PALUBA
July 31, 2021, 07:38:59 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Login Register  
Samo registrovani članovi mogu da pristupe forumu Paluba.Info. Prijavite se ili registrujte nalog na forumu Paluba.Info Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna. Za eventualne probleme prilikom registracije, obratite se na e-mail adresu broker824@gmail.com ili webmaster@paluba.info
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2   Go Down
  Print  
Author Topic: SMS Emden, laka oklopljena krstarica 1906-1914  (Read 13526 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 682


WWW
« on: May 01, 2010, 07:35:05 am »

Razvoj lakih krstarica do 1914. godine

Devetnaesti vek, kada govorimo o ratnoj mornarici, obeležio je Vajthedov torpedo, njegova ugradnja u male brze plovne jedincie i , kao kontrameru, impresivni tehnički progress u oblastima brodske artiljerije i oklopne zaštite brodova.

Ova kretanja dovela su do razvoja dva osnovna tipa krstarica:
- velikih, oklopljenih krstarica, namenjenih za izvidjanje, za borbu samo u krajnjoj nuždi, poteru i uništenje oštećenih protivničkih brodova koji napuštaju bojište, i zaštitu sopstvenih oštećenih brodova;
- malih krstarica, sposobnih za vdojenje borbe protiv malih torpednih brodova protivnika, štiteći glavninu plovnog sastava od torpednih napada.

Oklopljene krstarice su rasle i veličinom i naoružanjem, završavajući na kraju kao bojne krstarice/krstaši, tip broad koji više nije izvršavao zadatke koji su bili postavljeni pred prvobitne krstarice. Male krstarice, kasnije nazvane lakim krstaricama, nisu se menjale po svojim karakteristikama do 1914. godine.

Krstarice su, pored svojih osnovnih zadataka u domenu zaštite sopstvenih plovnih sastava na maršu, imale i druge zadatke – kako mirnodopske tako i ratne. U mirnodopsko vreme su predtsvljale nacionalne interese zemlje pod čijom zastavom plove, dok su  u ratu izvršavale napade na protivničko trgovačko brodovlje, presecajući do tada sigurne plovne rute. Ova dva,m potpuno različita zadatka, zahtevali su konstruisanje dva tipa lakih krstarica: krstarice “izvidjača” i krstarice “rejdera”. Flotna krstarica, ili izvidjač, morala je da bude dovoljno brza da može da izbegne eventualnoj superiornijoj poteri, al ii dovoljno malih dimenzija da ne privlači pažnju protivnika. Za krstaricu rejdera, na drugoj strain, čija je misija bila da lovi protivničko trgovačko brodovlje i ometanje plovidbe na ustaljenim plovnim rutama, veoma važni kvaliteti koje je trebalka da poseduje bili su velika autonomija (naročito zemlje koje nisu imale prekomorske kolonije i pomorske baze),  pouzdan pogon – dovoljno robustan da izdrži ekstremne uslove eksploatacije, i dovoljnu vatrenu moć da se suprotstavi protivniku ukoliko bi bila otkrivena. Iako je brzina broad bila nesumnjivo važan factor, u slučaju rejdera se smatralo da je sasvim dovoljno imati brzinu jednaku prosečnoj brzini trgovačkih brodova.

Za mnoge pomorske zemlje, idealno rešenje za “pitanje krstarica” bilo je konstruisanje dva tipa krstarica sa karakteristikama koje su već pobrojane. Medjutim, usled manjka novčanih sredstava, skoro ni jedna država nije mogla da ispuni u potpunosti svoje planove. Istorijske činjenice pokazuju da je Velika Britanija mogla da priušti sebi izgradnju oba tipa krstarica, dok su ostale zemlje morale da se zadovolje ili izgradnjom samo jednog tipa, ili izgradnjom višenamenske krstarice. Duže vremena su se pomorske zemlje suočavale sa problemom koji tip krstarica treba favorizovati, tako da je odluka u većini slučajeva zavisila od specifične situacije u kojoj se nalazila zemlje, njenih političkih i strateških ciljeva, kao i od kompozicije sopstvene flote.

Najsistematičniji rad na izgradnji uniformne klase krstarica, počevši od 1898. godine, prikazala je nemačka ratna mornarica. Pre 1898. godine gradjene su krstarice kalse Blitz, Gefion, Hertha…
« Last Edit: June 03, 2010, 01:59:09 pm by Rade » Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 682


WWW
« Reply #1 on: June 03, 2010, 01:59:33 pm »

Ključna odluka u konstrukciji i izgradnji nemačkih lakih krstarica doneta je 1898. godine gradnjom klase Gazelle. Podela na krstarice izvidjače i rejdere odbačena je u korist uniformne klase koja je odgovarala kako za službu u sastavu flote, tako i za izvršavanje zadataka van sastava. Program gradnje započet je gradnjom krstarice Gazelle (1898. godine, 19 čv, 2650 t) a završen gradnjom krstarice Leipzig (1918. godine, 30 čv, 5600 t). U svaki naredni brod ugradjivana su neka nova rešenja, unapredjenja u odnosu na prethodnika. Novoizgradjeni brodovi rasporedjivani su u Flotu otvorenog mora, a kako su zamenjivani modernijim krstaricama, slati su u krstarički skvadron.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Krstarica Dalmacija, iz klase Gazelle
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Krstarica Leipzig

Krstarica Emden

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Maketa krstarice Emden, preuzeto sa sajta MaritimeReplicas

Krstarica Emden, gradjena od 1906. do 1908. godine, zauzimala je, prema vremenu izgradnje, srednju poziciju u programu izgradnje krstarica. Bila je izuzetak u pravilu rasporedjivanja novoizgradjenih brodova – tako što je odmah poslata na Daleki Istok.

Kobilica krstarice Emden položena je u brodogradilištu Kaiserliche Werft u Dancingu (Gdanjsku) 6. aprila 1906. godine. Porinuta je 26. maja 1908. godine. Krstarica Emden je koštala Nemačku 5 802 882 rajhsmaraka. Na dan 1. aprila 1910. godine ulazi u operativu, u sastav krstaričkog skvadrona. Put Dalekog Istoka isplovljava 12. aprila 1910. godine. Uplovljava u luku Cingtao septembra 1910. godine.  
 
Naoružanje krstarice Emden sastojalo se od:
-   10 topova kalibra 105 mm, dometa 12200 m, brzine gadjanja od 16 projektila u minuti;
-   2 (kasnije 4) mitraljeza kalibra 8 mm, dometa 2400 m, brzine gadjanja od 250 metaka u minuti;
-   2 toredne cevi kalibra 450 mm.

Oklopna zaštita bila je slaba, možda je pravilnije reći siromašna. Paluba je bila debela izmedju 10 i 25 mm, dok je oklopni pojas bio debljine od 80 do 100 mm. Topovi su bili zaštićeni štitovima debljine 20-50 mm.

Brod je bio pogonjen sa dve vertikalne parne mašine sa trostrukom ekspanzijom, sa po tri cilindra, koji su proizvedeni u Carskom brodogradilištu u Danzingu – gde je sagradjen i sam brod. Na 141 okretaja u minuti, motori su imali snagu od 16 171 KS. Na kraju dva osovinska voda nalazili su se propeleri sa po 4 lista. Para se dobijala iz 12 kotlova. Dim se odvodio kroz tri dimnjaka. Ugovorena brzina broda iznosila je 24 čvorova. Krstareća brzina je iznosila 12 čvorova, a brod je ploveći tom brzinom imao autonomiju od 3760 nautičkih milja.


Jul 1914. godine u Cingtaou

U leto 1914. godine krstarica Emden  je navršavala petu godinu u krstaričkom skvadronu. Skvdron je bio dodeljen „Stanici na Dalekom Istoku“ nemaćke Carske mornarice. U sastavu skvadrona, pored lake krstarice Emden, nalazili su se i oklopljene krstarice Scharnhorst (zastavni brod) i Gneisenau, i lake krstarice Nurnberg i Leipzig. Pridodati su ima bili i jedan torpedni čamac i sedam topovnjača. Emdenom je komandovao kapetan korvete Karl fon Miler (Karl v. Muller), visoko cenjen i poštovan od strane posade.
Jula 1914. godine Emden je bila jedina krstarica u Dalekoistočnoj stanici. Ostali brodovi su se nalazili na krstarenju po južnom Pacifiku, ili su bili na plovidbi u okviru izmene stanica. Tako je, npr. krstarica Leipzig je trebala da zameni krstaricu Nurnberg u vodama Meksika. Komandant Emdena je ujedno bio i najstariji oficir u stanici, tako da mu je izmedju ostalog, dužnost bila i da rešava logističke probleme skvadrona, da pruža relevantne informacije Komandu mornarice. Jedna od dužnosti bila je i da u slučaju potrebe, preduzima neophodne mere.* dalmacija ex-niobe.jpg (54.99 KB, 800x535 - viewed 380 times.)

* sms_leipzig.jpeg (81.94 KB, 793x600 - viewed 407 times.)

* maketa_sms_emden.jpg (92.95 KB, 1024x682 - viewed 361 times.)
« Last Edit: June 04, 2010, 08:19:20 pm by Rade » Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 682


WWW
« Reply #2 on: June 04, 2010, 08:18:48 pm »

Hitne mere – izbijanje rata

Miler je 31. jula primio informacije o predstojećem ratu, te je shodno tome, preduzeo neophodne korake kako bi bio spreman za predstojeće dogadjaje. Odlučio je da krstaricom Emden dejstvuje na plovne rute Saveznika na Dalekom Istoku. Nakon što je  prešla u stanje pune pripravnosti, krstarica Emden isplovljava u veče 31. jula. Poruka o početku rata sa Rusijom stiže na brod 2. avgusta, o izbijanju rata sa Francuskom dan kasnije. Miler uzima kurs ka Korejskom prolazu. Ovde Emden sreće svoju prvu žrtvu – ruski parni brod Rjasan, deplasmana 3522 BRT. Ruski brod je pokušao da umakne, ali je stao nakon dvanaestog hica sa Emdena. Nakon predaje ruskog broda, Emden se vraća u luku Cingtao. Rjasan, relativno nov brod, izgradjen u nemačkom brodogradilištu, biva preuredjen u pomoćnu krstaricu. Dobija i novo ime – pomoćna krstarica Kormoran.
U samoj luci Cingtao, nemačke vlasti bile su prezauzete opremanjem i popunom brodova zaduženih za opskrbljivanje brodova krstaričkog skvadrona. Brojni brodovi su već bili upućeni na tačke susreta sa krstaricama; od njih devet, pet su stigla na odredišta, jedan je potopljen, a tri su uzaptili Britanci i Francuzi.


Japanski stav – nedefinisan faktor

Na dan 5. avgusta u Stanicu stiže telegram komandanta krstaričkog skvadrona. Telegram je sadržao naređene upućeno komandantu Emdena: da se pridruži krstaričkom skvadronu u luci Pagan. U rano jutro sledećeg dana, krstarica Emden napušta luku Cingtao u pratnji pomoćne krstarice Prinz Eitel Friedrich i ugljarom Markomannia. Na putu za luku Pagan, krstarica Emden je sretala samo japanske brodove. Kako je stav Japana prema Nemačkoj još uvek bio nejasan, ni jedan od nemačkih brodova nije bio zaustavljan. U podne 12. avgusta, Emden se pridružuje skvadronu u luci Pagan. Ostali brodovi iz sastava skvadrona uplovili su u Pagan dan ranije. Komandanti brodova se, na poziv komandanta skvadrona, ubrzo sastaju na zastavnom brodu...

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Krstarički skvadron isplovljava iz čileanske luke Valparaiso, 3. novembar 1914. godine

Najbitnije pitanje za Špea bio je stav Japana prema ratu. Ukoliko bi Japan ostao neutralan, Špe bi vodio skvadron u Indijski okean kako bi presecali britanske plovne rute, ili bi pokušao prodor ka Nemačkoj oko rta Horn. Samo nekoliko dana kasnije Špe je morao da promeni plan. Postalo je jasno da će se Japan pridružiti Antanti. Kako je dobio podatak da je japanska flota na putu ka južnom Pacifiku, Špe 13. avgusta odlučuje da napusti Pagan. Smatrao je da je beskorisno žrtvovati brodove u borbi protiv višestruko brojnijeg i moćnijeg protivnika kada, kao „flota u postojanju“ može da uznemirava protivnika. Špe je isključio Indijski okean kao zonu operacije iz razloga kompletnog odsustva logističke podrške u tom području. Plovljenje u području južnog Atlantika pružao bi veće šanse nailaska na brodove sa ugljem koje bi mogli preusmeravati u neutralne luke. Ova razmatranja je Špe izneo svojim komandantima na sastanku 13. avgusta. Kada ih je upitao za mišljenje, komandant Emdena – kapetan korvete Miler je izrazio svoju zabrinutost u pogledu neaktivnosti skvadrona na putu kroz Pacifik. Za nekoliko meseci neće se moći naneti gubici protivniku. To bi, po njemu, škodilo mornarici i uopšte nemačkoj pomorskoj zastavi. Zato je predložio da se detašira makar jedna krstarica koja bi izvodila dejstva u Indijskom okeanu. Admiral se složio sa ovim predlogom i nakon podneva, objavio svoju odluku da detašira krstaricu Emden jer je bila najbrža.
U 0700 časova, 14. avgusta, krstarica Emden je iza sebe ostavila ostatak skvadrona i uzela kurs ka ostrvu Palau.


Strategijska situacija u Indijskom okeanu

Indijski okean je pružao mnoge prilike za nanošenje gubitaka Velikoj Britaniji. Teretni, koji su bili od velikog značaja za opstanak Velike Britanije, prenošeni su brojnim i frekventnim brodskim linijama iz Australije i Dalekog Istoka do Indije, i od Indije do Sueckog kanala. Svi uspesi nemačkih brodova protiv trgovačkog brodovlja u službi Velike Britanije umanjili bi britanski prestiž u očima Indijaca, što ne bi bio zanemarljiv faktor za podizanje pobune protiv britanske krune u Indiji.
Obzirom na to da je snabdevanje ugljem bilo od vitalnog značaja za izvođenje operacija, komandant krstarice Emden nameravao je da se snabdeva ugljem sa brodova koje će presretati.Bilo je i dosta mesta za prekrcavanje uglja...ostajao je problem britanskih ratnih brodova koji bi bili angažovani na zaštiti plovnih ruta. Iz dva razloga, ova opasnost bila je zanemarljiva:
1. ogromno područje koje treba kontrolisati,
2. od svih snaga u stanici Istočna Indija, jedino je laka krstarica HMS Darthmouth bila superiornija od krstarice Emden – i po naoružanju, i po brzini.
Opasnost je mogla doći od australijskog skvadrona, skvadrona Britanska Kina, japanske flote i eventualno od snaga iz Mediterana.
Najzahvalnije područje za lov na britansko brodovlje bio je ulaz u Crveno more, ali ono je već bilo dodeljeno krstarici Konigsberg. Stoga se Emden koncentrisala na dejstva u zahvatu ruta izmedju Kolomba i Singapura, Kolomba i Adena, rutama u Bengalskom zalivu u rutama izmedju Indije i Australije.


* krstaricki_skvadron_u_cileu_03_11_1914.jpg (168.32 KB, 740x453 - viewed 362 times.)
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 682


WWW
« Reply #3 on: June 04, 2010, 08:22:07 pm »

Priči još nije kraj.... tek je počelo putešestvije Emdena.
Logged
langsdorff
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 339


Hans Langsdorff


« Reply #4 on: June 19, 2010, 12:28:44 pm »

          Emden mozemo svrstati u perjanicu nemackog krstarickog ratovanja u ww1. Za sve one koji neznaju laka krstarica Emden spada u najpoznatije nemacke ratne brodove uopste. Tokom svoje kratke gusarske karijere po indijskom okeanu, ne samo sto je potopio veliki broj brodova vec je na sebe privukap veliki broj ratnih brodova, koji su ga gonili, a mogli su recimo biti angazovani na nekim drugim bojistima. Totalni ucinak ove krstarice je 23 zaplenjena i potopljena neprijateljska trgovacka broda i 2 ratna broda, ukupno nesto preko 100.000 BRT. Njegovo uspesno gusarenje stvorilo je paniku medju saveznickim brodovljem, procena je da je u njegovu poteru bilo ukljuceno oko 15 saveznickih ratnih brodova. Emden je bio jedna od dve krstarice klase Dresden. Ove dve krstarice medjusobno su se razlikovale po pogonu koji su koristile. Emden je za svoj pogon koristio parne masine, 2 osovine sa 2 propelera, dok je Dresden koristio turbine, 4 osovine i 4 propelera. Izradjen je u brodogradilistu Kaiserliche Werft u Danzigu, porinut je 26.5.1908. god.
          Potopljen je 1914.god. kod kokosovih ostrva od strane australiske krstarice HMAS Sydney. Emdenom je zapovedao kapetan korvete Karl Friedrich Max von Muller.
Logged
langsdorff
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 339


Hans Langsdorff


« Reply #5 on: June 20, 2010, 08:48:15 pm »

               Emdenova gusarska karijera i njegov krstaricki rat zavrsio se nakon dva meseca, dok je sama olupina ostala nasukana na grebenu iducih pedeset godina. Sredinom pedesetih godina jedna japanska kompanija pokusala ga je izrezati, ali bez uspeha. Konacno je 1956.godine nakon jedne tropske oluje, olupina potonula.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* emden.jpg (79.61 KB, 800x502 - viewed 403 times.)

* olupina emdena 1.jpg (47.64 KB, 800x425 - viewed 216 times.)

* olupina emdena 2.jpg (98.57 KB, 567x346 - viewed 217 times.)
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 682


WWW
« Reply #6 on: June 25, 2010, 07:58:21 pm »

Elem, da nastavim sa Emdenom...

Prodor kroz Indijski okean

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Milerov plan se temeljio na tome da ostane neprimećen i da iz te pozicije napadne protivnika, u potpunosti koristeći iznenadjenje. Iz tog razloga je odlučio da prodje kroz Malajski arhipelag. Istočno od Marijanskih ostrva okrenuo je na jug. Popuna ugljem vršena je sa broda Markomannia. 26. avgusta sreće holandski bojni brod Tromp.Kako je komandant Tromp-a insistirao na tome da ima jasna naredjenja da spreči brodove zaraćenih strana da ostanu u holandskim vodama duže od 24 časa, komandant Emdena je odlučio da odloži popunu ugljem dok ne stigne u l.Simalur, tako da je odmah napustio holandske vode. Emden ulazi u kurs ka Makasarskom moreuzu, ali čim se izgubio iz vida holandksom brodu, okreće ka moreuzu Lombok. Tokom noći, vezista sa Emdena hvata živ radio saobraćaj sa britanskog ratnog broda, koji je kasnije identifikovan kao oklopljena krstarica HMS Hampshire.

 Pripremljen za borbu, Emden stiže do moreuza Lombok. Svestan opasnosti da je krstarica možda primećena od strane britanskih agenata na brodovima koji su plovili po tom području, komandat Emdena je poslušao savet svog zamenika da podigne četvrti, platneni,  dimnjak. Emden je izgledala kao britanska krstarica HMS Yarmouth.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Prošavši južni kraj Sundskog moreuza, Emden ulazi u severozapadni kurs, ploveći uz obalu Sumatre. Vezista i dalje hvata živ radio saobraćaj... Kako se Emden približavala Simaluru, radio saobraćaj je bio sve življi. U veče 3. septembra, daljina do neprijatelja bila je svega 10 do 20 nautičkih milja. U stvarnosti, HMS Hempshire, iz sastava skvadrona admirala Džerama, loveći nemačke brodove prethodni dan je uplovila u luku Langini. Sudeći po tim podacima, tokom noći je Emden presekla kurs HMS Hempshire-a i po prvi put izbegla blisku opasnost.

Sledećeg dana Emden produžava ka sidrištu Langini, gde popunjava zalihe uglja sa Markomannie. Holandski oficir dolazi na brod da se sastane sa komandantom Emdena. Zahtevao je da Emden odmah isplovi, u skladu sa neutralnošću Holandije. Stoga je prekrcaj uglja morao da bude prekinut i da se nastavi na otvorenom moru, što je svakako bilo daleko teže od prekrcaja u mirnoj uvali. Kako je bilo kasno za utanačenje novih pozicija za popunu ugljem, Miler je znao da će se ubuduće moći snabdevati ugljem isključivo sa uzapćenih brodova.

Krstarički rat u Indijskom okeanu

Emden uplovljava u Bengalski zaliv 5. septembra. Od izbijanja rata, pomorski saobraćaj je izgubio na intenzitetu. Razlog je bila nesigurna situacija na moru. Izvoz roba je pao na minimum, brodske kompanije su držale brodove u lukama. Britanski Admiralitet pokušao je da odagna strah brodovlasnicima i da ih ohrabri da održavaju plovne rute kao i ranije. U cilju zaštite pomorskih puteva, bojni brod HMS Swiftsure i laka krstarica HMS Darthmouth poslate su u Crveno more. Laka krstarica HMS Fox i slup Espiegle držale su se uz središnji delo plovne rute koja je vodila ka Kolombu. Tri francuska razarača i topovnjača d'Iberville štitile su plovne rute kroz moreuz Malaka. Kineski skvadron vice admirala Džerama dobila je zadatak da obezbedi Indijski okean. U sastavu skvadrona su se nalazile krstarice Minotaur, Hampshire, Yarmouth, Dupleix i pomoćne krstarice Empress of Asia, Empress of Japan, Himalaya, kao i japanske krstarice Ibuki i Čikuma.
Kada je krstarica Emden uplovila u područje, pomorski saobraćaj se odvijao neometano. Brojni brodovi su bili upošljeni na transportu jedinica iz Bombaja i Karačija za Aden. Ovo je išlo u korist Emdenu, jer je većina Istočnoindijskih pomorskih snaga bila zauzeta obezbedjivanjem ovih transporta, što je ostavilo saobraćaj na plovnim rutama nezaštićenim.* emden.jpg (225.8 KB, 1387x921 - viewed 233 times.)

* Emden.jpg (50.91 KB, 750x329 - viewed 225 times.)

* yarmouth.jpg (11.81 KB, 350x227 - viewed 175 times.)
« Last Edit: June 26, 2010, 09:53:33 pm by Rade » Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 682


WWW
« Reply #7 on: June 26, 2010, 08:18:25 pm »

Prvi plen

Od 6. septembra, Emden je krstarila različitim pomorskim rutama u Bengalskom zalivu. Tri dana kasnije, 9. septembra, okrenula je u kurs ka ruti Kolombo – Kalkuta. U 2300 časova istog dana po pramcu je osmotreno belo svetlo... Najzad! Emden je povećala brzinu, a Markomannia je dobila naredjenje da ih prati brzinom od 14 čv. Svi su se nalazili na svojim borbenim stanicama. Niko nije bio siguran šta se nalazi iza belog svetla koje su osmotrili. Mogao je da bude teretni brod – a mogao je biti i ratni brod. Stoga je Emden morla da ima prednost prvog hica.  Brod koji je plovio ispred njih nije ni slutio da je postao izgledni plen krstarice Emden. Uskoro Emden ispaljuje dva projektila, dok je Morze kodom poslata poruka „Zaustavite pogon. Ne koristite radio vezu.“ Poručnik bojnog broda Lauterbah se sa grupom ubrzo prekrcao na zaustavljeni brod. Posada Emdena iščekivala je informaciju o zaustavljenom brodu. Usakoro je javljeno da je zaustavljeni brod grčki parobrod Pontoporos. Već su pomislili da ih je poterala loša sreća, jer su zaustavili brod neutralne zemlje i moraju ga pustiti. Što je još gore, već koliko sutra će ceo svet saznati za njihovo postojanje i počeće lov britanskih brodova. Medjutim, sreća ipak nije bila tako loša... sa broda je stigla poruka: „Na brodu je ukrcano 6500 tona indijskog uglja, za potrebe Velike Britanije, na ruti Bombaj – Kalkuta“. Miler brzo odlučuje da uzapti brod kao kontrabandu. Na grčkom brodu ostao je Lauterbah, kao komandujući oficir uz članove posade Emdena zadužene za službu u mašini i na mostu. Lauterbah je kasnije, po instrukcijama Milera, ponudio Grcima da plove uz Emden, u svojstvu iznajmljenog broda – što su Grci drage volje prihvatili. Tako je Emden dobila znatne zalihe uglja, što je davalo dobre uslove za dalje akcije u Indijskom okeanu. Jedina mana bila je brzina grčkog broda. Njena maksimalna brzina nije iznosila ni 9 čvorova. Ipak, posada Emdena je taj, deveti dan septembra , smatrala za vrlo srećan dan.

Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 682


WWW
« Reply #8 on: June 26, 2010, 09:51:03 pm »

Uspesi se nižu

Već 10. septembra Emden nailazi na teretni brod Indus, koji je bio preuredjen za transport vojnika i konja. Brod Indus bio je vlasništvo kompanije „James Nourse“, ali ga je iznajmila indijska Vlada za svoje potrebe. U trenutku kada se Emden približila, mogli su se videti ostaci nedogorelog papira kako padaju sa krme Indusa. Nema sumnje da su to bili ostaci naredjenja komandantu broda koji su morali biti uništeni pre zarobljavanja. Kako se na krstarici Emden već danima unazad osećao manjak svega, posada je bila zadovoljna hranom koja se nalazila na uzapćenom brodu. Ubrzo je otpočelo prekrcavanje artikala. Pored prekrcavanja hrane, morale su se razmotriti i neke kadrovske promenme na brodovima. Miler je planirao da pošalje Pontoporos, kao najsporiji brod, pošalje na udaljenu tačku susreta. Grčki kapetan bio je svo vremevrlo predusretljiv, ali se ipak nije moglo dopustiti da ostane bez nadzora. Prvom oficiru sa Markomannie poverena je uloga nadzornika na grčkom brodu, pošto Miler nije mogao da „žrtvuje“ mornaričke oficire sa Emdena u toj meri. Poručnik bojnog broda Lauterbah prebačen je sa grčkog broda na Indus. Sa njegovim iskustvom kao oficira trgovačke mornarice, Lauterbah je bio i više nego koristan na Indusu. Poručnik bojnog broda Levecov, koji se nalazio u grupi za uzapćenje, oslobodjen je dužnosti na Indusu i vraćen na Emden. Sva posada sa Indusa prekrcana je na Markomanniu. Odredjena je stražarska služba za čuvanje zarobljenika. Iako je Indus uzapćen oko 1000 časova, u 1600 časova prekrcavanje je još uvek trajalo... Nakon popune zalihama sa Indusa, otvoreni su kingstoni i voda je počela da prodire u brod. Artiljerci sa Emdena su sačekali da čamac pristigne na brod i onda otpočeli gadjanje Indusa. Indus je primio šest pogodaka, pojedinačno ispaljivanih u pramčani i krmeni deo trupa. Salvom se nije gadjalo, jer je municiju trebalo štedeti. Municijom se nije moglo popunjavati sa uzapćenih brodova. Brodovi ne tonu lako.... u to su se uverili i artiljerci sa Emdena. Indus je potonuo nakon više od sat vremena. Nakon potapanja, Emden u pratnji Markomannie i Pontoporosa, nastavio je put ka Kalkuti.

11. septembra, oko 1400 časova, sa Emdena se po pramcu primetio dim. Emden je povećala brzinu, dok su je teretnjaci pratili koliko su mogli. Kako su se približavali, primetili su belo nadgradje, karakteristično za putničke brodove. Uskoro su ispaljeni hici upozorenja i izvešena je nemačka zastava. Nije upućen zahtev za radio ćutanjem, jer na jarbolu nije bilo radio antene.

Ponovo je pbb Lauterbah na čelu grupe za uzapćenje. Uskoro je britanski teretni brod Lovat, od 6000 BRT postao plen . I Lovat je bio teretnjak preuredjen za prevoz jedinica. Posada Lovata imala je tek toliko vremena da uzme svoje lične stvari i napusti brod, kojui je uskoro potopljen artiljerijskom vatrom. Lauterbah je, po naredjenju komandanta Emdena, sa Lovata poneo novine. Novine su bile neprocenjiv izvor informacija posadi Emdena, iako su predstavljale informacije samo jedne strane u sukobu. Bile su pune vesti o porazima Nemačke, što nije bilo iznenadjujuće. Medjutim, takve vesti su mogle pogubno da deluju na moral posade. Na sreću, u novinama je objavljena i zvanična vest da je krstarica Emden potopljena, tako da je ceo sadržaj novina mnogo mirnije prihvaćen.
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 682


WWW
« Reply #9 on: June 27, 2010, 12:56:21 pm »

U noći, 12. septembra, mali nemački konvoj primakao se brodu svetioniku u blizini Kalkute. Miler je razmatrao sprovodjenje akcije uništenja broda svetionika, kako bi privremeno zaustavio pomorski saobraćaj u ovom području. Niti jedan brod se nije usudjivao ploviti u ovom području  bez angažovanja pilota. Kapetani brodova koji su boravili zatočeni na Markomanniji, očekivali su još „gostiju“. Znali su za bar još tri broda koji su trebali proći ovim područjem. Znali su čaki njihova imena. Kako su ti brodovi morali da preseku kurs Emdena, komandant Miler odlučio je da iskoristi vreme.

U 2200 časova pojavila su se prvog od tri očekivana broda. Emden prilazi i uskoro je teretni brod zaustavljen. Nisu upotrebljavani ni artiljerijski hici upozorenja, ni signalne rakete, tako da nije bilo upozorenja preostalim brodovima. Nanovo je pbb Lauterbah predvodio grupu za pregled. Plan je bio britanskji teretni brod Kabinga, deplasmana 4657 BRT, izgradjen 1907. godine. Radio kabina broda je odmah stavljena pod stražu. Teret koji je prevozila Kabinga bio je mahom namenjen američkim lukama. Miler je mogao da je potopi kao neprijateljski brod, ali nije mogao tako brzo da utvrdi koji je deo tereta namenjen Amerikancima. Vremena nije bilo, a žarko je želeo da izbegne pitanje posleratne tražnje za ratnim reparacijama od strane SAD. Pored toga, bilo je krajnje vreme da se oslobodi zatočenih posada. Nije mogao da priušti ulazak u neku od luka, tako da je odlučio da prekrca zarobljene posade na Kabingu. Odluka nije morala odmah da se sprovede udelo, jere je Miler očekivao još zarobljenih posada.
Tri časa kasnije, uočeno je još svetala... drugi brod iz grupe očekivanih je nailazio. Uskoro je zaustavljen britanski ugljar, Killin, izgradjen 1908. godine, vlasnika Connel Brothersa. U štivama se nalazilo 6000 tona uglja. Tako je Emden nanizao „skvadron“ koji je brojao 4 broda. Uzet je kurs ka Kalkuti. Plovilo se vrlo sporo, jer je Killin mogao da razvije tek 8 čvorova brzine. Emden je bio na čelu sastava, po desnom boku su ga pratili Kabinga i Markomannia, po levom boku Pontoporos i Killin. Ceo sastav je plovio zamračen. Inače je prvi zadatak ofcira koji je predvodio grupu za pregled bio da pogasi sva svetla i zamrači brod. Trgovačkim brodovima bilo je teško da plove u sastavu, naročito kada nisu videli vodj usastava. Medjutim, ovakav način plovljenja pružao je Emdenu odličan pregled situacije.

 U toku vožnje prekrcane su potrebne zalihe sa Killin-a i oko 1000 časova 13. septembra predat je dubinama Indijskog okeana. Svi sau žalili, neko za brodom, neko za 6 000 tona uglja koji se nije mogao prekrcati. Kao pomoćni brod Killin je bila prespora, tak oda je morala otići na dno. Kako je neko zabeležio, „jedino brzo što je taj brod ikad uradio – bilo je upravo potonuće“.


Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 682


WWW
« Reply #10 on: August 07, 2010, 10:06:53 am »

Jedan od najsmeliijh pohoda lake krstarice Emden, bio je napad na luku Penang.  Napad na Penang uzrokovan je “dobrom srećom” koja je pratila krstaricu, kako je smatrao njen komandant, potpomognut ubedjivanjima nekolicine oficira iz posade.  Stoga je odlučio da je rizik napada na luku sasvim prihvatljiv. Očekivao je da u Penangu naidje na ratne i teretne brodove neprijatelja, uljuljkane u sigurnost sidrišta, što će mu omogućiti da ih opustoši. Miler je nakon popune broad ugljem u Nankuriju, u noć 28. Oktobra isplovio na zadatak, projektujući brzinu plovljenja tako da na sidrište luke Penang pristigne u zoru.

U 0300 časova Miler naredjuje podizanje lažnog dimnjaka, kako bi zavarao eventualne osmatrače. Ulaz na sidrište bio mu je olakšan, jer su sva svetla u luci bila uključena. Uplovljavajući na sidrište, pažnju su privukla četiri svetla po pramcu levo. Približivši se na nekih 1000 metara, raspoznao je da se radi o ratnom brodu. Na 300 m manjoj udaljenosti, bio je siguran da se radi o ruskoj krstarici Žemčug.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Usledio je manevar dovodjenja broad u položaj za toredni napad. U 0518 časova, sa svega 300 m lansirano je torpedo na rusku krstaricu. Uskoro je suknuo stub plamena… krstarica Žemčug je pogodjena odmah ispod zadnjeg dimnjaka. Paluba krstarica je usled saline eksplozije poletela u vis i polomila se. Istovremeno su artiljerijska orudja otpočela vatru po žrtvi. Nakon što je Emden prošla kraj Žemčuga, okreće pun krug kako bi dokrajčila rusku krstaricu. Tokom manevra, sa Žemčuga se oglasio top, ali bez nanošenja gubitaka nemačkoj strani. Kako Miler nije bio siguran da li će ruska krstarica potonuti, naredjuje lansiranje još jednog torpedo. Uskoro je usledio pogodak – ispod komandnog mosta… nakon što se razišao dim od eksplozije, iz mora je vireo samo jarbol – sve što je ostalo od Žemčuga.

 Prema svedočenju ruskog mornara sa Žemčuga. objavljenom u časopisu “Siam Observer” 9. Novembra 1914. godine, strain ratni brod koji ulazi na sidrište primećen je u 0530 časova. Upitan od Žemčuga da se identifikuje, odgovorio je “Yarmouth uplovljava na sidrište”. Jedan od stražara na palubi ruske krstarice, koji je promno pratio uplovljavanje, primetio je da se četvrti dimnjak trese – te je dao na uzbunu, povikavši “Emden!”. Odmah je otvorena vatra na Emden. nakon promašaja, Emden otvara artiljerijsku vatru (4 projektila), pri čemu Žemčug dobija dva pogotka. Tada je torpedo sa Emdena pogodilo u krmu krstaricu Žemčug, a odmah nakon njega i drugo, u pramčani deo broad. Iako nije bilo potrebe za daljim napadom, Emden je svo vreme otvarala vatru na tonući brod. Paluba je bila puna mrtvih i ranjenih mornara, kada se prolomila strahovitas eksplozija – za koju se veruje da je uzročnik municijska komora.

Potapanje Žemčuga bilo je traumatično iskustvo za ruski Pacifički skvadron. 89 članova posade je poginulo, 143 ranjeno, što je mnogo ukoliko se uzme da je posada brojala 354 članova. Preživeli članovi posade prebačeni sun a krstaricu Orel, dok su komandant broad, baron Čerkasovi njegov zamenik, Kulibinu, uhapšeni odmah po dolasku u Rusiju. Na sudjenju za nemar, koje je usledilo, osudjeni su na 3 godine, odnosno na 18 meseci zatvora – uz ubbitak čina i svih privilegija.Car Nikolaj II je otišao toliko daleko da je barona osudio na samački život, zabranivši mu da se oženi i ma potomstvo, kako ne bi mogao da produži osramoćeno porodično ime.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Napad na Penang, umetnička slika


* ruska_krstarica_zemcug.jpg (24.97 KB, 800x363 - viewed 193 times.)

* emden_zemcug.jpg (252.85 KB, 910x650 - viewed 214 times.)
« Last Edit: August 07, 2010, 10:13:53 am by Rade » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 48 127« Reply #11 on: August 07, 2010, 11:04:11 am »

Evo novinskog članka iz epohe o Emdenovom upadu u Penang ...


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 1.jpg (44.17 KB, 357x407 - viewed 190 times.)

* 2.jpg (88.64 KB, 358x620 - viewed 210 times.)

* 3.jpg (70.93 KB, 353x505 - viewed 188 times.)

* 4.jpg (76.49 KB, 353x554 - viewed 193 times.)

* 5.jpg (38.19 KB, 346x294 - viewed 186 times.)

* 6.jpg (40.02 KB, 358x320 - viewed 177 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 48 127« Reply #12 on: August 07, 2010, 11:05:48 am »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 7.jpg (72.04 KB, 352x595 - viewed 183 times.)

* 8.jpg (72.27 KB, 344x581 - viewed 191 times.)

* 9.jpg (76.03 KB, 365x608 - viewed 181 times.)

* 10.jpg (75.79 KB, 353x619 - viewed 204 times.)

* 11.jpg (67.36 KB, 398x530 - viewed 200 times.)

* 12.jpg (74.29 KB, 381x536 - viewed 197 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 48 127« Reply #13 on: August 09, 2011, 12:36:05 pm »

Umetnička vizija napada na Penang.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* emden penang.jpg (120.23 KB, 924x598 - viewed 196 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 48 127« Reply #14 on: August 09, 2011, 12:38:47 pm »

...

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* emden.jpg (45.61 KB, 620x416 - viewed 197 times.)
Logged
Pages:  [1] 2   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Only registered members are allowed to access forum Paluba.Info. Please login or register an account with forum Paluba.Info. When registering, the password must contain at least eight characters, of which one capital letter and one numeric number, otherwise the registration will not be successful. For any problems during registration, please contact the e-mail address broker824@gmail.com or webmaster@paluba.info
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.024 seconds with 24 queries.