PALUBA
August 09, 2020, 06:30:19 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije unesite ispravnu e-mail adresu jer na toj adresi dobijate mail za aktivaciju Vašeg naloga. Proverite obavezno i neželjenu poštu...
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2]   Go Down
  Print  
Author Topic: SMS Emden, laka oklopljena krstarica 1906-1914  (Read 12429 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 457WWW
« Reply #15 on: August 09, 2011, 07:53:08 pm »

Hvala Dred što si me podsetio da nastavim.... vreme je bilo Wink

Elem, stali smo kod potapanja Žemčuga...

Na žalost, Miler je odlučio da napusti bojište čim završi sa ruskom krstaricom. Shvatao je da ukoliko duže ostane, rizikuje da se suoči sa znatno jačim neprijateljem. Stoga je krenuo na sever maksimalnom brzinom. Blizu plutače na prilazu luci, zaustavio je britanski parni brod. Na brod je poslata grupa za prekrcaj , ali je uskoro javljeno da se približava nepozanti brod, uskoro indentifikovan kao francuski razarač. Emdenu se hrabro suprotstavio mnogo slabiji francuski razarač Mousquet, koji nije imao neke izglede za pobedu. Uništenje razarača je trajalo svega nekoliko minuta, nakon čega je Emden spasila preživele članove posade. U oko 0800 časova Emden je zaplovila na severozapad. Jedan franucki razarač je pokušao da je prati, držeći se na sigurnoj daljini, ali je Emden uskoro nestala u kišnoj oluji.


* mousquet.jpg (53.3 KB. 1000x581 - viewed 179 times.)


Na dan 28. oktobra Emden je krstarila na plovnoj ruti Singapur - Rangun, potom zapadno, na ruti Sabang - Kolombo. Dva dana kaasnije je zaustavila britanski parni brod, čijeg kapetana su ubedili da preuzme kod sebe preživele sa francuskog razarača Mousquet i odveze ih do Sabanga. Nakon prekrcaja “putnika”, Emden se uputila južno, ka Simaluru, gde se srela sa svojim ugljarom Buresk.

Napad na Penang ostavio je utiska u ekonomskim krugovima u Indiji, al ii na britansku pomorsku komandu, čiji su napori da izazovu Emden na borbu propali. Vice admiral Džeram je stoga povećao snage u Indijskom okeanu. Ubrzo su narasle na devet japanskih i britanskih oklopljenih i lakih krstarica i dve pomoćne krstarice.


Napad na Kokosova ostrva

Napadajući ovaj britanski garnizon, Miler je imao za cilj: da uništi radio stanicu i prekine komunikaciju izmedju Australije i Engleske, da napada brodovlje na rutama ka i iz Australije i da odvuče bar deo krstaričkih snaga koje su ga progonile.

Ploveći ka Kokosovim ostrvima, Miler je dva dana krstario proilazom Sunda, ali bez uspeha. Sa podignutim lažnim dimnjakom, susreo se sa ugljarom Buresk 30 milja severno od južnog dela atola. Nakon popune ugljem, prišao je Kokosovim ostrvima u noći 8./9. novembra. U 0600 časova je uplovio u Port Refuge. Kako je horizont bio čist, bez i jednog broda na vidiku, Miler se nadao da će imati par časova na raaspolaganju da neometano uništi radio stanicu i potom utekne.

Emden se usidrila i uputila grupu jačine 3 oficira, 6 podoficira i 38 mornara na obalu. Radio operater na Emdenu je dobio zadatak da ometa predaju britanske radio stanice. Medjutim, i pored ometanja, poslata je radio poruka o prisustvu sumnjivog broda na lučkom sidrištu. Nešto kasnije, nakon uništenja stanice, na Emdenu su primali pozive sa broda koji je pokušavao da stupid u vezu sa radio stanicom u luci. Na Emdenu su mislili da je neprijatelj udaljen 250 milja. Kako je kasnije postalo poznato, oficiri na obalskoj stanici su prepoznali da je četvrti dimnjak lažan i tako su bili sigurni da se radi o Emdenu. Pokušali su da pošalju poruku o prisutnosti Emdena ali nisu uspeli. Prvi deo poruke, o nepoznatom brodu, primila je australijska krstarica HMAS Sydney. Ona se nalazila na zadatku praćenja konvoja sa australijskim i novozelandskim trupama za Kolombo, ali je po dobijanju poruke odmah okrenula ka Kokosovim ostrvima od kojih je u tom trenutku bila udaljena svega 52 milje. Miler, zasnivajući odluku na pogrešnoj proceni, veroavo je da ima dovoljno vremena za svoju iskrcanu grupu.


* iskrcavanje.jpg (106.62 KB. 900x576 - viewed 219 times.)


Na severu se u 0900 časova pojavio oblak, da bi svega 30 minuta kasnije postalo jasno da se radi o ratnom brodu koji se približava velikom brzinom. Iskracana grupa je već trebala da se vrati na brod, ali je već bilo kasno. Emden, koju je napustila dobra sreća koja ju je pratila svo vreme, morala je da se suoči sa neprijateljem, bez prisustva ključnog dela posade...

Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 457WWW
« Reply #16 on: August 09, 2011, 09:07:14 pm »

U pokušaju da popravi svoju poziciju, Emden je, čim je sidro popustilo, krenulo u severozapadni kurs punom brzinom. Ostaje pitanje kako je Miler mislio da se bori sa ovim, u svakom pogledu superiornijim, neprijateljem? U svom izveštaju Miler je napisao da je morao da pokuša da neprijatelju nanese štetu vatrom iz topova i da pokuša da ga uspori, kako bi mogao da izvrši manevar i dovede ga pred svoja torpeda.

 Krstarica Sydney, prilazivši sa severa, išla je pravo na Emden. Potom, na daljini od oko 8500 m zauzima gotovo paralelan kurs. U tom trenutku Emden otvara vatru i sa trećim plotunom uspeva da uraklji australijsku krstaricu. Ona uzvraća vatru, ali joj je trebalo više vremena da odredi tačnu daljinu do cilja.

kao što je kasnije postalo poznato, topovi sa Emdena su postigli dva "srećna" pogotka u početnoj fazi bitke. Prvi "srećnik" je pogodio pramčani daljinomer, dok je drugi pogodio krmeni top, pri čemu je ranjeno nekoliko članova posade. Nkeoliko minuta potom, Emden je blago okrenuo u desno; želeo je da se približi Australijancima i poboljša efikasnost svojih topova. Medjutim, čim je krstarica Sydney izmerila daljinu do Emdena, Nemci su osetili snagu topova sa australijske krstarice. Prvi projektil je uništio radio kabinu, sleedeći je pogodio pramčani top. Uskoro ispadaju iz sistema uredjaji za upravljanje vatrom, sistem kormilarenja... Prelazi se na pomoćno kormilarenje, dovikuju se naredbe kormilaru. Pramčani dimnjak se ruši.
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 457WWW
« Reply #17 on: August 09, 2011, 09:08:35 pm »

Nema predaje

Kako bi smanjio rastojanje, Miler u 0945 ponovo okreće u desno. Broj žrtava medju posadom nastavlja da raste. U 0950 iz prvog odseka javljaju da kormilo ne sluša. Bilo je nemoguće ručno pokrenuti kormilo, delom zbog toga što je jedan od pogodaka zaglavio osovinu. Dok nije uspeo da kormilari motorima, Emden je već promenio kurs za osam stepeni. Kako je vatru iz baterija sa desnog boka smatrao slabom, Miler je napravio okret, kako bi omogućio bateriji na levom boku da nastavi sa vatrom. Za vreme ove faze, Emden gubi daljinomere. U medjuvremenu je zamrla i vatra iz topova na levom boku, najverovatnije zbog manjka municije i velikim gubicima medju posadom.  


* poslednja bitka.jpg (123.85 KB. 972x1174 - viewed 179 times.)


Uprkos malim šansama da pridje bliže, Miler je ponovo okrenuo ka Australijancima, ne bi li došao u poziciju da lansira torpeda. Daljina je iznosila oko 4000 metara kada je Sydney ispalio torpeda na Emden i potom oštro okrenuo i počeo da se udaljava. Torpeda su promašila Emden.Vatra sa Emdena je bila sve slabija. Do 1045 časova, upravljanje vatrom je bilo gotovo nemoguće, doglasne cevi oštećene... Gornji most je bio izobličen, centralni i krmeni dimnjak takodje uništeni. Uprkos velikim oštećenjima, Miler je pokušao još jedan prilaz australijskoj krstarici. Medjutim, HMAS Sydney je zahvaljujući većoj brzini i artiljeriji većeg kalibra i većeg dometa presudjivao ovoj bici. Mogla je da nanosi gubitke bez ulaženja u domet nemačkog oružja.


* hmas_sydney.jpg (90.59 KB. 1000x730 - viewed 157 times.)


Vatra sa Emdena je u potpunosti utihnula. Miler je zaustavljajući desni propeler uspeo da se udalji od neprijatelja. Na kraju, nakon što je brod pretrpeo oštećenja i od pogotka ispod vodene linije, Miler je shvatio da više nije sposoban da nanese štetu svom neprijatelju. Stoga je odlučio da ono što je ostalo od Emdena nasuče na ostrvo North Keeling i pokuša da sačuva preostale živote.

Komandant australijske krstarice, Glosop, neuspešno je pokušavao da spreči Milera da izvrši ono što je nameravao. U 1120 je prekinuo vatru i krenuo ka Emdenovom ugljaru, bivšem britanskom parnom brodu Buresk. Medjutim, Nemci su, kada se krstarica Sydney približila, potopili Buresk, tako da se Glosop ponovo okrenuo ka Emdenu. Poslao je signal "Da li se predajete?" Kako nije bilo potvrdnog odgovora, obzirom da se nemačka pomorska zastava još uvek vijorila, Glosip smatra da Nemci odbijaju da se predaju i nastavlja da ih gadja narednih pet minuta, kda su preživeli izvešali belu zastavu.


* olupina Emdena.jpg (98.57 KB. 567x346 - viewed 184 times.)


Miler sebi nikada nije oprostio što je izgubio Emden zbog loše procene raspoloživog vremena, što se videlo iz pisma upućenog njegovoj rodbini u Nemačkoj 28. novembra 1914. godine.

Tokom ovog sukoba, HMAS Sydney je primio oko 16 pogodaka, od kojih je većina nanela manja oštećenja. Njeni gubici brojali su 3 poginula i 13 ranjenih članova posade.

 Nakon predaje Emdena, HMAS Sydney je otplovio ka ostrvu Direction kako bi saznala šta se tamo dogodilo. Na njegovo veliko iznenadjenje, Glosip je otkrio da je iskrcana nemačka grupa napustila ostrvo. Sledećeg dana, 10. novembra, vratio se na Emden da bi pokupio preživele članove posade. Dan posle je nastavio ka Kolombu. gde je uplovio 15. novembra. Zabeleženo je da je briga prema zarobljenicima, naročito prema ranjenicima, bila izvanredna.

Gubici na Emdenu su bili daleko veći: 134 poginulih i 65 ranjenih članova posade.

Šta se u medjuvremenu zbivalo sa iskrcanom grupom? Komandir grupe, Mucke je posmatrao bitku i ubrzo shvatio da se krstarica neće moći vratiti po njih. Da ostaje na ostrvu bil oje beznadežno, te je stoga odlučio da sa grupom pripremi za plovljenje stari brod deplasmana 97 tona. Iak osu ga Britanci sa ostrva upozorili da taj brod nije sposoban za more, Mucke je isplovio pre prvog mraka. Tako je uspeo da pobegne sa ostrva sa celom grupom. Nakon dugog putovanja uspeo je da se domogne luke Padang. Odatle je otplovio za Hodeidu (Jemen) i na kraju, nakon putovanja kopnom, stigao u Konstantinopolj, gde se juna 1915. godine javio admiralu Souchonu.


* zauzimanje Ayesha.jpg (90.18 KB. 902x534 - viewed 143 times.)Epilog

Emden je prevalila oko 30 000 nautičkih milja. Komandant je delovao smelo, energično i dosledno. Njegovo iznenadno pojavljivanje na trgovačkim rutama, blagovremno povlačenje, prikrivanje budućih planova i njegove tačne procene delovanja neprijatelja prema njemu i njegovom brodu, ne samo da su mu omogućile da ostvari svoje ciljeve, već i da zavede svoje progonitelje na pogrešan trag, uprkos njihovoj narastajućoj snazi. Sve u svemu, Emden je uništila 16 britanskih brodova, ukupne tonaže 70 825 BRT. Zaplenila je ruski parni brod koji je opremljen u pomoćnu krstaricu. Po jedan grčki i britanski brod su korišćeni kao brodovi za popunu ugljem. Četiri britanska broda su oslobodjena nakon uzapćenja. Od jednake je važnosti i indirektan doprinos krstarice Emden ratu. Njene aktivnosti su izazvale značajno kašnjenje britanskih transporta trupa iz Novog Zelanda i Australije ka Evropi. Nakon hrabrog kraja krstarice Emden, svet je bio pun hvale za njene podvige. Njeni neprijatelji, Britanci, napisali su u Dnevnom Telegrafu: "Skoro da u srcima žalimo što je krstarica Emden uništena. Von Miler je bio preduzimljiv, hladan i smeo u vodjenju rata protiv našeg brodovlja, i pokazao je znatan smisao za humor. Štaviše, pokazao je svaki mogući obzir prema posadama uzapćenih brodova. Nema preživelog brodolomnika koji nema reči hvale za ovog mladog Nemca, oficire kojima je komandovao i posade koja je izvršavala njegova nredjenja. Rat na moru će izgubiti nešto od svoje pikantnosti, humora i zanimljivosti - sada kada je Emden otišla."Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 457WWW
« Reply #18 on: August 09, 2011, 09:15:22 pm »

Par sličica... .Komandant, prvi oficir, posada broda.


* miler.jpg (41.07 KB. 436x793 - viewed 132 times.)

* mucke.jpg (46.15 KB. 430x699 - viewed 128 times.)

* posada.jpg (99.01 KB. 910x568 - viewed 139 times.)

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 727« Reply #19 on: August 09, 2011, 10:22:05 pm »

Ruska krstarica Žemčug.


* Russian_cruiser_Zhemchug_01.jpg (24.97 KB. 800x363 - viewed 150 times.)

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 499« Reply #20 on: December 04, 2011, 12:27:35 pm »

Emden u izdanju pre početka rata.


* emden.jpg (136.5 KB. 1024x635 - viewed 146 times.)I jedan od poslednjih pogleda na ovaj brod. Nasukan na greben kod kokosovih ostrva, snimljen neposredno po napuštanju od strane preživele posade. Težak pristup brodu znatno je otežao spasavanje preživelih.


* emden_1.jpg (130.03 KB. 1024x637 - viewed 149 times.)
Logged
wermez
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 851« Reply #21 on: March 19, 2013, 01:48:52 pm »

Zvali su ga i Istocnjacki labud zbog bele boje i skladne linije. Za Britance bio je prava mora. Pocetkom Prvog svetskog rata za samo tri meseca opljackao je tridesetak saveznickih brodova. vecinu je i potopio.

Taj brod, "Emden" za Nemce je bio i ostao legenda i clanovima njegove posade dozvoljena je cast da svom imenu i prezimenu dodaju i njegovo ime. Slava mu je presla granice Nemacke jer je bio opasna krstarica koja je , kamuflirana kao saveznicki brod, napadala, pljackala, i potapala ladje po Indijskom okeanu. Ali, i "dzentlmenska" krstarica cuvena po spasavanju civila i plemenitom postupanju s pobedjenima.

Laka krstarica "Emden", sagradjena je u Nemackoj, veoma brza, delimicno oklopljena, bele boje da bi odbijala Sunceve zrake, pripadala je krstarickoj eskadri nemackih posada na Dalekom istoku sa sedistem u luci Cingtao na kineskoj obali koja se granicila s Korejom.

Krajem 19. veka sve velike evropske sile imale su u kineskim morima svoje flote cija je velicina i snaga odgovarala vaznosti i velicini njihovih kolonija u tom delu sveta. Flote su cinili vojni brodovi, a posade su vreme provodile paradirajuci ili se medjusobno takmiceci.

Prvi dan-prvi pogodak

"Emden" je u Cingtao stigao 1910. godine.njegov kapetan Karl fon Miler, postavljen 1913. godine iskoristio je vreme mira da svoju krstaricu retvori u savrsenu ratnu masinu.
Na dan 4 avgusta 1914. godine - Prvi svetski rat poceo je nesto ranije - "Emden" je, isplovivsi u izvidjanje, zarobio mali ruski parobrod "Rjazanj" i pripojio ga nemackoj ratnoj mornarici. Zuto more je, u medjuvremenu, za nemacke brodove postajalo sve opasnije: britanska, francuska i ruska flota, uskoro i japanska, lako su mogle da ih opkole i zatvore u luci Cingtau i prinude na predaju.
Zapovednik nemackih pomorskih snaga na Dalekom istoku viceadmiral Maksimilijan fon Se, koji se s najvecim brodovima nalazio u Ponapeu na Karolinskim ostrvima u Mikroneziji, naredio je da se cela eskadra okupi u Paganu na Marijanskim ostrvima, tada nemackoj koloniji.
Na navaljivanje Karla fon Milera "Emden" je dodaljen takozvanom "lovackom ratu" u Indijskom okeanu sa ciljem da ometa saobracaj trgovackih brodova. S podrskom samo jedne ugljarice, pomocnog teretnog broda, koja ga je ratila da bi ga snadbevala gorivom, "Emden" je imao da operise vodama gde "nije bilo nijedne prijateljske luke za obavljanje popravki", kako je kapetan Fon Miler zabelezio u brodskom dnevniku "Emdena".

Kamuflaza cetvrtim dimnjakom

Da bi se u takvim uslovima opstalo na duge staze, bilo je neophodno nikada ne ostati bez uglja, i pre svega, postati "nevidljiv". Gorivo je obezbedjivano hvatanjem,za tri meseca, cetiri neprijateljske ugljarice, a nevidljivost prerusavanjem broda: pored tri dimnjaka, koji bi odali nemacko poreklo "Emdena", dodat je i cetvrti nalik na dimnjake britanskih krstarica tipa "Jarmut".

I, lov je mogao da pocen. Krstareci morskim utevima kojima i danas plovi najvise brodova, a to su Aden-Sri Lanka-Singapur, Kalkuta-Rangun-Singapur i Australija-Aden, "Emden" je nizao uspehe. Tada jos niko zivi nije ni omisljao da se tim vodama sunja nemacki ratni brod, pa nisu preduzete nikakve mere predostroznosti.

Bilo je izuzetnih dana: 14. septembra napadnuto je pet saveznickih brodova od kojih su tri opljackana i potopljena, a dva opljackana i pustena da otplove; 25. septembra cetiri broda od kojih su dva, posle pljackanja, i pusten, a jedan upotrebljen za prebacivanje zarobljenih mornara.

Taktika napada bila je zaista gusarska. Posto bi omeli eventualne radio-veze, pucanje iz topa pravo ispred pramca broda koji se napada bio je jasan znak njegovom kapetanu ako mu je zivot mio. A zivot je svima mio. Od "Emdena" se, zatim, odvajao camac s posadom za pljacku koja se na presretnuti brod penjala, procenjivala mu tovar i na "Emden" prenosila sve sto bi bilo od koristi: ugalj, namirnice, sapun, cigarete...Brod je, potom, najcesce potapan.

Fon Milerov kavaljerski kodeks

Prema posadi i eventualnim civilnim putnicima uhvacenih brodova postupak je bio zaista besrekoran i niko nikada nije prepusten sudbini u camcima za spasavanje. Pridrzavajuci se doslovce vitestva, vec tada veoma retko postovanog, kapetan Fon Miler premestao je svaku zivu dusu na prihvatno plovilo i cekao dok ne naidje neki u ratu neutralan brod i primi goste. Dogadjalo se da ih sam "Emden" odveze do najblize luke.
Postupci "viteske krstarice" brzo su se proculi celim Indijskim okeanom. Troskovi osiguranja i iznajmljivanja brodova, narocito britanskih, toliko su zbog "Emdena" porasli da su pretili da ugroze ukupan trgovacki saobracaj u tim vodama. Britanska flota za Daleki istok prinudjena je da u patroliranje Indijskim okeanom posalje vise brodova, ali je "Emden" bio prosto neuhvatljiv, izmicao je svakoj klopci i cak je uspeo da drskom bombarduje skladista uglja u Madrasu na jugu Indije.
Svaki brod, pa i "Emden" mora da se odrzava. "Emdenu" je bio neophodan hitan remont na nekom mirnom mestu gde bi ga neometano obavio. Ostrvo Dijego Garsija u arhielagu Cagos imalo je jednu savrsenu prirodnu luku. Ali, ostrvo je bilo britanska kolonija. Kapetan "Emdena" Fon Miler odlucio je da se posluzi lukavstvom i rizikuje.

Nisu znali da je rat

Na Dijegu Garsiji, danas poznatoj americkoj bazi, zivelo je sasvim malo belaca, uglavnom ljudi koji su upravljali plantazama kokosovih oraha i jednom fabrikom ulja. Zbog udaljenosti ostrva od trgovackih morskih puteva na njemu nije ostojala cak ni radio stanica, a veza sa Mauricijusom odrzavana je tri do cetiri puta godisnje postanskim brodom.
"Emden" je 9. oktobra mirno uplovio u prirodnu luku na Dijegu Garsiji. Na ovom ostrvu niko jos nije imao pojma da je izbio Prvi svetski , ili bilo koji drugi, rat i iznenadni i neocekivani gosti srdacno su primljeni. Kapetan Fon Miler je, ljubazno pozivajuci predstavnike lokalnih vlasti na svoj brod da bi se upoznali sa izmisljenim britansko-francusko-nemackim morskim manevrima, dobio sve sto je zeleo, a zeleo je ciscenje podvodnog dela brodskog korita od naslaga algi i mekusaca i farbanje dela brodske palube.

Nakon boravka od svega 28 sati "Emden" je isplovio i nastavio da lovi. Uhvatio je mnoge brodove, opljackao ih i potopio, ali ambicioznom Fon Mileru to nije bilo dovoljno. Zato je krstaricu upravio prema luci Penangu, britanskoh pomorskoj bazi na istoimenom ostrvu na pucini Malezije.
"Emden" je sasvim spokojno i neometano uplovio u neprijateljsku luku, tamo potopio rusku krstaricu i francusku torpiljerku i udaljio se pre nego sto su saveznicki brodovi, vec dugo u uzaludnoj potrazi za njim, uspeli da ga i vide, kamoli stignu.

Kraj kod Kokosovih ostrva

Odatle se uputio na jug, sve do Kokosovih ostrva, da bi isekao telegrafske kablove koji su povezivali Afriku, Australiju i Indiju, i unistio mocnu radio-stanicu koju su na tom arhipelagu postavlili Britanci.
Stigavski na cilj, u zoru 9. novembra 1914. godine, diverzantska grupa od 40 clanova posade izasla je na kopno. Uspeli su da iseku dva od tri telefonska kabla i napali su radio stanicu i tada su pocele nevolje. Jer, uprkos jakom ometanju sa samog "Emdena" poziv SOS sa napadnute radio stanice uhvatila je australijska krstarica "Sidnej", uputila se prema Kokosovim ostrvima i iznenadila operativce sa "Emdena" koji nisu stigli da se ukrcaju na svoj brod.
Protiv bolje oklopljenog i daleko bolje naoruzanog neprijatelja "Emden" nije mogao da ucini bogzna sta. Da bio posadu spasao smrti (zarobljenistva nije mogao) kapetan Fon Miler nasukao je tesko osteceni "Emden" kod ostrva Nort Kiling. Od prvobitne posade Emdena (361 mornara i oficira) prezivelo je 227 modju kojima 65 ranjenih. Svi su primljeni na Sidnej osim onih cetrdesetak koji su izvrsili diverziju i bili ostavljeni na kopnu.
I oni su se snasli. Zaplenili su "Ajesu", mali privatni brod, na brzinu ga snabdeli namirnicama i vodom, i tokom noci napustili arhipelag. orucnik Fon Mike, koji ih je predvodio, stigao je "Ajesom" u holandsku luku Padang na ostrvu SUmatri. Tamo je dobio nemacki teretnjak "Cojsing" i njime preplovio ceo Indijski okean i, zajedno sa svojom posadom, iskrcao se u luku Hodejdahu. Dalje su kopnom nastavili za Carigrad i usli u sastav nmacko-turske flote pod komandom Fon Susona.
Bio je to kraj jednog od najuzbudljivijih gusarenja u pomorskoj istoriji. "Emden" je bio najuspesnija nemacka krstarica u Prvom svetskom ratu.
                                                                              Bojana Dizic, Politikin Zabavnik, broj 2700.
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 855


« Reply #22 on: March 19, 2013, 02:10:40 pm »

Lepa priča!
Meni se čini da sam svojevremeno gledao neki igrani film koji je inspirisan ratnim putem Emdena.

Ima li koja slika?
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 457


# proće i ova prehlada


« Reply #23 on: March 19, 2013, 02:33:27 pm »

SMS Emden, laka oklopljena krstarica 1906-1914
Logged
ViribusUnitis
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 388


« Reply #24 on: March 19, 2013, 08:33:43 pm »

Jedna mala ispravka, izvinjavam se zbog cjepidlačenja.
Cingtao, Tsingtao, današnji Qingdao nije na korejskoj granici. Nalazi se nasuprot korejskom poluotoku.
Njemačko nasljeđe prisutno je i danas u tom gradu kroz čuveno pivo.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 499« Reply #25 on: July 23, 2015, 01:36:10 pm »

Emdenov dželat, HMAS Sydney.* HMAS Sydney.jpg (81 KB. 1024x743 - viewed 135 times.)

Logged
langsdorff
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 340


Hans Langsdorff


« Reply #26 on: March 17, 2017, 10:55:35 pm »

Za kolege na forumu, sjajan prilog o avanturama SMS Emdena i njegove hrabre posade:Logged
Pages:  1 [2]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.021 seconds with 26 queries.