PALUBA

RV i PVO => Avioni i helikopteri => Topic started by: Rocker on October 05, 2012, 03:51:53 pm

Prijatelji foruma

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.infoTitle: SU-25
Post by: Rocker on October 05, 2012, 03:51:53 pm
Iako ga relativno često pominjemo u diskusijama, do sada nismo imali temu o ovom sjajnom avionu. Da ne kopiram TT podatke i da malo razbijem kliše, evo za početak jednog interesantnog snimka trenažnog leta školske verzije ovog aviona (UB) i to iz veoma neobične perspektive. :)

http://www.youtube.com/watch?v=KPjCrwDJiJ4


Title: Re: SU-25
Post by: duje on June 27, 2013, 12:58:20 pm
Vir: Defender
http://www.defender.hr/


Gruzija kupila bugarske Su-25 zbog pričuvnih dijelova
 
Datum objave:
27.06.2013

Gruzija je nabavila 10 otpisanih vojnih zrakoplova iz Bugarske, javlja agencija Focus News. Radi se o zrakoplovima Su-25K, koje je Bugarska nabavila u kasnim 1980-im, da bi prošle godine bili prodani za 5.4 milijuna USD, izvjstio je ruski Vzglyad ovog tjedna. Nepotvrđena izvješća kažu kako zrakoplov može biti obnovljen u Tbilisiju i prodan neimenovanoj afričkoj državi. Međutim, ipak se očekuje kako bi zrakoplovi bili izvor pričuvnih dijelova za popravak postojećih zrakoplova, pišu novine.

Title: Re: SU-25
Post by: wermez on June 27, 2013, 01:03:20 pm
Jedno pitanje:
Da li se još uvek proizvodi Su 25, i gde? Mislim da je u Tbilisiju bila fabrika za vreme CCCP, ali sumnjam da je i dalje u funkciji.


Title: Re: SU-25
Post by: Рашо on June 27, 2013, 01:15:57 pm
Jedno pitanje:
Da li se još uvek proizvodi Su 25, i gde? Mislim da je u Tbilisiju bila fabrika za vreme CCCP, ali sumnjam da je i dalje u funkciji.

Ulan-Ude...


Title: Re: SU-25
Post by: momo PT61 on June 27, 2013, 04:37:29 pm
Jedno pitanje:
Da li se još uvek proizvodi Su 25, i gde? Mislim da je u Tbilisiju bila fabrika za vreme CCCP, ali sumnjam da je i dalje u funkciji.

Ulan-Ude...
Nova fabrika i nova oznaka Su-39


Title: Re: SU-25
Post by: trpe grozni on June 28, 2013, 08:06:42 am
Nije zaziveo taj projekat.
Inace u Tbilisiju su se pravili dvosedi, dok u Ulan Ude jednosedi.


Title: Re: SU-25
Post by: Рашо on June 28, 2013, 08:53:52 am
Inace u Tbilisiju su se pravili dvosedi, dok u Ulan Ude jednosedi.

Обратно Трпе.


Title: Re: SU-25
Post by: trpe grozni on June 28, 2013, 11:57:49 am
Zato smo tu, da se ispravimo. :) :)


Title: Re: SU-25
Post by: Adler on April 15, 2014, 05:07:05 pm
Ukrajinski Su-25 iznad istočnog dela zemlje

[attachment=1]

Izvor: Russia Today


Title: Re: SU-25
Post by: duje on July 30, 2014, 12:20:27 pm
Ovdje se radi o analizi upotrebe aviona, barem ja tako mislim, ako misli uredništvo drukčije, neka briše.

Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Velika korist, ali i nesrazmjeni gubici ukrajinskih Su-25 u istočnoj Ukrajini

Datum objave:
30.07.2014

Unatoč nizu nedavnih incidenata u kojima su pro-ruski militanti oborili ukrajinske vojne zrakoplove i helikoptere, zrakoplovi i dalje igraju značajnu ulogu u sukobu u istočnoj Ukrajini. Njihovo djelovanje u bliskoj zračnoj potpori snagama na terenu pomoglo je Kijevu nedavno zauzimanje gradova Dzerzhinsk, Soledar i Rubizhne. Osim helikoptera Mi-24 i Mi-8, avioni Su-25 su odigrali najistaknutiju ulogu u zračnoj potpori, ali kao rezultat pretrpjeli nesrazmjerne gubitke.

Sovjetski Savez je uveo Su-25 još 1975. kao protutežu američkom A-10 Thunderboltu. Su-25 je namjenjen bliskoj potpori iz zraka i za napad na ciljeve na zemlji. To je već viđeno u Afganistanu i Čečeniji. Kada je Sovjetski Savez propao, Ukrajina je naslijedila približno 95 aviona Su-25. Od tog broja, 20 je bilo pri kraju svojih resursa. Zbog nedostatka sredstava Ukrajina je napravila nekoliko rezova kako bi struktura snaga bila manja, uključujući i smanjenje broja Su-25 godina. Ukrajinska vojska preostale zrakoplove je objedinila u 299. taktičke zrakoplovnu brigadu sa sjedištem u bazi Kulbakino sjeveroistočno od Odesse. Početkom sukoba na Krimu u veljači ove gopdine, ukupno je u sastavu 299. brigade bio 41 Su-25, od čega 18 u ispravnom stanju.

Kijev je sredstva za remont i modernizaciju Su-25 iskoristio 2003. To se prije svega odnosilo na "instalaciju satelitskog navigacijskog sustava sa optičkim ciljnikom. Nadogradnja je poboljšala preciznost oružanih sustava Su-25 i omogućila djelovanje u uvjetima loše vidljivosti i nepovoljnih vremenskih uvjeta. To je dokazano u kasnijim operacijama protiv militanata u istočnoj Ukrajini na području Donbasa. Od početka borbi u istočnoj Ukrajini u travnju, Su-25 je bio predvodik zračnih napada na separtističke snage i potpora kopnenim snagama Da bi se pojačala njihova sposobnost, Kijev je opremio avione sa B-8M1 80 mm raketnim lanserima osim standardnog 30 mm topa kao i sa 800-litarskim pomoćnim spremnicima goriva za produljenje operativnog djelovanja. Mogućnost Su-25 da bude opremljen teškim naoružanjem, preciznost i čvrsta struktura čine ga idealnim za borbu protiv separatista.

Široka uporaba ovog aviona u napadima na istoku Ukrajine izazvala je i gubitke aviona nakon što su se separatisti opskrbili PZO sustavima iz Rusije. Izgubljeno je ukupno sedam aviona ovog tipa. Nekoliko drugih je bilo oštećeno, ali se uspjelo vratiti u bazu na popravke. Ti gubici predstavljaju gotovo polovicu operativnih ukrajinskih Su-25 prije nego je izbio sukob, premda je u međuvremenu vojska uspjela remontirati i druge te ih dovesti u ispravno stanje.

Kijev je također optužio Rusiju da je srušila ukrajinske Su-25 godina u nekoliko navrata. Vatra je navodno sa ruskog teritorija srušila dva Su-25 nad ukrajinskim gradom Saur Mogila 23. srpnja, a ruski borbeni zrakoplovi su navodno oborili još jedan Su-25 tjedan prije toga raketom zrak-zrak.

Unatoč tim gubicima, Su-25 je iznimno korišten u istočnoj Ukrajini, jer je relativno jednostavan, pouzdan i čvrst avion za napade na zemlji. Su-25 je osobito bio koristan u ranim fazama sukoba, kada je Kijev je imao znatno superiorniju sile i opremu, a militanti nisu imali PZO sustave. Uz nastavak prijetnje ruskog borbenog zrakoplova i povećanja separatističkih sposobnosti za rušenje aviona, Su-25 više nije tako koristan. Niti je tako brz, ali ni opremljen obrambenim i zaštitnim mjerama kao novije proizvedeni zrakoplovi.

Ipak, Kijev će vjerojatno i dalje oslanjati na njega, osim ako Moskva značajno povećava separatističke sposobnosti PZO borbe, kao što su sustavi Buk kojim je srušen malezijski avion. To neće biti lako, jer su pobunjenici zbog toga pod povećanim nadzorom.Title: Re: SU-25
Post by: Solaris on December 21, 2014, 05:09:24 pm
Nisam baš siguran dali je u pitanju SU25 ali mi ovo definitivno izgleda kao neka improvizacija.

[attachment=1]
Slika je sa military pictures.
Zna li netko dali je ovo standardno ili neki domaći rad?

poz.


Title: Re: SU-25
Post by: Adler on December 21, 2014, 05:14:24 pm
Nije. To su mamci, samo što su patrone izvučene da se vide.


Title: Re: SU-25
Post by: Рашо on January 25, 2015, 07:43:00 am
У кокпиту модернизованог Су-25СМ3, недавни снимак...

https://www.youtube.com/watch?v=eIwwwsspzbY


Добро гађају...


Title: Re: SU-25
Post by: švercer011 on March 11, 2015, 07:04:22 pm
Na 2:08 min jel to testiranje izdrzljivosti motora prilikom pogodka metka,dela rakete .......


https://www.youtube.com/watch?v=bMIZF86422g


Title: Re: SU-25
Post by: MOTORISTA on July 14, 2016, 08:00:44 pm
https://www.youtube.com/watch?v=NLPuRhGGPDM


Title: Re: SU-25
Post by: duje on July 28, 2016, 05:47:22 am
Vir: "Večernji list" Vojna povijest  Zagreb
http://www.vecernji.hr/
27.07.2016.

Besmrtni Grač: Suhoj Su-25 „Frogfoot“


U modernoj zračnoj borbi cilj je uništiti neprijateljski avion prije no što on bude u prilici da pogodi vaš. U Drugom svjetskom ratu to se najčešće ostvarivalo ulaskom u rep protivnika i otvaranjem vatre iz različitog tipa oružja. Međutim, u Hladnom ratu, a napose od 60-ih godina jurišni borbeni avioni postaju sve više otporniji, brži i veći, a uvođenjem radara i navođenih raketa borba se distancirala od vizualnog dometa.
 
Snaga i sposobnosti borbenih aviona i obučenost i vještine pilota i tehničkog osoblja imali su presudnu ulogu u svim većim ratovima 20. stoljeća. Svi ti faktori, uz naoružanje i opremu, čine cjelinu borbenog aviona od čijih sposobnosti zavisi njegova (ne)izvršenost zadataka. Borbeni avioni su veoma skup proizvod i kao takav mogu ga priuštiti samo najbogatije zemlje i zemlje koje vode ambicioznu obrambenu politiku. Zadatak svakog jurišnog aviona u borbi je, nakon lovačkih izvidnica zračna podrška i ovladavanje zračnim prostorom. Avioni takvog tipa dobili su svoj zamah konstruiranjem Iljušina IL-2 „Šturmovika“ i Junckersa Ju-87 „Štuke“. Potonji je na višim, a Šturmovik na nižim visinama suvereno vladao nebeskim prostorom i pružao vatrenu podršku na linijama fronta svojim trupama. Ta dva aviona u jeku Drugog svjetskog rata odredila su karakteristike budućeg jurišnog borbenog  aviona, a napredak tehnologije polučit će avione koji nadmašuju karakteristike inih koristeći najsuvremeniju tehnologiju. U modernoj zračnoj borbi cilj je uništiti neprijateljski avion prije no što on bude u prilici da pogodi vaš. U Drugom svjetskom ratu to se najčešće ostvarivalo ulaskom u rep protivnika i otvaranjem vatre iz različitog tipa oružja. Međutim, u Hladnom ratu, a napose od 60-ih godina jurišni borbeni avioni postaju sve više otporniji, brži i veći, a uvođenjem radara i navođenih raketa borba se distancirala od vizualnog dometa.
 
Još od početka 60-ih godina u Sovjetskom Savezu radi se na razvoju efikasnog jurišnog aviona za zračnu kontrolu velikih prostranstava Srednje Azije i Dalekog Istoka i za obranu od napadačkih krstarećih raketa njenog glavnog bipolarnog rivala, SAD-a. Sredinom 60-ih godina u konstruktorskom birou Suhoj došlo je do potrebe za razvijanjem aviona koji će ostvarivati prevlast u svom i neprijateljskom zračnom prostoru. Tu zadaću dobio je Pavel Suhoj, bjeloruski konstruktor jurišnih i lovačkih aviona i uspješni projektant aviona sovjetskih zračnih snaga.

Za vrijeme sovjetsko-afganistanskog rata Grač se pokazao prvom violinom te oružjem za nadoknadu i nedostatak teške ratne tehnike. Iako se kao najučinkovitiji bombarder koristio helikopter Mil Mi-24 „Hind“ (najrašireniji borbeni helikopter u svijetu), zbog svoje dobre oklopne zaštite i moćnog naoružanja, Grač se i nakon ozbiljnijih oštećenja u borbi s mudžahedinima u velikom broju slučaja uspješno vraćao u matičnu bazu, zbog čega je nakon rata u Afganistanu postao jedan od značajnijih komercijalnih proizvoda sovjetske vojne industrije. Treba napomenuti da je putem američke vojne pomoći afganistanskim mudžahedinima dopremljena protuzrakoplovna raketa „Stinger“, ali zahvaljujući Gračevoj žilavosti, brzini i činjenici da je parao zračni prostor leteći vrlo nisko s vrlo visokim manevarskim sposobnostima. Arsenal oružja koje je nosio taj zrakoplov bio je izuzetno širok i obuhvaćao je svaki tip bombe u naoružanju sovjetskog ratnog zrakoplovstva. Su-25 svojim konceptom preživljavanja direktnih pogodaka potpuno je opovrgnuo brojna mišljenja i stereotipe sovjetskih konstruktora da je jurišnom avionu radi preživljavanja potrebna samo (ili isključivo) nadzvučna brzina. Najveći problem je bio, da kada bi raketa pogodila jedan motor on bi se zapalio a kako su motori bili blizu jedan drugoga vatra se lako širila na drugi pritom potpuno onesposobljavajući zrakoplov. Gračevu „besmrtnost“ omogućavala je pilotska kabina napravljena od titanijumske kade debljine 24mm koja je zadržavala granatu 20mm s ukupnom težinom oklopa od 1.100 kg. Oklopom su zaštićeni i ostali vitalni dijelovi aviona poput poluge za upravljanje i rezervoara za gorivo čiji su zidovi ispunjeni pjenom za sprječavanje eksplozija. Nakon iskustava sa raketom „Stinger“ i „FIM-43 Redeye“ između motora je postavljena čelična ploča za sprječavanje uništavanja oba motora jednim pogotkom, nakon čega su avioni preživljavali i barem s jednim motorom, ako već neoštećeni u cijelosti, se vraćali u bazu. Učinkovito sredstvo protiv zapaljivanja motora na bazi freonskog sustava gašenja i toplinski mamci znatno su smanjili broj gubitaka Grača kroz cijeli afganistansko-sovjetski rat, a bilo ih je 23 uključujući i one oborene na tlu, uz osam pilota i sve to kroz više od 50.000 preleta. Ni jedan pilot nije bio izravno pogođen u pilotsku kabinu, pa je tako za rušenje jednog Grača bilo potrebno ispaliti i do 100 hitaca metaka 12,7 (jedan Grač u bazu se vratio sa 150 rupa od metka istog kalibra).

Od ostale tehnologije, Grač je imao elektronske nišanske ciljnike ASP-17 i laserski daljinomjer-označivač Kylon-PS, te radio kompas, radarski brzinomjer i radarski mamac. Mogli su nositi i rakete zrak-zrak, a laserski vođene rakete H-25ML imale su od 139 ispaljenja čak 137 pogodaka. Kokpit je opremljen TV ekranom sistema ciljanja Shkval. Treba uzeti u obzir da su se sovjetski borbeni avioni opremali tih godina u skladu sa svojim mogućnostima, a kokpiti pilota uglavnom su sadržavali analogne komande za razliku od američkih koji su imali uglavnom monokromatske CRT displeje te digitalne kontrole. To nikako ne umanjuje Gračevu ubojitost, a njegova modernizacija (Su-25KM „Scorpion“) početkom 21. stoljeća čini ga još ubojitijim, i to s redizajniranim kokpitom, novim navigacijskim sustavom, 2 LCD displeja i HUD displejem, a osposobljen je za uporabu svih vrsta oružja, koje je napredovalo zbog nepotpisivanja (neratificiranja) sporazuma SALT II kojeg je karakterizirala redukcija nuklearnog naoružanja.

Od afganistanske invazije, kada je njegovo ispitivanje opravdalo njegovu ulogu, počinje se koristiti u budućim ratovima (Iračko-iranski rat, Prvom i Drugom čečenskom ratu, Gorskom Karabahu, Abhaziji, Angoli, ratu Etiopije i Eritreje, pa i Makedoniji) koji su usmjeravali njegovu nadogradnju i potencijalnu modernizaciju.

•Konstruktor: OKB-Suhoj

•Tip: jurišni borbeni avion

•Podaci o razvoju: početak proizvodnje: 1968.;prvi let prototipa 22. 10. 1975.

•Dimenzije: dužina: 15,53m; raspon krila: 14,36m; visina: 4,80m; površina krila: 30,10m2

•Težina: prazan: 9.315kg; maksimalna poletna: 17,600kg; interno gorivo: 3000kg

•Performanse: maksimalna brzina: 970km/h; operativni plafon: 7000m

•Motor: 2x Sojuz R-95Š turbomlazni potiska 40,20 kN bez dodatnog sagorijevanja, hlađeni zrakom

•Naoružanje: top GŠ-30-2 30mm sa 250 granata; do 4000kg borbenog tereta na 10 podkrilnih nosača

Autor:
David Magdić, mag. hist.


Title: Re: SU-25
Post by: pvanja on January 29, 2017, 09:06:42 pm
Su-25SM operacije sa travnate piste.

https://youtu.be/KNrYZXus6ug


Title: Re: SU-25
Post by: MOTORISTA on March 30, 2017, 11:44:10 am
Jedna iz rata 2008. Ruski Su-25 pogođen Iglom.

[attachment=1]


Title: Re: SU-25
Post by: pvanja on March 30, 2017, 03:40:54 pm
I Su-25 i A-10 su ispunili sve kriterijume po pitanju otpornosti. Nazalost za sad nema na vidiku njihove zamene.


Title: Re: SU-25
Post by: kumbor on March 30, 2017, 04:32:47 pm
I Su-25 i A-10 su ispunili sve kriterijume po pitanju otpornosti. Nazalost za sad nema na vidiku njihove zamene.

Kako nema, pa u SAD će ga zameniti JSF, on je Univerzalan, on je Najbolji, on je Najsuperskiji, on je F-35, on je američki.

A Su-25 je kanta, naravno. 8) :dosada  :jokTitle: Re: SU-25
Post by: stojan1974 on April 18, 2017, 10:43:53 pm
Koja je cena polovnog SU 25 ? Da li je bolje razvijati "ORAO" ili kupiti SU 25 ?
"


Title: Re: SU-25
Post by: treci puk on April 18, 2017, 10:53:27 pm
Bila je nekada davno diskusija o toj temi. Ako malo potrazis sigurno ces negde pronaci na forumu. SU-25 je daleko sposobniji avion od J-22, i ma koliko osavremenjen bio, Orao nece moci da ispuni one zadatke koje moze SU-25. Sada, sta je za nas bolje, to je vec druga tema.


Title: Re: SU-25
Post by: stojan1974 on April 19, 2017, 09:09:26 am
Procitao sam da se SU 25 ne proizvodi jos od 1992. god. i da je cena polovnog pet  miliona dolara, sto je nikakva para za neku drzavu. Za male pare mozes da kupis 40-50 aviona.


Title: Re: SU-25
Post by: kumbor on April 19, 2017, 09:23:04 am


Kao i "kod nas" i u bivšim SSSR mnogo šta je prestalo da postoji ili da radi, da se pravi, negde 1992. godine. Su-25 je proizvođen u Tbilisiju i na teritoriji Rusije, najmanje dva pogona su ga proizvodila. Ipak, do kraja 1992. završene su državne narudžbe, iscrpene su zalihe sklopova i delova, a za nove nije bilo ni narudžbi ni para. Nastavila su rad samo odeljenja za razvoj, koliko su mogla. Tako je nastao usavršeni Su-39, kao modernizacija Su-25.

Inače, Su-25 je prava "ruska mašina". Poleće i sa travnatih aerodroma, lako se održava i popravlja, "obični" TMM srču mnogo goriva. Avion je oklopljen, može se na njega nakačiti svašta od oružja i dodati svašta od opreme.

J-22 Orao i Su-25 "Grač" - "Gačac" su prosto različite kategorije. Su-25 je mnogo teži i sposobniji avion, ali sporiji i manje okretan od Orla.


Title: Re: SU-25
Post by: stojan1974 on April 19, 2017, 06:05:14 pm
Koji bi ti odabrao za RV uzevsi u obzir sve okolnosti?


Title: Re: SU-25
Post by: kumbor on April 19, 2017, 06:43:40 pm
Koji bi ti odabrao za RV uzevsi u obzir sve okolnosti?

Kad bi baba bila muško, imala bi trolu. A ja bih uzeo modernizovanog Suhoja.


Title: Re: SU-25
Post by: trpe grozni on April 19, 2017, 07:45:58 pm
Procitao sam da se SU 25 ne proizvodi jos od 1992. god. i da je cena polovnog pet  miliona dolara, sto je nikakva para za neku drzavu. Za male pare mozes da kupis 40-50 aviona.

Samo bi te zamolio da mi javis odakle bi nabavio stotinjak pilota za te avione i jos toliko operatora, plus ljude koji bi sve to odrzavali.
Ah da, i odakle bi nabavio lovu za njihove plate.

Nekad smo bili drzava koja je mogla imati 400-500 borbenih aviona sa kompletima letackih i posada za odrzavanje, sada nemozemo skupiti 40-50 aviona zajedno (borbenih, skolskih, transportnih, pa cak i helikoptere ubaci u ovu brojku), a i ti su nam neodrzavani i polovina ih ne leti, a i fale nam posade za letenje i odrzavanje za njih.


Title: Re: SU-25
Post by: stojan1974 on April 20, 2017, 09:10:19 am
Procitao sam da se SU 25 ne proizvodi jos od 1992. god. i da je cena polovnog pet  miliona dolara, sto je nikakva para za neku drzavu. Za male pare mozes da kupis 40-50 aviona.

Samo bi te zamolio da mi javis odakle bi nabavio stotinjak pilota za te avione i jos toliko operatora, plus ljude koji bi sve to odrzavali.
Ah da, i odakle bi nabavio lovu za njihove plate.

Nekad smo bili drzava koja je mogla imati 400-500 borbenih aviona sa kompletima letackih i posada za odrzavanje, sada nemozemo skupiti 40-50 aviona zajedno (borbenih, skolskih, transportnih, pa cak i helikoptere ubaci u ovu brojku), a i ti su nam neodrzavani i polovina ih ne leti, a i fale nam posade za letenje i odrzavanje za njih.

Ma nisi me shvatio. Ja ovo govorim cisto hipoteticki. Znam ja da mi u Srbiji nemamo ni industiju, ni vojsku ni narod koji bi HTEO DA JE SLUZI. Nego ovo cisto pitam "sta bi bilo kad bi bilo".....tj. da imamo PRAVU DRZAVU i pare.


Title: Re: SU-25
Post by: stojan1974 on April 20, 2017, 09:12:31 am
Koji bi ti odabrao za RV uzevsi u obzir sve okolnosti?

Kad bi baba bila muško, imala bi trolu. A ja bih uzeo modernizovanog Suhoja.

Za dejstvo po pesadiji ti ne treba bolji od ovog "starog".


Title: Re: SU-25
Post by: treci puk on April 20, 2017, 09:25:24 pm
Nije on samo za pešadiju. Avion SU-25 ima široku lepezu naoružanja. Pored 30mm dvocevnog topa, moguce je postaviti dodatne topove kalibra 23mm u vidu podvesnih kontejnera, i to ukupno četiri. Takođe, tu su nevođene avio-bombe:

FAB-100
FAB-200
FAB-500
SAB -100
BetAB-500
BetAB-500ŠP
RBK-250
RRBK-500
KMGU-2
ZB-500
ODB-500P

Nevođena raketna zrna:

S-5
S-8
S-13

Nevođene rakete

S-24B
S-25

Vođene rakete:

S-25L
H-25ML
H-29L

Rakete vazduh-vazduh R-60, na modernizovanim avionima moguće je instalirati i rakete R-73.
Title: Re: SU-25
Post by: stojan1974 on April 20, 2017, 10:54:40 pm
Znaci, moguce je ukomponovati topove, tako da ih bude 6 koliko sam shvatio. 2 od 30 mm i 4 od 23 mm? Kojim bi onda borbenim situacijama bila svojstvena ta kombinacija oruzja? Mislim.....ti kalibri ne mogu da probiju oklop tenka....mozda samo kamion ili da pucas po utvrdjenim stambenim objektima. Zid svakako probija.


Title: Re: SU-25
Post by: trpe grozni on April 21, 2017, 06:20:59 am
Racunaj da bi gadjali gornju stranu tenka gde je oklop dosta tanji, kao i resetke za hladjenje motora tenka koji se nalaze iza kupole.

E sad u kojoj bi situaciji koristili tu kombinaciju, pa verovatno u slucaju da ti nestane NRZ u magacinu, a imas dovoljno topova i granata. :D :D


Title: Re: SU-25
Post by: tihi on April 21, 2017, 06:28:05 am
Znaci, moguce je ukomponovati topove, tako da ih bude 6 koliko sam shvatio. 2 od 30 mm i 4 od 23 mm? Kojim bi onda borbenim situacijama bila svojstvena ta kombinacija oruzja? Mislim.....ti kalibri ne mogu da probiju oklop tenka....mozda samo kamion ili da pucas po utvrdjenim stambenim objektima. Zid svakako probija.

Pancirna zrna od 30mm bez problema probijaju tenk (izuzev prednje strane), pa i A-10 se oslanja uglavnom na top, a mislim da je cak i 23mm dovoljan za proboj gornje i zadnje strane tenka.


Title: Re: SU-25
Post by: Solaris on April 21, 2017, 10:58:53 am
Quote
Pancirna zrna od 30mm bez problema probijaju tenk

Sa koje udaljenosti?

Poz.


Title: Re: SU-25
Post by: stojan1974 on April 22, 2017, 12:48:19 pm
Bolje da stavis 16 mitraljeza kalibra 7.62 x 54R.....podesis na 800 m u razmaku od po dva metra.....pokrijes povrsinu od 32 metra......to je smrt za pesadiju!


Title: Re: SU-25
Post by: HrcAk47 on April 22, 2017, 01:01:49 pm
Bolje da stavis 16 mitraljeza kalibra 7.62 x 54R.....podesis na 800 m u razmaku od po dva metra.....pokrijes povrsinu od 32 metra......to je smrt za pesadiju!

Ne vode se danas ratovi baš tako.


Title: Re: SU-25
Post by: stojan1974 on April 27, 2017, 02:28:29 pm
Inace.....ako avion pruza podrsku pesadiji na terenu.....npr. sa gravitacionim bombama.....na koju visinu mora da se spusti da bi bio precizan? Ako koristi tzv. "pametne" bombe.....sa koje visine tad moze da pruza podrsku pesadiji i koja je ekonomska isplativost jer su one, cini mi se vredne po milion dolara. Ovo sve pricam kao laik koji je tu i tamo nesto procitao ili video na tv.


Title: Re: SU-25
Post by: trpe grozni on April 27, 2017, 09:48:17 pm
To mnogo zavisi od tipa aviona i sistema za nisanenje koji isti ima. Glavnina podrske pesadiji se pruza NRZ-ima, a nevodjene i vodjene gravitaciske bombe se vise koriste da gi razbili odbrambenu liniju protivnika, jer su za to efikasnije od NRZ.

Uglavnom sovjeti/rusi su imali bolji sistem za gadjanje gravitaciskim bombama, dok se zapad vise oslanjao na "pametne" bombe, ali i to se menja tokom vremena.


Title: Re: SU-25
Post by: treci puk on April 27, 2017, 10:28:31 pm
Ja sam čitao da osnovne verzije ovog aviona nemaju mogućnost korišćenja vođenih avio bombi tipa KAB-500Kr. Da li je kasnijim modernizacijama dodata ta mogućnost ili ne?


Title: Re: SU-25
Post by: tihi on April 27, 2017, 10:56:06 pm
Quote
Pancirna zrna od 30mm bez problema probijaju tenk

Sa koje udaljenosti?

Poz.

Probojnost pancirnog zrna sa Gau-8 (ili bushmastera) na 1000m je 55mm, sto je dovoljno da se tenk probusi sa strane, odozgo ili od pozadi. Bocni oklop T72 tenka je je svega 20mm (donja strana), gornji oklop verovatno nije nista bolji, a naravno tu je i hladnjak koji nema oklopa.


Title: Re: SU-25
Post by: Milan (longtrip) on April 27, 2017, 11:01:03 pm
Ja sam čitao da osnovne verzije ovog aviona nemaju mogućnost korišćenja vođenih avio bombi tipa KAB-500Kr. Da li je kasnijim modernizacijama dodata ta mogućnost ili ne?

исправка :модел Су-25ТМ (Су-39 ) , има могућност да користи КАБ-500КР


Title: Re: SU-25
Post by: kumbor on April 28, 2017, 08:29:52 am
Ja sam čitao da osnovne verzije ovog aviona nemaju mogućnost korišćenja vođenih avio bombi tipa KAB-500Kr. Da li je kasnijim modernizacijama dodata ta mogućnost ili ne?

исправка :модел Су-25ТМ (Су-39 ) , има могућност да користи КАБ-500КР

А како модернизација СУ-25 у верзију ТМ код Руса тихо иде већ годинама, велики број летелица већ може носити вођена У/С. СУ-25 је доказао велику жилавост, отпорност на поготке. Нешто не видим да се ради на новом јуришнику који би га заменио. "Гачаца" још увек има пуно - довољно у ресурсу.


Title: Re: SU-25
Post by: treci puk on April 28, 2017, 11:10:24 am
Svoju otpornost i žilavost je dokazao već nakon prve borbene upotrebe, u Avganistanu, 1980. godine. Zabeležen je i slučaj o povratku aviona u bazu sa 150 artiljerijskih pogodaka. Postoje različiti izvori o broju izgubljenih aviona u Avganistanu. Po nekima je to 23 aviona i 8 pilota, drugi izvori govore o 33 aviona i 12 pilota, treći o 34 aviona (24 izgubljena u vazduhu i 10 uništena na zemlji) i takođe 12 pilota. Međutim, kako se navodi, ni jedan avion nije pao zbog smrti pilota ili gubitka goriva, već je pad usledio nakon pogotka u motore ili kidanja delova zmaja aviona ili pak iz trećih razloga.


Title: Re: SU-25
Post by: proxy1969 on February 26, 2019, 10:41:18 am
https://www.scribd.com/document/162291716/Sukhoi-Su-25-pdf


Title: Re: SU-25
Post by: Dreadnought on February 20, 2020, 10:27:23 am


Quote
В штурмовой авиации Южного Военного округа пополнение - три новейших модернизированных самолета Су-25СМ3 совершили перелет в 800 км с завода-изготовителя в пункт постоянного базирования.


https://youtu.be/CPQHmx7f6L4


Title: Re: SU-25
Post by: Dreadnought on March 01, 2020, 10:26:34 am


Dokumentarac o Su-25 i najnovijoj varijaniti, Su-25SM3


https://youtu.be/Fv42XI9sT2E


Title: Re: SU-25
Post by: Bozo13 on April 19, 2020, 01:48:02 pm


Quote
Su-25 Fighter fires missile while refueling in Chad Airport, kills 5 people. Sukhoi Su-25 Chad HQhttps://youtu.be/ce8Z1TMdGGA


Title: Re: SU-25
Post by: Dreadnought on May 28, 2020, 12:36:24 pm


Quote
Экипажи штурмовой авиации ЮВО приступили к подготовке демонстрационных пролетов, посвященных 75-й годовщине Победы в Великой Отечественной войне.

Всего в тренировках пролета участвует около 30 единиц самолетов Су-25, в том числе новейшая модификация Су-25СМ3, которые проходят в диапазоне высот от 200 до 600 метров над землей.https://youtu.be/pyJ3PEhWSnU


Title: Re: SU-25
Post by: Dreadnought on July 13, 2020, 08:42:22 am


Quote
Штурмовик Су-25СМ3 - самая современная версия Су-25: новое вооружение, новые системы радиоэлектронной борьбы, новый навигационный комплекс, новое оборудование для ночных полетов - все это полностью изменило облик предшественника.

Новый  штурмовик получил прозвище «Суперграч».https://youtu.be/nJ0AbKZM_og


Title: Re: SU-25
Post by: Dreadnought on July 31, 2020, 05:25:24 pm


Quote
Экипажи Су-25СМ российской военной базы Кант в Киргизии практикуются в нанесении ракетно-бомбового удара по огневым средствам и технике условного противника.

Заход на боевое применение экипажи выполняли с акватории озера Иссык-Куль на скорости 750 км/ч и на высоте до 2,5 тыс. метров. Стрельба велась авиационными бомбами и неуправляемыми ракетами С-8.https://youtu.be/SGGi91DYOmITitle: Re: SU-25
Post by: Dreadnought on September 09, 2020, 08:36:49 am


Quote
Российские штурмовики отработали посадку на грунтhttps://youtu.be/q4duUcRcZIY


Title: Re: SU-25
Post by: Dreadnought on September 21, 2020, 03:41:12 pm


Quote
Экипажи Су-25 российской военной базы в Киргизии уничтожили укрепленный командный пункт условного противника фугасными авиационными бомбами.

В ходе летно-тактического учения, стартовавшего на одном из авиационных полигонов в горах Средней Азии, также были применены неуправляемые ракеты.https://youtu.be/-y-PSsPWWZ8


Title: Re: SU-25
Post by: Dreadnought on April 07, 2021, 11:15:51 am


Quote
Подготовка экипажей штурмовиков Су-25 ЦВО ко всеармейскому этапу конкурса «Авиадартс»

Пилоты штурмовиков Су-25 ЦВО выполнили пуски ракет класса «воздух-поверхность» в ходе подготовки ко всеармейскому этапу конкурса «Авиадартс» в Курганской области.

Во время занятий летчики использовали ракеты двух типов: малого радиуса действия и предназначенных для уничтожения особо прочных укрытий. Помимо этого российские летчики отработали применение крупных авиабомб и преодоление комплексов ПВО с помощью средств радиоэлектронной борьбы.

Специально для подготовки к конкурсу на полигоне под Курганом было подготовлено около 30 уникальных наземных мишеней пяти типов.https://youtu.be/hq2gXsKfOzYTitle: Re: SU-25
Post by: Dreadnought on May 06, 2021, 11:15:59 am


Quote
Su-25UB flight unique footage

The video was filmed using special GoPro camera mounted on the wing of the aircraft. The flight was filmed in the Lipetsk region at the airfield of the 4th Centre for Combat Use and Retraining of Flight Personnel of the Russian Air Force. Su-25UB is a combat training two-seater assault aircraft. Su-25 aircraft have been in operation since 1981, have taken part in many military conflicts and will remain in service of the Russian Air Force until at least 2020.

https://youtu.be/hJWoA8SYqSc


Title: Re: SU-25
Post by: Dreadnought on January 31, 2022, 02:55:20 pmQuote
Су-25, посадка на дорогу.
https://youtu.be/Ca_FNpkqtew


Title: Re: SU-25
Post by: Dreadnought on June 02, 2022, 12:57:27 pm


Rusija koristi u Ukrajini jurišne avione koji su van domašaja stranih raketnih sistema


Tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini ruska avijacija koristi modernizovane jurišne avione Su-25SM3 koji su opremljeni sistemom odbrane koji ih štiti od stranih prenosivih protivavionskih raketnih sistema, pišu ruski mediji pozivajući se na bezbednosne strukture.

„Ruska avijacija tokom vojne operacije u Ukrajini uspešno koristi modernizovane avione Su-25SM3. Oni su opremljeni sistemom elektronske borbe 'Vitebsk-25' koji ih štiti od raketnih napada prenosivih protivavionskih raketnih sistema protivnika“, pišu mediji, pozivajući se na izvore.

Kako je precizirano, ta modifikacija jurišne letelice koristi se uglavnom u južnom pravcu i u Donbasu.

„Sistemi 'Vitebsk' nalaze se na podvesnim nosačima aviona Su-25SM3 i pokazuju visoke performanse i generalno prilično uspešno izvršavaju svoje zadatke“, navode izvori.

Takođe je saopšteno da se takvi sistemi instaliraju i na helikoptere Ka-52 i Mi-8.

„Njih je uspešno koristila ruska vojska u Siriji. I tada nijedan helikopter sa 'Vitebskom' nije nastradao od raketa prenosivih protivavionskih raketnih sistema koje su lansirali teroristi“, podsećaju iz bezbednosnih struktura.

Do sada nije bilo zvaničnih saopštenja da se tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini koristi poslednja verzija poznatog jurišnog aviona – Su-25SM3.

izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/20220602/rusija-koristi-u-ukrajini-jurisne-avione-koji-su-van-domasaja-stranih-raketnih-sistema-1137931770.html)


Title: Re: SU-25
Post by: Kubovac on August 28, 2022, 09:46:22 am
Рад у пару: Руски Су-25 на задатку током специјалне операције у Украјини /видео/

Министарство одбране Русије објавило је снимке лета јуришних авиона Су-25 док извршавају борбене задатке током специјалне војне операције у Украјини, преноси телевизија „Звезда“.

Посаде авиона су извеле ракетне ваздушне нападе на војне објекте и технику јединица Оружаних снага Украјине.

"Авиони лансирају ракете док лете у паровима на малим висинама. У нападу су уништени камуфлирани утврђени положаји и оклопна техника."

Након обављених летова, инжењерско-техничко особље прегледа авион и припрема јуришне летелице за нови борбени задатак.

[attachment=1]


Извор (https://sputnikportal.rs/20220828/rad-u-paru-ruski-su-25-na-zadatku-tokom-specijalne-operacije-u-ukrajini-video-1141769771.html)


Title: Re: SU-25
Post by: Kubovac on November 04, 2022, 03:19:03 pm
Ruski jurišnici Su-25 uništili su ukrajinska oklopna vozila

Posade oklopnih podzvučnih jurišnih aviona Su-25 raketnim vazduhoplovnim udarima eliminisale su kamuflirane utvrđene položaje i oklopna vozila ukrajinskih nacionalista. Snimak borbenog rada ruske avijacije u petak, 4. novembra, objavilo je Ministarstvo odbrane.

Posade Su-25 lansiraju rakete u paru na visini od oko 10-20 m - ova karakteristika leta bukvalno skriva avione od neprijateljskog sistema PVO. Takođe, opisana tehnika sprečava neprijatelja da dejstvuje na borbene avione.

Nakon sletanja, avione servisiraju stručnjaci inženjersko-tehničkog osoblja. Tako je oprema pripremljena za izvođenje ponovnih borbenih zadataka.

Posade Su-25 u zoni specijalnih operacija angažovane su, između ostalog, na podršci kopnenoj grupi trupa iz vazduha u odbrani i napadu. Tako je 23. oktobra vatra ruskih jurišnika uništila vojne objekte i opremu ukrajinskih militanata.

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]

[attachment=6]


Izvor (https://iz.ru/1420805/2022-11-04/rossiiskie-shturmoviki-su-25-unichtozhili-ukrainskuiu-bronetekhniku)


Title: Re: SU-25
Post by: Kubovac on January 12, 2023, 06:04:50 pm
Par "Gračeva" za militante: snimak borbenog rada Su-25 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u zoni SVO

Kao rezultat borbene upotrebe, pogođeni su kamuflirani utvrđeni terenski položaji i oklopna vozila ukrajinskih nacionalista.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je snimke borbenih letova jurišnih aviona Su-25 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u zoni specijalne vojne operacije.

Posade jurišne avijacije izvele su raketne vazduhoplovne udare na vojne objekte i opremu oružanih formacija ukrajinskih nacionalista. Lansiranja raketa vršena su u parovima sa malih visina.

Posle upotrebe avijacijskog naoružanja, posade su izvele manevar oslobađanjem toplotnih zamki i vratile se na aerodrom. Kao rezultat borbene upotrebe, pogođeni su kamuflirani utvrđeni terenski položaji i oklopna vozila ukrajinskih boraca. Inženjersko-tehnički štab je nakon borbenog rada izvršio zadatke servisiranja letelica i njihove pripreme za ponovni let.

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]

[attachment=6]

[attachment=7]


Izvor (https://tvzvezda.ru/news/2023112315-MAsbQ.html)


Title: Re: SU-25
Post by: Kubovac on January 23, 2023, 08:45:28 pm
Posade ruskih  Su-25 Vazdušno-kosmičkih snaga  uništile su utvrđene položaje ukrajinskih militanata u zoni SVO

Kao rezultat vazduhoplovnih udara posada Su-25 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, uništeni su utvrđeni položaji i oprema ukrajinskih militanata.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak borbenog rada jurišnika Su-25 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u zoni specijalne vojne operacije.

Posade jurišne avijacije izvele su raketne vazduhoplovne udare na vojne objekte i opremu ukrajinskih nacionalističkih jedinica.

Lansiranja raketa ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga izvedena su u parovima sa malih visina.

Nakon upotrebe avijacijskog naoružanja, posade Su-25 su, završivši manevar, oslobodile toplotne mamce, a zatim se vratile na aerodrom poletanja.

Kao rezultat borbene upotrebe, uništeni su kamuflirani utvrđeni terenski položaji i oklopna vozila ukrajinskih militanata.

Nakon naleta, inženjersko-tehnički štab je servisirao avion i pripremio avijacijsku opremu za drugi borbeni nalet.

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]

[attachment=6]

[attachment=7]


Izvor (https://tvzvezda.ru/news/20231221935-eEhPs.html)


Title: Re: SU-25
Post by: Kubovac on February 21, 2023, 02:36:28 pm
Rusija sprema „visoko modifikovane“ jurišne avione Su-25 za napad na Ukrajinu

Ministarstvo odbrane Rusije je 16. februara istaklo sposobnosti jurišnika Su-25 koje je zemlja nadogradila u postu Telegrama pod nazivom „Nadograđeni Su-25SM3: Supersila nad bojnim poljem“.

Objavu je pratio #Z, slovo koje je postalo simbol ruske SVO u prvim nedeljama sukoba, što je izazvalo spekulacije da je unapređeni jurišni avion mogao biti raspoređen u Ukrajini.

Ovaj razvoj događaja je značajan jer dolazi usred straha od neizbežnog vazdušnog napada ruskih vazdušno-kosmičkih snaga (VKS) nakon što je nekoliko lovaca i helikoptera stacionirano blizu granice sa Ukrajinom.

Dalje, raspoređivanje unapređenih jurišnih aviona potencijalno bi pomoglo žestokoj ruskoj ofanzivi koja je navodno ima za cilj zauzimanje teritorija u Donbasu, posebno Bahmuta.

Tokom meseci, više postova na društvenim mrežama aludiralo je na raspoređivanje nadograđenog aviona. Neki izveštaji u ruskim medijima, uključujući TASS, takođe su nagovestili da je visoko modifikovana letelica iz sovjetske ere bila operativna na linijama fronta. Međutim, ova telegram objava od ruskog ministarstva odbrane može biti prvo zvanično priznanje.

Od početka neprijateljstava, i Rusija i Ukrajina su u velikoj meri koristile jurišne avione Su-25 iz sovjetske ere. Ovi lovci obično lete na opasno malim visinama da bi izbegli radare i neprijateljske projektile.

Ministarstvo odbrane Rusije je na svom zvaničnom sajtu postavio video snimak na kome se vidi kako jurišnici Su-25 lansiraju vazdušne rakete na vojne objekte i opremu AFU.

Bez identifikacije konkretnih varijanti korišćenih aviona, rusko Ministarstvo odbrane često postavlja video-snimke kako jurišni avioni Su-25 uništavaju protivničke ciljeve.

Ovaj ruski borbeni avion je unapređen u različite konfiguracije, ali je novi Su-25SM3 najnaprednija verzija.

Su-25SM3

Su-25SM3 je ažurirana verzija Su-25 Grač (NATO ime Frogfoot), oklopnog podzvučnog jurišnog aviona napravljenog da pruži direktnu podršku kopnenim snagama preko bojnog polja napadom na vidljive ciljeve, kao i za uništavajte ciljeve sa određenim koordinatama u svim vremenskim uslovima.

Su-25SM3 ima borbeni radijus od 650 kilometara, maksimalnu brzinu od 975 kilometara i nosivost od 4,4 tone. Ova iteracija aviona se izdvaja od svojih prethodnika zbog svog novog SOLT-25 (optičkog, laserskog, termografskog) sistema za navigaciju i nalaženju ciljeva.

Laserski daljinomer-marker cilja, na primer, olakšava upotrebu „pametne“ municije sa laserskim navođenjem. Sve ovo zajedno omogućava avionu da automatski locira mete.

Unapređena varijanta je opremljena GLONASS sistemom koji omogućava letelici navigaciju i upravljanje visoko preciznim naoružanjem. Sistem navodno omogućava povećanje preciznosti nevođenog vazdušnog oružja na nivo vođenog oružja.

Sposoban je i da uništi male kopnene i vazdušne ciljeve non-stop, a tri puta je smrtonosniji od prethodnih nadogradnji. Su-25SM3 je opremljen dvocevnim automatskim topom 30 mm GŠ-30-2 iz sovjetskog doba i nizom drugih bombi i projektila vazduh-zemlja kao i nevođenih bombi.

Ova napredna varijanta dolazi i sa sistemom za samoodbranu u vazduhu, Vitebsk, sistem protivvazdušne odbrane na avionu je razvio Istraživački institut Ekran za specifičnu odbranu aviona i helikoptera od navođenih projektila i prenosnih bacača. To čini tako što štiti lovca optičkim i elektronskim ometanjem.

Pošto su ukrajinske trupe u velikoj meri koristile prenosive sisteme protivvazdušne odbrane da obaraju nisko leteće jurišne avione, Su-25SM3 bi mogao da koristi svoju protivvazdušnu odbranu Vitebsk da nekažnjeno napada ciljeve unutar Ukrajine. Prvi primerci ovog sistema isporučeni su ruskoj vojsci 2015. godine.

Osim za elektronsko ratovanje, ovaj sistem se koristi za oslobađanje toplotnih baklji ako avion bude napadnut od strane vazdušne odbrane, navodi Ministarstvo odbrane Rusije. Obe strane su izgubile nekoliko Su-25 u jednogodišnjoj borbi.

Pored poboljšanih sposobnosti, ruske snage sada koriste bolju taktiku zbog čega su gubici Su-25 sve ređi. Varijante Su-25 obezbeđuju podršku na zemlji dok su pod zaštitom Su-35S i Su-30SM.

Su-25SM3 je učestvovao u sukobima u Siriji u više navrata od 2015. godine, što je bio i svojevrstan test da li je efikasan i dobro zaštićen od modernih projetila lansiranih sa ramena poput 9K38 Igla i FIM-92 Stinger.

Kako Rusija nastavlja da probija odbranu Ukrajine i kako sukob ulazi u drugu godinu, ovi stari ali unapređeni avioni bi mogli značajno da pojačaju rusku vazdušnu ofanzivu.

Unutrašnjost kabine SU-25SM3:

[attachment=1]

U zoni specijalne vojne operacije:

https://www.youtube.com/watch?v=JrtUtRVImJ0&t=43s


Izvor (https://oruzjeonline.com/2023/02/21/rusija-sprema-visoko-modifikovane-jurisne-avione-su-25-za-napad-na-ukrajinu/)

Title: Re: SU-25
Post by: kumbor on February 21, 2023, 08:11:01 pm

СУ-25, иако је први пут полетео пре више од 40 година и пандан је америчком А-10, јуришни је радни коњ ВВС РФ. Први пут је модернизован још за Авганистан а од 1991. је направљено бар 5 до чак 10 варијанти даље модернизације, мање или више опсежне. Могу поменути само СУ-25Т, СУ-25ТМ, па све до СУ-39. Ласерски даљиномер и означивач циљева овај авион има од самог почетка употребе. С обзиром на снажну структуру змаја, оклоп кабине и дела "трбуха" и средства самозаштите авион може трпети знатна оштећења и "вратити се кући тотално изубијан", спасавајући живот пилота. То је очигледно било још у Авгану, а нарочито сад у Украјини. Носивост му је мања од А-10, али има далеко боље летне особине. Ипак ГШ-30/2 није оптимизован за ПО борбу као ГАУ-7, а чак ни СУ-25, као оклопљена топовњача није могао издржати трзаје и вибрације шестоцевног ГШ-30/6, па је после првих серија тај топ замењен на "нормални" ГШ-30/2. Најновија модернизација  је добродошла нужност, а размишља се о обнови производње на линији у Улан-Удеу, са заменом мотора на штедљивије ТФ и са мањим изменама у структури. Мање ризичне услове употребе може преузети и јуришна верзија ЈАК-130.


Title: Re: SU-25
Post by: Kubovac on March 05, 2023, 04:06:14 pm
Moćni avioni: Belorusija i Rusija povećavaju proizvodnju lovaca Su-25 (video)

Belorusija i Rusija će povećati proizvodnju aviona, između ostalog i lovaca Su-25, izjavio je zamenik dekan fakulteta za naučni rad vojne akademije Belorusije Andrej Bogodelj.

Prema njegovim rečima, Belorusija ima dobru bazu za remont aviona, jer ima tri fabrike koje proizvode delove za ruske avione, kako za vojne tako i za civilne.

- Bez obzira na to što je naša škola dobra, bez pomoći ruskih kolega bi bilo teško da je razvijamo. Mi ćemo stvarati i povećati naše mogućnosti zahvaljujući ruskim kolegama koji će doprineti formiranju moderne borbene avijacije - rekao je pukovnik za televiziju BelTA.

Dodao je da se na južnoj granici Belorusije već nalaze lovci i jurišni avioni koji uspešno rešavaju zadatke u okviru specijalne vojne operacije u Ukrajini.

- Trenutno se primat u vazduhu, izolacija rejona u kome se vode borbe, naravno, oslanja na borbenu avijaciju. Mislim, da mnoge zemlje na svetu nisu u mogućnosti da tako nešto sprovode - konstatovao je on.

Su-25 u Belorusiji

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je u februaru, na sastanku sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, rekao da je Belorusija spremna da montira jurišne avione Su-25, koji su se dobro pokazali u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini. Dodao je da je neophodna pomoć ruskih kolega.

Jurišni avioni se već dugo nalaze u beloruskoj vojsci i deo su vazduhoplovne komponente Savezne države.

Su-25 je projektovan za vazdušnu podršku kopnenim snagama na bojnom polju i može da obavlja borbene zadatke i danju i noću. Zbog svog izgleda je dobio naziv „Grač“ (ptica gačak, vrsta vrane).

https://www.youtube.com/watch?v=haSmcaDd5fE


Izvor (https://www.novosti.rs/planeta/svet/1211512/mocni-avioni-belorusija-rusija-povecavaju-proizvodnju-lovaca-25-video)


Title: Re: SU-25
Post by: Zaslon on May 14, 2023, 11:21:35 pm
Makedonski SU-25 koji su prebačeni u proleće i leto 2022 već su u ukrjinskim bojama i već lete, tako kažu zapdni izvori za ove slike 299.brigade taktičke avijcije OSU. Avioni su remontovni i zanimljivo nadogrđeni na standard Su-25M1, što može značiti samo to da pogoni za popravku i modernizaciju Su-25 na teritoriji Ukrajine još uvek rade. 

[attachment=1][attachment=2]

Na trećoj slici je ukrajinski Su-25 naoružani američkim NRZ 127mm "Zuni" sa četvorocevnim lanserima LAU-10. Verovano je ponestalo sovjetskih NRZ S-13.

[attachment=3]


Title: Re: SU-25
Post by: Kubovac on June 04, 2023, 06:26:54 pm
Američki portal: Rusija ima svoj „leteći tenk“ – Su-25

Vojni avion Su-25 („grač“) je „leteći tenk“ ruskih snaga i može da se uporedi sa jurišnim avionom iz Sjedinjenih Američkih Država A-10, piše američki portal „19fortifajv“.

-Su-25 iz sovjetske ere je avion koji je testiran u borbama, sa dugom istorijom podrške kopnenim snagama u vojnim sukobima, piše kolumnista Kris Ozborn.

Kako se navodi, dvomotorni avion, jednosed Su-25, koji je prvi put poleteo 1975. godine, predviđen je za pružanje vazdušne podrške pešadije, a korišćen je u sukobima u Avganistanu, Čečeniji i u Ukrajini.

Uprkos što je po dimenzijama manji od aviona A-10 iz SAD, koji su američki vojnici nazvali „leteći tenk“, ruski Su-25 ima slične karakteristike kao i američki pandan – obe letelice imaju skoro isti domet i dobro su naoružani, navodi se u članku.

Kolumnista navodi da Vazdušno-kosmičke snage Rusije imaju oko 250 aviona Su-25, a novije verzije letelice su modernizovane pomoću naprednih tehnologija. Ističe se da se avioni Su-25 trenutno angažovani tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini.

[attachment=1]

Avion SU-25 koji je pogođen nad Ukrajinom sa LPRS, ali je uspeo da sleti:

[attachment=2]


Izvor (https://www.novosti.rs/planeta/svet/1245503/rat-ukrajini-25-rusko-naoruzanje)


Title: Re: SU-25
Post by: Kubovac on July 05, 2023, 10:07:59 pm
Ruski leteći tenk: Sovjetski jurišni avion su-25 Frogfoot leti u najopasnije misije (video)

U žestokim borbenim dejstvima, ruski borbeni avioni Su-25 i Su-34 često se vide kako zajedno izlaze na scenu, “ples” koji su potvrdili ruski državni mediji prošlog meseca.

Su-34 igra ulogu zaštitnog starijeg blizanca, pružajući pokriće za Su-25 koji ide u misije napada na malim visinama.
Eksperti koji se bave zamršenom dinamikom tekućeg sukoba Rusije sa Ukrajinom primetili su trend: izgleda da Su-25 snosi najveći teret gubitaka. Već u martu, digitalni svet je brujao viralnim video snimkom oborenog Su-25, snimljenim skromnim mobilnim telefonom i podeljenim na društvenim mrežama.

Spuštanje ove nesrećne letelice ostalo je nedokumentovano, ali olupina je ostavila malo prostora za sumnju – Su-25 je zaista krenuo u smrtonosni pad. Uprkos iskušenjima i nevoljama sa kojima se ovaj lovac iz sovjetske ere suočio u Ukrajini, Moskva nastavlja da veruje Su-25, naglašavajući njegovu nezamenljivu ulogu u vazduhu.

O SU-25

Nekada davno, 1960-ih, sovjetsko vazduhoplovstvo je bacilo rukavicu, izazivajući aeronautičke umove da naprave svoj sledeći avion za blisku podršku na bojnom polju. U skladu sa tim, renomirani proizvođač Suhoj je stvorio prototip T-8, koji će kasnije raširiti krila kao strašni lovac Su-25.

Ovo čudo kopnenog napada prvi put se podiglo u nebo ranih 1970-ih, i nakon pet godina pažljivog testiranja, bilo je spremno da ostavi svoj trag. Ambicija SSSR-a da ima sopstveni avion za blisku podršku inspirisana je američkom potragom za stvaranjem A-10 Thunderbolt II, poznatog kao mlaznjak za razbijanje tenkova „Warthog“. Ali dok su Warthog i Frogfoot rođeni da ispunjavaju slične misije, svaki od njih ima jedinstven skup sposobnosti.

Po čemu je SU-25 bolji od A-10 i obrnuto?

Su-25 i A-10 su avioni za kopnene napade dizajnirani da pruže blisku vazdušnu podršku kopnenim trupama. Međutim, Su-25 je brži i upravljiviji od A-10, što ga čini pogodnijim za borbu vazduh-vazduh. Takođe ima viši plafon leta, što mu omogućava da radi na većim visinama.

S druge strane, A-10 je bolje oklopljen od Su-25, sa titanijumskim oklopom koji štiti kokpit i kritične sisteme. Takođe ima moćniji top, GAU-8 Avenger, koji može da ispaljuje veće metke od Su-25 GŠ-30-2. A-10 je takođe poznat po svojoj sposobnosti da luta nad bojnim poljem tokom dužeg perioda, pružajući stalnu podršku kopnenim trupama.

Što se tiče naoružanja, oba aviona su sposobna da nose razne projektile, bombe i rakete. Su-25 je poznat po svojoj sposobnosti da nosi rakete vazduh-zemlja H-25 i H-29, dok A-10 može da nosi raketu Maverick i laserski navođenu bombu Paveway.

Sve u svemu, oba aviona imaju svoje prednosti i mane i dobro su pogodni za svoje uloge. Brzina i upravljivost Su-25 čine ga dobrim izborom za borbe vazduh-vazduh i operacije na velikim visinama, dok oklop, top i mogućnosti lutanja u potrazi za metom A-10 čine ga odličnim avionom za kopneni napad.

SU-25 se ruši češće nego što se očekivalo

Tokom sovjetsko-avganistanskog rata 1980-ih, Sovjeti su uveliko koristili Frogfoot. Međutim, avganistanski lovci, obučeni na raketama Stinger koje su isporučili SAD, uspeli su da obore značajan broj S-25, ističući neke velike slabosti jurišnika. Konkretno, rakete zemlja-vazduh sa ramena (SAMS) nanele su značajnu štetu sovjetskoj floti.

Frogfoot je takođe bila deo akcije tokom iransko-iračkog rata i rata u Abhaziji koji je usledio, pri čemu je gruzijsko vazduhoplovstvo preuzelo kontrolu. Osamdesetih godina, Su-25 se naveliko izvozio, a mnogi od ovih „letećih tenkova“ našli su domove u bivšim sovjetskim državama nakon što se SSSR raspao. Su-25 takođe služi vazdušnim snagama u Aziji, na Bliskom istoku, u Africi i Južnoj Africi.

Krajem februara, ukrajinske snage su srušile ruski avion Su-25 i uhapsile njegovog pilota kao „osvetu“ za prethodne vazdušne napade. Ovaj događaj, zajedno sa drugim izveštajima o gubicima Su-25 tokom rata, sugeriše da ruski „leteći tenk“ ne ispunjava sva očekivanja Ratnog vazduhoplovstva.

[attachment=1]


Izvor (https://www.novosti.rs/planeta/svet/1256240/rat-ukrajini-ukrajina-rat-ruska-armija-ukrajinska-vojska)


Title: Re: SU-25
Post by: kumbor on July 06, 2023, 05:48:00 am


Su-25 je konstantno modernizovan tokom decenija. Upotreba u SVO potvrdila je čvrstu konstrukciju i sposobnost da se "vrati kući" uprkos velikim oštećenjima. Tačno je da Rusija nema ništa slično topu GAU-8, koji je vrlo efikasno PO oruđe i buši oklopna vozila odozgo, gde je oklop po pravilu tanak. Municija sa DU omogućava naročito veliku probojnost. A-10 je od početka pravljen oko tog moćnog topa, uz aktivne savete Hansa Ulricha Ruedela, asa sa Štuke.


Title: Re: SU-25
Post by: Prvačić on July 06, 2023, 09:03:07 pm
Upitno je koliko je GAU-8 efikasan u uslovima kada tenkove štite Tunguske i Strele-10, a pomažu i Ose. O Pancirima i Torovima da i ne govorimo.


Title: Re: SU-25
Post by: Kubovac on July 18, 2023, 03:45:08 pm
Oružane snage Ukrajine demonstrirale su rakete Zuni koje se lansiraju sa Su-25

Ukrajinska vojska je prikazala američke rakete vazduh-zemlja Zuni koje su lansirane iz jurišnih aviona Su-25.

Ioutube kanal Mazut SD objavio je snimak borbene avijacije ukrajinskih vazduhoplovnih snaga.

Ukrajinski avioni su napadom po visini lansirali nevođene avionske rakete na položaje ruskog osvajača.

Na objavljenom snimku su zabeleženi različiti događaji ukrajinskih jurišnih aviona koji koriste rakete Zuni koje su SAD prenele Ukrajini u okviru vojne pomoći.

https://www.youtube.com/watch?v=IRt-LqIuh4g&t=128s

Let Su-25 se izvodi na malim visinama kako bi se sprečilo da ih ruski radari otkriju i da ih ne pogode neprijateljska sredstva protivvazduhoplovne odbrane velikog dometa.

Za napad na osvajače ispred linije kontakta nevođenim raketama Zuni, jurišna letelica izvodi lansiranje u režimu podizanja, što znači da pilot povećava napadni ugao i lansira.

[attachment=1]

Ove rakete kalibra 127 mm su dizajnirane da gađaju kopnene ciljeve, utvrđenja i druge objekte i konvoje neprijateljske opreme na maršu. Zuni se lansira iz raketne lansera LAU-10 koja sadrži četiri rakete.

U januaru ove godine SAD su uključile 4.000 nevođenih raketa Zuni u jedan od paketa vojne pomoći Ukrajini. Početkom maja komandant Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine objavio je fotografiju jurišnika Su-25 naoružanog ovim raketama. Još jedna fotografija objavljena je i na društvenim mrežama.

Glavne karakteristike rakete Zuni su sledeće:

Prečnik: 127 mm
Dužina: 2790 mm
Težina: 46,3-61,6 kg (zavisi od tipa motora i bojeve glave)
Težina bojeve glave: 20,7-25,6 kg
Tipovi bojeve glave: HE, HE-Frag, ATAP, Svetleća, Dimna (vežbovna)
Maksimalna brzina: 725 m/s
Domet: 8 km.

[attachment=2]


Izvor (https://mil.in.ua/en/news/ukrainian-armed-forces-demonstrated-the-zuni-rockets-being-launched-from-the-su-25/)


Title: Re: SU-25
Post by: Prvačić on July 18, 2023, 04:24:21 pm
Je li im to nestalo raketa S-13?


Title: Re: SU-25
Post by: Boro Prodanic on July 18, 2023, 04:55:45 pm
Je li im to nestalo raketa S-13?

Možda bi bilo bolje pitati na koje SU-25 to više kače, zar nisu svi oboreni?


Title: Re: SU-25
Post by: Kubovac on July 18, 2023, 05:08:50 pm
Je li im to nestalo raketa S-13?

Možda bi bilo bolje pitati na koje SU-25 to više kače, zar nisu svi oboreni?

Pa i dobili su neke 4 letelice iz Makedonije a neke letelice za rezervne delove iz Bugarske, Gruzije, navodno i iz Poljske, pa su tako osposobili deo postojeće flote koja nije bila u letnom stanju ili borbeno upotrebljiva. Prema nekim podacima od 8-14 letelica je na ovaj način stiglo u Ukrajinu.


Title: Re: SU-25
Post by: Boro Prodanic on July 18, 2023, 05:35:18 pm
Je li im to nestalo raketa S-13?

Možda bi bilo bolje pitati na koje SU-25 to više kače, zar nisu svi oboreni?

Pa i dobili su neke 4 letelice iz Makedonije a neke letelice za rezervne delove iz Bugarske, Gruzije, navodno i iz Poljske, pa su tako osposobili deo postojeće flote koja nije bila u letnom stanju ili borbeno upotrebljiva. Prema nekim podacima od 8-14 letelica je na ovaj način stiglo u Ukrajinu.

Znam, malo sam se našalio na ruske izveštaje o oborenim letelicama. :)


Title: Re: SU-25
Post by: Kubovac on July 18, 2023, 05:42:18 pm
Je li im to nestalo raketa S-13?

Možda bi bilo bolje pitati na koje SU-25 to više kače, zar nisu svi oboreni?

Pa i dobili su neke 4 letelice iz Makedonije a neke letelice za rezervne delove iz Bugarske, Gruzije, navodno i iz Poljske, pa su tako osposobili deo postojeće flote koja nije bila u letnom stanju ili borbeno upotrebljiva. Prema nekim podacima od 8-14 letelica je na ovaj način stiglo u Ukrajinu.

Znam, malo sam se našalio na ruske izveštaje o oborenim letelicama. :)

Znaš kako...znaš šta ima smešnije od zvaničnih vojnih ukrajinskih izvora o ruskim gubicima? Zvanični ruski o ukrajinskim gubicima. Ne mogu Konašenkova da slušam ni minut.
Ne znam kako je moguće da general Ruske vojske zvanično izveštava (i tako svakodnevno) da je do sada uništeno "426 sistema S-300, Osa i Buk", zatim "697 aviona i helikoptera",  "5090 dronova" i izdvojio bih još "10740 oklopnih vozila".
Potpuno neupotrebljivi (a pritom i netačni) podaci. I onda shvatiš da za tačne gubitke sa obe strane, treba da pitaš "onog odozgo"....


Title: Re: SU-25
Post by: Boro Prodanic on July 18, 2023, 05:50:23 pm
Ili da čekaš par godina posle završetka rata, tada će podaci biti barem malo tačniji.


Title: Re: SU-25
Post by: Prvačić on July 29, 2023, 11:46:02 pm
Prije će biti par decenija! :)


Title: Re: SU-25
Post by: kosta1961 on August 17, 2023, 03:37:42 pm
[attachment=1]
[attachment=2]


Title: Re: SU-25
Post by: kosta1961 on September 12, 2023, 03:43:36 pm
Borac u Ukrajni Su 25

Početkom šezesetih godina se razmišljalo o novim jurišnima avionima sa mlaznim motorima.Klipni avioni su se u ovoj ulozi dobro pokazali .Imali su dobre karakteristike poletanja i sletanja,dugo trajanje leta,dobra manevarska sposobnost,ali zbog male brzine leta lako ranjivi sa zemlje.

Mlazni avioni imaju velike brzine,ali su im potrebne betonske ,dugačke piste.I u to vreme takvi motori nisu dugo trajali i nisu bili pozdani.Traženo je neko srednje rešenje.RV SAD je 1967g dalo predlog za takav avion gde bi se našao razumni kompromis izmedju klipnog i mlaznog aviona.Traženo je da avion bude relativno velikih dimenzija da nosi razne vrste municije,ima brzinu mlaznog i upravljivost klipnog aviona.Tako je nastao A 10.

Ovakav rad u SAD je privukao pažnju u SSSR-u.Sovjeti su na vojnim vežbama  vršili i pokazalo se da bolje rezultate imaju zastareli Mig 17 od novih Su-7 i Mig 21.Poslednji avion koji je napravljen baš za tu namenu je bio IL 40,ali je na zahtev Hruščova odbačen,iako su mnogi generali bili za to da se ovaj avion masovno pravi.Naime novi avioni su bili suviše brzi,bez oklopa,nedovoljan pogled iz kabine i nisu mogli da poleću sa zemljanih aerodroma.

U fabrici Suhoj su pratili ove rasprave i odlučili da naprave svoju  verziju.Počeli su od nule.Prvi naziv je bio SPB (СПБ - самолет поля боя).Avion je trebalo da napada male pojedinačne ili grupisane ciljeve pri vizuelnoj orjentaciji na liniji sukoba ili do dubine od 50km.Mora biti jeftin,lak za proizvodnju,sa visokim stepenom preživljavanja i efikasnosti.Da može da napada helikoptere,transportne avione na malim i srednjim visinama.Da bude veoma pokretljiv na malim visinama.

Avion treba da ima zaštitu posade od metaka 12,7mm kao i gelera od 3g,poletanje sa zemljanih aerodorma III klase,lako pilotiranje(sa pilotom srednjih sposobnosti),lako održavanje sa zemaljskim posadama malih kvalifikacija,prosta konstrukcija od jednostavnih materijala,malo vreme pripreme za let.Avion je trebalo da preživi udare ,posebno sa zemlje.
Inženjeri su za pogon izabrali dva motora АИ-25Т sa projektovanom težinom od 8T ,sa brzinom 920km/h,dolet 750km, i mogao bi da nosi do 2,5T ubojnih sredstava na daljinu od 750km.Medjutim rukovodstvo nije znalo ni dalo odobrenje za rad na ovome.Zvanična naredba za rad je data marta 1969g.

Odmah je nastala polemika ko treba da napravi ovakav avion i kako treba da izgleda.Iljušin je smatrao da oni treba da konstrišu nov jurišni avion i da je IL 42 dobar za tu namenu.Smatrali su da je loše da bude jednosed bez zadnjeg mitraljeza.Zatim je nastao IL 102 koji je imao puno pristalica.Iskustvo iz Avganistana je potvrdio da je najviše napada na avion bio kada se avion izvlačio iz napada.Tada je dobro imati zadnji mitraljez.

[attachment=1]

Zvaničnici su se opredelili za Suhoj sa svojim planom nazvanim T-8.To je bio dvomotorni visokokrilac,jednostavnih kontura sa velikim krilom umerenog zamaha.Velika pažnja je posvećena krilima ,jer se tražilo da imaju veliki uzgon na malim brzinama. To bi omogućilo da poleće sa travnatih i kratkih pisti.Kabina i svi vitalni delovi su oklopljeni,i samo održavanje je maksimalno olakšano. Pored toga krila su mogla da ponesu puno raznog naoružanja.Zamenjeni su motori sa modernizovanim Mikulin R-9.300.

Seriska prizvodja je planiran 1970g ali je odlagana jer je vazduhoplovstvo tražilo da avion ima brzinu 1,2 Mah i da nosi do 4000kg naoružanja.Inženjeri su uzalud pokušavali da objasne da je glupo da ovakav avion ima nadzvučnu brzinu,maksimalno 0,7 Mah.Na kraju je dogovoreno da avion ima maks. brzinu 0.85Mah i više naoružanja.To je značilo izmenu plana,povećanje dimenzija i delova aviona,kao i veću ukupnu masu.

[attachment=2]
Makete  aviona,gore prvobitna,dole doradjivana.

Planovi su završeni 1972g a izgradnja prototipa T8-1 i T8-2 je završena i nakon posete ministra vazd.industrije počele su probe.Napravljen je T8-1 ( 81 žuti) i T8-0 za statička ispitivanja u toku 1974g.Maks.težina se povećana na 12500kg,a maksimalna oružija 5000kg(ali je kasnije smanjena),maksim. preoperećenje 6,5G,kabina i svi vitalni delovi su otporni na zrna mitraljeza do 20mm.Nišanska i navigaciona oprema je sa aviona Су-17М2,a u donjoj ravni je stavljena oprema za ВПУ-22  sa dvocevnim topom  ГШ-23 .Zbog njega je noga stajnog trapa pomerena u desno za 200mm.

[attachment=3]
Gore T8-1 nema nosače naoružanja pod krilima,top je ispod trupa pomeren u odnosu na osu aviona.
Dole T8-2 razlikovao se od prvog po većem vertikalcu,nosaču naoružanja pod krilima.Poslednji su služili isključivo za rakete vazduh-vazduh.

Prvi let T8-1 je imao februara 1975g.Ispitivanja su bila u vezi leta sa različitim visinama i brzinama kao i sa različitim naoružanjem.Ispostavilo se da je teška upravljivost po uzdužnoj osi.Avion nije imao pojačanje sile na komandama.Ipak su nastavljena ispitivanja pre svega sa različiitim naoružanjem.

Na T8-1 su vršena ispitivanja 1976g sa novim vazdušnim kočnicama na krajevima krila i  dodatnim rezervoarima pod krilima.Pronašli su način da avion ne pravi mala kolebanja pravca u napadu čak ni pri  otkazu jednog od motora.

[attachment=4]
Crtež T8-1

Title: Re: SU-25
Post by: kosta1961 on September 12, 2023, 03:48:10 pm
Motor R9.300 se prilikom pucanja mitraljezom ili ispaljivanjem raketa ,pregrevao.Pilot je tvrdio da je temperatura u jednom momentu bila 1000⁰C .On je ugasio motor,potom ga je ponovo pokrenuo i sleteo. Nakon toga su izvršeni eksperimenti sa upotrebom oružija( 1975g),kada se ispostavilo da pucanje iz topa i ispaljivanje raketa dovodi go gašenja motora.Pored toga piloti su se žalili na izuzetni tešku palicu.

Pokazalo se da je motor slab, pa je dobio turbomlazni R95Š (varijanta Р-13Ф-300  kao na Mig 21) ali bez forsaža.A  avion je dobio oznaku  T8-1D(Д - доработанный). Ispitivanja T8-1D je počelo u leto 1976g.
U naredne  dve godine je dobio novo veće krilo sa novim  krilcima - trodelnim, i uvedene su nove vazdušne kočnice na vrhovima krila.Dobio je nišan АСП-17БС-8,laserski daljinometar,ciljni marker "Клен-ПС",radio visinomer РВ-5М i još neke uredjaje  iz Су-17М3.Dobio je i nov dvocevni top АО-17А.Prvi prototip T8-1 je izgubljen početkom 1981g pri prebrzom pikiranju,pilot se katapultirao.

Drugi prototip T8-2(broj 82-plavi ) je imao oklop od titanijuma,novo krilo sa prednjim ivicom pod uglom od 20⁰ i motore РД-9Б (bez forsaža).Na njemu su ispitivali nosivost krila,novi sistem upravljanja,nova krilaca i vazdušne kočnice.
 
Prvi let je imao decembra 1975g,a početkom sledeće godine nove motore Р-95Ш,koji su postavljeni +2⁰ u odnosu na horizont,a stabilizator je umesto -5⁰ stavljen na +5⁰.Ovo je uradjeno jer je mlaz iz motora uticao na repne površine.Dobio je sva poboljšanja koja su uradjena na T8-1 .Velika opterećenja na palici i vibriranje vrhova krila su ograničili brzinu na 0,71 Mah.Posle ovih promena dobio je oznaku Т8-2D. Avion je 1977g dobio pojačanje sile za pokretanje krilaca i krilca su povećana.

[attachment=1]

Ograničenje brzine je uklonjeno nakon promene predkrilca i uvodjenj novih vazdušnih kočnica veće površine.Avion nije bio prioritet za fabriku Suhoj,pa je teško naći ko će da proizvodi ovaj avion.Odlučeno je da se pravi u fabrici u Tbilisiju,koja se nije pokazala da može napraviti kvalitetne delove za avione.

[attachment=2]
Gore T8-1D dobio je motore R-95Š redizajnirane gondole motora, veći vertikalac ,produžen nos aviona,gondole na krajevima krila sa vazdušnim kočnicama.
Dole T8-2D sa novim motorima i boljom elektronikom
Desno –kabina T8-2D

Prototipovi T8-3(83 žuti) i T8-4(84 žuti) napravljeni su u Tbilisiju kao predseriski.Pri izradi T8-3 izvršeno je preko 140 izmena.Dobio je top od 30 mm u nosu pomeren u levo,promenjeni su prozori za optičke senzore u nosu.U potpunosti su sprovedene mere zaštite aviona,kabina je bila od titanijuma debljine 24mm i može da izdrži preko 20 direktnih pogodaka kalibra 23mm.Oklop je i na rezervoaru ulja,glavnom rezervoaru goriva i vodovima od rezervoara do motora. Šipke koje vode od palice do komandnih površina  su od titanijuma i ne gube snagu ako su pogodjene kalibrom 12,7mm.Komandne šipke za visinu su duplirane.

T8-3 je prvi let imao u proleće 1977g i preleteo je do Moskve . Kvalitet nije bio tako dobar pa  nije korišćen za letna ispitivanja ,već je gadjan iz raznih naoružana u cilju ispitivanja preživljavanja. T8-4 je poleteo juna 1979g ,a T8-5 septebra 1980g ali je ubrzo uništen u udesu, zbog preopterćenja konstrukcije.

[attachment=3]
T8-3 gadjan iz raznog oružija po kabini,radi provere otpornosti oklopa.

Title: Re: SU-25
Post by: kosta1961 on September 12, 2023, 03:52:20 pm
Kako nisu mogli da utvrde kada i zašto nastaje ovo preopterćenje,cela konstrukcija je ojačana.T8-6(86 plavi) je služio za demontraciju vazduhoplovne opreme i naoružanja(poleteo 1980g).Tokom jedne demonstracije 1990g je udario u zemlju i pilot je poginuo.I ostali prototipovi su služili za razna ispitivanja.T8-6 je služio za ispitivanje straljačkog naoružanja,T8-9 za ispitivanja parametara leta,T8-10 je ispitivao mogućnost baziranja na zemljanim aerodromima i kompatibilnost sa naoružanjima drugih aviona.

Jedan od testova na ovom avionu je bio sa kontejnerom СППУ-22 .Njega su postavili tako da puca unazad,kao odgovor onima koji su smatrali da avion treba da ima mitraljez koji brani pozadinu.T8-11 je prvi koji nije imao ograničenje brzine,pa je razvijao do 1000km/h.Sa vazdušnim kočnicama je brzina ograničena do 700km/h.T8-12 je imao premaz koji upija radarske zrake i testirana mogućnost nošenja nuklearnog naoružanja.Na kraju testiranja avion je predat  muzeju,ali su ubrzo shvatil da on ima tajnu boju na sebi pa je sklonjen.

[attachment=1]
T8-4 koji je imao nešto izmenjeno krilo,T8-5 uništen u udesu,T8-10 nosio oružije drugih aviona, T8-12 koji je imao antiradarski premaz.

T8-14 i T8-15 su dobili nove motore R19-S ,koji je bio varijanta R19-Š sa smanjenim IC zračenjem.Taj avion je imao dodatne usisnike vazduha koji su se mešali sa onima iz motora.T8-14 je izgubljen u udesu,dok je T8-15 bio na sajmu u Parizu 1988g ,ali sa drugim motorima.Oznake T8-7 i T8-8 kao i T8-13 nisu korišćene.Svi prototipovi do T8-6 su nosili na boku seriski broj aviona.Tako broj na boku 81je bio prvi prototip,82 drugi.Kasnije su imali brojeve: T8-10 na boku broj 10 , T8-15 je prvo imao broj 15 ,ali kada je bio na sajmu u Parizu promenjen je u 301.
Na T8-15 je testiran motor R 195(poboljšana verzija motora R-95Š) koji je imao malu ali nešto dužu  mlaznicu koja viri iz glavne.Na gondoli motora sa vanjske strane su nosači za rakete(IC mamci) ASO 2-V koje služe za odbranu od raketa.

Inače ovaj avion se borio u Avganistanu gde je oštećen.Posle popravke je modernizovan i poslat na izložbu u Parizu 1991g(sa plavim brojem 301).To prilikom je dobio nove antene i opremu u nosu koji su mu omogućili let civilnim rutama zapadne Evrope.Na izložbi je imao pokriven prozor laserskog daljinometra-označivača ciljeva .

Etalon za prvu seriju je bio T8-11 .Avioni te serije su odmah  poslati u Azerbejdžan u novoformiranu jurišnu eskadrilu.Kasnije je kao puk poslat u Afganistan.Na osnovu borbene upotrebe aviona ugradjena su četiri bloka IC mamaca(АСО-2) ,a kasnije još dva na gondolama motora.Produžen je repni deo trupa,poboljšan sistem za gašenje požara,motori su zaštićeni titanijumskim pločama.

[attachment=2]
Slika - Nakon obaranja više aviona sa Stigerima u Avganistanu,avion je pretrpeo izmene,dobio je dodatke koji smanjuju temperaturi izduva iz motora i više IC mamaca.

Kasnije su na avione ugradjivali štitnike za svetla na krajevima krila da pilot ne bude zaslepljen,promenio se oblik poklopca kabine,izlaz cevi topa GŠ 23(ГШ-23), nosni točak,pokrivni paneli,promenena su mesta većeg broja senzora i antena i  mesta ugranje i oblik dodatnih usisnika vazduha.Na prvim serijama je bilo, na svakoj nozi stajnog trapa, po jedno malo svetlo,a serije 10 su imali jedno veliko na nosnoj nozi.Topovske cevi su na kasnijim serijama objedinjene,  instumeni i oprema  su stalno poboljšavani.
Serija se završila raspadom SSSR-a 1992g i zvanično je napravljeno 330 primeraka,a nezvanično  hiljadu.

[attachment=3]

Title: Re: SU-25
Post by: Kubovac on September 12, 2023, 04:20:07 pm
Odlični tekstovi Kosta1961!  :klap :klap


Title: Re: SU-25
Post by: kosta1961 on September 13, 2023, 02:22:02 pm
Hvala ,sad idemo na verzije.

Su 25K

Ovo je bio avion koji se prodavao drugim državama(коммерческий).Konstrukcija i oprema je bila kao na baznom avionu,stim da su države mogle da traže dodatne sisteme.Spolja se razlikovao po antenama na nosu i repu.

Pored ovog postojao je i Su 26K ali samo kao projekat palubnog aviona.Ideja je nastala 1973g kada se razmatrao nosač aviona sa katapultom,koji bi nosio lovca Mig 23K,protivpodmornički P42 i jurišni Su 25K.Konstruktori su radili na projektu 1976/77g ali je nakon toga rad usporio da bi ga 1980g prekinuli ,jer je prekinut rad na nosaču aviona.

Su 25SM

Ovo je modernizovan Su 25 sa novim sistemom "Пантер".To je novi kompjuter visokih performansi,radarska stanica  РЛПК-25СМ ( baziran na radaru "Копье"),kao i komplet opreme za elektronsko ratovanje u kontejrima koji se skidaju(stanica za elektronsko izvidjanje i označavanje ciljeva,elektronski ometač).Sistem displeja u kabini i upravljanje je razvijeno baš za Su 25,sa ekranom u boji koji može prikazivati različite informacije(mapu).

[attachment=1]
Prvi Su 25SM koji je bio završen 2001g

Konstrukcija aviona nije menjana,a motor R95Š se pokazao pouzdanim i mogao je da podnese velika oštećenja.Pouzdanost novih sistema kao i manje  vremena  za pripremu leta je smanjilo vreme rada tehničke službe za četvrtinu.Nakon 2000g je planirano da se 40% svih Su 25 i Su 25UB poboljšaju na Su 25SM i Su 25 UBM.Smatralo se da će i zemlje koje imaju ove avione tražiti da ih modernizuju,jer je prodano oko 400 Su 25.


Su 25 UB ,Su 25 UBK , Frogfoot-B

Su 25 UB je dvoseda trenažna verzija jurišnog aviona,zadržavajući svu borbenu sposobnost.Prvo se mislilo da obuka bude na avionima UTI Mig 15,ali komanda vazduhoplovsta je tražila dvosedu varijantu.Izrada prvog prototipa je počela 1981g,ali je prekinuta jer se radilo na T8-M1 specijalizovan za napade na tenkove.Potom  je 1984g ponovo pokrenut proces izrade ,ali je opet prekinut,da bi sledeće godine bila napravljena dva T8UB-1(crveni 201) i  T8UB-2(crveni 202 )

Napravljen je na osnovi protivtenkovskog modernizovanog Su 25T  .Dvosed( „Sparka“ )se od jednoseda razlikuje samo u prednjem delu trupa.Dužina aviona se nije promenila,već samo visina.Druga kabina je na mestu trupnog rezervoara,a sedište je podignuto za 0,45m.U zadnjoj kabini,kabini instruktora,pored istih instrumenata kao u prvoj kabini ,postoji oprema koja omogućava simulaciju otkaza sistema,u cilju obuke pilota.Ima dva izbaciva sedišta K-36L .Svaka kabina ima svoj pokretni poklopac.Povećana je površina  repnog stabilizatora,kao i ostalih površina na repu,ali je zato smanjena količina goriva u trupu.Mogućnost nošenja i upotrebe naoružanja je isti kao na Su25.Motor R95Š,ali i mogućnost ugradnje R-196

[attachment=2]
Gore levo – maketa prednjeg dela dvoseda,Dole levo – Su 25UB-1(T8UB-1)prvi prototip,Desno gore – seriski u eskadrili,Dole desno – kabina dvoseda

Prototip(crveni 201) je poleteo avgusta 1985g,a fabrička testiranja su bila krajem godine,kada je poleteo i drugi prototip.Oktobra meseca je poleteo  201 sa oba pilota ,kada su ispitivani svi sistemi kao školski avion. Navodno je radjen i treći prototip .Seriska proizvodnja je bila 1986/87g,i poslat u jurišnje pukove koji su imali Su 25.

[attachment=3]

Izvozna verzija Su 25UBK se nije po opremi razlikovala od Ruske,a isporučeni su onim zemljama koje su imale Su 25.Proizvodnja dvoseda je završena 1992g i nepoznat je tačan broj prizvedenih


Title: Re: SU-25
Post by: kosta1961 on September 13, 2023, 04:13:05 pm
Su25UBM

Nakon što su  modernizovane avione nazvali Su 25SM ,prešlo se na isti način i na školske dvosede .Dobili su oznaku Su 25UBM.Ova dva aviona su po opremi ,motorima i naoružanju bili isti.

Treba pomenuti i verziju Su 25U.Nakon isporuke Gruziji ,pojavio se problem školskog aviona Su 25.Tokom 1996g od dva nedovršena Su 25T,osekli prednji deo trupa i montirali dve kabine sa Su 25UB.Jedan avion je predat Gruziskom vazduhoplovstvu ,a drugi je ostao u Rusiji.

Su 25 UT ,Su 28 (Su 28UG)  Frogfoot-B

U vazduhoplovstu se pojavila ideja o zameni čeških školskih L-39 sa pojednostavljenom i lakšom dvosedom verzijom Su 25.Napravljen je jedan 1987g pod oznakom T8-UB1,koji nije imao većinu opreme u kabini,oklop i oružije.Da bi došle do izražaja njegove letne karakteristike smanjena je težina i nešto izmenjen oblik.Svetu je predstavljen kao Su 28.

Avion je prostija verzija školskog Su 25 UB .Skinuta je sva oprema kao borbenog aviona,kao i elektronika .Masa aviona je smanjena za 2 tone,pa je avion dobio balast u nosu da bi ostao uravnotežen.Jedino što je mogao da nosi pod krilima su bila četiri rezevoara za gorivo od po 800L.Mogao je da uzleće i sleće sa zemljanih aerodroma.

[attachment=1]

Prototip je poleteo avgusta 1987g kao T8U-1(avion je imao broj „07“).Avion je u akrobatici zauzeo treće mesto na takmičenju u Moskvi ,a 1989 je prikazan na pariskom sajmu(sa plavim brojem 302),kasnije i na drugim aeromitinzima u svetu.Napravljen je samo jedan primerak

[attachment=2]

Navodno iz ekonomskih razloga nije bilo moguće zameniti sve L-39 sa novim avionom.On je ostao u fabrici gde su sa njim vršena razna ispitivanja.


Title: Re: SU-25
Post by: kosta1961 on September 14, 2023, 02:02:34 pm
[attachment=1]


Title: Re: SU-25
Post by: kosta1961 on September 14, 2023, 02:17:29 pm
Su 25 BM   Frogfoot-A

Ovo je bio avion za vuču meta.Konstruktori su 1988g počeli da rade na ovom avionu.Ideja je bila da budu jednosedi i dvosedi(oznaka Su 25 UBM gde bi se metom upravljalo iz druge kabine) ,da bi sa na kraju odlučili za jednoseda.Ideja je bila da avion ostane sposoban za svoja osnovna dejstva kada skine metu.Meta može biti i M-6 ,to je aviobomba sa padobranom.Konstruktori su predložili i avion za vuču meta iznad mora(Su 25 BMK - буксировщик мишеней  корабельный)  ,za vežbu obalne i brodske PA zaštite
 
U medjuvremenu je doneta odluka da se prerade dva aviona .Ispitivanja su počela tako što su na jedan Su 25 stavili kontejner sa metom ТЛ-70 "Комета",koji je dobio broj „12“ i drugi sa metom M-6, verovatno T8-15 sa brojem „301“ .Avion je dobio novi nosač za metu,instalaciju za nju,novi sistem za navigaciju i motor R195.(Imao je oznaku T8BM-1).

[attachment=1]
Na donjoj slici se vodi kontejner za metu ispod desnog krila i na suprotnom krilu školsku bombu radi ravnoteže.

Pojavio se problem sa opremom za vuču(vitlo nije bilo spremno) ,pa su koristili opitnu.Testiranje je počelo 1990g.Nakon testiranja ,vojska je bila zadovoljna i naručila 150 ovakvih aviona.Kasnije je napravljeno samo 50,koji su poslati u eskarile sa Su 25.Navodno najveći broj je poslat u Istočnu Nemačku.

Oni se nisu mnogo razlikovali od običnih Su 25 ,osim što su imali posebne nosače za mete.Mogli su da nose do 4 mete M-6 ili jednu Kometu.Za povećanje dužine leta mogli su da nose po dva rezervoara od 1150L pod krilima.Motori su bili R-95Š и R-195.Imao je radionavigacioni sistem RSBN-10 i sistem za snimanje podataka gadjanja mete.Kontejner za vuču je obično stavljen na treći pilon,dok bi sa druge strane stavljen neki kontejner radi ravnoteže.Dužina sajle je bila 2000-3000m.

Su 15 BM ima mogućnost kačena kontejnera "Вьюга",što omogućava upotrebu protivradarskih raketa Х-58.


Title: Re: SU-25
Post by: kosta1961 on September 14, 2023, 02:42:32 pm
Su 25 UTG  Frogfoot-B

Ispitivanja Su 25 na nosaču aviona su počeli u leto 1984g.Program ispitivanja je bilo poletanje sa tramboline.Za to je iskorišćen T8-4.Napravljena je skakaonica kao na nosačima aviona.Avion je dobio jači stajni trap i kuku.Rezultati su bili dobri i krenulo se u projektovanje na bazi  dvoseda sa svim potrebnim uredjajima za avion na nosaču.Prvi  T8-UTG su dobijeni prepravkom Su 25-UB.

Avion je imao ojačan  trup i stajni trap,dobio je kuku za sletanje,a izgubio kočioni padobran.Dobio je i ostalu opremu za sletanje i uzletanje sa broda.Prvi je završen početkom 1988g kao T8 UTG-1 i fabričkim brojem „05-10“(na boku je imao plavi broj 08) .Nakon ispitivanja doradjeno je – stajni trap,kuka je drugačije montirana i dobio je periskop u drugoj kabini.

[attachment=1]

Prvi let,sa zemlje,je imao  septembra  1988g i  odmah je prebačen u pomorsku bazu.Tamo su prvo imali sletanje sa kačenjem za sajlu,sa različitim  uglom sletanja.Potom je izvršena dopuna položaja krila i repa za obezbedjenje poletanja sa skakaonice(трамплин ) .Prvo poletanje sa skakaonice je bio avgust 1989g. Tokom 1990g su vršena ispitivanja sa uglom skakaonice pri uzletanju i napravljen je mehanizam koji obezbedjuje taj ugao. On je upešno sleteo na nosač aviona Tbilisi ,novembra 1989g. Po nalogu mornarice 1990g je napravljena serija od deset ovih aviona,iako su ispitivanja trajala do 1992g.

[attachment=2]

Od tih deset samo četiri su ostala u Rusiji posle raspada SSSR-a( brojevi „04“,“06“,“10“ i „11“),pet je zarobila Ukrajina( brojevi „60“do „64“) ,a avion sa  brojem „07“ se srušio 1992g.Ova četiri nisu bila dovoljna za obuku pilota ,pa je razmatrana izgradnja još deset aviona(ili prepravka Su 25UB),sa dodatkom punjenja goriva u letu.Navodno je napravljena još jedna serija ,ali ista kao prva.

1997/98g  su još dva aviona predati mornarici i vode se kao 11 i 12- sti.Oni se razlikuju od predjašnih,ali i jedan od drugog,pre svega po opremi. Na 11-om je ugradjen sistem za upozorenje na elektromagnetno zračenje i oprema za prenos podataka u realnom vremenu.Na 12-ti su ugradili uredjaje za nošenje brotivbrodskih raketa,vazduh –zemlja ili da vrši navodjenje iza horizonta rakete brod-brod.

[attachment=3]

Postoje planovi da se na osnovu  Su 25T napravi palubna varijanta Su 25PT,ali su otkazani i radi se verzija Su 25 KUB koji će moći da gadja ciljeve na vodi i zemlji,sa vodjenim i nevodjeniom raketama.Brod Admiral Kuznkecov je 1995g nosio dva Su 25 UTG.

[attachment=4]
Slika Su 25UTG –kuka za zaustavljanje,u repu nije imao padobran.Iznad je antena za upozorenje od elektromagnetnog zračenja“Sirena“


Title: Re: SU-25
Post by: kosta1961 on September 14, 2023, 02:45:32 pm
[attachment=1]


Title: Re: SU-25
Post by: kosta1961 on September 18, 2023, 02:28:24 pm
Su 25T(Su 25TK,Su 34, Su 39)

Smatra se da je vojska razmatrala verzije Su 25T(protivtenkovski) i Su 25V(za sve vremenske prilike).Krajem sedamdesetih ove verzije su spojene u jednu sa oznakom Su 25T.Ova verzija treba da bude sposobna da gadja tačkaste ciljeve u svim vremenskin uslovima ,danju i noću.Ima motor R-125 koji ima 60% manje toplotnog zračenja.

Izgleda da je ideja za Su 25T potekla 1975g pojavom američkog tenka „Abrams“.Tražen je način kako uništiti ovaj tenk ,pa je radjeno na novom visoko preciznom nišanskom sistemu i rakete koja može da probije oklop novih savremenih tenkova.Tako je radjeno na optičko-elektronskom nišanskom sistemu „Шквал“i protivtenkovskim raketama „Вихрь“.Pored ovoga trebalo je da nosi top većeg kalibra.

Druga verzija Su 25V je trebalo da ima nišansko-navigacioni sistem“Bars“ .
1979g je doneta odluka o izradi aviona T8-M(odnosno Su 25T).Tek 1982g je napravljena maketa i predstavljena nadležnima.Pored novih raketa trebalo je  da ima top od 45mm čije granate probijaju okop od 200mm.

Uredjaji u kabini su novi i koriste računar  "Восход" i dobio je radiosistem velikog dometa.Kao osnova je uzet T8-UB i avion je završen 1984g sa oznakom T8-M1.Povećani su prozori na nosu nišanskog sistema И-25Л "Шквал"(ima kameru visoke rezovucije i laserski daljinomer-ciljač) Sa ovim sistemog greška je 0,6m na 8 km.


[attachment=1]
Slika –Su 25T ispaljuje raketu S24 ,dole Su 25T sa raketama X 25ML

Oprema za noćno osmatranje je u kontejneru ispod aviona.Sistem za skeniranje prikazuje sliku pilotu na viziru kacige,dok se sistem za praćenje cila  prikazuje na ekranu i omogućava praćenje tenkova do 3km.Avion za odbranu ima sistem za elektromagnetne smetnje i uredjaje koji upozoravaju na elektomagnetno zračenje.Treći prototip je dobio ometač  Л-166С1 "Сухогруз" i nove IC mamce.

Spoljne konture se nisu promenile u odnosu na dvosed,ali unutrašnjost  jeste.Umesto druge kabine su rezervoari  i elektonska oprema.Ukupna količina goriva 3850L. Motor R 195 .Predoženo je da ima moćan top od 45mm sa reaktivnim municijom,ali se odustalo i dobio je standardni top Su 25, ГШ-30-2 sa 200 metaka.Tamo gde je bio top u trupu je sada oprema „Škval“ ,pa je mitraljez postavljen u kontejner pod trupom,pomeren u stranu za 270mm.To je dovelo do skraćenja i pomeranja nosne noge aviona.

Imao je uvećani rep (kao kod dvoseda),i upravljanje krilcima sa hidrauličnim pojačivačima Bu-45-A.Prvi let T8M-1(plavi 01 ) je bio avgusta 1984g,i na njemu je isproban izmenjiv kontejner sa raznom opremom ispod trupa na mestu mitraljeza,i provera rada motora na svim režimima.Da stvar bude što zamršenija,na kraju ispitivanja je dobio oznaku T8TM-1.(o ovom modelu će biti reči kasnije)
T8M-0 je poslužio za statička ispitivanja.

Naredna dva -T8M-2 (crveni 02 ) je korišćen za testiranja uredjaja „Škval“ 1985/86, i uredjaj za noćni let   “ Mеркурий“ kao i raketno naoružanje.Sve je ovo bilo u kontejnerima pod trupom.Ispitivanja su završena tek 1990g.
 
Na  T8M-3(žuti 03 ) ispitivan uredjaj za radioelektronsku borbu(„Ирытиш“) ,sistem automatskog upravljanja,zajednički rad svih sistema i novi stajni trap za sletanje na travnate piste.Na njemu su isprobani i napadi na morske ciljeve sa male visine.Uopšte sa njim su vršena gadjanja iz raznog oružija,a zanimljivo je da su probali gadjane zadnje hemisfere iz mitraljeza i sa nevodjenim raketama.


[attachment=2]

 Ova dva su dobili stanicu za elektronsko ometanje i veće kočione padobrane.Tokom 1990g su vršena testiranja u vazduhoplovnim snagama,pre svega elektronski uredjaji.Tokom testiranja T8M-2 se srušio,a pilot se katapultirao.

Iste godine su završene pripreme za proizvodnju u Tbilisiju.Prvi seriski je poleteo već u leto 1990g(beli 20 ,negde se vodi i kao T8M-6).Iako je planirano da isporuče 12 aviona(zajedno sa T8M-0,T8M-4 ,T8M-5 , T8M-6),izgleda da je avijacija primila samo osam do kraja 1991g.U medjuvremenu je  vazduhoplovstvo Gruzije  primilo 12 aviona Su 25T,ali sa uprošćenom avionikom i uredjajima.U fabrici je bilo još deset aviona koji su bili nekompletni.


[attachment=3]
Slika –gore avion za ispitivanje T8M-3,  dole T8M-1

1993g je avion Su-25T preimenovan u Su-34,navodno po čuvenom tenku iz 2S.R ,ali je ta oznaka ubzo data drugom avionu.

Na sajmu u Dubaiju 1991g prikazan je T8M-3 kao Su 25TK što je bila izvozna verzija,gde opremu odredjuje kupac.Oznaka je promenjena u  Su 39,a mogao je da ponese ceo asortiman naoružanja vazduh-zemlja sovjetskog i ruskog porekla.Za samodbranu je mogao da nosi rakete vazduh-vazduh kratkog dometa R 60M ili R 73.Ukupna masa podvesnog naoružanja  je do 4360kg.

Podaci o avionu iz zapadnih izvora Su 25T

Avion za blisku podršku,napad na zemaljske ciljeve

Dimenzije- raspon krila 14,52m, dužina preko svega  15,35m , visina 5,2m  ,površina krila 31,1m²

Posada – pilot

Naoružanje – top NNPU-8M od 30mm ,deset podkrilnih nosača od toga dva za samoodbranu rakete R 60(AA8“Aphid“) AAM , laserski vodjene rakete , bombe ,Vikhr(AT-9) protivoklopne rakete,laserski vodjeni Kh-25ML(AS-10“ Karen“) i Kh-29L(AS-14“Kedge“) ASM, KAB 500  laserski vodjene bombe ,Kh58(AS-11“Kilten“) anti radarski projektili.

Motori – dva turbomlazna Tumanski R-195 od 44,2 kN

Karakteristike –Maks.brzina na nivou mora 950km/h , maks. Krstareća brzina na 200m visine 700km/h , ekonomično krstarenje 650km/h , maks. Brzina penjanja 3,5km/min , plafon 10000m , radijus sa opterećenjem  2000kg na većoj visini je 700km , na manjoj visini je 400km ,domet 2500km,maks.poletna masa 19500kg.


Title: Re: SU-25
Post by: kosta1961 on September 19, 2023, 01:48:21 pm
Su 25TM (Su 39)

Su 25T je bio znatno nadmoćniji  od Su 25 ,ali nije bio za letenje i danju i noću.Zato je napravljen Su 25TM ,odnosno prototip T8TM-1,koji treba da precizno pogadja ciljeve na zemlji,moru i vazduhu,danju i noću i u svim meteo uslovima. Umesto sa televiziskim sistemom "Меркурий",stavljen je kontejner sa infracrvenim navodjenjem "Ход".Umesto njega može se staviti kontejner sa radarom "Кинжал" ili "Копье-25“ . Rad sa "Кинжал" je jedno vreme bio obustavljen jer su falile komponente iz Ukraine.

Ono što je pokrenulo dalje usavršavanje Su 25T je propali projekat S37 –lovac bombarder koji je trebalo da zameni celu paletu aviona(Su-7,Su-17,Su-20,Su-22,Su-25 kao i Mig 21,Mig 23 i Mig 27). Već postojeće prototipove Su 25T-kao T8M su pretvorili u T8TM.

[attachment=1]
Avion Su 25T sa brojem 21 kasnije prikazan kao Su 25TM

Radar "Жук" koristi sistem "Копье" .Radar se ugradjivao u modernizovan Mig 21,koji može da detektuje metu ,tipa tenk,na 25 km,čamac do 75km,kao i vazdušne mete do 50km.Radar može da prati do osam ciljeva i da pošelje rakete na dva.Moguće je da gadja i leteće ciljeve,ali nije mu to namena.Može gadjati ciljeve na vodi protivbrodskim raketama Х-31А i Х-35.

[attachment=2]

Prvi T8M-1(plavi 08 ) je dobio oznaku T8TM-1,zatim još  T8TM-2(plavi 08 ) su poleteli 1991g.Na prvom su ispitivali sistem „Hod“ a na drugom sistem“ Kondžal“,otklanjali greške i poboljšavali.Na avionima je isproban sistem za protivelektonsku borbu,koji se sastojao od dva kontejnera okačena na krila,kao i sistem koji otkriva da je ozračen radarom.

T8TM-3(broj 20,koji se smatra prvim serijskim) je poleteo 1995g i služio je za ispitivanje letnih karakteristika sa ovim uredjajima na sebi.T8TM-4 je poleteo 1998g i sa njim su vršena ispitivanja uredjaja u borbi.

Do 1993g završeni su ispitivanja i razmatrao se početak proizvodnje,za koju su postojala sredstva.Komponente za izradu elektronike su radjene u republikama koje su se odcepile od SSSR-a.Bilo je potrebno napraviti nove radare za "Кинжала" i "Копье".Zbog toga su ispitivanja sa novim radarima počela tek 1996g.Izgleda da je postojao ,ali u delovima i peti avion,ali nije završen.Bila je i ideja da se neki od ranije pretvore u Su 25TM.Do 2000g su vršena ispitivanja na ova četiri napravljena.

Avion Su 25 TM se stranim kupcima nudi pod oznakom  Су-39 "Strike Shild".Proizvodnja je usvojena u Улан-Удэ dosta jednostavno ,jer su tu već vršili prepravku na dvosede.Ipak je prizvodnja išla jako sporo,prvi je napravljen 1995g i navodno je napravljeno sve ukupno 25 aviona,što je nerealno(možda čak samo dva),zbog nedostataka komponenti.

[attachment=3]
Presek Su 25TM –raspored uredjaja i brojevi okvira trupa.

Interesovanje van SSSR—a za avion je postojalo(plaćanje dugova),pa je 1997g razmatran predlog da se licencno pravi u Poljskoj fabrici PZL.Razlikuje se po opremi i elektronici,a po želi može da se ugrade zapadne komponente.

[attachment=4]

Devedesetih godina je postojalo puno planova koji uglavnom nisu ispunjeni.Političko rukovodstvo je malo uradilo za povećanje odbrambene moći zemlje.Preostalo je  da koristili stare Su 25 koje su usavršili.A onda se došlo na ideju da se napravi 24 Su 25TM od koji bi se formirale grupe za brzo delovanje.
 
U 2002g  je postojao   П.О.Сухого "Штурмовики Сухого" koji je dallje razvijao Su 25.Od aviona za napad na brodove Su 25K(koji se razlikuje od eskortog) je razvijen trosed Su 25U3,izvidjač Su 25R i varijanta Su 25B sa većom nosivost ubojnih sredstava i to kao jednosed i dvosed.
Title: Re: SU-25
Post by: kosta1961 on September 21, 2023, 02:13:04 pm
 Su 25 Škorpion

Gruziska fabrika je u saradnji sa Izraelskom firmom „Elbit Sistems“ modernizovala svoje Su 25KM.Taj avion je mogao da leti danju i noću.Avionika je izgradjena oko uredjaja „Mil Std 1553“,sa dva veilka displeja sa tečnim kristalima u boji u kabini.Sve je po standardu NATO/IKAO .Svoj prvi let je imao aprila 2001g,i prikazan je na aeromitingu u Parizu.Mogao je da nosi i Sovjetsko i oružije sa zapada.U Rusiji nisu bili zainetesovani za njega.


Su 25 R

Na osnovu zahteva nadležnom ministarstva,fabrika Suhoj je 1979/80g radila na izvidjačkom Su 25.To je trebalo da bude seriski Su 25 koji bi vršio izvidjanje sa kontejnerima pod krilima i trupom.Mogao bi da snima noću i danju ili sistem za predaju informacije u realnom vremenu.

Su 25B

Kada je radjen školski Su 25 UB pojavila se ideja da naprave školski,ali jednosed.On bi bio veoma sličan seriskom Su 25,ali bi imao opremu za duže preživljavanje na frontu.Na neki način on je trebalo da bude savršenija varijanta jednosedog Su 25.On bi trebalo da ima isti trup kao Su 25UB ,pa bi u drugoj kabini bio još jedan rezervoar i da ponese veću količinu naoružanja.Ubrzo po pokretanju projekat je odbačen.

Su 25 UZ - русская тройка

U fabrici  Suhoj  su1991g počeli rad na školskom trosedu,nazvan –Ruska trojka.Ovo je radjeno jer bi na taj način obučavali po dva pilota,pa bi se skrartilo vreme obuke kao i troškovi.Drugo,na ovaj način se obučava posada dvoseda u zajedničkom radu na izvršenju zadatka.Rad je obustavljen 1993g zbog nedostatka sredstava

[attachment=1]Title: Re: SU-25
Post by: Kubovac on November 28, 2023, 11:13:33 am
Izvedeno trenažno gađanje iz aviona Su-25ML - VIDEO

Prema planu obuke za 2023. koji je odobrio ministar odbrane, trenažna gađanja se odvijaju avijacijskom opremom Azerbejdžanskog vazduhoplovstva.
Praktični letovi su obavljeni nakon uručenja bezbednosnih pravila osoblju.

Nakon izvođenja borbenih manevara na navedenim pravcima, avioni Su-25ML su sa velike udaljenosti gađali kopnene ciljeve pametnim avio-bombama od 250 i 500 kilograma.
Da bi se unapredila borbena obuka vojnih pilota, preciznim vazduhoplovnim udarima su sa velike udaljenosti uništavani dodeljeni ciljevi.

https://www.youtube.com/watch?v=rY6pKspqcQA

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info