PALUBA
May 17, 2022, 06:02:42 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 ... 9   Go Down
  Print  
Author Topic: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)  (Read 95551 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 207« Reply #15 on: September 10, 2010, 03:47:16 pm »

Hvala našem brižnom kolegi Patriotu na odličnim slikama. Ima ga svugdi.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 714« Reply #16 on: September 14, 2010, 02:41:01 pm »

@džumba spajanjem 350. diverzantskog odreda Glavnog stožera OS RH, 1. izvidničko-diverzantske satnije GS "Anguilla", 74. satnije elektroničkog djelovanja GS, 280. voda bespilotnih letjelica GS te (nešto kasnije) i dijela pripadnika 1. Hrvatskog gardijskog zdruga (dio je ušao u sastav BSD), ustrojena je 350. vojno-obavještajna bojna (mislim da se jedno vrijeme zvala 350. vojno obavještajna brigada), od 2007. Vojno obavještajna bojna - danas jedna od najelitnijih postrojbi HKov i OSRH u cijelini.

Vezani članak: Vojno-obavještajna bojna: Obuka borbenih plivača - Mamac 010
« Last Edit: September 14, 2010, 03:07:28 pm by leut » Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 20 081


« Reply #17 on: September 14, 2010, 07:29:52 pm »

Леуте, велико хвала на информацијама. Мислио сам да је војно-обавјештајна бојна устројена по америчком систему и да то није извиђачко-диверзанстка јединица класичног типа. Колико видим то је оно што је својевремено требао бити 350.диверзантски одред -јединица за дубинске задатке извиђачког и диверзанстког типа.  Само им је додата елктроничка и компонента беспилотних летилица.
Logged
kopriva
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 285


« Reply #18 on: October 01, 2010, 03:39:07 pm »

BSD na vježbi Jackal Stone 2010

http://www.dvidshub.net/image/322078/coalition-forces-perform-demonstarion-jackal-stone-10
http://www.dvidshub.net/image/321269/coalition-kicks-off-jackal-stone-10-exercise
http://lotniczapolska.pl/JACKAL-STONE-2010:-komponent-lotniczy,15518?gallery=yes
http://lotniczapolska.pl/JACKAL-STONE-2010:-komponent-lotniczy,15518
http://demotiximages.com/news/450120/jackal-stone-2010
http://www.wojskaspecjalne.mil.pl/90-aktualnosci.html?ln=pl
http://www.wojskaspecjalne.mil.pl/90-aktualnosci.html?ln=pl
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 714« Reply #19 on: December 18, 2010, 03:42:09 pm »

Provjere tjelesne spremnosti u BSD-u

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
U Bojni za specijalna djelovanja provedene su redovite provjere tjelesne sposobnosti kao i izvanredne provjere za operativne satnije postrojbe.

Prvog dana provedene su klasične provjere po sljedećim disciplinama: sklekovi (broj bodova minimalno 80), podizanje trupa (broj bodova minimalno 80) i trčanje na 3200 metara (broj bodova minimalno 80).

Drugog dana provedene su izvanredne provjere po sljedećim disciplinama: hodnja 12 kilometara s osobnim naoružanjem i borbenim prslukom, te borbenom naprtnjačom s 12 kilograma dodatnog tereta u njoj (prolazno vrijeme za sve pripadnike bez obzira na godine je 90 minuta), zgibovi (minimalno 10 zgibova za prolaz) te penjanje uz konop 7 metara (prošao?/nije prošao).

Trećeg dana provedene su izvanredne provjere po sljedećim disciplinama: plivanje 300 metara u 50-metarskom bazenu M (maksimalno vrijeme za prolaz 7.30 minuta) i ronjenje (minimalno 15 metara ronjenja za prolaz)

Planirano je da se ovakve izvanredne provjere uvedu kao standard u operativnim satnijama BSD-a, kao i uvođenje još nekih disciplina kao što su ciljanje osobnim naoružanjem (puška i pištolj) u uvjetima opterećenja (tzv. stres-test), bacanje bombe.

Posebno se razmatra uvođenje provjera specifičnih za zimsko razdoblje - hodanje na skijama s različitim zadaćama (ophodnja).

Razlog uvođenja ovih izvanrednih provjera jest zelena beretka koju cijene u zemlji i svijetu, a može je nositi samo onaj čije su motoričke i psihološke sposobnosti, a posebice rezultati vrhunski.

REZULTATI PROVJERA

1. mjesto - 3. satnija za specijalna djelovanja - Ronilačka
2. mjesto - Satnija za gradsku i antiterorističku borbu
3. mjesto - 1. satnija za specijalna djelovanja - Padobranska
4. mjesto - Satnija za vatrenu potporu
5. mjesto - 2. satnija za specijalna djelovanja - Planinsko i zimsko ratovanje


Autor: M. Marasović
Snimio: Goran Brkić
Izvor: Hrvatski vojnik


* bsd.jpg (115.04 KB, 600x400 - viewed 924 times.)
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 714« Reply #20 on: December 18, 2010, 03:45:33 pm »

3. satnija za specijalna djelovanja - Ronilačka, koja je osvojila prvo mjesto na ovoj provjeri je nekadašnja 352. satnija pomorskih diverzanata HRM.
Logged
kopriva
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 285


« Reply #21 on: December 19, 2010, 09:17:30 pm »

Dali je samo ronilačka ili joj je ostalo i ono "specijalizirana za provedbu amfibijsko-desantnih operacija na moru i unutrašnjim vodama"
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 2128937060033035081PfKOIW_fs.jpg (94.8 KB, 800x575 - viewed 438 times.)
« Last Edit: December 19, 2010, 10:21:15 pm by trpe grozni » Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 16 775


WWW
« Reply #22 on: December 19, 2010, 09:27:57 pm »

Da li komandni vod može da podrži logistički bataljon za specijalna dejstva? Ili se pokazalo da je ipak potrebna logistička četa?
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 714« Reply #23 on: April 30, 2011, 06:41:34 pm »

VJEŽBA BOJNE ZA SPECIJALNA DJELOVANJA

Sablja 11

Pripadnici BSD-a u vježbi su izveli samo manji dio zahtjevnih zadaća za koje su, pokazalo je to i ocjenjivanje, dobro obučeni i opremljeni. Vježba i ocjenjivanje provodilo se u dva dijela. U skladu s pravilima CREVAL-a ocjenjivanje traje najviše 72 sata. Prvi dio provodio se u vojarni gdje se provjeravala dokumentacija i planovi za vježbu, dokumentacija veze te stanje opreme koja se rabi. U drugom je dijelu u vježbi na zemljištu postrojba demonstrirala svoje taktičke sposobnosti na temelju matrice svojih sposobnosti

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Bojna za specijalna djelovanja provela je na području vojarne "Drgomalj" u Delnicama vježbu Sablja 11, u sklopu koje je prvi put provedena certifikacija Voda za specijalna djelovanja iz BSD-a koji je deklariran za NATO-ove Ciljeve snaga. Certifikacija u NATO-ovu integracijskom procesu znači nacionalno ocjenjivanje uz nadzor NATO-ova tima iz nadređenog NATO-ova zapovjedništva (za kopnenu vojsku - NATO Force Command Madrid). Cilj certifikacije je službena potvrda nove NATO-ove članice da njezine deklarirane postrojbe dostižu relevantne standarde interoperabilnosti, a provodi se metodom "CREVAL light" ocjenjivanja (Combat Readiness Evaluation - označava NATO-ovo ocjenjivanje borbene spremnosti kopnenih snaga, a oznaka "light" znači da se ne primjenjuje prema svim visokim kriterijima na deklarirane postrojbe koje su u NATO-ovu integracijskom procesu).

Inače u NATO-u, CREVAL-om se ocjenjuje borbena spremnost kopnenih snaga. Naime, sve postrojbe deklarirane za NATO-ove Ciljeve snaga prolaze NATO-ov integracijski proces koji može trajati i do deset godina. Tijekom tog razdoblja provodi se certifikacija kao prvi korak, nakon koje slijedi afirmacija, odnosno ocjenjivanje koje provodi NATO-ov ocjenjivački tim. Afirmacija određene deklarirane postrojbe završni je korak u NATO-ovom integracijskom procesu i osnovni je preduvjet za primjenu određenog Cilja snaga. Certifikaciju Voda za specijalna djelovanja provodio je šesteročlani ocjenjivački tim iz Hrvatske kopnene vojske čiji je čelnik bio bojnik Marko Krstanović. Nadzor ocjenjivanja iz NATO-ova zapovjedništva snaga u Madridu proveli su bojnici Jose Manuel Gonzales Rodriguez i Stergios Anastasiadis.

Nadzor vježbe i ocjenjivanja s razine GSOSRH-a proveo je pukovnik Dean Kranjčec, časnik za borbenu spremnost HKoV-a u Upravi za obrambene poslove i obuku GSOSRH-a, ujedno i nacionalni koordinator za CREVAL ocjenjivanje.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Pripadnici BSD-a u vježbi su izveli samo manji dio itekako zahtjevnih zadaća za koje su, pokazalo je to i ocjenjivanje, dobro obučeni i opremljeni. Kod ocjenjivanja osim CREVALA-a rabljene su i liste za ocjenjivanje iz SOFEVAL-a jer je metodologija vrlo slična. Naime, SOFEVAL je NATO-ov priručnik za ocjenjivanje specijalnih snaga koji je u završnoj doradi, te bi trebao uskoro biti potpisan.

Vježba a samim time i ocjenjivanje provodilo se u dva dijela. U skladu s pravilima CREVAL-a ocjenjivanje traje najviše 72 sata. Prvi dio provodio se u vojarni gdje se provjeravarala dokumentacija i planovi za vježbu, dokumentacija veze, te stanje opreme koja se rabi. U drugom je dijelu u vježbi na zemljištu postrojba demonstrirala svoje taktičke sposobnosti na temelju matrice svojih sposobnosti. Neke od sposobnosti su specijalno izviđanje, upad u objekt, neutraliziranje terorističke skupine, prikupljanje podataka, pozivanje NBKO snaga, osiguranje terena, pretraga terena, vozila i objekta s vojnim psima za detekciju eksploziva, poziv helikoptera za medicinsku evakuaciju zrakom - MEDEVAC.

Ocjenjivanje je vrlo strogo i zahtijeva visoku razinu personalne i materijalne popunjenosti, visoku razinu spremnosti, sređenost kompletne dokumentacije itd., napomenuo je pukovnik Dean Kranjčec, nacionalni koordinator za CREVAL. Svi koji su sudjelovali u ocjenjivanju zadovoljni su Vodom za specijalna djelovanja, a suradnja s kolegama iz NATO-ova zapovjedništva iz Madrida ocijenjena je odličnom i obostrano korisnom. "Vrlo smo zadovoljni onim što smo vidjeli u vojarni i na terenu", kazao je bojnik Rodrigez iz Oružanih snaga Španjolske. On i njegov kolega iz OS Grčke BSD su ocijenili kao profesionalnu postrojbu spremnu za operacije.Vježba je, istaknuli su, bila odlična i provodila se u skladu s propisanim postupcima. U drugoj polovici godine vod treba proći afirmaciju ali i certifikaciju za NRF.

CREVAL ocjenjivanje

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Ocjenjivački tim HKoV-a s ocjenjivačima iz NATO-ova zapovjedništva iz Madrida i pukovnikom Deanom Kranjčecom (treći slijeva), nacionalnim koordinatorom za CREVAL

Pukovnik Dean Kranjčec, nacionalni koordinator za CREVAL nakon tri godine rada u NATO-ovu zapovjedništvu u Lisabonu, je nakon povratka u OSRH postavljen na mjesto časnika za borbenu spremnost u Odjelu za borbenu spremnost u UzOPiO GSOSRH, u sklopu kojeg je postao i nacionalni koordinator za CREVAL (Combat Readiness Evaluation). Zadovoljan je, a što je najvažnije i na ovome upravo provedenom ocjenjivanju vide se rezultati posla koji sustavno provode CREVAL ocjenjivači borbene spremnosti. Velikim dijelom je zaslužan i što se CREVAL tečajevi od prije dvije godine održavaju u Hrvatskoj, a od ove su uvršteni i u službeni kalendar NATO-ove škole.

Naime, pojašnjava pukovnik Kranjčec, koji je bio i direktor prvog NATO CREVAL tečaja koji je održan na HVU u lipnju 2009., Hrvatsko vojno učilište potpisalo je sporazum s NATO-ovom školom Oberammergau o akademskoj suradnji u svibnju 2009. Prvi i za sada jedini konkretan projekt suradnje između dviju školskih institucija je upravo provođenje CREVAL tečajeva na HVU. Tečaj se provodi u skladu s propisanim NATO standardima i identičan je s onim koji se održava u NATO-ovoj školi Oberammergau. Provode ga NATO-ovi stručnjaci ocjenjivanja borbene spremnosti koje okuplja SHAPE i na zahtjev NATO-ove škole šalje na provedbu tečaja (u Oberammergau i na HVU). Tečaj traje tjedan dana. Odaziv časnika iz drugih zemalja članica NATO-a, NATO-ovih zapovjedništava kao i iz određenih partnerskih zemalja na CREVAL tečajevima na HVU je iznimno velik. Može primiti do 50 polaznika od čega OSRH na temelju Tehničkog ugovora ima osam besplatnih mjesta (ostali polaznici plaćaju punu cijenu tečaja od 390 eura kao i u NATO-ovoj školi). To nam je veliki zamah u povećanju broja ocjenjivača, kojih u OSRH ima znatan broj no želimo da ih bude i više. Naime, njihova zadaća je, osim ocjenjivanja, i primjena novog sustava spremnosti u OSRH. Naime, na temelju novog Koncepta sustava spremnosti OSRH-a iz lipnja 2009., ocjenjivanje cjelokupnih kopnenih snaga OSRH-a (ne samo onih deklariranih za NATO i MVO) provodit će se upravo na temelju CREVAL-a. Taj sustav je u fazi primjene u sve dijelove OSRH-a i tu je uloga ocjenjivača iznimna.

Nakon NATO CREVAL tečajeva provedenih na HVU 2009. i 2010. godine, NATO-ova škola Oberammergau i SHAPE dali su iznimno visoke ocjene za profesionalno provedenu organizaciju i provedbu CREVAL tečajeva. To je i jedan od glavnih razloga da se od prošle godine CREVAL tečaj na HVU nalazi i u službenom kalendaru NATO-ove škole.

Ove godine treći po redu NATO CREVAL tečaj na HVU provest će se od 27. lipnja do 1. srpnja.

Brigadir Nikola Županić, zapovjednik Bojne za specijalna djelovanja

Zadovoljan sam vježbom. Vod koji se ocjenjivao nominiran je za Ciljeve snaga, ali i za NRF snage odnosno Snage brzog odgovora. Tijekom godine vod će proći nacionalnu certifikaciju za NRF. Ovo nam je bila dobra priprema i za tu aktivnost.

Kako ste surađivali s ocjenjivačkim timom?

S ocjenjivačkim timom iz HKoV-a kao i pukovnikom Kranjčecom iz GSOSRH-a suradnja je bila korektna i profesionalna. Odlično smo surađivali i s ocjenjivačima iz NATO-ova zapovjedništva iz Madrida koji su bili iznenađeni radom i opremljenošću naše postrojbe. Dobili smo dosta visoke ocjene, ali i vidjeli na što još moramo tijekom obuke dodatno staviti naglasak.

Je li ovo jedina sastavnica BSD-a deklarirana za Ciljeve snaga?

Da. Kao što znate, mi nismo velika postrojba. Uz ovaj Vod pripremamo i OMLT koji će u sljedećoj rotaciji ići u misiju ISAF, tako da ćemo imati 70-ak ljudi spremno za međunarodne operacije.

Uz obučenost ocjenjuje se i opremljenost postrojbe...

BSD je zasigurno ako ne najbolja, a onda jedna od najbolje opremljenih postrojbi OSRH-a. Ono što je bitno jest da je većina opreme kojom je postrojba opremljena od hrvatskih proizvođača.

Buduće aktivnosti BSD-a...

Aktivnosti ima dosta. U svibnju ćemo provesti tečaj specijalnog planiranja za specijalne operacije na kojem će uz pripadnike OSRH-a biti i pripadnici MUP-a. U suradnji s M2 i GSOSRH-om organiziramo i tečaj terorizam-protuterorizam za najvišu razinu dužnosnika MO-a i OS-a i drugih ministarstva. Naši padobranci odlaze u Poljsku na zajedničku obuku s pripadnicima OS Poljske, a kod nas ćemo zajedno s njima provoditi alpinističku obuku. Uglavnom, obučni ciklus traje cijelu godinu, a dosta aktivnosti koje provodimo su intergranske. Izvrsno surađujemo s HRZ-om, HRM-om i HKoV-om. Jedni bez drugih ne možemo, a na kraju vide se rezultati. Uz to pripremamo se i za vježbu koju ćemo izvesti u sklopu programa obilježavanja 20. godišnjice OSRH-a.

Autor: Leida Parlov
Snimio: Tomislav Brandt
Izvor: Hrvatski vojnik


* bsd_sablja111.jpg (113.88 KB, 600x399 - viewed 1011 times.)

* bsd_sablja112.jpg (79.55 KB, 600x399 - viewed 538 times.)

* bsd_sablja113.jpg (88.91 KB, 600x399 - viewed 881 times.)
Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 207« Reply #24 on: April 30, 2011, 06:48:55 pm »

Tu je negdje i naš vrijedni Patriot.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 20 081


« Reply #25 on: May 03, 2011, 07:54:33 pm »

Примећујем на оном групном снимку и ВПБ М-86 у позадини. Да ли су они у опреми (наоружању) БСД?

Ово се не однси на вежбу БСД, али не могу да не приметим, не само ове, него свугде  наглашавање оног "специјални". И сам можда понекад претерам у томе, али ово - "специјално планирање за специјалне операције". Какво је онда обично планирање за обичне операције? Планирање је планирање, процесна функција руковођења у било каквој врсти операција и обавља се по истим принципима и садржајима.
Logged
Istria 052
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 052


« Reply #26 on: May 04, 2011, 01:35:26 am »

Примећујем на оном групном снимку и ВПБ М-86 у позадини. Да ли су они у опреми (наоружању) БСД?

Ово се не однси на вежбу БСД, али не могу да не приметим, не само ове, него свугде  наглашавање оног "специјални". И сам можда понекад претерам у томе, али ово - "специјално планирање за специјалне операције". Какво је онда обично планирање за обичне операције? Планирање је планирање, процесна функција руковођења у било каквој врсти операција и обавља се по истим принципима и садржајима.

Ako je po onoj, cesto dozivljena potreba prestaje biti potreba, onda cesto koristenje specijalnog pridonosi da u tome bude sve manje specijalnog..
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 714« Reply #27 on: May 06, 2011, 03:28:53 pm »

VOJARNA "JOSIP JOVIĆ" U UDBINI

Temeljna padobranska obuka

Tijekom pet radnih dana, nerijetko radeći i više od deset sati dnevno, polaznici obuke i njihovi instruktori padobranstva iz BSD-a uvježbavaju skokove pomoću sustava veza identičnih padobranu kojim će skakati (simulatora) i upoznaju se s teorijom izvođenja skokova. Nakon petodnevnog zemaljskog obučavanja slijedi pismena i praktična provjera usvojenog znanja. Oni koji je uspješno prođu, započet će s drugim dijelom padobranske obuke - onim u kojem će, s padobranom na leđima, trenutak prije iskakanja, zemlju mjerkati s nekoliko stotina metara udaljenostima

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Uz svaku skupinu polaznika Temeljne padobranske obuke, u svakoj fazi njihova napredovanja, angažirano je najmanje pet do šest instruktora, a najveći broj polaznika uspješno završi ovu obuku. Nešto je drugačije na sljedećoj razini padobranske obuke, na Naprednoj obuci, koja je zahtjevnija jer u njoj polaznici, osim skokova s automatskim otvaranjem padobrana, moraju svladati i skokove slobodnim načinom otvaranja padobrana. Tu, složeniju obuku uspješno završi oko dvije trećine polaznika

Bojna za specijalna djelovanja provela je od 18. do 29. travnja Temeljnu padobransku obuku koja se, u svom prvom dijelu, održavala u vojarni "Drgomalj" u Delnicama, a završena je u Udbini, u vojarni "Josip Jović".

Polaznici ove obuke, pripadnici OSRH-a, moraju prethodno proći liječnički pregled za vojnog padobranca te na ulaznom testu zadovoljiti kriterije tjelesne spremnosti. Tek tada će odabrani, njih najviše 30, započeti s prvim dijelom programa Temeljne padobranske obuke - zemaljskom pripremom.

Tijekom pet radnih dana, nerijetko radeći i više od deset sati dnevno, polaznici obuke i njihovi instruktori padobranstva iz BSD-a uvježbavaju skokove pomoću sustava veza identičnih padobranu kojim će skakati (simulatora) i upoznaju se s teorijom izvođenja skokova.

A što teorija izvođenja skokova obuhvaća?

Padobranac instruktor prve klase u BSD-u, strpljivo nabraja: "Radi se priprema opreme za skok, postupci u zrakoplovu tijekom leta, način iskakanja, radnje ispod kupole, način doskoka i prikupljanje opreme. Naravno, polaznici moraju u potpunosti svladati pakiranje padobrana, a u teorijskom dijelu radimo i na uvježbavanju prinudnih postupaka."

Nakon petodnevnog zemaljskog obučavanja slijedi pismena i praktična provjera usvojenog znanja. Oni koji je uspješno prođu, započet će s drugim dijelom padobranske obuke - onim u kojem će, s padobranom na leđima, trenutak prije iskakanja, zemlju mjerkati s nekoliko stotina metara udaljenosti.

Tijekom ovog dijela obuke polaznici rabe padobran MC1-1C okrugle konstrukcije s automatskim otvaranjem, i izvode najmanje pet skokova čija se razina složenosti postupno povećava. Tako se prva dva skoka izvode s osnovnom opremom i s visine od 800 m, slijede skokovi s dodatnom opremom i naoružanjem s visine od 500 m da bi se, konačno, ciklus temeljne padobranske obuke završio noćnim skokom s visine od 400 m. Polaznici su time stekli potrebne vještine, znanja i iskustvo za obavljanje skokova s automatskim otvaranjem padobrana, uz nošenje opreme i naoružanja, pa je tako i svrha Temeljne padobranske obuke ispunjena.

Padobranac instruktor kaže: "Uz svaku skupinu polaznika Temeljne padobranske obuke, u svakoj fazi njihova napredovanja, angažirano je najmanje pet do šest instruktora, a najveći broj polaznika uspješno završi ovu obuku. Nešto je drugačije na sljedećoj razini padobranske obuke, na Naprednoj obuci, koja je zahtjevnija jer u njoj polaznici, osim skokova s automatskim otvaranjem padobrana, moraju svladati i skokove slobodnim načinom otvaranja padobrana. Tu, složeniju obuku uspješno završi oko dvije trećine polaznika." Instruktori imaju dugogodišnje iskustvo i tijekom vremena su uspješno obučili velik broj padobranaca i sami napravili stotine padobranskih skokova, a na pitanje o budućnosti padobranstva u OSRH gotovo uglas kažu: "Problem je u tome što u OS-u ne postoji vojni pravilnik o padobranstvu, a razlika između vojnog i civilnog padobranstva je velika. Polaznici našeg tečaja, tijekom obučnog procesa, skaču i noću, i s oružjem, i s naprtnjačama od 30 kilograma - to u civilstvu ne postoji, no mi se svejedno moramo vezati za civilne pravilnike i dozvole. To je problem koji nam često otežava rad."

Od 1994. godine kada je započelo provođenje temeljnih padobranskih obuka, proces obuke je prošlo oko 1800 polaznika. Tijekom svih tih godina, i uz tako velik broj polaznika, nije se dogodio ni jedan slučaj ozbiljnijeg ozljeđivanja na obuci - i to je jedan od najboljih pokazatelja njezine vrijednosti. Za to su najzaslužniji padobranci instruktori. Oni su tim koji padobranske obuke provodi od njezinih početaka, a odnedavno u obuci sudjeluju i padobranci vježbenici.

Autor: Lada Puljizević
Snimio: Tomislav Brandt
Izvor: Hrvatski vojnik


* padobranska_obuka.jpg (72.29 KB, 600x399 - viewed 301 times.)
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 714« Reply #28 on: June 17, 2011, 01:35:11 am »

Zajednička obuka pripadnika BSD i 1. Puka komandosov Poljske vojske

Jedanaest pripadnika 1. Puka komandosov Poljske vojske od 30. svibnja do 10. lipnja 2011. godine boravili su u sklopu bilateralne suradnje u Bojni za specijalna djelovanja u vojarni „Drgomalj“ u Delnicama. Bilateralna suradnja temeljila se na razmjeni iskustva i zajedničkom uvježbavanju u brdsko-planinskom ratovanju. Pripadnici 2. satnija za specijalna djelovanja BSD-a, kojima je specijalnost brdsko-planinsko ratovanje, napravili su plan i program te odabrali područja za zajedničko uvježbavanje. Tijekom dva tjedna suradnje razmijenjena su iskustva kroz teme alpinizma te bojevih gađanja s pješačkim naoružanjem. U krugu vojarne „Drgomalj“ u Delnicama, na alpinističkom tornju, vršilo se uvježbavanje spuštanja niz toranj raznim tehnikama (repeling, spuštanje na glavu, istrčavanje, brzi konop itd.). Tehnike koje upotrjebljavaju pripadnici poljske vojske su slične našim alpinističkim tehnikama, a razlike se očituju samo u dijelovima specijalističke opreme. Tijekom obuke odlazilo se na lokacije gdje pripadnici BSD-a vrše obuku alpinizma, na Velu Pešu, područje Gorskog Kotara. Kako je cilj obuke razmjena iskustva u planinskom ratovanju, naizmjence su se na okomitu stijenu postavljali smjerovi od strane Poljske vojske i pripadnika BSD-a te se vršilo uvježbavanje alpinizma. Izvršila su se i bojeva gađanja na lokaciji strelišta „Kovačevo“. Kako pripadnici Poljske vojske koriste pušku H&K 416 te samokres H&K UMP SD, a pripadnici BSD-a VHS i G36 te HS 2000 međusobno su vršili razmjenu naoružanja i iskustava. Na kraju zajedničkog uvježbavanja u planinskom ratovanju zaključeno je da je suradnja bila vrlo uspješna te su pripadnici obiju strana izrazili zadovoljstvo i želju za budućom suradnjom.

Izvor: OSRH web
« Last Edit: June 13, 2012, 04:33:17 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 714« Reply #29 on: June 17, 2011, 01:40:07 am »

Preventivni kondicijski programi u svrhu podizanja borbene učinkovitosti vojnika

U suradnji s Kineziološkim fakultetom, a kao dio znanstveno istraživačkog projekta „Istraživanje ljudskih resursa i potencijala“ u Bojni za specijalna djelovanja započelo je provođenje projekta „Preventivni kondicijski programi“.

Svrha ovog projekta je utvrditi kakve efekte na kondicijske sposobnosti i prevenciju ozljeda imaju navedeni programi te ih uvrstiti kao dio svakodnevne kondicijske pripreme koju provode pripadnici Bojne za specijalna djelovanja.

Mnoga znanstvena istraživanja na vojnoj populaciji utvrdila su kako su pripadnici specijalnih postrojbi zbog visoko rizičnih aktivnosti kojima se bave izuzetno skloni nastanku povreda i ozljeda lokomotornog sustava. Nastale povrede i ozljede ne samo da su štetne za pojedinca već prouzrokuju da osoba u koju su uložena znatna sredstva i višemjesečna i višegodišnja obučavanja mjesecima izbiva s radnog mjesta.

Upravo se preventivnim kondicijskim programima želi utjecati na smanjenje nastanka povreda i ozljeda, ali i na smanjenje ozbiljnosti povrede i ozljede kada do nje ipak dođe. Direktno se smanjuje i vrijeme potrebno za oporavak i brži povratak svakodnevnim radnim dužnostima.

U sklopu navedenog projekta djelatnici dijagnostičkog centra Kineziološkog fakulteta u Zagrebu 7. i 8. lipnja 2011. godine proveli su inicijalno testiranje u vojarni „Drgomalj“ u Delnicama. Nakon inicijalnog testiranja slijedi 4 tjedna specifične vojne obuke u sklopu koje će se provoditi preventivni kondicijski programi. Djelatnici Kineziološkog fakulteta koji su se specijalizirali u kondicijskoj pripremi i prevenciji ozljeda održali su 9. lipnja 2011. praktično-pokazno predavanje navedenih programa.
         
Predavanju su prisustvovali instruktori BSD-a koji će provoditi preventivne kondicijske programe tijekom vojnih obuka te drugi djelatnici BSD-a, prvenstveno prvi dočasnici satnija koji će navedene programe uklopiti u svakodnevnu kondicijsku pripremu svojih djelatnika.

Pravilna edukacija i razvijanje svijesti o kvalitetnom treningu i poboljšanju kondicijskih sposobnosti kao dio borbene učinkovitosti vojnika omogućit će svakom vojniku da još bolje i učinkovitije obavlja svoje zadaće uz mnogo veću sigurnost za vlastito zdravlje.

Podatci dobiveni ovim projektom bit će na korist cjelokupnim Oružanim snagama. Sami preventivni kondicijski programi namijenjeni su svakome vojniku te treba poticati njihovo provođenje na dobrobit jednog vojnika, ali i Oružanih snaga RH.

Izvor: OSRH web
Logged
Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 ... 9   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.029 seconds with 22 queries.