PALUBA
February 24, 2024, 02:57:37 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Donirajte Palubu
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Bojna za opću logističku potporu ZzP OSRH  (Read 9318 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« on: April 13, 2011, 02:39:21 am »

Bojna za opću logističku potporu ZzP

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Bojna za opću logističku potporu (BzOLP) postrojba je u sastavu Zapovjedništva za potporu OSRH. Ustrojavanje Bojne započelo je u srpnju 2007., a završeno godinu dana kasnije. Tako ustrojena Bojna za opću logističku potporu se, uz Zapovjedništvo, isprva sastojala od četiri multifunkcionalne satnije i to satnija za održavanje, za opskrbu, za transport i građevinske radove te trinaest funkcionalnih vodova, koji su strukturirani modularno u skladu s predviđenom uporabom Bojne. 

Bojna za opću logističku potporu sastavni je dio najviše izvršne logističke postrojbe Zapovjedništva za potporu OS RH, te čini okosnicu cjelokupnog logističkog sustava OS RH, poglavito u dijelu pružanja logističke potpore u terenskim uvjetima.

Bojna za opću logističku potporu za provedbu temeljne zadaće iz dijela terenske logistike - formiranje namjenskih organiziranih snaga (NOS) za pružanje druge razine logističke potpore postrojbama u području operacija, sukladno potrebama, ojačava se resursima Remontnog zavoda, Vojno zdravstvenog središta, Bojne za opskrbu kao i ostalih postrojbi Zapovjedništva za potporu.

Misija Bojne za opću logističku potporu je provedba logističke potpore (druga i treća linija logističke potpore) u području operacije.

Zadaće:

- Raspoređivanje i ustrojavanje logističke baze u području operacija.
- Uspostavljanje do tri nacionalna elementa potpore.
- Prijem, skladištenje i čuvanje materijalne imovine svih klasa u području operacije.
- Opskrba postrojbi materijalne imovine svih klasa.
- Pročišćavanje i distribucija vode u području operacije.
- Priprema i podjela hrane.
- Prednja popuna kopnenih i zračnih snaga gorivom, mazivima i tekućinama uključujući i distribuciju u području operacija.
- Sanitetski transport u području operacija.
- Izvlačenje i evakuacija materijalno-tehničkih sredstava.
- Održavanje materijalno-tehničkih sredstava.
- Ispomoć postrojbama OS RH u I. stupnju održavanja.
- Uspostava i održavanje kampa za smještaj postrojbe razine ojačane manevarske bojne.
- Održavanje infrastrukture u pozadinskom području.
- Opskrba energentima u kampu.
- Održavanje linija opskrbe.
- Asanacija terena - bojišnice.

U sastavu Bojne za opću logističku potporu nalaze se:

- Zapvjedništvo
- Zapovjedni vod
- Materijalno središte
- Satnija za usluge
- Satnija za održavanje
- Satnija za opskrbu
- Satnija za transport
- Satnija za graditeljske radove
- Satnija za sanitetski prijevoz

  A u sastavu Bojne i njenih Satnija djeluju:

  - Vod za horizontalne konstrukcije
  - Vod za opskrbu sredstvima klase III
  - Vod za rukovanje i skladištenje gorivom u terenskim uvjetima
  - Vod za transport i pretovar materijalne imovine
  - Desetina za pročišćavanje vode
  - Desetina za sanaciju terena
  - Skupina za kontrolu kretanja (MOVCON tim)
  - ...

Pet satnija (Satnija za usluge, Satnija za opskrbu, Satnija za transport, Satnija za graditeljske radove, Satnija za sanitetski prijevoz) i zapovjedništvo bojne stacionirani su u vojarni "Croatia“ u Zagrebu. Zapovjedništvo Satnije za održavanje i njen 1. vod stacionirani su u vojarni „pk Predrag Matanović“ u Petrinji, dok su njezini vodovi i skupine za održavanje razmješteni u Požegi, Đakovu i Benkovcu.

Bojna za opću logističku potporu slijednik je ratne 311. prometne bojne, a kasnije preustrojem OSRH Transportne bojne.

Sukladno Odluci ministra obrane o danima rodova, službi, struka i posebnih dijelova Oružanih snaga Republike Hrvatske 30. svibnja se obilježava Dan Bojne za opću logističku potporu.


____________________________________________

13.4.2011

Obuka laboranata za uporabu laboratorija za ispitivanje osnovnih svojstava goriva

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Bojna za opću logističku potporu Zapovjedništva za potporu provela je od 31. siječnja do 22. ožujka 2011. godine u vojarni Pleso obuku laboranata za uporabu pokretnog laboratorija za ispitivanje osnovnih svojstava goriva u Vodu za opskrbu klase III.
   
Polaznici obuke bili su djelatnici Bojne za opću logističku potporu, a cilj ove obuke je obučiti djelatnike pokretnog laboratorija kako koristiti uređaje i analizirati uzorke prema metodama te obučiti laborante za ispitivanje propisanog tijeka ispitivanja funkcioniranja pokretnog laboratorija. Obuka je obuhvatila upoznavanje i rad s uređajem, objašnjenje njegovih dijelova i funkcija te rad s ostalim sredstvima potrebnim za izvođenje pojedine analize.
Zadaća ispitivanja je ocjena sukladnosti te provjera kvalitete i funkcionalnosti sustava sa zahtijevanim standardnim metodama.

Izvor: OSRH web


* zzp_lab.jpg (64.17 KB, 800x569 - viewed 237 times.)

* BZOLP_ZNAK_SCAN.jpg (141.74 KB, 600x609 - viewed 223 times.)
« Last Edit: September 02, 2017, 10:13:27 am by leut » Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #1 on: April 13, 2011, 03:51:58 pm »

Obuka Desetine za sanaciju terena

Za pripadnike Desetine za sanaciju terena Bojne za opću logističku potporu Zapovjedništva za potporu od 21. ožujka do 1. travnja 2011. godine Vojno zdravstveno središte je organiziralo i provelo obuku. Voditelj obuke bio je načelnik Odjela za veterinu Vojno zdravstvenog središta pukovnik Željko Javor koji je organizirao teorijsku obuku na Hrvatskom vojnom učilištu Petar Zrinski, dok je praktični dio nastave s provjerom usvojenog gradiva održan u vojarni u Velikoj Buni.
      
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Cilj obuke je educirati i uvježbati pripadnike Desetine za sanaciju terena iz sastava Bojne za opću logističku potporu ZzP-a u cilju dostizanja stalne spremnosti za provođenje zadaće sanacije bojišnice u ratnim uvjetima te ugroženog područja nakon prirodnih i drugih katastrofa u mirnodopskim uvjetima.
      
Zadaća obuke je bila educirati i uvježbati svakog polaznika kroz teoretsku i praktičnu nastavu te mogućnost primjene stečenih vještina u realnim situacijama terena kao što je prikupljanje i identifikacija leševa poginulih vojnika i civila i njihovo adekvatno zbrinjavanje, sakupljanje životinjskih leševa te neškodljivo uklanjanje istih i sakupljanje odbjegle ili lutajuće stoke i osiguravanje veterinarskog zbrinjavanja životinja.

Svi polaznici obuke uspješno su položili završni ispit i uspješno odradili završnu vježbu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Izvor: OSRH web


* zzp_sanacija1.jpg (221.53 KB, 800x569 - viewed 287 times.)

* zzp_sanacija3.jpg (186.76 KB, 800x569 - viewed 236 times.)
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #2 on: April 24, 2011, 02:05:34 am »

21.04.2011.

Certifikati pripadnicima Voda za opskrbu sredstvima klase III

Pripadnicima Voda za opskrbu sredstvima klase III. Bojne za opću logističku potporu Zapovjedništva za potporu (ZzP) danas, 21. travnja 2011. godine u Veleposlanstvu SR Njemačke uručeni su certifikati o osposobljenosti za rukovanje taktičkom opremom namijenjenom za skladištenje i opskrbu kerozinskim i dizelskim gorivom u terenskim uvjetima.

Svečanoj ceremoniji nazočili su njemački vojni izaslanik pukovnik Ralf Mayer, zapovjednik ZzP-a general bojnik Mate Ostović, zapovjednik Bojne za opću logističku potporu pukovnik Zvonko Jurasović te časnik za održavanje klase III Logističkog operativnog središta bojnik Bruno Špoljar.
Obuka djelatnika voda klase III za rukovanje taktičkom opremom namijenjenu za skladištenje i opskrbu kerozinskim i dizelskim gorivom u terenskim uvjetima provedena je od strane instruktora njemačke vojske tijekom lipnja 2010. godine.

Izvor: MORH web

« Last Edit: September 24, 2012, 07:19:40 pm by leut » Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #3 on: March 11, 2015, 09:00:59 am »

27.2.2015.

Obuka MOV CON Tima Bojne za opću logističku potporu ZzP-a

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
U Središtu za obuku i doktrinu logistike Požega, Zapovjedništva za potporu Oružanih snaga RH od 23. do 27. veljače 2015. godine provedeno je osposobljavanje pripadnika Desetine za upravljanje prometom (movement control - MOV CON) Bojne za opću logističku potporu ZzP-a za sudjelovanje na međunarodnoj vojnoj vježbi “Capable Logistician 2015“.

Obuku pripadnika Desetine za upravljanje prometom proveli su nastavnici i instruktori Odsjeka za izobrazbu i doktrinu prometne službe, iz područja provedbe prometnog izvida cestovnih pravaca, temeljnog korištenja alata za logističko izvješćivanje (LOGREP) i programa sigurne i terenske vožnje. Navedena obuka provedena je dijelom po cestovnim pravcima Požeško-slavonske županije, a dijelom u informatičkoj učionici Središta za obuku i doktrinu logistike požega te logističkom vježbalištu Glavica.

Nakon provedene obuke polaznici su osposobljeni za provedbu zadaća na navedenoj međunarodnoj vježbi kao dio međunarodne integrirane logističke postrojbe za koordinaciju i nadzor prometa (MOV CON MILU – Movement Control Multinational Integrated Logistic Unit).

Polaznik obuke natporučnik Vedran Barić izrazio je zadovoljstvo provedenom obukom te stečenim znanjima i vještinama: „Ovih pet proteklih dana bilo nam je vrlo zanimljivo i poučno. Sve zadaće koje su pred nas postavljene smo uspješno savladali te tako stekli neophodna znanja koja će nam biti potrebna da bi dostojno predstavljali naše Oružane snage na predstojećoj vježbi.“

Obuku je u potpunosti svladalo četiri polaznika, koji su stekli pravo za dobivanje potvrde o osposobljenosti.

Na kraju, voditelj obuke bojnik Boris Galić zaželio je polaznicima mnogo uspjeha na međunarodnoj vojnoj vježbi “Capable Logistician 2015“ te im uručio potvrde o osposobljenosti.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Tekst i foto: OS RH/Antun Mandić, osrh.hr


* 01mov.JPG (455.2 KB, 2592x1944 - viewed 394 times.)

* 02mov.JPG (526.37 KB, 2592x1944 - viewed 160 times.)

* 04mov.JPG (450.57 KB, 2592x1944 - viewed 217 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 258


« Reply #4 on: March 11, 2015, 09:33:46 pm »

Quote
iz područja provedbe prometnog izvida cestovnih pravaca, temeljnog korištenja alata za logističko izvješćivanje (LOGREP) i programa sigurne i terenske vožnje.

Pa zar ovaj zadatak u HV ne sprovodi vojna policija? Tzv. saobraćajno izviđanje je uvek bio zadatak saobraćajne vojne policije (uključujući i izveštavanje).
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #5 on: July 15, 2016, 06:57:37 pm »

12.7.2016.

Vježba opskrbe gorivom u terenskim uvjetima

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Pripadnici Voda za opskrbu materijalnom imovinom klase III, Bojne za opću logističku potporu, Zapovjedništva za potporu predvođeni satnikom Zoranom Matasićem uz dva pripadnika OS R Mađarske na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ Slunj u sklopu MVV „Mir 16/2“ provode Vježbu opskrbe gorivom u terenskim uvjetima, a u svrhu pripreme za MVV „Safety Fuel 2016“ u R Mađarskoj.

Vježba je jedna od ključnih aktivnosti u procesu pripreme za MVV „Safety Fuel 2016“, a za cilj ima integraciju OS RH u program Safety Fuel koji je iniciran od strane OS SR Njemačke u svrhu razvijanja Višenacionalnih logističkih sposobnosti. Kroz vježbu je od strane pripadnika OS R. Mađarske provedeno certificiranje spremnika namijenjenih za sudjelovanje na MVV „Safety Fuel 2016“ na način da je izvršena tlačna proba savitljivih spremnika zapremine 25m3. U vremenu od 12. do 14. srpnja Vod za opskrbu materijalnom imovinom klase III vršit će popunu dizel gorivom igrajućih snaga 5. HRVCON-a RSM, te će također prezentirati nacionalne procedure planiranja skladištenja goriva u terenskim uvjetima i uskladiti ih s procedurama OS R Mađarske i OS SR Njemačke kako bi se postigla puna interoperabilnost tijekom MVV „Safety Fuel 2016“.

Vježba opskrbe gorivom u terenskim uvjetima se provodi kroz tri faze: u prvoj je provedena priprema za vježbu koja je obuhvatila pregled dokumentacije, planiranje i postavljanje opreme za opskrbu gorivom u terenskim uvjetima sukladno konfiguraciji terena te prijem i izdavanje goriva; u drugoj će se provesti potpora igrajućim snagama 5. HRVCONA RSM; a u trećoj će biti provedena raščlamba s ciljem otklanjanja uočenih nedostataka u radnjama i postupcima i nedostataka na opremi kako bi postrojba u potpunosti bila spremna za sudjelovanje na MVV „Safety Fuel 2016“.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Tekst: OS RH/K. Črnugelj, Foto: OS RH/Z. Matasić, K. Črnugelj, osrh.hr


* opskrba_gorivom_zzp_osrh_07.jpg (257.2 KB, 1200x900 - viewed 190 times.)

* opskrba_gorivom_zzp_osrh_01.jpg (263.35 KB, 1200x900 - viewed 140 times.)
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #6 on: July 15, 2016, 07:00:06 pm »

Vježba opskrbe gorivom u terenskim uvjetima

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Foto: OS RH/Z. Matasić, K. Črnugelj, osrh.hr


* opskrba_gorivom_zzp_osrh_03.jpg (245.2 KB, 1200x900 - viewed 131 times.)

* opskrba_gorivom_zzp_osrh_04.jpg (303.54 KB, 1200x900 - viewed 157 times.)

* opskrba_gorivom_zzp_osrh_05.jpg (265.53 KB, 1200x900 - viewed 131 times.)

* opskrba_gorivom_zzp_osrh_06.jpg (269.84 KB, 1200x900 - viewed 135 times.)

* opskrba_gorivom_zzp_osrh_02.jpg (654.67 KB, 1200x675 - viewed 133 times.)
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #7 on: February 24, 2017, 04:59:41 pm »

Tjedni pregled motornih vozila i radnih strojeva

1. priprema vojnika, utvrđivanje potpunosti opreme i kontrola ispravnosti,
2. pregled vozila,
3. pregled sklopova transmisije (kontrola ulja, postojanje curenja ulja u sklopovima transmisije),
4. pregled upravljačkog mehanizma,
5. pregled motora,
6. čišćenje i podmazivanje motornih vozila,
7. završne radnje (upisivanje nepravilnosti u propisane obrasce, vraćanje alata i pribora u motorno vozila, parkiranje motornog vozila, čišćenje parka motornih vozila, popunjavanje dokumentacije motornog vozila i vraćanje ključeva u postrojbu).

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Foto: Vladimir Magdić, osrh.hr


* osrh_01.jpg (189.26 KB, 1024x768 - viewed 120 times.)

* osrh02.jpg (206.44 KB, 1024x768 - viewed 202 times.)

* osrh_03.jpg (178.23 KB, 1024x768 - viewed 201 times.)

* osrh_04.jpg (201.15 KB, 1024x768 - viewed 146 times.)

* osrh_05.jpg (176.1 KB, 1024x768 - viewed 153 times.)
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #8 on: April 29, 2018, 04:46:47 pm »

Broj 550 | 19.04.2018

Ekspedicijski kamp - testiranje sastavljanja i održavanja

Pripadnici Bojne za opću logističku potporu Zapovjedništva za potporu u Zračnoj luci Pula od 9. do 16. travnja testirali su uvjete boravka u modernom ekspedicijskom kampu. Bila je to prilika i da se što veći broj pripadnika obuči postavljati komforne šatore stvorene za boravak u ekstremnim vremenskim uvjetima


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Kako bi testirali uvjete u modernom ekspedicijskom kampu, osmišljenom za boravak u ekstremnim vremenskim uvjetima i na različitim terenima, uz komfor koji, među ostalim, uključuje klimu, grijanje i LED rasvjetu, u Zračnoj luci Pula pripadnici Bojne za opću logističku potporu Zapovjedništva za potporu podigli su pravo naselje šatora punim imenom Force Provider Bace Camp.

U njemu je od 9. do 16. travnja boravilo 16 pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga, devet polaznika Temeljne časničke izobrazbe, tri instruktora intendantske službe iz Središta za obuku i doktrinu logistike i oko 70 pripadnika BzOLP-a. Radi se o kampu koji ima kapacitet za smještaj 150 vojnika i prvi je put predstavljen početkom rujna prošle godine u zagrebačkoj vojarni ”Croatia“. Pripadnicima ZzP-a tada su obuku postavljanja i održavanja opreme kampa održali pripadnici Tima za tehničku potporu (Tehnical Assistance Teama) iz Letterkennyja u Pennsylvaniji. Boravak u Puli bio je prilika za provjeru jesu li pripadnici BzOLP-a usvojili sva znanja oko sastavljanja i održavanja kampa, ali i prilika za prenošenje stečenog znanja te testiranje šatora koji se u odnosu na one klasične vojničke doimaju poput hotelske sobe.

”S obzirom na to da smo prvi put samostalno sastavljali ekspedicijski kamp, bilo je dosta izazovno. Iako je u vojarni ”Croatia” provedena inicijalna obuka, tijekom uspostave i održavanja kampa pokazalo se da je ona bila nedostatna. Ekspedicijski kamp ipak smo uspjeli sastaviti u vrlo kratkom roku. Razmještanje ljudstva i opreme te smještaj i istovar zahtijeva minimalno jedan dan nakon čega treba pripremiti teren, a sastavljanje i opremanje kampa traje dodatnih pet dana. Moj je cilj u idućoj fazi dostići razinu obučenosti djelatnika BzOLP-a tako da ekspedicijski kamp stavimo u punu operativnu sposobnost u roku od 72 sata,” rekao je brigadir Ivica Raguž, zapovjednik Bojne za opću logističku potporu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Ekipa Hrvatskog vojnika ekspedicijski kamp obišla je s poručnicom Martinom Mataković-Barun koja je bila glavna osoba u organizaciji i postavljanju modernih šatora i svih popratnih sadržaja u kampu.

”Ekspedicijski kamp sastoji se od ukupno 15 šatora koji su namijenjeni dijelom za smještaj pripadnika na terenu, a dijelom za uredske prostorije. Deset je smještajnih šatora, a u ostalih pet smješten je stožer Bojne, dnevni boravak i teretana. U svakoj spavaonici deset je sklopivih kreveta na kat pa tako u svakom šatoru može boraviti 20 vojnika. Tu su još dva šatora za tuširanje i jedan za restoran koji se veže na terensku kuhinju,” pojašnjava  poručnica Mataković-Barun. Šatori za tuširanje također djeluju poprilično komforno – imaju ukupno osam tuševa, opremljeni su klimama i grijalicama, a temperatura vode također je lako podesiva. Tuševi imaju i dvije pumpe – jedna povlači čistu vodu u sustav, dok druga pumpa otpadnu vuče u odgovarajuće spremnike. Svi objekti koji koriste vodu imaju i priključene sustave za dovod čiste i odvod otpadne vode, a čak 75 posto vode upotrebljene za tuširanje i pranje rublja može se ponovno koristiti. U kampu postoji i praonica rublja te kontejneri sa sanitarnim čvorom.

”Nakon ove obuke ukupno će 24 pripadnika BzOLP-a biti osposobljeno za podizanje i održavanje ekspedicijskog kampa. Primarni cilj boravka u Puli bio je vidjeti jesmo li usvojili sva znanja na obuci, koju su nam držali pripadnici Force providera Base Campa u vojarni ”Croatia”, ali i da sami obučimo veći broj pripadnika u cilju postizanja veće sposobnosti pripadnika za daljnji rad. Kamp će se demontirati nakon 22. travnja i bit će to prvi put da se demontaža radi samostalno. Budući da je većina pripadnika ovo radila prvi put, bilo je malih izazova, ali zadovoljni smo i vjerujemo da će idući put biti bolje,” kaže poručnica Mataković-Barun. Načinom na koji se podizao kamp zadovoljan je i desetnik Dragan Parlić iz BzOLP-a.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
”Kad se jednom svlada slaganje, podizanje kampa je dosta jednostavno. Uz kuhinju smo organizirali i prostor za skladištenje namirnica, pekarskih proizvoda, hladnjaču, mesnicu. Sam kamp ima svoj generator i drugi sustav za opskrbu električnom energijom, ima vodu, neovisan je od drugih izvora i za njegovo je postavljanje zapravo potrebna samo ravna površina,” opisuje Parlić. Nakon demontaže šatora, inače izrađenih od nezapaljivog materijala, i drugih popratnih objekata, nastavlja Parlić, kamp se sklapa u 30 kontejnera i dalje se prevozi na iduću potrebnu lokaciju. A njegova sigurna iduća lokacija jest vježba Velebit 18 – intergranska vježba Hrvatske kopnene vojske, Hrvatske ratne mornarice i Hrvatskog zrakoplovstva koja bi se trebala održati u listopadu ove godine.

Kamp je sa suradnicima posjetio i zapovjednik ZzP-a general-bojnik Mladen Fuzul kojem je održana i prezentacija sastavljanja ekspedicijskog kampa.

”Osnovna namjera bila je izići na teren i testirati puno funkcioniranje kampa. Tu će nam pripadnici ZSS-a, koji sada borave u kampu, biti od velike pomoći da nam kažu svoja zapažanja. Ima detalja koje treba doraditi, ali zadovoljan sam prikazanim. Iduća uporaba ekspedicijskog kampa bit će na vježbi Velebit 18”, komentirao je nakon obilaska kampa general Fuzul. Iako su kamp posjetili i u njemu boravili i drugi pripadnici Hrvatske vojske, glavnu riječ u ovom projektu ipak su imali pripadnici ZzP-a koji se pripremaju i za četverodnevnu proslavu 16. obljetnice ustrojavanja ZzP-a. U povodu obilježavanja te obljetnice izrađen je i prigodni program, a svaki dan imat će poseban tematski sadržaj. Prvog dana obilježavanja, 2. svibnja, bit će Spomendan na sve preminule i poginule pripadnike ZzP-a, idući dan bit će Dan edukacije, 4. svibnja osmišljen je kao Dan sporta i glazbe, dok će zadnji dan obilježavanja, 5. svibnja, biti Dan zdravlja i humanosti. Iz ZzP-a poručuju kako im je prilikom izrade programa osnovna ideja bila pokušati domaćoj javnosti što više kroz različite aktivnosti predstaviti ZzP i Hrvatsku vojsku u cjelini.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
”Isto tako u tijeku je rekonstrukcija i izrada sportskih objekata u vojarni "Croatia" koji će se tom prigodom u duhu proglašenja godine spremnosti i aktivnosti hrvatskog vojnika i službeno otvoriti na Dan sporta i glazbe te staviti na uporabu svim pripadnicima Hrvatske vojske smještenim u vojarni,” pojasnila je natporučnica Ines Grossi, časnica za odnose s javnošću ZzP-a.


Martina Butorac, Foto Mladen Čobanović, Hrvatski vojnik


* 550-kamp-1.JPG (415.87 KB, 750x422 - viewed 163 times.)

* 550-kamp-2.JPG (311.52 KB, 750x501 - viewed 83 times.)

* 550-kamp-3.JPG (400.03 KB, 750x501 - viewed 102 times.)

* 550-kamp-4.JPG (247 KB, 750x421 - viewed 140 times.)
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #9 on: May 03, 2018, 06:04:44 pm »

25.04.2018.

Temeljna obuka rukovatelja za pročišćavanje vode

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
U Zapovjedništvu za potporu od 16. do 27. travnja 2018. godine u vojarni „Croatia“, Zagreb provodi se temeljna obuka rukovatelja za pročišćavanje vode. Uvježbavanje je pod vodstvom eksperata proizvođača opreme tvrtke Highland Engineering, Inc. Howell.

Na aktivnosti je nazočno devet pripadnika Voda za pročišćavanje i opskrbu vodom, Bojne za opću logističku potporu i dvije pripadnice veterinarske struke Vojno zdravstvenog središta. Dana 24. travnja 2018. godine pripadnici obučne skupine i eksperti tvrtke proizvođača navedenih uređaja održali su prezentaciju rada uređaja za pročišćavanje vode za predstavnike Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, predstavnice Laboratorija NBKO Hrvatskog vojnog učilišta „dr Franjo Tuđman“ (HVU), Voditelja katedre za logistiku HVU te predstavnike Uprava J3 i J5 GS HV.

Podsjećamo, dana 14. rujna 2017. Zapovjedništvo za potporu zaprimilo je taktičku opremu za pročišćavanje vode po principu obrnute osmoze (Reverse Osmosis Water Purification Unit / ROWPU TWPS 1500 GPH). Radi se naime o dva uređaja koja su nabavljeni putem američkog donacijskog programa ECF / Expeditionary Capability Fund. Ulaskom Republike Hrvatske, a time i Hrvatske vojske u NATO, Republika Hrvatska se obvezala opremiti i osposobiti vojne postrojbe usklađene s NATO standardima i sposobne za ravnopravno sudjelovanje u NATO vođenim aktivnostima. U tom kontekstu Republika Hrvatska je preuzela i obavezu formiranja, opremanja i obuke postrojbe razine voda sa sposobnošću pročišćavanja vode u terenskim uvjetima, skladištenja pročišćene vode te sposobnošću prijevoza i distribucije pročišćene vode. Sposobnost tima za pročišćavanje vode podrazumijeva provedbu navedenih aktivnosti poglavito u sklopu NATO JLSG strukture, EU vođenih operacija, UN misija, ali jednako tako i na teritoriju Republike Hrvatske u potpori postrojbi Hrvatske vojske te u slučaju potrebe pomoći civilnom stanovništvu.

Tijekom procesa pročišćavanja vode veterinarska struka Vojno zdravstvenog središta ispitivala je kakvoću vode iz vodozahvata kao i kakvoću pročišćene vode. „Radili smo s opremom terenskog laboratorija za mikrobiološko i fizikalno-kemijsko ispitivanje vode, čija analiza služi kao zadnja ocjena ispravnosti vode za piće nakon pročišćavanja. Analizom smo obuhvatili „sirovu“ vodu iz otvorenog vodo-zahvata, vodu iz javnog gradskog vodovoda te vodu pročišćenu uređajem koji radi po principu obrnute osmoze. Komparacijom rezultata izradile smo ocjenu zdravstvene ispravnosti navedenih tipova vode, a rezultati koje smo dobili govore da pročišćena voda fizikalno i kemijski zadovoljava sve parametre propisane zakonom o vodi za ljudsku potrošnju. Nadalje, mikrobiološkom analizom, nakon 24 h prvi rezultati su pokazali da je voda negativna, a čak i nakon dugotrajnog termostatiranja rezultati su bili stabilni i dalje negativni na pojavnost mikrobiološkog zagađenja, čime zaključujemo da je voda nakon pročišćavanja zdravstveno ispravna za piće“, zaključila je satnica Hermina Tonković-Hačić, časnica za veterinarstvo Vojno zdravstvenog središta.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Tekst i foto: npr Ines Grossi, morh.hr i osrh.hr


* prociscavanje_vode_25042018_01.jpg (249.97 KB, 1200x800 - viewed 95 times.)

* prociscavanje_vode_25042018_02.jpg (193.08 KB, 1200x800 - viewed 80 times.)

* prociscavanje_vode_25042018_03.jpg (154.13 KB, 1200x800 - viewed 67 times.)

* prociscavanje_vode_25042018_05.jpg (280.94 KB, 1200x800 - viewed 140 times.)
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.03 seconds with 24 queries.