PALUBA
May 17, 2022, 07:18:34 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3   Go Down
  Print  
Author Topic: Polk za Specijalni Operacii (pSO)  (Read 33747 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
trpe grozni
Stručni saradnik - KoV
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 207« on: March 12, 2010, 08:50:47 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Istorijat

Ne zeleci da zaostaje za ostalim armijama u okolini, a i u svetu, a za obzirom na stanje na balkanskom poluostrvu i ratnim zbivanjima na njemu, 1 Marta 1994 godine, u sastavu Armije Republike Makedonije, formirana je "Edinica za specijalni nameni Volci" (jedinica za specijalne zadatke "Vuci") kao prva potpuno profesionalna jedinica u ARM.
U pocetku je to bila mala jedinica od oko sto vojnika, poceljena u tri voda, koja je imala za zadatak nekonvencionalno ratovanje, a jedna od vaznijih zadataka je bilo i sprecavanje sverca ljudi, narkotika i oruzja preko granice Makedonije koje je u to vreme cuvala ARM.
Kasnije kako je jedinica narastala, tako je pocela da stice sve vise iskustva kroz razne zadatke koje je izvrsavala i kroz zajednicke vezbe sa specijalnim jedinicama razlicitih drzava.
Tokom 1998 godine, ESN Volci su prihvatili NATO standarde, usvajajuci standardnu formaciju od 12 ljudi, ali ta formacija se po potrebi mogla i promeniti, tako su na primer u Irak-u dejstvovali i u formaciji od 8 ljudi.
Tim (oddeljenje) cine komandir oddeljenja, njegov zamenik, timski specijalista, obavestajni specijalista, dvojca specijalista za oruzje, dvojca specijalista za minsko-eksplozivna sretstva, dvojca medicinara i specijalista za komunikaciju.
Postoje i specijalizacije razlicitih timova za razne poslove, tako postoje alpinisticki tim, tim podvodnih diverzanta, protivteroristicki tim kao i padobranski tim.
Obuka se izvodi u saradnji sa slicnim jedinicama u razlicitim zemljama, kao na primer obuka u protivterorizmu se izvodi sa kolegama iz Velike Britanije i Turske, obuka u alpinizmu se izvodi sa kolegama iz Svajcarske, obuka u padobranstvu se izvodi sa kolegama iz Turske, Grcke i Amerike, obuka u upravljanju sa malim plovilima se izvodi sa kolegama iz Grcke, obuka u ronenju se izvodi sa kolegama iz Hrvatske.
Osnovac i prvi komandant bataljona za specijelne namene je u to vreme podpukovnik, a danas nacelnik generalstaba ARM general potpukovnik Miroslav Stojanovski, jos tada iskusni oficir koji u svom rezimeu ima zabelezeno i komandovanje protivteroristicke cete vojne policije za vreme svog sluzenja u JNA, kao i u pocetnim sukobima na tlu Jugoslavije.
Negde u to vreme postojale su jos dve jedinice koje po terminologiji mogu da se nazovu specijalne jedinice. To su 501 padobransko-diverzantski odred " Sokoli" (Sokolovi) koji je formiran 1992 godine kao rezervna jednica a vec 1995 godine transformirala u aktivnu i polako se profesionalizirala, kao i izvidjacki bataljon " Risovi" formiran od strane tada major Zikica Jovanovski, isto tako kao profesionalna jedinica u okvirima ARM. Inace za ovu jedinicu su vezane neproverene informacije u dubinskom izvidjanju na kosovskoj teritoriji za vreme krize u Makedoniji 2001 godine.

Reorganizacija

Posle iskustva iz rata koji je zahvatio Makedoniju 2001 godine, gde se pokazalo da je ustrojstvo ARM previse glomazno i nedovoljno efikasno za drzavu velicine Makedonije, doslo se do zakljucka da ARM mora da se prestruktuira, brojcano smanji i profesionalizira.
Tako je 8 Decembra 2003 godine formiran puk za Specijalne Operacije, koji u sebi sadrzi sledece jedinice: Odred za specijalne namene "Volci" (Vukovi) i bataljon "Rendzeri", koji je sastavljen od dela pripadnika izvidjackog bataljona "Risovi" i jednog dela 501 padobranskо-diverzanskog odreda, kao i dela pripadnika ESM Volci (Vukovi) i od pripadnika ostalih jedinica koje su posle selekcije usli u sastav ovog bataljona.
Jedinice iz puka za specijalne operacije su ucestvovali u misijama u Irak-u i Avganistanu, pri cemu su izvodile obuku sa jedinicama armije domacina, kao i sa pripadnike jedinica u cijem su sastavu bile, obucujuci ih u temama kao sto su urbana borba.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

U Irak-u su izvrsile i mnoge borbene zadatke za sto su od strane NATO-a i americke armije dobili dosta odlikovanja, po jednoj njihovoj akciji gde su ucestvovali u spasavanju americkih vojnika, napisana je i knjiga, a i potpisan je ugovor za snimanje filma. Akcija se desila kada je americka patrola upala u zasedu pobunjenika, pa su tada pozvani makedonski Vukovi da interveniraju. Akcija je hrabro i odvazno izvedena, i od tada su zadobili respekt i svojih americkih kolega. Tada je ta jedinica pocela da sprovodi obuku i sa pripadnicima americke cetvrte pesadiske divizije, u cijem su sklopu tada dejstvovali.
Pored ove akcije, makedonski specijalci su isto tako ucestvovali u preko 2000 akcija u Iraku i Avganistanu pri cemu su pokazali odlicne rezultate. (Jedna od najvecih zaplena oruzja u to vreme je bila akcija izvedena od strane makedonskih specijalaca).

Obuka i oprema

Obuka ove jedinice je pravljena po terku slicnih britanskih i americkih jedinica, ali ima i svojih domacih modifikacija. Dosta je naporna i zahteva kandidata veliku psihofizicku izdrzljivost da bi mogli da je prodju. Prosecno od oko sedamsto kandidata, selekcioni kurs prodju jedva oko dvadesetak, koji se kasnije upucuju na daljnu doobuku i specijalizaciju.
Evo jedan video snimak sa selekcionog kursa u jednom novinarskom prilogu.

<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/7EefabzcUYA?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen="true"></iframe>

Sto se naoruzanja i opreme tice, makedonski specijalci imaju uglavnom zastavino naoruzanje, od automatskih puski duze AP M-70 AB2, M-95 u kalibru 5.56x45, M-21 u istom kalibru, kao i americke puske M-16 A4 i M-4, i njemacki i turski H&K G-3.
Od snajperskog oruzja prisutni su SPAP M-76, SVD Dragunov, H&K G-3 SG1, SAKO TG-42, ceski Zvi Falcon kalibra 12.9mm kao i snajpersku pusku M-93 Crna Strela isto tako kalibra 12.7mm.
Od automata, uglavnom su upotrebi razlicite varijante H&K MP-5 automata, kao i Striker Protecta i Benelli sacmarice.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Komunikaciona oprema je uglavnom iz americkih firmi Motorola i Harris.
Za potrebe prevoza ova jedinica koristi razlicite verzije americka terenska vozila HMMWV (kako civilne, tako i vojne verzije) dak na raspolaganju joj stoje i ostale vozila sa kojima raspolaze makedonska armija. Od oklopnih vozila, najvise se koriste vozila BTR-80 kao i TM-170 Hermelin, koja su modernizovana u makedonskoj firmi Euroinvest 11 Oktomvri.
Na zalost, postoji problem sa odlivom kadrova iz ove jedinice, pripadnici ove jedinice uglavnom odlaze da rade u privatnim kompanijama koje za obezbedjivanje u Iraku i Avganistanu, kao i u bolje placenoj sluzbi u specijalnoj jedinici makedonske policije ESZ "Tigri" (Jedinica za specijalne zadatke "Tigrovi"). Isto tako rado prihvacaju poslove obezbedjenja stranih ambasada u Makedoniji gde su ovi momci veoma pozeljni kao kadar.
Moto ove jedinice je "Секогаш и секаде први" (Uvek i svugde prvi), a sadasnji komandant jedinice je podpukovnik Dodevski Zoran.
Ova jedinica je pokazala zavidne rezultate, i sa time je sebi je vec osigurala sigurno mesto u istoriji makedonskog naroda, kao i vazno mesto u srcima makedonaca. Svoj status i postovanje medju saveznickim jedinicama su stekli pokazujuci se na delu na terenu.
Ako ze vodimo po rezultatima koji su pokazali, ova jedinica bi trebalo da ima sigurno mesto u buducnosti Armije Republike Makedonije, pogotovo sto se mnogo truda i sretstava ulozilo u nju, kao i zbog iskustva koje su stekli ovi momci i preneli na svoje kolege iz makedonske armije.
Za kraj, postavi cu nekoliko fotografija sa motivima iz pSO-a.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[attachment=10]


* pSO.jpg (117.56 KB, 500x549 - viewed 17827 times.)

* 999.jpg (249.92 KB, 1024x735 - viewed 599 times.)

* dscn2202__126.jpg (241.62 KB, 1000x750 - viewed 584 times.)

* armvojska8.jpg (126.71 KB, 600x400 - viewed 1479 times.)

* image1jsp1-1.jpg (132.81 KB, 1024x605 - viewed 1220 times.)

* image1jsp2-1.jpg (139.18 KB, 1024x598 - viewed 613 times.)

* image5.jpg (241.89 KB, 1023x682 - viewed 1196 times.)

* image7.jpg (164.47 KB, 1023x682 - viewed 969 times.)

* polkzaspecijalninameni2.jpg (180.28 KB, 600x400 - viewed 1455 times.)

* volci2.jpg (170.25 KB, 600x400 - viewed 1829 times.)
« Last Edit: March 16, 2010, 09:00:35 pm by trpe grozni » Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 081


« Reply #1 on: March 17, 2010, 06:32:58 pm »

Трпе, једно питање: коју боју беретки носе. Видим црвене, зелене и чини ми се тегет плаве или црне (слика  где се види старешина како врши смотру јединице).
Logged
trpe grozni
Stručni saradnik - KoV
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 207« Reply #2 on: March 17, 2010, 06:47:40 pm »

Ni meni nije bas najjasnije. Cheesy
Kolko znam, po pravilima, ESN "Volci" nose crvene (bordo) beretke, zelene beretke nose "Rendzeri", a crne vojna policija. E sada sta trazi vojna policija u stroju sa pSO, nije mi jasno, kolko ja znam, vojna policija nije u sastavu pSO.
U ARM pored ceta vojne policija po brigadama, postoji i bataljon vojne policije kao samostalna jedinica.
Na zalost, ne mogu se videti oznake na nadlakticama ili zastava koju nose na postrojavanju.

Evo jedan tekst sa opisom operacija koje su izvodili makedonski specijalci u Irak-u.

Quote
ЕКСКЛУЗИВНО Од ИРАК
Македонските "волци" уапсиле тројца од најбараните приврзаници на Садам

Македонскиот вод за специјални дејства во операцијата "Слобода за Ирак" досега уапсил три опасни лица од листата на педесет и петте најбарани приврзаници на Садам Хусеин. Борбените задачи биле изведени заедно со американските единици за специјални операции во околината на Таџи, на 25 километри од Багдад. Поради својата храброст, македонските специјалци биле пофалени на свеченоста за смена на командантот во Таџи.

Армиските командоси "волци" учествувале во операцијата "Заливски удар", масовна акција на американските специјални сили за отстранување на приврзаниците на режимот на Хусеин и апсење на најбараните следбеници на соборениот диктатор, информираат македонските офицери за врска од штабот во Катар и офицерите на македонскиот контингент. Во операциите во кои учествувале досега биле изведени повеќе од 200 мисии, во кои биле уапсени повеќе од 150 лица.

- Во содејство со силите за специјални операции на САД, единицата учествуваше во обезбедување на единиците за цивилно-воена соработка, а воедно беше и вклучена во операцијата "Заливски удар" во реализација на акции за откривање и приведување на опасни лица. За време на извршување на задачата, уапсени се три опасни лица, привремено беа задржани во возилото на РМ, а подоцна беа предадени на органите за спроведување кои ги преземаа уапсените лица и ги спроведоа во затворот во Таџи. Повредени припадници на единицата нема, задачата беше извршена успешно - рапортираат за "Дневник" македонските командоси. (И.К.И.)

Prevod:
Eksluzivno iz Iraka
Makedonsku Vuci, uhapslili trojcu od najtrazenijih privrzanika Sadama

Makedonski vod za specijalna dejstva u operaciji "Sloboda za Irak" do sada je uhapsio tri opasna lica od liste od pedeset i pet najtrazenijih privrzanika Sadama Huseina. Borbene zadatke su izvodili zajedno sa amerikanskim jedinicama za specijalne operacije u okolini grada Tadzi, na dvadesetpet kilometara od Bagdada. Zbog svoje hrabrosti, makedonski specijalci su bili pohvaljeni na svecenosti za smenu komandanta u Tadzi-u.
Armiski komandosi "Vuci" ucestvovali su u operaciji "Zalivski udarac", masovnoj operaciji americkih specijalnih snaga za odstranjivanje poddrzavaoca rezima Huseina, i hapsenje najtrazenijih sledbenika oborenog diktatora, informiraju makedonski oficiri za vezu iz staba u Katar-u, i oficiri iz makedonskog kontingenta.
U operacijama u kojima su ucestvovali do sada , izveli su vise od 200 misija u kojima su bili uhapseni vise od 150 lica.
-U sadejstvu sa snagama za specijalne operacije SAD-a, jedinica je ucestvovala u obezbedjivanju jedinica za civilno-vojnu saradnju, a ujedno je bila ukljucena i u operaciju "Zalivski udarac" u realizaciji akcije za otkrivanje i privodjenje opasnih lica. Za vreme izvrsavanja ovog zadatka, uhapsena su tri opasna lica, privremeno su bila zadrzana u vozlu RM, a kasnije su bili predati organima za sprovod, koji su preuzeli lica i sproveli ih u zatvoru u Tadzi-u. Povredjenih pripadnika jedinice nema, zadatak je bio izvrsen uspesno-raportiraju za "Dnevnik" makedonski komandosi

Tekst je objavljen u dnevnom vesniku "Dnevnik" 18 marta 2006 godine.
« Last Edit: March 17, 2010, 07:09:32 pm by trpe grozni » Logged
$h@doW m@n
mornar
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2« Reply #3 on: March 18, 2010, 02:27:57 pm »

Трпе, једно питање: коју боју беретки носе. Видим црвене, зелене и чини ми се тегет плаве или црне (слика  где се види старешина како врши смотру јединице).

ЕСН-ВОЛЦИ носат црвени беретки... зелени носат ренџерите 
Logged
AlexGreat
mornar
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13« Reply #4 on: March 19, 2010, 08:50:55 pm »

Владо друже,една замерка..добронамерна секако , не Вуци него Вукови колку што знам јас .. Wink
Logged
ivemaster
mornar
*
Offline Offline

Posts: 25« Reply #5 on: March 19, 2010, 10:04:25 pm »

ljudi,mozete mi reci koja je ovo jedinica,po beretkama bih rekao da su Rendzeri,i ova oznaka na ramenu koja je i ima li neko sliku oznake

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 2546948900095300939fgItZe_ph.jpg (128.98 KB, 800x568 - viewed 1089 times.)
Logged
zoranmkd
mornar
*
Offline Offline

Posts: 5


« Reply #6 on: March 19, 2010, 10:23:58 pm »

ljudi,mozete mi reci koja je ovo jedinica,po beretkama bih rekao da su Rendzeri,i ova oznaka na ramenu koja je i ima li neko sliku oznake


Судечи по свему ово су ренџери.

На њиховом амблему је муња, падобран ио мач.
« Last Edit: March 19, 2010, 11:14:27 pm by kuzmar, Reason: Odgovor izvucen iz citata » Logged
trpe grozni
Stručni saradnik - KoV
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 207« Reply #7 on: March 20, 2010, 08:22:46 am »

Zoki, to je oznaka PSO-a, rendzerska oznaka je padobran, ispred njega dve ukrstene strele i mac, a ispod njega pise "RANGER".
Sve sam ubedjeniji da je i deo vojne policije ubacen u pSO, jer crne (teget) beretke nose vojna policija.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 081


« Reply #8 on: March 20, 2010, 02:48:13 pm »

Могуће је да је и војна полиција у саставу пука мада то нигде не пише званично. Уосталом "Вукови" си и настали из војне полиције АРМ. Могуће је да фотографија приказује део јединице ВП која је послата у Авганистан или је део ПСО добио улогу војне полиције тамо у Авганистану.

И у Специјалној бригади ВС  је противтерористички батаљон уствари војна полиција, односно сви официри и подофицири су "овлашћена лица" ВП.
Logged
trpe grozni
Stručni saradnik - KoV
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 207« Reply #9 on: March 20, 2010, 03:01:25 pm »

@Dzumba
Ovo su fotke sa proslave dana puka, znaci 01.03.2010 godine.
Pripadnici vojne policije i rendzera su vec otisli u A-stan.
Sve vise i vise mi mirise da je i vojna policija (barem deo) stavljena u pSO.
Logged
ivemaster
mornar
*
Offline Offline

Posts: 25« Reply #10 on: March 20, 2010, 05:24:42 pm »

tacno ljudi,100% sam ubedjen da je ovo vojna policija
Logged
zoranmkd
mornar
*
Offline Offline

Posts: 5


« Reply #11 on: March 21, 2010, 01:16:51 pm »

Владо ако се неварам у батаљону ВП посоји и антитерористичка чета.
Можда ја само она придодата пуку када се од ље очекују оставрење неких задатака.
И последње колико знам сви припадници батаљона изводе малте не сасвим исту обуку тако да најбољи из других чета  могу заузети место у првој чети ( антитерористичке ).
Logged
trpe grozni
Stručni saradnik - KoV
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 207« Reply #12 on: March 25, 2010, 07:58:55 pm »

Ljudi, izvinjavam se zbog pogresnih informacija koje sam dao, jedinica vojne policije i rendzera sutra odlazi za Avganistan, tako da je informacija koju sam dao ocigledno pogresna. Tako da je ona pretpostavka da je vojna policija tu dosla kao gost zbog toga sto su imali zajednicku obuku i zajedno odlaze u Avganistan verovatno tacna.
Isto tako nakon konsultacija sam saznao da u komandi pSO nose teget beretke, pa zato i oficiri koji pozdravljaju jedinicu imaju teget beretke.
Kao izvinjenje, nudiv vam jos nekoliko fotografija ove jedinice.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[attachment=10]

Kao i dva video snimka sa obuke pripadnika pSO

<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/Scb0dYJXYWI?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen="true"></iframe>

<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/fdSqBlZiRGI?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen="true"></iframe>

Nadam se da je izvinjenje prihvaceno  Embarrassed Embarrassed


* pSO1.jpg (121.37 KB, 800x600 - viewed 675 times.)

* pSO2.jpg (99.41 KB, 800x600 - viewed 1235 times.)

* pSO3.jpg (104.34 KB, 800x600 - viewed 439 times.)

* pSO4.jpg (142.8 KB, 800x600 - viewed 1873 times.)

* pSO8.jpg (100 KB, 800x600 - viewed 807 times.)

* IMG_08.jpg (124.19 KB, 640x460 - viewed 459 times.)

* IMG_09.jpg (116.21 KB, 640x460 - viewed 446 times.)

* arm.jpg (49.62 KB, 610x386 - viewed 1528 times.)

* macedonian-army.jpg (191.33 KB, 1750x1160 - viewed 629 times.)

* Volk.jpg (69.13 KB, 604x524 - viewed 641 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 081


« Reply #13 on: March 25, 2010, 11:11:43 pm »

Нема зашта да се извињаваш. Да се сви заједно нисмо питали и претпостављали, а ти после и распитао, не би сазнали шта је тачно. Нека срећа прати све те момке у Авганистану.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 163


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #14 on: March 26, 2010, 08:01:16 am »

Takođe i ja im želim sve najbolje.
Logged
Pages:  [1] 2 3   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.026 seconds with 22 queries.