PALUBA
April 01, 2020, 09:36:03 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: If you are experiencing problems during registration process, please contact us on flushroyal75@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Našli smo ga, našli smo Musashija  (Read 2199 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 349


Bivši ali držim vas na oku


« on: April 01, 2017, 05:56:42 pm »

RATNI TITANIK
 01.04.2017.
Našli smo ga, našli smo Musashija...

Piše Željko SIMUNIĆ

Kada su moćni reflektori Octo ROV robota na daljinsko upravljanje početkom ožujka ove godine, na oko 1000 metara dubine, obasjali ostatke broda koji je očito davno potonuo, veliko uzbuđenje zavladalo je među ljudima okupljenima u komandnoj kabini istraživačke megajahte Octopus. Nakon početnog žamora, zavladala je tišina i svi su netremice gledali u veliki ekran očekujući potvrdu pronalaska olupine koju su tražili godinama.

Kamere robota na dnu su zatim snimile dijelove pogonskog stroja, dimnjaka, golemog sidra i topovske kupole, ali je opće oduševljenje nastalo kada je Octo osvijetlio katapult za lansiranje zrakoplova i pramac s okruglim znakom krizanteme sa 16 latica. Nazočni vlasnik Octopusa, američki milijarder Paul Allen (62), dobro je znao što to znači jer su upravo taj Kiku no Gomon znak japanskog cara u Drugom svjetskom ratu smjeli nositi samo bojni brodovi. Stoga nije mogao sakriti radost – počeo je skakati unaokolo vičući: - Našli smo ga, našli smo Musashija...

Jedan od najvećih

Allen je zajedno s ekipom istraživača punih osam godina tragao za japanskim Musashijem, jednim od najvećih bojnih brodova u povijesti. Naime, Amerikanci su 24. listopada 1944. godine, tijekom pomorske bitke kod zaljeva Leyte, najveće u Drugom svjetskom ratu, potopili japansku grdosiju dugu 263 i široku 36,9 metara. Međutim, nitko do ožujka 2015. nije točno znao gdje ona leži. Allen je sada uspio u svom naumu, i to ga, uz Roberta Ballarda, svrstava među najuspješnije tragače za potonulim brodovima. Štoviše, mnogi smatraju da je otkriće olupine Musashija jedno od najvećih u pomorskoj arheologiji i može se usporediti s pronalaskom slavnog Titanica.

Allen je bogatstvo stekao s Billom Gatesom kao suosnivač Microsofta, a u istraživačku megajahtu Octopus dugu 126 metara, svojedobno je uložio čak 170 milijuna eura. Otada se, među ostalim, bavi traganjem za morskim olupinama, u čemu mu pomažu sva moderna čuda tehnike. Njegova jahta spada među 12 najvećih na svijetu, a opremljena je dvama helikopterima, pomoćnim brodom od 19 metara, ROV robotom i podmornicom za osam osoba. Nakon nekoliko neuspješnih ekspedicija, u kojima ni uz pomoć sonara nije uspio locirati Musashija u modrim dubinama mora Sibuyan kod Filipina, u novu je potragu krenuo u veljači 2015. isplovivši iz australske luke Cairns. Trud mu se ovaj put isplatio jer su sonari ipak vidjeli nešto na dnu, a robot provjerio i potvrdio da je riječ o nekadašnjem ponosu japanske carske mornarice.

Potvrda iz Japana

Daljnja potvrda stigla je upravo iz Japana čim su fotografije objavljene u svjetskim medijima. Naime, odmah se javio sada 93-godišnji Japanac Shizuhiko Haraguchi koji je bio časnik na Musashiju i uklonio svaku sumnju da je možda riječ o nekom drugom brodu.

– To uistinu jest Musashi, prepoznao sam katapult i znak krizantema – poručio je preko medija Haraguchi, koji nije sudjelovao u posljednjoj bitki jer je prije toga dobio prekomandu.

Musashi je uz Yamata bio najveći bojni brod u povijesti. No, unatoč veličini i vatrenoj moći, oba su neslavno završila na dnu mora. Musashi je od 1938. do 1940. godine građen u škveru Mitsubishi u Nagasakiju, ali je u sastav carske mornarice ušao 5. kolovoza 1942. Orijaša s istisninom od 72.800 tona i gazom od 10,86 metara pokretale su, uz pomoć četiri propelera, četiri parne turbine ukupne snage 150.000 KS. Imao je dva katapulta za hidrozrakoplove Mitsubishi F1M i Aichi E13A1, devet topova Type 94 i teški oklop od 410 mm, dok mu je maksimalna brzina bila 27,46 čvorova.

Zapovjedni brod

Pod zapovjedništvom Kaorua Arime, Musashi je u prvo vrijeme zajedno s Yamatom, Nagatom i Mutsuom, bio dio Prve pomorske divizije bojnih brodova. U siječnju 1943. prebačen je u Kombiniranu flotu na čijem se čelu nalazio admiral Isoruku Yamamoto, a već je od 11. veljače 1943. djelovao kao zapovjedni brod cijele flote. Nakon što su u travnju iste godine američki lovci Lockheed P-38 Lightning presreli i oborili zrakoplov admirala Yamamota, njegov pepeo je na Musashiju prevezen do grada Kurea.

Nakon toga zapravo počinje njegovo borbeno djelovanje, a bliski susret s neprijateljem imao je 29. ožujka 1944., kada ga je sa šest torpeda napala američka podmornica USS Tunny. Pet ih je promašilo je cilj, ali je šesti napravio rupu na trupu promjera 5,8 metara, kroz koju je prodrlo 3000 tona mora. U napadu je smrtno stradalo sedam mornara, dok je ozljeđeno bilo njih još 11. Zbog toga je Musashi početkom travnja morao na popravak u Kure, gdje je šteta sanirana, s time da je dobio dodatno naoružanje i nove radare.

Posljednji zadatak

Njegov novi zapovjednik 12. kolovoza postao je Toshihira Inoguchi, a tri dana poslije isplovio je za Brunejski zaljev pripremajući se za sudjelovanje u operaciji Sho-1 čiji je cilj bio napasti Amerikance koji su se već iskrcali na otok Leyte. Musashi je na posljednji zadatak prema Filipinima isplovio iz Bruneja 22. listopada 1944. No, cijela stvar je krenula loše za Japance – američka podmornica USS Dace je kod Palawana torpedirala i potopila teškog krstaša Mayu, pri čemu je 769 preživjelih prebačeno s razarača Akishima na Musashija.

Kretanje japanske flote je 24. listopada u moru Sibuyan, oko 8 sati ujutro, uočila posada izviđačkog zrakoplova s nosača USS Interpid. Dva sata poslije počela je pomorska bitka kod Leytea za koju povjesničari tvrde da je bila posljednja u povijesti. S američkih nosača USS Interpid i USS Cabot na Japance poletjelo oko 50 borbenih zrakoplova tipa Grumman TBF Avenger, Curtiss SB2C Helldiver i Grumman F6F Hellcat. Oni su gađali Musashija i ostale brodove bombama težine 227 kilograma koje su bacali s visine od 600 metara, ali i torpedima. Unatoč očajničkim naporima protuzračne obrane, Musashija je pogodilo torpedo ispušteno u more s jednog Avengera, što mu je otvorilo veliku rupu u trupu i izazvalo naginjanje za 5,5 stupnjeva. U tom naletu su Amerikanci izgubili dva Avengera, ali nisu odustali.

Napadi u valovima

Naprotiv, roj sastavljen od 42 zrakoplova zasuo je japansku flotu u 12.45 novim bombama i torpedima. Od toga je osam Helldivera gađalo Musashija i pogodilo ga s tri torpeda i dvije bombe, pri čemu je jedna oštetila strojarnicu, a druga izazvala eksploziju u jednom od skladišta streljiva. To je smanjilo brzinu broda na 22 čvora, ali je najgore tek dolazilo... U 12.53 zrakoplovi su opet napali i pogodili bojni brod s još četiri torpeda i četiri bombe, teško ga oštetivši.

Iako je imao 1147 vodonepropusnih komora, Musashi je teško podnio treći napad američkih zrakoplova koji je uslijedio u 13.30 – pogođen je s još dva torpeda i jednom bombom. Posljednji udar zrakoplovstva dogodio se između 14.10 i 14.45, kada je Musashi već bio toliko oštećen i pun mora da je jedva plovio. Pogodilo ga je još desetak torpeda i bombi, pa je zapovjednik Inoguchi shvatio da neće uspjeti stići do otoka Mindoroa i u 19.20 preživjelima naredio napuštanje broda.

Potonuli časnici

On je zajedno s drugim časnicima ostao na Musashiju koji je pramcem već počeo tonuti. Kada je krma izišla iz mora, na njoj su se još uvijek vrtjela dva propelera, a onda je japanski orijaš nestao u valovima. Kratko poslije toga čule su se dvije potmule eksplozije pa se brod raspao u nekoliko dijelova. Na Musashiju je toga dana bilo 2399 ljudi, od čega su poginula 1023, dok su posade razarača Kiyoshimo i Shimakaze spasile njih 1376.

BITKA KOD ZALJEVA LEYTE​

S obzirom da je u pomorskoj bitki kod zaljeva Leyte na Filipinima sudjelovalo oko 300 brodova američke mornarice i 67 plovila japanske mornarice, ona je bila najveća u Drugom svjetskom ratu, te vrlo vjerojatno najveća u povijesti. Amerikanci su pobijedili, ali izgubili 2800 ljudi, šest brodova i 200 zrakoplova. No, Japanci su izgubili 12.500 ljudi, 28 brodova i 300 zrakoplova.

SURADNJA S JAPANCIMA

Treba svakako reći da se Paul Allen s poštovanjem odnosi prema potonulom brodu te usko surađuje s japanskom vladom i tamošnjim udrugama veterana Drugog svjetskog rata. Prema dogovoru s njima, olupina Musashija će ostati posljednje počivalište za 1023 mornara koji su toga dana smrtno stradali.


http://www.slobodnadalmacija.hr/


* 1mu1.jpg (432.38 KB, 1280x718 - viewed 62 times.)

* 1mu2.jpg (456.63 KB, 1280x720 - viewed 50 times.)

* 1mu3.jpg (343.64 KB, 1280x748 - viewed 50 times.)

* 1mu4.jpg (116.01 KB, 607x370 - viewed 52 times.)
Logged
Karlo
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 101


« Reply #1 on: April 01, 2017, 08:56:11 pm »

Veoma interesantan post.

Vjerojatno nisam u pravu,jer niti mogu da pratim sve potrebno,ipak bih postavio pitanje,možda i glupo.
Ovaj matori Japanac kaže da je ga prepozano po katapultu za hidroavione.Ne izgleda mi baš logično,jer predpostavljam da su hudroavioni polijetali i sletali na more.Možda su se dizali i spuštali pomoću dizalice na brod ali katapult mi ne djeluje logično.
Dakle ukoliko  netko stoji bolje,jer za sebe znam da baš i ne stojim sjajno,neka napiše nešta o tome.

Poz.
Logged
Рашо
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 490« Reply #2 on: April 01, 2017, 09:52:12 pm »

Ovaj matori Japanac kaže da je ga prepozano po katapultu za hidroavione.Ne izgleda mi baš logično,jer predpostavljam da su hudroavioni polijetali i sletali na more.Možda su se dizali i spuštali pomoću dizalice na brod ali katapult mi ne djeluje logično.

Хидро-авиони су полетали са катапулта, а слетали на море.

Јапански хидро-авион на бродском катапулту:


* michaelsalfbt.jpg (47.29 KB. 550x265 - viewed 46 times.)

Logged
Karlo
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 101


« Reply #3 on: April 01, 2017, 10:09:30 pm »

Ovaj matori Japanac kaže da je ga prepozano po katapultu za hidroavione.Ne izgleda mi baš logično,jer predpostavljam da su hudroavioni polijetali i sletali na more.Možda su se dizali i spuštali pomoću dizalice na brod ali katapult mi ne djeluje logično.

Хидро-авиони су полетали са катапулта, а слетали на море.

Јапански хидро-авион на бродском катапулту:

[ Attachment Invalid Or Does Not Exist ]

Hvala @Рашо!

Protiv slike se ne mogu boriti.Ipak da pokušam "principijelno".Ako je katapult korišten da bi se izbjeglo jako "more",ne vidim kako je on mogao sletiti i biti vraćen na brod.Za Japance je donekle i razumljivo jer su oni i onako imali kamikaze,što baš i nema puno veze sa razumom. Međutim,neznam da je iko drugi to koristio,niti da se danas tako nešto koristi (za hidroavione).U svakom slučaju i vi i stari Japanac ste izgleda u parvu.

Hvala još jednom!

Poz.
Logged
Рашо
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 490« Reply #4 on: April 01, 2017, 10:19:23 pm »

Za Japance je donekle i razumljivo jer su oni i onako imali kamikaze,što baš i nema puno veze sa razumom. Međutim,neznam da je iko drugi to koristio...

Користили су сви:

Американци...

* floatplane-18.jpg (48.09 KB. 458x304 - viewed 64 times.)


Њемци...

* 6a626d90989574559879797c843c9a47.jpg (99.48 KB. 736x538 - viewed 54 times.)


Британци...

* walrus3.jpg (112.25 KB. 950x746 - viewed 66 times.)И сви остали...

Logged
Karlo
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 101


« Reply #5 on: April 01, 2017, 10:34:22 pm »

Vi ste odlučili baš da me "dotučete". laugh

Predajem se,pitanje je bilo glupo a niko me nije šibao po ušima,da se upuštam u raspravu. laugh

Ipak evo,da li znate i razlog (prednost) katapulta u odnosu na spuštanje dizalicom.Da li je je ovaj način bio racionalniji?Da li su svi bili spremni na gubljenje aviona i pilota ili su koristili avione samo u slučaju ako su oni očekivano mogli da opstanu ili da dođu do luke,ograničena upotreba?

Poz.
Logged
ML
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 674« Reply #6 on: April 01, 2017, 10:45:08 pm »

Pre svega, da bi brod pustio avion na vodu, morao je da stane i dizalicom ga ispusti u more, što baš nije praktično. Katapult bi se obično ako je moguće okretao u vjetra, avion bi bio praktično ispaljen, tako da bi na kraju katapulta već pridobivo u visini.

Sljetanje na more i povratak na brod kod katapulta na krmi je bila, da bi avion se spustio u brodsku brazdu, u kojoj su i valovi bili razbijeni i predstavljala je relativno miran deo mora. po krmi se sa broda ispuštala cerada koja je na vrhu imala mrežu, na koju bi hidroavion zavezo sa plovkom na kojem je bila kuka i gasio motor. Avion bi zadržavao brzinu broda i pomoću cerade i teglja se privukao do broda, na koga je dignut dizalicom. Znači sve bez zaustavljanja.

* Slika zaslona 2017-04-01 u 23.43.57.png (310.92 KB. 441x357 - viewed 65 times.)

To se odnosi na brodove koji se spominju u ovom topiku.

Logged
Рашо
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 490« Reply #7 on: April 01, 2017, 10:46:39 pm »

Лансирање авиона катапултом је било и рационалније и ефикасније. Хидроавион је био средство извиђања, тако да се лансирање катапултом користило масовно, свакодневно и рутински са крстарица и бојних бродова.
Logged
Karlo
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 101


« Reply #8 on: April 01, 2017, 10:50:56 pm »

Ovo mi sada izgleda logično.Nisam to znao ali vjerujemm,ni mnogi.

Hvala Vam obojici!

Poz.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 35 690« Reply #9 on: April 02, 2017, 09:29:21 am »

Musaši.


* 1938_Japan_Navy_battleship.jpg (486.41 KB. 1167x767 - viewed 47 times.)* Musashi,Bridge.jpg (1135.23 KB. 2076x2998 - viewed 46 times.)


Musaši i Jamato 1943.


* YamatoClassBattleships.jpg (140.13 KB. 1024x768 - viewed 51 times.)


Oklopni pojas.


* 782px-Yamato-armorsheme-DE_-_magazines_cut.svg.png (148.08 KB. 782x1213 - viewed 54 times.)

Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.021 seconds with 26 queries.