PALUBA
October 16, 2018, 08:03:24 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 26   Go Down
  Print  
Author Topic: Utva Lasta-95  (Read 112556 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
dexy
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 804« on: May 04, 2010, 03:20:47 am »

Avion Lasta-95 je školski avion namenjen obuci pilota u osnovnom, akrobatskom, instrumentalnom  i noćnom letenju. Projekat je počeo davnih osamdesetih godina, da bi tek ovih dana Lasta raširila krila i ne samo prvi put poletela iz "gnezda" fabrike Utva, nego odletela daleko sve do Iraka gde će leteti još dugi niz godina.


* UTVA Lasta-95.jpg (51.66 KB. 600x400 - viewed 769 times.)

Razvoj aviona Lasta

Krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog veka RV i PVO tadašnje SFRJ je imalo veliki broj lovačkih aviona MiG-21, a počelo se i sa uvođenjem jurišnika J-22. Kako bi piloti bili osposobljeni za let ovim avionima, prethodno je bilo potrebno da prođu prelaznu obuku na mlaznim školsko-borbenim avionima G-4 Super Galeb. Problem je bio što je pre ovog koraka trebalo savladati osnovnu obuku na avionu Lol Utva 75 koji nikako nije bio adekvatno rešenje, niti po letnim karakteristikama, niti po opremi, niti po položaju sedišta pilota-studenta i pilota-instruktora koji na ovom avionu sede jedan pored drugog, a pilot borbenog aviona sedi u ravni simetrije aviona, pa je osnovna obuka neadekvatna.
Sve ovo je otežavalo prelaz sa osnovne na prelaznu obuku, te su formirani taktičko tehnički zahtevi (TTZ) za novi školski avion namenjen osnovnoj obuci. Prema ovim zahtevima trebalo je napraviti avion koji je po letnim osobinama bliži avionu G-4 na koji se kasnije tokom školovanja pilota prelazi.

Nakon formiranja TTZ i preliminarnih ispitivanja pristupilo se razvoju i izradi prototipa koji je kompletiran u fabrici Utva 1985. godine, kada je, 2. septembra, imao i prvi uspešan let. Treba napomenuti da su krila izrađivana u fabrici Soko iz Mostara, dok je trup i konačno sklapanje bilo povereno Utvi iz Pančeva.
Nakon uspeha sa prvim prototipom, počeo je rad i na drugom prorotipu Lasta 2, koji je imao pola metra kraći trup, nešto veči razmah krila i površinu, ugrađen nišan Ferranti ISIS-282D identičan onom na G-4 i još niz izmena u odnosu na prvi prototip.


* Lasta, pri ispitivanju u letu.jpg (130.22 KB. 618x464 - viewed 686 times.)

Proizvedeno je 10 sklopova predserijskog aviona od kojih je 6 sklopljeno u fabrici aviona Utva. Međutim, početak rata na tlu bivše SFRJ došlo je do dugotrajnog prekida u finansiranju projekta. Tokom bombardovanja pogona Utve 1999. godine 5 od 6 predserijskih aviona Lasta su uništeni a šesti je oštećen. U tom momentu, mnogima je izgledalo da je ovaj projekat i zvanično mrtav, nakon skoro decenije kliničke smrti.
Nakon bombardovanja i tokom političkih dešavanja u SR Jugoslaviji, te SCG i na kraju Srbiji, niko nije pominjao Lastu i većina je bila iznenađena kada su se čule prve vesti da ministarstv odbrane pokušava da ponovo pokrene ovaj projekat u potrazi za avionom za početnu obuku namenjenom V i PVO Srbije. Međutim, ekonomska situacija jednostavno nije išla na ruku Lasti i tokom problema sa finansiranjem 2006. postalo je jasno da država jednostavno nije dovoljno finansijski jaka da samostalno iznese projekat. To je mogla biti treća smrt ovog projekta, ali onda, 2007. godine, dolazi do konačnog preokreta. Pojavljuje se Irak kao inostrani naručioc koji je bio spreman da finansira projekat do kraja i da otkupi određeni broj aviona uz određene izmene. Između ostalih, te izmene su podrazumevale i mogućnost nošenja naoružanja kako bi avion mogao da se bori protiv pobunjenika u Iraku, a avion u konačnoj formi je dobio naziv Lasta-95.

Nakon toliko Hičkokovskih preokreta, ovaj avion se na kraju bukvalno kao Feniks uzdigao iz pepela. Ubrzo po potpisivanju ugovora sa Irakom, prototip Lasta-95 je poleteo 5. februara 2009. godine pod komandom probnog pilota potpukovnika Salka Hadžića. nakon završenih ispitivanja, počela je i serijska proizvodnja, a naručioci su RV Iraka (20 kom.) i V i PVO Srbije (oko 16 kom.). Pored toga u poslednje vreme ima još zainteresovanih za ovaj školski avion, uglavnom iz arapskih zemalja koje su naši tradicionalni kupci.


Opis aviona Lasta-95

Lasta 95 je jednomotorni školski avion niskokrilac, sa dva klasična pilotska sedišta postavljena jedno iza drugog. Uvlačeći stajni trap tipa tricikl obezbeđuje poletanje sa betonskih pps, kao i uređenih travnatih staza.
Avion je projektovan kako bi ispunio akrobatske standarde, te mu stoga njegova konstrukcija dozvoljava opterećenja do +6/-3 g u osnovnoj, odnosno 4.4/-1.8 g u varijanti sa naoružanjem.
Avion je tako projektovan da "oprašta" greške pilota, a zahvaljujući kontrolisanom lokalnom otcepljenju strujnice, pre postizanja kritičnog napadnog ugla dolazi do trešenja aviona koje praktično upozorava pilota na opasnost od prevlačenja.
Stajni trap aviona Lasta-95 ima ugrađen poseban mehanički sistem za izvlačenje stajnog trapa u nuždi (ako otkaže hidroinstalacija). Ovaj mehanički sistem omogućuje pouzdano izvlačenje stajnog trapa i zabravljivanje preklopnih upornica u izvučenom položaju za sve tri noge i pri horizontalnoj brzini aviona do 180 km/h.
Kako bi se smanjila masa aviona, korišćene su savremene metode proračuna čvrstoće bazirane na numeričkim simulacijama, čime je istovremeno, u kombinaciji sa eksperimentalnom verifikacijom na epruvetama, smanjeno vreme eksperimentalne verifikacije čvrstoće letelice.
Avion je u potpunosti metalne strukture, sa integrisanim vertikalcem, a krilo je sa dve ramenjače.
Motorski nosač je rešetkaste konstrukcije, a ugrađen je šestocilindrični bokser motor Lycoming AEIO-540-L1B5D sa direktnim ubrizgavanjem goriva snage 220kW (295KS) pri 2700 min-1 pri zemlji (H=0m).


* Lasta-95 struktura i motor.jpg (82.95 KB. 640x480 - viewed 705 times.)

Ovaj motor u kombinaciji sa dvokrakom elisom omogućava avionu let maksimalnom brzinom većom od 310 km/h pri zemlji, dok je plafon leta 6000m. Dolet aviona je 1000km, a ukoliko se umesto zadnjeg sedišta ubaci dopunski rezervoar goriva dolet se povećava na 1560km.

Kabina je urađena tako da se lako prelazi na G-4. Komande su klasične mehaničke, a instrumenti analogni uz danas nezaobilazni dodatak GPS.

Preglednost iz kabine je jako dobra, a zadnje sedište je izdignuto za 100mm u odnosu na prednje kako bi se omogućila preglednost i sa te pozicije.
Avion nije opremljen katapult sedištima, već se napuštanje aviona u slučaju nužde izvodi pomoću padobrana, a prethodno se aktivira sistem za sečenje kabinskog poklopca detonacionim sečivom.

Naoružanje aviona je opcija koja je nastala po zahtevu iračkog naručioca, a podrazumeva ugradnju dve podvesne tačke za nošenje ubojnih sredstava. Zbog toga je moralo doći do redefinisanja strukture krila kako bi se ojačalo dovoljno za nošenje tereta.
Ova verzija aviona je u mogućnosti da nosi kontejnere sa mitraljezima 7.62mm ili 12.7mm, višecevne lansere nevođenih raketnih zrna kalibra 57mm i avio bombe kalibra do 100kg.


Budućnost Laste

Nakon teškog i dugog porođaja, i nekoliko pokušaja reanimacije, avion Lasta-95 ima ne samo budućnost, nego svetlu budućnost. Perspektiva prodaje na raznim tržištima je velika, i uz odgovarajuće izmene i agresivan marketing, ovaj avion će sigurno postati jedan od najvažnijih izvoznih aduta naše zemlje.
Jedna od bitnih karakteristika Laste je njena niska cena od svega 300.000 eura, kao i niska cena časa leta od oko 300 €/h. Ovako niska cena časa leta će višestruko sniziti cenu obuke pilota u našem vazduhoplovstvu kada avion konačno bude uveden u upotrebu kod nas. Prioritet fabrike Utva jeste da ispuni rokove isporuke aviona Iraku, da bi tek nakon toga pristupila gradnji aviona za naše vazduhoplovstvo.

Pored Iraka, za avion su pokazali interesovanje i Alžir, Libija i još neke zemlje bliskog istoka, a na aeromitingu na Batajnici prošle godine, moglo se primetiti i veliko interesovanje predstavnika kineske vojske koji su dosta vremena proveli fotografišući avion i ispitujući naše pilote o njegovim karakteristikama. Ovo naravno ništa ne znači bez potpisivanja konkretnog ugovora o kupovini, ali oslikava interesovanje koje vlada za ovaj avion.


* Lasta-95 projekcije.JPG (29.75 KB. 565x553 - viewed 664 times.)

Osnovne karakteristike aviona Lasta-95
Dimenzije
Dužina (m)7,97
Razmah (m)9,71
Visina (m)3,16
Površina krila (m2)12,9
Masa (kg)1.160
Performanse:Osnovna varijantaNaoružana varijanta
Maksimalna brzina pri zemlji (km/h)310280
Maksimalna brzina penjanja (m/s)8.55.5
Plafon leta (m)6.0004.500
Vreme penjanja do H=3000m (min)<7,5<10
Dužina zaleta (m)<300<500
Dužina zustavljanja posle sletanja na betonsku PSS (m)<300<500
Istrajnost leta na H=1500m (h)>2.5>2

« Last Edit: May 04, 2010, 11:22:03 pm by dexy » Logged
dogfight
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 637


« Reply #1 on: May 05, 2010, 12:05:22 am »

Za Irak je  letno  ispitano i  proizvedeno  3. Laste 95. i  sporučena  jedna. Kako  živim u  Pančevu  na 2. km.  vazdušne linije od  fabrike  aviona "Utva", po  rečima  radnika  koji  rade  na  istom,koje  neke  poznajem, radi se na  ubrzanju  dinamike  proizvodnje  kako  bi  Lasta 95 u što bržem periodu ušla u uperativnu  upotrebu  srpskog  vojnog  vazduhoplovstva,a  što  je  najvažnije po rečima samih  radnika  posle  završetka isporuke ugoverene količine za Iračko  i  naše vojno vazduhoplopvstvo, planira se  kupovina  turboelisnih   motora   čime bi se nivo Laste 95 (letno-tehničkih karakteristika sličnih Epsilonu) digla na znatno  napredniji  nivo i  ugradnje  slične  moderne avionike  u  kokpit kao i  u G4MD standard i da je  modernizacija  G4  ozbiljan-realan, IZVESTAN  a ne  puki  političko-marketinški potez,čime dižemo  nivo  našeg  RV  na meuporedivo napredniji  i savremeniji dugo  očekivani  nivo). Takođe bitno i u direktnoj vezi sa naprednijom  školsko-borbenom  obukom  pilota, komjuterski je provereno  da turbomlazni  motor  Honeywell  (isti koji se ugrađuje na  češki L-159 ALCA)  uz minimalne  promene  zadnjeg zmaja G4-ke,  relativno  ugrađuje lako   čime  dobijamo u odnosu na vremešni Viper sa 17,8 kpnda potiska znatno jaču pogonsku grupu i  dovođenja G4MD na odličnu platformu ne samo za školske  nego i jurišne borbene zadatke). Iznos od 5.miliona  evra  za modernizaciju po  jednom avionu  nikako  nije  mala svota a znam  da sem  ugradnje  naprednije  avionike  u RV-u  postoji jaka želja i  tražnja za  jačim motorom!

                                                 


* LASTA ZA IRAK...1.jpg (246.92 KB, 1933x1002 - viewed 319 times.)
Logged
dogfight
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 637


« Reply #2 on: May 05, 2010, 12:10:22 am »

U  prilogu  crtež  Laste95  za  Irak   u  pustinjskoj  kamuflažnoj  šemi.


* KAMO ŠEMA IRAČKE Laste 95.jpg (111.44 KB, 1280x1024 - viewed 401 times.)
Logged
dogfight
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 637


« Reply #3 on: May 05, 2010, 04:58:04 am »

Mislimm da  fotografija  Dimirije Ostojića  kokpita  Laste-95  sa GPS-om i ostalom  avionikom  koju  ću  kasnije  pojasniti  zaslužuje da se prikaže. Sigurnost  obuci  pilota  daje  i  uspešno  rešen  ANTIKOVITI padobran  na samom  kraju  aviona. I Alžir  se  pojavio kao ozbilni interesent-kupac, tako da Lasti  vidim sa verovatno još par ino-kupaca  zbog odličnih lertnih perfonsi, malog cenovog časa po letenju i  niskoj  kupovnoj ceni. Turbo elisna varijanta Laste je u ozbiljnom  razmatranju dok se  proizvodnja  aviona  ne zahukta  i  naše vazduhoplopstvo  po rečima  komadanta RV i PVO g-na Ranka Živaka krajem 2010. ne dobije  prve primerke. Postojeći Lycoming AEI-540...sa 300.ks  ima izuzetnu pouzdanost i težine 200.kg.

Lasta  95. je "mali"  ali SIGURAN  zamajac  obnavljanja  i  modernizacije  našeg  vazduhoplovstva ka većim standardima!!!


* COOL..KOKPIT LASTE.jpg (202.22 KB, 533x800 - viewed 237 times.)

* LYCOMING..AEIO-540-L1BPD-300 KS ZA LASTU.jpg (13.39 KB, 320x218 - viewed 286 times.)

* DVE LASTE...95 PRED ISPORUKU ZA IRAK.jpg (131.28 KB, 798x382 - viewed 223 times.)
Logged
dexy
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 804« Reply #4 on: May 05, 2010, 02:42:58 pm »

Dogfight da li imaš informacije o tome koji je tempo proizvodnje Laste postignut, možda neko od radnika koje poznaješ može dati procenu koliko godišnje mogu da proizvedu sadašnjim tempom, i kojoj cifri se teži kada je u pitanju dinamika proizvodnje?
Logged
dogfight
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 637


« Reply #5 on: May 05, 2010, 06:38:58 pm »

Lasta  95. je USPEŠNO  zadovoljila  letna   ispitivinanja. Poznata plava Lasta na kojoj je potpukovnik Salko Hađič,  pilot VOC-a izvršio prvi  uspešan  let  je bio letni  demonstrator i kao takav ostaje  u satavu našeg RV. Za  iračko vazduhoplovstvo  radi  boljeg upoznavanja sa istom otpremljena je prva sa oznakama YI-160  a uskoro  sledi iporuka  gotovih  YI-161  i  YI-162. Startna dinamika prozvodnje bila je ne zadovoljavojuća zbog uhodovanja prozvodnog  kadra  kao i  tada skromne prozvodne hale.Ali što je  najbitnije  iračani  su više nego zadovoljni kvalitetom izrade  i POŠTOVANJA  zahtevanih  letnih-tt karateristika. U međuvremenu hala je  proširena, a radni  kadar UHODAN! Može se reći  da se sada  u "Utvi"  radi punom parom. Po rečima  nekih radnika koje poznajem još  jedna  arapska  zemlja  je  takođe naručioc. Ne znam tačno o kojoj zemlji  se  radi (proveriću, mada  mislim  da je verovatno Alžir u pitanju a opciono Libija). Ako se  sadašnja dinamika i  uhodanost  radnika nastavi i  očigledno OZBILJAN i ODGOVORAN  pristup radu (već  se radi na novom  kontigentu a u prizvodnoj hali se nalazi odvojeno od 2.aviona koji su u aktivnom procesu proizvodnje još 7. (da kažem možda ne tehnološki ispravno " praznih zmajeva aviona").U VTI-u pa potom VOC-u podvesni mitraljez 12,7 mm u kondoli sa kapacitetom 500.jedinica) je ispunio tražena očekivanja.

Takođe je  usvojena  prozvodnja NLR  sačastog  lansera  raketa  sličnom  koga smo  svojevremeno  videli  na SA-342 Gazeli "Partizan" kalibra 57.mm  namenjena za dva  podvesna  krilna  nosača. Realno je  da u periodu  april-maj  2011.godine polete prve. 4.  Laste 95  za  srpsko vojno vazduhoplovstvo čime  vremešna V-53 ... Utva-75 polako al sigurno  odlazi  u  zasluženu  penziju. Prioritet  je  izvoz i ako se realno do kraja 2010. iračkom vazduhovlopstvu  isporuči 10. aparata (sem neke ne planirane više sile), ozbiljno  je  očekivati  da se  do  kraja 2011. iračanima isporuči ugoverina količina aparata. Ovim de-fakto  Lasta-95  opravdava  naziv "feniksa"  srpske  namenske  avio industrije.
Sa nestrpljenjem i velikom radošću  čekam  15. Lasti 95 na  našoj  stajancii i NEBU!


* GPS...NA LASTI 95. I AVIONIKA SLIKANA FRONTALNO.jpg (292.38 KB, 800x533 - viewed 359 times.)
Logged
Djole fulcrum
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 62« Reply #6 on: May 05, 2010, 07:48:00 pm »

Znaci, trenutno je isporucena jedna Lasta za Irak, dok su jos dve na putu ka isporuci.Zatim, u Utvi se trenutno radi 9 Lasti (u razlicitim fazama izrade).

Lepo.Samo nek rade.
Logged
dogfight
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 637


« Reply #7 on: May 05, 2010, 09:08:37 pm »

Prvi  let   Laste 95. i  kasnije  je  propraćen u  mnogim svetskim  medijima. Intersovanje   kineskih  vojnih  stručnjaka  za  Lastu 95. ni malo nije "slučajno"! Sa Kinom je opšte poznato  potpisan  ugovor  o  međudržavnoj  vojnoj  saradnj i  kinezi su  ozbiljan  interesent  u  nabavci  Laste 95. ne samo zbog male kupovne  cene od 300.000.dolara  već i zbog  odlične aerodinamike,letnih  karakteristika već i zbog moguće koopericije u proizvodnji turboelisne Laste 95 sa  naprednijom avionikom.Malo je poznato da je  Kina ponudila  Srbiji  odličan  multirole avion JF-17 ili  J10B CHENGDU  po  izuzetno  povoljnoj ceni po aparatu.Šta će  biti  tržišno  moguće  pokazaće vreme!Kinesku  vojnu  avioindustriju  i  izuzetno  ulaganje, modernizaciju , odličnih samostalnih proizvidnih  linija ... ( L-15 "Soko" ... nadzvučni  školslo  borbeni  avion  identićne  aerodimamike i zmaja sa  uzora Jak-130 i  italijanskog Aermachi M359 ...... svestranom  samostalnom  proizvodnjom i razvojem samonavođenih  raketa V-V, sopstvenih  avio  motora  nakon  licenskih  proizvođenih  ruskih, ubrzanog  razvoja  sopstvenog  stealth aviona ...itd).

Logged
dogfight
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 637


« Reply #8 on: May 05, 2010, 09:27:04 pm »

Slikovit  prikaz  sistema padobrana za zaustovljanje autorotacije (moguće vanredne neželjenje letne situacije), ANTIKOVITNI padobran  koji  je takođe deo paketa u ponudi Laste 95.  izleda kao u  prilogu:


* ANTIKOVITNI NOSAC ZA LASTU 95.jpg (60.66 KB, 555x375 - viewed 202 times.)

* ANTIKOVITNI PADOBRAN.jpg (164.97 KB, 690x589 - viewed 181 times.)
Logged
dogfight
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 637


« Reply #9 on: May 05, 2010, 09:36:12 pm »

U  prilogu  deo  ruskog  teksta  iz  novinskog opisa.


* RUSKI OPIS L 95 LASTE.jpg (135.49 KB, 751x273 - viewed 153 times.)
Logged
Djole fulcrum
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 62« Reply #10 on: May 05, 2010, 09:57:48 pm »

Da, da..vrlo je moguce za Kineze.Uzivo sam gledao na Batajnici kako je 4-5 visokih oficira iz Kine sa velikim aparatima svaki detalj Laste snimilo.
Logged
FF
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 912


« Reply #11 on: May 06, 2010, 09:36:28 pm »

Antikovitni padobran na školskom avionu za osnovnu obuku?  Undecided Jel to znači da Lasta još uvek ima tendenciju prevlačenja?

Nemojmo zaboraviti da je prototip br. 3 stare Laste pao zbog prevlačenja tokom demonstrativnog leta pred stranom delegacijom 1997. god. kada je i poginuo probni pilot VOC-a. Ako je najnovijim redizajnom ovaj problem rešen ugradnjom antikovitnog padobrana, onda ... jbg.

Avion koji ima tendenciju pada u kovit. Avion koji nema sedišta za katapultiranje. Ove dve stvari ne priliče baš letelice na kojoj treba da lete neiskusni piloti.

Na kraju - prvi prototip je poleto 1985. 25 godina kasnije, manje više ista letelica ulazi u mini-serijsku proizvodnju. Dobro je to za Irak, oni i tako za bolje neznaju. Možda je i dobro za devastiranu srpsku vazduhoplovnu industriju, kad već nije udaren krst nad Utvom. Ali na otvorenom tržištu, taj avion može da konkuriše jedino niskom cenom. U svemu ostalom ga je vreme odavno pregazilo. A Kinezi? Oni su odavno prerasli takvu igračku.
Logged
Zaslon
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 432« Reply #12 on: May 06, 2010, 10:20:05 pm »

Primerci serijske Laste za naše vazduhoplovstvo treba da imaju izbacivo sedište dok irački neće imati.
Logged
dexy
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 804« Reply #13 on: May 06, 2010, 10:30:52 pm »

Nisam znao ovo za izbaciva sedišta mislio sam da nema mesta za ugranju, da li je informacija pouzdana?

Antikovitni padobran izgelda nije primenjen na Lastama, barem ja nevidim na slikama koje su do sada objavljene, što znači da je to rešeno redizajnom krila.
Logged
dogfight
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 637


« Reply #14 on: May 07, 2010, 02:10:28 am »

Informacija  vezana  za ugradnnju  izbacivih  sedišta  u naše  i  pototom  izvozne  varijante je IZVESNA i  planirana  posle  određenog  broja  isporuke sa postojećim. Takođa  IZVESNO  je i opremanje  naprednijom  avionikom, i  turbolelisnim  motorima jer  se  ozbiljnim  marketinškim prisustvom i na osnovu  odlične  aerodinamike zmaja ...  broj zemalja  naručilaca Laste 95 uvećao: (Alžir,  Libija....... a po zaadnjim  informacijama i Kina je ozbiljan interesent u kupovini većeg broja Lati sa turboelisnim motorima i modernom avionikom) !  Irak već u svom sastavu poseduje T-6 koji iako sa jačom pogonskom grupom ima skromnu avioniku ( postaviću kasnije u prilogu kokpit T-6),manevarske mogućnosti maltene identične Lasti  bez obzira na  jači motor a nabavna cena je višestruko skuplja u odnosu  na Lastu 95. Preglednost iz  zadnjeg  sedišta T-6 je jako loša.

Za fabriku aviona "Utva"  koja  je 2007.bila pred stečajem u odnosu  na današnjost,  proizvodni  program, dalji  planovi proizvodnje iz  tačke  gledišta  na  2007. nije naučna fantastika NEGO REALNOST! Nikada neću zaboraviti prvi dan surovog nato  bomardovanja  kada je  "Utva" bila  prvi cilj nikako "slučajno"!  Bio sam na terasi i  očima  pratio  besan  razaranje   "Utve"  dok se  zgrada  tresla (da ne odem mnogo u off-topic kasnije ću pisati i o tome). Revitalizacija  fabrike aviona  "Utva" je INTENZIVNA u domenu opremanja   novim  mašinama  i  alatima. 

Antikovit  sistem se  nudi  samo  kao opciona  ponuda. U serisjskim varijantama  tačno  ne  vidi  se  isti, al se lako ceo sistem brzo kači  u  zadnji
podrupni deo.  Da  Lasta  opravdava  u  punom  smislu  reči termin  FENIKS  naše  namenske avio  industrije  najbolje  govore  slike  u  prilogu.


* SUROVO NATO RAZARANJE.jpg (188.04 KB, 645x485 - viewed 234 times.)

* LASTA 95...SRPSKI FENIX.jpg (94.97 KB, 837x763 - viewed 178 times.)

* T 6A iracki skolski avion ...usa.jpg (45.28 KB, 390x260 - viewed 207 times.)
Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 26   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.032 seconds with 25 queries.