PALUBA

Ratna mornarica => Podmornice => Topic started by: ML on October 24, 2010, 09:20:24 amTitle: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: ML on October 24, 2010, 09:20:24 am
Podmornički rat na Jadranu (II SR)[attachment=1]

Ulaskom Italije u rat, 10.06.1940g, britanske podmornice iz Sredozemlja prenose svoje aktivnosti i na Jadransko more.
Britanci su na početku imali 12 podmornica koje su bazirale na Malti.
4 tipa P, 6 tipa O i 2 minopolagača,Rorqual). To su bile velike podmornice koje se kasnije i nisu pokazale primjerene za upotrebu na Sredozemnom moru, a posebice u Jadranu i pretrpjele su velike gubitke. ( od 15 raspoređenih na Sredozemlje, 11 je izgubljeno) Kasnije se broj podmornica povećava uvođenjem suvremenijih tipova U i T
P klasa[attachment=2]R klasa[attachment=3]T klasa[attachment=4]U klasa[attachment=5]


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: ML on October 24, 2010, 10:41:42 am
Talijani su raspolagali sa 115 podmornica, baziranim na sredozemnim lukama, a u Jadranu su bazirale 4 podmornice (Ambra,Rubino, X-2, X-3), a u Tarantu 22 podmornice. [attachment=1][attachment=2][attachment=3]

Aktivnosti su započele polaganjem mina ispred luke Brindizija. Polaganje je izvršila podmornica Rorqual. Britanske podmornice su uglavnom djelovale u Južnom Jadranu i to između obala Italije i Albanije vrebajuči na konvoje i napadajući brodove.
Podmornice su djelovale 1-2 u tom području i do oktobra 1940 potopile  4 talijanska broda sa ukupno cca 14000brt (Loasso, Morea, Antonietta Costa i Maria Grazia) i torpiljarku Palestro. Palestro je torpediran tijekom svoje misije prateći konvoj na putu Bari-Drač ,22 septembra 1940g. Potopila ga je britanska podmornica Oziris.[attachment=4][attachment=5]
Potkraj novembra i početkom decembra stradale su britanske podmornice Regulus i Triton.
Regulus je stradala na mini u Otrantskim vratima 26.novembra 1940g, a Triton je isplovila u patrolu Južnog Jadrana sa Malte 28.novembra 1940g i nestala u Otrantskim vratima oko 18.decembra 1940g.

Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: ML on October 24, 2010, 10:42:42 am
[attachment=1]
Video italijanske podmornicehttp://www.youtube.com/watch?v=78QvEKmqupE
http://www.youtube.com/watch?v=FdMkdxtlpCE


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: ML on October 24, 2010, 05:50:42 pm
Talijansko-grčki front
Kada je 28.10.1940 grčka stupila u rat na Jadranu su angažovane i grčke podmornice. Grci su imali 6 relativno zastarjelih podmornica francuskog dizajna kupljenih 1929-1932. Postojale su dvije vrste , jedanoj  su pripadali Papanikolas/Kaconis (750 t), a drugoj Protevs/Nirevs/Glafkos/Triton.[attachment=1][attachment=2][attachment=3]
Mada dosta slabih ronilačkih osobina predstavljali su ozbiljnu pretnju za talijanske konvoje.
Prema sporazumu sa Britancima grčke su podmornice djelovale u južnom Jadranu do paralele Budve, u području Otrantskih vrata i u Jonskom moru. Znajući da su njihove podmornice ranljive na napade avijacije  dislocirane su po špiljama uz zapadnu obalu Grčke. Od tamo su one isplovljavale i vršile prepade na talijanske brodove.
Krstarenja tijekom decembra i januara donijela su prve rezultate. Podmornica Papanikolis potopila je m/j Antonietta (70brt) i pri tom zarobila strogo povijerljive upute za regulisanje plovidbe do Valone. Nekoliko dana kasnije potopljen je 24.12 u konvoju parobrod Firence(3925brt). Podmornica Protevs potkraj decembra je potopila u konvoju parobrod Sardegna (11425brt)pri tom je i sama stradala u napadima talijanskih eskortnih snaga.
Zapravo podmornicu Protevs potopio je razarač (torpiljarka)Antares koja je uučivši brazdu torpeda po njoj zaplovila svom brzinom i udarila pramcem u podmornicu, koja je potonula sa svom posadom. Nakon prikupljanja brodolomaca sa Sardegne, vrača se u Brindizi radi popravaka oštečenja na pramcu.[attachment=4]
Godinu je zaključila podmornica Kaconis potopivši 31.decembra parobrod Quinto (531brt) koji je plovio u neutralnim vodama (jugoslovenskim)
Podkraj februara samo je podmornica Triton na zadatku. Ona je patrolirala između otoka Levkasa i Paxosa gdje se je po procijeni grčke komande očekivao pomorski desant . U to vrijeme Talijani su u Albaniju nesmetano prebacili 20 000 vojnika i 27 000t ratnog materiala.
Akcije grčkih podmornica su trajale do sredine aprila 1941, međutim uspjeh je postigla jedino podmornica Triton koja je 23. marta 1941  oštetila parobrod Carnia (5451brt) koji je kasnije potonuo.
Od 19. aprila grčke podmornice se povlače u Aleksandriju.


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: ML on October 24, 2010, 06:30:07 pm
[attachment=1]


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: ML on October 25, 2010, 07:44:52 pm
Britanske podmornice su povremeno djelovale u srednjem i južnom Jadranu.
Podmornica Rorqual je potkraj januara položila mine ispred Ankone(21 minu)
I u Riječkom zalivu (29 mina)
Ista podmornica je 31 januara topovskom vatrom potopila kod Sušca tegljač Ursus i oštetila naoružani ponton GM-239.[attachment=1][attachment=2]
U toku napada na Jugoslaviju u Jadranu su angažovane 4 podmornice. Hrabri i Osvetnik bile su predviđene za Zadarsku operaciju do koje nije došlo, dok su Nebojša i Smeli isplovili 09.aprila iz Boke Kotorske na patruliranje u južni Jadran.
Nebojša se vratijo u bazu 11.aprila, a Smeli 14/15 po naređenju Štaba flote.
Mada je talijanski promet bijo intenzivan nije došlo do susreta sa neprijateljem.
Nebojša je posle kapitulacije Jugoslavije sa inprovizovanom posadom isplovijo i priključio se saveznicima u Aleksandriji.
Britanska podmornica Regent  uplovila je 22.aprila u Boku kotorsku da ukrca britansko diplomatsko osoblje.[attachment=3]
Regent je uplovila u Boku u površinskoj vožnji sa zastavom na jarbolu. Prošla je pored Hercegnovg i približila se bazi hidroaviona u Đenovićima. Tu je, sa zakašnjenjem od dva sata na podmornicu ukrcan Jugoslovenski mornarički oficir i civilni pilot. Oni informiraju zapovjednika da je Jugoslavija zaposjednuta od Nijemaca , da je sad svo područje u rukama Talijana i da se diplomate nalaze u Hercegnovom .
Jugoslovenski mornarički oficir je ukrcan na brod da pokaže minska polja, a pilot se nakon objašnjenja iskrcao da sa obale telefonski obavjesti diplomate (Ronald Campbell) da se premjeste u Zeleniku, gdje se nalazi pomol sa kojega će biti ukrcani.
Zapovjednik H.C.Browne je sa jugoslovenskim oficirom na brodu produžio prema Zeleniki. Nakon prilaska pomolu, dočekan od talijanskih oficira, nakon žučne diskusije, pristaje da iskrca prvog oficira, koji je trebao da pokuša razgovarati sa talijanskim admiralom i  da stupi u kontakt sa britanskim diplomatama, dok se je na podmornicu ukrcao talijanski oficir ekvivalentnog čina kao talac.
Cijelo popodne Regent je otpušten sa pomola u vodi preplitkoj za ronjenje čekao, dok su ga nadlijetali talijanski avioni. U 1430 dva aviona su počela poniranje prema podmornici. Uskoro su usljedile eksplozije. Podmornica je postala meta napada aviona.
Posle sedam snažnih eksplozija zapovijednik je imajući na umu spasavanje podmornice zavezao svom snagom, težeći da se što prije dočepa otvorenog mora, napuštajući misiju i puštajuči svog oficira na obali.
Dosegavši dovoljnu dubinu Regent je zaronijo, talijanski oficir je i dalje ostao talac na podmornici. Kasnije je objašnjavano kako su napad izveli njemački avioni, dok su pregovori na kopnu još uvijek bili u tijeku, pored obečanja talijanskog admirala da podmornica neče biti napadnuta.
Nakon uzbudljivog putovanja podmornica je bezbijedno stigla na Maltu.


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: ML on October 26, 2010, 08:31:33 pm
Okupacijom Jugoslavije i Grčke završava se razdoblje intenzivnijih aktivnosti na Jadranu.
Do tog vremena grčke podmornice su bile na zadacima 17 puta, britanska 8 puta i jugoslovenske 2 puta. Napadima podmornica i na minama postavljenim od strane podmornica potopljeno je 9 brodova (29 892 BRT) 1 torpiljarka, a tri broda su oštečena. Pritom su potopljene 1 grčka i 2 britanske podmornice.
Posle okupacije Jugoslavije i Grčke i promjene strategijske situacije u Sredozemlju opada intenzitet djelovanja britanskih podmornica u Jadranu.
U noći 21/22 septembar 1941 britanska podmornica Triumph iskrcava obaveštajce za četnički šab Draže Mihailovića u crnogorskom primorju.
Ranije je ista podmornica potopila kod Murtera parobrod Lazio (3910brt).[attachment=1]
U toku oktobra  i novembra 1941 u akcijama na pomorske komunikacije podmornice Truant i Thrasher, potopile su kod talijanske obale tanker Meteor (1685 brt) i motorni brod Atilio Deffenu (3510brt). Atilio  je iz putničkog broda pretvoren u pomočnu krstaricu i stradao je prateči konvoj 3nm od San Catalda.Potopljen je artiljerijskom vatrom.
Brod Padenna je takođe napaden artiljerijskom vatrom.[attachment=2][attachment=3]
U januaru 1942 podmornica Thorn nakon što je iskrcala obavještajce jugoslovenske emigrantske vlade na Mljet potapa kod rta Ploča 28. januara p/b Nanuccia, a kod Kamenjaka (Istra ) 30.januara talijansku podmornicu Medusa koja je obučavala posadu. Samo su dva člana posade preživjela od ukrcanih 7 oficira, 8 podoficira i 43 mornara.  Thorn je izronivši na cca 1000m od talijanske podmornice na nju lansirao 4 torpeda, od kojih je tri podmornica izbjegla, a četvrti je bijo koban. Thorn se odmah udaljio sa prizorišta. Medusa je potonula u roku 10 minuta. 14 članova posade je preživjelo u krmi podmornice. Pokušana je akcija spašavanja, do podmornice je dotureno crijevo za zrak, uspostavljena komunikacija sa preživjelim, dok se  pripremi dizanje sa pontonom. Međutim zbog  poslabšanja vremena i velikog mora, komunikacija i dovod zraka su prekinuti da bi nakon nekoliko dana kada se more smirilo prestali svi znaci života u olupini podmornice.
Porinuće i kraj Meduze[attachment=4][attachment=5]


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: ML on October 27, 2010, 07:57:48 pm
Podmornica Upholder potopila je ispred Brindizija talijansku podmornicu Tricheco 18.marta 1942, a sutradan u istom području i m/j Maria (23 brt)
Podmornica Upholder pod komandom Malcolm David Wanklyn-ja, je  bila najuspješnija Britanska podmornica II svijetskog rata. Bazirana na Malti podmornica je izvršila do aprila 1942 kada je potopljena 24 zadatka na kojima je potopila i oštetila 22 broda ( potopila je 3 podmornice,
1 razarač je potopila, a jedan oštetila, oštetila je 1 krstaricu i oštetila ili potopila 119 000 tona neprijateljskih trgovačkih brodova)[attachment=1][attachment=2][attachment=3]
Podmornica Tricheco je pogođena torpedom 3 NM od Brindizija,  na povratku sa zadatka. Pogođena je ispred tornja , prepolovila se i potonula. Sa sobom je povukla  38 članava posade, spasili su se samo zapovjednik Giovanni Consolo i još dva člana posade koja su bila na mostu podmornice.(tu se podaci ne slažu).
[attachment=4]


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: ML on October 27, 2010, 08:07:01 pm
U idućim mjesecima podmornice su potopile 7.aprila 1942 p/b Rosa(271) kod rta Platamuni (crnogorska obala)
Kod  Villanove 16.aprila  p/b Dalia (5406brt)
Kod Monopolija 19.maja p/b Penelope (1160brt)
Ispred albanske obale 11.maja m/j Gesu Crociffisso(137brt) i m/j Natalina(37brt)
Kod Korčule 2.oktobra  napadnut je p/b Veglia koji se nasukao blizu Orebića.
Kod otočića Oblika napadnut je i oštećen p/b Eneo
Te akcije su izvele podmornice Turbulent, Thrasher, Traveller , Safari i P-35

p/b Veglia( ex Kosovo)  napadnut artiljerijskom vatrom je stradao do požara, a Eneo se uprkos oštečenjima od granata po trupu broda i na vodenoj liniji  uspio spasiti nasukivanjem.(Eneo je bio  bivša Soča, Sušačke plovidbe. )
Oba napada je izvela podmornica Safari pod komandom Bryant-a
[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: ML on October 28, 2010, 07:54:32 pm
1943 podmornice se češće pojavljuju u Jadranu.
11.januara podmornica Turbulent je potopila m/b Vittoria Beraldo  ispred Boke kotorske.
21.januara podmornica Tigris torpedovala je i potopila m/b Citta di Genova (5413brt) u Otrantskim vratima.
10.februara podmornica Unbending torpedirala je p/b Margottini(854 brt), koji se nasukao, a dan prije potopila je p/b Eritrea.
U srednjem Jadranu bez uspjeha su napadnuta dva konvoja kod rta Ploča i Velog rata(Dugi otok), a  13 februara potopljen je topovskom vatrom popisni minolovac Mafalda(44 brt)

14.juna podmornica Tactician sa 4 torpeda pogađa p/b Rosandra(8034brt), i posmatrajuči rezultat lansira još jedan torpedo da ga dokrajči. Brod je drugi dan potonuo tijekom vuče u Valonu.[attachment=1]
3.augusta podmornica Unruffled potapa p/b Citta di Catania(3535 brt) u blizini Brindizija, nakon što je 01.augusta izvršila napad na isti brod i torpedo je promašio cilj.
6.augusta podmornica Uproar potapa m/b Brindisi(1977) kod Barija. Nekoliko dana kasnije potopljen je pomočnii brod Asmara (6850brt)
15.augusta 24 NM od Barija poljska podmornica Dzik napao sa 4 torpeda dva broda Citta di Spezia(2474) i Goggiam(1994brt) Oba su pogođena. Zapovjednik Romanowski potvrdio je potapanje oba broda, a zapravo oba su dovučena u Bari teško oštećeni.[attachment=2][attachment=3]

27.augusta potopljen je Rostrello(1550brt)
28.augusta m/j Fabiola
31. augusta podmornica Unsparing potopila je tanker Flegetonte(1162brt) kod Barija.
5.septembra oštečen je tanker Dora C od strane podmornice Unshaken.

Podmornica Unrivalled u napoštenoj luci Bari organizirala je konvoj od 8 talijanskih trgovačkih brodova I uputila ga na Maltu.
U toku tih akcija izgubljena je podmornica Parthian (10.augusta 1943), po predpostavkama na mini.

Od aprilskog rata do kapitulacije Italije savezničke podmornice su izvršile 36 napada, pri čemu su potopile 21 trgovački brod (51018brt) I 2 podmornice, a 4 broda su oštetile. Britanci su izgubili u tom vremenu 2 podmornice


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: ML on October 28, 2010, 08:16:26 pm
[attachment=1]Jolly Roger
Zapisi na zastavama saveznika.
1-potopljen trgovački brod
2-potopljen ratni brod
(ispod svastike –njemački brodovi)
3- brodovi potopljeni artiljerijskom vatrom
4- dueli
5- probijena mreža
6-Sudjeloanje u Husky operaciji (invazija u Siciliji)

Zastava  se vije po povratku iz uspješnog zadatka ,od prolaska lukobrana I ostaje podignuta samo taj dan.


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: ML on October 29, 2010, 07:25:33 pm
Kada je Italija kapitulirala (8.septembra 1943) nastaje potpuno nova situacija na Jadranu. Narodnooslobodilačka vojska oslobodila je veliki dio otoka i obale te su Nijemci morali u žestokim borbama zauzimati obalu i otoke a svoj pomorski promet pomicati na otvoreno more. Na drugoj strani Jadrana saveznici su zauzeli Brindizi i Bari. Britanske podmornice prenose akcije na sjeverni Jadran gdje je bilo pooljnih uslova za napade na Njemački pomorski promet.
Neposredno nakon kapitulacije Italije, jedna britanska podmornica je prodrla u Valonski zaljev i 22.septembra potopila pomoćni eskortni brod Rovigno (pom.enciklopedija), neki podaci kažu da je potopljen od strane britanskih torpednih čamaca prepolovljen na dva dijela.[attachment=1]
U patroli u Jadranu poljska podmornica Sokol 4.oktobra ispalila je torpeda na Gagliolu i Sebenico, zapovjednik je javio da je pogodio prvi cilj što međutim nije bilo tačno, torpedo je eksplodiralo 250m od broda, ne nanijevši neku značajnu štetu.
07.septembra ispalio je tri torpeda na popisni brod(ex-putnički) Eridania (7095brt), dva torpeda su pogodila cilj i brod je potonuo u roku 30 minuta kod rta Kamenjak
Istog dana je sa poslednjim torpedom napala teretni brod Sansego, torpedo je promašilo cilj i artiljerijskom vatrom oštetila mali teretnjak Ugliano.[attachment=2][attachment=3]
Osim toga podmornice su podkraj 1943 i početkom 1944 primijećene kod Lošinja,Raše, u Zadarskom kanalu, kod Umaga, Premude i Korčule.
Kod Dubrovnika je 18 oktobra potopljen p/b EH Fisser


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: ML on October 30, 2010, 06:40:32 am
Njemačke podmornice na Jadranu
Nakon kapitulacije Italije Nijemci su u Puli uspostavili podmorničku bazu za akcije u Jadranu i Sredozemlju.
U Puli su bazirane 4 podmornice (U-81, U-407, U453 i U-596). Od Talijana su zapljenjene 22 podmornice, 20 ih nije bilo završeno do kraja rata, a dvije su bile neispravne ( Nautilo i Beilul) i 8 džepnih podmornica tipa CB.
U Jadranu su njemačke podmornice pretežno polagale mine.
Tako je podmornica U-453 (zapovjednik Egon Reiner von Schlippenbach) u početku novembra 1943 tri puta polagala mine ispred  Gargana, Barija i Brindizija. Na tim minama stradala su tri broda , a više ih je oštećeno.[attachment=1]
15 novembra razarač HMS Quail (1705t)udarijo je u minu  ispred Barija,  nasukan je na plažu i kasnije dotegljen u Bari gdje je privremeno osposobljen za vuču do Taranta gdje je trebao biti izvršen popravak, međutim odlučeno je da se odvuče do Malte radi popravka, ali na putu se prevrnuo i konačno potonuo 18. maja 1944g.
20. novembra na mini je stradao jugoslovenski m/j Jela(335 brt) ispred luke Bari.
22.novembra minolovac HMS Hebe(835t) dok je bio na zadatku razminiranja ispred Barija udarijo u mine, i potonuo za 4 minuta .
[attachment=2]


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: ML on October 30, 2010, 11:56:24 am
Podmornica U-596 patrolirala je kod Korčule za vrijeme njemačkog desanta 22.decembra 1943.
Džepne podmornice su upotrebljavane za diverzantske i izviđačke zadatke , a velikim djelom su bile predate Musolinijevim pristašam. Dosta jih je stradalo od napada vazduhoplova. CB-20 je zarobljena od strane partizana prilikom oslobađanja Pule, sada je sačuvana u Tehničkom muzeju u Zagrebu. CB-22 je sačuvana i sada se nalazi u Trstu.[attachment=2]
CB-21 se sudario sa Marinefährprahm-desantnim brodom  u Jadranu 29.aprila 1945 i potonula.
Protiv njemačkih podmornica Saveznici su se borili zračnim napadima na baze i brodogradilišta. U jednom od napada 9.januara potopljeni su U-81 (podmornica koja je potopila nosač aviona Ark Royal) i UIT-19(ex Nautilo) posle rata opravljen i u JRM kao Sava do 1971g.[attachment=3][attachment=4][attachment=1]Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: kukador on October 30, 2010, 05:47:08 pm
čestitke za topic  :klap
gde u trstu se nalazi cb22?


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: ML on October 30, 2010, 06:08:41 pm
Hvala, CB 22 se nalazi u :
 Civico Museo di guerra per la pace "Diego de Henriquez" (Trieste), Via Revoltella 37,
a na gornjoj slici je izložen na Piazza Unita.
[attachment=1]


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: ML on July 05, 2011, 08:55:24 am
U-81, slikana u Puli, sredinom 1942g. [attachment=1]


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: bmt70 on July 07, 2011, 09:11:08 pm
Evo malo slika podmornica Kraljevine SHS ....


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: bmt70 on July 07, 2011, 09:13:12 pm
Jos malo podmornica Kraljevine SHS....


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: bmt70 on July 07, 2011, 09:14:57 pm
Podmornice Kraljevine SHS poslije kapitulacije 1941g ....


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: milan55 on August 17, 2011, 05:46:26 am
Eto na godisnjem procitao izvrsnu knjigu:Rear Admiral Ben Bryant, "Submarine Commander", preporucujem i na kraju na par stranica opis djelovanja HMS Safari P211 u Jadranu, npr. napad na luku Gruz...


http://ebookee.org/Submarine-Commander_355871.html

link za download:

Code:
http://ebookee.org/go/?u=http://depositfiles.com/files/ieogl1xio


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: duje on January 21, 2012, 02:46:56 pm
Medusa


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: milan55 on February 25, 2012, 09:29:41 pm
CB 22 je bila potopljena 11.03.1945g od strane saveznickih zrakoplova kod Malog Losinja, ali je izvadjena i restaurirana.


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: ML on February 25, 2012, 10:29:51 pm
Ne znam odkud ta podatak, ništa ne tvrdim, ali više izvora  tvrdi :
 СВ-22. Потоплена авиацией союзников в Триесте
11.03.1945. После войны поднята и превращена в
экспонат местного Военного музея.
Nekako mi i nema logike da bi je posle rata iz Lošinja tramakali u Trst.


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: ML on February 25, 2012, 10:56:16 pm
U Puli su bile 13,14,15 i 16. Tamo su posle kapitulacije Italije postale pljen Njemaca. 13,14 i 15 potopljene su od strane sav.avijacije 23.03.1945(?).
CB16 je napustila Pulu, posada od tri mornara umorila je zapovijednika i podmornicu nasukala kod Senegallie (cca 24 km sjeverno od Ancone). Mornari su zarobljeni od strane Novozelanđana.
17 i 18 su potopljene u dejstvima. 19 je vračena Italijanima, za 20 se zna postala je Mališan, sad eksponat muzeja u Zagrebu,21 potonula kod Pule u sudaru sa njemačkim desantnim brodom, 22 obnovljena.....
[attachment=1][attachment=2]
CB 7 je isto zarobljen u Puli, od strane Nijemaca,pošto je oštečen u eksploziji, služio je kao izvor rezervnih dijelova za druga plovila


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: ML on February 25, 2012, 11:08:43 pm
CB-21 dočekala je svoj kobni dan 29.aprila 1945, više na http://www.lavocedelmarinaio.com/2010/04/l%E2%80%99affondamento-del-cb-21/[attachment=1][attachment=2][attachment=3]


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: ML on February 25, 2012, 11:29:29 pm
[attachment=1]


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: ML on February 26, 2012, 08:25:28 am
Jedino mijesto gdje se pominje podatak o CB-22 ali opet kao mogućnost da je potopljena kod Malog Lošinja na http://www.warshipsww2.eu/lode.php?language=E&period=&idtrida=537
9.1943 captured incompleted in Taliedo by a German forces
transf. to 
1945 captured by the Yugoslavs
alt: (11.03.1945 sunk of Lussinpiccolo coast (Mali Lošinj; Hrvatia) by a British aircrafts)
1948 scrapped
Ali tu je isto tako napako napisano da je 1948 izrezana u željezo.

Po podacima koji su brodovi ostali u Trstu na kraju rata, stoji:

Da quel che sono riuscito a trovare, alla fine della seconda guerra mondiale a Trieste e Monfalcone dovrebbero esser state trovate le seguenti navi:

TRIESTE

Cacciatorpediniere TA 43 (ex Sebenico, ex Beograd) - Parzialmente emergente
Cacciatorpediniere TA 44 (ex Pigafetta) - Completamente sommerso
Corazzata Conte di Cavour - Capovolta, con carena emergente
Corazzata Impero - Scafo incompiuto
Corvetta Berenice (C 66) Completamente sommersa (vallone di Muggia)
Rimorchiatore s Proteo (ex Perso) - Incompleto e galleggiante al cantiere San Rocco
Sommergibile CB... (22) - In secco nei pressi del Molo Legnami
Torpediniera TA 40 (ex Pugnale) - Autoaffondata
Torpediniera TA 41 (ex Lancia) - Autoaffondata
Torpediniera TA 48 (ex T 3)

Znači 22-jka je ostala na suhom kod Molo Legnami(to molo je negdje između Milja i Trsta.
Slikano u Puli
[attachment=1]


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: ML on February 26, 2012, 09:11:40 am
Da postavimo još jednu džepnu podmornicu koja je pripadala  DECIMA MAS-RSI, u Puli. To je bila CM-1. 29.04.1945 prebjegla saveznicima.[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4]


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: milan55 on February 26, 2012, 09:45:14 am
Evo sa drugog foruma, u Husaru je napisano CB 22 11.03. potopljena kod Malog Losinja.
http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=9649&sid=35e0173b4eb5c801683bd4658a8d149c

i ovdje stoji Losinj:


http://translate.google.ch/translate?hl=de&langpair=en%7Cde&u=http://www.warshipsww2.eu/lode.php%3Flanguage%3DE%26period%3D%26idtrida%3D537


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: ML on February 26, 2012, 10:03:19 am
Nema nikakve logike to o Lošinju, tamo su operisale samo 18 i 19-ka, međutim svako novo saznanje je dobrodošlo.


Karakteristike klase CM
Definisana je kao obalna podmornica deplasmana 92/114t, dimenzija 32,95x2,89x2,76. površinski pogon su bila dva dizela FIAT,koja su pogonila 2 vijka. Snaga motora je bila 660ks, doplov sa 9čv je bio 2000 milja, a maksimalna brzina (površinska 14čv).U podvodnoj vožnji je koristila 2x elektromotore CRDA snage 120ks, koji su joj obezbeđivali max brzinu od 7čv. Autonomija u zaronjenom stanju je bila 70milja sa 4 čv.
Naoružana e bila sa dvije torpedne cijevi 450mm, u projektu je bila montaža mitraljeza 2x 13,2mm.
Posada 2 oficira i 6 podoficira/mornara.
Maksimalna dubina ronjenja 80m
Predviđena je bila izgradnja 19 podmornica. Započete su prve tri, od kojih je samo CM-1 ušla u operativni sastav. (ono CM znači Costiero Monfalcone).
CM-2  nikad nije završena, oštečena pri napadu zrakoplova, ostala je u tri sekcije na suhom, posle rata prebačena u Muzej Museo Henriquez di Trieste, gdje je ostala 15 godina i posle toga je izrezana u staro željezo(http://www.betasom.it/)[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4]


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: ML on February 26, 2012, 10:29:11 am
Evo sa drugog foruma, u Husaru je napisano CB 22 11.03. potopljena kod Malog Losinja.
http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=9649&sid=35e0173b4eb5c801683bd4658a8d149c

i ovdje stoji Losinj:


http://translate.google.ch/translate?hl=de&langpair=en%7Cde&u=http://www.warshipsww2.eu/lode.php%3Flanguage%3DE%26period%3D%26idtrida%3D537
Stranica koju pominješ je Češka, modelarski forum takođe vuče podatke sa te stranice, pa ukoliko Česi znaju bolje od Italijana šta se dešavalo sa italijanskim podmornicama, onda je podatak definitivno točan. Vijerojatno ni CB 22 više ne postoji jer je po istom ivoru izrezana.
Interesantan članak bivšeg oficira i učesnika zbivanja Sergio Nesi-a :
Aprile 1945: la fine
della X Flottiglia MAS
nella Venezia Giulia,
in Istria e nel Quarnaro (2)
http://www.xflottigliamas.it/notiziario/pdf/4%20-%202005.pdf

Šta piše u opisu muzeja:

Sommergibile tascabile italiano costruito dalla fabbrica Caproni, classe CB - la Caproni costruiva prevalentemente aerei. Dimensioni: 15 x 3 x 2,10 m; velocità: 7,5-7 nodi; armamento: 2 siluri esterni da 450 mm; equipaggio: 4 uomini. Giunse allo Scalo Legnami di Trieste nel 1944 via ferrovia, ma essendo stato mitragliato durante il viaggio, venne calato in acqua sotto al molo, per essere issato sulla banchina a guerra finita. Le autorità portuali poi lo cedettero a Diego De Henriquez. È stato restaurato da Paolo De Nicola, comandante di un sommergibile della stessa classe durante il Secondo conflitto mondiale, presso la sua azienda di Cittadella, provincia di Padova, dal 1987 al 1994
it wikipedija:

Il Caproni CB22 fu catturato dagli Alleati a Trieste alla fine del conflitto, per qualche anno rimase abbandonato sulla banchina del porto, finché nel 1950 fu trasferito nel Museo della Guerra di Trieste, dove è tuttora esposto.

etc.


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: milan55 on February 26, 2012, 02:04:34 pm
O.K.
Prvo sto se tice da je link ceski ja ih ne bih potcjenjivao.O talijanima sam se manje interesirao osim ako se nesto ne odnosi na prostor bivse Yu.Zalosno ali istinito da sam iz Ceskih,Slovackih i Poljskih casopisa vise nasao podataka o povijesti Kraljevine Jugoslavije,NDH i SFRJ bilo tenkovi, zrakoplovstvo ili mornarica nego u bilo kojim casopisima sa podrucja bivse Yu.I Zvonimir Freivogel je pisao dosta clanaka bas na temu mornarice u navedenim zemljama a i drugima.
Drugo dosta je zbunjujuce sve to koja je tocno podmornica u Trstu.Ovaj entuzijasta gospodin  Diego De Henriquez koji je poceo sakupljati stvari iz ratova za muzej u Trstu je poginuo u pozaru svoga muzeja.
Vecinom se navodi da je to CB 22 i da je dosla sa keja iz Trsta krajem rata a renovirao ju je gospodin Paolo De Nicola kao podmornicu kojoj je on bio zapovjednik, no onda se na jednom pojavi da je on bio zapovjednik CB 21 ako se ne varam?
Ima verzija da je CB 22 potopljena kod Losinja i da ju je zajedno sa onima u Puli sa morskog dna podigao Brodospas i gore navedeni gospodin Diego De Henriquez ju je kupio od Brodospasa kao staro zeljezo i tako je dosla u Trst.
No da se vratimo podmornici potopljenoj kod Losinja.Da li Talijani o njoj sve znaju ne znam ali vjerujem da Englezi bolje reci Juznoafrikanci i Novozelandjani koji su se tuda borili znaju sto su potopili ili gadjali kada u War Imperial muzeju postoje video zapisi iz napada sa fotokino mitraljeza ili kako se vec zovu, vidi link:

http://www.iwm.org.uk/collections/search?&filter%5BthemeString%5D%5B0%5D=%22Submarines%22&filter%5BplaceString%5D%5B0%5D=%22Lussinpiccolo%2C%20Yugoslavia%22&query


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: ML on February 26, 2012, 03:39:07 pm
Ovo mi je zadnja replika, zbilja je za čuđenje, da osporavaš da muzej ne zna tačno šta poseduje, za onog gospodina Paola nigdje ne piše da je bio zapovijednik te podmornice,već te klase, svi njihovi ozbiljni (Italijanski)sajtovi koji sarađuju i sa istorijskim odjelom Marine Militare, smatraju da je podmornica upućena u Pulu gdje nikad nije stigla jer je bila oštečena još na vozu i do kraja rata je ostala na Molu Legname. Te podmornice su često napadane od strane avijacije, a i operisale se u predjelu Malog Lošinja, tako da je napad zrakoplova na neku od tih podmornica izvjestan.
Kao i mišljenje svakog i moje je podložno mijenjanju, ukoliko mi neko pruži argumente.
Italijani su nacija koja je ponosna na svoju pomorsku prošlost i to je područje koje je jako dobro proučeno.


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: milan55 on February 26, 2012, 06:41:22 pm
Ne daj Boze da ti je zadnja.Pa mozemo se razgovarati.Zbog potapanja jedne od podmornica CB klase u blizini Losinja,saveznici nisu tocno znali koja je ,i zato su bili  ubijedjeni da se na Losinju nalazi baza tzv. midget podmornica-malih dzepnih, sto nije tocno.Baza je bila u Puli a na Losinju u uvali Cikat su se nalazili eksplozivni camci.Zbog toga puno tekstova koji prate slike saveznickih napada na Losinj nose komentar napad na bazu Lussin Piccolo midget podmornice.
Ne znam od kuda ti je da je gospodin Paola De Nicola bio zapovjednik te klase a ne podmornice jer u tekstu koji si citirao ja sa mojim znanjem talijanskog mogu citati:
È stato restaurato da Paolo De Nicola, comandante di un sommergibile della stessa classe durante il Secondo conflitto mondiale, - da je bila restaurirana ova u Trstu od njega i da je on bio zapovjednik jedne od podmornica te iste klase a ne zapovjednik klase.
Takodjer i na linku koji si dao o clanku u pdf. formatu o pripadnicima X-mas-a na stranici br.8 ti stoji CB 21 i u zagradi ime zapovjednika a to je De Nicola.
Evo ti jos jedan link gdje stoji da je on zapovjednik, vidi captain CB 21

http://www.wrecksite.eu/wreck.aspx?145869

Ne sumnjam ja da su Talijani ponosni na svoju proslost i da su je dobro proucili ali mali problem su upravo pripadnici te specijalne grupacije X-mas ili Deccima mas jer su nakon kapitulacije Italije ostali vjerni fasistickoj Njemackoj i Novo stvorenoj drzavi na sjeveru Italije "Socijalna Republika Italija" pa ih je zbog fanaticnosti i sabotaznim akcijama malo prezivjelo.Puno ih je osudjeno na brzinu i strijeljano i od ljevicarskih talijana ali i od saveznika.Tako je zavrsila i posada CB 20 zarobljena u Puli.Zbog toga je moguce da se i puno detalja ne zna, jer nema tko ispricati...


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: ML on February 26, 2012, 06:48:11 pm
comandante di un sommergibile della stessa classe- zapovijednik podmornice iste klase.


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: milan55 on February 26, 2012, 11:08:44 pm
http://www.warshipsww2.eu/lode.php?language=E&period=&idtrida=537

Ovdje isto za CB 22 kod Losinja


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: ML on February 27, 2012, 06:31:29 am
To i jeste jedina internet strana koja daje kod 22 tu alternativu, ali ne tvrdi, znači to je natucanje. Ujedno je jedina strana sa tim podatkom i provlači se od početka ove rasprave www.warshipsww2.eu. ( predložena je i u odgovoru#29). Nigdje se više ne pominje ta mogućnost.


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: milan55 on February 27, 2012, 09:11:55 am
U Carskom Husaru "Dzepna podmornica P901" od Zvonimir Fraivogel-a, se navodi :
Saveznicki avioni potopili su CB 22 kod Malog Losinja 11.ozujka 1945.
Pitaj Zvonimira odakle mu taj podatak ako kazes da se nigdje ne spominje?


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: milan55 on February 27, 2012, 11:22:16 am
Nigdje ne stoji da je to CB 22 ali neka talijanska je morala biti jer njemackih nije bilo na Losinju, iz knjige Beaufighters over Balkan:

[attachment=1]


[attachment=2]


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: ML on February 27, 2012, 09:05:31 pm
Ne vidim gdje ovdje nakazuje da je neka podmornica potopljena, ovo su slike jesen zima 1944, najvijerojatnije iz decembra mijeseca, kada je izveden največi napad Britanaca na Lošinj.


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: ML on February 27, 2012, 09:40:10 pm
Detaljne slike Mališana ex CB 20, posle zadnje obnove. http://www.maritimequest.com/warship_directory/italy/pages/submarines/cb_20_page_6.htm
[attachment=1][attachment=2]
Koga interesuje cijela podmornica detaljno poslikana.


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: ML on February 28, 2012, 06:20:48 am
P-901 Mališan

P-901 Mališan u Tehničkom muzeju u Zagrebu
Državna pripadnost:
Jugoslavija   
Klasa i vrsta   džepna podmornica talijanske klase CB
Brodogradilište   Caproni, Milano
Porinuće   1943. (??)
Preimenovan   CB-20
Status   dio fundusa Tehničkog muzeja u Zagrebu
Glavne osobine
Istisnina   standardna 24,9 t,
površinska 36 t,
zaronjena 45 t;
Dužina   15 m
Širina   3 m
Visina   4,52 m
Gaz   2,05 do 3 m
Pogon   dizelski motor Isotta Fraschini snage 65 kW;
elektromotor Marelli & CSA snage 44 kW (za podvodnu plovidbu)
Brzina   podvodna - 7 čv,
površinska - 7,5 čv
Doplov   površinska 450 nm brzinom od 7,5 čv; 1400 nm brzinom od 5 čv;
podvodna 7 nm brzinom od 7 kn; 50 nm brzinom od 3 kn;
Dubina zarona   55 m
Posada   1 časnik i 3 mornara
Naoružanje   2 torpeda kalibra 450 mm.
Prilikom preinake za JRM dodana je i jedna strojnica;
P-901 Mališan, obalna (džepna) podmornica u sastavu nekadašnje jugoslavenske ratne mornarice. Sagrađena u milanskom brodogradilištu Caproni, 1945. u Puli su je zarobili Partizani.
Povijest [uredi]

Pretpostavlja se da je mala podmornica P 901, bivša talijanska CB-20, posljednji primjerak od serije od ukupno 22 sagrađene ronilice toga tipa. Italija je početkom Drugog svjetskog rata posjedovala jednu od najvećih podmorničkih flotila svijeta, do 1940. godine u službu je stupilo ukupno 115 podmornica. Za to vrijeme samo je Sovjetski Savez imao je više ronilica, ukupno 160 jedinica, a Njemačka podmornička flota brojila je u vrijeme ulaska u rat (1939. godine) samo 55 djelatnih podmornica i 20 podmornica u gradnji. Talijanske su se podmornice početkom rata nalazile uglavnom u Sredozemnom moru, a osam je podmornica bilo smješteno u Crvenom moru. Godine 1938. sagrađene su prve dvije talijanske džepne podmornice CA 1 i CA 2 (CA tal. kratica za Costiero tipo A), koje su bile opremljene torpedima kalibra 450 mm za napad na protivničke podmornice u domaćim vodama. Nakon neuspjeha probnih jedinica tipa A, talijanska je mornarica kod tvrtke Caproni u Toliedu kod Milana naručila seriju poboljšanih podmornica tipa B. U prvoj seriji sagrađeno je 12 ronilica tipa CB, koje su dobile imena CB 1 do CB 12. Samo je tih prvih dvanaest džepnih podmornica tipa B, sagrađenih od siječnja 1941. godine do kolovoza 1943. godine stupilo u službu Kraljevske talijanske mornarice. Slijedeća serija podmornica CB 13 do CB 22 bila je dio plana gradnje ukupno 60 dodatnih podmornica toga tipa, ali nijedna nije bila dovršena prije talijanske kapitulacije 1943. godine. CB 13 do 16 Nijemci su zaplijenili u Puli, CB 17 do CB 20 u Trstu, CB 21 i CB 22 u Taliedu i sve ih predali Socijalističkoj Republici Italiji. CB 13, CB 14 i CB 15 potopljene su u savezničkom zračnom napadu na Pulu. Nakon rata izvadila ih je tvrtka Brodospas i predala JRM, gdje su možda poslužile kao izvor dijelova za popravak CB 20, poslije P 901. Olupina CB 22 neko se vrijeme nakon 1945. godine nalazila na molu u Trstu, zatim je prebačena u tršćanski Pomorski muzej. Podmornicu CB 20 su u Puli 1945. zaplijenili partizani, a nakon popravka stupila je u službu JRM pod novim imenom P 901 Mališan. U početku je služila kao djelatno plovilo, a poslije kao školski brod podmorničkih posada.
Podmornica je 1959. godine dopremljena u Tehnički muzej u Zagrebu i to je jedini preostali primjerak, od 26 proizvedenih, kompletno sačuvan i u potpunosti originalan. [1]
Izvori [uredi]

↑ http://www.culturenet.hr/default.aspx?id=31223
Prema tekstu dr. Zvonimira Freivogela i inž. Marija Zrne (vidjeti stranicu za razgovor)
Vanjske poveznice [uredi]

Podmornica Mališan CB-20 u Tehničkom muzeju u Zagrebu
(it) Podmornice klase CB
iz Wikipedije


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: milan55 on February 28, 2012, 10:17:12 am
Evo ti citat Freivogela- sa jednog drugog foruma:
""CB" mini-podmornicama se spominje da su engleski avioni potopili CB.22 kod Malog Losinja (talij. Lussinpicollo),kod prvog izlaska na pucinu.Za zakljuciti je da su te podmornice, pored Brijuna tamo bile stacionirane.Brijuni imaju jos tradiciju iz doba Austro-ugarske jer je tamo bila podmornicarska skola.a camci su vjerojatno bili talijanski X M.A.S.
Brijuni su bili jedna od dve baze u kojima su bile stacionirane "CB" mini-podmornice od 1944. Druga baza je bila Pula. Oba odreda bila su u sastavu flotile "Longobardo". Otprilike u isto vreme kada je potopljena CB.22, na isti nacin su potopljene i CB.13 i CB.17. Izbrojao sam bar 13 CB podmornica u rejonu Istre, koje su bile zrtve saveznickih aviona, ili su ih potopile njihove posade. Iz ove jedinice, samo dve su prezivele rat - CB.19 koja se predala saveznicima u Veneciji, i CB.20 koju su u Puli zarobili partizani (kasniji P-901 "Malisan"). "
Ja nemam namjeru da mijenjam tvoje misljenje, kao sto si gore jednom naveo da si spreman da mijenas misljenje ako ti netko pruzi dokaze, jer ja ju nisam potopio i pritom slikao, mene samo zanima povijest i rado citam materijal vezan uz to.
Lijepo si prikazao unutrasnjost CB 20 u ZG, za razliku od CB 22 u Trstu koja je prazna i kojoj je De Nicoli puno toga izmjenio u svojoj tvornici, npr trup itd.. tako da je malo ostalo originalnog, uvijet da dobije tu podmornicu na restauraciju je bio da ne stoji vise na otvorenom kao sto je bio slucaj prije toga.
Zelim ti samo pokazati da ipak ima vise mijesta gdje se spominje potapljanje podmornica na Losinju.
Sto se tice gore postiranih slika iz knjige koju imam Beuafighters over Balkan tekst da je to napad na podmornicu stoji ispod slike.Na zalost je tekst u knjizi i slike malo pomaknute pa ne odgovara slika uvijek tekstu na toj stranici.Vecina slika je iz Povijesnog muzeja u Australiji i N.Zelandu ali slicne su u War Imp. u Londonu
Ja sam osobno bio u War Imperial muzeju u Londonu i vidio raznog materijala ali isto tako ne sve jer sam bio ogranicen vremenom.
I mada ne volim postirati tudje radove i osobno nisam nikada neciji rad postavio na internet ali znam gdje se vec postavljeni mogu naci, da bi ti dokazao da u Carskom Husaru stoji to o CB 22 evo skena samo stranice na kojoj je to napisano.
[attachment=1]

Osim Pule i Brijuna na Losinj, osobito Cresu,Osoru i Punta Krizi bilo je pripadnika X-MAS-a, a gdje su oni cesto su bile i CB podmornice, eksplozivni camci i ostalo...


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: ML on February 28, 2012, 08:01:32 pm
Čovjek treba stvari kritički posmatrat i donosit iz svega neke zaključke. Ne bih zbilja željeo replicirat, sve skupa me umara, iznjeo si svoje argumente i ništa se nije promijenilo, ali nikako zato što sam tvrdoglav. Tako da prekinemo ovo repliciranje ti zadrži svoje mišljenje, a ja ću svoje, šteta je da opterećujemo topic sa tim raspravama. Možeš otvoriti i poseban topic u okviru podmornica pa piši do mile volje o CB 22 i traži verzije njene pogibije.

Da se odljepimo. Toliko se govori o DECIMA FLOTTIGLIA MAS, da ću postaviti vido u tri dijela, u prvom su podmornice, u drugom od 4minute20sec počinje priča o CB-podmornicama.
Decima flotigla MAS RSI, je ekstremniji nastavak.http://www.youtube.com/watch?v=YdfnSIqWreY
http://www.youtube.com/watch?v=SHdPlfygXXI
http://www.youtube.com/watch?v=GSGwtxMUvVA


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: lovac on February 28, 2012, 09:14:50 pm
Zaista lepo obrađen topic - ovakve podatke ne možeš naći ni u udžbenicima istorije!

Hvala momci na zalaganju i trudu, da nam otovrite oči i da nas naučite koječemu iz ne tako davne prošlosti!


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: Akagi77 on October 18, 2012, 12:37:41 pm
Moji podaci su iz knjige (nazalost od svibnja pokojnog) dr. Achille Rastelli-ja, koji je sredjivao arhiv firme Caproni i neke druge i onda napisao dvije knjige (dva izdanja, drugo poboljsano) o produktima Capronija rabljenim na moru. Ako ima tocnijih podataka, jos ih nisam nasao...


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: milan55 on July 21, 2013, 04:12:51 pm
"Čovjek treba stvari kritički posmatrat i donosit iz svega neke zaključke. Ne bih zbilja željeo replicirat, sve skupa me umara, iznjeo si svoje argumente i ništa se nije promijenilo, ali nikako zato što sam tvrdoglav. Tako da prekinemo ovo repliciranje ti zadrži svoje mišljenje, a ja ću svoje, šteta je da opterećujemo topic sa tim raspravama. Možeš otvoriti i poseban topic u okviru podmornica pa piši do mile volje o CB 22 i traži verzije njene pogibije."

Evo Akagi77 ti je napisao odakle njemu ti podaci ali tebi ML to i onako ne znaci puno...


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: ML on July 21, 2013, 07:48:04 pm
Pa ti si neuništiv ::)
Pošto je citirana knjiga, evo i podataka iz te knjige "Sommergibili in Guerra" di E. Bagnasco e A. Rastelli - Albertelli - 1994 i "In Guerra sul mare" di E. Bagnasco - Albertelli - 2005 .
Podatki su sa Betasoma, a izvađeni iz gore navedene knjige.[attachment=1][attachment=2]
Pa bez ozira na Carski Husar, mislim da je dosta polemike.


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: ML on July 21, 2013, 09:01:10 pm
Da ne budem neprevičan, podatak od Akagi-ja, da je to našao u knjigi Achilla Rastelli-a je tačan, on je iz knjige "Caproni e il mare", koju na žalost ja nisam uspio dobaviti, iako još pokušavam. Inače taj podatak je letimično spomenut u toj knjizi.
Citat iz knjige.[attachment=1]
Vidi se da je napisano u kondicjonalu prošlom,(sarebbe stato affondato) znači da se radi o nepotvrđenom događaju.Kondicional prošli se koristi za nepotvrđenu radnju u prošlosti, u novinarstvu i uvek se koristi "navodno" u prevodu jer nismo sigurni da li se to zaista desilo.


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: Topola on July 29, 2013, 11:23:23 pm
U457 uplovljava u Pulu, prolece 1944.

[attachment=1]


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: ML on July 30, 2013, 06:08:27 am
Broj nije tačan, ne može biti U 457. Možda U 596.


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: Topola on July 30, 2013, 04:03:45 pm
Tacno!

Mea Culpa, u brzini napisah drugaciji broj.

Hvala na korekciji.


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: markobe on July 30, 2013, 05:02:15 pm
Zanimljiva fotka kolega Topola. Znate li da li postoji još neka fotka slikana prilikom toga uplovljavanja ? Možda bi mogla pomoći u identifikaciji...

Quote
Broj nije tačan, ne može biti U 457. Možda U 596.
U-457 siguno nije. Očito se radi o nekoj drugoj podmornici, najvjerojatnije iz 29. flotile.

Sudeci po fotografiji, izgleda da podmornica uplovljava u pulski suhi dok. Poznato je da je u pulskom suhom doku popravljana U-453. Zasigurno nije bila jedina podmornica koja je tu popravljana...


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: ML on July 30, 2013, 05:09:48 pm
Mislim da je na mostu Victor-Wilhelm Nonn, po tome ispada da je U 596.


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: Topola on July 30, 2013, 11:06:00 pm
Jeste U596, tako je i bila potpisana fotografija. Nazalost, ovo je jedina koja se pojavila. Meni ovo u prvom planu lici na bozicno drvce, mozda je ovo negde oko nove godine 1944. snimljeno... Ova podmornica je, ispravice me neko ako gresim, svoj ratni put zavrsila potpoljena negde u blizini grckog ostrva, Samos ili neko drugo.


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: milan55 on August 07, 2013, 04:40:53 pm
Evo jos jedan izvor o potapljanju CB 22 iz knjizice Guliano Manzari:"I sommergibili Italiani".
Isto se spominje da je trebala pokupiti  prucnika ili potporucnika Roberta Comotti-ija zapovjednika "Tramontane" sa otoka jer je bio ranjen u sukobu sa britanskim pripadnicima SBS ali je bila potopljena???

[attachment=1]Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: ML on August 08, 2013, 08:13:42 am
[attachment=1]


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: Morton1905 on September 15, 2015, 06:43:39 pm
4297 MuzHPMS  Hrvatski pomorski muzej Split Maketa podmornice P901 Mališan Ex CB 19  Model 2015 S 2473 HPMS_120

https://www.flickr.com/photos/morton1905/21431261792


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: Solaris on February 10, 2017, 05:35:32 pm
Podmornica P 901 u Tehničkom muzeju Nikola Tesla

https://www.youtube.com/watch?v=cEkUhhQgEYo

Quote
Mala podmornica P 901, popularno prozvana Mališan, jedan je od najvećih, najtežih i najatraktivnijih izložaka Tehničkog muzeja.
S težinom od 40 tona, dužinom 15 metara i širinom 3 metra ubrajala se u kategoriju tzv. džepnih podmornica. U ratnim uvjetima u njoj su boravila tri mornara i časnik, a naoružana je bila sa svega dva torpeda. Mogla je zaroniti do najviše 55 metara dubine.
Izgrađena je 1943. u Italiji, a službu je cijeli svoj radni vijek obavljala u Jadranskom moru. Posljednji put je u morskoj vodi bila sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća. Radi se o jedinom potpuno sačuvanom primjerku serije od ukupno 26 podmornica te klase, napravljenih u Italiji tijekom Drugoga svjetskog rata.
P 901, bivša CB 20 (u talijanskom originalu "Costiero tipo B"), smještena je u velikoj dvorani odjela Prometna sredstva gdje je dopremljena početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća. Time je pošteđena negativnih utjecaja okoliša, te je izbjegla sudbinu drugih plovnih objekata iz hrvatske pomorske povijesti koji nisu preživjeli djelovanje morske vode, soli, kiše i vjetra, te su izgubljeni za nove generacije. Podmornica je 2010. godine u potpunosti restaurirana.


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: lovac on February 12, 2017, 06:13:52 pm
Ovo je postovano i na drugom mestu - kod podmornica JRM.


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: Solaris on February 12, 2017, 06:48:00 pm
Dali je Mališan bio u aktivnoj službi u JRM?
Zaboravio sam a sad nemam previše vremena tražiti.

poz.


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: jadran2 on February 12, 2017, 09:24:03 pm
Da, oko 20 godina.


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: Solaris on February 13, 2017, 06:43:22 pm
Evo sam malo bacio pogled na enciklopediju, zaboravi se šta ćeš.
Znao sam da nije bila nešto aktivna ali ipak se vodi kao aktivna.

-jedan primjerak ove podmornice zatečen u Puli u relativno dobrom stanju
-kad se Uljanik uspio konsolidirati podmornica osposobljena
-53.g. formirana prva posada, zapovjednik Miodrag Veresić
-problemi sa korozijom, održavanjem, tanki limovi i tako to
-57. g. izbrisana iz flotne liste zbog lošeg općeg stanja

poz.Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: lovac on February 14, 2017, 06:38:49 pm
Jedan mali OT:

Ako se ne varam, svojevremeno je (sedamdesete i osamdesete godine) u Lori, ispred zgrade podmorničara stajao jedan periskop, koji je poticao sa jednog od tih mališa?
Jesam li u pravu? Čudi me to, pošto podmornica u tehničkom muzeju u Zagrebu, izgleda kompletna.
Je li taj periskop još uvek na istom mestu u Lori?


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: Solaris on February 14, 2017, 06:51:20 pm
U enciklopediji piše da je više ovakvih podmornica zatečeno u Puli.
Mališan je jedini bio koliko toliko ispravan, možda je skinut sa neke od tih.

poz.


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: ML on February 14, 2017, 08:13:30 pm
U ovom topiku ima podosta o CB podmornicama. U Puli je zarobljena samo CB 20. a i ona je pokušala 02.maja 1945 napustiti Pulu ali se morala vratiti radi postavljenih njemačkih magnetnih mina, a CB 18 je potopljena u blizini mosta na Santa Catarinu. To su jedine podmornice koje su ostale u Puli.


Da dodamo još CB 21, koja je potonula u sudaru sa njemačkom baržom između Pule i Briona.http://www.lavocedelmarinaio.com/2010/04/l%E2%80%99affondamento-del-cb-21/


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: Solaris on February 15, 2017, 05:19:43 pm
Vjerovatno si u pravu, evo kako stoji u enciklopediji:

- Upravo jedan primjerak ovog tipa je nakon rata zatečen u Puli i to u dobrom stanju, te još nekoliko vrlo oštećenih.

Sad, šta to znači, kad nakon rata? Odmah po oslobođenju ili kad su podmorničari došli pregledati objekte koji se tamo nalaze.
Moguće da su pored Mališana tamo dovukli ove dvije oštećene, ko će znati.

poz.


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: ML on February 15, 2017, 06:04:57 pm
Što se tiče rezrvnih djelova, vjerovatno ih je bilo.
U Puli je uništena i CB 13, koja je završena kanibalizacijom CB 7, 23. marca 1945  u vazdušnom napadu. Uništene su i CB 14 i CB 15 več u januaru 1944, na navozu podmorničke baze Wiel u Puli. vjerovatno je nešto i od njih ostalo, ali to su bile razvalije, tako da ne možemo govoriti o podmornicama.


Title: Re: Podmornički rat na Jadranu(IISR)
Post by: Solaris on April 18, 2017, 05:59:22 pm
Pristojna reportažica sa videom.  :)

Pronašli smo Mališana od 40 tona usred Zagreba (http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/podmornica---473663.html)

poz.