PALUBA
June 15, 2019, 11:56:03 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3   Go Down
  Print  
Author Topic: Tromblonska kumulativna mina (TKM) M60  (Read 27597 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 334WWW
« on: April 11, 2008, 09:13:09 pm »

Tromblonska kumulativna mina (TKM) M60 namenjena je za uništavanje svih vrsta oklopnih borbenih vozila. Može se upotrebiti za uništavanje i drugih motornih vozila, rušenje bunkera i utvrdjenih zgrada.
Tromblonska kumulativna mina probija čeličnu ploču debljine 200 mm pod uglom od 90°. Dejstvo mine je sigurno pri udaru pod uglom od 25° i većim.

* tromblonskakumulativnamsx3.jpg (15.32 KB. 252x480 - viewed 2236 times.)

Tromblonska kumulativna mina se sastoji od sledećih glavnih delova:
-   balističke kape sa prstenom,
-   košuljice,
-   eksplozivnog punjenja sa levkom,
-   upaljača,
-   stabilizatora i
-   tromblonskog metka sa nosačem.

Balistička kapa je namenjena da svojim aerodinamičkim oblikom omogući pravilan let mine i da prilikom udara u cilj obezbedi najoptimalnije odstojanje fokusa (žiže) kumulativnog mlaza od prednje površine prepreke (cilja). Preko prstena kružnim pertlovanjem vezana je za košuljicu. Prsten po spoljnom obodu ima kružne žlebove i rebra preko kojih se kapa spaja sa košuljicom.

Košuljica služi za smeštaj eksplozivnog punjenja sa levkom i objedinjava sve delove mine. Na dnu košuljice urezan je navoj za vezu sa upaljačem. Unutrašnjost košuljice, koja je u dodiru sa eksplozivnim punjenjem, premazana je lakom preko kog se ostvaruje čvrsto pripijanje eksplozivnog punjenja sa košuljicom. Kalibar košuljice je 60 mm.

Eksplozivno punjene sa levkom je namenjeno da u toku eksplozije, kumulativnim mlazom i detonacionim talasom probije prepreku (cilj) i uništi ili ošteti instrumente, živu silu i izazove eksploziju municije u vozilu. Izradjeno je od 60% heksogena i 40% trotila (heksatol). Radi zaštite od oštećenja prilikom udara u cilj i povećanja probojnosti obloženo je bakarnim levkom. Donji deo je konusnog oblika i služi za ležište detonatora. Levak je konusnog oblika i izradjen od elektrolitičkog bakra.

Stabilizator služi za vodjen je mine pri izbacivanju s tromblona i obezbedjenje njenog pravilnog leta na putanji. sastoji se od tela, krilaca, čelične pločice i osiguravajućeg prstena.
Telo služi kao nosač ostalih elemenata stabilizatora. Sa prednje strane narezani su navoji za uvijanje stabilizatora u upaljač. Sa spoljne strane na telu su izradjena ležišta za krilca i osiguravajući prsten.
Krilca (ima ih šest) služe da mini obezbede pravilan let na putanji. Izradjena su od plastične mase.
Čelična pločica služi kao dopunsko osiguranje, radi sprečavanja eventualnog prodora vrelih barutnih gasova ka eksplozivnom punjenju.
Osiguravajući prsten služi kao oslonac krilcima i sprečava njihovo ispadanje s tela stabilizatora.

Upaljač DI M60 (donji, udarno-inercioni) trenutnog je dejstva i služi da pri udaru mine u prepreku (cilj) izazove paljenje eksplozivnog punjenja. Sastoji se od:
-   tela,
-   udarne igle,
-   nosača igle,
-   armirajućeg mehanizma,
-   sigurnosnog mehanizma,
-   inicijalno-detonatorske kapsle,
-   detonatora i
-   transportnog osigurača.

* upaljacdim60zz5.jpg (51.68 KB. 640x545 - viewed 1875 times.)

Telo povezuje košuljicu mine i stabilizator, zbog čega na krajevima ima narezane navoje. Objedinjava sve delove upaljača. Sa bočne strane urezan je uvoj u koji se uvija transportni osigurač.

Udarna igla je izradjena od mesinga, a unutrašnjost joj je ispunjena olovom. U transportnom položaju blokirana je sa tri osiguravajuće kuglice. Igla je smeštena u nosaču i namenjena da prilikomudara mine u cilj izazove dejstvo inicijalno-detonatorske kapsle.

Nosač igle služi za smeštaj udarne igle i inicijalno-detonatorske kapsle. Na gornjem delu ima narezana dva navoja, spoljni i unutrašnji. Preko spoljnog navoja pričvršćuje se za telo upaljača, a na unutrašnji navoj navija se inicijalno.detonatorska kapsla. Sa strane nosača su tri simetrična koso postavljena otvora za smeštaj osiguravajućih kuglica.

Armirajući mehanizam armira upaljač i zajedno sa osiguravajućim kuglicama obezbedjuje potrebnu sigurnost mine pred ustima cevi tromblona. Sastoji se od armirajućeg prstena, armirajuće kuglice i opruge.

Sigurnosni mehanizam obezbedjuje sigurnost mine u toku transporta i prilikom skladištenja. sastoji se od transportnog osigurača i osiguravajućih kuglica. Transportni osigurač onemogućava armiranje upaljača, pošto u montažnom položaju zabravljuje armirajući prsten i onemogućuje njegovo pomeranje. Transportni osigurač se pre gadjanja obavezno odvija (skida).

Inicijalno-detonatorska kapsla je namenjena da aktivira detonator. Prednji deo kapsle je smešten u ležište na detonatoru. Na zadnjem delu detonatorske kapsle je narezan navoj za navijanje kapsle u nosač igle. Ispod detonatorske kapsle, u odgovarajućem ležištu u nosaču, postavljena je kalajna folija, koja služi kao osigurač od dejstva mine u toku leta, jer se na nju oslanja udarna igla.

Detonator je namenjen da inicira eksplozivno punjenje. Izradjen je od heksogena flagmatizovanog sa 5% montan voska. Prednji deo mu je konusnog oblika zbog ravnomernog aktiviranja eksplozivnog punjenja.

Tromblonski metak služi da da mini potrebnu početnu brzinu. Sastoji se od:
-   čahure,
-   kapsle i
-   barutnog punjenja.
Čahura i kapsla su kao i kod bojeve municije. Vrh čahure je zatvoren radijalnim gnječenjem i hermetizovan odredjenom zaptivnom masom. radi hermetizacije spoj kapsle i čahure premazan je lakom. Masa barutnog punjenja iznosi 2.33 grama.
Nosač metka je izradjen od plastike i namenjen je da drži metak u stabilizatoru mine u toku transporta i skladištenja. Pre punjenja puške metak se vadi iz nosača. Metak je unificiran za sve vrste tromblonskih bojnih i vežbovnih mina.

« Last Edit: January 22, 2010, 02:54:04 pm by trpe grozni » Logged
KPoV
desetar
*
Offline Offline

Posts: 103


« Reply #1 on: March 13, 2009, 05:51:26 am »

Navodno je onaj autobus sa MUP-ovcima na Plitvicama pogodjen TKM iz koje nije bio izvadjen osigurac...
Logged
AlexGreat
mornar
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13« Reply #2 on: January 27, 2010, 12:15:20 am »

Navodno je onaj autobus sa MUP-ovcima na Plitvicama pogodjen TKM iz koje nije bio izvadjen osigurac...
Точно!
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 388WWW
« Reply #3 on: January 27, 2010, 12:25:09 am »

I tu bi bio kraj diskusije o dešavanjima u tom razdoblju.
Pogledati Pravilnik pod tačkom 11.
http://www.paluba.info/smf/o-forumu/pravilnik-foruma-palubainfo/
Logged
janezek67
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 682


« Reply #4 on: January 27, 2010, 10:37:12 am »

Ove tromblonske mine su korišćene u jednoj akciji protiv BVP M80, a rezultat je bio vrlo neefikasan. Pošto je ovdje zabranjeno pokretanje teme o ratovima, detajle možete nači u knjizi J Švajncer: Obranili domovino: Teritorialna obramba Republike Slovenije v vojni za svobodo in samostojno Slovenijo.

Inače ispaljivanje ovih tromblona je bilo dosta opasno, nekako je išlo jedino iz PAP-ovke. Dosta neefikasno oružje, u jugi su ga voljeli zbog ideje masovnog rata protiv okupatora. Pošto su bile mine jeftine, ovdje se vidjela prilika, kako če narod ovim minama zaustaviti mnoštvo tenkova naših neprijatelja. Efikasna zamjena za ove mine su po mome M80 Zolje.

« Last Edit: January 27, 2010, 08:43:08 pm by Broker » Logged
trpe grozni
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 097« Reply #5 on: January 27, 2010, 02:07:50 pm »

Kolko se secam, u toj akciji, sa jednom tromblonskom kumulativnom minom je pogodjen i ostecen jedan BOV.
BOV je bio pogodjen u donju prednju plocu, u blizini levog tocka.
« Last Edit: January 27, 2010, 08:44:31 pm by Broker » Logged
janezek67
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 682


« Reply #6 on: January 27, 2010, 02:38:12 pm »

Kolko se secam, u toj akciji, sa jednom tromblonskom kumulativnom minom je pogodjen i ostecen jedan BOV.
BOV je bio pogodjen u donju prednju plocu, u blizini levog tocka.

Da, i na BOV-e su pucali. To je bila druga akcija, ne ona o kojoj sam govorio. Nečemo o pojedinostima, pošto su zabranjene - ali koliko znam, prvi napad je bio za Bst topom i armbrustima, a drugi tromblinskim minama, pošto je Armbrusta nestalo.

« Last Edit: January 27, 2010, 08:51:30 pm by Broker » Logged
pvanja
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 600« Reply #7 on: January 27, 2010, 03:52:12 pm »

Ja sam imao skolsko gadjanje sa tromblonom poligon je bio Bubanj potok. PO borba u naseljenom mestu i na karaju su nam dali da probamo da sa skolskim tromblonom gadjamo T-72 u pokretu (cisto zezanje po meni).
Da napomenem da smo svi pre ovog imali i klasicno skolsko gadjanje (iz PAP-ovke) na mete tenka bocne i frontalne (stcionarne) i dobili smo prosecnu ocenu preko  4. Znaci nije neka bezveze ekipa Smiley

Do tada je obuka i bila ozbiljna (manje vise) - razni nacini podvlacenja mina ili priucnih MES izpod tenka, dobro bilio je molotovljevih koktela (simulacija - staklena obca) i onih rucnik kumulativnih  bombi (M79 ili tako nesto zaboravih oznaku) - pravina upotreba RRB Zoljai i OSA u naseljenom mestu, nezaobilazni betonski rov i prelaza grdosije od 40 i kusur tona preko glave (sve se trese a tenk nikakoda dodje sekunde ko vecnost (nije bas sve jedno) Smiley ).

Znaci gadjalo je nas 30-tak iz AP M70AB2 plotunski sa vezbaonom kumulativnom tromblonskom minom, stojeci stav, T-72 u pokretu (recimo oko 20-30 km/h) daljina je bila oko 100 m. Mi smo bili pod nekim uglom od maksimalno 15 stepeni od pravca kretanja tenka. Tenk je naravno u dolasku.

Sta mislite koliko je mina pogodilo tenk?
Logged
nbns
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 194« Reply #8 on: January 27, 2010, 10:36:11 pm »

Nijedna Cheesy
Logged
Daba82
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 57« Reply #9 on: January 28, 2010, 12:30:11 am »

Čak nijedna Grin !
Logged
pvanja
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 600« Reply #10 on: January 28, 2010, 04:13:45 pm »

@nbns
@Daba82

Da vas dvojica niste vidoviti  Wink

Naravno da niko nije pogodio a jos smo imali priblizno tacnu daljinu - jednostavno su trombloni pali cini mi se vecinom malo u desno i nekih par metara krace. Znaci nije bio veliki promasaj sve je to bilo tu ali ni jedna nije pogodio tenk.

Da bi se nesto pogodilo sa tromblonom pogotovu u pokretu u realnim uslovima tereba da je strelac jako jako vest i da je ispalio xxx mina.
Logged
nbns
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 194« Reply #11 on: January 28, 2010, 05:55:03 pm »

ova poslednja recenica me je i vodila u predvidjanju Smiley
Logged
ADNAN
mornar
*
Offline Offline

Posts: 24


« Reply #12 on: January 31, 2010, 04:07:34 pm »

i ja mislim da je m 80 dobra zamjena za tromblon po meni tromblon je dobra stavr kad vas ima vise i gadate jednu nepokretnu metu(skoro nemoguce u ratu mozda na vjezbama)pa ako prvi malo promasi opuca drugi malo blize meti i preciznije i tako nekoliko puta dok sa zoljo ispalis je jedanput precizna je unistis metu bacis je i bjezis
Logged
pvanja
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 600« Reply #13 on: February 01, 2010, 01:52:03 pm »

Bogami i sa zoljom ces tesko da pogodis pokretnu metu.

Realno na 100 max 150 metara a za to treba imati petlje pa prici ili sacekati da ti tenk pridje toliko blizu.
Ko to nije iskusio ima da pobegne dok je tenk jos na 500-600 metara.
Prilicno je zastrasujuce kad je tenk u pokretu. Treba imati petlju za to.
Dobro kod nas (balkanu 90-tih) je bilo dosta lakse jer pesadija nije stitila tenkove, sve se odvijalo uglavnom u manje vise naseljinim mestima - gradovima.
Za gadjanje tenkova u pokretu (a bogami i stacionarnih) po meni dolazi u obzir samo OSA i to obavezno u paru a Zolje da dokusure osteceni tenk.
Mada najbolje je napraviti zasedu sa minama da se zaustavi oklop a RRB da  ih dokrajcis dok su stacionarni.
Ovo je naravno prica za blisku PO borbu.

Vreme tromblona je danvo proslo jos 70-tih ih je trebalo izbaciti.

Jedi razlog zasto su kod nas bili raspostranjeni je bio koncept opstenarodne odbrane pa je trebalo imati neko masnovno i jeftino sredstvo za PO borbu, unistavanje bunkera, osvetljavanje, zadimljavanje itd, a mogli su da se koriste i sa PAP i sa AP a i cak sa M-48.
Takodje ima ovde cini mi se tema o onim rucnim kumulativnim bombama, tek to nije prakticno primenljivo sredstvo.
Jos u II SR se pokazlo da su trombloni neefikasni pogotovu u PO brobi, ali jeftini su i nezahtevaju puno obuke (barem u koncepciji).

Da ne pricam da su se ljudi plasili da ga koste zbog trzaja i straha od povrede.
Logged
dexy
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 804« Reply #14 on: February 01, 2010, 02:23:19 pm »

Čuo sam svojevremeno priče o nezgodama sa tromblonskim minama, jedna kaže da se jedan vojnik (stariji rezervista valjda) pušku držao tako da mu je nakon opaljenja kundak udario u grudi i slomio grudnu kost. Naravno ovo je možda i ono što se zove urbana legenda (iako je mesto opisanog događaja bilo neko selo Grin ).
Druga priča kaže da je vojnik poginuo nakon što je greškom koristio bojevi metak pa mu je tromblon eksplodirao u lice praktično i ubio ga na mestu.
Koliko se može verovati ovim pričama, naročito prvoj, da li je trzaj toliki da bi mogao slomiti kost nepravilnim pozicioniranjem puške?
Logged
Pages:  [1] 2 3   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.024 seconds with 25 queries.