PALUBA
July 30, 2010, 01:47:44 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:

Home   Help Search Calendar Login Register  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Sudbina jedine preostale hrvatske podmornice "Velebit"  (Read 1137 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Moderator
*

Hrvatska Hrvatska

« on: October 19, 2009, 04:45:54 PM »

19.10.2009.

Jedina hrvatska podmornica ‘Velebit’ još pluta

Sudbina jedine preostale hrvatske podmornice “Velebit“, koje se iz neznanog razloga odreklo Ministarstvo obrane RH, i dalje je nepoznata. Hrvatski pomorski muzej (HPM) i Grad Split nisu digli ruke od nje, ali njezina sudbina, kako nam je rekla Nansi Ivanišević, savjetnica gradonačelnika za kulturu i prosvjetu, ovisi o budućoj lokaciji smještaja Pomorskog muzeja.

- Gradu je svakako u interesu zadržati je u Splitu kao dio fundusa HPM-a, tim više što je u Splitu izgrađena. Kako HPM nije u mogućnosti osigurati odgovarajući smještaj, a budući da Tvrđava Gripe svojim položajem i prostornim karakteristikama nije odgovarajuće rješenje za smještaj pomorskog muzeja, Grad Split će u suradnji s HPM-om pokušati razmotriti mogućnost povoljnijeg smještaja u sklopu kojeg će biti riješeno pitanje podmornice “Velebit“ - poručila je savjetnica Ivanišević.

Koja bi mogla biti idealna lokacija za budući smještaj HPM-a? Spominju se dvije lokacije: zgrada nekadašnjeg hotela “Ambasador“ i dio zgrade “Dalmacijavina“ uz Katalinića brig.

Po mnogima, upravo je prostor gradske luke idealna lokacija za Pomorski muzej. Bio bi to izuzetan doprinos gospodarstvu i turizmu grada, kao i prvorazredna atrakcija za stotine tisuće prolaznika kroz splitsku gradsku luku.

Ratna gradnja

Ponos splitske ratne brodogradnje, 21 metar duga podmornica ‘Velebit’, prva je i zadnja podmornica u floti HRM-a. U vrijeme mandata ministra obrane Berislava Rončevića, bez suglasnosti struke, proglašena je neperspektivnom čime je ugašena stogodišnja tradicija podmorničarstva u Hrvata.

Autor: Denis Krnić
Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr

Rastočija si se, ka barilo, leute moj
I mriža je sagnjila, leute moj
Osta si sam, napušten brod
Broker
Administrator
*

Srbija Srbija

Veteran

« Reply #1 on: October 19, 2009, 05:04:04 PM »

Jel upoznat neko da li Hrvatska planira u budućnosti da u sastavu svoje RM ima podmornice i na koje se "tipuje". Jel se priča nešto zvanično-nezvanično kako god.

leut
Moderator
*

Hrvatska Hrvatska

« Reply #2 on: October 19, 2009, 05:29:45 PM »

Iz Dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga Republike Hrvatske 2006.-2015.:

HRM nema sposobnost protupodmorničkog djelovanja. Raspolaže jednom podmornicom koja nije operativno uporabljiva. Ista je namijenjena za
ofenzivno polaganja mina i prijevoz podvodnih diverzanata. OS RH neće zadržati podmorničke sposobnosti, te će podmornica biti povučena iz uporabe.

Bez komentara...
« Last Edit: October 19, 2009, 05:49:21 PM by leut » Logged

Rastočija si se, ka barilo, leute moj
I mriža je sagnjila, leute moj
Osta si sam, napušten brod
vladimir_16
Stručni saradnik OMJ
*

Bosnia and Herzegovina Bosnia and Herzegovina

Samo vas posmatram

« Reply #3 on: April 16, 2010, 07:46:28 AM »

JNA Podmornice: ( izvor Nacional hr.)
 P-821 “Heroj“ – generalni remont obustavljen 2004.; izbačena iz operativne upotrebe; nudi se na prodaju; brod trenutno u Arsenalu Tivat
 P-822 “Junak“ – povučena iz operativne upotrebe RMVJ sredinom devedesetih; isečena u staro gvožđe u Arsenalu Tivat
P-823 “Uskok“ – povučena iz operativne upotrebe RMVJ 1998.; početkom 2007. prodana kao sekundarna sirovina i isečena u staro gvožđe u Izmiru u Turskoj
P-831 “Sava“ – povučena iz operativne upotrebe Mornarice VSCG 2004.; nudi se na prodaju; brod trenutno u Arsenalu Tivat
P-832 “Drava“ – generalni remont prekinut 1996.; povučena iz operativne upotrebe Mornarice VSCG; nudi se na prodaju; brod trenutno u Arsenalu Tivat
P-911 “Tisa“ – povučena iz operativne upotrebe RMVJ 1997.; konzervirana; nudi se na prodaju; trenutno je u Arsenalu Tivat
P-912 “Una“ – povučena iz operativne upotrebe RMVJ 1997.; konzervirana; nudi se na prodaju; trenutno je u Arsenalu Tivat
P-913 “Zeta“ – povučena iz operativne upotrebe MVSCG 2005.; nudi se na prodaju; brod trenutno u Arsenalu Tivat
P-914 “Soča“ – 1991. ostala u Hrvatskoj; remontirana; od 1996. u operativnoj upotrebi RM Hrvatske pod imenom P-01 “Velebit“; izbačena iz operativne upotrebe 2004.; nudi se na prodaju; brod trenutno u ratnoj luci “Lora“ Split
P-915 “Vardar“ – generalni remont prekinut 2003.; povučena iz operativne upotrebe MVSCG; nudi se na prodaju; brod trenutno u Arsenalu Tivat
P-916 “Vrbas“ – povučena iz operativne upotrebe MVSCG 2005.; nudi se na prodaju; brod trenutno u Arsenalu Tivat.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Tema-dana/34873/Hrvati-i-Slovenci-ratuju-oko-podmornice
USS Nevada
mornar
*

Hrvatska Hrvatska

« Reply #4 on: April 18, 2010, 10:24:09 PM »

Čekaj zar se ne obnavljaju 1 klase heroj i jedna diverzantska za muzejske eksponate u crnoj gori za neki muzej.
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
*

Srbija Srbija

« Reply #5 on: April 18, 2010, 11:13:38 PM »

Postoji podatak da Crnogorci nameravaju da poklone po jednu podmornicu kao muzejski primerak svakoj od bivših republika SFRJ.

During the war...
Rade
Administrator
*

Srbija Srbija

« Reply #6 on: April 18, 2010, 11:14:52 PM »

Za Sloveniju je otegljena pre par dana.

„Ако каниш побиједити, не смијеш изгубити”
USS Nevada
mornar
*

Hrvatska Hrvatska

« Reply #7 on: April 19, 2010, 03:32:11 PM »

Za Sloveniju je otegljena pre par dana.

Ja sam čuo da ona šta bi trebala biti poklonjena hrvatskoj bi dobila smještaj u Puli  ,a sada!!!
USS Nevada
mornar
*

Hrvatska Hrvatska

« Reply #8 on: April 19, 2010, 03:54:27 PM »

http://www.podmornicar.hr/default.asp?inc=Novost1&ainc=4
kukador
desetar
*

« Reply #9 on: April 23, 2010, 12:10:29 PM »

Za sloveniju odteglejna pre par dana?
Može malo detjla oko toga?