PALUBA
June 06, 2020, 05:14:30 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 [7]   Go Down
  Print  
Author Topic: "Mašina sudnjeg dana"  (Read 32156 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 33 158« Reply #90 on: September 18, 2019, 08:36:23 am »


Stiglo upozorenje: Nova nuklearna pretnja "najveća od kubanske krize"


Svetski lideri okupljaju se sledeće nedelje u Njujorku, na Generalnoj skupštini UN, a kontrola nuklearnog naoružanja morala bi da im bude prioritet.

To je poručila grupa od više od stotinu političara, vojnika i diplomata.

U zajedničkom saopštenju, oni su upozorili da rizik od nuklearne nesreće, pogrešne procene ili nesporazuma, nije bio veći od vremena kubanske raketne krize, javlja "Glas Amerike".

Istorijski sporazum Sjedinjenih Država i Rusije o nuklearnim snagama srednjeg dometa – INF – formalno je ukinut u avgustu. Ruski predsednik Vladimir Putin ovog meseca je najavio da će njegova zemlja početi da proizvodi nove projektile, koji su tim sporazumom bili zabranjeni, ali da ih neće raspoređivati, osim ako to prvo ne učine Sjedinjene Države.

Brzi krah sporazuma INF naveo je grupu istaknutih evropskih i ruskih diplomata i vojnih lidera da upozore na ozbiljne, nove nuklearne pretnje. Oni zahtevaju da globalna kontrola naoružanja bude priotetna tema na predstojećoj Generalnoj skupštini UN u Njujorku. Među potpisnicima saopštenja je Des Braun, bivši britanski sekretar za odbranu, koji je sada predsedavajući Evropske liderske mreže, koja je koordinisala saopštenje.

“Pre svega, narušena je cela struktura kontrole naoružanja, na koju smo se oslanjali decenijama. Da bi stvari bile još komplikovanije, razvijaju se nove tehnologije koje, u sferi nuklearnog oružja stvaraju ne samo kapacitete za koje ne postoji regulativa, već i rizike kakve do sada nismo videli.”

U takvo oružje spadaju hipersonični projektili – kakve razvijaju Rusija, SAD, Kina I Australija – a koji će navodno moći da zaobiđu sve postojeće odbrambene sisteme.

Sve više zemalja nastoji da razvije svoje raketene sisteme. Međutim, tri decenije posle kraja hladnog rata, Evropa je i dalje u najosetljivijem položaju.

“Sa evropskog stanovišta, narušeno poverenje između Zapada i Rusije u širem smislu, i sistematsko urušavanje strukture kontrole naoružanja u proteklih desetak godina, nas posebno zabrinjava jer živimo u sredini gde je ili uskladišteno ili raspoređeno 90% svetskog nuklearnog arsenala. A mnoga od tih raspoređenih oružja mogu da se upotrebe u roku od nekoliko minuta”, ističe Des Braun.

U saopštenju se upozorava da nije ugrožena samo evropska bezbednost – dok Severna Koreja nagomilava svoj nuklearni arsenal, rastu tenzije između nuklearno naoružanih suseda Indije i Pakistana a preti opasnost i od kolapsa iranskog nuklearnog sporazuma, posle američkog povlačenja.

“Postoje znaci da se ta pitanja pominju u razgovorima naših lidera, ali problem je što nam današnja politika i nedostatak liderstva ne dozvoljavaju da dospemo tamo gde su nas doveli prethodni lideri.”

Potpisnici saopštenja apeluju na SAD i Rusiju da pronađu novi pristup razvoju novog oružja, i konstatuju da bi Kina i druge države sa nuklearnim naoružanjem trebalo da promovišu rad na strateškoj stabilnosti. Međutim, u sadašnjoj geopolitičkoj klimi, postizanje sporazuma u Ujedinjenim nacijama neće biti lako.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 33 158« Reply #91 on: September 19, 2019, 06:53:37 am »


Kako bi izgledao nuklearni rat između Rusije i SAD


Američki naučnici, učesnici projekta "Nauka i globalna bezbednost“ sa Univerziteta Prinston, razradili su simulaciju nuklearnog rata između SAD i Rusije.

Prema njihovom scenariju, u prvim satima sukoba moglo bi da pogine ili bude ranjeno više od 90 miliona ljudi, prenosi Sputnjik.

Autor simulacije Alek Gleser objavio je na Jutjubu i zvaničnom sajtu projekta video-ssniamk u trajanju od četiri minuta pod nazivom „Plan A“, na kome je prikazan model nuklearnog sukoaba između SAD i Rusije.

Prema scenariju, sukob započinje sa primenom konvencionalnog naoružanja, ali Rusija zatim izvodi nuklearni napad na pograničnoj teritoriji Nemačke i Poljske, kako bi obuzdala snage SAD i NATO-a u Evropi. Nakon toga, kao odgovor na to NATO koristi nuklearno oružje u napadu na Kalinjingradsku oblast. Prema objavljenom scenariju, kao rezultat svega konflikt prerasta u taktički nuklearni rat na teritoriji Evrope, a zatim se širi i na teritorije SAD i Rusije.

"SGS je razradio simulaciju verovatne eskalacije ratnih dejstava između SAD i Rusije. Pritom su uzeti u obzir realni položaji nuklearnih snaga, ciljeva, kao i broj smrtnih slučajeva. Prema procenama, u prvih nekoliko sati konflikta biće ubijeno i ranjeno više od 90 miliona ljudi“, navodi se na sajtu projekta.

Autori simulacije tvrde da je projekat motivisan potrebom da se istaknu potencijalno katastrofalne posledice od nuklearnog rata između SAD i Rusije.

Ranije je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio da neodgovorni koraci administracije predsednika SAD Donalda Trampa povećavaju rizik od nuklearnog sukoba i da je Moskva primorana da reaguje na to.

izvor
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 526


« Reply #92 on: September 19, 2019, 07:22:39 pm »

Ја ценим да би губици обеју страна, узимајући у обзир и посредне ефекте били и већи. Затрованост атмосфере би била таква да би то утицало на читав живи свет на планети...Последице би биле саниране вековима после.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 33 158« Reply #93 on: September 26, 2019, 08:52:23 am »


Rusija će nastaviti da se pridržava Sporazuma o zabrani nuklearnih proba


Od kako se pridružila Sporazumu o zabrani nukelarnih proba (CTBT), Rusija nije sprovela nijednu nuklearnu probu izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

On je dodao i da će Rusija nastaviti da se pridržava obaveza iz tog sporazuma.

Lavrov je na konferenciji posvećenoj pomenutom sporazumu i održanoj na marginama 74. Generalne skupštine UN, izjavio da odbijanje SAD da ratifikuju sporazum umanjuje izglednost da CTBT postane funkcionalan međunarodni dokument, prenosi Tas.

On je podsetio da je Rusija CTBT ratifikovala 2000. godine, ali i da nuklearne probe ne sprovodi od 1991.

"Od 1991. godine Rusija se pridržava moratorijuma na nuklearne probe, s obzirom da od tog trenutka nismo sproveli nijedan test. Nastavićemo da se pridržavamo ove zabrane pod uslovom da i druge nuklearne sile imaju takav pristup", istakao je Lavrov.

Ruska agencija podseća da je CTBT usvojen na Generalnoj skupštini UN 1996. i da ga je do sada ratifikovalo 166 zemalja.

Međutim, kako navodi Tas, sporazum još nije stupio na snagu, jer ga nisu ratifikovale SAD, Kina, Egipat, Izrael i Iran, dok ga Indija, Pakistan i Severna Koreja nisu ni potpisale.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 33 158« Reply #94 on: September 28, 2019, 11:31:05 am »


"Ne sme se dopustiti nuklearni rat"


"Kako se ne bi dozvolila dalja eskalacija tenzija, Rusija je podnela veliki broj inicijativa. Predsednik Vladimir Putin je objavio odluku o neraspoređivanju kopnenih raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi i drugim regionima, ako se od toga budu uzdržavali Amerikanci. Pozvali su SAD i NATO da se pridruže tom moratorijumu. Mi smo više puta predlagali Vašingtonu da počnemo pregovore o produžetku Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja. Zajedno sa Kinom se zalažemo za postizanje pravno obavezujućeg dokumenta o sprečavanju trke u naoružanju u kosmosu", rekao je ministar.

"Reakcija SAD i njihovih saveznika, za sada, ne daje nade. Zabrinjava izostajanje odgovora i na naše predloge američkim kolegama još pre godinu dana: da se na najvišem nivou usvoji rusko-američka izjava o nedopustivosti nuklearnog rata u kom ne može biti pobednika. Pozivam sve države da podrže ovu inicijativu", izjavio je Lavrov.

Lavrov je objavio da Rusija na tekućoj sednici Generalne skupštine UN podnosi projekat rezolucije o jačanju kontrole nad naoružanjem.

"Usvajanje rezolucije bi bilo važan doprinos stvaranju uslova za uspešno održavanje pregledne konferencije o realizaciji Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja naredne godine", rekao je Lavrov.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 33 158« Reply #95 on: November 19, 2019, 01:56:35 pm »


Ko vuče "nuklearne konce"? Svet saglasan: Nove sile ne treba da postoje


Sve države sa civilnom nuklearnom industrijom su sposobne da naprave fisioni materijal, što zapravo znači da su u mogućnosti da naprave nuklearno oružje.

Ipak, od devet država koje poseduju nuklearno naoružanje, čak četiri države nisu potpisnice Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja (NPT), a svet je saglasan da nove nuklearne sile i ne treba da postoje.

Devet država koje ga poseduju su: Rusija, SAD, Francuska, Kina, Ujedinjeno Kraljevstvo, Pakistan, Indija, Izrael i Severna Koreja, koja je upravo jedina nuklearna sila, mala - ali ipak sila, sa svega 20-30 nuklearnih bojevih glava, koja se 2003. godine povukla iz NPT sporazuma. S druge strane, Pakistan, Indija i Izrael taj sporazum nikad nisu ni potpisali.

"Nuklearno oružje je po svojoj suštini ambivalentno. S jedne strane potpuno nehumano i oružje sposobno da stavi tačku na ljudsko postojanje, dok istovremeno u međusobnom odnosu između država posednika predstavlja faktor pacifikacije", kaže za B92 Bogdan Stojanović, istraživač saradnik u Institutu za međunarodnu politiku i privredu.

Stojanović dodaje da "politika moći dominira savremenim međunarodnim odnosima i cilj je zadržati status kvo bez stvaranja novih nedodirljivih država. Nuklearni status omogućava tu nedodirljivost".

Sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja iz 1968. godine podrazumevao je da države potpisnice koje već imaju nuklearno naoružanje neće širiti dalje ovo naoružanje dajući ga državama koje ga nemaju, a s druge strane one države koje ga ne poseduju obavezale su se da ga neće ni nabavljati ni proizvoditi.

Od država koje nemaju nuklearno naoružanje samo Južni Sudan ovaj sporazum nije potpisao.

Ali Irak je 1991. pre Zalivskog rata imao tajni program, a smatra se da Iran, Libija i Sirija verovatno imaju svoje nuklearne programe.

Turska, koja je je 1980. godine potpisala Sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja, u poslednje vreme šalje dvosmislene poruke, Nije poznato da li je u planu da rade na razvoju ove vrste naoružanja, ali aktuelni predsednik Erdogan smatra da je neprihvatljivo to što je Turskoj zabranjeno, jer, kako navodi, "ne postoji razvijena zemlja na svetu koja nema nuklearno oružje".

"Neproliferacioni režim uspostavljen Sporazumom o neširenju nuklearnog naoružanja 1970. godine izričito zabranjuje državama da razvijaju nuklearno oružje, dok istovremeno nekima dozvoljava da ga zadrže. Režim je uspostavio dvojake standarde, pa tako svih pet stalnih članica Saveta bezbednosti su nuklearne sile i to nije problem, ali je problem ukoliko Iran ili neka druga država žele ući u nuklearni klub", kaže Bogdan Stojanović.

Situacija oko Irana je malo drugačija. Dok premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavljuje da je Teheran blizu razvijanja nuklearnog oružja na tajnom mestu, iz Irana se to negira, a predsednik Hasan Rohani kao dokaz tvrdnji kaže da omogućava nadzor nad svojim nuklearnim objektima.

"Izrael ne tvrdi da Iran ima razvijenu nuklearnu bombu, već da se nalazi relativno blizu tog cilja. Izraelski zvaničnici su u više navrata tvrdili da Iran krije nuklearna postrojenja za obogaćivanje uranijuma, neophodnog materijala za izgradnju nuklearne bombe", kaže Stojanović.

Šta je istina nije precizno utvrđeno, ali Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je već 2003. godine rekla da je Iran preduzeo tajne nuklearne aktivnosti. Kako IAEA kaže, to je učinjeno da bi se uspostavio kapacitet da sami proizvode svoj fisijski materijal. Kao što je već bilo reči, svaka država koja poseduje civilnu nuklearnu energiju u mogućnosti je da napravi fisioni materijal koji je zapravo sama suština nuklearnog naoružanja, ali šta je bila namera Irana nije bilo poznato sve do 2015. godine.

U julu 2015. Iran se obavezano da će smanjiti kapacitet za proizvodnju materijala za nuklearno oružje, a u zameni SAD su ukinule sankcije Iranu. Ipak Sjedinjene Države su već 2018. godine ponovo uvele sankcije ne samo Iranu, već i državama s kojima Iran trguje. Iran nije ostao dužan i u maju 2019. godine napustio je sporazum i zatražio zaštitu od sankcija. Ali 27. juna Iran je saopštio da će sporazum iz 2015. prekršiti.

Iran je u početkom novembra saopštio da radi na prototipu centrifuge koja je 50 puta brža od one dozvoljene nuklearnim sporazumom sa svetskim silama. Šta će se dalje dešavati ostaje da saznamo u budućnosti, a Bogdan Stojanović na B92 kaže da je Iran ipak blizu stvaranja svog nuklearnog oružja i kao takav predstavlja realnu pretnju Izraelu.

"Strah u Izraelu je opravdan jer prema kredibilnim procenama Iran ovim tempom razvoja može postati nuklearna sila najkasnije za dve godine. U najbližem komšiluku, rodila bi se nova nuklearna sila koja ne samo da je rival Izraelu već mu osporava pravo na egzistenciju. Napomenuo bih da je Izrael nuklearna sila od kraja šezdesetih godina iako zvanično to nikada nije priznao", naglašava naš sagovornik.

Severna Koreja ne krije svoje namere, i više puta je naglasila da će ovo oružje iskoristiti ako se oseti ugroženo. Ali mnogi kažu da Severna Koreja predstavlja realnu pretnju, jer bi korišćenje ovog oružja predstavljalo "samoubilačku misiju" režima.

"Nuklearno oružje tera svoje posednike da se ponašaju racionalno bez obzira na retoriku, što je slučaj i sa Severnom Korejom. Kim Džong Un nikada ne bi rizikovao sopstveno uništenje hirovitim činom upotrebe atomskog oružja. Njemu nuklearno oružje služi kao sredstvo podizanja sopstvene cene, dobijanja određenih ekonomskih benefita i što je najvažnije ima ulogu prvorazrednog defanzivnog mehanizma od spoljne intervencije", kaže Stojanović.


Najveće nuklearne sile


Prema navodima Stokholmskog međunarodnog mirovnog instituta (SPIRI) nuklearne sile i dalje modernizuju svoje oružje, iako je primećeno da je broj nuklearnih bojevih glava u svetu smanjen. Od skoro 14.000 nuklearnih bojevih glava, Rusija i SAD, kao dve najveće sile zajedno imaju više od 12.000, a najmanje ima Severna Koreja (20-30).


Rusija i SAD, i Kina?

Iako je Rusija u proteklih godinu dana smanjila broj svojih nuklearnih bojevih glava sa 6.850 na 6.500, ona ipak predstavlja "najveću" nuklearnu silu. SAD su takođe sa 6.450 smanjile na 6.185.

"Činjenica je da nominalno Rusija poseduje najviše nuklearnih bojevih glava, ugrubo 300 komada više od SAD. Međutim, čista matematika u slučaju merenja nuklearne moći ne daje rezultat jer osim broja nuklearnih bojevih glava značajna je njihova snaga prinosa i načini isporuke do mete", kaže Stojanović i dodaje:

"Prema još uvek važećem sporazumu, SAD i Rusija su limitirane na maksimalno 1.550 komada namontiranih nuklearnih bojevih glava, što je više nego dovoljno za višestruko uništenje čitave planete. Dakle, govoriti o većoj ruskoj nuklearnoj moći je bespredmetno s obzirom da 'višak' moći nema veliki značaj u situaciji 'uzajamnog osiguranog uništenja' obe strane".

Amerika se na početku nadala da ima monopol nad tehnologijom nuklearnog naoružanja i jedina je država koja je nuklearno oružje upotrebila za napad.

"Nuklearne tajne" su se, na nesreću, brzo raširile i svet se vrlo brzo našao u opasnosti. Hladnoratovska trka u naoružanju obeležila je drugu polovinu dvadesetog veka.

"Gomilanje nuklearnih bojevih glava tokom Hladnog rata bilo je potpuno iracionalno, a u jednom momentu je na svetu bilo više od 60.000 komada tog oružja", naglašava Stojanović.

SAD su prvi test izvele već 1945. godine, nakon toga i dva napada na Japan, a SSSR je svoj prvi test imao četiri godine kasnije. Nakon toga i ostale zemlje imale su svoje nuklearne testove, i upravo zbog sve veće opasnosti 1968. potpisan je Sporazum o neširenju (NPT).

Ipak, Kina, koja je svoj prvi nuklearni test imala 1964. godine, u poslednje vreme se sve češće navodi kao potencijalni strateški protivnik Sjedinjenih Država. Iako ova država razvija svoje atomsko oružje, ne raspoređuje ga na raketama koje takođe proizvodi.

"Ono što se često zanemaruje kada se upoređuju vojni budžeti najmoćnijih država sveta jeste da million dolara više vredi u Kini ili Indiji nego u SAD. Po paritetu kupovne moći Kina je već prestigla SAD što vojni budžet Kine ne čini toliko manjim koliko čiste cifre pokazuju. Naravno, SAD su po pitanju konvencionalne vojne moći još uvek bez premca u svetu, posebno kada je reč o vazduhoplovnoj ili mornaričkoj sili. Kina ulaže pretežno u defanzivne kapacitete i danas predstavlja ozbiljnog izazivača američkom uticaju. Kineska nuklearna sila od oko 300 bojevih glava spremnih da polete ka meti u svakom momentu, sasvim je dovoljna da odvrati neprijateljski napad, što joj omogućava rasterećenost u projektovanju moći na globalnom nivou", kaže Stojanović.


Indija i Pakistan

"Mnogi eksperti u ovoj oblasti tvrde da je indijski potkontinent mesto gde postoji najveća šansa za izbijanje nuklearnog rata i sledstveno tome globalne katastrofe. Na našu sreću, mogućnosti za takav scenario su minimalne jer je istorija pokazala da nuklearne sile ne ratuju međusobno, uz izuzetke sukoba niskog intenziteta", kaže Stojanović.

Ipak, između Indije i Pakistana je 1999. godine na prostori Kašmira došlo do razmene vatre, a poslednje vreme nove tenzije pravi i obaranje indijskih aviona.

"Jedan takav slučaj desio se 1999. godine kada je na prostoru Kašmira došlo da direktne razmene vatre između indijskih i pakistanskih snaga. Sukob nije eskalirao u pravi rat, upravo zbog činjenice da su obe države raspolagale nuklearnim arsenalima. Nedavno su tenzije porasle u istom regionu obaranjem dva indijska aviona i kratkom indijskom protivofanzifom, ali siguran sam da takvi konflikti ne mogu prerasti u pravi rat jer bi to bio rat bez pobednika", navodi on.

"Paradoksalno, poput ere Hladnog rata, nuklearno naoružanje ima ulogu mirotvorca između Indije i Pakistana i sprečava ih u radikalnim akcijama", zaključuje Stojanović.


(Ne)važnost sporazuma

Danas se s pravom postavlja pitanje koliko su važni nuklearni sporazumi, posebno u momentu kada se svet suočava sa kršenjem i raskidanjem nuklearnih sporazuma.

"Svedoci smo neretkog kršenja međunarodnih normi od strane najmoćnijih država sveta, što nije slučaj samo u nuklearnim pitanjima već u međunarodnom pravu uopšte. Pomenuo sam “nuklearni rasizam” uspostavljen međunarodnim neproliferacionim režimom koji uvodi dvostruke standarde. Kriza međunarodnih sporazuma je tek na pomolu isticanjem START sporazuma 2021. godine, koji će teško biti obnovljen u eri napetosti između SAD i Rusije", navodi Stojanović.

Iako je Sporazum o neširenju još na snazi, drugi "istorijski" sporazum Sjedinjenih Država i Rusije o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) formalno je ukinut u avgustu ove godine.

Sporazum koji su 1988. ratifikovali tadašnji predsednici, Ronald Regan i Mihail Gorbačov, odnosio se na zabranu proizvodnje, testiranja i raspoređivanja krstarećih balističkih raketa dometa od 500 d 50.000 kilometara. Prekidom ovog sporazuma, prema rečima analitičara, otvoren je put za novu trku u naoružanju. Nakon prekida sporazuma Putin je najavio da će Rusija proizvoditi nove projektile, koji su tim sporazumom bili zabranjeni, ali da ih neće raspoređivati, osim ako to prvo ne učine Sjedinjene Države.

"U avgustu ove godine SAD su formalno napustile Sporazum o raketama kratkog i srednjeg dometa, a novi sporazum nije na pomolu. Ne samo da prisustvujemo kršenju sporazuma već ćemo biti u situaciji nepostojanja adekvatnih međunarodnih aranžmana koji ograničavaju države na polju nuklearnih arsenala, balističkih raketa lansiranih sa podmornica, silosa ili mobilnih lansera", naglašava Stojanović.


Da li će nuklearno oružje ponovo biti upotrebljeno?

"Možemo biti bezbrižni po pitanju izbijanja međudržavnog nuklearnog rata jer takav film nećemo gledati", kaže Stojanović.

Ipak, uvek postoji čuveno "ali".

"Međutim, glavni problem u današnjem globalizovanom svetu predstavlja privatizacija nasilja i mogućnost da se nedržavni akteri domognu oružja za masovno uništenje. Država se ustručava od upotrebe nuklearnog oružja, što ne bi bio slučaj za neku terorističku organizaciju", naglašava Stojanović i dodaje da postoje dokumentovani slučajevi pokušaja terorističke organizacije da se ovog oružja domogne.

"Postoje dokumentovani slučajevi pokušaja Al Kaide da se domogne “prljave” atomske bombe devedesetih godina 20. veka", kaže.

Iako danas postoje efikasni sistemi kontrole, rizik da terorističke organizacije dođu u posed ovog oružja nije nepostojeći.

"Na sreću, danas postoje efikasni sistemi za praćenje nuklearnih materijala, satelitsko nadgledanje i nuklearna forenzika čime se rizik od nuklearnih terorističkih napada smanjuje na najmanju moguću meru. Ipak, on nije ravan nuli i u budućnosti je potrebno pojačati kontrolu ne samo nagomilanih nuklearnih bombi, već i nuklearnih postrojenja i skladišta plutonijuma i visoko obogaćenog uranijuma", smatra Bogdan Stojanović.


Šta je nuklearno naoružanje

Nuklearno naoružanje predstavlja veoma razornu silu na veliku daljinu,i kao takvo predstavlja veliku opasnost. Zbog toga je nuklearno naoružanje predmet etičkih rasprava.

Postoje dve vrste nuklearnog naoružanja - fisiona i termonuklearna. Fisiona oružja aktiviraju se nuklearno fisijom, što u osnovi predstavlja deljenje jednog automa u dva, pri čemu se oslobađa toplota. S druge strane, termonuklearna koriste kombinaciju fisije i fuzije. Za razliku od fisije, fuzija predstavlja spajanje dva ii više atoma, pri čemu se takođe oslobađa energija.

Materijali koji se upotrebljavaju u atomskim bombama su uranijum i plutonijum. Uranijum 235 se koristi za fusiju, i pored toga što je radioaktivan on je i poslednji prirodno dobijeni element u periodnom sistemu elemenata. Pored toga postoji i Uranijum 238.

Plutonijum je veštački dobijen element i koristi se za fuziju. Veoma je blizak uranijumu, jer se dobija postavljanjem Uranijuma 238 u nuklearni reaktor na neodređeno vreme.

Većina država koristi oba elementa, a one države koje trenutno koriste samo jedan rade na unapređivanju i razvijanju korišćenja drugog.

izvor
Logged
Boro Prodanic
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 364


« Reply #96 on: November 19, 2019, 07:34:12 pm »


Ali Irak je 1991. pre Zalivskog rata imao tajni program, a smatra se da Iran, Libija i Sirija verovatno imaju svoje nuklearne programe.


Sa iračkim nuklearnim programom odavno je gotovo, za Iran nema dilema da li razvija takav program ili ne, ali Libija i Sirija? Smatram da te dve države nemaju ni uređenu poštansku službu i poštanske marke a kamoli nuklearni program.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 33 158« Reply #97 on: November 27, 2019, 09:41:03 am »


Analitičari: Nuklearni rat će početi ili u Ukrajini ili u Južnom Kineskom moru


Ukrajina se našla u spisku mesta gde bi, po mišljenju zapadnih analitičara, može početi nuklearni rat.

Magazin "Nešnal interest" je procenio da je incident u Azovskom moru lako mogao dovesti do rata širokih razmera između Rusije i Ukrajine u koji bi Zapad morao da se umeša.

Nezavisno od toga ko je izazvao konflikt, a po mišljenju magazina, obe strane su bile umešane, ulazak u teritorijalne vode Rusije, pucnjava i hapšenje mornara umalo nisu izazvali veliki rat. Ukrajina je uvela ratno stanje, dok je krhki mir koji se Minskim sporazumima nekako održava, odmah visio o koncu.

U Ukrajini su mogli početi neredi, i Vlada je morala da krene na nepromišljene korake. U slučaju napada na ruske brodove, moćna Crnomorska flota bi mogla da uništi ukrajinsku flotu, a tada bi se mogao umešati i NATO.

Odnosi Rusije i Zapada su danas veoma napeti i jako podsećaju na vreme hladnog rata, zato svaki manji konflikt izaziva krajnje neželjenu lančanu reakciju.

Drugo mesto gde može početi nuklearni rat, prema američkom listu je Južno Kinesko more. Borba SAD i Kine mnogo objašnjava povećanje borbene snage Pekinga, ali je očigledan trgovinski rat između dve najsnažnije države, piše Sputnjik.

izvor
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 759


« Reply #98 on: November 29, 2019, 08:47:26 pm »U Ukrajini su mogli početi neredi, i Vlada je morala da krene na nepromišljene korake. U slučaju napada na ruske brodove, moćna Crnomorska flota bi mogla da uništi ukrajinsku flotu, a tada bi se mogao umešati i NATO.

Odnosi Rusije i Zapada su danas veoma napeti i jako podsećaju na vreme hladnog rata, zato svaki manji konflikt izaziva krajnje neželjenu lančanu reakciju.


USA i NATO se nikada neće umešati u konflikt koji može imati uzvratne posledice. Neće oni nikada udariti vojnom silom na jakoga, koji može uzvratiti po USA (istom merom, ili jače - očit primer DPRK, Iran).

USA ne bi svoju sigurnost žrtvovala ni zbog NATO saveznika, a kamo li zbog Ukrajine. Znaju oni sasvim dobro da je Ukrajina pred Ruskim pragom, i može im služiti eventualno za čačkanje i destabilizaciju Rusije. Svesvni su činjenice da ukoliko bi se tu direktno umešali - to bi značilo da je odbrojavanje za čovečanstvo završeno ... kraj!

Neosnovane su pretpostavke da bi se NATO direktno umešao u vojni sukob između Rusije i Ukrajine.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 251« Reply #99 on: December 06, 2019, 07:34:50 am »

Dugme za početak atomskog rata nije crveno: Ruska TV prvi put prikazala unutrašnjost nuklearnog kofera
Tanjug   05. decembar 2019.

Ruska televizija „Zvezda“ prvi put je prikazala kako izgleda nuklearni kofer iznutra. Voditelj podsetio da je kofer star 50 godina, ali ga javnost tek sada vidi iz ove perspektive„Želim da skrenem pažnju na to da je dugme za ’start‘ bele boje (a ne crvene, kako se misli). Taj kofer se nalazio kod oficira koji je stalno bio negde u blizini vrhovnog komandanta", rekao je voditelj programa Aleksej Jegorov. On je dodao da je jedna od komponenti kofera - fleš-kartica.

"Ona je individualna. To je jedan od ključeva koji se stavlja. Druge detalje ovog kofera, ipak, nećemo razmatrati“, dodao je Jegorov, preneo je Sputnjik. On je primetio da je kofer star 50 godina, ali da ga javnost tek sada vidi iznutra.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 409


# proće i ovo


« Reply #100 on: December 24, 2019, 06:34:52 pm »

Mislim da se ovime ne vrši start.
Pritiskom na dugme kreće slanje "potvrđenih komandi".
A tek onda posade lansiraju. I kreće veselje.

poz.
Logged
Boro Prodanic
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 364


« Reply #101 on: December 24, 2019, 07:00:32 pm »

NASA se spremila za „sudnji dan“: 5 koraka za slučaj zastrašujućeg otkrića

NASA ima plan od pet koraka za slučaj zastrašujućeg otkrića – asteroida koji putuje prema Zemlji. Naučnici su pripremili korake za „sudnji dan“.

Agencije NASA i FEMA odgovorne su da obaveste svet ukoliko postoji opasnost da džinovski asteroid udari u Zemlju. Te agencije sprovele su već brojne simulacije i testiranja scenarija „sudnjeg dana“ kako bismo, ako do tog dana dođe, bili koliko je moguće spremni, prenosi Sputnjik.

To se pre svega odnosi na spremnost pravovremenog uočavanja i mogućeg uništenja smrtonosnog asteroida.

„Nije stvar o tome hoćemo li, nego kada ćemo se suočiti s tom situacijom“, kaže Tomas Curbušen iz NASA.

Ovo je protokol NASA u slučaju udara asteroida. Podrazumeva pet koraka:

1. Poruka o otkriću opasnog asteroida upućuje se grupi sastavljenoj od ne više od 12 naučnika rečima: „Asteroid se približava. Sazvan je hitan sastanak“.

2. Na sastanku se dogovara hitno praćenje asteroida, a naučnici odmah počinju da prate njegovu putanju.

3. Naučnici određuju veličinu objekta i prema brzini kretanja procenjuju vreme udara u našu planetu.

4. NASA i FEMA potvrđuju da li je udar neizbežan u zadatim parametrima.

5. NASA i FEMA sazivaju konferenciju za medije, na kojoj podnose izveštaj o nadolazećem asteroidu. U tom trenutku, agencije bi istakle i svoje planove za zaštitu Zemlje.

Iako su pripremljeni, naučnici ističu da je mogućnost ostvarenja scenarija „sudnjeg dana“ mala. Prema NASA, asteroid širok oko 1,6 kilometara udara Zemlju otprilike jednom na svakih milion godina.

U projekcijama spasavanja, zaštita čovečanstva je prioritet, a asteroid bi se verovatno gađao laserima. Postoji i mogućnost zabijanja svemirske letelice u asteroid, kao i detoniranja asteroida bombom (bilo nuklearnom ili klasičnom) da bi se on skrenuo s putanje ili pak razlomio na manje, znatno bezopasnije komade.

Izvor: https://www.vesti-online.com/nasa-se-spremila-za-sudnji-dan-5-koraka-za-slucaj-zastrasujuceg-otkrica/
Logged
Boro Prodanic
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 364


« Reply #102 on: April 10, 2020, 08:54:31 pm »

It is 100 seconds to midnight

Trenutno je velika kazaljka sata sudnjeg dana bliža broju 12 nego ikada: samo 100 sekundi deli nas od ponoći ili večnog "Zbogom" ljudskoj rasi!

Razlozi za približavanje kazaljki ponoći su nuklearna opasnost, klimatske promene i informacione tehnologije, odnosno propaganda?!

Izvor: https://thebulletin.org/doomsday-clock/current-time/
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 [7]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.024 seconds with 26 queries.