PALUBA
February 24, 2024, 02:47:16 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2   Go Down
  Print  
Author Topic: Obavještajna pukovnija GS OS RH  (Read 18678 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« on: January 31, 2015, 10:37:43 am »

Obavještajna pukovnija

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
U skladu s odredbama Dugoročnog plana razvoja OS RH za razdoblje 2015. – do 2024. godine i odlukom Predsjednika Republike, iz sastava Središnjice elektroničkog izviđanja i Vojnoobavještajne bojne Hrvatske kopnene vojske, u prosincu 2014. ustrojena je Središnjica za obavještajno djelovanje (SOD), kao pristožerna postrojba Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, prethodnica današnje Obavještajne pukovnije.

Obavještajna pukovnija ustrojena je u srpnju 2019. sa zadaćom pružanja multidisciplinarne obavještajne potpore u miru sukladno konceptu domovinske sigurnosti i pružanja obavještajne potpore postrojbama Hrvatske vojske u izvršavanju zadaća.

Sljednica je Središnjice za obavještajno djelovanje (SOD), ustrojene krajem 2014. godine. Ustrojena je na temelju suvremenih izazova operativnog okružja te naučenih lekcija, na iskustvima postrojbi koje su sudjelovale u provedbi obrambenih i oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske, sudjelovanja u međunarodnim vojnim operacijama te nakon niza provedenih simulacijskih vježbovnih aktivnosti te vježbi na zemljištu u zemlji i inozemstvu (ISTAR 16, ISTAR 18, Unified Vision 18, Velebit 18 i druge združene intergranske i granske vojne vježbe), sukladno doktrinarnim smjernicama GS OSRH.

Misija, ustroj i zadaće Obavještajne pukovnije obuhvaćaju širok spektar obavještajne potpore temeljen na konceptu ISTAR (Intelligence, Surveillance, Target Aquisition and Reconnaissance), tj. obavještajno djelovanje, motrenje, nominacija ciljeva i izviđanje. ISTAR koncept integrira i usklađuje planiranje i djelovanje obavještajnih disciplina i senzora, obradu, iskorištavanje, određivanje i nominaciju ciljeva te sustave za raspodjelu u izravnoj potpori trenutačnih i budućih operacija.

Obavještajna pukovnija (OP) održava i razvija sposobnosti obavještajnih disciplina prikupljanja elektroničkim izviđanjem (SIGINT), iz ljudskih (HUMINT), otvorenih (OSINT), slikovnih (IMINT) izvora, geoprostornom obavještajnom potporom (GEOINT), dubinskim nadzorom (LRS), a ujedno razvija i komponente elektroničkog ratovanja (EW) za potrebe OS RH na taktičkoj i operativnoj razini.

Misija postrojbe

Obavještajna pukovnija djeluje kroz uporabu namjenski organiziranih vojnoobavještajnih snaga integriranih kroz vojnoobavještajni modul koji se sa svojim sposobnostima pridodaje namjenski ustrojenim snagama na operativnoj i taktičkoj razini. S tim sposobnostima postrojbe postaju učinkovitije u fazi planiranja operacije/zadaća te same provedbe, gdje djeluju s punom situacijskom sviješću što se u području operacije i oko njega događa. Vojnoobavještajni modul modularno je ustrojen, od prikupljačkih i analitičkih timova, a sam sastav određuje se u skladu s vrstom, namjerom i veličinom operacije te zahtjevima zapovjednika operacije za obavještajnu potporu.

Temeljna misija postrojbe je multidisciplinarnim obavještajnim djelovanjem pružiti potporu GS OS, sigurnosno obavještajnom sustavu i sustavu Domovinske sigurnosti u procesu kontinuiranog otkrivanja indikatora ranog upozorenja koji mogu utjecati na operativno i strategijsko iznenađenje.

Obuka

Obuka u Obavještajnoj pukovniji izazovna je i raznovrsna te zadovoljava sve zahtijevane sposobnosti. Zajednička obuka svih razina u Obavještajnoj pukovniji usredotočena je na misiju postrojbe, a temelji se na doktrinarnim načelima, iskustvima iz suvremenih operacija i Domovinskog rata. Intenzivnom obukom teži se izvrsnosti postrojbe u cjelini te spremnosti za aktivno pružanje vojnoobavještajne potpore manevarskim i specijalnim snagama u provedbi operacija. Kao nositelj obuke i razvoja vojnoobavještajnog roda, Pukovnija provodi opće i specijalističke tečajeve iz vojnoobavještajnog funkcionalnog područja (F2), za sve pripadnike i pripadnice vojnoobavještajnog roda i Oružanih snaga RH u cjelini. Pripadnicima Obavještajne pukovnije uz obuku i školovanje osiguran je dugogodišnji razvoj u okviru vojnoobavještajnog roda uz poštivanje kriterija profesionalnog razvoja vojnika, dočasnika i časnika. Vojno osoblje u sastavu Obavještajne pukovnije raspolaže širokim spektrom vojnih i civilnih znanja iz područja društvenih i tehničkih znanosti.

Ustroj Obavještajne pukovnije (2019 - )

- Zapovjedništvo
- Bojna za elektroničko izviđanje
- Bojna za obavještajnu potporu operacijama
- Središte za besposadne zrakoplovne sustave
- Združeno analitičko središte
- Središte za razvoj i obuku
- Satnija za potporu

Dan vojnoobavještajnog roda Oružanih snaga Republike Hrvatske 21. prosinca (21.12.) ujedno se obilježava kao i Dan postrojbe.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Središnjica za obavještajno djelovanje (2014 - 2019)

Srediišnjica za obavještajno djelovanje ustrojena je krajem 2014. godine. Temeljna misija postrojbe iz koje se razvila današnja Obavještajna pukovnija bilo je pružanje združene vojno obavještajne potpore Oružanim snagama u izvršenju mirnodopskih zadaća, provedbi ratnih i neratnih operacija te provoditi poslove strategijskoga elektroničkoga izviđanja za potrebe sigurnosno-obavještajnih agencija Republike Hrvatske. Zapovjednik SOD-a izravno je odgovorao načelniku Glavnog stožera za stanje borbene spremnosti, operativni rad postrojbe i razvoj propisanih sposobnosti.

Obavještajna uprava GS OS RH u skladu s definiranim funkcionalnim područjem provodila je koordinaciju, usmjeravanje i provedbu zajedničkih zadaća u skladu s planskim dokumentima te vršila nadzor rada i aktivnosti SOD. Postrojba je primarno bila namijenjena za uporabu na operativnoj razini uporabe, ali je posjedovala sposobnosti ojačavanja postrojbi i na taktičkoj razini. U srpnju 2019. godine Središnjica za obavještajno djelovanje (SOD) je preustrojena u Obavještajnu pukovniju,

Ustroj Središnjice za obavještajno djelovanje (2014 - 2019):

- Zapovjedništvo
- Združeno analitičko središte
- Središte za razvoj i obuku
- Središte za elektroničko izviđanje
  - Zapovjedništvo
  - Regionalna središta za elektroničko izviđanje
- Satnija za dubinsko izviđanje
- Satnija za potporu

U Gardijskim brigadama, od Izvidničkih satnija brigada i dijelova nekadašnje Vojnoobavještajne bojne HKoV, ustrojene su Vojnoobavještajne satnije.

Životopis prvog zapovjednika SOD (OP)

Prvi zapovjednik postrojbe bio je pukovnik Dražen Knezić. Pukovnik Knezić je rođen 30.11.1970. u Zaboku, Republika Hrvatska. U ratu je sudjelovao kao pripadnik 7. gardijske brigade. Tijek službe mu je usko vezan uz izvidničke i obavještajne dužnosti. Obnašao je dužnosti izvidnika, zapovjednika desetine, voda i satnije u izvidničkim postrojbama. Nakon dužnosti u Obavještajnoj upravi GS OS RH, s 15.12.2014. godine preuzima zapovijedanje nad SOD-om. Tijekom službe sudjelovao je dva puta u ISAF mirovnoj misiji kao Zapovjednik 1. HRV MLOT-a i na obavještajnoj dužnosti unutar struktura ISAF-a. Odlikovan je Redom hrvatskog trolista, Spomenicom domovinske zahvalnosti i Redom hrvatskog pletera te medaljama Ljeto i Oluja. Nagrađivan i pohvaljivan je u više navrata od najviših autoriteta.


osrh.hr & hrvatski-vojnik.hr


* Grb_SOD.png (1882.48 KB, 1647x1630 - viewed 1776 times.)

* GRB_OP.png (2859.29 KB, 3508x2480 - viewed 2 times.)
« Last Edit: September 23, 2021, 09:15:13 am by leut » Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #1 on: January 31, 2015, 10:49:43 am »

Središnjica za obavještajno djelovanje

Obuka u SOD

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Zajednička obuka svih razina u SOD usredotočena je na misiju, a temelji se na doktrinarnim principima, iskustvima iz suvremenih operacija i iskustvima iz Domovinskog rata. Intenzivnom obukom teži postizanju izvrsnosti postrojbe u cjelini te spremnosti za aktivno djelovanje u okviru sigurnosno-obavještajnog sustava RH.

Središnjica za obavještajno djelovanje planira i provodi obučne aktivnosti usredotočene na provedbu zadaća odnosno pružanju vojno-obavještajne potpore manevarskim i specijalnim snagama u provedbi operacija, koristeći stečene sposobnosti i vještine.

Nositelj je provedbe specijalističkih tečajeva i obuka vojno-obavještajnog roda, te provodi specijalistička osposobljavanja za pripadnike vojno-obavještajnih satnija gardijskih brigada. Postrojba je ustrojena po načelima NATO ISTAR koncepta te održava i razvija sposobnosti obavještajnih disciplina prikupljanja iz ljudskih, otvorenih, slikovnih, zvučnih izvora, elektroničkim izviđanjem i putem dubinskih izvidnika. Ujedno razvija i komponentu elektroničkog ratovanja za potrebe OS RH na operativnoj razini.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Strategijsko elektroničko izviđanje (SIGINT) provodi se za potrebe vojnih autoriteta i sigurnosno-obavještajnih agencija Republike Hrvatske, u skladu sa Zakonom kojim je reguliran sigurnosno-obavještajni sustav.

Osposobljavanje pripadnika postrojbe za provedbu zadaća elektroničkog ratovanja (eng. EW-Electronic Warfare) kompleksna je zadaća jer nakon odabira adekvatnog osoblja (civilna izobrazba) provodi se obuka temeljnih vojnih vještina te specijalistička obuka koja je podijeljena na teorijski i praktički dio. Završna provjera osposobljenosti te ocjenjivanje timova za elektroničko ratovanje EW odvija se kroz glavne obučne aktivnosti OS RH, intergranske vježbe na zemljištu u cilju eksploatacije elektromagnetnog spektra, kako bi se postiglo razumijevanje situacije te obrambeni i napadajni učinci. Elektroničko ratovanje je dio elektromagnetnih operacija, ratovanje u elektromagnetnom okružju.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Timovi za prikupljanje obavještajnih podataka iz ljudskih izvora su isključivo namijenjeni za provedbu zadaća u mirovnim vojnim operacijama, te se njihovo osposobljavanje i provodi usredotočenjem na zadaće u MVO. Prikupljanje iz ljudskih izvora pripadnici SOD-a provodili su tijekom misije ISAF u sastavu MLOT timova (Mobile Liaison and Observation Team) sa zadaćom provedbe višednevnih ophodnji u cilju prikupljanja obavještajnih podataka.

Pripadnici SOD-a su osposobljeni za izviđanja iza protivničke crte, izviđanje iz zraka besposadnim letjelicama, izviđanje i ometanje protivničke radio komunikacije te razvijaju vještine u alpinizmu, padobranstvu i ronjenju.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
U cilju ispunjavanja svojih zadaće koriste više metoda ubacivanja u prostor operacije zračnim putem od kojih je padobranstvo daleko najkompleksnije. Tehnike kojima se koriste kod ovog načina ubacivanja u prostor operacija su ubacivanje u područje operacija koristeći uže sa osiguranjem (SPIES), brzo uže (FRIES), te ubacivanje padobranskim skokovima. Padobranske skokove timovi mogu izvoditi prinudnim i slobodnim načinom otvaranja padobrana. Tehnike alpinizma se uvježbavaju tijekom cijele godine, a zahtijevaju izvršavanje različitih pojedinačnih i zajedničkih zadaća koje osiguravaju siguran prelazak prirodno nepristupačnog reljefnog oblika. Ovom obukom timovi se osposobljavaju za provedbu zadaća u otežanim zemljišnim i meteo uvjetima te svladavanju specifičnog reljefa i vertikalnih prepreka u planinskom području.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Vrhunac obučnog ciklusa iz područja alpinizma je višednevan boravak i kretanje timova s opremom. Nekima od alpinističkih tehnika timovi se koriste i prilikom ubacivanja i izvlačenja helikopterom u područje operacije ili na samom cilju, ovisno o zadaći. Obuka timova za ubacivanje na područje operacija vodenim putem se održava kroz dva segmenta: „Obuku borbenog plivača“ i „Obuku borbenog ronioca“.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Za provedbu prikupljanja iz slikovnih izvora Središnjica za obavještajno djelovanje se koristi sustavima IBL (sustav izvidničkih besposadnih letjelica). Osposobljavanje pripadnika timova se provodi kroz specijalističku obuku u cilju stjecanja vještina upravljanja za dostizanje taktičke ili operativne uporabe sustava kao i sposobnosti razmještaja u prostoru. Postoji cijeli niz zadaća za razvoj sposobnosti prikupljanja iz slikovnih izvora za koje se u SOD-e izgrađuju vještine i sposobnosti, a dijele se u tri skupine: potpora suprotstavljanju konvencionalnoj vojnoj prijetnji, potpora vojnim djelovanjima u suprotstavljanju asimetričnim ugrozama i potpora civilnim institucijama u svladavanju kriznih situacija.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Pojedinačna obuka u SOD se realizira u cilju osposobljavanja za brzo i kvalitetno uključivanje u postrojbenu obuku na svim razinama, integriranje stečenih znanja i vještina po disciplinama vojnoobavještajnog roda, te preuzimanje uloge obučavatelja.

Primjena doktrinarnog uređenja kao temeljnih načela djelovanja SOD, prioritetno je u potpori ciljevima nacionalnog sigurnosno-obavještajnog sustava. U njima su precizirane misije, funkcijski procesi, kao i smjernice za operacije koje se odvijaju ili se mogu odvijati u bliskoj budućnosti.

osrh.hr


* Obuka_SOD1.jpg (337.05 KB, 1060x708 - viewed 869 times.)

* Obuka_SOD2.jpg (1238.4 KB, 1630x990 - viewed 461 times.)

* Intel_gathering.jpg (51.5 KB, 502x256 - viewed 350 times.)

* Parachute.jpg (324.48 KB, 1287x1886 - viewed 416 times.)

* RiB.jpg (583.88 KB, 1711x995 - viewed 389 times.)

* Dron.jpg (323.64 KB, 1064x708 - viewed 866 times.)

* Dron_2.jpg (1699.51 KB, 2612x1959 - viewed 523 times.)
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #2 on: August 04, 2015, 01:31:31 pm »

Bespilotna letjelica Skylark I iz sastava Središnjice za obavještajno djelovanje GS OS RH. Hrvatska je svojevremeno nabavila četiri letjelice izraelskog proizvođača Elbit Systems.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Hrvatski vojnik

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] (Goran Mehkek / CROPIX), Jutarnji.hr* sod_bespilotna1.jpg (109.65 KB, 1200x798 - viewed 428 times.)

* mim__44__888069S0.jpg (242.58 KB, 1000x665 - viewed 434 times.)

* mim__112__887882S0.jpg (211.23 KB, 1000x665 - viewed 486 times.)
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #3 on: August 31, 2015, 08:38:45 am »

31.08.2015.

Obuka iz dubinskog izviđanja na vodi

„Pomakni svoje granice izdržljivosti, svladaj more i obavi zadaću“

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Uspješno provedenom obukom na vodi tijekom lipnja 2015, Satnija za dubinsko izviđanje (SDI) Središnjice za obavještajno djelovanje (SOD) GS OS RH zaokružila je ciklus obučavanja timova za ubacivanje u područje operacija kopnom, zrakom i morem, te završila prvi ciklus obuke na vodi timova za dubinsko izviđanje Vojno-obavještajnih satnija (VOS) gardijskih brigada HKoV. Dinamična, zahtjevna, složena, a u pojedinim segmentima i visoko rizična obuka, provedena je u Kaštelanskom zaljevu.

Zbog specifičnosti obuke na vodi, od polaznika se iziskuje pojačani psihofizički napor i dobra priprema kroz koje se izvidnik osposobljava tehnikama i procedurama svladati sve prepreke do izvršenja zadaće koristeći formacijsku, ronilačku opremu i potrebna pomagala. Elementi provedene obuke su: Borbeno plivanje (sa i bez naoružanja), taktička uporaba desantno-jurišnog broda i gumenih čamaca, sijanje borbenih plivača iz čamca u punoj brzini i njihovo skupljanje, tehnike veslanja (gumeni čamac i kajak), uporaba kajaka, formacijska kretanja u moru danju i noću te uporaba helikoptera za ubacivanje dubinskih izvidnika u područje operacija i izvlačenje.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
„Pomakni svoje granice izdržljivosti, svladaj more i obavi zadaću“, bio je moto provedene obuke koja spada u složeniji oblik gdje dubinski izvidnici SOD-a stječu, usavršavaju i podižu razinu taktičke i psiho fizičke spreme za ubacivanje u PO. Voda je samo medij koji dubinski izvidnik mora svladati, stoga je cilj obuke prepoznati potencijal izvidnika i osposobiti ga za neprimjetni dolazak do zadanog cilja, izvršiti zadaću i vratiti se.

Obuka je bila zahtjevna, kompleksna sa puno visoko rizičnih elemenata te se uvelike vodila briga o mjerama sigurnosti od strane instruktora Satnije za dubinsko izviđanje i Središta za razvoj i obuku SOD-a i provedena u suradnji s HRM-om, posadom desantno-jurišnog broda, djelatnicima Odjela za obuku ronitelja HRM-a koji su pružali stručnu i tehničku potporu, te posadama helikoptera Zrakoplovne baze Divulje.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Tekst i Foto: OS RH, osrh.hr


* Ulaz_u_amfibiju.jpg (61.14 KB, 800x536 - viewed 248 times.)

* Nocni_kajak.jpg (50.26 KB, 600x400 - viewed 397 times.)

* Helikopter_grozd.jpg (1469.88 KB, 2938x3917 - viewed 363 times.)
Logged
vozilo
desetar
*
Offline Offline

Posts: 146« Reply #4 on: August 31, 2015, 12:48:51 pm »

Početnu sliku je neko iz OSRH-a skinija s Palube i stavija je na OSRH.hr

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* paluba.png (809.94 KB, 1370x765 - viewed 483 times.)
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #5 on: September 30, 2015, 08:34:14 am »

Svečanost blagoslova i primopredaje zastave SOD-a

U vojarni „Satnik Josip Zidar“ u Velikoj Buni 11. rujna 2015. održana je Sveta Misa, blagoslov i svečana primopredaja zastave Središnjice za obavještajno djelovanje te uručenje promaknuća, pohvala i nagrada promaknutim, pohvaljenim i nagrađenim djelatnicima SOD-a. Na svečanoj Svetoj Misi zastavu SOD-a je blagoslovio vojni kapelan velečasni Željko Savić.

Svečanosti je nazočio načelnik Obavještajne uprave GS OS RH brigadni general Frane Tomičić koji je uručio zastavu postrojbe zapovjedniku Središnjice za obavještajno djelovanje pukovniku Draženu Kneziću riječima: „Predajem vam zastavu Središnjice za obavještajno djelovanje i obavezujem vas na časnu i predanu službu te ponosno nošenje ove zastave na čast postrojbe, vojno-obavještajnog roda i Oružanih snaga Republike Hrvatske!“

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
osrh.hr


Početnu sliku je neko iz OSRH-a skinija s Palube i stavija je na OSRH.hr

Ne mogu sad pronać ovu sliku na Palubi, ali je ista preuzeta ili sa osrh.hr ili iz Hrvatskog vojnika (što je vjerojatno i pisalo ispod slike postavljene na Palubi). Čudi me da je nisu pronašli u vlastitoj arhivi. No, ovo je dokaz da nas čitaju. Wink


* IMG_3639.jpg (1438.73 KB, 2592x1944 - viewed 737 times.)

* IMG_9436.JPG (1870.02 KB, 2612x1959 - viewed 656 times.)

* IMG_9442.JPG (1750.72 KB, 2612x1959 - viewed 757 times.)
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #6 on: December 12, 2015, 11:52:12 am »

Broj 488 | 04.12.2015

Središnjica za obavještajno djelovanje

Uskoro će proteći točno godinu dana od osnutka Središnjice za obavještajno djelovanje, pristožerne postrojbe GS OSRH. Povodom prve obljetnice, Hrvatski vojnik u suradnji s njezinim pripadnicima, ponajprije zapovjednikom pukovnikom Draženom Knezićem, predstavlja čitateljima cjelinu čiji je moto Uvijek budni – Semper Vigilantes


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Nastanak. Središnjica za obavještajno djelovanje (SOD) nastala je početkom 2015. godine spajanjem nekadašnje Središnjice elektroničkog izviđanja i Vojnoobavještajne bojne HKoV-a. Razvijen je novi koncept vojnoobavještajne potpore OSRH kojem SOD čini okosnicu. Spajanjem dviju postrojbi nastalo je jedno zapovjedništvo i jedna logistika te se centralizirala obuka što je dovelo do smanjenja ukupne ustrojbene veličine.

Misija, ustroj, zadaće. SOD nije tipična vojna postrojba. Sadrži, naime, sastavnice operativne postrojbe, ali i pruža obuku i potporu izobrazbi u HVU-u i drugim ustrojstvenim cjelinama te se bavi razvojem vojnoobavještajnog roda. Temeljna je misija pružanje združene vojnoobavještajne potpore OS-u u izvršenju mirnodopskih zadaća, provedbi ratnih i neratnih operacija te poslovi strategijskog elektroničkog izviđanja za potrebe sigurnosno-obavještajnih agencija RH. Ustroj postrojbe prati doktrinalna rješenja koja su napisana u konceptu transformacije postrojbe i hrvatskim te NATO-ovim obavještajnim doktrinama. Ukratko, SOD je u potpunosti preuzeo sve one funkcije i zadaće koje su imale bivše postrojbe te ponudio i neka nova rješenja koja se, prije svega, odnose na dvije stvari. Prva je razvoj analitičkih sposobnosti obrade obavještajnih podataka na združenoj razini, a druga sposobnosti razvoja i obuke vojnoobavještajnog roda OSRH na jednom mjestu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Uvezivanje dviju postrojbi. Za nepunu je godinu završeno personalno, materijalno i procesno ustrojavanje. Sam je proces protekao bezbolno i postrojba već iza sebe ima niz uspješno odrađenih zadaća te nadzora s viših razina koji su dali pozitivan nalaz.

Profili djelatnika. Postrojba treba širok spektar civilnih i vojnih znanja tako da u njoj ima pripadnika visokoobrazovanih u društvenim i u tehničkim područjima. S obzirom na to da čini kompletnu vojnoobavještajnu cjelinu, u okviru nje postoji mogućnost dugogodišnjeg razvijanja u struci uz poštivanje kriterija profesionalnog razvoja. Temeljem povratnih informacija koje u SOD dolaze iz sustava OSRH, može se zaključiti da je postrojba vrlo atraktivna i zanimljiva, mnogi žele postati njezini pripadnici i dati joj svoj doprinos. Ono što osobito raduje velik je odaziv mladih ljudi, kadeta i vojnika, kojima su SOD i vojnoobavještajni rod prvi izbor kad ih se pita gdje bi započeli svoju vojnu karijeru.

Obuka. Obuka u SOD-u raznovrsna je i definiraju je sposobnosti koje postrojba želi razvijati. Naravno da postoji razlika u obučavanju npr. dubinskih izvidnika i operatera na besposadnim letjelicama. Zajednička je obuka svih razina u SOD-u usredotočena na misiju postrojbe, a temelji se na doktrinarnim načelima, iskustvima iz suvremenih operacija te iz Domovinskog rata. Intenzivnom obukom teži se izvrsnosti postrojbe u cjelini te spremnosti za samostalno djelovanje ili aktivno pružanje vojnoobavještajne potpore manevarskim i specijalnim snagama u provedbi operacija. SOD je nosilac funkcionalnih tečajeva u sigurnosno-obavještajnom području i specijalističkih tečajeva vojnoobavještajnog roda te integracijske obuke vojnoobavještajnog roda. Njihovi su polaznici pripadnici vojnoobavještajnih satnija gardijskih brigada te vojnoobavještajnog roda iz svih ustrojstvenih cjelina OSRH.

Sposobnosti. Postrojba je ustrojena po načelima NATO-ova ISTAR koncepta i spada u multidisciplinarne obavještajne postrojbe roda borbene potpore. U njoj se održavaju i razvijaju sposobnosti obavještajnih disciplina prikupljanja iz ljudskih, otvorenih, slikovnih i zvučnih izvora, elektroničkog izviđanja te izviđanja putem dubinskih izvidnika. SOD ujedno razvija i sastavnicu elektroničkog ratovanja za potrebe OSRH na taktičkoj razini. Strategijsko elektroničko izviđanje provodi se za potrebe vojnih autoriteta i sigurnosno-obavještajnih agencija Republike Hrvatske, u skladu sa Zakonom kojim je reguliran sigurnosno-obavještajni sustav. SOD razvija i nove sposobnosti združene analitičke obrade podataka, prikupljanja geoprostornih podataka i stvaranja tematskih baza podataka.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
U ustrojbenoj shemi GS-a. Zapovjednik SOD-a je za stanje borbene spremnosti, operativni rad postrojbe i razvoj propisanih sposobnosti izravno odgovoran načelniku Glavnog stožera. Obavještajna uprava GS OSRH provodi koordinaciju, usmjeravanje i provedbu zajedničkih zadaća koje ima sa SOD-om u skladu s planskim dokumentima te vrši nadzor rada i aktivnosti SOD-a. Novim je oblikom rada zamišljena čvršća i centralizirana međusobna suradnja u provedbi zadaća i razvoju sposobnosti SOD-a i vojnoobavještajnog roda u cjelini.

Bazna lokacija. Do kraja 2015. i preostali će se dio postrojbe preseliti u Veliku Bunu. Vojarna "Satnik Josip Zidar" trenutačno ima primjerene kapacitete za smještaj ustrojstvenih cjelina SOD-a, ali u skoroj će se budućnosti raditi na poboljšanju uvjeta rada i života. Prema planovima, postrojba bi trebala razviti niz obavještajnih tečajeva koje bi onda i ponudila našim međunarodnim partnerima, a sve to treba popratiti i odgovarajućom infrastrukturom. Neposredna blizina Velike Gorice i Zagreba čini lokaciju privlačnom za djelatnike.

Materijalno-tehnička opremljenost. Postrojba je tehnički orijentirana prema sustavima za prikupljanje i obradu podataka, a velik se broj njih temelji na tehničkim rješenjima koja podrazumijevaju visokosofisticirane uređaje. Današnje se tehnološke inovacije u sve kraćem vremenu primjenjuju u praksi, stoga je praćenje takvih trendova velik izazov za vojni sustav. U skoroj se budućnosti planira uska suradnja s civilnim industrijskim, znanstvenim, pa i tehničkim sektorom, s ciljem razvijanja hrvatskih projekata na platformi hrvatske tehnologije i pameti. To, primjerice, podrazumijeva novu besposadnu letjelicu, sustave za elektroničko izviđanje...

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Prvi za Hrvatsku. Časnički namjesnik Pero Bertović uvelike je zadužio SOD i kroz vojnička natjecanja pridonio velikoj promociji vojnoobavještajnog roda i cijelih Oružanih snaga RH. Nakon dvije uzastopne pobjede, Zapovjedništvo podržava njegovo povlačenje s natjecanja i smatra da će mu jednako velik biti izazov stvaranja nasljednika. Bertovića kao natjecatelja nije moguće nadomjestiti, ali SOD ima niz izvanrednih pojedinaca pred kojima je prilika za nastavak sjajne priče.

SOD i buduća vremena. Današnji svijet odlikuju brze i dinamične promjene u međunarodnim odnosima, sve do razine nestajanja država i stvaranja novih. Sigurnosno okružje RH postaje sve složenije i stavlja pred nas nove prijetnje i ugroze. Asimetrične, odnosno hibridne prijetnje zahtijevaju i nove odgovore. Jedna od ključnih sposobnosti sustava treba biti rano prepoznavanje indikatora ugroza, provođenje vojnih operacija u "civilnom" okružju, u okružju koje nema jasno definirane granice. Sve spomenuto, i još puno toga, novi je izazov za OSRH, posebno za Središnjicu za obavještajno djelovanje, u smislu pružanja prave informacije u pravo vrijeme pravoj osobi.

Predstavljanje javnosti. Jedan je od prvih izlazaka pred hrvatsku javnost SOD imao na ovogodišnjem vojnom mimohodu 4. kolovoza na kojem je prikazan dio kapaciteta i sposobnosti. Pred sam Božić 2015. svečanom će ceremonijom biti obilježen Dan postrojbe, koji je ujedno i Dan vojnoobavještajnog roda i Dan vojne kapelanije, te godina dana postojanja, čime će biti zaokružen jednogodišnji ciklus ustrojavanja i nastajanja postrojbe.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Domagoj VLAHOVIĆ, Foto: Tomislav BRANDT, Arhiv SOD-a, Hrvatski vojnik


* 488-szod-1.jpg (643.72 KB, 750x563 - viewed 246 times.)

* 488-szod-2.jpg (406.4 KB, 750x758 - viewed 315 times.)

* 488-szod-3.jpg (331.44 KB, 750x416 - viewed 352 times.)

* 488-szod-4.jpg (468.22 KB, 750x562 - viewed 330 times.)

* 488-szod-5.jpg (692.44 KB, 750x563 - viewed 414 times.)
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #7 on: December 12, 2015, 11:59:33 am »

Središnjica za obavještajno djelovanje

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Pukovnik Dražen Knezić, zapovjednik Središnjice za obavještajno djelovanje

Foto: Tomislav BRANDT, Arhiv SOD-a, Hrvatski vojnik


* 488-szod-6.jpg (343.45 KB, 750x500 - viewed 255 times.)

* 488-szod-7.jpg (405.11 KB, 750x499 - viewed 293 times.)

* 488-szod-8.jpg (726.92 KB, 750x1127 - viewed 455 times.)
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #8 on: December 12, 2015, 12:05:29 pm »

U skoroj se budućnosti planira uska suradnja s civilnim industrijskim, znanstvenim, pa i tehničkim sektorom, s ciljem razvijanja hrvatskih projekata na platformi hrvatske tehnologije i pameti. To, primjerice, podrazumijeva novu besposadnu letjelicu, sustave za elektroničko izviđanje...

Lijepo je čuti da se planira razviti naslijednika domaće bespilotne letjelice M-99 Bojnik (BL M-99) kao i domaće sustave elektroničkog izviđanja.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Wikipedia


* Mini_besposadna_letjelica_M99_Bojnik_(2).jpg (341.89 KB, 1546x1200 - viewed 355 times.)
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #9 on: February 20, 2016, 03:11:22 pm »

Broj 493 | 11.02.2016

Dubinski izvidnici u dnevno-noćnom uvježbavanju na Velebitu

Za uvježbavanje i obuku dubinskih izvidnika nema boljeg mjesta od Velebita. Nepristupačan teren često im je prirodno radno okružje, a prva dužnost da ne budu primijećeni, tamo duboko iza protivničkih linija. Pratili smo dio osmodnevne obuke iz alpinizma u zimskim uvjetima. Radilo se intenzivno i naporno, i danju i noću. Uvjeti za provođenje ovakve obuke bili su idealni, jer naposljetku tko se može nositi s izazovima zimskog Velebita, može djelovati u nizu drugih prirodnih okolnosti...


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Do srednjeg Velebita doći ćete cestom Gospić-Karlobag, a najpoznatija početna točka preko koje ćete pristupiti njegovim divljim dijelovima mjesto je Baške Oštarije. Danas ono ima dvadesetak stanovnika, prije jednog stoljeća bilo ih je više od četiri stotine. Kad iziđete iz vozila, svježi zrak veljače i pogled ukrug oduševit će vas. Planina koja je jedan od hrvatskih simbola zimi, prošarana bjelinom snijega, možda i najviše plijeni svojom jasno ocrtanom ljepotom. U ovom je razdoblju pusta i tiha, još manje pristupačna čovjeku. Gotovo su svi planinarski domovi zatvoreni, a planinarske staze, pa i mnoge ceste kojima se inače mogu kretati vozila, zametene su ili zaleđene, preporučljive samo za izdržljivije terence.

Međutim, postoji skupina sasvim posebnih ljudi, vojnika, kojima i negostoljubivi Velebit izražava dobrodošlicu. Njegovi su česti gosti i znaju se nositi s njim, sa svom njegovom nepristupačnošću, hladnoćom, snijegom, ledom, visokim, strmim i oštrim stijenama i grbavim te stjenovitim, često nevidljivim putovima. Mogu to zahvaljujući svojoj opremi, ali prije svega zato što su oni osposobljeni da budu dubinski izvidnici. Vojnici su to kojima je nepristupačan teren prirodno radno okružje, jer je njihova prva dužnost da ne budu primijećeni, da ih nitko ne očekuje duboko iza protivničkih linija.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Za uvježbavanje i obuku dubinskih izvidnika nema boljeg mjesta od Velebita, objašnjavaju nam pripadnici Središnjice za obavještajno djelovanje (SOD), postrojbe čija je Satnija za dubinsko izviđanje (SDI) sastavnica. Tko se nosi s Velebitom, može djelovati u nizu drugih teških prirodnih okolnosti. S izvidnicima razgovaramo u jednom planinarskom domu koji je u ovoj prilici baza pripadnika SDI-ja. Planinarski smještaj postao je vojnički, katnica nije velika, sve skupa nekih stotinjak kvadrata, a nas je dvadesetak: obučna skupina, njihovi instruktori, zapovjednici, sanitetsko osoblje ...i dvočlana momčad Hrvatskog vojnika. Mnoštvo vojničke i specifične izvidničke te zimske opreme dodatno smanjuje prostor, ali sve je posloženo uredno pa ipak ne postoji osjećaj skučenosti. Za grijanje je na raspolaganju jedan veliki kamin i štednjak u kuhinji u prizemlju, za spavanje hladne prostorije na gornjoj etaži, tj. potkrovlju, s krevetima na kat. No, ovo je za naše vojnike pravi hotel. Njihova obuka često podrazumijeva padobranski skok zajedno s opremom od četrdesetak kilograma i postavljanje šatora te višednevni boravak na nekom skrovitom mjestu usred planine, u društvu drveća, stijena i divljih životinja.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Ovom je prilikom fokus na osmodnevnoj obuci iz alpinizma u zimskim uvjetima. Radi se intenzivno i naporno, i danju i noću. Kad smo stigli u bazu već se spustio mrak, ali nije trebalo čekati dugo da počne komešanje, tj. da se izvidnici počnu spremati za noćne aktivnosti. "Činjenica da je obuka prije svega alpinistička ne ograničava uvježbavanje ostalih izvidničkih sposobnosti i vještina. Riječ alpinistička kod nas je puno širi pojam, podrazumijeva sve oblike preživljavanja, kretanja i infiltracije u planini,” objašnjava nam zapovjednik obuke. Među najmlađima je ovdje i jedini časnik, ako ne računamo kratkotrajni posjet časnika iz zapovjedništva SOD-a i SDI-ja koji su stigli u nadzor. Obučnu skupinu i instruktore čine pažljivo odabrani, isključivo iskusni dočasnici, kojima je ovaj događaj (napredna obuka) osvježavanje ili nadogradnja već stečenog. Ovladavanje vještinama dubinskih izvidnika traži velike psihofizičke i vojničke sposobnosti, ali i vrijeme potrebno da bi se one usmjerile kamo i kako treba. Konačno, instruktori SOD-a obučavaju i druge izvidničke postrojbe OSRH, prije svega one koje su sastavnice gardijskih brigada.

Pod punom zimskom opremom, pripadnici Satnije izgledaju neobično. Prevladava bijela boja prikrivnih navlaka, u oči upada veliki balon na leđima, tj. ranac s opremom, a puška VHS2 oblijepljena je bijelim vrpcama. Lica su pokrivena i dodatno obojena prikrivnom bojom. Snajperist je dodatno zamaskiran bijelim resama. No, kad smo pošli za vojnicima u obližnju šumu, nismo vidjeli niti to. Uvježbavajući taktičko kretanje i zauzimanje položaja, potpuno su se stopili sa snijegom i drvećem. Nije ih bilo moguće ni čuti, šapćući komuniciraju koristeći se posebnom komunikacijskom opremom. Poslušno smo slijedili zapovjednika obuke i instruktore da ne bismo slučajno upali u skrivenu rupu ili udarili u granu. U blizini je i rječica, hod kraj nje nije preporučljiv ako se ne želite okupati na -5. Ipak, za potrebe fotografiranja, izvidnici su nam naposljetku dopustili da ih vidimo, pa i osvijetlimo, ali uz inzistiranje: "Sve mora biti kao da smo u realnim uvjetima, zbog fotografija ne smijemo odstupiti od pravilnih radnji.” Najzanimljiviji dio dolazi na kraju izvidničke rute. Razapinju konop preko rječice i prelaze ga u obrnutom položaju, uključujući pušku i opremu, sve uz jedva čujne šumove koje prekriva žubor vode.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Nakon povratka u Dom, vrijeme je i za šalicu nečeg toplog i pokoju vojničku priču. Ima tu ljudi s iskustvom iz Afganistana, iz OMLT-a, pa i iz Domovinskog rata. Razgovaralo se i o opremi, naoružanju, vježbama, vojničkom životu... Ali niti jednom, baš niti jednom, od izvidnika nismo čuli riječi samohvale ili glorificiranja vlastitih, tako posebnih i jedinstvenih vještina i sposobnosti. Čini se da su svjesni da prevelika samouvjerenost može dovesti do pogrešaka, a one kod njih nisu fatalne samo u ratu, nego i u miru, u svakodnevnoj obuci. Primjerice, kod alpinističkog spuštanja i penjanja po velebitskim stijenama kojem smo nazočili idućeg jutra...

Srećom, jutro je bilo vedro, kristalno čisto. Hladnoća je i dalje bila tu, ali zadržavanje na suncu moglo vas je i ugodno zagrijati. No, u društvu s izvidnicima mirovanja baš i nema. Prema jednoj od stijena srednjeg Velebita prvo nas voze terenci. I na nas dolazi red da se popnemo uzbrdo pješice, opet prema tragovima u snijegu. Odozdo uspon izgleda jako strm, ali ipak nije prezahtjevan za našu novinarsku kondiciju, a i snijeg pomaže. Na vrhu stijene dvojica su instruktora. Odskaču svojim znanjem alpinizma, a inače kao volonteri Hrvatske gorske službe spašavanja spašavaju ljudske živote. No, niti oni ne vole gubiti vrijeme na priču za novinare. Učvršćuju užad na najsigurnijim i najpogodnijim mjestima, tek uz poneku informaciju o procedurama. Pravilo je da penjačke položaje definiraju i učvršćuju oni najbolji i najiskusniji. Nakon nekih sat vremena iz šume dolaze vojnici u bijelom. I u ovoj prilici, koriste savršeno taktičko kretanje. I dalje su pod punom opremom, no po nepredvidivom se terenu kreću brzo, tiho i sigurno. Iste riječi vrijede za kasnije penjanje i spuštanje po stijeni. Bez problema čine ono što nije dostižno samo nama, nego i mnogim vrhunskim sportskim penjačima. Osim penjanja i spuštanja po užetu u više inačica, paralelno na više užeta, ili s više ljudi na jednom užetu, vidjeli smo i jednu rjeđu vještinu, penjanje po ledenoj površini. Ukratko, vojnik se penje po ledenoj stijeni koristeći snažne cepine i alpinističku obuću sa šiljcima.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
I to je zanimljivo jutro na Velebitu završilo. Izvidnici su krenuli na zasluženi odmor, a nama je ostalo da zapovjednika vježbe upitamo za ocjenu. Obuka je bila otprilike na posljednjoj trećini, ali natporučnik je bio kategoričan. "Izvrstan! Sav veliki posao koji je pred njima ovi ljudi obavljaju u potpunosti profesionalno, s visokom razinom znanja.” I naš je dojam bio takav, makar laički i uz nazočnost malom dijelu tog obučnog ciklusa. No, ono što smo i mi jasno vidjeli velika je homogenost te odabrane skupine. "Oni su kolege, ali i jako dobri prijatelji. Kod njihove profesije jednostavno mora biti tako,” zaključuje njihov zapovjednik. Da, ako bude potrebno, ovi će elitni vojnici biti sami u okružju u kojem mogu računati samo jedni na druge...


Domagoj Vlahović; foto: Tomislav Brandt, Hrvatski vojnik


* 493-izvidnici-1.jpg (178.43 KB, 750x495 - viewed 200 times.)

* 493-izvidnici-2.JPG (98.37 KB, 750x499 - viewed 186 times.)

* 493-izvidnici-3.JPG (93.77 KB, 750x499 - viewed 277 times.)

* 493-izvidnici-4.JPG (247.33 KB, 750x525 - viewed 264 times.)

* 493-izvidnici-5.JPG (102.05 KB, 750x544 - viewed 208 times.)
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #10 on: February 20, 2016, 03:14:02 pm »

Dubinski izvidnici u dnevno-noćnom uvježbavanju na Velebitu

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Foto: Tomislav Brandt, Hrvatski vojnik


* 493-izvidnici-6.JPG (148.81 KB, 750x525 - viewed 239 times.)

* 493-izvidnici-7.JPG (271.7 KB, 750x632 - viewed 300 times.)

* 493-izvidnici-8.JPG (260.87 KB, 750x499 - viewed 246 times.)

* 493-izvidnici-9.JPG (217.52 KB, 750x499 - viewed 255 times.)

* 493-izvidnici-10.JPG (283.5 KB, 750x499 - viewed 335 times.)
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #11 on: March 21, 2016, 10:06:29 pm »

Dubinski izvidnici Središnjica za obavještajno djelovanje

Onaj tko se može nositi s izazovima zimskog Velebita, može djelovati bez problema u svim okolnostima i uvjetima. Nepristupačan teren pravi je izazov, a upravo na takvom smo bili s dubinskim izvidnicima tijekom njihova dnevno-noćnog uvježbavanja i pratili dio osmodnevne obuke iz alpinizma u zimskim uvjetima.Hrvatski vojnik
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #12 on: June 14, 2016, 05:30:13 pm »

14.06.2015.

Održana vježba ISTAR 16

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Tijekom Dana uvaženih gostiju na vježbi ISTAR-16, danas 14. lipnja 2016. pripadnici Središnjice za obavještajno djelovanje i drugih ustrojstvenih cjelina vojnoobavještajnog roda OSRH prikazali su dio svojih sposobnosti na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ kod Slunja.

Prezentacijama i demonstracijama na nekoliko radnih točaka nazočili su načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, direktor GS OSRH kontraadmiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Mate Ostović, zapovjednici i načelnici te drugi predstavnici ustrojstvenih cjelina OS RH, predstavnici MUP-a te lokalne zajednice.

Čestitajući sudionicima na prikazanom, general Šundov izrazio je uvjerenje da će vježba ISTAR 16 pridonijeti izgradnji sposobnosti pojedinaca i postrojbi u cjelini. "Zadivljuje motivacija i želja da maksimalno pokažete sve za što ste se pripremali i osposobljavali," rekao je te dodao da je potrebno postići što veću povezanost između SOD-a i vojnoobavještajnih satnija gardijskih brigada te uspostaviti još bliskiju suradnju na tom području sa saveznicima unutar NATO-a.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Foto: Tomislav Brandt, osrh.hr


* sod_osrh_ISTAR-16_1.jpg (369.7 KB, 900x599 - viewed 271 times.)

* sod_osrh_ISTAR-16_2.jpg (565.2 KB, 900x630 - viewed 335 times.)

* sod_osrh_ISTAR-16_3.jpg (241.57 KB, 599x900 - viewed 340 times.)

* sod_osrh_ISTAR-16_4.jpg (401.22 KB, 900x630 - viewed 202 times.)

* sod_osrh_ISTAR-16_5.jpg (287.9 KB, 900x599 - viewed 430 times.)

* sod_osrh_ISTAR-16_6.jpg (403.54 KB, 630x900 - viewed 216 times.)
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #13 on: June 15, 2016, 05:39:08 pm »

Vježba ISTAR 16

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Foto: T. Brandt, Hrvatski vojnik


* HV_ISTAR-16_1.jpg (110.78 KB, 960x656 - viewed 261 times.)

* HV_ISTAR-16_2.jpg (28.99 KB, 638x960 - viewed 267 times.)

* HV_ISTAR-16_3.jpg (49.15 KB, 960x656 - viewed 206 times.)

* HV_ISTAR-16_4.jpg (105.6 KB, 656x960 - viewed 312 times.)

* HV_ISTAR-16_5.jpg (58.69 KB, 960x656 - viewed 234 times.)

* HV_ISTAR-16_6.jpg (41.48 KB, 656x960 - viewed 198 times.)

* HV_ISTAR-16_7.jpg (73.63 KB, 638x960 - viewed 240 times.)
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #14 on: June 20, 2016, 08:00:09 pm »

Malo detaljniji prikaz vježbe. Naziv vježbe dolazi od kratice ISTAR (Intelligence, Surveillance, Target Acquisition and Reconnaissance), tj. obavještajno djelovanje, motrenje, odabir ciljeva i izviđanje


Broj 502 | 16.06.2016

ISTAR 16

Scenarij vježbe koju je provela Središnjica za obavještajno djelovanje podrazumijevao je fiktivno krizno područje na tromeđi zemalja u kojem su aktualne simetrične i asimetrične prijetnje. Prema viđenom zadovoljstvu nazočnih, može se zaključiti da je, zahvaljujući uspješnoj organizaciji i provedbi vježbe, postrojba svoje sposobnosti ne samo pokazala, nego i integrirala, povećala i proširila...


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Vjerojatno jedna od najvećih i najznačajnijih ovogodišnjih vježbi Oružanih snaga RH, koja završava 17. lipnja, dakle, upravo u vrijeme izlaska ovog broja Hrvatskog vojnika, nekako je prošla u pravoj tišini. Nije tu, kao na vježbama poput Udara, bilo mnogo gromoglasnih detonacija, pucnjeva, rafala, zujenja letjelica, turiranja motora tenkova i drugih oklopnih vozila... Ne, nije bila riječ ni o uobičajeno tihoj računalno podržanoj vježbi u uredima Simulacijskog središta. ISTAR 16 (Intelligence, Surveillance, Target Acquisition and Reconnaissance), tj. obavještajno djelovanje, motrenje, odabir ciljeva i izviđanje, u velikoj je mjeri terenska, tj. vježba na zemljištu, ali provodi je tiha postrojba, Središnjica za obavještajno djelovanje (SOD).

Vježba je vrhunac dosadašnjeg rada SOD-a, ustrojenog prije godinu i pol, te konačan pokazatelj onog što postrojba može, pa i što znači za Oružane snage. "Nakon niza stožernih procesa, stožernih trenaža, simulacijske vježbe u Simulacijskom središtu, ovo je pečat dugog ciklusa. Vježba je, prije svega, služila da se provjeri kako kod nas funkcioniraju rješenja propisana NATO-ovim doktrinama vojnoobavještajnog roda," objašnjava nam zapovjednik pukovnik Dražen Knezić na poligonu "Eugen Kvaternik". Kraj pukovnikove rečenice otkriva još jednu posebnost vježbe. Naime, ona nije bila ograničena samo na SOD, nego je ta postrojba, kao noseća za cijeli vojnoobavještajni (VO) rod u OSRH, u vježbu uključila i vojnoobavještajne postrojbe i specijaliste iz cijelih Oružanih snaga kako bi s njima uskladila operativne postupke, kao i tehnike, taktike i procedure. "Želimo steći i sliku o tome gdje smo u odnosu na Ciljeve sposobnosti koje smo preuzeli od NATO-a i iznimno sam zadovoljan pokazanim rezultatima i našim sposobnostima koje su trenutačno jedinstvene u OSRH," zaključio je pukovnik Knezić. Zadnja je velika značajka vježbe njezin opseg: po broju sudionika, aktivnosti i materijalno-tehničkih sredstava te složenosti blizu je nekim velikim vježbama "klasičnih" zapovjedništava i operativnih postrojbi. To je zanimljivo i dosad neviđeno u OSRH jer je glavna zadaća SOD-a pružanje vojnoobavještajne potpore i davanje konačne informacije upravo zapovjednicima takvih "klasičnih" postrojbi, tj. da predstavlja "njihove oči i uši". Ipak, SOD je ustrojen upravo da objedini sve vojnoobavještajne sposobnosti prikupljanja, obrade i dostave informacija u jednoj postrojbi, stoga je vježba takve razine razumljiva te slijedi standarde NATO-a.

Cijeli proces koji se zaključuje vježbom ISTAR 16 započeo je prije više od godinu dana, u travnju 2015. Prva faza odnosila se na razvoj koncepta i specifikacije vježbe, a druga, tj. faza planiranja, na stožerne trenaže, planske konferencije i simulacijsku vježbu koju je Hrvatski vojnik popratio u travnju ove godine. Napokon, 6. lipnja počeo je najzanimljiviji dio, faza provedbe vježbe. U sklopu te faze mnogi su terenci SOD-a i drugih vojnoobavještajnih postrojbi, posebno vojnoobavještajnih satnija gardijskih brigada (GOMBR-a i GMTBR-a), uz vlastitu, tj. unutarnju, proveli i intergransku obuku na raznim lokacijama. Dakle, na Slunju, u Lučkom i u vojarni "Josip Jović" na Udbini pomagali su im pripadnici HRZ-a i PZO-a te Zapovjedništva specijalnih snaga. Bilo je tu ronjenja, padobranskih skokova, brzog užeta i repellinga, vježbi ophodnji, nadzora područja, sve u cilju uvježbavanja ključnih taktika, tehnika i procedura za vježbu...

Vjerojatno je najintenzivniji dio vježbe bio onaj koji je trajao neprekidno 58 sati, a započeo je 14. lipnja. U tom dijelu izvršeno je i samoocjenjivanje (interno nacionalno ocjenjivanje) postrojbe. U fokusu je ocjenjivačkog tima kojem je na čelu pripadnik Obavještajne uprave GS OSRH obavještajni modul (OM) koji se ocjenjuje sukladno CREVAL metodologiji. Modul je središnja cjelina – sudionik vježbe, drugim riječima, primarna obučna skupina. Čine ga pojedinci i timovi, pripadnici SOD-a i obavještajnih satnija gardijskih brigada, čije su zadaće prikupljanje podataka iz ljudskih i slikovnih izvora te prikupljanje podataka dubinskim izviđanjem, elektroničkim izviđanjem i elektroničkim ratovanjem. Vježba i obuka uključivale su i dijelove Zapovjedništva SOD-a, a sudionike je još činilo i nadređeno Zapovjedništvo (HICON) sastavljeno od pripadnika Obavještajne uprave GS OSRH i vojnoobavještajnih odjela grana OSRH. Oni su, zajedno sa sastavnicama SOD-a, prikupljali, obrađivali, dijelili i usmjeravali podatke s terena.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Zbog svega nabrojenog nije iznenadilo što se na poligonu "Eugen Kvaternik" moglo vidjeti mnoštvo vojnika različitih uskih specijalnosti i vještina, koji se služe različitom tehnologijom, od pištolja, preko komunikacijskih uređaja, sve do sofisticiranih računala i softvera te besposadnih letjelica. Vježbi je svakako pridonijelo i Središte za borbenu obuku sa svojim simulacijskim sustavom MILES i drugom potporom koju pruža na svojem poligonu, te sastavnice Hrvatske kopnene vojske koje su nekim sredstvima (topovi, tenkovi) dodale uvjerljivost suprotnoj strani (OPFOR) koja je bila dio scenarija. Naravno, sve se to moglo vidjeti, a informacije čuti isključivo voljom pripadnika SOD-a, na Danu uvaženih gostiju (14. lipnja) koji je podrazumijevao kratke demonstracije dijelova vježbe. Nazočnima je bio predstavljen i scenarij, koji je podrazumijevao fiktivno krizno područje na tromeđi zemalja u kojem su aktualne simetrične i asimetrične prijetnje. Pred obučnim skupinama našle su se zadaće povezane s vojnim operacijama u konvencionalnim sukobima (regularne i paravojne postrojbe), ali i nekim situacijama koje podsjećaju na aktualne svjetske krize.

SOD je postrojba koja se ne razmeće znanjem i sposobnostima. No, prema zadovoljstvu njezina zapovjednika može se zaključiti da, zahvaljujući uspješnoj organizaciji i provedbi, na vježbi ISTAR 16 te sposobnosti nije samo pokazala, nego i integrirala, povećala i proširila. Za SOD i ostale vojnoobavještajne sastavnice OSRH sad slijede raščlambe, a potom implementacija naučenih lekcija. Sljedeća vježba takve razine predviđena je za dvije godine. Vjerojatno će opet proći u tišini, ali za SOD je tišina razmjerna njegovoj uspješnosti i učinkovitosti.

ISTAR 16 – osnovni podaci

SVRHA – Provedbom vježbe vojnoobavještajnog roda na zemljištu s vojnoobavještajnim modulom (VOM) demonstrirati dostignute sposobnosti SOD-a za provedbu obavještajnih operacija i obavještajnih djelovanja u potpori operacijama OSRH na načelima modularnosti, multidisciplinarnosti te združivanja obavještajnih kapaciteta i napora.

CILJ – Obuka pojedinaca i timova, Zapovjedništva SOD-a, usklađivanje integracije s ostalim ustrojstvenim cjelinama vojnoobavještajnog roda (u prvom redu vojnoobavještajnim satnijama gardijskih brigada) te samostalno ocjenjivanje sposobnosti djelovanja VOM-a u cilju usmjeravanja obuke u sljedećem dvogodišnjem obučnom ciklusu.

Materijalno-tehnička sredstva u provedbi vježbe
- optoelektronička sredstva
- padobranska oprema
- ronilačka oprema
- alpinistička oprema
- besposadni zrakoplovni sustavi
- helikopteri
- sustavi za elektroničko ratovanje (elektroničko motrenje i ometanje)
- sustavi za elektroničko izviđanje
- komunikacijsko-informacijska oprema
- transportna sredstva
- sustav MILES.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Neke su od sposobnosti pripadnika SOD-a i drugih ustrojstvenih cjelina vojnoobavještajnog roda OSRH prikazane 14. lipnja na Danu uvaženih gostiju.

Prezentacijama i demonstracijama na nekoliko radnih točaka nazočili su načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, direktor GS OSRH kontraadmiral Robert Hranj, zapovjednik HKoV-a general pukovnik Mate Ostović, zapovjednici i načelnici te drugi predstavnici ustrojstvenih cjelina OSRH, predstavnici MUP-a te lokalne samouprave.

Čestitajući sudionicima na prikazanom, general Šundov izrazio je uvjerenje da će vježba ISTAR 16 pridonijeti izgradnji sposobnosti pojedinaca i postrojbi u cjelini. "Zadivljuje motivacija i želja da maksimalno pokažete sve za što ste se pripremali i osposobljavali," rekao je te dodao da je potrebno postići što veću povezanost između SOD-a i vojnoobavještajnih satnija gardijskih brigada te uspostaviti još bliskiju suradnju na tom području sa saveznicima unutar NATO-a.


Domagoj Vlahović, snimio Tomislav Brandt, Hrvatski vojnik


* 502-sod-1.jpg (690.52 KB, 750x525 - viewed 288 times.)

* 502-sod-2.jpg (681.8 KB, 750x760 - viewed 467 times.)

* 502-sod-3.jpg (347.38 KB, 750x526 - viewed 238 times.)
« Last Edit: June 20, 2016, 08:06:08 pm by leut » Logged
Pages:  [1] 2   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.038 seconds with 23 queries.