Kako je tu vijest objavio "Defender":
Vir:Defender hr
http://www.defender.hr/19.12.2015.
Poljska vlada naložila upad u NATO središte izvrsnosti za protuobavještajne operacije
Službnici Ministarstva obrane Poljske upali su u NATO Protuobavještajno središte izvrsnosti u Varšavi u petak ujutro uz pomoć vojne policije kako bi smjenili šefa središta, pukovnika Krzysztofa Duszu. Dužnosnici ministarstva i protuobavještajne vojne službe kasnije su se vratili kako bi nastavili sa preuzimanjem središta u kojem se nalazi poljsko i slovačko vojno osoblje te su odbili pustiti Duszu unutra, rekao je pukovnik za novine Gazeta Wyborcza.
Potez je dio napora desničarske vlade koja pod svaku cijenu želi smijeniti visoke vojne dužnosnike koje je prethodno postavila bivša vlada desnog centra. Ministarstvo obrane tvrdi kako je odluka o upadu dogovorena sa slovačkom vladom.
“Ono što je važno je da je to bilo dogovoreno sa slovačkom stranom. Slovački ministar obrane je upozoren na naše akcije. Ja sam osobno razgovarao sa vojnim izaslanikom Slovačke u Varšavi, rekao je poljski ministar obrane Antoni Macierewicz za Gazeta Polska.
“Na temelju onoga što znam, dužnosnici Protuobavještajne službe i Ministarstva obrane zatražili su od vojne policije da upadne u prostorije Središta u kojima se nalazilo vojno osoblje, ali vojni policajci su odbili to učiniti, jer su prostorije bile zaključane”, rekao je Dusza.
Ministarstvo je u priopćenju navelo kako je postavilo v.d. ravnatelja, pukovnika Roberta Bala, za vođenje NATO Središta za protuobavještajne aktivnosti.