PALUBA
July 03, 2020, 05:18:27 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
Glavni pokrovitelj foruma Paluba
kompanija
Protexi Group System
http://www.protexigroup.co.rs/
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Srbija plaća odštetu zbog satelita  (Read 1591 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 685


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« on: May 12, 2010, 07:24:45 am »

Srbija plaća odštetu zbog satelita

12.05.2010.

Beograd - Srbija će morati da plati 36 miliona evra odštete zbog izgubljenog spora
po tužbi izraelske kompanije "Imidžset" u vezi s iznajmljivanjem satelita, piše "Blic"
.Ugovor o iznajmljivanjum špijunskog satelita potpisao je u vreme Savezne vlade ministar odbrane Prvoslav Davinić protiv koga, međutim, istraga tapka u mestu, a on je na slobodi iako je država i te kako oštećena. U Vladi Srbije kažu da ne preostaje ništa drugo nego da se plati, jer bi u suprotnom izraelska firma mogla da ide na prinudnu naplatu.

Kako list saznaje u Vladi, pravni tim odmah po izboru novog republičkog javnog pravobranioca, što bi moglo biti već u četvrtak na sednici Vlade, stupiće u kontakt sa izraelskom firmom.

Pokušaće se da se ide na prebijanje duga ili otplatu na rate. Godina je krize, a reč je o izuzetno velikoj sumi.

"Nastojaćemo da se spor oko satelita okonča tako da građani Srbije ne trpe zbog greške jednog čoveka, bivšeg ministra", kažu u Vladi.

U Pravobranilaštvu kažu da Srbija više nema pravnih sredstava za kojima bi mogla da posegne.

Međutim, Srbija treba da plati i za troškove izgubljenog spora u Londonu, i to 1,38 miliona dinara. Ovu odluku Vlada je usvojila na jednoj od prošlih sednica, i to je objavljeno u najnovijem "Službenom glasniku", čime je i činjenica o izgubljenom sporu dospela u javnost.

Ugovor o iznajmljivanju špijunskog satelita potpisao je 2005. godine tadašnji ministar odbrane Prvoslav Davinić, inače u to vreme kadar G17 plus, koji je naknadno isključen iz stranke.

Osim njega, u ovom poslu pominje se i tadašnji predsednik državne zajednice SCG Svetozar Marović. Vrhovni sud Srbije saopštio je 16. aprila 2009. godine da je odredio sprovođenje istrage protiv Davinića, osumnjičenog da je zloupotrebom položaja izraelskoj firmi pribavio korist sklapanjem ugovora o korišćenju satelita u vrednosti od gotovo 45 miliona evra.


Izvor: FoNet, Blic

Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 12 113« Reply #1 on: May 12, 2010, 08:06:55 am »

Što je čovjek kriv? To je bila državna politika koju je sprovodio i potpisao ugovor u ime Srbije.  Cijeli slučaj je jasan, a kad je došao račun onda su se duhovi uspalili.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 685


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #2 on: May 12, 2010, 11:53:08 am »

Ko je kriv kriv je, dal je Pera, Mika ili Rale od toga mi obični smrtnici i nemamo neke vajde.
Uglavnom ovo plaćaju i palaćaće poreski obveznici države Srbije. Undecided
Logged
dexy
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 806« Reply #3 on: May 12, 2010, 04:00:30 pm »

Dobi ta izraelska firma 36 miliona ni za šta, nikakve koristi nismo imali od tog satelita, zapita se čovek da li je možda bolja opcija bila da smo ispoštovali ugovor, makar bi imali na korišćenje taj satelit neko vreme...
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 764« Reply #4 on: May 13, 2010, 05:16:52 pm »

Šutanovac: Želimo kompenzaciju s Izraelom
 

13.05.2010.

Beograd – Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da je Vojska Srbije spremna, ukoliko postoji mogućnost da na ime izgubljenog spora Srbije o zakupa satelita sa izraelskom kompanijom, dobije u kompenzaciji proizvode vojne industrije Izraela.

Šutanovac je izrazio nadu da će nadležni pronaći zakonsku mogućnost da se „neko pozove na odgovornost zbog evidentne štete” od 36 miliona evra, koliko Srbija treba da plati izraelskog kompaniji zbog nepoštovanja ugovora o iznajmljivanju satelita koji je potpisao bivši ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić pre pet godina.

„Ne vidim na koji način je moguće da država dođe u situaciju da duguje toliki novac, a da neko ko je zloupotrebi službeni položaj još uvek nije pozvan na odgovornost”, rekao je Šutanovac na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Šutanovac je istakao da je „svaka odgovornost individualna, a pogotovo odgovornost kada na jedan volšeban način potpišete nešto na više strana pojedinačno i konačno kao ugovor, a posle saopštite javnosti da to što ste učinili nije valjan ugovor”.

On je podsetio da je o tome govorio i pre dve godine u prethodnoj vladi, dodajući da je danas dao nalog da se izvade stenogrami.

Izraelska vojna industrija je jedna od najboljih i najkvalitetnijih vojnih industrija na svetu i „Vojska Srbiji bi bila rada da ukoliko postoji mogućnost” da deo sredstava koji dugujemo po sporu dobijemo putem robe, rekao je Šutanovac.

„Mi ni na koji način nismo učestvovali u tom sporu”, istakao je Šutanovac dodajući da je ministarstvo odbrane imalo predstavnika, ne u pravnom, već u delu komisiji koji je trebala da iznađe način šta bi mogli da kompenzujemo sa Izraelom.

Šutanovac je objasnio da ne zna da li presuda znači da Srbija „mora da isplati novac samo na osnovu toga što je izraelska firma izgubila dobit ili možemo da imamo neku korist”, (odnosno da umesto zakupa satelita kupimo vojnu opremu od Izraela).

On je dodao i da će Ministarstvo odbrane, ukoliko postoji opcija da se dug kompenzuje sa Izraelom, sigurno imati predstavnika u državnoj komisiji za te namene.

Bivši ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić 2005. godine potpisao je ugovor o iznajmljivanju satelita od izraelske firme „Imidžset”, koji nije realizovan jer je protiv Davinića pokrenut sudski postupak zbog zloupotrebe službenog položaja.

Izvor: Tanjug
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 764« Reply #5 on: May 14, 2010, 12:47:41 pm »

U toku pregovori sa Izraelcima


14.05.2010.

Beograd - Pregovorački tim Vlade Srbije uveliko pokušava da u dogovoru sa izraelskom kompanijom Imidžset pronađe najpovoljniji model otplate 36 miliona evra odštete zbog nepoštovanja ugovora o iznajmljivanju špijunskog satelita, potvrđeno je Danasu u Vladi Srbije.

„Ti pregovori se vode manje-više intenzivno još od kada je 2008. godine Srbija izgubila spor pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Parizu“, rečeno je našem listu u Vladi Srbije. Kako nam je objašnjeno, pošto je reč o obavezi da se isplati ogromna suma novca, članovi vladinog tima tražiće načine koji bi omogućili otplatu na više rata, eventualno smanjenje ili otplatu prebijanjem duga.

Srbija će, osim toga, iz budžeta morati da plati i 1,38 miliona dinara na ime troškova izgubljenog spora kojim je pred redovnim sudom u Londonu osporavala nadležnost Međunarodnog arbitražnog suda da odlučuje po tužbi izraelske kompanije Imidžset protiv Srbije u vezi sa iznajmljivanjem satelita.

Javnost je upoznata i sa činjenicom da je nepovoljan ishod mogao biti sprečen da je u međuvremenu okončan postupak protiv Prvoslava Davinića. Međutim, od 2008. godine, istraga protiv bivšeg ministra odbrane tapka u mestu usled nedostatka dokaza.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac naveo je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da je Vojska Srbije spremna da, ukoliko bude postojala mogućnost, za novac koji bude plaćen Izraelcima dobije na kompenzaciju proizvode vojne industrije te zemlje. Za ministra odbrane neverovatno je to što je njegov prethodnik Prvoslav Davinić potpisao ugovor o iznajmljivanju špijunskog satelita, a onda tvrdio da to što je potpisao nije validno. I za to sve još uvek nije odgovarao.

- Ne vidim kako je moguće da država dođe u situaciju da duguje toliki novac, a da neko ko je zloupotrebio službeni položaj još uvek nije pozvan da odgovara za to što je učinio - ocenjuje Šutanovac i izražava nadu da će pravosudni sistem naći načina da se neko pozove na odgovornost zbog štete koju je počinio i koja je enormna.

Izvor: Danas
Logged
švercer011
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 737« Reply #6 on: May 27, 2010, 07:29:56 pm »

Srbiji plene imovinu u Londonu?!

27. 05. 2010


Ako Izraelcima ne platimo 37 miliona evra odštete, mogu nam biti zaplenjeni avioni 'Jata' i sva državna imovina koja se nađe u Britaniji. Već prispelo sedam miliona evra kamate
Srbija bi već danas mogla da ostane bez aviona „Jata" koji sleti u London ili bez bilo koje druge pokretne ili nepokretne imovine na teritoriji Velike Britanije! Naime, presuda Arbitražnog suda u Londonu prema kojoj je naša država dužna da izraelskoj firmi „Imidžset" isplati 37 miliona evra odštete za zakup satelita već je izvršna i preti nam realna opasnost od zaplene imovine države Srbije bilo gde u Britaniji!

Novinar Pressa juče je ekskluzivno imao uvid u presudu Arbitražnog suda iz februara ove godine u kojoj se navodi da naša država u roku od 75 dana može da zatraži odlaganje plaćanja odštetnog zahteva od 37 miliona evra. Srbija je tu pravnu mogućnost iskoristila i dobila je „grejs period" od nekoliko meseci da uđe u hitne pregovore sa Izraelcima. Ako ovi pregovori ne uspeju ne samo da nam preti zaplena imovine već i ogromna, višemilionska kamata!
Prema navodima presude u koju smo imali uvid, za satelit je trebalo da bude plaćeno 30.532.000 evra, a ostatak od skoro sedam miliona evra je kamata na dug!

- Za period od 2005. kada je potpisan ugovor do februara 2009. godine stigla nam je na naplatu kamata od čak 4.640.000 evra. A, od februara 2009. do februara 2010. kamata je još 1.930.000 evra. Tako da je ukupan dug Srbije, zaključno sa 25. februarom ove godine, 37.105.000 evra - navodi se u presudi Arbitražnog suda. Naravno, ako ne bude dogovora, taj dug bi mogao da se uveća za još nekoliko miliona evra nove kamate!

Ako Srbija odbije da plati odštetu po presudi Arbitražnog suda može joj se oduzeti sva imovina koja se nađe na „teritoriji izvršenja", dakle u Velikoj Britaniji. Predmet zaplene ne mogu biti diplomatski objekti, ali se državi može zapleniti avion, brod ili, na primer, novac iz nekog državnog fonda ili državne kompanije.

Sagovornik Pressa iz vrha vlasti kaže da se, zbog toga, pod hitno mora napraviti dogovor sa Izraelcima.

- Ako se nešto odmah ne uradi, kamate i dug će i dalje rasti tako da je moguće da do kraja godine sve to naraste i do 40 miliona evra, jer mi snosimo i troškove procesa, kao tužena strana koja je izgubila spor - kaže sagovornik našeg lista i dodaje da ne bi trebalo očekivati milost od Izraelaca:

- U pitanju je klasičan komercijalan ugovor sa privatnom firmom, koju ne interesuju naši državni problemi već samo sopstveni interes - navodi sagovornik Pressa.

Inače, sa presude Arbitražnog suda u Londonu danas će, na sednici Vlade, biti skinuta oznaka državne tajne. Ova presuda ima čak 100 strana i u njoj se nalazi čitava agenda pregovora, iskazi svedoka tokom suđenja i nalazi veštaka.
Slobodan Homen, državni sekretar Ministarstva pravde, koji je predložen za šefa pregovaračkog tima kazao je juče Pressu da će o posledicama presude i pregovaračkoj poziciji Srbije moći da priča tek posle današnje sednice Vlade.

- Svi dokumenti još uvek nose oznaku poverljivosti, a pregovarački tim još nije imenovan. Već sam kazao da je pozicija Srbije jako teška, ali da moramo da pokušamo da uradimo sve da bismo smanjili odštetu i izbegli situaciju u kojoj plaćamo, a ne dobijamo ništa. Strpite se još malo - poručio je Homen.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić rekao je juče da sa Izraelcima treba sklopiti dogovor da se za 37 miliona evra od njih kupi „vojna tehnologija koja će se primeniti u civilne svrhe".   

(D. I. - B. B.)

Logged
švercer011
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 737« Reply #7 on: June 01, 2010, 10:04:28 pm »


* satelit.jpg (67.87 KB. 400x587 - viewed 69 times.)


Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.018 seconds with 25 queries.