PALUBA
January 24, 2021, 06:35:03 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: If you are experiencing problems during registration process, please contact us on flushroyal75@gmail.com
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2] 3 4 5 6   Go Down
  Print  
Author Topic: Pearl Harbor 07.12.1941. 0800 sati  (Read 23601 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 762« Reply #15 on: December 15, 2011, 11:39:06 am »

Armijski aerodrom Wheelers

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Druga meta japanskih obrušavajućih bombardera je bio aerdodrom Wheelers. Shodno naređenjima generala šorta svi avioni su bili poređani kao za paradu, sa municijom i gorivom u njima. General Šort je ovakvo naređenje izdao u skladu sa obaveštenjem koje je dobio od Mornaričke Obaveštajne Službe, u kojem je napisano da se treba paziti sabotaža neprijateljskih agenata i da je potrebno sačuvati svu tehniku. Najbolji način čuvanja letelica od sabotaže je bilo njihovo grupisanje...a to je bilo ono što su japanski piloti mogli samo poželeti. U 08:02 25 japanskih bombarder D3A1 se obrušava i zasipa prvo bombama zgrade i postrojenja, da bi kasnije prešli na mitraljiranje aviona P-40. Jedan po jedan avion je bio zahvatan vatrom te je, ili eksplodirao, ili izgoreo do kraja. Prve mete za bombe su bile kasarne i hangari. Čim je prva bomba pala, vojnici su istrčali iz zgrada prema avionima kako bi ih sklonili, ali su dočekani ubitačnom mitraljeskom vatrom iz aviona. Oni koji su uspeli da dođu do aviona su shvatili da njihovo pomeranje neće ići tako lako, kao zbog toga što su bili nakrcani do maksimuma, tako i zbog raznih ostataka zgrada, žica i drugih aviona koji su im se isprečili. U toku ovog napada je totalno uništen hangar Br.3, dok bomba koja je pogodila hangar Br.45 nije eksplodirala, te je on ostao čitav. Uskoro se bombarderima pridružuju i lovci Zero, koji su topovima i mitraljezima gađali sve što se mrdalo na zemlji. Sa ovog aerodroma ipak uspevaju da polete dva američka poručnika, Velš i Tejlor, u svojim avionima P-40 u 08:22. Oni uzimaju kurs prema rtu Barbers i presreću grupu od 12 japanskih bombardera D3A1, koji su u tom trenutku bombardovali aerodrom Ewa. Amerikanci napadaju i uspevaju da obore 3 japanske letelice, Velš 2 i Tejlor 1, a zatim zbog nedostatka goriva i municije odlaze do svog matičnog aerodroma. Tamo ih dočekuje ubitačna PVO koja je gađala sve što leti, ali oni ipak uspevaju da se spuste i popune gorivom i municijom. Dok su se zaletali npo pisti za ponovno poletanje, nailazi grupa od 15 japanskih bombardera D3A1 i zasipa ih vatrom. Velš uspeva da poleti, dok je Tejlor primoran da izvodi najčudnije akrobacije na maloj visini kako bi izbegao japanske metke. Najzad uspeva da ih se otrese i obara jednog japanca, ali je i njegov avion pogođen u hladnjak, a on sam ranjen u ruku. Ipak nekako uspeva da spusti letelicu na sigurno. I Velšova letelica je bila oštećena pogotcima u propeler, motor i hladnjak, ali on nastavlja sa misijom i iznad aerodroma Ewa, obara još jedan japanski avion, ali biva primoran da sleti na aerodrom Halejva. Kako su oštećenja bila lakša, on opet poleće, a ovog puta u pratnji poručnika Dejnza na avionu P-36. Osim njih, sa ovog aerodroma poleću još tri pilota, poručnici Vebster, Braun i Roberts na avionima P-36, ali oni ne uspevaju da obore nijedan neprijateljski avion.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Napadi lovaca iz pratnje

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Prvi lovci koji su krenuli u akciju su bili  piloti Takeši Hirano i Sanadži Ivama. Oni su, u 07:54, primetili dva aviona tipa Piper Cub iznad rta Nuvani, napali ih i oborili svaki po jednog. Posle toga su od ostalih lovaca primećene i leteće tvrđave B-17, kada ih oni napadaju i nanose im teška oštećenja, dok su pokušavale da slete na Hickam Field. Jedno odeljenje napada i civilni aerodrom Džon Rodžers, na kojem topovima uništava jedan DC-3 koji je pripadao kompaniji Hawaiian Airlines. Letelice posle toga pridružuju ostalima u napadu na Hickam. Dok su leteli prema ostalima, a njih se otvara vatra iz PAT-ova na brodovima, a lovac potporučnika Hirana je pogođe, te pada u blizini Fort Kamehameha. Po završetku akcije na Hickamu, ovi avioni, zajedno sa bombarderima, nastavljaju put aerodroma Ewa, a usput napadaju i grupu mornaričkih bombardera tipa SBD sa nosača Enterprize, koji su leteli na matični aerodrom.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Dok su bombarderi rešetali aerodrom Ewa, lovci su u niskom letu gađali sve što se mrda na zemlji. Jedan lovac je čak leteo na visini od samo 6 metara i tako gađao vozila na putu oko ovog aerodroma. Za to vreme su marinci ( ovaj aerodrom je pripadao njima), pokušava li da na sve načine spasu svoje letelice, ali čim su izašli iz zaklona dočekala ih je vatra japanskih aviona i gorući pakao od uništenih aviona. Uprkos svemu nije bilo panike i marinci su se trudili da spasu što više opreme. U vreme napada se pojavljuju i već pomenuti avioni SBD, i to 17 njih, 13 iz skvadrona VS-6 i 4 iz VB-6. Ovi avioni nisu imali pojma o čemu se radi, tako da je vođa grupe, potpukovnik Nadžel prokomentarisao kako su ovi mornari potpuno ludi kada izvode vežbe u ovako rano jutro. Kako su ih japanci primetili, okreću se prema njima, ali prve dve mašine uspevaju da slete na Hickam. Druge mašine koje su krenule na aerodrom Ewa, nisu bile te sreće, te ih japanci obaraju. Avion potporučnika Fogta ( VE broj 6-S-3) se sudara sa jednim lovcem Zero i obe mašine padaju u plamenu oko 1 milju južno od aerodroma Ewa. Na oko 500 meta iza njih su se nalazili kapetan Dikinson ( 6-S-4) i potporučnik MekKarti ( 6-S-9), a na njih kreće vodnik Isao Doikava i obara ih obojicu. Oko 08:25, u reonu rta Barbers, su se nalazile letelice poručnika Petrarke ( 6-S-16) i potporučnika Vilisa ( 6-S-15), a japanci se okreću put njih i napadaju. Uskoro su obojica oborena, ali je pre toga Petrarka uspeo da preda obaveštenje o napadu na Perl Harbur. U 08:30 bombarderi potporučnika Gonzalesa ( 6-B-3) i potporučnika Vebera ( 6-B-12) su napadnutio od strane japanskih bombardera, i tom prilikom je oboren potporučnik Gonzales, dok se Veber sigurno spustio uz manja oštećenja. Potporučnici Dikon ( 6-S-14) i Roberte ( 6-B-9) su takođe bili iznenađeni kada su ugledali japanske lovce, ali su ipak imali malo više sreće od kolega. Obe letelice su bile teško oštećene i jedva su se dovukle do aerodroma. Kada je kf Saji Okadžima video da se iznad baze Wheeler nalazi veliko broj japanskih aviona, on naređuje da se nađe nova meta, tako da sa svojom gupom odlazi iznad aerodroma Ewe, ostavlajući bombardere da dovrše posao. Iznad mornaričke baze Kaneone su se čuli zvuci motora, a kada su mornari izašli da vide šta se dešava, japanski lovci su napali. U bazi su se, u tom trenutku, nalazile ukupno 33 Kataline. Većina ih se načlazila usidrena u blizini rampe, 4 su bile usidrene oko 900 metara od baze, 4 su bile u blizini hangara Br.1, a 3 su bile na patroli. Japanskim lovcima je trebalo 7 minuta da unište ovu bazu. Mitraljirali su Katalinu za Katalinom i palili jednu po jednu. Uskoro se lovcima pridružuju i bombarderi, koji su bombardovali i mitraljirali zgrade ove baze i većinu ih zapalili.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

U 08:29 Fučida izdaje naređenje za povratak.

Nastaviće se....


* WheelerDec41.jpg (107.51 KB, 800x569 - viewed 277 times.)

* WreckedWheeler941.jpg (284.22 KB, 740x551 - viewed 290 times.)

* HangarHickam.jpg (115.26 KB, 747x600 - viewed 289 times.)

* SDBenterprize.jpg (72.97 KB, 1001x770 - viewed 275 times.)

* A6M2FortKamehameha1941.jpg (82.56 KB, 753x600 - viewed 257 times.)
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 762« Reply #16 on: December 15, 2011, 10:41:16 pm »

Napad II talasa

U 08:43 avioni drugog talasa su se nalazili na 15 milja od rta Kahuku, kada vođa, kf Sigeharu Šimazaki, izdaje naređenje „Tenkai, spremite se za napad“. U 08:55, izdaje i komandu za napad.

Letelice II talasa

Bombarderi Nakajima B5N2 ( naoružani sa jednom bombom mase 250 kg i 6 bombi mase 60 kg)

grupanosačbroj letelicaplanirani ciljevi
1vShōkaku9ostrvo Ford
2vShōkaku18Kaneohe
3vZuikaku27aerodrom Hickam
Ukupno54

Bombarderi Aichi D3A1

grupanosačbroj letelicaplanirani ciljevi
1pAkagi18Maryland, Neosho, ostrvo Ford
2pZuikaku17brodogradilišta u luci
3pSōryū17brodogradilišta u luci, dokovi i bojni brodovi
4pKaga26brodogradilišta u luci, dokovi i bojni brodovi
Ukupno78

Lovci Mitsubishi A6M2

grupanosačbroj letelicaplanirani ciljevi
1iAkagi9aerodrom Hickam
2iKaga9aerodromi Hickam i Wheeler, ostrvo Ford
3iSōryū9Kaneohe
4iHiryū8Kaneohe i Bellows
Ukupno35
Ukupno II talas167

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Od planirane 171 letelice za ovaj talas, 4 su odustale od zadatka zbog tehničkih problema.
Lovačka pratnja, pod komandom kk Sabura Šuičija, se deli na dva grupe i razdvaja u visini rta Kaojo. Prva grupa, pod njegovom komandom, produžava za Kaneohe, a iznad baze se opet deli na dva dela. Dok je jedan deo ponovo gađao avione, drugi deo je kružio iznad njih i povremeno gađao primećena vozila i živu silu. Uskoro se pojavljuju i bombarderi koji bacaju bombe na hangare Br.1 i 3, i kompletno ih uništavaju sa svim letelicama koje su bile u njima. Jedine Kataline koje su preživele ovaj napad su bile one u patroli.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

U 08:50, 5 pilota iz sastava 46. skvadrona, 16. lovačke grupe USAAF-a poleće, u avionima P-36, sa serodroma Wheeler, i odmah dolazi pod vatru sopstvene PVO. Svi uspevaju da se provuku bez oštećenja i kreću prema Perl Harburu. Kako je tu PVO vatra bila jaka, okreću prema Bellowsu i u visini rta Diamond primećuju 9 japanskih lovaca. Bez obzira na neprijateljevui brojčanu nadmoć oni ih napadaju. Poručnik Sanders napada vođu grupe kf Fusatu Iidu i obara ga. Iidin avion pada na zgradu kasarne u Bellowsu. I ostali poloti napadaju i počinju da obaraju protivnike. Poručnik Rasmunsen obara potporučnika Acumija, potporučnik Sterling obara potporučnika Isu, a njega opet obara potporučnik Džiro Tanaka. U to vreme poručnik Taker napada jednog Zeroa, ali mu otkazuju mitraljezi, tako da je bio primoran da pređe u oštro poniranje i vrati se u bazu. Poručnik Mur napada jedan Zero, ali ovaj uspeva da se sakrije u oblacima. Po povratku u bazu na njih opet pucaju njihovi protivavionci, tako da su mašine Sandersa, Takera i Rasmusena primile ukupno 52 pogotka.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Iz baze Wheeler poleću poručnik Vilmot i potporučnici Šiflet, Tajer, Gabreski, Lorens i Hajn na avionima P-36 i P-40. Glavna preokupacija pilota je bila da ne dođu pod udar sopstvene PVO prilikom uzletanja, ali im to ne polazi za rukom. Avioni Šifleta i Hajna su oštećeni, ali uspevaju da se vrate u bazu. Ostali piloti nisu imali susret sa japancima, tako da se i oni kasnije vraćaju nazad.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Pearl_Harbor_attack_wave_2.gif (33.81 KB, 479x405 - viewed 146 times.)

* Pearl_Harbor_wave_2.gif (83.74 KB, 550x362 - viewed 133 times.)

* PBYKaneohe1941.jpeg (69.05 KB, 800x544 - viewed 140 times.)

* B-17CBellowsFieldDec1941.jpg (215.41 KB, 798x571 - viewed 123 times.)

* P-40BellowsFieldDec1941.jpg (133.79 KB, 644x464 - viewed 127 times.)
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 762« Reply #17 on: December 15, 2011, 10:50:17 pm »

U 09:00 japanci počinju novi napad na Wheelers, ali su ih amerikanci dočekali spremni ovog puta. Vojnici izvlače mitraljeze iz skladišta i postavljaju ih po aerodromu i odmah otvaraju vatru na japance. U međuvremenu su piloti iz sastava 18. lovačke grupe bili u svojim avionima i kreću sa poletanjem. Japanci ih napadaju dok su još bili na pisti i odmah ubijaju poručnika Kristijansena. Poručnik Vajtmen uspeva da poleti, ali ga odmah napada 6 japanskih lovaca, koji su ga izrešetali, takod a njehov P-40 eksplodira u vazdhu i pada na zemlju. I poručnik Bišop uspeva da poleti, ali i njega napada 6 japanskih lovaca, tako da ga ranjavaju, a on uspeva da sleti avionom na vodu, napusti ga i otpliva do obale.

Poručnik Braun na svom P-36 poleće iz baze Haleiwi i iznad rta Kahuku primećuje jedan avion ( Rodžersa), a zatim napada jedan japanski bombarder i obara ga ( japanci ne priznaju ovu pobedu). Posle toga se nalazi u vazduhu sa Murom, a kako je ovaj ostao bez municije napušta ga. Posle toga Braun napada Zero potporučnika Šigenori Nišikaičija i nanosi mu oštećenja, te je ovaj bio prisiljen da izvrši prinudno sletanje na ostrvu Niihau. Ovom pilotu su kasnije pomagala dva japanska stanovnika ovog ostrva da s esakrije, ali je 13 decembra došlo do obračuna sa domorodcima, u kojem ginu Nišikaiči i jedan od japanaca.
Avioni koji su došli ponovo da bombarduju aerodrom Hickam su ovoga puta dočekani žestokom vatrom, tako da se japanci odlučuju da naprave samo jedan prelet mitraljirajući zgrade i živu silu. I bombardrei drugog talassa se odlučuju na jedan prelet, kojom prilikom uništavaju hangare Br.13 i 15.

18 bombardera B5N2 je bombardovalo ostrvo Ford i, pored jake PVO, uspelo da se bez gubitaka vrati nazad na svoj nosač. Istovremeno avioni D3A1 napadaju krstaricu New Orleans ( u 09:02), a tom prilikom je oboren jedan avion. Drugi avioni napadaju suvi dok Br.1, u kojem su se nalazili razarači Cassin i Downes, kao i bojni brod Pennsylvania. Sam dok dobija 2 pogotka bombi mase 250 kilograma, dok razarač Downes biva pogođen sa tri bombe. Ove bombe probijaju njegove tankove sa gorivom koje se izliva i pali. Istovremeno udarni talas izbija upornice ispod razarača Cassin i on se izvrće na desnu stranu i udara u Downes. Kako je i sam dok bio oštećen, u njega počinje da ulazi voda, koja diže goruću naftu i razliva je po celom doku i napo okolnoj obali. Bojni brod Pennsylvania je bio sledeći na redu i prima pogodak jedne bombe koja ubija 9 članova posade.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

U 09:07, opet dolazi na red Nevada, kada je napada 9 aviona. Od 5 izbačenih bombi dve pogađaju brod, dok tri padaju oko nje. Prva bomba probija palubu u visini 15. rebra i eksplodira, te probija tankove sa gorivom i pali ih. Druga bomba probija palube i eksplodira u visini vodene linije, tako da je nosna sekcija bila polplavljena. Jedna od bombi koje su pale u blizini broda je rikošetirala od površine vode, kreće u vis  i probija bok u visini 28. rebra, ispod jedne od glavnih kula. Njena eksplozija pali vatru koja je gorela još 2 dana.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Istovremeno bombarderi napadaju i bb California, ali ne postižu pogotke. Ipak bombe uspevaju da zapale razliveno gorivo oko nje.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Sledeća meta je bio i nosač hidroaviona Curtiss, u 09:08, kada ga napadaju 3 bombardera. Njegova artiljerija uspeva da obori jedan avion, čiji je pilot, narednik Goto, onda ustremios voju goruću letelicu na njega i sručio se na kran na desnom boku.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Druge dve letelice odustaju od napada na ovaj brod i ponovo gađaju krstaricu Raleigh. Jedna bomba je pogađa u visini 112. rebra, dok druga pada na nekih 90 metara od broda. U 09:10 bombarderi napadaju plutajući dok YFD-2 u kojem se nalazio razarač Shaw. Na njega su bačene 3 bombe, od kojih jedna probija komandni most i tankove goriva koji se pale. Ova vatra dalje zahvata municionu komoru, a rezultat je bila još jedna dramatična eksplozija u kojoj je uništena pramčana sekcija ovog broda, dok je dok bio teško oštećen.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Pet minuta kasnije se pod udarom našao i razarač Helm, kada mu blizinske ekspolzije oštećuju i rastresaju ploče na pramcu tako da on prima vodu i pramac mu uranja u vodu. U 09:20 pod napadom je i krstarica Honolulu, ali bombe padaju u njenoj blizini i ne nanose joj teža oštećenja. I bb Maryland je ponovo bio meta napda, ali je gusti crni dim od zapaljenih brodova Arizona i West Virginia zaštitio. Posle toga avioni napadaju i brod za prevoz municije Pyro, čija posada uspeva da ošteti jedan od aviona, dok sam brod prolazi bez oštećenja. Posle toga su avioni povremeno mitraljirali brodove, sve dok u 09:45, Fučida nije dao naređenje za povratak.


* CassinDownesPensylvania.jpg (65.94 KB, 484x599 - viewed 141 times.)

* nevadaostecenja.jpg (103.05 KB, 2183x796 - viewed 137 times.)

* californiaostecenja.jpg (101.95 KB, 2279x817 - viewed 139 times.)

* USSCurtissUSSMedusaPearlHarbor1941.jpg (76.7 KB, 740x590 - viewed 113 times.)

* ShawexplodingPearlHarbor.jpg (79.5 KB, 747x599 - viewed 121 times.)
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 762« Reply #18 on: December 15, 2011, 11:02:46 pm »

Dejstvo mini podmornica

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Od 5 mini podmornica koje su učestvovale u napad u na Perl Harbur, dve su uspele da prodru u luku. Jedna od njih je bila I-22A, koja je torpedima gađala nosač hidroaviona Curtiss i razarač Monaghan. Oba torpeda su promašila svoje ciljeve, a podmornica je potopljena dubinskim bombama ispaljenim sa ovog razarača u 08:43. Posle rata je podmornica otkrivena tokom priprema za konstruisanje novog podmorničkog doka, i iskorištena je za njegovo pounjavanje, tako što je jednostavno ubačena u njega zajedno sa ostalim stenama i zemljom. Druga mini podmornica, nepoznatog broja, koja je prodrla u unutrašnjost luke je nađena 1944 godine, u Vest Lohu, prilikom raščišćavanja ostataka velike eksplozije municije ranije te godine. Njeno pronalaženje je bilo tajna do 1960 godine, a njeni ostatci su izbačeni van luke. Prilikom njenog pronalaženja je konstatovano da su joj obe torpedne cevi prazne, tako da se sa sigurnošću tvrdilo da je ona svoju misiju završila. Na nekim japanskim fotografijama, snimljenim tokom napada, se vidi nešto što liči na podmornicu kako ispaljuje torpeda. Pretpostavlja se da je neko od ispaljenih torpeda pogodilo bb Oklahoma i time ubrzalo njegovo potonuće. Ostale 3 mini podmornice nisu uspele u svojoj misiji, te su dve potopljene, a jedna napuštena. Jedna mini podmornica, nepoznatog broja, je potopljena od strane razarača Ward u 06:37, 5 milja od ulaza u luku. Druga mini podmornica, I-18A, je oštećena istočno od ulaza u luku dubinskim bombama i napuštena od strane posade. Treća i najpoznatija mini podmornica je bila I-19A, koja se zbog pokvarenog žiro kompasa nasukala na istočnoj obali ostrva Oahu. Tu je pronađena i zarobljena, kao i njen komandir potporučnik Kazuo Sakamaki, koji je postao poznat kao ratni zarobljenik Br.1.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Planirani III talas

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Odmah po povratku na nosače aviona, Fučida i Genda su insistirali kod Naguma da se izvrši i treći napad, koji bi bio usmeren na uništavanje tankova goriva, skladišta municije i torpeda i svih lučkih instalacija. Međutim Nagumo ih je glatko odbio i kao razlog naveo sledeće:

- Američka PVO je bila mnogo jača tokom napada II talasa, tako da je 2/3 ukupnih japanskih gubitaka bilo tokom napada ovog talasa.
- Pozicija američkih nosača je i dalje bila nepoznata, kao i to koliko amerikanci imaju još operativnih bombardera na ostrvima, koji su mogli da napadnu japanske brodove.
- Treći talas bi zahtevao vremena za pripremu, tako da bi avioni bili primorani da se vraćaju na nosače u sumrak i noću, a kako piloti nisu imali dovoljno obuke u noćnim operacijama to bi pretstavljalo veliki rizik.
- Stanje sa gorivom je bilo zabrinjavajuće i Nagumo nije mogao da rizikuje ostanak na toj poziciji, jer je postojala mogućnost da bi morao da ostavi razarače da plutaju na moru.
- Verovao je da su najvažniji ciljevi postignuti i da je neutralisana Pacifička flota, tako da nije hteo da rizikuje nove gubitke.
Iako je admiral Jamamoto u prvom trenutku podržao Nagumovu odluku, posle toga ga je ipak kritikovao. Kolika je ovo greška bila najbolje je objasnio admiral Nimic, kada je rekao:

„Treći talas bi produžio rat na Pacifiku za još dve godine.“

Posle napada

Kada je i poslednji japanski avion odleteo, Perl harbur je ličio na prizor iz pakla. Uskoro je počelo sa svođenjem računa, kada se shvatilo da ipak nisu svi brodovi izgubljeni i pored velikih oštećenja. Totalni gubitak su bili bojni brodovi Arizona i Oklahoma, kao i stari bojni brod Utah, dok su svi ostali kasnije popravljeni i vraćeni u službu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Odmah se krenulo sa spasavanjem svih oštećenih brodova, a komandu nad operacijom dobija kf Homer Valin. U svojim memoarima je kasnija napisao:

"U kratkom vremenu sam oslobođen svih dužnosti, kako bi mogao da posvetim svoje puno vreme operaciji spasavanja."

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Uskoro su mornarički, lučki i civilni ronioci počeli sa radovima na brodovima koji su mogli da se podignu na površinu. Oni su počeli da zatvaraju otvore na oplatama brodova i da ispumpavaju vodu iz njih, dok su mornarički ronioci imali zadatak da raščiste unutrašnjost potopljenih brodova.


* I-15.jpg (48.24 KB, 1217x309 - viewed 127 times.)

* Ko-hyotekiclasssubmarineHawaii.jpg (56.8 KB, 740x460 - viewed 133 times.)

* Carrier_shokaku.jpg (102.47 KB, 740x551 - viewed 123 times.)

* Pearlharboraftermath.jpg (113.99 KB, 740x591 - viewed 127 times.)

* utahspasavanje.jpg (117.19 KB, 747x600 - viewed 134 times.)
« Last Edit: December 16, 2011, 12:11:52 am by MOTORISTA » Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 762« Reply #19 on: December 15, 2011, 11:20:00 pm »

U roku od 6 meseci, 5 bojnih brodova i dve krstarice su ponovo podignute na površinu i poslate na neophodne popravke u Perl Harburu ili na zapadnoj obali SAD-a.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Intenzivna akcija se nastavila i tokom cele sledeće godine, do kad su ronioci proveli ukupno 20.000 časova pod vodom. Iako je bb Oklahoma uspešno okrenut i podignut sa dna, on nije nikada popravlje, a prevrće se i tone tokom teglja za zapadnu obalu 1947 godine.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Bojni brodovi Arizona i Utah su ipak bili toliko oštećeni, da je njihovo spasavanje ocenjeno kao nerentabilno. Ipak je sa njih skinuto naoružanje i oprema koji su upotrebljeni za druge brodove. Ostatci oba broda se i danas nalaze na mestima svoje pogibije, s tim da je Arizona proglačena za ratni spomenik i grob svoje posade.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Bojni brodovi:

Arizona: totalni gubitak.
Oklahoma: totalni gubitak.
West Virginia: ponovo u stroju od jula 1944.
California: ponovo u stroju od januara 1944.
Nevada: ponovo u stroju od oktobra 1942.
Tennessee: ponovo u stroju od februara 1942.
Maryland: ponovo u stroju od februara 1942.
Pennsylvania: ostao u stroju
Utah: totalni gubitak

Krstarice:

Helena: ponovo u stroju od januara 1942.
Raleigh: ostala u stroju
Honolulu: ostala u stroju

Razarači:

Cassin: ponovo u stroju od februara 1944.
Downes: ponovo u stroju od novembra 1943.
Shaw: ponovo u stroju od juna 1942.

Pomoćni brodovi:

Oglala: ponovo u stroju od februara 1944.
Vestal: ponovo u stroju od avgusta 1942.
Curtiss: ponovo u stroju od januara 1942.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Najvažnije po Pacifičku flotu je bilo to što su sačuvali svoje nosače aviona, koji su kasnije pomogli da se japancima nanese prvi proraz kod Midveja i time zaustavi njihovo napredovanje. Osim brodova, mornarica i vazduhoplovstvo su izgubili 188 letelica, dok je još 155 letelica bilo teže ili lakše oštećeno.

Gubitci USAAF-a

Tip leteliceUkupnoUništeniOštećeniSpremni za dejstvo
B-17C12444
B-18A33121011
A-20A12255
P-40C12552
P-40B87372525
P-36A3941916
P-26140014
Ukupno223648277

Ipak najveći gubitak su pretstavljali ljudski životi.

MornaricaMarinciVojska i USAAFCiviliSvega
Mrtvi2008109218682403
Ranjeni71069364351178
Ukupno27181785821033581

Kao najveći krivci za ovu tragediju su kasnije optuženi admiral Kimel i general Šort, iako su obojica svo vreme pre napada upozoravali i tražili pojačanja. Oni su pretstavljali žrtvene jarce i, kako su kasnije mnogi pisali, dve poslednje žrtve ovog napada. Što se samog napada tiče, admiral Nimic je kasnije rekao sledeće:

„Milost je božija što je naša flota bila u Perl Harburu 7. decembra 1941. godine. Da je Kimel znao da se priprema napad verovatno bi pokušao da presretne neprijateljsku flotu svojim brodovima. Kada se uzme u obzir razlika u brzini između naših bojnih brodova i japanskih nosača, on nije imao šanse da im se približi na rastojanje za otvaranje vatre, a kao rezultat bi bilo to da bi izgubio gotovo sve brodove u dubokoj vodi i mnogo više ljudi.“

Što se japanskih gubitaka tiče oni su bili smešno mali. Od letelica I talasa izgubljeno je 9 ( 5 B5N2, 1D3A1 i 3 A6M2), dok je II talas izgubio 20 letelica ( 14 D3A1 i 6 A6M2). Osim toga, zbog oštećenja, je otpisano još 55 letelica ( 16 B5N2, 30 D3A1 i 9 A6M2). Mornarica je izgubila i 55 letača, kao i 5 mini podmornica sa ukupno 10 članova posade.


* oklahomaspasavanje.jpg (70.54 KB, 492x600 - viewed 129 times.)

* oklahomaokretanje.jpg (134.08 KB, 754x600 - viewed 146 times.)

* arizonaronjenjeukupolubr3.jpg (81.49 KB, 742x600 - viewed 137 times.)

* arizonaunutrasnjostispodkupolebr4.jpg (133.32 KB, 737x600 - viewed 130 times.)

* nevadaostecenjeodbombe.jpg (121.49 KB, 740x586 - viewed 131 times.)
Logged
Рашо
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 503« Reply #20 on: December 16, 2011, 09:24:35 am »

Malo mi je čudna jedna stvar. Dok su Kimel i Šort, zasluženo ili ne, osramoćeni i kažnjeni za propast u Perlu, dotle Makartur za istu, ako ne i veću grešku, ne dobija čak ni opomenu.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 762« Reply #21 on: December 16, 2011, 03:39:22 pm »

Posle svega što se dogodilo u Perl Harburu i napredovanja japanaca, kada su pregazili sve ispred sebe, americi je bio potreban heroj. Njega su našli u, biću pristojan, osrednjem generalu Mekarturu. Kimel i Šort su stradali jer je neko morao da strada zbog događaja na Havajima, bez obzira što su bili dobri oficiri koji su tražili pomoć i svo vreme upozoravali šta može da se desi. S druge strane Mekartur je odlično iskoristio svojih 5 minuta slave i postao "veliki pobednik" nad japancima kasnije.
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 053


« Reply #22 on: December 16, 2011, 07:45:09 pm »

Lepo obrađema tema - zadovoljstvo čitati obilje novih podataka i detalja o tom napadu.
Mislim da je taj napad na Pearl harbour odredio sudbinu 3. rajha.

Napad na Pearl Harbour je direktno uvukao USA u rat, i time je nesporno rešeno ko će biti pobednik a ko gubitnik u tom svetskom sukobu!

Da nije bilo Pearl Harboura - pitanje je dokle bi Britanci izdržali?
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 517


« Reply #23 on: December 21, 2011, 01:56:13 pm »

Ipak, 7. decembra je uveliko trajala Bitka za Moskvu. Prvi veliki poraz Vermahta.Napoleonova armija tako nešto nije preživela. Vermaht se borio još tri i po godine, a do poslednjeg dana rata su Ruski gubici prevazilazili nemačke - i to višestruko, a na Istočnom frontu se  nekad nalazilo i do 80% svih vojnih efektiva Rajha. Samim tim, jasno je ko je Hitleru slomio kičmu, mada američku materijalnu pomoć ne možemo potcenjivati. Neka dostignuća pomoći, poput zgusnutog mleka i mesnih konzervi (tušonka), ostali su popularni do dana današnjeg i predstavljali su svakodnevni jelovnik sovjetskog građanina, jer šnicli u SSSR po pravilu nije bilo u slobodnoj prodaji.
Logged
Рашо
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 503« Reply #24 on: December 29, 2011, 09:35:35 am »

7. decembra su svi dali doprinos saniranju posledica napada...

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* doprinos.jpg (54.42 KB, 600x476 - viewed 133 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 41 374« Reply #25 on: January 25, 2012, 04:53:12 pm »

Nešto više i manje poznatijh fotografija objavljenih u knjizi "Pearl Harbor" od A.J.Barkera u izdanju Purnell-a iz 1969. godine.


Japanski lovci Zero na nosaču aviona Akagi pred poletanje u napad.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Torpedni bombarder Nakajima B5N Kate poleće sa nosača.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Avion snimljen iznad Pearl Harbora u toku prvog talasa napada.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* zero_akagi.jpg (82.62 KB, 477x768 - viewed 110 times.)

* avion.jpg (85.2 KB, 768x609 - viewed 117 times.)

* Nakajima B5N.jpg (145.16 KB, 1024x758 - viewed 128 times.)
« Last Edit: January 25, 2012, 05:02:47 pm by dreadnought » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 41 374« Reply #26 on: January 25, 2012, 06:29:59 pm »

Pogled na Pearl Harbor nakon eksplozije bojnog broda Arizona. U centru fotografije se vidi dim nastao nakon eksplozije dok se svuda po zalivu vide požari. Primetno je i dejstvo PVO.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Uništena Arizona dogoreva nakon eksplozije.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* USS Arizona.jpg (190.41 KB, 1024x678 - viewed 113 times.)

* USS Arizona_1.jpg (132.15 KB, 980x768 - viewed 99 times.)

* USS Arizona_eksplozija.jpg (146.61 KB, 1001x544 - viewed 133 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 41 374« Reply #27 on: January 25, 2012, 06:38:43 pm »

Bojni brod West Virginia je pogođena sa dve bombe i tone na dno dok se vrše napori da se ugase požari. U pozadini se vide i bojni brodovi USS Tenessee i USS Pennsylvania.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* USS West Virginia i USS Pennsylvania.jpg (99.28 KB, 739x768 - viewed 109 times.)

* USS West Virginia.jpg (173.84 KB, 1024x731 - viewed 121 times.)

* USS West Virginia i USS Tenessee.jpg (128.86 KB, 733x768 - viewed 121 times.)
« Last Edit: January 25, 2012, 06:51:21 pm by dreadnought » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 41 374« Reply #28 on: January 25, 2012, 06:45:09 pm »

Bojni brod USS California gori nakon napada.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Bojni brod USS Oklahoma izvrnut u prvom planu a u njegovoj pozadini je bojni brod USS Maryland u plamenu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* USS California_1.jpg (134.11 KB, 666x900 - viewed 112 times.)

* USS Oklahoma.jpg (176.79 KB, 1024x681 - viewed 113 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 41 374« Reply #29 on: January 25, 2012, 06:55:51 pm »

Pogođeni bojni brod USS Nevada pokušava da se spase izlaskom na otvoreno more.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Nakon novih pogodaka i prodora vode u brod USS Nevada se nasukava na zapadnoj strani kanala izlaza iz Parl Harbora.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* USS Nevada.jpg (166.99 KB, 984x900 - viewed 135 times.)

* USS Nevada_nasukana.jpg (110.87 KB, 711x613 - viewed 106 times.)
Logged
Pages:  1 [2] 3 4 5 6   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.029 seconds with 22 queries.