehniku, sve naj i to je razumljivo. U svakodnevici nisi u stanju niti održavati ono što imaš. Gorka su to iskustva. Jedno sredstvo prati puno toga dok ne dođe u operativnu uporabu. Što briga političara ima li neki ULT osigurane dijelove za tekuću godinu. Koliko goriva i maziva utroši za jedan sat rada. Njihov je moto '' štednja na svim razinama''. Onda se provodi štednja, a sve mora funkcionirati. Pretače se iz šupljeg u prazno. Bitno je da se štedi. najbolja je ušteda ručati utorkom i večerati petkom. Eto uštede.
Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 056« Reply #20 on: December 19, 2009, 10:19:39 pm »

Mada radim u telekomunikacijama, i tu su iste stvari. Svi bi da optimiziraju, ako jedan sistem dobro radi, povodom dobrog održavanja, vodstvo vidi samo da sistem ne stvara probleme, i eto tu je mogučnost da se smanji broj zaposlenih...

Nije bitan efekt, samo da se optimizira/štedi...

LPB
Logged
machak
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 598« Reply #21 on: December 20, 2009, 12:29:10 pm »

Quote
Они су углавном необразовани ("стручњаци опште праксе"), они не знају да руковде (не само војскоми одбраном) , односно да аналитички приступају проблемима и предвиђају будуће догађаје и вежбају одговоре на моделима. Њих треба послати у ове, ипак добре војне школе, да нешто науче. Па и како се праве добри "оперативни прорачуни.
Nekada su u ŠNO postojali specijalni kursevi za najviše državne rukovodioce iz oblasti odbrane. Nedavno, nakon reorganizacije najviših vojnih škola opet pominjani takvi kursevi, ali sve je to džaba kad gospoda političari nemaju nameru da ih pohađaju.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 526


« Reply #22 on: December 20, 2009, 01:28:50 pm »

Мcahak, добро си "прочитао" моју асоцијацију. Да, таква школа (курс) је била и ЈНА (не баш претерано дуго), али да су је баш похађали они који требају, нисам сигуран. Замисао и није да је похађају ови на чије се образовање и васпитање тешко може утицати. Требају да је похађају "млади лавови" - људи који тек треба или су започели да граде каријеру у политици (без обзира на партију) па и привреди. Неко ће рећи зашто из привреде (може ми замерити на милитаризацији). Зато што су привредни проблеми слични војним: непредвиљивост, потреба за анлитичким, "системским" приступом, константна "криза" и потреба управљања са њом и др. Са друге стране, тако се и војска приближава друштву и привреди, међусобно ће се боље разумети и усклађивати обостране потребе и хтења. Тако би и "оперативни прорачуни" били реалнији.

Ево једног "невојног" примера из Војне акдемији који би, да се примени, могао поправити, бар за "јоту", квалитет наставе на цивилним факултетима. У Војној академији ВС (наслеђено још из ЈНА) спроводи се са свим наставницима почетницима тзв. "андагошко-дидактички" курс. Изузетно квалитетан примењени крус по питању "технологије" и техника преношења знања. "Држе" га квалитетни војни и цивилни професори. Ту можеш научити како саставити презентацију, које боје треба користити на њима и зашто, као се наставник треба понашати на часу, шта да ради са рукама, како почети час а како га завршити, како да анимира слушаоце и тд. Ниште се не исказује као вечита тврдња, већ као могућност која сваког полазника тера на размишљање и практичну демонстрацију. Ко је био на цивлним факултетима зна да многи професори, посебно млађи не знају ни да почну, ни да воде час, а о преносу знања нема ни речи. 
Logged
Pages:  1 [2]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.018 seconds with 24 queries.