PALUBA
May 17, 2022, 06:31:29 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jednu cifru, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 4 5 6 7 8 [9]   Go Down
  Print  
Author Topic: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)  (Read 95553 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 714« Reply #120 on: August 30, 2014, 03:36:17 pm »

COMMANDO OBUKA BSD-a

Segmenti commando obuke: Borba u urbanom okružju, alpinistička obuka (preživljavanje i borba na planini), amfibijska obuka (preživljavanje i borba na vodi) i na kraju tzv. stalne operacije. U njima se ljudi bacaju na nepoznato područje nad kojim neprimijećeni moraju uspostaviti logističku i zapovjednu mrežu te vršiti razne specijalne zadaće. "Stalno su u šumi, radno vrijeme im je 24 sata dnevno, a neprijatelj ih cijelo vrijeme traži..." Ako uspiju, čeka ih commando značka.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Dio obuke za djelovanje u urbanom okružju uključuje i radnje u kojima se koristi višenamjenski helikopter HRZ-a i PZO-a koji osigurava brz transport te dolazak na operativnu točku i odlazak s nje. Na budućim specijalcima i dalje ostaje da uspješno obave sve procedure i taktike urbanog ratovanja

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Biti pripadnik Bojne za specijalna djelovanja je, da tako kažem, kao višnja na vrhu torte, svojevrstan vrh karijere, i to ne samo u Hrvatskoj vojsci nego i u svijetu. To je elitna zajednica - raditi i živjeti s najboljima - to je čast i privilegija koju treba zaraditi


Domagoj VLAHOVIĆ, Petra KOSTANJŠAK, snimili: Josip KOPI, Tomislav BRANDT, Hrvatski vojnik


* WIL_1977.jpg (176.03 KB, 600x902 - viewed 457 times.)

* WIL_3179.jpg (95.38 KB, 600x901 - viewed 726 times.)

* WIL_2967.jpg (64.63 KB, 600x400 - viewed 492 times.)

* WIL_3017.jpg (82.51 KB, 600x400 - viewed 690 times.)
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 714« Reply #121 on: September 02, 2014, 07:35:11 pm »

COMMANDO OBUKA BSD-a

Sedmorica najupornijih izvlačili i zadnje atome snage

U vojnoj zrakoplovnoj bazI u Divuljama, pratili smo jednu od najatraktivnijih i iznimno iscrpljujućih faza šestomjesečne commando obuke kandidata za pripadnike Bojne za specijalna djelovanja - preživljavanje i snalaženje na vodi. Iako se u potpunosti održava na moru, trebala bi sedmoricu najupornijih pripremiti za snalaženje na svim vrstama vodenih prepreka...


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Sunce obasjava šljunčanu plažu, a iz daljine dopire zvuk helikoptera. Obali se iznenada s mora približavaju naoružani komandosi. Nakon što izvidnica daje znak da je obala čista i spremna za izlazak, zamaskirana sedmorica odlaze dublje u područje pronaći neprijatelja. Mjesto radnje - vojna zrakoplovna baza u Divuljama, a riječ je o jednoj od najatraktivnijih i iznimno iscrpljujućih faza šestomjesečne commando obuke kandidata za pripadnike Bojne za specijalna djelovanja - preživljavanje i snalaženje na vodi. Iako se u potpunosti održava na moru, trebala bi sedmoricu najupornijih pripremiti za snalaženje na svim vrstama vodenih prepreka.

Na licima mladih pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, koji su dosad odradili više od pet mjeseci iznimno teške obuke, vidljiv je umor, ali i odlučnost da idu do kraja kad su već ovako daleko dogurali. Iako ih je vrijeme uglavnom dobro služilo u sedam dana koliko je trajala amfibijska faza, na trenutke je more ipak pokazalo zube što je obuku podignulo na željenu razinu. Kandidati su plivali, veslali, iskakali iz čamca i helikoptera, izvlačeći i zadnje atome snage.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Upitali smo ih je li istina da je to jedna od težih faza. "Svaka je od ovih faza teška na svoj način, ali s obzirom na to da je ovo ujedno i jedna od zadnjih faza, a obuka se polako bliži kraju, naravno da nas hvata umor," kaže nam jedan od polaznika dok se priprema za vježbu. Naime, njihov dan počinje ustajanjem prije šest sati ujutro nakon čega slijedi tjelovježba i naravno - puno plivanja. Zato i ne čudi što polaznicima nakon ove faze obuke more više nije toliko milo kao prije.

Puna dva dana promatrali smo kako se kandidati snalaze u morskom okruženju tijekom dana, ali i u noćnim satima. Prvi je na rasporedu bio desant na plažu vojne baze Divulje. "Hajmo, hajmo, malo brže! Uzmi splav i pokret," viče instruktor dok se polaznici pripremaju. Svi zajedno kreću prema molu. Tu u more bacaju svoje tzv. australske splavi, a zatim skaču za njima, simulirajući time iskakanje iz helikoptera. Plivaju više stotina metara pod punom opremom i pripremaju formaciju spremnu za iskrcavanje. Na obalu prva stupa izvidnica, dok pripadnici s jedne i s druge strane osiguravaju područje plaže. Podignute zastavice u određenom položaju znače zeleno svjetlo za iskrcavanje ostalih pripadnika. Zadaća je uspješno odrađena, ali nema odmora. Odmah ih čeka nova - iskakanje iz čamca, odnosno tzv. sijanje.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
"Sijanje iz desantnog gumenog čamca događa se pri konstantnoj brzini čamca, dakle, bez zaustavljanja, kako radari koji pokrivaju područje ne bi detektirali sumnjivo zaustavljanje," objašnjava nam glavni instruktor za amfibijsku fazu. Uz upute instruktora da prije iskakanja prekriju lice, budući se specijalci jedan po jedan na dobiveni znak izbacuju iz čamca u more. U određenim trenucima zadaća djeluje bolno, ali se, srećom, svi zdravi i čitavi vraćaju na čamac kako bi ponovili iskakanje i tako sve dok ne usavrše tehniku. Prije svake zadaće instruktori daju detaljne upute, a nakon odrađene zadaće radi se raščlamba - što je bilo dobro, a što je potrebno popraviti.

Kupačima u turističkim mjestima koja okružuju vojnu bazu zanimljivo je bilo promatrati sijanje plivača iz helikoptera HRZ-a i PZO-a jer to je doista prizor koji se ne viđa svakog dana. U čamcu u pratnji nalazi se liječnik za slučaj da se netko ozlijedi, a njihov instruktor oblači ronilačko odijelo i ulazi u more kako bi im, prema potrebi, mogao prići što bliže. No, sve prolazi bez puno pogrešaka, a polaznici nakon iskakanja iz helikoptera uvježbavaju izvlačenje tehnikom grozd: helikopter na užetu nosi po trojicu polaznika poredanih jedan iznad drugoga. To je ujedno bila i dobra prilika da ekipa BSD-a provježba izvlačenje unesrećenih osoba iz mora.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Zadnjeg dana obuke u pomoć pristiže amfibijski desantni brod HRM-a s posadom. Nakon sijanja plivača s tog broda, polaznici ulaze u kajake kojima moraju što prije do njega doveslati i ukrcati se. Brzo veslanje i želja da se zadaća što prije odradi zapravo su znak da se radni dan bliži kraju. Još je preostalo pranje i spremanje opreme, nakon čega konačno slijedi zasluženi odmor.

No, odmor je kratak jer su pred njima još dva izazovna tjedna, nakon čega najbolji polažu commando prisegu.* DSC_0033.jpg (53.86 KB, 600x402 - viewed 884 times.)

* DSC_0077.jpg (94.16 KB, 600x402 - viewed 712 times.)

* DSC_0108.jpg (80.07 KB, 600x402 - viewed 459 times.)

* DSC_0265.jpg (54.14 KB, 600x402 - viewed 494 times.)
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 714« Reply #122 on: September 02, 2014, 07:38:04 pm »

COMMANDO OBUKA BSD-a

Australska splav

Riječ je o plutajućoj vojnoj opremi koja je specijalcima potrebna za obavljanje zadaće i preživljavanje na moru - od odjeće, vode do oružja. Dobro složena i zamotana, splav može ponijeti oko 30 kilograma opreme. Unutar zamotane splavi nalazi se potrebna odjeća i obuća, a na samom je vrhu privezana puška. Plutajuća splav može u određenom trenutku poslužiti i za kratki odmor od napora usred mora.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Klepperovi kajaci

Svjetski poznati sklopivi kajaci, kojima raspolaže naša vojska, služe za prikriveni ulazak i izlazak iz područja operacije. Njima se vrlo lako upravlja, a izrađeni su od najkvalitetnijih materijala. Nešto su širi od klasičnih kajaka što pridonosi većoj stabilnosti i istodobno ostavlja više mjesta za opremu. Na njih se može postaviti jedro što otvara veće mogućnosti za operacije. Instruktor, nakon što je svojim kandidatima dao sve potrebne upute, govori nam kako zbog svih tih prednosti kajake tvrtke Klepper koriste specijalne postrojbe gotovo svih vojski svijeta, pa tako i naš BSD. Za vojne zadaće svakako je pogodno i to što sklopljeni kajak ne zauzima puno prostora.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Napisala i snimila Petra KOSTANJŠAK, Hrvatski vojnik


* DSC_0062.jpg (84.26 KB, 600x402 - viewed 426 times.)

* DSC_0009.jpg (86.55 KB, 600x402 - viewed 352 times.)

* DSC_0219.jpg (83.72 KB, 600x402 - viewed 515 times.)

* DSC_0214.jpg (71.79 KB, 600x602 - viewed 440 times.)
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 358


#vragu i rat#


« Reply #123 on: September 06, 2014, 05:52:57 pm »

 5.9.2014.

14. obljetnica Bojne za specijalna djelovanja

U delničkoj vojarni "Drgomalj" danas, 5. rujna 2014., svečano je obilježena 14. obljetnica ustrojavanja Bojne za specijalna djelovanja (BSD), pristožerne postrojbe Glavnog stožera OS RH, te je ujedno održana i primopredaja dužnosti zapovjednika BSD-a. Dosadašnji zapovjednik, brigadir Dražen Ressler tom je prigodom svečano predao stijeg BSD-a novoimenovanom zapovjedniku, pukovniku Perici Turaliji.

Uz  pripadnike postrojbe, svečanosti su nazočili izaslanik načelnika GS OS RH viceadmiral Ante Urlić, zapovjednici grana i ostalih zapovjedništava OS RH, predstavnici vojno-diplomatskog zbora,  MUP-a Primorsko-goranske županije te bivši  pripadnici BSD-a.

Obilježavanje ustrojavanja BSD-a započelo je misom u crkvi svetog Ivana Krstitelja u Delnicama. Nakon mise položeni su vijenci i upaljene svijeće kod križa uz spomen-sobu.

U ime načelnika GS OS RH, čestitke pripadnicima bojne uputio je viceadmiral Ante Urlić istaknuvši kako su u proteklih četrnaest godina izrasli u vrhunski obučenu postrojbu na ponos RH. "Vi ste izvrsno obučeni, profesionalci i elita u svakom smislu riječi", rekao je viceadmiral Urlić.

Dosadašnji zapovjednik BSD-a brigadir Dražen Ressler u prigodnom obraćanju uputio je čestitke svim pripadnicima i naglasio da se iz godine u godinu razvijaju  i podižu svoje sposobnosti te istaknuo njihovo sudjelovanje u međunarodnim vježbama i operacijama potpore miru. "Neka vam obuka i dalje bude imperativ jer obuka nema alternative, a ljudi neka budu važniji od tehnike i opreme. Još više pozornosti posvetite obuci koja prije svega mora biti sigurna i izazovna te borbeno usredotočena." Ujedno je istaknuo kako pod svaku cijenu treba nastaviti s commando obukom i izobrazbom koja treba biti ulaznica u buduće zapovjedništvo specijalnih snaga.

Novoimenovani zapovjednik pukovnik Perica Turalija uz čestitke svim pripadnicima, naglasio je kako će se truditi da postrojba i dalje razvija elitistički duh, duh ponosa i vrhunske osposobljenosti. Istaknuo je kako ga ukazano povjerenje obvezuje na postavljanje i dostizanje najviših vojnih standarda specijalnih snaga.

Nakon prigodnih obraćanja, program obilježavanja obljetnice BSD-a nastavljen je uručenjem odlikovanja, nagrada i pohvala najistaknutijim pripadnicima postrojbe, a završen je razgledavanjem taktičko-tehničkog zbora u kojem je predstavljen dio opreme koju BSD koristi u izvršavanju svojih zadaća.

http://www.morh.hr/hr/


* bsd_05092014_3.jpg (134.55 KB, 1200x878 - viewed 622 times.)

* bsd_05092014_v.jpg (225.88 KB, 1200x798 - viewed 543 times.)
« Last Edit: September 06, 2014, 05:57:31 pm by Rade » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 714« Reply #124 on: September 06, 2014, 07:28:27 pm »

U članku koji je postavio Solaris spominje se buduće zapovjedništvo specijalnih snaga?! Zna li tko što o tome?
Inače, ovaj mjesec BSD sudjeluje na vježbi u Poljskoj.


29.8.2014.

Vježba NATO specijalnih snaga

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Na vojnim poligonima u Litvi i Poljskoj tijekom rujna 2014. održat će se NATO terenska vježba ʺNoble Sword-14ʺ. Bit će to certifikacijska vježba NATO Komponente za specijalne operacije (SOC) prije nego preuzmu dužnosti u statusu borbene spremnosti u NATO snagama za odgovor 2015 (NRF 2015). U vježbi će sudjelovati oko 1700 vojnika iz 15 država; Estonije, Francuske, Hrvatske, Italije, Litve, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, Norveške, Poljske, SAD, Slovačke, Slovenije, Turske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Potporu vježbi dat će i konvencionalne snage te nekoliko institucija poput Granične straže, Policije i Carine. Aktivnosti taktičke skupine podržat će helikopteri Mi-17, borbenih zrakoplovi F-16, transportni zrakoplovi C-130 Hercules i C-295 Casa, te brodovi Poljske ratne mornarice ORP Wodnik, ORP Zbyszko i ORP Arctowski.

Dan za medije i Dan uvažnih gostiju bit će 9. rujna 2014. na vojnom poligonu Drawsko Pomorskie (Poljska, zachodniopomorskie voivodeship). Prijave novinara za sudjelovanje na medijskom danu moraju sadržavati: ime i prezime, naziv medijske kuće, broj novinarske iskaznice ili broj osobne karte/ putovnice, email, broj mobitela, marku automobila i registraciju automobila. Prijave poslati na ʺNoble Sword-14ʺ Public Affairs Office, rzecznik.dgrsz@mon.gov.pl ne kasnije od 29. kolovoza 2014. do 13 sati. Osoba za kontakt je bojnik Michał Romańczuk, tel: +48 602-173-866.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
osrh.hr


* Logo_Noble_Sword14.gif (26.56 KB, 500x500 - viewed 389 times.)

* SOF_Heli_konop_Karol_Nowicki.JPG (515.75 KB, 1000x665 - viewed 437 times.)

* SOF_Heli_ulaz_Karol_Nowicki.jpg (471.92 KB, 960x595 - viewed 700 times.)

* SOF_osob_vozilo_Photo_CGDP.JPG (518.84 KB, 1000x665 - viewed 484 times.)

* SOF_Prekrcaj_Lukasz_Zacharczuk.JPG (479.94 KB, 1000x667 - viewed 562 times.)
« Last Edit: September 12, 2014, 06:41:26 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 714« Reply #125 on: September 12, 2014, 06:54:48 pm »

ZAVRŠETAK COMMANDO OBUKE

Nakon tisuća sati vojničkog drilla postali dio Commando obitelji

Tisuće sati vojničkog drilla, izolacije, borbe uma i tijela. izdržati ili ne. Doći do kraja ili odustati. Priznati, ne mogu više. Svih šest mjeseci koliko je trajala obuka bilo je pobijediti samog sebe ili odustati. Njih sedmorica koji su došli do kraja pobijedili su sami sebe. Iz dana u dan, tjedna u tjedan, iz mjeseca u mjesec morali su tražiti opravdanje da nastave. nakon svega isplatilo se pobijediti i postati članom commando obitelji...


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Imaš dvije mogućnosti, ili odgovori na pitanja ili će se ovo produžiti. A što bih trebao kazati? Što si radio tamo gdje su te zarobili? Pa što hoćete da vam kažem?

Samo odgovori i svi tvoji problemi su riješeni. Istuširat ćeš se, izaći na dan, na kavu s prijateljima. Vidjet ćeš ženu i djecu.

Jesi li gladan? Jesam. I to možemo riješiti. Zašto ste me zarobili? Bio si naoružan. Nisam. Ma nemoj. A čije su ono puške? Nisam imao streljivo.

Pušiš? Da. Dobit ćeš cigaretu odmah, samo odgovori...

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Podrumska prostorija čiji debeli zidovi, mrak, hladnoća i ispitivač pod maskom lede krv u žilama. Zarobili su ga nakon što je sa svojim timom, njih sedam, dok su na Dinari stalno u pokretu, gladni, neispavani, neprekidno u neizvjesnosti, "ganjali" neprijatelja. Gdje su ga doveli ne zna, kao ni to koliko će trajati ispitivanje i što slijedi nakon toga. S povezom preko očiju, lisicama na rukama, samo u donjem vešu i čarapama oko njega se širio težak miris. Od nekupanja, znoja, vlage, mirisa divljine koja mu se uvukla u kožu, čarapa koje danima nije skidao. Petnaestak dana prije zarobljavanja, u našoj priči zvat ćemo ga Ivan, sa svojim timom od još šest ljudi proveo je na Dinari gdje su u posljednjoj fazi commando obuke - stalne operacije - ostavljali posljednje atome snage.

Što ste radili tamo na planini naoružani? Pa, tamo ima divljih životinja.

Ivan nikad nije bio na ovako teškoj provjeri.

A zašto onda niste nosili lovačku pušku?, ne da se smesti ispitivač.

Tišina.

Reci tko te poslao i odmah ćeš dobiti cigaretu. Iz koje si postrojbe? Hoću li dobiti cigaretu ako kažem? Da.

Izmišlja postrojbu. Dobiva cigaretu. Mogu li popušiti do kraja? Ne. Povuci dim. Moj Ivane, sve ćeš mi reći prije ili kasnije ..... Imaš pola minute da mi kažeš tko te poslao i s kojim zadatkom. Broji u sebi. Ivane, ostalo ti je samo petnaest sekundi.......

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Na područje operacije infiltrirani su kopnom kako bi uništili teroristička uporišta. Nisu imali ni dovoljno vremena svojim tijelima dati priliku da se uklope u novi okoliš, prilagode se zvukovima, mirisima, novom terenu. Izviđanje, mijenjanje pozicija, uništavanje neprijateljskog uporišta i na kraju izvlačenje do točke okupljanja. Uz sve to morali su preživjeti petnaestak dana s hranom do koje su uspijevali doći svaki treći, četvrti dan. Jedino su vode imali koliko im je potrebno. Izgladnjelima, često su zmije bile spas.

Kontaktirali su jedino s instruktorima. Radiovezom. Dva puta dnevno kako bi dobili upute. Zapovijedi, hranu, vodu i streljivo ostavljali su im po kaševima. Imali su i satelitski telefon u slučaju nužde.

Cilj ovog dijela obuke bio je vidjeti koliko i kako su osposobljeni za izvršenje zadaća pod stresom, na nepoznatom terenu, u oskudnim logističkim uvjetima. Vrlo slično stvarnoj situaciji u kojoj se može naći pripadnik bilo koje specijalne postrojbe.

Kontakt s instruktorima, onaj uživo, bio je samo kad bi došli provjeriti kako su pripremili sljedeću fazu operacije. Bili su to kratki odrešiti vojnički brifinzi. "Instruktore, to će biti malo teže. Do kaša ne možemo stići do pet sati." "Ne zanima me. Organizirajte se. Čekamo vas tamo," smireno odgovara instruktor. I stigli su. Spavali su dva do tri sata dnevno, nikad u komadu, stalno pod progonom.

Sudbina je to svakog specijalca. Kad su uništili neprijateljsko uporište, do točke okupljanja izvlačili su se taktičkim kretanjem i trčanjem, naravno s trideset i više kilograma težine na sebi.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Na kraju su ih ipak zarobili i prevezli u zarobljenički kamp, a to je još jedna od situacija na koju svaki specijalac mora biti spreman. Trebali su steći iskustvo kako se ponašati u slučaju stvarnog zarobljavanja. A ispitivači u kampu nisu ih štedjeli. Nisu smjeli odati niti jedan podatak dok se specijalne snage koje su ostale na terenu ne izvuku. Nakon toga spašavaš samog sebe. Zarobljenički kamp, za jednog od njih bio je najgore iskustvo u životu.

No, dolazak na ovu obuku bila je njihova svjesna odluka. Kad bi pomisili da više ne mogu protiv vrućine, gladi, bolova u nogama, grčeva u mišićima.... naprijed ih je tjerao bijes, inat. Kad su mislili da su došli do svoje granice, tijelima su snagom uma dokazivali da mogu izdržati više nego što su mislili da je moguće.

Na obuci prošle godine jedan od kandidata, kazali su nam instruktori, ispao je samo četiri dana prije kraja. Kriteriji su kriteriji i od njih se ne može i ne smije odstupati, iako je instruktorima najteže kad nekome moraju reći da je to kraj. Nema više, nisi zadovoljio. Svi su instruktori prošli ovakve drilove, i to ne jednom. Znaju kako se osjećaju, iskusili su napore kroz koje prolaze ali.... ako želimo dobiti pravog commandosa nema popuštanja, osjećaji ne smiju nadvladati razum.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Kad su im nakon oslobađanja iz zarobljeničkog kampa rekli da je to kraj i da su uspješno završili obuku, nisu vjerovali. Na početku su im kazali da će obuka trajati do 24. kolovoza, ali i to je bio dio scenarija. Tisuće sati vojničkog drila, izolacije, borbe uma i tijela. Izdržati ili ne. Doći do kraja ili odustati. Priznati, ne mogu više. Svih šest mjeseci koliko je trajala obuka bilo je pobijediti samog sebe ili odustati. Njih sedmorica koji su došli do kraja, pobijedili su sami sebe. Iz dana u dan, tjedna u tjedan, iz mjeseca u mjesec morali su tražiti opravdanje da nastave. Nakon svega isplatilo se pobijediti i postati članom commando obitelji.

Hrvatski vojnik


* okvir1.jpg (67.58 KB, 600x483 - viewed 553 times.)

* DSC_0007.jpg (106.97 KB, 600x402 - viewed 703 times.)

* DSC_0017.jpg (145.77 KB, 600x896 - viewed 467 times.)

* DSC_0026.jpg (85 KB, 600x402 - viewed 417 times.)

* DSC_0112.jpg (262.93 KB, 600x896 - viewed 384 times.)
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 714« Reply #126 on: September 12, 2014, 06:58:19 pm »

ZAVRŠETAK COMMANDO OBUKE

Samo dan prije zarobljavanja na Crvenoj zemlji tijekom priprema za završni napad na terorističko uporište...

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Koliko ste noćas spavali?

Malo.

Koliko je to malo?

Jako malo. Možda sat i po do dva, ali ne u komadu.

Kad ste se zadnji put okupali?

Prije desetak dana.

Koliko često dobivate hrane?

Što se nas tiče prerijetko. Za instruktore prečesto.

A to je ?

Svakih tri do pet dana. Valjda kako zaslužimo.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Gotovo ste šest mjeseci na obuci. Iskreno, jeste li u nekoj fazi obuke imali točku pucanja. Kad ste mislili da ne ide dalje?

Prije ili kasnije svi to dožive. Međutim, dalje vas vuku ljudi s kojima ste na obuci. Svatko od nas vidi kad je onaj drugi u krizi. Sva muka, trud, znoj, uzaludan je ako u jednom trenutku kažete sebi ja dalje ne mogu. Ne znam koji bi to trebao biti razlog. Kad tijelo i ne može više, tjera vas psiha.

Svi morate djelovati kao tim. Slažete li se?

Da. Jedni na druge moramo računati.

Isplati li se ovako iscrpljivati da biste na kraju rekli ja sam commando?

Što se mene osobno tiče definitivno se isplati. Postajete dio elite, živite i radite s najboljima, ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu kroz razne oblike suradnje sa specijalcima iz drugih zemalja.

Što ćete prvo napraviti kad obuka završi?

Tuširanje, a onda sa suprugom i djecom na večeru i sladoled.

Što vam najviše nedostaje?

Čuti se s obitelji.

Znate li tko je pobijedio na Svjetskom nogometnom prvenstvu koje je završilo prije mjesec dana?

Ne znam.

Šalite se?

Ne. Imamo samo one informacije koje nam instruktori odluče dati.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Leida PARLOV, snimila Vesna PINTARIĆ, Hrvatski vojnik


* DSC_0130.jpg (104.33 KB, 600x402 - viewed 508 times.)

* DSC_0186.jpg (131.71 KB, 600x402 - viewed 911 times.)

* DSC_0222.jpg (94.1 KB, 600x402 - viewed 669 times.)

* okvir 2.jpg (85.34 KB, 600x904 - viewed 390 times.)
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 714« Reply #127 on: September 22, 2014, 02:29:08 pm »

22.9.2014.

Zajednička obuka specijalnih snaga OS RH i Republike Austrije

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
U sklopu bilateralne vojne suradnje, u pomorskoj bazi "Sveti Nikola" Split i na širem području splitskog akvatorija, od 8. do 19. rujna 2014. godine, provedena je zajednička obuka pripadnika Bojne za specijalna djelovanja OS RH i pripadnika Snaga za specijalne operacije Republike Austrije (Jagdkommando) pod nazivom "Nasilno zauzimanje broda" (Visit Board Search Seizure – VBSS).

Osim pripadnika specijalnih snaga OS RH i Republike Austrije, u vježbi su sudjelovali i pripadnici HRM-a te HRZ i PZO-a.

Cilj zajedničke obuke je uspješno izvršenje zadaća u području pomorskih operacija te zadaća protuterorističke borbe. Tijekom vježbe nasilnog zauzimanja broda uvježbavani su pripadnici timova za pomorske operacije presretanja (Maritime interdiction operations - MIO) i operatori na desantnim gumenim čamcima s ciljem stjecanja znanja i vještina u provedbi operacija presretanja broda, ukrcavanja, preuzimanja kontrole nad brodovima pomorskim i zračnim putem te helikoptera u dnevno noćnim uvjetima.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Foto: OSRH, morh.hr


* hrm_specijalci_22092014_2.jpg (171.43 KB, 1200x900 - viewed 381 times.)

* hrm_specijalci_22092014_3.jpg (171.14 KB, 1200x900 - viewed 337 times.)

* hrm_specijalci_22092014_4.jpg (152.89 KB, 1200x900 - viewed 418 times.)

* hrm_specijalci_22092014_5.jpg (147.41 KB, 1200x900 - viewed 330 times.)
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 714« Reply #128 on: October 31, 2014, 10:21:23 am »

31.10.2014.

Obuka Bojne za specijalna djelovanja u Pukovniji PZO

U Pukovniji protuzračne obrane (PPZO) Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ u vojarni Zemunik od 20. do 31. listopada 2014. godine proveden je "Tečaj na protuzračnim sustavima PZO strijela S-2M i IGLA“ za pripadnike Bojne za specijalna djelovanja (BSD). Obuci je pristupilo 15 polaznika BSD.

Cilj ovog tečaja bio je obuka djelatnih vojnih osoba koje već poznaju temeljne vojne vještine za stjecanje osnovnih znanja i vještina uporabe i održavanja spomenitih protuzračnih sustava. Namjera je dostići razinu obučenosti koja će omogućiti njihovu uporabu u različitim taktičkim, vremenskim i zemljišnim uvjetima, kako pojedinačno, tako i u sastavu raketne skupine/desetine.

Obuku su uspješno završili svi polaznici, a potvrdnice o uspješno završenom tečaju uručio im je zapovjednik PPZO pukovnik Dragomir Gović.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Tekst i fotografije: OSRH/Elvis Nakić, osrh.hr


* 2bsd.jpg (175.43 KB, 800x581 - viewed 337 times.)

* 3bsd.JPG (423.94 KB, 768x1024 - viewed 413 times.)

* 4bsd.JPG (422.9 KB, 1024x768 - viewed 429 times.)

* 5bsd.JPG (471.54 KB, 1024x768 - viewed 463 times.)
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 714« Reply #129 on: June 19, 2015, 06:08:50 pm »

Ugašena Bojna za specijalna djelovanja - ustrojeno Zapovjedništvo specijalnih snaga

Bojna za specijalna djelovanja ugašena je 01.12.2014.

Nekoliko riječi sa osrh.hr:

Stalnim transformacijama i oblikovanjima vojnih sustava usljed novih izazova i postavljenih zadaća u OSRH, mjerodavne institucije su 2000. godine, donijele odluku o ustrojavanju nove postrojbe pod nazivom BOJNA ZA SPECIJALNA DJELOVANJA. Cilj ustrojavanja je bio stvaranje postrojbe koja će objediniti i prihvatiti nove standarde kako bi se što lakše Oružane snage RH integrirale u NATO savez.

Bojna za specijalna djelovanja je bila namjenska postrojba OS RH, koja je osnovana 08.09.2000. godine, a nastala je spajanjem djelatnika Središta za posebne borbene vještine iz Šepurina i dijelom pripadnika iz 1. HG Zdruga koji je svojim ustrojem bio višenamjenska postrojba OSRH. Premještanjem postrojbe iz vojarne „ŠEPURINE“ kod Zadra u vojarnu „DRGOMALJ“ u Delnicama, krenulo se s realizacijom zadaća iz nove vizije razvoja OSRH.

Bojna za specijalna djelovanja egzistirala je do prosinca 2014. godine, kada je u cilju reorganizacije i uspostavljanja nove strukture, a u skladu s odredbama Dugoročnog plana razvoja OS RH za razdoblje 2015. do 2024. godine, te Odlukom Predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga, Odlukom ministra Obrane RH i Zapovijedi načelnika GS OS RH, pokrenuto gašenje BSD-a i stvaranje Zapovjedništva specijalnih snaga. Cilj preustrojavanja je stvaranje interoperabilnih, razmjestivih i spremnih snaga za specijalne operacije koje će biti sposobne odgovoriti svojim djelovanjem na trenutne i buduće sigurnosne izazove.

Tema: Zapovjedništvo specijalnih snaga OS RH
Logged
Pages:  1 ... 4 5 6 7 8 [9]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.048 seconds with 22 queries.