PALUBA

RV i PVO => Avioni i helikopteri => Topic started by: dexy on January 01, 2011, 05:21:26 pm

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.infoTitle: F-16 Fighting Falcon
Post by: dexy on January 01, 2011, 05:21:26 pm
F-16 Fighting Falcon

[attachment=1]

F-16 Fighting Falcon je jedan od najznačajnijih borbenih aviona četvrte generacije, i svakako komercijalno najuspešniji projekat svoga doba. Imao je burnu istoriju koja je počela intrigama još pre nastanka samog prototipa, veoma uspešnu karijeru u upotrebi, proizvedeno je preko 4000 primeraka, a proizvodnja se nastavlja i dan danas. U narednom tekstu videće se kako je tekao razvoj, moglo bi se čak reći evolucija ovog aviona, od prvobitne ideje, preko prvih proizvodnih primeraka, pa sve do modernih verzija koji ulaze u sam svetski vrh višenamenskih borbenih aviona. No, krenimo redom...

Od mafije do prvog prototipa – YF-16

Tokom rata u Vijetnamu, pokazala se sva slabost dotadašnjeg kocepta lovačke avijacije prema kojem su letelice ovog tipa dizajnirane da imaju veliku brzinu, zanemarujući pri tom manevarske osobine, jer se računalo da će se svi dvoboji u vazduhu rešavati isključivo raketnim naoružanjem bez potrebe za manevarskom borbom. Razvoj događaja na nebu iznad Vijetnama je uticao na stratege USAF-a da razviju dve koncept studije prema kojima bi nastala dva tipa letelica. Prvi je teški presretač, klase 20 tona koji bi imao i ulogu ostvarivanja prevlasti u vazdušnom prostoru, a bio bi opremljen moćnim radarima i raketama velikog dometa. Ovaj koncept je nazvan F-X, i na osnovu zahteva za ovaj koncept je kasnije nastao poznati lovac F-15.
Drugi koncept je bio tzv. napredni dnevni lovac (ADF – Advanced Day Fighter) koji je trebao da ima okvirno masu od 11 tona, a primarni zahtevimi za ovaj avion su bili da po performansama  nadmaši tadašnji vrhunski sovjetski lovac MiG-21 za najmanje 25%.
Pojava novog sovjetskog lovca visokih performansi, MiG-25, dovela je do toga da USAF usmeri sva svoja sredstva na teški presretač F-X, čime je projekat ADF privremeno pao u zaborav.

Međutim, ovaj koncept je ipak ostao veoma aktuelan za neke ljude u tadašnjoj administraciji i vojsci, među njima su bili i nekadašnji učesnik rata u Koreji i pilot-instruktor pukovnik John Boyd, kao i Pierre Sprey, civilno lice u službi kancelarije asistenta sekretara odbrane za sistemsku analizu.
Naime, njima se ni malo nije sviđao koncept F-X, već su smatrali da moderan lovački avion treba da bude mnogo jednostavnijeg dizajna, i manje mase, poput ADF-a, oko 11 tona. Oni su svoju ideju nazvali F-XX, a zahtevi su bili da avion bude namenjen ostvarivanju premoći u vazdušnom prostoru, da ima veliki dolet, minimalnu količinu elektronike, i bez raketa većeg dometa.
Veliki uticaj na razvoj novog koncepta je imala teorija Energije-manevarbilnosti, koju je zajedno sa Boydom razvio matematičar i vojni analitičar Thomas Christie, a koja je praktično predstavljala matematički model performansi letelice.
Boydove ideje o lakom lovcu su takođe prihvatili i test pilot pukovnik Everest Riccioni, kao i vazduhoplovni inženjer Harry Hillaker, te su zajedničkim snagama pokušavali da nametnu svoju ideju nadležnima. Ova grupa je dobila i nadimak „Lovačka mafija“, a ovom nazivu je kumovao Everest Riccioni koji je ovim aludirao na svoje italijansko poreklo.

Iako su sa novom idejom krenuli sa puno entuzijazma, naišli su na žestok otpor u hijerarhiji USAF-a, koja je smatrala da bi novi projekat mogao da ugrozi postojeći F-X. Međutim, problemi u razvoju F-X doveli su do rasta troškova, a uz to mornarica je imala sopstveni program teškog lovca (F-14) koji je takođe postajao nepodnošljivo skup, te je 1969. predloženo da se preskupi programi zamrznu i da i mornarica i vazduhoplovstvo počnu zajedno da razvijaju koncept F-XX. U to vreme je sa novom Niksonovom administracijom zamenik sekretara odbrane  postao David Packard, čovek koji je uveo princip konkurencije u razvoj prototipova raznih proizvođača. Naime, ranija politika je bila da se jednom proizvođaču daju sredstva za kompletan razvoj i proizvodnju pre prvog proizvedenog prototipa, dok je Packardova ideja bila da se snize troškovi tako što bi se konkurentski prototipovi ispitali i odabrao najbolji. Ovaj koncept je zahtevao formiranje grupe za ispitivanje prototipova, a među ljudima koji su radili u toj grupi našao se i „mafijaš“ John Boyd. Ova pozicija je bila ključna za sprovođenje ideja „lovačke mafije“ u delo, i Boyd je to iskoristio na najbolji mogući način.

Jedna od ideja koju je gurao Boyd, projekat lakog lovca, dobila je podršku i sredstva su odobrena za finansiranje prototipova. Izdat je tender za ponudama proizvođačima 6. januara 1972., koji su morali da zadovolje zahteve mase letelice ne veće od 9 tona, visoku manevarbilnost, ubrzanje i dolet aviona. Avion je takođe morao da bude optimizovan za borbe na visinama 9-12000 metara i pri brzinama od 0.6 – 1.6 Maha što je bio zahtev nastao na osnovu studije vazduhoplovstva koja je predvidela ove uslove budućih vazdušnih borbi kao najverovatnije. Ovakvim zahtevima se odustalo od pokušaja da se parira brzinskim performansama MiG-25, što je takođe bio jedan od produkata studije.
Pet proizvođača se odazvalo na tender - Boeing, Northrop, General Dynamics, Ling-Temco-Vought, i Lockheed. U martu je odlučeno da je Boeing Model 908-909 prvi izbor,dok su General Dynamics Model 401 i Northrop Model P-600 delili drugo mesto. Kasnijom analizom, redosled je zamenjen, pa je General Dynamics Model 401-16B delio prvo mesto sa Northropovim Model P-600, te su ova dva proizvođača dobili ugovore i sredstva za izgradnju dva prototipa – YF-16 i YF-17.

[attachment=2]
YF-16 je bio laki jednomotorni lovac za čiji pogon je odabran motor PW F100, dok je YF-17 bio dvomotorni avion koji je koristio GE YJ101 motore. Interesantno je da je motor PW F100 odabran i za pogon tada projekta F-X (F-15), što je jedna od ključnih stavki koje su išle u prilog da YF-16 bude odabran kao konačni pobednik.
Prvi letovi prototipova su trebali biti održani početkom 1974., i to je dalo znak za uzbunu u delovima USAF-a koji su se protivili ovom programu koji je po njima ugrožavao projekat aviona F-15. Kako bi ih umirili, usledila je pametna reakcija “lovačke mafije” koja je uspešno lobirala novu ideju o kombinaciji teškog i skupog, sa lakim i jeftinim lovcem koji bi bio suplement teškom lovcu F-15. Konačno je tadašnji sekretar odbrane SAD James  Schlesinger u aprilu 1974. godine objavio konačnu odluku da se ide upravo tim putem, i da laki lovac neće predstavljati konkurenciju već dopunu za F-15, a program je dobio novo ime – Air Combat Fighter (ACF). Ovo je konačno pomirilo obe “zaraćene” strane i projekat lakog lovca je konačno imao definitivnu, i kako će se kasnije pokazati, veoma sjajnu budućnost.

[attachment=3]
Prvi prototip YF-16 (serijskog broja 72-1567) je napustio fabričku halu u Fort Worthu 13. decembra 1973. da bi nedugo zatim bio transportovan  u vazdušnu bazu Edwards. Prvi let je planiran za 2. februar, ali se on desio nešto ranije. Naime, tokom probe taksiranja velikom brzinom, test pilot Phil Oestricher je izazvao oscilacije na komandnim površinama, pre svega zbog novog sistema sa palicom koja je bila potpuno fiksna i sam pritisak na palicu je rezultovao reakcijom sistema. Pilot jednostavno nije imao vremena da stekne osećaj za ovaj novi sistem upravljanja avionom, i to je umalo izazvalo katastrofu. Nos aviona se naglo podigao, dok je rep zakačio pistu, kao i kraj levog krila. Kako bi izbegao da zaore pustinju točkovima, pilot je odlučio da avion podigne u vazduh, što se pokazalo kao savršeno ispravna odluka koja je spasla ceo projekat. Nakon 5-6 minuta provedenih u vazduhu, YF-16 je bezbedno sleteo, izvršene su minimalne popravke i modifikacije na komandnoj palici kako bi se smanjila osetljivost palice za 50%, te je planirani prvi zvanični let održan po planu 2. februara, sa istim pilotom za komandama.

[attachment=4]
Napokon su počeli i letni testovi koji su trebali da pokažu koji je prototip bolji, YF-16 ili YF-17. Oba aviona su demonstrirala mogućnosti nadzvučnog leta preko 2 Maha, mogućnost izvođenja manevara sa visokim opterećenjima, međutim, YF-16 je pokazao neke prednosti u tim manevrima i lako osvojio titulu pobednika. Na testovima se nastojalo da se što većem broju pilota omogući da lete na oba aviona podjednako. Oni nikada nisu stavljeni u situaciju da lete jedan protiv drugog, ali su leteli protiv svih aviona koje je USAF tada imao na raspolaganju, uključujući i MiG-17 i MiG-21 koje je USAF takođe posedovao u to vreme.

Istovremeno sa razvojem programa ACF, NATO saveznici iz Evrope, Belgija, Holandija, Danska i Norveška su takođe tražile novi lovački avion koji bi zamenio njihove F-104 Starfightere. Ove zemlje su formirale međunarodnu grupu koja je za cilj imala da odluči koji će avion da zameni F-104, pa su u konkurenciji bili Dassault Mirage F.1, JA-37 Viggen, YF-16 i YF-17. Pobednik programa ACF bi najverovatnije bio pobednik, ali su zemlje članice ove grupe htele da vide da li će USAF zaista kupiti avion i za sebe, pa su dale rok do decembra 1974. da se donese odluka. Američki sekretar odbrane je u oktobru doneo odluku da će pobednik ACF programa biti proizvođen za potrebe USAF-a, ali je program nešto izmenjen usled debate koja se dešavala u kongresu, i odlučeno je da avion dobije ulogu višenamenskog aviona, pa je dnevni lovac postao lovac-bombarder. U januaru 1975. odluka je konačno donešena, i YF-16 je odabran kao pobednik programa ACF. USAF je objavio da će naručiti 650 letelica za svoje potrebe, uz mogućnost povećanja narudžbe na 1400 aviona. Ovo je ohrabrilo i NATO saveznike koji su odlučili da kupe avion i za sebe, uz licencnu proizvodnju.
Ni YF-17 nije ostao kratkih rukava, obzirom da je mornarica tražila avion koji bi bio jeftina dopuna preskupim F-14A, oni su se odlučili za dvomotorni YF-17, čijim daljim razvojem je nastao F/A-18 Hornet, ali to je već druga priča.

Prvi serijski avion F-16 iz fabrike Fort Worth je izašao u avgustu 1975. čime je počela proizvodnja koja traje i danas, preko 35 godina kasnije. Proizvodnja se pored ove u SAD odvijala u još 4 fabrike u Evropi, a ukupni broj proizvedenih primeraka je preko 4000 aviona.

[attachment=5]


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dexy on January 01, 2011, 05:24:25 pm
Opis aviona F-16

Nakon izbora YF-16 za pobednika ACF-a, ubrzo je počela i proizvodnja prvih serijskih primeraka F-16A. Serijski primerci su se ipak razlikovali od prototipskih, pre svega po dimenzijama, serijski je bio duži za oko 26.9 cm, miao je veći nos namenjen smeštaju radara AN/APG-66, površina krila je povećana sa 26 na 28 m2,  vertikalac je neznatno smanjen, repna peraja su povećana, dodate su još dve podvesne tačke, i zamenjena su vrata nosnog točka, prvobitno su bila dvokrilna, da bi ih zamenila jednokrilna koja se otvaraju u stranu. Sve ove izmene su donele i povećanje mase od 25% u odnosu na prototip.

Početkom proizvodnje aviona F-16, uvedene su mnoge novine u vazduhoplovstvu, poput smanjene stabilnosti uz podršku novog sistema upralvjanja fly-by-wire, kapljičastog poklopca kabine bez rama kako bi se obezbedila maksimalna vidljivost pilotu u svim pravcima i sa minimumom mrtvih uglova, povećan ugao sedišta pilota kako bi se omogućilo da piloti mogu da izdrže opterećenja i do 9g, kao i komandna palica montirana sa strane, što je imalo za cilj da olakša pilotu komandovanje avionom tokom zahtevnih manevara.

Aerodinamička konstrukcija

Avion F-16 je jednomotorni lovac-bombarder, srednjekrilac sa delta krilom ugla napadne ivice od 40° i horizontalne izlazne ivice. Aeroprofil odabran za krilo je NACA 64A-204. Ono što je novina u odnosu na savremenike je produžena napadna ivica u korenu krila, poznatija u literaturi kao “strejk” (eng. strake). Ova novina omogućava kontrolu aviona i pri veoma velikim napadnim uglovima, kada bi kod klasične konfiguracije krila već uveliko dolazilo do sloma uzgona. Pored ove prednosti, strejkovi imaju još neke. Krilo može biti manjeg raspona što snižava masu aviona i povećava poprečno-smernu stabilnost , povećana je krutost i čvrstoća, i obezbeđen je prostor za dodatno gorivo, čime je F-16 dobio veći dolet od aviona sličnih dimenzija.
Specifično opterećenje krila je umereno, a umanjeno je dodatno time što je i trup praktično uzgonska površina. Krilo i trup se zapravo spajaju u jedinstvenu uzgonsku povrešinu, a prelaz krilo-trup je kontinualan.   

[attachment=1]
Struktura aviona je napravljena tako da bude jeftina i laka za proizvodnju i održavanje, pa su legure aluminijuma dominantni materijal sa oko 80%, 8% čelika, 3% kompozita i 1.5% titanijuma. Delovi aerodinamičkih površina su napravljeni primenom saćaste strukture aluminijuma i kompozita, što je uticalo na smanjenje mase i povećanje čvrstoće tih elemenata, što je takođe jedna od novina implementiranih na avion.
Ono što je interesantno, to je broj pristupnih tačaka na avionu u vidu panela kojih ima 228, a oko na 80% njih može se pristupiti u poljskim uslovima van hangara. Takođe je drastično smanjen broj tačaka za lubrikaciju u odnosu na prethodne generacije letelica, što je dodatno olakšalo održavanje.

[attachment=2]
Iako je početni zahtev od strane USAF-a bio avion koji može da izvede manevar sa opterećenjem 7.33g  sa 80% unutrašnjeg goriva, inženjeri General Dynamics-a su od početka projektovali letelicu koja može da izvede manevar od 9g sa 100% goriva. Ovo se pokazalo kao velika prednost prilikom promene uloge iz lovca u lovca-bombardera, dok su kasnije modernizacije koje su donele povećanje mase zahtevale modifkacije u cilju ojačanja strukture letelice.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dexy on January 01, 2011, 05:26:13 pm
Kontrole leta i fly-by-wire

Avion F-16 je projektovan tako da ima negativnu statičku stabilnost. Šta to zapravo znači? Statički stabilan avion, kada se izvede iz ravnotežnog položaja tokom horizontalnog leta, teži da se vrati u prvobitni položaj. Dakle ako statički stabilan avion leti pravolinijski horizontalno, i pilot komandom palice napravi otklon u jednom pravcu i pusti palicu, avion će nastojati da se vrati u prvobitni položaj. Ovakav avion će se, dakle, suprotstavljati komandama koje zadaje pilot i time otežati manevrisanje. Statički nestabilan avion, nasuprot statički stabilnom, suprotstavlja se ravnotežnom letu, ali je zato izuzetno manevarbilan. Međutim, pilot bi na takvom avionu morao stalno da komanduje palicom ne bi li mogao da leti pravolinijski. To je za čoveka skoro nemoguće i zbog toga su svi avioni do pojave F-16 projektovani kao statički stabilni.

Pojavom računarske tehnologije i mikroprocesora. došlo se do ideje da se iskoristi prednost statičke nestabilnosti, a upravljanje korekcijama u letu prepusti računaru. Tako je nastao jedan od prvih fly-by-wire sistema primenjenih na borbenim avionima.

Sistem primenjen na F-16 je četvorostruki digitalni fly-by-wire, što znači da može da radi čak i pri otkazu nekog od kanala.

[attachment=1]
Sistem funkcioniše tako što se komanda koju zadaje pilot putem palice transformiše u električni signal, koji se zatim prosleđuje do računara. Računar nakon toga proračunava koliki je otklon komandnih površina potreban i zadaje odgovarajuću komandu aktuatorima. Računar takođe vrši oko 1000 merenja u sekundi o trenutnom položaju aviona i eliminiše promene u letu koje nisu zadane od strane pilota, odnosno kontrira želji aviona koji je nestabilan i zadržava ga u stanju stabilnog leta. Sve ove operacije čovek nikada ne bi mogao samostalno da izvršava, i otkaz sistema bi sigurno vodio ka gubitku kontrole nad letelicom i padu aviona.

Sistem je tako programiran da sprečava pilotske greške, pa pored zvučnog upozorenja koje pilot dobija kada se približi tački prevlačenja aviona, računar je programiran da i fizički spreči da se to desi i ne dozvoljava napadne uglove veće od dozvoljenih.Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dexy on January 01, 2011, 05:29:27 pm
Kokpit

Jedna od najuočljivijih stvari na avionu F-16 je svakako specifičan oblik poklopca kabine, koji se veoma razlikuje od svojih savremenika. Ovaj poklopac je jednodelan i napravljen je od polikarbonata, nema ram kao što ga imaju poklopci drugih aviona. Pored toga, kapljičastog je oblika, i na taj način pruža maksimalnu vidljivost pilotu. Ovakvo rešenje poklopca kabine je posledica iskustava pilota iz prethodno vođenih ratova, pre svih Korejskog i Vijetnamskog, kada se većina nebeskih dvoboja odigravala na malim distancama i kada je protivnik često umeo da nestane iz vidokruga pilota upravo zbog mrtvih zona koje su stvarali ramovi poklopca kabine i loše oblikovan poklopac koji nije pružao dovoljno širok ugao vidljivosti.

[attachment=1]
Kod F-16 je i sedište izdignuto, a usled dobro oblikovane kabine, pilot ima ugao vidljivosti sa strane na dole od čak 40°. Izbacivo sedište „0-0“ tipa koje je ugrađeno u F-16 je ACES II (Advanced Concept Ejection Seat model 2) i ugrađeno je tako da je naslon zabačen u nazad pod uglom od čak 30°. Ovako veliki ugao je doprineo tome da piloti mogu duže da izdrže visoka g opterećenja i da budu izloženi višim g opterećenjima u odnosu na avione u kojima su sedišta standardno montirana pod uglom od 13-15° što je bila uobičajena praksa pre pojave F-16.

[attachment=2]
Kabina aviona je tako dizajnirana da u potpunosti bude podređena pilotu i da mu omogući maksimalno efikasno obavljanje svih zadataka koji su mu postavljeni. Prvenstvena namena aviona je bila lovačka, i to u bliskoj vazdušnoj borbi, pa je stoga i ergonomija podređena ispunjenu ove uloge. Komandovanje je obezbeđeno sistemom HOTAS (hands On Throttle And Stick), što znači da su sve bitne komande smeštene na komandnoj palici i ručici gasa, te pilot tokom obavljanja zadatka ne mora da sklanja ruke sa ovih komandi.

[attachment=3]
Panel ispred pilota sadrži pokazivače kao što su HUD (Head Up Display) koji prikazuje sve relevantno podatke vezane za let i zadatak, i jedan ili više HDD (Head Down Display) na kojima su prikazani podaci vezani za avionske i oružne sisteme, kao i višenamenski displej koji pokazuje podatke o radarskoj situaciji u vazdušnom prostoru, ili pokretnu mapu koja olakšava navigaciju.

[attachment=4]
U novije vreme, od bloka 40 F-16 je dobio i nišan na pilotskoj kacigi (Joint Helmet Mounted Cueing System  - JHMCS), koja daje pilotu slobodu da u kombinaciji sa raketama kratkog dometa poslednje generacije gađa protivnika bez promene pravca leta aviona.

[attachment=5]


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dexy on January 01, 2011, 05:31:40 pm
Radar

Radar predviđen za F-16 tokom njegovog razvoja je bio namenjen samo misijama vazduh-vazduh, i to veoma ograničenih mogućnosti. Međutim, razvojem ideje o lakom lovačkom avionu koji je trebao da ima i ulogu bombardera, došlo se do zaključka da će ipak biti potreban nešto moćniji sistem za osmatranje vazdušnog prostora i navođenje raketa. Kako avion ima relativno mali nos, tako je i radarska antena ograničenih dimenzija. Westighouse je za F-16 razvio pulsno-doplerski radar  AN/APG-66, dovoljno malih dimenzija da može da stane u no aviona, i dovoljno snažan da ispuni potrebe ovog aviona. Radar radi u X opsegu talasnih dužina, i ima ukupno 4 moda vazduh-vazduh i sedam modova vazduh-zemlja i domet i do 150 km u zavisnosti od verzije radara.

[attachment=1]
Zajedno sa avionom F-16, i ovaj radar je evoluirao, pa je od modela F-16 Block 25 uveden novi radar AN/APG-68.  Ovaj radar ima 25 modova rada, među kojima je i mapiranje terena, a domet radara je i do 300 km.

[attachment=2]
Poslednje verzije aviona sa oznakom Block 60 imaju i novi tip AESA radara AN/APG-80. Interesantno je da su ovi avioni prodati Ujedinjenim Arapskim Emiratima koji su finansirali kompletan program modernizacije na ovaj standard i prvi su korisnici ovih aviona, čak i pre samog USAF-a.

[attachment=3]


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dexy on January 01, 2011, 05:35:09 pm
Pogon

Pogon aviona F-16 čini jedan motor, a prvobitno je za tu ulogu izabran Pratt & Whitney F100-PW-200, koji predstavlja modifikaciju dela F100-PW-100 koji je tada bio na F-15. Ova činjenica je, između ostalih, pomogla da F-16 bude izabran za pobednika ACF programa, zbog toga što se masovnom proizvodnjom ovog tipa motora za dva tipa aviona u USAF-u olakšava logistika, i snižava cena proizvodnje i održavanja.

[attachment=1]
Motor je dvostrujni turbomlazni sa komorom za dodatno sagorevanje, sa kojim daje maksimalni potisak od 106 kN. Ovaj motor je ugrađivan na sve modele do Block 25, izuzev na model Block 15 na koji je ugrađen F100-PW-220. Ovo je modifikacija originalnog motora koja je donela neke novine u primenjenim tehnologijama (poput digitalne kontrole motora) i materijalima, i korišćen je takođe i na avionima Block 32 i Block 42.
Motor je dvoosovinski i ima trostepeni kompresor niskog pritiska, i  desetostepeni visokog pritiska, kao i četvorostepenu turbinu, sa dva stepena visokog i dva niskog pritiska.
Ovaj motor je nastao kao proizvod programa USAF-a koji je tražio alternativni motor za F-16. Tada se u trku uključio i General Electric sa svojim F110-GE-100 motorom, koji ima potisak od 114.5 kN, a sa novim uvodnikom modularnog tipa dostiže i 128.9 kN.

[attachment=2]
Ovaj motor je ugrađen na avione Block 30 i sve blokove nakon njih koji se završavaju sa nulom, dok oni blokovi koji se završavaju sa cifrom 2 imaju Pratt & Whitney.
F110-GE-100 ima trostepeni kompresor niskog i devetostepeni visokog pritiska, jednostepenu turbinu visokog i dvostepenu niskog pritiska.Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dexy on January 01, 2011, 05:49:15 pm
Naoružanje i podvesna oprema

Kao lovac-bombarder, F-16 ima mogućnost nošenja širokog spektra naoružanja i opreme. Iako mu je prvobitna namena bila čisto lovačka, i tada je bilo predviđeno da nosi samo 6 raketa vazduh-vazduh, ovaj avion je vrlo brzo postao pravi tegleći konj USAF-a koji može da nosi skoro sve što USAF ima u arsenalu.

[attachment=1]
Osnovno naoružanje aviona je šestocevni gatling top M61 Vulcan sa borbenim kompletom od 511 granata.
Pored njega tu su rakete vazduh-vazduh AIM-9 Sidewinder, kratkog dometa, rakete AIM-7 Sparrow sa poluaktivnim samonavođenjem srednjeg dometa, kao i rakete AIM-120 AMRAAM srednjeg dometa sa aktivnim radarskim samonavođenjem u završnom delu putanje.
Pojedini kupci aviona su zahtevali mogućnost kačenja sopstvenog naoružanja na avion, pa se avion može videti i sa raketama kratkog dometa IRIS-T i Python-4 sa IC samonavođenjem.

[attachment=2]
Za bombardersku ulogu, avion se može opremiti lanserima nevođenih raketnih zrna, klasičnim, GPS, TV i laserski navođenim bombama, kasetnim dispanzerima, te raketama AGM-65 Maveric sa TV, IC ili laserskim navođenjem.

Pored bombarderske uloge, avion F-16 se koristi i za borbu protiv protivničke PVO, raketama AGM-45 Shrike ili AGM-88 HARM.

[attachment=3]
Za dejstva po ciljevima na vodi, F-16 nosi rakete AGM-84 Harpoon ili AGM-65 Penguin sa radarskim samonavođenjem i velikim dometom.

[attachment=4]
Kako bi bezbedno prišao meti, avion može da leti na maloj visini u otežanim vremenskim uslovima zahvaljujući podvesnom kontejneru LANTIRN (Low Altitude Navigation and Targeting Infrared for Night), koji ima i ulogu laserskog obeležavanja ciljeva, pa avion F-16 može samostalno da uoči, obeleži i uništi cilj.
Sličnu ulogu ima i Lockheed Martin SNIPER, ali je manjih dimenzija, lakši i boljih performansi.
Pored ova dva, postoji mogućnost korišćenja nešto jednostavnijeg AN/AAQ-28(V) LITENING, koji ima ulogu obeležavanja ciljeva, ali ne i navigacije aviona.

[attachment=5]


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dexy on January 01, 2011, 05:53:19 pm
Verzije i varijante, brojke i slova...

Avion F-16 se obeležava brojčanim oznakama po blokovima, u zavisnosti od modernizacije koja je sprovedena, ali i slovima koja obeležavaju generacije modela.

Prvobitna oznaka aviona je bila F-16A/B (A – jednosed; B - dvosed), i ovi avioni su proizvođeni u verzijama Block 1, 5, 10, 15 i 20.

[attachment=1]
Glavne odlike ovih aviona su bile Westinghouse AN/APG-66 radar i motor Pratt & Whitney F100-PW-200. USAF je prema nekim podacima kupio 674 F-16A i 121 F-16B u svim verzijama, a isporuke su završene do 1985.
Razlike između verzija Block 1, 5 i 10 su relativno male, ali kod Block 15 je već uvedena veća izmena u vidu većeg horizontalca za 30% u odnosu na provbitni i dodavanjem dve podvesne tačke ispod uvodnika.

Block 20 je dobio novi model radara AN/APG-66(V)3, višenamenski displej u boji, bolji računar i mogućnost korišćenja raketa AIM-7M Sparrow i AIM-120 AMRAAM, LANTIRN sistem i rakete AGM-84 Harpoon.

F-16C/D je pravljen u više verzija, počev od Block 25, zatim block 30/32, 40/42, 50/52 i 50/52 Plus.

[attachment=2]
Block 25 je nastao nakon zahteva USAF-a da se uvede mogućnost ugradnje alternativnog motora na F-16, pa je Block 25 pogonjen novim motorom Pratt & Whitney F100-PW-220E kojim je Pratt & Whitney razvio kao odgovor na taj zahtev. Avioni ove verzije opremljeni su i novim radarom Westinghouse AN/APG-68 većih mogućnosti od dotadašnjeg radara. Unutrašnjost aviona je pretrpela značajnije izmene u vidu dodatnih panela i displeja, a dodata je i oprema za razmenu podataka sa drugim letelicama.

Block 30/32 je opreman sa dva tipa motora i otuda dve oznake, 30 General Electric F110-GE-100 za i 32 za Pratt & Whitney F100-PW-220E.
Ove verzije su dobile širi asortiman naoružanja, pa su tu sada bile i protivradarske rakete Shrike i HARM, podvesni kontejner LITENING za lasersko obeležavanje ciljeva, novu opremu za elektronsku borbu, bolje navigacione sisteme kao i GPS, te  mogućnost nošenja GPS vođenih bombi JDAM.

Block 40/42 ulazi u upotrebu 1988. godine i donosi poboljšanja u jurišnoj ulozi putem uvođenja LANTIRN-a, što avionu F-16 omogućava jurišna i bombarderska dejstva i danju i noću, te su avioni u ovoj verziji dobili i nadimak “Night Falcons” (noćni sokolovi). Avioni u ovoj verziji su dobili i unapređeni radar i GPS, a dobili su i naoružanje za napad na ciljeve na zemlji povećanog dometa. Pa su tu JDAM, AGM.154 Joint Standoff Weapon (JSOW), te unapređena bomba namenjena uništavanju podzemnih bunkera pod nazivom EGBU-27 Paveway, tzv. “Bunker buster”. Obzirom da su avioni ove verzije specijalizovani za noćne misije, tako je i kabinsko osvetljenje prilagođeno korišćenju u kombinaciji sa naočarama za noćno gledanje.

Block 50/52 je dalje unapređenje koje donosi mogućnost nošenja raketa AGM-88 HARM i što je još važnije, nove motore povećanog potiska i pouzdanosti. Block 50 je tako pogonjen motorom F110-GE-129, dok je Block 52 opremljen motorom F100-PW-229.

Naredni korak u modernizaciji je bilo povećanje doleta što je uspešno realizovano dodatkom novih aerodinamički profilisanih tankova za gorivo (CFT – Conformal Fuel Tanks) koji se lako kače i skidaju na spoju krila i trupa sa gornje strane aviona i donose dodatnih 1400 kg goriva, a pored toga je dvosedima dodat i hrbat na leđima aviona koji je namenjen smeštaju elektronske opreme. Avioni ovog tipa su dobili naziv Block 50/52 Plus, a pored veće količine goriva, imaju i noviju verziju radara APG-68(V9)  i novu kacigu za pilota sa nišanom na njoj JHMCS (Joint Helmet Mounted Cueing System).

[attachment=3]
F-16 E/F je baziran na Block 50/52+ verziji, i takođe poseduje profilisane tankove za gorivo, međutim pored toga ima potpuno novi AESA radar Northrop Grumman AN/APG-80, zahvaljujući kojem avion ima mogućnost da istovremeno gađa više ciljeva u vazduhu i na zemlji. Avioni E/F se za sada izrađuju samo u Block 60 verziji, a jedini kupac za sada su Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su i sponzorisali razvoj ove verzije. Avioni imaju nove motore General Electric F110-GE-132  sa potiskom od 142 kN, a razvijeni su na osnovu modela -129. Avioni ove verzije su opremljeni vrhunskom elektronskom opremom i sistemima za ometanje radara.

[attachment=4]
Od naoružanja nose sve što i prethodne verzije F-16, a pored toga u arsenalu se nalaze i rakete kratkog dometa poslednje generacije AIM-132 Advanced Short Range Air-to-Air Missile (ASRAAM), dok je za napad na ciljeve na zemlji dodatak arsenalu raketa AGM-84E Standoff Land Attack Missile (SLAM).
Magistrala podataka kod ovih aviona više nije MIL-STD-1553, već je to sada zamenjeno novom magistralom MIL-STD-1773 baziranoj na optičkim vlaknima što omogućava i do 1000 puta veću brzinu protoka podataka od ranije magistrale. Još jedna novina kod ovog aviona jeste što je FLIR i laserski obeleživač integrisan u trup aviona i više nije potrebno da se nosi kao podvesni teret čime se oslobađa jedna podvesna tačka, te se može koristiti za dodatno naoružanje.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dexy on January 01, 2011, 06:03:48 pm
Tehničke karakteristike aviona F-16

Dužina15.03 m
Visina5.09 m
Razmah krila10.0 m
Površina krila27.87 m2
Masa prazan9,207.9 kg
Maksimalna poletna masa21,772 kg
Unutrašnje gorivo2,685.2 kg
Brzina2414 km/h (2 Maha na visini)
Dolet3200 km
PogonJedan Pratt & Whitney
F100-PW-200/220/229 ili
Jedan General Electric
F110-GE-100/129
Potisak motoraF110-GE-129 131.2 kN
F100-PW-229 129.4 kN

[attachment=1]


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dexy on January 01, 2011, 06:09:12 pm
Zaključak

Na osnovu gore napisanog, nije teško zaključiti da je F-16 jedan vrhunski višenamenski avion, sposoban da odgovori svim izazovima svoga vremena, pa i vremena koje tek dolazi. Iako napravljen pre više od 35 godina, avion je i dan danas jedan od najboljih na tržištu zahvaljujući stalnim unapređenjima i modernizacijama, ali i zahvaljujući dalekovidosti konstruktorskog tima koji je napravio avion koji će se prilagođavati novim zahtevima koje donose novi uslovi na modernom ratištu. Iako je ovaj avion najviše proslavljen u akcijama napada na ciljeve na tlu, ima i veoma impresivan skor u vazdušnim bitkama, zvanično 79:0, dakle 79 oborenih, i ni jedna izgubljena letelica. Iako je ovaj skor dosta osporavan, u smislu da ipak postoje izvesni gubici u vazdušnim borbama, broj F-16 za koje se tvrde da su oboreni nije veći od nekoliko komada, što opet daje veoma impresivne rezultate,  koje samo može poželeti svaki avion, bilo na istoku ili na zapadu.
Nekoliko puta najavljivana, proizvodnja aviona ipak nije stala, i nastavlja se za potrebe raznih naručioca širom sveta. Ipak, u narednih par godina i poslednji naručeni primerak će biti isporučen, a ako projekat F-35 bude uspešno priveden kraju, tako će on preuzeti primat u proizvodnji i polako početi da zamenjuje F-16 u njegovoj ulozi. Jedna od poslednjih nada za višegodišnji nastavak proizvodnje F-16 jeste indijski tender MRCA za nabavku 126 višenamenskih borbenih aviona, na kojem konkuriše i Lockheed Martin sa modelom F-16IN baziranim na Block 60 tehnologiji.

[attachment=1]
Među potencijalnim kupcima se možda nalazi i Srbija koja traži novi avion koji bi branio njeno nebo. U januaru se očekuje da vojni stručnjaci listu od više ponuđača svedu na svega tri, na osnovu čega bi dalje političari preduzeli pregovore sa datim ponuđačima. Međutim, ovaj program nabavke je doveden u pitanje velikom ekonomskom krizom, i pitanje je da li je Srbija zaista u stanju da sebi priušti nove borbene avione poput F-16C/D Block 50/52 ili E/F.

[attachment=2]


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: trpe grozni on January 01, 2011, 07:07:37 pm
Uuuuu, dobra, prava domaca. ;D ;D ;D
Bravo @Dexy. :klap :klap :klap


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: kukador on January 01, 2011, 07:54:18 pm
bravo dexy!
meni lično jedan od najlepših aviona i definitivno najlepši američki avion!
krajem februara 1994 je jedan F16 prinudno sletio prilikom povratka iz BiH za Aviano na letališču Portorož  :pilot
Prešao je sletnu pistu i zaustavio se na ivici kanala daleko iza kraja piste. Pilot se navodno katapultirao, jer nije mogao znati, da li če se zaustaviti prije pada u kanal, ali to ne mogu potvrditi.
Drugi dan su došli iz Aviana ameri sa šleperom. Razkomadali su avion. Krila i nos. "Banana" je nakrcala avion na šleper i ode on. Sve prosto i bez panike, ko da su došli na pivo. Impresioniralo me, koliko su bili uigrani. Nas radoznale su lokalni policajci terali od ograde letališča, da ne bi nešto previše videli....


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: MOTORISTA on January 01, 2011, 07:57:07 pm
Odličan tekt dexy, svaka čast. :klap :klap :klap


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dexy on January 01, 2011, 08:01:01 pm
@kukador, kada kažeš banana, pretpostavljam da misliš na transportni helikopter Chinook. F-16 je modularne konstrukcije i može se relativno brzo i jednostavno pripremiti za takav transport.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: pvanja on January 01, 2011, 08:31:00 pm
@DEXY

Odlican teks i odlican avion.

Da te nisu ameri unajmili da lobiras za njih :)


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dexy on January 01, 2011, 08:35:22 pm
Hvala pvanja, nisu me ameri unajmili, ali razmisliću da im tražim pare za ovu reklamu :)


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: kukador on January 01, 2011, 08:44:32 pm
@kukador, kada kažeš banana, pretpostavljam da misliš na transportni helikopter Chinook. F-16 je modularne konstrukcije i može se relativno brzo i jednostavno pripremiti za takav transport.

da, dexy. baš taj chinook.
prvo su upregli avion na kraju zaustavljanja kod kanala i prenesli ga u niskom letu do šlepera, koji je bio uz komandnu zgradu letališča. prije krcanja na šleper je chinook spustio F16 na pod pored šlepera i lebdio u zraku. prilično dugo. mislim, da je hladio motore ili nešto tako. Gledao sam pilota tog helikoptera i  divio mu se. mi posmatrači smo bili 90% u tutama. onim plavim domačim - radnim. svi smo nešto radili kod kuče i došli "za malo", kada smo čuli buku (helikoptere i to). a onaj policajac nas je terao, mada ga niko nije suviše ozbiljnije tretitao. bila su neka druga vremena....


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: TNT024 on January 02, 2011, 12:15:35 am
Svaka čast dexy  :super


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Brok on January 05, 2011, 11:23:33 am
Dve fotografije, po meni jako dobre.

[attachment=1]

[attachment=2]


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Brok on January 07, 2011, 09:17:32 am
Još dve, sa istog mitinga:

[attachment=2]

[attachment=1]


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: momo PT61 on January 07, 2011, 09:52:35 am
[attachment=1]


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dexy on January 07, 2011, 04:39:44 pm
Block 52+ i Block 60, frontalna slika koja omogućava da se uoči razlika između uvodnika namenjenih GE odnosno PW motoru:

[attachment=1]
[attachment=2]Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Bozo13 on January 08, 2011, 08:08:36 pm
Odlična tema, Dexy! :klap


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Bozo13 on January 08, 2011, 10:37:10 pm
Verzije F16
[attachment=1]

F16 C
[attachment=2]

F16 sastav panela
[attachment=3]

F16 sedište
[attachment=4]

Razlike u korenu repnih povešina između modela F16 A i F16 C
[attachment=5]

Dopunski gorivni tankovi na F16
[attachment=6]


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Bozo13 on January 08, 2011, 10:39:41 pm
Detail zračne kočnice na F16
[attachment=1]

Smeštaj padobrana za zaustavljanje na Norveškom F16
[attachment=2]

Lansiranje raketa sa F16
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: djoxi on February 14, 2011, 04:33:59 pm
[attachment=1]


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: djoxi on February 14, 2011, 04:35:24 pm
[attachment=1]


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Bozo13 on February 14, 2011, 09:17:05 pm
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]

LPB


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dexy on February 14, 2011, 09:38:35 pm
Odlično Božo, još bolji prikaz od onoga koji sam ja stavio  :klap


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Bozo13 on February 15, 2011, 04:28:14 am
Služim narodu!

LPB


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: djoxi on February 17, 2011, 05:38:09 pm
[attachment=1]


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: djoxi on March 01, 2011, 01:03:27 am
"Agresori" na Red Flag 11-3 u Nellis-u
[attachment=1][attachment=2][attachment=3]


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: djoxi on March 07, 2011, 12:24:01 am
18.Agress Sqn
[attachment=1][attachment=2][attachment=3]


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: kukador on March 07, 2011, 08:38:17 am
[attachment=1]Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: djoxi on March 08, 2011, 12:19:15 am
[attachment=1]


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dogfight on April 13, 2011, 06:27:02 am

   Link koji detaljno opisuje F 16 Fighting Falcon :

  1.  http://www.esacademic.com/dic.nsf/eswiki/469567

 


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dogfight on April 14, 2011, 12:18:30 am
 
 Odlična uigranost pilota i ekstremno manevarsko letenje akro grupe Thunderbirds na F-16 :

  http://www.youtube.com/watch?v=dPzBMdWpih0

  http://www.youtube.com/watch?v=lQN1wrsfwDA

   


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Brok on April 14, 2011, 09:33:55 am
Nekako mi je ova tema bliža i bolja za čitanje o F-16, klik ovde (https://www.paluba.info/smf/index.php?topic=13701.0).


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dogfight on April 14, 2011, 10:21:01 pm
  Odličan prikaz letnih sposobnosti F-16 :

http://www.youtube.com/watch?v=GPqnzXhg8qg
 
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: djoxi on April 19, 2011, 03:39:39 pm
Novi Turcin(New Turkish F-16 Solo)
[attachment=1]

http://www.youtube.com/watch?v=hro2pRPPkTs


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dogfight on April 22, 2011, 07:46:16 am
 Link koji direktno vodi ka F-16 projektu VISTA i primenjenom vektorisanom potisku. Gledajući istorijski bez imalo pristranosti zaista je piitanje ko je prvi ( Rusija ili USA ) krenuo u razvoj vektorisanog potiska i njegoove prve letne-funkcionalne primene? Takođe postoji i video link ka X-31 sa vektorisanim potiskom ali to nije predmet ove teme.

  http://www.youtube.com/watch?v=dj8OJs6E3JM

  


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dogfight on April 23, 2011, 07:25:55 am
  F-16 blok50-52, 60 (koga neki označavaju i IN ), eventualo nuđenje Indiji F-16 još dublje modernizacije na blok 70 do koje će verovatno teško doći ( tokom aero Indije 2011 ), čini da će F-16 još dugo biti prisutan multirol na svetskom nebu. Indiji je nuđen i isti AESA radar koji se ugrađuje na Super Hornet F-18 APG-79.

  http://www.youtube.com/watch?v=0yPSXrT1eew

  http://www.youtube.com/watch?v=R3qQaMA22QA

  1. http://www.f-16.net/f-16_forum_viewtopic-t-11955.html

  http://www.youtube.com/watch?v=Xh_DcOcdGJA

  Zadnji video nosi naziv "wild action" što se iz pokazanog vrhunskog letenja može i zaključiti.


  Nedavni foto snimak UAE F-16 blok 60 vezano za ratna zbivanja u Libiji :

  
 


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dogfight on April 24, 2011, 04:00:49 am
  
  Španija - Zaragosa i F-16-ice na delu :

  http://www.youtube.com/watch?v=SZhmvtQZczM


  


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: trpe grozni on April 24, 2011, 07:15:33 pm
Stari prilog Zastave Filma o ovom avionu u dva dela.

http://www.youtube.com/watch?v=Zrrtz7jSaRg

http://www.youtube.com/watch?v=CIRAWj5pDbk


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dogfight on April 28, 2011, 06:54:30 am

 I danas aktuelan F-16 Falcon,  stalnim modifikacajima, nadogradnjom nove opreme na starom a proverenom aerodinamičkim odličnom zmaju.

 http://www.youtube.com/watch?v=dQNgNvhmX2w

 http://www.youtube.com/watch?v=E-ftHcEgCG0

 http://www.youtube.com/watch?v=vHYVelDyr6g

 


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: djoxi on May 10, 2011, 12:45:09 am
Dolazak Turskih,Danskih,Portugalskih i Poljskih Vipera na
NATO Tiger Meet-2011 u vazduhoplovnu bazu Cambrei

[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dogfight on July 09, 2011, 10:52:03 pm
 Svečani prijem F-16 blok 52 u sastav Pakistana :

 


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dogfight on July 25, 2011, 05:40:00 pm

 - Tri odlična linka u PDF  formatu, koji detaljno opisuju sve bitne avio sistemee i podsisteme F-16 A/B  :

   1.  http://www.mycity-military.com/uploads2/154453_760102325_F-16A-B.pdf

   2.  http://www.mycity-military.com/uploads2/154453_127445087_F-16A-B.2.pdf

   3. http://www.mycity-military.com/uploads2/154453_1048420296_f16v3.pdf   


   -  Izvor:   www.mycity-military.com

 


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dogfight on July 27, 2011, 11:36:21 pm
- Turski solo nastuup na F-16, - RIAT-2011:

   http://www.youtube.com/watch?v=rGDDIzDxSMc


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dogfight on July 28, 2011, 01:52:18 pm
- Jučerašnje fotografije iz poljske baze Malbrok - F-16 blok 50+ :

  


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dogfight on August 19, 2011, 11:28:26 pm
- Odličan snimak F-16 A tokom solo nastupa u gro planu :

   


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dogfight on September 04, 2011, 03:10:14 pm
- Fotografija DSI usisnika sa test aviona F-16 - (tek kasnije sledi primena na F-35), zadnji snimak mlaznica - (nozzle) F-16 aviona i jučerašnje belgijsjkog F-16 u trenaži :

  


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dogfight on September 04, 2011, 11:49:13 pm
- Mislim da negrešim da se za licenno rađene turske - TAI  F-16 blok 50. (USA licenca Lockhed Martin, dobro plaćana), može trenutno reći da su jedini u celosti po završetku proizvodnje samog aviona, od zmaja pa nadalje novi avioni vezano za F-16. Interesantno je videti kvalitet finalne izrade kao i ozbilljan više nego puki "izlet" turskih stručnjaka u sopspvena rešenja vezana za opto-targeting pod ( na oko sličan Litening), ali za tursku krstareću raketu - stand-off nemogu reći da je aerodinimački imala uzor ni u Storm-(Shadow) viđanom na Rafalu ili Taurusu viđanom na Eurofighteru.

 


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dogfight on September 06, 2011, 12:29:47 am
- Dubinom izvršene modenizacije F-16, sigurno prednjače Izraelski F-16 Blok 60 kao i F-16 UAE u odori desert kamo. Često na netu vidimo i iztaz F-16 blok 70 (IN), što je generalno bila dubinska još dalja nadogradnja ali samo ponuda Indiji u multirol tenderu sa ugradnjom AESA radara AN- APG-80.

- Po "pravilu" ih viđamo radi dužeg doleta sa dodatim bočnim CFT rezervoarima goriva :

 


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dogfight on September 06, 2011, 12:52:19 am
- Sam F-16 je u NASI bio "leteča laboratija" za isiptivanje raznih aerodinamičkih profila. U prilogu F-16 sa DSI usisnicima i F-16XL sa radikalno produženim strejkovima krila snimlen iz više uglova. Između ostalog služio je i kao test "leteća laboratorija" sa eksternim tankovima i isturenom cevkom za tankiranje aviona u vazduhu.

- Link ka UAE F-16: http://www.militar.org.ua/militar/aviacion/avion-Lockheed-Martin-F-16E-Desert-Falcon.html

 


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dogfight on September 12, 2011, 08:54:19 pm
- Kolaž F-16 blok 52 vazduhoplovstva  Poljske:


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Ed Norton on September 13, 2011, 03:05:11 pm
Da li neko zna do kada je otprilike zauzeta proizvodna traka Lokida za F-16 C/D block 52+ ? .Znam da imaju jos nesto aviona da proizvedu, a ima nekih koji sumnjaju da oni uopste vise proizvode nove avione.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Bozo13 on September 13, 2011, 03:27:56 pm
Zanimljivi grafikoni.

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Ed Norton on September 13, 2011, 03:44:28 pm
Svakako da su zanimljivi grafikoni i hvala ti sto si ih okacio.Po onom prvom, proizvodna traka Lokida ce biti uposljena sve do 2013, ako sam dobro video.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Љуба on September 13, 2011, 04:41:31 pm
Па ја сам сумњичав. :jok
Гледајући графикон производње и упоређујући боје "произвођача", закључујем да се у САД не производе нови авиони од 1999.године

Авион се може произвести само једном. Када након употребе,  дође у халу и након његове модернизације изађе из ње, он може бити било које варијанте, али није новопроизведени авион.


Не тврдим да се у америчким халама не модернизују авиони типа Ф-16, али производња је ипак само у Турској.

А можда слабије распознајем боје.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dogfight on September 13, 2011, 04:56:14 pm
- Dva linka  koja tretiraju aktuelnu prozvodnju F-16 u samoj fabrici Lockheed Mrtin u Forth Worth. Prvi je postavljen krajem prošle 2010. a drugi 29.maja.2011. I dalje 2000. radnika u posebnom delu fabrike radi predni deo aviona kao i centralni ...!

Link: http://www.lockheedmartin.com/news/press_releases/2010/100720ae_f16_variants-4th-gen-fighters.html

- Link iz 29.maja.2011. -nedelja :

- Link : http://www.mcclatchydc.com/2011/05/29/114949/for-lockheed-martins-f16-a-dwindling.html

- U prvom linku se između ostalog navodi ... ( The program is healthy and active, with firm production through 2013 and a ... of 86 F-16 aircraft, including a recent order from Egypt for 20 new, ...) ...
 - T.J. Program proizvodnje je aktivan i ozdravljuvljujući - (u smislu dinamike), sa tekućom prozvodnjom koja izlazi iz 2013. godine, koja uključuje ugovorom nezavršenih 86, vazduhoplova, uključujujući nedavnu naruđbinu 20- novih za Egipat.

- Ovo je najbitnije vezano za link koji tretira 2010.g. Kasnije znamo za nemila dešavanja u Egiptu i u izveštaju firme se navodi da je zaključno sa 29.Majem.2011. ostalo nezavršenih 62. vazduhoplova.

- U samoj su koliziji - suprotnosti sa izjavama - development director  i sales manager - Bill McHaenry. ...Citiram : (And Lockheed's chief F-16 salesman, Bill McHenry, says he's confident that it won't end in 2013, 2014 or 2015 either...). T.j. - isti je siguran da kraj proizvodnje nije ni u 2013, 2014 ...2015, šta više !

- Gde je istina videćemo. Jedno je sigurno F-16 sa verzijom IN - (slične izvedbe kao UAE blok 60+ sa AESA radarom, IRST, najnaprednijom avionikom generalno , je ispao iz trke za novi indijski multirol), ali se F-16 otvaraju nova tržišta ka Iraku, Omanu, daljoj isporuci za Taivan a marketing aktivno traži nova tržišta - kupce.

- Jedini koji trenutno ima uhodanu samostalnu liniju za proizvodnju novih F-16 blok 52, je Turska ( TAI ), sa kuplenom licencom od Lockhed Martin.

- Nevezano, za gornja 2. linka, USA poseduje stotine konzervisanih F-16 ranijih blokova, sa manjim letnim resursom, planski odvojene za dalju moguću prodaju i MLU - ( midlle life upgrate ), tj. dalju nadogradnju i verovatno će iste diplomatijom, marketingom i političkim interesima udomoti.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Bozo13 on September 13, 2011, 05:01:13 pm
@Ljuba
Dont Shoot The Messenger ;)


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Rade on September 13, 2011, 05:09:21 pm
Sad je glavni fazon uvaljivanje polovnih aviona tipa F-16. Sam avion se proda za "male" pare, oružje, obuka pilota, letačkog osoblja se plaća posebno. Potom ide zemaljska oprema. Naravno, ne treba zanemariti ni remonte...


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: rotring on September 13, 2011, 08:18:33 pm
"Greek Air Force F-16 Squadron Disbanded"


http://www.key.aero/view_news.asp?ID=3933&thisSection=military


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Ed Norton on September 14, 2011, 01:40:49 pm
Jeste, samo sto im taj fazon i ne polazi od ruke.Izgleda da sve istocno evropske zemlje beze od polovnih F-16 i u pravu su.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: rotring on September 14, 2011, 03:41:22 pm
Jeste, samo sto im taj fazon i ne polazi od ruke.Izgleda da sve istocno evropske zemlje beze od polovnih F-16 i u pravu su.

Neutemeljena izjava. Rumunija merka F 16 jer u buducnosti hoce F35.
Albanski piloti odavno u Turskoj lete na F 16.
Ima jos primera, tako da, ubuduce nemoj da generalizujes i ako navodis nesto daj konkretno dokaz za to.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Ed Norton on September 14, 2011, 04:23:31 pm
Mislim da rumuni i nisu nesto prezadovoljni polovnim i remontovanim F-16 block 25 koji su im ponudjeni za 1,3 milijade dolara.Zbog toga toliko i otezu sa odlukom iako je njihov parlament odobrio taj posao jos pre 1,5 dana.Evo sad sam prelistao onaj sajt koji je postavio kolega.Pa oni iz Lokida najavljuju jaku balkansku turneju za sledeci mesec, a pominje se i nasa zemlja u tekstu.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dogfight on September 14, 2011, 06:17:55 pm
@ED Norton, ako je rumunski parlament odobrio posao, tačnije kupovinu F-16 bloka 25 za 1,3 milijarde dolara pre 1,5 dan - ( molio bih, postavi validan link o odluci rumunskog parlamenta od pre 1,5 dana), rumunski piloti ili gereralno rumunski narod može uz svo poštovanje da misli, želi, opravdava ili osuđuje ovaj postupak, ali odluka je na osnovu onoga što iznosiš - ( odluka rumunskog parlamenta), je odlučujujuća i izvršna koliko se to god svidelo nekome ili ne.

- Lokid, tačno najavljuje marketinšku kampanju vezano za balkanske zemlje. Možda sam prevideo da se spominje i naša zemlja, država Srbija i molio bih te za adekvatan link.

- Takođe u samom naslovu egzatno postavljenog linka : Greek Air Force F-16 Squadron Disbanded, nužno je i objašnjenje.

- Radi se o raspuštanju-rasfomiranju 346 skvadrona koji je deo 110. combat winga i daljem razmeštaju u 111. combat wing. Skvadron je organizacijski niža formacija od winga.

- Grčka se neodriče svojih F-16 C/D več shodno tekstu - linku , grupiše skvadrone u 111. wing pri čemu 110. ostaje sa  sa jednim skvadronom - 336 Mira Dioxis Vomvardsmou (Fighter-Bomber Squadron) 'Fantasma'.

- A u 111. combat wingu dolazi do grupacije - integracije rasfomisanog 346.svadrona u - 330 Mira 'Keravnos'
skvadrona. Zašto Grčka smanjuje brojnošću vazduhoplova 110. commbat wing a povećava 111. wing koga uzgred  čine još i nekoliko skvadrona ( 341 Mira 'Velos' and 347 Mira 'Perseos'), samo oni znaju.

 - Danski piloti u trenaži na F-16. Snimak u visokoj rezoluciji:

 http://www.youtube.com/watch?v=zIA7hXhMiSg

  Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Rade on September 14, 2011, 06:25:52 pm
Rumunski parlament jeste izglasao nabavku polovnih aviona F-16, ali nisu uplatili ni jedan euro pa je posao propao. Ponovni pregovori su vodjeni, i okarakterisani su kao "komplikovani" i tu je stalo. U toku je prikupljanje ponuda za novi avion ali po svoj prilici da od toga ipak neće biti ništa.

na sajtu rumunskog Parlamenta nema podataka o usvajanju odluke o nabavci aviona. Nema ni na zvaničnim sajtovima OS Rumunije, niti na sajtu rumunskih vazduhoplovnih snaga. Mogao bi da ubvaciš taj link od pre 1,5 dana.

Sa druge strane, valjda bi se pojavila informacija ovde: http://www.dsca.mil/ pošto ova agencija svaku moguću prodaju američkog naoružanja van SAD mora najaviti Kongresu. F-16 je trenutno mnogo bliži Bugarskoj.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dexy on September 14, 2011, 06:45:38 pm
Mislio je na godinu i po dana, tada se dešavala ova priča oko kupovine F-16 u Rumuniji.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Rade on September 14, 2011, 06:46:41 pm
Dobro je da imamo prevodioca :)


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dexy on September 14, 2011, 06:47:52 pm
Sve jezike govorim, kada su u pitanju avioni :D


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Ed Norton on September 15, 2011, 09:11:46 pm
E, a sada cemo malo oko Balkanske turneje Lokida koja je najavljena za sledeci mesec.Sta to oni navodno nude nasim susedima Bugarima, a verovatno i drugim zemljama u regionu ?

http://www.pan.bg/view_article-1-5885-Epizod-VI-Zavryshtaneto-na-dzhedaite-ili-Lockheed-Martin-sys-silna-kampaniq-na-Balkanite-prez-oktomvri.html

http://www.pan.bg/view_article-1-5839-Epizod-V-Imperiqta-otvryshta-na-udara-SASht-predlagat-zaem-za-zakupuvane-na-F-16-na-nqkolko-strani-ot-Iztochna-Evropa.html

http://www.pan.bg/view_article-1-5962-Novoto-amerikansko-predlozhenie-za-iztrebiteli-Ah-lambada-brjukselsko-zele-ili-vqtyrni-melnici-za-rodnite-VVS.html

http://www.pan.bg/view_article-1-5976-Samo-Gripen-se-vyzdyrzha-da-predlozhi-na-Bylgariq-upotrebqvani-iztrebiteli.html


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dogfight on September 18, 2011, 01:25:31 am
- Snimak komunikacije pilota F-16A pogođenog nad nebom Srbije 1999 sa Awaksom koji pilota F-16 navodi na dalje postupke nakon pogodka. Sam razgovor - ( pilot pogođenog F-16A i posluge Awaksa) sve govori (2.5.1999) :

- Link : http://www.military.com/video/aircraft/jet-fighters/usaf-f-16-shot-down-by-serbs-in-1999/1140924663001/

    


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: rotring on September 18, 2011, 09:12:02 am
Povukao me kolega dogfight...pa rekoh da i ja podelim sa vama ovo.
Zna li neko sta i gde je ovo?  ;D

[attachment=1]


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dogfight on September 18, 2011, 08:37:11 pm
@Rotring, jedno je sigurno da latinica u označavanju pripadnosti aviona i krajnje levo u uokvirenom ramu i  ćirirično pismo neidu zajedno. Takođe i stojim iza mišljenja da amerikanci uvek umanjuju broj svojih oborenih letelica. Po ličnom mišljenju predmetna fotografija je svesno sa dodatim "aranžmanom", samo dela slike sa ramom i ćirilićnim pismom, po meni vidljivim oštro sečenim delovima a ne odvaljenim ( markiranim žurom strelicom u donjoj slici) ..., planski naslonjenim delom kao eksponat i na SMB zelenom masno farbanom zidu kao i radijatorima. Svima je znano da se u vazduhoplovnom muzeju na Surčinu nalazi deo oborenog američkkog F-16A iz baze Aviano - 555 FS sa odvojenim prednjim kokpitom. Postoje i fotografije američkog anti G odela itd, izložene oborene UAV ... i sl. Takođe verujem da se i širom zemlje mogu naći razni skupljeni "suveniri" itd.

- Izvini što sam u tvojoj donjoj postavljenoj slici žutim strelicama označio mesta za koje sam uveren da su sečena a ne odvaljena i potom dodao svima dostupan eksponat oborenog F-16 u rejonu Šapca USA - Air force u vazduhoplovnom muzeju - Surčin.

- Potom se vraćam takođe temi i bitnom sistemu HOTAS - (Hands on throttle and stick), koji je neminovni napredniji i samo na izgled jednostavniji - (dok pilot nestekne dugom trenažom na simulatoru i kasnijim  letenjem - sihronost, povezanost radnji komandi leve ruke na komandi gasa a desne na upravljačkoj palici), pritom neskidajući ruke sa istih.  Ovo je izuzetno bitno u dogfightu. Naravno prednji MFD imaju više modova - funkcija i iste traže manipulativnu radnju, za koju je potrebna dobra obučenost.

- Na samoj komandnoj palici - ( Side Stick Contoller - SSC) , kao i throttle- ručici gasa , neskidajujući ruke sa komandi putem odabira - Sensor of Interest (SOI), moguće je biranje moda - (display format), koji je izmežu ostalog jako bitan i umanjuje znatno prateće manipulativne radnje u režimu - FCR - (Fire control radar) na samom -(im) MFD - displeju - (displejima).

- Na MFD- u samim ćoškovima su data najosonovnije 4. komande. Sensor gain ( povećanje upotrebljivosti i davanju na značaju određenog senzora), potom desno - Symbology Intensity - ( povećanje značja vidljivovosti određenih simbola koje su prikazane u više boja, zavisno od biranog moda), potom krajnje dole - levo  Brightness - osvetlenlenje i krajnje desno - Contrast.

 


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dogfight on September 18, 2011, 09:10:00 pm
- U nastaku još nekoliko slikovitivih modova - koje se pokazuju na MFD F-16 - ( koji može biti i centralni CMFD- centralni multifunkcionalni displej, ali isto tako i udvojen ili sa 3 u nizu, sa opcijom prebacivanja modova sa jednog displeja na drugi ) :

 

 


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Rade on September 18, 2011, 09:19:09 pm
Izgleda da je u pitanju sledeća varijanta: Lokid Martin remontuje F-16 Block15 iz naoružanja zemalja koje bi da se reše "šesnaestica"... i isporučuje zainteresovanim kupcima.Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dogfight on September 18, 2011, 09:24:55 pm
- Prikaz dvojke F-16 iz ptičije persperktive i pogled na kokpit, izraelski F-16I "Storm" dvosedi sa dodatim spoljnim tankovima uz trup (CFT) blok 52 i prikaz na HUD - ( Head up display) tokom sletanja F-16 :

  


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: rotring on September 18, 2011, 10:02:31 pm
@Rotring, jedno je sigurno da latinica u označavanju pripadnosti aviona i krajnje levo u uokvirenom ramu i  ćirirično pismo neidu zajedno. Takođe i stojim iza mišljenja da amerikanci uvek umanjuju broj svojih oborenih letelica. Po ličnom mišljenju predmetna fotografija je svesno sa dodatim "aranžmanom", samo dela slike sa ramom i ćirilićnim pismom, po meni vidljivim oštro sečenim delovima a ne odvaljenim ( markiranim žurom strelicom u donjoj slici) ..., planski naslonjenim delom kao eksponat i na SMB zelenom masno farbanom zidu kao i radijatorima. Svima je znano da se u vazduhoplovnom muzeju na Surčinu nalazi deo oborenog američkkog F-16A iz baze Aviano - 555 FS sa odvojenim prednjim kokpitom. Postoje i fotografije američkog anti G odela itd, izložene oborene UAV ... i sl. Takođe verujem da se i širom zemlje mogu naći razni skupljeni "suveniri" itd.

- Izvini što sam u tvojoj donjoj postavljenoj slici žutim strelicama označio mesta za koje sam uveren da su sečena a ne odvaljena i potom dodao svima dostupan eksponat oborenog F-16 u rejonu Šapca USA - Air force u vazduhoplovnom muzeju - Surčin.
 

Ovaj "eksponat" jeste deo aviona F 16C ovog gospodina

[attachment=1]

koji je 95-te oboren u Bosni.

"Eksponat" se nalazi u ruskom Khodynka muzeju.....Sta ce tamo, otkud tamo?.... ;)


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dogfight on September 19, 2011, 12:32:53 am
- Kada je u pitanju navedeni pilot, nedavno je na kablovskoj televiziji bio dali na Descovery ili drugom nisam siguran, dokumentarni film u američkoj režiji.

- Istog pilota -imenom i prezimenom je oborila PVO Republike srpske. Scott O*Grady je imao matičnu bazu u Avijanu - Italija. Prikazan je i interviju sa ljudima iz  Republike srpske koji su krenuli u poteru za njim. Ćetiri - pet dana se krio u udolini - gustom šumarku, povremeno menjao lokacije i kad je ostao bez vode ...  pio kišnicu, vapio za kišom, jeo nužno mrave ...itd. dok je bio sam u intenzivnoj potrazi.

- Shodno dokumentarcu - (gde je u režiji sve moguće), isti se pilot na izmaku fizičkih snaga peo na uzvišicu nekoliko puta i kratko emitovao SOS signal za pomoć. Kolege iz Aviana su sa F-16 letele duž obale Jadrana i "jurile" signal za pomoć. Uglavnom, po istom dokumentarcu, kada je i sam pilot mislio da nade nema, u zadnji čas jedva nazirući ne SOS signal nego sam glas pilota koji vapi za pomoć, tokom 4. dana pilot kolega u F-16 takođe iz Aviana, leteći na zadnjim "kapima preostalog goriva " javlja Scottu da ga je čuo i hitno obaveštava Aviano a ovi potom Nato komandu.

- Kako već američka dramaturgija nalaže u "minut do 12" sa nosača aviona u spasilačku jako riskantnu misiju kreće ekipa  specijalaca - "mornaričke Foke" u helikopteru sa pratnjom F-16-ca.

- Srpska strana detektuje poziv Scotta za pomoć i kreće u jurnjavu. Kao i svaki američki - happy and , pilot u zadnji tren uz pomoć specijalaca uleće u helikopter koji je izrešetan po oplati i gle čuda niko nije povređen a na helikopteru ni dima ... !?

- Tačno je da USA piloti nikada neostavljaju kolege na cedilu, ali od ovoga je napravljena holivudska storija.
 
- Isti pilot je kasnije bio gost i na američkoj televiziji kao i BBC-u . Donja slika sa pilotom je nastala u bazi Aviano.

- Gornji dokumentarac apsolutno postoji i ništa nije izmišljeno. Naravno, apsolutno su drugi akteri u režiranom dokumentarcu, sa prikazom pilota koji se katapultira, ....nakon par dana je očajan, na izmaku snaga, ... mokar do gole kože ... i sve to snima kamera u gro planu, kao i poteru za istim, snimak kolege koji otkriva -čuje glas za pomoć, ... snimci iz samog helikoptera, do izjava Nato zvaničnika.

- Postavlja se pitanje gde je (na koju teritoriju pao pogođeni USA F-16) ?

- Ako je predmetni oboreni F-16 završio u ruskom muzeju, na osnovu snimka u nekom zapuštenom ćošku - rupi, svaka čast Rusiji na muzejskom, primernom izlaganju istog.

 - Naravno pre svega treba poštovati ljudski pa i pilotsi život, a dotičnom gospodinu "medijskoj zvezdi", daleko lepa kuća.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Kljun on September 19, 2011, 01:14:48 am
Neverovatno je kakve su mogucnosti prikaza informacija na displejima, HUD-u, DED displeju u F-16. Od pracenja sistema aviona, karte , navigacije, radarski modovi i podmpodovi.
 Inace svaki pilot F16 ima svoj kertridz u koji ubacuje podatke za svaki let. navigacione tacke, vreme dolaska na svaku, brzinu , visinu itd. Programira u zavisnopsti od zadatka vise razlicitih varijanti izbacivanja mamaca i jos dosta toga.
Taj kertridz ubacuje u kokpitu na svoje mesto i vozi.
 Avion koji je decenijama prilagodjavan pilotu i sto efikasnijem obavljanju zadataka sa velikim mogucnostima sistema na avionu i izborom naoruzanja. Avion koji je prelezao decije bolesti davno i koji je proveren u praksi.
 Naravno da ima i svojih nedostataka i mana, ali nista nije savrseno.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dogfight on September 19, 2011, 01:46:58 am
@Kljun, u nastavku još deo mogućnosti MFD-a (multifunkcionalnog prikazivača - displeja, koji odmenjuje veliki broj analognih avio instrumenata) :

 


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Ed Norton on September 19, 2011, 10:43:27 am
Avion koji je oboren iznad Srbije je F-16 C block 40 (nikako nije mogao biti A verzije), 555 FS "Triple Nickel".Avion koji je oboren iznad Bosne je takodje F-16 block 40, ali 510 FS "Buzzards".


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dogfight on September 19, 2011, 02:44:26 pm
@ED Norton, ako pažljivo pročitaš donje postove niko ne navodi da se radi o oborenom F-16 blok A !

- Za sve poštovaoce "lika i dela" dole navedenog gospodina, direktan link ka Wikipediji gde se može videti i kompletna biografija istog, američkog heroja, opis događaja ... koji je shodno linku bio 6. dana iza neprijatelljske teritorije - (rejon Mrkonjić Grad i oboren sa SA-6 Kub). Isti dolazi u sukob sa Discavery, Fox ... koji su van njegovog znanja uradili adekvatno režiran dokumentarac a isti heroj gospodin potom izdaje 2 knjige i napušta pilotsku karijeru.

- Link gde u prethodnom postu iznosum istinu o postojećem dokumentarcu i amerićkoj režiji kao i link ka bazi Aviano i fanovima iste:

- Link: http://en.wikipedia.org/wiki/Scott_O%27Grady

- Link: http://www.f-16.net/aircraft-database/F-16/airframe-profile/2857 

 - Moji heroji koji su imali i iskustvenih dodira sa F-16 su u donjim slikama, mada su trenutno za komandama MIG-29 vazduhoplovstva Sbije a svo poštovanje i laka crna zemlja i plavo nebo poginulim pilotima vazduhoplovstva Republike srpske na J-21 Jastreb  ..., oborenih od USA F-16. 


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Ed Norton on September 19, 2011, 03:54:42 pm
Izvini prijatelju, ali izgleda da sam nacisto ocoraveo kada si ti vise puta pricao i pisao o oborenom F-16 A iznad nase zemlje.Lepo sam napisao koje su eskadrile i sa kojom verzijom F-16 (C/D block 40) bile tada (a i sada su) operativne u toj, nama ozloglasenoj vazduhoplovnoj bazi.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Љуба on September 19, 2011, 04:16:21 pm
- Snimak komunikacije pilota F-16A pogođenog nad nebom Srbije 1999 sa Awaksom koji pilota F-16 navodi na dalje postupke nakon pogodka. Sam razgovor - ( pilot pogođenog F-16A  i posluge Awaksa) sve govori (2.5.1999) :

- Link : http://www.military.com/video/aircraft/jet-fighters/usaf-f-16-shot-down-by-serbs-in-1999/1140924663001/

    
"dogfight" овог пута ниси у праву


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Ed Norton on September 19, 2011, 04:23:48 pm
Mozda je kolega hteo da kaze F-16 AV sto bi vec imalo smisla.Ovako mu prica ne pije vodu uopste.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dogfight on September 19, 2011, 04:43:23 pm
- Kokpit i simulator F-16 blok 60 UAE - (Ujedinjenih arapskih emirata) :

 


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Ed Norton on September 19, 2011, 05:16:23 pm
Nista od nabavke F-16 od strane nasih suseda dok se dugorocno ne resi problem finansiranja nabavke.Ako ponude kredit za te avione koji je nezvanicno najavljen nedavno, mozda ce i biti necega ?

http://www.defensenews.com/story.php?i=7715843&c=EUR&s=AIR


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dogfight on September 19, 2011, 11:16:02 pm
- Odličan video opis glavnih instrumenata i komandi u kokpitu, test pilota na F-16 :

  http://www.youtube.com/watch?v=tfb2L-blz4Y

 


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dogfight on September 20, 2011, 01:01:22 am
- Postupak zapuštanja motora u kokpitu F-16 - u samom kaponiru i kasnije osvetljenje celog kokpita. Jednim delom se na levom MFD - ( multifunkcionalnom pokazivaču vidi OF - van upotrebe), a potom se isti polako uvodi u zadati mod - režim. U predpoletnom postupku, pilot resetuje desni MFD i unosi nove parametre.

  http://www.youtube.com/watch?v=5joEoIjN4MI


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Ed Norton on September 23, 2011, 11:57:26 am
Da li neko zna da li je i kakav je to MLU udradjen na grckim F-16 C/D block 30 avionima ? Nadam se da je neko upucen u ovo ?


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dogfight on September 24, 2011, 05:30:23 am
Da li neko zna da li je i kakav je to MLU udradjen na grckim F-16 C/D block 30 avionima ? Nadam se da je neko upucen u ovo ?

- Da bi se videlo šta je cilj modernizacije, MLU - ( middle life upgrated) i unifikacije na nivo tehničkih mogućnosti F-16 blok 52  treba se osvrnuti na link iz 4.maja. tekuće godine i šta sve zahteva -traži  Grćka - ( u donjem listingu nabrojano - u okviru samog linka), bez obzira što je Grčka trenutno gledajući sve ekonomske pokazatelje pred bankrotom.

- Link : http://www.defenseindustrydaily.com/greek-f16-weapons-sale-clearing-for-takeoff-01397/

- U nastavku slika grčkih F-16 blok 52 sa spoljnim CFT tankovima uz oplatu zmaja, dvosedog F-16B i jednosedog F-16C. U nastavku jučerašnje objavljenje fotografije singapurskih F-16 kako napuštaju halu nakon izvršenog MLU - (middle life upgrated). Ko bi rekao da se o radi o starim zmajevima sa naknadno urađenom profi modernizacijom pre svega u domenu naprednije avionike ?

  


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Ed Norton on September 24, 2011, 09:45:42 am
Mislio sam na MLU koji je valjda uradjen tokom 1990-tih na njihovim F-16 C/D block 30 avionima.Valjda im je resurs produzen sa 4000 na 8000 sati.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dogfight on September 24, 2011, 06:16:41 pm
- Kolaž Izraelskih - IAI F-16 i potom više primera integracija modernog naoružanja sopstvene pameti. Sem u oblasti aeordizajna - aerodinimake - ( najbolji primer projekat Lavi koji je nažalost stopiran američkim diktatom, u korist F-16), Izrael u vidu ELBIT-a i drugih, ima jaku sopstvenu avio-elektroniku.
 
- Izraelcima očito nemanjka znanja i interesantno je da su razvili toliko sofisticiranih sistema a nisu rešili pitanje sopstvene-samostalne pogonske grupe - (verovatno je i u tu SAD imao direktan uticaj). Možda grešim!Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dogfight on September 24, 2011, 06:23:22 pm
- Izraelske  F-16-ce i domaća pamet :

 

 


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dogfight on September 24, 2011, 06:31:14 pm
- Izraelske F-16-ce i domaća pamet br. 3 :


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: rotring on September 24, 2011, 09:04:43 pm
- Kolaž Izraelskih - IAI F-16 i potom više primera integracija modernog naoružanja sopstvene pameti. Sem u oblasti aeordizajna - aerodinimake - ( najbolji primer projekat Lavi koji je nažalost stopiran američkim diktatom, u korist F-16), Izrael u vidu ELBIT-a i drugih, ima jaku sopstvenu avio-elektroniku.
 
- Izraelcima očito nemanjka znanja i interesantno je da su razvili toliko sofisticiranih sistema a nisu rešili pitanje sopstvene-samostalne pogonske grupe - (verovatno je i u tu SAD imao direktan uticaj). Možda grešim!

Postoje dva objasnjenja koja kruze oko izraelskog Lavi projekta.
Prvi je upravo taj da je projekat stopiran od strane amerikanaca.....iz kog razloga....iz milion.
Drugi jeste da su izraelci zapravo preveslali amerikance i obecali im stopiranje projekta u zamenu za povlascen status pri kupovini novog naoruzanja od SAD-a. Navodno ovaj slucaj se desio iz razloga sto su izraelci imali velike probleme sa Lavijem i zakljucili da ga ne mogu dovrsiti.

Sta je istina.....

Sto se tice pogonske grupe ili ti motora......izraelcima nista ne znaci proizvodnja motora bez proizvodnje aviona.
Iz tog razloga su "specijalizirali" proizvodnju avionike, radara, raketa.....sve ono sto "gvozdju" daje efikasnost i ubojitost. Koliko im dobro ide govori i cinjenica da mnogo izraelske elektronike se i nalazi u americkim top avionima, F 22 i F 35.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dogfight on September 24, 2011, 11:33:38 pm
@Rotring, slažem se sa tvojim mišljenjem. Gledajući u kom se nezahvalnom okruženju nalaze, izraelcima je u nemerljivom interesu da imaju strateškog partnera u vidu SAD.

- Našli bi izraelci   itekako načina da dođu do svoje pogonske grupe, bilo kupovinom licence nevezano za amerikance pa sami došli do svog pouzdanog rešenja u šta ne sumnjam. Znaju izraelci - dokazani trgovci šta rade, kada rade i u koje vreme povlače poteze !

- Čak bih se i složio sa mišljenjenjem da je Izrael projektom Lavi "preveslao" amerikance i time direktno stekli povlašćen status kupca, što je i činjenica. Napredno, moderno izraelsko naoružanje se može videti u raznim namenama širom sveta. Indija prva svesno kupuje od Izraela moderan, mobilni PVO sistem Spyder i iz godine u godinu dokupljuje isti modernijih izvedbi i širi ga kao paukovu mrežu oko Indije. Elbitovi elektronski sklopovi i sijaset rešenja u Saradnji sa Tadiran, takođe se mogu videti u vidu kupaca širom sveta. PVO sistem Spyder sam naveo samo kao jedan od sijaset primera, samostalne izraelske proizvodnje. Ništa Izrael neradi nepromiššljeno.

- Moglo bi se reći da danas poseduje gledajući svetski tehnološki  vrh , jedan od najmoćnijih umreženih PVO sistema u svetu  kao i moderno vazduhoplovstvo sa pilotima uvek u vrhnskoj trenaži. Da ne ulazim u to dali je Mosad u stanju ili "nije" da dopre do bilo kog željenog naprednog tehnološkog dostignuća. Praktično tek sazrela deca u školi već uče kako da rastave i sastave automatsku pušku. Cela je nacija ujedinjenja oko odbrane i tu izuzezataka nema.  Uostalom Izrael je i nuklearna sila. Kud će bilo kome veći argument odvraćanja ?

- Složna nacija, koja u startu daje primat na znanje i poštovanje svoje zemlje. Može doći kao i svugde do političkih nesuglasnica i raznih mišljenja, ali kada je pitanju odbrana zemlje, sve polemike padaju u vodu i svi su u funkciji odbrane zemlje - (svako na svoj dobro prethodno uigran način). Od njih se vezano za odbranu zemlje može samo učiti. Dosta izraellskih političkih poteza neodobravam ali im za složnost i kompaktnost, metotodologiju taktičku i stratešku odbrane zemlje skidam kapu.

- Kada je u pitanju bezbednost -opstanak zemlje, što se tiče Izraela isti mogu "preko noći" da promene strateškog partnera sa Rusijom i to amerkanci dobro znaju. Zato i nečudi da Izrael ima povlašćeni status kupca kod SAD.  Jedan Lavi može da pogoni i RD-33, Snecma - M-88 ..., ali što bi se Izrael odricao neuporedivo povoljnijih kupoprodajnih aranžmana sa Pentagononom i potom fiktivnim odlukama američkog kongresa o prodaji - izvozu, kada nemora ?

- Lično, zaista šteta što takva izuzetna avioplatforma i dizajn - LAVI, nastao studioznim raščljanjivanjem F-16 u detalje i daljom nadogradnjom nije zaživeo makar u vidu jedne eskadrile. Kako bi se brzo sjatili ino-kupci i uzeli direktno od amerikanaca ne samo u vidu F-16, prilično deviznog kolača!

  http://www.youtube.com/watch?v=zWVxFZp-ZLc


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dogfight on September 25, 2011, 01:37:52 am
- Link od 21.9.2011. i šta sve tretira američki kongres vezano za Tajvanske - TAI F-16-ce kako dodatnu modernu avioniku, opremu, naoružanje ... tako i nove - (dublja modernizacija). Ceo "paket" iznosi 5,3 milijarde $. 

- Link : http://www.defense-aerospace.com/article-view/release/128918/taiwan%3A-congress-notified-of-%245.85-billion-f_16-upgrade-package.html#

- Potom fotografije grčkih F-16 , UAE - (duboka modernizacija do bloka 60+ sa čeonim IRST), Tajlandski F-16 i Pakistanski sa eksternom podvešenom AIM-120, aerodinimački maltene identičnog izgleda kao SD-10A - ( kineska oznaka PL-12) :

 


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dogfight on September 25, 2011, 01:58:33 am
- Pogled na F-16 blok 52 Poljske sa eksternom podvešenom AIM-120, odvojene slike iste i potom dole izlgled pakistansko-kineske rakete SD-10 A takođe srednjef dometa - ( kineska oznaka PL-12) - radi poređenja  i očito identičnog aeroptofila sa sa srednjim kanarima i zadnjim repnim površinama :Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dogfight on September 26, 2011, 01:38:37 am
- Interesantan jučerašnji link - Indonenezija - 25.9.2011. i polemike u istoj oko F-16. Nemoguće je isti link prevesti ali se u suštinski radi o debati u Jakarti, kako od ranijih blokova F-16 doći do F-16 bloka 52 ?

- Link : http://alutsista.blogspot.com/

- Obradite pažnju kako su zaštićeni SAD F-16 raniji blokovi u Arizoni,  od vrha pa do celih repnih površina, uključujući i korene vertikalaca. Samo se u jednom redu nallazi okvirno 1. eskadrila, a koliko ih je tek iza i na drugim lokacijama koji čekaju da se udome sa odgovorajućim MLU (middle life upgrate) ... ?

 


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Ed Norton on September 28, 2011, 11:00:16 am
Poslednja dva dana svi mediji sirom sveta pisu da je Irak postao 26-ti korisnik ovog aviona, u stvari da je posao sklopljen.Zvanicno, radi se o advanced verziji F-16 C/D block 52+ i to 18 aviona za pocetak, a posao je tezak oko tri milijarde dolara, moglo se cuti od nekih neimenovanih americkih zvanicnika.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Ed Norton on September 28, 2011, 08:09:58 pm
Quote
Interesantan jučerašnji link - Indonenezija - 25.9.2011. i polemike u istoj oko F-16. Nemoguće je isti link prevesti ali se u suštinski radi o debati u Jakarti, kako od ranijih blokova F-16 doći do F-16 bloka 52 ?

Uopste se ne radi o tome.Indonezija ima malu eskadrilu od 12 aviona F-16 A/B block 15 OCU i neophodno im je jos aviona gde se izmedju ostalog pominju sest novih F-16 block 52+ i isto tako nabavka 24 konzervisanih F-16 C/D block 25 iz pustinja Arizone sto su im amerikanci ponudilii, a nadlezni odobrili.Kaze se da su ti avioni izuzetno ocuvani od korozije pre svega i da imaju izmedju 4000 i 6000 sati naleta pre nego sto su konzervisani.Nudi im se Falkon Star Program modernizacije gde bi avioni prosli duboku modernizaciju, a resursi produzeni na 8000 sati i ti avioni bi ostali operativni 12 do 15 godina.Sve je ovo izvodljivo, ali pitanje koliko isplativo ?


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dogfight on September 30, 2011, 04:46:51 am
-  Jedno je činjenica, nevezano za to šta govori marketinški tim Lokid Martin i da li će ili neće stati proizvodna traka F-16, SAD poseduje na stotine kako je rečeno konzervisanih F-16 ranijih blokova, ne samo u pustinji  Arizone koji se putem MLU - ( middle life upgrated) mogu dovesti na blok 52 a imaju relativno mali fond sati letenja. Pitanje je dali su pakistanski, grčki ...itd , "novoproizvedeni avioni" na novim zmajevima ili zahvaljujujući tehnici napredne obrade i zaštite metala u osnovu stari nadograđeni zmajevi sa neupuperodivo modernijom elektronikom ...itd ?

 - Fotografije pakistanskih i grčkih F-16 blok 52 pre same isporuke, još na teritoritoriji SAD i fotografija modernozovanog američkog F-16 u sastavu garde :

 


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dogfight on September 30, 2011, 10:10:23 am
- Galerija F-16-ca . Prvi belgijski F-16, potom niska belgijski, holandski ...do turski (TAI) F-16 i isti zaštišen , ofarban i "upakovan" u zlatnu boju.

 


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Ed Norton on September 30, 2011, 10:43:43 am
Izgleda da imamo teoriju zavere.Znaci da amerikanci za duboko modernizovane stare avione koje prodaju kao nove traze 150 miliona dolara po komadu.Daleko od toga da ih volim, ali ne verujem u to.Uostalom, svako ima pravo na svoje misljenje.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dogfight on October 01, 2011, 08:35:31 pm
- Video snimak i prikaz lansiranja široke lepeze naoružanja sa F-16 - ( Od Harpun - protivbrodske, kočečih slobodnopadajujućih MK-80 i MK-82, kasetne (cluster), laserski navođenih, raketa V-V AIM-120 ....

- Potom prikaz dejstva AGM-65 Maverik :

 http://www.youtube.com/watch?v=uDuoFBijMCA

 http://www.youtube.com/watch?v=SM_xPc50bq8

 


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dogfight on October 03, 2011, 08:06:37 pm
- Nastup F-16 na pariskom slonu - Le Bourget ove godine :

 http://www.youtube.com/watch?v=wc4jJIGcbWc

 - Tursko vazduhoplovstvo uvodi na svojim F-16 novu - stand-off raketu velkog dometa SLAMER (mogućnost gađanja danju/noću). Testiranja su izvršena u Forth Worth-u SAD. Turska planira aktivno uvođenje u večem broju istih tokom 2012.  Slike istih u fotografijama u prilogu :

 


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: pvanja on October 04, 2011, 03:10:14 pm
- Potom prikaz dejstva AGM-65 Maverik :

 http://www.youtube.com/watch?v=SM_xPc50bq8
  

Ovo nije snimak sa AGM-65 jer ista nema link ka avionu za prenos podataka (slike).


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dogfight on October 04, 2011, 04:47:58 pm
- Potom prikaz dejstva AGM-65 Maverik :

 http://www.youtube.com/watch?v=SM_xPc50bq8
  

Ovo nije snimak sa AGM-65 jer ista nema link ka avionu za prenos podataka (slike).

@pvanja, niko nije ni rekao da se radi o snimku sa AGM -65 , već o prikazu dejstva iste !  
 
 - F-16 a i drugi SAD i sl.  borbeni avioni nose ispod trupa npr. udvojene Litening i Sniper opto -reco targeting podove. Naročito drugi - Sniper prati trajektoru Maverik rakete i ako je avion već ispalio i napušta  rejon dejstva.
 

-  Još dva video snimka koji prikazuju dejstvo iste sa F-16:  

  http://www.youtube.com/watch?v=A6Rhsjpu6go

  http://www.youtube.com/watch?v=puDK-VJgYjE

 - Dejstvo raketom V-V  AIM-120 srednjeg dometa :

  http://www.youtube.com/watch?v=CgMMC6PxE2U

 - Specifikacije AGM-Maverik i E varijante sa laserskim navođenjem :

  - Link:  http://www.ordnance.org/maverick.htm

  - Slika pukovnika Miodriga Ristića za Sepecat Jaguarom u prilogu i desnom ovalnom- opto targeting nišanskom spravom, identičnom koja se može videti i na J-22 Orlu. Dali J-22 Orao poseduje bilo kakav podvesni targeting-reco-pod  i od koga dobija podatke za zahvat cilja na desnom ovalnom pokazivaču ? Bez istog, desne ovalne - optičke nišanske sprave AGM-65 je na J-22 Orlu neupotrebljiv.  Nekažem da na Orlu desni ovalni nišanski dodatadak snima trajektoriju leta ali je u neposrednoj vezi sa Maverik -TV izvedbodbom. Slika u prilogu :

- Kako izgleda ovalni displej u direktnoj sprezi sa AGM-65 B Maverik na G-4M. Iste izvedbe je i na Orlu. Na levoj konzoli kokpita je Dzojstik za startno vođenje rakete a potom se avion udaljava sa reona dejstva a raketa sama navodi na statični ili pokretni cilj -  npr. (tenk)
  


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dexy on October 04, 2011, 05:09:20 pm
To definitivno nije snimak sa AGM-65. Neko je u komentaru tog videa naveo da je najverovatnije u pitanju AGM-130. Maverik ne šalje sliku nakon odvajanja nazad na avion, niti se na nju može uticati nakon odvajanja od aviona, dok je kod gore pomenute rakete AGM-130 prisutan data link koji služi za praćenje i korekturu leta rakete ka cilju, a može i da se promeni cilj po potrebi tokom leta.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Љуба on October 04, 2011, 05:31:41 pm
To definitivno nije snimak sa AGM-65. Neko je u komentaru tog videa naveo da je najverovatnije u pitanju AGM-130. Maverik ne šalje sliku nakon odvajanja nazad na avion, niti se na nju može uticati nakon odvajanja od aviona, dok je kod gore pomenute rakete AGM-130 prisutan data link koji služi za praćenje i korekturu leta rakete ka cilju, a može i da se promeni cilj po potrebi tokom leta.

Сад сам тотално збуњем.
Како се одвија ТВ вођење ове ракете. Ако може објашњење.
Хвала


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Рашо on October 04, 2011, 06:10:04 pm
Сад сам тотално збуњем.
Како се одвија ТВ вођење ове ракете. Ако може објашњење.
Хвала

Pilot dobija sliku sa rakete na ekrančiću, kada uoči cilj "zaključa" tragač i lansira raketu... pa šta bude.

Kad već pomenuste AGM-130, u martu 2000. godine smo pronašli raketni buster te rakete u širem reonu Krtola u Boki. Godinama je stajao u jednom ćošku u kasarni.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Љуба on October 04, 2011, 06:37:01 pm
Сад сам тотално збуњем.
Како се одвија ТВ вођење ове ракете. Ако може објашњење.
Хвала

Pilot dobija sliku sa rakete na ekrančiću, kada uoči cilj "zaključa" tragač i lansira raketu... pa šta bude.

.......................

Тако сам и ја био информисан, али
Цитат: "Kako izgleda ovalni displej u direktnoj sprezi sa AGM-65 B Maverik na G-4M. Iste izvedbe je i na Orlu. Na levoj konzoli kokpita je Dzojstik za startno vođenje rakete   a potom se avion udaljava sa reona dejstva a raketa sama navodi na statični ili pokretni cilj -  npr. (tenk)"

тај "џојстик" он ме збуњује, да ли он служи за вођење или има неку другу функцију? 


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dexy on October 04, 2011, 06:49:57 pm
Ne on služi da se cilj smesti u kvadratić na ekranu, zapravo dok je raketa još uvek na avionskom nosaču, TV kamera sa nje daje sliku na ekran. Palicom se pomera ta kamera da se nacentrira meta i onda se izvrši tzv. zaključavanje cilj. To znači da se slika cilja memoriše u memoriji rakete koja se zatim lansira i prekida se veza kamere i ekrana. Raketa dalje kamerom prati cilj i upoređujući sliku iz memorije sa slikom koju daje kamera koriguje putanju, tj drži cilj u centru tokom putanje.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Љуба on October 04, 2011, 07:00:27 pm
Ne on služi da se cilj smesti u kvadratić na ekranu, zapravo dok je raketa još uvek na avionskom nosaču, TV kamera sa nje daje sliku na ekran. Palicom se pomera ta kamera da se nacentrira meta i onda se izvrši tzv. zaključavanje cilj. To znači da se slika cilja memoriše u memoriji rakete koja se zatim lansira i prekida se veza kamere i ekrana. Raketa dalje kamerom prati cilj i upoređujući sliku iz memorije sa slikom koju daje kamera koriguje putanju, tj drži cilj u centru tokom putanje.

Добро, сада ми је јасно.
Хвала :klap


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dogfight on October 04, 2011, 07:29:52 pm
- Niko u donjim postovima ni ne pominje da sama raketa AGM-65 daje bilo kakav snimak. Nikakav snimak  glava rakete neemituje povratno u kokpit na frontalni displej!

- Najjbolje se iz prve slike u prilogu može videti postupak, prilaza cilju, prikaza na displeju ... zaključavanja i ispaljenja.

- Postupci kod AGM-65 sa TV vođenom glavom na J-22 Orlu.  Potpuno su drugo podvesni opto-targeting -reco - (reco ... i od recognized - prepoznavanje  a i opcija snimanja -recording trajtokterije leta - koju omogućava navedeni podvesni Sniper) . Kod J-22 Orla postupak je sledeći:

1. Vizuelno otkrivanje cilja ,

2. Usmeravanje aviona na cilj,

3. Lociranje cilja na TV monitoru , (dok se cilj ne locira na TV čeonom monitoru nema ni dejstva rakete),

4. Postavljanje prozora tragača na cilj ! (dok prozor tragača ne poklopi - zahvati cilj, nema dejstva rakete),

5. Zabravljivanje cilja - (zaključavanje),

6. Lansiranje same rakete,

7. Vađenje iz napada , napuštanje rejona dejstva.

 -  Operater -pilot mora da poravna tragač sa izabranim ciljem. Sam operater- pilot pritiska prekdač pračenja !  Posredstvom ručice za komandovanje na kojoj je prekidač praćenja - (vertikalno i horizontalno  pomeranje tragača). -  Na TV-monitoru - displeju u kokpitu se projektuje krstić smera TV kamere ... (opisano u slici 2. u prilogu).  Na TV- monitoru - ovalnom displeju nemora apriori u dolasku na rejon dejstva pilot da vidi 1. cilj. Tek postavljavljanjem prozora tragača definiše se cilj, zaključava isti i ispaljuje raketa na zadati cilj.

 
 


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dexy on October 04, 2011, 07:47:16 pm
@Dogfight da si uopšte pogledao snimak koji si stavio, video bi da se prati ceo let iz glave rakete sve do udara iz cilja, što znači da se prikaz koji daje kamera emituje nazad do aviona.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dogfight on October 04, 2011, 09:26:46 pm
@Dogfight da si uopšte pogledao snimak koji si stavio, video bi da se prati ceo let iz glave rakete sve do udara iz cilja, što znači da se prikaz koji daje kamera emituje nazad do aviona.

@dexy,  uopšte nekapiram ! U videu  ispaljivanja piše - Live test .

 - U početku pominješ  ovo : "To definitivno nije snimak sa AGM-65. Neko je u komentaru tog videa naveo da je najverovatnije u pitanju AGM-130. Maverik ne šalje sliku nakon odvajanja nazad na avion, niti se na nju može uticati nakon odvajanja od aviona, dok je kod gore pomenute rakete AGM-130 prisutan data link koji služi za praćenje i korekturu leta rakete ka cilju, a može i da se promeni cilj po potrebi tokom leta " !?

 -  Šta je objašnjenje ? Jedno negira drugo ! ::)


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dexy on October 04, 2011, 09:58:07 pm
Ajde da se vratimo na početak, izgleda da imaš manjak koncentracije večeras.
Prvo si napisao ovo:
- Video snimak i prikaz lansiranja široke lepeze naoružanja sa F-16 - ( Od Harpun - protivbrodske, kočečih slobodnopadajujućih MK-80 i MK-82, kasetne (cluster), laserski navođenih, raketa V-V AIM-120 ....

- Potom prikaz dejstva AGM-65 Maverik :

 http://www.youtube.com/watch?v=uDuoFBijMCA

 http://www.youtube.com/watch?v=SM_xPc50bq8

  

Drugi video za koji tvrdiš da je prikaz dejstva Maverika to zapravo nije i na to ti mi uporno ukazujemo iako na samom snimku piše i "AGM-65 Maverick Live Test". EDIT: U međuvremenu je autor snimka na Youtube preimenovao snimak na Maverick Guided Missle.
Dokaz za to je sam snimak, na kojem se vidi let rakete iz perspektive rakete a ne gledano sa strane kako ti tvrdiš nekim optoelektronskim kontejnerom, dakle vidi se snimak leta sniman sa kamerom glave za vođenje rakete. Kod Maverika to nije moguće jer se emitovanje snimka u kabinu pilota prekida sa lansiranjem rakete i odvajanjem od aviona.
To znači da je u pitanju snimak neke druge rakete kod koje je to moguće. Neko od komentatora samog snimka na Youtube-u je pretpostavio da je to zapravo snimak gađanja raketom AGM-130, što je najverovatnije i tačno.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dogfight on October 04, 2011, 10:35:43 pm
@Dexy, hvala, napokon da se ukapiramo. Upravo kao što kažeš, nakon lansiranja same AGM-65 sa TV glavom prekida se svako emitovanje snimka na TV-displej u kokpitu. Pokušao sam da nađem logićino objašnjenje kako je moguće pratiti celu trajektoriju od  lansiranja do samog udara u cilj (gde se naravno prekida svaki dalji snimak) i povezao sa mogućnistima podvesne optolektrike. Znam da A-10 kada ispaljuje Maverik ima za direktnu pomoć podvesni Sniper.

- U terminu  - Live test, predpostavio sam da je na samom telu, glavi rakete montirana kamera da bi se prikazala efikasnost iste ili eksterni optički uređaj. Snimak na Youtube me zbunio. Znam koja je procedura kod Orla od uvođenja, praćenja na končanici na displeju, zaključavanju do ispaljenja.  Za AGM-130 neznam.

- AGM-65 A/B , laserski Maverik E su mi poznati ali postupak uvođenja i samog lansiranja AGM-130 neznam.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Ed Norton on October 05, 2011, 09:32:20 am
Izgleda da ce biti sopinga u Arizoni.Indonezani okvirno nabavljaju 30 konzervisanih F-16 najverovatnije block 25.Kupuju i 28 novih motora, a sest aviona iz tog paketa sluzice za rezervne delove.Tih 24 aviona F-16 ce biti modernizovani na block 32 sa vec pomenutim resursima do 15 godina.Ova avantura ce ih okvirno kostati izmedju 400 i 600 miliona dolara.Zele oni i nove block 52, ali im cena to trenutno ne dozvoljava.Nudjeno im je sest novih za 720 miliona dolara, a 1,6 milijardi dolara za celu eskadrilu.Isporuka remontovanih F-16 aviona se ocekuje od 2014, a zavrsice se do 2017.Evo linka na engleskom i indonezanskom.

http://www.defense-aerospace.com/articles-view/release/3/129254/indonesia-to-refurbish-mothballed-f_16c%C2%A7ds.html

http://alutsista.blogspot.com/


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Bozo13 on October 21, 2011, 08:15:16 pm
Nadam se, da još nije bilo.

360° kokpit, samo neznam koja varianta F-16

http://www.stclairphoto-imaging.com/360/F16-Cockpit/media/F16.swf

Link u punoj veličini (http://www.stclairphoto-imaging.com/360/F16-Cockpit/F16_swf.html)


LPB


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Љуба on October 21, 2011, 08:45:37 pm
Знаће то наш "dogfight", само док се укључи.

Ево из те генерације: Блок 25
[attachment=1]


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Љуба on October 21, 2011, 10:27:22 pm
Nadam se, da još nije bilo.

360° kokpit, samo neznam koja varianta F-16LPB
У међувремну "Ed Norton" јавља да је то кокпит од "F-16C blok 40/42"
Па хвала му. :klap


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dogfight on October 25, 2011, 06:25:53 pm
- Upravo tako. radi se o F-16C blok 40/42. Tokom razvoja F-16 kroz razna unapređenja, MLU ... ono što je što je specifično za F-16C blok 40/42 je dizajn širokougaonog, hologramsskog HUD firme GEC-MARCONI.

- Postaviću dva linka. Jedan tretira tehnološki razvoj i nadogradnje F-16 a drugi izglede samih kokpita od bloka do bloka. U drugom linku jasno se vidi da se radi o kokpitu F-16 C blok 40/42.

 - Prvi link tretira kao i tehnološki opis razvoja F-16, mnoštvo slika i detalje koji su pojedine F-16-ce dobile sa MLU - ( middle life upgrated). Svima iskreno savetujem da pogledaju - otvore 1. link koji detalljno opisuje F-16 u svim aspektima.

Link : http://designer.home.xs4all.nl/aircraft/af-16/af16-1.htm

-  Izgledi samih kokpita F-16 od verzije do verzije. Ono što je ostala generalna crta tokom razvoja F-16 kod dvosede F-16D varijante su na zadnjem kokpitu dva MFD-a ( multifunkcionalna displeja) zbijena jedna kraj drugog. Velika vrlina F-16-ca svih generacija je kapljasti (tzv. bubble) vetrobran i kokpit uzdignut iznad samog zmaja aviona, što pilotu omogućava veliku preglednost dešavanja u vazdušnom prostoru. Isti trend vidimo i kasnije kod drugih višenaminskih aviona. Po ličnom mišljenju, mislim da je preglednost iz kokpita F-16 u odnosu na konkurenciju bolja.

- Link: http://www.xflight.de/pe_org_doc.htm#Cockpitlayouts

 


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Ed Norton on October 27, 2011, 09:30:33 am
Indonezija i zvanicno nabavlja 24 polovna F-16 block 25 koji ce za razliku od prvobitnog plana biti modernizovani na block 52 standard.Vrednost celog posla se procenjuje na oko 800 miliona dolara.Od 2014 ce imati dve operativne eskadile F-16.Kazu da im se ovo vise isplati od nabavke novih.

http://www.thejakartapost.com/news/2011/10/26/tussle-ends-house-agrees-f-16-deal.html


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dogfight on November 15, 2011, 10:27:00 pm
- Odlična, interaktivna, multimedijska prezentacija F-16 kako u slikovotoj formi, video zapisu veličine 36 MB.
Nešto se duže  (do 3 mimuta očitava), ali se dobija F-16 Falcon sa naslovom - Leader 4.th generation - sveobuhvatno na dlanu ! Posle odličnog video uvoda sledi opis F-16-ice detaljno.

- Link: http://www.lockheedmartin.com/data/assets/aeronautics/mediacenter/brochures/F-16med.pdf

- Prva i 2. stranica u slikovitoj formi nakon otvaranja u prilogu:

 


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Ed Norton on November 16, 2011, 02:45:07 pm
Zvanicnici Iraka najavljuju za sledecu godinu potpisivanje ugovora za kupovinu druge transe od 18 novih aviona F-16 block 52 + nakon sto su ove godine kupili prvih 18 aviona u vrednosti od oko tri milijarde dolara.Tako to prodaju ozbiljne zemlje.Ko zna koliko ce im aviona na kraju prodati ?

http://www.reuters.com/article/2011/11/12/us-iraq-uav-idUSTRE7AB0C020111112
Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Rade on January 24, 2012, 07:37:54 pm
Rekoše 18 komada. Inače, u SAD je stigao prvi irački pilot koji će se obučavati za letenje na ovom tipu aviona. Obuka se realizuje u 162. lovačkom vingu, jedinici Nacionalne garde koja je specijalizovana za obuku stranih polaznika.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Rade on January 24, 2012, 07:50:30 pm
DSCA (Defense Security Cooperation Agency) kaže ovako:

15.09.2010. najavila Kongresu moguću prodaju Iraku: 18 F-16IQ i opremu ukupne vrednosti 4,2 milijardi dolara
12.12.2011. najavila Kongresu moguću prodaju Iraku: 18 F-16IQ i opremu ukupne vrednosti 2,3 milijarde dolara

Bilo je i ranijih (sept 2008. 36 kom; mart 2010. 24 aviona) ali da ne zatrpavam. Navodno je prva rata uplaćena za prvu seriju od 18 aviona. Prema f-16. net Iraćani žele da se naoružaju sa 96 aviona.

Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Ed Norton on January 25, 2012, 12:34:42 pm
Nista nije navodno vec je ova zemlja postala tj postaje novi korisnik ovog aviona.Radi se o verziji F-16 C/D block 52+ tj IQ naziv koji ce se koristiti u njihovom vazduhoplovstvu.Jedina mana je sto ce dobiti nesto slabiji paket naoruzanja.Narucili su 18 aviona proslog leta i uplatili unapred gotovo polovinu od ukupnog iznosa koji je oko tri milijarde dolara za taj ugovor.Planiraju da ove godine naruce jos 18 aviona i pominje se cifra od 2,3 milijarde dolara za taj drugi kontigent.Po nekoj logici svaki sledeci ugovor bi trebao da bude "nesto" povoljniji i naravno njihovi piloti polako pocinju obuku na ovom avionu.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: proxy1969 on January 26, 2012, 12:49:40 pm
Ovo je samo lijepa fotografija kao ilustracija temi  ;D

[attachment=1]


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: djoxi on March 10, 2012, 06:59:05 pm
Ovo je mocno
[attachment=1]

Quote
60 U.S. F-16s and South Korea’s ROKAF KF-16s taxiing down the runway at Kunsan airbase during an exercise.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dexy on April 03, 2012, 11:27:23 pm
U martu fabrika Lockheed Martin je isporučila svoj 4500-ti F-16, i kako bi obeležili taj momenat, stavili su ovaj video na svoj youtube kanal:

http://www.youtube.com/watch?v=rammKqmlogcTitle: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dexy on April 21, 2012, 01:40:49 am
Izuzetno značajan snimak za ovaj avion, jer prikazuje njegov prvi neplanirani let i svedočenje test pilota Phila Oestrichera:

http://www.youtube.com/watch?v=qAp4RtGKbHE

A evo ga i prvi zvanični let ovog aviona:

http://www.youtube.com/watch?v=gGw3NVfiX0g


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Dreadnought on May 05, 2012, 03:35:40 pm
Iz 1975. godine sa početka priče o F-16, prototip YF-16 na agencijskoj fotografiji AFP-a. Fotografiju prati vest o odluci Pentagona da se od General Dynamics naruči veliki broj ovih aviona za potrebe USAF.


[attachment=1]

[attachment=2]
Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Dreadnought on May 05, 2012, 05:20:16 pm
Jedna reklama za YF-16 iz časopisa "Flight", broj za 28.11.1974. godine.


[attachment=1]


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: markantun on May 29, 2012, 07:00:22 pm
Uf, da mi je naci "Start" negdje iz polvice 80-tih gdje Tus kritizira F-16, a danas ga taj lola brani i lobira unutar HRZ-a da se kupi...Jao,jao..zemljo mila....


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: markantun on June 04, 2012, 02:35:05 pm
Koja tocno verzija je nudjena HRZ-u?


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Lemi_O2 on June 04, 2012, 06:33:57 pm
Block 25, sa opcijom modernizacije po želji odnosno mogućnostima.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: markantun on June 05, 2012, 12:53:20 pm
Koja lova? Offset?


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Lemi_O2 on June 05, 2012, 01:24:10 pm
Dok je vrijedila ponuda govorilo se o 12 komada F-16 block 25 besplatno,konzerviranih, od ANG sa oko 4000 FH resursa.300 m$ bi otišlo za obuku letačkog i tehničkog kadra,rezervne dijelove, alate, infrastrukturu.Ako se dobro sjećam, na tu cijenu bi se dodala cijena naoružanja.Poznavajući sistem u to vrijeme u RH, ta cifra bi se povećala dva do tri puta sigurno. :(

Ti avioni izgledaju slično ovima block 10:

[attachment=1]
                                                                                  Source:F16.net

[attachment=2]
                                                                                  Source:F16.net


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: markantun on June 05, 2012, 03:15:34 pm
Ma previse....To ni u ludilu ne treba niti razmatrat.....


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: proxy1969 on June 05, 2012, 08:27:25 pm
[attachment=1]
[attachment=2]


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: proxy1969 on June 05, 2012, 08:33:35 pm
[attachment=1]
[attachment=2]


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: markantun on June 05, 2012, 08:50:30 pm
Fotke kao dokaz americke promo kampanje


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: duje on June 13, 2013, 03:40:37 pm
Vir: Defender
http://www.defender.hr/


Američko ratno zrakoplovstvo naručilo radare za savezničke F-16
 
Datum objave:
13.06.2013

Američko zrakoplovstvo dodjelilo je tvrtki Northrop Grumman, Linthicum Heights, Md, ugovor za isporuku radara za iračke i tajlandske borbene zrakoplove F-16, priopćilo je američko ministarstvo obrane. Posao vrijedan 155 milijuna USD u sklopu programa inozemne prodaje FMS obuhvaća 22 radara AN/APG-68 (V) 9 radara za Irak i  16 za Tajland, kao i pričuvne dijelove za egipatske, marokanske i pakistanske zračne snage. Radovi prema ugovoru će biti dovršeni do 20. prosinca 2017.Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: duje on July 19, 2013, 05:40:04 pm
Vir: Defender
http://www.defender.hr/

USAF radi konverziju starijih F-16 u zračne mete

Datum objave:
19.07.2013

Starije verzije F-16 Fighting Falcon biti će modificirane u zračne ciljeve za potrebe američkog ratnog zrakoplovstva (USAF), prenosi UPI. Radove obavlja 309. zračna skupina za održavanje i obnovu u zračnoj bazi Davis-Monthan u Tucsonu, koja je ranije ove godine završila sa konverzijom na zrakoplovima F-4 Phantom II. F-16, izvorno proizveden od strane General Dynamics i sada Lockheed Martina, postao je operativan u kasnim 1970-im. Prvi model koji će se prenamjeniti u zračni cilj je F-16C.

Predviđa se da će više od 200 starijih modela F-16 biti prenamjenjeno u zračne ciljeve. Svi modeli koji će se prenamjeniti, konzervirani su duže od 12 godina. Zrakoplovi će potom biti poslani na Floridu, gdje će Boeing instalirati paket potreban za bespilotnu letjelicu. F-16 program pretvorbe će biti dovršen 2021


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Dreadnought on August 28, 2013, 01:41:26 pm
Ovo je samo lijepa fotografija kao ilustracija temi  ;D

Što bi rekao proxy ...


[attachment=1]


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: duje on September 25, 2013, 01:09:43 pm
Vir: Defender
http://www.defender.hr/

Boeing konzerviranim F-16 udahnuo novi život "dronova"

Datum objave:
25.09.2013

Boeing je prenamjenio šest konzerviranih borbenih zrakoplova F-16 i udahnuo im život dronova, bespilotnih letjelica. Bespilotni F-16 prošlog se tjedna vinuo u zrak iz zračne baze Tyndall na Floridi dok su ga dva američka vojna pilota kontrolirala sa zemlje. Zrakoplov koji je 15 godina ležao u Arizoni poletio je na visinu od 12000 metara i postigao brzinu od 1.4 Macha. Boeing je priopćio kako takav zrakoplov može pomoći u obuci pilota osiguravajući im tako protivnika kojeg bi mogli gađati.Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Рашо on September 25, 2013, 04:30:27 pm
Vir: Defender
http://www.defender.hr/

Boeing konzerviranim F-16 udahnuo novi život "dronova"

Datum objave:
25.09.2013

Boeing je prenamjenio šest konzerviranih borbenih zrakoplova F-16 i udahnuo im život dronova, bespilotnih letjelica. Bespilotni F-16 prošlog se tjedna vinuo u zrak iz zračne baze Tyndall na Floridi dok su ga dva američka vojna pilota kontrolirala sa zemlje. Zrakoplov koji je 15 godina ležao u Arizoni poletio je na visinu od 12000 metara i postigao brzinu od 1.4 Macha. Boeing je priopćio kako takav zrakoplov može pomoći u obuci pilota osiguravajući im tako protivnika kojeg bi mogli gađati.
To je samo jedna od blagodeti koje pruža veliko i bogato vazduhoplovstvo. Do sad su samo SAD i Rusija u dronove pretvorili na hiljade vazduhoplova, tako da ne znam kako je ovo zavrijedilo da bude vijest. Očigledno na portalima ima previše prostora koji treba popuniti bilo kakvim vijestima i "vijestima".

Da nisu pretvoreni u mete, vjerovatno bi za velike pare bili utopljeni nekome kao "novi"...


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dexy on September 25, 2013, 08:15:19 pm
Ovo je vest zbog toga što se radi o smeni generacija kada su u pitanju dronovi namenjeni obuci pilota i posada PVO u SAD. Do sada su ulogu meta imali prenamenjeni F-4 Phantom II, odnosno QF-4.
Inače imali smo pre tri godine prvi put vest o ovome:

https://www.paluba.info/smf/index.php/topic,8856.0.html


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Bozo13 on September 26, 2013, 07:47:58 am
Kako je igledao prvi let QF-16

http://www.youtube.com/watch?v=wsZ6o6PXT_0


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: duje on October 09, 2013, 05:45:39 pm
Nizozemski F-16 MLU


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: duje on October 24, 2013, 05:24:25 pm
Sa rumunjskim oznakama


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: kumbor on October 24, 2013, 05:29:07 pm

Ko ga natovari ovako? Otkud Amraam/Sparrow na wingtip nosačima?


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Рашо on October 24, 2013, 06:00:30 pm

Ko ga natovari ovako? Otkud Amraam/Sparrow na wingtip nosačima?

Ma to se Rumunima snilo jer im je milo bilo. Ako bude AIM-7F, eventualno AIM-7M, puna kapa...


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: MOTORISTA on October 24, 2013, 11:12:42 pm
F-16 proizvodnja:

[attachment=1]


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: duje on November 14, 2013, 05:39:12 pm
Vir: Defender
http://www.defender.hr/

Danska prva dobiva novi "targeting pod" Litening G4 za avione F-16
 
Datum objave:
13.11.2013

Kraljevsko ratno zrakoplovstvo Danske nabavilo je LITENING G4 napredne ciljničke sustave od američke tvrtke Northrop Grumman nakon ispitivanja i evaluacije. LITENING G4 daje pilotima poboljšane mogućnosti za otkrivanje, identificiranje i praćenje ciljeva na dalekim udaljenostima. Danska ih namjerava koristiti na svojim borbenim avionima F-16. "Danska je osmi međunarodni kupac sustava LITENING, a prvi koji će preuzeti G4 sustav ", rekao je Jim Mocarski , potpredsjednik tvrtke Northrop Grumman.Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: duje on November 26, 2013, 06:17:09 pm
Vir: Defender
http://www.defender.hr/

Pentagon tvrtki BAE Systems Plc odobrio nadogradnju južnokorejskih F-16

Datum objave:
26.11.2013

Američki Pentagon je odobrio posao prema kojem bi američka podružnica britanskog BAE Systems Plc nadogradila 134 starijih južnokorejskih borbenih aviona F-16, stoji u obavijesti DSCA američkom Kongresu. Odobrenje ovog posla je značajan poticaj za BAE Systems, jednog od najvećih Pentagonovih dobavljača naoružanja i vojne opreme, koji se nada da bi mogao dobiti slične ponude i u drugim zemljama koje imaju za cilj nadogradnju postojećih aviona F-16.

Na ovaj način raste pritisak na proizvođača aviona, tvrtku Lockheed Martin Corp, da agresivnije krene sa cijenovnim ponudama za nadogradnju najčešće kupljenih borbenih aviona u svijetu.

Američki zakonodavci uglavnom imaju 30 dana da blokiraju potencijalne vojne prodaje usluga i roba inozemstvu, ali u ovom slučaju rok je 15 dana, izjavio je glasnogovornik BAE Neil Franz. Kongres rijetko blokira takve poslove, jer je prodaja oružja već unaprijed dobro provjerena prije formalne obavijesti Kongresu.

Tvrtka BAE Systems je pobijedila Lockheed Martin na natječaju 2012. Prva faza posla procjenjuje se na vrijednost 200 milijuna USD, a obuhvaća konstrukciju i razvojne napore, tvrdi DSCA, koja nadzire glavne strane vojne prodaje.

Zajedno sa drugom fazom nadogradnje F-16C i D borbenih zrakoplova sa novom avionikom i radarima, posao bi na kraju mogao biti vrijedan 1,1 milijardi USD, pišu južnokorejski mediji.Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: duje on January 15, 2014, 06:00:29 pm
Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Singapur odlučio nadograditi borbene avione F-16

Datum objave:
15.01.2014

Singapur je spreman uložiti 2,43 milijarde USD za modernizaciju svoje flote borbenih aviona F-16 u dogovora sa Sjedinjenim Američkim Državama, objavio je Pentagon. Ministarstvo obrane obavijestilo je američki Kongres o planiranoj prodaji opreme i usluga nadogradnje koja će uključivati novi radar, navigacijske sustave , rakete i drugu naprednu opremu za već zastarjelu flotu singapurskih F-16.

Ugovorom će se osigurati novi sustavi displeja na pilotskoj kacigi, čime pilot aviona F-16 bira senzore i oružja koje će upotrijebiti. Također, isporučit će se veći broj različitih precizno navođenih bombi za testiranje , priopćila je američka Agencija za obrambenu suradnju (DSCA), koja nadgleda prodaju oružja inozemstvu.

"Predložena nadogradnja će poboljšati sposobnosti i pouzdanost flote F-16 u sastavu singapurskog ratnog zrakoplovstva", istaknula je agencija u priopćenju.Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: duje on February 12, 2014, 02:19:25 pm
Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Exelis softverom zaštitio savezničke F-16 od elektroničkih prijetnji

Datum objave:
12.02.2014

Američka tvrtka Exelis priopćila je ovog tjedna da je instalirala operativni softvera za obrambene sustave elektroničkog ratovanja i to za pet američkih vojnih saveznika. Exelis, sa sjedištem u New Jerseyu, priopćila je da je podatkovne datoteke za Advanced Integrated Defensive Electronic Warfare paket za Čile, Oman, Poljsku, Pakistan i Tursku.

AIDEWS paket je projektiran za zaštitu borbenih aviona F-16 od elektroničkih prijetnji. Joe Rambala, potpredsjednik Odjela za elektronsko ratovanje u Exelisu , navodi u priopćenju da obrambeni sustav pruža sposobnost "snažnog" odvraćanja "sofisticiranih" elektroničkih prijetnji.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Adler on March 10, 2014, 08:34:28 pm

Ko ga natovari ovako? Otkud Amraam/Sparrow na wingtip nosačima?

Ma to se Rumunima snilo jer im je milo bilo. Ako bude AIM-7F, eventualno AIM-7M, puna kapa...

U poslednjem broju Vojnotehničkog glasnika piše da će Rumuni kupiti 30 AMRAAM-a i 5 nastavnih jedinica.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: duje on March 29, 2014, 06:27:10 am
Danski F-16


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: duje on May 15, 2014, 03:27:57 pm
Vir. Defender hr
http://www.defender.hr/

Belgija nabavlja opremu za "upgrade" na borbenim avionima F-16

Datum objave:
15.05.2014

Belgija je zatražila od SAD-a opremu, dijelove i logističku potporu za program nadogradnje postojećih borbenih aviona F-16. Procjenjuje se kako je ukupna vrijednost opreme i ostalih sredstava oko 113 milijuna USD. Kroz program američke inozemne vojne prodaje Belgiji će se isporučiti LN-260 GPS sustav, daljinski upravljani video prijemnici, AN/APX-125 IFF transponderi, Joint Mission Planning System, ultra visokofrekventni i visokofrekventni predajnici. Očekuje se odobrenje američkog Kongresa za navedeni posao prodaje spomenute opreme.Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: duje on June 20, 2014, 11:53:50 am
Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Singapur od SAD traži petogodišnji ugovor za nastavak obuke pilota na avionima F-16

Datum objave:
20.06.2014

Američki State Department je odobrio posao prodaje usluga za petogodišnju obuku pilota F-16 singapurskog ratnog zrakoplovstva te pripadajuće opreme, dijelova, logističke potpore za procijenjeni trošak od 251 milijun USD. Američka Agencija za obrambenu suradnju (DSCA) dostavila je američkom Kongres na odobrenje ovu odluku. Vlada Singapura zatražila je nastavak potpore i usluga za singapurske pilote u SAD-u (CONUS) u zrakoplovnoj bazi Luke za razdoblje od pet godina. U zahtjevu se traži 80 CATM-9M raketa za obuku. Također su uključeni: gorivo, kontejneri, publikacije i tehnička dokumentacija, taktički priručnici i upute, održavanje, odjeća i pojedinačna oprema, potpora vježbama CONUS-a, zračni transport, punjenje gorivom u zraku, opremu, rezervne dijelove , alat za popravke te obuku osoblja.Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: duje on June 27, 2014, 10:42:54 am
Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

BAE Systems modernizira južnokorejske borbene avione F-16
 
Photo: Courtesy of US Air Force / taken by Master Sgt. Jack Braden.
Datum objave:
27.06.2014

BAE Systems je prioćio kako je počeo sa modernizacijom prva dva južnokorejska borbena aviona F-16 u svojim pogonima u Teksasu. Nadogradnja se odvija u sklopu FMS programa i radi se o prvoj velikoj modernizaciji F-16 izvan pogona proizvođača Lockheed Martina.

U sklopu programa nadogradnje flote F-16, tvrtka BAE Systems će opremiti Lockheed Martin zrakoplovove naprednim naoružanjem i novom generacijom avionike, uključujući napredna misijska računala, novi kokpit, napredne radare i ciljničke senzore.

"Dolazak aviona u Texas je prekretnica za naš cijeli tim i povijesni trenutak za naše tvrtke i industriju", rekao je John Bean, potpredsjednik i generalni direktor Global Fighter programa u BAE Systems. "Naš dugoročni cilj je ponuditi budućim kupcima sofisticirane zrakoplove sa nadogradnjom koja obuhvaća pristup inovativnoj integraciji sustava, pružajući isplativa rješenja koje će zadovoljiti svakog kupca dok istovremeno smanjuje dugoročne troškove."

BAE Systems je priopćio kako će modernizacija biti prvenstveno izvedena u pogonu Fort Worth u Teksasu, ali i druga mjesta također će biti uključena. Modernizacija cijele flote južnokorejskih F-16 mogla bi potrajati nekoliko godina.Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: duje on July 15, 2014, 05:26:53 pm
Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

SAD isporučio Indoneziji prva tri borbena aviona F-16 sa zaliha

Datum objave:
15.07.2014

Američka vlada je na dobrom putu da obnovi i modernizira dvadesetak borbenih aviona F-16 Fighting Falcon za potrebe Indonezije. Prva tri od 24 aviona sa američkih zaliha obnovljena su i isporučena temeljem ugovora iz 2011. Ostatak aviona biti će isporučen do kraja 2015.

"Ovaj F-16 program isporuke trenutno je vodeći program kada su u pitanju obrambeni odnosi između američke vlade i Indonezije", izjavio je zamjenik podtajnika USAF za međunarodne odnose, bojnik Frank Taravella. "Indonezija prima potpuno obnovljene avione sa poboljšanim mogućnostima."

Block 25 Fighting Falcon su se nalazili u kompleksu Ogden Air Logistics u zrakoplovnoj bazi Davis-Monthan u Arizoni. Vrijednost posla je oko 670 milijuna USD, a glavnina poslova se odrađuje u zrakoplovnoj bazi Hill, Utah.Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: duje on August 13, 2014, 01:00:31 pm
Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Turska nabavlja 145 projektila AIM-120C AMRAAM-7

Datum objave:
13.08.2014

Američki State Department je odobrio prodaju projektila AIM-120C AMRAAM-7 u Tursku. Projektili sa pripadajućom opremom, dijelovima, obukom i logističkom potporom vrijede 320 milijuna USD dolara. Agencija za obrambeno sigurnosnu suradnju obavijestila je američki Kongres, koji daje konačno zeleno svijetlo, o spomenutom potencijalnom poslu 11. kolovoza 2014.

Turska je zatražila nabavu 145 AIM-120C-7 AMRAAM, 10 jedinica za navođenje i 40 LAU-129 lansera, kontejnere, opremu za potporu, pričuvne dijelove i alate za popravak , integraciju, publikacije i tehničku dokumentaciju, opremu za ispitivanje, obuku i opremu za obuku. Tursko ratno zrakoplovstvo (TAF) namjerava nabaviti ove rakete kako bi moderniziralo protuzračnu obranu i poboljšalo interoperabilnost sa SAD-om i drugim saveznicima u NATO savezu. Te rakete će biti korištene na avionima F-16 zrakoplova, kasnije i na F-35).Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: duje on August 20, 2014, 01:27:41 pm
Vir:Defender hr
http://www.defender.hr/

Američko ratno zrakoplovstvo prizemljilo 82 F-16D nakon otkrića pukotina

Datum objave:
20.08.2014

Američko ratno zrakoplovstvo je prizemljilo više od polovice svojih F-16D Fighting Falcon borbenih aviona, objavilo je američko zapovjedništvo borbenog zrakoplovstva. Prvotna izvješća pokazuju kako se radi o napuknuću između prednjeg i stražnjeg sjedala pilota. To je otkriveno nakon rutinske inspekcije jednog od zrakoplova. Otkriće pukotina dovelo je do šire inspekcije flote ovih aviona.

Od 157 F-16D u floti, za 82 je utvrđeno da postoje pukotine, te je donesena odluka o njihovom prizemljenju. Preostalih 75 je dobilo zeleno svijetlo za nastavak operacija. Ratno zrakoplovstvo će u suradnji sa proizvođačem, tvrtkom Lockheed Martin otkriti uzrok pukotina i koje su mogućnosti popravka.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: duje on August 25, 2014, 06:07:06 am
Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Integracija AESA radara na F-16V označava početak tajvanske nadogradnje

Datum objave:
25.08.2014

Lockheed Martin je završio integraciju AESA radara u sklopu svog programa FR-16V nadogradnje, priopćeno je iz tvrtke. Tajvan je prvi kupac nove varijante aviona, nakon što je potpisao ugovor u vrijednosti USD1.85 milijardi za nadogradnju svoje flote 144 F-16A/B Block 20 najavljene još u listopadu 2012.

Integracija radara i završetak Critical Design Review jamči da tvrtka Northrop Grumman sa Scalable Agile Beam Radar (SABR), koji je izveden na F-16E/F Block 60/APG-80, ispunjava sve zahtjeve USAF-a i proizvođača aviona tvrtke Lockheed Martin, navodi se u priopćenju. Uz SABR nadogradnju, Tajvan je za flotu F-16 odlučio poboljšati računala, sustave, strukturu zrakoplova te sustave za elektroničko ratovanje.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: duje on September 09, 2014, 02:53:45 pm
Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Pakistan preuzeo posljednje modernizirane avione F-16
 
Datum objave:
09.09.2014

Turkish Aerospace Industries isporučio je posljednja četiri modernizirana borbena aviona Lockheed Martin F-16A / B pakistanskim zračnim snagama te je tako zaključen program "Peace Drive 2" potpisan još 2009, prenosi Flightglobal.com. Ukupno 41 avion prošao je modernizaciju avionike i strukture u pogonima TAI Kazan / Ankara od početka radova 2010. Zamjenjeno je više od 1.300 dijelova, a svaki avion je bio na modernizaciji oko šest mjeseci.Tvrtka također pruža obuku za pakistanske zračne snage. Završetak projekta za Pakistan usljedio je nakon nadogradnje F-16 za Tursku i Jordan.

TAI teži povećanju broja projekata modernizacije.Tvrtka trenutno izvodi radove na turskim C-130E, a u tijeku je modernizacija T-38 Talon za obuku. U međuvremenu, Pakistan je poslao šest aviona F-16 u zračnu bazu Konya radi sudjelovanja u vježbi koja završava u Anadoliji 12. rujna. Tursko ratno zrakoplovstvo sudjeluje sa 27 aviona F-16 te avionom Boeing 737 EW i dva helikoptera Airbus AS532.Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: duje on September 10, 2014, 12:56:20 pm
Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Nova generacija projektila AMRAAM za turski F-16 i F-35
 
Datum objave:
10.09.2014

Nova generacija naprednih projektila srednjeg dometa zrak-zrak AMRAAM, koju će Turska nabaviti iz SAD-a, znatno će unaprijediti i pojačati vatrenu moć turskog ratnog zrakoplovstva, ističu vojni dužnosnici, prenosi Hurryet Daily News.
"Projektili će se koristiti na borbenim avionima F-16 boraca i F-35 u budućnosti", rekao je jedan visoki dužnosnik.

Obrambeni dužnosnik izjavio je kako se nova verzija projektila odlikuje kvalitetnijim navođenjem. To će Turskoj biti treća narudžba AMRAAM projektila. Prve isporuke su bile prije deset godina, a druga isporuke je u tijeku. Službenici nabave ističu kako bi isporuka nove generacije raketa mogla potrajati nekoliko godina. Prošli mjesec, američka DSCA odobrila je prodaju 145 AIM-120C-7 u Tursku uz pripadajuću opremu za ukupno 320 milijuna USD.

AMRAAM je moderni zrak-zrak projektil sposoban za sve vremenske uvjete djelovanja i dnevno-noćne operacije. AIM-120C-7 razvoj je počeo 1998., a uključuje bolje navođenje i veći domet. Uspješno je testiran 2003. i trenutno se proizvodi i za SAD i druge partnerske države.Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: duje on September 10, 2014, 12:58:38 pm
Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Pronađeno rješenje za napukline na borbenim avionima F-16

Datum objave:
10.09.2014

Američko ratno zrakoplovstvo i Lockheed Martin pronašli su rješenje za popravak pukotina pronađenih na više od 80 dvosjeda F-16D. Zrakoplovstvo je u kolovozu prizemljilo dio od 969 aviona iz flote F-16 kada je pronađena strukturalna pukotina između prednjeg i stražnjeg sjedala pilota.

Pukotine su pronađene isključivo u F-16D varijanti, od kojih je 82 na kraju prizemljeno očekujući popravak. Pronađene su dvije skupine američkih aviona F-16 sa pukotinama, 39 koji su u prosjeku stari 27 godina sa 6.455 AFH (actual flight hours) sati leta i 7.016 equivalent flight hours (EFH). AFH jednostavno navodi sate koliko je avion letio, dok EFH mjeri period trajanja pojedinog zrakoplova na temelju operativne procjene.

Druga skupina od 43 zrakoplova prosječne starosti 21 godinu sa 5934 AFH i 4.867 EFH. Pukotine su se također pronađene u nekim avionima F-16 sa kojima lete inozemna ratna zrakoplovstva.Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: duje on September 23, 2014, 02:24:04 pm
Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Poljska kupuje američke projektile JASSM za avione F-16

Datum objave:
23.09.2014

Poljska je kroz program FMS zatražila od SAD-a nabavu projektila Joint Air-to-Surface Standoff Missiles (JASSM). Američki State Department je odobrio nabavu i o tome je Defense Security Cooperation Agency (DSCA) izvjestila američki Kongres. Poljska kupuje do 40 projektila AGM-158A JASSM, 2 AGM-158A JASSM ispitna sustava i dvije certifikacijske letjelice. Zajedno sa nadograđenim Operativnim letačkim planom za poljski F-16C/D Block 52 o pripadajućom opremom, pričuvnim dijelovima, ispitnom opremom, obukom, intergracijom te potporom procjenjuje se kako posao vrijedi $500 milijuna USD. Poljska trenutno koristi rakete AGM-65J/G Maverick.Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Adler on October 10, 2014, 08:23:56 pm
Norveška prizemljila svoje lovce F-16 (jedini borbeni avioni u naoružanju Kraljevskog norveškog RV) zbog sitnih naprsnuća na strukturi zmaja.

Norway grounds F-16 fighter jets

barentsobserver.com (http://barentsobserver.com/en/security/2014/10/norway-grounds-f-16-fighter-jets-09-10)

Small cracks are discovered in several of the fighter jets that normally are scrambled when Russia’s strategic bombers fly outside the coast of northern Norway.

By Thomas Nilsen

“We have found cracks in a significant number of aircrafts, but will not comment on how many,” the Ministry of Defense and the Air Force say to the newspaper Bergens Tidende.

“The Air Force takes this case seriously and is working continuously to solve the problems. The cracks occur in the hull under the cockpit. Some of the planes with cracks can still be used, while others must be repaired first,” the e-mail reads.

The Ministry of Defense says the remaining operative aircrafts maintain Norway’s combat emergency readiness and the participation in NATOs Baltic Air Policing.

On August 21 this year Norway did not scramble F-16s to meet a pair of Russian Tu-95 strategic bombers flying outside the coast. Flying into the North Sea, Dutch, Danish and British airforces did scramble their fighter jets. The same happened on April 23 when two Tu-95 bombers were flying outside Norwegian airspace and figher jets were scrambled from Unied Kingdom, Denmark and the Netherlands, but not Norway, as reported by BarentsObserver.

On June 26 two Norwegian F-16s were scrambled towards Russian military aircrafts over the Barents Sea. F-16s have their main air base in Bodø, just north of the Arctic Circle in northern Norway.

Russian aircrafts and strategic bombers have taken to the skies way more frequently over the last few years. From 2007, the strategic bombers have regularly been flying outside Norwegian airspace in the north.

This week, the entire Russian Air Force took part in what is named the All-Russian Civil Defense Drill, RIA Novosti reports.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: duje on October 13, 2014, 03:49:28 pm
Grčka je spremna prodati Bugarskoj 6-8 lovaca F-16 C/D block 30, a Grci žele unajmiti od USA nekoliko novijih F-16 block 52.

Vir: "Obramba" SLO
http://www.obramba.com/

GRČIJA UPA NA NAJEM AMERIŠKIH LOVCEV F-16 BLOCK 52

Grčija je Bolgariji pripravljena prodati nekaj svojih starejših različic lovcev F-16 C/D block 30, v zameno pa želijo od ZDA najeti nekaj novejših različic lovcev F-16 block 52, poroča grški časopis Kathimerini.

Poveljstvo zveze Nato je v februarju 2014 pozvalo Bolgarija, da posodobi svoje letalske sile, bolgarsko obrambno ministrstvo  se je zato začelo z grškim obrambnim ministrstvom pogajati o nakupu šestih do osmih  lovcev F-16 fighting falcon. O morebitni grški prodaji vojaških letal F-16 C/D block 30 sta se državi začeli pogovarjati na srečanju obrambnih ministrov marca 2014. Po poročanju grških časopisov so ZDA že odobrile morebitno prodajo grških bojnih letal Romuniji.

Po nekaterih podatkih naj bi bila vrednost prodaje podobna kot pri dogovoru med Portugalsko in Romunijo, ki bo za 12 portugalskih letal F-16 odštela okoli 880 milijonov USD. Viri pravijo, da naj bi Grčija želela nadomestiti prodajo lovcev Bolgariji z najemom ameriških lovcev F-16 block 52, vendar naj Pentagon ne bi odobril.

Grške letalske sile (HAF) imajo poleg 44-ih lovcev mirage 2000 in 46-oh lovcev F-4 v svoji floti še 116 večnamenskih bojnih letal F-16 C in 41 dvosedih F-16 D (od tega 32 različic F-16 C/D block 30, 39 različic F-16C/D block 50, 56 različic F-16 C/D block 52+ in 30 razlićic F-16 C/D block 52M).

Bolgarske letalske sile imajo v svoji floti 15 lovcev MiG-21 (kar 70 naj bi jih imeli še v hangarjih) in 15 lovcev MiG-29.

Pripravil: A. Knific, foto: HAFTitle: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: duje on October 16, 2014, 01:15:06 pm
Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Grčki F-16 spremni za prodaju Bugarskoj

Datum objave:
16.10.2014

Grčka vlada je priopćila kako pregovara sa SAD i Bugarskoj o prodaji svojih starijih borbenih aviona F-16 bugarskoj vladi te nabavi novih od Washingtona, izvještava grčki dnevni list Kathimerini. U veljači, NATO je zatražio od Bugarske da obnovi sposobnosti borbenog zrakoplovstva. Shodno tome, bugarski obrambeni dužnosnici su od Grčke zatražili mogućnost kupnje 6-8 borbenih aviona F-16, kazali su neimenovani izvori.

Takva mogućnost je raspravljana na sastanku bugarskog ministra obrane Angel Naydenova sa grčkim ministrom Dimitris Avramopoulosom u Ateni, tvrdi Sofia News Agency. Prošlog tjedna, privremeni bugarski ministar Velizar Shalamanov je potvrdio kako je F-16 jedna od opcija između ostalih, a to su novi Gripen i rabljeni talijanski Eurofighter.Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: duje on October 23, 2014, 10:58:07 am
Američke zračne snage žele produžiti vijek upotrebe, barem 300kom, lovcima F-16C/D, koje bi trebali zamijeniti sa F-35 lightning II, ali poznati su problemi sa njima.....

http://www.youtube.com/watch?v=wPquLumYey8

Vir: "Obramba" SLO
http://www.obramba.com/

USAF želi podaljšati življenjsko dobo 300 lovcem F-16C/D
 
AMERIŠKE LETALSKE SILE ŠE NE BODO DOČAKALE LOVCEV F-35

Ameriške letalske sile (USAF) si prizadevajo podaljšati življenjsko dobo vsaj 300-ih lovcev Lockheed Martin F-16C/D, za katere je predvidena nadomestitev z “nevidnimi” F-35 lightning II. Zaradi številnih težav z lovci F-35 in stalnim prelaganjem njihove dobave (do sedaj le 14 od načrtovanih 1763) želijo v roku 18-ih do 24-ih mesecih začeti s servisnimi deli za podaljšanje življenjske dobe s predvidenih 8.000 ur letenja na 10-12.000.

Tako naj bi lovce F-16C/D, ki so jih zasnovali pred dobrimi 40-imi leti, modificirali na različice/serije block 40, 42, 50 in 52. Nadgradnja F-16 na serijo 30 je že prestala preizkuse, medtem ko naj bi testiranja nadgradnje serije 50 na letalu F-16 končali leta 2015.

Ob tem so Ameriške letalske sile pozvale morebitne izvajalce modifikacij na se javijo na razpis in predlagajo morebitne rešitve, ki bi pospešile modernizacijo flote lovcev F-16C/D. USAF operira s kar 827-imi bojnimi letali F-16C/D, ki jih v prihodnje nameravajo nadomestiti z lovcem F-35A.

V reviji Obramba, februar 2014, smo podrobneje predstavili lovca F-16 in njegove različice v članku:

Štiridesetletnik še vedno v prvi bojni črti – F-16 fighting falcon
 
Vsi F-16 fighting falconi – skupno število pa se približuje pettisočim –, ki so jih doslej naredili, niso enaki … Nekaj sprememb je opaznih, druge spet ne: večja višinska stabilizatorja, širši vstopnik zraka, večji polprosojni elektrooptični zaslon, štirioglati pristajalni reflektorji, obarvani pokrov kabine, tanjši koren in vrh smernega stabilizatorja, različne antene in podobno. Večino sprememb je seveda na prvi pogled neopaznih. Skrivajo se pod krovnimi oplatami: digitalna elektronika, zmogljivejša računalniška oprema, ojačitve zgradbe, izboljšan motor, programska oprema, prilagojena novim zmogljivostim, novi senzorji, orožja …

Prvotnega fighting falcona so zasnovali kot dnevnega zračnoobrambnega lovca. Ko pa so letalu zaupali še napade na kopenske cilje v prvi proizvodni verziji, je F-16 postal večnamensko bojno letalo. Vsem naslednjim izpopolnjenim izvedbam fighting falconov so samo še povečali število namenov, jih oborožili z najrazličnejšimi orožji, jim dodali zmogljivosti napadanja ciljev izven vidnega horizonta, dodali oborožitev s protiradarskimi raketami, z infrardečimi senzorji, digitalno elektroniko za krmarjenje letala in s številnimi drugimi zmogljivostmi.

Ves opisani razvoj pa nikakor ni spremenil prvotne vloge, ki jo je skupina snovalcev temu letalu namenila. Skupina konstruktorjev, znana tudi pod imenom “lovska mafija”, je zagovarjala zasnovo majhnega in preprostega lovca. Takšno letalo naj bi menjalo smer in hitrost hitreje kot njegovi nasprotniki. Manjše letalo je po drugi strani težje zaznati tako elektronsko kot vizualno. Poleg tega je “lovska mafija” zagovarjala zasnovo letala, ki je poceni za proizvodnjo, ima nizke operativne stroške ter je preprosto za vzdrževanje. Najnovejših tehnoloških dosežkov ne bi uporabljali samo zaradi njih samih, pač pa zaradi povečanja učinkovitosti lovca in zniževanja stroškov. …

Razvoj: predproizvodni modeli – FSD
Serija 1 & 5: operativna raba
Serija 15: najštevilčnejša
Serija 25: od A do C
Serija 30/32: nove možnosti pri izbiri motorjev
Serija 40/42: nočni in natančni napadi
Serija 50/52: letalo prve bojne linije USAF
Serija 60: razvoj omogočilo naročilo ZAE

Še vedno izjemen

YF-16 je prvič vzletel 2. februarja 1974 iz letalske baze Edwards v Kaliforniji. Prvi serijski F-16 je bil izdelan v tovarni v Fort Worthu avgusta leta 1978. Od takrat pa do danes so izdelali več kot 4.500 letal v petih državah. Devetnajst držav ima v svojih letalskih silah “bojevitega sokola”, prenekatere od njih bodo nabavile še nove različice tega letala. Ducat drugih držav razmišlja – med njimi številne iz nekdanjega vzhodnoevropskega bloka –, da bi s temi letali posodobile svoje zračne flote, med drugim so bili v devetdesetih letih izredno zanimivi tudi za Slovensko vojsko. Pri nas so jih demonstrirali nizozemski vojaški piloti, zatem pa še piloti Nacionalne garde iz Kolorada. Navsezadnje je v tem sklopu pri nas leta 1996 gostovala tudi ameriška vojaška akrobatska skupina Thunderbirds z letali F16. Proizvodnja F-16 zagotovo še ne bo sklenjena in ta letala bodo v prvih bojnih črtah tudi še po letu 2020.

Dolgoletna proizvodnja in nizki stroški omogočajo nadaljnji razvoj njegovih sposobnosti. Današnji modeli F-16 so izjemno izpopolnjeni v primerjavi s prvimi F-16. Ob tem pa so le majhne spremembe na trupu lahko le pohvala izvirno zasnovani obliki, ostalo je bolj ali manj rezultat silovitega razvoja elektronike. Letalo so skozi štirideset let nenehno razvijali in izpopolnjevali, poglavitne izboljšave so prav na področju elektronike, pa tudi v opremljanju z najsodobnejšimi sistemi orožja in senzorskimi sistemi.

Dandanes uporabljajo F-16 za najrazličnejše namene. Medtem ko so nekatere priklenili na lafete in so na ogled javnosti, druge uporabljajo kot poligon za testiranje najnovejših tehnologij oborožitve. Tista letala, ki jih danes proizvajajo ali pa so jih posodobili in prilagodili potrebam, predstavljajo eno najrazvitejših bojnih letal današnjega dne. In čeprav F-16 leti že v svoje peto desetletje in je v operativni rabi kar 38 let, ga še vedno izpopolnjujejo in posodabljajo, kar dodatno povečuje visoko vrednost osnovne zasnove letala. (Avtor: B. Knific)

Pripravil: A. Knific, foto: USAFTitle: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: duje on November 06, 2014, 06:55:07 pm
Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Poljska zaključila nabavu JASSM za flotu borbenih aviona F-16

Datum objave:
06.11.2014

Poljska vlada je zaključila pregovore za kupnju 40 AGM-158 Joint Air-to-Surface projektila za opremanje borbenih aviona F-16. Varšava se nada da će završiti sa kupovinom projektila do sredine prosinca, a naoružanje će postati operativno tijekom 2017. Da bi projektili postali operativni, borbeni avioni F-16 moraju proći kroz nadogradnju softvera na M6.5 standard u procesu koji će trajati 12 - 18 mjeseci, priopćilo je poljsko ministarstvo obrane. Inicijalna serija aviona će nadogradnju softvera proći u SAD-u, dok će ostatak biti nadograđen u Poljskoj.Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: duje on November 06, 2014, 06:56:57 pm
Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Južna Koreja i Pentagon otkazali ugovor sa BAE Systems za nadogradnju KF-16

Datum objave:
06.11.2014

Na zahtjev južnokorejskih dužnosnika, Pentagon je i službeno otkazao F-16 ugovor za nadogradnju sa tvrtkom BAE Systems, utirući put za Južnu Koreju da odabere konkurentsku tvrtku Lockheed Martin. Pentagon je objavio u srijedu da je ugovor, koji je pokrivao "Fazu 1" planirane nadogradnje 134 borbenih aviona KF-16 zrakoplova, biti prekinut. Budući da je ugovor proveden kroz američki program FMS, američka vlada je morala otkazati u ime Južne Koreje koja je zapravo pokrenula proces otkaza ugovora prije dva tjedna prosvjedujući javno protiv neočekivanih poskupljenja u Faza 2. planirane nadogradnje.

Kad je BAE dobio posao, koji uključuje izmjenu avionike i nadogradnju radara, to je predstavljeno velikim probojem tvrtke na unosno svjetsko tržište održavanja i nadogradnje F-16. Činilo se da je program na pravom putu kroz veći dio ove godine, kako je faza 1 počela i kako su pregovori za fazu 2 bili u tijeku.

U listopadu južnokorejski dužnosnici su se počeli javno žaliti zbog skrivenih troškova. Vojni dužnosnici su tvrdili kako je američka vlada dodala približno 470 milijuna USD troškova na program, a BAE Systems oko 280 milijuna USD koji nisu bili dio izvornog sporazuma za fazu 2. Ono što se činilo kao potencijalno manja svađe oko troškova brzo je kulinirala i dovela do službenog otkazivanja ugovora.Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: duje on November 11, 2014, 04:18:20 pm
Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Exelis i Airbus ponudili sposobnost ranog upozorenja za F-16

Datum objave:
11.11.2014

Exelis i Airbus Group Europe su se udružili kako bi pružili nove napredne sposobnosti ranog upozorenja od nadolazećih projektila borbene avione F-16. Exelis, glavni američki dobavljač za AAR-60 (V) 2 Missile Launch Detection sustav za borbene avione ili MILDS F, priopćio je kako će sustav uključivati zaštitu od projektila PZO kratkog dometa i prijenosnih sustava PZO.Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: duje on November 19, 2014, 06:51:08 pm
Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Grčka nabavlja dijelove i logističku potporu za flotu F-16

Datum objave:
19.11.2014

Grčka je zatražila od SAD-a logističku potporu, pričuvne dijelove te pripadajuću opremu za održivost flote borbenih aviona F-16. Procjenjuje se kako je ovaj posao nabave roba i usluga vrijedan 188 milijuna USD, objavila je američka Agencija za obrambenu suradnju (DSCA). Glavni dobavljači roba i usluga u ovom poslu će biti Lockheed Martin iz Ft Wortha i Northrop Grumman iz Baltimora.Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: pvanja on December 01, 2014, 12:03:12 pm
Danci u niskom letu preko Grenlanda

http://www.liveleak.com/view?i=e3e_1408680985


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Solaris on December 08, 2014, 05:27:39 pm
http://youtu.be/kBwEFz_WIdQ


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Rade on December 08, 2014, 05:34:24 pm
27.11.2014.
f-16.net

Rumunski piloti, koji se u Potugaliji nalaze u okviru ugovora o kupovini polovnih aviona portugalskog RV, izveli su prve samostalne letove na ovim avionima.Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: MOTORISTA on January 28, 2015, 11:28:59 am
Letelice F-16 isporučene kupcima po FMS (http://en.wikipedia.org/wiki/Foreign_Military_Sales) programu:

ProgramKupacIsporukaBroj letelicaVerzije letelicaNapomena
Peace A'sama A'safiyaOman2005/06128 F-16C-50 (Adv.), 4 F-16D-50 (Adv.)
Peace Atlantis IPortugal19942017 F-16A-15OCU, 3 F-16B-15OCU
Peace Atlantis IIPortugal19992521 F-16A-15, 4 F-16B-155 letelica je rashodovano za rezervne delove
Peace Bima-SenaIndonezija1989/90128 F-16A-15OCU, 4 F-16B-15OCUDodatna narudžbina za još 9 letelica je otkazana
Peace Bridge IJužna Koreja1986/924030 F-16C-32, 10 F-16D-32
Peace Bridge IIJužna Koreja1994/0012080 F-16C-52, 40 F-16D-52
Peace Bridge IIIJužna Koreja2003/042014 F-16C-52+, 6 F-16D-52+
Peace Carvin ISingapur198884 F-16A-15OCU, 4 F-16B-15OCU
Peace Carvin IISingapur1998188 F-16C-52, 10 F-16D-52
Peace Carvin IIISingapur2000/021210 F-16C-52, 2 F-16D-52
Peace Carvin IVSingapur2003/042020 F-16D-52
Peace CaesarItalija2003/043426 F-16A-15ADF, 4 F-16B-15ADF, 4 F-16A/B-5/10Iznajmljeni na period od 10 godina od USAF
Peace Crown IBahrein1990128 F-16C-40, 4 F-16D-40
Peace Crown IIBahrein20001010 F-16C-40
Peace DeltaVenecuela1982/842418 F-16A-15, 6 F-16B-15
Peace Falcon IJordan1997/981612 F-16A-15ADF, 4 F-16B-15ADF
Peace Falcon IIJordan20031712 F-16A-15ADF, 5 F-16B-15ADF
Peace FenghuangTajvan1997/01150120 F-16A-20, 30 F-16B-20
Peace Gate IPakistan198362 F-16A-15, 4 F-16B-15
Peace Gate IIPakistan1983/873426 F-16A-15, 8 F-16B-15
Peace Gate IIIPakistanEmbargo116 F-16A-15OCU, 5 F-16B-15OCUNeisporueni zbog embarga
Peace Gate IV PakistanEmbargo6048 F-16A-15OCU, 12 F-16B-15OCUNeisporučeni zbog embarga
Peace Gate VPakistan1983/873426 F-16A-15, 8 F-16B-15
Peace Drive IPakistan2006/101812 F-16C-52, 6 F-16D-52
Peace Marble IIzrael1979/817518 F-16A-5, 8 F-16B-5, 40 F-16A-10, 9 F-16A-15Letelice originalno namenjene za Iran
Peace Marble IIIzrael1986/887551 F-16C-30, 24 F-16D-30
Peace Marble IIIIzrael1991/936030 F-16C-30, 30 F-16D-30
Peace Marble IVIzrael1994503 F-16A-1, 2 F-16B-1, 1 F-16A-5, 7 F-16B-5, 32 F-16A-10, 5 F-16B-10
Peace Marble VIzrael2004/09102102 F-16D-52
Peace Naresuan ITajland1988128 F-16A-15OCU, 4 F-16B-15OCU
Peace Naresuan IITajland1990/9166 F-16A-15OCU
Peace Naresuan IIITajland1995/961812 F-16A-15OCU, 6 F-16B-15OCU
Peace Naresuan IVTajland2002/031815 F-16A-15ADF, 1 F-16B-15ADF, 2 F-16A-10OCU
Peace Onyx ITurska1987/9516034 F-16C-30, 9 F-16D-30, 102 F-16C-40, 15 F-16D-40
Peace Onyx IITurska1996/974034 F-16C-50, 6 F-16D-50
Peace Onyx IIITurska1998/994026 F-16C-50, 14 F-16D-50
Peace Onyx IVTurska2010/113016 F-16C-50+, 14 F-16D-50+
Peace SkyPoljska2006/094836 F-16C-52, 12 F-16D-52
Peace Vector IEgipat1982/854234 F-16A-15, 8 F-16B-15
Peace Vector IIEgipat1986/884034 F-16C-32, 6 F-16D-32
Peace Vector IIIEgipat1991/954735 F-16C-40, 12 F-16D-40
Peace Vector IVEgipat1994/954634 F-16C-40, 12 F-16D-40
Peace Vector VEgipat1999/002121 F-16C-40
Peace Vector VIEgipat2001/022412 F-16C-40, 12 F-16D-40
Peace Xenia IGrčka1989/904034 F-16C-30, 6 F-16D-30
Peace Xenia IIGrčka1997/984032 F-16C-50, 8 F-16D-50
Peace Xenia IIIGrčka2002/046040 F-16C-52, 20 F-16D-52
Peace Xenia IVGrčka2009/103020 F-16C-52, 10 F-16D-52


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: duje on February 02, 2015, 01:14:47 pm
Radi pomanjkanja borbenih aviona, nizozemska akro grupa "Narančasti lav" otkazala sve nastupe u ovoj godini.

Vir: "Obramba" SLO
http://www.obramba.com/

Nizozemske letalske sile odpovedale nastope lovca F-16 “oranžni lev”

NIZOZEMCEM PRIMANKUJE BOJNIH LETAL

Kraljeve Nizozemske letalske sile so konec januarja 2015 prek socialnih omrežij sporočile, da v letošnjem letu odpovedujejo nastope svoje demonstracijske letalske skupine z lovcem F-16 in se ne bodo udeležili nobenega letalskega mitinga. Vzrok za to je predvsem v pomanjkanju lovcev F-16, predvidevajo pa nastope v letu 2016.

Kraljeve Nizozemske letalske sile imajo trenutno v koalicijski boj proti Islamski državi vključenih osem lovcev F-16, ki delujejo iz Jordanije, poleg tega večje število teh letal potrebnih za nadzor zračnega prostora tako Nizozemske kot tudi Baltskih držav. Preostali nizozemski lovci F-16 pa so potrebni za stalno usposabljanje pilotov, tako doma kot tudi v ZDA. Skupno imajo Nizozemci v svoji floti 61 lovcev F-16AM/BM fighting falcon.

Zaradi vse večjih potreb po lovcih F-16 so že konec leta 2014 prebarvali demonstracijsko letalo z vzdevkom “oranžni lev” iz značilne nizozemske oranžne v običajno sivo kamuflažno barvo, kar so na zadnjih nastopih lahko gledalci že videli sami.

Kraljeve Nizozemske letalske sile imajo dolgoletno tradicijo obarvanih letalskih demonstracijskih skupin, tako so nastopali s skupino Grasshoppers (kobilice) s helikopterji allouette III, s NF5 Double Dutch – dvosedimi lovci F-5, kot tudi letalom F-104, helikopterji AH-64 apache in lovcem F-16.

Kot vse kaže pa bo krčenje proračuna in zmanjševanje Nizozemske vojske ogrozilo dolgoletno tradicijo. Zaenkrat dolgoročne rešitve ni na vidiku, Nizozemske letalske sile pa načrtujejo nakup le 37-ih novih F-35, ki bodo zamenjali 61 lovcev F-16.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: duje on February 04, 2015, 06:34:17 am
Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Northrop Grumman APG-83 Scalable Agile Beam Radar na tajvanskim F-16

Datum objave:
04.02.2015

Manje od četiri mjeseca nakon završetka pregleda projekta, Northrop Grumman APG-83 skalabilan Agile Beam Radar (SABR) je dobio svoju prvu  narudžbu od Lockheed Martina. Prema uvjetima ugovora, Northrop Grumman će osigurati 142 radara za Lockheed Martin u sklopu programa modernizacije borbenih aviona F-16 iz sastava Ratnog zrakoplovstva Tajvana.

Prvi radarski sustav će biti isporučen Lockheed Martinu tijekom 2016. SABR je višenamjenski, AESA radar za upravljanje vatrom koji donosi petu generaciju radarskih sposobnosti zrak-zrak i zrak-zemlja za F-16. To će dati pilotima F-16 poboljšanu situacijsku svijest, ciljanje i nadzor te mogućnost izviđanja.

AESA radari za upravljanje vatrom trenutno se nalaze na F-16 Block 60, F-22 Raptor i F-35 Lightning II avionima.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: duje on March 26, 2015, 05:07:13 pm
Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Portugal počinje modernizaciju tri donirana F-16 Block 15
 
Datum objave:
26.03.2015

Portugalska zrakoplovna tvrtke Industria Aeronautica de Portugal (OGMA) nedavno je počela sa nadogradnjom tri borbena aviona F-16A Block 15 Fighting Falcon za potrebe portugalskog ratnog zrakoplovstva (FAP), prenosi IHS Jane's. Sva tri zrakoplova će biti nadograđena na F-16AM Mid-Life Upgrade (MLU) standard do 2017. Američka vlada dala je Portugalu spomenuta tri aviona u kolovozu 2013. godine kroz program donacije Excess Defence Articles. Portugal je samo platio za pripremu, pakiranje i transport. Nabava tri F-16 je rezultat prodaje devet jednosjeda F-16AM i tri F-16BM dvosjeda u Rumunjsku na temelju sporazuma potpisanog između Portugala i Rumunjske 2013. godine.

Prodani avioni su iz serije od 25 F-16A/B Block 15 Operational Capability Upgrade (OCU) koje je SAD dao Portugalu kasnih 90-ih u okviru programa Peace Atlantis II, a kasnije su modernizirani za potrebe 301. eskadrile FAP-a (Jaguares) koja operira iz baze Monte Real. Nešto ranije, Portugal je naručio 20 novih F-16A / B Block 15 OCU za 201.eskadrilu (Falcões) u sklopu programa Peace Atlantis I. Ti avioni su poslije modernizirani na MLU standard. U eskadrilama Falcões i Jaguares trenutno leti 39 F-16AM/BM MLU.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: duje on March 27, 2015, 11:42:05 am
Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

SAF je razmjestio flotu borbenih aviona F-16 u Estoniji
 
Datum objave:
27.03.2015

Američko ratno zrakoplovstvo je razmjestilo 14 borbenih aviona F-16 Fighting Falcon na području Baltika za potrebe održavanja multinacionalnih zajedničkih vježbi dok traje kriza u odnosima sa Rusijom zbog Ukrajine. Avioni su stigli u Estoniju koncem prošlog tjedna te će ostati tamo do 17. travnja. Eskadrila F-16 stigla je iz talijanske zrakoplovne baze Aviano u estonsku zrakoplovnu bazu Amari kako bi sudjelovala na vježbama sa estonskim, švedskim, finskim zrakoplovnim snagama.

Prema tvrdnjama USAF-a, američki F-16 će prvo odraditi obuku sa estonskim snagama (Joint Terminal Attack Controllers - JTAC) na poligonu Tapa. Istovremeno, zajedno sa švedskim i finskim zrakoplovnim snagama, USAF će izvoditi vježbe u zraku.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Bozo13 on July 11, 2015, 03:47:23 pm
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: duje on July 15, 2015, 05:04:59 am
Vir: "Jutarnji list" Zagreb
http://www.jutarnji.hr/

VIDEO: UŽIVO IZ KOKPITA RATNOG AVIONA Kako je elitni pilot vojnim lovcem u samo 45 sekundi uzletio na 4.500 metara

Turski pilot Murat Keles ostvario je zanimljiv pothvat kada je sa svojim borbenim zrakoplovom F-16 za samo 45 sekundi dohvatio visinu od 4.500 metara.

I ne samo to, cijelu 'akciju' snimio je kamerom. Naravno, ovo nije prvi put da je netko napravio taklav uzlet, ali Keles se može pohvaliti da je prvi član elitne skupine Solo Turk koji je izveo takvu akrobaciju.

S njim je u zrakoplovu bio kopilot Murat Ozpala koji je oduševljeno podignuo ruke u zrak kada je Keles stigao do željene visine.

Upravo je Ozpala objavio video na YouTubeu i uz njega napisao:

-Bila mi je čast sjediti iza Kelesa. I hvala mu što je upravo sa mnom podijelio ovaj nezaboravni trenutak...


https://www.youtube.com/watch?v=I3PzVR_6juk


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Bozo13 on July 20, 2015, 11:25:00 am
[attachment=1]
[attachment=2]


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: duje on July 27, 2015, 04:41:03 pm
Turski F-16Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Bozo13 on July 27, 2015, 09:46:21 pm
Grčki General Dynamics F-16C Block 52+

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Bozo13 on July 27, 2015, 09:47:26 pm
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: topalovicdj on July 30, 2015, 04:44:55 pm
evo mu ga i brat D
[attachment=1]
pozdrav Djordje


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: duje on August 12, 2015, 11:51:09 am
Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Turska će nadograditi avione F-16 Block 30

Datum objave:
12.08.2015

Tursko ratno zrakoplovstvo i državna tijela za nabavu odobrila su program nadogradnje 25 borbenih aviona F-16 Block 30, izjavili su dužnosnici. Program nadogradnje za najstariji model borbenih aviona F-16 u turskom ratnom zrakoplovstvu je zamišljen kao privremeno rješenje do izgradnje domaćeg borbenog aviona ili inicijalne isporuke borbenih aviona Joint Strike Fighter.

F-16 Blok 30 su isporučeni turskom ratnom zrakoplovstvu između 1988. i 1990. Većina zrakoplova ima dostignuti cjeloživotni vijek od 8.000 sati naleta.

Program nadogradnje će se obaviti u turskim središtima za održavanje zrakoplova, a planiran od strane Turkish Aerospace Industries. Dužnosnici su rekli kako će posao nadogradnje uključivati ??strukturna poboljšanja.

Turska se nada kako će domaći borbeni avion svoj prvi let imati u 2023. Turska je također partner u konzorciju koji gradi JSF F-35. Turska planira kupiti najmanje 100 borbenih aviona F-35.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: duje on August 20, 2015, 02:37:41 pm
Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Izrael nadograđuje F-16I za obranu od raketnih prijetnji S-300

Datum objave:
20.08.2015

Izrael nadogradnju svoje borbene avione F-16I sa nekoliko nepoznatih sustava zaštite kako bi se nosili sa povećanom opasnosti od projektila lansiranih sa zemlje. Viši zrakoplovni dužnosnik je za Flightglobal rekao kako obavještajnih izvješća ukazuju da je nadogradnja potrebna. "Prijetnje s kojima se suočavamo i sa kojima ćemo se suočiti, prema obavještajnim procjenama, zahtijevaju ugradnju novih sustava", kaže on.

"Mi smo stavili naglasak na rješavanju prijetnji raketa zrak-zemlja te potrebi da se unište položaji raketa zemlja-zemlja koji su spremni za lansiranje na Izrael."

Zrakoplovstvo je posebno svjesno mogućnosti da će morati napasti lokacije koje će se braniti naprednim PZO sustavima, posebice ruske proizvodnje NPO Almaz S-300. U svibnju, zrakoplovstvo je sa grčkim kolegama sudjelovalo u zajedničkoj vježbi upravo kako bi se znalo nositi sa sustavom S-300.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: duje on October 22, 2015, 04:20:39 pm
Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Lockheed Martin F-16 V premijerno odradio let

Datum objave:
22.10.2015

Lockheed Martin F-16V "Viper" poletio je prvi put, tvrtka je objavila u srijedu. Lockheed Martin je priopćio kako je borbeni avion F-16V najnapredniji borbeni avion četvrte generacije na tržištu. Dolazi opremljen s novim kokpitom te sadrži modernizirano misijsko računalo i druga poboljšanja usmjerena na jačanju borbenih sposobnosti. Tijekom prvog leta, avion je bio opremljen Northrop Grumman APG-83 AESA skalabilnim radarom, prvi put na F-16.

Potpredsjednik Lockheed Martin F-16/F-22 Integrated Fighter Group i generalni menadžer Rod McLean nazvao je let "povijesnom prekretnicom" za evoluciju F-16. Lockheed Martin F-16 je višenamjenski borbeni avion i može se naći u flotama 28 zemalja širom svijeta. Uz modernizaciju softwera i radarske tehnologije, F-16 se također može nadograditi za korištenje naprednog naoružanja, sustavom Auto Ground Collision Avoidance System i sa Sniper Advanced Targeting Pod.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: duje on April 11, 2016, 02:42:55 pm
Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/
11.04.2016.

L-3 Link ugovorio sa Poljskom tehničku potporu za obuku na F-16

L-3 Link Simulation & Training će pružiti usluge tehničke potpore Poljskom ratnom zrakoplovstvu za program osposobljavanja na F-16. Usluge, koje je zatražila Uprava za potporu poljskog Ministarstva obrane, odnose se za sve uređaje isporučene u posljednjih deset godina Poljskom ratnom zrakoplovstvu kako bi se osiguralo da svi sustavi izobrazbe ostaju valjani istodobno s promjenama platforme.

L-3 Link će se baviti i problemima zastarijevanja što uključuju održavanje i popravak svih F-16 naprava za obuku, osiguranje pričuvnih dijelova i izmjene opreme. Ugovor će biti na snazi ​​do kraja 2018. godine. Njegova vrijednost odredit će se prema zahtjevima Poljskog ratnog zrakoplovstva.

L-3 Link F-16 oprema za obuku koje koristi Poljska uključuje jedan F-16C / D Block 52 Full Mission Trainer, dva simulatora razine eskadrile, instruktorsku postaju i računalne sustave.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: lovac on April 11, 2016, 07:14:07 pm
Grčki General Dynamics F-16C Block 52+


Kakve su mu to ''grbe'' na leđima?
Šta je smešteno u njih?


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Рашо on April 11, 2016, 07:18:28 pm
Grčki General Dynamics F-16C Block 52+


Kakve su mu to ''grbe'' na leđima?
Šta je smešteno u njih?

То су му допунски резевоари. Сваки капацитета 450 галона горива.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: duje on May 09, 2016, 06:14:19 am
Indija odbila mogućnost kupnje američkih lovaca F-16 (amerikanci su nudili mogućnost proizvodnju aviona u Indiji). Indijski ministar obrane, Manohar Parrikar, obrazlaže to lošim iskustvom na zadnjoj vježbi "Red Flag"....

Vir: "Obramba" SLO
http://www.obramba.com/
08.05.2016.

Indija zavrnila proizvodnjo lovcev F-16 na svojih tleh

ODLOČITEV O ZAVRNITVI LOVCEV F-16 POSLEDICA IZKUŠENJ IZ VAJE RED FLAG

Indijski obrambni minister je sporočil, da Indije ne zanima nakup ameriških lovskih letal F-16 fighting falcon, kljub agresivnemu lobiranju ameriškega proizvajalca Lockheed Martin. Američani so skušali Indijce prepričati s predlogom, da bi lovce F-16 za potrebe Indijskih letalskih sil izdelovali v Indiji.

Odločitev oz. zavrnitev ni nič posebnega, če vemo, da Indija že več desetletij prisega na sovjetska oz. ruska bojna letala (Suhoj in MiG), ob tem pa deloma še na francoska mirage in sedaj rafale ter angleško-francoske Sepecat jaguarje. Vendar pa so tokrat svojo odločitev (zavrnitev) utemeljili z zanimivo razlago.

Indijski obrambni minister Manohar Parrikar je pred dnevi v indijskem parlamentu dejal, da so se odločili na podlage izkušenj iz skupnih vojaških letalskih vaj Red Flag na Aljaski, kjer so se indijski lovci spopadli z letali F-16. Kot kaže so indijski piloti in vojaški strokovnjaki ocenili, da lovci F-16 niso primerni za njihove sile.

Indijski obrambni minister je utemeljitev podal v odgovorih na vprašanja oz. predloge, da bi indijski piloti med vajo lahko pridobili izkušnje iz prve roke s pilotiranjem teh letal na skupni vaji Red Flag na Aljaski. Parrikar pa je poslancem razložil, da je bil najpomembnejši del vaje Red Flag za indijske pilote preučevanje in prilagajanje na boj s sovražnimi lovci, kot je tudi F-16.

“Med vajo smo dobili zelo pomembno pomembne podatke o zračnih spopadih (dog fight, op.a.) z letali, ki jih uporabljajo naši nasprotniki. Tako smo pravzaprav izvedeli, kako se z njimi spopasti,” je zaključil Parrikar.

Piloti Indijskih letalskih sil z lovci Suhoj Su-30 namreč v zadnjih tednih preizkušajo svoje znanje na večnacionalnih vajah zračnih spopadov Red Flag na Aljaski.

Lockheed Martin je s ponudbo iskal priložnost, da sodeluje v projektu v Indiji izdelanega bojnega letala. V začetku leta 2016 je namreč indijski obrambni minister napovedal, da želi Indija v sodelovanju z zasebnim sektorjem začeti proizvodnjo bojnega letala v sklopu projekta “Make in Indija”.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Dreadnought on May 12, 2016, 07:48:20 am
Belgijski F-16A na vazduhoplovnoj izložbi Paris Air Show juna 1985. godine.


Quote
BAF F-16A block 15 #FA-95 from the 10th wing with General Dynamics markings and "998" build, spotted at Le Bourget in June of 1985


[attachment=1]


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: kumbor on May 12, 2016, 07:57:27 am
Grčki General Dynamics F-16C Block 52+


Kakve su mu to ''grbe'' na leđima?
Šta je smešteno u njih?

То су му допунски резевоари. Сваки капацитета 450 галона горива.

Такозвани "конформни" "conform" резервоари. Имају мањи отпор од подвесних и не заузимају подкрилне подвеснике.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: lovac on May 14, 2016, 01:45:55 pm
Je li se i oni odbacuju, kao podvesni rezervorari ispod krila, ili su ''sastavni'' delovi aviona?


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: kumbor on May 14, 2016, 02:11:14 pm


To pitanje i mene muči. Po logici stvari, mislim da se ne odbacuju, jer ako bi se odbacio udario bi u neki deo konstrukcije i odvalio bi ga. Sem toga, tankovi na avionu sa slike pažljivo su kamuflažno obojeni kao i trup, pa i po tome mislim da se ne odbacuju.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Рашо on May 14, 2016, 03:25:34 pm
Je li se i oni odbacuju, kao podvesni rezervorari ispod krila, ili su ''sastavni'' delovi aviona?

Не одбацују се али су монтажно-демонтажни, по потреби. То нису само резервоари горива, у једном свом дијелу могу имати разну додатну електронску или неку другу опрему, носаче наоружања и сл.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: pvanja on May 14, 2016, 09:52:54 pm
Ovaj vid dopunskih rezervoara je prvi put masovno primenjen kod F-16. Postoji i varijanta za F-15 gde je i naoruzanje prebaceno u ove dodatne rezervoare sa potkrilinih nosaca kako bi se smanjio radarski odraz.

Amerikanci su to nudili ali mislim da ih niko od korisnika nije nabavio (F-15SE).

[attachment=1]

[attachment=2]

Takodje su i francuzi radili na verziji za Rafael.

[attachment=3]

Tajfun

[attachment=4]

F/A-18
Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: jeremijaljesina on May 15, 2016, 07:26:31 am
Ovaj vid dopunskih rezervoara je prvi put masovno primenjen kod F-16. Postoji i varijanta za F-15 gde je i naoruzanje prebaceno u ove dodatne rezervoare sa potkrilinih nosaca kako bi se smanjio radarski odraz.

Amerikanci su to nudili ali mislim da ih niko od korisnika nije nabavio (F-15SE).


mislim da Juzna Koreja ima to rijesenje za svoje F-15


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: MirkoiliSlavko on May 17, 2016, 06:41:47 am
Ovaj vid dopunskih rezervoara je prvi put masovno primenjen kod F-16.

Prvi put su se pojavili "serijski" na F-15C kao FAST packs (Fuel And Sensor Tactical) :)
[attachment=1]


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: duje on May 29, 2016, 05:43:07 am
Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/
28.05.2016.

Oman traži od SAD-a potporu za flotu F-16

 
Američki State Department odobrio je Omanu zahtjev za usluge potpore i opremanja F-16 kroz američki program inozemne vojne prodaje. Američka agencija za obrambenu suradnju, koja upravlja FMS programom, obavijestila je Kongres kako je predloženi sporazum vrijedan 260 milijuna $, te je odobren od strane Ministarstva vanjskih poslova SAD-a.

Podrška za F-16 će uključivati opremu za potporu, komunikacijsku opremu, obuku osoblja, pričuvne dijelove i alate za popravak te tehničke usluge.

“Predložena prodaja omogućit će američkoj vojsci daljnje jačanje vojno-vojnih odnosa te će osigurati nastavak interoperabilnosti snaga i prilike za bilateralne obuke i vježbe s omanskim vojnim snagama”, priopćila je DSCA. Dobavljači usluga za prodajni paket su Lockheed Martin Aero, ITT (EXCELIS-Harris), BAE Systems, Honeywell, Northrop Grumman, Marvin Engineering, i Goodrich Corp.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: duje on July 26, 2016, 04:59:46 am
Američki F-16, juće, na aerodromu Cerklje ob Krki.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: lovac on July 28, 2016, 08:27:24 pm
Nema šta, mora se priznati da je F-16 veoma lep avion!  ;D


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: MOTORISTA on September 14, 2016, 08:11:16 am
Pilot F-16 se onesvestio, avion sam preuzeo kontrolu
Blic   14.09.2016.

Video-snimak koji je objavila Nacionalna garda Arizone pokazuje kako ratni avion F-16 sam preuzima kontrolu nad letom i sprečava pad, nakon što se pilot na obuci onesvestio usled delovanja G-sila tokom zahtevnog manevra.

https://youtu.be/WkZGL7RQBVw

Na video-snimku se vidi kako avion ponire ka tlu, sve dok mehanizam koji se od 2014. godine ugrađuje u lovce F-16 ne preuzme kontrolu i izravna letelicu u vazduhu. Ovo je četvrti poznati slučaj da taj sistem spasava pilota i letelicu od pada, piše "Popular sajens".

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: pvanja on September 14, 2016, 12:51:00 pm
Pilot je izgubio svest na oko 15000 stopa - (4.800 m) i brzini 480 cvorova (900km/h)  sistem je poceo ispravljanje i izvlacenje aviona na oko 6750 stopa (2.050m) i brzini 685 cvorova (1300 km/h) a avion je izvucen iz poniranja na oko 2.950 stopa  ( 895m) i brzini od 660 cvorova (1250 km/h).

(visine sa radarskog visinomera (visina u odnosu na zemlju))

Sistem je ispravio i zapoceo vadjenje aviona iz poniranja (avionje ponirao pod uglom od 55 stepeni) ali kasnije pilot preuzeo komadne jer je avion izasao iz poniranja sa preopterecenjem od 9.1 g u jednom momentu.

Jos par sekundi i pilot bi postao statistika.

Radi lakseg tumacenja snimka objasnjenje HUD-a F-16 na slici u prilogu.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Рашо on December 27, 2016, 08:56:39 pm
Јуче су на церемонији у бази Оувда, израелског РВ, из службе повучени последњи авиони Ф-16А/Б ("Netz"). Тиме је окончана 36 година дуга служба тих авиона у саставу РВ Израела током којих су у ваздуху провели 335.000 сати и обавили 474.000 летова.

http://www.iaf.org.ilTitle: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: topalovicdj on December 28, 2016, 10:33:27 pm
masala,bogme su i naleteli..
pozdrav Djordje


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Perun on December 30, 2016, 04:56:16 pm
kakav bi bija ishod bliske borbe izmedju MiG-21 i F-16? uvjeti: MiG se bori iznad svog ozemlja, obje strane vrse uspjesno ometanje radara, oruzje je samo toplinski navodjene rakete i top. znaci bili bi "1na1"


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: kumbor on December 30, 2016, 05:47:28 pm


Ja bih rekao da ishod zavisi samo od umijeća pilota. Pretpostavljam da je MiG-21 BIS varijante sa motorom R-25 koji omogućava kratkotrajni borbeni forsaž do preko 9.000kg/st. To Migu daje odnos potiska mase preko 1,1/1. Manevarske mogućnosti oba aviona su slične, sa blagom prednošću strelastog krila F-16 u nekim manevrima, ne znam kojim, jer delta krilo "balalajke" ima neka aerodinamička  ograničenja.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: tihi on February 13, 2017, 11:57:45 pm
SBBKBB, ali Mig 21 nije projektovan za lovacne zadatke na malim brzinama, vec da bude presretac, da napadne velikom brzinom. Ipak, porede se babe i zabe, a i pitanje je verzije F16 aviona...


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: kumbor on February 14, 2017, 06:56:04 am

Koliko su mi razni ljudi  pričali, manevarska borba u vazduhu vodi se po pravilu na dozvučnim/okolozvučnim brzinama. To ne važi za klasično presretanje, ali uzmimo da je efikasan domet IC raketa najčešće oko 10km, za koliko sekundi pri 2M suparnik pobegne iz dometa!?


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Perun on February 14, 2017, 07:06:49 am
F-16A u napadu, MiG-21PFM/BIS iznad svog podrucja u obrani. koja bi najbolja taktika bila je takodjer pitanje.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: torpedo011 on February 14, 2017, 11:04:07 am


Ja bih rekao da ishod zavisi samo od umijeća pilota. Pretpostavljam da je MiG-21 BIS varijante sa motorom R-25 koji omogućava kratkotrajni borbeni forsaž do preko 9.000kg/st. To Migu daje odnos potiska mase preko 1,1/1. Manevarske mogućnosti oba aviona su slične, sa blagom prednošću strelastog krila F-16 u nekim manevrima, ne znam kojim, jer delta krilo "balalajke" ima neka aerodinamička  ograničenja.

Не бих се сложио са вама Кумборе.

Пре свега Ф-16 може да издржи веће ''ге'' оптерећење од Л-17. Друга ствар пилот Ф-16 има бољу прегледност у кабини јер се поклопац једноделан док са друге стране Л-17 има рам кабине који му ствара ''мртве углове''. Поред тога прегледност задње полусфере авиона је лоша те пилот мора често да мења положај ваздухоплова како би уочио да има некога иза. Како би ми олакшао посао конструктор је уградио перископ на поклопцу кабине са којим може да гелда уназад.

Не смемо заборавити ни сензоре озрачења. МиГ-21 има систем који не покрива све углове у свим равнима тако да се дешава да пилот бива преварен да је ''побегао'' радарском снопу, а још увек се налази у захвату.

[attachment=1]

Нисам сигуран, али мислим да Ф-16 такође има и нишан на кациги.

Л-17 доста зависи од ОЗН-а који га наводи ка циљу и даје параметре да што лакше уђе у задњу полусферу непријатељског ваздухоплова. Без његове помоћи МиГ-21 има потешкоће да води борбу...


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: kumbor on February 14, 2017, 11:29:00 am

Pa i celo pitanje sukoba F-16 i MiG-21(BIS) veliko je pitanje. Ta dva aviona deli 20 godina razvoja. Ubeđen sam da se poslednje verzije MiG-21BIS mogu boriti sa ranim F-16 u Dogfightu na "ravnih". Ubacujem ovde ruski termin, izvinite ako nije odmah razumljivo, obrusevši ja.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: tihi on February 14, 2017, 01:47:16 pm
Cela situacija je gotovo neverovatna, jer nijedan F16 nece cekati da mu Mig21 pridje. Proslo je vreme iznenadnih zaseda aviona, sa sadasnjim sistemima osmatranja kako u samom borbenom avionu, tako i na drugim platformama, prosto je neoguce ne primetiti Mig21 koji dodje na 5-6km. Uostalom, da ponovim, Mig 21, zbog konstrukcije kria i male povrsine istih ima jako lose manevarske sposobnosti na dozvucnim brzinama, i tu F16 ima glavnu prednost, cak i ako zanemarimo sve ostale sisteme.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: kumbor on February 14, 2017, 02:26:04 pm
kakav bi bija ishod bliske borbe izmedju MiG-21 i F-16? uvjeti: MiG se bori iznad svog ozemlja, obje strane vrse uspjesno ometanje radara, oruzje je samo toplinski navodjene rakete i top. znaci bili bi "1na1"
Ovo je bilo ishodno/prvo pitanje.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: MOTORISTA on June 08, 2017, 04:41:59 pm
Američki ponos sa neba dobio poboljšanje
National interest , D.K.   08.06.2017.

Američke avio-snage odabrale su Grumanove radare APG-83 kako bi unapredili F-16 avione 72. Nacionalne garde, za operacije u vazduhu.

Ovu odluka doneta je nakon što je zaključeno da su se poslednjih godine ukazale nove pretnje po nacionalnu bezbednost. Uz pretnje od Islamske države i Al Kaide, sada postoji opasnost i od tradicionalnih vojnih pretnji kao što su rakete sa stelt tehnologijom, smatraju iz vrha američke avijacije. Novi radari pomoći će dobro poznatim letelicama četvrte generacije da pariraju ruskim avionima, naročito Suhoju Su-35S, piše "Nacional interest". u poređenju sa radarima koji su trenutno ugrađeni u F-16, novi će moći da detektuju, prate i identifikuju veći broj meta znatno brže i na većim daljinama.

- Rusija ima kako tradicionalne tako i nuklearne krstareće rakete koje mogu da dobace do Severne Amerike. Ova pretnja je stvarna i moramo razvijemo efikasan odgovor - napisao je admiral Vilijam Gortni, komandant severno-američke eskadrile.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Dreadnought on December 02, 2017, 05:04:06 pm

Quote
F-16C Fighting Falcon soars over the Las Vegas Strip.

It wears a Vegas Strong paint scheme in honor of the victims of the Route 91 Harvest Festival shooting & the resiliency of the LV community, 9 Nov 2017. (USAF)


[attachment=1]


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: torpedo011 on December 05, 2017, 07:22:31 pm
Норвешки Ф-16 фотографисан од стране посаде стратегијског извиђача Ту-22Р током 80-тих година прошлог века.

[attachment=1]

[attachment=2]


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: pvanja on February 25, 2018, 01:40:00 pm
Dozvolite o F-16 od 10:06.

https://youtu.be/xGahhQgOOyE


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: topalovicdj on April 04, 2018, 07:19:16 pm
nije Barak vec Amer
https://youtu.be/Yuc01qXiG3s
pozdrav Djordje


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: MOTORISTA on July 03, 2018, 08:22:20 am
https://youtu.be/JWg0DuICeI4


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: kumbor on July 03, 2018, 09:41:46 am
https://youtu.be/JWg0DuICeI4

Молим, без смејања. Ово није смешно, већ жалосно!


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: MOTORISTA on July 16, 2018, 07:03:17 am
https://youtu.be/ML8gydUSzN4


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: MOTORISTA on September 22, 2018, 08:29:14 pm
https://fighterjetsworld.com/2018/09/22/this-is-how-israel-modified-f-16s-to-get-45-kills-in-combat/

https://youtu.be/Hx8evE5KqGc


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: lovac on October 14, 2018, 07:38:06 pm
Ovo je stvarno prava aždaja!


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Dreadnought on October 25, 2018, 09:01:55 am

Sa početka priče ....


[attachment=1]

[attachment=2]
Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: lovac on October 29, 2018, 08:28:31 pm
Pitam se kako one dodatne budževine iznad krila utiču na brzinu, manevribilnost i dolet aviona.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Рашо on October 29, 2018, 08:40:52 pm
Pitam se kako one dodatne budževine iznad krila utiču na brzinu, manevribilnost i dolet aviona.

Утичу позитивно на долет, јер су пуне горива (и још којекакве опреме). тако су профилисане да немају неки утицај на брзину и покретљивост.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: kumbor on October 29, 2018, 10:52:49 pm

Tzv. "conformal fuel tanks" - konformni rezervoari za gorivo.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: pvanja on October 30, 2018, 12:28:15 am
Konformni rezvoari za gorivo imaju bolju aerodinamiku od dodatnih potkrilih rezervoara, manje uticu na pokretljiviost, manje povecavaju radarski odraz, omogucavaju nosenje vise naoruzanja jer nezauzimaju potkrilne nosace itd.
Sto se tice negativnih strana amerikanci tvrde da neutice na pokretljivost ispod 1 maha (navodno oko 1%), avion zadrzava mogucnost manevrisanja u celoj svojoj letnoj anvelopi i sa preoptrecenjem od 9 g.
Licno milsim da ovo nije sasvim tacno jer i kada su prazni ovi rezevoari imaju neku dodatnu masu a takodje i aerodinamicki sigurno uticu negativno barem malo.

Za razliku od F-15 koji koristi CFT amerikanci se nisu odlucili da ih ugrade na svoje F-16 blok 50/52. Za razliku od njih inostrani korisni su prihvatli i koriste ih npr. izrelci, turci, grci, pakistanici itd.

Americko objasnjenje je da imaj dovoljno avio cisterni kao i druih aviona koji mogu da obave zadatke za koje bi bili potrebni F-16 sa CFT-om.

CFT za F-16 moze da primi oko 1.700 litara goriva sto je povecanje od nekih 40%.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Рашо on October 30, 2018, 10:31:51 am
Za razliku od F-15 koji koristi CFT amerikanci se nisu odlucili da ih ugrade na svoje F-16 blok 50/52. Za razliku od njih inostrani korisni su prihvatli i koriste ih npr. izrelci, turci, grci, pakistanici itd.

Додуше, ЦФТ за Ф-15 су много боље профилисани и уклопљени у труп.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: pvanja on October 30, 2018, 06:01:49 pm
Za razliku od F-15 koji koristi CFT amerikanci se nisu odlucili da ih ugrade na svoje F-16 blok 50/52. Za razliku od njih inostrani korisni su prihvatli i koriste ih npr. izrelci, turci, grci, pakistanici itd.

Додуше, ЦФТ за Ф-15 су много боље профилисани и уклопљени у труп.

CFT za F-15 osim za smestaj goriva koristi se i za smestaj naoruzanja.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: lovac on October 31, 2018, 08:30:45 pm

CFT za F-16 moze da primi oko 1.700 litara goriva sto je povecanje od nekih 40%.


Baš deluje neverovatno da tih dodatnih 1.700 lit (što je više od 1.5 t) deluje samo 1% na ukupnu mobilnost malenog aviona kao što je F-16


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Morskoprase on October 31, 2018, 08:46:15 pm
I meni sam e brojke baš ne liće na verodostojne, no pitanje jest, koje kriterije so procenjivali. Siguran sam, da nisu upotrebljavali procenu lovačkih sposobnosti za dog-fajt. Takva konfiguracija aviona obično se upotrebljava za lovačko-bombarderske akcije, gde niti je prisutan niti se oćekuje protivnik u vazduhu. Smestiti tu masu na potkrilne pilone (zbog nastalih momenata i time opteretiti već onako opterećeno krilo) sasvim je nešto drugo od smeštanja te mase na trup aviona.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dead1 on November 01, 2018, 02:00:11 am
https://fighterjetsworld.com/2018/09/22/this-is-how-israel-modified-f-16s-to-get-45-kills-in-combat/


Malo smijesno.  Izrael je koristio F-16A Block 10 za glavninu neprijateljskih obaranja.  To je bilo izmedu 1981 I 1982-e protiv Sirije iznad Libanona gdje su oborili mozda 44 Sirijskih aviona i helikoptera.

Koliko znam, Izraelski F-16C/D/I su samo oborili dronove.  Glavna svrha F-16I (a I F-15I) je bombardiranje.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: pvanja on November 01, 2018, 05:16:08 pm

CFT za F-16 moze da primi oko 1.700 litara goriva sto je povecanje od nekih 40%.


Baš deluje neverovatno da tih dodatnih 1.700 lit (što je više od 1.5 t) deluje samo 1% na ukupnu mobilnost malenog aviona kao što je F-16

Pretpostavljam da su mislili na uticaj na pokretljivost kada su CFT tankovi prazini. Obicno se prvo trosi gorivo iz dodatnih tankova pa tek onda iz unutrasnjih.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: dead1 on November 07, 2018, 11:53:23 pm
Zasto Hrvatska nije jos potpisala ugovor za Izraelske F-16C/D-30.

https://www.defender.hr/naslovnica-izdvojeno/https-www-defender-hr-naslovnica-izdvojeno-ne-moze-biti-nabave-izraelskih-f-16-dok-lockheed-martin-ne-pregleda-zrakoplove-i-odobri-slep-program/

Izgleda da je problem sto Lockheed Martin nije pregledao avione sto se tice mogucnosti produzenje zivota tih aviona (SLEP).  A izgleda za SLEP treba avion biti u originalnom stanju, a to Izraelski F-16 nisu.  Atreba I neko platiti za to a i da se avioni vrate u SAD. 


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Љуба on February 08, 2019, 12:41:53 pm
Mala dorada
[attachment=1]

Љуба


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: MOTORISTA on February 08, 2019, 03:54:38 pm
Boingov model 908. Čak je i pobedio u preliminarnim analizama ostale takmace, ali je na kraju izgubio od General Dynamics-ovog Model 401.

[attachment=1]


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Рашо on February 08, 2019, 08:00:59 pm
Mala dorada


Љуба

Бил Ганстон се не би љутио...


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: MOTORISTA on April 07, 2019, 03:34:04 pm
Borbeni avion F-16 tokom vojne vežbe pogodio sam sebe
Tanjug  07.04.2019.

Holandski borbeni avion F-16 nekako je pogodio samog sebe automatskim oružjem tokom vojne vežbe, prenose lokalni mediji pozivajući se na izvore iz istrage.

Vojska još nije sigurna kako se tačno incident dogodio. Borbeni F-16 je pretrpeo "ozbiljnu štetu" nakon što je pogođen projektilom, za koji je ispostavilo da je njegovo oružje, javio je holandski NOS. Bizaran incident dogodio se u januaru i od tada je pod istragom. Par borbenih aviona američke proizvodnje učestvovali su u vežbi i gađali su mete na zemlji, kada je jedan od njih oštećen. Avion je bezbedno sleteo, a pilot nije povređen.

Na fotografiji iz istrage koju su objavili holandski mediji, vidi se oštećenje od projektila, a navodno je oštećen i motor aviona. Zasad nije poznato koliko je projektila pogodilo avion, ali je najmanje jedan definitivno ostavio trag, prenosi B92.net.

- Ovo je ozbiljan slučaj, zato i želimo da otkrijemo šta se dogodilo i kako, da bismo u budućnosti mogli da sprečimo takve stvari - izjavio je inspektor za bezbednost, general Vim Bargerbos.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: lovac on April 07, 2019, 07:46:01 pm
Ako je bilo više aviona na vežbi, možda su se nešto ''pobrkali'' pa im se projektil oteo kontroli  :-[


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: MOTORISTA on June 09, 2019, 12:16:49 pm
Razlike između F-16 C/D Block 70/72 i F-21.

Quote

Difference between new F-21 and New F-16 Block 70 Fighter jet
February 22, 2019

Lockheed Martin has announced a fighter jet it calls the F-21. The single-seat fighter is packed with missiles, modern sensors, and can engage in both air-to-air and air-to-ground combat. It’s not exactly “new” though—the rest of the world knows this plane as the F-16 Fighting Falcon.

India is seeking a foreign fighter for its air force. There’s stiff competition between Lockheed’s F-16, Boeing’s F/A-18E/F Super Hornet, the Swedish Gripen, French Rafale, European Eurofighter Typhoon, and Russian jets. To break through the logjam, Lockheed decided it needed to upgrade its offering

The latest version of the F-16, officially dubbed the F-16 Block 70, is a thoroughly modern fighter jet. The original F-16 was introduced in the 1970s, but the new jet is a different beast thanks to advanced avionics, the APG-83 active electronically scanned array radar, above-wing fuel tanks for increased range, and an automatic ground collision avoidance system. The Block 70 also has a structural service life of 12,000 hours, compared to just 8,000 hours for earlier versions of the F-16.

The “F-21” also has some tricks the Block 70 doesn’t have. Lockheed’s promotional video shows the fighter with a remarkable ten missiles—eight medium range, radar-guided AMRAAM missiles plus two AIM-9X Sidewinder missiles.

The F-21 can be seen carrying a Sniper electro-optical targeting pod, also produced by Lockheed Martin. In service with the U.S. Air Force, the Sniper pod provides HD forward-looking infrared (also known as thermal imaging), a dual mode laser, video data link, and digital data recorder. The F-21 also features an aerial refueling probe for refueling using the drogue system and a huge flat panel cockpit display.

“The F-21 is different, inside and out, Vivek Lall,” vice president of Strategy and Business Development for Lockheed Martin Aeronautics, said in a statement.

The Block 70 upgrades included an AESA (Active Electronically Scanned Array) radar, a modern commercial off-the-shelf (COTS)-based avionics subsystem, the AN/APX-126 Advanced IFF, the Joint Helmet Mounted Cueing System II, CFT (Conformal Fuel Tanks); and a high-volume, high-speed data bus as well as other baseline features such as a Link-16 Theater Data Link, Sniper Advanced Targeting Pod, advanced weapons, precision GPS navigation, and the Automatic Ground Collision Avoidance System (Auto GCAS).

One of the most interesting upgrades of the Block 70 to the baseline F-16s is the Northrop Grumman’s advanced APG-83 AESA radar, that enables greater detection and tracking ranges, multiple target track (20-plus target tracks), high-resolution Synthetic Aperture Radar (SAR) maps for all-environment precision strike, interleaved air-to-air and air-to-surface mode operations for improved situational awareness, operational effectiveness and survivability; and robust electronic protection for operations in dense radio frequency (RF) environments.


https://youtu.be/_g1r5b0AIw4

Izvor: www.fighterjetsworld.com


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Rade on December 20, 2019, 07:31:28 pm
Usvojena je nova šema bojenja NATO avijacije: tamno siva, jednobojna. Prvoofarbani avion u novoj šemi je F-16 iz sastava 149. lovačkog puka NG Teksasa.

[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: MOTORISTA on December 21, 2019, 10:04:44 am
Lepši su bili u svetlijoj nijansi sive.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: MOTORISTA on January 29, 2020, 03:24:31 pm
https://youtu.be/Vh57pz_8KNk


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: BrankoBananko on April 01, 2020, 01:35:42 am
[attachment=1]
[attachment=2]


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: kumbor on April 01, 2020, 10:29:16 am
https://youtu.be/Vh57pz_8KNk

Novi radar, jači motor za block 70 F-16, poboljšana ostala avionika. Ovo je pun pogodak za "life extension" ovog odličnog aviona. Ipak, on je duplo skuplji od SU-35 i od MiG-35 npr, koji su noviji i, iako veći, imaju sličan potencijal uz manju cenu. Rusija će morati da se debelo napregne u promovisanju prodaje svog oružja, da bi  spasla budžet koji je veoma ugrožen padom cene nafte i gasa.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: MOTORISTA on April 07, 2020, 11:48:31 am
https://youtu.be/FvfikmCHKXQ


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Dreadnought on April 29, 2020, 01:34:27 pm


Quote
At the core of the F-16 Block 70 is the Northrop Grumman APG-83 Active Electronically Scanned Array radar, which is based on technology leveraged from the F-22 Raptor and the F-35 and can track more than 20 targets simultaneously."https://www.youtube.com/watch?v=puO5YyhBVDQ


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Dreadnought on May 17, 2020, 01:45:46 pm


Quote
148th Fighter Wing F-16s performing Operation American Resolve Flyovers on May 13th.


https://youtu.be/PQDr7vudAOAQuote
Several F-16 Fighting Falcon assigned to the 177th Fighter Wing out of Egg Harbor Township fly in formation next to a KC-135 Stratotanker assigned to the 108th Wing from Joint Base McGuire-Dix-Lakehurst, N.J., May 12, 2020.


https://youtu.be/uYqB3btY25kTitle: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Perun on May 22, 2020, 04:51:09 am
[attachment=1]

Sa ispitivanja rakete MA-31


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: MOTORISTA on May 22, 2020, 08:43:26 am
Inače je raketa MA-31 izvedena iz Kh-31.

https://en.wikipedia.org/wiki/MA-31


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Perun on May 22, 2020, 11:14:05 am
Da, ta inačica bi sluzila kao dron za vježbanje ali zbog  politike nije proslo. Da je bilo sloge vec bi imali koloniju na Marsu


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Dreadnought on June 02, 2020, 02:17:39 pm


Quote
Pilots from the 480th Fighter Squadron and crew chiefs from the 52nd Aircraft Maintenance Squadron, Spangdahlem AB, Germany, prepare and launch F-16 Fighting Falcons at a base in Poland in support of BALTOPS 18, June 4, 2018. BALTOPS is an annual, multinational exercise designed to enhance interoperability and demonstrate NATO and partner force resolve to defend the Baltic region.https://youtu.be/eOELp7342uw


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Dreadnought on June 17, 2020, 12:57:38 pm


Quote
F-16 Fighting Falcons from the 510th Fighter Squadron and a KC-135R Stratotanker from the 100th Air Refueling Wing, from RAF Mildenhall, England deployed to Krzesiny Air Base, Poland, in support of Aviation Detachment rotation 17-3, exercise BALTOPS and exercise Saber Strike. BALTOPS is an annually recurring multinational exercise designed to enhance flexibility and interoperability, as well as demonstrate resolve of allied and partner forces to defend the Baltic region. Participating nations include Belgium, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany, Latvia, Lithuania, the Netherlands, Norway, Poland, Sweden, the United Kingdom, and the United States.https://youtu.be/qltUTraFibs


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: kukador on June 20, 2020, 09:16:12 pm
quote]

krajem februara 1994 je jedan F16 prinudno sletio prilikom povratka iz BiH za Aviano na letališču Portorož  :pilot
Prešao je sletnu pistu i zaustavio se na ivici kanala daleko iza kraja piste. Pilot se navodno katapultirao, jer nije mogao znati, da li če se zaustaviti prije pada u kanal, ali to ne mogu potvrditi.
Drugi dan su došli iz Aviana ameri sa šleperom. Razkomadali su avion. Krila i nos. "Banana" je nakrcala avion na šleper i ode on. Sve prosto i bez panike, ko da su došli na pivo. Impresioniralo me, koliko su bili uigrani. Nas radoznale su lokalni policajci terali od ograde letališča, da ne bi nešto previše videli....
Quote

[attachment=1]

[attachment=2]


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Dreadnought on July 17, 2020, 07:47:53 am


Quote
U.S. Air Force Maj. Garret "Toro" Schmitz, F-16 Viper Demonstration Team pilot and commander, flies in an F-16 Viper at Shaw Air Force Base, South Carolina, July 14, 2020. Schmitz performed a horizontal bank after takeoff to position himself for the beginning of the Viper Demonstration performance.


https://youtu.be/cekc03ioKo8


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Dreadnought on August 01, 2020, 10:20:40 am


Quote

F16XL


The F16XL is a cranked arrow  delta wing variant of the hugely successful F-16 Fighting Falcon or Viper. Initially conceived as a technology demonstrator for General Dynamics, the F-16XL was entered into the Enhanced Tactical Fighter competition.  Let’s take a look at some of the specifications for the F-16XL:

Specifications:

Length:  54 ft 2 in (16.51 m)
Height:  17 FT 7 IN (5.36 M)
Wingspan: 34 FT 3 IN (10.44 M)
Maximum speed:  1,400 MPH (2,300 KM/H) MACH 2.05
Empty weight:   22,000 LB (9,980 KG)
Range:  2,850 MI (4,590 KM), 2,480 NMI)
Max. takeoff weight:48,000 LB (21,800 KG)

Engine Thrust Class  GE F110-GE-100 TURBOFAN
17,100 LBF (76 kN) THRUST DRY
28,900 LBF (129 kN) WITH AFTERBURNERhttps://youtu.be/6l3Ixa_WmSgTitle: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: topalovicdj on August 01, 2020, 09:16:14 pm
[attachment=2]mali prilog ista masina
[attachment=1]
pozdrav Djordje


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Dreadnought on August 02, 2020, 08:45:28 am

Quote
A Boeing owned QF-16 from the 309th Aerospace Maintenance and Regeneration Group taking off from Davis-Monthan Air Force Base, Arizona.https://youtu.be/7mB_XbRlGRg


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: MOTORISTA on November 14, 2020, 05:46:58 pm
https://youtu.be/dUfzjwrS7uY


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Dreadnought on May 19, 2021, 03:38:45 pm


Uloženo 14 milijardi za 128 aviona u verziji Viper Blok 70/72


Američko ratno vazduhoplovstvo u saradnji sa kompanijom Lokid Martin otvorilo je novu proizvodnu liniju za proizvodnju borbenih aviona F-16 Blok 70/72 zbog sve većeg porasta inostranih kupaca ovog veoma popularnog lovca. Pogon je otvoren u Grinvilu-Južna Karolina.

Inače nova proizvodna linija za F-16 otvorena je tri godine pošto je završena proizvodnja ovog najpoplarnijeg novca, koji je udarna pesnica čak devet članica NATO pakta. Bugarska i Slovačka su izabrale verziju F-16Blok 70/72 za novi lovac njihovog ratnog vazduhoplovstva, a u Hrvatskoj figurira kao jedan od ozbiljnih kanidata za zamenu zastarelog MiG-21.

Inače dugogodišnja proizvodna linija za lovce F-16 u SAD nalazila se u Fort Vorthu u Teksasu.

U ime pet stranih vojnih partnera, američko vazduhoplovstvo dodelilo je kompaniji Lokid Martin 14 milijardi dolara za 128 lovaca F-16 u periodu do 2026. godine.

„Ova nova proizvodna linija je veoma značajna“, rekao je pukovnik Brajn Pearson, vođa integrisanog proizvodnog tima za inostranu vojnu prodaju lovca F-16.

"Danas postoji 25 država koje poseduju avione F-16 i imaju veliku stručnost u letenju. Linija nam pomaže da udovoljimo globalnoj potražnji koju brojne države imaju za avionima F-16 i daje nam dodatnu sposobnost da obezbedimo letelice zemljama koje su zainteresovane da ih po prvi put kupe “.

Očekuje se da će se prvi F-16 s proizvodne linije sići2022. godine, a očekuje se da će se proizvodnja povećati nakon prve godine. Letelica će biti isporučena više stranih vojnih partnera, uključujući Bahrein, Slovačku, Bugarsku, Tajvan i druge, od kojih su mnogi izrazili interesovanje i nakon prvih isporuka.

Očekuje se da će se u narednim godinama napraviti još više letelica, a postoje zahtevi za F-16 koji se razmatraju od drugih  stranih vojnih partnera.

„Otkako se otvorila Lokid Martin proizvodna linija, AFSAC ( Direkcija za pomoć i saradnju sa vazduhoplovnim snagama vazduhoplovstva drugih zemalja) primetio sam da naše partnerske države zahtevaju detaljne informacije i zahteve za prodaju od američke vlade“, rekao je pukovnik Entoni Volker, viši vođa tehničkog sektora u Međunarodnom odeljenju.

Pored napora na sklapanju novih F-16, Direkcija  takođe modernizuje 405 F-16 - kojima upravljaju četiri partnerske države - pomoću V-konfiguracije, koja se sastoji od novih radara i drugih nadogradnji da bi bili slični avionima koji će sići ​​sa proizvodne linije.

 "Svaki F-16 kojim opremimo naše inostrane partnere poboljšava njihovu sposobnost da brane svoje interese i podržavaju naše međusobne bezbednosne interese", rečeno je povodom otvaranja nove proizvodne linije.

izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/svet/202105191125400820-vrsilac-duznosti-ministra-inostranih-poslova-libana-podneo-ostavku/)


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: MOTORISTA on August 14, 2021, 11:08:35 am
YF-16 na putu za La Burže 1975. godine.

[attachment=1]


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Dreadnought on August 16, 2021, 08:34:29 am

Quote
Why the Air Force didn't buy the best F-16

For more than forty years, the F-16 Fighting Falcon has served as the backbone of the U.S. Air Force's fighter fleet, but one year before the first F-16 entered service, the team behind its development had already developed a better F-16, in the F-16XL.https://youtu.be/rSyaAMAW8Ng


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: MOTORISTA on January 02, 2022, 08:39:00 pm
https://youtu.be/-JR8eyS_s2Q


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Kubovac on March 06, 2023, 01:21:26 pm
TURCI ODUSTAJU OD KUPOVINE F-16? "Zastareli i nekonkurentni u poređenju sa drugim avionima"

TURSKA može odustati od kupovine američkih lovaca F-16, izjavio je član Saveta za bezbednost i spoljnu politiku predsednika Turske Čagri Erhan Sputnjiku i dodao da postoji mogućnost kupovine ruskih lovaca.

- Turska mora po hitnom postupku da promeni svoju odluku o lovcima F-16. Na primer, postojala je varijanta sa avionima F-35. Turska je imala velika očekivanja od tog programa. Sada postoje druge varijante, na primer kineski avioni koji su prodati Pakistanu, ruski avioni, kao i lovci "Eurofajter" - rekao je on.

Erhan smatra da će nakon zemljotresa turske vlasti odustati od kupovine F-16, jer oni koštaju 20 milijardi dolara. Nazvao je greškom zahtev vlade za kupovinu američkih lovaca koje američki Kongres i dalje odbija da isporuči jer su "zastareli i nekonkurentni u poređenju sa drugim avionima".

Ankara je oktobra 2021. godine izjavila da želi da kupi avione F-16. To se desilo nakon što je Turska isključena iz američkog programa za proizvodnju lovaca pete generacije F-35, jer je kupovala od Rusije raketne sisteme S-400.

List "Vol strit džurnal" je u januaru pisao da će američka administracija zatražiti od Kongresa odobrenje za isporuku 40 lovaca F-16 i kompleta za modernizaciju 79 aviona koji su već u sastavu turskog naoružanja. List "Hurijet" je pisao da će prodaja F-16 zavisiti od odobrenja turskih vlasti da Švedska i Finska uđu u NATO.

Izvor (https://www.novosti.rs/planeta/svet/1211814/najnovije-vesti-turska-redzep-tajip-erdogan-16-borbeni-avion)


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Brok on April 11, 2023, 03:31:59 am
Kijev: otvoren konkurs za pilote F-16 iz celog sveta

10.04.2023.

Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov pozvao je strane pilote F-16 da se pridruže stranom legionu i da se bore na strani Kijeva.

„Ako postoje piloti koji znaju kako da upravljaju F-16 i spremni su da učestvuju (u borbi), Inostrani legion je spreman da im otvori vrata“, rekao je Reznikov, preneli su ukrajinski mediji.

Reznikov je ovo rekao u ukrajinsko-odeskom medija–centru na zajedničkom brifingu sa svojim danskim kolegom Troelsom Lundom Poulsenom.

Šef Ministarstva odbrane je posebno predložio da strani specijalisti koji su voljni i sposobni da servisiraju stranu vojnu opremu, imaju odgovarajuće dozvole i pristup dokumentima, dođu na posao u Ukrajinu.

U međuvremenu, Jurij Ignat, predstavnik komande Vazduhoplovstva oružanih snaga Ukrajine, rekao je da će Oružane snage Ukrajine vrlo brzo moći da oslobode okupirane teritorije ako dobiju američke lovce F-15 i F-16.

Izvor (https://www.politika.rs/sr/clanak/547369/Kijev-otvoren-konkurs-za-pilote-F-16-iz-celog-sveta))


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Kubovac on April 12, 2023, 06:43:55 pm
Turske rakete pod krilima američkogF-16: Ankara ne čeka Vašington, uspešno završava svoj projekat modernizacije lovaca

Turska je postigla značajan napredak u modernizaciji flote F-16 sa domaćim resursima.

Turski mediji pišu da se projekat nezavisnog sistema gađanja aviona - UBAS približava kraju. Zahvaljujući UBAS projektu, razvijena je municija/rakete sa nacionalnim resursima integrisane u F-16.

Tubitak Sage (Tubitak Sage - Institut za istraživanje i razvoj odbrambene industrije) nastavlja svoje aktivnosti na projektu nezavisnog sistema gađanja aviona (pod projektima UBAS) neko vreme. Zahvaljujući UBAS-u, rakete vazduha-vazduha i vazduh-zemlja razvijene sa nacionalnim resursima u Turskoj biće integrisane u konfiguracije lovca F-16 Fighting Falcon. Ovo je izvanredan napredak, posebno zato što je računar za misija na turskim F-16-ima strane proizvodnja. To znači da kodovi takođe nisu dostupni.

Kakve rakete?

Prema godišnjem izveštaju Tubitak Sage, studije su već planirane za razvoj ekrana na dodir (ICP) koja će nacionalizovati pilotov upravljački interfejs na F-16 platformama. Ovaj projekat je takođe pod UBAS-om. Očekuje se da će "uskor proraditi", što će omogućiti da se uključi u popis Turskog F-16 već ove godine.

Zahvaljujući UBAS projektu, mnoge turske raakete (vođene) biće integrisane pod krilima turskih F-16. Među njima su vođene rakete Gokdogan Bozdogan, Cakir, Som, Lacin i Tolun (Gokdogan Bozdogan, Cakir, Som, Lacin i Tolun).

S druge strane, procjenjuje se da ne postoji takav problem sa integracijom F-16 platformi koje će se modernizovati u okviru drugog turskog projekta - OZGUR. Pošto je računar za misije za F-16 razvijen u okviru OZGUR projekta.

OZGUR program

Program OZGUR predviđa modernizaciju velikog obima. Ono što Turska može da proizvede i daje floti F-16 lovaca uopšte nije malo. Na primer, program predviđa da će blokovi 30, 40 i 50 dobiti potpuno novi digitalni kokpit. Ovo uključuje i MFD-s proizvedene i u zemlji.

Tri F-16 modela će takođe dobiti nove digitalne merače za motor, hidrauliku i status goriva. Ključni deo nadogradnje biće integracija lokalno proizvedenog ekvivalenta veze F-16 - Glavnog komunikacionog čvorišta u NATO-ovim avionima koji rade na prepoznavanju drugih sistema kao "prijatelj" "neprijatelj”.

Novi F-16 Blok 70 ima sistem upozorenja kada je avion opasno blizu površine. Zove se Digital Terrain System. Prema programu OZGUR-a, Turska radi na svojoj verziji koja treba da se integriše u domaću borbenu flotu.

Osigurana su integracija digitalne mape i interna/spoljna NVIS kompatibilnost. Nove GPS mogućnosti i ASELPOD biće takođe nadograđeni na modernija rešenja. Naravno, najveći deo celokupnog procesa modernizacije u okviru programa biće integracija novog turskog AESA radara.

Međutim, nadogradnja neće uticati samo na softver i hardver aviona. Turska je dugo razmislila da razvija svoje verzije oružja koje su deo originalnog paketa oružja za F-16 blok 70 verzije lovaca. Nedavno kao i jula prošle godine, Turska je uspešno testirala rakete Merlin i Peregrin, koja će zameniti američki AIM-120 AMRAAM.

Šta još?

Turska je krenula na ambiciozne transformacije kako bi se osigurala nezavisnost u pogledu nivoa budućih odbrambenih sposobnosti zemlje. Poznato je da je Turska postala nezavisna u proizvodnji bespilotnih vazduhoplovnih vozila svih tipova. Trenutno radi na projektu koji će prevazići nedostatak F-35, preko lokalnog TAI TF-X, koji je uradio prvi taksi test na pisti pre samo nedelju dana.

Ako se dublje osvrnemo na namere turske odbrambene industrije, otkrićemo da Ankara pokušava da postane nezavisna i u pogledu zaliha iz Francuske. Na primer, već je prošle godine postalo jasno da je Turska razvila sopstvenu verziju pogonskog motora za rakete ROKETSAN. Dakle, u nekom trenutku Ankara će moći da bezbedno napusti korišćennj francuskih Safran motora.


Izvor (https://www.novosti.rs/planeta/svet/1226935/turska-turska-avijacija-ratni-avioni-f16)


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Kubovac on April 16, 2023, 01:16:41 pm
Najavljeno ubrzavanje dogovora za kupovinu lovaca F-16

Zvanični predstavnik turskog predsednika Ibrahim Kalin najavio je ubrzavanje dogovora Ankare i Vašingtona za kupovinu lovaca F-16.

Ovo je najavljeno nakon što je Finska postala članica NATO-a.

Zvanični predstavnik turskog predsednika Ibrahim Kalin najavio je ubrzavanje dogovora Ankare i Vašingtona za kupovinu lovaca F-16 nakon što je Finska postala članica NATO-a.

Član turskog Saveta za bezbednost i spoljnu politiku Čagri Erhan rekao je za RIA Novosti da bi Ankara mogla da odbije kupovinu F-16 i razmotri druge opcije, uključujući ruske lovce.

SAD su prethodno Turskoj poslale zvanično obaveštenje o isključenju iz programa nabavke najnovijih lovaca F-35 zbog toga što je Ankara kupila ruske PVO sisteme S-400. SAD su otkazale zajednički memorandum o isporuci F-35 sa Turskom, a potpisale su sporazum sa sedam preostalih partnera u tom projektu - Velikom Britanijom, Italijom, Holandijom, Australijom, Danskom, Kanadom i Norveškom.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je naknadno objavio predlog SAD za kupovinu drugih lovaca, ali ne pete, već četvrte generacije – F-16.

To pitanje treba da bude dogovoreno u američkom Kongresu, a Stejt department lobira za to pitanje, ubeđujući kongresmene da dogovor "služi interesima Vašingtona", prenele su RIA Novosti.

Američka administracija smatra da Turska treba da dobije unapređenu verziju američkih lovaca F-16, jer je to važno za odbrambenu sposobnost NATO-a u celini, rekao je ranije državni sekretar SAD Entoni Blinken. Blinken je, u intervjuu turskom kanalu NTV, rekao da SAD ne mogu da prodaju lovce F-16 Turskoj bez odobrenja Kongresa.

[attachment=1]


Izvor (https://www.b92.net/biz/vesti/svet/najavljeno-ubrzavanje-dogovora-za-kupovinu-lovaca-f-16-2318748)


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Kubovac on May 14, 2023, 05:34:02 pm
Ukrajinski piloti lete na lovcima F-16

Ukrajinski piloti stigli su u Veliku Britaniju na obuku upravljanja lovcima F-16, saopštio je zvanični predstavnik Vazduhoplovnih snaga Ukrajine Jurij Ignat.

„Komanda ukrajinskog Ratnog vazduhoplovstva već je odabrala nekoliko desetina ukrajinskih pilota koji će proći obuku za letove na višenamenskim lovcima F-16. Odabrani su najbolji ukrajinski piloti koji govore engleski i imaju borbeno iskustvo”, rekao je Jurij Ignat za Kijev Post.

Precizirano je da će Velika Britanija biti prva zemlja koja će početi da obučava ukrajinske pilote.

Predstavnik Vazduhoplovstva je naglasio da čim Ukrajina završi obuku, zemlja će konačno preći na njih. Pre slanja na obuku, piloti su trenirali na virtuelnom simulatoru, prenosi Sputnjik.

[attachment=1]


Izvor (https://www.politika.rs/sr/clanak/552378/Ukrajinski-piloti-lete-na-lovcima-F-16)


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Kubovac on May 23, 2023, 05:10:52 pm
"Počelo je... i u Poljskoj"

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj rekao je da je obuka ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima F-16 već počela.

Prema njegovim rečima, ta obuka obavlja se u nekoliko zemalja, a jedna od njih je i Poljska.

Kako je javio dopisnik ukrajinske agencije Unijan, Borelj je, pred sastanak ministara odbrane EU, rekao da mu je drago što je obuka ukrajinskih pilota na avionima F-16 konačno počela u nekoliko zemalja.

"Za to će biti potrebno vreme, ali što pre to bolje", rekao je Borelj.

Visoki predstavnik EU je dodao da su time otvorena vrata da Ukrajini budu obezbeđeni avioni F-16.


Izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2023&mm=05&dd=23&nav_category=78&nav_id=2338278)


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Brok on May 31, 2023, 02:21:15 pm
Kijev očekuje ogromnu pomoć saveznika: Ukrajina će uskoro steći ozbiljnu nadmoć nad Rusijom?

31.05.2023.


Holandija i Ujedinjeno Kraljevsrtvo su prvi "povukli nogu", očekuje se da i druge zemlje reaguju na isti način.

Višemesečno odlučno lobiranje ukrajinskih zvaničnika urodilo je plodom ranije ovog meseca kada su Holandija i Ujedinjeno Kraljevstvo najavile novu inicijativu za obuku ukrajinskih pilota za upravljanje lovcima F-16 proizvedenim u kompaniji "Lockheed Martin".

Program obuke gotovo garantuje da će barem jedan od stranih saveznika Ukrajine donirati višak F-16. Pitanje je – koje? I koliko je okretnih, supersoničnih F-16 dovoljno da napravi razliku u 15-mesečnom ratu Rusije protiv Ukrajine?
Dok mnoge zemlje NATO koriste F-16, samo neke su u poziciji da brzo doniraju ove lovce, piše "Forbes". Iako mnoge od ovih zemalja nabavljaju stelt lovce F-35 da zamene svoje stare F-16 iz 1980-ih.

Holandija ima 24 aktivna F-16AM/BM, plus još 18 u skladištu. Nakon što je rasprodala većinu svojih starih F-16AM/BM u korist novih F-35, Norveška još ima desetak starijih aviona negde u nekom hangaru. Danska ima oko tri desetine F-16AM/BM i drži još dvadesetak u rezervi.

Ako Holanđani, Norvežani i Danci daju svaki F-16 koji sada mogu da rezervišu, Ukrajina bi mogla imati čak 50 F-16 već ovog leta. Je li to dovoljno?

Da, prema rečima brigadnog generala ukrajinskog vazduhoplovstva Serhija Golubcova. "Da bi se planirala operacija od A do Z, mislim da vredi govoriti o najmanje eskadrili, najmanje 12 do 16 aviona", rekao je Golubcov.

Ali dok bi desetak F-16 moglo da formira koherentnu jedinicu, bilo bi potrebno nekoliko takvih jedinica da se promeni lokalni vazdušni balans snaga na jednom delu ukrajinskog fronta.

"Ako će to biti najmanje tri do četiri eskadrile, mislim da ćemo u odvojenom pravcu moći da steknemo nadmoć u vazduhu i nateramo neprijatelja da potpuno odustane od udara koje trenutno izvodi na određenom području", rekao je Golubcov.

Tri ili četiri eskadrile, svaka sa 12 do 16 F-16, daju oko 50 F-16. To je minimalni broj koji bi Holandija, Norveška i Danska odmah trebalo da mogu da doniraju.

Sjedinjene Države, naravno, drže stotine Block 25 i Block 30/32 F-16C/D u dugotrajnom skladištenju. Ali većina njih miruje u pustinji Arizone godinama, ako ne i decenijama. I ne lete. Izostavljeni su od remonta i periodičnih nadogradnji koje aktivne F-16 drže bezbednim i relevantnim.

Američka vojska bi morala da remontuje ove uskladištene F-16 pre nego što ih preda. To može potrajati mesecima. Tako su evropski F-16AM/BM najbolje kratkoročno rešenje za potrebe ukrajinskih snaga. Američki F-16C/D bi mogli biti dugoročno rešenje.

Ali da budemo jasni, Ukrajinci će uzeti ono što mogu da dobiju, kada to mogu da dobiju — i onda to najbolje iskoriste. Golubcov je naglasio da će čak pronaći način da rasporedi mali broj F-16 tako što će ih naoružati municijom dugog dometa i uklopiti ih u postojeće snage ukrajinskog vazduhoplovstva od 120 sovjetskih lovaca Suhoj i MiG.

"Mi kažemo: dajte nam bar nekoliko aviona sposobnih da lansiraju raketu na udaljenosti većoj od 100 kilometara i sakrićemo ih u borbenim sastavima onih aviona koje imamo", rekao je Golubcov.

Izvor (https://www.telegraf.rs/vesti/svet/3688306-ukrajina-ce-uskoro-steci-ozbiljnu-nadmoc-nad-rusijom)


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Kubovac on June 18, 2023, 09:28:55 am
Danska pristaje da Ukrajini preda američke borbene avione F-16 četvrte generacije, ali pod jednim uslovom

Prva država je saopštila da je spremna da ukrajinskom ratnom vazduhoplovstvu preda američke lovce četvrte generacije F-16 Fighting Falcon. To je Danska.

Vršilac dužnosti ministra odbrane Troels Lund Poulsen rekao je da je Danska spremna da pošalje lovce F-16 u Ukrajinu pod jednim uslovom. Danska će ukrajinskom ratnom vazduhoplovstvu dostaviti avione ako isporuke odobre SAD. Ali već je bilo jasno.

U službi Kraljevskog danskog vazduhoplovstva su 43 lovca F-16 Fighting Falcon, od kojih je 30 aktivni deo flote. Ali sada ih zamenjuju moderniji američki lovci pete generacije F-35 Lightning II.

[attachment=1]


Izvor (https://gagadget.com/en/262532-denmark-agrees-to-hand-over-us-f-16-fourth-generation-fighter-jets-to-ukraine-but-on-one-condition/)


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Duki on June 27, 2023, 02:49:51 pm
Snimak tobože bliske borbe iz kokpita F-16. Lokacija je vojna baza Nelis.

https://www.youtube.com/watch?v=E_HUrfQqUmA


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Kubovac on July 14, 2023, 08:39:01 am
Vazdušni rat nad Ukrajinom, svi letovi vode u Rumuniju

Rumunsko ratno vazduhoplovstvo će uskoro prebaciti nekoliko aviona F-16 u bazu Borčea, gde će za letenje na ovim letelicama biti obučavani ukrajinski piloti. "Lovačku koaliciju", koju su u maju najavili Britanci i Holanđani, sada čini ukupno 11 članica NATO. Ukrajinci očekuju najmanje 24 aviona F-16. Obuka počinje u avgustu.

Ukrajinski piloti, prekomandovani za letenje na avionima F-16, počeće od avgusta da odbrojavaju 150 časova leta, koliko im je potrebno da bi se uključili u vazdušne borbe iznad Ukrajine.

Prvih nekoliko aviona ovog tipa biće uskoro prebačeno u rumunsku vazduhoplovnu bazu Borčea, gde će ukupno 11 članica NATO-a pokrenuti ubrzanu obuku ukrajinskih pilota za letenje na avionima koje će donirati ratna vazduhoplovstva Danske i Holandije.

Ukupno četiri evropske države mogu da sakupe 125 letelica F-16, ne računajući na norveške avione, koji su konzervirani pošto su u tu zemlju stigli prvi avioni pete generacije, F-22.

Vlasti u Kijevu su, još na početku rata, tražile od Amerikanaca između 24 i 36 letelica ovog tipa, ali je Vašington bio prilično rezervisan prema ovim zahtevima, strahujući da bi isporuka aviona F-16 predstavljala eskalaciju u odnosima sa Rusijom. Iz sličnih razloga, prethodno, odlagane su isporuke "himarsa", "patriota" i tenkova "abrams", pa je to oružje, na koncu, ipak upućeno u Ukrajinu.

Na najave isporuke zapadnih aviona Ukrajini oštro je reagovala Moskva, pa je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da ovakav razvoj situacije predstavlja "pretnjom u nuklearnoj sferi".

"Obavestili smo nuklearne sile SAD, Veliku Britaniju i Francusku da Rusija ne može da ignoriše činjenicu da su ti avioni sposobni da nose nuklearno oružje. Tokom borbenih dejstava naši vojnici neće analizirati da li je svaki konkretan avion tog tipa opremljen za nošenje nuklearnog oružja ili ne. Samu činjenicu pojave takvih aviona u Oružanim snagama Ukrajine smatraćemo kao pretnju sa Zapada u nuklearnoj sferi", rekao je Lavrov.

Poljska je, isporukom poslednjih deset "migova 29" krajem aprila, gotovo iscrpila sve zalihe borbenih aviona sovjetskog porekla, koji bi ojačali ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo. Do sada, Ukrajincima je isporučena 41 letelica "mig 29", od čega je 28 poljskih i 13 slovačkih.

"Migovi" iz ove dve države isporučeni su u različitom stanju, pa stručnjaci smatraju da su svega četiri slovačka aviona bila sposobna za borbene operacije, dok će preostali biti upotrebljeni za rezervne delove.

Bukurešt: Bez rumunskih aviona u procesu obuke

Pošto su političke prepreka za isporuku borbenih aviona uklonjene, NATO je predstavio plan obuke ukrajinskih pilota, čiji se dolazak u Rumuniju očekuje uskoro. Bukurešt, istovremeno, tvrdi da njihovi avioni neće biti korišćeni u obuci, već će za taj program biti dopremljene posebne letelice.

Te avione doniraće Danska i Holandija, dok je proizvođač, američki "Lokid Martin" najavio brze modifikacije na letelicama, koje bi ukrajinskim pilotima omogućile brži prelazak sa "migova 29" i "suhoja 27", na kojima su do sada leteli.

"Lokid Martin" je, takođe najavio pojačanui tehničku podršku i obuku zemaljskoj osoblja, kako bi ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo moglo valjano da održava nove avione.

Ukrajinskim pilotima će, kako navode američki izvori, biti potrebno oko 150 časova letenja na avionima F-16, kako bi mogli efikasno da ih upotrebljavaju u akcijama. To, praktično, znači da će Ukrajincima trebati oko četiri meseca da okončaju osnovnu obuku.

Ovu procenu iznelo je američko ratno vazduhoplovstvo na osnovu veštine dvojice ukrajinskih pilota, koji su, prethodno, leteli na "migovima" i "suhojima".

Jedina želja, F-16

Ukrajinci su, suštinski, od početka rata tražili samo jedan avion – američki F-16 ili letelice tog tipa koje koriste druge evropske države.

Portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Juri Ignjat je još u januaru objavio da su odobrena sredstva za obuku pilota na tim letelicama, kao i da je prva grupa avijatičara otišla u SAD.

Izjava ukrajinskog zvaničnika usledila je nekoliko dana pošto je proizvođač aviona F-16, američka kompanija "Lokid Martin", objavila da je spremna da poveća proizvodnju tih letelica kako bi zadovoljila potrebe koje bi mogle da se pojave ukoliko zemlje članice NATO-a odluče da polovne avione ovog tipa predaju Ukrajincima.

"Povećaćemo proizvodnju aviona F-16 u Grinvilu kako bismo bili spremni da popunimo kapacitete država koje odluče da pomognu u tekućem konfliktu", rekao je tada zvaničnik "Lokid Martina" Frenk Sent Džon, navodeći da ova kompanija nije uključena u pregovore o mogućim isporukama borbenih aviona Ukrajini.

Ukrajinski zvaničnici najavili su, istovremeno, da će uporedo sa obukom za avione F-16, početi i uvežbavanje pilota iz te države za letenje na drugim zapadnim letelicama.

[attachment=1]

[attachment=2]


Izvor (https://www.rts.rs/lat/vesti/ratu-u-ukrajini/5232985/ukrajina-rusija-rat-f-16-sad-.html)


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Kubovac on August 09, 2023, 08:37:46 am
Bajden odobrio obuku pilota VSU na F-16: Izdvojeno još šest milijardi dolara vojne pomoći

Američka administracija ima najmanje šest milijardi dolara za pomoć Ukrajini i za sada može da izvrši donacije bez obraćanja Kongresu za dodatno finansiranje, rekla je zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing, prenose "RIA Novosti".

-Nije nam ponestalo novca. Imamo još oko šest milijardi dolara, rekla je Sing na brifingu za medije.

Ona je objasnila da je reč o uštedama koje su nastale prilikom revalorizacije vojne imovine prenete u Ukrajinu iz rezervi Pentagona.

Sing je bila u nedoumici da li administracija raspolaže sa više novca.

Ona je takođe saopštila da je američki predsednik Džozef Bajden odobrio obuku ukrajinskih pilota na lovcima F-16.

-Predsednik je dao zeleno svetlo kako bismo podržali obuku ukrajinskih pilota, istakla je Sing na brifingu.


Izvor (https://www.novosti.rs/planeta/svet/1267788/rat-ukrajini-ukrajina-rat-ruska-armija-ukrajinska-vojska)


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Brok on August 10, 2023, 01:10:25 am
Ista vest sa koju je u predhodnom postu preneo Kubovac, ovde se i kaže zašto obuka ne prolazi efikasnije.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden „odobrio je dalje korake u obuci ukrajinskih pilota za upravljanje avionima F-16“. Reč je o odobravanju programa po kome će ukrajinske pilote obučavati instruktori NATO.

09.08.2023.

Zamenica portparola američkog Ministarstva odbrane Sabrina Sing je potvrdila ovu informaciju kao nastavak sage o  verovatnim isporukama američkih lovaca F-16 Kijevu.

Uglavnom, govorimo o formalnosti, jer je obuka ukrajinskih pilota već počela na teritoriji samih Sjedinjenih Američkih Država – u državi Arizona.

Sada se obuci u pilotiranju američkim lovcima, mogu pridružiti i instruktori iz drugih zemalja u kojima su takvi lovci u službi u vazduhoplovstvu. Pre svega, u Danskoj i Holandiji.

Ukupno 32 ukrajinska pilota su imenovana za učešće u programu obuke, ali znanje engleskog jezika ostaje značajna prepreka.

Potvrda jezičke barijere su i objavljeni materijali u američkoj štampi.

Mali broj ukrajinskih pilota dobro vlada engleskim jezikom i to ometa efikasno učenje.

Ministar odbrane Ukrajine Oleksij Reznikov veruje u brzu adaptaciju svojih pilota.

Ranije je  rekao da ako američki program podrazumeva preobuku pilota za letenje F-16 u roku od šest meseci, onda za pilote Oružanih snaga Oružanih snaga Ukrajine to može biti smanjeno na četiri meseca. Prema Reznikovu, razlog je taj što „Ukrajinci brzo uče“.

U stvari, za SAD, glavno pitanje nije kako Ukrajinci uče, već gde da baziraju F-16 kada ih pošalju u Ukrajinu.

Ukrajinska vojska je priznala da mora stalno da preraspoređuje svoje postojeće Su-24, naoružane francusko-britanskim raketama Storm Šadou kako bi ih zaštitila od ruskih udara.

Pojedini stručnjaci smatraju da bi F-16 mogli biti raspoređeni van Ukrajine, a u njen vazdušni prostor će ući na kratko – za izvođenje određenih operacija.

https://www.youtube.com/watch?v=7LN2wxZqMD0

Izvor: JuTjub kanal Tv Front (https://www.youtube.com/@tvfront)

Nemoj da zaboravimo da ovde nije u pitanju poznavanje engleskog jezika kakav se najviše govori u svetu, a to je loš engleski na nivou A1 ili A2, ovde je neophodno poznavanje engleskog na nivou B2 ili nivou C1 ili 2, naravno za letače. Izgleda da će učenje engleskog jezika trajati duže nego sama doobuka/preobuka za F-16. To naravno ide sve u hodu i neće ovo na dobro izaći nikako. Kako reče, ako se ne varam Fazan, oni bi morali da misle na engleskom, a to nije baš jednostavno za tako kratko vreme, a borbeni avion nije baš jeftina igračka, ma koliko ukrajinski polaznici prethodno imali sati naleta na sovjetskim i ruskim borbenim avionima.


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Kubovac on August 13, 2023, 09:27:58 pm
Ukrajinski piloti leteće avionima F-16 tek sledećeg leta

Iako tečno govore engleski jezik, letači koje je odabrao Kijev prvo će morati četiri meseca da pohađaju časove engleskog u Velikoj Britaniji, kako bi naučili terminologiju koja se odnosi na mlaznjake, što su Ukrajinci okarakterisali kao „odugovlačenje”

Prva grupa od šest ukrajinskih pilota neće završiti obuku na borbenim avionima F-16 u SAD pre sledećeg leta, objavio je juče „Vašington post” pozivajući se na izjave ukrajinskih vladinih i vojnih zvaničnika. Nakon što je početak obuke nekoliko puta odlagan, Ukrajina će verovatno morati da izdrži još godinu dana bez američkih lovaca, navodi list.

Iako tečno govore engleski jezik, ukrajinski piloti prvo će morati da četiri meseca pohađaju časove engleskog u Velikoj Britaniji kako bi naučili terminologiju koja se odnosi na mlaznjake. To odlaže početak obuke za januar, a očekuje se da će ona trajati šest meseci. „To se zove odugovlačenje”, rekao je jedan ukrajinski zvaničnik.

Glavnokomandujući ukrajinske vojske Valerij Zalužni kritikovao je zapadne zemlje zbog toga što očekuju da kijevske snage izvedu kontraofanzivu velikih razmera bez modernih vazdušnih snaga. Bez borbenih aviona poput F-16, navode zvaničnici Ukrajine, ukrajinske snage ne mogu da se takmiče na nebu s Rusijom, s obzirom na to da niskoleteći ruski helikopteri uspešno napadaju ukrajinske kopnene trupe.


Izvor (https://www.politika.rs/sr/clanak/566017/piloti-ukrajina-f16)


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Kubovac on August 19, 2023, 12:49:58 pm
SAD potvrdile slanje aviona F-16 Ukrajini

Sjedinjene Američke Države (SAD) odobrile su transfer američkih borbenih aviona F-16 Ukrajini iz Danske i Holandije, preneo je BBC.

„Na ovaj način Ukrajina može u potpunosti da iskoristi svoje nove mogućnosti“, saopšteno je iz američkog State departmenta, a prenosi britanski javni servis.

Navodi se da će do transfera borbenih letelica doći kada ukrajinski piloti budu obučeni za upravljanje njima, te da su SAD Danskoj i Holandiji dale formalne garancije za transfer F-16.

BBC dodaje da se smatra Holandija ima 24 operativna F-16 koji bi trebalo da budu povučeni iz upotrebe i zamenjeni naprednijim avionima, dok Danska takođe planira nadogradnju flote od oko 30 lovaca američke proizvodnje F-16.

Rusija, koja je započela invaziju na Ukrajinu u februaru 2022, do sada nije komentarisala ovo pitanje.

SAD i njihovi saveznici ranije su odbijali da isporuče F-16 Ukrajini strahujući da bi to dovelo do dalje eskalacije situacije sa Rusijom koja u arsenalu ima i nuklearno oružje.

"Pozdravljamo odluku Washingtona da otvori put za slanje F-16 u Ukrajinu", saopštio je holandski ministar spoljnih poslova Vopke (Wopke) Hoekstra na platformi X, ranije poznatoj kao Twitter.

Vršilac dužnosti ministra odbrane Danske Troels Poulsen rekao je u julu da se nada da će se rezultati obuke ukrajinskih pilota na F-16 videti početkom 2024.

Portparol ukrajinskog vazduhoplovstva Jurij Ihnat ove sedmice rekao je da Kijev neće moći da upravlja avionima F-16 naredne jeseni i zime.

Članice NATO-a Danska i Holandija predvode napore za obuku ukrajinskih pilota i pomoćnog osoblja za održavanje aviona kako bi se Ukrajini omogućilo da dobije F-16 kao pomoć u ratu sa Rusijom.

[attachment=1]


Izvor (https://www.slobodnaevropa.org/a/f-16-sad-ukrajina-rusija-holandija-danska-nato-avioni-/32555060.html)


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Brok on September 13, 2023, 05:20:11 pm
Šef vazduhoplovnih snaga Nacionalne garde SAD najavio je rok za završetak obuke Ukrajinaca na F-16

13.09.2023.

Prva grupa ukrajinskih vojnih pilota mogla bi da prođe obuku na lovcima F-16 u SAD do kraja 2023. godine. Ovo je izjavio direktor Nacionalne garde američkog vazduhoplovstva general-potpukovnik Majkl Lo, a citira agencija AP.

Od ranije je postalo poznato da će se obuka pilota Oružanih snaga Ukrajine odvijati u Sjedinjenim Državama, a ne samo u Evropi. Trenutno se ukrajinsko vojno osoblje testira na znanje engleskog jezika. Do oktobra 2023. godine, trebali bi da stignu u vazduhoplovnu bazu Moris u Tusonu, u Arizoni, gde će proći tromesečnu obuku.

Po završetku obuke u Sjedinjenim Državama, ukrajinski piloti biće poslati u Evropu. Tamo će proći dodatnu obuku u NATO bazama. Predstavnik Nacionalne garde SAD, međutim, nije rekao koliko će vremena biti potrebno za obuku pilota u Evropi.

Američka strana tvrdi da će piloti koji ranije nisu imali iskustva u letenju borbenim avionima biti obučavani devet meseci. Istina, kvalifikacije takvih pilota biće dovedene u pitanje.

Prethodno je američka štampa objavila da bi avioni F-16 mogli biti prebačeni u Ukrajinu već u februaru 2024. godine. Kijev se zaista nada avionima američke proizvodnje, jer je ranije računao na lako prenosne raketne sisteme PVO i vođene protivoklopne rakete, višecevne raketne sisteme, oklopna vozila i tenkove i veće sisteme protivvazdušne odbrane.

Ali možemo predvideti da ako lovci F-16 počnu da se koriste u Ukrajini, oni će biti oboreni u velikom broju. Štaviše, piloti neće imati dovoljno iskustva. Neki zapadni eksperti su već izvestili da će isporuka aviona dovesti samo do gubitka kod ukrajinskih pilota i same opreme.

Izvor (https://tvfront.rs/sef-vazduhoplovnih-snaga-nacionalne-garde-sad-najavio-je-rok-za-zavrsetak-obuke-ukrajinaca-na-f-16/)


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Kubovac on September 18, 2023, 01:38:34 pm
Belgija odlučila: F-16 ne idu u Ukrajinu

Kao deo međunarodne koalicije za obezbeđivanje F-16 za Ukrajinu, vlasti u Belgiji su potvrdile svoju posvećenost da doprinesu zajedničkim naporima fokusirajući se na obuku ukrajinskih pilota i podržavajući remont aviona koje obezbeđuju druge zemlje

Nakon razmatranja, Belgija je ipak odlučila da ukrajinskim oružanim snagama ne isporučuje svoje stare avione F-16.

Belgijski zvaničnici naveli su "stanje flote" kao primarni razlog za njihovo oklevanje, ocenjujući da su avioni nakupili previše sati leta i da su na kraju svog radnog veka, prenosi portal Aerotime

Belgija je prošle nedelje povukla iz upotrebe svoj prvi F-16A oznake FA-95, nakon što je u servisnu knjižicu ušpiano 8.000 sati leta, što je kraj radnog veka veka koji je odredio proizvođač Lockheed Martin.

General-potpukovnik Frederik Goetink, načelnik odeljenja za materijalne resurse belgijske odbrane, poručio je "kako niko neće doneti političku odluku da isporuči sa pukotinama u strukturi".

Belgijska ministarka odbrane Ludivin Dedonder istakla je da je trenutni prioritet belgijske vazdušne komponente zaštita vazdušnog prostora iznad Beneluksa i baltičkih zemalja.

Flota od 44 F-16 trenutno čini okosnicu belgijske protivvazdušne odbrane. Ovi avioni su iste varijante kao oni koje su se Danska, Norveška i Holandija obavezale da isporuče Ukrajini krajem avgusta 2023.

Četiri zemlje, zajedno poznate kao European Participating Air Forces (EPAF), zajedno su poručile tada moderni General Dynamics lovac F-16 krajem 1970-ih da zameni njihove Lockheed F-104 Starfighter.

Ovi avioni F-16A/B Block 20 MLU (Mid-Life Update) opremljeni su prikazivačem ispred pilota (HUD) pogodnim za noćne operacije i Westinghouse (sada Northrop Grumman) AN/APG-66 radarom, koji im omogućava da nose i lansiraju šest raketa vazduh-vazduh AIM-120 AMRAAM dometa i do 150 kilometara.

Imaju sposobnost dejstva precizno vođenim naoružanjem kao što je GBU-24 Paveway III i JDAM (Joint Direct Attack Munitions) . Pored toga, ova varijanta lovca ima mogućnost nošenja Sniper i Litening nišanskih kontejnera za navođenje na cilj.

U oktobru 2018, Belgija je donela odluku da izabere Lockheed Martin F-35 Lightning II, odbacivši ponude za Eurofighter Typhoon i Dassault Rafale. Naručena su ukupno 34 aviona F-35.

Kao sastavni deo međunarodne koalicije za obezbeđivanje F-16 za Ukrajinu, vlasti u Belgiji su potvrdile svoju "posvećenost da doprinesu zajedničkim naporima fokusirajući se na obuku ukrajinskih pilota i podržavajući remont aviona koje obezbeđuju druge zemlje", navodi Aerotime.

Ideja o kanibalizaciji belgijskih F-16 za njihove delove i komponente još nije javno raspravljana, ali je prisutna u vojnim i diplomatskim krugovima.

https://www.youtube.com/watch?v=q3uFJhyzjt8


Izvor (https://www.youtube.com/watch?v=q3uFJhyzjt8)


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Kubovac on November 02, 2023, 11:50:33 am
O dolasku F-16 u Ukrajinu

Ove noći su dva kamiona sa dva demontirana američka lovca F-16 ušla u Ukrajinu iz Poljske. Od 2. novembra pet letelica ovog tipa već je prevezeno u Ukrajinu.

S jedne strane, isporuke američkih lovaca su se dugo očekivale. Razgovarali su o koordinaciji transfera F-16 još na leto. Ali, s druge strane, zapadne zemlje snabdevale su Oružane snage Ukrajine onim što im je bilo potrebno u količinama koje su omogućavale održavanje sukoba.

Njihova pojava sada indirektno ukazuje na sve veće probleme ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u obezbeđivanju bezbednosti vazdušnog prostora. Neprijateljske avijacije je sve manje i nema gde da se popuni.

A da Oružane snage Ukrajine zahvaljujući radu Vazdušno-kosmičkih snaga, PVO i Crnomorske flote ne bi potpuno ostale bez aviona, počele su isporuke F-16. A njihov primarni cilj biće lov na najopasnije ciljeve za njih – MiG-31 i A-50.

Američki borbeni avioni mogu biti opremljeni raznim tipovima raketa vazduh-vazduh serije AIM. Najnovija verzija AIM-120D ima domet lansiranja od 180 km.

Međutim, uprkos modernijoj opremi i oružju nego na starim sovjetskim modelima, ovo je obična oprema (od koje nema potrebe da se pravi neka vrsta vundervafl). Štaviše, zračenje koje izlazi iz F-16 je mnogo snažnije, a to pojednostavljuje i potragu za avionima korišćenjem aviona A-50 AWACS, i njihovo kasnije uništenje vatrenim dejstvom.


Izvor (https://t.me/rybar/53836)


Title: Re: F-16 Fighting Falcon
Post by: Kubovac on November 08, 2023, 09:47:59 am
Holandija poslala Rumuniji pet aviona F-16 za obuku ukrajinskih pilota

AMSTERDAM – Holandija je danas poslala Rumuniji pet borbenih aviona F-16, koji će biti korišćeni za obuku ukrajinskih pilota.

Holandija će isporučiti između 12 i 18 aviona F-16 za upotrebu u novom Evropskom centru za obuku F-16 u Rumuniji, koji će uskoro biti otvoren, saopštilo je Ministarstvo odbrane te zemlje, javlja Tanjug.

Holandija je obećala i da će isporučiti Ukrajini avione F-16 za korišćenje u sukobima, a slična obećanja dale su i Danska, Norveška i Belgija, podseća Rojters.

Izvor (https://www.politika.rs/sr/clanak/582692/Holandija-poslala-Rumuniji-pet-aviona-F-16-za-obuku-ukrajinskih-pilota)
Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info