PALUBA
October 22, 2018, 09:49:57 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije unesite ispravnu e-mail adresu jer na toj adresi dobijate mail za aktivaciju Vašeg naloga. Proverite obavezno i spambox...
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Zahtevi za izbor naoružanja i opreme  (Read 1642 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 16 601


« on: March 14, 2010, 01:02:38 pm »

Основни захтеви за избор личног наоружања и опреме припадника специјалних и других јединица

Лично наоружање и опрема ипак чине војника. Оружје и опрема морају пре свега бити функционални, али и поседовати и одређену естетску и привлачни моћ којом ће уливати поверење не само војницима него и онима који их посматрају. Својим изгледом оружје и опреме шаљу поруку, с једне стране одвраћају противника а са друге уливају поверење и исказују сопствену моћ. Зато избор наоружања и опреме коју користе војници, посебно специјалних јединица није једноставан посао који се ради прелиставањем  каталога. 

Када се бира наоружање и/или друга опрема за војне потребе прво је неопходно јасно утврдити зашта ће се та средства користити (намену). Дакле, утврдити који су то задаци који захтевају употребу баш тог наоружања и те опреме. Друго, потребно је одредити, односно предвидети тактичке услове или начин коришћења наоружања и опреме, укључујући и евентуална ограничења. Треће, потребно је дифинисати основне техничке карактериристике, односно параметре у чијим ће се границама налазити изабрано оружје и опрема. Они ће бити контролни еталон за избор.  Такође, потребно је педвидети и друге услове у којима ће се користити - просторне, географске, климатске, временске (доба дана, годишње доба). Врло је важно сагледати могућност и одрживост редовног снабдевања резервним деловима и одржавања наоружања и опреме када буде добављено. Под наведеним не треба подразумевати само поседовање или могућност набавке резервних делова, већ и техничку опремљеност радионица, ремонтних постројења, искуство и квалитет техничког особља које ће то да обавља. Важно је знати ко ће користити то оружје, односно који су и какви су корисници – врста јединице, степен оспособљености, укључујући и општеобразони ново, пол (мушкарци или жене) и посебно искуство са сличним или истоврсним оружјем и опремом. Строго војнички или професионално, најмање важан, али у пракси врло битан чинилац јесте финансијски. Дакле, важно је знати или предвидети колико кошта или могу да коштају наоружање и опрема и да ли и у ком временском периоду се могу обезбедити та средства. Дакле, потребно је знати и умети „затворити финасијску конструкцију“ за избор и опремање.


Наоружање и опрема било које војне формације првенствено је у функцији њене намене. Осим тога, наоружање и опрема морају се прилагођавати променама задатка и променама диктираним тактиком употребе сопствених и снага противника. Другачије речено, наоружање и опрема морају бити прилагођени условима у којима ће бити употребљени у одређеној, што већој временској дистанци. Односно, морају што дуже бити употребљиви. За нека средства, одосно оружја за која кажемо да су легендарна, која у неизмењеној или минимално измењеној форми трају десетлећима, па и вековима можемо рећи да имају изванредни временску дистанцу. У таква оружја можемо сврстати тешки митраљез „Браунинг М2“, аутоматску пушку „Калашников“, пиштољ „Колта М1911“ , карабин „Маузер М98“ и др.

Специјалне јединице, без обзира на „фаму“ која обично влада о њима, посебно међу лаицима, обично користе постојеће лично наоружање војника пешадије. Ипак, ово наоружање и опрема се најчешће прилагођава њиховим потребама или се на бази посебних захтева израђују наменске варијанте оружја и додатна опрема и средства.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 16 601


« Reply #1 on: March 15, 2010, 07:09:18 pm »

Наставак

На основу изреченог у уводи могли би да коципирамо основне критеријуме за наоружање и опрему војника „данашњице“ (временска дистанца од 5-10 година), пре свега на овим нашим просторима, предвиђајући да они неће деловати само овде, на домаћем терену, него и изван њега.

Основни захтеви за наоружање и прему савременог војника, укључујући и специјалне јединице су:

-   да обезбеде ефикасност у дејству према противнику и максималну безбедност корисника и трећих лица;
-   једноставност руковања (коришћења);
-   заштиту од дејства противника, и различитих спољних (механичких термичких и хемијских) утицаја (важи за опрему);
-   да не ограничава и смањује покретљивост појединаца и јединица;
-   економичност за производњу, одржавање и опслуживање;
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 16 601


« Reply #2 on: March 15, 2010, 07:17:39 pm »

Наставак

а) Основни захтеви за лично наоружање муницију и додатну опрему

За лично наоружање се захтева: једноставност конструкције, руковања и одржавања; могућност израде више варијанти истог оружја у различитим калибрима и за различите јединице; замењљивост делова између истог оружја разних варијанти;  могућност прихвата додатних уређаја и система (оптички, колиматорски и други нишани, обележивачи циља, пригушивачи пуцња и сл.) висока вероватноћа погађања чак и при инстикивном гађању на блиским и прецизност и тачност на средњим и већим даљинама (за стрељачко наоружање); да има реалтивно велику ватрену моћ; да је довољно лако и малог габарита како не и додатно оптерећивало војника; да је употребљиво у различитим тактичким ситуацијама; да безбедно и несметано функционише у различитим временским, температурним и климатским условима (опсег температура у коме се захтева употребљивост је обично до -25 до + 50°Ц); могућност примене композитних (савремених) материјала за израду делова оружја.

Муниција треба да има висок учинак на циљу, како према живим, незаштићеним циљевима, тако и према циљевима заштићеним савременим заштитним (балистичким) прслуцима; добре балистичке особине пројектила – погодан облик зрна, стабилност на путањи, потребну количину енергије и сл. Очекује се да зрно има високу зауставну моћ на на живим циљевима, са друге стране добру пробојност лаких оклопа;

Додатна опрема за оружје постала је саставни део сваке специјалне јединице а све више и осталих јединица КоВ (првенствено пешадије); Основна сврха примене је повећање ефикасности оружја. Тиме се постиже: лакше (једноставније) нишањење приликом инстиктивног и гађања у стресним ситуацијама; повећање прецизности и тачности, пригушење звука изазваног пуцњем (опаљењем) и радом механике оружја, повећање видљивости, посебно ноћу и др. Осим једноставности у руковању и оспособљавању (обуци) захтева се и мала тежина, једноставност постављања и скидања без посебних алата и захвата, коришћење комерицијалних (или усвојених) извора за напајање (ако их користе) и др.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 16 601


« Reply #3 on: March 16, 2010, 09:40:20 pm »

Наставак

б) Одећа (униформа) и обућа

Одећа и обућа су један од најзначајнијих делова војне опреме. Осим функционалности кључни захтев је квалитет материјала од које се израђују. Један од најважнијих захтева је да материјали буду што лакши, (дуготрајно) отпорни на деловање механичких и хемијских сила у окружењу војника, да имају добра изолациона својства и да немају негативан ефект на здравствено стање војника.

Одећа мора бити: удобна; да се лако скида и облачи; да не спутава покрете; да обезбеђује функционално ношење (распоређивање) наоружања и опреме; вишеслојна са могућношћу додавања или одузимања појединих делова сходно температурним и климатским условима; да је смањене запаљивости, слично одећи посада борбених возила; да сигурно штити тело војника од ниских спољних температура (до -15°Ц  при мировању војника); да је водоодбојна, а по могућности и водоотпорна; да има добра маскирна својства у видљивом и невидљивом (ИЦ) спектру боја који одговара датом подручју, на отвореном земљишту, шуми, урбаној средини и сл.; да је материјал од којег је сашивена издржљив на различите механичке утицаје који се јављају на терену (бојном пољу); да не захтева одржавање изван уобичајених норми за ту врсту артикала; да у будућности обезбеди основну балистичку заштиту (нивоа 1) без додатних балистичких прслука;

Обућа мора бити: удобна, лака савитљива (еластична и мека обућа и до 25 пута повећава радну способност ножних мишића у односу на ход у несавитљивој обући), да не оптерећује војника додатном тежином (оптерећење стопала има петоструко већи ефект на потрошњу енергије у односу на оптерећење на леђима – 1 г на ногама = 5 кг на леђима ); да се лако скида и обува; водоотпорна  при дужем боравку на мокром терену, да обезбеђује одговарајућу термалну заштиту топла, издржљива на различите механичке и хемијске утицаје средине на различитом терену; да у највећој мери амортизује  енергију удара на стопало и скочни зглоб.  Велика опасност од нагазних противпешадијских мина  на бојном пољу условила је захтев за развојем  обуће која пружа извесну заштиту од повреда изазваних њиховим дејством. Суштина захтева за ову врсту обуће је да се повреде елиминишу, а ако то није могуће да се умање у степену који обезбеђује функцију ноге после лекарске интервенције.
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.025 seconds with 24 queries.