PALUBA

Kopnena vojska => Pešadija => Topic started by: dzumba on August 07, 2010, 03:03:57 pmTitle: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: dzumba on August 07, 2010, 03:03:57 pm
Нисам стручњак за револвере, али мислим да прича о њима може бити занимљива тема. За почетак ево кратког приказа револвера "Застава" Р-83 калибар .357 магнум

На нашим просторима револвери уживају велику популарност. Могло би се рећи да постоји уверење да је револвер моћно и право "мушко" оружја. Како су се пиштољи пробијали и постајали доминантни, бар у војсци, то су револвери постајали још пожељније и тајанственији. "Кривац" за то су формацијска оружја које су војске на овим просторима уводиле у опрему војске крајем 19. и почетком 20.века (на пример, "Нагани" и "Гасери"), тако да је међу нашем, свагда наоружаном грађанству, било прилично заосталих примерака тих револвера. Осим тога, и гледање "шапагети" вестерна, врло популарних 60-тих и 70-тих година прошлог века, као и култних филмова Клинта Иствуда (глумио и у "шпагети" вестернима) допринели су сталној жељи да револвер имамо и сматрамо га некако убојитијим од пиштоља. Ослушкујући захтеве тржишта "Застава" се усудила да направи и пусти у продају прво један модел калибра .357, а затим бар још један модел револвера у калибру .44 магнум ("Крагуј").

Како је потпуни развој оружја доста компликована и неизвестан "Застава" се одлучила да искористи неко већ постојеће решење. Тако је и код развоја револвера као почетни модел послужио један немачки ("зли језици" кажу стартни) револвер. Када су питању нека клонирања "Застава" је често умела да направи грешку, па уместо да као узор узме нешто што је врхунско и проверено (као што је добро урадила код копирања АП М-70), она узима мање познате мада солидне модел (као код овог револвера или пумпарице). То је, можда,  доприносило да њени производи не буду онакви какви би се очекивали.

Ипак, негде у другој половини 80-тих година на тржишту се појавио револвер који је добио ознаку "Р-83" (већином ће те у литератури наћи ознаку М-83, ипак званична је ова "Р-83"), а био је израђен у познатом и тада јако популарном калибру .357 магнум.

[attachment=1]

Револвер на слици је са цеви дужине 2,5 инча

Револвер је био израђен у тзв. средњем раму ("К" рам). Капацитет добоша је 6 метака. Могао је да без икаквих проблема испаљује муницију .357 и .38 специјал. Уз одговарајући адаптер, односно заменом добоша могао је да испаљује пиштољски метак 9мм "дуги" ("Лугер"). То је због тога што је Ф ("фи") зрна муниције .357 ( и .38) приближно одговара муницији калибра 9мм. Тежина револвера варира, зависно од дужине цеви, и износи од око 930 грама до око 1200г. Тежина није проверен податак, осим за варијанту од 2,5 инча који је измерен пре писања чланка па је утврђено да је тежак 930 грама.

[attachment=2]

Лева страна револвера где се види утврђивач добоша.

Револвер је израђиван у три варијанте зависно од дужине цеви: 2,5 инча, 4 и 6 инча.

По мишљењу стручњака главна примедба на овај револвера се односи на то да је рам слаб за тако "јак" метак, као и да су неки делови механизма за окидање рађени од пресованог лица што после већег броја испаљених метака може довести до застоја.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Bozo13 on August 07, 2010, 03:41:22 pm
Dzumba, a kakvo je okidanje tog revolvera i kakvi su nišani?

Taj revolver nisam držao, ali sam par puta pucao sa S&W 686.
Lično sam više ljubitelj pištolja, ali za "samoodbranu" u kuči, verovatno bi pre uzeo revolver.

LPB


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: dzumba on August 07, 2010, 03:46:44 pm
Ревоволер се за разлику од пиштоља лако одржава и користи. Практично нема неког расклапања.

[attachment=1]

Револвер са отвореним добошем на упутству за коришћење

Код пуњења се добош избацује у леву страну а затим у њега убацују меци - руком или тзв. брзим пуњачем. Револвер дејствује "једноструком" и "двоструком" акцијом, односно запињањем ударача руком а затим повлачењем обарача ("једнострука акција") или једноставним повлачењем обарача до краја, када се ударач сам креће уназад и у одређеном тренутку сам крене напред и активира капислу метка. Наравно, сила окидања је знатно слабија код "једноструке акције", док је код "двоструке акције" она знатно јача како се не би догађало да приликом манипулисања револвером дође до нехотичног опаљења.

Револвер нема кочницу. Свако повлачење обарача, ако је добош напуњен, довешће до опаљења. Запамтите код напуњеног револвера "метак је увек у цеви" и зато нема "шкљоцања" на празно. Због тога је потребно бити врло опрезан, посебно када неко код дуго рукује пиштољем почиње да користи револвер. Никад га не треба носити са запетим ударачем јер врло лако може случајно да опали.

Нишани су фиксни. Предњи је постављен на шини ("вентилирајућој") изнад цеви, а задњи је урезан у раму.

[attachment=2]

Предњи део револвера са отвореним добошем - уочавају се предњи и задњи нишани

Примерак који је позајмљен за ову презентацију практично није испалио много метака. Власник је испалио десетак метака и одложио га. Добро га је очистио и практично конзервирао (виде се трагови уља на отворима добоша). Квалитет израде је солидан, мада се делимично (на раму) уочавају трагови машинске обраде. Брунир је квалитетан. Добош се лако и сигурно отвара и затвара.

[attachment=3]

Искуства са гађања казују да је задовољавајуће прецизан на даљинама до 15 метара ако се стрелац увежба. Ипак, вечина почетника неће ништа погодити, чак и на ближим даљинама, посебно ако гађају "двоструком акцијом". Ево зашто. Прво опаљење метка је за већину неискусних стрелаца траума: већину изненади јачина пуцња и силина трзаја, који су знатно, знатно јачи-већи него код пиштоља, посебно трзај. То је резултат употребе снажне муниције у калибру .357. Многи задобију повреду кожице између палца и кажипрста ако добро не захвате и не држе рукохват. Рукохват је релативно мали и не одговара свим стрелцима. Пожељно је прерадити дршку постављањем нових, анатомских корица прилагођених шаки стрелца.

[attachment=4]

Оригинално паковање у којем је револвер испоручен
Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: dzumba on August 07, 2010, 03:56:06 pm
Нисам био у могућности да измерим силу окидања а власник не зна. По осећају бих рекао да је при "једнострукој" акцији сила окидања негде око 2,5кг, а у "двострукој" око 7 кг. Лично, радије бих  за само одбрану користио, па и у кући, неки малокалибарски пиштољ (6,35мм) или "заставин" М-70 него револвер. Да би се погађало потребно је доста вежбе, а и муниција .357 је скупља него за пиштоље. Можда неко од читалаца зна па ће дати одговор.

На сајту "Застава оружје" нисам пронашао овај револвер ни податке о њему. Изгледа да га више не производе, као и да су лиценцу продали неким Данцима (бар сам такав податак нашао у једним новинама).


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Bozo13 on August 07, 2010, 05:09:24 pm
Hvala Dzumba za odgovor, mada nisam mislio na "kg" nego na osječaj, dali smatraš da je vrlo tvrd ili samo tvrd.

Revolver je pogodniji za kučnu odbranu baš zbog jednostavnosti upotrebe, ali recimo moja žena ne želi da puca sa drugim od M-70, baš zbog "straha" trzaja.

LPB


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Rade on August 07, 2010, 05:12:01 pm
Moj otac, ex-zastavnik, je preko vojske naručio "Magnum"... ništa revolucionarno, ništa specijalno. Par puta sam gadjao sa njim, ali kada mi je nudjen izbor poklona izmedju "magnuma" i M70 - izabrao sam M70.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: FF on August 07, 2010, 07:33:07 pm
I moj stari zaća ga je kupio preko vojske negde 1991.  :) Standardni, 4" cev. Nisam gađao njime u metu nikada, par puta jesam šenlučio u zoru za Božić u vazduh (stari dobri narodni običaji)  :) Moj je osećaj da je veoma tvrd, posebno pri dvostrukom okidanju, kada je potrebna stvarno velika sila na oroz da bi opalio. Inače, deluje prilično jak pri opaljenju. Dva puta mi se deilo da ne mogu da izbacim čauru iz burenceta, nakon opaljenja. Verovatno loša municija - deformiše se i zaglavi u ležištu.

Stari ga je nosio u ratu u istočnoj Bosni krajem 1992. Osim što su mu ga više puta pokušavali ukrasti (po mišljenju mnogih uspaljenika, bio je atraktivno oružje) ni po čemu drugom nije bio vredan pomena. Prodao ga je pre mnogo godina i kupio novi M-57.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Patriot on August 07, 2010, 07:55:56 pm
Vrlo rudimentalna obrada, kovačija. Od jeden tvornice s tolikom tradicijom moglo je i bolje. No glavno da puca.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: barbakan on August 07, 2010, 10:40:06 pm
Moj prijatelj ima magnum 357 i odprilike svake druge godine odemo u prirodu i ispalimo po par metaka i sve je tacno sto dzumba kaze . Gadjali smo na manje od 10 metara plasticnu flasu od 2 litra i niko nista nije pogodio . Posle toga smo uspravili lopatu i ja sam pogodio i stvarno je razoran metak napravio je bas solidno veliku rupu . Trzaj je bas silan ili treba pucati sa dve ruke ili pridrzavati jednu ruku drugom ali obavezno nategnuti okidac jer tad puno manje trza . U principu ne dopada mi se jedino ima razornu moc zbog municije i cuo sam da tesko ko  moze i ranjen da prezivi jer pravi veliku ranu , nisam to video ali verovatno da je tako. Interesanta stvar je da su tokom 1991 skoro svi oficiri zaduzili magnume kod mene u kasarni .


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: dzumba on August 08, 2010, 01:33:45 pm
Нису задужили "магнуме", већ су их купили. Већ смо помињали "синдикални" начин куповине-продаје ловачког оружја (пушака) и пиштоља за старешине у теми за пушку М-48. Многи су их купили јер је то била тадашња "мода". Већина се разочарала јер је то за војне потребе практично неупотребљиво, осим да се правиш важан и плашиш оне око себе.

Мој старији колега, ппуковник у то време (негде 1992. године), донео револвер у филмску стрељану, баш овакав какав је на сликама, и спремио се за гађање. Први пут гађа са њим, не зна ништа о њему, сем из прича и не слуша упозорења и савете. "Ваљада ја знам да гађам", каже. Наместио се онако "опаснички" (раскорачан "паралелни" став, мало погнут напред, држи револвер са две руке, запео ороз), подигао цев увис и полако је спушта ка мети. Као нишани. Није знао да је ороз доста осетљив када се гађа једноструком акцијом и да нема тзв. "колена". Мало повукао обарач "на прво колено" (он је мислио тако) кад оно "груууу", чу се пуцањ и зрно удари у плафон стрељане (ипак, ту су хватачи зрна). Он онако мало збуњен и изненађен брзо спусти оружје ка тлу и натегну ороз да понови радњу, кад опет се чу "грууу" и зрно удари у под, синуше варнице и одби се напред, у платно. Све се то десило у три-четири секунде. Ппуковник, сад већ потпуно збуњен и уплашен, баци револвер испред себе, окрену се ка нама и каже "Ј...еш, ово, није то за мене", и изађе из стрељане. Једва смо га убедили да револвер ипак понесе.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: brodarski on August 08, 2010, 02:13:57 pm
Sav se naježim od plastičnih kantica za ulje. Kad vidim da ih daju u kompletu s revolverima  i pištoljima, sve mi je jasno. Nema više romantike i mjedenih kantica.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: dzumba on August 08, 2010, 03:19:23 pm
Те пластичне кантице за уље су за једнократну употребу. Не могу се мерити са металним од месинга.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: banebeograd on August 08, 2010, 05:57:45 pm
[attachment=1]
Imam ga vise od dvadeset godina, nikad nije zatajio , a prosao je sito i reseto, za te pare /150-200 evra/ zasigurno nema nista bolje da se kupi za klasicnu samoodbranu. Naravno ima dosta toga sto se moze uciniti da bude bolje, kome je to bas neophodno.

Na 25 metara sam solidno precizan a na 10-15 metara nema promasaja, to je stvar vezbanja a ne oruzja, ono je onakvo kakvo je i to se ne moze promeniti, vec se na to mora navici, a preciznost se zna se vezbom moze poboljsati.

Kome smeta to sto se otima kao jarac kod opaljenje moze da vezba sa '38, tad je pucanje znatno udobnije i jeftinije.

Ukratko , koliko para toliko muzike...


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Kljun on August 08, 2010, 06:49:49 pm
Procitao sam dosta na raznim forumima o ovom revolveru, uglavnom su misljenja dosta losa sto se tice kvaliteta tehnickih resenja i sl.

 Revolver je za samoodbranu najbolje oruzje, pogotovo ovaj sa cevi od 2,5" , posto se svaka pucnjava odvija na par metara, oruzje nije potrebno da bude precizno. Dovoljno je ispruziti ruke napred i samo povlaciti obarac. Za rekreativno i precizno gadjanje se koriste duze cevi od ove, inace i metak ima vise energije kad izadje iz duze cevi jer kroz duzu cev barut izgori sav pa daje veci potisak. A i manji je trzaj.
Inace sam ljubitelj revolvera, mada sam skoro kupio Zastavin EZ9 s kojim sam odusevljen. Nikako da napravim malo ozbiljnije slike i neki opis sa podacima o tom pistolju pa da napravim novu temu vezanu za njega.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: banebeograd on August 08, 2010, 07:05:11 pm

auuuh
 "Dovoljno je ispruziti ruke napred i samo povlaciti obarac."
prijatelju, jos samo da si rekao mozes i oci da zatvrosi hahaha
nije to uopste tako kakvim si ti predstavio gadjanje, makar to bilo i na nekoliko metara,
jer moras racunati da i iza potencijalne mete ima nekog ko ne zasluzuje desetak grama olova u stomaku ,
zato bolje svrati do streljane da ti neko strucan docara sve lepote pucanja u metu.
inace duzina cevi nije od presudne vaznosti za preciznost kratkih cevi,
i to je vise puta dokazano metodicnim skracivanjem /secenjem/ cevi i pucanjem sve dok maltene od cevi nije ostalo nista tj vrlo malo,
imam jos uvek negde taj broj casopisa gans and amo gde su dokazivali tu tvdrnju secenjem jednog kaubojskog singlakcion kolta


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Kljun on August 08, 2010, 09:35:53 pm

auuuh
 "Dovoljno je ispruziti ruke napred i samo povlaciti obarac."
prijatelju, jos samo da si rekao mozes i oci da zatvrosi hahaha
nije to uopste tako kakvim si ti predstavio gadjanje, makar to bilo i na nekoliko metara,
jer moras racunati da i iza potencijalne mete ima nekog ko ne zasluzuje desetak grama olova u stomaku ,
zato bolje svrati do streljane da ti neko strucan docara sve lepote pucanja u metu.
inace duzina cevi nije od presudne vaznosti za preciznost kratkih cevi,
i to je vise puta dokazano metodicnim skracivanjem /secenjem/ cevi i pucanjem sve dok maltene od cevi nije ostalo nista tj vrlo malo,
imam jos uvek negde taj broj casopisa gans and amo gde su dokazivali tu tvdrnju secenjem jednog kaubojskog singlakcion kolta

U streljanu idem i na 15m grupisem sasvim solidno sve u siluetu. U stresnoj situaciji cak i na 5 metara, tesko da bih nisanio precizno, samo bih drzao cev u pravcu napadaca, a posto oruzje ne nosim za ulicnu i kafansku pucnjavu, pretpostavljam da nece biti guzve iza napadaca.
 Za stresne situacije, da bi sto hladnije i preciznije gadjao potrebne su godine vezbanja i to rade profesionalci. U streljanu odlazim bas da bih se izvezbao sto vise za onoliko koliko mi treba i da poznajem svoje oruzje odlicno.

 


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: FF on August 08, 2010, 09:40:15 pm
Vrlo rudimentalna obrada, kovačija. Od jeden tvornice s tolikom tradicijom moglo je i bolje. No glavno da puca.

Ne znam na osnovu čega ovo zaključuješ. Kvalitet serijskog primerka je sasvim prosečan i nema mu se šta radikalno zameriti. Nisam primetzio da ima falinki u završnoj obradi. Naravno, za perfekcioniste, proizvo]eni su i u finijoj obradi.

[attachment=1]Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: MOTORISTA on August 08, 2010, 10:12:20 pm
Sve je to divno i krasno, ali za mene je ovo pravi revolver. ;)

[attachment=1]


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: dzumba on August 08, 2010, 10:12:35 pm
Како би они који не знају створили слику о снази метка дајем слику пет метака:

[attachment=1]

Први с лева је пиштољски метак калибра 7,65 мм. Иначе ради се о метку са никливаним зрном производње ФОМУ (Фабрика муниције и оружја Ужице) из 1940. године; ова фабрика је претеча "Првог партизана" из Ужица (ППУ)
Други с лева је пиштољски метак 9мм "дуги" ("Прабелум"), производња ППУ;
Трећи с лева је пиштољски метак 7,62 мм који киристи чувени пиштољ ТТ-јац, производња ППУ;
Четврти с лева је револверски метак  .357 магнум, производња ППУ;
Пети с лева је пушчани метак 7,62ммх39 који користи АП М-70, ПАП М59/66 и др. производња ППУ;

Очигледно је да је метак .357 знатно већи од пиштољских, па и од  метка 7,62м за ТТ-јац, а тек је нешто мањи од пушчаног (количина барута је мало мања). То на неки начин говори о количини енергије коју производи опаљење и "носи" пројектил.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: pvanja on August 08, 2010, 10:39:20 pm
Evo mog iskustva sa ovim revolverom.

Jedno vreme je bio u posedu mog oca nekoliko puta smo gadjali sa njim po 50 - 75 metaka po gadjanu nekoliko strelaca (verzija sa cevi od 4 inca).

Prvi put kao sto kaze Dzumba bas smo se ispromasivali (iako je bilo solidinih strelaca). Prilicno veliko razocarenje jer deluje dosta mocno.
Jako brzo zatim imali smo problema sa okidanjem (zahtevalo je posetu oruzaru), zaboravio sam tacno sta je bio problem.

Tom prilikom su zamenjene problematicne korice rukohvata koje su po meni glavni razlog mrsavog ucinka sa prvog gadjanja. Tada su stavljene masivne anatomski oblikovane drvene korice (samo za desnjake) i ovo je dramatinco kasnije poboljsalo ucinak prilikom gadjanja.

Prilikom sledecih gadjanja rezultati su bili odlicni. Gadjano je sa daline od 15-20 metara jednostrukom i dvostrukom akcijom u kruznu metu.

Jedno prakticno ratno iskustvo tada majora (vecinu svog radnog veka je proveo u mornarickoj pesadije-mogu slobodno da kazem da je covek vojnicina) sa ovim oruzjem je bilo dosta tramuaticno  po njega.

Uglavnom ovako ide njegova prica.


Pocetkom 90-tih (mesto nije bitno - da ne krsimo pravinik ) isao je sa vozacem na zadatak i kako to samo zivot zna da napravi neobicnu situaciju krecuci se po nekom losem putu (na teritorji pod kontrolom svojih snaga) ispred njih se pojavio neprijatelj. Sobzirom da su se kretali malom brzinom on je odmah reagovao izasao iz vozila potegao revolver i na maloj udaljenosti do 15-20 metara ispalio svih 6 metaka u neprijatelja ali bez efekta na cilju osim sto ga je ocigledno zbunio jer neprijatelj nije stigao da reaguje i time je kupio mozda koju sekundu. Sad u veoma nezgodnoj situaciji jer je ispraznio svoje oruzje, oci u oci sa neprijatemljem koji ima AP a bez zaklona vec je pomislo na najgore. Na srecu i njegov vozac je brzo reagovao i iz "majorovog" formaciskog "Skorpiona" kojeg je on nosio neutralisao je neprijatelja.

E sad pre nego sto neko pomisli da je ovo "lovacka" prica, ovo je samo istrgnuti delic iz sire price koji je bitan za ovaj revolver. Meni je ostao u secanju zato sto sam i sam gadjao iz njega.

Posle ovog iskustva major je lepo spakovao svoj "magnum" i od tada je nosio samo formaciski "skorpion" i AP M-70.

Moram da napomenem da je pre ovog major gadjao iz svog magnuma nekoliko puta i da je bio zadovoljan preciznoscu, ali jedno je streliste a drugo stvaran zivot.

Uglavnom i moj otac se odlucio da se resi ovog revolvera.

Uporedjujuci ga sa recimo Coltom .38 Specijal (2.5 in) iz koga sam isto gadjao sama sila okidanja je veca, hod obaraca dosta tvrdji i jednostavno nema te precisnoti, zavrsan obrada dosta losija.

Bilo je tu dosta prostora za doradu.

Inace masovno su nabavljani pocetkom 90-tih od strane oficira (skoro pa je bio modni detalj kod oficira) ali su se brzo "resavali" ovih pistolja. Dosta su ih povoljno nabavljali a na trzistu su kasnije postizali dobru cenu, pogotovu za one krizne 90-te godine.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Рашо on August 08, 2010, 10:50:00 pm
Posle ovog iskustva major je lepo spakovao svoj "magnum" i od tada je nosio samo formaciski "skorpion" i AP M-70

"Škorpion" ga sigurno nije sljedovao po formaciji.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: pvanja on August 08, 2010, 11:00:24 pm
Mislim da je u vreme tog "dogadjaja" bio KIK. Nisam vise siguran proslo je dosta vremena. Znam da je rekao da ga je sledovao "Skorpion" ali da je kao i vecina oficira nosio pistolj kako manje glomozano i lakse oruzje za samoodbranu.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Рашо on August 08, 2010, 11:14:35 pm
"Škorpion" je sljedovao samo određene specijalnosti, posade borbenih vozila, poslužioce na nekim oruđima. Npr. u baterijama 40 mm "škorpioni" su sljedovali nišandžije i punioce, svi ostali AP.
Zbog toga me čudi to da je njemu po formaciji sljedovao APi.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Kljun on August 08, 2010, 11:15:32 pm
Ja sam u to vreme vidjao u Trebinjskoj kasarni oficire sa magnumom, ali i sa Skorpionom. Posebno mi je bio interesantan jedan, koji inace nije bio u kasarni na sluzbi , moguce da je bio iz druge operativne ili sa terena. Taj je nosio 357 u futroli sa opasacem koji je imao "zabodene" metke kao kod kauboja.
Jako zanimljivo je izgledalo.
 Za ovakve situacije , kao ova gore pomenuta, 357 stvarno nije zgodan. Brzo pucanje dvostrukom akcijom verovatno, jos u pokretu, tesko.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Patriot on August 09, 2010, 06:10:16 am
Revolver nije vojničko oružje, prije je policijsko, a odmah zatim i "kućno" (samo)obrambeno. Jednako tako ni Škorpion nije neko vojničko oružje, zanimljiv je, ali neka vojna uporaba baš mu i nije osnovna namjena. Slabi metak, slabi kapacitet, ne možeš ga uhvatiti kao automat, još manje kao pištolj. Tko god da ga je odredio kao formacijsko oružje, bio je jako duhovit. Naravno, nije bio beskoristan, no da je bio neke vrijednosti ne bi ga nosili samo pozeri nego i ozbiljniji borci.

Također, od onih sam koji vjeruju pripovjedaču, i ne sumnjam da jedan takav Škorpion nije došao glave protivniku s APom, iako je vozač u tom slučaju morao biti nešto više od samog vozača.

Glede mojeg doživljaja CZ Magnuma, on je i dalje isti i nepromijenjen. Počnimo od drške, za početak ...

PS: moj pokojni poznanik i prijatelj, poznati fotograf Renco Kosinožić, posjedovao je Colt Python 357, i to onaj od 8". Na streljani je s njim bio car, redom je pogađao otprilike u iste rupe, metke je radio sam s posebnompažnjom. No, zanimljivo je da NIKAD u životu nije pucao u išta drugo osim u kružnu metu, nikad u siluetu, fotografiju ili štogod uživo ... Istina, imao je šaku ko' lopatu, njemu je taj revolver (zamalo sam napisao pištolj) upravo ležao. RiP.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: dzumba on August 09, 2010, 09:09:22 am
Како је ово тема о револверима, а прича о "Заставином" Р 83 је послужила као "шлагворт" није згорега поменути и друге, боље и познатије револвере као што је приказани Colt Python.

Имао сам прилике да гађам са њим. Мој колега га је имао. Купио га је још док се то морало увозити са дозволом и дао приличне паре за њега. Општи утисак: није ни чудо што се у нашим крајевима када се помене "Колт" прво помисли на револвер, а не пиштољ. Имаш утисак да је део твоје руке. Одлично обрађен материјал. Све на њему глатко клизи и функционише. Ништа не запиње, шкрипи и сл. То је традиција и искуство у изради. Наравно, са тим иде и цена за коју можеш да купиш три ова заставина револвера.

У сваком случају ревовер није за масовну војну употребу, бар не у овако моћном калибру. Основни разлози су:

- велики одскок код опаљења и "природна" непрецизност;
- тврд обарач,
- нема кочницу па је небезбедан за масовну употребу,
- мали капацитет добоша,

Наведен чињенице усложавају обуку,а прецизност стрелца се постиже тек дужим вежбањем и утрошком муниције. Нико паметан овакве револвере не уводи у формацију војске, осим за неке специјалне службе и јединице. Предност му је снажан калибар који обара све ушта погоди. Чак и када носиш панцир који не пробија готово сигурно ћеш претрпети шок и бићеш оборен.

Са друге стране погодан је за професионалне безбедносне службе као одбрамбено оружје где оружјем рукују људи који су у просеку бољих општих способности а и имају дуготрајнију  обуку и константну дообуку (кондицирање) у гађању. 


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Patriot on August 09, 2010, 09:15:32 am
Предност му је снажан калибар који обара све ушта погоди.
I - možda glavna prednost - nema zatajenja (ako je streljivo kako treba) ...


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: pvanja on August 09, 2010, 01:01:39 pm


- велики одскок код опаљења и "природна" непрецизност;
 

Ne bih se slozio da su revolveri neprecizni vec da su specificni i da traze malo drukciju (slozeniju) obuku za gadjanje pogotovu da bi se sa dvostrukom akcijom gadjalo precizno.

Ja bih naveo manju brzinu gadjanja kao jednu od mana jer za precizan hitac ipak je potrebna jedostruka akcija (kod vecine korisnika) a to kod revolvera trazi dodatnu akciju od strelca.

Pogotovu je velika razlika posle uvodnjega dvoredih okvira kod pistolja sa kojim im se udvostrucio kapacitet. Ranije je razlika izmedju revolvera i pistolja bila u 1-3 metka a sad je razlika od 8-12 metaka u proseku.

A zadnja predost pistolja su kompozitni materijali koji su im smanjili znacajno masu.

Revolveri ostaju i dalje idealno odbrambeno oruzje, zbog preteceg izgleda kada je uperen u protivika (debela cev, municija koja se vidi u dobosu, dimenzije itd) i jedostavnosti manipulacije, a precizost nije toliko presudna jer su rastojanja u tim situacijama mala.Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Patriot on August 09, 2010, 01:09:06 pm
... a precizost nije toliko presudna jer su rastojanja u tim situacijama mala.
Veselje nastaje kad rastojanje postane premalo ...


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: pvanja on August 09, 2010, 06:07:23 pm
@Patriot

Skorpion je automatski pistolj tako da je nekada do 50 metara imao smisla. Pogotovu je imao smisla sa prigusivacem za spec. jedinice.

Inace Skorpion je jako precizno oruzje i na tako malim daljinama krajnje efiaksan i iz jedne ruke do 30-tak metara.

Sa osloncem za raeme orecizan je i do 100 metra samo tu vec metak nema dovoljno energije.Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Patriot on August 09, 2010, 07:25:47 pm
Znam da je precizan, samo kad gužva nastane sumnjam da imaš vremena ciljati/nišaniti. A okvirići - i veliki i mali - su mu taman za prrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. I gotovo. Ako ideš na pojedinačnu, čemu onda automatski pištolj. Posebice ne u tom kalibru. Mislim da je ERO (UZI), ili miniERO bolje rješenje, posebice s ozbiljnijim okvirom ...
[attachment=1]
Izvor: http://www.wikimedia.org

A kad smo već kod prigušivača, nešto osobno iz '95:
[attachment=2]
Izvor: http://www.patriot.com.hrTitle: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Rade on August 09, 2010, 07:41:03 pm
Mislim da je tema ipak o Zastavinom revolveru R 83?


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Patriot on August 09, 2010, 07:43:05 pm
Je. No ovo je replika na Škoripion, a mislim da se o revolveru iz teme i tako nema previše što kazati, odnosno kazano je da se nije proslavio i da se za njega - kao ratno oružje - baš i nisu otimali. Ako je prethodni post smetnja, kao i uvijek, slobodno brisati.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Rade on August 09, 2010, 07:45:23 pm
Mislim da imamo temu o automatskom pištollju, treba malo potražiti - ili otvoriti novu temu - ukoliko je nema.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Rocker on August 10, 2010, 01:39:00 am
Ja sam se nešto u poslednje vreme baš "zapalio" za ovaj revolver. Videh po oglasima da se polovni prodaju od 100 do 200 €, u zavisnosti od prateće opreme (fensi futrole, korice od egzotičnog drveta itd.), a za većinu vlasnici tvrde da su ispalili svega par metaka, a neki čak nisu uopšte ni korišćeni. Voleo bih neki u mat finišu i sa gumenim koricama, sa cevi od 4 inča. Čisto za malo rekreativnog pucanja u streljani, češće sa .38SPC nego .357 municijom. Sa njome trzaj gotovo da i ne postoji, naročito u ovako teškom oružju. Sad, malo me brine dobijanje dozvole pošto se na nekoj temi pisalo da policija malo pravi problem kada su revolveri u pitanju. Zanima me da li bi članstvo u streljačkom klubu tu bila olakšavajuća okolnost? Inače, pucao sam davno iz ovog revolvera, ali u verziji sa 6" cevi. Strašan trzaj (tada sam imao 13 godina), ali s obzirom da sam pre neku nedelju pucao iz zastavinog Kraguja (.44 Magnum) i uspeo bez problema da pogodim metu svaki put, verujem da mi .357 ipak neće biti previše za streljanu, pogotovu sa slabijom municijom. Svaki savet u vezi sa kupovinom i dobijanjem dozvole je dobrodošao. :)


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: pvanja on August 10, 2010, 08:56:05 am
Ja bih ti preporucio da uzmes sa fabrickim koricama i onda da dokupis korice koje tebi najvise odgovaraju. Izbor je stvarno velik.

Dozvola se malo teze dobija zbog misljenja policije da se u revoveru metak uvek nalazi u cevi i time ga smatraju za "opasnije"  oruzje.

Doduse ja mislim da je covek taj koji cini oruzje opasnim.

Elem sve zavisi od afiniteta i cene municije.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Patriot on August 10, 2010, 09:07:59 am
Doduse ja mislim da je covek taj koji cini oruzje opasnim.
Odnosno, oružje čini čovjeka opasnim ...


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: dzumba on August 10, 2010, 03:51:41 pm
Чланство у стрељачким дружинама није предност код добијања дозволе за поседовање оружја. Чланови удружења могу да гађају на стрелишту клупским оружјем које после гађања остаје у клубу. Када добијеш дозволу за поседовање оружје носиш кући.

Код добијања дозволе обавља се провера. Полиција углавном гледа (распита се о теби и пречешља своје евиденције) ко си ти, како си се владао до сада и ако имаш кривичне пријаве или прекршајне због нарушавања реда и мира, мале су ти шансе да дозволу добијеш. Ако је све уреду, добићеш је после проведене провере. Захтев се подноси надлежној полицијској станици уз плаћање такси и наравно попуњавање образаца и достављање тражених доказа-потврда (да ниси кажњаван и сл.).

Да, мораш да имаш положен испит из руковања оружјем код сертификоване фирме (обично неког стрељачког клуба), осим ако ниси био професионални официр, подофицир или полицајац. Они не морају да полажу тај испит.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Rocker on August 11, 2010, 01:28:55 am
Najlepše hvala na odgovorima! :) Što se zakona tiče, znam kako ide procedura, pročitao sam zakon o oružju i municiji. Nije mi samo najjasnije da li postoji neki vid razgovora sa nadležnima (policijom) oko toga zbog čega želim da posedujem oružje ili se samo popuni upitnik? Šta ako bih naveo u upitniku/razgovoru da želim da se bavim praktičnim streljaštvom, tu se ipak ne koristi klupsko oružje, nego lično? A oko sertifikata za rukovanje...dakle, ne važi se odslužen vojni rok, nego je potreban sertifikat za konkretno oružje koje želim da nabavim? I od čega krenuti u čitavoj toj proceduri, to me najviše buni? Da li prvo nabavi sertifikat ili podneti zahtev za nabavku oružja?

@Patriot
Mislim da je ipak pvanja u pravu...ako želiš da budeš opasan po okolinu, močuga ili cigla mogu da budu i više nego dovoljni. ;) Oružje ne ubija, ubijaju ljudi.  :-X


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Patriot on August 11, 2010, 07:21:20 am
Po dosadašnjem Zakonu o oružju postojala je mogućnost držanja i držanja i nošenja oružja. Ova druga je malo ekskluzivnija jer ni u službama i družbama koje po defaultu duže oružje ne nose ga svi, odnosno nemaju svi tzv. ovlaštenja. I sama uporaba vatrenog oružja - govorim o kratkim cijevima - je vrlo diskutabilna i strogo omeđena, i to tako da se malo tko (ako nije u debelim go....) bez razloga hvata za futrolu i pištolj. Navodno Policija dobiva nešto veće ovlasti glede uporabe vatrenog oružja i ja to držim korektnim. Tko ne radi ozbiljnu prijetnju ne treba se bojati policijskog pištolja, a policajci i jesu tu da čuvajući sebe čuvaju i nas.

Inače, kod dobijanja dozvola dobio sam pisani materijal koji je trebalo proučiti i naučiti, te pred komisijom polagati. Većinu tema dodirivalo je postulate, pravila i uzance nužne obrane, s razlogom. Materijal je bio ozbiljan i zanimljiv, i poznavanje istog nije administrativni čin, već dobrodošla informacija.

Držim da je pištolju - a posebice revolveru - revolveru mjesto u sefu. Eventualno na streljani, i putu do i od nje. Tamo gdje ti je sigurnost pištolja potrebita, najbolje je ni ne odlaziti. No, isto tako držim da je bolje imati ružno suđenje, nego lijepi sprovod ...   


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Kljun on August 11, 2010, 08:53:19 am
Procedura je sledeca: Odes u SUP, oni ti daju sta ti je sve potrebno od papira i sta da uplatis.
I Ides u sud i uzimas uverenje da nisi krivicno kaznjavan i da se trenutno ne vodi nikakva istraga.
II U strelistu koje je ovlasteno za obuku u rukovanju vatrenim oruzjem i poznavanju zakonskih propisa odradis kurs i dobijes sertifikat.
IV uplatis sve
V Sve pribavljeno predas u SUP ( ima tu nekih formulara koje ces kupiti u knjizari i popuniti)
VI posle par dana policija izvrsi provere na terenu (ne praktikuju da dolaze tebi licno, u mom slucaju su i to uradili, ali su samo uzeli podatke skim zivim u zajednici i sl.)
VII Nakon toga ti stize pisamce sa dozvolom za nabavku oruzja koja vazi 6 meseci

 Posle kupovine imas jos par formulara i uplata, podnosis i zahtev za municiju i to ti je to.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Brok on August 11, 2010, 11:45:28 am
I u Srbiji se jako teško dobija dozvola za nošenje vatrenog oružija.
Znam čak i neke firme da su imale probleme oko dozvola za nošenje vatrenog oružja. I to ne bilo kakve firme već baš one kojima je to neophodno.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Rocker on August 11, 2010, 02:06:09 pm
Hvala na informacijama gospodo. :) Ne treba meni dozvola za nošenje, nego za posedovanje, tako da valjda neće biti nekih problema. Ne planiram ja ovo baš tako brzo da radim, nego eto da se raspitam na vreme oko procedure. :) Kad krenem u nabavku papira i oružja, napisaću na forumu o tome. Voleo bih i neke savete oko samog revolvera. Šta je najbitnije da proverim prilikom kupovine, pošto planiram polovnjaka? To što oružje nije mnogo korišćeno ne znači previše ako nije održavano i skladišteno kako treba, pa me interesuje na šta najviše da obratim pažnju za konkretno ovaj model o kom ovde pričamo?


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: pvanja on August 11, 2010, 03:08:08 pm
@Rocker

O cemu treba da vodis racuna - cena municije posto ga uzimas za rekreativno gadjanje.

Nekada je cena bila otprilike 2x9mm Para = 1x .357

Sad nisam vise u toku sa cenama ali trebalo bi da i to proveris.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Patriot on August 11, 2010, 03:47:06 pm
Kad krenem u nabavku papira i oružja, napisaću na forumu o tome.
Kupuješ li ga zbog sebe ili zbog nas? Forum ti baš nije neko mjesto gdje o tom treba pisati, zapravo uopće govoriti. Time - na neki način - zazivaš nevolje kojih s oružjem i tako ima na pretek. Razmisli malo ... Na ovom forumu ima podosta - vjerojatno redom u svih nas koji smo srednjih godina - legalnog oružja (za početak), pa iako bi se mnogi rado po(h)valili njime, redom šute ... Što misliš, zašto?


Šta je najbitnije da proverim prilikom kupovine, pošto planiram polovnjaka?
Provjeri da nije tko njime neslužbeno upokojen, a da to nije oglašeno u oglasu  ;)


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: kilezr on August 11, 2010, 05:51:42 pm
 Može li neko da mi kaže čemu je ovo služilo??? Ja držim preko kutije .


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Beowulf on August 11, 2010, 06:08:45 pm
Hvala na informacijama gospodo. :) Ne treba meni dozvola za nošenje, nego za posedovanje, tako da valjda neće biti nekih problema. Ne planiram ja ovo baš tako brzo da radim, nego eto da se raspitam na vreme oko procedure. :) Kad krenem u nabavku papira i oružja, napisaću na forumu o tome. Voleo bih i neke savete oko samog revolvera. Šta je najbitnije da proverim prilikom kupovine, pošto planiram polovnjaka? To što oružje nije mnogo korišćeno ne znači previše ako nije održavano i skladišteno kako treba, pa me interesuje na šta najviše da obratim pažnju za konkretno ovaj model o kom ovde pričamo?
Obrati paznju na tolerancija dobosa-cevi.Ako mozes izmeri zazor sa specijalne metalne lente koji se postave izmedju dobos i cev.Ako zazor je veci od 0.25mm bezi od tog revolvera mada i 0.25mm je prilicno velika tolerancija.Zapni udarac i proveri dali dobos je dobro zabraven i dali "igra".Ako je zategnut OK, ako "igra" zub je istrosen.Najvazno je da znas da revolvere nisu kao pistolji.Dok pistolji bez problema rade i kada su pravljene sa velike tolerancije kod revolvera nije to tako.
Ja ipak ti preporucujem, naravno ako pare nisu problem, da trazis neki drugi revolver.Zastava nije se proslavila sa revolverima i oni nemaju takvu reputaciju kao zastavine pistolje.Ali JBG sve ostalo osim zastave je 1000+ evra. :-\


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: dzumba on August 11, 2010, 08:18:08 pm
Та зелена филцана крпица вероватно служи као подлога-подметач код чишћења оружја. У ствари више као украс него што нечему служи.Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Rocker on August 12, 2010, 12:23:53 am
@pvanja
Cene, bar u streljani nisu toliko različite. 9mm PARA je 55 din, .357 75 din po komadu. Mada, kao što sam već napisao, najčešće bih koristio .38SPC koji je jeftiniji od 9mm.

@Patriot
Pa na forumu postoji tema "Iz lične kolekcije". :) Nije sad ovo neko egzotično oružje za hvalu, nego najjeftinije. Nije mi namera bila da se nešto hvališem samim revolverom, nego da napišem nešto o ličnom iskustvu oko dobijanja dozvole i cene tog zadovoljstva, kao i da razrešim neke nedoumice kojih će sigurno biti. :)

@Beowulf
Hvala na savetu! :) Cena mi jeste jako bitna, da ne kažem baš da je najbitnija. Nisam ja sad ne znam koji strelac, niti to planiram da postanem, tako da će mi ovaj model biti sasvim dovoljan, makar za početak. Za revolver sam se odlučio pre svega zbog jednostavnosti održavanja, a i robusnosti. S obzirom da planiram da ga koristim uz .38SPC municiju, nadam se da neće biti nekih kvarova i zastoja, bar ne tako brzo, jer je to ipak dosta slabiji kalibar od onog za koji je projektovan da izdrži.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Patriot on August 12, 2010, 07:09:45 am
Pištolji i revolveri se ne kupuju svaki dan. Posebice se - ako se ne mora - ne kupuju po kriteriju najpovoljnije (dakle, najjeftinije) cijene. Ne volim davati savjete (jer ih se ni sebi ne usudjujem davati) no preporučio bi da uzmeš nekog tko zna što su pištolji i revolveri i da s njim odeš na streljanu, isprobaš malo ovoga malo onoga, te shodno utisku kreneš u daljnje razmišljanje. Kladim se da i na ovom forumu ima ljudi koji će ti učiniti tu uslugu ...


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: pvanja on August 12, 2010, 07:35:12 am
@Rocker

Evo setio sam se problema za mojim ex Zastava .357.

Pistolj nije hteo da radi u dvostrukoj akciji tj nije mogao da nategne oroz vec je zaglavljivao/kocio. Jednostraka akcija je radili bez problema. Relativno brzo su to popravili preko neke prijateljske veze.


Par saveta prilikom kupovine.
Inace najbitnije je da se nista neklima netrese na revolveru da sve lezi na svom mestu, nosac burenceta, izbijac caura, poluga za odbravljivanje burenceta, da je okidanje iz oba moda tecno i glatko i naravno cev da je ocuvana. Takodje po samoj spoljasnjoj ocuvanosti i stanju zavrsne obrade (brunira) se vidi kako je i gde cuvan.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Kljun on August 12, 2010, 08:51:43 am
Pištolji i revolveri se ne kupuju svaki dan. Posebice se - ako se ne mora - ne kupuju po kriteriju najpovoljnije (dakle, najjeftinije) cijene. Ne volim davati savjete (jer ih se ni sebi ne usudjujem davati) no preporučio bi da uzmeš nekog tko zna što su pištolji i revolveri i da s njim odeš na streljanu, isprobaš malo ovoga malo onoga, te shodno utisku kreneš u daljnje razmišljanje. Kladim se da i na ovom forumu ima ljudi koji će ti učiniti tu uslugu ...

 Bas tako, najbitnije jeda ti to prvo isprobas, dobro se raspitas pa onda odlucis. Ja sam davno na strelistu pucao iz 357 sa cevi od 6" i fabrickim koricama. Posle svakog  opaljenja bukvalno se uvrne u ruci malo, pa ga ponovo hvatas kako ti odgovara. Sa 38spc municijom, trzaj se nije osecao, pravo zadovoljstvo.
 Znaci, pre kupovine obavezno ga isprobaj pa onda odluci.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Rocker on August 12, 2010, 12:46:25 pm
Još jednom hvala svima! :)

@Patriot
Znam da se oružje ne kupuje baš kao bela tehnika, ali cenovna razlika između Zastave i bilo čega drugog je drastična. Nisam baš mislio da kupim najjeftiniji koji pronađem u oglasima, nego neki bolji kojim ću biti zadovoljan. Razlog zašto su Zastavini revolveri tako jeftini je pored ostalog i taj što su se nekad delili šakom i kapom, ne samo u vojsci nego i u civilstvu. Lično poznajem par ljudi koji su ih dobili na poklon od firme pre 10-15 godina za 20 godina rada u firmi i slične prilike, a da ih nikada nisu ni izvadili iz kutije. Takvih primera ima dosta, a mnogim ljudima uopšte nisu potrebni i rado bi ih se otarasili pošto-po to.

@Kljun
Ni meni ne odgovaraju fabričke korice, bar ne one drvene. Previše su mi tanke, jer imam malo veću šaku. Zato ću se potruditi da nađem neke gumene, sa njima je to već sasvim druga priča. I naravno da ću ga isprobati pre kupovine, da ne kupim "mačku u džaku". :)


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: FF on August 12, 2010, 06:22:33 pm
U firmama se na oproštaju obično dele satovi. Za pištolje nisam imao pojma.

Elem, gledam juče u firmi neki stari zapisnik sa popisa osnovnih sredstava iz 80-i neke. Pištolj M-57, komada xx, PAP M-59,komada yy itd. Svakakvog zanimljivog inventara se dužilo u fabrici papira. Bratstvo i Jedinstvo nije imalo svoju cenu, a vremena su pokazala ni valjanu alternativu.  ::)


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: dzumba on December 05, 2010, 10:19:50 pm
Једно од честих питања јесте шта је боље револвер или пиштољ. Мој поштовани колега пуковник Никола Бијелић, дипл.маш.инжењер, написао је почетком 90-тих година чланак под насловом "Пиштољ или револвер". Ево кратких извода (написаћу их у неколико постова) из овог текста:

Добре одлике пиштоља:

- велика ватрена моћ с обзиром на број метака (10-18), који се лако и брзо мења;
- двоструко дејство обараче, што омогућава да метак буде у цеви,а да при томе ни једна опруга није напета;
- мања сила окидања и прецизније гађање након опаљења првог метка;
- брже је спреман за ново опаљење метка и брзина гађања му је знатно већа;
- мањи трзај оружја при опаљењу метка;
- релативно мала маса и габарит оружја;

Недостаци пиштоља:

- привремено се прекида функционисање оружја ако из било ког разлога метак не опали (за наставк је потребно поновно ручно репетирање);
- ограниченост коришћења муниције различитих типова зрна (углавном се употребљава само муниција са заобљеним обликом зрна и тврђом кошуљицом);
- овисност исправног функционисања о врсти и квалитету муниције;


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: dzumba on December 05, 2010, 10:25:16 pm
Добре одлике револвера:

- не ремети нормално функционисање оружја ако из било ког разлога метак не опали, поновним повлачењем обараче доводи се пред цев следећи метак;
- двоструку дејство обараче;
- мања сила окидања и прецизније гађање из положаја запетог ударача;
- опруге нису напете када је револвер напуњен а ударач спуштен у доњи положај;
- увек је спреман за дејство јер нема кочницу;
- практично неограничен избор муниције с обзиром на конструкцију зрна, а тиме и на жељени ефект на циљу;

Недостаци револвера:

- мали капацитет добоша (5-8 метака) и споро поновно пуњење;
- при брзом гађању потребна је већа сила окидања;
- већи трзај оружја при опаљењу метка;
- оружје је нешто веће масе и има веће габарите у односу на пиштољ.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: dzumba on December 07, 2010, 06:56:55 pm
У делу текста са поднасловом "Осврт на експлоатационе одлике пиштоља и револвера" се каже:

Постоје приговори да су пиштољи опаснији за руковање и да су чести несрећни случајеви. Заговорници оваквог мишљења заборављају чињеницу да револвери немају кочнице и да су, према томе, мање осигурани. Међутим, неспорна је и чињеница да се несрећни случајеви догађају и са једним и са другим оружјем, углавном због нестручног руковања. Проценат 2инкримисаног" оружја зависи од тога на ком простору преовлађује једна или друга врста ватрених средстава.

Постоји такође предрасуда да се не може имати потпуно поверење у функционисање пиштоља. Статистика показује да је у 99% случајева, узрок отказивања функционисања пиштоља оштећење оквира. Пиштољ функционише исто тако добро као и било која друга механичка направа, ако је одлично технички решен и квалитетно урађен. Извесно је да постоји доста пиштоља који не задовољавају због своје концепције или недостатак квалитета, али ове примедбе важе за многе револвере.

Што се тиче прецизности може се тврдити да пиштољи не заостају у односу на револвер. На званичним такмичењима у стрељаштву више су заступљени пиштољи.

Противници револвера  замерају му на већој сили окидања ако се све функције обављају повлачењем окидача. Ова констатација јесте тачна јер је за активирање механизма потребна већа сила за око 25%. Код пиштоља све функције, до поновног окидања, обави сила барутних гасова. Ово значи повећану вероватноћу погађања, нарочито када је стрелац у стању стреса.

Примедба да су револвери некорисни док се врши поновно пуњење је само делимично тачна. Наиме, искуство је показало да је у пракси за један задатак довољно 5-6 метака, колико иначе имају револвери. Са друге стране, понекад се нереално даје претерана важност брзини пуњења. Ова примедба натерале је произвођаче пратеће опреме за оружје да развије више типова уређаја за лако и брзо пуњење револвера.

Недостатак револвера због малог броја метака (5-6), поставља питање колико метака треба испалити у ситуацији када се оружје употреби. На ово питање може се одговорити званичним извештајима америчке полиције, који је рађен за последњих 15 година (напомена: чланка је написан почетком 90-тих година).Наводи се да је време просечне оружане акције 2,7 до 2,8 секунди. Добар стрелац може да погоди циљ два пута  за 1,5 секунди на растојању 7 метара, не рачунајући време потезања револвера. Да ли је, према томе, потребно поклањати толику важност броју метака у оружју?

нека размишљања сматрају важнијом чињеницу да се код револвера не може означити (регистровати) испаљивање задњег метка. Код пиштоља долази до заустављања затварача после испаљивања последњег метка, што је знак да оквир треба мењати. Ово се посебно односи на ситуације када се у "жару борбе" заборави колико је метака испаљено из оружја.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: dzumba on December 12, 2010, 09:43:24 pm
У закључку аутор текста "Осврт на експлоатационе одлике пиштоља и револвера" каже:

"Имајући у виду основне карактеристике савремених пиштоља и револвера, увежбаност стрелаца и квалитет муниције, предности пиштоља су очигледне. револвер, према томе није ни спремнији ни бржи, ни прецизнији,а о ватреној моћи и да не говоримо.

Досадашње искуство показује да се ручно ватрено оружје, пиштољ и револвер, употребљавају за одбрану и напада и то само на блиским одстојањима, овакве ситуације су у рату ређе па је тежиште решавања борбених задатака поверено аутоматима и аутоматским пушкама. Пиштољи и ревовери , према томе остају и даље само као психолошко оружје, без обзира на стару поделу да је револвер дефанзивно а пиштољ офанзивно оружје.

Подела на дефанзивно и офанзивно оружје је, у савременим условима, толико застарела да губи смисао и у полицијској употреби. Данас је, у већини земаља света, полиција наоружана пиштољима. Истовремен се јавља све више револвера у наоружању специјалних полицијских јединицама и у оним земљама где је основно наоружање полиције пиштољ.

Не треба испустити из вида најважнији елемент који одређује стварну ефикасност и револвера и пиштоља, а то је муниција. Производња, квалитет и услови чувања муниције далеко више утичу на поузданост ручног ватреног оружја, него конструктивне карактеристике револвера или пиштоља.

Добро увежбан стрелац, без обзира да ли је наоружана савременим револвером или пиштољем, биће увек опасан учесник у оружаној акцији.

Пиштољи и револвери имају исту основну намену, да обезбеде ефикасно деловање зрна на циљу на одређеном одстојању. Према томе, без обзира на све терорије и спорења, и револвер и пиштољ имају своје место у наоружању војске и полиције."


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: rotring on December 13, 2010, 06:44:11 pm
Добро увежбан стрелац, без обзира да ли је наоружана савременим револвером или пиштољем, биће увек опасан учесник у оружаној акцији.

Пиштољи и револвери имају исту основну намену, да обезбеде ефикасно деловање зрна на циљу на одређеном одстојању. Према томе, без обзира на све терорије и спорења, и револвер и пиштољ имају своје место у наоружању војске и полиције."

Odlican tekst u celini. Posebnu paznju poklanjam citatu, naime imao sam priliku da posmatram gospodina kako veoma strucno barata viljuskom i nozem dok je jeo...pazite sad...ribu. Obucenost i rutiniranost korisnika vatrenog oruzja tipa pistolja i revolvera podizu efikasnost istog. U rukama "profesionalaca" i cackalica je opasno oruzje.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: cobra 73 on April 15, 2011, 12:33:58 am
http://www.youtube.com/watch?v=lLk1v5bSFPw
Уз доооста вежбе са револвером може свашта да се постигне,а ови снимци говоре да као оружје уопште није инфериоран у односу на пиштољ.Све је ствар тренинга.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Rocker on April 15, 2011, 10:38:39 am
Da, samo što čovek koristi .38SPC municiju, inače bi malo teže ovo izveo da je koristio Magnum. Revolver je čini mi se S&W model 686...davno sam gledao čitavu emisiju, moguće da sam zaboravio, ali za municiju sam siguran.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: pvanja on April 15, 2011, 12:03:19 pm
Evo punog klipa

8 metaka za 1 sek. jedna meta
8 metaka za 1.5 sek 4 mete
12 metaka za 2.99 sek

http://www.youtube.com/watch?v=GWSvjgNOJyo


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: pvanja on April 15, 2011, 03:26:25 pm
Jos malo kauboja :)

http://www.youtube.com/watch?v=Z9AJzv8gb2A

http://www.youtube.com/watch?v=r7HN7THecwg

2.5" 200 metara

http://www.youtube.com/watch?v=Tied-t1fFsk


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: kaiser0591 on April 15, 2011, 06:13:19 pm
Čuo sam da se vremenom može naučiti pucati revolverom na veće razdaljine.... nemam iskustva sa revolverom niti sam ga ikada držao ali mi se poznanik žalio da njegov Smith i Weson posle svakog "okidanja" ima sve tvrđi obarač i da je sve teže izvršiti opaljenje a samim tim i pogoditi metu........


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Bozo13 on April 15, 2011, 09:09:55 pm
Po mom skromnim mišljenju, revolver ili voliš ili ne. Ima svoje dobre i loše strane.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Solaris on April 15, 2011, 09:35:15 pm
Čuo sam da se vremenom može naučiti pucati revolverom na veće razdaljine.... nemam iskustva sa revolverom niti sam ga ikada držao ali mi se poznanik žalio da njegov Smith i Weson posle svakog "okidanja" ima sve tvrđi obarač i da je sve teže izvršiti opaljenje a samim tim i pogoditi metu........

Preporuka za poznanika ,DRNČ ili ako ga nemože nabavit onda WD40, i samo malo truda .
Slučajno radeći u puškarnici kod mog civilnog maistora naučio sam da se čak i M 70
ljenošću može dovest do zastoja .

poz.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: kaiser0591 on April 15, 2011, 09:41:43 pm
Moguće i da ga nije održavao, nisam ulazio u detalje sa njim.... U svakom slučaju prenijet ću mu savjet, hvala u njegovo ime  :super


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: dzumba on April 16, 2011, 10:40:05 am
Снимке оних "каубоја" пре бих сврстао у категорију циркуских вештина него категорије практичног, а још мање борбеног коришћења револвера.

Свако оружје, па и револвер, макар био сав од нерђајућег челика, неодржавањем можеш онеспособити. Ни једно оружје не функционише теже након сваког опаљења, осим ако је запрљано, зарђало, покварено и сл.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: kaiser0591 on April 16, 2011, 02:10:49 pm
Bili ste u pravu, nije ga čistio 3-4 godine kako on kaže, prevedeno u realno vrijeme to je nekih 6-7 godina :D
Niklovan je, očistio ga nekada davno i ostavio, pucao za Božić i slične događaje i posle upotrebe nije čistio :D


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: dzumba on April 16, 2011, 06:34:58 pm
Ја бих том револверу добро погледао цев и механизам. Никлован је споља, није изнутра. Узгред, никловање је лошији начин заштите спољне површине оружја.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: kaiser0591 on April 16, 2011, 09:19:45 pm
Šta da mu radim, kako bi tek moj čuvao kada je svoj tako zapustio :D  :krsta


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: cobra 73 on April 17, 2011, 09:58:47 pm
dzumba:"Снимке оних "каубоја" пре бих сврстао у категорију циркуских вештина него категорије практичног, а још мање борбеног коришћења револвера."
Слажем се ,међутим хтео сам да кажем да "Бој не бије свијетло оружје,но бој бије срце у јунака"...
Што ће рећи да и поред тога што је револвер оружје застареле конструкције,90% тренинга и 10% талента може да да онакве резултате.Нема доброг стрелца из пиштоља ако редовно не тренира.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: dzumba on April 18, 2011, 08:33:21 pm
Апсолутно. Обука, вежба, гађање је кључ успеха код коришћења сваког оружја. Међутим, економски гледано то је скупа работа, посебно за овако нешто. Људи вероватно живе од те своје вештине па им је тренинг "улагање у посао".


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Bozo13 on April 18, 2011, 08:55:57 pm
Ekonomski gledano, to je slično kao zdravstveno osiguranje. Ulažeš, a moliš boga da je to "kroz prozor" izbačen novac.

Ali nijedan put do savršenstva nije ni lak ni jeftin.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Solaris on July 29, 2011, 05:46:33 pm
Čisteći šufit rekao bi jedan naš uvaženi član,našao sam ovaj stari katalog,
pa možda nekome bude interesantno.

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Solaris on July 29, 2011, 05:47:21 pm
[attachment=1]

[attachment=2]

poz.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: duje on July 29, 2011, 06:01:30 pm
I moj stari zaća ga je kupio preko vojske negde 1991.  :) Standardni, 4" cev. Nisam gađao njime u metu nikada, par puta jesam šenlučio u zoru za Božić u vazduh (stari dobri narodni običaji)  :) Moj je osećaj da je veoma tvrd, posebno pri dvostrukom okidanju, kada je potrebna stvarno velika sila na oroz da bi opalio. Inače, deluje prilično jak pri opaljenju. Dva puta mi se deilo da ne mogu da izbacim čauru iz burenceta, nakon opaljenja. Verovatno loša municija - deformiše se i zaglavi u ležištu.

Stari ga je nosio u ratu u istočnoj Bosni krajem 1992. Osim što su mu ga više puta pokušavali ukrasti (po mišljenju mnogih uspaljenika, bio je atraktivno oružje) ni po čemu drugom nije bio vredan pomena. Prodao ga je pre mnogo godina i kupio novi M-57.

Tek sada sam primjetio ovaj prilog. I ja sam imao problema sa municijom, koju sam dobio sa revolverom1991. Dva puta mi je raznjelo čauru kod pucanja i dio čaure se nabio u cijev, tako da sam morao nosit revolver kod majstora da je nekako to izvadio. Puknuta čaura je ostala tako, da se nije dao ni bubanj otvorit.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: FF on July 29, 2011, 08:37:43 pm
Na stranu loš kvalitet municije, ali moj je utisak da je to jako nepraktično oružje za vojnu upotrebu. Naravno, sve je u vežbi, ali ni najuvežbaniji revolveraš ne može brže da napuni ovo oružje, nego što prosečnom stralcu treba da promeni okvir u pištolju (u koji uzgred staje više metaka). Ali bio je popularan 90-tih, naročito među pilotima - mnogi su nosili model sa kratkom cevi od 2,5".


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: duje on July 29, 2011, 09:16:09 pm
"Zastava" je znala reklamirati svoje oružje, povoljna cijena itd. Isto je bilo i sa M70 krajem 70-tih godina. Moglo se je plačat u ratama, kasnije su nas natjerali, da dežuramo sa privatnim oružjem, dok se nismo pobunili. I civilne dozvole smo morali sami platit. Ali, bila su to druga vremena i činjenica,   nitko nas nije prisilio, da smo kupovali oružje, ko je htjeo kupio ga je, tko nije, nije kupio.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: dzumba on July 29, 2011, 09:21:24 pm
А већина је купила. Гледали смо Клинта Иствуда како лако и једноставно барата оним својим "магнумом". А тек стрипови и Вајат Ерпу и Док Холидеју (били у моди крајем 60-тих и почетком 70-тих) где Вајат Ерп користи Бантлајн специјал (ако сам добро упамтио) и погађа шта замисли на 50 метара.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Solaris on November 17, 2011, 08:48:23 pm
Za ljubitelje tematike malo o osnovama.
Iz HV br. 76, 94. g. Autor : Velimir Savretić

[attachment=1]
[attachment=2]

poz.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: pharaoh014 on February 02, 2012, 11:10:54 pm
Pozdrav svima!

Treba mi sto konkretniji odgovor na sledece pitanje, prilikom izbora kupovine Zastavinog Magnuma 357 m83 6 incha cev - kolika je dozvoljena distorzija burenceta/dobosa, kada je u ,,sklopljenom'' polozaju, tj. ramu revolvera, a ne van. Dakle koje je dozvoljeno pomeranje levo-desno i koje je dozvoljeno pomeranje u osi, mislim na samo pomeranje burenceta u lezistu ,, u krug '', kada nije nategnut cekic? Nadam se da sam dovoljno jasno postavio pitanje.

P.s. Razlog zbog kog postavljam ovo pitanje je taj sto me najvise brine ,,krzanje'' kosuljice zrna pri prelasku iz burenceta u cev, jer se opaljenje vrsi u samom burencetu pa postoji prostor izmedju istog i cevi. Dakle kolika je ta distorzija dozvoljena, da zrno ne bi ostetilo ,,ivicu'' cevi koja se nalazi u ramu. Tj. ulazni deo cevi za zrno iz burenceta u istu.

Hvala unapred na odgovoru.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Љуба on February 02, 2012, 11:24:12 pm
Pozdrav svima!

................................................. Dakle kolika je ta distorzija dozvoljena, da zrno ne bi ostetilo ,,ivicu'' cevi koja se nalazi u ramu. Tj. ulazni deo cevi za zrno iz burenceta u istu.

Hvala unapred na odgovoru.

Мало пре сам га држао у руци (револвер, дакако) и нисам приметио ту "дисторзију" нити празан ход по уздужној оси.

 (http://www.cheesebuerger.de/images/more/bigs/c024.gif) (http://www.cheesebuerger.de/smilie.php)

Љуба


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: kris on March 05, 2012, 10:54:17 pm
Postovane kolege,od nedavno sam na forumu a malo da pokrenem temu o revolverime.Imam zastavin 357 proizveden 90 te godine. Od nedavno je poceo da mi zaglavljuje municiju u burencetu prilikom opaljivanja. Znaci nece burence da se okrene kada je put.Kad okida na prazno radi savrseno.
Jel imao neko ovakvih problema sa svojim revolverom ili je cuo za ovako nesto.Svaki savet dobrodosao
Hvala unapred


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Solaris on March 06, 2012, 02:40:47 pm
Postovane kolege,od nedavno sam na forumu a malo da pokrenem temu o revolverime.Imam zastavin 357 proizveden 90 te godine. Od nedavno je poceo da mi zaglavljuje municiju u burencetu prilikom opaljivanja. Znaci nece burence da se okrene kada je put.Kad okida na prazno radi savrseno.
Jel imao neko ovakvih problema sa svojim revolverom ili je cuo za ovako nesto.Svaki savet dobrodosao
Hvala unapred

Prvo pretpostavljam da je revolver redovito čišćen.
Znači kad ga napuniš neće da uopće opali ili se to događa nakon opaljenja ?
Dali si ga probao napuniti sa starim čaurama umjestu metka, dali tada radi uredu ?
Koristiš li kvalitetnu municiju ?
Dali di primjetio kakvu mehaničku deformaciju na burencetu ili tjelu ?

i tako to, poz.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: vodnik policije on March 06, 2012, 09:58:08 pm
Da i ja napišem po nešto na ovu temu. Zastavin revolver je pored Zastavine bokerice, najlošije  oružje koje se proizvodi u ovoj fabrici. Prilikom kupovine polovnog revolvera, jedna od glavnih stvari koja treba da se gleda je okretanje burenceta oko svoje ose, u okinutom stanju (obarač stisnut). Kod Zastave je to pomeranje daleko veće, nego kod normalnih revolvera. Od kolege sam čuo da se dešavalo, da je zbog nepoklapanja ležišta metka u burencetu sa cevi parče olova od zrna kalibra 38 Spc. izletalo napolje na prelazu. Nikada to uživo nisam video, ali kada god su mi nudili da pucam iz CZ M 83, ja sam to izbegavao smatrajući da je to nebezbedno. Što se tiče kvarova, najčešće se lomi deo koji Zastava zove oprugom osigurača.

[attachment=1]

Kada se ta opruga slomi, burence neće da se okreće. Često se dešava da prilikom opaljenja metka, komanda za odbravljivanje burenceta ode malo unapred, i tako blokira udarač. Bez detaljnog pregleda u rasklopljenom stanju, teško da može da se otkrije tačan razlog kvara.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: ssekir75 on March 06, 2012, 10:47:43 pm
batice, odnesi ti tu skalameriju kod puskara, nemoj da se igras sa tim :rtfm


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: kris on March 07, 2012, 10:18:17 pm
Revolver je redovno ciscen i maksimalno odrzavan.Nekada prilimom opaljenja prvog metka sve ide normalno ,ali sledeci nece da opali. A nekada nece uopste da se okrene burence,kao da je municija duza i negde zakaci.Koristim municiju domace proizvodnje.Ovo je jedini komad oruzija koji je u mom posedu a domace proizvodnje i jedini pravi probleme :).Odnecu ga kod puskara ali sam mislio da se posavetujem malo sa vama koji imate vise iskustva od mene sa ovim modelom.Aku uguram jednu praznu cauru on okrece normalno.Nikada nisam probao sa 6 komada .


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: kris on March 07, 2012, 10:27:17 pm
Nisam dobro napisao u proslom postu.Revolver svaki put opali ali se desava da burence zaglavi i nece da okrene sledeci metak.znaci nekada opali normalno i prilikom sledeceg opaljivanja nece da okrene burence,pa onda probam prstom da povucem udarac,ali situacija ista,nece da okrene


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Bozo13 on March 07, 2012, 10:37:34 pm
Ako kod praznog dobro okreče, a kod punog ne, da ne zaglavjuje koja čaura?


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: kris on March 07, 2012, 10:51:24 pm
Prazan okida lepo i sve je ok. Cim stavim municiju on te hoce da okrene te nece.Dal je do municije ili neceg drugoga?Mozda je losa domaca municija!


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: ssekir75 on March 08, 2012, 12:42:11 am
pazi, moze da bude, ali ja vise verujem da je problem do revolvera. imam par caura koje su naprsle u burencetu. jadva smo ih izbili. municija iz iste kutije je u drugom revolveru lepo radila. tek kad je otac tog druga ciji je magnum bio odneo revolver u zastavu utvrdili su da je lose buseno i zamenili mu burence. posle nije imao problema da mu pucaju caure.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: kris on March 08, 2012, 05:23:58 pm
Nadam se da nije problem u burencetu. Ako je u njemu onda je to veliki problem za mene


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Solaris on March 08, 2012, 07:02:20 pm
U osnovi ssekir75 ti je dao najbolji savjet, odi do puškara.

Jedino da malo pogledamo detalje pa da vidimo možeš li išta sam rješiti.

Na ovoj slici sam označio dva detalja.
1. je spoj između cijevi i burenceta, e tu bi zazor ili razmak morao biti minimalan.
2. je razmak između burenceta i tijela, on mora biti prilagođen vrsti municije koja je predviđena za ovaj rev.

[attachment=1]

Kako si ti opisao naj vjerovatnije se poremetilo nešto u ovim odnosima.
Jedino šta ti mogu savjetovati je da dobro očistiš onaj spoj između cijevi i burenceta.
Tu se sakuplja dosta prljavštine kod revolvera prilikom pucanja a možda je i sa vremenom došlo do korozije.

poz.Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: kris on March 12, 2012, 11:52:24 pm
Popravljeno kod puskara.Izgleda je bio jako sitan kvar tj. kocnica za otvaranje burenceta nije isla do kraja nazad pa je zaglavljivala prilikom opaljivanja drugog metka a ponekad i prog,pa i svakog sledeceg.
Hvala Vam na pomoci


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Bozo13 on March 13, 2012, 08:23:08 am
Odlično. Nadam se, da če te sada dobro služiti.

LPB


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: kris on March 18, 2012, 07:13:00 pm
I ja se iskreno nadam. Imam jedno pitanje jos. Kupio sam 38 specijal metkove,ali nece da udje u burence,pa kako vi to radite? Jel se menja burence za 38 ili je moje vanstandardno?
Pozdrav


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Solaris on March 18, 2012, 07:20:37 pm
Možda ti imaš burence za 9 mm municiju.

poz.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: banebeograd on March 18, 2012, 08:33:18 pm
"38 bi morala da ulazi bez ikakvih problema, da nisi kupio ti neki drugi , veci , specijal?


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: kris on March 18, 2012, 09:12:08 pm
u radni su mi dali taj,i to je jedini koji sam nasao.jedino da probam jos do koje radnje pa da vidim da nije municija kriva.Mislim da kad smo erili sa sublerom,falio je milimetar da udje u burence.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: banebeograd on March 18, 2012, 09:25:10 pm
a sta kaze subler kad izmeris burence na pocetku kanala?
trebalo bi negde oko 9,72 +-...


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Solaris on March 18, 2012, 10:19:33 pm
a sta kaze subler kad izmeris burence na pocetku kanala?
trebalo bi negde oko 9,72 +-...

 ::)

kris, bez ljutnje ali ostavi se tog revolvera.

I samo da napomenem, čini mi se da će ovdje biti brisanja, tako da ne plačete kasnije.

poz.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: kris on March 18, 2012, 10:33:18 pm
Revolver sam kupio pre nekoliko meseci.Znam da nije nesto ali same gravure na njemu kostaju kao jedan takav is fabrike. To je prelomilo u kupovini.Sad sta je tu je!!! Nema nazad a iskreno se ni nekajem posto mi sluzi samo za kucu.Slabo idem u streljanu,ali me bas zanima jel moze da puca 38 specijal.
Buence je 9 mm. Izmereno sada.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Solaris on March 19, 2012, 01:51:10 pm
kris, nemoj ovo krivo shvatiti, daj nekome ko se razumije u revolvere da ga pogled i vidi koja municija ide u njega.
Uvjek u susjedstvu ima neki policajac ili vojno lice koje nešto zna.
U krajnjem slučaju odi do neke streljane i zamoli ljude da ti objasne o čemu se radi.
Sva oružja su opasna, nemoj da ti se nešto dogodi zbog neodgovarajućeg metka.

poz.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: dzumba on March 19, 2012, 02:15:52 pm
Kris, ако већ имаш лепо гравиран револвер, а колико примећујем слабо се разумеш у то, ти га лепо стави у витрину, на видно место и уживај. Ако се не бавиш спортским стрељаштвом ионако ти ничему неће служити, понајмање за само одбрану. Утврдићеш ти која муниција пасује у њега (9мм пиштољска, .38 или .357), па онда опали неки метак у стрељани, тек да видиш како је тешко нешто погодити на даљини већој од 10 м (осим ако користи пиштољску муницију јер је трзај знатно мањи). А и да хоћеш да постанеш добар стрелац потребно је да испалиш стотине и стотине метака, па ће ти прилично истањити буџет, а и револвер ће се опет покварити. Таква је то конструкција - лео изгледа, али само то.

Немој мислити да ти се подсмевам. И ја сам мој ставио ad acta и често се питам "што ли сам га купио" и "који ће ми андрак".


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: vodnik policije on March 19, 2012, 02:53:56 pm
Možda ti imaš burence za 9 mm municiju.

poz.

U uputstvu koje se dobija uz revolver je navedeno da postoji i burence za metkove kalibra 9 mm. Ja ga uživo nikad nisam video. Zanima me da li se neko nekad sreo sa takvim burencetom.
Interesantna stvar je to da cev od 357 mag. ne podržava kalibar 9 mm para. Zrno će izleteti, ali je nemoguće pogoditi išta ozbiljno.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: banebeograd on March 19, 2012, 03:16:12 pm
nikad nisam video m83 u 9mm kalibru, svi su bili '357,
mozda i gresim ali mislim da je to neka stamparska greska jer je 357 u metrickim jedinicama +- 9mm,
jedini oblik konverzije koji sam video samo na netu, ne uzivo, su bili nekakvi polumeseci od metala koji su primali 3 standardna metka 9mm, takva dva polumeseca su isli u burence,
da li je to radilo bez zastoja to isto ne znam

@kris,
stvarno mozda je najbolji savet da odes do streljane , tamo uvek ima neko ko poznaje oruzje i moci ce da prepozna ili tehnicku gresku ili zastoj kod tvog ljubimca.
ja imam tu durundu vise od 20 godina i meni je on skroz ok, za te pare naravno nema nista slicno da se uzme.

srecno


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: kris on March 19, 2012, 04:46:43 pm
Ne mislim da mi se niko podsmeva. Taj revolver jedino za to i sluzi , za kucnu odbranu,ako do toga nedaj Boze dodje.Posedujem jos 2 pistolja i sa njima sam pucao i u streljani  i po njivama.Iz Zastavinog revolvera sam pucao 357 municiju ali 38 specijal nisam uspeo da stavim u burence.Zato sam i pitao jel to moguce.
Sto se tice mog poznavanja revolvera priznajem da je slabo,pa sam upravo iz tih razloga postavio sva ova pitanja na forumu.
Hvala Vam na odgovorima!!!


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Solaris on March 19, 2012, 05:39:28 pm
O municiji ima sve na netu ali ipak da ponovimo.

.357 Magnum (http://en.wikipedia.org/wiki/.357_Magnum)

.38 Special (http://en.wikipedia.org/wiki/.38_Special)

Ova dva su po promjerima zrna i čaure identični.

9×19mm Parabellum (http://en.wikipedia.org/wiki/9%C3%9719mm_Parabellum)

Iz podataka se da vidjeti da je razlika u promjeru zrna 0.09 mm
Dok je čaura dosta različita u odnosu na ovu pravu revolversku municiju.

A što se tiče dali postoje dva burenceta za revolver, mogu samo ponoviti sliku koju je postavio naš džumba na prvoj stranici teme.

[attachment=1]

poz.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: banebeograd on March 19, 2012, 05:55:43 pm
A što se tiče dali postoje dva burenceta za revolver, mogu samo ponoviti sliku koju je postavio naš džumba na prvoj stranici teme.
mislim da se na toj fotki vidi da nema razlike u burencetu ,
vec ono burence 9mm ima samo jedan celicni ili kakav god nosac metaka koji fiksira metak u burencetu .
predpostavljam da je to ono sto sam ranije pominjao sto je treblo da posluzi kao konverzija "357 u 9mm


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Solaris on March 19, 2012, 06:08:09 pm
Ne sporim jer to burence za 9mm nisam vidio ali pogledaj ove dimenzije.

.38special :

Neck diameter    .379 in (9.6 mm)
Base diameter    .379 in (9.6 mm)

9mm :

Neck diameter    9.65 mm (0.380 in)
Base diameter    9.93 mm (0.391 in)

Ovo bi trebale biti dimenzije čaure, malo mi je pre velika razlika.

poz.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: banebeograd on March 19, 2012, 06:45:21 pm
nisam ja bas neki expert sto se dimenzija i teorije tice pa neke zakljucke izvlacim vise iz iskustva a manje iz knjiskih podataka.

predpostavljam da je ta razlika u dimenzijama jer i sama caura, tj obod pistoljskog i obod revolverskog metka nisu isti.
dok je kod pistolja sve u jednoj ravni i sa kanalom koji je unutra tj ispod oboda caure,
dotle kod revolvera ima obod koji je siri od tela i tim obodom se fiksira u burencetu .

pri tome mislim i da je i burence revolvera obradjeno u konus koji se smanjuje-suzava  blize ustima cevi...
doduse kod zastave je sve moguce pa i ta ogromna odstupanja .

a konkretno ovo sto kris kaze da mu 357 radi a 38 zaglavljuje mislim da je problem u municiji jer nema nikakve logike da se isti kalibar drugacije ponasa


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: kris on March 19, 2012, 10:22:07 pm
Ima li ukljucen u ovu raspravu a da je iz Novog Sada? Da ja lepo od njega kupim 1 metak i probam da ga stavim u burence i opalim.Tako cemo resiti dilemu jel metak bio veci ili je burence cudno!


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Kljun on March 20, 2012, 12:02:44 am
Mozes da odes na streliste, tamo kupis municije koliko zelis i pucas.
 Ja do sad nisam znao za ovu konverziju u pistoljski metak 9mm luger. Ali zastavin revolver se pravio u 357 magnum kalibru koji moze bez problema da koristi 38 spec. municiju. I proizvodio se u 38 spec. kalibru koji ne moze da koristi 357 magnum municiju.
 


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: banebeograd on March 20, 2012, 01:46:32 am
konverzija 357-9mm
http://smith-wessonforum.com/s-w-revolvers-1980-present/65450-here-my-9mm-conversion-8-shot-627-pictures.html

razlika pistoljska revolverska municija


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Љуба on March 20, 2012, 11:52:11 am
konverzija 357-9mm
........................................

Не бих ја користио реч "конверзија", с обзиром да је она намењена објашњавању неких суштинских "промена".
Више бих се заложио на поступку, прилагођавања (или омогућавања) револвера .357 Магнум, у коришћењу пиштољске муниције 9мм.

Иначе, нисам знао за оно техничко решење приказано овде
http://smith-wessonforum.com/s-w-revolvers-1980-present/65450-here-my-9mm-conversion-8-shot-627-pictures.html
[attachment=1]

Лепо осмишљено :klap

Љуба


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: pvanja on March 20, 2012, 02:49:33 pm
Kao bivsi vlasnik Zastavinog 357 Magnum revolvera sa cevi duzine 4" mogu da kazem da bez problema moze da se koristi municija 38 specijal.

Ugodnija je za gadjanje zbog manjeg trzaja. Po mom iskustvu problem je u korica za drsku revolvera koje nisu pogodne za tako jak kalibar. Rezultati gadjanja sa tim fabrickim koricama su bili u najmanju ruku razocarajuci. Prvi put gadjalo nas vise starijih - mladjih, iskusnijih - manje iskusnik i niko nije bio odusevljen. Tada je malo ljudi imalo iskustva sa revolverima a pogotovu u tako jakom kalibru.

Kada se promene korice sa masivnijim anatomski oblikovanim i kod oruzara doradi "okidanje", revolver je mnogo bolje lezao u ruci, bolje se kontrolisao i rezultati su drasticno bolji.

Verovatno ne bih ni otkrio sve ovo da nisam imao slican problem sa zagljavljivanjem burenceta koji se relativno rano javio pa je oruzje moralo kod oruzara koji je i predlozio promenu korica i doradu.

Dva interesantan komentara sa lovackog formuma SRBIJALOV (http://www.srbijalov.com/forum/viewthread.php?thread_id=49).

"Po PPU tablicama PPU-a na njihovom sajtu izlazna energija je oko 1200 J, sto je priznacete, isto sa 44mag. koji vazi za najvisu klasu kad je snaga u pitanju.
Seller-ova na primer, po tablicama izlazi oko 720-30 J.
To je, priznacete, ogromna razlika.
Ako stavite unutra 38 spec. ona imate na izlazu manje od 400J sto vam daje mirniju ruku i brze okidanje."

"Koristio sam ga par godina...Sta reci...Mom prijatelju je posle godinu dana intezivnog koriscenja razlabavio burence.....Licno sam zadovoljan i nisam imao nikakvih kvarova ni minimalnih,a pucalo se podosta.Ajde redom Drska,je za moju saku(mislim uobicajena) kao kod vecine revolvera kratka,pa sam i na zastavu odmah stavio nazovi gumenu koju je radilo dosta privatnika(znaci ne poznatih marki)Odlicno je legla.Dalje mehanizam opaljenja isl.je dobro pokupljeno od priznatih marki,pa nema potrebe detaljisati.Veci je problem sto se kod zastave nikad nezna na sta ces naleteti,od skoro vrha do skoro dna.Obarac,malo tvrdji,ali zavisi sta se hoce."

Karakteristike PPU municije za revolvere mozte videti ovde (http://www.prvipartizan.com/revolver.php).Gadjanje sa Zastavinim 357
http://www.youtube.com/watch?v=g_yx9Tm7mZ8


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: banebeograd on March 20, 2012, 05:22:53 pm
ne znam ko je ovo na snimku pucao,
ali mislim da momak nema bas puno iskustva sa revolverom
ruka mu je mirna u toku nisanjenja i pre opaljenja ali revolver mu kasnije mnogo i nekontrolisano skace i vidi se da se dosta muci kad treba da potegne petlic i puca u singl modu...
naravno, to se sve resava vezbom


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Љуба on March 20, 2012, 05:53:53 pm
Власник сам овог револвера 21 годину.
Или ти поседујем прву серију, коју је произвела "Застава".

Нећу да кудим ово оружје, јер сматрам да нисам стручњак за пиштоље и револвере.
Учили су ме и обучавали експерти из стрељаштва за пиштоље.
Под прецизном и непосредном контролом, на 25 м, имао сам у целој каријери једну 10-ку.
Чак сам успео да два пута за редом погодим 8. Да би треће зрно отишло ван мете.
Нисам задовољан својим умећем у руковању леворвером.

Рече "banebeograd: то се све решава вежбом", али кад не иде оно не иде.....
И од тада се више не трудим. Заборавио сам кад сам задњи пут гађао из њега.

Љуба


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: banebeograd on March 20, 2012, 06:55:21 pm
nisam ni ja bas expert, tu i tamo imam po neko iskustvo,
i mislim da je osnovna greska pocetnike "uciti " da pucaju na maksimalnim daljinama u streljani.
to je ok za iskusne "pucace"
25 metara je nerealno za pocetnike, i zbog losih rezultata totalno nestimulativno i mnogi cesto odustaju od dalje prakse.
treba krenuti sa 7-8 metara , i onda postepeno ici u "daljinu"


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Љуба on March 20, 2012, 07:42:23 pm
nisam ni ja bas expert, tu i tamo imam po neko iskustvo,
.....................
Имам и ја неко искуство, ето ове металне украсе
[attachment=1]

А поседујем и ово
[attachment=2]

Био сам конкретан. Никад нисам успео да обуздам то оружје да гађа где ја нишаним. Гледам онај снимак, како то скаче у рукама, па се сетих себе.
Пошто је и мени тако поскакивало, рекох, да напишем: ..е људи па то су мене снимали..... ;D

Љуба


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Bozo13 on March 20, 2012, 07:50:09 pm
Po mom mišlenju, revolveri ili ti idu ili ne.

Iskustva imam samo sa S&W 686 (postavio u jednoj temi) ali mi je više ležala CZ 75 tactical sport. A najboji za sportsko pucanje mi se još uvek čini Ruger Mark 2 target. (nisam se takmičio, ali kolega je nekada se bavio streljaštvom pa sam iskoristio par prilika).

LPB


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Љуба on March 20, 2012, 07:56:48 pm
Po mom mišlenju, revolveri ili ti idu ili ne.

Iskustva imam samo sa S&W 686 (postavio u jednoj temi) ali mi je više ležala CZ 75 tactical sport. A najboji za sportsko pucanje mi se još uvek čini Ruger Mark 2 target. (nisam se takmičio, ali kolega je nekada se bavio streljaštvom pa sam iskoristio par prilika).

LPB
Тако је Божо. То је поента мог писања.
Ја сам школски пример, да та теорија има упориште у истини.
Поседовао сам некад давно CZ-85 u 9mmPara.
Иде серија од 4 у "црно", па га пети нема у мети. Тако да ја то сврставам у категорију: "батали се пиштоља и револвера"

Љуба


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Brok on March 21, 2012, 01:32:38 pm
Quote
Po mom mišlenju, revolveri ili ti idu ili ne.

I ja se slažem sa ovom izjavom. Meni lično revolveri baš nikako ne idu.
Doduše nisam puno ni gađao iz njih ali kada jesam, sreća nezvanično, znači ne za ocenu, nikada nisam imao dobre rezultate.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: gocemk on June 25, 2012, 09:32:53 pm
мојот концепт за револвер
 [attachment=1]
[attachment=2]


E сега принципот на работа, кога ке се стрела со овој револвер барутните гасови исто како кај велби револверот го турката на назад, и со тоа ја оптегнуват ударната игла, е сега оној мал љиљав запчнаник со црн круг на средина ке бидат два посебни делови, во кој тој црн круг ке биде поврзан со осовина со љиљавиот запчаникот кој треба да ја ротира тулумбата, е сега кога ке се повлекува целото орудје наназад ке се повелкуват и овие два запчаници е сега тој црниот круг што на сликата погоре ке почни да се движи по црвената линја што е под него, а со тоа и да ротира и на тој начин преку осовината ке го изротира и запчаникот за тулумбата . Е сега ако ги видиш забците на тулубата што се на сликата тие ке имаат главна улога да тој црн круг кој горе го опишував да не се ротира сега во обратна насока туку само да се лизга праволиниски,тоа ке се направи на тој начин што овие запци на тулумбата ке се заглават во кочницата забец и на тој начин ке се овозможи тулумБата да се врти само во едната страна како што е преставено на сликата, не во обратна насока и на тој начин орудијето ке се врати назад а ударната игла ке биде оптегната

 забец кочница
[attachment=3]

ИЗВИНИТЕ ЗА ТОА ШТО ПИШАМ НА МАКЕДОНСКИ  :)
Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Solaris on June 25, 2012, 09:47:47 pm

ИЗВИНИТЕ ЗА ТОА ШТО ПИШАМ НА МАКЕДОНСКИ  :)


zebaes на  ;)


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Titan on June 26, 2012, 07:25:44 pm
Може неко да преведе што Гоце написа? Све се трудим, али слабо разумевам, сем последње реченице, која ми је више него јасна.  ;D ;D ;D

Која је предност овог созданија над већ постојећим решењима? Мања маса тешко да ће да буде...


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Bozo13 on June 26, 2012, 10:46:45 pm
Ako se ve varam, Gocemk ima ideju oko poluautomatskog revolvera, nešti slično kao Mateba
[attachment=1]


ili Webley-Fosbery automatic revolver
[attachment=2]
[attachment=3]


Goce, može pokoja reč više ili skica. Inače po meni zanimljiva stvar, mada ne volim revolvere. Ali svaka čast na ideji i razmišljanju.

LPB


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Titan on June 27, 2012, 01:07:20 am
Сад ми је већ мало јасније. Дакле, ако добро видим и разумем, један део револвера заправо клизи на другом у тренутку повлачења окидача? Нека шина се спомиње. Стварно занимљиво, нема шта.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: gocemk on June 27, 2012, 11:52:35 pm
Сутра ћу објаснити више, и  ни сам знао  да че имати  интерес у овом моју идеју око  ревловера


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Bozo13 on June 28, 2012, 12:09:05 am
Kako da ne. Pitanje koliko je to izvodljivo i sve ostalo, ali ideju svakako podržavam i interesantna mi je.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: gocemk on June 28, 2012, 09:10:50 pm
Идеја мој ревловераје  иста као Британски велби, или искоришћење  барутни трзај, мојим принципима рада је да се користи два зупчаника као у Диференцијал у автомобила, где  једна Зупчаник че бит повезан са један точак да ће се померити преко пруге и са  тиме да Зупчаник  ротирати складишта ревловера.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Bozo13 on June 28, 2012, 11:14:44 pm
Zanimljivo. Inače bi volio probati tu "zverku" pošto mi revolveri ne leže. Možda bi sa tim bio u boljim odnosima.

Za koju municiju razmišlaš taj "GMKR" (Goce MaKedonija Revolver) i kako si zamislio da rešiš problem sa različitim punjenjima metka, pošto ako vidim revolver je predviđen za "prosto trzanje" zatvarača.

LPB


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Kljun on June 29, 2012, 09:54:08 am
Mada ne vidim kakvu bi prednost i prakticnu primenu u odnosu na pistolj imao ovakav revolver, koji u sustini sad ima samo razlicit nacin punjenja.
 Posto je u svetu lakog oruzja jako popularno nosenje sa metkom u cevi, proizvodjaci su dosta uradili na bezbednosti u smislu blokade udarne igle i slicno. Ne bi bilo lose da iskoristis resenje koje je Zastava preuzela mislim od Rugera, sa onom polugom koja ulazi izmedju cekica i burenceta tj metka i koja se spusta prilikom povlacenja obaraca kako bi cekic mogao da udari u kapislu metka.
 Jos jedna bitna stvar je da ovo oruzje ne bi smelo da bude preterano robusno i uvek ostaje problem brzog punjenja burenceta.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: gocemk on June 29, 2012, 05:36:08 pm
Bozo13 пуњење би требало да буде исти као велбит револвера, или као старим колт револвера   али углавном сам размишљају о пуњење принципа dardic  http://en.wikipedia.org/wiki/Dardick_tround
тако да буренц револвер да буде испред окидач(ороз). Kljun  предност овог пиштоља у односа модерни пиштољи нема, али ће бити јединствено оружје а неки људи желе да купе уникатне оружја


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Solaris on July 28, 2012, 05:00:35 pm
Malo vikend štiva iz starog HV.

[attachment=1]
[attachment=2]
poz.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: JohnnieBGD on December 22, 2012, 05:42:44 pm
Тема је мало стара, али да не отварам нову, ево једног питања...
Где у Београду могу купити дрвене облоге за овај револвер?
У Заставиној продавници у Крагујевцу немају, а немају ни ови из Снајпера...


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: lovac on December 22, 2012, 06:05:58 pm
Najbolje da potražiš nekog majstora, koji izrađuje kundake. Napraviće ti drvene korice prema želji, u svakom slučaju malo duže nego fabričke i svakako anatomski oblikovane.

Tih majstora ima dosta po Srbiji, a renomirane prodavnice oružja kao što je nap. Magnum sigurno ti mogu preporučiti nekoga.

To je po mom mišljenju najbolje i relativno jeftino rešenje, pod uslovom da ne tražiš neko posebno remek delo rezbarije.

Sledeće što možeš učiniti jeste da kupiš pahmajerove korice za tvog magnuma. Međutim, i za upasovanje tih korica potreban ti je majstor puškar. Mislim da su kvalitetne pahmajer korice skuplje od prethodnog rešenja, pa ti biraj šta ti više odgovara.

U svakom slučaju, u Bgd i u Srbiji ima dosta specijalizovanih prodavnica naoružanja i lovačke opreme koji ti mogu ponuditi rešenje za tvoj problem. Ako nisi u toku sa ovom tematikom, kupi na trafikama najnoviji Kalibar, i na osnovu reklama ćeš sigurno naći ono što sam ti savetovao.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: JohnnieBGD on December 22, 2012, 06:12:55 pm
Najbolje da potražiš nekog majstora, koji izrađuje kundake. Napraviće ti drvene korice prema želji, u svakom slučaju malo duže nego fabričke i svakako anatomski oblikovane.

Tih majstora ima dosta po Srbiji, a renomirane prodavnice oružja kao što je nap. Magnum sigurno ti mogu preporučiti nekoga.

To je po mom mišljenju najbolje i relativno jeftino rešenje, pod uslovom da ne tražiš neko posebno remek delo rezbarije.

Sledeće što možeš učiniti jeste da kupiš pahmajerove korice za tvog magnuma. Međutim, i za upasovanje tih korica potreban ti je majstor puškar. Mislim da su kvalitetne pahmajer korice skuplje od prethodnog rešenja, pa ti biraj šta ti više odgovara.

U svakom slučaju, u Bgd i u Srbiji ima dosta specijalizovanih prodavnica naoružanja i lovačke opreme koji ti mogu ponuditi rešenje za tvoj problem. Ako nisi u toku sa ovom tematikom, kupi na trafikama najnoviji Kalibar, i na osnovu reklama ćeš sigurno naći ono što sam ti savetovao.
Хвала на информацији, сутра пиштољ иде авионом за Словенију и биће тамо до јуна, па се надам да ћу за то време наћи некога да изради овако нешто.
(http://world.guns.ru/userfiles/images/handguns/usa/revolver/1287756043.jpg)


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: ilija94 on January 10, 2013, 11:51:09 pm
Dobro vece,mene a nadam se i sve ostale na ovom forumu zanima,sta treba da bi se dobila dozvola za Magnum pistolj.Posto sam ja veliki ljubitelj Magnuma,al na zalost nemam ni jednog,jel ne znam sta treba da bi se izvadila dozvola,pa ako neko strucan moze da mi napise sta treba da uradim da bi izvadio dozvolu za magnum 357? Bicu vam jako zahvalan....


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: dzumba on January 11, 2013, 10:09:40 am
Предпостављам да живиш у Србији, мада је у у осталим државама насталим из СФРЈ слична процедура. Као прво мораш бити пунолетан. Затим мораш да поднесеш захтев. То се ради на стандардизованом обрасцу. У том обрасцу наведеш за који тип оружја (калибар) тражиш дозволу. Уз њега достављаш и неке доказе. Шта је тачно потребно (од доказа, докумената), можеш наћи на огласној табли локалне станице полиције, као и на сајту МУП-а Србије. Ево ти линк па погледај:

http://www.mup.gov.rs/cms_lat/dokumenta.nsf/oruzje.h

У сваком случају мораш да завршиш обуку за руковање оружјем. То се обично ради у стрељачким клубовима. Траје неколико часова. Цена је око 5000 динара (приближно јер зависи од града до града). Када завршиш обуку (није тешка) добијеш уверење, потврду да си је завршио.

Осим наведеног МУП обавља проверу за лице које тражи дозволу. Провера може да потраје неколико месеци. Провера се обавља претрагом документације (полицијских и судских евиденција), али и одласком на терен (место где станујеш, место где радиш и сл.) и распитивањем о теби. Након те провере МУП може да ти одбије молбу без образложења. То ће се десити ако си кривично гоњен, ако си под истрагом, ако си прекршајно кажњаван због насиља, силеџијског понашања, дроге,  и др. тежих преступа. Ово се не односи на саобраћајне прекршаје, посебно мање. Такође, ако су уведен у полицијске евиденције због насилничког понашања, а то је сигурно ако су прекршајно кажњаван због насиља, препродаје или конзумирања дроге, ако си привођен са лицима сумњивих биографија или због претходно поменутих разлога или су члан неке од насилних навијачких група и сл. Бићеш одбијен и ако си претио комшијама, рођацима жени, деци и сл.

Сагледавају се и разлози због чега тражиш оружје. Генерално, лакше ће добити дозволу неко ко је члан неке стрељачке дружине, ако је служио војску и тамо оцењен позитивно, ако има стални посао ако је примеран грађанин у сваком погледу.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: oficir neaktivne rezerve on January 11, 2013, 10:42:55 am
I da podsetimo da u Srbiji takvim postupkom može da se dobije samo dozvola za posedovanje tj.držanje oružja na adresi stalnog prebivališta ili prenošenje-prevoženje takvog rasklopljenog ili u slučaju revolvera zaključanog bravicom i odvojenog od municije do streljane ili servisa.Zato što su dozvole za posedovanje i nošenje razdvojeni entiteti.

Po zahtevu (za zahtev se plaća taksa) koji se podnosi u OUP (odeljenju unutrašnjih poslova) stanica Policije po mestu prijave boravka ako ispunjavaš uslove koje je Džumba nabrojao, OUP će ti prvo izdati dozvolu za nabavku-kupovinu oružja u nekoj od zvaničnih specijalizovanih prodavnica.Kada kupovinu izvršiš ponovo sa oružjem odlaziš u stanicu Policije i podnosiš zahtev za izdavanje oružanog lista (služi samo kao dozvola za posedovanje oružja).Kada ti izdaju oružni list (takođe se plaća taksa) ako želiš možeš da podneseš zahtev za nabavku municije za isto oružje (kada opet plaćaš taksu) i ta količina može da bude maksimalno do 50 komada municije na godinu dana.A potom opet u specijalizovanu prodavnicu da istu po izdatom odobrenju kupiš.

I tu troškovima nije kraj.Na svako registrovano oružje u posedu se državi plaća godišnji porez na držanje,posedovanje i upotrebu određene pokretne imovine u ovom slučaju oružja, i tako svake godine.Porez se ne plaća samo za oružja sa trofejnom dozvolom.

U stvari ceo postupak ima više etapa i osmišljen je da obeshrabri i odbije one kojima nije baš o glavu stalo ili nisu profesionalno vezani za korišćenje oružja (sportisti strelci na primer ili lovci).

Priznačeš dosta para,truda i vremena koje se mora potrošiti da bi u kući posedovao omiljeno oružje i eventualno u streljani nekoliko puta godišnje ispalio neki metak.Godišnje članstvo u streljanama se takođe plaća.

Što se tiče dozvole za nošenje ona se po posebnom zahtevu koji odobrava lično Ministar unutrašnjih poslova izdaje i plaća za određeni vremenski period, čini mi se na 5 godina.I odobrava se posle posebne policijske provere da li postoje osnovani razlozi za izdavanje iste, npr. ozbiljno ugrožena lična bezbednost podnosioca zahteva ili vrsta profesionalnog angažovanja (sudija u okružnom sudu na primer koji je postupao u određenim slučajevima).
Od kada su prava na nošenje i posedovanje oružja razdvojena a ima tome negde 12 godina u Srbiji sa oko 7 500 000 stanovnika izdato je svega oko 1 500 dozvola za nošenje oružja.

U ove dozvole ne računaju se i ne spadaju oružja sa kratkom i dugom cevi u profesionalnom posedu pripadnika bezbednosnih službi,vojske,policije,carine,čuvarskih službi ministarstva pravde, lovočuvarskih službi na kopnu i vodotokovima,službi zaštite rezervata prirode kao i specijalizovanih firmi za obavljanje poslova obezbeđenja koje po nekoj slobodnoj proceni u posedu imaju negde oko 30 000 što kratkih što dugih cevi.

  


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: ssekir75 on January 15, 2013, 10:30:46 pm
мислим да се не плаћа порез на 1 сачмарицу и 1 карабин ако си члан ловачког удружења. нисам сигуран, али мислим да је тако.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: oficir neaktivne rezerve on January 16, 2013, 10:29:21 am
Verovatno je tako.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: kilezr on January 16, 2013, 10:35:48 pm

 Na jedno lovačko oružje, bez obzira na članstvo u Lovačkom savezu se ne plaća porez. Bar je kod mene tako.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Bookkac on June 25, 2014, 12:00:13 pm
evo čitao sam malo temu i odlučio da ubacim malo slikica iz mog kataloga.
Slikano je telefonom, ali mislim da nije toliko loša kvaliteta  :D
Slikani su samo Smith And Wesson . Ko ima pitanja ili nešto ne vidi dobro, neka se obrati, pomoći ću  ;D


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: WILLI on June 25, 2014, 06:13:52 pm
Moze li neko da objasni u cemu je razlika izmedju zastavinih revolvera R-83 i R-83/92? drzao sam ih oba u rukama i pucao iz oba ali nisam primetio neku razliku.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: gocemk on October 24, 2014, 06:26:24 pm
način izrade revolver kovanjem калупи

[attachment=1]Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: lovac on October 24, 2014, 07:07:28 pm
način izrade revolver kovanjem калупи

[attachment=1]Kovanjem ili livenjem?


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: gocemk on October 24, 2014, 09:40:07 pm
način izrade revolver kovanjem калупи

[attachment=1]Kovanjem ili livenjem?

Kovanjem u kalupi

http://chestofbooks.com/crafts/mechanics/Mechanical-Processes/209-Drop-Forging-Dies-Making-A-Drop-Forging.html#.VEq2sGd_vKg


http://www.doitpoms.ac.uk/tlplib/metal-forming-2/forging.php


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Prvačić on October 28, 2015, 12:08:20 pm
Imam pitanje u vezi sistema starih revolvera.

Po časopisima sam nailazio da se pominju revolveri sistema Šamleo-Devinj, Nagan, Frankot (valjda je i Gaser 1870 bio tog sistema), Abadie.
Jesu li to potpuno različite konstrukcije?


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Solaris on October 28, 2015, 05:23:02 pm
Šta smatraš pod time "sistem". Ima ramu, bubanj, cijev, dršku i vozi miško.
Jedino je pitanje dali je SA ili DA. Sve ostalo su nijanse.

poz.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Bozo13 on October 28, 2015, 06:03:30 pm
I nacin/brzina punjenja i praznjenja.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Prvačić on October 29, 2015, 08:03:12 am
Pod sistemom smatram konstrukciju mehanizma za okidanje. :)


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Bozo13 on October 29, 2015, 08:09:06 am
Lepa animacija kako radi DA.

https://www.youtube.com/watch?v=8QEOhYYa9p0


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: motorista 57 klasa on October 29, 2015, 08:34:06 am
Evo zanimljivog klia u vezi DA (double action) i SA (single action)

https://www.youtube.com/watch?v=ZH0KGXhf-G4


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: duje on March 06, 2016, 06:08:00 pm
Webley mk7


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: vodnik policije on December 02, 2018, 05:53:16 pm
Nije baš Zastavin 357, ali je zato još veće govno. Čuveni King Kraguj.
[attachment=1]
[attachment=2]


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: vodnik policije on December 02, 2018, 05:56:21 pm
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
Bestrzajni top je za ovo mala maca.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Bozo13 on December 02, 2018, 07:47:41 pm
King kragulj? Sta sve nije valjaloili bolje da pitamsta je valjalo?
Nisam upucen u tu stvar

Hvala


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: lovac on December 02, 2018, 07:57:21 pm
King Kraguj!?  :marinero

Ko je to čudo pravio, u kom kalibru, kad i gde se mogao videti?
Da to nije neka domaća manufaktura?


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: vodnik policije on December 02, 2018, 09:00:23 pm
Pravila ga Zastava, tako što je na ram od 357 magnuma nakalemila cev kalibra 44 magnum. Na 357 magnumu su ram i cev spojeni navojnom vezom koja je osigurana lepkom. Pošto u starom ramu nije bila dovoljna debljina zida za urezivanje navoja za veci kalibar, cev su prosto nabili u ram i to osigurali poprečnom osovinom.
To pali kod mk puške CZ99, al kod 44 magnum je po malo kilavo  :udri
Užas...


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: dzumba on December 02, 2018, 09:40:32 pm
Тај "Крагуј" је био тотално безвезни револвер. Не знам ко је то уопште користио и куповао, осим "напаљених" локова да би се "дували".


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: ssekir75 on December 02, 2018, 11:20:43 pm
у животу га нисам видео, мада сам чуо за њега, и чуо управо то што друг водник каже, али нисам знао разлоге. српска посла, дај да подкајлујемо... :zid :zid :zid


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Bozo13 on December 03, 2018, 11:22:36 am
Pravila ga Zastava, tako što je na ram od 357 magnuma nakalemila cev kalibra 44 magnum. Na 357 magnumu su ram i cev spojeni navojnom vezom koja je osigurana lepkom. Pošto u starom ramu nije bila dovoljna debljina zida za urezivanje navoja za veci kalibar, cev su prosto nabili u ram i to osigurali poprečnom osovinom.
To pali kod mk puške CZ99, al kod 44 magnum je po malo kilavo  :udri
Užas...

Hvala


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: lovac on December 03, 2018, 01:55:17 pm
Koliko vidim, ima samo jedan poprečni štift (iznad cevi).
Trebali su staviti dva štifta (iznad i ispod cevi), možda bi držalo.  :P


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: ssekir75 on December 03, 2018, 10:08:55 pm
слаб је рам за тај метак


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Rocker on December 07, 2018, 04:54:29 pm
Imao sam prilike da gađam iz njega. Dve komore u "burencetu" bile su obeležene nekim nalepnicama, da slučajno ne bi neko stavio municiju u njih. Valjda su bile naprsle. Stravičan prasak u zatvorenom prostoru (Partizanova streljana), rita se kao konj (šanse nije bilo da se relativno brzo vrati nišanska linija ka meti), drška mu je prilično malena i tanka za taj kalibar i ne leži baš dobro u ruci ni pre okidanja, a nakon okidanja - dobro je ako uopšte ostane u šaci. DA okidanjem nije bilo šanse da pogodim metu na 10m. Doduše, više sam brinuo da mi ne explodira u ruci, nego da li ću pogoditi metu. ;D

Možda sam malo iskarikirao, ali revolver mi deluje upotrebljiviji kao hladno oružje, nego kao vatreno.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: dzumba on December 08, 2018, 09:02:41 pm
Па револвер са тако "јаким" калибром и јесте за блиску борбу, односно за даљине до 10-так метара.


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: Bozo13 on December 08, 2018, 10:34:02 pm
Ako se kod pucanja osredotočiš na odsun umesto na nišanjenje i 10m je predaleko.. ;)


Title: Re: Revolveri - revolver Zastava R 83 .357 magnum
Post by: MOTORISTA on December 31, 2020, 04:56:17 pm
https://youtu.be/ttp5_0JsjIs