PALUBA
June 07, 2020, 10:43:16 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije unesite ispravnu e-mail adresu jer na toj adresi dobijate mail za aktivaciju Vašeg naloga. Proverite obavezno i neželjenu poštu...
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 [3]   Go Down
  Print  
Author Topic: Prodaja i doniranje naoružanja iz viškova Vojske Crne Gore  (Read 17027 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Milan (longtrip)
Urednik
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 789« Reply #30 on: March 17, 2019, 02:06:32 pm »

Prodaju nekadašnji arsenal JNA: Nude rakete, zolje, minobacače...Podgorica -- Crna Gora planira da do 2020. godine proda deo naoružanja i opreme koji se nalazi u skladištima kopnene vojske, mornarice i vazduhoplovstva.


Prema podacima iz dugoročnog plana razvoja odbrane, resor Predraga Boškovića će do kraja iduće godine prodati 400 komada protivtenkovskih raketnih bacača tipa "zolja", 581 raketu "maljutka", 19 prenosivih raketnih PVO sistema "strela 2M", kao i 30 minobacača 82 mm koji se nalaze u skladištu u Brezoviku, piše Pobjeda, a prenosi RTCG.

U skladištu u Danilovgradu, prema podacima iz dokumenta, nalaze se tri borbena oklopna vozila M81, šest protivtenkovskih topova, kao i pet borbenih transportera koji su višak.

Kada je u pitanju glavno naoružanje i oprema, koji su potreba VCG, u dokumentima se navodi da vojska raspolaže sa 74 minobacača 82 mm, od čega su vojsci potrebna 44, dok su ostali višak. U posedu su i 32 minobacača od 120 mm, 18 višecevnih lanser raketa, kao i 12 haubica 122 mm.

Kopnene snage raspolažu i sa šest borbenih oklopnih vozila M86, šest borbenih oklopnih vozila M83, kao i 226 lakih prenosivih raketnih PVO sistema.

Kopnene snage su, kako navode u Ministarstvu, najbrojniji vid Vojske, osposobljene za izvođenje kopnenih operacija za odbranu države i u okviru kolektivne odbrane.

"Težište i prioritet razvoja kopnenih snaga imaće deklarisane čete iz sastava pješadijskog bataljona, sa elementima podrške. Nabavkom lakih oklopnih vozila pešadije sa pratećim sredstvima i sistemima naoružanja unaprijediće se mobilnost, zaštita, vatrena moć i interoperabilnost deklarisanih četa za učešće u punom spektru NATO vođenih operacija", napominje su u planu odbrane.

Kada je u pitanju Mornarica, dokument pokazuje da ovaj deo VCG raspolaže sa dva patrolna broda tip 33, a oba su višak, tri raketne topovnjače, od kojih je jedna višak. Navodi se i da je vojsci potreban jedan patrolni brod i četiri patrolna čamca za hitno reagovanje, koji će biti nabavljeni.

"Patrolni brodovi klase "Kotor" će biti povučeni iz operativne upotrebe nakon završetka konverzije raketnih topovnjača, dok će raketne topovnjače biti povučene iz operativne upotrebe nakon nabavke novih patrolnih brodova”, navodi se u planu odbrane.

U posedu Mornarice je školski brod "Jadran", te pučinski remorker, barkasa ronilačka kao i jedna lučka dizalica.

"Mornarica VCG će razvijati sposobnosti za nadzor i zaštitu mora, povećanje prisustva brodova na moru, izvođenje operacija pomorske zabrane (MIO operacije), protivminsku zaštitu, traganje i zaštitu mora od zagađenja. U prvom delu planskog perioda Mornarica će završiti nadogradnju sistema za nadzor mora, opremanje deklarisanih jedinica i konverziju raketnih topovnjača klase "Končar" u patrolne brodove. U cilju dostizanja punih sposobnosti kontrole i zaštite mora u drugom delu planskog perioda planirana je nabavka jednog patrolnog broda srednje klase", dodaje se u izveštaju.

izvor
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 260« Reply #31 on: April 19, 2019, 12:26:43 pm »

Crna Gora prodaje najmoćnije ratne brodove jugoslovenske mornarice
Novosti online   19. april 2019.

Vlada Crne Gore donela je odluku da se iz formacije Mornarice Vojske Crne Gore povuku njena dva najveća plovila - patrolni brodovi (nekadašnje fregate) P-33 i P-34 klase „Kotor" i ponude na prodaju.

Ministarstvo odbrane zaduženo je da izvrši procenu i odredi početne cene za brodove i rezervne delove za ta plovila, koji su u mornaričkim skladištima, kao i da sprovede postupak njihove prodaje. Budući da je ovde reč o prodaji još upotrebljive i perspektivne vojne tehnike, Ministarstvo odbrane će novog vlasnika za najjače i najveće brodove crnogorske Mornarice tražiti na tzv. poverljivim tenderima koji nose oznaku tajnosti "Interno".

Prihod od njihove prodaje biće usmjeren u budžet Ministarstva odbrane za nabavku novog naoružanja i opreme za Vojsku Crne Gore. Do sada je inače, više država iskazivalo interesovanje da kupi ova dva broda koja su tehnički, u dobrom stanju i da ih nakon modernizacije naoružanja i elektronike, uvrste u sastav svojih ratnih mornarica. Među interesentima bili su Pakistan, Turska, Bangladeš, Izrael…

Kako se navodi u Informaciji o rešavanju statusa patrolnih brodova P-33 i P-34, oni su preveliki, preskupi i prekomplikovani za upotrebu u Mornarici VCG koja ni sa kadrovskog stanovišta više ne može opsluživati tako kompleksne ratne brodove koji su krajem osamdesetih godina prošlog veka napravljeni da budu okosnica udarnih pomorskih snaga flote nekadašnje Jugoslovenske Ratne Mornarice.

„Kotor" (P-33) i njegov blizanac „Pula" (sada P-34), bili su najveći i najmoćniji ratni brodovi nekadašnje Jugoslovenske ratne mornarice. Ove dve raketne fregate građene su 1986. i 1988. u Kraljevici. Brodovi su dugački 92 i široki 11,7 metara.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 761


« Reply #32 on: April 19, 2019, 07:53:19 pm »

Ti brodovi su već odavno oglašeni viškom....

Uprkos tome, pre nekoliko godina MO je utuklo masu para u njih, u JBB Bijela.
I tada je bilo nejasno zašto trošiti pare na nešto što perspektive nema.

Svakome, ko normalno razmišlja, jasno je odavno (još od T11) da ti brodovi ne mogu opstati u uslovima u kakvima jesu: iza njih ne stoji nikakva logistika, nemaju oružja (rakete i ppd sredstva su davna prošlost u CG, za topove AK-726 nema municije ...), nema posade - i da ne nabrajam dalje!

Sadašnja odluka, ako je definitivna, jasno nam daje do znanja koliko je CG mornarica, sa kompletnim kadrom koji je zaposlen u njoj ''ozbiljna'' institucija. Trebalo im je 13 godina da shvate da im ti brodovi ne služe ni za šta, i da im ne trebaju, pa da se najzad odluče da ih prodaju.

Lično, bojim se da će završiti isto kao 31 i 32.
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 761


« Reply #33 on: June 04, 2019, 02:39:55 pm »

Brodovi nekadašnje JRM se raspadaju u CG, a MO svojim nerazumnim odlukama još uvek nije pronašao efikasan način da ih se reši. Nije jasno kome je u interesu da se brodovi i oprema koja odavno ne služe ničemu još uvek prodaje za velike pare - a svima je jasno da ne vredi toliko.

Napr. DBM, je pre mnogo godina je ''bezecovao'' Cofis. Od tada brod stoji i propada, sve je sa njega pokradeno, ostao je samo zarđali trup. Sada, kada je Cofis uvideo da brod ne može prodati, vaćen je CG, i prodaje se za mizeriju.... Znam pouzdano je Cofis nudio brod Egipatskoj RM za 5.000 000 $, a trebao je CG da plati 500 000 $. Nebrigom vlasnika Cofis brod je potpuno devastiran, država je izgubila gomilu para - i ko je za to odgovoran?

Jadranka je drveni brod - potpuno truo. Ne može ni u staro gvožđe. Da su ga svojevremeno prodali, mogli su za njega dobiti dobre pare. Pitam se gde je završila luksuzna oprema sa broda?

I da ne nabrajam dalje: Sopl-ovi, fregate, mnogo rezervnih delova u skladištima, torpeda, kompletna radionica za remont torpeda, rakete, mine - sve se o moglo prodati za dobre pare da je imalo pameti i sluha, ali .... preovladalo je nešto drugo! 


CG: „Jadranka“ na sniženju, sa 80.000 na 50.000 evra

Tanjug 4. juna 2019. 11:48

PODGORICA – Crnogorsko Ministarstvo odbrane ponovilo je javni poziv za prodaju suvišnih plovnih objekata pošto je vlada odlučila da im snizi cene, pa je tako vrednost jahte „Jadranka“ sada procenjena na 50.000 evra, piše „Pobjeda“.

Ponuđeni plovni objekti, brodski motori i oprema jeftiniji su do 20 odsto.
Vlada Crne Gore je nedavno odlučila da snizi cene tih plovnih objekata, jer je od svega oglašenog prodat samo jedan motor i turbine M8G, dok zainteresovanih ponuđača za kupovinu plovnih objekata, opreme i rezervnih delova od plovnih objekata i radioničke opreme nije ni bilo.

Prema novoj ponudi, cena jahte „Jadranka“, koja je za potrebe predsednika SFRJ Josipa Broza Tita izgrađena 1977. godine u brodogradilištu u Kraljevici u Hrvatskoj, iznosi 50.000, umesto dosadašnjih 80.000 evra, prenosi RTCG.

Jahta se nalazi na suvom vezu u luci Bar. Pri izgradnji, u jahtu su, kako su pisali hrvatski mediji, ugrađivane najkvalitetniji i najluksuzniji materijali, od maghagonija do tikovine, dok su pregrade jahte izgrađene od specijalnih čeličnih legura.

„Jadranka“ ima tri salona za dnevni boravak gostiju, dva apartmana i dve pomoćne kabine za goste. Jahta je imala osam ležajeva, a u dnevni boravak mogla je da primi 30 gostiju. Mediji su izračunali da je Tito u njoj boravio 24 puta.

Osim „Jadranke“, ponovo je oglašena prodaja pomoćnog naftonosača čija je nova cena 72.000 evra, desantnog broda minopolagača (75.000 evra), kao i pomoćnog vodonosača (49.000 evra).
(Tanjug)
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 260« Reply #34 on: June 04, 2019, 08:35:20 pm »

Nije mornarica za diletante nikada ni bila.
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 184


« Reply #35 on: July 25, 2019, 10:03:28 am »


Дил Ел Танти!
Logged
cobra 73
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 201


СА ВЕРОМ У БОГА ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ


« Reply #36 on: July 25, 2019, 03:51:02 pm »

Баш ми је криво што бродови ЈРМ, сем Јадрана, нису остали у хрватској. Не бацајте бисере пред свиње!
Logged
dead1
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 170


« Reply #37 on: July 29, 2019, 07:47:19 am »

Баш ми је криво што бродови ЈРМ, сем Јадрана, нису остали у хрватској. Не бацајте бисере пред свиње!

Vrag bi znao da li bi isto zavrsili u Hrvatskoj.  Nema puno ulganja u HRM.
Logged
bristova
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 291


« Reply #38 on: July 29, 2019, 12:00:31 pm »

Velikih ulaganja u HRM nije bilo puno ali se postojeća flota ipak
 korektno održava.
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 761


« Reply #39 on: July 29, 2019, 02:05:08 pm »

Баш ми је криво што бродови ЈРМ, сем Јадрана, нису остали у хрватској. Не бацајте бисере пред свиње!

Verujem da bi ih i Hrvati već odavno otpisali i rashodovali, kao neperspektivni višak, koji država nije u stanju da održava po pravilu.

Možda bi bili agilniji od CG, pa bi ih eventualno na vreme prodali, ne bi dozvolili da im istrunu pred nososm, i time ostvarili određnu materijalnu korist.

Opisujem stanje brodova i ratne tehnike u Cg jednom rečenicom: slom države - krah vojske.

I ne bih dalje da diskutujem o tome, da ne bi dublje otišli u T11.
Logged
bristova
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 291


« Reply #40 on: August 02, 2019, 09:41:43 pm »

Баш ми је криво што бродови ЈРМ, сем Јадрана, нису остали у хрватској. Не бацајте бисере пред свиње!

Verujem da bi ih i Hrvati već odavno otpisali i rashodovali, kao neperspektivni višak, koji država nije u stanju da održava po pravilu...

Hmm...teško pitanje ŠBBDJB.

Pitanje za najodgovornije u HRM iz tog vremena.

Po mom mišljenju, da su 33 i/ili 34 ostali u RH, teško da bi ih HRM otpisala. Jako joj fale veliki brodovi. Zato se znatno stariji Mohorovičić i Vrančić po svaku cijenu održavaju  i dosta koriste na moru.

Ne odriče se HRM brodova olako.


Početkom 90-tih bi 33/34 vjerojatno bili:

PP-21,22 - prenaoružani s RBS-15B.
OSA-M rakete su ionako ostale u RH.

Topovi 76 mm...ne znam. Mada su u Šibeniku ostali ljudi i alat za održavanje.
AK-230 - no problem.

PPd - slabo ili nikako.

SUV-Radari - bivši MEZ bi ih nekako održavao a krajem embarga bi se vjerojatno  manjim dijelom mjenjali novima.

Propulzija - sve osim plinske turbine M8G ne bi bio prevelik izazov.

Dokovanja - nikad problem u HRM.

Sve u svemu, ti ipak novi brodovi bili bi svakako perspektivni za HRM. Stoga vjerujem da bi ih danas često gledali u raznim zadaćama po Jadranu. A i šire.

Makar smanjenih borbenih sposobnosti, kao izvanobalne ophodne brodove.

I kad bolje razmislim, ipak su oni izvorno Veliki patrolni brodovi, zar ne?
« Last Edit: August 02, 2019, 10:00:54 pm by bristova » Logged
Pages:  1 2 [3]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.02 seconds with 26 queries.