PALUBA
October 25, 2020, 05:38:35 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
Glavni pokrovitelj foruma Paluba
kompanija
Protexi Group System
http://www.protexigroup.co.rs/
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 87 88 89 90 91 [92] 93 94 95 96 97 ... 117   Go Down
  Print  
Author Topic: Sukobi u Palestini/Izraelu  (Read 186275 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 39 272« Reply #1365 on: February 09, 2020, 08:49:20 pm »

Netanijahu: Izrael već pravi mape za aneksiju Zapadne obale
Tanjug 09.02.2020.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da je Izrael počeo da pravi mape delova Zapadne obale koje planira da pripoji.

- Već smo u procesu mapiranja teritorija koje će prema Trampovom planu, biti deo države Izrael - rekao je Netanijahu na skupu u okviru kampanje njegove stranke Likud u naselju Male Adumim u subotu uveče. On je dodao da za pravljenje takvih mapa neće trebati mnogo vremena, prenosi "Tajms of Izrael".

Pošto je prdsednik SAD Donald Tramp krajem januara saopštio mirovni plan za Bliski istok, Netanijahu je rekao da će svoj plan o aneksiji Doline Jordana i naselja na Zapadnoj obali izneti na vladi narednih dana. Međutim, iz Vašingtona je stiglo upozorenje da to ne bi trebalo da se dogodi pre izbora u Izraelu početkom marta. Netanijahu sada nije precizirao da li je iscrtavanje mapa u koordinaciji sa SAD ni da li je formirana zajednička komisija ali je rekao da je uveren da će Trampova administracija podržati njegov plan o aneksiji.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 37 994« Reply #1366 on: February 10, 2020, 08:55:53 am »Afrički lideri odbacili Trampov plan kao ilegalan


Afrički lideri su danas osudili bliskoistočni mirovni plan predsednika SAD Donalda Trampa, označivši ga ilegalnim.

Oni su na samitu Afričke unije (AU) izrazili solidarnost sa Palestincima.

Predsedavajući Komisije AU Musa Faki Mahamat rekao je okupljenim šefovima država da plan koji je objavljen krajem januara predstavlja "kršenje mnogobrojnih rezolucija Ujedinjenih nacija i Afričke unije".

Mahamat je naveo da je plan pripremljen bez međunarodnih konsultacija i da je "pogazio prava palestinskog naroda", a okupljeni u glavnoj sali sedišta Afričke unije su mu aplaudirali.

Dugo odlagani Trampov mirovni predlog Palestinci su odmah odbacili. Oni bojkotuju Trampovu administraciju otkako je priznala Jerusalim kao glavni grad Izraela u decembru 2017. Trampovim planom se predviđa odobrenje Izraelu da anektira jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, na kojoj Palestinci nameravaju da osnuju svoju državu.

Odlazeći predsedavajući AU, predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi izjavio je danas da će "palestinska stvar uvek biti u srcu i na umu narodu Afrike".

Njegov naslednik, predsednik Južne Afrike Siril Ramafosa je uporedio Trampove predloge sa propisima koji su važili za vreme aparthejda u njegovoj zemlji.

"Kada sam to slušao i pročitao sve što je o tome napisano, podsetilo me je na užasnu istoriju kroz koju smo mi prošli u Južnoj Africi", rekao je on.

Palestinski predsednik Mahmud Abas, koji inače redovno prusustvuje samitima AU, ove godine nije doputovao u Etiopiju. On putuje u UN da izvrši pritisak za donošenje rezolucije Saveta bezbednosti kojom se osuđuje Trampov predlog.

Očekuje se da SAD ulože veto na rezoluciju.

Abasa je u Adis Abebi predstavljao palestinski premijer Muhamed Štajeh koji je ponovio stav palestinskih lidera da Trampov plan "uopšte nema legitimitet".

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 37 994« Reply #1367 on: February 10, 2020, 09:18:44 am »Izraelska vojska blokirala izvoz poljoprivrednih proizvoda


Izraelska vojska je danas blokirala palestinski izvoz poljoprivrednih proizvoda, što je dovelo do eskalacije trgovinskog rata koji traje već mesec dana.

Nakon instrukcije ministra odbrane Izraela Naftali Beneta, vojska je rekla da ne može da dozvoli Palestincima da prenose svoje proizvode preko svog kopnenog prelaza u Jordan koji je jedina direktna izvozna ruta Zapadne obale ka spoljnom svetu.

Palestinska uprava, koja ima podršku Zapada, rekla je da su izraelske snage na kontrolnim punktovima blokrale isporuke povrća na putu u inostranstvo.

Ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da je izvoz povrća u Izrael dostigao prošle godine 88 miliona dolara i da je činio 68 procenata ukupnog izvoza povrća.

Kriza je izbila u septembru kada su Palestinci odlučili da prestanu da uvoze govedinu iz Izraela. Palestinska uprava je saopštila da je većina od 120.000 goveda koje su Palestinci mesečno uvozili iz Izraela prethodno uvezena u tu zemlju i da im više odgovara da ih uvoze direktno iz inostranstva.

Izgledalo je da taj potez ima za cilj da smanji ekonomsku zavisnost Palestinaca od Izraela. Ubrzo nakon objave u septembru izraelski uzgajivači stoke su zabeležili pad na svom tržištu i vršili pritisak na izraelske vlasti da preduzmu akciju.

Benet je odgovorio zabranom uvoza palestinskih proizvoda što je navelo Palestince da prošire svoj bojkot i prestanu da uvoze izraelsko povrće, voće, piće i mineralnu vodu.

Palestinci su rekli da njihove akcije imaju za cilj da izvrše pritisak na Izrael da ukine zabranu. Izrael je rekao da će normalna trgovina biti obnovljena kada Palestinci ukinu zabranu uvoza stoke kojom je kriza počela.

Trgovinska kriza poklapa se sa porastom nasilja nakon objavljivanja bliskoistočnog plana predsednika SAD Donalda Trampa koji su Palestinci odbacili.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 37 994« Reply #1368 on: February 10, 2020, 11:25:48 am »Quote
The Israeli military launched multiple airstrikes in the coastal area of Khan Younis, south of Gaza in the early hours of Monday.

Footage shows explosions lighting the nighttime sky of Khan Younis. Israeli Defence Forces (IDF) said the aerial attack targeted Hamas' strategic positions, including "a training camp and military infrastructure."

The airstrike came in response to the rockets fired from Gaza into Israel.

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 37 994« Reply #1369 on: February 10, 2020, 11:50:57 am »Ublažena kritika plana SAD za Bliski istok u nacrtu rezolucije SB UN


U prerađenom nacrtu palestinske rezolucije izbačena je prvobitna osuda plana predsednika SAD Donalda Trampa za rešenje bliskoistočnog sukoba.

U kopiji do koje došao Frans pres ne pominju se SAD po imenu, kao autor plana i kritike su blaže nego u originalu. Do promena je došlo pre glasanja kojem će prisustvovati predsednik Palestinske uprave Mahmud Abas.

Tunis je ovih dana iznenada otpustio svog ambasadora u UN Mocefa Batija uz objašnjenje da se nije konsultovao sa svojim ministarstvom spoljnih oslova o pitanjima u vezi sa mirovnim planom. To se smatra znakom pritiska.

Diplomatski izvori su naveli da se predsednik Tunisa Kais Sajed brine da će podrška ambasadora Palestincima naneti štetu odnosima te zemlje sa SAD.

Trampov visoki savetnik, i zet, Džared Kušner objasnio je plan SB UN na brifingu u četvrtak.

Planom se predviđa da glavni palestinski grad bude u predgrađu Jerusalima, a ne u istočnom Jeruslimu i dozvoljava Izraelu da anektira više od 130 jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, kao i dolinu Jordan.

Palestinci, Arapska liga i Organizacija islamske saradnje su u potpunosti odbacili taj dokument.

U nedelju je to isto učinila i Afrička unija i predsedavajući Musa Faki Mahamat je rekao na samitu afričkih lidera u Adis Abebi da je plan "pogazio prava palestinskog naroda".

U prvobitnom nacrtu rezolucije koji su predstavili Indonezija i Tunis u utorak prošle sedmice je ocenjeno da plan SAD "krši međunarodno pravo i međunarodno podržane preporuke za postizanje pravednog, sveobuhvatnog i trajnog rešenja izraelsko palestinskog sukoba".

U najnovijoj verziji se navodi da inicijativa SAD "odstupa od međunarodno podržanih preporuka i parametara za postizanje pravednog, sveobuhvatnog i trajnog rešenja sukoba, kako je navedeno u relevantnim rezolucijama UN".

U nacrtu se više ne poziva na međunarodnu konferenciju o Bliskom istoku što je moguće pre, već se podseća da je takav poziv upućen u rezoluciji UN iz 2008. godine.

Uz to se dodaje da se "osuđujuju svi akti nasilja protiv civila, uključujući akte terora, kao i akte provokacije, huškanja i uništenja".

Uprkos blažem tonu nejasno je da li će najnovija verzija biti dovoljna da se izbegne veto SAD kada se sutra bude glasalo. U nacrtu se i dalje osuduju jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući istočni Jerusalim i potvrđuje potreba da se očuvaju granične linije iz 1967. godine.

Abas će posle glasanja održati konfereciju za novinare u Njujorku sa bivšim premijerom Izraela Ehudom Olmertom, najavila je palestinska misija u UN.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 37 994« Reply #1370 on: February 10, 2020, 02:25:38 pm »Radikalni islamski sveštenik osuđen na 28 godina zatvora


Izraelski sud osudio je na 28 meseci zatvora radikalnog islamskog sveštenika zbog podsticanja na terorizam u nizu govora.

On je održao govore nakon smrtonosnog napada na izraelsku policiju 2017. godinu u Jerusalimu.

Sveštenik zabranjenog ogranka Islamskog pokreta u Izraelu Raed Salah osuđen je u novembru za podsticanje drugih da slede primer napadača koji su ubili dvojicu policajaca, prenosi AP.

Taj napad izvršila su dva Arapina iz Izraela na mestu u Jerusalimu koje Arapi zovu plemenito svetilište, a Jevreji Hramovna gora i za koje veruju da se sa tog mesta svet proširio u sadašnji oblik.

Salah je odbacio optužbe protiv njega kao lažne i rekao da su svi postupci u procesu bili "daleko od istine".

Salah je ranije odslužio devetomesečnu zatvorsku kaznu zbog izazivanja nasilja i poziva na rasizam pre tri godine.

Izraelski ministar za javnu bezbednost Gilad Erdan napisao je na svom Tviteru povodom presude Salahu da njegova kazna pokazuje da je mesto onima koji podržavaju terorizam i nasilje u zatvoru, a ne u izraelskom parlamentu.

Salahova organizacija severni ogranak Islamskog pokreta u Izraelu ima oko 20.000 članova, ali ima mnogo veću podršku među izraelskim arapima.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 37 994« Reply #1371 on: February 10, 2020, 03:12:04 pm »"Izraelu verujemo, ali ne i Palestincima"


Ambasador SAD u Izraelu Dejvid Fridman izjavio je da je takozvani "Sporazum veka" o rešenju Bele kuće za izraelsko palestinski sukob uveliko u korist Izraela.

Kako kaže, to je demokratska zemlja i može joj se verovati da će ispuniti svaki dogovor.

Palestinci međutim moraju da pređu dug put pre nego što postanu partneri dostojni poverenja, rekao je ambasador u intervjuu za izraelske medije.

Kritičari nedavno predstavljenog dugo očekivanog mirovnog plana predsednika SAD Donalda Trampa često se žale da Izraelu daje pravo da uskoro anektira delove Zapadne obale, a Palestinci će dobiti svoju državu posle četiri godine i to samo ako ispune dugu listu uslova.

Odgovarajući na pitanje zašto je jednoj strani dopušteno da odmah ima koristi dok druga mora da čeka četiri godine, ambasador je odgovorio da postoji potreba da se premosti asimetrija između države Izrael, saveznika SAD na koga se moće računati i neuspele Palestinske uprave.

On je takođe rekao da Izrael nikada ne bi pristao da ne gradi nova naselja na područjima predviđenim za buduću palestinsku državu da mu nije dozvoljeno da brzo anektira delove Zapadne obale planirane da budu deo jevrejske države.

"To je potpuno asimetričan odnos. Izrael je demokratija. Može se držati za reč. Ima ogromne odnose sa SAD na mnogim nivoima i ti odnosi su vrlo čvrsti. U poziciji je da danas da ispuni svoj deo dogovora", rekao je Fridman.

Za razliku od Izraela, Palestinci "trenutno nisu u poziciji" da ispune bilo kakav dogovor, dodao je američki ambasador, objasnivši da oni "nisu ujedinjeni, njihova vlada nije demokratska, njihove institucije su slabe, njihovo poštovanje svih vrsti normi, ne samo demokratije, već i ljudskih prava, slobode veroispovesti, slobode štampe - ne postoji".

Fridman je rekao da je Bela kuća osećala potrebu da "premosti tu asimetriju".

"Ako je Izrael spreman danas, zašto oni ne bi dobili ono na šta danas pristanu? Ako će Palestinci biti spremni za četiri godine, onda oni mogu dobiti ono što mogu da dobiju za četiri godine", objasnio je izaslanik SAD.

On smatra da Izrael nikada ne bi pristao da zamrzne izgradnju naselja na četiri godine samo zato što postoji mogućnost da Palestinci budu voljni da pregovaraju i postignu ono što se od njih zahteva na osnovu plana.

Administracija SAD nije tražila da Palestinci odmah odbace ili prihvate plan.

Oni su međutim taj plan koji predviđa da imaju ograničenu samoupravu na raštrkanim delovima okupirane Zapadne obale i glavni grad u predgrađu Jerusalima odmah u potpunosti odbacili.

Palestinci žele da osnuju svoju državu na čitavoj Zapadnoj obali, pojasu Gaze i u istočnom Jerusalimu, teritorijama koje je Izrael osvojio u ratu 1967. godine.

Na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu danas živi preko 700.000 Jevreja.

izvor
Logged
Perun
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 040


« Reply #1372 on: February 11, 2020, 07:35:30 am »


* 1078216236.png (138.7 KB. 998x1930 - viewed 36 times.)

Logged
Perun
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 040


« Reply #1373 on: February 11, 2020, 07:40:04 am »

Ovo gore nije nista drugo nego "Varsavski geto" za Palestince a onda posli vjerojatno u neki od buducih izraelskih "Aušvica" u kojima ce "konacno" rijesiti jadne Palestince. Zbog ovakvih stvari pocinjem sumnjati u neke događaje
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 37 994« Reply #1374 on: February 11, 2020, 08:27:42 am »Abas ponavlja pred SB UN: Odbacivanje američkog plana


Palestinski predsednik Mahmud Abas ponoviće sutra u SB UN svoje odbacivanje američkog plana za Bliski istok.

Međutim, članovi Saveta neće se izjašnjavati o rezoluciji kojom se taj plan odbacuje, javlja AP.

Predsednik Donald Tramp predstavio je američku inicijativu za okončanje izraelsko-palestinskog sukoba 28. januara.

Visoki palestinski zvaničnik Saeb Erekat negirao je izveštaje da je nacrt rezolucije povučen zbog nedostatka podrške, rekavši u izjavi da "glasina" da su Palestinci povukli rezoluciju "nije tačna i potpuno je neosnovana".

Prvobitni nacrt rezolucije, koji su predložili Tunis i Indonezija, a podržali Palestinci, takođe je tvrdio da američki plan krši međunarodno pravo i stav Saveta bezbednosti za dvodržavno rešenje zasnovano na granicama pre rata 1967. godine.

Nakon dužih pregovora tokom vikenda i objavljivanja drastično izmenjenog teksta od strane Sjedinjenih Država, Palestinci su odlučili da ne stave nacrt u "plavo" - konačni oblik za glasanje, izjavilo je nekoliko diplomata koji su želeli da ostanu anonimni jer su diskusije bile privatne.

Erekat je rekao da pošto rezolucija nije stavljena u plavo, ne može se reći da je povučena.

Američki plan predviđa razdvojenu palestinsku državu koja ključne delove Zapadne obale pripaja Izraelu, i staje na stranu Izraela u pitanjima poput granica i statusa Jerusalima i jevrejskih naselja.

Palestinci traže celu Zapadnu obalu i istočni Jerusalim, odnosno područja koja je Izrael zauzeo u ratu 1967. godine i uklanjanje mnogih od više od 700.000 izraelskih doseljenika iz ovih oblasti.

izvor
Logged
dark-bullet
stariji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 836« Reply #1375 on: February 11, 2020, 08:57:37 am »

Ovo gore nije nista drugo nego "Varsavski geto" za Palestince a onda posli vjerojatno u neki od buducih izraelskih "Aušvica" u kojima ce "konacno" rijesiti jadne Palestince. Zbog ovakvih stvari pocinjem sumnjati u neke događaje

Niti je to geto niti su palestinski arapi (palestinci su i židovi i arapi, jer je palestina geografsko područje) jadni. Imputiranje židovima "konačno rješenje" je potpuna historijska manipulacija, skoro zločin. Upravo je palestinski arapin i jerizalemski muftija Huseini 1941 Hitleru preporučio da počne ubijati židove (do tada in je "samo" pljačkao, proganjao i zatvarao u koncentracijskim logorima). Tek nakon tog zlokobnog sastanka Huseini - Hitler se desila Wannsee konferenca najviših čelnika NSDAP na kojoj je dogovoreno "konačni rešenje" za židove, dakle njihovo fizičko uništavanja industrijskih razmera. Nemci su za Hitlera platili visoku cenu, čak i cenu ograničenog suvereniteta koja traje do danas. Arapi za ratnog zločinca Huseinija nikada. A trebalo bi. Hitlera Arapi posve otvoreno slave i danas.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 37 994« Reply #1376 on: February 11, 2020, 04:11:39 pm »"Krađa veka": Hiljade demonstranata protiv Trampovog plana


Hiljade Palestinaca demonstrirale su danas na Zapadnoj obali protiv bliskoistočne inicijative predsednika SAD Donalda Trampa.

Protest je održan i u znak podrške palestinskom rukovodstvu koje pokušava da u UN izdejstvuje rezoluciju protiv tog plana.

Na protestu je bio i palestinski premijer Muhamed Štajeh, a na jednom transparentu je pisalo: "Tramp je deo problema, a ne rešenja", a na drugom je njegv plan osuđen kao "krađa veka".

Palestinski predsednik Mahmud Abas govoriće danas na sastanku Saveta bezbednosti UN ali se neće glasati o predlogu rezolucije.

Palestinski zvaničnici su porekli da je povučen predlog rezolucije, međutim diplomate su rekle da su mnogi, uljučujući evropske ambasadore u UN, odbacili taj tekst.

Plan kojeg je Tram predstavio krajem januara u Beloj kući, smatra se pristrasnim u korist Izrael, a štetnim za Palestince koji su ga odbacili.

Palestinski predsednik Abas je pokušao da dobije međunarodnu podršku protiv Trampovog plana.

Arapska liga se svrstala uz Palestince, ali su ključni saveznici SAD - Egipat i Saudijska Arabija, rekli da poštuju Trampove napore i pozvali na obnovu pregovora Izraela i Palestinaca koji nisu pregvorali više od jedne decenije.

Evropska unija je prošle sedmice potvrdila svoju podršku rešanjavanju sukoba Izraela i Palstinaca "modelom dve države" u granicama iz 1967. godine, a šef diplomatije EU Žozep Borel ocenio da inicijativa SAD "odstupa od tih međunarodno dogovorenih parametara".

izvor
Logged
fazan
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 314


« Reply #1377 on: February 11, 2020, 05:25:20 pm »

Палестинци су на овај или онај начин одбијали сва решења, од 1948. па на овамо. Сваким новим решењем добијају све мање. Проблем је што нико од њихових политичара нема храбрости да објасни народу да је Израел ту где јесте и да ће остати. Већина Палестинаца и даље верује да је решење њиховог проблема нестанак државе Изреал.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 39 272« Reply #1378 on: February 11, 2020, 05:31:05 pm »

Bolji je profit na mržnji. Wink
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 37 994« Reply #1379 on: February 11, 2020, 06:04:02 pm »Hiljade demonstranata protiv Trampovog plana


Logged
Pages:  1 ... 87 88 89 90 91 [92] 93 94 95 96 97 ... 117   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.023 seconds with 24 queries.