PALUBA

Ostalo => Avgust/Kolovoz => Topic started by: Brok on August 13, 2008, 05:16:58 pmTitle: 13. avgust
Post by: Brok on August 13, 2008, 05:16:58 pm
1521. Španski osvajač Ernan Kortez zauzeo i razorio, posle tromesečne opsade, asteški grad Tenočtitlan, na čijem je mestu danas Meksiko Siti.

1792. Francuski revolucionari uhapsili članove kraljevske porodice, tri dana po ukidanju monarhije i zbacivanja kralja Luja XVI.

1902. Rođen nemački inženjer Feliks Vankl. Izumeo rotacioni motor, koji je po njemu dobio naziv. Prvu ideju za taj motor patentirao 1929, a 1939. avion "mešeršmit 209" sa eksperimentalnim Vanklovim motorom postigao svetski rekord u brzini.

1913. Rođen kiparski arhiepiskop Makarios III, vođa pokreta za nezavisnost Kipra od Velike Britanije, prvi predsednik te zemlje, od 1960. do smrti, 1977. Jedan od istaknutih lidera pokreta nesvrstanih zemalja.

1914. Francuska u Prvom svetskom ratu objavila rat Austro-Ugarskoj.

1927. Rođen kubanski revolucionar i državnik Fidel Ruz Kastro. Pod njegovim vođstvom na Kubi svrgnuta diktatura Fulhensija Batiste i izvedena socijalistička revolucija.

1961. Vlasti Istočne Nemačke zatvorile granicu između Istočnog i Zapadnog Berlina, kod Brandenburške kapije, i počele gradnju 155 kilometara dugog zida prema granici sa Zapadnom Nemačkom. Zid narednih 38 godina bio simbol podeljene Nemačke i hladnog rata. Zid srušen u novembru 1989, Nemačka se potom ponovo ujedinila.

1998. Švajcarske banke i jevrejske grupe postigle sporazum o isplati 1,25 milijardi dolara kompenzacije za žrtve holokausta u Drugom svetskom ratu.

2001. Politički lideri Makedonaca i Albanaca u Ohridu potpisali mirovni sporazum kojim su okončani višemesečni sukobi u Makedoniji.

2003. Libija i porodice žrtava bombaškog napada na avion Pan Amerikena nad jezerom Lokerbi, u Škotskoj, postigli dogovor o nadoknadi štete od 2,7 milijardi dolara. U eksploziji aviona stradalo 270 osoba.


Title: Re: 13. avgust
Post by: MOTORISTA on August 13, 2021, 01:44:55 pm
Петак, 13.08.2021.

Зид који је променио свет

БОН - У Немачкој се данас обележава 60 година од почетка изградње Берлинског зида који је у време Хладног рата делио источни и западни део Берлина.

Немачки председник Франк-Валтер Штајнмајер назвао је његову изградњу „почетком краја” за комунистички режим, који је у то време тврдио да је зид грађен да заштити земљу од фашизма. Штајнмајер је позвао Немце да не дозволе да сећања на тај период избледе и позвао их да активно учествују у демократији, која укључује и гласање на националним изборима у земљи следећег месеца.

„Бранденбуршка капија је затворена”, то је била ударна вест којом је новинска агенција Асошијетед прес у раним јутарњим сатима 13. августа 1961. обавестила свет да је почела градња Берлинског зида, подсећа Дојче веле. Капија се налазила тачно између источног и западног дела града, а војници и Народне армије Немачке Демократске Републике (ДДР) блокирале су све уобичајене прелазе у Западни Берлин, прво бодљикавом жицом. Берлин је био политички подељен одмах након завршетка Другог светског рата, али људи су још могли слободно да се крећу.

„Операција обезбеђење границе” коју је председник Немачке Демократске Републике Ерих Хонекер тада почео, била је закључење поделе Берлина, а њоме је спречено бежање у Савезну Републику Немачку, јер је од 1949. године у ту земљу пребегло 2,6 милиона људи. Тај масовни егзодус био је економски погубан за земљу која се у то време већ суочавала са великим недостатком занатских радника, али и лекара, преноси Танјуг. Званично образложење за градњу зида је било другачије, а то је да очување мира захтева да се прекину активности западнонемачких реваншиста.

Та агресивна реторика била је типична за време у којем су се Совјетски Савез и Сједињене Америчке Државе надметале у показивању ко има бољи друштвени систем. Обе стране константно су се наоружавале и створена је такозвана „равнотежа страха”, стање које је трајало све до пада Берлинског зида 1989. године. Подељени Берлин је био такође жариште борбе два система, где су га победничке силе 1945. године поделиле на четири сектора, у источном делу града команду су имали Совјети, а у западном – Американци, Британци и Французи.

Тадашњи председник Сједињених Америчких Држава Џон Ф. Кенеди назвао је демократски Западни Берлин „острвом слободе у комунистичком мору”. За ДДР зид дуг 155 километара представљао је „антиимперијалистички заштитни зид”. Током 28 година постојања Зида, на њему или пред њим настрадало је најмање 140 људи, а сећање на судбину тих људи, оличена је у комаду зида дугачком 200 метара који још увек стоји у улици Бернауер штрасе. То је место где се повремено организује окупљање сведока старог времена који ту приповедају шта су све доживели.

Један од њих је, на пример, Јоахим Рудолф, који је пребегао у Западни Берлин, а после тога прокопао тунел дужине 140 метара, са западне према источној страни, да би другима омогућио бекство. Он каже да се непосредно после затварања границе са једним пријатељем нашао у близини бодљикаве жице пред којом су стајали војници наоружани „калашњиковима”. Војници су викали на њих двојицу и Рудолф преноси да му је у том тренутку било јасно да су спремни и да пуцају.

У Бернауер Штрасе на окупљања сведока данас долазе и млади.

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: 13. avgust
Post by: MOTORISTA on September 14, 2021, 01:36:41 pm
https://youtu.be/aP96A_2IsTY