PALUBA
September 19, 2020, 04:36:12 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2   Go Down
  Print  
Author Topic: Bojna zračnog motrenja i navođenja (ZMIN) HRZ i PZO  (Read 16361 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 460« on: March 18, 2010, 02:27:55 pm »


Bojna zračnog motrenja i navođenja (bZMIN) HRZ i PZO


* bojna_ZMIN_znak.png (772.5 KB. 663x1063 - viewed 418 times.)

Sustav zračnog motrenja i navođenja (ZMIN) je podsustav integriranog sustava zračne obrane namijenjen za neprekidni nadzor zračnog prostora. Sudjeluje u zaštiti integriteta hrvatskog zračnog prostora i pridonosi zračnoj obrani prostora NATO saveza. Stvaratelj je integrirane informacije o stanju u zračnom prostoru (prepoznata radarska slika) i odgovoran za pravodobnu distribuciju informacija svim uvezanim sastavnicama sustava.

Bojna ZMIN (bZMIN) kao ustrojbeni element grane HRZ i PZO, namijenjena je za pravodobno, pouzdano i neprekidno:

- radarsko motrenje zračnog prostora Republike Hrvatske i prilaza njenoj teritoriji,

- radarsku potporu borbenog djelovanja postrojbi HRZ i PZO i OS RH u cjelini,

- temeljno održavanje postojeće borbene opreme u stupnju koji jamči zadanu razinu operativnosti postojećeg sustava ZMIN.

Razvija sposobnost za provedbu svih zadaća radarske potpore snagama HRZ-a i PZO-a i snagama NATO integriranog sustava zračne i raketne obrane (NATINAMDS). Težište ima na podizanju sposobnosti navođenja borbenih aviona na ciljeve u zračnom prostoru u svim vremenskim uvjetima i u skladu s propisanim procedurama i standardima NATO saveza.

Civilna zadaća bojne ZMIN:

- razmjena podataka o situaciji u zračnom prostoru s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe (HKZP) i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova,

- radarska potpora provedbi zadaća Obalne straže (ZERP),

- radarska potpora Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu u provedbi protupožarnih zadaća.

Bojna ZMIN se sastoji od sljedećih ustrojbenih cjelina:

- Zapovjedništvo bZMIN

- Pet radarskih postaja: Sljeme, Borinci, Papuk, Učka i Rota

- Dva operativna središta: SzNZP Podvornica i SOS Split

- Satnija za zrakoplovno-tehničko održavanje i opskrbu.

Radarska postaja (RP) je temeljna taktička postrojba za radarsko motrenje i nadzor zračnog prostora, distribuciju podataka u Središte za nadzor zračnog prostora (sektorsko operativno središte) i pasivnim korisnicima. Postrojba je raspoređena na RP, opremljena i osposobljena za preventivno i korektivno održavanje u prvom stupnju glavnih i pomoćnih oružanih sustava.

Središte za nadzor zračnog prostora (SzNZP) upravlja cijelim sustavom. Glavno je zapovjedno mjesto za cijeli sustav. Temeljna je taktička postrojba za radarski nadzor zračnog prostora RH i njegovih prilaza, te pružanje radarske potpore snagama HRZ i PZO, snagama NATO integriranog sustava zračne i raketne obrane (NATINAMDS) i civilnim strukturama.

Zadaće SzNZP-a su:

- nadzor zračnog prostora, otkrivanje, identifikaciju i usmjeravanje zrakoplova HRZ i PZO i NATO saveza,
- proizvodnja prepoznate slike o situaciji u zračnom prostoru u području odgovornosti i distribucija uvezanim korisnicima,
- radarska potpora snagama HRZ i PZO, snagama NATO integriranog sustava zračne i raketne obrane (NATINAMDS) i civilnim strukturama,
- navođenje borbenih aviona na ciljeve u zračnom prostoru i u skladu s propisanim procedurama i standardima NATO-a,
- provedba zadaća deklariranih snaga u sustavu NATINAMDS,
- suradnja s HKZP radi provedbe zajedničkih zadaća u nadzoru i zaštiti zračnog prostora te sigurnosti odvijanja zračnog prometa,
- upravljanje cjelokupnim sustavom nadzora zračnog prostora,
- izvršno zapovijedanje postrojbama u realnom vremenu (planiranje, davanje zadaća, koordinacija, nadzor, prosuđivanje i izvješćivanje o provedbi zadaća),
- uvježbavanje borbenih skupina u sastavu snaga brzog odgovora i osiguranje pouzdane provedbe zadaća 24/7/365

Sektorsko operativno središte (SOS) obavlja zadaće u dodijeljenom sektoru i zadaće potpore snagama Obalne straže RH. Koordinira rad prema GOS-u.

Satnija za zrakoplovno-tehničko održavanje i opskrbu (ZTOiO) je taktička postrojba namijenjena za zrakoplovno-tehničko održavanje temeljne opreme radarskih postaja i operativnih središta u I i II stupnju. Opremljena je stacionarnim radionicama, alatom, ispitno-mjernom opremom i kompletima pričuvnih dijelova. U svrhu pružanja pomoći postrojbama ima ustrojene interventne skupine. Daje logističku potporu postrojbama bojne ZMIN i provodi funkcionalnu tehničku obuku sastava.

Adresa: VP 3041 Zagreb, Pleso


* Borinci_Radar.jpg (31.72 KB. 375x261 - viewed 3953 times.)

Glavni borbeni sustavi i naoružanje

Radarske postaje:

- Radarski sustav FPS-117 s komunikacijskim podsustavom zemlja-zrak,

Središte za nadzor zračnog prostora (SzNZP):

- sustav MASE,
- sustav ICC – zapovjedni informacijski sustav,
- sustav FPS – radne stanice operatera, komunikacijske radne stanice s radio-uređajima zemlja-zrak i konzolama za upravljanje,
- ISP – aplikacija za simulacije situacija u zračnom prostoru,
- sustav CSI – sučelje za uporabu naoružanja.

Sektorsko Operativno Središte (SOS):

- sustav FPS – radne stanica operatera,
- komunikacijske radne stanice s radio-uređajima zemlja-zrak i konzolom za upravljanje,
- MRC – prikaz zračne situacije.

Obuka

Težišta obuke u bZMIN:

- kontinuirano jačanje sposobnosti za neprekidni (24/7/365) i učinkoviti nadzor zračnog prostora,
- radarska potpora borbenom djelovanju zrakoplova HRZ i PZO i NATO saveza,
- operativni rad u okviru sustava NATINAMDS,
- djelovanje u okviru suradnje i pomoći civilnim institucijama,
- tehnička potpora i održavanje uređaja i opreme radarskih postaja i operativnih središta u I. i II. stupnju.

Obuka i osposobljavanje osoblja za funkcionalne dužnosti najvećim dijelom se provodi u Središtu za obuku HRZ i PZO, susjednim NATO središtima u okviru sustava NATINAMDS, ali i u samim postrojbama po načelu "On-the-Job-Training" (OJT).

Međunarodna vojna suradnja (MVS)

U okviru međunarodne vojne suradnje (MVS) bojna ZMIN kontinuirano sudjeluje u bilateralnim i multilateralnim aktivnostima sa zemljama, članicama NATO-a. Intenzitet međunarodnih aktivnosti i zadaća značajno raste pristupanjem u članstvo NATO saveza i NATO integriranog sustava zračne i raketne obrane (NATINAMDS). Danas bZMIN surađuje sa svim susjednim NATINAMDS članicama u okviru redovnih bilateralnih radnih posjeta, provedbi zajedničkih vježbi i simulacija te provedbe funkcionalnih tečajeva i obuke prema NATO standardima.

Pojedini djelatnici bZMIN uključeni su u rad različitih konferencija, radnih grupa i projekata u okviru NATO i NATINAMDS sustava.

Također, zajedno s ostalim kolegama iz OSRH, djelatnici postrojbe angažirani su i u međunarodnim UN misijama i NATO vođenim operacijama potpore miru (OPM) diljem svijeta.

Povjesnica

Organizacija sustava ZMIN počinje u srpnju 1991. godine na inicijativu pripadnika Zrakoplovne grupe pri GS HV.

Tijekom rujna i listopada 1991. godine ustrojen je Odjel za održavanje na prostoru Zagrebačkog velesajma. U blizini Bjelovara uvodi se radar P-15 u bojnu uporabu, a u Slavoniji u okviru OZ Osijek djeluje samostalna "baterija zračnog otkrivanja i javljanja" koja koristi radar WSR Državnog hidrometeorološkog zavoda. Na južnom bojištu, posebice u području Splita djelatnici zrakoplovne grupe u suradnji s centrima motrenje i obavješćivanja (MIO) ustrojavaju učinkovit sustav ZMIN s operativnom središnjicom. Premještanjem dijela postrojbi brZMIN zaposjednuti su privremeni radarski položaji Bjelovar, Donji Miholjac, Otok, Komletinci, Japetić, Velika Gorica.

Prekretnica u razvoju sustava ZMIN nastaje nakon zaposjedanja radarskog položaja Sisak. Istodobno se završava opremanje operativnog središta brZMIN u Zagrebu koje ubrzo prerasta u Centar operativnog rukovođenja HRZ i PZO (COR HRZ i PZO).

6.10.1991. godine ustrojene su na temelju zapovijedi ministra obrane, prva i druga radarska postrojba HV-a. Ovim je i formalno započet ustroj brZMIN.

Zapovijed za ustroj brZMIN dolazi 17. prosinca 1991. godine.

1991. g. – početak djelovanja sustava ZMIN, 170. brZMIN

1992. do 1996. g. – godina ubrzane poduke, donaoružanja i prenaoružanja postrojbi, modernizacije sustava ZMIN i pojačanog angažiranja sastava u pripremi i provedbi operacija HV.

1996. do 2001. g.– prelazak na mirnodopsko stanje i obuka za dostizanje standarda zrakoplovstava zemalja NATO-a.

2001. g. – preustroj brigade u 218. brZMIN

2001. do 2003. g. – razvoj i usavršavanje sustava ZMIN

2004. do 2007. g. – uvođenje i operativni rad novog sustava radara FPS-117 – projekt NEBO

2008. g. - preustroj u bojnu ZMIN,

2009. g. - bZMIN u sastavu deklariranih snaga HRZ i PZO za sustav NATINADS

2009. – 2010. g. - uvođenje sustava MASE i obuka sastava s ciljem priprema za dostizanje inicijalnih operativnih sposobnosti za sustav NATINADS (NATO integrirani sustav PZO)

2010. do 2014. – intenzivna obuka sastava za provedbu zadaća u sustavu NATINAMDS u susjednim NATO središtima (Belgija, Njemačka, Italija, Mađarska, Grčka) u cilju dostizanja punih operativnih sposobnosti te provedba ocjenjivanja operativnih sposobnosti od NATO timova i sudjelovanje u vježbama sa susjednim NATO središtima.

od 2015. g. – provedba aktivnosti u okviru dostizanja Cilja sposobnosti CS A 5210 - Integracija u NATO integrirani zračni i raketni obrambeni sustav i punih operativnih sposobnosti u skladu sa zahtjevima TACEVAL-a, kroz uvježbavanje skupina za b/d u složenim uvjetima sukoba i krize.

bZMIN sudjeluje u provedbi projekata:

BRAAD - izrada studije nadzora zračnog prostora za BIH, Republiku Makedoniju i Crnu Goru te potpora obuci u okviru sustava ASDE i

ASBE - implementacija ACCS, NATO integriranog zrakoplovnog sustava zapovijedanja i nadzora, čime se dostižu sposobnosti potpune integracije u NATINAMDS.


osrh.hr
________________________________

17.10.2010.

Obuka operatora i sistem administratora sustava MASE

U Glavnom operativnom središtu bojne Zračnog motrenja i navođenja (ZMIN) Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane Oružanih snaga Republike Hrvatske u tijeku je obuka operatora i sistem administratora automatiziranog sustava za proizvodnju prepoznate radarske slike, distribuciju podataka linkovima i upravljanja sustavom oružja (MASE). U teorijsku i praktičnu obuku uključeni su i pripadnici Oružanih snaga Republike Mađarske, instruktori 54. pukovnije zračnog motrenja i navođenja bojnik Péter Kereszturi i satnik Sándor Eőry.

Na desetodnevnoj obuci sudjeluje 26 operatora i sistem administratora iz postrojbi bojne ZMIN i Središta za obuku HRZ i PZO-a „Rudolf Perešin“.

morh.hr

« Last Edit: June 13, 2015, 09:06:27 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 460« Reply #1 on: March 26, 2010, 09:21:46 pm »

PREDSTAVLJAMO

Bojna zračnog motrenja i navođenja (ZMIN)

Ulaskom u NATO savez, narav zadaća Bojne ZMIN ostala je ista, ali se opseg posla znatno povećao. Naime, HRZ i PZO deklarirali su nacionalne snage za sudjelovanje u integriranom sustavu zračne obrane NATO (NATINADS). Njih čine Glavno operativno središte i radarski sustavi FPS-117 sa svih pet radarskih postaja Bojne ZMIN. Za razmjenu slike situacije u zračnom prostoru s NATO središtima upotrebljava se sustav MASE. Na taj način se radarska slika s naših radarskih sustava distribuira u NATO središta i ravnopravno sudjeluje u kreiranju prepoznate slike o situaciji u zračnom prostoru u dodijeljenom području odgovornosti...


* bojnik_gacina_bilin.jpg (47.12 KB. 200x299 - viewed 594 times.)
Zamjenik zapovjednika Bojne bojnik Branimir Gaćina-Bilin

Stalni radarski nadzor zračnog prostora, otkrivanje, identificiranje i praćenje zrakoplova u zračnom prostoru Republike Hrvatske, navođenje borbenih zrakoplova na neidentificirane zrakoplove i zrakoplove s nepoznatim namjerama te pružanje radarske potpore provedbi letačkih zadaća zrakoplovima HRZ i PZO i NATO saveza osnovne su zadaće Bojne zračnog motrenja i navođenja HRZ i PZO. Prepoznatu sliku o situaciji u zračnom prostoru distribuiraju uvezanim korisnicima u OSRH i razmjenjuju s NATO središtem za zračne operacije (CAOC5 Poggio Renatico), te CRC Veszprém, CRP Brnik i CRP Pioppo, čime osiguravaju zaštitu integriteta hrvatskog zračnog prostora i pridonose zračnoj obrani prostora NATO saveza.

Aktivni su po 24 sata na dan sedam dana u tjednu 365 dana godišnje. "Mi u Bojni ZMIN", kaže zamjenik zapovjednika Bojne bojnik Branimir Gaćina-Bilin, "znamo reći da smo oči Hrvatske. Za nas se vrlo malo zna, ali uvijek smo tu."

Ulaskom u NATO savez, narav zadaća Bojne ZMIN ostala je ista, ali se opseg posla znatno povećao. Naime, HRZ i PZO deklarirali su nacionalne snage za sudjelovanje u integriranom sustavu zračne obrane NATO-a (NATINADS). Njih čine Glavno operativno središte i radarski sustavi FPS-117 sa svih pet radarskih postaja Bojne ZMIN. Za razmjenu slike situacije u zračnom prostoru s NATO središtima upotrebljava se sustav MASE. Na taj način se radarska slika s naših radarskih sustava distribuira u NATO središta i ravnopravno sudjeluje u kreiranju prepoznate slike o situaciji u zračnom prostoru u dodijeljenom području odgovornosti, koje je višestruko veće od teritorija Republike Hrvatske.


* polaznici_tecaja.jpg (155.73 KB. 600x402 - viewed 816 times.)
Polaznici tečaja

Sustav MASE, kaže bojnik Gaćina-Bilin, instaliran je u srpnju prošle godine i sada se intenzivno radi na obuci osoblja za što kvalitetnije opsluživanje i administriranje tog sustava. Na području obuke najintenzivnija suradnja ostvarena je s Oružanim snagama Republike Mađarske. Dio djelatnika Bojne već je bio na različitim tečajevima u Mađarskoj, a u suradnji s njihovim oružanim snagama prvi put se tečajevi organiziraju i u Hrvatskoj. Riječ je o obuci za operatere i sistem administratore sustava MASE, koju provode dva instruktora iz Mađarske, bojnik Péter Kereszturi i satnik Sandor Eöry, a osim djelatnika Bojne ZMIN polaze ih i djelatnici Središta za obuku HRZ i PZO "Rudolf Perešin". U sklopu tečaja za operatere sustava MASE, koji traje tjedan dana, bit će obučeno 25 ljudi, dok je na dvotjednom tečaju za administratore sustava MASE šest polaznika. "Naši djelatnici imaju znanja, samo ih sada dobivaju na jedan drukčiji, strukturirani način", napominje bojnik Gaćina-Bilin i dodaje kako su oni sada u svojevrsnom prijelaznom razdoblju. Naime, za distribuciju slike uvezanim korisnicima na nacionalnoj razini još uvijek se upotrebljava naš poluautomatizirani sustav, a s NATO zemljama sustav MASE, tako da djelatnici rade istodobno na dva sustava.

Instruktori iz Mađarske zadovoljni su organizacijom obuke i želja im je podijeliti svoja znanja i iskustva s polaznicima tečaja, koji su ovakav način rada ocijenili izrazito učinkovitim. Prema riječima dvojice polaznika, narednika Berislava Konjikovca i narednika Martina Ovasa, tijekom obuke primjenjuje se izravan pristup, radi se na živoj slici i uči na konkretnim situacijama. "Ovaj sustav je", ističe bojnik Dalibor Benko, voditelj glavnog operativnog središta " vrlo složen, dinamičan, mijenja se i upravo zato i organiziramo obuku." Suradnju s OS Republike Mađarske ocijenio je izvrsnom. "Izrazito su otvoreni prema nama i profesionalni, a ovakav vid obuke doista je kvalitetan za naše djelatnike." Napominje i kako u operativnom središtu svakodnevno dobivaju goleme količine podataka te je svako radno mjesto ulaskom u NATO doživjelo određene novine.

No, dodaje da su djelatnici vrlo motivirani. "Mislim da ovaj tim ima kvalitetu, a edukacije uvijek treba", zaključio je bojnik Benko. Inače, zahvaljujući izuzetnom angažmanu brigadira Miroslava Tisanića i pukovnika Željka Belića iz Zapovjedništva HRZ i PZO, intenzivno se radi na planiranju nastavka obuke djelatnika Bojne ZMIN za rad s novim sustavom. Do sada je u Veszprému, u Mađarskoj, tečaj za časnike za formiranje tragova i časnike za identifikaciju već završilo 12 djelatnika. Trenutačno su također u Mađarskoj dva djelatnika na tečaju za časnike za navođenje zrakoplova, te dvojica na tečaju za voditelje smjene u operativnom središtu, dok su dvojica na naprednom tečaju za časnike za formiranje tragova i časnike za identifikaciju. "Dio djelatnika redovito je u inozemstvu na obuci, ali sve zadaće na nacionalnoj kao i međunarodnoj razini redovito odrađujemo", istaknuo je bojnik Gaćina-Bilin. Obveze, dodaje, sada jesu veće, ali i konkretnije, tehnika je mnogo bolja, a sastav profesionalan. A od profesionalca se može, zahtijeva i očekuje stopostotni angažman i ozbiljnost.

Sustav MASE instaliran je u srpnju prošle godine i trenutačno se intenzivno radi na obuci osoblja za što kvalitetnije opsluživanje i administriranje tog sustava. Na području obuke najintenzivnija suradnja ostvarena je s OS Republike Mađarske. Dio djelatnika Bojne već je bio na različitim tečajevima u Mađarskoj, a u suradnji s njihovim OS prvi put se tečajevi organiziraju i u Hrvatskoj. U sklopu tečaja za operatere sustava MASE, koji traje tjedan dana, bit će obučeno 25 ljudi, dok je na dvotjednom tečaju za administratore sustava MASE šest polaznika

Autor: Leida Parlov
Foto: Davor Kirin
Izvor: Hrvatski vojnik http://www.hrvatski-vojnik.hr/

Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 120« Reply #2 on: March 27, 2010, 06:51:43 pm »

Jednog od ovih u gornjem redu poznam odlično. Marendavali smo i tarašili sve živo.
« Last Edit: March 27, 2010, 06:57:23 pm by brodarski » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 460« Reply #3 on: April 16, 2010, 07:18:33 pm »

Obuka voditelja smjene u Operativnom središtu (Master Controlera) uz rad

U operativnom središtu 54. pukovnije zračnog motrenja i navođenja (ASACS) u Veszprému, Republika Mađarska, 2. travnja 2010. godine završila je obuka dva djelatnika Bojne zračnog motrenja i navođenja (ZMIN) Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane Oružanih snaga Republike Hrvatske za dužnost voditelja smjene u Operativnom središtu (Master Controlera) uz rad u mirnodopskom razdoblju.

Obuka se provodila po NATO operativnim procedurama i standardima za cjelovitu zaštitu zračnog prostora zemalja članica NATO saveza.

Tijekom praktičnog dijela obuke djelatnici su na simulacijskim vježbama obavljali zadaće delegiranih funkcija taktičkog vođenja borbenog djelovanja dodijeljenih snaga protuzračne obrane i radarskih sustava za motrenje zračnog prostora, pravovremenog i učinkovitog izvješćivanja i djelovanja tijekom incidentnih situacija povreda zračnog prostora, te vođenje misija presretanja zrakoplova uporabom borbenih aviona u sastavu snaga brzog odgovora NATO-a u mirnodopskom razdoblju.

Izvor: OSRH web
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 460« Reply #4 on: December 26, 2010, 05:10:35 pm »

Obilježena obljetnica osnutka bZMIN

U petak 17. prosinca 2010. godine u zrakoplovnoj bazi Pleso obilježena je 19. obljetnica osnutka i djelovanja bojne zračnog motrenja i navođenja (ZMIN). Djelatnicima bojne pročitana je čestitka zapovjednika HRZ-a i PZO-a nakon čega su najboljima uručene pohvale i nagrade (13 pohvala Zapovjednika bZMIN-a, 2 nagradna dopusta i 3 pohvale zapovjednika HRZ-a i PZO-a). Zapovjednik bojne pukovnik Ivan Rukavina zahvalio je djelatnicima na sveukupnom doprinosu u jačanju i razvoju borbene spremnosti postrojbe tijekom 2010. godine. U proteklom je razdoblju bilo najviše aktivnosti vezanih uz provedbu zadaća u sustavu NATINADS (NATO središte za nadzor zračnog prostora), prvenstveno uz provedbu obuke u NATO središtu u Veszprému, Republika Mađarska, te nadzore NATO timova (Readiness Verification i Technical Evaluation).

Izvor: OSRH web
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 460« Reply #5 on: December 03, 2011, 11:12:51 am »

Pripadnici bojne ZMIN posjetili Centar za kontrolu zračnog prostora u Njemačkoj


* zmin_201111219-2-1.jpg (209.3 KB. 850x638 - viewed 480 times.)

Pripadnici bojne Zračnog motrenja i navođenja: bojnik Tomislav Crnković, satnik Željko Hac i satnik Vinko Blažević od 21. do 24. studenoga 2011. godine posjetili su Centar za nadzor i kontrolu zračnog prostora SR Njemačke u Meßstettenu. Razgovaralo se o nadzoru i kontroli zračnog prostora, razmjeni iskustava u operativnom radu, ustroju i organizaciji operativnih središta, zaštiti snaga za nadzor zračnog prostora te o potpunoj integraciji HRZ-a i PZO-a u NATO integrirani zračnoobrambeni sustav (NATINADS).

Izvor: OSRH web

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 460« Reply #6 on: October 23, 2013, 11:42:44 am »

21.10.2013.

Bilateralna aktivnost bZMIN HRZ i PZO s CRP Poggio Renatico talijanskih zračnih snaga
 

* 20131021-3-01.jpg (112.83 KB. 1024x686 - viewed 738 times.)

Od 14. do 17. listopada 2013. godine u radnom posjetu Glavnom operativnom središtu Bojne ZMIN u Podvornici boravili su djelatnici "Control Reporting Post"-a (CRP) Poggio Renatico bojnik Tonino Tavianini i natporučnik Salvatore Vaia iz sastava zrakoplovnih snaga zračne obrane Republike Italije.

Ovaj je posjet nastavak redovite bilateralne razmjene stručnih iskustava iz područja nadzora i zaštite zračnog prostora (Air Policing) te upoznavanje djelatnika i koordinacija operativnog rada dviju susjednih članica u okviru sustava NATINAMDS (NATO integrirani sustav zračne i raketne obrane). Tematika posjeta također je vezana i uz implementaciju novih tehnologija, planove buduće suradnje i obuke djelatnika kao i provedbe zajedničkih vježbi i simulacija.

Glavno operativno središte Podvornica, zajedno s hrvatskim radarskim sustavom i dežurnim borbenim dvojcem lovačkih zrakoplova, uključeno je u sustav NATINAMDS. Iz njega se nadzire hrvatski zračni prostor, kontroliraju zračne operacije, navode lovački zrakoplovi na nekooperativne objekte u zračnom prostoru, te razmjenjuje zračna slika s operativnim središtima susjednih NATO članica, a tako i s CRP-om Poggio Renatico. Djelatnici ovog CRP-a, kao važnog operativnog središta zračne obrane Republike Italije, dugogodišnje i iskusne NATO i NATINAMDS članice, svakako mogu prenijeti iznimno znanje i iskustvo djelatnicima GOS-a Podvornica na njegovom putu k punoj integraciji u sustav NATINAMDS.

U sklopu ovoga posjeta djelatnici CRP-a Poggio Renatico posjetili su i Zapovjedništvo Bojne ZMIN, radarsku postaju Sljeme, dežurnu posadu lovačkih zrakoplova te Centar Oblasne kontrole leta Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP) na Plesu.

osrh.hr

Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 491


# proće i ova prehlada


« Reply #7 on: August 12, 2014, 05:34:20 pm »

12.08.2014.
Zračenje radara FPS-117 je u dopuštenim granicama

Vezano uz članak objavljen u dnevnoj novini 24 sata od 12. kolovoza 2014. izvješćujemo da je između 2004. i 2007. Fakultet elektrotehnike i računarstva iz Zagreba mjerio razinu elektromagnetskog zračenja na svih 5 radarskih postaja FPS-117 uključujući položaj Borinci, a rezultat tog mjerenja dokumentiran je u obliku elaborata radarskog položaja. Mjerenja su pokazala da su razine zračenja radara FPS-117 u dopuštenim granicama, čak štoviše bitno manja od razina dopuštenih Zakonom o zaštiti od neionizirajućeg zračenja i pripadajućim pravilnicima. Ispunjeni su svi uvjeti za dobivanje građevinske i uporabne dozvole, a to je bio jedan od najvažnijih.

Radarska postaja na položaju Borinci djeluje od 2004. godine, a njeni pripadnici redovito odlaze na sistematske liječničke preglede. Ističemo da do danas nikom od njih nije dijagnosticirano maligno oboljenje.

Radar FPS-117 instaliran na radarskom položaju Borinci suvremen je stacionarni 3D motriteljski radar proizveden u Sjedinjenim Američkim Državama. Različite njegove inačice instalirane su u više od dvadeset država širom svijeta. Zbog načela rada radara koje se temelji na kompresiji elektromagnetskog impulsa radar FPS-117 emitira izlazni signal koji je vrlo male snage (oko 25KW), višestruko manje od signala kojeg su emitirali stari radari P-12 (180 kW) i P-15 (270 kW) na spomenutoj postaji Borinci.

Foto: OS RH, Lockheed Martin


* Borinci_Radar.jpg (31.72 KB. 375x261 - viewed 4398 times.)


* img1111.jpg (97.35 KB. 532x800 - viewed 303 times.)


  OSRH

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 460« Reply #8 on: November 24, 2014, 11:14:16 am »

21.11.2014.

Provedena MVV „RAMSTEIN ASPECT 14“


* 1zmin.jpg (764.29 KB. 2904x1944 - viewed 714 times.)

U SR Njemačkoj je od 19. do 21. studenoga 2014. godine provedena međunarodna vojna vježba “RAMSTEIN ASPECT 14”, najveća godišnja simulacijska vježba sa zadaćom provjere funkcija NATO integriranog sustava protuzračne i proturaketne obrane (NATINAMDS).

Vježbom je potvrđena sposobnost kontrole zračnog prostora kompletnog područja južne i sjeverne Europe i provedba zadaća Air Policinga.

Cilj vježbe bio je uvježbati funkcije NATINAMDS u miru, kriznim situacijama i sukobima reflektirajući realne prijetnje koje predstavljaju svakodnevni izazov za NATO članice, kao i razvijanje interoperabilnosti u različitim simuliranim taktičkim situacijama.

U sklopu međunarodne vojne vježbe “RAMSTEIN ASPECT 14” 21. studenoga 2014. godine Oružane snage RH sudjelovale su u vježbi „RAT 14“ na razini NATO deklariranih snaga u okviru sastavnice nadzora zračnog prostora, koje sačinjavaju Središte za nadzor zračnog prostora (SNZP) u Podvornici i pet radarskih postaja Bojne ZMIN.

Istog dana, SNZP Podvornica provela je i nacionalnu simulacijsku vježbu „PRINCE 14“ u cilju evaluacije operativnih mogućnosti SNZP.


* 4zmin.jpg (795.39 KB. 2904x1944 - viewed 525 times.)

osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 460« Reply #9 on: June 13, 2015, 09:26:34 pm »

1. Radarska postaja Sljeme (bZMIN). Snimljeno 11.06.2015. godine tijekom hodnje djelatnika zapovjedništva HRZ i PZO. Radarsku postaju opslužuje preko 30 djelatnika, a zapovjeda im satnik Samir Kovač.


* RP1_Sljeme_1.JPG (74.85 KB. 696x610 - viewed 412 times.)


* RP1_Sljeme_2.JPG (124.02 KB. 931x575 - viewed 637 times.)

Foto: Jure Stipić, osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 460« Reply #10 on: September 23, 2015, 11:14:47 am »

5. Radarska postaja Rota - Pelješac (bZMIN). Snimljeno 15.09.2015. tijekom tromjesečnog izvješćivanja o obuci svih podređenih postrojbi Bojne ZMiN (radarskih postaja, središta za nadzor zračnog motrenja i navođenja, sektorskog operativnog središta te satnije za održavanje).


* ROTA-2015.JPG (350.24 KB. 932x768 - viewed 988 times.)


* ROTA-2015-2.JPG (408.02 KB. 768x988 - viewed 1321 times.)

Foto: Mario Mateljić, osrh.hr


Bojna ZMIN opremljena je s pet stacionarnih radara FPS-117 američke proizvodnje čija je namjena kontrola civilnog i vojnog zračnog prometa. Radarima FPS-117 osim teritorija Republike Hrvatske kompletno se nadzire prostor susjedne Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 460« Reply #11 on: October 31, 2015, 05:43:51 pm »

30.10.2015.

Završen tečaj "Osnove tehnologije zračnog prometa"


* Svi.jpg (448.82 KB. 1481x1026 - viewed 775 times.)

U Vojarni pukovnika Marka Živkovića u objektima Bojne zračnog motrenja i navođenja (ZMIN) na Plesu, od 12. do 30. listopada prvi put je održan tečaj „Osnove tehnologije zračnog prometa“. Tečaj su provodili djelatnici Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP), prema Nastavnom planu i programu odobrenom od strane zapovjednika HRZ-a i PZO-a, namijenjenom osposobljavanju operativnog osoblja HRZ-a i PZO-a koje sudjeluje u provedbi zadaća nadzora zračnog prostora.

Tehnologija zračnog prometa u najširem smislu proučava elemente i zakonitosti koje djeluju u složenom dinamičkom sustavu odvijanja, nadzora i upravljanja zračnim prometom. Stoga svi sudionici koji sudjeluju u ovom procesu moraju imati potrebita znanja koja stalno treba prilagođavati aktualnim zahtjevima u zakonodavnom, organizacijskom i proceduralnom okviru, što je i bila svrha provedbe ovog tečaja.

Potpisivanje Sporazuma o Zajedničkom europskom zračnom prostoru ima za cilj potpunu harmonizaciju hrvatskog nacionalnog zakonodavstva u području zračnog prometa sa zakonodavstvom Europske unije. Države članice, prihvatile su opću izjavu o vojnim pitanjima u svezi jedinstvenog europskog neba te i one trebaju unaprjeđivati civilno vojnu suradnju i omogućiti suradnju između vlastitih oružanih snaga na svim pitanjima u svezi upravljanja zračnim prometom.

Osposobljenost operativnog osoblja za provedbu zadaća nadzora i kontrole zračnog prostora u zračnom prostoru Republike Hrvatske nužno je provoditi u skladu sa zahtjevima općih međunarodnih i nacionalnih propisa i standarda te osigurati sigurno i stručno obavljanje dužnosti. Osim toga, u provedbi zadaća zračnog motrenja i navođenja u RH nužna je koordinacija između operativnog osoblja postrojbi HRZ-a i PZO-a i HKZP-a, kojom se osiguravaju potrebne informacije o stanju u zračnom prostoru i omogućava upravljanje situacijom u zračnom prostoru.

Tečaj su završili šestorica djelatnika Središta za nadzor zračnog prostora Bojne ZMIN te trojica djelatnika Središta za obuku "Rudolf Perešin" iz Zemunika.

Posljednjeg dana tečaja održana je provjera usvojenih znanja i ocjenjivanje polaznika od strane djelatnika HKZP-a, kao i verifikacija uspješnosti provedenog tečaja od strane zapovjednika HRZ-a i PZO-a general-bojnika Dražena Ščurija i zapovjednika Bojne ZMIN pukovnika Dalibora Benka. Polaznici su uspješno završili tečaj, koji je ocijenjen korisnim kako za provedbu zadaća nadzora zračnog prostora, tako i za nastavak dosadašnje više nego uspješne suradnje s HKZP-om.

Tekst: HRZ i PZO/Irena Crnić, Foto: HRZ i PZO/Mario Štefić, osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 460« Reply #12 on: December 11, 2015, 05:27:44 pm »

08.12.2015

Hrvatski časnici na NATO-ovoj vojnoj vježbi Torrejón Advantage


* 489-vijesti-nato-vjezba-1.JPG (453.13 KB. 900x675 - viewed 403 times.)

U Združenom zračnom zapovjedništvu južnog krila NATO-a (CAOC – Combined Air Operations Center) u zrakoplovnoj bazi Torrejón, Kraljevina Španjolska, održala se od 30. studenog do 4. prosinca 2015. vježba TAD 15-3 (Torrejón Advantage). Na vježbi su bila dvojica časnika HRZ-a i PZO-a, pukovnik Dalibor Benko, zapovjednik bZMIN-a HRZ-a i PZO-a i satnik Damir Prevarek operativni časnik u operativnom odjelu Zapovjedništva bZMIN. Vježba je bila CPX karaktera fokusirana na planiranje i provedbu kriznih operacija u realnom zračnom okružju s naglaskom na uporabi zrakoplovnih snaga NATO-a. Ovo je jedna od tri redovite godišnje vježbe JFAC-a (Joint Forces Air Command) u kojoj se osoblje NATO-a i CAOC-a uvježbava za moguće scenarije sudjelovanja u operacijama pod okriljem NATO-ova Zračnog zapovjedništva u Ramsteinu.

Nastavak je uspješno započete suradnje između CAOC-a i HRZ-a i PZO-a te CRC-a Podvornica kao jedne od sastavnica združene zračne obrane NATO-a. Vježba je poslužila kao vrijedan izvor prikupljanja dodatnih iskustava u obuci dočasnika i časnika HRZ-a i PZO-a, standardizaciji postojećih NATO-ovih procedura u zaštiti zračnog prostora te usvajanju novih znanja i postupaka u operativnoj uporabi i obuci. U stalnom operativnom dežurstvu 24 sata dnevno HRZ i PZO ima dežurni dvojac borbenih aviona MiG-21 i Operativno zrakoplovno središte u CRC-u Podvornica koji djeluju u sklopu združene zračne obrane NATO-a pod zapovijedanjem CAOC-a.

U sklopu vježbe pukovnik Benko i satnik Prevarek imali su priliku posjetiti i upoznati se s QRA dežurnim dvojcem Španjolskog ratnog zrakoplovstva (Ejercito Del Aire Español) u zrakoplovnoj bazi Torrejón. Upoznali su se s borbenim i operativnim mogućnostima aviona EF-18M iz sastava Winga ALA12. Tijekom njihova boravka domaćin im je bio operativni časnik u CAOC-u Torrejón i hrvatski SNR u Kraljevini Španjolskoj bojnik Andrija Žarinac.

A. Žarinac, Hrvatski vojnik

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 460« Reply #13 on: July 02, 2016, 02:24:02 pm »

21.06.2016.

Vježbovno navođenje dežurnog borbenog dvojca na strani vojni zrakoplov


* bojna_ZMIN_znak.png (772.5 KB. 663x1063 - viewed 442 times.)

Zbog sve učestalijih sigurnosnih incidenata u kojima se zrakoplov ne javlja civilnoj kontroli leta i zbog općenito složenije sigurnosne situacije u svijetu, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana provelo je 21. lipnja 2016. vježbovnu Air Policing zadaću u suradnji s Američkom kopnenom vojskom (US Army). Zrakoplov iz sastava Američke kopnene vojske UC-35A Cessna Citation 560 na redovnom letu iz zračne luke Wiesbaden u Njemačkoj za Brindisi u Italija "glumio" je zrakoplov nepoznatih namjera koji ulazi u Hrvatski zračni prostor i ne javlja se civilnoj kontroli leta. Prema standardnoj proceduri NATO zapovjedništvo u Torrejonu u Španjolskoj preko Središta za nadzor zračnog prostora Bojne ZMIN izdaje zapovijed za presretanje gore navedenog zrakoplova. Dva borbena aviona MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane polijeću, uočavaju i presreću ciljani zrakoplov na području otoka Ugljana. Nakon uspješne vizualne identifikacije potvrđeno je da zrakoplov ima prijateljske namjere te NATO zapovjedništvo u Torrejonu na prijedlog voditelja smjene Središta za nadzor zračnog prostora Bojne zračnog motrenja i navođenja borbenom dvojcu izdaje zapovijed za povratak u bazu.

Ovakav oblik vježbe u kojem se presreće stvarni cilj na ruti u kontroliranom zračnom prostoru, predstavlja najrealniju simulaciju stvarne Air Policing misije i zahtjeva najviši stupanj obuke posade Središta za nadzor zračnog prostora Bojne ZMIN, Hrvatske kontrole zračne plovidbe i dežurnog borbenog dvojca. Ova aktivnost zahtijeva najviši oblik koordinacije svih sudionika procesa, a u ovom slučaju Središta za nadzor zračnog prostora Bojne zračnog motrenja i navođenja s nadređenim NATO zapovjedništvom u Torrejonu, Slovenskim centrom za nadzor i kontrolu zračnog prostora, Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe i Slovenskom civilnom kontrolom leta, dežurnim borbenim dvojcem izdvojenim iz sastava Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane za potrebe Air Policinga i vrlo susretljivom posadom UC-35A Cessna Citation 560 iz sastava Američke kopnene vojske.

Tekst: ZMIN, osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 460« Reply #14 on: August 08, 2016, 09:25:54 pm »


100 000 sati rada radara FPS-117 radarske postaje Sljeme


* FPS-117.jpg (156.99 KB. 1248x937 - viewed 219 times.)

Na radarskom položaju Puntijarka na Sljemenu iznad Zagreba, djelatnici 1. radarske postaje Sljeme Bojne zračnog motrenja i navođenja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane tijekom srpnja 2016. godine zabilježili su 100 000 sati rada radara FPS-117. Radar FPS-117 s radarskog položaja Sljeme uključen je u operativni rad tadašnje 218. brigade ZMIN 2004. godine.

Izgradnja radarskog položaja započela je u lipnju 2003. godine, a instalacija radara u lipnju 2004. godine, u sklopu projekta Nebo kojim su Oružane snage RH dobile respektabilnu opremu za nadzor zračnog prostora. Tijekom listopada 2004. godine postrojba je počela s operativnim radom, čime je radar FPS-117 bio uvezan na operativno središte koje organizira i nadzire neprekidnost operativnog rada u sustavu nadzora zračnog prostora RH (24/7/365). Ispravnost radara tijekom svih tih godine nije bila manja od 99%, što govori o kvaliteti samog uređaja, ali i osposobljenosti posada za održavanje te sofisticirane opreme. Radar FPS-117 je civilno-vojne namjene te je zajedno s radarima s radarskih položaja Učka i Rota uvezan i u sustav za nadzor zračnog prostora Hrvatske kontrole zračne plovidbe od prosinca 2012. godine. Ulaskom Republike Hrvatske u NATO savez u lipnju 2009. godine, svih pet radara Bojne ZMIN je preko operativnog središta uvezano u NATO sustav MASE, čime radarske postaje Bojne ZMIN postaju vrlo važan čimbenik u integraciji nacionalnog sustava protuzračne obrane u NATO integrirani sustav protuzračne obrane (NATINAMDS).

Osoblje i tehnika su čimbenici koji osiguravaju kvalitetan rad Bojne ZMIN važan za nadzor i zaštitu zračnog prostora Republike Hrvatske i u NATO integriranom sustavu zračne i raketne obrane NATINAMDS, čime je budućnost postala sadašnjost.

Tekst i foto: HRZ i PZO/ZMIN, osrh.hr

Logged
Pages:  [1] 2   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.053 seconds with 27 queries.