PALUBA

Vesti => Vesti sa ratišta => Topic started by: Dreadnought on April 15, 2011, 01:02:07 pmTitle: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: Dreadnought on April 15, 2011, 01:02:07 pm
Predsednik Burkine Faso pobegao nakon pobune vojnika


15.04.2011.

UAGADUGU - Predsednik Burkine Faso, Blez Kompaor pobegao je iz glavnog grada
Uagadugua od pobune njegove garde, saopštili su danas vojni izvori.Blez Kompaor, predsednik Burkine Faso
[attachment=1]


Isti izvori su naveli da je Kompaor prošle noći napustio Uagadugu i otišao u grad Ziniare, 30 kilometra od glavnog grada.

Kako navodi agencija Frans pres, pobunilo se desetak vojnika iz dve kasarne, zato što nisu dobili obećanu dodatnu pomoć za stan. Njima su se kasnije pridružili vojnici iz još jedne kasarna.

Vojnici su izašli na ulice i pucali u vazduh, a učestvoali su i u nekoliko pljački, navodi Frans pres.


Izvor: www.beta-press.com


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: ZastavnikDjemo on April 15, 2011, 09:54:11 pm
Pucnjave je bilo i u predsedničkoj rezidenciji, rezidenciji načelnika generalštaba, kao i u državnom radiju. Kako je naveo oficir koji je želeo da ostane anoniman, sva dugovanja vojnicima i oficirima, koja uključuju nakdnade za stanove i dodatak za ishranu, su isplaćena. Tokom relativno kratke pobune, vojnici su "rekvirirali" oko 40 automobila, koji se trenutno nalaze parkirani ispred kasarne predsedničke garde.
Izvor: Jeune Afrique
Link: http://www.jeuneafrique.com/Article/DEPAFP20110415194811/armee-blaise-compaore-violence-mutinerieburkina-faso-les-mutins-ont-obtenu-leur-du-selon-un-officier.html

Moguće je da su pobunu izazvali agenti svrgnutog Predsednika Obale Slonovače Lorena Gbagboa, aktivirani od strane njegovih simpatizera. Poznato je da je Gbagbo još pre izgradio obaveštajnu mrežu u Burkini Faso, jer mu je bilo poznato da Blez Kompaor podržava Gijoma Soroa, bivšeg premijera i šefa Novih snaga, kao i da je direktno podržavao novog Predsednika Obale Slonovače Uataru.


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: MOTORISTA on October 31, 2014, 08:18:15 am
BURKINA FASO GORI Predsednik uveo vanredno stanje nakon paljenja skupštine
Tanjug   30.10.2014.

Predsednik afričke države Burkina Faso Blez Kompaore proglasio je danas vanredno stanje i obećao pregovore sa opozicijom, pošto su demonstranti provalili u parlament i zapalili ga uoči glasanja da li će se predsedniku, posle 27 godina vlasti, dozvoliti novi mandat, javio je lokalni radio.

[attachment=1]

"Proglašeno je vanredno stanje širom nacionalne teritorije. Komandant oružanih snaga nadležan je za sprovođenje ove odluke koja odmah stupa na snagu", pročitao je spiker na lokalnom radiju "Radio Omega FM". Na radiju je dalje pročitano da je predsednik danas raspustio vladu kako bi se stvorili uslovi za promenu. "Pozivam lidere opozicije da stave tačku na proteste. Obećavam da ćemo od danas biti otvoreni za razgovor sa svim akterima da se okonča kriza", navodi se u saopštenju. Pre toga je na hiljade demonstranata izašlo na ulice glavnog grada ove zapadnoafričke države, koja je poznata po relativnoj stabilnosti i privrednom rastu u tom nestabilnom regionu.

[attachment=2]

Tenzije su porasle uoči glasanja o zakonu kojim bi se izmenio ustav tako da predsednik Kompaore sledeće godine može ponovo da se kandiduje na izborima, dok demonstranti smatraju da je "27 godina na vlasti dovoljno".

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: MOTORISTA on October 31, 2014, 11:45:13 pm
Burkina Faso: Antivladini demonstranti se ponovo okupili u prestonici
Tanjug   31.10.2014.

Protivnici ideje o nastavku dugogodišnjeg mandata sadašnjeg predsednika Burkine Faso, danas su se ponovo okupili u Uagaduguu, prestonici ove zapadnoafričke države, dan posle nasilnog protesta.

Demonstranti su juče provalili u zgradu parlamenta i zapalili je, sprečivši na taj način glasanje koje bi omogućilo predsedniku Blezu Kompaoreu, koji je 27 godina na vlasti, da se kandiduje za još jedan mandat. Kompaore je, da bi izašao u susret demonstrantima, ponudio formiranje prelazne vlade zajedno sa opozicijom do izbora iduće godine, kada bi predao vlast. Međutim, njegov plan nije zadovoljio opoziciju. Agencije navoce da je još nejasno da li demonstranti imaju nove zahteve. Vojska je u četvrtak raspustila parlament i obećala formiranje prelazne vlade, posle čega je Kompaore saopštio da on ostaje predsednik tokom tranzicije.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: MOTORISTA on October 31, 2014, 11:54:22 pm
Predsednik Burkine Faso podneo ostavku, izbori u roku od 90 dana
Tanjug   31.10.2014.

Blez Kompaore, predsednik Burkine Faso, saopštio je danas da napušta funkciju posle žestokih protesta u kojima se tražilo da mu se, nakon 27 godina provedenih na vlasti, onemogući novo kandidovanje na taj položaj.

U saopštenju koje je preneto na televiziji, Kompaore je proglasio "vakum vlasti" u toj afričkoj zemlji i pozvao na održavanje "slobodnih i transparentnih" izbora u roku od 90 dana. Povodom predsedničke ostavke, oglasila se i Evropska unija koja je pozvala građane Burkine Faso da imaju konačnu reč o tome ko će vladati zemljom. EU je saopštila da je spremna da pomogne održavanje izbora i da bilo koje rešenje za državu mora da bude rezultat konsenzusa i poštovanja ustava. Nekoliko desetina antivladinih demonstranata i danas su se ponovo okupili u prestonici zapadnoafričke države Burkine Faso, Uagaduguu, dan posle nasilnog protesta. Demonstranti su u četvrtak provalili u zgradu parlamenta i zapalili je, sprečivši na taj način glasanje koje bi omogućilo predsedniku Blezu Kompaoreu, koji je 27 godina na vlasti, da se kandiduje za još jedan mandat. Kompaore je, da bi izašao u susret demonstrantima, ponudio formiranje prelazne vlade zajedno sa opozicijom do izbora iduće godine, kada bi predao vlast. Međutim, njegov plan nije zadovoljio opoziciju. Vojska je u četvrtak raspustila parlament i obećala formiranje prelazne vlade, posle čega je Kompaore saopštio da on ostaje predsednik tokom tranzicije.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: MOTORISTA on November 01, 2014, 10:42:15 am
PUČ Oficir predsledničke garde stao na čelo Burkine Faso
Beta   01.11.2014.

Drugi čovek predsedničke garde Burkine Faso, pukovnik Isak Zida, danas je izjavio da je preuzeo dužnost prelaznog šefa države i proglasio nevažećom jučerasnju objavu načelnika generalštaba te zemlje da je on popunio upražnjeno mesto predsednika.

Pod pritiskom protesta zbog pokušaja promene ustava da bi se kandidovao za peti uzastopni mandat predsednik Blez Kompaore juče je podneo ostavku, okončavši svoju 27-ogodišnju vladavinu što je u vojsci otvorilo borbu za kontrolu nad ovom zapadnoafričkom zemljom. Načelnik generalštaba, general Onore Traore juče je brzo objavio da će on popuniti vakuum koji je ostao odlaskom Kompaorea do održavanja izbora ali samo nekoliko sati kasnije pukovnik Zida je rekao da će on voditi zemlju. "Od sada ja preuzimam odgovornost prelaznog šefa država da obezbedim kontinuitet države i mirnu demokratsku tranziciju", izjavio je pukovnik Zida u snimljenom televizijskom obraćanju, a zatim je u intervjuu izjavio da su jučerašnje izjave generala Traorea ništavne. Kada je podnosio ostavku predsednik Blez Kompaore je rekao da će izbori biti održani u roku od 90 dana ali je Zida naveo da će dužina trajanja prelaznog tela biti kasnije odlučeni. Pukovnik Zida ima podršku dela civilnog društva dok je general Traore kritikovan zbog suviše velike bliskosti s dosadašnjim predsednikom Kompaoreom. Opozicija se još nije otvorene svrstala ni na jednu stranu. Zida, koji vodi grupu mladih oficira, rekao je da se bivši šef države nalazi "na sigurnom mestu" i da je fizički i moralno u redu. Zida je rekao da stremljenja za demokratske promene mladih Burkine Faso čiji protesti su doveli do ostavke Kompaorea neće biti "izneverene". On je pozvao međunarodnu zajednicu da razume i podrži naord Burkine u ovim teškim trenucima. Brzi sled događaja koji su počeli time da je Kompaore bio na domak dobijanja skupštinskog odobrenja za promenu ustava a završili su se njegovom ostavku, mnoge je iznenadio jer je Kompaore dugo uspevao da nađača svoje protivnike i poslednjih godina postao je važan regionalni posrednik, piše agencija AP. Burkina Faso je domaćin specijalnim francuskim snagama i važan je saveznik Francuskoj i SAD u borbi protiv islamskih ekstremista u zapadnoj Africi. Međutim francuski predsednik Fransoa Oland je brzo pozdravio odluku Kompaorea da podnese ostavku.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: ORIĆAREB on November 01, 2014, 10:49:37 am

Kako je nastala afrička država Burkina Faso.


Afrički Che Guevara


Burkina Faso bila je francuska kolonija te se u to vrijeme nazivala Gornja Volta (po rijeci Volta). Nezavisnost od Francuske dobiva 1960. Državni udari i promjene vlasti postale su učestala pojava, no u kronologiji pučeva, izuzev ovog današnjeg, svakako valja naglasiti onaj iz 1983. kada je na vlast došao vojni kapetan i marksistički revolucionar Thomas Sankara, čovjek kojeg je nosio nadimak "Afrički Che Guevara".

Danas, dok se čekao konačan pad korumpiranog režima, mnogi stanovnici Burkine Faso prisjetili su se pogubljenog mučenika Thomasa Sankare i njegovog vodstva. Jedan od njih, Seydou Yabre, upravo je tu uspomenu komentirao danas u razgovoru za medije: "Niti jedan lider Afrike nije bio toliko blizak narodu kao što je bio Sankara. Živio je u maloj i skromnoj kući, vozio se na biciklu, a u vrijeme kada je ubijen na računu je imao 350 USD. Imao je neprijatelje u svom najužem krugu jer nikada nije dopuštao vojnim kolegama da zamrače državni novac ili da vode raskošni život. Sankara je imao mnoge neprijatelje jer je otimao kradljivcima i davao narodu i sirotinji. Možda je to učinio preradikalno i prebrzo...".


[attachment=1]
 
PS:
Deo teksta i slika preuzeti sa  Ovog linka (http://www.advance.hr/vijesti/kako-je-ubijen-africki-che-guevara-danasnji-i-ondasnji-drzavni-udari-u-burkini-faso-i-sjecanje-na-godine-anti-imperijalistickog-otpora-kada-je-thomas-sankara-bio-simbol-borbe-za-cijeli-potlaceni-kontinent/). Ceo članak možete pročitati na njemu i svakom preporučujem da to učini. Stvarno je teško biti čovjek na ovom svijetu...


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: Perun on November 02, 2014, 10:27:35 am
Dan nakon državnog udara: Stanovnici Burkine Faso slave rušenje predsjednika Compaorea, vojne frakcije počinju borbu za vlast - zemlji prijeti eskalacija sukoba


Nakon dugih 27 godina predsjednik Burkine Faso, Blaise Compaore, srušen je jučer s vlasti na isti način kako je i sam došao - vojnim državnim udarom. Scenarij donekle podsjeća na prošlogodišnje rušenje egipatskog predsjednika Mohameda Morsija, naime, vojnom udaru prethodili su masovni i intenzivni anti-vladini prosvjedi.

Opširnije o novijoj povijesti Burkine Faso:
Kako je ubijen afrički Che Guevara: Današnji i ondašnji državni udari u Burkini Faso i sjećanje na godine anti-imperijalističkog otpora kada je Thomas Sankara bio simbol borbe za cijeli potlačeni kontinent

Nakon što je predsjednik Compaore jučer srušen s vlasti kontrolu je preuzeo general Honore Traore koji se nametnuo kao vođa pučista. Traore se de facto proglasio (privremenim) predsjednikom ističući kako će on voditi zemlju do idućih predsjedničkih izbora. No, već jutros događa se preokret - jedno drugo istaknuto vojno lice, pukovnik Issaac Zida, poručio je danas kako "poništava" odluku Traorea te kako će on upravljati zemljom nakon što je izveden puč.

Borba za vlast: lijevo - general Honore Traore, desno - pukovnik Issaac ZidaI jedan i drugi imaju svoje lojaliste, vojska je podijeljena između dvojice i ovo bi mogao potencijalno biti vrlo opasan scenarij, a ni eskalacija oružanog sukoba ne može se otpisati u ovakvoj situaciji.

Stanovnici Burkine Faso vjerojatno neće imati utjecaja na ovaj kompleksni proces koji se upravo odvija, no mnogi su i dalje na ulicama glavnog grada Ouagadougoua te slave svrgavanje predsjednika Compaorea.
Trupe lojalne pukovniku Zidi jutros su patrolirale ulicama glavnog grada, pojavili su se odmah nakon što je on putem radio obraćanja poručio kako će on preuzeti kontrolu te "osigurati brzu demokratsku tranziciju, sprečavajući poniranje zemlje u anarhiju".

Neposredno prije no što je Zida pročitao svoj proglas žestoka pucnjava izbila je u blizini predsjedničke palače, no vojni izvori tvrde kako se radilo o "lokaliziranom incidentu".

U nastojanju da jučerašnji puč već danas ne preraste u oružanu borbu za vlast, Zida i Traore, kao i drugi visoki vojni dužnosnici danas su se sastali u glavnom vojnom kampu u Ouagadougouu kako bi raspravili iduće korake i eventualan kompromis.

Razvoj događaja budno prati cijela zapadna Afrika, ali i dvije međunarodne sile: SAD i bivši kolonizator Burkine Faso (zemlja se tada zvala Gornja Volta), Francuska. Naime, korumpirani dugogodišnji predsjednik Compaore bio je jedan od važnijih saveznika i Washingtona i Pariza u ovom dijelu Afrike.

Što se tiče svrgnutog Compaorea, on je već na "sigurnom", vlasti u susjednoj Obali Bjelokosti potvrdile su kako je stigao zajedno s obitelji i pratnjom, no ne navodi se njegova lokacija.

Pukovnik Zida pak poziva Afričku Uniju i regionalni blok ECOWAS da podupru Burkinu Faso u procesu tranzicije. "Ovo nije bio puč već narodni ustanak", rekao je Zida. "Narod ima želje i očekivanja, mi vjerujemo kako smo ih razumjeli", naglasio je.

http://www.advance.hr/vijesti/dan-nakon-drzavnog-udara-stanovnici-burkine-faso-slave-rusenje-predsjednika-compaorea-vojne-frakcije-pocinju-borbu-za-vlast-zemlji-prijeti-eskalacija-sukoba/


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: Dreadnought on November 28, 2017, 12:59:03 pm

Bomba bačena na francuske vojnike


Bomba bačena na francuske vojnike, nekoliko sati uoči dolaska francuskog predsednika Emanuela Makrona u Burkinu Faso, povredila je tri civila.

Francuskog predsednika Emanuela Makrona (L) dočekao je na aerodromu "Uagadugu" predsednik Burkine Faso Roš Mark Kristijan Kabore.


[attachment=1]

Dvojica muškaraca sa kapuljačama bacila su bombu sa motora, pre nego što su pobegli sa lica mesta. Makronov kabinet se još nije oglasio tim povodom.

Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel trebalo bi da drže govore na samitu Afrike i Evropske unije u prestonici Obale slonovače, Abidžanu, sa fokusom na obrazovanje i investiranje u mlade.

izvor (http://www.blic.rs/vesti/svet/docekala-ga-eksplozija-bacena-bomba-na-francuske-vojnike-uoci-dolaska-makrona-u/r1sy9tc)


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: MOTORISTA on March 02, 2018, 01:56:02 pm
Eksplozija i pucnjava u Burkuni Faso - Francuska ambasada: napadnuti smo, potražite sklonište
Tanjug   02.03.2018.

U blizini vojnog štaba i ambasade Francuske u prestonici države Burkina Faso Uagadugu odjekuju eksplozije i čuje se pucnjava, javio je BBC.

[attachment=1]

Prema rečima svedoka, iz jednog automobila izleteli su naoružani muškarci i otvorili vatru, a na fotografijama koje su se pojavile u medijima vidi se gust crni dim. U međuvremenu je policija saopštila da je u toku i odvojeni napad blizu premijerove kancelarije. Francuski ambasador u toj zemlji napisao je na “Tviteru” da je u toku napad, dok je Ambasada SAD savetovala svojim građanima da potraže sklonište.

[attachment=2]

- U toku je napad na Francusku ambasadu i Francuski kulturni centar, potražite sklonište - saopšteno je iz francuske ambasade. Očevici su naveli da se nakon prve jače eksplozije u štabu čulo nekoliko manjih eksplozija i da su pripadnici bezbednosnih snaga opkolili mesto na kojem se čula detonacija. Za sada nije poznato da li ima žrtava. Brukina Faso je meta sporadičnih napada džihadističkih grupa koje su aktivne u području afričkog Sahela.

[attachment=3]

Najmanje 18 osoba je poginulo u avgustu prošle godine u napadu na restoran u Uagaduguu, za koji se smatra da su ga izvršili džihadisti. Za napad u avgustu odgovornost je preuzela grupa "Al kaida u islamskom Magrebu". Za sada nije jasno ko stoji iza napada.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: MOTORISTA on March 03, 2018, 07:47:24 am
Ministar Le Drijan: Napad u Burkini Faso izvele terorističke grupe
Tanjug   02.03.2018.

Šef francuske diplomatije Žan Iv Le Drijan rekao je danas da još niko nije preuzeo odgovornost za napad na francusku ambasadu u Burkini Faso, ali da su ga najverovatnije izvele "terorističke grupe".

Le Drijan je na tv LCI rekao da su meta napada bili Francuska i Burkina Faso, dodajući da to neće odvratiti Pariz od borbe protiv islamističkih ekstremista širom regiona, prenosi Rojters. Islamisti su ranije danas otvorili vatru na francusku ambasadu i štab armije u prestonici Burkine Faso i ubili najmanje sedam vojnika kao i osam ekstremista, saopštili su zvaničnici. U napadima u ovoj zemlji, bivšoj francuskoj koloniji u Zapadnoj Africi, ranjeno je više od 90 ljudi, pa se strahuje da će bilans poginulih porasti.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: MOTORISTA on March 03, 2018, 07:48:21 am
Најмање 30 мртвих у нападима у Буркини Фасо
петак, 02.03.2018.

Уагадугу - Најмање 30 особа је данас погинуло у нападима на Амбасаду Француске и Генералштаб Војске Буркине Фасо у главном граду. Према изворима из здрваствених установа, најмање 85 људи је рањено. По подацима владе, убијено је шест нападача. Главни град Уагадугу рано јутрос су потресле експлозије и пуцњи, за које су званичници рекли да „имају форму терористичког напада” као и да су нападачи били „тешко наоружани”. Очевици су рекли да се пет људи у камионету довезло испред француске амбасаде и отворило ватру уз повике „Алаху акбар”, а да су потом запалили камионет. Уагадугу је протеклих година најмање два пута био на мети исламиста који су нападали странце. Прошлог августа је у нападу на ресторан убијено 18 људи, док су у јануару 2016. екстремисти убили 30 људи у популарном кафићу. (Бета-АФП)

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: MOTORISTA on March 03, 2018, 10:42:52 am
U dvostrukom napadu u BurkiniFaso ubijeno 30 vojnika, 80 ranjeno
Tanjug   03. mart 2018.

U oružanom napadu na ambasadu Francuske i glavni štab oružanih snaga Burkine Faso, koji je izveden u petak u prestonici te zemlje, Ugaduguu, ubijeno je najmanje 30 vojnika, dok je više od 80 osoba ranjeno, javljaju danas francuski mediji.

Ministar za komunikacije Burkine Faso Remi Dandžinu i ministar bezbednosti Kleman Savadogo saopštili su da je ubijeno i ukupno osam napadača, prenosi "Mond". Burkina Faso je bila meta dvostrukog terorističkog napada, u kojem su, nešto pre 10:00 sati po lokalnom vremenu, dve grupe koordinisano napale francusku ambasadu u Ugaduguu i Kamp Gijom, glavni štab oružanih snaga Burkine Faso, navodi "Figaro". Prema neimenovanim francuskim izvorima, najmanje četiri muškarca, naoružana "kalašnjikovima", izašla su iz automobila i pokušala da izvedu juriš na zgradu ambasade, ali nisu uspeli da uđu u kompleks jer su ih pripadnici obezbeđenja u tome sprečili.

Nakon toga, počela je snažna razmena vatre između terorista i lokalnih policajaca pored ambasade, koja je trajala skoro sat vremena, a intervenisale su i francuske specijalne trupe iz misije "Sablja", stacionirane u Burkini Faso, koje su upotrebile helikoptere. Šef francuske diplomatije Žan Iv Le Drijan rekao je u petak uveče da još niko nije preuzeo odgovornost za napad na francusku ambasadu u Burkini Faso, ali da su ga najverovatnije izvele "terorističke grupe", a kako je precizirao, nijedan Francuz nije pogođen u napadima. Le Drijan je na televiziji LCI rekao da su meta napada bili Francuska i Burkina Faso, dodajući da to neće odvratiti Pariz od borbe protiv islamističkih ekstremista širom regiona, preneo je Rojters.

Le Drijan je rekao i da je situacija u okolini ambasade već u petak po podne bila "pod kontrolom". Dok je trajao napad na francusku ambasadu, glavni štab oružanih snaga Burkine Faso, Kamp Gijom - koji je oko kilometar udaljen od ambasade - takođe je bio meta napada, ali većih razmera. Prema rečima zvaničnika Burkine Faso, velika grupa napadača je i tamo došla automobilima, a neki su, ovoga puta, uspeli da pešice uđu u kasarnu. Napadači su, s jakim naopružanjem, brzo otvorili vatru na vojnike, a sukob se proširio i na ulicu. Začula se i jaka eksplozija automobila punog eksploziva, rekao je ministar bezbednosti Burkine Faso Kleman Savadogo, koji je naveo da se u tom trenutku u štabu održavao sastanak o regionalnoj mreži G5 Sahel. Francuski institut, koji se nalazi preko puta vojnog kampa, takođe je pogođen više puta, ali nije bio meta napada.

Izvor iz Burkine Faso navodi da su napadači koristili "kalašnjikove", ali i bacače raketa. Pukovnik Žan Artur Dijaso, zvaničnik ministarstva odbrane Burkine Faso zaudžen za komunikacije, rekao je "Mondu" da su napadači, ušavši u kamp, uzvikivali "Alahu Akbar". Vlada Burkine Fasi je saopštila da su operacije okočane i da je pokrenuta sudska istraga. Francuski predsednik Emanuel Makron je najoštrije osudio ove napade, istakavši rešenost i puno angažovanje Francuske, s partnerima iz G5 Sahela, u borbi protiv terorističkih pokreta. Napadi izvedeni petak u Burkini Faso, bivšoj francuskoj koloniji u Zapadnoj Africi, razlikovali su se od ranijih napada jer su napadači ovoga puta bili profesionalniji nego u prošlosti, a promenila se i vrsta mete. Naime, u napadima u januaru 2016. i avgustu 2017. meta napada bila su javna mesta, dok su se sada na nišanu našli simboličniji i obezbeđeniji objekti.

Izvor: www.novosti.rs


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: MOTORISTA on March 04, 2018, 07:29:52 am
Ogranak Al kaide preuzeo odgovornost za napad u Burkini Faso
Tanjug   03.03.2018.

Ogranak Al kaide u Maliju preuzeo je danas odgovornost za napade u glavnom gradu susedne Burkine Faso, u kojima je u petak ubijeno najmanje 30 ljudi, a više desetina ranjeno.

Napadi grupe Džama Nusrat ul Islam el Muslimin (JNIM) izvedeni su u Ugaduguu na glavni štab vojske i na francusku ambasadu, podsetila je agencija Rojters. Napadi su izvedeni kao odgovor na ubistvo jednog od lidera JNIM Mohameda Hakena el Ankarija, u nedavnim racijama na ekstremiste francuskih snaga. U napadima islamista osmoro je ubijeno, a na desetine ljudi je ranjeno.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: Dreadnought on September 16, 2018, 02:13:45 pm

Džihadisti ubili najmanje osam civila


Vlasti Burkine Faso saopštile su da džihadisti ubili najmanje osam civila u dva napada na istoku te afričke države.


[attachment=1]

U saopštenju se navodi da je pet osoba ubijeno u napadu na džamiju u naselju Dijabiga. U drugom napadu u provinciji Kompijenga ubijena su tri člana iste porodice.

Mete ekstremista su do sada bili pripadnici bezbednosnih snaga.

Predsednik Burkine Faso Mark Kristijan Kabore nedavno je objavio da će bezbednosne snage okončati destabilizaciju na istoku te zemlje, gde su sve češći napadi islamskih ekstremista.

izvor (https://www.blic.rs/vesti/svet/dzihadisti-ubili-najmanje-osam-civila/7b550ez)Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: MOTORISTA on January 05, 2019, 06:37:33 am
Broj poginulih u sukobima u Burkini Faso povećan na 46
Tanjug  05.01.2019.

Vlada Burkine Faso saopštila je danas da je broj poginulih u sukobima u zajednici koji su se desili ranije ove nedelje porastao na 46.

Zvaničnik vlade Remis Danđinou u izjavi pročitanoj na nacionalnoj televiziji rekao je danas da ovaj broj nije konačan sve dok traje istraga oko sukoba, prenosi AP. On je pojasnio da su džihadisti napali etničku zajednicu Mosi u selu Irgu u ponedeljak u nameri da izazovu etničke sukobe i da su zatim stanovnici Irgua ubili sedam pastira pripadnika muslimanske zajednice Fulani u susednoj oblasti, očigledno kao čin odmazde zbog ovog napada. Ova eskalacija etničkih sukoba "preliva" se i u susedni Mali gde su takođe usledili napadi na zajednicu Fulani zbog sumnji da podržavaju ili da ih "regrutuju" ekstremističke grupe. Primetno je da ekstremizam raste u celoj oblasti Sahela u Zapadnoj Africi, prenosi agencija.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: Dreadnought on May 12, 2019, 08:06:03 am

Taoci iz Burkine Faso doputovali u Francusku


Trojica oslobođenih talaca doputovali su iz Burkine Faso na vojni aerodromu u blizini Pariza, gde ih je dočekao predsednik te zemlje Emanuel Makron

Francuski turisti Patrik Pike i Laurent Lasimoilas, zajedno sa još jednim južnokorejskim državljaninom oslobođeni su u vojnoj operaciji u toj zapadnoafričkoj zemlji, nakon što su oteti u susednom Beninu.

U toj akciji ubijena su dvojica francuskih oficira i četvoro terorista.

izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=05&dd=11&nav_category=78&nav_id=1541021)


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: Dreadnought on June 11, 2019, 01:14:19 pm

Nepoznati napadači ubili 19 ljudi


Najmanje 19 ljudi je ubijeno, a 13 ranjeno kada su nepoznati napadači izvršili napad na grad Arbinda i okolinu u sjevernom dijelu Burkine Faso, saopštile su vlasti te zemlje.

U saopštenju se navodi da je napad izvršen u nedjelju, 9. juna. Vlasti ističu da su oružane snage Burkine Faso juče započele operaciju potrage za napadačima.

Stotine ljudi poginulo je zbog nasilja islamista u posljednjih nekoliko mjeseci, a više od 150.000 bilo je prinuđeno da pobjegne pred džihadističkim grupama rasprostranjenim u području Sahela.

Nasilje koje je počelo u Maliju proširilo se na Burkinu Faso, koja je ranije važila za mirniji dio Sahela. Najmanje 95 ljudi ubijeno je u napadu na selo u Maliju, a više od deset lica se vode kao nastala.

Vlasti su zbog pogoršane bezbjednosne situacije u decembru proglasile vanredno stanje u nekoliko pokrajina koje se graniče sa državom Mali. Vanredno stanje produženo je na šest mjeseci nakon napada džihadista na civile u području oko grada Arbinda.

izvor (https://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=340356)
Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: Dreadnought on August 20, 2019, 07:02:05 am

Ubijeno 10 vojnika u Burkini Faso


Neidentifikovani naoružani napadači ubli su u ponedeljak najmanje 10 vojnika u napadu na vojnu bazu na severu Burkine Faso, saopštila je vojska te zemlje.

Kako se dodaje u saopštenju, u napadu je ranjen veliki broj vojnika.

Rojters podseća da je u Burkini Faso ove godine u napadima islamističkih grupa poginulo više stotina ljudi, dok je zbog širenja nasilnih džihadista više od 150.0000 njih bilo primorano da napusti svoje domove.

izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=08&dd=19&nav_category=78&nav_id=1579929)


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: Dreadnought on September 09, 2019, 01:25:20 pm

U dva napada u Burkini Faso ubijeno 29 ljudi


Zvaničnici Burkine Faso saopštili su da je u dva odvojena incidenta ubijeno najmanje 29 ljudi, javio je danas Glas Amerike.

Portparol vlade Remis Danžinou rekao je da je najmanje 15 ljudi ubijeno pošto je kamion koji je prevozio ljude i robu "prešao preko eksplozivne naprave u oblasti Barsalogo", dok jeu drugom incidentu, 14 ljudi poginulo je kada je konvoj kamiona sa hranom napadnut u pokrajini Sanmatenga, rekao je portparol.

Lokalni izvori naveli su da su mnogi od ubijenih u konvoju bili vozači koji su prevozili zalihe hrane za ljude raseljene zbog sukoba.

Milioni ljudi u Burkini Faso suočavaju se sa humanitarnom situacijom bez presedana zbog sve veće gladi, nestabilnosti i raseljavanju, upozorio je nedavno Svetski program za hranu.

UN su navele da je zbog eskalacija sukoba više od 237.000 ljudi napustilo svoje domove.

izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=09&dd=09&nav_category=78&nav_id=1588857)


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: MOTORISTA on October 07, 2019, 07:29:57 am
U napadu džihadista na rudnik zlata ubijeno 20 ljudi
Tanjug 06.10.2019.

Najmanje 20 osoba ubijeno je u napadu verovatno džihadista na rudnik zlata na severu Burkine Faso, saopštili su danas bezbednosni izvori.

Sve se odigralo u petak kada je grupa napadača došla u provinciju Sum i otvorila vatru na zaposlene u rudniku, prenosi Rojters. Detalji napada za sada nisu poznati. Zvaničnici se ovim povodom još nisu oglasili.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: Dreadnought on October 12, 2019, 06:04:51 pm

Napad na džamiju u Burkini Faso, najmanje 16 mrtvih


Naoružana grupa napala je džamiju u Burkini Faso, pišu lokalni mediji, a prenosi Sputnjik.

Napad se dogodio u petak uveče.

"Naoružani muškarci napali su Veliku džamiju u Salmosiju između 19 i 20 sati, usmrtivši najmanje 16 ljudi", rekao je izvor agenciji AFP, dodajući da je 13 ubijeno na licu mesta, a troje je kasnije podleglo ranama.

Broj terorističkih napada u Brukini Faso u poslednje vreme se povećava, sa 60 ljudi koji su izgubili živote u oružanim sukobima od početka septembra.

izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=10&dd=12&nav_category=78&nav_id=1603028)


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: Dreadnought on October 29, 2019, 09:29:58 am

Najmanje 19 mrtvih u napadima ekstremista u Burkini Faso


Napadači za koje se veruje da su islamski ekstremisti ubili su najmanje 19 ljudi tokom vikenda na severu Burkine Faso, javili su lokalni mediji.

Radio Omega je javio da su naoružane osobe napale selo Pobe Mengao u regionu Sahel i ubili najmanje 16 ljudi. Napadači su ukrali motore i druga vozila i spalili prodavnice.

Novinska agencija Burkine Faso javila je da su tri osobe, među kojima je i nastavnik, ubijene u mestu Rounga u provinciji Lorum u petak i subotu.

Ekstremisti povezani s Al Kaidom i Islamskom državom prelaze prethodnih meseci iz Malija u Burkinu Faso, što je dovelo do raseljavanja stotina hiljada ljudi.

izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=10&dd=28&nav_category=78&nav_id=1609694)


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: Dreadnought on November 07, 2019, 08:55:04 am


Teroristički napad na konvoj rudara: Na desetine mrtvih i povređenih


Na desetine osoba je ubijeno i povređeno u terorističkom napadu na konvoj kanadskih rudara u Burkini Faso.

Konvoj autobusa koji je prevozio zaposlene kanadske kompanije za eksploataciju zlata i njihovu vojnu pratnju bio je žrtva oružane zasede u istočnoj Burkini Faso.


[attachment=1]


Kako se navodi u prvim izveštajima, u ovom terorističkom napadaju ubijeno je najmanje 37, a povređeno više od 60 ljudi. Konvoj kompanije "SEMAFO" napale su neidentifikovane naoružane osobe oko 40 kilometara od okna za eksploataciju zlata Est, uprkos pratnji lokalni bezbedonosnih snaga.

Ukupan broj žrtava još uvek nije poznat.

Konvoj kompanije "SEMAFO" napadnut je i 2018. godine, nedaleko od ovog istog okna.

izvor (http://www.novosti.rs/vesti/planeta.299.html:828753-Teroristicki-napad-na-konvoj-rudara-Na-desetine-mrtvih-i-povredjenih-FOTO)


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: Dreadnought on November 18, 2019, 10:00:06 am

Vojska Burkine Faso tvrdi da je ubila 32 "terorista"


Armija Burkine Faso je objavila da je ubila 32 "terorista" tokom operacija na severu te zemlje pod napadima džihadista koji su sve učestaliji i smrtonosniji.

Pre desetak dana 38 ljudi je poginulo u spektakularnom napadu, pripisanog džihadistima, na istoku te zemlje na konvoj kanadske rudarske kompanije "Semafo".

U petak je vojna patrola našla i napala napadače, uz akciju artiljerije i borbu koja je trajala nekoliko sati, saopštila je danas Vojska.

Vojska je navela da je tokom te akcije "oslobodila nekoliko žena koje su teroristi koristili kao seksualne robinje".

Potom je u subotu vojska izvela još jednu ofanzivnu akciju koja je, kako je saopštila, "omogućila neutralizaciju osam terorista i zaplenu velike količine naoružanja" i ponovo oslobadjanje zatočenih žena.

Siromašno opremljene i slabo obučene, vojska, policija i žandarmerija te siromašne države Zapadne Afrike nisu u stanju da zaustave džihadističke napade koji su gotovo svakodnevni.

Sve do narodnog ustanka koji ga je zbacio posle 27 godina vlasti 2014. godine, bivši predsednik Bleš Kompaore igrao je na posrednike, redovno pregovarajući s džihadističkim grupama. Za to vreme je slabio vojsku, a jačao svoju, predsedničku gardu koja je sada raspuštena.

Nova civilna vlast od 2015. godine nije odmah preduzela mere protiv islamističke opasnosti.

Ukupno je u napadima pripisanim džihadističkim grupama, od kojih su neke povezane s Al-Kaidom, a druge s pokretom Islamske države, poginulo je skoro 700 ljudi od 2015. godine, a oko 500.000 je interno raseljenih i izbeglica.

Francuska vojska u Burkini Faso ima bazu s 200 vojnika specijalnih snaga, a u afričkoj oblasti Sahela je ukupno 4.500 francuskih vojnika koji i sve češće intervenišu u Burkini Faso.

U septembru, na vanrednom samitu u Uagaduguu, zemlje Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOVAS) obećale su plan od milijardu dolara tokom četiri godine za borbu protiv džihadista. Taj novac je namenjen jačanju vojski koje se bore s njima u Maliju, Nigeru i Burkini Faso, čime sprečavaju širenje napada džihadista na susedne zemlje.

izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=11&dd=17&nav_category=78&nav_id=1618633)


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: Dreadnought on December 04, 2019, 10:16:55 am


U sukobima u Burkini Faso stradala tri vojnika i 20 ekstremista


Najmanje tri vojnika poginula su u dva napada na severu i severozapadu Burkine Faso, saopštili su večeras izvori bliski pripadnicima snaga bezbednosti.

Dodali su da je oko 20 ekstremista ubijeno.

"Tri vojnika su stradala i četiri su povređena u napadima", naveli su isti izvori i dodali da su snage bezbednosti odgovorile na napade i ubile oko 20 ekstremista.

Burkina Faso, siromašna država zapadne Afrike, suočava se s talasom nasilja poslednjih nekoliko godina.

Napadi su pripisani raznim džihadističkim oružanim grupama, od kojih su neke povezane sa Al Kaidom i Islamskom državom.

Od 2015. godine stradalo je više od 700 osoba i raseljeno je oko 500.000 ljudi.

izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=12&dd=03&nav_category=78&nav_id=1626116)


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: MOTORISTA on December 25, 2019, 08:27:54 am
Najmanje 42 ljudi poginulo u napadu militanata u Burkini Faso
Srna 25.12.2019.

Najmanje 42 ljudi poginulo je u napadu militanata u Burkini Faso, saopštile su vlasti te države.


U saopštenju se navodi da su poginula sedmorica članova lokalnih bezbednosnih službi i da je ubijeno 35 civila. Vlasti dodaju da su pripadnici lokalnih bezbednosnih službi odbili napad i ubili ukupno 80 napadača. Vojska je saopštila da je veliki broj militanata jutros izvršio simultani napad na vojni odred i civile u gradu Arbinda.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: Dreadnought on January 04, 2020, 08:28:15 pm


Najmanje 14 civila poginulo u napadu na autobus u Burkini Faso


Najmanje 14 civila, uglavnom studenata, poginulo je u Burkini Faso kada je autobus u kojem su bili naišao na eksplozivnu napravu, izjavio je lokalni zvaničnik.

U napadu na severozapadu Burkine Faso povredjene su najmanje četiri osobe.

Današnja eksplozija usledila je dan pošto su bezbednosne snage Burkine Faso ubile najmanje 12 napadača na njihove jedinice u provinciji Soum.

Ekstremisti sve češće izvode napade na severu i istoku Burkine Faso, odakle je prošle godine zbog nesigurnosti pobeglo najmanje 500.000 ljudi.

uzvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2020&mm=01&dd=04&nav_category=78&nav_id=1638159)


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: Dreadnought on January 22, 2020, 07:49:21 am


Najmanje 36 poginulih u terorističkom napadu u Burkini FasoNajmanje 36 civila ubijeno je u terorističkom napadu na pijacu u Burkini Faso, u provinciji Sanmatenga, saopštila je Vlada Burkine Faso.

Kako se navodi u saopštenju, naoružani militanti uleteli su u ponedeljak u seosku poijacu u Alamou, gde su pucali na ljude i zatim zapalili celu pijacu.

"Ovi učestali napadi na nedužne civile znak su da je potrebna stvarna saradnja odbrambenih i bezbednosnih snaga", navodi se u saopštenju Vlade Burkine Faso.

Predsednik Burkine Faso, Roš Mark Kabore, pozvao je na obeležavanje dvodnevne žalosti zbog napada, dodajući da za sada još nije poznato ko stoji iza zločina.

Islamističke grupe povezane sa Al Kaidom i Islamskom državom tokom poslednjih meseci izvele su niz napada na civilne i vojne ciljeve, uključujući i miniranje jednog konvoja u novembru prošle godine, kada je poginulo gotovo 40 ljudi.

Burkina Faso je jedno vreme predstavlja retko uporište mira u zapadnoj Africi, ali se ta slika promenila značajnim porastom džihadističkog nasilja u severnom susedu Maliju, koje je rasplamsalo žarišta u samoj Burkini Faso.

izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2020&mm=01&dd=21&nav_category=78&nav_id=1644950)


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: Dreadnought on March 09, 2020, 05:07:07 pm


Oružani napad u Burkini Faso, ubijene 43 osobe


Neidentifikovani napadači ubili su najmanje 43 osobe u severnoj Burkina Faso u nedelju.

Kako prenosi Rojters, vlada Burkine Faso saopštila je da je to jedan od najsmrtonosnijih takvih napada.

Napad se dogodio u dva sela u severnom regionu, blizu granice sa Malijem.

Džihadističke grupe i etničke milicije više puta su se izvodile smrtonosne napade na civile u tom području.

izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2020&mm=03&dd=09&nav_category=78&nav_id=1664294)


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: Dreadnought on March 14, 2020, 02:45:47 pm


Mirovnim snagama UN predato dvoje kidnapovanih


Žena iz Kanade i Italijan koji su kidnapovani 2018. godine u Burkini Faso, oslobođeni su i predati mirovnim snagama UN u susednom Maliju.

Oni su u dobrom opštem stanju, saopštio je predstavnik misije, prenosi Rojters.

U vreme dok su u Burkini Faso aktivno delovali terorističke grupe Al Kaida i Islamska država, Kanađanka i Italijan proglašeni su nestalim tokom proputovanja kroz ovu afričku zemlju.

Predstavnik misije UN rekao je da će oni biti predati vlastima Malija.

izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2020&mm=03&dd=14&nav_category=78&nav_id=1666374)


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: Dreadnought on May 30, 2020, 05:32:20 pm


Burkina Faso: U napadu na konvoj ubijeno 15 ljudi


Najmanje 15 ljudi ubijeno je u napadu na konvoj trgovaca u gradu na sjeveru Burkine Faso, saopštila je danas Vlada.

Napad je izvela grupa nepoznatih lica, a nekoliko lica je ranjeno, dok se mnogi vode kao nestali.

Burkina Faso praktično od 2017. godine ratuje sa gerilcima koji su povezani sa Al kaidom i "Islamskom državom". Stotine ljudi ubijeno je u proteklih godinu dana u ovoj državi, a više od pola miliona napustilo je svoje domove zbog stalnih napada i etničkih i vjerskih tenzija.

Vojska Burkine Faso uništila je 28. maja kamp militanata na sjeveru zemlje. U ovom napadu poginulo je 10 islamista i jedan vojnik.

izvor (https://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=386176)


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: MOTORISTA on November 22, 2020, 02:16:45 pm
Ubijen američki državljanin
IZVOR: TANJUG NEDELJA, 22.11.2020.

Uagadugu -- U glavnom gradu zapadnoafričke države Burkine Faso, Uagadugu, ubijen je američki državljanin, saopštio je Stejt department.

Stejt departmen navodi da nema informacija da je ta osoba imala bilo kakve veze sa američkom vladom, ali je odbio da pruži više informacija radi poštovanja privatnosti njegove porodice. AP je razgovarao sa četvoricom vladinih i vojnih zvaničnika koji su potvrdili da je na muškarca pucano u subotu ujutru ispred vojnog kampa Baba Si na periferiji glavnog grada Uagadugua, nakon što je ignorisao upozorenje vojnika da se zaustavi.

Muškarac je preminuo od posledica prostrelnih rana. Vlada Burkine Faso je saopštila da će kasnije objaviti saopštenje o njegovoj smrti.

Izvor: www.b92.net


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: Dreadnought on January 06, 2021, 08:58:19 am


U napadu u Burkini Faso šest mrtvih


Najmanje šest osoba ubijeno je na severu Burkine Faso u napadu džihadista, saopštile su večeras lokalne vlasti.

"Naoružani napadači napali su u ponedeljak u selo Lumbila i ubili šest osoba medju kojima dva civila koji rade za snage bezbednosti", navele su tamošnje vlasti i dodale da je bilo oko 100 napadača.

Oni su napali nekoliko lokacija u tom selu, ukrali hranu i zapalili nekoliko kuća.

Više od 100 ljudi ubijeno je tokom prošle godine u Burkini Faso koja se graniči sa Malijem i Nigerom, koji su takodje na meti redovnih napada džihadista od 2015. godine.

izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2021&mm=01&dd=05&nav_category=78&nav_id=1791274)


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: Dreadnought on April 27, 2021, 02:39:30 pm


Quote
Abducted Westerners killed in eastern Burkina Faso, security sources say

Two Spanish citizens and an Irish national who were abducted by gunmen in eastern Burkina Faso have died, senior Burkina Faso security sources said on Tuesday.


https://youtu.be/QKdKZbNrfAY


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: Dreadnought on May 04, 2021, 10:22:18 am


Quote
Dozens killed in suspected jihadist attack in eastern Burkina Faso

At least 30 people were killed by gunmen in eastern Burkina Faso​ Monday, according to the government. The attack​ occurred in Kodyel village in the Komandjari province near the border with Niger, government official Labidi Ouoba told the Associated Press by phone after fleeing the attack.https://youtu.be/Kim5uyuLy8Q


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: Dreadnought on June 05, 2021, 01:47:18 pm


Napali selo, ubili 100 ljudi, spalili kuće


Naoružani napadači ubili su 100 civila u napadu na jedno selo na severu Burkine Faso, saopštila je vlada te afričke zemlje.

Napadači su izveli napad tokom protekle noći i pobili stanovnike sela Solhan, a njihove domove spalili, dodaje se u saopštenju, preneo je Rojters.

Vlada je napadače označila kao teroriste. Druge pojedinosti za sada nisu navedene.

Ranije danas je objavljeno da vojska sprovodi operaciju čišćenja terena da pronađe napadače, rekao je bezbednosni izvor.

Napadači su sa sobom odneli razne stvari koje pripadaju meštanima kao što su motocikli, stoka.

Vojnim snagama u Burkini Faso pomaže grupa Volonteri za odbranu otadžbine. Oni su formirani u decembru 2019. i uz oružane snage deluju u misijama nadzora, informisanja i zaštite posle obuke od 14 dana. Oni se takođe često bore zajedno sa vojskom.

Napad na mesto Tadarjat dogodio se dve nedelje posle druga dva napada u istoj zoni kada su ubijene četiri osobe.

Od 5. maja i ponovnog jačanja ekstremističkih napada oružane snage Burkine Fasu pokrenule su veliku operaciju u severnoj oblasti i u Sahelu. Iako se organizuju brojne aktivnosti one ne uspevaju da zaustave spiralu nasilja. U nasilju je od 2015. godine umrlo više od 1.300 ljudi a više od milion je raseljeno bežeći iz zona gde ono vlada.

izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2021&mm=06&dd=05&nav_category=78&nav_id=1869644)


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: MOTORISTA on June 06, 2021, 07:47:32 pm
Novi bilans: Broj mrtvih u napadu militanata u Burkini Faso popeo se na 138
Tanjug 06.06.2021.

Broj mrtvih u oružanom napadu militanata na selo Solhan, na severoistoku afričke zemlje Burkine Faso, povećao se na 138, pošto je prethodno saopšteno da je ubijeno 100 civila.

Ovo je najsmrtonosniji napad ekstremnih militanata otkako je nasilje izbilo na severu zemlje 2015. godine, a najmanje sedmoro dece je ubijeno. Vlada Burkine Faso je objavila trodnevnu žalost zbog žrtava napada.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: MOTORISTA on June 06, 2021, 08:07:47 pm
Burkina Faso: Broj ubijenih u terorističkom napadu porastao na 160
SVET Autor: Anadolija 06. jun. 2021

Broj poginulih u terorističkom napadu u selu na severu Burkine Faso povećan je na 160, javlja agencija Anadolija.

Mnoge osobe ranjene u selu Jaghga su u teškom stanju, javlja ova agencija. U zemlji je proglašena trodnevna žalost koja je počela u subotu, a mnoge međunarodne organizacije osudile su napad. Među njima je i generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš, koji je pozvao međunarodnu zajednicu na podršku zemljama regiona koje se bore protiv terorizma.

Tokom napada teroristi su otvorili vatru na meštane i zapalili više kuća i lokalnu pijacu u selu na severu Burkine Faso. Burkina Faso je od 2015. godine poprište čestih terorističkih napada. Prema podacima Ujedinjenih nacija (UN), teroristički napadi na vojsku i civile su primorali na raseljavanje 1,1 milion ljudi u toj zemlji. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za poslednji napad.

Burkinu Faso su pre pet godina preplavili džihadisti povezani sa Al Kaidom i Islamskom državom.

Izvor: www.n1info.com


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: MOTORISTA on June 07, 2021, 05:42:38 am
Pronađena tela 160 civila, trodnevna žalost u Burkini Faso
Tanjug 06. 06. 2021.

BROJ mrtvih u oružanom napadu militanata na selo Solhan, na severoistoku afričke zemlje Burkine Faso porastao je na 160, nakon što je prethodno saopšteno da je ubijeno 138 civila.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, sa današnjim danom ukupno 160 tela izvučeno je iz, kako su naveli lokalni zvaničnici, masovnih grobnica. U napadu koji se desio u subotu ujutro spaljene su kuće i lokalna pijaca. To je najsmrtonosniji napad ekstremnih militanata otkako je nasilje izbilo na severu zemlje 2015. godine, a među ubijenima je i najmanje sedmoro dece.

Vlada Burkine Faso je objavila trodnevnu žalost zbog žrtava napada.

Nijedna grupa za sada nije preuzela odgovornost za napad, ali su napadi islamista uobičajeni u Burkini Faso, posebno u pograničnim područijma.

Izvor: www.novosti.rs


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: MOTORISTA on June 23, 2021, 05:19:55 am
Napad na severu Burkine Faso
Tanjug 22.06.2021.

Najmanje 11 policajaca ubijeno je u zasedi na severu Burkine Faso, izjavio je danas bezbednosni izvor.

Još dva izvora potvrdila su da je došlo do napada ne iznoseći detalje, preneo je Rojters. Vlasti Burkine Faso nisu odmah mogle da komentarišu napad.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: Dreadnought on June 24, 2021, 04:12:47 pm


Deca vojnici počinila masakr nad više od 130 ljudi


Masakr izvršen na početku meseca na severoistoku Burkine Faso, u kojem je ubijeno više od 130 ljudi, delo je uglavnom dece između 12 i 14 godina, saopšteno je danas iz UN i administracije ove afričke države.

Naoružani napadači upali su u selo Sohan u večernjim časovima 4. juna, otvorili su vatru na meštane i zapalili kuće. To je bio najteži napad u proteklih nekoliko godina u oblasti gde su aktivni džihadisti povezani sa "Islamskom državom" i Al Kaidom.

Portparol administracije Useni Tambura rekao je da su većina napadača bila deca, što je izazvalo osudu UN.

- Snažno osuđujemo vrbovanje dece i adolescenata u paravojne formacije. Ovo je teško kršenje njihovih osnovnih prava - saopšteno je danas iz UNICEF-a.

Lokalni zvaničnici sa severa Burkine Faso, gde džihadisti kontrolišu velike oblasti, navode da su islamističke organizacije tokom protekle godine koristile decu vojnike ali da je napad izvršen početkom meseca bio najteži do sad.

izvor (https://www.kurir.rs/planeta/3715913/afrika-deca-masakr-vojska)


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: MOTORISTA on August 06, 2021, 09:08:56 am
U napadu naoružane grupe poginulo 30 osoba
Tanjug 05.08.2021.

U napadu naoružane grupe na severu Burkine Faso poginulo je 11 civila, 15 vojnika i četvorica pripadnika civilne milicije koju podržava vlada, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Neidentifikovani napadači napali su juče oko podneva sela u blizini grada Markoje na granici sa Nigerom, preneo je Rojters. Oni su potom izveli napad na snage bezbednosti koje su odgovorile, saopštilo je Ministarstvo.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: MOTORISTA on October 04, 2021, 03:15:06 pm
Osam vojnika Burkine Faso ubijeno u napadu, petoro ranjeno
Tanjug 04.10.2021.

Najmanje osam vojnika Burkine Faso ubili su militanti, a petoricu ranili u napadu koji se dogodio na severu zemlje, saopštil je danas pet bezbednosnih izvora.

Kako navodi jedan od izvora, napad na vojne snage izvršen je jutros u provinciji Sanmatenga na severu zemlje, a broj poginulih mogao bi da raste, preneo je Rojters. Agencija navodi da vlada Burkine Faso nije bila dostupna za komentar. Nijedna grupa još nije preuzela odgovornost za napad.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: Dreadnought on October 13, 2021, 08:50:32 am


Quote
Burkina Faso tries alleged killers of iconic Marxist revolutionary Sankara 33 years after his murder

In Burkina Faso, 14 suspects have gone on trial for the murder of Thomas Sankara in 1987. Many in the country expect the long-awaited court case could unveil the murky circumstances surrounding the death of the revolutionary leader.https://youtu.be/Ktp7kwpNS2k


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: MOTORISTA on November 01, 2021, 06:11:00 am
U sukobu u Burkini Faso poginulo pet policijaca i 15 napadača
Blic 31.10.2021.

Neidentifikovani naoružani muškarci ubili su pet policajaca u napadu na snage bezbednosti na severu Burkine Faso u ranim jutarnjim satima, a u kom je poginulo oko 15 napadača, saopštilo je danas Ministarstvo bezbednosti.

Napad se dogodio u provinciji u pograničnoj oblasti u blizini Malija, gde su islamističke grupe koje su povezane sa Al Kaidom i takozvanom Islamskom državom pojačale napade poslednjih godina uprkos međunarodnim naporima da ih suzbiju. Napadači su izvršili napad u pet sati ujutru, a oko 15 njih je ubijeno u sukobu koji je usledio, saopštilo je ministarstvo.

Islamistički napadi su porasli širom afričkog regiona Sahel, a u njima je ubijeno hiljade ljudi i proterani su milioni iz domova u Burkini Faso, Maliju i Nigeru. Samo u Burkini Faso, kako se navodi, raseljeno je oko 1,2 miliona ljudi zbog nasilja.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: MOTORISTA on November 03, 2021, 06:14:36 am
Živeo skromno, smanjio sebi i drugim državnicima platu: Sumnja se da mu je blizak prijatelj zabio nož u leđa
Milijana Milikšić 02.11.2021.

Punih 34 godine nakon šokantnog ubistva tadašnjeg predsednika Burkine Faso Tomasa Sankare 14 optuženih za saučesništvo u zločinu naći će se na suđenju.

[attachment=1]

- Ovo sam čekala dugo vremena. Želim da znam istinu i ko je to uradio – rekla je BBC-u Sankarina udovica Marijam.

Harizmatičnog panafrikanca, poznatijeg kao “afrički Če Gevara” ubili su u 37. godini života vojnici tokom puča 15 oktobra 1987, nakon čega se na vlast uspeo njegov blizak prijatelj Blez Kompaore, brat svrgnutog predsednika Fransoa, koji je danas među 14 optuženih. Kompaore je u egzilu u susednoj Obali Slonavače, u koju je pobegao nakon što je bio primoran da podnese ostavku tokom masovnih protesta 2014. On je do sada više puta porekao umešanost u Sankarino ubistvo i bojkotuje suđenje.

Afrička ikona

BBC piše da je Sankara i danas svojevrsna ikona širom Afrike - nalepnice sa njegovim likom krase taksije širom zapada kontinenta, dok ga dole u Južnoj Africi radikalni opozicionar Julius Malema navodi kao svoju inspiraciju.

- Za nas je Sankara bio patriota. Voleo je svoje ljude. Voleo je svoju zemlju. Voleo je Afriku. Dao je svoj život za nas – kaže Luk Damiba, generali sekretar Memorijalnog komiteta “Tomas Sankara”.

Pod njegovom vladavinom zemlja je preimenovana od Gornje Volte u Burkina Faso, što znači “zemlja uspravnih ljudi”. Sankara je živeo skromno. Smanjio je sopstvenu platu, kao i svih državnih službenika. Zabranio je upotrebu državnih šofera i kupovanje avionskih karata za prvu klasu. Obrazovanje je bio ključni prioritet. Dok je on bio na vlasti pismenost se sa 13 odsto iz 1983. četiri godine kasnije popela na 73 odsto. Takođe je nadgledao tadašnju veliku nacionalnu kampanju vakcinacije. Preraspodelio je zemlju lokalnih poglavica i davao je direktno siromašnim farmerima, što je dovelo do velikog povećanja proizvodnje pamuka. Sankara je pozivao na ujedinjenje Afrike protiv onog što je nazivao “neokolonijalizmom” institucija kao što su Međunarodni monetarni fond i Svetska banka.

- Onaj koji vas hrani kontroliše vas – govorio je.

Čuvanje uspomene

Usvojio je anti-imperijalističku spoljnu politiku koja je izazvala dominacija Francuske, koja je zadržala veliki uticaj u mnogim svojim bivšim afričkim kolonijama, poput Burkine Faso. Sankarina udovica je optužila Francusku da stoji iza njegovog ubistva.

- On ostaje moj predsednik. Ono što je uradio za stanovništvo ohrabruje nas mlade ljude da radimo kao što je on – rekao je BBC-u student Univerziteta Tomas Sankara u prestonici Uagadugu.

Bronzana statua Tomasa Sankare visoka šest metara otkrivena je u njegovom Memorijalnom parku u Uagaduguu 2019, koja je izmenjena godinu dana kasnije nakon žalbi ljudi da ne liči na bivšeg predsednika. Damiba je rekao da su u toku planovi za proširenje ovog parka, uključujući 87 metara visok toranj koji gleda na prestonicu. Tu će se naći i Sankarin mauzolej, bioskop i medijska biblioteka sa njegovim imenom, kako bi se Sankarine revolucionarne ideje prenele na buduće generacije.

[attachment=2]

“Drakonska politika”

Organizacije za ljudska prava kritikovale su Sankarinu radikalno levu politiku kao “drakonsku”. Izveštaj “Amnesti internešenela” iz 1986. otkriva da su navodni politički protivnici bili u pritvoru bez suđenja i da su teško mučeni.

- Mislim da je previše sporo prihvatao ideju pluralističke demokratije, a oni koji bi mu se suprotstavili nisu mogli da govore s njim i da se čuju – rekao je Serž Teofil Balima, bivši ministar informacija u Sankarinoj vladi - Želeo je da ljudima da moć pa je prebacivao ovlašćenja na proletere koji su vodili Komitete za odbranu revolucije (CDR), koji su regrutovani da uvedu moral u javni i privatni život. U stvari, zatečeni su u zlostavljanju koje je diskreditovalo njegovu vlast - rekao je on.

BBC podseća da je bivši predsednik Žan Baptist Uedraogo, kojeg je Sankara svrgnuo s vlasti, u intervjuu 2020. naveo da je ubijeni lider imao “dozu cinizma i političkog makijavelizma”.

Zašto se dosad čekalo na suđenje?

Sankarin brat Pol rekao je da je porodica čekala dugo vremena na suđenje njegovim ubicama.

- Čekali smo tokom svih 27 godina režima Bleza Kompaorea. Pod njegovom vladavinom nismo mogli ni da sanjamo o mogućnosti suđenja – objasnio je.

Sankarina udovica je podnela krivičnu tužbu 1997. zbog njegovog ubistva, ali je Vrhovnom sudu trebalo 15 godina da presudi da se istraga može nastaviti. Međutim, malo je napretka ostvareno na tom planu, sve dok Kompaore nije svrgnut 2014. Sledeće godine iskopani su njegovi navodni ostaci, ali DNK analiza to nije mogla da potvrdi. Burkina Faso je 2016. zatražila od francuske vlade da objavi vojna dokumenta o Sankarinom ubistvu. Ta dokumenta su deklasifikovana i preneta u Burkinu Faso u tri faze, od čega je poslednja bila u aprilu.

Ko je još na suđenju?

Kompaorin bivši šef generalštaba, general Žilber Dendjere i 11 ostalih naći će se pred vojnim tribunalom pod optužbom za “napad na državnu bezbednost”, “saučesništvo u ubistvu” i “sakrivanje tela”. Dendjere je već u zatvoru, osuđen je na 20 godina zbog učestvovanja u neuspelom puču 2015. Među optuženima je i Djebre Žan Kristof, lekar koji je potpisao smrtovnicu u kojoj je naveo da je predsednik umro prirodnom smrću. On je optužen za falsifikovanje javnih dokumenata.

[attachment=3]

Hjasintu Kafandu, bivšem Kompaorevom šefu bezbednosti, sudi se u odsustvu. Za njim je izdata međunarodna poternica pod optužbom da je predvodio grupu koja je ubila Sankaru i 12 drugih ljudi.

Kako će suđenje uticati na zemlju?

BBC navodi da su postojali strahovi da će suđenje dodatno destabilizovati Burkinu Faso, koja se već muči sa čestim napadima džihadističkih grupa povezanih sa Al Kaidom i Islamskom državom. Kompaore i dalje ima značajan uticaj u zemlji i neki analitičari su upozorili da delovi vojske koji su mu lojalni mogu da naprave probleme. Ali, malo je znakova da će tako i biti. Štaviše – predsednik Roš Mark Kristijan Kabore nada se da će suđenje smanjiti tenzije i ojačati nacionalno pomirenje.

- Ne verujem da takvo suđenje može podstaći nestabilnost – ocenio je analitičar Međunarodne krizne grupe (ICG) Matje Pelerin u aprilu 2020 - Pomirenje se teško postiže bez pravde – dodao je on.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: MOTORISTA on November 15, 2021, 07:07:24 am
Najmanje 20 poginulih u napadu pobunjenika na vojnu policiju na tromeđi Burkini Faso sa Nigerom i Malijem
Tanjug 14.11.2021.

Najmanje 19 vojnih policajaca i jedan civil poginuli su danas u napadu pobunjenika u Burkini Faso, saopštip je ministar bezbednosti Maksim Konesaid.

Prema njegovim rečima, napad se dogodio na severu zemlje, na tromeđi sa NIgerom i Malijem, gde su aktivni islamski militanti. On je dodao da su pronađene 22 osobe koje su preživele napad, prenosi Rojters.

Napad na stanicu vojne policije u blizini rudnika zlata dogodio se dva dana nakon što je sedam policajaca ubijeno u drugom napadu u tom regionu. Islamističke militantne grupe povezane sa Al Kaidom i Islamskom državom aktivne su na tom području gde je nekoliko država, među kojima Francuska, Čad, Niger, Mali i Burkina Faso, rasporedilo stotine vojnika.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: Dreadnought on November 21, 2021, 03:12:24 pm


Quote
Burkina Faso protesters BLOCK French military convoy, soldiers WOUND at least 3

Burkina Faso protesters held a civilian blockade of a French military convoy heading to Niger, angered over France’s involvement in the country’s fight against Al-Qaeda and IS-affiliated jihadists. At least three protesters were reportedly wounded by French soldiers.https://youtu.be/rkTOoNTN8-s


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: Kubovac on November 23, 2021, 09:02:31 am
Dečak iz Burkine Faso oborio praćkom dron francuske vojske

Francuski vojni konvoj blokiran je u Burkini Faso već puna četiri dana. Konvoj su blokirali učesnici protesta koji su uznemireni aktivnostima bivše kolonijalne sile koja slobodno operiše u zemlji i regionu pod izgovorom borbe protiv islamističkih grupa.

Nekoliko demonstranata je i ranjeno, nakon što su francuski vojnici ispalili hice upozorenja u civile koji protestuju. Prema navodima policije, niko od povređenih nije životno ugrožen. Ranjavanja su posledica hitaca upozorenja ispaljenih u zemlju a koji su pogodili ljude u noge.

“Danas su pucali na nas iz teškog oružja. Prvo su pucali u vazduh, a zatim su pucali i ranili ljude. Da li je to normalno?”, rekao je demonstrant Mahamadi Savadogo novinskoj agenciji AP. “Vi ste u našoj zemlji, iako ste kolonizovali Afriku, postoje stvari koje ne možete da radite.”

Francuski vojnici su bili na putu za Niger kada su zaustavljeni. Francuska ima oko 5.000 vojnika u regionu Sahela zbog navodne borbe protiv islamista. Njihovo prisustvo u Burkini Faso, međutim, ograničeno je na zahtev vlade.

Meštani smatraju da su francuske snage odgovorne za pogoršanje bezbednosne situacije i da naoružavaju razne oružane grupe. Deo razloga za blokadu u Kaji je bio to što su stanovnici želeli da vide šta Francuzi prevoze u svojim vozilima.

Heroj protesta protiv francuske vojske je trinaestogodišnji Aliju Savadogo koji je svojom praćkom oborio izviđački dron francuske vojske, nakon čega su ga učesnici protesta nosili na rukama i slavili njegov čin.

Izvor: https://princip.info/2021/11/22/decak-iz-burkine-faso-oborio-prackom-dron-francuske-vojske/

https://www.youtube.com/watch?v=JvYPmCh1j5s

 :super :super


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: MOTORISTA on November 23, 2021, 11:21:16 am
Svaka mu čast! ;D


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: Dreadnought on December 09, 2021, 10:58:52 am


Quote
Burkina Faso PM resigns following protests over jihadist violence

Burkina Faso’s premier and government resigned Wednesday as protests mounted against officials’ inability to combat a wave of jihadist attacks that have killed thousands.
https://youtu.be/m7mHqFN8mG4


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: MOTORISTA on December 10, 2021, 07:25:45 am
Ekstremisti ubili 14 pripadnika građanske milicije koju podržava vlada u Burkini Faso
Tanjug 09.12.2021.

Neidentifikovani naoružani napadači ubili su danas najmanje 14 pripadnika građanske milicije koju podržava vlada u Burkini Faso, saopštile su vlasti, dan nakon što je predsednik Ros Kabore smenio premijera Kristofa Dabirea zbog pogoršanja bezbednosne situacije.

Predsednik Kabore smenio je premijera u sredu zbog eskalacije bezbednosne krize koja je do sada odnela hiljade života i dovela do uličnih protesta na kojima je zatražena njegova smena, prenosi Rojters.

Burkina Faso, jedna od najsiromašnijih zemalja zapadne Afrike, ugrožena je napadima pobunjenih grupa povezanih sa Al Kaidom i Islamskom državom od 2016. godine, a u kojima je ubijen veliki broj civila i preko million stanovnika raseljeno.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: MOTORISTA on December 22, 2021, 08:36:30 am
Pokolj zbog krvavog zlata: Masakr koji su izvršila do zuba naoružana deca
SVET Autor: Ana Tašković 21. dec. 2021

Masakr u Solhanu u severnom delu Burkine Faso, dogodio se tokom dve noći izuzetne brutalnosti u junu 2021. godine. Muškarci su upucani dok su spavali napolju, provodili su dane pod zemljom gušeći se u prašini, kopajući i tražeći zlato. Ubila su ih deca - neka su imala manje od 12 godina i muškarci koji su stigli na motirima i bili su podstaknuti u ubilačkom pohodu, ističu svedoci, a prenosi CNN.

https://youtu.be/hd0q2asNKzg

Dobro su poznavali selo. Dok je masakr trajao policija je otišla. U pomoć je pritekla vojska i to na nekoliko sati ujutru, ali je otišla pre sumraka, puštajući napadače da se vrate i sledeće noći da spale selo i najverovatnije ukradu ono što je ostalo od zlata. Na kraju je prema procenama izvora lokalne policije i drugih zvaničnika, poginulo negde između, 170 i 200 ljudi, a i dalje ostaje najsno ko su ubice, prenosi CNN. Ubistva su ubrzo izbledela sa međunarodnih naslovnih strana, apsorbovana u ritmove upornog nasilja u regonu Sahela, sušnom delu zemlje u sendviču pustinje Sahare i afričke savane i pogođeni klimatskim vanrednim stanjem.

U udaljenim zajednicama u Sahelu, džihadisti imaju sve veću vlast. Ipak jedan verovatni krivac za ovaj napad, lokalna filijala Al Kaide JNIM, osudio je brutalnost napada. Drugi glavni osumnjičeni ISIS, odlučio je da za to okrivi Al Kaidu. Desetine intervjua CNN-a sa preživelima, lokalnim svedocima, zvaničnicima Burkine Faso oslikavaju najpotpuniju i najuznemirujuću priču o divljanju počinjenom tokom 48 sati, delimično od strane dece, a koje vojska Burkine Faso nije mogla da zaustavi. Ipak mali broj zvaničnika ili svedoka se slaže oko motiva napada. Da li su deca napadači poslata po Solhanovo zlato, kao valutu za svoje islamističke gospodare? Da li je to bilo kazneno ubistvo koje su džihadisti naredili protiv seljana lokajlnih vladi?

https://youtu.be/sYht1Lc6GBI

I pored podrške EU i Pentagona nasilje u Burkini Faso je skočilo poslednjih godina. Kriza u ovoj državi prestavlja pretnju. Američki zvaničnici su opisali da „divlja požar terorizma“ u Sahelu, da su Al Kaida i ISIS u maršu u Zapadnoj Africi sa ciljem da izgrade novi kalifat. Nezakonito zlato se pojavilo kao ključni izvor finansiranja za džihadističke grupe koje su zaplenile takozvane „neformalne rudnike“. Bachir Ismael Ouedraogo, ministar energetike i rudnika Burkine Faso, rekao je za CNN da je zemlja izgubila 20 tona zlata kroz neformalno iskopavanje i izvoz svake godine u vrednosti od otprilike milijardu dolara na otvorenom tržištu.

Prva noć: Masakr

Zarobljeno u sušnim ravnicama oko 400 kilometara severoistočno od glavnog grada Uagadugua, Solhanovo zlato je jedina imovina sela i njegovo prokletstvo. Satelitski snimci sela pokazuju štetu koju je neformalno rudarenje nanelo. Milicija koju podržava lokalna vlada, pruža određenu sigurnost. Ipak u noći 4. juna, Solhan je ostao bez odbrane. Više od 100 džihadista, motociklima primećeno je tog popodneva na oko 20 kilometara od Solhana. Vojska je upozorena na mogući napad. Čini se da je zlato odredilo prioritete napadača. Rudnici u Musigi, malom naselju istočno od Solhana, bile su prve koje su pogođene. Mnogi od preživelih, svedoci i zvaničnici tražili su anonimnost radi svoje bezbednosti.

„Lica su ima bila prekrivena šalovima. Bilo ih je mnogo na biciklima i počeli su da pucaju. Počeo sam da trčim da se spasem – 30 kilometara, cela noći, na sigurno“, rekao je rudar koji kaže da nije video decu u ovoj grupi, a druga dva zvaničnika su negirala umešanost dece. Rudari iz Solhana su pogrešno protumačili daleku pucnjavu iz Musige, za koju su mislili da dolazi vojska u rutnisku potrolu. Prvi pucnji u Solhanu bili su kod rudnika.

„Kopači zlata su prvi upali u zasedu, nasumično su ubijeni“, rekao je policijski izvor, dok je opisivao stravičnu scenu. Jedan rudar kaže da su neke žrtve ubijene dok su spavale napolju, a da su drugi zaklani dok su radili, zarobljeni pod zemljom. Drugi rudar je rekao: „Ljudi su počeli da izlaze iz jama i da beže kako bi spasili svoje živote“. Neki svedoci napada i zvaničnici su izjavili da su napadači sigurno imali detajlna saznanja o Solhanovom rasporedu. Napadači su otišli u zoru, a jedan svedok kaže da su ljudi iz sela krenuli da izlaze napolje oko pet sati ujutru.

„Nisam mogao da izbrojim koliko je leševa bilo pored puta“, priseća se on. „Gde god da krenete, tela su ležala okolo“. Onda je stigla i vojska. „Ovo je Burkina Faso. Nema brzo odgovora. Da su napadači znali da bi vojska došla za 30 ili 40 minuta, ne bi napali“, rekao je jedan rudar.

https://youtu.be/kRKVK3QY4-4

Kada je vojska stigla nije preostalo ništa drugo nego sahraniti mrtve. „Iskopali su veliku rupu. Nije bilo drugog rešenja“, kaže.

Druga noć: Uništenje

Napadači su se vratili i sledeće večeri. Svedoci kažu da su sada hteli da iskorene i opljačkaju sve što je ostalo.

„Počeli su da pale. Ušli su u kuće. U prodavnicama su uzimali odeću, piće, novac pa stavljali u svoja vozila“.

Jedan preživeli kaže da im je sve spaljeno i da su izueli pirinač, šećer, ulje i kutije sa drugim stvarima. Zvaničnik rudarstva je rekao da je u nasilju zaklano i 80 ovaca. Mladići koji su preživeli napad tražili su lekove za psihološku traumu.

„Davali su im tablete ili injekcije, jer kažu da nisu mogli da zatvore oči, jer su i dalje mogli da vide leševe“.

Prodavnice i kuće su spaljene, nizovi zgrada su se urušili i ostale su samo kapije. Čaure su ležale na zemlji. Razmere nasilja su iznenadile neke zvaničnike.

Teška situacija

Prikaz nasilja je još jednom istakao brzo pogoršanje društvenih struktura i bezbednosti u regionu Sahela. Američki zvaničnik je rekao da je kriza podstaknuta lokalnim partnerstvima između džihadista, a ne prilivom boraca ISIS-a nakon raspada bivšeg kalifata ISIS-a u Iraku i Siriji.

https://youtu.be/rc8BjVOxePk

U Burkini Faso i njenim susedima, naoružane islamističke grupe su ubile više od 800 civila u napadima samo tokom 2021. godine, navodi Hjuman Rajts Voč. Značajni delovi nestabilnog severa Burkine Faso ostaju van kontrole vlade. Dugotrajne zloupotrebe od strane vojske takođe su zakomplikovale njen odnos sa ključnim državama koje joj pružaju vojnu podršku, Francuskom i SAD-om. Organizacija za ljudska prava se takođe suočavaju sa poteškoćama.

Izvor: www.nova.rs


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: MOTORISTA on December 27, 2021, 07:44:41 am
Islamski ekstremisti ubili 41 osobu na severu Burkine Faso
SVET Autor: Beta 26. dec. 2021

Islamski ekstremisti ubili su prošle nedelje 41 osobu u napadu na severu Burkine Faso, uključujući i istaknutog vođu dobrovoljačke grupe koja pomaže vojsci zemlje, saopštila je vlada.

Portparol vlade Alkasum Majga proglasio je dvodnevnu žalost posle smrtonosne zasede na konvoj u provinciji Lorum u četvrtak. Među žrtvama je i lider dobrovoljca Sumaila Ganame, poznat i kao Lađi Joro. Predsednik Burkine Faso Rok Mark Kristijan Kabore rekao je da je Ganame umro za svoju zemlju i da „mora da bude primer odlučne posvećenosti borbi protiv neprijatelja“.

Nasilje u nekada mirnoj zapadnoafričkoj državi eskalira sa sve većim brojem napada džihadista povezanih sa Al Kaidom i Islamskom državom. Više od 50 žandarma ubijeno je u novembru u najvećem napadu na bezbednosne snage zemlje u poslednje vreme, a najmanje 160 civila je masakrirano u regionu Sahela u junu. Vlada se suočava sa pozivima da podnese ostavku jer nije u stanju da zaustavi talas nasilja islamskih ekstremista.

U novembru su održani višenedeljni antivladini protesti, a kao odgovor na zahteve da vlada podnese ostavku, predsednik je ovog meseca smenio premijera.

Izvor: www.n1info.com


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: Dreadnought on January 19, 2022, 05:19:44 pm


Quote
Four French soldiers wounded in Burkina Faso bomb blast

Four French soldiers from the Operation Barkhane taskforce were injured after an improvised explosive device (IED) hit their vehicle in Burkina Faso.

“No one knows for now who is behind this attack,” explains FRANCE 24’s Senior Reporter James André.https://youtu.be/VUXlKVl_WOg


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: Dreadnought on January 23, 2022, 04:28:13 pm


Quote
Burkina police fire tear gas at protesters angry over mounting jihadist violence

Security forces fired tear gas at protesters barricading the streets and throwing rocks in Burkina Faso’s capital on Saturday, as anger grows at the government’s inability to stop jihadist attacks spreading across the country.https://youtu.be/3nt-ohH4CGg


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: Dreadnought on January 23, 2022, 04:30:28 pm


Quote
Gunfire heard at Burkina Faso army barracks after day of violent protests

Burkina Faso's government on Sunday confirmed reports of gunfire at some military camps but denied rumours of an army takeover as heavy gunfire rang out from the main military base in the capital Ouagadougou.https://youtu.be/T2nmJfhwZLw


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: MOTORISTA on January 23, 2022, 09:13:24 pm
Čula se pucnjava – vlada sve negira
IZVOR: TANJUG NEDELJA, 23.01.2022.

Iz nekoliko vojnih baza u Burkini Faso rano jutros čula se pucnjava, ali je vlada te zemlje negirala da je vojska preuzela vlast.

Reporter Rojtersa navodi u izveštaju da je jaka pucnjava počela u 5:00 sati jutros po lokalnom vremenu u vojnoj bazi u prestonici Burkine Faso. On u izveštaju navodi da je kasnije video kako vojnici pucaju u vazduh u bazi koja se nalazi u blizini prestoničkog međunarodnog aerodroma. Svedok je takođe izvestio o pucnjavi u vojnom kampu u Kaji, koji se nalazi na oko 100 kilometara severno od Uagadugua.

Vlada Burkine Faso potvrdila je da se desila pucnjava u nekim vojnim bazama, ali je demantovala izveštaje sa društvenih mreža da je vojska preuzela vlast. Govoreći na nacionalnoj televiziji, ministar odbrane, general Batelemi Simpore demantovao je glasine da je predsednik Roš Mark Kristijan Kabore priveden i dodao da je motiv pucnjave još uvek nejasan.

"Šef države nije priveden, nijedna institucija zemlje nije ugrožena", rekao je Simpore i dodao da se za sada ne znaju motivi ovog incidenta.

izvor: www.b92.net


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: Dreadnought on January 24, 2022, 09:39:11 amMediji: Uhapšen predsednik


Predsednika Burkine Faso Roha Kabora uhapsili su pobunjeni vojnici, tvrde dva bezbednosna izvora i jedan zapadnoafički diplomata.

Takav razvoj događaja usledio je posle intenzivne pucnjave koja se u čula oko njegove rezidencije u glavnom gradu Uagaduguu, prenosi agencija Rojters.

Pucnjava se čula i u nekoliko kasarni u Uagaduguu, a vojnici su zahtevali smene vojnih šefova i više sredstava za borbu protiv militantnih islamista, javlja BBC.

Stotine ljudi izašlo je na ulice u znak podrške trupama, primoravajući vlasti da uvedu noćni policijski čas. Demonstranti koji pružaju podršku vojnicima zapalili su sedište vladajuće stranke, a čuli su se pucnji i u vojnim kampovima na zapadu i jugu prestonice, kao i u vazdušnoj bazi u blizini glavnog aerodroma.

Vlada je, pak, saopštila da je kriza obuzdana i odbacila je glašine o novom pokušaju državnog udara, nešto više od nedelju dana nakon što je 11 vojnika privedeno zbog planiranja puča.

U televizijskom obraćanju naciji, ministar odbrane Bartelemi Simpore je izjavio da je bilo “lokalizovanih, ograničenih” incidenata “u nekoliko kasarni”, i da nijedna od “republičkih institucija” nije bila meta.

General Simpore je pozvao ljude da nastave sa svojim normalnim aktivnostima, navodeći da će vlada objaviti dalje informacije u dogledno vreme.

Lokacija predsednika Roha Kaborea je medjutim nejasna, ali ministar odbrane je demantovao glasine koje kruže društvenim mrežama da je on uhapšen. Kabore, bivši bankar i premijer, postao je predsednik nakon pobede na izborima 2015. godine.

Najnovija dešavanja su, kako ocenjuje BBC, najsvežiji signal rastućeg nezadovoljstva vladom predsednika Roha Kaborea zbog njenog neuspeha da uguši islamističku pobunu koja je devastirala tu zapadnoafričku državu od 2015. godine.


izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=01&dd=24&nav_category=78&nav_id=2093849)


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: Dreadnought on January 24, 2022, 12:33:03 pm


Pobunjeni vojnici lišili slobode Roha Kabora lidera Burkine Faso

   
Pobunjeni vojnici uhapsili su Roha Kabora, predsednika zapadnoafričke države Burkine Faso. Hapšenje je usledio posle pucnjave koja se u nedelju uveče čula oko njegove rezidencije u glavnom gradu Uagadugu. Demonstranti su juče podržali pobunjenike i opljačkali sedište Kaboreove političke partije.

Vlada je juče demantovala glasine da je puč u toku, iako se satima čula pucnjava iz nekoliko vojnih kampova iz kojih su pobunjeni vojnici zahtevali veću podršku u borbi protiv islamističkih militanata čije nasilje je u porastu.

Građani koji žive u blizini predsedničke rezidencije prijavili su noćas i jaku pucnjavu, a kako prenosi agencija Rojters, jutros se videlo i nekoliko oklopnih vozila iz predsedničke flote, izrešetanih mecima, od kojih jedno poprskano krvlju. Vlada je uvela policijski čas od 20:00 časova do 5:30 časova ujutro i zatvorila škole na dva dana.

U Burkini Faso nezadovoljstvo je poraslo poslednjih meseci zbog ubistava civila i vojnika od strane militanata, od kojih su neki povezani sa Islamskom državom i Al Kaidom.


izvor (https://www.novosti.rs/planeta/svet/1078886/uhapsili-predsednika-pobunjeni-vojnici-lisili-slobode-roha-kabora-lidera-burkine-faso)


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: Dreadnought on January 24, 2022, 12:41:03 pm


Quote
Burkina Faso's President Kabore detained in military camp

The president of Burkina Faso, Roch Marc Kabore, has reportedly been detained at a military camp, amidst concerns of a potential coup in the West African county.

Heavy gunfire was heard around the President's residence in the capital of Ouagadougou overnight. The government has imposed a country-wide curfew after gunfire erupted on Sunday at multiple barracks in the capital. The soldiers want their commanding officers to be fired for failing to contain a Jihadist insurgency.


https://youtu.be/vwLT-zg2Nug


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: MOTORISTA on January 25, 2022, 06:59:04 am
UN oštro osudile državni udar i nasilje u Burkini Faso
Tanjug 24.01.2022.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš oštro je osudio svaki pokušaj preuzimanja vlasti u Burkini Faso primenom oružane sile i pozvao vođe državnog udara da polože oružje, izjavio je portparol UN Stefan Dižarik.

Guteresas je pozvao vođe puča da "obezbede zaštitu i integritet" predsednika i insitucija Burkine Faso, rekao je Dižarik, prenosi Rojters. Vojska Burkine Faso saopštila je ranije danas da je svrgla sa vlasti predsednika Roka Kaborea, suspendovala Ustav, raspustila vladu i nacionalnu skupštinu i zatvorila granice.

U saopštenju, koje je potpisao potpukovnik Pol-Anri Sandaogo Damiba, a pročitao ga jedan oficir na državnoj televiziji, navodi se da je preuzimanje vlasti izvršeno bez nasilja i da su svi uhapšeni na bezbednoj lokaciji, preneo je ranije Rojters. Predsednik Kabore prethodno je pozvao preko svog Tviter naloga one koji su uzeli oružje da ga polože, što se očigledno odnosi na pobunjene vojnike, ali izveštač Rojters nije mogao da proveri da li je Kabore zaista autor tog posta.

Vladajuća partija je, u međuvremenu, saopštila da je sprečen pokušaj ubistva predsednika.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: MOTORISTA on January 25, 2022, 07:29:23 am
Pobunjeni vojnici se obratili naciji, za predsednika se još ne zna da li je živ
Tanjug 24. 01. 2022.

VOJSKA Burkine Faso saopštila je danas da je svrgla sa vlasti predsednika Roka Kaborea, suspendovala Ustav, raspustila Vladu i nacionalnu skupštinu, i zatvorila granice.

U saopštenju, koje je potpisao potpukovnik Pol-Anri Sandaogo Damiba, a pročitao ga drugi oficir na državnoj televiziji, navodi se da je preuzimanje vlasti izvršeno bez nasilja i da su svi uhapšeni na bezbednoj lokaciji, preneo je Rojters. Predsednik Kabore prethodno je pozvao na svom Tviter nalogu one koji su uzeli oružje da ga polože, što se očigledno odnosi na pobunjene vojnike. Rojters nije mogao da proveri da li je Kabore autor tog posta.

- Naša nacija prolazi kroz teške trenutke. Moramo u ovom trenutku sačuvati naše demokratske norme - navodi se u postu koji je potpisan sa RK.

Na nalogu predsednika Burkine Faso je i njegov poziv za sve koji su uzeli oružje da ga polože "zarad višeg interesa nacije".

Vladajuća partija je, u međuvremenu, saopštila da je sprečen pokušaj ubistva predsednika. Kabore se, inače, nije pojavio u javnosti od kako je izbila pucnjava u nekoliko kasarni u Uagaduguu, kada su vojnici zahtevali smene vojnih šefova i više sredstava za borbu protiv militantnih islamista. Vlada je tada negirala da je vojska preuzela vlast. Nakon žestoke pucnjave tokom noći oko Kaboreove rezidencije u glavnom gradu Uagaduguu četiri bezbednosna izvora i jedan diplomata rekli su Rojtersu da su predsednika pritvorili pobunjeni vojnici u jednom vojnom kampu. Međutim, dva druga bezbednosna izvora, uključujući i jedan blizak Kaboreu, naveli su da je on „odveden na bezbednu lokaciju radi zaštite“.

Građani koji žive u blizini predsedničke rezidencije prijavili su noćas i jaku pucnjavu, a kako prenosi agencija Rojters, jutros se videlo i nekoliko oklopnih vozila iz predsedničke flote, izrešetanih mecima, od kojih jedno poprskano krvlju. Vlada je uvela policijski čas od 20.00 časova do 5.30 časova ujutro i zatvorila škole na dva dana.

Izvor. www.novosti.rs


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: MOTORISTA on January 25, 2022, 08:10:43 am
Državni udar – predsednik svrgnut s vlasti
IZVOR: TANJUG, BETA/AFP PONEDELJAK, 24.01.2022.

Vojska Burkine Faso saopštila je danas da je svrgla sa vlasti predsednika Roka Kaborea.

Oni su takođe saopštili da su suspendovali Ustav, raspustili Vladu i nacionalnu skupštinu, i zatvorili granice. U saopštenju, koje je potpisao potpukovnik Pol-Anri Sandaogo Damiba, a pročitao ga drugi oficir na državnoj televiziji, navodi se da je preuzimanje vlasti izvršeno bez nasilja i da su svi uhapšeni na bezbednoj lokaciji, preneo je Rojters.

Predsednik Kabore prethodno je pozvao na svom Tviter nalogu one koji su uzeli oružje da ga polože, što se očigledno odnosi na pobunjene vojnike. Rojters nije mogao da proveri da li je Kabore autor tog posta.

"Naša nacija prolazi kroz teške trenutke. Moramo u ovom trenutku sačuvati naše demokratske norme", navodi se u postu koji je potpisan sa RK. Na nalogu predsednika Burkine Faso je i njegov poziv za sve koji su uzeli oružje da ga polože "zarad višeg interesa nacije".

Vladajuća partija je, u međuvremenu, saopštila da je sprečen pokušaj ubistva predsednika. Kabore se, inače, nije pojavio u javnosti od kako je izbila pucnjava u nekoliko kasarni u Uagaduguu, kada su vojnici zahtevali smene vojnih šefova i više sredstava za borbu protiv militantnih islamista. Vlada je tada negirala da je vojska preuzela vlast. Nakon žestoke pucnjave tokom noći oko Kaboreove rezidencije u glavnom gradu Uagaduguu četiri bezbednosna izvora i jedan diplomata rekli su Rojtersu da su predsednika pritvorili pobunjeni vojnici u jednom vojnom kampu. Međutim, dva druga bezbednosna izvora, uključujući i jedan blizak Kaboreu, naveli su da je on ''odveden na bezbednu lokaciju radi zaštite''.

Pobuna posle demonstracija

Pobuna vojnika usledila je inače dan posle demonstracija na kojima se pozivalo za ostavku Kaborea, u najnovijem u seriji protesta zbog nezadovoljstva kako se vlada obračunava sa nasiljem islamističkih ekstremista u zemlji.

Vlada od juče nije davala izjave.

Ministar odbrane Eme Bartelemi Sempore rekao je ranije za državnu televiziju da je nekoliko kasarni pogođeno nemirima, ne samo u Uagaduguu nego i u drugim gradovima. On je tada demantovao da pobunjeni vojnici drže u zatočeništvu predsednika Kabor iako nije bilo poznato gde se nalazi. U zemlji raste frustracija oko nesposobnosti predsednika da zaustavi širenje ekstremističkog nasilja. Napadi vezani za Al Kaidu i Islamsku državu eskaliraju, hiljade ljudi je ubijeno a više od 1,5 miliona raseljeno. Predsednik Kabore došao je na vlast 2015. i ponovo je izabran 2020. na osnovu obećanja da će njegov prioritet biti borba protiv ekstremista. Juče je predsednik Kabore uveo policijski čas od 20.00 do 5.30 ujutro.

Izvor: www.b92.net


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: Dreadnought on January 25, 2022, 09:31:43 am

Quote
Burkina Faso president survived assassination attempt, party says


https://youtu.be/jSYU5gW5AqwQuote
Coup in Burkina Faso: "We could see this coming"


https://youtu.be/t92rOeVw8Tk
Quote
Coup in Burkina Faso: "This is a new era"


https://youtu.be/8ElD2egkw44


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: Dreadnought on January 25, 2022, 09:38:29 am


Quote
Coup in Burkina Faso: "There were attempts from the president to negotiate"


https://youtu.be/ZPnD-vtzm5IQuote
Burkina Faso’s army officers in televised address say they have taken over power


https://youtu.be/e30GjuZI8qQQuote
Burkina Faso coup: the jihadist threat is growing since 7 years


https://youtu.be/FAHAQzVroO4Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: Dreadnought on January 25, 2022, 02:34:19 pmMakron osudio vojni udar u Burkini Faso


Francuski predsednik Emanuel Makron osudio je danas vojni udar u Burkini Faso i dodao da se čini kako je situacija u toj zapadnoafričkoj zemlji mirna poslednjih nekoliko sati.

Makron je takođe rekao novinarima tokom putovanja u centralnu Francusku da je obavešten da je svrgnuti predsednik Burkine Faso Rok Kabore "dobrog zdravlja" i da mu se ne preti, prenosi agencija Rojters.

Vojska Burkine Faso saopštila je juče da je svrgnula predsednika Roka Kaborea, suspendovala ustav, raspustila vladu i nacionalnu skupštinu i zatvorila granice zemlje.

Makron je poručio da njegova vlada prati situaciju u Burkini Faso iz minuta u minut.


izvor (https://www.blic.rs/vesti/svet/makron-osudio-vojni-udar-u-burkini-faso/pdsph24)


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: Dreadnought on January 25, 2022, 02:37:52 pm


Quote
Fresh from promotion, Burkina Faso writer-colonel leads a coup

Paul-Henri Sandaogo Damiba, the leader of the military coup that ousted Burkina Faso President Roch Kabore on Monday, is a lieutenant colonel with relatively little public profile who was promoted in December to oversee security in the capital.


https://youtu.be/p0BGIiVvNQcQuote
Burkina Faso army says it has deposed president, suspended constitution

Burkina Faso's army said on Monday it had ousted President Roch Kabore, suspended the constitution, dissolved the government and the national assembly, and closed the borders.


https://youtu.be/UqrssSLm8CUTitle: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: Kubovac on January 26, 2022, 10:56:09 pm
Sećam se kao da je bilo juče, kad nam je tadašnji ppuk Ćalić, načelnik veze u 60. srb PVO, pričao o tome kakva je bila JNA i sistem PVO u njoj.
Pa kaže: "U Burkini Faso državni udar, mi u Zadru u prvi stepen"!   :super :super

Oprostite na ovom off topicu, ali prosto me "povuklo" da podelim....  ;D


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: Dreadnought on January 28, 2022, 01:40:26 pmVraćamo se normalnom ustavnom poretku kada se steknu uslovi!


Novi vojni lider Burkine Faso obećao je građanima da će se stanje vratiti u normalne ustavne okvire "kada bude uslova za to".

"Kada uslovi budu povoljni, u skladu sa rokom koji će naš narod suvereno definisati, obavezujem se na povratak normalnom ustavnom poretku", rekao je potpukovnik Pol-Anri Damiba u prvom obraćanju od puča koji je predvodio, a kojim je svrgnut predsednik Rok Mark Kristijan Kabore. On je optužio predsednika da nije uspeo da obuzda nasilje islamističkih militanata.

Burkina Faso je treća afrička zemlja u kojoj je u godinu dana izveden puč, piše BBC.

Ekonomska zajednica država zapadne Afrike uvela je sankcije Gvineji i Maliju kako bi ih primorala da se vrate u ustavne okvire.


izvor (https://www.kurir.rs/planeta/3859651/novi-vojni-lider-burkine-faso-vracamo-se-normalnom-ustavnom-poretku-kada-se-steknu-uslovi)


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: Dreadnought on January 29, 2022, 08:21:38 amBurkina Faso kažnjena zbog puča


Zapadnoafričke zemlje suspendovale su Burkinu Faso iz regionalnog bloka Ekonomske zajednice država zapadne Afrike (ECOWAS) nakon ovonedeljnog puča.

Ona je tako postala treća nacija u koja je kažnjena zbog vojnog preuzimanja vlasti u samo 18 meseci, preneo je AP.

Saopštenje iz ECOWAS-a usledilo je nekoliko dana nakon što je više od 10 pobunjenih vojnika izašlo na državnu televiziju u Burkini Faso da najavi vojno preuzimanje zemlje, koja je pod opsadom islamskih ekstremističkih napada.

ECOWAS je suspendovao iz članstva susedni Mali nakon državnog udara u avgustu 2020, a zatim je preduzeo sličan potez protiv Gvineje nakon što je njen predsednik svrgnut s vlasti prošlog septembra.


izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=01&dd=28&nav_category=78&nav_id=2096638)


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: Dreadnought on January 29, 2022, 09:00:28 am

Quote
Burkina Faso junta urges global support before key regional summit

The leader of Burkina Faso's new military junta called for international support in his first major public intervention Thursday on the eve of a regional summit that could seek to sanction Ouagadougou.https://youtu.be/D1lbnJzuZd0


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: Dreadnought on January 29, 2022, 09:02:30 am


Quote
West African regional bloc suspends Burkina Faso’s membership over coup

West Africa's main regional bloc on Friday suspended Burkina Faso from its governing bodies over this week's military coup and decided to send a delegation to the capital Ouagadougou, two diplomatic sources told Reuters.https://youtu.be/MFIYjZQDI90


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: Dreadnought on January 30, 2022, 04:31:25 pm


Quote
Countering China in Africa: U.S. trained soldier leads coup in Burkina Faso

In his first address to the nation since taking over the country – Burkina Faso’s new military leader says he’s bringing back security and order to the conflict-ridden nation. RT America’s Paxton has the story. Then, Ajamu Baraka, National organizer for Black Alliance for Peace and former VP candidate on the Green Party ticket joins In Question to share his perspective.https://youtu.be/SOQoPlhAkOITitle: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: Dreadnought on January 31, 2022, 05:35:08 pmSuspenzija nakon svrgavanja demokratski izabranog predsednika


Afrička unija je danas saopštila da je suspendovala članstvo Burkine Faso do ponovnog uspostavljanja ustavnog poretka u toj zapadnoafričkoj zemlji.

Suspenzija Burkine Faso usledila je nedelju dana pošto su pobunjeni vojnici izveli puč i zbacili demokratski izabranog predsednika države Roka Marka Kristijana Kaborea, tvrdeći da je nesposoban da spreči nasilje džihadista.

Blok 15 zapadnoafričkih država (ECOWAS) suspendovao je članstvo Burkine Faso prošle nedelje, čime je ona postala treća država u tom regionalnom savezu, posle Malija i Gvineje, koja je kažnjena zbog vojnog preuzimanja vlasti u poslednjih godinu i po dana.

Zemlje čije je članstvo suspendovano ne mogu da učestvuju na sastancima ni u donošenju odluka, navode zvaničnici.

Iako Burkini Faso nisu uvedene sankcije, danas je u glavni grad Uagadugu, radi procene situacije, došla delegacija koju čine predstavnici ECOWAS i šef Kancelarije UN za Zapadnu Afriku i region Sahel Mahamat Saleh Anadif.

Na samitu ECOWAS u četvrtak u Gani biće reči o situaciji u Burkini Faso i Maliju, koji je takodje pod oštrim sankcijama, uvedenim pošto vodja puča nije organizovao izbore u roku od 18 meseci.

Vojna vlast Burkine Faso objavila je danas da će lider Patriotskog pokreta za zaštitu i obnovu Pol Henri Sandaogo Damiba biti novi predsednik države.

U prošlonedeljnom obraćanju naciji, prvom od preuzimanja vlasti, Damiba je rekao da će ponovo uspostaviti red i ujediniti zemlju, i upozorio da novi režim neće tolerisati izdaju.


izvor (https://www.kurir.rs/planeta/3861763/zbog-vojnog-udara-burkina-faso-suspendvana-iz-africke-unije-suspenzija-nakon-svrgavanja-demokratski-izabranog-predsednika)


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: MOTORISTA on February 12, 2022, 06:36:15 pm
Francuski vojnici ubili 40 militanata nakon gubtka jednog svog državljanina
Tanjug 12.02.2022.

Francuske trupe ubile su 40 islamskih militanata na granici između Benina i Burkine Faso u zapadnoafričkom regionu Sahel, saopštila je danas francuska vlada.

Akcija je usledila nakon napada na čuvare nacionalnog parka na severu Benina u utorak, u kojem je među osam ubijenih osoba bio jedan francuski državljanin, prenosi Rojters. U napadima islamskih ekstremista na severu Benina ubijeno je najmanje osam ljudi, uključujući vojnike, čuvare parka i jednog francuskog instruktora, potvrdila je u petak vlada te zapadnoafričke države.

U utorak je šest ljudi ubijeno, a desetak povređeno u napadu na patrolu čuvara parka na severu Nacionalnog parka W blizu granica susedne Burkine Faso i Nigera, kada je došlo do eksplozije improvizovanih nagaznih mina, izjavio je portparol vlade Benina Vilfrid Leandr Houngbedži, a prenela je agencija AP. U tom napadu je ubijeno pet rendžera, koji su bili deo patrole koja se bori protiv krivolova, kao i njihov francuski instruktor.

Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad, ali islamske ekstremističke grupe koje su povezane sa Al Kaidom i Islamskom državom, obično stoje iza širenja nasilja na prostoru zapadne Afrike, navela agencija AP. Kancelarija francuskog antiterorističkog tužioca je saopštila da je otvorila istragu o ubistvima, dodajući da je stradali francuski instruktor imao 50 godina. Drugi napad dogodio se u četvrtak kada je patrola čuvara parka nagazila na improvizovanu minu, da bi potom bila napadnuta, a tom incidentu su poginuli jedan civil i jedan zaposleni u parku, preneo je AP.

Izvor. www.blic.rs


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: MOTORISTA on March 21, 2022, 06:30:46 am
Ubijeno 11 vojnika Burkine Faso, a ranjeno najmanje još osmoro

Neidentifikovani napadači ubili su najmanje 11 vojnika Burkine Faso i ranili najmanje još osmoro u regionu Est, izjavila su četiri neimenovana izvora za Rojters.

Piše: Tanjug
21.03.2022.

Taj region je, kako prenosi britanska novinska agencija, sve više u opasnosti jer džihadisti povezani sa Al Kaidom i Islamskom državom pokušavaju da preuzmu kontrolu nad dosad miroljubivim oblastima u Zapadnoj Africi. Izvori nisu dali više detalja o najnovijim napadima i zasad nema komentara od vladnih zvaničnika.

Vladajuća vojna hunta izvršila je puč u januaru protiv predsednika Roha Kaborea, okrivljujući ga da nije uspeo da obuzda sve veće nasilje koje izazivaju islamski militanti, koji su ubili nekoliko hiljada ljudi i primorali još dva miliona građana da napuste svoje domove.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: Dreadnought on June 14, 2022, 07:17:23 am


Ubijeno više od 100 civila


Najmanje 100 civila ubijeno je tokom vikenda u ruralnom delu severa Burkine Faso, potvrdili su danas lokalni bezbednosni izvori, prenosi Rojters.

Oružani napad se dogodio u pogranicnim područjima prema Nigeru u kojima su se pobunili ekstremisti povezani sa Al Kaidom i Islamskom državom. Broj poginulih nije zvanično saopšten, a prema nekim izvorima ubijeno je 165 civila.

Ujedinjene nacije su ranije danas osudile ovaj napad i pozvale vlasti da počinioce privedu pravdi.

Naoružani napadači su prošlog četvrtka u istom području ubili 11 vojnih policajaca.

izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=06&dd=13&nav_category=78&nav_id=2170579)


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: Dreadnought on August 10, 2022, 04:57:38 pmNaleteli na nagazne mine: Poginulo najmanje 15 vojnika


Najmanje 15 vojnika poginulo je na severu Burkine Faso kada su njihova vozila naletela na nagazne mine, uključujući spasilački tim, saopštila je vojska.

Kako se navodi u saopštenju, eksplozije su se dogodile u oblasti Bam u regionu Centar-Sever, preneo je AP.

Prvo vozilo naletelo je na bombu pored puta u blizini grada Namsigije, a kada je spasilački tim reagovao, eksplodirala je druga naprava, navodi se u saopštenju vojske.

"Rezultati dva incidenta pokazuju 15 nastradalih vojnika i jednog povređenog. Evidentirana je i materijalna šteta", navodi se u saopštenju vojske.

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga izrazio je saučešće porodicama nastradalih i poželeo brz oporavak povređenoj osobi. Dodaje se da još nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad, kao i da je istraga u toku. Burkina Faso se bori sa rastućim nasiljem povezanim sa Al Kaidom i terorističkom grupom Islamska država, koja je ubila hiljade ljudi i raselila skoro dva miliona, navodi američka agencija.


izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=08&dd=10&nav_category=78&nav_id=2196119)


Title: Re: Dešavanja u Burkini Faso
Post by: Kubovac on August 19, 2023, 12:36:37 pm
Ništa od stvaranja ruskih baza u Burkini Faso: Ministar odbrane i boračkih pitanja stavio tačku na vojna pitanja te zemlje (VIDEO)

Nema govora o stvaranju ruske vojne baze u Burkini Faso, rekao je u intervjuu za RIA Novosti Kasum Kulibali, ministar odbrane i boračkih pitanja te afričke zemlje.

- Ne radi se o pozivanju stranih trupa ili stvaranju baza. Ne mislim da ovo može da reši problem (terorizma - prim. aut.). Mi sami znamo šta se zaista dešava na našem tlu - rekao je Kulibali odgovarajući na pitanje o mogućnost otvaranja ruske vojne baze u Burkini Faso.

On je naglasio da zemlja mora da dobije neophodna sredstva za samostalno vođenje vojnih operacija.

- Teško nam je da dozvolimo da drugi vojnici ginu za nas. Moramo da dobijemo potrebna sredstva da sami vodimo borbu - rekao je ministar.

On je govorio i o novom konceptu „dobrovoljaca za odbranu otadžbine“. To uključuje formiranje malih grupa stanovništva za borbu protiv terorista.

- Ovaj koncept je rođen iz volje našeg naroda. Sada ga sprovodimo, unapređujemo i razvijamo pravne norme kako bismo bili sigurni da ovi ljudi znaju kako da rukuju oružjem i, što je najvažnije, poštuju ljudska prava - rekao je Kulibali, prenela je RIA.


Izvor (https://www.novosti.rs/planeta/svet/1271379/burkina-faso-rusija-ruske-baze-terorizam)