PALUBA
February 23, 2020, 02:16:40 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Upozorenje za sve clanove
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5   Go Down
  Print  
Author Topic: Zrakoplovno-tehnički centar (Velika Gorica)  (Read 23184 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 338« on: May 08, 2010, 12:39:12 am »

Zrakoplovno-tehnički centar - Održavanje vojnih i civilnih zrakoplova


* logo_hr.png (10.53 KB. 262x114 - viewed 982 times.)

Zrakoplovno-tehnički centar dioničko je društvo kojemu je osnivač Republika Hrvatska. Osnovna mu je djelatnost održavanje, obnova i popravak zrakoplova. U tehnološki naprednim radionicama, s postojećom opremom, visoko kvalificiranim i stručnim radnicima obavlja poslove servisa zrakoplova, zrakoplovnih komponenti i svih vrsta radova u području aviotehnike.

Kompleks unutar kojeg obavlja djelatnost prostire se na površini od 230.000 m². Unutar kompleksa su hangari, pogoni, radionice, skladišta, upravna zgrada, heliodrom i uzletno-sletna staza. Ostvaren je i izravan pristup uzletno-sletnoj stazi Zračne luke Zagreb.

Uprava, rukovodstvo i radnici su usmjereni i motivirani na racionalno, odgovorno i učinkovito poslovanje. Ambicija im je da postanu regionalni centar za servis zrakoplova, a utemeljena je na bogatoj stogodišnjoj zrakoplovnoj tradiciji u Hrvatskoj.

Naši partneri mogu računati na brzu, kvalitetnu i pouzdanu uslugu koja uključuje inovativan i evolutivan pristup u obavljanju radnih zadataka.

Web: http://www.ztc-atc.hr/


----------------------------

Petak, 07. Svibanj 2010.

Potpisani sporazumi sa Zrakoplovno-tehničkim centrom

U prostorijama Zrakoplovno-tehničkog centra d.d. (ZTC) u Velikoj Gorici ministar obrane RH Branko Vukelić danas je, 7. svibnja, potpisao dva sporazuma kojima se utvrđuju međusobna prava i obveze u poslovnoj suradnji između MORH-a i ZTC-a, te obveze u svezi s preuzimanjem djelatnika.

Sporazum o poslovnoj suradnji supotpisao je predsjednik Uprave ZTC-a Zdravko Delić. Koncipiran je u skladu s djelatnostima koje su određene odlukom Vlade RH od 23. travnja 2009. godine o osnivanju Trgovačkog društva Zrakoplovno-tehnički centar d.d. i upisom tih djelatnosti u sudski registar Trgovačkog suda u Zagrebu. Društvo, koje je u stopostotnom vlasništvu Republike Hrvatske, osnovano je za obavljanje poslova od posebne važnosti za RH, koji obuhvaćaju održavanje, obnovu, popravak zrakoplova i zrakoplovno-tehničkih materijalnih sredstava. Temeljni kapital Društva je 280 105 000 kuna. Sredstva za obnavljanje djelatnosti Društva osiguravat će se prvenstveno iz prihoda od cijene usluga pruženih MORH-u i drugim državnim tijelima.
Uz ministra Vukelića i predsjednika Uprave ZTC-a Delića, Sporazum o preuzimanju djelatnika supotpisao je predsjednik Samostalnog sindikata djelatnika u zrakoplovstvu Marijan Luketić. Sukladno Sporazumu, ZTC preuzima državne službenike i namještenike raspoređene u nekadašnjem Zrakoplovno-tehničkom zavodu (ZTZ). Djelatne vojne osobe iz ZTZ-a bit će raspoređene u OS RH. Državnim službenicima i namještenicima koji prelaze na rad u ZTC d.d. prestaje državna služba u MORH-u i oni će sklopiti Ugovor o radu sa ZTC-om na neodređeno vrijeme. Državnim službenicima i namještenicima koji ne potpišu ugovor sa ZTC-om počinje teći rok raspolaganja. Tijekom tog roka, oni mogu biti raspoređeni na ustrojbena mjesta u OSRH. U protivnom, istekom roka raspolaganja prestaje im državna služba s pravom na otpremninu.
U izjavi za medije ministar obrane Vukelić je istaknuo da ZTC ima perspektivu ne samo za pružanje usluga OS RH i MORH-u, nego i drugim korisnicima, pa i onima izvan Hrvatske.
Govoreći o sporazumima, Vukelić je napomenuo da će ZTC MORH-u i OS RH, kako je predviđeno, davati usluge tijekom najmanje pet godina. Opseg posla i iznos sredstava koje će davati MORH definirat će se godišnjim ugovorima.
Predsjednik Uprave ZTC-a Zdravko Delić najavio je da će ZTC u roku od 45 dana početi u cijelosti funkcionirati kao dioničko društvo. Do kraja godine ZTC treba steći civilne ovlasti i certifikate za obavljanje svojih djelatnosti, čiji se broj namjerava i proširiti, kako bi ZTC našao put  ka novim tržištima.
Predsjednik Samostalnog sindikata djelatnika u zrakoplovstvu Marijan Luketić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je, sukladno Sporazumu, zagarantirano da u slijedeće dvije godine nitko od djelatnika bivšeg ZTZ-a neće ostati bez posla. Također, istaknuo je kako vjeruje da će djelatnici opravdati povjerenje i da će MORH i OS RH biti zadovoljni rezultatima koje će pokazati ZTC.  

Izvor: MORH web

« Last Edit: October 30, 2013, 08:06:32 pm by leut » Logged
ZastavnikDjemo
Portparol Palube
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 519« Reply #1 on: May 09, 2010, 11:23:54 am »

Da li će ZTC ostati u vlasništvu države, ili će se sprovesti delimična privatizacija, dokapitalizacija, ili se možda planira izlazak na berzu?
Pozz!
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 338« Reply #2 on: May 09, 2010, 12:14:26 pm »

Ne znam, prema ovom tekstu ZTC je osnovano kao trgovačko društvo za obavljanje poslova od posebne važnosti za RH i u stopostotnom je vlasništvu RH.
Međutim kaže se i da će ZTC davati usluge MORH-u i OS RH u trajanju od najmanje 5 godina. Što nakon toga, presudit će politika.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 338« Reply #3 on: August 14, 2010, 01:13:56 am »

TEHNIČKI CENTAR U VELIKOJ GORICI SERVISIRAT ĆE INOZEMNE LETJELICE NAKON ISPUNJAVANJA CERTIFIKATA

VJETAR U LEĐA Posao za 50 zrakoplovnih inženjera

Otkako je kanadski Bombardier, jedan od najvećih svjetskih proizvođača zrakoplova, izrazio spremnost da u Zrakoplovno-tehničkom centru u Velikoj Gorici osnuje središte za održavanje putničkih aviona, traju pripreme ZTC-a za usvajanje svih potrebnih uvjeta.

Jer da bi postali regionalni centar za servisiranje zrakoplova, ZTC mora ispuniti stroge certifikate Europske agencije za zrakoplovnu sigurnost (EASA). Ovih dana intenzivno se radi na usvajanju certifikata EASA Part 145 kao osnovnoga kriterija koji, kako doznajemo od Davora Vulića, člana Uprave ZTC-a, Zavod mora ispuniti kako bi bio ovlašten za pružanje usluga održavanja zrakoplova inozemnim aviokompanijama.

Paralelno s tim počeo je zapošljavati nove ljude, što je u ovo vrijeme krize i recesije te otpuštanja, doista rijetkost. Naime, ZTC se već godinama muči s kontinuiranim odlaskom ljudi. Većina najboljih tehničara, educiranih i licenciranih, s velikim iskustvom na gotovo svim vrstama letjelica, posao je našla u Croatia Airlinesu kada je hrvatska zrakoplovna tvrtka prije dvije godine s Lufthansa Technikom otvorila novi hangar za servisiranje putničkih zrakoplova.

- U planu nam je primiti 40 do 50 mlađih zrakoplovnih tehničara, mehaničara i inženjera. Dogovorit ćemo s Prometnim fakultetom te zrakoplovno-tehničkom školom da nam pošalju najbolje studente i učenike te ćemo s njima vrlo brzo sklopiti predugovore - kaže Vulić.

A posla u ZTC-u neće nedostajati. Već sada se vode pregovori da ZTC, koji sada obavlja servis zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva od MiG-ova, helikoptera, kandera i air tractora, preuzme na sebe i servisiranje makedonskih protupožarnih zrakoplova, te vojnih helikoptera susjedne nam BiH.


Osim toga, velika je potreba za servisiranjem malih civilnih zrakoplova. U Hrvatskoj je registrirano čak stotinjak malih letjelica čiji su vlasnici do sada sa svojim “letećim ljubimcima” na servis odlazili u inozemstvo. Servisiranje u ZTC-u bitno će im pojednostaviti i smanjiti troškove održavanja.

Iznimno dobar primjer suradnje na održavanju zrakoplova proteklih je godina pokazala Croatia Airlines koja je s Lufthansa Technikom na aerodromu Pleso otvorila hangar za servisiranje putničkih zrakoplova.

Autor: S. Dukić
Izvor: Slobodna Dalmacija
« Last Edit: April 19, 2011, 07:26:15 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 338« Reply #4 on: September 14, 2010, 03:30:52 pm »

Utorak, 14. Rujan 2010.

Obilježen Dan ZTC-a

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor, ministar obrane Branko Vukelić, načelnik GS OS RH general zbora Josip Lucić te drugi visoki civilni i vojni dužnosnici nazočili su danas, 14. rujna 2010. u Velikoj Gorici obilježavanju Dana Zrakoplovno-tehničkog centra d.d.


* ztc_5_0914.jpg (75.45 KB. 630x454 - viewed 467 times.)

Nakon obilaska Centra i upoznavanja s njegovim aktivnostima, predsjednik Uprave ZTC-a Zdravko Delić na prigodnoj je svečanosti desetorici mehaničara djelatnika Centra uručio međunarodne certifikate za zrakoplov Canadair CL 415.  
Današnji ZTC, podsjetio je Delić, nastao je kao samostalna tvrtka Odlukom Vlade RH kao dioničko društvo u vlasništvu RH sa osnovnom namjenom obavljanja poslova za potrebe Ministarstva obrane, ali i prodora na civilno tržište.

U Centru su trenutno zaposlena 172 djelatnika, a prema riječima Delića, očekuje se da će Centar proširiti svoju djelatnost na civilno tržište, te u narednom polugodišnjem razdoblju zaposliti još 30-ak inženjera zrakoplovne struke. „Postavili smo“, rekao je Delić, jasnu i ostvarivu poslovnu viziju. Proširiti djelatnosti zavoda i na održavanje civilnih zrakoplova jedini je pravi put za otvaranje radnih mjesta. Naši su radnici spremni i sposobni proširiti djelatnost na regiju i šire“ istaknuo je Delić.

Namjera im je, napomenuo je, postati regionalni centar za održavanje zrakoplova, te su u tom procesu već izvršili i određene predradnje. Zahvalio se i svima koji su zaslužni za uspješno izdvajanje ZTC-a iz sustava MORH-a, kao i svim radnicima Centra za koje je kazao da su upravo oni "snaga Centra i dio tima koji će izgraditi još bolji Zrakoplovno-tehnički centar".

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor zahvalila se na pozivu te pozdravivši sve zaposlenike i zaposlenice istaknula da je izdvajanje ZTC-a iz sustava MORH-a uspješno provedeno zahvaljujući zajedničkom uspješnom radu svih koji su sudjelovali u tom procesu. "Mislim da je ovo dobra priča koja je imala dobar početak, te dobar i uspješan završetak", rekla je Kosor. Čestitala je i djelatnicima Centra koji su dobili certifikate. "To je ono što nas osnažuje u ovim gospodarsko teškim vremenima. Mislim da ne samo dobro radite nego da ćete i još bolje raditi", rekla je Kosor. Predsjednica Vlade istaknula je i kako će im Vlada u okviru svojih mogućnosti pružiti pomoć u nastojanju da postanu regionalni centar. Također, rekla je kako je to respektabilno društvo sa 280 milijuna kuna temeljnog kapitala što izaziva i pozornost, ali i duboko poštovanje. Obraćajući se djelatnicima Centra predsjednica Vlade Kosor istaknula je kako su upravo oni ključna karika zaslužna za još jednu uspješnu PP sezonu. "Vi ste ti koji osiguravate siguran let onima koji spašavaju i ljude i imovinu", zaključila je predsjednica Vlade.  

Izvor: MORH web

« Last Edit: April 19, 2011, 07:16:39 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 338« Reply #5 on: January 28, 2011, 06:47:44 pm »

Petak, 28. Siječanj 2011.

Ministar Božinović obišao tvtku ZTC d.d.


* ztc_2801_2011_01.jpg (46.72 KB. 630x452 - viewed 346 times.)

Ministar obrane Davor Božinović susreo se u petak, 28. siječnja 2011. s predstavnicima tvrtke Zrakoplovno - tehnički centar d.d. (ZTC) pri čemu se upoznao s aktivnostima ZTC-a, posebice u dijelu aktivnosti koje se odnose na pripremu za protupožarnu sezonu. Ministar Božinović istaknuo je kako dobra priprema protupožarne sezone nema alternative, stoga se dobra koordinacija između ZTC-a i Oružanih snaga RH podrazumijeva.


* ztc_2801_2011_04.jpg (49.67 KB. 630x452 - viewed 329 times.)

U tvrtki ZTC d.d. su istaknuli kako su u postupku dobivanja dodatnih certifikata kako za tvrtku, tako i za pojedine djelatnike koji će omogućiti tvrtki njezino afirmiranje na civilnom tržištu. Dobivanjem tih certifikata (EASA part 145) u skladu s europskim standardima otvorit će se mogućnost proširivanja i na ostala tržišta u regiji, suradnje s inozemnim partnerima i pozicioniranje ZTC-a kao regionalnog središta za održavanje civilnih zrakoplova.


* ztc_2801_2011_05.jpg (70.42 KB. 630x452 - viewed 348 times.)

Izvor: MORH web

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 338« Reply #6 on: April 19, 2011, 07:31:10 pm »

Utorak, 19. Travanj 2011.

Održana konferencija za medije o suradnji MORH-a i ZTC-a

U Administrativnom sjedištu Ministarstva obrane RH, danas, u utorak, 19. travnja 2011. godine održana je konferencija za medije, a vezano uz suradnju Ministarstva obrane RH i tvrtke Zrakoplovno tehnički centar (ZTC), kojoj su nazočili državni tajnik MORH-a Mate Raboteg, predsjednik Uprave ZTC-a Zdravko Delić i zamjenik načelnika Službe za ugovaranje i nabavu, Hrvoje Salopek.

Tom prigodom državni tajnik Raboteg istaknuo je dobru suradnju MORH-a i tvrtke ZTC d.d. koja se temelji na sklopljenom Sporazumu o poslovnoj suradnji potpisanog u svibnju, 2010. godine. „Temeljem navedenog Sporazuma sklopljen je i godišnji ugovor za održavanju zrakoplovne tehnike MORH-a, odnosno pružanje usluga održavanja trećeg stupnja, dok se niže razine održavanja (1. i 2. stupanj) provode u zrakoplovnim bazama OS RH“, pojasnio je državni tajnik Raboteg. Također, naglasio je da za pojedine vrste zrakoplove MORH samostalno ugovara nabavu pričuvnih dijelova i potrošnog materijala upravo za osnovna održavanje zrakoplova (1. i 2. stupnja), a koje se provodi u zrakoplovnim bazama HRZ i PZO-a.

Predsjednik Uprave ZTC-a Zdravko Delić istaknuo je da tvrtka ZTC od početka obavlja sve ugovorene radove, u skladu sa potpisanim Sporazumom i Ugovorom. Naglasio je da će, kad se za to postignu uvjeti ZTC preuzeti i ostale poslove koji dosadašnjim ugovorom nisu obuhvaćeni, odnosno održavanje i zrakoplova tipa Canadair, a za koje trenutno MORH ima važeće ugovore s tvrtkom Bombardier.

Raboteg i Delić opovrgnuli su današnji medijski napis o mogućem nepoštivanju potpisanog Sporazuma o poslovnoj suradnji između MORH-a i ZTC-a te potpuno odbacili teze objavljene u jednim dnevnim novinama, kako MORH daje prednost inozemnim tvrtkama za održavanje zrakoplovne tehnike. To su potkrijepili, između ostalog i ugovorenim satima za preventivno i korektivno održavanje zrakoplova u 2011. godini, pri čemu je za zrakoplove tipa Pilatus ugovoreno 2715 sati, za zrakoplove tipa Air Tractor 11 481 sat te za zrakoplove tipa Canadair ugovoreno je 20 016 sati. Sve navedene poslove za potrebe OS RH upravo će i odrađivati ZTC.

Izvor: MORH web
Logged
rotring
Prijatelj foruma
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 556


Najkraci put do ludnice!?Jednostavno,samo skrenes!


« Reply #7 on: April 19, 2011, 07:33:39 pm »

leut ima li kakav spisak kojih sve letelica moze zavod remontovati?
Logged
MiGac
desetar
*
Offline Offline

Posts: 140« Reply #8 on: April 19, 2011, 09:24:58 pm »

leut ima li kakav spisak kojih sve letelica moze zavod remontovati?

Zavod moze provoditi radove na avionima CL-415, AT-802, PC-9, Zlin-242 i MiG-21 te na svim helikopterima koje ima HRZ.
Remont je "teska" rijec. Ovdje je bolji izraz - servis.

Remont se moze izvoditi djelomicno na odredjenim sredstvima, ali nikako se ne moze (po nicemu) ZTC usporedjivati sa nekadasnjim velikim VZ-om "Zmaj" koji je godisnje radio remont na preko 50-ak letjelica ex JRV-a i zemalja Nesvrstanih i zaposljavao preko 1200 ljudi, dok danasnji ZTC zaposljava oko 200-ak ljudi od cega negdje 40-50% vezano za tehniku.
Logged
rotring
Prijatelj foruma
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 556


Najkraci put do ludnice!?Jednostavno,samo skrenes!


« Reply #9 on: April 19, 2011, 09:41:11 pm »

Hvala leut.U brzini sam naveo remont ne razmisljajuci. Spisak je impresivan sa obzirom da se upravo ta sredstva nalaze u posedu civilnog i vojnog vazduhoplovsta, ako se ne varam nista ne izostaje, tako da pored svojih potreba moze se servisirati i za druga/treca lica.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 338« Reply #10 on: April 19, 2011, 10:38:55 pm »

Hvala leut.U brzini sam naveo remont ne razmisljajuci. Spisak je impresivan sa obzirom da se upravo ta sredstva nalaze u posedu civilnog i vojnog vazduhoplovsta, ako se ne varam nista ne izostaje, tako da pored svojih potreba moze se servisirati i za druga/treca lica.

@rotring nema na ćemu, ali gornji odgovor ti je ipak dao kolega MiGac (koji je vjerujem bolje upućen u tematiku), a ne ja Smiley

Ja ću ipak dopunit kolegu podacima sa http://www.ztc-atc.hr/

Protupožarni zrakoplovi

Protupožarni zrakoplovi redovito se servisiraju u Zrakoplovno-tehničkom centru po završetku protupožarne sezone. Servisni radovi uključuju godišnje preglede, kao i različite popravke strukture i komponenti zrakoplova.
Tijekom protupožarne sezone u pripravnosti su interventne jedinice koje odlaze na intervencije u zrakoplovne baze. Organizirane su mobilne radionice, te radnici na terenu pružaju servisnu uslugu i aktivnu tehničku podršku.

- Bombardieri/Canadair CL-415
- Air Tractor AT-802F

Vojni zrakoplovi

Zrakoplovno-tehnički centar specijaliziran je za servisiranje i održavanje zrakoplova koji su u vojnom registru.
Servisni radovi uključuju redovite preglede te različite popravke strukture i komponenti zrakoplova.

- MiG-21
- Pilatus PC-9
- Mi-8/17/171
- Bell 206B

Civilni zrakoplovi

Zrakoplovno-tehnički centar otvara vrata pružanju usluga i na civilnom tržištu, zrakoplovima u civilnom registru.
To su godišnji pregledi strukture i motora, obnova interijera i eksterijera te popravci zrakoplovnih komponenti.

- Cessna Citation
- Cessna 172 S
- Cessna 206 T
- Piper Seneca V
- ...

Obnova i preinaka zrakoplova

U Zrakoplovno-tehničkom centru usavršena je preinaka transportnog helikoptera Mi-8 MTV-1 u VIP inačicu s novim kompletom navigacijske opreme. Svi prostori helikoptera su grijani, a putnički prostor (salon) i pilotska kabina su i klimatizirani.
Materijali koji se koriste kod uređenja interijera isključivo su visoke kvalitete sa certifikatom negorivosti i ostalim atestima vezano za pozitivne zakonske propise ovisno o njihovoj namjeni i mjestu ugradnje.


* preinake1_m.jpg (13.92 KB. 203x152 - viewed 989 times.)

* preinake2_m.jpg (7.75 KB. 203x152 - viewed 978 times.)

* preinake3_m.jpg (9.08 KB. 203x152 - viewed 966 times.)

* preinake4_m.jpg (11.28 KB. 203x152 - viewed 962 times.)

Radionice i laboratoriji

Visoka kvaliteta servisiranja zrakoplova i uređaja postiže se u dobro opremljenim radionicama i laboratorijima:

- Metrološki laboratorij (umjeravanje ispitno-mjerne opreme)
- Laboratorij za NDT (Non-Destructive Testing)
- Kemijski laboratorij (definiranje polimera, elastomera, brtvila, premaza i ljepila)
- Univerzalni ispitni stol (»Testfuchs«) za rotirajuće i nerotirajuće hidrauličke komponente

Konstrukcija i proizvodnja

Tim inženjera konstruktora konstruira i priprema proizvodnju u našim radionicama te prati kvalitetu proizvedenog:

- vučene mete za registraciju pogodaka
- UAV (za izviđanje i kao leteća meta)
- zemaljska oprema
- asortiman pričuvnih dijelova

U servisnim radionicama se provodi održavanje i ispitivanje vodenih vjedara za protupožarne helikoptere.

Zrakoplovno-tehnički centar u procesu je ishođenja statusa ovlaštene organizacije prema Part 145 i normi ISO 9001


« Last Edit: April 19, 2011, 10:53:13 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 338« Reply #11 on: May 11, 2011, 04:44:34 pm »

Na nekim forumima se pojavila informacija da se ZTC planira natjecati za održavanje/remont 120 indijskih MiG-21s.
Može li netko potvrditi tu informaciju ili je sve samo sanak pusti?
Logged
MiGac
desetar
*
Offline Offline

Posts: 140« Reply #12 on: May 11, 2011, 08:00:05 pm »

Na nekim forumima se pojavila informacija da se ZTC planira natjecati za održavanje/remont 120 indijskih MiG-21s.
Može li netko potvrditi tu informaciju ili je sve samo sanak pusti?

Evo ja cu ti "potvrditi".
HAL je te avione izgradio, godinama remontirao i prozvodio dijelove za njih, takodjer to je poduzece radilo i na nizu drugih zrakoplova u inventaru IAF-a (Devanāgarī: भारतीय वायु सेना, Bhartiya Vāyu Senā).
Ovo je HAL: http://www.hal-india.com/services.asp
Da li bi ti pored takvog poduzeca, slao avione koje povlacis iz naoruzanja vrlo skoro BTW, u zemlju udaljenu tisucama kilometara, cije je gospodarstvo (a posebice tehnicka, namjenska, proizvodna industrija) satrano do te mjere da se nece oporaviti stotinama godina?

Eto a sad imaginarnim metrom izmjeri razmjere idiotizma vezanog za ovu vijest i njenog autora...

Wink
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 338« Reply #13 on: May 11, 2011, 08:17:40 pm »

Evo ja cu ti "potvrditi".
HAL je te avione izgradio, godinama remontirao i prozvodio dijelove za njih, takodjer to je poduzece radilo i na nizu drugih zrakoplova u inventaru IAF-a (Devanāgarī: भारतीय वायु सेना, Bhartiya Vāyu Senā).
Ovo je HAL: http://www.hal-india.com/services.asp
Da li bi ti pored takvog poduzeca, slao avione koje povlacis iz naoruzanja vrlo skoro BTW, u zemlju udaljenu tisucama kilometara, cije je gospodarstvo (a posebice tehnicka, namjenska, proizvodna industrija) satrano do te mjere da se nece oporaviti stotinama godina?

Eto a sad imaginarnim metrom izmjeri razmjere idiotizma vezanog za ovu vijest i njenog autora...

Wink

Sve si rekao. Znao sam da je patka s obzirom na obim i zahtjevnost tog posla, a uzimajući u obzir gdje je danas ZTC u odnosu na nekadašnji VZ "Zmaj", al opet čovjek nekako želi vjerovati da je nemoguće ipak moguće...
Vijest je inaće bila sa http://www.militaryphotos.net/
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 338« Reply #14 on: May 18, 2012, 06:44:46 pm »

Koliko u svemu ovom ima istine?

17.05.2012

Umirovljeni brigadir Darko Cigrovski umjesto Zdravka Delića na čelu ZTC


* article-main-1337243047_907.jpg (48.79 KB. 476x269 - viewed 302 times.)
Foto: Nacional

Na današnjoj sjednici Vlade RH, jedna od točaka dnevnog reda biti će i Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o osnivanju trgovačkog društva Zrakoplovno-tehnički centar d.d. Kako smo doznali, riječ je o tome da će Vlada smanjiti broj članova Uprave društva ZTC sa sadašnjih tri na dva člana, te broj članova Nadzornog odbora sa sadašnjih sedam na pet članova.

Defender.hr. doznaje kako je to stvaranje preduvjeta za smjenu dosadašnje Uprave na čelu sa Zdravkom Delićem i imenovanje nove Uprave od dva člana kao i imenovanje novog Nadzornog odbora. Sa Zdravkom Delićem iz Uprave odlaze Vinko Begović i Davor Vulić. Umjesto Zdravka Delića na čelo društvo bi trebao biti imenovan umirovljeni brigadir-pilot i nekadašnji zapovjednik 91.zrakoplovne baze Darko Cigrovski, a drugi član dolazi iz redova državne agencije za promet naoružanjem "Alan".d.o.o.  To je izbor pomoćnika ministra obrane Viktora Koprivnjaka koji je bio zapovjednik HRZ i PZO dok je Darko Cigrovski bio njegov najbliži suradnik na mjestu načelnika Stožera HRZ i PZO.

Defender.hr je u nekoliko navrata kritički pisao o radu dosadašnje Uprave, pa razloge za smjenu ne treba dodatno obrazlagati. Nova uprava bi morala početi ispunjavati viziju Društva zbog kojeg je ZTC izašao iz obrambenog sustava,  a to je da konačno krene sa procesom certifikacije organizacije i zaposlenika, uspostavi sustav kvalitete,  uspostavi kontakte sa proizvođačima civilnih zrakoplova i predloži konkretne oblike poslovne suradnje, privuće mlade i obrazovane stručnjake, ponudi im stipendije kako bi se obnovio kadrovski potencijal tvrtke novim znanjima i vještinama.

Suradnja je itekako moguća sa kanadskim Bombardierom, bilo da je riječ o protupožarnim zrakoplovima Canadair ili komercijalnim Dash-Q400. Potom, već "jučer" se treba ponizno ispričati tvrtki Pilatus za nedavne neugodnosti o čemu je Defender.hr već pisao i ponovno ih pozvati na razgovore. Pritom, izaslanstvo Pilatusa treba primiti barem netko od pomoćnika ministara bilo obrane ili gospodarstva.

Istovremeno, kad je u pitanju vojni program ZTC se mora vratiti na rusko tržište, odnosno preko Agencije Alan uspostaviti kontakte sa relevantnim ruskim partnerima koji bi školovali i certificirali zaposlenike ZTC-a za rad na održavanju ruskih letjelica, bilo da je riječ o helikopterima ili zrakoplovima. To znači da bi uz pomoć Rusa, trebalo podići razinu održavanja i remonta kako bi se ZTC mogao pojaviti na bilo kojem natječaju u svijetu gdje se traži remont i održavanje vojnih letjelica. 

Ne treba se zavaravati da će u ZTC doći bilo kakva zapadna vojna tehnologija u dogledno vrijeme, pa se ZTC treba okrenuti onome što najbolje može raditi i što mu je bio vojni "core bussines" od njegova osnutka. a to je održavanje ruskih vojnih letjelica.

Od svega gore navedenog, sadašnja Uprava nije učinila ništa. Sav posao bilo je održavanje protupožarnih zrakoplova u sastavu Oružanih snaga zbog čega bi jedini mogao biti zadovoljan načelnik Glavnog stožera OSRH general pukovnik Drago Lovrić. Održavanje protupožarnih zrakoplova se radilo i dok je ZTC bio u obrambenom sustavu, pa je svaki daljnji komentar suvišan.

Izvor: Defender.hr

Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.03 seconds with 25 queries.