PALUBA

Vesti => Ostale vesti => Topic started by: Dreadnought on September 30, 2008, 11:43:47 amTitle: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on September 30, 2008, 11:43:47 am
28/09/2008 23:04 | Njujork

Sergej Lavrov, ruski šef diplomatije
Besmisleni razgovori o celovitosti Gruzije
Autor: Srna

Njujork - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je u Njujorku da su svi razgovori o teritorijalnoj cjelovitosti Gruzije, poslije njene agresije na Južnu Osetiju, postali besmisleni i da je rusko priznanje nezavisnosti te i druge otcijepljene gruzijske autonomije Abhazije postala jedina mjera za njihovu bezbjednost i preživljavanje njihovih naroda.

Bombardovanje usnulog Šinvalija i ubistvo civila i mirovnjaka označili su kraj teritorijalne cjelovitosti Gruzije - rekao je Lavrov sa govornice 63. zasjedanja Generalne skupštine UN, prenose su ruski mediji.

Šef ruske diplomatije je ukazao na „iskustvo šovinističkog odnosa“ prema narodima Južne Osetije i Abhazije, počev od gruzijskog predsjednika Zvijada Gamsahurdije, koji je 1991. pod parolom „Gruzija Gruzinima“ tražio deportaciju Osetina u Rusiji i ukinuo autonomni status te dvije autonomije, a potom pokrenuo rat protiv njih.

Za sadašnje rukovodstvo Gruzije, Lavrov je rekao da je dosljedno sprovodilo liniju podrivanja mirovnih i pregovaračkih mehanizama i stalno provociralo, počevši novi krvavi rat u noći 8. avgusta. Rusija je, rekao je Lavrov, pomogla Južnoj Osetiji da odbije agresiju, ispunila svoj dug zaštite svojih državljana i ispunjavanja obaveza mirotvorca.

- Sada je to pitanje zatvoreno. Budućnost naroda Abhazije i Južne Osetije pouzdano je zaštićena sporazumima Moskve sa Suhumijem i Šinvalijem - rekao je Lavrov, dodajući da stanje oko otcijepljenih gruzijskih autonomija treba konačno da bude stabilizovano realizacijom dogovora ruskog i francuskog predsjednika Dmitrija Medvedeva i Nikole Sarkozija.

Šef ruske diplomatije je rekao su događaji iz avgusta na Kavkazu još jednom natjerali na razmišlanje o odgovornosti za pošteno izvještavanje o događajima. Pozivajući UN da preduzmu mjere za sprečavanje korišćenja medija radi propagiranja rata i netrpeljivosti, Lavrov je rekao da iskrivljavanje stvarnosti komplikuje međunarodne napore za rješavanje konflikata i kriza i obnavlja najgoru praksu iz epohe „hladnog rata“.

RAJS: Rusija ne sme da profitira

Atina - Rusiji ne može biti dozvoljeno da koristi pravo veta na članstvo u NATO bišvim sovjetskim državama, kao što su Ukrajina i Gruzija, izjavila je američki državni sekretar Kondoliza Rajs. Ona je dodala da se Moskvi ne smije dozvoliti da profitira od svoje vojne pobjede nad Gruzijom prošlog mjeseca i da su 15-godišnji napori Rusije da se pridruži Svjetskoj trgovinskoj organizaciji sada u opasnosti. „Nećemo dozvoliti Rusiji da ima pravo veta niti na budućnost NATO, niti na zemlje kojima je ponuđeno članstvo, ni njihovu odluku da to prihvate“, rekla je Rajsova u članku u grčkom listu Tipos.


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on December 22, 2008, 07:36:45 pm
22. decembar 2008.
Tbilisi -- Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili izjavio je da Gruzija i SAD pregovaraju o sklapanju ugovora o strateškom partnerstvu.

"Sad smo u fazi pregovora o američko-gruzijskom strateškom partnerstvu. To će u potpunosti biti nova etapa u našim odnosima", rekao je Sakašvili gruzijskoj televiziji. Sakašvili je dodao da SAD do sada nisu nikada pominjale da im je Gruzija strateški partner.

Zamenik šefa gruzijske diplomatije Guiga Bokerija izjavio je da će se sporazum odnositi sa oblasti bezbednosti, odbrane, ekonomije i demokratskog razvoja.

Izvor: Beta


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on May 05, 2009, 04:18:41 pm
05.05.2009.
Pobuna u vojnoj bazi u blizini prestonice Gruzije Tbilisija je završena, saopštio je danas gruzijski ministar unutrašnjih poslova Vano Merabišvili, prenosi BBC. Ministar je izjavio da je komandant vojne baze Muhrovani, gde je organizovana pobuna, uhapšen dok se ostali ispituju.
[attachment=1]

Gruzijske vlasti su ranije danas optužile Rusiju da je pokušala da organizuje vojni udar u Gruziji nakon čega su se vojnici u bazi nedaleko od Tbilisija pobunili.

Gruzijski ministar odbrane David Siharulidze je rekao da je otkriven "pokušaj zavere u vojsci", da su zapovednici u vojnoj bazi Muhrovani smenjeni, a vojnici zatvoreni u kasarne.

Siharulidze je rekao za gruzijsku TV Rustavi 2 da je reč o pokušaju vojnog udara i da je pobuna organizovana kako bi se sprečile vojne vežbe NATO-a u Gruziji koje treba da počnu sutra.

Gruzijsko Ministarstvo unutrašnjh poslova je saopštilo da je jedna osoba uhapšena, i optužilo Rusiju da je umešana u zaveru.

"Oni (zaverenici) su dobijali novac od Rusije", rekao je portparol gruzijskog Ministarstva unutrašnjih poslova Šota Utijašvili na konferenciji za novinare. Dodao je da se "čini da je (pobuna) koordinisana sa Rusijom".
Utijašvili je rekao da policija istražuje "oružanu pobunu koja je pripremana u nekoliko vojnih jedinica" i naveo da su u zaveru umešani i bivši visoki zvaničnici.

Rusija je ranije tražila od NATO-a da otkaže vojne vežbe u Gruziji.

Izvor: BBC, Beta


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on May 05, 2009, 04:43:42 pm
Okončana pobuna

05/05/2009
Tbilisi– Pobuna u gruzijskoj vojnoj bazi nedaleko od Tbilisija okončana je bez nasilja i većina pobunjenika se predala, saopštilo je gruzijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Gruzijski ministar unutrašnjih poslova Vano Merabišvili rekao je da je zapovednik baze uhapšen i da se u bazi nalazi gruzijski predsednik Mihail Sakašvili.

„Ušli smo u bazu i sve umirili. Zapovednik je uhapšen a drugi se saslušavaju”, rekao je Merabišvili u telefonskom razgovoru za Rojters iz baze Muhovani, u kojoj je jutros izbila pobuna.

Portparol gruzijskog Ministarstva unutrašnjih poslova Šota Utijašvili je rekao za AFP da se većina pobunjenika predala, uključujući zapovednika bataljona, a da je nekoliko osoba pobeglo.

Utijašvili je rekao da u bazi nije bilo nasilja.

U bazi oklopnog bataljona Muhovani, oko 30 kilomeara od Tbilisija, jutros je izbila pobuna. Vlasti su uputile tenkove koji su opkolili bazu, ali su počele pregovore sa pobunjenicima.

Izvor: Beta


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on May 05, 2009, 04:44:40 pm
Moskva: Još jedan antiruski potez vlasti Gruzije

05/05/2009
Moskva – Ministarstvo inostranih poslova Rusije ocenilo je da su izjave gruzijskih zvaničnika o navodnoj povezanosti sa Rusijom organizatora nekakve zavere u gruzijskoj vojsci radi izvođenja državnog udara u Gruziji, predstavljaju još jedan antiruski potez zvaničnog Tbilisija.

„Govorilo se svašta, ali do tvrdnji da Rusija pokušava da svrgne gruzijsku vladu uz pomoć gruzijskih oružanih snaga, još nije dolazilo”, navedeno je u komentaru ruskog MIP-a, u kojem je istaknuto da se Rusija „principijelno ne meša u unutrašnje poslove Gruzije”.

„Mi ne verujemo u nametnute scenarije spolja”, naglašeno je u komentaru zvanične Moskve u kojem se dodaje da je indikativno da je Tbilisi za svoju novu akciju izabrao dan pre početka NATO vežbi u Gruziji.

„Uporno smo upozoravali partnere na apsolutnu neumesnost te manifestacije u sadašnjoj sasvim napetoj unutargruzijskoj i regionalnoj sitauciji”, navodi se u saopštenju ruskog MIP-a i dodaje da se na upozorenja Moskve nije reagovalo.

Za tvrdnju da je Rusija navodno uvećala svoje vojno prisustvo kako bi uticala na unutrašnju situaciju u Gruziji, Ministarstvo je istaklo da je lažna.

„U stvarnosti, posle ukidanja preventivnih mera usvojenih početkom aprila na fonu masovnih antivladinih akcija u Tbilisiju, nivo ruskog vojnog prisustva u blizini granica Gruzije nije više povećavan”, istaknuto je u saopštenju, u kojem se dodaje da ruske vojne baze u Južnoj Osetiji i Abhaziji deluju u redovnom režimu.

Moskva ističe da se događa upravo ono na šta je upozoravala - nekontrolisane unutarpolitičke procese u gruzijskom društvu gruzijsko rukovodstvo tumači kao intrige spoljnjeg neprijatelja u liku Rusije.

„To nije pogodan način za rešavanje problema sopstvenog društva, tim pre u eksplozivnom Kakvaskom regionu”, ističe se u saopštenju.

Izvor: Tanjug


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on May 06, 2009, 03:45:18 pm
Okončana pobuna tenkovskog bataljona u gruzijskoj bazi

Gruzijski MUP objasnio je da je plan zaverenika bio „koordiniran sa Rusijom” i da su pobunjenici bili plaćeni za ostvarenje svog plana”

[attachment=1]
Brzi rasplet: tenkovi gruzijske vojske juče u okolini Tbilisija (Foto AFP)

Moskva, 5. maja – Pobuna koja je jutros u zoru počela u gruzijskoj vojnoj bazi Muhrovani, trideset kilometara od Tbilisija, okončana je oko 17 časova. Pobunjeni vojnici, njih oko 500, predali su oružje i odvezeni su autobusom u nepoznatom pravcu. Nekoliko desetina je uspelo da napusti bazu i za njima se traga. Ministarstvo unutrašnjih poslova uhapsilo je bivšeg komandanta nacionalne garde generala Kobu Kobladzea zbog sumnje da je organizovao i bio saučesnik vojne pobune koja je trebalo da dovede do državnog prevrata...

Tenkovski bataljon u bazi Muhrovani jutros je otkazao poslušnost komandi iz protesta zbog jučerašnjeg hapšenja nekoliko visokih oficira Ministarstva odbrane optuženih za organizaciju oružanog prevrata u Gruziji. Mamuka Gorgišvili, komandant bataljona, izjavio je da vojska „ne može mirno da posmatra proces raspadanja zemlje, ali da neće preduzimati nikakve agresivne akcije”. On je dodao da podržava poziv gruzijskog patrijarha za početak dijaloga između vlasti i opozicije.

Vojna policija je vrlo brzo opkolila teritoriju, a prema bazi su krenuli tenkovi i gotovo čitav vojni vrh Gruzije. Predsednik Sakašvili obratio se naciji preko televizije rečima da bunt u tenkovskom bataljonu smatra ozbiljnom opasnošću i da će kao komandant delovati s punom odgovornošću „za zaštitu demokratije, slobode i jedinstva Gruzije i za zaštitu svakog građanina”. On je za pokušaj prevrata optužio Rusiju koja, navodno, na takav način želi da omete vojne vežbe NATO-a u okviru „Partnerstva za mir” koje bi trebalo da počnu sutra.

„Poslednjih nedelja Rusija je utrostručila broj vojnika na teritoriji Gruzije, u abhaskom i chinvalskom rejonu, i razmestila praktično celu svoju Crnomorsku flotu u morski akvatorijum Gruzije, što je krajnje provokativan i opasan korak”, rekao je gruzijski predsednik, pozivajući vojnike da se predaju.

Šota Utijašvili, predstavnik gruzijskog MUP-a, objasnio je da je plan zaverenika bio „koordiniran sa Rusijom” i da su pobunjenici bili plaćeni za ostvarenje svog plana”. Državna televizija pokazala je snimke priznanja jednog od zaverenika koji govori da je cilj bio uništenje i likvidacija političkog vrha Gruzije.

Budući da apeli nisu urodili plodom, Sakašvili je u pratnji nekoliko tenkova otišao u bazu i lično pregovarao sa buntovnicima. Oni su uskoro predali oružje, a Sakašvili je nakon toga izjavio da je „liberalizam u Gruziji dobio opasan karakter”.

Gruzijski ministar unutrašnjih poslova Vanio Merabišvili objavio je preko televizije, na engleskom jeziku, da je bunt prekinut, a da je komandir koji je organizovao pobunu uhapšen.

Na molbu novinara da odgovori na Sakašvilijeve optužbe, Kremlj je reagovao preporukom da se gruzijski predsednik obrati lekaru, a ministarstvo odbrane ih je nazvalo provokacijom sračunatom na sticanje političkih dividendi.

Ljubinka Milinčić
[objavljeno: 06/05/2009]
Izvor: Politika online
  


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on May 21, 2009, 05:42:43 pm
Gruzija: Policija ubila organizatora pobune u vojsci
 
21.05.2009.
Gruzijska policija je danas ubila jednog od navodnih organizatora pobune u vojsci početkom ovog meseca, a drugu dvojicu je ranila, prenosi privatna televizijska stanica "Rustavi-2".
[attachment=1]
Foto:AFP
 
Televizija navodi da je ubijen Giorgij Krialašvili, a da su Koba Otanadze i Levan Ameridze ranjeni i hospitalizovani.

Do okršaja je došlo kada je policija tokom potrage u prestonici Tbilisiju pronašla trojicu osumnjičenih, dodaje ta televizija i navodi da se radi o bivšim oficirima, koji su navodno imali ulogu u kratkotrajnoj pobuni 5. maja u štabu tenkovskog bataljona u Gruziji.

Gruzijski zvaničnici prvobitno su tvrdili da je pobuna deo ruske zavere da se obori vlada, ali kasnije su promenili priču, navodeći da je njen cilj najverovatnije bio da se onemoguće vojne vežbe NATO u Gruziji, koje su počele 6. maja, samo dan nakon pobune.

Do pobune je došlo tokom protesta opozicionih lidera, koji su tražili da predsednik Mihail Sakašvili podnese ostavku, okrivljujući ga za rusko-gruzijski rat u avgustu 2008. i monopolizaciju vlasti.

Izvor: Beta


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on July 15, 2009, 03:52:56 pm
15. jul 2009.
Moskva -- Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev rekao da se nada da je Gruzija "naučila lekciju" i da više neće pokušavati da pripoji pokrajine Abhaziju i Južnu Osetiju.

Dan pošto je posetio Južnu Osetiju, otcepljenu gruzijsku pokrajinu u kojoj je prošlog avgusta izbio rat, Medvedev je nagovestio da će Rusija ponovo reagovati vojnom silom, ukoliko Gruzija pokuša da povrati neku od otcepljenih pokrajina, preneo je Rojters.

"Ne želim da raspravljam o onome što se dogodilo prošle godine...o onome na šta smo morali da damo oštar i efektan odgovor", rekao je Medvedev i dodao da se nada da će "ova lekcija biti ukorenjena u sećanju onih koji pokušavaju da preurede trenutni poredak, onih koji pokušavaju da reše probleme nasiljem".

Britanska agencija navodi spekulacije svetskih medija da bi predsednik Gruzije Mihail Sakašvili, mogao da dođe na ideju da skrene pažnju sveta sa unutrašnjih problema u svojoj zemlji, pokretanjem novog sukoba u otcepljenim pokrajinama Abhazija i Južna Osetija.

U svetlu ovakvih odnosa, Medvedev je rekao i da je veoma važno da Rusija redovno sprovodi vojne vežbe na svim nivoima.

Izvor: Tanjug


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on July 23, 2009, 07:45:18 pm
23. jul 2009.
Tbilisi -- Predsednik Gruzije zatražio je od potpredsednika SAD dodatno naoružanje, vojnu pomoć i upućivanje nenaoružanih posmatrača u područje duž otcepljenih regiona.

Potpredsednik SAD Džozef Bajden nije obećao američku vojnu pomoć predsedniku Mihailu Sakašviliju, a Gruzija je posebno tražila antitenkovsko i antiavionsko naoružanje, rekao je zvaničnik koji ne želi da mu se objavi ime. Rusija se oštro protivi naoružavanju Gruzije i upozorava da će obustaviti ili smanjiti vojnu saradnju sa svim zemljama koje snabdevaju Gruziju ruskim naoružanjem, što je otvorena pretnja Ukrajni.

Potpredsednik Bajden je naglasio predsedniku Sakašviliju da se vojne snage ne smeju koristiti da bi se povratila kontrola nad dva pobunjena regiona koja su bila u centru prošlogodišnjeg kratkog rata sa Rusijom i upozorio da se ne preduzimaju bilo kakve akcije koje bi mogle da isprovociraju ruski vojni odgovor, rekao je zvaničnik.

Bajden dobro poznaje predsednika Sakašvilija i zbog toga "oseća da s njim može da razgovara vrlo direktno", rekao je zvaničnik.

On je kratko razgovarao s novinarima pre Bajdenovog govora u Parlamentu Gruzije, gde se očekuje da će on istaći američku podršku Gruziji i naglasiti potrebu za demokratskim reformama. Pre današnjih razgovora, Sakašvili je izjavio da je sa Bajdenom neformalno razgovarao u sredu, za vreme večere.

"Rekao sam vam da u Gruziji nema besplatne večere", rekao je Sakašvili Bajdenu, očigledno aludirajući na zahtev svoje zemlje za dalju vojnu pomoć.

Nasmejani gruzijski predsednik, koji je Bajdena oslovljavao sa "Džo", razgovor je ocenio kao "veoma produktivan". Međutim, Bajden je delovao uzdržano, oslovljavajući Sakašvilija sa "gospodine predsedniče".

Govoreći o vezama SAD i Gruzije, izrazio je podršku političkim reformama koje je Sakašvili objavio ove nedelje da bi se suprotstavio glasinama da postaje autoritaran.

"Ovde smo da razgovaramo o bezbednosti vaše zemlje, ekonomiji, demokratiji i koracima koje ste preduzeli ka njenom učvršćivanju", rekao je Bajden Sakašviliju.

Bajden je kasnije neslužbeno razgovarao sa najznačajnijim opozicionim liderima, među kojima su i dva glavna Sakašvilijeva rivala: bivši ambasador u UN Iraklije Alasanija i nekadašnji predsednik skupštine Nino Burdzhandze. Bela kuća je izbegla bilo kakvo javno obavezivanje za slanje pomoći, oružja ili posmatrača, iako je saopštila da podržava kandidaturu Gruzije za članstvo u NATO-u, uprkos odlučnom protivljenju Rusije.

SAD su Gruziji dale milijardu dolara pomoći pošto je bila poražena od Rusije u kratkom ratu avgusta prošle godine, ali za sada nisu snabdele gruzijsku vojsku novim oružjem, a Moskva upozorava da bi takav potez povećao opasnost od novog sukoba.

Kremlj saopštava da neće mirno posmatrati kako Gruzija obnavlja zalihe oružja.

Ukrajina je snabdevala Gruziju oružjem tokom prošlogodišnjeg rata sa Rusijom, a Belorusija je podržala zahteve Gruzije prema dva pobunjena regiona.

Bajden je u četvorodnevnoj poseti Ukrajni i Gruziji da bi izrazio američku podršku, a njegova dosadašnja poruka glasi da se cilj američke administracije o ponovnom uspostavljanju srdačnih odnosa sa Rusijom neće ostvariti po cenu slabljenja podrške demokratskim saveznicima u regionu.


SAD nikada neće priznati Abhaziju i Južnu Osetiju

"SAD nikada neće priznati Abhaziju i Južnu Osetiju", izjavio je danas Bajden, ističući da Vašington "podržava teritorijalnu celovitost Gruzije u okviru međunarodno priznatih granica zemlje".

"SAD pozivaju celu međunarodnu zajednicu da ne priznaju Abhaziju i Južnu Osetiju", rekao je Bajden, obraćajući se poslanicima u skupštini Gruzije, prenela je ruska agencija Itar-Tas.

Potpredsednik SAD je pozvao i Rusiju da "u potpunosti ispuni uslove sporazuma o prekidu vatre između Rusije i Gruzije, potpisanog u avgustu 2008. godine i izvede rusku vojsku na pozicije do početka oružanog konflikta", prenela je ruska državna agencija.

"Znam da neki od vas u Gruziji brinu zbog toga da naš pokušaj resetovanja odnosa sa Rusijom ne bude na račun interesa Gruzije - kažem vam jasno, tako neće i ne može biti", rekao je Bajden, ističući da je u Gruziju doputovao po nalogu predsednika SAD Baraka Obame.

Izvor: Beta


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on July 25, 2009, 04:20:53 pm
Bajden izbegao da obeća vojnu pomoć Gruziji

Poseta američkog predsednika Tbilisiju i Kijevu sa ciljem da domaćine uveri kako „nisu napušteni“
 

25/07/2009
Moskva – Najvažniji rezultat posete Džozefa Bajdena, potpredsednika Sjedinjenih Američkih Država, Ukrajini i Gruziji jeste njegova izjava da SAD nisu spremne da zbog „resetovanja” odnosa sa Rusijom žrtvuju odnose sa svojim partnerima na postsovjetskom prostranstvu, kao i podršku njihovim planovima da se priključe Severnoatlantskoj alijansi.

Zvanično cilj poseta bio je da uveri rukovodstva dve zemlje da one i dalje predstavljaju prioritet za administraciju predsednika Baraka Obame.

Zvanični program posete Bajdena Ukrajini počeo je od pregovora u četiri oka sa ukrajinskim predsednikom Juščenkom, koji ga je uverio da se ukrajinsko društvo razvija po demokratskim principima i zauzvrat dobio Bajdenovo obećanje da će „SAD predano ići sa Ukrajinom tim, evropskim putem”.

Nezvanični deo turneje počeo je posetom memorijala žrtvama gladi tridesetih godina, koju Juščenko naziva genocidom, a potom se američki potpredsednik sreo sa premijerom Ukrajine Julijom Timošenko. Iako su se pregovori vodili iza zatvorenih vrata, poznato je da je Bajden pozdravio njene napore za vraćanje stranih investitora u Ukrajinu. Američki potpredsednik se sreo i sa ostalim pretendentima na mesto predsednika Ukrajine – predsednikom parlamenta Vladimirom Litvinom, bivšim premijerom Viktorom Janukovičem i bivšim ministrom inostranih poslova i predsednikom Vrhovne rade Arsenijem Jacenjukom.

Posle toga Bajden je otputovao u Gruziju, gde se tokom dva dana u više navrata sreo sa gruzijskim predsednikom Sakašvilijem, razgovarao sa gruzijskim opozicionarima, govorio u gruzijskom parlamentu, ponovivši još jednom da SAD nisu priznale, niti će ikad priznati nezavisnost Abhazije i Južne Osetije.

Opozicija je Bajdena dočekala mitinzima i akcijama protesta protiv Sakašvilija. Da bi bolje razumeo o čemu je reč, svi plakati su bili ispisani na engleskom jeziku. Iako su nakon sastanka opozicioni lideri razgovore nazvali „otvorenim i iskrenim”, mnogi su ostali razočarani. Umesto podrške i upozorenja Sakašviliju, dobili su samo uopštenu izjavu da gruzijski narod „sam mora da rešava kad će biti izbori i ko će postati predsednik”.

Uprkos političkoj podršci Gruziji, Bajden je izbegao da javno obeća vojnu pomoć. On je izjavio da SAD pomažu održavanje gruzijske armije u radno sposobnom stanju, ali je ta podrška ograničena na planiranje, treniranje i organizaciju. Ruski mediji navode, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Sakašvili tražio od Amerike protivtenkovske i protivvazdušne sisteme, ali nije dobio nikakvo konkretno obećanje.

Iako je nedavna poseta američkog predsednika Rusiji bila obeležena odmerenim diplomatskim izjavama i obostranom željom za popravljanjem odnosa, Bajden je sebi dozvolio nekoliko veoma oštrih izjava na račun Rusije, počev od toga da se Americi „uopšte ne dopada ono što je uradila Rusija u Južnoj Osetiji i Abhaziji i da je pozivaju da „povuče svoju vojsku sa delova vaše (gruzijske) teritorije”, pa sve do toga da je Rusija „platila visoku cenu za to što je uradila u Gruziji. Države koje okružuju Rusiju, čak i one koje su joj bile lojalne, sada govore veoma oštre stvari”.

Ljubinka Milinčić
Izvor: Politika Online


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on August 14, 2009, 03:31:17 pm
14.08.2009
SAD će 1. septembra obnoviti stručno osposobljavanje gruzijske vojske. Obuka će se vršiti u okviru pripremanja vojnih lica za učešće u kampanji koalicionih snaga u Avganistanu – saopštili su predstavnici Pentagona dopisniku dnevnika „Njujork tajms“.

Analogni program pripremanja gruzijskih vojnih lica za učešće u mirovnoj operaciji u Iraku prekinut je prošle godine, pošto je počeo oružani konflikt sa Južnom Osetijom. U Rusiji ovakva dejstva SAD izazivaju vrlo negativnu ocenu. Moskva smatra da vojna pomoć Sakašvilijevom režimu destabilizuje situaciju u regionu.

Izvor: Glas RusijeTitle: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Rade on March 14, 2010, 10:36:45 am
Vesti 14.03.2010 01:32

Panika je danas zavladala među Gruzijcima kada je jedna provladina TV stanica objavila lažni prilog da su ruski tenkovi ušli u prestonicu Tbilisi i da je predsednik Mihael Sakašvili ubijen.

Stanica "Imedi TV" najavila je prilog kao "imitaciju mogućih događaja", ali mnogi gledaoci to nisu primetili, s obzirom na to da je od silnih poziva došlo do kraha u mobilnim vezama, a mnogi žitelji Tbilisija istrčali su na ulice.

Gruzijsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da TV prilog koji nije imao natpis da je reč o prevari izazvao "veliku paniku".

Jedan bioskop u Tbilisiju ispražnjen je pošto su roditelji odvukli decu kući, rekao je jedan gledalac, a preneo Rojters.

Ruska agencija Interfaks prenela je fleš izveštaj o "navodnom", ali nepotvrđenom ulasku ruskih tenkova u Tbilisi i smrti Sakašvilija, a radio stanica "Eho Moskve" prekinula je program "vestima" iz Gruzije.

Koristeći arhive iz sukoba Rusije i Gruzije u avgustu 2008, gruzijska TV stanica je prikazala napredovanje ruskih tenkova.

Medijska kuća se kasnije izvinila zbog panike koju je prilog izvazvao, ističući da im je jedina namera bila da prikažu "kako bi izgledao najgori dan u istoriji Gruzije".

Desestine gnevnih Gruzijaca okupilo se TV ispred stanice gde je opozicioni političar Nino Burdžabnadze rekao novinarima da je šala bila gnusna.

http://www.youtube.com/watch?v=TJwNXmniWhc


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: ZastavnikDjemo on March 14, 2010, 11:04:40 am
Iskopirali Belgijance, kada je frankofonska TV RTBF napravila "specijalnu emisiju" o raspadu Belgije, kada su "javili" da je kralj zbrisao iz zemlje:
http://www.youtube.com/watch?v=AmcsA9DMPTw
http://en.wikipedia.org/wiki/Flemish_Secession_hoax
Orson Welles je ipak začetnik ovakve vrste zabave... ;D


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Boro Prodanic on March 14, 2010, 08:30:16 pm
Ima šala od kojih i slonovi crkavaju!  ???


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Brok on March 14, 2010, 09:45:23 pm
Ma kakva šala, ovo se zove specijalno ratovanje.


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Boro Prodanic on March 14, 2010, 09:55:20 pm
Suviše mi je direktno za specijalno ratovanje, suviše sirovo.


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: brodarski on March 14, 2010, 09:57:22 pm
Unutrašnji neprijatelj ne zna za finese. Kod njega sve mora na brzinu.


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Brok on March 14, 2010, 11:44:20 pm
U ratu bilo koje vrste nisu bitni metodi (ako izuzmemo ratne zločine) nego rezultati, a rezultat je panika među stanovnicima Tbilisija, i na kraju ostaje ta misao šta kada ne bude "imitacija mogućih događaja" već realna situacija.


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: ZastavnikDjemo on March 14, 2010, 11:59:33 pm
IMEDI TV je opoziciona televizija, koja je već bila nasilno zatvarana od strane Mihaila Saakašvilija, koji je poslao specijalce u njihov studio, pa mogu da razumem grube šale sa njihove strane na njegov račun. ;D


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Kljun on March 15, 2010, 12:11:34 am
Mislim da je ipak u pitanju opipavanje pulsa naroda i mogucnost uticaja na isti. Ako se secate 98-e godine kad je kod nas bila prava manija zastrasivanja oko pomracenja sunca. Uspesna operacija, bar u Loznici, nije bilo zive duse na ulici, strasno. Da bi sutradan uvece doveli na TV nekog strucnjaka koji je objasnjavao sve ono sto smo ucili u osnovnoj skoli o pomracenju. Do tad se niko ne seti da ga zove.
Tako to ide, pustis buvu i snimas reakciju, ako je ima onda sa usmerenim delovanjem masu mozes da kontrolises do mile volje.
 


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: pvanja on March 15, 2010, 01:22:18 pm
evo malo duzeg priloga, sa analaizom

http://www.youtube.com/watch?v=WwgnVYS4y00


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on March 15, 2010, 06:58:29 pm
Zapad osudio izveštaj gruzijske televizije


15.03.2010.

Tbilisi – Zapadne sile osudile su lažni izveštaj jedne gruzijske televizije prema kome su ruski tenkovi ušli u gruzijsku prestonicu Tbilisi i ubili gruzijskog predsednika Mihaela Sakašvilija, ocenjujući da je on produbio razlike na političkoj sceni Gruzije.


„Izgleda da je to stvorilo još dublje unutrašnje političke podele. Moguće je čak da je to bila i namera”, ocenio je specijalni izaslanik EU za južni Kavkaz Piter Semnibaj, prenosi Rojters.

On je dodao da to nije doprinelo stabilnosti u Gruziji i regionu.

Stanica „Imedi TV” emitovala je 20-minutni prilog koji je najavila kao „imitaciju mogućih događaja”, ali mnogi gledaoci to nisu primetili, s obzirom na to da je od silnih poziva došlo do kraha u mobilnim vezama, a mnogi žitelji Tbilisija istrčali su na ulice.

Koristeći arhive iz sukoba Rusije i Gruzije u avgustu 2008, gruzijska TV stanica je prikazala napredovanje ruskih tenkova.

Medijska kuća se kasnije izvinila zbog panike koju je prilog izazvao, ističući da je jedina namera bila da prikaže „kako bi izgledao najgori dan u istoriji Gruzije”.

TV stanica „Imedi”, koju vodi bliski saveznik Sakašvilija, nije sakrila činjenicu da je prilog nastao kao odgovor na odvojene susrete dvoje opozicionih lidera, Zuraba Nugajdelija i Nino Burdžanadze sa ruskim premijerom Vladimirom Putinom, krajem prošle godine i ovog meseca. Gruzijska opozicija je saopštila da je vlada iza tog izveštaja TV „Imedi”, što je portparol vlade odbacio kao „apsurdno”.


Izvor: Tanjug


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: duje on September 08, 2014, 01:40:15 pm
Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Gruzija i SAD razgovarali o nabavi helikoptera Blackhawk
 
Datum objave:
08.09.2014

Pentagon i gruzijski vojni dužnosnici pokrenuli su razgovore oko nabave helikoptera Blackhawk za potrebe gruzijskih vojnih snaga. Američko ministarstvo obrane nije odobrila prodaju, ali su američki vojni dužnosnici razgovarali o cijeni, raspoloživosti i postupku nabave ove vrste američke vojne opreme.

"Stalno smo usredotočeni na to kako možemo učiniti više i to ćemo učiniti", rekao je američki ministar obrane Chuck Hagel tijekom tiskovne konferencije nakon sastanka sa gruzijskim ministrom obrane Irakli Alasanijem. Hagel je nazvao zove potencijalnu prodaju vojne opreme Gruziji "vrlo značajan doprinosom rastu i širenju partnerstva.". Više od dvadeset zemalja diljem svijeta koristi više od 2.300 helikoptera Blackhawk, tvrdi proizvođač Sikorsky.

Tvrtka ima u Poljskoj proizvodne linije za sklapanje S-70i. Prošli tjedan, čelnici NATO-a odobrili su niz mjera za unaprjeđenje pozicije Gruzije u njezinim naporima da postane članicom Saveza. "Gruzija želi dodatno poboljšati svoju sposobnost i djelovanje sa snagama NATO-a", rekao je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen na summitu Saveza u Walesu.

Mjere uključuju izgradnju obrambenih kapaciteta, obuku, vježbe, poboljšanje komunikacije i interoperabilnosti. Nakon sastanka u Tbilisiju, Hagel i Alasania posjetili su američke marince na poligonu Krtsanisi poligonu gdje se obučavaju gruzijski vojnici za odlazak u Afganistan. Hagel je prvi američki ministar obrane koji je posjetio Gruziju nakon Donalda Rumsfelda još 2003.Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Morskoprase on September 08, 2014, 04:17:18 pm
Ispada, da ako nemaš XH-60, nisi clan NATOa odnosno nemaš helikopterskih kapaciteta.  :krsta Nabavljaju jih Poljaci, nude se Hrvatskoj, Gruziji,...

PS: X znači U,M,S...


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on November 18, 2020, 12:05:42 pm


Gruzija: Pravi je trenutak da Amerika pojača svoje prisustvo na Kavkazu


Gruzijski premijer Georgi Gaharija pozvao je Sjedinjene Američke Države da povećaju svoje prisustvo u regionu Južnog Kavkaza, piše list „Vzgljad“.

„Uveravam Vas, i zaista osećamo da je došao trenutak da ojačamo naše partnerstvo i saradnju, kao i američko prisustvo u ovom regionu“, rekao je šef gruzijske vlade američkom državnom sekretaru Majku Pompeu koji se nalazi u poseti Tbilisiju.

On je zahvalio američkoj strani na podršci suvereniteta i teritorijalnog integriteta Gruzije.

„Naše teritorije su okupirane, na njima su razmeštene okupatorske snage“, rekao je Gaharija. Posle rata 2008. godine, Gruzija optužuje Rusiju da je „okupirala“ Abhaziju i Južnu Osetiju.

Majk Pompeo se tokom posete Gruziji sastao se sa predsednicom Salome Zurabišvili, koja je primetila da „ne postoji alternativa mirnom putu za postizanje deokupacije Gruzije, za šta se moraju koristiti svi pregovarački formati“.

Američki državni sekretar će se sastati i sa patrijarhom Ilijom Drugim i predstavnicima nevladinih organizacija, nakon čega će nastaviti obilazak drugih zemalja. Posle Gruzije, u koju je stigao 17. novembra, otputovaće u Izrael.

Podsetimo, gruzijska opozicija je, ne slažući se sa rezultatima parlamentarnih izbora 31. oktobra, protestvovala u centru Tbilisija protiv „falsifikovanja“ izbornih rezultata. Misija OEBS-a, koja je posmatrala izbore, konstantovala je da su izbori „održani uz poštovanje osnovnih sloboda“.

izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/svet/202011181123889626-gruzija-pravi-je-trenutak-da-amerika-pojaca-svoje-prisustvo-na-kavkazu/)


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: MOTORISTA on November 19, 2020, 07:07:18 am
Podrška suverenitetu Gruzije nepokolebljiva
Tanjug 18. 11. 2020.

AMERIČKI državni sekretar Majk Pompeo sastao se danas u Tbilisiju sa gruzijskim državnim zvaničnicima.
 
- Američka saradnja sa Gruzijom je od najvećeg značaja, a podrška suverenitetu Gruzije usled ruske okupacije je nepokolebljiva - objavio je Pompeo posle razgovora na društvenoj mreži Tviter.

Pompeo se, u okviru turneje u kojoj obilazi američke saveznike u Evropi i na Bliskom istoku, u Gruziji sastao sa predsednicom Salomom Zurabišvili, premijerom Giorgijem Gakarijom i ministrom spoljnih poslova Davidom Zalkalijanijem. Gruzijski premijer Gakarija označio je saradnju sa Sjedinjenim Državama kao najznačajnije partnerstvo, rekavši da Gruzija ceni američku podršku njenom teritorijanom integritetu, prenosi glas Amerike. Od 2008. godine i ratnog sukoba Gruzije i Rusije dve pokrajine, Južna Osetija i Abhazija, jednostrano su proglasile nezavisnost od Gruzije, a u međunarodnim okvirima za to su dobile podršku Rusije.

Pompeo je objavio da je tokom susreta sa gruzijskim zvaničnicima ukazao na značaj nastavka sprovođenja demokratskih reformi. Istakao je potrebu za održavanjem slobodnih i fer izbora kao i mogućnosti za opsežnim razmenama mišljenja i stavova. Pompeo će nakon Gruzije posetiti Izrael gde će sa premijerom Benjaminom Netanjahuom razgovarati o nedavno postignutim sporazumima o normalizaciji odnosa sa Bahreinom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Američki državni sekretar će tokom turneje posetiti i Ujedinjne Arapske Emirate, Katar i Saudijsku Arabiju.

Izvor: www.novosti.rs


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: MOTORISTA on February 14, 2021, 08:39:03 pm
недеља, 14.02.2021.
Биљана Митриновић

Нека се спреми Грузија

Бивши председник Михаил Сакашвили позива из Кијева опозицију у својој отаџбини на свеопшту непослушност и протесте против руског утицаја

Нестабилна Грузија, у којој се ломе интереси Запада и Русије, последњих дана покушава да се избори с јавним позивима на немире. А њих упућује нико други до њен бивши председник, а сада украјински високи службеник Михаил Сакашвили, који управља опозиционом грузијском странком Уједињени национални покрет. Његове присталице недавно су одржале марш у Тбилисију кршећи полицијски час уведен због пандемије и сада плаћају казне од 600 долара.

Због честих изјава бившег председника, који је у Тбилисију у одсуству осуђен на затворске казне од шест и три година због злоупотребе председничког положаја (од 2004. до 2013) и покушаја прикривања доказа о убиству једног банкара из Грузије – односи између Грузије и Украјине су последњих година погоршани. Украјински председник Володимир Зеленски је у мају прошле године именовао Сакашвилија за председника украјинског Извршног комитета за реформе, што је у рангу саветника председника који се бави економијом. Кад је Сакашвили најавио да ће га Зеленски именовати на дужност заменика премијера задуженог за реформе, како би надгледао преговоре с ММФ-ом – нико му није веровао, пошто је својим несвакидашњим потезима стекао репутацију неуравнотеженог човека.

Именовање за заменика премијера је пропало пошто су бројни чланови владајуће странке били против, али је Сакашвили ипак добио место саветника за реформе. Зеленски је тада образложио његово именовање уверењем да ће Сакашвили дати нови импулс савету за реформе и помоћи у важним променама у Украјини. Сакашвили је, за сада, само успео да поквари односе између Украјине и Грузије. Он је и раније, у време Петра Порошенка, имао значајну функцију у Украјини: био је председник области Одеса, али се и обављање те дужности завршило неславно. Приликом покушаја хапшења у Кијеву 2017, лидер Покрета нових снага Сакашвили побегао је на кров. Оптужен је за финансирање антивладиних „шаторских протеста”. На крају је побегао. Украјинско држављанство му је одузето, а враћено је чим је Зеленски преузео председничку функцију.

Амбасадор Украјине у Тбилисију Игор Долгов у уторак је позван у Министарство спољних послова због Сакашвилијевог позива на акције непослушности у својој домовини. И сам украјински дипломата је признао да такве изјаве бившег држављанина и председника Грузије не помажу развоју поверења између две земље, али ни самим Грузинима. Сакашвили му се одмах „одужио”: на „Фејсбуку” је написао да је амбасадор корумпиран и да ради против украјинских интереса, као и да ће се он потрудити да ту причу доведе до краја.

Зеленски се до сада није огласио поводом деловања свог саветника, иако је и посланик владајућег Грузијског сна Иракли Заркуа јавно позвао украјинског председника да обузда Сакашвилија, који из Кијева подбуњује народ у својој земљи. Протести у Грузији су готово свакодневица. Антируски протести су почели у јуну 2019. године, када је на састанку интерпарламентарне скупштине православља руски посланик Сергеј Гаврил сео на место председавајућег. Тада су избили и нереди, у којима су повређене десетине полицајаца и демонстраната који су захтевали оставку владе и промену „проруског курса земље”.

У петак је грузијско тужилаштво затражило од парламента да лиши посланичког имунитета посланика и председавајућег Сакашвилијевог Уједињеног националног покрета Никанора Мелију, који је организовао антируске акције у Тбилисију у јуну 2019. године. Мелија је одбио да плати кауцију у висини од 21.000 долара да би остао на слободи и јавно је скинуо електронску наногвицу која му је стављена током истраге о нападу у парламенту. Због организовања и учествовања у масовном насиљу прети му затворска казна до девет година.

Опозиција у Грузији је на последњим протестима тражила од власти да напусти вођење политике „да се не наљути Русија”. Протести опозиције подстакнути су казном од дванаест и по година, коју је Врховни суд Јужне Осетије изрекао једном грузијском држављанину који је прошле године ухваћен због илегалног преласка границе и пуцања на руску војску. Влада Грузије, коју демонстранти оптужују због неспремности да се супротстави Москви, истовремено је критиковала Русију због ове пресуде, која је донета на делу територије који није под њиховом управом. Дипломатски односи између Грузије и Русије прекинути су током рата 2008. године, а влада је позвала међународне представнике да реагују. Прошле суботе амбасадори ЕУ и САД дошли су код премијера Гиоргија Гакарија да подрже Тбилиси и траже хитно пуштање грузијског грађанина на слободу.

Током рата за Нагорно-Карабах многи аналитичари су предвидели да ће Грузија бити следећа држава у којој би могло доћи да ратног сукоба. Русија, која није признала отцепљени Карабах, признала је Јужну Осетију и Абхазију, две отцепљене републике с већинским руским становништвом, у којима се налазе и њене војне снаге. Грузија је уз помоћ турске донације од 17,5 милиона долара управо започела модернизацију војног аеродрома недалеко од Тбилисија, онога који су Руси бомбардовали током рата 2008. године. Управо је Сакашвили изазвао и покренуо овај рат. Осам година пре него што су га оштетили Руси уништивши три грузијска авиона, Турска је већ финансирала довођење аеродрома на стандарде НАТО-а. Те 2000. године модерни аеродром отворио је – опет Сакашвили.

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: MOTORISTA on February 18, 2021, 05:30:03 pm
Premijer podneo ostavku zbog zatvaranja lidera opozicije
IZVOR: BETA ČETVRTAK, 18.02.2021.

Gruzijski premijer Georgij Gaharija saopštio je da podnosi ostavku, kritikujući sudsku odluku o pritvaranju lidera opozicije.

On je izjavioi da bi to moglo da dovede do "političke eskalacije".

"Odlučio sam da napustim funkciju", izjavio je Gaharija na sednici vlade koju je prenosila televizija, cenjujući da u toj odluci suda vidi "rizik po zdravlje i život sugrađana" i da ona "stvara ; mogućnost za političku eskalaciju u zemlji".

Opozicionar Nika Melija, lider Jedinstvenog nacionalnog pokreta (MNU) koji je osnovao bivši predsednik u egzilu Mihail Sakašvili, optužen je za organizovanje "masovnog nasilja" 2019. godine. Sud je Meliji odredio pritvor, a opozicionaru preti devet godina zatvora.

Izvor: www.b92.net


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on February 24, 2021, 08:49:03 am


Tbilisi: Uhapšen opozicioni lider, protesti u centru grada


Policija u Tbilisiju, glavnom gradu Gruzije, uhapsila je lidera jedne od najvećih opozicionih stranaka „Jedinstveni nacionalni pokret“ Nikanora Melija optuženog za podsticanje sukoba u prestonici pre dve godine. Operacija je izvedena u sedištu stranke a pristalice Melije su pokušale da spreče hapšenje, sukobljavajući se sa policijom.

Pored njega, privedena je još 21 osoba, javio je lokalni „Prvi kanal“ pozivajući se na ministra unutrašnjih poslova.

Više stotina demonstranata, predstavnika opozicije i njihovih pristalica, protestovalo je u centru grada ispred zgrade parlamenta. Kako su rekli, njihova dva glavna zahteva i ubuduće će biti održavanje vanrednih parlamentarnih izbora i oslobađanje Melije.

Podsetimo, 18.  februara je premijer Gruzije Georgij Gaharija podneo ostavku zbog neslaganja sa svojim timom oko pitanja Melije. On je smatrao da je privođenje opozicionara neprihvatljivo jer to može da izazove skalaciju u zemlji gde je ionako napeta politička situacija.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je privremeno obustavilo privođenje Melije nakon ostavke premijera, a u ponedeljak uveče je imenovan novi premijer – Iraklij Garibašvili, iz vladajuće stranke „Gruzijski san“.

U međuvremenu, predsednik parlamenta Arčil Talakvadze je rekao da održavanje vanrednih parlamentarnih izbora ne može biti predmet razgovora sa opozicijom.

Opozicija to zahteva tvrdeći da su izbori održani prošle jeseni bili falsifikovani.

Stranku „Jedinstveni nacionalni pokret“ je osnovao Mihail Sakašvili, bivši predsednik Gruzije.

Sakašvili je došao na vlast posle „Revolucije ruža“ i na čelu države je bio do 2013. godine kada je napustio Gruziju.

Protiv njega je potom pokrenut niz krivičnih postupaka, a po nekima je u odsustvu osuđen na zatvorske kazne.

Nakon toga je ušao u ukrajinsku politiku, kada mu je tadašnji predsednik Petro Porošenko, inače njegov prijatelj još iz studentskih dana, dao ukrajinski pasoš i imenovao ga za gubernatora Odeske oblasti.

Tokom vladavine Sakašvilija, 2008. godine, došlo je do oružanog sukoba s Moskvom zbog Južne Osetije.

izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/svet/202102231124700852-tbilisi-uhapsen-opozicioni-lider-protesti-u-centru-grada-video/)


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on February 27, 2021, 05:30:07 pmQuote
Melia arrested. Saakashvili returns. TROUBLE in Georgia. EU urges restrainthttps://youtu.be/CAFymz29j5A


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on August 05, 2021, 07:57:04 am


Quote
Georgia: Joint NATO drills continue near Tbilisi

Joint NATO-Georgia military exercises Agile Spirit 2021 continued in Vaziani near Tbilisi on Wednesday.

The troops took part in shooting drills using tanks and armoured vehicles and also worked together on medical treatment exercises.

According to lieutenant colonel Tamaz Avaliani, commander of Georgia's 31st battalion, the Agile Spirit 2021 "has entered an active phase".

"Today, operation 'Koncheteviti' was directly implemented by the combined actions of Georgian and Ukrainian units, which were supported by heavy artillery and an engineering unit. The 'Koncheteviti' operation was aimed to destroy the enemy and to return to the deployment area, which the unit successfully coped with," Avaliani said.

The joint military exercises involve around 1,600 Georgian and 700 American soldiers, as well as 250 military personnel from 13 NATO member and partner countries.

The Agile Spirit drills have been held annually since 2011, and this year take place from July 26 to August 6.


https://youtu.be/_roSV-Hs6H8Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on August 07, 2021, 07:51:50 am


Quote
Georgia: Joint NATO drills conclude at Orfolo training ground

The final day of joint NATO-Georgia military exercises Agile Spirit 2021 took place at the Orfolo training ground near Akhaltsikhe on Friday.

The drills came to an end with the troops practising demonstrative manoeuvres on special helicopters and tanks.

The closing ceremony took place in Vaziani, where Georgian Prime Minister Irakli Garibashvili, President Salome Zourabichvili and other officials addressed the participants of the event.

The joint military exercises involved around 1,600 Georgian and 700 American soldiers, as well as 250 military personnel from 13 NATO member and partner countries.

The Agile Spirit drills have been held annually since 2011, and this year took place from July 26 to August 6.


https://youtu.be/a7jzjLLkRVYTitle: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on September 22, 2021, 02:06:05 pm


Gruzija u centru međunarodnog skandala: Špijunirala strane diplomate, sveštenike i novinare


Rukovodstvo Evropske unije pozvalo je ambasadora Gruzije pri EU Vahtanga Maharoblišvilija u sedište u Brisel kako bi se izjasnio povodom skandala o mogućem prisluškivanju stranih diplomata koje je vršila gruzijska obaveštajna služba, saopštio je šef misije EU u Gruziji Karl Harcelj.

Prema njegovim rečima, „Evropska unija veoma ozbiljno shvata informacije na tu temu, jer moguće praćenje diplomata krši Bečku konvenciju“. Harcelj je u kontaktu sa vladom Gruzije po tom pitanju.

„Neprirodno bi bilo da se takav prijatelj i partner kao što je Gruzija učestvuje u takvim akcijama protiv nas. Ambasador Gruzije u EU juče je pozvan u sedište u Briselu kako bi izneo svoj stav“, rekao je Harcel.

Prošle sedmice opozicione televizije u Gruziji objavile su transkript razgovora diplomata u Gruziji. Pretpostavlja se da ih je tajno špijunirala Služba državne bezbednosti zemlje. Fajlovi sa zapisima o tajnom špijuniranju sveštenika, političara, novinara i međunarodnih diplomata televizije su objavile 12. septembra. Svi zapisi i transkripti razgovora tiču se njihovog ličnog života i sastanaka.

Kako mediji navode, informacije im je dostavio neimenovani bivši zvaničnik Službe državne bezbednosti.

Generalno tužilaštvo Gruzije započela je aktivnu istragu, a vlasti su priznale da je kredibilitet zemlje narušen. Pritom oni predlažu da se sačeka sa istragom.

Opozicioni poslanik Mamuka Hazaradze saopštio je da „takav međunarodni skandal neće proći bez posledica po Gruziju“.

„Narušen je međunarodni imidž Gruzije, gubimo međunarodne partnere, prate se strateški partneri i prijatelji. To je prekršaj protiv zemlje i naroda. Svu odgovornost snosi vladajuća stranka 'Gruzijska mašta'“, rekao je Hazaradze.

Zamenik predsednika parlamenta iz stranke „Gruzijska mašta“ David Sergejenko izjavio je da je „politički veoma važno da se što pre dobiju rezultati istrage“.


izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/20210922/gruzija-u-centru-medjunarodnog-skandala-spijunirala-strane-diplomate-svestenike-i-novinare-1130067241.html)


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on September 28, 2021, 03:33:07 pm


Pet brodova NATO u teritorijalnim vodama Gruzije


Pet brodova NATO ušlo je u teritorijalne vode Gruzije radi učešća u zajedničkim vojnim vežbama.

Radi se o brodovima španske, italijanske, bugarske, rumunske i turske mornarice, navodi se u saopštenju pres službe gruzijskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

U saopštenju se ističe da je dolazak brodova dokaz podrške NATO opredeljenju Tbilisija za članstvo u Alijansi. Zajedničke vežbe biće održane u Crnom moru, a uz brodove NATO učestvovaće i obalska straža Gruzije.

„Cilj je unapređenje operativne kompatibilnosti pomorskih snaga Gruzije i NATO i jačanje odbrambene sposobnosti Gruzije“, ističe se u saopštenju.

Ovo je četvrti dolazak brodova NATO u Gruziju od početka godine.

Podsetimo, iz Kremlja je u julu, tokom održavanja vojne vežbe „Agile Spirit 2021“ u Gruziji, saopšteno da približavanje NATO-a ruskim granicama obavezuje Rusiju da preduzme mere kako bi osigurala svoju bezbednost.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je tada rekao da je to još jedna potvrda da se NATO sa svojom vojnom infrastrukturom nalazi oko granica Rusije i „ne samo oko naših granica, već se dodiruje sa našim granicama“.


izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/20210928/pet-brodova-nato-u-teritorijalnim-vodama-gruzije-1130229774.html)


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on October 01, 2021, 08:40:45 am


Sakašvili tvrdi: Ponovo sam u Gruziji; MUP: Nije prešao granicu


Bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili, za kojim je u zemlji raspisana poternica, objavio je na Fejsbuku video u kojem tvrdi da se posle osam godina ponovo nalazi u Batumiju. U Ministarstvu unutrašnjih poslova Gruzije za Sputnjik kažu da Sakašvili nije prešao granicu.

„Ovo je moj Batumi. Svi moramo da izađemo na izbore 2. oktobra i damo glas za Nacionalni pokret… Toliko su mi nedostajala ova mesta, danas mi se ispunio san… Stavio sam sve na kocku, život, slobodu, da bih bio ovde, a od vas tražim samo jedno – izađite na izbore“, rekao je Sakašvili.

U pres službi njegove stranke (Jedinstveni nacionalni pokret) nisu mogli zvanično da potvrde informaciju o tome da je njihov lider ponovo u zemlji.

Sakašvili je ranije najavio da namerava da se vrati u Gruziju u vreme oktobarskih lokalnih izbira.
 
Protiv njega je podignuto nekoliko optužnica u zemlji, a vlasti su više puta isticale da će biti priveden čim pređe granicu.

Podsetimo, Sakašvili je došao na vlast posle „Revolucije ruža“ i na čelu države je bio do 2013. godine kada je napustio Gruziju.

Protiv njega je potom pokrenut niz krivičnih postupaka, a po nekima je u odsustvu osuđen na zatvorske kazne.

Nakon toga je ušao u ukrajinsku politiku, kada mu je tadašnji predsednik Petro Porošenko, inače njegov prijatelj još iz studentskih dana, dao ukrajinski pasoš i imenovao ga za gubernatora Odeske oblasti.

Tokom vladavine Sakašvilija, 2008. godine, došlo je do oružanog sukoba s Moskvom zbog Južne Osetije.


izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/20211001/sakasvili-tvrdi-ponovo-sam-u-gruziji-mup-nije-presao-granicu-1130319149.html)


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on October 01, 2021, 03:32:22 pm


Kremlj: Tamo gde je Sakašvili - tu je cirkus


Ne vidimo opasnost od destabilizacije situacije u Gruziji zbog navodnog dolaska bivšeg predsednika Mihaila Sakašvilija u zemlju, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Tamo gde je Sakašvili, tu je i cirkus. Važno je da taj cirkus ne predstavlja opasnost za građane bilo koje zemlje gde se nalazi taj gospodin. Zato, nije naša stvar.. Za sada ne vidimo opasnost od destabilizacije “, rekao je Peskov novinarima.

U Gruziji je protiv Sakašvilija pokrenuto 13 krivičnih postupaka, a po nekim od njih već je osuđen na zatvorske kazne.

Bivši gruzijski predsednik objavio je ranije danas video u kojem tvrdi da se nalazi u Batumiju.
 
Ministarstvo unutrašnjih poslova Gruzije je opovrglo informaciju o njegovom povratku.

U Gruziji se održavaju lokalni izbori.


izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/20211001/kremlj-tamo-gde-je-sakasvili---tu-je-cirkus-1130323960.html)


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: MOTORISTA on October 01, 2021, 07:53:54 pm
Bivši predsednik Gruzije se posle 8 godina vratio u domovinu, ali su mu odmah stavljene lisice na ruke
Tanjug 01.10.2021.

Bivši gruzijski predsednik Mihail Sakašvili za kojim su gruzijske vlasti raspisale poternicu i koji je ranije danas izjavio da se posle osam godina vratio u svoju zemlju, uhapšen je u gradu Batumiju, saopštio je gruzijski premijer Irakli Garibašvili.

- Želim da obavestim naše građane da je bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili za kojim je raspisana poternica priveden - saopštio je Garibašvili, prenosi TASS.

Sakašvili je ranije danas na svojoj Fejsbuk stranici napisao da se vratio u Gruziju nakon osam godina i podsetio da mu u njegovoj zemlji preti hapšenje. Bivši predsednik je u ponedeljak rekao da je kupio avionsku kartu za Tbilisi kako bi prisustvovao lokalnim izborima, a kasnije su fotografije njegovih rezervisanih karata bile objavljene na Internetu. On je takođe objavio video snimak na kojem tvrdi da se nalazi u Batumiju. Gruzijske vlasti su više puta saopštavale da će ga odmah uhapsiti po njegovom dolasku u zemlju.

Maihail Sakašvili je bio predsednik Gruzije od januara 2004. godine do novembra 2013. godine, kada je napustio zemlju nekoliko dana pre isteka svog mandata. Odmah nakon toga, četiri krivična postupka su pokrenuta protiv njega, od kojih je do sada osuđen za dva, a on tvrdi da su sve optužbe protiv njega politički motivisane. U januaru 2018. godine, Gradski sud u Tbilisiju osudio je Sakašvilija u odsustvu na tri godine zatvora u slučaju ubistva Sandra Girgvlijanija, sluzbenika Gruzijske ujedinjene banke, navodi TAS S. U junu 2018. godine, isti sud ga je osudio na šest godina zatvora u slučaju napada na poslanika Valerija Gelašvilija 2005. godine, dodaje ruska agencija.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: MOTORISTA on October 02, 2021, 06:32:30 am
Sakašvili u pritvoru počeo štrajk glađu
Tanjug 01.10.2021.

Bivši gruzijski predsednik Mihail Sakašvili, koji je danas uhapšen u toj zemlji, počeo je štrajk glađu i zatražio da se sastane sa ukrajinskim konzulom, saopštio je gruzijski ombudsman Nino Lomdžaria.

- Kad sam ga posetio, bio je kod doktora i na lekarskim pregledima. Kasnije nam je dozvoljeno da razgovaramo u zatvorskoj ćeliji. Rekao je da objavljuje štrajk glađu - rekao je Lomdžaria nakon sastanka sa Sakašvilijem, prenosi TASS. On je dodao i da bivši predsednik poriče optužbe i smatra sebe političkim zatvorenikom.

Gruzijska predsednica Salome Zurabišvili saopštila je danas da neće pomilovati bivšeg predsednika, a sada opozicionog političara Sakašvilija, nakon što je danas uhapšen u toj zemlji. Premijer Irakli Garibašvili objavio je vest o hapšenju nakon što je Sakašvili, koji je osuđen u odsustvu po optužbama za zloupotrebu položaja, na svom nalogu na Fejsbuku objavio da se vratio u zemlju i da se nalazi u gradu Batumiju, što su gruzijski zvaničnici prvobitno demantovali.

Gruzijske vlasti su više puta saopštavale da će Sakašvilija, koji je bio predsednik od januara 2004. godine do novembra 2013. godine uhapsiti odmah po dolasku u zemlju. Sakašviliju se stavlja na teret da je zloupotrebio položaj i zataškavao dokaze zbog čega je 2018. godine osuđen u odsustvu na zatvorsku kaznu, a on tvrdi da su sve optužbe protiv njega politički motivisane.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: MOTORISTA on October 02, 2021, 06:38:26 am
Sakašvili se obratio pristalicama - "Ne plašite se"
Novosti onlajn 01. 10. 2021.

BIVŠI predsednik Gruzije Mihail Sakašvili, koji je uhapšen danas u Tbilisiju, obratio se svojim pristalicama putem društvenih mreža poručivši im da je došao kako bi svom narodu pružio pomoć i pozvao ih da se ne plaše.

On je tu poruku objavio uoči njegovog hapšenja.

- Najverovatnije će me uhapsiti u Tbilisiju. Hoću da vam poručim da se ne plašite, izađite sutra na izbore. Dajte svoj glas i svi ćemo posle slaviti pobedu. Došao sam da vam pomognem, drugog izbora nismo imali. Ničega se ne bojim i pozivam vas da se ni vi ne plašite - napisao je on na svojoj Fejsbuk stranici. Prethodno je Sakašvili objavio i video poruku u kojoj je rekao da se posle osam godina ponovo nalazi u gruzijskom Batumiju.

- Ovo je moj Batumi. Svi moramo da izađemo na izbore 2. oktobra i damo glas za Nacionalni pokret… Toliko su mi nedostajala ova mesta, danas mi se ispunio san… Stavio sam sve na kocku, život, slobodu, da bih bio ovde, a od vas tražim samo jedno – izađite na izbore - rekao je Sakašvili.

Ukrajina zabrinuta zbog hapšenja Sakašvilija


Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je zabrinut zbog hapšenja Sakašvilija kao i tonom kojim gruzijski političari prenose tu vest.

- Pažljivo pratimo situaciju oko hapšenja predsednika izvršnog komiteta Nacionalnog saveta za reforme Ukrajine Mihaila Sakašvilija. Predsednik Zelenski zabrinut je zbog tona gruzijskih političara povodom ove situacije. Pozivamo Gruziju da objasni sve razloge zbog čega se sve to dogodilo sa građaninom Ukrajine - navodi se u saopštenju kabineta predsednika.

Takođe se navodi i da ukrajinska ambasada u Gruziji nije dobila zvaničnu informaciju da je Sakašvili uhapšen.

Izvor: www.novosti.rs


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on October 02, 2021, 07:37:00 am


Quote
Georgian ex-President Saakashvili detained upon his return home

Georgian prime minister announced that Mikhail Saakashvili, the country’s former president, had been detained upon his return home. Reportedly, he, having been sentenced in absentia, now faces at least six years behind bars.https://youtu.be/Rb5Kv83jp-4Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on October 02, 2021, 07:43:03 am


Quote
Georgia arrests ex-president Saakashvili after return from exile

Authorities in Georgia arrested ex-president Mikheil Saakashvili on Friday shortly after he returned from exile, setting up a potential showdown with his supporters in the opposition.https://youtu.be/ZcNnUoMPFCw


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on October 02, 2021, 10:28:27 am


Lokalni izbori u Gruziji: Tenzije posle hapšenja Sakašvilija


Gruzijci danas izlaze na lokalne izbore koji bi mogli da se pretvore u nerešenu trku vladajuće i opozicione stranke.

Mihail Sakašvili, koji je napustio Gruziju 2013. i koji je 2018. osuđen u odsustvu, uhapšen je u petak nakon što se vratio u Gruziju i pozvao svoje pristalice da glasaju za opoziciju i krenu u postizborne ulične proteste.

Gruzijske vlasti upozorile su da će biti uhapšen ako se vrati, a predsednica Salome Zurabišvili rekla je da neće pomilovati 53-godišnjeg bivšeg predsednika nakon njegovih hapšenja i optužila ga da namerno pokušava da destabilizuje zemlju.

Izbori, koji uključuju glasanje za gradonačelnika glavnog grada Tbilisija, dobili su na važnosti usled mesecima duge političke krize koja je eskalirala uoči prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, nakon kojih je opozicija bojkotovala rad parlamenta, prenosi Hina.

Čelnik glavne opozicione stranke, Ujedinjenog nacionalnog pokreta (UNM) koji je Sakašvili osnovao, uhapšen je u februaru i pušten u maju nakon pritiska Evropske unije.

Sporazum je propao tokom leta kad se vladajuća stranka Gruzijski san povukla.U sporazumu je bilo navedeno da bi Gruzijski san trebalo da raspiše prevremene izbore ako ne uspe da prikupi 43 posto glasova na lokalnim izborima u subotu.

Nedavna anketa pokazala je da je podrška za Gruzijski san na 36 posto.

Iako je sporazum sada propao, politički analitičari kažu da glasanje može da podstakne proteste ako vladajuća stranka ne uspe da pređe prag zacrtan u sporazumu i odbije da raspiše prevremene izbore.

"Ako Gruzijski san ne postigne šta je postigao na prethodnim parlamentarnim izborima, što je 48,22 posto, mogli bismo ponovno imati određene nemire, verovatno još jedan talas političke krize", rekao je Soso Džamukašvili iz političke platforme Emerging Europe.

Pre nego što je uhapšen i zatvoren, Sakašvili je rekao svojim pristalicama da glasaju za UNM ili za bilo koju manju stranku koja je protivnik Gruzijskom snu i pozvao ih da se okupe u centru Tbilisija u nedelju.

"Svi moraju izići na birališta i glasati i 3. oktobra moramo popuniti Trg slobode. Ako bude 100 hiljada ljudi, niko nas ne može poraziti", rekao je Sakašvili.


izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2021&mm=10&dd=02&nav_category=78&nav_id=1931239)


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on October 02, 2021, 11:40:58 am


Sakašvili se oglasio iz zatvora, vlasti Gruzije ga optužuju da je planirao državni udar


Bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili planirao je da izvrši državni udar u republici, izjavio je predsednik vladajuće stranke „Gruzijski san“ Irakli Kobahidze. Sakašvili tvrdi da su optužbe protiv njega izmišljene.

„Došao je u Gruziju kako bi sproveo u delo svoje pretnje da izvrši državni udar i donese nerede u zemlju. Shodno tome, organi reda su preduzeli sve mere kako bi sprečili da napravi novi prekršaj“, rekao je Kobahidze.

Sakašvili se oglasio pismom iz zatvora u Rustaviju, istakavši da je uhapšen zbog „potpuno izmišljenih i lažnih optužbi“. Takođe je pozvao građane Gruzije da izađu na izbore koji se danas održavaju.

„Moja sloboda i, što je još važnije, sloboda Gruzije u potpunosti zavisi od vaše aktivnosti... Od toga zavisi međunarodna podrška. Molim vas ne oklevajte i do kraja verujte da je naša pobeda u našim rukama“, navodi se u obraćanju Sakašvilija koje je objavio njegov advokat Nika Gvaramija na Fejsbuku.


Ukrajina: Pružićemo podršku Sakašviliju

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio je da je Mihail Sakašvili ukrajinski državljanin, te da će od Kijeva dobiti svu potrebnu podršku.

„Danas će predstavnik ambasade Gruzije doći u MIP na naš poziv i s njim će se o svemu razgovarati. Štitimo svakog državljanina Ukrajine kad se nađe u nevolji“, poručio je Kuleba.

Iz kabineta predsednika Ukrajine saopšteno je da Vladimir Zelenski lično kontroliše situaciju sa hapšenjem Sakašvilija, te da Ukrajina „mora preuzeti svog državljanina iz Gruzije“.


Obaveštajne službe Gruzije znale za njegov dolazak

Premijer Gruzije Irakli Garibašvili zahvalio je Ukrajini na plodnoj saradnji u poslednjem periodu, između ostalog, i kada je reč o slučaju Sakašvili.

Takođe je dodao da je prilikom hapšenja Sakašvilija situacija bila pod kontrolom, te da su bezbednosne snage znale mnogo više nego što iko misli.

Kako je saopštio šef Službe državne bezbednosti Gruzije Grigol Liluašvili, obaveštajne službe znale su za dolazak Sakašvilija u zemlju i delovale su jasno kako bi sprečile nerede i žrtve.


Hapšenje uoči izbora

Podsetimo, 1. oktobra premijer Gruzije Irakli Garibašvili izjavio je da je bivši predsednik te zemlje Mihail Sakašvili uhapšen. Kako je pojasnio, on je uhapšen i prebačen u zatvorsku jedinicu u Tbilisiju. Mediji prenose i da Sakašviliju preti najmanje devet godina zatvora.

Sakašvili je ranije govorio da planira da se vrati u zemlju do izbora za organe lokalne samouprave. Glasanje se održava danas.

Predstavnici vlasti u Gruziji su saopštavali da će biti uhapšen čim pređe granicu, jer je umešan u nekoliko krivičnih dela.

U Gruziji se danas održavaju izbori za organe lokalne samouprave. Građani biraju gradonačelnike i poslanike 64 grada i okruga. Današnji lokalni izbori u Gruziji su važniji nego ikad. Opozicionari ih nazivaju „referendumom“ koji će odrediti poverenje naroda prema vlasti, a možda i izmeniti budućnost zemlje. Vladajuća stranka Gruzije očekuje provokacije na biračkim mestima.


izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/20211002/sakasvili-se-oglasio-iz-zatvora-vlasti-gruzije-tvrde-da-je-planirao-drzavni-udar-1130356909.html)


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on October 03, 2021, 12:40:00 pm


Vladajuća gruzijska stranka ubedljivo vodi na lokalnim izborima, Sakašvilijev pokret daleko iza njih


Vladajuća stranka Gruzije ubedljivo vodi nad opozicionim Ujedinjenim nacionalnim pokretom koji je osnovao bivši predsednik Mihail Sakašvili, pokazuju rezultati lokalnih izbora održanih usred dugotrajne političke krize.

Gruzijci su izašli na birališta dan nakon što su vlasti uhapsile Sakašvilija koji se vratio iz egzila kako bi podržao opoziciju.

Vladajuća stranka Gruzijski san osvojila je 47,6 posto, a Ujedinjeni nacionalni pokret 30,5 posto glasova, nakon prebojanih 85 posto glasova birača.

Lokalni izbori u zemlji s 3.9 miliona stanovnika, održani su pošto je glavna opoziciona stranka mesecima bojkotovala parlament zbog spornih parlamentarnih izbora prošle godine.

Prema sporazumu sklopljenom pre nekoliko meseci uz posredovanje EU, gruzijska vlada se obavezala da raspiše nove parlamentarne izbore ako Gruzijski san osvoji manje od 43 posto glasova na lokalnim izborima.

Sporazum je propao nakon što se iz njega povukla vladajuća stranka, ali politički analitičari navode da bi rezultati izbora, ako Gruzijski san padne ispod 43 posto i ne raspiše izbore, mogli da izazovu proteste.

Gruzijska predsednica Salome Zurabišvili optužila je Sakašvilija za pokušaj destabilizacije zemlje i rekla da ga neće pomilovati.

Sakašvili tvrdi da je njegovo hapšenje politički motivisano i izvedeno po instrukcijama iz Moskve, što je Kremlj demantovao.


izvor (https://www.kurir.rs/planeta/3779929/vladajuca-gruzijska-stranka-ubedljivo-vodi-na-lokalnim-izborima)


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on October 04, 2021, 07:48:44 am


Premijer Gruzije: Sakašvili planirao ubistvo opozicionara


Bivši gruzijski predsednik Mihail Sakašvili i njegov tim planirali su da održe miting u Tbilisiju i istovremeno ubiju nekoliko opozicionih lidera kako bi potom zahtevali ostavku vlade i raspisivanje novih izbora, izjavio je gruzijski premijer Irakli Garibašvili za televiziju „Imedi“.

Premijer Gruzije je rekao da je Sakašvili planirao da se neočekivano pojavi na velikom skupu u Tbilisiju koji je planiran 3. oktobra i da na taj način izazove buru i eksploziju emocija među prisutnima.

„Njihov plan je bio sledeći: tokom kulminacije i mobilizacije oko 10 hiljada ljudi, verovatno bi to mogli da postignu, policija bi morala da privede Sakašvilija i, verovatno, upotrebi specijalnu tehniku. I istovremeno je jedna od verzija koja se razmatrala ubistvo nekoliko opozicionih lidera“, rekao je Garibašvili.

Prema njegovim rečima, takvim razvojem događaja bivši predsednik i njegovi saveznici bi zahtevali ostavku vlade i raspisivanje vanrednih izbora.

Premijer je dodao da će bivši gruzijski predsednik, koji je državljanin Ukrajine, moći da se vrati u Kijev tek nakon što odsluži celu kaznu u svojoj domovini.

„Radi se o čoveku koji je bio predsednik (Gruzije) devet godina. To je katastrofa i skrnavljenje: čovek se dobrovoljno odrekao državljanstva naše zemlje. Ako želi da se vrati u Ukrajinu, moći će to da učini nakon što odsluži punu kaznu i moći će da ide gde god želi“, konstatovao je premijer.


izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/20211003/premijer-gruzije-sakasvili-planirao-ubistvo-opozicionara-1130382443.html)


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: MOTORISTA on October 04, 2021, 11:40:27 am
Verovao je da će ga vlasti u Tbilisiju pustiti
B. Vlahović 04. 10. 2021.

BIVŠI predsednik Gruzije Mihail Sakašvili, koji je uhapšen u petak na periferiji Tbilisija, gde se skrivao četiri dana u "konspirativnom" stanu, nerealno je planirao i režirao svoj povratak u domovinu.

Sakašvili je verovao da će se narod pobuniti ako ga vlasti budu hapsile. No, iako od 2015. godine on nije građanin Gruzije, u Tbilisiju će mu biti suđeno. Nameravao je da se pojavi u centru Tbilisija, po završetku izbora za lokalne vlasti, jer se nadao da će narod masovno izaći na ulice da protestuje zbog krađe glasova. Poverovao je da će ga sačekati oko sto hiljada ljudi. Ali, umesto euforičnog dočeka, on je u zatvoru.

Sakašvili je kupuo avionsku kartu za 2. oktobar da zavara policiju. A 1. oktobra je pustio iz Batumija snimak kojim je najavio svoj povratak. Očigledno je da je nelegalno prešao iz Turske u Gruziju, pa nije registrovan ni na jednom graničnom prelazu.

Predsednik vladajuće partije Gruzinska želja - demokratska Gruzija Iraklij Kobahidze je izjavio da je Sakašvili došao ilegalno u zemlju da bi napravio državni udar. Interesantno je da je pre odlaska u Gruziju Sakašvili (53) na internetu postavio video-poruku u kojoj saopštava da je odlučio da živi sa poslanicom ukrajinskog parlamenta Lizom Jasko (30). Na engleskom, ukrajinskom i gruzinskom Sakašvili je kazao da počinje njihov novi život. Istog dana njegova dosadašnja supruga Holanđanka Sanda Ruvols sa kojom ima dvoje dece založila se za njegovo puštanje iz zatvora.

Mihail Sakašvili je verovao da će ga vlasti u Tbilisiju pustiti jer je sad građanin Ukrajine. On rukovodi Nacionalnim savetom za reforme u Ukrajini. U odsustvu je osuđen za četiri krivična dela na devet godina zatvora, a sada će mu biti suđeno i za nezakoniti prelazak granice. Dok je bio predsednik potrošio je tri miliona dolara u privatne svrhe. Suđeno mu je i za to što je 2005. godine istukao poslanika Valerija Gelašvilija, a 2014. je ometao istražne organe da utvrde ko je ubio bankara Sandra Girgvlijanija. Dok je bio predsednik Gruzije Sakašvili je naredio specijalcima da 2007. godine rasteraju miting opozicije, a zatim da uđu u televizijski studio kompanije "Imedi".

PORUKA IZ VAŠINGTONA

Prevario se i u očekivanju podrške iz Vašingtona. Ali, predstavnici američkih vlasti su samo saopštili da očekuju da vlasti u Tbilisiju imaju pravedan odnos prema Sakašviliju u skladu sa zakonima Gruzije i poštuju međunarodne obaveze o ljudskim pravima.

Izvor: www.novosti.rs


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on October 05, 2021, 06:59:23 am


Protesti u Gruziji zbog hapšenja bivšeg predsednika


Stotine Gruzijaca okupile su se danas tražeći oslobađanje bivšeg predsedniika Mihaila Sakašvilija, koji štrajkuje glađu.

Predsednik je prošle nedelje uhapšen nakon povratka iz egzila i poziva na postizborne proteste.

Sakašvili, koji je osuđen u odsustvu u Gruziji 2018. zbog zloupotrebe ovlašćenja i prikrivanja dokaza dok je bio predsednik, u tajnosti se vratio u Gruziju uoči opštinskih izbora prošlog vikenda nakon više godina i uhapšen je u petak, piše Rojters.

Nije potpuno jasno kako je Sakašvili (53) došao u Gruziju, a istražni tužioci su optužili dvojicu muškaraca koji su ga 29. septembra odvezli iz gruzijske luke Poti na selo.

Sakašvili planira da nastavi štrajk glađu koji je proglasio uoči svog hapšenja, prenela je agencija Tas s.

Gruzijski predsednik i vlada jasno su stavili do znanja da nemaju plan da ga pomiluju ili puste.

Neki od njegovih pristalica iz stranke Ujedinjeni nacionalni pokret, čiji je osnivač, okupili su se danas ispred zatvora u gradu Rustavi, jugoistočno od prestonice.


izvor1 (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2021&mm=10&dd=04&nav_category=78&nav_id=1932191)


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on October 05, 2021, 10:07:14 amQuote
Грузинская оппозиция провела массовую акцию в поддержку Саакашвили
https://youtu.be/8b184N0gp68


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on October 07, 2021, 04:34:15 pm

Quote
Mihail Sakašvili drugi put među Gruzinima

Zašto se bivši gruzijski predsednik Mihail Sakašvili, uprkos činjenici da je u Gruziji podignuto 13 optužnica protiv njega i da je za dva krivična dela osuđen na tri i šest godina robije, vratio u zemlju i nasmejan otišao pravo u – zatvor.https://youtu.be/7lmPRAuUI4Y


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on October 08, 2021, 03:49:39 pm


Tražili puštanje Sakašvilija, pa i oni zatvoreni


Gruzijska policija zadržala je u pritvoru četiri učesnika protesta ispred zatvora, u kojem se nalazi bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili.

Pristalice Sakašvilija, koje su se okupile ispred zatvora u blizini prestonice Tbilisija, sukobile su se s policijom kada su pokušale da na ogradu zatvora ispišu "Sloboda za Mišu", što je nadimak Sakašvilja, prenosi ogranak Sputnjika za Gruziju.

Oni su obećali da će nastaviti da se okupljaju i pozivaju na oslobađanje Sakašvilija, navodi Rojters. Sakašvili, koji je osuđen u odsustvu u Gruziji 2018. zbog zloupotrebe ovlašćenja i prikrivanje dokaza dok je bio predsednik, uhapšen je u petak nakon što se, posle više godina provedenih u inostranstvu, vratio u zemlju uoči opštinskih izbora prošlog vikenda. Nije potpuno jasno kako je Sakašvili (53) došao u Gruziju, a istražni tužioci su optužili dvojicu muškaraca koji su ga 29. septembra odvezli iz gruzijske luke Poti na selo. Sakašvili je počeo štrajk glađu nakon što je uhapšen 1. oktobra. Njegov advokat je rekao je rekao da je Sakašvili dobro raspoložen, ali da je zdravlje počelo da mu se pogoršava i da je dosta smršao, prenela je novinska agencija RIA.


izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2021&mm=10&dd=08&nav_category=78&nav_id=1933996)


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: MOTORISTA on October 10, 2021, 07:46:17 pm
Tbilisi: Pristalice Sakašvilija trazile njegovo oslobađanje
Tanjug 10.10.2021.

Nekoliko stotina pristalica bivšeg gruzijskog predsednika Mihaila Sakašvilija okupilo se u blizini zgrade parlamenta u Tbilisiju da bi zatražili njegovo puštanje iz zatvora.

"Zahtevamo oslobađanje Sakašvilija. Dozvolite nam da prvo sprovedemo reformu suda, uklonimo korupciju, a zatim sudimo ljudima", izjavila je Tamar Čarkvijani, liderka stranke Pravo i pravda i osnivač pokreta za povratak Sakašvilija u matičnu državu, preneo je TASS. Na mitingu su učestvovali gruzijski emigranti koji su, prema rečima organizatora, doputovali iz Nemačke, Španije, Italije, SAD i drugih zemalja.

Demonstranti su kazali da će nastaviti da organizuju mitinge sve dok Sakašvili konačno ne bude oslobođen. Sakašvili, koji je osuđen u odsustvu u Gruziji 2018. zbog zloupotrebe ovlašćenja i prikrivanja dokaza dok je bio predsednik, uhapšen je nakon što se, posle više godina provedenih u inostranstvu, vratio u zemlju uoči opštinskih izbora prošlog vikenda.

Sakašvili je uhapšen 1. oktobra nakon što je na svom nalogu na Fejsbuku objavio video snimak na kojem je rekao da je stigao u gruzijski lučki grad Batumi. Kasnije je tužilaštvo saopštilo da je pokrenulo i krivični postupak protiv Sakašvilija zbog optužbi za ilegalni prelazak državne granice. Bivši predsednik smešten je u zatvor u gradu Rustavi, u blizini Tbilisija.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on October 11, 2021, 06:40:33 am


Pogoršano zdravstveno stanje Sakašviliju


Bivšem gruzijskom predsedniku Mihailu Sakašviliju, koji u zatvoru štrajkuje glađu, potrebno je lečenje u bolnici.

Njegovo stanje se pogoršava, rekao je danas njegov lični lekar.

"Razgovarao sam sa njim pola sata o tome kako da prebrodi noć. Planiram da ga sutra ponovo posetim. Verovatno ćemo morati da ga prebacimo u bolnicu", rekao je Nikoloz Kipšide, Sakašvilijev lični lekar, preneo je Rojters.


izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2021&mm=10&dd=10&nav_category=78&nav_id=1934807)


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on October 11, 2021, 08:28:19 am


Pravosuđe Gruzije demantovalo Sakašvilijevo loše zdravlje: "Njegovo stanje je zadovoljavajuće"


Zdravstveno stanje bivšeg predsednika Gruzije Mihaila Sakašvilija, koji u zatvoru štrajkuje glađu, je zadovoljavajuće, saopštilo je Ministarstvo pravde Gruzije.

"Mihail Sakašvili prima propisane lekove, njegovo zdravstveno stanje je zadovoljavajuće. Dakle njegov krvni pritisak je 120 sa 90, a puls 90", navodi se u saopštenju, preneo je TASS.

Lični lekar Sakašvilija je prethodno u nedelju saopštio da je zdravstveno stanje bivšeg gruzijskog predsednika pogoršano i da mu je potrebno leečenje.

"Razgovarao sam sa njim pola sata o tome kako da prebrodi noć. Planiram da ga sutra ponovo posetim. Verovatno ćemo morati da ga prebacimo u bolnicu", rekao je Nikoloz Kipšide, Sakašvilijev lični lekar, preneo je Rojters.

Sakašvili, koji je osuđen u odsustvu u Gruziji 2018. zbog zloupotrebe ovlašćenja i prikrivanja dokaza dok je bio predsednik, uhapšen je nakon što se, posle više godina provedenih u inostranstvu, vratio u zemlju uoči opštinskih izbora prošlog vikenda.


izvor (https://www.blic.rs/vesti/svet/pravosude-gruzije-demantovalo-sakasvilijevo-lose-zdravlje-njegovo-stanje-je/4ygvf7k)


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: MOTORISTA on October 16, 2021, 06:24:39 am
Oko 50.000 ljudi demonstriralo u Tbilisiju tražeći oslobađanje Sakašvilija
SVET Autor: Beta 14. okt. 2021

Više desetina hiljada ljudi demonstriralo je u Gruziji da traži oslobađanje bivšeg predsednika Mihaila Sakašvilija, koji je u zatvoru od povratka iz izgnanstva u oktobru i koji je počeo štrajk glađu.

Najmanje 50.000 ljudi okupilo se na Trgu slobode u centru Tbilisija, uzvikujući ime Sakašvilija, procenjuje dopisnik agencije Frans pres.

„Oslobodite Sakašvilija“, „Ne političkom progonu“, piše na plakatama koje nose demonstranti.

Mihail Sakašvili (53), gruzijski predsednik od 2004. do 2013. uhapšen je 1. oktobra po povratku iz osmogodišnjeg izgnanstva i stavljen u zatvor na izdržavanje šestogodišnje kazne zbog zloupotrebe vlasti. Bivši predsednik, sada vođa opozicije, odbacuje tu presudu koju smatra političkom i kaže da je počeo štrajk glađu iz protesta zbog zatvaranja. Njegovo zatvaranje deo je političke krize koja potresa Gruziju od parlamentarnih izbora u oktobru 2020. godine, a na kojima je uz malu razliku pobedila vladajuća stranka Gruzijski san. Stranku je osnovao millijarder Bidzina Ivanišvili, veliki rival Sakašvilija.

Bivši šef države, harizmatična ličnost koja je podjednako hvaljena koliko kritikovana, tajno se vratio u Gruziju početkom oktobra uoči lokalnih izbora važnih za vlast. Izbore je na kraju osvojila vladajuća stranka sa 46,7 odsto glasova, u odnosu na 30,6 odsto za Skašviijev Ujedinjeni nacionalni pokret. Razne opozicione stranke zajedno su skupile 53 odsto glasova i ukazale na masovne pronevere. U većim gradovima, uključujući Tbilisi, drugi krug izbora će biti održan 30. oktobra, a boriće se kandidati na vlasti i Sakašvilijevog Ujedinjenog nacionalnog pokreta.

Izvor: www.n1info.com


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on October 25, 2021, 08:18:42 am


Quote
Georgia: Hundreds rally in support of ex-president Saakashvili outside Rustavi prison

A fresh rally in support of Mikheil Saakashvili took place on Sunday outside the prison in Rustavi, where the former Georgian president is currently held.

Footage shows hundreds of people who gathered outside the jail, chanting "Misha", holding up national flags and posters with messages in support of Saakashvili, demanding the politician's release.

According to media reports, more than 300 people attended the rally, organised by Saakashvili's United National Movement (UNM) party.

Opposition leaders, including UNM Rustavi mayoral candidate David Kirkitadze, addressed the protesters. He said the people are demanding that the ex-president be transferred to a civil hospital as Saakashvili has been on a hunger strike for 24 days.

Mikheil Saakashvili, who had served as President of Georgia for two consecutive terms, was detained in Georgia on October 1, shortly after announcing that he intended to return to the country from Ukraine in time for the October election. 

Saakashvili was put on a domestic wanted list as he was sentenced in absentia on connections to the murder case of banker Sandro Girgvliani and the beating of MP Valeri Gelashvili.

Authorities have repeatedly given warnings that they would detain the politician at a border crossing. 


https://youtu.be/5GRY73jZ2Y8


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: MOTORISTA on October 28, 2021, 06:28:02 am
U Tbilisiju skup podrške vladajućoj stranci
SVET Autor: Beta/AFP 27. okt. 2021

Nekoliko desetina hiljada ljudi okupilo se u Tbilisiju u znak podrške vladajućoj stranci, nekoliko dana pre drugog kruga lokalnih izbora koji će biti održani posle hapšenja bivšeg predsednika i lidera opozicije Mihaila Sakašvilija.

Najmanje 60.000 ljudi okupilo se u centru Tbilisija u znak podrške stranci Gruzijski san, a skup je održan usred političke krize, koja potresa zemlju posle parlamentarnih izbora 2020. godine, na kojima opozicija osporava pobedu vladajuće stranke.

Prema navodima nezavisne televizije Pirveli TV, zaposleni u javnom sektoru bili su primorani da učestvuju na skupu, jer ih je prećeno otkazom, dok su mnogi demonstranti prevezeni autobusima iz raznih krajeva Gruzije. Gruzijski premijer Irakli Garibašvili je na skupu pozvao građane da glasaju za vladajuću stranku, ne za opozicionu partiju Ujedinjeni nacionalni pokret Sakašvilija. Sakašvili, predsednik Gruzije od 2004. do 2013. godine koji je još uvek popularan, vratio se u zemlju 1. oktobra posle osmogodišnjeg egzila. Uhapšen je po povratku u zemlju na osnovu presude iz 2018. za zloupotrebu položaja. Sakašvili kojem se sudilo u odsustvu, smatra da je suđenje politički motivisano.

U prvom krugu lokalnih izbora, održanom 2. oktobra, vladajuća stranka osvojila je 47 odsto glasova. Drugi krug, predviđen u subotu, organizuje se u nekoliko gradova, među kojima je Tbilisi.

Izvor: www.n1info.com


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: MOTORISTA on November 01, 2021, 06:23:22 am
Pristalice opozicije ispred zgrade parlamenta u Tbilisiju, optužuju vlast za prevaru na lokalnim izborima
Tanjug 31.10.2021.

Više hiljada pristalica gruzijske opozicije protestovalo je danas ispred zgrade parlamenta u Tbilisiju zbog rezultata lokalnih izbora, koji pokazuju da je vladajuća stranka Gruzijski san pobedila u 19 od 20 opština.

Opozicija je optužila vlast za prevaru, prenosi AP. Nika Melia, lider glavne opozicione stranke Ujedinjeni nacionalni pokret (UNM), čiji je osnivač bivši predsednik Mihail Sakašvili, tvrdi da je opoziciji oduzeta pobeda u mnogim opštinama "kao da se nikad nije dogodila", prenosi AP. Melia, koji je i kandidat za gradonačelnika u Tbilisiju, rekao je okupljenim učesnicima protesta da će opozicioni lideri obići druge gradove kako bi privukli pristalice da prisustvuju masovnom protestu 7. novembra u Tbilisiju.

Posmatračka misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju uglavnom je pozitivno ocenila glasanje i prebrojavanje glasova na izborima u Gruziji, uprkos tome što je primetila da je bilo nekih proceduralnih problema, naročito tokom glasanja. Kandidati vladajuće gruzijske partije Gruzijski san osvojili su tokom drugog kruga izbora 19 od 20 mesta za gradonačelnika, uključujući i mesto za gradionačelnika prestonice Tbilisija, saopštile su danas izborne vlasti.

Prvi krug izbora za gradonačelnike održan je 2. oktobra.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: MOTORISTA on November 07, 2021, 07:22:40 am
Protesti ispred zatvora u Gruziji; demonstranti traže prebacivanje Sakašvilija u privatnu kliniku
IZVOR: BETA SUBOTA, 6.11.2021.

Rustavi -- Stotine demonstranata ispred zatvora u Gruziji zatražilo je da bivši predsednik Mihail Sakašvili bude prebačen u kliniku zbog slabosti od štraka glađu.

Lekari kažu da je bivši predsednik veoma slab jer skoro 40 dana štrajkuje glađu.

Sakašvili je 1. oktobra započeo štrajk glađu nekoliko sati nakon što je smešten u zatvor u Rustavi, 30 kilometara južno od glavnog grada Tbilisija. Uhapšen je tog dana nakon što se vratio u Gruziju iz Ukrajine, neposredno uoči prvog kruga lokalnih izbora, u nadi da će doprineti boljem rezultatu opozicije. Sakašvilijeve pristalice tvrde da se njegovo zdravstveno stanje ozbiljno pogoršalo u zatvoru, ali gruzijske vlasti kažu da su njegovi vitalni znaci normalni. Ministar pravde Rati Begradze rekao je u petak da Sakašvili konzumira žitarice i voćne sokove.

Sakašvili je napustio Gruziju 2013. nakon što je na izborima pobedio opozicioni kandidat. On nije mogao da se kandiduje jer je bio na funkciji predsednika dva mandata. Kasnije mu je oduzeto državljanstvo i osuđen je u odsustvu na šest godina zatvora zbog zloupotrebe položaja.

Izvor: www.b92.net


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: MOTORISTA on November 09, 2021, 06:13:12 am
Bivši predsednik Gruzije štrajkovao glađu u zatvoru
I.Z.K. 08.11.2021.

Bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili prebačen je u bolnicu, prenosi AFP, pozivajući se na zvaničnike zatvora u kojem on štrajkuje glađu.

Stotine demonstranata gruzijske opozicije ispred zatvora u Rustavi u Gruziji dalo je juče rok od 24 sata vlastima da bivši predsednik države bude prebačen u civilnu bolnicu, zbog slabosti usled štrajka glađu. Gruzijska opozicija je poručila da će nakon tog roka, u slučaju da vlasti zemlje ne hospitalizuju bivšeg predsednika, organizovati masovne proteste na Trgu slobode u glavnom gradu Tbilisiju.

Sakašvili (53) je 1. oktobra započeo štrajk glađu nekoliko sati nakon što je smešten u zatvor u Rustavi, 30 kilometara južno od glavnog grada Tbilisija. Uhapšen je tog dana nakon što se vratio u Gruziju iz Ukrajine, neposredno uoči prvog kruga lokalnih izbora, u nadi da će doprineti boljem rezultatu opozicije.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: MOTORISTA on November 09, 2021, 06:28:18 am
Tbilisi: Demonstranti tražili oslobađanje bivšeg predsednika Gruzije Sakašvilija
Tanjug 09.11.2021.

Na hiljade demonstranata okupilo se danas u glavnom gradu Gruzije Tbilisiju sa zahtevom za oslobađanje bivšeg predsednika Mihaila Sakašvilija.

Sakašvili je iza rešetaka otkako je uhapšen 1. oktobra, nakon povratka iz Ukrajine kako bi okupio opozicione snage uoči lokalnih izbora, preneo je AP. On je napustio Gruziju 2013. godine nakon što mu se okončao predsednički mandat. Kasnije mu je oduzeto državljanstvo i osuđen je u odsustvu na šest godina zatvora zbog zloupotrebe vlasti, međutim, on i njegove pristalice odbacuju optužbe i kažu da su politički motivisane. Njegove pristalice tvrde da mu se zdravlje opasno pogoršalo kada je otpočeo štrajk glađu dok je bio u zatvoru, ali gruzijske vlasti naglašavaju da su mu osnovne zdravstvene funkcije normalne.

Ministar zdravlja Rati Begradze izjavio je prošle nedelje da je Sakašvili (53) prošle nedelje jeo žitarice i voćne sokove. Demonstranti su tražili njegov transfer iz zatvora u Rustaviju, 30 kilometara južno od Tbilisija, u privatnu kliniku, ali su vlasti odbile zahtev, opisujući ga kao deo navodne zavere opozicije za podsticanje nemira. Sakašvili je danas prebačen iz zatvora Rustavi u zatvorsku bolnicu u Tbilisiju.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on November 10, 2021, 07:59:11 am


Quote
Georgia's hunger-striking ex-president moved to prison hospital

Georgia's jailed former president Mikheil Saakashvili, on hunger strike for weeks, was controversially moved to a prison hospital on Monday that rights officials say fails to ensure his proper treatment. Saakashvili, who served as president between 2004 and 2013 and is now the country's main opposition leader, was arrested on October 1 on his return from exile in Ukraine.https://youtu.be/VFP4sbZGEdw


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: MOTORISTA on November 11, 2021, 06:48:41 am
Ombudsman: Sakašviliju u zatvoru ugrožena ljudska prava
Tanjug 10.11.2021.

Zatvorska bolnica u kojoj se leči bivši gruzijski predsednik Mihail Sakašvili koji štrajkuje glađu nema odgovarajuću medicinsku opremu, a zatvorenici mu prete i zlostavljaju ga, potvrdio je danas gruzijski ombudsman.

„Posebnu pažnju bi trebalo obratiti na okruženje u kojem se nalazi Mihail Sakašvili, koje grubo krši njegova ljudska prava“, rekao je gruzijski ombudsman Nino Lomjaria.

Gruzijske vlasti prebacile su juče 53-godišnjeg Sakašvilija u zatvorsku bolnicu u glavnom gradu Tbilisiju, pet nedelja nakon što je u zatvoru počeo štrajk glađu, prenosi Rojters. Lomjaria, koji je juče posetio Sakašvilija, rekao je da se uvrede i pretnje drugih zatvorenika „čuju u njegovoj ćeliji... i jasno je da predstavljaju psihološki pritisak“.

Sakašvili je uhapšen 1. oktobra nakon što se vratio iz egzila u Gruziju s namerom da okupi opoziciju uoči lokalnih izbora, a u misiji spasavanja zemlje. Njemu preti zatvorska kazna do šest godina, jer je 2018. godine u odsustvu osuđen za zloupotrebu službenog položaja tokom obavljanja predsedničke funkcije od 2004-2013. Sakašvili je odbacio ove optužbe kao politički motivisane.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on November 11, 2021, 09:05:03 am


Quote
Georgia: "We demand that Misha be here" - Saakashvili's attorney after trial in absence

The Tbilisi City Court held the first hearing on the former Georgian President Mikhail Saakashvili's case in the absence of politician in court.

The Georgian prison service had earlier refused to transfer Saakashvili from prison to the courthouse. The hearing took place in his absence.

In one of the criminal cases, the court overturned Saakashvili's arrest. The arrest in the 2007 rally dispersal case was thus annulled. The judge said there was no need for this preventive measure, as the ex-president was already in custody on the basis of a verdict in other cases.

His attorney Beka Basilaia and former mayor of Tbilisi Gigi Ugulava commented on the hearing.

"The trial will continue but their plan is that Misha [Mikhail Saakashvili] cannot address people, address the society, address the court here," said Basilaia.

Saakashvili's ally, former Tbilisi mayor Gigi Ugulava, who attended the court hearing of the politician's case, was outraged with the organisation of the court hearing.

"Mikhail Saakashvili was not brought to his own court, this never happened in Georgia, this never happened even in the Soviet times, because every citizen has access to their own court," he stressed.

Ugulava was "kicked out of the process" after his protest against the Saakashvili's absence in the court.

In addition, a protest rally was held outside the court building in Saakashvili's support.

Earlier on Wednesday, rallies in support of the former president were held at various government buildings across Tbilisi including outside the State Security Service of Georgia, as well as at the Ministry of Justice and Health Ministry.

According to the Georgian Interior Ministry, 46 people were arrested in the capital.

Saakashvili was arrested on October 1 after he returned to his homeland ahead of the municipal elections in Georgia.

The former president was charged with abuse of power and sentenced to a combined nine years in jail in absentia in 2013 when he fled the country.

Saakashvili has been on a hunger strike for over a month, since he was arrested. This week the Georgian authorities announced he has been transferred to a prison hospital.


https://youtu.be/FnrWwVsnzqs


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: MOTORISTA on November 11, 2021, 07:47:56 pm
Sakašvili odlučio da prekine štrajk glađu
Tanjug 11.11.2021.

Bivši gruzijski predsednik Mihail Sakašvili odlučio je danas da prekine štrajk glađu u zatvoru posle više od pet nedelja, javila je novinska agencija RIA, citirajući njegovog advokata.

Sakašvili je uhapšen 1. oktobra nakon što se iz egzila vratio u Gruziju s namerom da okupi opoziciju uoči lokalnih izbora, a u misiji, kako je naveo, spasavanja zemlje, navodi agencija Rojters. Njemu preti zatvorska kazna do šest godina, jer je 2018. godine u odsustvu osuđen za zloupotrebu službenog položaja tokom obavljanja predsedničke funkcije od 2004. do 2013. godine. Sakašvili je odbacio ove optužbe kao politički motivisane.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: MOTORISTA on November 13, 2021, 07:33:17 am
Петак, 12.11.2021.
Биљана Митриновић Рашевић

Грузијске муке са Сакашвилијем

Бивши председник је уочи избора дошао да подржи опозицију, завршио је у затвору, штракује глађу једући беби-кашице и свађа се с чуварима док се Вашингтон брине за његово здравље

Кад се у Кијеву видео с украјинским председником Володимиром Зеленским педесетдвогодишњи Михаил Сакашвили му је обећао да неће правити шоу, јер „има довољно година да то не ради”. До тада је већ имао репутацију председника који је дошао на власт обојеном револуцијом, напао сународнике у Јужној Осетији и изгубио рат против Руса у року од пет дана, рушио Петра Порошенка који му је дао на управљање Одесу, верао се по крововима избегавајући хапшење, жвакао кравату у телевизијском преносу...

Бивши грузијски председник је у мају прошле године, упркос протестима грузијске владе, добио своје ново украјинско звање – постао је шеф извршног одбора Националног савета за реформе – и заиста није правио проблеме у Украјини. Међутим, уочи локалних избора у Грузији, коју поново потресају велики политички проблеми, упркос томе што је у одсуству осуђен на шест година затвора због злоупотребе положаја, стигао је у Тбилиси како би окупио опозицију у мисији „спасавања земље”. Власти у први мах, кад је објавио да је стигао у домовину, нису ни знале да је ушао у Грузију – јер се преко границе прошверцовао у камиону који је превозио млеко.

Догодило се оно што је било и очекивано: Сакашвили је ухапшен, а истог дана, 1. октобра, како је известио његов адвокат, почео је штрајк глађу. Сакашвили сада има 53 године и оно што је обећао Зеленском очигледно нема везе с годинама него с карактером. Миша је неколико пута оком надзорне камере „ухваћен” у затворској просторији у којој се налазило медицинско и друго особље затвора – како једе кашице за бебе и пије сокове. Видео је објавила затворска управа пошто су његове присталице на улици и влада у Вашингтону подигли толику узбуну да му је због штрајка угрожено здравље, а да власти не реагују. Сакашвили је већ био одлучно поручио да је спреман да умре ако не буде пуштен на слободу.

С друге стране, председница земље Саломе Зурабишвили истрајава у свом ставу да затвореника Сакашвилија никад неће помиловати. Грузијски министар правде Рати Брегадзе је оценио Сакашвилијево здравствено стање као задовољавајуће и негирао информације о његовом штрајку глађу. Према његовим речима, Сакашвили је два дана након уласка у затвор добио банковну картицу и купио житарице и природне сокове и пио је лекове које му прописују лекари. Одговарајући на питање новинара да ли Сакашвили узима храну, он је одговорио потврдно. Брегадзе је истакао да је Сакашвилијево стање стабилно, а његови витални параметри су били нормални. Међутим, тим лекара, укључујући и Сакашвилијевог личног лекара, прегледао га је неколико пута, упозорио да штрајк глађу може изазвати непоправљиву штету и позвао власт да га пребаци у потпуно опремљену болницу.

После нешто више од пет недеља „штрајка глађу” Сакашвили је у понедељак пребачен у затворску болницу, очигледно више због тога да не буде да нису хтели да му пруже здравствену заштиту него што је то захтевало његово здравствено стање. Његов адвокат је после посете затвору рекао да је Сакашвилијево стање критично и да му је остало још неколико сати до „веома критичног” стања, кад особа може да изгуби свест, падне у кому и умре.

Осим тога, у понедељак се у Тбилисију окупило неколико хиљада његових присталица које су протестовале испред зграда институција захтевајући да Сакашвилија у року од 24 часа пребаце у приватну болницу. Грузијска опозиција је поручила да ће после тог рока, уколико Сакашвили не буде пребачен у приватну клинику, организовати масовне протесте. То је захтевала и његова партнерка Јелисавета Јаско, посланица владајуће странке Слуга народа у украјинској Ради, тврдећи да би му у затворској болници била угрожена безбедност.

Сакашвили је у понедељак хеликоптером ипак пребачен у затворску болницу у главном граду. Током ове „операције” уследиле су нове перипетије: Сакашвили је наводно одбијао да буде пребачен у болницу, да прима медицинске третмане и лекове. На крају је речено да се сукобио са затворским чуварима, које је вређао, да је претучен и да је оштетио медицинску опрему. Затворска управа је поново ради јавног интереса објавила снимак надзорне камере у његовој затворској ћелији, на којем се види како Сакашвили, у прилично доброј форми, спрема оно што му је потребно у две пластичне кесе и напушта ћелију. При изласку кроз ходнике и силаску низ степенице види се да му чак један затворски чувар једно време носи кесу.

Да ли се сукоб са стражарима догодио после тог снимка, није познато, али се барем види да Сакашвили није одбијао да оде у болницу како је то рекао његов адвокат.

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on November 13, 2021, 08:02:06 am


Quote
Georgia: Saakashvili supporters hold rallies in Tbilisi

Members of Georgia's two opposition parties held a protest at the Didube and 300 Aragveli metro stations in Tbilisi on Friday in support of Mikheil Saakashvili, the country's ex-president.

The participants marched to the Ministry of Internally Displaced Persons from the Occupied Territories, Refugees and Resettlement of Georgia, chanting "Misha", carrying flags of the country and flowers. Some leaders of the opposition addressed the protesters.

Mikheil Saakashvili was transferred from prison to hospital on Monday due to health concerns after a prolonged hunger strike, which the politician announced he had undertaken after being taken into custody.

The politician was detained on October 1 immediately after his return to Georgia. Earlier, the ex-president was put on the domestic wanted list for the murder of banker Sandro Girgvliani and the beating of deputy Valery Gelashvili.

Saakashvili is also accused of embezzlement of public funds and of brutally dispersing protesters.https://youtu.be/fInHwEOERN0


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: MOTORISTA on November 14, 2021, 06:56:26 am
Protesti u Tbilisiju zbog bivšeg predsednika: Izašli na ulice u znak podrške Sakašviliju, zahtevaju da bude prebačen iz zatvorske u civilnu bolnicu
Tanjug 13.11.2021.

Opoziciona gruzijska partija Jedinstveni nacionalni pokret, njihove pristalice i drugi političari okupili su se ispred zgrade parlamenta u glavnom gradu Tbilisiju tražeći da bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili bude prebačen iz zatvorske bolnice u civilnu kliniku, izvestila je danas televizija Mtavari Arksi.

Demonstranti su ispunili ceo trg ispred parlamenta, ljudi i dalje dolaze, a policija se nalazi na licu mesta, preneo je TAS S. Demonstranti zahtevaju i da Sakašvili bude pušten, a rezultati lokalnih izbora poništeni. Kandidati vladajuće gruzijske partije Gruzijski san - demokratska Gruzija osvojili su vlast u 63 od 64 opštine u zemlji. Sakašvili je uhapšen 1. oktobra nakon što se iz egzila vratio u Gruziju sa namerom da okupi opoziciju uoči lokalnih izbora. Bivši predsednik služi zatvorsku kaznu u gradu Rustavi, gde je štrajkovao glađu, jer sebe smatra političkim zatvorenikom. Ministarstvo pravde Gruzije ga je 8. novembra prebacilo u zatvorsku bolnicu na periferiji Tbilisija, ali su se Sakašvili i njegovi advokati tome odlučno usprotivili i insistirali da ode u privatnu bolnicu. Sakačvili je u četvrtak rekao da će prekinuti štrajk glađu ako bude primljen je u civilnu bolnicu.

Njemu preti zatvorska kazna do šest godina, jer je 2018. godine u odsustvu osuđen za zloupotrebu službenog položaja tokom obavljanja predsedničke funkcije od 2004. do 2013. godine. Sakašvili je odbacio ove optužbe kao politički motivisane.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: MOTORISTA on November 15, 2021, 08:22:56 pm
Sud sutra veća o ilegalnom prelasku granice bivšeg gruzijskog predsednika Sakašvilija
Tanjug 15.11.2021.

Gradski sud u Tbilisiju razmatraće sutra slučaj ilegalnog prelaska granice bivšeg predsednika Gruzije Mihaila Sakašvilija, izjavio je danas Sakašvilijev advokat Beka Basilaja.


"Šesnaestog novembra Gradski sud u Tbilisiju razmatraće slučaj ilegalnog prelaska gruzijske državne granice koji je učinio Mihail Sakašvili" rekao je on, preneo je TAS S.

Sakašvili je uhapšen 1. oktobra nakon što se iz egzila vratio u Gruziju sa namerom da okupi opoziciju uoči lokalnih izbora. Bivši predsednik služi zatvorsku kaznu u gradu Rustavi, gde je štrajkovao glađu, jer sebe smatra političkim zatvorenikom.

Ministarstvo pravde Gruzije ga je 8. novembra prebacilo u zatvorsku bolnicu na periferiji Tbilisija, ali su se Sakašvili i njegovi advokati tome odlučno usprotivili i insistirali da ode u privatnu bolnicu. Njemu preti zatvorska kazna do šest godina, jer je 2018. godine u odsustvu osuđen za zloupotrebu službenog položaja tokom obavljanja predsedničke funkcije od 2004. do 2013. godine. Sakašvili je odbacio ove optužbe kao politički motivisane.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on November 16, 2021, 10:23:20 amQuote
Georgia: Protesters continue to demand fmr leader Saakashvili's transfer to civilian hospital
https://youtu.be/4xzHIgDQKw0


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: MOTORISTA on November 18, 2021, 11:17:43 am
Sakašvili u kritičnom stanju, tvrde lekari
SVET Autor: Beta 17. nov. 2021

Bivši gruzijski predsednik Mihail Sakašvili, koji više nedelja štrajkuje glađu, je u kritičnom stanju i ne dobija odgovarajuću negu, javili su večeras lekari.

„Sadašnje zdravstveno stanje pacijenta se smatra kritičnim“, napisala je u saopštenju grupa lekara koji su dodali da zatvorska bolnica gde je zbrinut bivši predsednik ne može da odgovori njegovim medicinskim potrebama. Lekari su tražili da se prebaci na intenzivnu negu u civilnu bolnicu koja je bolje opremljena.

Sakašvili, koji 48 dana štrajkuje glađu iz protesta zbog svog zatvaranja 1. oktobra, neposredno posle povratka iz izgnanastva iz Ukrajine, prebačen je u zatvorsku bolnicu zbog pogoršanja zdravstvenog stanja. Međutim, uprkos upozorenja lekara koji smatraju da mu je život u opasnosti, gruzijska vlada do sada je odbijala da ga prebaci u neku civilnu bolnicu iz zatvorske gde se sada nalazi.

Pedsettrogodišnji Sakašvili je rekao da ga maltretiraju zatvorski čuvari i da strahuje za svoj život. Sakašvili, predsednik Gruzije od 2004. do 2013. godine, koji je još uvek popularan, vratio se u zemlju 1. oktobra posle osmogodišnjeg egzila. Uhapšen je po povratku na osnovu presude iz 2018. za zloupotrebu polažaja. Sakašvili kojem se sudilo u odsustvu, smatra da je suđenje politički motivisano.

Izvor: www.nova.rs


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on November 19, 2021, 08:58:29 am


Sakašvili tokom posete advokata u zatvoru izgubio svest


Bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili, koji u zatvoru štrajkuje glađu već sedam nedelja, pao je danas i izgubio svest, izjavio je njegov advokat.

Advokat Beka Basilaja saopštio je da je posetio Sakašvilija u zatvoru kada se ovaj srušio i da je nakon toga iz sobe za posete odveden na nosilima, kao i da je njegovo stanje stabilno, prenosi AP.

Medicinska komisija koju je formirala kancelarija javnog branioca saopštila je danas da se Sakašvilijevo zdravlje pogoršava i da bi trebalo da bude prebačen iz zatvorske u civilnu bolnicu, gde bi mogao da se adekvatno leči, pošto je komisija utvrdila da bivši guzijski predsednik boluje od bubrežnih i neuroloških oboljenja.

Sakašvili je napustio Gruziju 2013. i otišao u Ukrajinu, a kasnije je u odsustvu osuđen za zloupotrebu položaja i izrečena mu je kazna od šest godina zatvora.

On je uhapšen 1. oktobra nakon što se vratio u Gruziju uoči lokalnih izbora, sa ciljem da podrži opozicione snage.


izvor (https://www.blic.rs/vesti/svet/strajkuje-gladju-sakasvili-tokom-posete-advokata-u-zatvoru-izgubio-svest/rxsfmje)


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on November 19, 2021, 02:39:54 pmSakašvilija prebacuju u vojnu bolnicu


Ministarstvo pravosuđa Gruzije saopštilo je da će prebaciti bivšeg gruzijskog predsednika Mihaila Sakašvilija, koji štrajkuje glađu, u vojnu bolnicu u gradu Gori, javlja TAS.

SAD pažljivo prate lečenje Sakavšilija, koji štrajkuje glađu u zatvoru već mesec i po i uskoro će se suočiti sa zdravstvenim komplikacijama, rekao je gruzijski komesar za ljudska prava.

Sakašvili je uhapšen 1. oktobra posle povratka iz Ukrajine u pokušaju da ojača opozicione snage uoči lokalnih izbora širom zemlje.

Sakašvili je napustio Gruziju 2013. po završetku svog predsedničkog mandata. Kasnije mu je oduzeto državljanstvo i osuđen je u odsustvu na šest godina zatvora zbog zloupotrebe položaja. On i njegove pristalice odbacuju optužbe kao politički motivisane.

Pristalice tvrde da se Sakašvilijevo zdravlje ozbiljno pogoršalo zbog štrajka glađu, ali gruzijske vlasti insistiraju da su njegovi vitalni znaci normalni.

Ministar pravde Rati Begradze rekao je početkom meseca da Sakašvili konzumira žitarice i voćne sokove.


izvor (https://www.blic.rs/vesti/svet/sakasvilija-prebacuju-u-vojnu-bolnicu-vise-od-mesec-i-po-dana-strajkuje-gladju-u/hrysnbv)


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: MOTORISTA on November 19, 2021, 08:36:14 pm
Demonstranti se okupili ispred parlamenta u znak podrške Sakašviliju
Tanjug 19.11.2021.

Demonstranti su se danas okupili ispred zgrade parlamenta u glavnom gradu Gruzije u znak podrške zatvorenom bivšem predsedniku Mihailu Sakašviliju, za koga lekari kažu da ima neurološke probleme posle više od sedam nedelja štrajka glađu.

Sakašvilijeve pristalice zahtevale su da on bude prebačen iz zatvorske klinike u regularnu bolnicu zbog pogoršanja zdravlja, preneo je AP. Vlasti su se danas ponudile da ga prebace u vojnu bolnicu, ali nije jasno da li će on to prihvatiti.

Dan ranije, Sakašvili je pao i izgubio svest na kraju posete njegovog advokata u zatvoru. Kancelarija nacionalnog ombudsmana saopštila je u petak da je do pada došlo zbog stanja zvanog Vernikeova encefalopatija, koje nastaje zbog nedostatka vitamina B i može da izazove probleme sa vidom i motorikom.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: MOTORISTA on November 20, 2021, 07:08:38 am
Sakašvili prebačen u vojnu bolnicu u Gori
Tanjug 20.11.2021.

Bivši gruzijski predsednik Mihail Sakašvili prebačen je danas u vojnu bolnicu u gradu Gori na istoku zemlje, prenosi televizija Pirveli.

Mobilna jedinica intenzivne nege sa Sakašvilijem napustila je zatvorsku bolnicu u Tbilisiju večeras, uputivši se u vojnu bolnicu u gradu Gori na istoku Gruzije, oko 90 km od prestonice Tbilisija, preneo je TASS. Sakašvili je bio u pratnji svog ličnog lekara Nikoloza Kipšidzea, nekoliko lekara iz zatvorske bolnice i majke Đuli Alasanije. Mobilna jedinica intenzivne nege putovala je u pratnji kolone vozila Ministarstva unutrašnjih poslova i Specijalne kazneno-popravne službe Ministarstva pravde.

Situacija u blizini bolnice je mirna. Policija je ogradila zgradu. Sakašvilijevi advokati i lekar trenutno čekaju dozvolu da se sastanu sa njim i procene njegovo stanje. Njegov advokat Nika Gvaramija izjavio je danas da je Sakašvili dao saglasnost da bude prebačen u vojnu bolnicu u Goriju i da će prekinuti štrajk glađu koji je počeo pre više od mesec dana kada tamo stigne.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on November 21, 2021, 01:12:50 pm


Quote
Georgia: Saakashvili starts eating after 1.5 months of hunger strike


The head of governmental council of physicians Nino Sharashenidze on Saturday said that the former president of Georgia Mikhail Saakashvili started to eat after one and a half months of hunger strike.

Sharashenidze added that Saakashvili is experiencing "certain health problems" and will have to follow the strict scheme of meals after the hunger strike is over.

Saakashvili's friend and United National Movement party member Georgy Chaladze said that the treatment plan will be approved after certain examinations are completed. He added that Georgian ex-president "listens to council is following their advice."

"He always stressed that he respects those professionals in the council but he is against politically motivated decisions which do not correspond with council's decisions," Chaladze said.

Saakashvili was detained on 1 October and given a prison sentence over a conviction in absentia for abuse of office.

While in jail, Saakashvili has gone on hunger strike, describing himself as a political prisoner.https://youtu.be/E0wTSHHdkXsTitle: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: MOTORISTA on December 12, 2021, 07:43:22 am
Teško stoji i govori, daju mu se velike doze psihoaktivnih lekova
Tanjug 11. 12. 2021.
   
BIVŠEG gruzijskog predsednika Mihaila Sakašvilija, koji je u zatvoru štrajkovao glađu više od sedam nedelja, pregledaće psihijatar, rekao je novinarima član lekarske komisije gruzijskog zaštitnika građana.

- Pojavile su se informacija da se Sakašvilijevo stanje pogoršava. Teško stoji i govori. Imamo informacije da mu se daju velike doze psihoaktivnih lekova. Zato je bilo potrebno održati konferenciju o ovom slučaju i poseti bivšem predsedniku u bolnici Gori - izjavio je lekar Grigol Grigolia, prenosi TAS S.

On je nakon posete Sakašviliju rekao i da je potrebno utvrditi kakve lekove bivši predsednik uzima i da je ombudsman Nino Lomjaria dodala u lekarsku komisiju psihijatra kako bi se uradili specifični testovi, dok su Sakašvilijevi rođaci i prijatelji ponovili da je on u depresivnom stanju. Sakašvili, predsednik Gruzije od 2004. do 2013. godine, vratio se u zemlju 1. oktobra posle osmogodišnjeg egzila, sa namerom da okupi opoziciju uoči lokalnih izbora, kada je uhapšen. NJemu preti zatvorska kazna do šest godina, jer je 2018. godine u odsustvu osuđen za zloupotrebu službenog položaja tokom obavljanja predsedničke funkcije od 2004. do 2013. godine.

Bivši predsednik služi zatvorsku kaznu u gradu Rustavi, gde je štrajkovao glađu, jer sebe smatra političkim zatvorenikom. Ministarstvo pravde Gruzije ga je 8. novembra prebacilo u zatvorsku bolnicu na periferiji Tbilisija, ali su se Sakašvili i njegovi advokati tome odlučno usprotivili i insistirali da ode u privatnu bolnicu. Ministarstvo pravde Gruzije odlučilo je 20.novembra da premesti bivšeg predsednika u vojnu bolnicu u gradu Gori, za sta je on dao saglasnost i potvrdio da će prekinuti štrajk glađu posle više od mesec dana.

Izvor: www.novosti.rs


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: MOTORISTA on December 19, 2021, 06:55:44 pm
Lekari: Bivši predsednik Gruzije u zatvoru mučen, ima neuroloških problema
SVET Autor: Beta/AFP 18. dec. 2021

Bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili pati od teških neuroloških poremećaja koji su posledica torture i raznog zlostavljanja u zatvoru, saopštio je nezavisni savet lekara.

Sakašvili, uhapšen 1. oktobra po povratku u Gruziju iz osmogodišnjeg izgnanstva u Ukrajini, štrajkovao je gladju 50 dana u znak protesta zbog hapšenja, na osnovu presude iz 2018. za zloupotrebu polažaja. Sakašvili, kojem se sudilo u odsustvu, smatra da je sudjenje politički motivisano. Bivši predsednik, na čelu Gruzije od 2004. do 2013. godine, ponovo je počeo da jede pošto je 20. novembra prebačen u vojnu bolnicu jer su zabrinuti lekari naveli da mu je život bio u opasnosti.

Savet lekara saopštio je danas da Sakšvili (53) ima niz neuroloških patologija koje su „rezultat torture, maltretiranja, neadekvatnog lečenja i produženog štrajka gladju“. Jedan od lekara tog tima, rekao je da bi Sakašvilijevo stanje, „koje je rezultat psihičke torture koju je pretrpeo u zatvoru, moglo da dovede do invaliditeta ako ne dobije odgovarajuće lečenje“.

Sakašvili je krajem novembra na sudu rekao da trpi psihološku torturu, kao što su pretnje i uskraćivanja sna. Lekari navode da je tokom štrajka gladju izgubio 20 kilograma. Organizacije za zaštitu ljudskih prava optužile su gruzijske vlasti da koriste razne krivične prijave za kažnjavanje političkih neistomišljenika i medija koji ih kritikuju.

Izvor: www.n1info.com


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on December 21, 2021, 05:00:50 pm"Uvlačenje Gruzije u NATO - prekoračenje crvene linije"


"Rusija će pokušaje nasilnog uvlačenja Gruzije u NATO smatrati prekoračenjem crvene linije", upozorio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Ovo upozorenje Lavrov je izrekao tokom razgovora sa svojim kolegama iz Abhazije i Južne Osetije, ali nije iznosio hipotetičke scenarije u slučaju nasilnog uvlačenja Gruzije u sverenoataltsku alijansu, protivno volji većine gradjana Gruzije, prenosi TASS.

"Naš stav u vezi sa širenjem NATO je dobro poznat: Ako alijansa nastavi da se širi ka ruskoj granici, prekoračiće crvenu liniju", istakao je Lavrov.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je podsetilo da ruski predlozi o evropskoj bezbednosti nedvosmisleno upućuju na zaključak da je "Rusija iskreno zainteresovana da se spreči negativan razvoj onih scenarija koje su predlagali neki stratezi u NATO stratezi"


izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2021&mm=12&dd=21&nav_category=78&nav_id=2076747)


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: MOTORISTA on December 22, 2021, 08:24:40 am
U Gruziji na skupu podrške Mihailu Sakašviliju najavljen masovni štrajk glađu
SVET Autor: Beta/AFP 21. dec. 2021

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se u Tbilisiju u znak podrške bivšem predsedniku Mihailu Sakašviliju koji se nalazi u zatvoru, a na skupu je u znak protesta najavljen "masovni štrajk glađu".

Demonstranti, koji su prošetali ulicama glavnog grada pre skupa ispred parlamenta, mahali su gruzijskim zastavama i natpisima „Oslobodite Sakašvilija!“. Skup je održan na 54. rođendan Sakašvilija.

„Danas počinjemo masovni štrajk glađu koji neće biti završen sve dok Sakašvili ne bude pušten na slobodu“, izjavio je predsednik Sakašvilijevog Ujedinjenog nacionalnog pokreta Nika Melija. Za sada se ne zna koliko ljudi namerava da učestvuje u najavljenom masovnom štrajku gladju ispred prostorija stranke.

Sakašvili, uhapšen 1. oktobra po povratku u Gruziju iz osmogodišnjeg izgnanstva u Ukrajini, štrajkovao je glađu 50 dana u znak protesta zbog hapšenja, na osnovu presude iz 2018. za zloupotrebu polažaja. Sakašvili, kojem se sudilo u odsustvu, smatra da je suđenje politički motivisano. Bivši predsednik, na čelu Gruzije od 2004. do 2013. godine, ponovo je počeo da jede pošto je 20. novembra prebačen u vojnu bolnicu jer su zabrinuti lekari naveli da mu je život bio u opasnosti. Savet lekara saopštio je nedavno da Sakšvili ima niz neuroloških patologija koje su „rezultat torture, maltretiranja, neadekvatnog lečenja i produženog štrajka glađu“. Jedan od lekara tog tima, rekao je da bi Sakašvilijevo stanje, „koje je rezultat psihičke torture koju je pretrpeo u zatvoru, moglo da dovede do invaliditeta ako ne dobije odgovarajuće lečenje“.

Sakašvili je krajem novembra na sudu rekao da trpi psihološku torturu, kao što su pretnje i uskraćivanja sna. Lekari navode da je tokom štrajka glađu izgubio 20 kilograma. Organizacije za zaštitu ljudskih prava optužile su gruzijske vlasti da koriste razne krivične prijave za kažnjavanje političkih neistomišljenika i medija koji ih kritikuju.

Izvor. www.n1info.com


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on December 29, 2021, 01:47:09 pm


Rusija upozorava: Udarni sistemi NATO-a u Gruziji – crvena linija za Moskvu


Raspoređivanje udarnih sistema NATO-a u Gruziji predstavljalo bi direktnu pretnju Rusiji i njenim saveznicima – za Moskvu je to „crvena linija“, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Andrej Rudenko za Sputnjik.

„Ulazak Gruzije u NATO i raspoređivanje udarnih sistema naoružanja na njenoj teritoriji za nas su 'crvene linije', budući da će takve akcije drastično promeniti vojno-politički odnos snaga na Južnom Kavkazu i predstavljaće direktnu pretnju bezbednosti Rusije i njenih saveznika u regionu“, rekao je Rudenko.

Takođe je dodao da se Moskva zalaže za miran suživot i ravnopravnu saradnju sa Gruzijom, uprkos prekidu međudržavnih veza što je inicirala vlast u Tbilisiju.


izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/20211229/rusija-upozorava-udarni-sistemi-nato-a-u-gruziji--crvena-linija-za-moskvu-1132888449.html)


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: MOTORISTA on January 08, 2022, 07:21:48 am
Dok svi gledaju ka ukrajinskoj granici, Putin krišom merka Gruziju
SVET Autor: Ksenija Stojiljkovic 07. jan. 2022

Po mišljenju vojnih analitičara, Rusija koristi trenutak u kome su sve oči uprete na dešavanja na ukrajinskoj granici kako bi u tajnosti pripremila napad na novu metu- Gruziju.

„Putin ne cilja samo na Ukrajinu. Destabilizacija Gruzije je sledeća na njegovom dnevnom redu“, kaže je Natija Seskurija, saradnica britanskog istraživačkog centra za odbranu Kraljevskog instituta.

Ono što analitičare dodatno zabrinjava je činjenica da Zapad ne pokušava da odvrati Moskv od oružanih akcija u Ukrajini i da će se zbog toga Putin osiliti i napasti Gruziju. Uz to, razdvojene jedna od druge komadom ruske teritorije, Ukrajina i Gruzija imaju mnogo toga zajedničkog. Obe države nalaze se na obali Crnog mora, obe su suverene države koje su proglasile nezavisnost 1990-ih, obe su demokratije okrenute ka Zapadu i obe su u prošlosti napadane od strane Rusije.

Zaista, ono što se dogodilo u Ukrajini 2014. godine, kada je Rusija vojno intervenisala na Krimu, a snage koje podržava Rusija, okupirale istočni region Donbasa, imalo je prizvuk akcije Moskve u Gruziji 2008. godine.

Dvanaestodnevni rat između Gruzije i Rusije doveo je do toga da su dva regiona međunarodno priznata kao deo Gruzije – Južna Osetija i Abhazija – stavljena pod kontrolu Moskve i tako je ostalo do danas. Seskurija je navela kako su tvrdnje Rusije da su njena trenutna kretanja na granici Ukrajine u stvari samo reakcija na gomilanje trupa od strane Kijeva u blizini Donbasa usavršene u Gruziji.

„Zapanjujuće liči na eskalaciju sukoba u Gruziji 2008. godine, kada je Kremlj opravdao svoju vojnu agresiju tvrdeći da treba da zaštiti civile od navodne gruzijske ofanzive”, istakla je saradnica britanskog istraživačkog centra. Kako kaže, Moskva nastavlja da se meša u unutrašnju politiku Gruzije uprkos tome što već efektivno kontroliše 20 odsto ove države preko Južne Osetije i Abhazije.

„S obzirom da Gruzija ostaje jedini verodostojni saveznik Zapada u toj oblasti, cilj Rusije je ukloni uticaj Zapada iz regiona“, rekla je Seskurija koja takođe radi i u Kancelariji Saveta za nacionalnu bezbednost Gruzije.

Gruzija podložna ruskom pritisku

Dr Kamran Bohari iz američkog istraživačkog centra Nevlajns Institut upozorio je da bi Gruzija mogla da bude „sledeća meta Rusije“, posebno ako Zapadu skrene pažnju Ukrajina.

„Od pet crnomorskih primorskih država koje su u savezu sa SAD, Gruzija je jedina istočno od Crnog mora i veoma je izložena Kremlju na celom svom severnom krilu. Od svoje nezavisnosti, Rusija je sprečavala Gruziju da postane stabilan zapadni saveznik“, napisao je on u jednoj od publikacija. Dodao je i da je Gruzija veoma podložna ruskom pritisku ne samo vojno već i u političkom smislu.

Gruzija je kvazidemokratska država

Po Gruziju nepovoljno je i to u Gruziji demokratija nije konsolidovana. Zemlja je po podeljena na tradicionaliste i naprednjake i pristalice dve glavne partije Gruzijski san i UNM. Predsednik UNM-a Mihail Sakašvili upravljao je zemljom do 2013, uključujući i vreme rata u Rusiji. Živeo je u Ukrajini kada mu je istekao mandat, a 2018. je osuđen zbog zloupotrebe položaja. Po prvratku u Gruziju u oktobru, uhapšen je i zatvoren. Sakašvili je tada stupio u 50-dnevni štrajk glađu, što je izazvalo nemire u Gruziji, koje su izazvale njegove pristalice.

Gruzijski san spreman za saradnju sa okupatorom

Partija Gruzijski san sa druge strane je pragmatičnija po pitanju Rusije i nagovestila je da želi bolje odnose sa ogromnim susedom, ali pod određenim uslovima. Najnoviji plan koji je iznela Rusija kako bi da svoju stranu prevela Gruziju je „platforma 3+3“. Njom bi se povećala saradnja u nizu pitanja, od ekonomije do infrastrukture, između velikog regionalnog trojca Rusije, Turske i Irana i manjeg trija Gruzije, Azerbejdžana i Jermenije. Platforma 3+3 bi donekle izolovala Gruziju od zapadnih saveznika. U oktobru je gruzijski ministar spoljnih poslova David Zalkaliani odbacio predloženi savez, nazivajući Rusiju „okupatorom“.

“Biće nam veoma da sađujemo sa okupatorom kada ne vidimo nikakav proces ka deokupaciji. Crvena linija su naš suverenitet i teritorijalni integritet”, rekao je ministar.

Plan Moskve da pokori susede

Analitičari misle da je Rusiji potrebna hrpa istomišljenika koja peva kako Moskva svira. Belorusija, sa proruskom oštrom diktaturom na čelu sa Aleksandrom Lukašenkom, je jedan od takvih modela. Ali raspad SSSR-a 1991. doveo je do toga da mnoge post-sovjetske republike prelete u zagrljaj Zapada koji je prihvatio demokratiju, prenosi Njuz.kom. Gnev Moskve izazvalo je to što su baltičke države Litvanija, Letonija i Estonija – koje se graniče sa Rusijom – ne samo u Evropskoj uniji već i u vojnom NATO savezu.

Izvor: www.nova.rs


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on February 17, 2022, 06:26:24 pm"Gruzija vidi budućnost u NATO-u"


Ulazak u NATO predstavlja jedini način za očuvanje teritorijalnog integriteta Gruzije, izjavio je danas gruzijski ministar odbrane Džuanšer Burčuladze.

Burčuladze je govorio nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Briselu.

Rusija je trenutno u sporu sa Zapadom povodom aspiracija koje ima Ukrajina prema članstvu u Alijansi. Moskva se tome odlučno protivi.


izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=02&dd=17&nav_category=78&nav_id=2106872)


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: MOTORISTA on February 22, 2022, 06:38:01 am
"Počinjem štrajk glađu"

Tbilisi -- Bivši gruzijski predsednik Mihail Sakašvili, sada lider opozicije, izjavio je danas da počinje novi štrajk glađu u znak protesta zbog uslova u zatvoru.

IZVOR: BETA/AFP PONEDELJAK, 21.02.2022.

"Počinjem štrajk glađu", rekao je Sakašvili sudu u Tbilisiju, tražeći da dobije "odgovarajuću medicinsku negu" u zatvoru.

Sakašvili, uhapšen 1. oktobra prošle godine po povratku u Gruziju iz osmogodišnjeg izgnanstva u Ukrajini, štrajkovao je glađu 50 dana u znak protesta zbog hapšenja, na osnovu presude iz 2018. za zloupotrebu polažaja. Bivši predsednik, kojem se sudilo u odsustvu, smatra da je suđenje politički motivisano. Sakašvili je posle prvog štrajka glađu, krajem novembra na sudu rekao da trpi psihološku torturu, kao što su pretnje i uskraćivanja sna.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava optužile su tada gruzijske vlasti da koriste razne krivične prijave za kažnjavanje političkih neistomišljenika i medija koji ih kritikuju.

Izvor: www.b92.net


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on April 27, 2022, 04:23:59 pm


Premijer Gruzije: Sakavšili pripremao „drugi front“ protiv Rusije, ali toga neće biti


Bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili u jesen prošle godine vratio se u zemlju kako bi otvorio „drugi front“ protiv Rusije, izjavio je premijer Gruzije Irakli Garibašvili.

„Postojale su informacije da je rat u Ukrajini trebalo da počne još u novembru ili decembru, a upravo je s tim ciljem stigao Sakašvili kako bi bili spremni da odavde otvore drugi front. To su, nažalost, potvrdili naši ukrajinski prijatelji, što je, po meni, veoma tužno. Nećemo učiniti ništa što ne odgovara našim nacionalnim interesima. Neće biti nikakvog drugog fronta u Gruziji“, rekao je premijer.

Kako je konstatovao, da je sada Sakašvili na vlasti u Gruziji, rat sa Rusijom bi bio neizbežan.

Ranije je Garibašvili saopštio da se Tbilisi neće pridružiti brojnim sankcijama koje je Zapad uveo Rusiji nakon pokretanja specijalne vojne operacije u Ukrajini. Nakon toga je Vladimir Zelenski opozvao ambasadora iz Gruzije.

Podsetimo, u oktobru prošle godine premijer Gruzije Irakli Garibašvili izjavio je da je bivši predsednik te zemlje Mihail Sakašvili uhapšen. Kako je objasnio, on je prebačen u zatvorsku jedinicu u Tbilisiju. Mediji prenose i da Sakašviliju preti najmanje devet godina zatvora.


izvor (https://rs-lat.sputniknews.com/20220427/premijer-gruzije-sakavsili-pripremao-drugi-front-protiv-rusije-ali-toga-nece-biti-1136858492.html)


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on May 12, 2022, 04:55:53 pm


Sakašvili iz zatvora prebačen u bolnicu


Bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili prebačen je danas iz zatvora u Rustaviju u civilnu kliniku Vivamed u Tbilisiju, javljaju gruzijski mediji.

Gruzijski ministar pravde Rati Bregadze najavio je 10. maja da će bivšem predsedniku biti ponuđeno premeštaj u Vivamed na pregled, pošto mu je zdravlje ugroženo jer u zatvoru selektivno uzima propisane lekove i odbija proteinsku hranu.

On je već nekoliko puta u zatvoru štrajkovao glađu, prenosi Interfaks.

Sakašvili je u Gruziji optužen u nekoliko krivičnih predmeta, za koje on tvrdi da su izmišljeni, prenosi Interfaks. On je od 2013. godine boravio van Gruzije, a vlasti te zemlje su u više navrata saopštile da će po povratku biti priveden.

Sakašvili je 29. septembra prošle godine tajno iz Ukrajine stigao u Gruziju, a 1. oktobra je priveden u Tbilisiju i smešten u zatvor u Rustaviju.


izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=05&dd=12&nav_category=78&nav_id=2153392)


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on June 18, 2022, 07:58:45 am


Gruzija o odluci Evropske komisije: „Očekujemo više“Gruzijski ministar inostranih poslova Ilja Darčiašvili rekao je da zemlja očekuje više od odluke Evropske komisije da dodeli status kandidata Evropskoj uniji, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na „Novosti-Gruzija“.

„Zaista, na osnovu napora i reformi Gruzije, očekivali smo više, ali važno je da je Evropska unija danas otvoreno zabeležila odluku da otvori evropsku perspektivu za Gruziju“, rekao je on.

Darčiašvili je dodao da praksa davanja statusa kandidata nakon ispunjavanja određenih uslova nije nova i da je već korišćena, na primer, u baltičkim državama i uverio da će Gruzija nastaviti da radi na „ambicioznim reformama“.

„U skladu sa ambicioznim reformskim programom, Gruziju ćemo definitivno dovesti do njenog krajnjeg cilja, a to je punopravno članstvo naše zemlje u Evropskoj uniji“, uverio je gruzijski šef diplomatije.

Kako je saopšteno, Evropska komisija je 17. juna saopštila da stanje demokratije u Gruziji ne ispunjava kriterijume iz Kopenhagena i da država mora da sprovede promene da bi dobila ovaj status.

„Preporučujemo da se da evropska perspektiva i (u budućnosti) da se utvrdi koliko dobro Gruzija ispunjava uslove za status kandidata“, rekla je Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije.

Lider vladajućeg Gruzijskog sna Irakli Kobahidze čestitao je Ukrajini i Moldaviji na pozitivnom mišljenju Evropske komisije o članstvu u EU, ali je dodao da geografska lokacija takođe otežava status kandidata Gruzije.


izvor (https://okvir.net/svet/gruzija-o-odluci-evropske-komisije-ocekujemo-vise/)


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on June 30, 2022, 08:21:25 amBritanija obezbeđuje Gruziji više od 5 miliona funti za borbu protiv ruskih sajber napada


Ujedinjeno Kraljevstvo je u sredu objavilo da će Gruziji dodeliti više od pet miliona funti kao podršku njenoj sajber bezbednosti, objavila je na pres-služba britanske vlade.

Rečeno je da će ta sredstva pomoći Gruzijskom savetu za nacionalnu bezbednost da primeni svoju novu sajber strategiju za „identifikovanje i odbijanje napada onih koji žele da podriju bezbednost Gruzije i Evrope“.

Ujedinjeno Kraljevstvo će takođe direktno pomoći gruzijskom Ministarstvu odbrane u izgradnji sajber sposobnosti.

„Narod Gruzije svakodnevno živi na prvim linijama ruske agresije. Putinu se ne može dozvoliti da koristi suverene institucije Gruzije da naoštri nož za sajber sposobnosti“, rekao je britanski premijer Boris Džonson.

Saradnja Londona i Tbilisija u oblasti sajber bezbednosti počela je 2018. godine.

Podsetimo, gruzijska vlada je u oktobru 2019. godine zajedno sa partnerima, uključujući Veliku Britaniju, uspela da odbije veliki sajber napad ruskih hakera, koji je pogodio brojne provajdere i razotkrio veb-sajtove gruzijske vlade, nevladine organizacije i emiteri.


izvor (https://okvir.net/svet/britanija-obezbedjuje-gruziji-vise-od-5-miliona-funti-za-borbu-protiv-ruskih-sajber-napada/)


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on July 01, 2022, 08:55:36 amGruzija: Vlasnik TV kanala kaže da je napdnut u američkoj ambasadi


Vlasnik gruzijskog opozicionog TV kanala Pirveli Vato Cereteli rekao je da ga je nekoliko lidera vladajuće partije Gruzijski san napalo u ambasadi SAD u Tbilisiju, prenosi „Evropska istina“.

Prema njegovim rečima, incident se dogodio tokom prijema povodom Dana nezavisnosti SAD. U prebijanju su učestvovali članovi Gruzijskog sna Henri Okanašvili, Beka Odišarija i Irakli Zarkua.

„Prišao mi je Okanašvili, a za njim Odišarija, Zarkua, (Levan) Mgalobišvili. Uhvatio me je za vrat i počeo da se svađa. Nešto sam vikao, a onda mu stavio ruku na lice. Nisam imao vremena da razmišljam o bilo čemu kada me je drugi povukao. ., treći mi se rukovao. Obojicu sam udario u lice. Sve se desilo tako iznenada, jedna ruka, druga je bacila čašu ovde“, rekao je Cereteli.

On je pojasnio da mu je jedan od poslanika bacio čašu u lice u dvorištu ambasade SAD, gde je u to vreme bilo oko 300 ljudi. Vlasnik Pirvelija pozvao je i američku ambasadu da prenese snimke nadzora.

Jedan od poslanika, Henri Okanašvili, rekao je da je Cereteli izveo provokaciju: „Provokacija se nastavila, onda sam, naravno, reagovao i dobio odgovor koji je (Tsereteli) zaslužio. Ambasada SAD u Gruziji je saopštila da istražuje situaciju.


izvor (https://okvir.net/svet/gruzija-vlasnik-tv-kanala-kaze-da-je-napdnut-u-americkoj-ambasadi/)


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on July 02, 2022, 12:46:04 pmU Gruziji nacrt zakona o deoligarhizaciji


Lider gruzijske vladajuće partije „Gruzijski san“ Iraklij Kobahidze inicirao je u petak izradu zakona o deoligarhizaciji, što je jedan od uslova Evropske komisije za davanje zemlji statusa kandidata za članstvo u EU, prenosi „Evropska pravda“.

Prema rečima Kobahidzea, „predlog zakona će kao inicijativa biti podnet parlamentu najkasnije do 5. oktobra i biće usvojen u parlamentu najkasnije do 29. novembra”. Razvijaće ga grupa koju čine predstavnici svih parlamentarnih partija i javnog sektora.

Pored toga, Evropski parlament je u svojoj rezoluciji od 9. juna direktno pozvao na uvođenje sankcija protiv gruzijskog milijardera Bidzina Ivanišvilija, nazivajući ga „oligarhom“, ukazujući na njegove veze sa Kremljom i negativan uticaj na razvoj demokratije u Gruziji. .

Međutim, čelnici „Gruzijskog sna” isključuju da se Ivanišvili – osnivač vladajuće partije, bivši premijer Gruzije – može smatrati „oligarhom”. Ranije je Kobahidze izjavio: čak i ako Gruzija donese zakon o oligarsima, Ivanišvili neće potpasti pod njega.

Evropski parlament odgovorio premijeru Gruzije: opozicija moli da se zemlji dodeli status kandidata

Podsetimo, Gruzija je podnela zahtev za ulazak u EU zajedno sa Ukrajinom i Moldavijom, ali je od Evropske komisije dobila odbijanje da dodeli status kandidata. Na kraju je EU samo pristala da zvanično prizna evropsku perspektivu Gruzije.

Evropska komisija je u svojim preporukama propisala veoma specifičnu listu reformi za Gruziju, čija će implementacija dati mogućnost da se prijavi za aplikaciju. Što se tiče ovih reformi, ocene u Gruziji se radikalno razlikuju.


izvor (https://okvir.net/svet/u-gruziji-nacrt-zakona-o-deoligarhizaciji/)


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on July 04, 2022, 08:04:20 am


Protest u Tbilisiju; građani traže ostavku vlade


Ispred zgrade parlamenta u Tbilisiju, glavnom gradu Gruzije, organizovan je protest građana koji traže ostavku vlade.

Građani traže formiranje vlade nacionalnog jedinstva, koja bi sprovela reforme neophodne da Gruzija dobije status kandidata za članstvo u EU, javlja lokalna televizija.

Demonstranti su blokirali saobraćaj u ulici u kojoj se nalazi zgrada parlamenta, prenosi TAS S.

Evropska unija je 23. juna dala status kandidata Ukrajini i Moldaviji, ali je odložila donošenje takve odluke za Gruziju.

EU je Gruziji dala šest meseci da sprovede neophodne reforme.


izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=07&dd=03&nav_category=78&nav_id=2180095)


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on July 09, 2022, 10:30:30 amPremijer Gruzije smatra proteste protiv vlade „besplodnim“


Premijer Gruzije Iraklij Garibašvili smatra nedavne antivladine proteste „besplodnim“, prenosi „Evropska istina“.

Posle sastanka Garibašvilija sa kancelarkom Austrije, strani mediji su ga pitali šta misli o poslednjim protestima.

Garibašvili je naveo da su „završili bez rezultata“ i počeli da govore o zaslugama „Gruzijskog sna“, pod pretpostavkom da strani novinari ne znaju pravo stanje u zemlji.

„U proteklih 10 godina radikalno smo promenili situaciju. Uklonili smo autokratski, diktatorski režim i sada je Gruzija izuzetan primer demokratije ne samo među zemljama Istočnog partnerstva, već i u udruženom trojcu (Ukrajina, Moldavija, Gruzija – ur.)“, rekao je Garibašvili.

Podsetimo, Gruzijci su 3. jula organizovali novi masovni miting tražeći ostavku vlade jer nije mogla zvanično da obezbedi status kandidata za članstvo zemlje u EU.

20. juna na ulice je izašlo najmanje 120.000 ljudi. Ovo su najveće demonstracije u zemlji dugi niz godina.


izvor (https://okvir.net/svet/premijer-gruzije-smatra-proteste-protiv-vlade-besplodnim/)


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on July 14, 2022, 08:35:46 amGruzija će dobiti odgodu za sprovođenje preporuka EU


Evropska komisija planira da pripremi ocenu primene Gruzije 12 preporuka za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU tek početkom 2023. godine, a ne u decembru 2022. kako je planirano.

Kako prenosi „Evropska istina“, to je izjavio predstavnik generalnog direktora Evropske komisije za proširenje i susedsku politiku Majkl Rup.

Tokom sastanka Komiteta za međunarodne odnose Evropskog parlamenta, Rup je rekao da je nakon „pažljivog razmatranja” odlučeno da se „odvoji vreme da se požuri gruzijska politička elita” u procesu depolarizacije zemlje, kako bi ona temeljno rad na reformama.

„Kako nam je rekao Evropski savet, pripremićemo izveštaj o tome kako su ispunjeni propisani prioriteti do 2023. To će gruzijskom političkom sistemu dati dovoljno vremena da temeljno radi na navedenim prioritetima“, rekao je on.

Podsetimo, Gruzija je zajedno sa Ukrajinom i Moldavijom podnela zahtev za ulazak u EU, ali je od Evropske komisije dobila odbijanje da dodeli status kandidata. EU je pristala da zvanično prizna evropsku perspektivu Gruzije.

Evropska komisija je definisala 12 blokova kriterijuma po kojima Gruzija mora da pokaže napredak da bi dobila status kandidata.

Među njima su otklanjanje pitanja političke polarizacije, primena političkog „Mišel sporazuma”, promena izbornog zakonodavstva, stvaranje medijskog pluralizma, koji nedostaje, itd.


izvor (https://okvir.net/svet/gruzija-ce-dobiti-odgodu-za-sprovoenje-preporuka-eu/)


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on July 17, 2022, 09:59:18 amGruzija je dobila status operativnog partnera NATO-a u operaciji na Mediteranu


Taktičke jedinice Obalske straže granične policije Ministarstva unutrašnjih poslova Gruzije uspešno su završile četvorostepenu procenu NATO-a, nakon čega je Severnoatlantski savet doneo pozitivnu odluku da Gruziji dodeli status operativnog partnera u Operacija „Pomorska straža“.

Ovo je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Gruzije, prenosi „Evropska pravda“ pozivajući se na „Georgia Online“.

NATO-ova pomorska bezbednosna operacija „MSO SEA GUARDIAN“ počela je u novembru 2016. godine i zamenila je pomorsku operaciju „Aktivni napor“ (Operation Active Endeavor), koja je delovala po članu 5 NATO-a u periodu 2001-2016.

Operacija SEA GUARDIAN je jedina pomorska operacija pomorskih snaga Alijanse, čija oblast delovanja obuhvata Sredozemno more. Osnovni cilj operacije je obezbeđivanje bezbednosti na moru i pravovremeno reagovanje na pretnje. Pomenuta operacija ima za cilj sprečavanje bilo kakvih pokušaja terorističkih aktivnosti na moru.

Gruzija je 2016. godine zvanično objavila pridruživanje NATO snaga ukrcavanjem u taktičke grupe Odeljenja obalske straže granične policije Ministarstva unutrašnjih poslova, nakon čega je počela obuka navedenih grupa u skladu sa standardima procene koje je utvrdio NATO. Nakon što su taktičke grupe uspešno završile četvorogodišnji program evaluacije NATO-a, Severnoatlantski savet je priznao Gruziju kao operativnog partnera u operaciji Sea Guardian.

„Ova odluka je početak nove faze produbljivanja praktične saradnje između komande Ratne mornarice NATO-a i obalske straže granične policije“, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Gruzije.


izvor (https://okvir.net/svet/gruzija-je-dobila-status-operativnog-partnera-nato-a-u-operaciji-na-mediteranu/)


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on July 26, 2022, 09:59:00 amGruzijska opozicija stvorila svoju radnu grupu za ulazak u EU


Opozicione stranke u gruzijskom parlamentu formirale su radnu grupu odvojenu od vladajuće za sprovođenje preporuka Evropske komisije neophodnih za evropske integracije zemlje, pišu „Novosti-Gruzija“.

Radnu grupu su formirali „Udruženi nacionalni pokret“, „Lelo“ i „Strategija Agmašenebeli“. Poslanici planiraju da pripreme nacrte izmena i dopuna zakona o pravosudnom sistemu, izborima i borbi protiv korupcije.

Stranke su izjavile da ne veruju u iskrenost izjava „Gruzijskog sna” o želji da se sprovedu reforme evrointegracija. Sekretar parlamenta „Lela“ Landa Galdava izjavila je da će se u ovoj grupi odvijati „pravi proces“ i da ga ne treba posmatrati kao alternativu inicijativama vladajuće stranke.

Nakon stvaranja grupe, „Gruzijski san” je naveo da opozicija pokušava da diskredituje proces koji je pokrenula vladajuća partija, a sazivanje grupe pokazuje da oni žive „u paralelnoj realnosti”. „Nije jasno kako tri opozicione stranke, koje nemaju ni trećinu glasova u parlamentu, mogu nekako da pokrenu proces kada ga je već pokrenula vladajuća partija“, rekao je Nikoloz Samharadze, šef odbora za Međunarodni odnosi.

Mrija je ranije osnovala radnu grupu za evropske integracije u okviru skupštinskog odbora za proceduralna pitanja i propise. Njoj su se, pored svojih poslanika, pridružili i poslanici partija „Girči“, „Građani“ i „Evropski socijalisti“, koje „Mrija“ smatra „konstruktivnom opozicijom“. Planiraju da do 21. septembra predstave izrađene izmene i dopune zakonodavstva, a da ih odobre do 1. novembra.

Jedna od 12 tačaka u preporukama Evropske komisije za Gruziju je smanjenje polarizacije u zemlji. Do sada „Gruzijski san“ i opozicija kategorički odbijaju saradnju.

Predsednica Gruzije je rekla da vidi „dvostruku igru“ u delovanju vladajuće partije Gruzije, jer s jedne strane vlada izjavljuje želju da uđe u EU, ali je realnim koracima poziva u pitanje.


izvor (https://okvir.net/svet/gruzijska-opozicija-stvorila-je-svoju-radnu-grupu-u-parlamentu-za-reforme-za-ulazak-u-eu/)


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on August 13, 2022, 07:45:35 amOpozicija u Gruziji: Ograničiti prodaju nekretnina Rusima


Najveća opoziciona partija Gruzije Jedinstveni nacionalni pokret pozvala je Ministarstvo pravde te zemlje da ograniči kupovinu nekretnina od strane građana Rusije i da preduzme mere za kontrolu onih koje dolaze iz Rusije, prenosi „Evropska pravda“.

Kako je jedan od lidera stranke, poslanik Levan Habeišvili, rekao na brifingu u petak, u proteklih šest meseci, građani Rusije su kupili 3.245 nekretnina u Gruziji, što se može uporediti sa jednim mikrookrugom tbilisijskih okruga Varketili ili Gldani.

Pored toga, prema Habeišvilijevim rečima, do 16.500 Rusa dobilo je boravišnu dozvolu u Gruziji, a više od 6.500 registrovanih preduzeća u zemlji.

„Opasno je po bezbednost naše zemlje u uslovima kada vlada Gruzije ništa ne kontroliše. Ovi ljudi nisu ni na koji način ograničeni i ne znamo da li krše zakon o okupaciji“, kaže jedan od vođe Ujedinjenog nacionalnog pokreta.

Stranka predlaže da se ograniči period boravka turista iz Ruske Federacije u Gruziji na mesec dana, da se uvedu ograničenja za kupovinu nekretnina i obavljanje poslovnih aktivnosti, kao i da se obavežu Rusi na granici da potvrde da priznaju teritorijalni integritet Gruzije.

U poslednje vreme opozicija Gruzije sve više govori o potrebi preduzimanja raznih mera koje će pomoći da se efikasnije kontrolišu dolasci iz Rusije – države koja je okupirala dva gruzijska regiona.

Vladajuća partija Gruzijski san takve izjave smatra delom „ksenofobične i šovinističke kampanje“ protiv Rusa. Za rešavanje je kriv „Ujedinjeni nacionalni pokret”.


izvor (https://okvir.net/svet/opozicija-u-gruziji-trazi-da-se-ogranici-prodaja-nekretnina-rusima/)


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Dreadnought on August 18, 2022, 10:29:13 amGruzija: Poziv na uvođenje viznog režima iz Ruske Federacije


Oko dvadesetak uticajnih gruzijskih javnih organizacija pozvalo je na uvođenje viznog režima za građane Rusije, pišu „Novosti-Gruzija“.

„Smatramo da je kontrola ulaska ruskih državljana i preduzeća u Gruziju pitanje nacionalne bezbednosti zemlje… Zahtevamo da se odmah uspostavi vizni režim za građane Ruske Federacije i preispita pravni status onih koji su već ušao na teritoriju zemlje“, kažu potpisnici.

Skreću pažnju da je od februara 2022. godine u Gruziji registrovano oko 6.400 ruskih kompanija, što je sedam puta više nego u celoj 2021. godini. Po njihovom mišljenju, Rusi sada mogu slobodno da iskoriste Gruziju da zaobiđu zapadne sankcije.

„Okupacija koja je u toku, etničko čišćenje koje je izvršila Ruska Federacija u Gruziji, zločini protiv čovečnosti, tekući sukob (prema citatu u primarnom izvoru – EP) u Ukrajini i često korišćeni pristup Ruske Federacije – intervencija u stranoj zemlji. zemlje pod izgovorom „zaštite“ sopstvenih građana – sve to stvara dovoljno osnova za uspostavljanje viznog režima“, navodi se u saopštenju.

Potpisnici napominju da je ograničavanje prava građana neprijateljske zemlje ili zemlje okupacije uobičajena praksa i da nije u suprotnosti sa međunarodnim standardima u oblasti ljudskih prava, a dobijanje azila za Ruse će i dalje biti moguće i takve situacije se razmatraju pojedinačno.

U saopštenju se takođe izražava puna podrška Ukrajincima u njihovoj borbi za slobodu.

Peticiju je potpisalo 19 organizacija: Fondacija za otvoreno društvo, Ombudsman za medije, Sirtskhvilia, Institut za civilno društvo, Udruženje mladih pravnika Gruzije, Pokret za ravnopravnost, Prava Gruzije, Grupa za podršku ženskim inicijativama, Evropski fond, „Međunarodna opservatorija advokata i advokata“, „Sapari“, „Čuvari demokratije“, „Centar za društvene nauke“, Court Vatch, „Zelena alternativa“, „Indeks demokratije – Džordžija“, platforma „Prospekt“, BGI Advisori Services Georgia, ko- osnivač „Advokatske komore Gruzije“.

Protivnici vladajućeg „Gruzijskog sna” – pre svega „Ujedinjeni nacionalni pokret” i neke nevladine organizacije – optuženi su za pokretanje „sramne ksenofobično-šovinističke kampanje” protiv građana Ruske Federacije.

Gruzijska opozicija nazvala je ove izjave antidržavnim.


izvor (https://okvir.net/svet/oko-20-gruzijskih-javnih-organizacija-poziva-na-uvoenje-viznog-rezima-iz-ruske-federacije/)


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Kubovac on February 12, 2023, 07:26:10 pm
"ČULI SMO DIREKTNE IZJAVE O TOME": Premijer Gruzije tvrdi - Vlasti Ukrajine pokušavaju da nas uvuku u sukob s Rusijom

VLASTI Ukrajine pokušavaju da uvuku Gruziju u sukob s Rusijom, izjavio je premijer te zemlje Iraklij Garibašvili.

- Čuli smo direktne izjave o tome od predstavnika ukrajinske vlasti. Njihov cilj je bio otvaranje drugog fronta - rekao je premijer i dodao da takvi pokušaji ne prestaju.

Ali, kako je istakao, vlada ulaže velike napore kako bi sprečila takvo teško iskušenje za zemlju.

Podsetimo, na otvaranje drugog fronta prvo je pozvao sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Ukrajine Aleksej Danilov koji je izjavio da bi to „veoma pomoglo Ukrajini“.

Šef Komitata Dume za međunarodne odnose Leonid Slucki rekao je da su pokušaji Zapada da izazove sukob protiv Rusije na Kavkazu, konkretno u Gruziji, iluzorni jer je, prema njegovom mišljenju, zvanični Tbilisi izvukao pouku iz događaja oko Abhazije i Južne Osetije i nema nameru da se uključuje u sukob „do poslednjeg Gruzina“.


izvor (https://www.novosti.rs/planeta/svet/1202119/culi-smo-direktne-izjave-tome-premijer-gruzije-tvrdi-vlasti-ukrajine-pokusavaju-nas-uvuku-sukob-rusijom)


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: fazan on February 12, 2023, 08:09:17 pm

Oko dvadesetak uticajnih gruzijskih javnih organizacija pozvalo je na uvođenje viznog režima za građane Rusije, pišu „Novosti-Gruzija“.


Онај ко мисли да иза НВО сектора, било где у свету, не стоје неке формалне или неформалне службе, треба да почне да пише писмо Деда Мразу, са списком поклона.


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: kumbor on February 12, 2023, 09:55:35 pm

Драгn деда Мраze, dragi djed Božićnjak, dragi Ajvaz đedo...


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: fazan on February 12, 2023, 10:37:30 pm

Драгn деда Мраze, dragi djed Božićnjak, dragi Ajvaz đedo...

Докле си стигао са писмом? Од пада Берлинског зида, основни задатак НОРАД је био да 24.12. прати кретање Деда Мраза, који креће са Северног Пола. Пошто је НОРАД сада заузет неидентификованим објектима и балонима, може доћи и до загушења у авионском саобраћају,  а Деда Мраз прима само авионску пошту:
Santa Claus
North Pole
H0H 0H0
Canada


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: kumbor on February 12, 2023, 11:27:19 pm
Ах, нет, нет, нет! :super :pirat :pilot

Деда Мраз живи у Вологодској области, град Велики Устјуг, Руска Федерација!


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: fazan on February 13, 2023, 07:19:26 am
Ах, нет, нет, нет! :super :pirat :pilot

Деда Мраз живи у Вологодској области, град Велики Устјуг, Руска Федерација!

;D ;D ;D


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Milan (longtrip) on March 07, 2023, 08:51:59 pm
Masovni protesti u centru Tbilisija protiv zakona o stranim agenturama koji je usvojio parlament - policija rasterava demonstrante suzavcem

Nakon saopštenja da je parlament Gruzije, po rezultatima glasanja u prvom čitanju, usvojio predlog zakona o stranim agentima, u Gruziji su izbili neredi. Protivnici takve odluke ,okupljaju  se u centru Tbilisija i započeli  protest protiv „kraja demokratije“ u zemlji.

Demonstranti protiv usvajanja zakona , optužuju vladajuću stranku Gruzije za „putinizam“ i namerno ponavljanje ruskog zakona o stranim agentima. Zvanično, vlasti zemlje potrebu za usvajanjem zakona obrazlažu nastojanjem da sistem finansiranja iz inostranstva učine transparentnim ( NVO, mediji, dobrotvorne organizacije,...itd)

SAD ne isključuju mogućnost uvođenja sankcija predstavnicima gruzijskih vlasti zbog situacije oko zakona o stranim agentima - Stejt departmentTitle: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: srbin1 on March 07, 2023, 09:24:11 pm
Ako usvajanjem takvog zakona znaci ”kraj demokratije”, onda se npr. Amerika ne moze smatrati demokratskom drzavom jos od 1938. godine kada je usvojen FARA (Zakon o stranim agenturama) (https://www.justice.gov/nsd-fara). Jos veca ironija je sto SAD prete sankcijama Gruziji zato sto su uveli paralelu tog istog zakona, samo skoro jedan vek kasnije. Novi ”Majdan” u najavi?


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Milan (longtrip) on March 07, 2023, 09:32:04 pm
Jos veca ironija je sto SAD prete sankcijama Gruziji zato sto su uveli paralelu tog istog zakona, samo skoro jedan vek kasnije. Novi ”Majdan” u najavi?

 ;)


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Milan (longtrip) on March 07, 2023, 10:09:54 pm
Za ilustraciju. Naravno postoje video snimci sukoba demonstranata i policije

[attachment=1]


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Milan (longtrip) on March 08, 2023, 06:31:49 pm
 Демонстранти испред зграде парламента у Тбилисију поставили су ултиматум влади земље - сат времена да укине закон о страним агентима и ослободи све демонстранте приведене дан раније.

У супротном, прете да ће радикализовати акцију протеста.


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Boro Prodanic on March 08, 2023, 06:51:32 pm
Демонстранти испред зграде парламента у Тбилисију поставили су ултиматум влади земље - сат времена да укине закон о страним агентима и ослободи све демонстранте приведене дан раније.

У супротном, прете да ће радикализовати акцију протеста.

U čemu je problem sa tim zakonom? Zašto ljudima ne odgovara?


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Milan (longtrip) on March 09, 2023, 09:13:24 am


„Moramo biti veoma pažljivi ,stremiti miru, spokoju i ekonomskom razvoju u našoj zemlji, kao i prema napretku Gruzije na putu evropskih integracija. Zato je neophodno energiju svakog našeg sugrađanina trošiti ne na konfrontaciju, već ka razvoju zemlje u pravom smeru“, navodi se u zajedničkom saopštenju vladajuće partije " Gruzijski san"  (inicijatora zakona), javnog pokreta Snaga naroda i parlamentarne većine.

Nagoveštena opšta javna rasprava koja bi stanovništvu približila suštinu i značaj predloga zakona.


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Milan (longtrip) on March 09, 2023, 09:33:45 am
U februaru su u gruzijskom Parlamentu registrovane ( podnete na razmatranje)  dve verzije nacrta zakona " O transparentnosti stranog uticaja "– gruzijska verzija i američka verzija, koja je prevod američkog zakona o registraciji stranih agenatura. Prema gruzijskoj verziji, i mediji mogu biti strani agent ( zbog toga protesti) ,  inicijativa  ne ukazuje na pojedince. Američka verzija se odnosi  samo na pravna i  fizička lica. . Gruzijski parlament je već poslao gruzijsku verziju na veštačenje Venecijanskoj komisiji


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Boro Prodanic on March 09, 2023, 10:49:07 am
Ne vidim bilo kakav problem ni u jednoj od te dve verzije - normalno je da ako je neko vlasnik medija, taj medij će raditi kako on kaže. Ako se radi o strancu - radiće za njega a protiv interesa zemlje domaćina. U Srbiji smo svedoci te situacije.

E, sad, ako se to stavi u formu zakona (u praksi to već jeste tako) - problem?! Mislim da se ovaj problem pumpa veštački, spolja, sa ciljem odvlačenja pažnje Rusiji i na tu stranu.


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Milan (longtrip) on March 09, 2023, 10:55:20 am
Upravo iz tog razloga usmeravam fokus poslednjih dana  na Pridnjestrovlje i Gruziju.


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: dzumba on March 09, 2023, 06:08:44 pm
Владајућа странка у Грузији је синоћ повукла спорни закон из процедуре.


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Boro Prodanic on March 09, 2023, 07:46:51 pm
За Грузију су, изгледа, дошли „црни дани”

ЕУ и САД критикују усвојени закон о страним агентима, опозиционари се туку у скупштини и на улицама Тбилисија, а Руси подсећају да је „руски закон” заправо преписан амерички из 1938. године

Насилне демонстрације у Тбилисију америчка амбасада је описала као „црне дане” за демократију у Грузији, а један од бивших грузијских министара рекао је да су то заправо „црни дани” у тридесетогодишњој историји америчко-грузијских односа. Поменути грузијски политичар и редитељ Георгиј Хаиндрава цео догађај и коментар Амбасаде САД у Грузији оценио je као покушај америчких представника да изазову масовне нереде у Тбилисију. Грузијска опозиција, која се приликом усвајања закона о страним агентима у скупштини и физички обрачунавала с неистомишљеницима, сматра да су „црни дани” наступили због Русије.

Проблем је настао кад је у првом читању грузијска скупштина усвојила закон о транспарентности страног утицаја, којим је предвиђена регистрација непрофитних правних лица и медија као страних агената уколико њихов прилив средстава из иностранства превазилази 20 одсто. Стварање регистра агената страног утицаја, дакле оних који раде за страни новац, критиковала је и ЕУ, тврдећи да се њиме крше препоруке да Грузија постане кандидат за чланство, а закон тек треба да буде послат Венецијанској комисији при Савету Европе. ЕУ каже да су чланови закона у супротности с најмање две од 12 препорука. За избегавање регистровања предвиђене су казне од 9.000 долара. Због закона је амбасада САД изразила сумњу и у посвећеност грузијских власти евроатлантским интеграцијама, и то зато што је закон конципиран тако да се бори против страног утицаја – али само руског.

Одговор на питање какве везе у овој причи има Русија и зашто је ово „проруски закон”, садржан је у чињеници да исти закон постоји и тамо. Али, посланици који су гласали за њега, уосталом као и руски званичници у време кад је потврђен у Русији, подсећају да истоветан закон постоји у САД и да је на снази још од 1938. године. Портпаролка руске спољне дипломатије Марија Захарова нашалила се на рачун шефа европске дипломатије Ђузепа Бореља, који је рекао да је усвајање овог закона лош развој ситуације у Грузији, написавши на телеграм каналу да је сада јасно зашто САД нису у ЕУ.

Постоји велика вероватноћа да ће протести, који су се у уторак увече претворили у сукобе демонстраната са специјалним снагама, бити настављени. Странка Михаила Сакашвилија, који је у затвору, најављује протесте у Тбилисију након покушаја упада у парламент.

Опозиција тврди да су извршена бројна хапшења учесника скупа, међу којима и политичара. Бивши лидер опозиционог Уједињеног националног покрета Ника Мелија најавио је окупљање на Aвенији Руставели (где се налази зграда скупштине) „све док цела авенија не постане грузијска, а не руска”. Остварење победе коју очекује Мелија, по свему судећи, било би насилно, како је било и у уторак. Покушај уласка у парламент праћен је гађањем полицајаца опремљених за разбијање демонстрација. Демонстранти су бацали камење и Молотовљеве коктеле, а специјалне снаге сузавац, уз коришћење водених топова.

Председница Саломе Зурабишвили, која у том тренутку боравила у Њујорку, још раније је најавила да ће ставити вето на закон, а Стејт департмент је саопштио да би одговорни за сузбијање протеста у Грузији могли да потпадну под санкције САД. Грузијско Министарство полиције позивало је на уздржавање од изазивања нереда, а у вечерњим сатима се огласила и војска демантујући да су неке јединице одбиле послушност и издвојиле се из редовног састава. Медији су јавили да су демонстранти гађали јајима омбудсмана Левана Јоселијана, који је присуствовао скупу како би надгледао поштовање права на одржавање демонстрација.

Нова америчка амбасадорка Робин Даниган стигла је у Тбилиси у фебруару и одмах почела да упозорава да нема никакве потребе за усвајањем новог закона, јер је „страна помоћ у Грузији и сада потпуно транспарентна”. Даниган је с места заменице помоћника секретара за централну и источну Европу у Одељењу за европске и евроазијске послове Стејт департмента именована за амбасадорку и годинама је као стручњак за енергетику радила на ометању изградње и пуштања у рад „Северног тока 2”. Већ приликом њеног именовања медији су најављивали да Грузију чека тежак период, јер ће она покушати да Грузију, која се за сада држи по страни у украјинском рату, врати на колосек пуне контроле САД.

Izvor (https://www.politika.rs/scc/clanak/541659/gruzija-zakon-o-stranim-agentima)

Ovo je stvarno odličan primer dvostrukih standarda SAD i EU: isti zakon postoji u SAD gotovo 100 godina, to ne smeta nikome, ali kada ga donesu u Rusiji ili Gruziji... Drugo, pretnja SAD sankcijama protiv onih koji suzbijaju nerede u suverenoj zemlji Gruziji?! Istovremeno, francuskim policajcima i žandarmima uopšte ne prete sankcijama a rade istu stvar (svoj posao): čuvaju red i mir u svojoj zemlji. Samo lamentiram... B.P.


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Milan (longtrip) on March 13, 2023, 07:08:31 am
Gruzijski premijer Irakli Garibašvili:

„U Ukrajini se očekuje još veća eskalacija neprijateljstava, a mnoge spoljne sile su zainteresovane za otvaranje „drugog fronta“ na teritoriji Gruzije. Kako drugačije objasniti da predsednik Ukrajine Zelenski, tokom sukoba u svojoj zemlji, nađe vremena da apeluje na nekoliko hiljada učesnika destruktivne akcije u Gruziji“.

Prema njegovim rečima, uključivanje Gruzije u oružani sukob sa Rusijom planirale su određene spoljne sile mnogo ranije nego što je sve i počelo.

A ako vlada Gruzije uradi isto što i Janukovič, pokaže slabost, biće rata! Da biste sprečili veliko krvoproliće, ponekad morate se ponašati odlučno i oštro. Mir u Gruziji sada zavisi od spremnosti da prati postupke lidera ove zemlje. Vreme će pokazati da li će slediti radikale ili ne, ali gruzijski narod treba da pogleda Ukrajinu i shvati kuda ga Zapad vodi u belim rukavicama.


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: dzumba on March 13, 2023, 08:45:00 pm
Више је него сигурно да би немири (рат) у близини руских граница а који би укључивали и ангажовање руске војске одговарало Украјини. Ако Грузија уђе у конфликт са Русијом проћи ће као боси по трњу. Русија можда не може да брзо победи Украјину, али ће Грузију брзо поразити. А нико им не може помоћи, осим ако не почне светски рат.


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: Prvačić on March 13, 2023, 11:25:01 pm
U slučaju tog rata, kuda bi azerbejdžanski gas išao u Evropu?


Title: Re: Vesti iz Gruzije
Post by: gocemk on March 14, 2023, 01:57:20 am
Добро прашање можи и тое е и целта