PALUBA
July 14, 2020, 07:02:09 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 104 105 106 107 108 [109] 110   Go Down
  Print  
Author Topic: Sukobi u Palestini/Izraelu  (Read 169532 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 897« Reply #1620 on: June 07, 2020, 11:56:05 am »Preminuo dugogodišnji bivši lider Islamskog džihada


Bivši lider palestinskog Islamskog džihada Ramadan Šalah umro je u 63. godini prošle noći posle duge bolesti.

Šalah je bio u komi više od tri godine posle operacije na srcu, saopštila je ta organizacija, ali nije rekla gde je umro, mada se veruje da je on bio u Libanu.

Predvodio je proiransku organizaciju Islamski džihad više od 20 godina pošto je njen osnivač Fathi Šikaki ubijen na Malti u napadu koji se uveliko pripisuje Izraelu.

Godine 2018. organizacija je imenovala Šalahovog zamenika Zijada al Nakalaha za novog lidera.

Palestinski Islamski džihad ima predstavništva u Siriji i Libanu, ali većina aktivnosti organizacije je fokusirana na pojas Gaze.

U džamijama širom te palestinske teritorije je preko mikrofona objavljena njegova smrt i odato mu je priznanje.

Prošle godine se Islamski džihad nekoliko puta ozbiljno sukobio s Izraelom, ali je poslednjih meseci posvećen nezvaničnom prekidu vatre koji su regionalni posrednici izdejstvovali izmedju Izraela i Hamasa veće islamske organizacije koja vlada Gazom.

Islamski džihad je ranije učestvovao u mnogobrojnim samoubilačkim, oružanim i raketnim napadima u kojima su ubijene desetine Izraelaca.

Šalah je bio na listi SAD najtraženijih osumnjičenih terorista i za informaciju koja bi dovela do njegovog hapšenja je nudjeno pet miliona dolara.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 897« Reply #1621 on: June 08, 2020, 09:18:54 am »


Quote
At least five protesters were arrested as thousands gathered at Tel Aviv's Rabin Square to protest the government's plans to annex West Bank territories. In a rare occasion, Jewish and Arabic population staged the united front against the annexation plan presented by Prime Minister Benjamin Netanyah


Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 897« Reply #1622 on: June 10, 2020, 07:37:23 am »Najviši izraelski sud oborio zakon o legalizaciji jevrejskih naselja


Vrhovni sud Izraela stavio je danas van snage sporni zakon kojim bi se retroakivno legalizovale hiljade jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali .

Naselja su podignute nezakonito na privatnoj palestinskoj zemlji.

Izraelski parlament je usvojio zakon u februaru 2017. godine ali ga je ubrzo potom zamrznuo Vrhovni sud da bi razmotrio peticije protiv.

Današnju sudsku odluku je kritikovala vladajuća konzervativna partija Likud koja podržava jevrejske naseljenike, a pozdravili su je njeni koalicioni partneri u partiji centra Plavo i belo i tako je izbio na videlo jaz u osetljivoj novoj vladi.

Sud je presudio da je je zakon nelegalan, ocenivši da "retroaktivno autorizuje nelegalne akcije određenog stanovništva u području, a povređuje prava drugog stanovništva".

Na osnovu zakona, palestinski vlasnici zemlje bi dobili kompenzacije u novcu ili alternativnu zemlju, čak i ako ne pristanu da se odreknu svoje imovine.

Veći deo međunarodne zajednice smatra jevrejska naselja na Zapadnoj obali nelegalnim po međunarodnom pravu i preprekom za mir sa Palestincima.

Izrael je osvojio tu teritoriju u ratu 1967. godine i potom izgradio desetine naselja u kojima sada živi oko pola miliona Izraelaca.

Ovakva presuda je doneta nekoliko nedelja posle obećanja premijera Izraela Benjamina Netanjahua da će početi da anektira delove Zapadne obale, što je izazvalo kritike u inostranstvu i zabrinutost da bi moglo da izazove palestinske nerede.

Vođa izraelske organizacije Borci za mir, koja se protivi jevrejskih naseljima, Jonatan Ger, izrazio je nadu da odluka Vrhovnog suda "šalje Vladi Izraela jasnu poruku da će sudbina planova o aneksiji biti ista".

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 897« Reply #1623 on: June 10, 2020, 08:18:38 am »Palestinski premijer: Ako Izrael anektira Zapadnu obalu, proglasićemo državu


Palestinski premijer Muhamed Štajeh najavio je da će Palestinci jednostrano proglasiti državu, zasnovanu na granicama pre rata 1967. godine, ako Izrael anektira delove Zapadne obale.

Štajeh je na konferenciji za novinare u Ramali ocenio da će Izrael ozbiljno prekršiti sve sporazume sa Palestinskom upravom ako pokrene aneksiju, označivši je „egzistencijlnom pretnjom” za Palestince, preneli su izraelski mediji.

Palestinska strana je predložila demilitarizovanu palestinsku državu na Zapadnoj obali, u pojasu Gaze i istočnom Jerusalimu, uz zamenu teritorija s Izraelom kao protivponudu bliskoistočnom planu predsednika SAD Donalda Trampa, navodi „Asošiejted pres”.

Palestinski premijer je odbio da iznese pojedinosti tog predloga na četiri i po strane.

Rekao je da je palestinski stav o glavnim pitanjima dobro poznat i da je taj plan ovih dana podnet takozvanoj četvorki bliskoistočnih posrednika koju čine UN, SAD, Evropska unija i Rusija.

Trampova administracija je kritikovala Palestince što su odbili njen plan. Smatra se da taj plan drži stranu Izraelu u njegovom višedecenijskom sukobu s Palestincima.

Palestinci kažu da su njihovi zahtevi zasnovani na međunarodnom pravu i rezolucijama UN.

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu je obećao da će anektirati velike delove Zapadne obale u skladu sa Trampovim planom kojim se predviđa da Palestinci dobiju ograničenu državnost na preostalim delovima te teritorije ako ispune dugu listu uslova.

Očekuje se da Izrael započne proces aneksije 1. jula, prenosi Beta.

Danas je takođe nagovešteno da zbog mogućnosti aneksije Palestinska uprava razmatra velika smanjenja budžeta u javnom sektoru i smanjenje civilnih službi.

„Mi nismo nihilisti, ni budale, i ne želimo haos. Mi smo pragmatičari. Ne želimo da stvari dostignu tačku s koje nema povratka. Aneksija znači da nema povratka u odnosima s Izraelom”, rekao je za „Njujork tajms” Husein al Šeik, pomoćnik palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, zadužen za odnose s Izraelom.

Palestinski lideri se navodno nadaju da će svi ti koraci podsetiti Izrael da će zbog kolapsa Palestinske uprave koji izaziva biti odgovoran za milione ljudi.

„Ili će oni odustati od aneksije i stvari će se vratiti gde su bile, ili će ostvariti aneksiju i vratiti se na to da bude okupaciona sila čitave Zapadne obale”, rekao je Al Šeik, upozorivši da će aneksija pretvoriti Palestinsku upravu u civilno telo odgovorno za škole, bolnice i policijske stanice.

On je najavio da neće prihvatiti ulogu pružanja usluga jer ne radi u opštini, ni u dobrotvornom društvu, i da bi izraelski potez značio dramatično smanjenje za finansiranje druge palestinske teritorije, pojasa Gaze, kojoj Palestinska uprava svakog meseca obezbeđuje novac za plate i druge troškove.

„Kažem Izraelcima, ako se ova situacija nastavi: 'Vi ćete preuzeti punu odgovornost kao okupaciona sila' “, rekao je palestinski zvaničnik.

Osvrćući se na nedavne Abasove pretnje da će prekinuti bezbednosnu saradnju s Izraelom zbog plana aneksije, Al Šeik je rekao da će snage bezbednosti Palestinske uprave nastaviti da se bore protiv terorizma, ali same.

Netanijahu najavio je da će u julu anektirati sva jevrejska naselja i dolinu Jordan na Zapadnoj obali.

Palestinci nameravaju da na čitavoj Zapadnoj obali, istočnom Jerusalimu i pojasu Gaze, teritorijama koje je Izrael osvojio u ratu 1967. godine, osnuju svoju nezavisnu državu.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 897« Reply #1624 on: June 10, 2020, 01:12:56 pm »Quote
'This is destroying our whole existence', says ex-head of Samaria regional council as more & more Israeli settles oppose Trump-backed plan that if implemented would bring 30% of the West Bank under permanent Israeli control.Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 897« Reply #1625 on: June 11, 2020, 07:28:28 am »"Neće mir, već kolonijalnu dominaciju"


Izrael neće mir sa Palestincima već kolonijalnu dominaciju, tvrdi dr Saib Erekat generalni sekretar PLO i glavni palestinski pregovarač, prenosi list Haerc.

Kada su pre 53 godine okupirani Zapadna obala, istočni Jerusalim i delovi pojasa Geze, izraelske vlasti su znale da treba uporno i strpljivo čekati priliku da se ta okupacija legalizuje, navodi se u tekstu.

Erekat kaže da se upravo to dešava danas, kada Izrael, uz pomoć SAD, vodi politiku koja bi i de-jure da potvrdi aneksiju, čime Izrael samo potvrđuje svoju aroganciju i konstantno nepovinovanje brojnim rezolucijama UN, uključujući i Rezoluciju 242 SB UN usvojenu još u novembru 1967. godine u kojoj se otimanje teritorija upotrebom sile proglašava "neprihvatljivim".

Poluvekovno sistematsko kršenje nacionalnih i ljudskih prava Palestinaca je izraelski testament, potvrda posvećenosti kolonijalnom ekspanzionizmu, a ne postizanju mirovnog rešenja sa Palestincima, tvrdi Erekat.

Navodi da taj kolonijalni projekat Izraela nikada nije bio zamišljen kao privremeno zauzimanje palestinske zemlje, na čemu je insistirala jevrejska država, već kao konačno prisvajanje teritorija na kojima žive Palestinci.

U tom je kontekstu, dodaje, američko-izraelski plan ekplicitan dokaz za to i predstavlja flagrantno kršenje funamentalnih principa međunarodnog prava i poretka i jasna je potvrda da je Trampova "mirovna vizija" zapravo ništa drugo do pretvaranje izraelske okupacije u konačnu aneksiju kojom se Palestinskom narodu uskraćuje jedinstveno i neprenosivo pravo na samoopredeljenje.

"Uskoro, više neće biti moguće prikrivati ili braniti izraelska kršenja prava Palestinskog naroda jer bi se na taj način kršio i član 2 sporazuma koji Izrael ima sa EU, a u kojem se jasno kaže da je sprovođenje sporazuma uslovljeno poštovanjem ljudskih prava", zaključio je u svom komentaru za izraelski list Haerc dr Saib Erekat generalni sekretar PLO i glavni palestinski pregovarač.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 897« Reply #1626 on: June 11, 2020, 10:33:50 am »Palestinci odbijaju pomoć jer je "koordinisana sa Izraelom"


Palestinska uprava odbila je da primi medicinsku opremu za borbu protiv koronavirusa poslatu avionom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Oni su odbili jer je pomoć koordinisana s Izraelom, a ne sa njom, prenose danas izraelski mediji.

Avion aviokompanije Etihad je sleteo u Izrael u utorak i bio je drugi u roku od mesec dana koji je nosio pomoć iz UAE za Palestince, a koja je takođe odbijena.

"Odbijamo da je primimo jer je koordinisana direktno između Izraela i njih (UAE). Mi nismo bili deo koordinacije", rekao je Frans presu palestinski ministar zadužen za civilne poslove Husein al Šeik.

Iako su Egipat i Jordan jedine arapske zemlje koje imaju zvanične odnose s Izraelom zemlje Zaliva poput UAE odnedavno poboljšavaju veze s jevrejskom državom jer dele zajedničku brigu o Iranu.

Avion Etihada koji je nosio pomoć Palestincima 19. maja iz Abu Dabija i sleteo na međunarodni aerodrom kraj Tel Aviva nije bio obeležen, a letelica koja je dopremila pomoć u utorak imala je oznaku te aviokompanije, rečeno je Frans presu.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova je potvrdilo da je pomoglo da se let koordiniše i da je trebalo da pomoć UN isporuče u pojas Gaze i na Zapadnu obalu.

Generalni direktor ministarstva Juval Rotem je na Tviteru izrazio nadu da će ubuduće tom avio kompanijom stizati turisti iz UAE. Pošto su Palestinci odbili pomoć neizvesno je šta će se desiti sa opremom.

Prvi avion iz UAE je dopremio 14 tona medicinske opreme za Palestince kako bi im pomogao da se izbore s pandemijom. Palestinska uprava je tada takođe rekla da pomoć neće primiti.

Ona isporuku preko Izraela vidi kao korak ka normalizaciji odnosa između Izraela i zemalja Zaliva. U to vreme jedan zvaničnik UN je izjavio za izraelske medije da je pomoć mnpgo potrebnija pojasu Gaze, kojim vlada Hamas, a ne Palestinska uprava.

Avioni UAE stigli su u vreme kada se Izrael sprema da anektira delove okupirane Zapadne obale u skladu sa bliskoitočnim mirovnim planom predsednika SAD Donalda Trampa.

Analitičari navode da premijer Izraela Benjamin Netanjahu veruje da će normalizacija odnosa s arapskim zemljama nagnati Palestince da postignu mirovni sporazum.


izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 897« Reply #1627 on: June 11, 2020, 10:37:51 am »"Sprečavanje aneksije Zapadne obale je prioritet"


Nemačka, Jordan i Palestinska uprava su u saopštenju ocenili da je sprečavanje izraelske aneksije delova okupirane Zapadne obale od izuzetne važnosti.

Zajedničko saopštenje je izdato u sredu uveče posle razgovora nemačkog ministra spoljnih poslova Hajka Masa, palestinskog premijera Muhameda Štajeha i šefa jordanske diplomatije Ajmana Safadija održanog putem video konferencije na kraju Masove posete Jordanu.

"Nemački ministar spoljnih poslova je potvrdio da će aneksija prekršiti međunarodno pravo i da je sada prioritet da se ona spreči", navedeno je u saopštenju u kojem se dodaje da su zvaničnici potvrdili da je potrebno da budući pregovori za postizanje sporazuma o konačnom statusu budu zasnovani na međunarodnom pravu i relevantnim rezolucijma UN.

Oni su takođe istakli čvrstu posvećenost rešenju sukoba po modelu dve države i diskutovali o dovođenju Izraelaca i Palestinca za pregovarački sto.

Mas i Safadi su najavili da će ponuditi pomoć u pregovaračkom procesu.

Nemački ministar je prethodno diskustovao o aneksiji i mogućim posledicima u Jerusalimu sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom, ministrom spoljnih poslova Gabijem Aškenazijem i ministrom odbrane Benijem Gancom, navode izraelski mediji.

Mas je sa palestinskim premijerom uspostavio kontakt tokom video konferencije jer ga je Izrael zbog propisa o karantinu, uvedenih usred pandemije korona virusa, sprečio da poseti Zapadnu obalu. Šef nemačke diplomatije je ranije u sredu upozorio Netanjahua da bi se mogle uvesti sankcije protiv Izraela i zvanično priznati palestinska država ako Izrael ostvari nameru da počne aneksiju Zapadne obale 1. jula, navodi list Harec.

Na sastanku sa izraelskim zvaničnicima Mas je rekao da Nemačka ne želi osvetu već da druge zemlje vrše pritisak na EU da ide u tom pravcu.

Mas je naglasio da jednostrana aneksija krši međunarodno pravo i odluke UN i da je teško da Nemačka podrži taj potez. On je to rekao u vreme kada je parlament Belgije počeo da poziva vladu u poslednjim nedeljama da prizna palestinsku državu u odgovoru na aneksiju Izraela.

Izrael planira da anektira 30 procenata Zapdne obale u skladu sa bliskostočnim mirovnim planom SAD predstavljenim u januaru. Palestinci koji planiraju da osnuju svoju džravu na čitavoj Zapadnoj obali i pojasu Gaze sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom su taj plan u potpunosti odbacili.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 897« Reply #1628 on: June 15, 2020, 09:27:21 am »Plan za naseljavanje Golanske visoravni dobio ime po Trampu


Izraelska ministarka za naseljavanje Cipi Hotoveli izjavila je da je vlada odobrila planove za izgradnju novog naselja na okupiranoj Golanskoj visoravni, koje će biti nazvano po predsedniku SAD Donaldu Trampu.

Hotoveli je napisala na „Fejsbuku” da će njeno ministarstvo započeti pripreme za Ramat Tramp – hebrejski za „Trampove visove”, za smeštaj 300 porodica, prenosi AP.

Izrael je osvojio Golansku visoravan od Sirije u ratu 1967. godine, a anektirao je 1981. godine. Većina međunarodne zajednice smatra taj potez i izraelska naselja na toj teritoriji nezakonitim po međunarodnom pravu.

Tramp je u martu 2019. godine priznao tu stratešku oblast kao izraelsku teritoriju. Ovaj potez usledio je tokom posete izraelskog premijera Benjamina Netanijahua Vašingtonu, samo nekoliko nedelja pre izraelskih izbora, prenosi Tanjug.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 897« Reply #1629 on: June 24, 2020, 06:23:28 am »Ubijen Palestinac koji je pokušao da pregazi izraelskog policajcaIzraelska policija upucala je i ubila Palestinca, koji je, kako su saopštili, pokušao da pregazi jednog policajca automobilom na okupiranoj Zapadnoj obali.

Policajac je u napadu lakše povređen, izjavio je portparol policije i dodao da se incident dogodio na kontorlnom punktu izraelske vojske u blizini grada Abu Dis, istočno od Jerusalima, preneo je Rojters.

Palestinski zvaničnici za sada nisu komentarisali ovaj slučaj. Poslednjih nedelja pojačane su tenzije između Izraelaca i Palestinaca jer se približava 1. jul, datum kada će vlada izraelskog premijera Benjamina Netanijahua početi da raspravlja o aneksiji Zapadne obale, teritorije koju je Izrael osvojio u ratu 1967, a koju Palestinci traže da bude deo njihove buduće države, navela je agencija.


izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 897« Reply #1630 on: June 25, 2020, 09:57:21 am »Palestina upozorila Izrael na moguće posljedice ukoliko dođe do aneksije


Ministar vanjskih poslova Palestine Riad Malki pozvao je međunarodnu zajednicu da poduzme efikasne mjere, uključujući sankcije, kako bi Izrael odustao od plana aneksije

Ministar vanjskih poslova Palestine Riad Malki upozorio je Izrael kako će, ukoliko anektira Zapadnu obalu, biti posljedica. Malki je u obraćanju u Vijeću sigurnosti UN-a pozvao međunarodnu zajednicu da poduzme efikasne mjere, uključujući sankcije, kako bi Izrael odustao od plana aneksije, javlja AA.

Podsjetio je da je aneksija zločin i da će odnose Izraela i Palestine odvesti na put bez povratka.

-Izrael treba znati da će aneksija imati trenutne posljedice, rekao je Malki.

Malki je pozvao zemlje da priznaju Palestinu. Svaka zemlja ima mogućnost mijenjanja rute prije nego što bude kasno i ima mogućnost da pomogne u zaustavljanju izraelske okupacije i zaustavljanja dvodržavnog rješenja.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 897« Reply #1631 on: June 25, 2020, 10:05:17 am »Gutereš traži od Izraela da odustane od planova aneksije na Zapadnoj obali


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš (Antonio Guterres) u srijedu je zatražio od Izraela da odustane od planova aneksije naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, upozoravajući da su oni zaprijetili perspektivi postizanja mira s Palestincima.

- Ukoliko bude provedena, aneksija bi predstavlja najteže kršenje međunarodnog prava, ozbiljno bi naškodila perspektivi dvodržavnog rješenja i onesposobila bi mogućnost obnove pregovora – poručio je Gutereš Vijeću sigurnosti UN-a.

- Pozivam izraelsku vladu da odustane od planova aneksije – kazao je čelnik Svjetske organizacije, prenosi Reuters.


izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 897« Reply #1632 on: June 27, 2020, 09:48:56 am »Ispaljene dve rakete, nastavlja se rat


Izraelska vojska saopštila je da su ekstremisti iz pojasa Gaze ispalili dve rakete prema jugu Izraela, prekinuvši time zatišje koje je trajalo mesecima.

Izveštaja o povredama i šteti nije bilo i nijedna palestinska ekstremitička organizacija nije odmah preuzela odgovornost za napad.

Rakete su ispaljene dan nakon što je Hamas koji vlada pojasom Gaze upozorio da preti opasnost od nasilja zbog izraelskih planova da anektira delove druge palestinske teritorije Zapadne obale.

Napetost je pojačana na palestinskim teritorijama zbog planova o aneksiji koji uključuju i strateški važnu dolinu Jordan. Aneksija će uništiti preostale palestinske nade da će uspostaviti održivu državu na Zapadnoj obali i pojasu Gaze s istočnim Jeruslimom kao glavnim gradom.

U četvrtak je vojno krilo islamskog ekstremističkog Hamasa upozorilo na nasilje ako Izrael ostvari planove o aneksiji, ocenivši da će takav potez predstavljati objavu rata.

Od početka ove godine granica Gaze i Izraela je uglavnom bila mirna jer je Hamas zaustavio demonstracije koje su održavane svakog vikenda i često prerastale u nasilje.

Sutra će oko 100.000 siromašnih porodica u Gazi početi da prima po 100 dolara kao donaciju od Katara.

Ta naftom bogata zemlja Zaliva je skoro godinu dana davala pomoć kako bi doprinela uspostavljanju zatišja i sprečila da izbije novi rat Hamasa i Izraela.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 897« Reply #1633 on: June 29, 2020, 09:52:42 am »Netanijahu: Spreman sam


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izrazio je spremnost da pregovara sa Palestincima o miru.

Netanijahu je ujedno apelovao na njih da "ne propuste još jednu deceniju u pokušaju da unište Izrael".

"Izrael je spreman za pregovore, ja sam spreman za pregovore i verujem da se mnoge arapske zemlje nadaju da ćemo ući u takve pregovore sa Palestincima", rekao je Netanjahu na unapred snimljenom videu emitovanom jutros na virtuelnom samitu koji je organizovala grupa "Hrišćani ujedinjeni za Izrael".

Govoreći o nameri da se uspostavi suverenitet Izraela nad delovima Zapadne obale Netanjahu je ocenio da se time "neće umanjiti šanse za mir već će to doprineti miru".

"Vizija predsednika SAD (Donalda Trampa) konačno donosi kraj iluziji o rešenju (po modelu) dve države i poziva na realistično rešenje dve države", rekao je Netanjahu učesnicima konferencije, ocenivši da bi Palestinci trebalo da podržavaju Trampov stav o miru.

Zvanična debata o aneksiji počeće u izraelskom parlamentu 1. jula, navode izraelski mediji.

Netanjahu je obećao da će anektirati stratešku dolinu Jordan i sva jevrejska naselja, što čini oko 30 procenata Zapadne obale, u skladu sa Trampovim bliskoistočnim planom predstavljenim u januaru.

Palestinci bi na osnovu tog dokumenta osnovali svoju državu na preostalim delovima Zapadne obale ako ispune niz oštrih uslova.

Izrael je okupirao Zapadnu obalu u ratu 1967. godine i na njoj izgradio desetine jevrejskih naselja.

Palestinci planiraju da osnuju svoju nezavisnu državu na čitavoj toj teritoriji i da ona obuhvati pojas Gaze, a da glavni grad bude istočni Jerusalim.

Oni su u potpunosti odbacili Trampov plan kao pristrasan u korist Izraela.

Izraelski mediji su u poslednjih nekoliko dana su izvestili da je Izrael obavestio palestinskog predsednika Mahmuda Abasa da ne planira da anektira dolinu Jordan, već da će se aneksija ograničiti na dva ili tri bloka jevrejskih naselja.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 897« Reply #1634 on: June 30, 2020, 08:43:26 am »Palestinci spremni na direktne pregovore s Izraelom


Palestinci su spremni da obnove direktne pregovore sa Izraelcima i za manje izmene granica.

Do tog zaključka se dolazi sudeći po kontrapredlogu na američki plan za Bliski istok do koga je danas došao Frans pres.

Palestinski premijer Muhamed Štajeh je predstavio predlog Palestinaca početkom juna ali nije ulazio u detalje.

Taj predlog je odgovor na plan administracije predsednika SAD Donalda Trampa kojim se predviđa izraelska aneksija delova Zapadne obale i stvaranje demilitarizovane palestinske države na preostalom delu te teritorije.

Na osnovu Trampovog plana istočni Jerusalim ne bi bio glavni grad te države iako Palestinci to planiraju.

Izrael je pohvalio Trampov plan i u sredu se očekuje odluka o primeni, a Palestinci su ga odbacili u potpunosti.

U dokumentu datom četvorki bliskoistočnih mirovnih posrednika, koju čine EU, UN, Rusija i SAD, Palestinci su najavili da su "spremni da obnove direktne bilateralne pregovore tamo gde su stali".

"Niko nema toliko interesa kao Palestinci za postizanje mirovnog sporazuma i niko ne može toliko da izgubi kao Palestinci u nedostatku mira", piše u dokumentu na četiri strane.

"Mi smo spremni da imamo našu državu sa ograničenim brojem komada oružja i snažnom policijom održava red i mir. Spremni smo da prihvatimo prisustvo treće strane na osnovu mandata (UN) da osigura ispunjenje mirovnog sporazuma o bezbednosti i granicama", navela je Palestinska uprava aludirajući na NATO kao "vodeću međunarodnu snagu".

U dokumentu se takođe predlažu "male izmene na granici koji će biti zajednički dogovorene i zasnovane na granicama od 4. juna 1967", kada je počela okupacija Zapadne obale.

Kada je objavio kontrapredlog 9. juna premijer Štajeh je naveo da će transfer teritorija biti jednak po "veličini i vrednosti".

U vezi sa pitanjem statusa Jerusalima, jednim od velikih nesporazuma u izraelsko palestinskom sukobu, Palestinci su ponovili da želju da istočni deo tog grada koji je Izrael okupirao i anektirao bude glavni grad držrave kojoj teže.

"Ako Izrael proglasi aneksiju bilo kog dela palestinske teritorije to će značiti poništavanje svih potpisanih sporazuma", zaključuje se u dokumentu.

Izrael namerava da anektira stratešku dolinu Jordan i sva jevrejska naselja na Zapadnoj obali, odnosno oko 30 procenata te teritorije.

Više od 2,8 miliona Palestinaca živi na Zapadnoj obali uz oko 450.000 jevrejskih naseljenika u naseljima koja se smatraju nelegalnim po međunarodnom pravu.

izvor
Logged
Pages:  1 ... 104 105 106 107 108 [109] 110   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.023 seconds with 25 queries.